![]() |
|
![]() |
#182 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
|
Sayın Kalyon, Ladin tohumunu Mart ayı sonuna doğru ekmeni tavsiye ederim.Biz Alaşehirde o zamanlarda ekiyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2009
|
sevgili doğaseverler yukarıda resmini eklediğim fidelere nasıl bakabilirim .birde ne zaman fidan poşetlerine almalıyım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2006
|
Sayın godofwar ; 1. Mezarlık servinin boyu vs. ne olmalı Mezarlık servisi , vb. orjini farklı türlere bazı yerlerde mavi ladin aşısı yapılsa bile ileride kök yapısında sorunların çıkması olasıdır,Aşılamada altlık olarak en doğru seçim ya batı ladini, **** yine mavi olmalıdır. Batı ladini veya maviladinin boyundan çok eninde aşı yapılacak alan önemlidir. 2. Mavi ladin aşılama ne zaman hangi aylarda yapabiliriz. 1 yılın 365 günü yapabilirmiyiz ? Aşılama bitkilerin uyuma döneminde yapılır en ideal zamanı Ocak 15 - Mart sonuna kada olan zamandır.Mayıs 15 e kadar sera ortamında tutulan aşılar daha sonra gölgelemeye alınmalıdır. Sayın Kalyon ; Afyon şartlarında mavi ladin ekim zamanı nisan sonu mayıs 15 e kadar dır, Tahmini 3-4 haftada çimlenmesi lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-06-2009
|
Herkese iyi geceler bende mavi ladin tohumu alıp 20 -25 gün önce uzun saksılara diktim tohumların bazıları çimlendi sonuc kötü ekilen 150 adet tohumdan sadece 35 tane kadar çimlendi ve tohumdan ayrıldı şimdi bugün baktıgımda tekrar hayal kırıklıgına ugradım çimlenen totum fideleride bir cogu ölmüştü köklerinde çürüme oldugunu gördüm,sorun ne olabilir sizce? tohumlara iki günde bir az miktarda su verdim evin içersinde sıcaktalar ,ekim için çiçekçiden aldığım toprak ve bir çam ağacının yanından altığım topragı karıştırdım. ama sonuç hüsran oldu. galiba ilkbaharı beklemeliyim! Yardımlarınızı bekliyorum hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-10-2009
|
Arkadaşlar mavi ladinin ileride maviliğini kaybetmemesi için aşı yapılırken aşı kalemini alınan mavi ladinin kaç yaşında olması gerekiyor böyle bir şart var mı küçük fidandanda olabiliyor mu ? Birde aşı kalemi alınan ağaç hoopsi olması daha mı iyi sadece tohumdan yetişen mavi ledinler aşı almak için ne kadar sağlıklı ?(mavilik açısından) Aşıda altlık olarak en uygunu batı ladini mi ? Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi mavi ladin aşılamasında uygulanan yöntem aşağıdaki linkte mevcut http://www.ayanfidancilik.com/ayanfi...-305-l--305-r/ Öteki soru içindeki kalem alınacak anaçlık ağacın yaşı önemli değil ama genelde genç ağaçlar tercih edilir.Hoopsii piyasanın tercih ettiği bir türdür ama siz rengini beğendiğiniz tohumdan üretim mavi ladindende kalem alarak aşılama yapabilirsiniz. Aşıda kullanılacak altlık için büyüme hızı nedeniyle Batı Ladini tercih edilen bir türdür ama mavi ladinide aşı altlığı olarak kullanabilrsiniz. Biz bu sene 40-60 cm olan hoopsii 'lerimizdende kalem alacağız, Yanlız küçük boydaki fidanlardan aşı kalemi alırken fidanın formunu bozmamaya dikat edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-10-2009
|
teşekkürler ozanutku gayet açıklayıcı oldu benim için ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-12-2009
|
Mavi ladin tohumları
Ziraat Mühendisi sayın Mustafa Yamandan aldığım tohumlar, 18-11-2009 da torfa attıktan sonra yaklaşık 15 günde 3-4 santim boylandılar,bazı zayiyatlar olmasına rağmen %90'ı tutmuş durumda. Sayın Mustafa beyin yazdıklarını aynen uygulayarak bu duruma getirdim, verdiği bilgiler için ona teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2008
|
mavi ladin tohumunun çimlendirilmesi
EKİM ZAMANI MART NİSAN AYLARI(TOPRAK ISINMAY BAŞLAYINCA) 1-TOHUMUN HAZIRLANMASI: Ekilecek miktarda tohum plastik bir kapta üzeri suyla kaplanacak şekilde musluk suyuyla ıslanacak (+10 derece ve üzeri)1 gün boyunca (mantar ilacı katılabilir.) . 2-TOPRAĞIN HAZIRLANMASI: Çam toprağı(çam ağacı dibinden alınmış%25).çiçekçilerde fidecilerde satılan torf(klasman torf ve ph değeri düşük%25)çiçekçilerde seralarda satılan perlit(toprağın hava almasını sağlar%10)çam kabuğunun talaşı(%10)Bu karışımlar toprağı zenginleştirir.fakat tamamı ya da bazıları temin edilemediğinde de ekim yapılabilir. 3-EKİLECEK YER: 15 cm uzunluk 5 cm genişlik civarında fide torbası ya da viyol (tavsiye ederim),aynı ebatlarda plastik bardak ya da başka materyaller,kasa(domates kasası vb).,bahçeye yapılan sera(1 m ye 3 m ebatlarında 15 cm derinliğinde toprak yükseltilecek..hazırlanan toprak buraya konacak)bunlara benzer malzemelere ekim yapılabilir. 4- EKİMİN YAPILMASI: Tohumlar ekilecek yere özenle konacak.fide torbası vb. Şeylere ekiliyorsa herbirine 2-3 tohum konacak(biri çıkmzsa biri çıksın)eğer sera ,ksaya ekilecekse sık olmayacak şekilde tohumlar arası en az 1 cm olmalı sıralar arası 5 cm.ıslak tohumları ayırmada toprak kül kullanılabilir.üzeri yarım cm yi geçmeyecek şekilde toprakla ya da torfla kaplanacak(fazla konursa tohumlar çıkamaz)1-2 cm civarı üstten sulama payı bırakılacak.toprak fazla sıkı olmayacak (köklerin hava alabilmesi için) tohumlar yumuşak şekilde sulanacak(2.5 pet şişelerin kapağı delinerek sulanabilir.)2 günde bir sulama yapılabilir.toprağın kuruluk durumuna göre.eğer sera yapılmışsa etrafına karınca ilacı konabilir.tohumları çalmasını engellemek için.üzerleri naylonla kaplanırsa nemli olup daha çabuk çıkabilir.kasa ya da yastıklarda yetişen fideler sonraki yıl mart –kasım ayında poşete alınabilir.poşete alırken kökleri ortaya çıkarmadan fidenin 4 tarafından kesilerek topraklı alınması ve poşetlenmesi gerekir. 5-İLAÇ VE GÜBRE: İlaç ve gübre tohumların daha sağlıklı çıkmasını sağlar fakat bulunamazsada başarı elde edilebilir.-Tohumlar Pomarsol forte mantar ilacı ile muamele edilerek dikilebilir.(ıslama suyuna reçetede belirtilen oranda mantar ilacı katılabilir) -Tohum kabuğu atmaya başlayınca 13-40-13 gübresinden m²ye 1 gram atma süresi 4-5 gün 60 gram 1 ay içinde(eğer seraya değilde fide torbasına vb.ekildiyse oranlama yapılabılır.) -Sonraki dönemlerde humik asit ve toprak üstünü geliştirmek için yaprak gübresi (ph düşük olacak ph 5-7) Çökerten hastalığı için(çimlenmeden sonar kuruma)mutlaka zirai ilaç satılan yerlerden çökertme ilacı alınıp uygulanmalıdır. Sera ortamında 10-14 günde bir pomarsol forte ve captan mantar önleyici ilaç verilebilir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-03-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 |
Ağaç Dostu
|
Sayın elibol aşılama ile ilgili sayfa aşağıdadır, http://www.ayanfidancilik.com/ayanfi...-305-l--305-r/ veya youtube den aşılama ile ilgili video için http://www.youtube.com/watch?v=FFcAk8uyzdU Not : Youtube gibi sitelere erişim için ağ bağlantılarım,özellikler,internet iletişim kuralları(TCP/IP) 'na girin orada dns sunucu adresi yazan yere aşağıdaki numaraları yazın ve tamam deyin. dns numaraları ilk satıra 205-171-3-64 , ikinci satıra 205-171-3-65 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
|
benimde mustafa yamandan aldıgım ladinlerim % 80 oranında tuttu.. ama cok yavaş büyüyorlar... Bakalım beklicez |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
|
şunuda sölemek istiyorum mavilik oranı hicde düşündüğüm gibi degil... *** sizinkilerdede aynı sorun yoqtur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-04-2010
|
bu resimdeki eğer mavi ladin fidanı ise bendekiler maydonoz olmalı beni kandırdılar mı acaba ben de 4000 adet tohum almıştım yaklaşık 3000 kadarı çıktı ve 5cm kadar baoylandılar şu an bir problem yok |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-05-2010
|
amerikadan getirttiğim mavi ladin tohumlarını teker teker pet bardaklara ektim, tek tek ekilmesi çimlenmesi açısından sorun yaratırmı acaba?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-06-2010
|
merabalar ben mavi ladin ağaçı yetiştirmek istiyorum ve kaliteli tohum nasıl bulabılırım mavilik oranı yüksek. en az 5000 adet yetiştirip satabılırmıyım ortalama 200 cm boğlarında yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2008
|
tohumlarınız ilk çimlendiğinde dahi renk kalitesini kısmen belli eder.Bu tamamen tohum kalitesi ile ilgilidir.her yıl getirttiğim 5 kg tohumda 100 adet seçer ve çimlendiririm.satış öncesi uyguladığım bu işlemde %90 renk kaliesi elde etmezsem iade ederim.sonuçta yeşil bir mavi ladin yetiştirmeyi kimse istemez.adı üzerinde.bu nedenle tohum alırken biraz seçici davranmalısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-11-2010
|
Arkadaşlar, bir sorum var: Bugün bir miktar mavi ladin tohumu topladım.Acaba bunları hemen ev ortamında diksek çimlenir mi bunlar ? Eğer şu sıralar mümkün değilse en uygun saklama koşulları nedir ? E |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-06-2005
|
Merhaba, Ben de Amerika'dan getirttiğim tohumlardan 7 tanesini ektim ve sadece 1 tanesi çimlendi. Bakalım bu 1 taneyi yaşatabilecek miyim? ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
Alıntı:
Hiç bir sorun yaratmaz ancak umarım bardakları alttan delmişsinizdir. Delik açmadınızsa hemen açınki tohumlarınız çürümesinler. Ortam sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. Harç olarak kullandığınız meteryal çok önemli. Torf perlit karışımını öneririm. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Size bir tüyo vereyim üretim konusu sabır işidir. Hepsi aynı anda çimlenmemiş olabilir. Nemine dikkat edin ve fazla sulamayın derim. Ortam sıcaklığı 20-22 derece olmalı ve kesinlikle kurcalanmamalıdır. Sabırlar diliyorum kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ortamı hazırladığınız sürece uygun zaman. Ev ortamından kastınızı pek anlamadım. Tohum saklama konusu ap ayrı bir uzmanlık alanıdır. Bana göre vakit kaybetmeyin. Soğuktan ve dondan koruyabilirseniz hemen çimlendirmeye başlayın derim. Kolay gelsin başarılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-11-2010
|
Alıntı:
1 gün ılık suda bekletip torfa ektiğim 20 kadar tohumdan sadece bir tanesi çimlenmişti onu da kaybettim. Üst tarafı gayet sağlıklıydı ama kök bölgesin de bir sararma oldu ve devrildi.(fungusit kullanmıstım oysa...) Ama yılmak yok denemeye devam. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
Hem aşılı mavi ladin hemde tohumdan üretilen mavi ladin piyasası yakında bitecek bu kadar ağacı kim alacak gerçekten merak ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Odysee1, Ladin fidelerinizin ölmesi çok üzücü, bu durum ladin fidelerinde çok görülüyor.tohumu biraz daha fazla ekerseniz iyi olur.Bazen insan herşeyi yapsada brr şeyler eksik kalıyordur.Toprak nemi tam ayarlamamayınca kayıplar oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Seaa, Piyasaya baktığınızda sıze katılmamak mümkün değil,Ladin fiyatları önümüzdeki yıllarda herhalde sedir fiyatlarına kadar düşecek,ne yazık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|