agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni56Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-09-2009, 22:29   #181
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Yılın 365 günü aşılama yapamaz sınız boyuna gelince ona siz karar vereceksiniz.
Aşılama tekniklerini inceleyin.
Buraya da bakarsanız faydalı olur.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2009, 23:23   #182
Ağaç Dostu

Uysal01's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2008
Sayın Kalyon,
Ladin tohumunu Mart ayı sonuna doğru ekmeni tavsiye ederim.Biz Alaşehirde o zamanlarda ekiyoruz.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2009, 20:48   #183
Ağaçsever

wersaxc's Avatar

Giriş Tarihi: 03-06-2009
sevgili doğaseverler yukarıda resmini eklediğim fidelere nasıl bakabilirim .birde ne zaman fidan poşetlerine almalıyım

wersaxc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2009, 10:17   #184
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-05-2006
Sayın godofwar ;

1. Mezarlık servinin boyu vs. ne olmalı

Mezarlık servisi , vb. orjini farklı türlere bazı yerlerde mavi ladin aşısı yapılsa bile ileride kök yapısında sorunların çıkması olasıdır,Aşılamada altlık olarak en doğru seçim ya batı ladini, **** yine mavi olmalıdır. Batı ladini veya maviladinin boyundan çok eninde aşı yapılacak alan önemlidir.

2. Mavi ladin aşılama ne zaman hangi aylarda yapabiliriz. 1 yılın 365 günü yapabilirmiyiz ?
Aşılama bitkilerin uyuma döneminde yapılır en ideal zamanı Ocak 15 - Mart sonuna kada olan zamandır.Mayıs 15 e kadar sera ortamında tutulan aşılar daha sonra gölgelemeye alınmalıdır.

Sayın Kalyon ;

Afyon şartlarında mavi ladin ekim zamanı nisan sonu mayıs 15 e kadar dır, Tahmini 3-4 haftada çimlenmesi lazım.

ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 15:52   #185
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Afyondan bir mavi ladin fotoğrafı boyu tahminen 7 8 metre
Telefonumla çektiğim için fotoğrafı pek net değil

Eklenen Resimler

atakan55 beğendi.

Düzenleyen Emre Kuzu : 04-10-2009 saat 14:26 Neden: Hata
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 12:37   #186
Yeni Üye

doğal yaşam's Avatar

Giriş Tarihi: 16-10-2009
Galeri: 8
Ben de yaklaşık 20 gün önce ladin, çam ve mazı tohumları ekmiştim. Ama hala bir çimlenme olmadı. Sabırsızlıkla bekliyorum. Bakalım sonuç sevinç mi, hüsran mı olacak.

doğal yaşam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 22:48   #187
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-06-2009
Herkese iyi geceler bende mavi ladin tohumu alıp 20 -25 gün önce uzun saksılara diktim tohumların bazıları çimlendi sonuc kötü ekilen 150 adet tohumdan sadece 35 tane kadar çimlendi ve tohumdan ayrıldı şimdi bugün baktıgımda tekrar hayal kırıklıgına ugradım çimlenen totum fideleride bir cogu ölmüştü köklerinde çürüme oldugunu gördüm,sorun ne olabilir sizce? tohumlara iki günde bir az miktarda su verdim evin içersinde sıcaktalar ,ekim için çiçekçiden aldığım toprak ve bir çam ağacının yanından altığım topragı karıştırdım. ama sonuç hüsran oldu. galiba ilkbaharı beklemeliyim! Yardımlarınızı bekliyorum hoşçakalın.

kaan81 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 18:02   #188
Ağaçsever

Baypolen's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2009
Arkadaşlar mavi ladinin ileride maviliğini kaybetmemesi için aşı yapılırken aşı kalemini alınan mavi ladinin kaç yaşında olması gerekiyor böyle bir şart var mı küçük fidandanda olabiliyor mu ? Birde aşı kalemi alınan ağaç hoopsi olması daha mı iyi sadece tohumdan yetişen mavi ledinler aşı almak için ne kadar sağlıklı ?(mavilik açısından) Aşıda altlık olarak en uygunu batı ladini mi ? Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.

Baypolen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 20:27   #189
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Wink

Mavi ladin aşı uygulamasında hangi aşı çeşidi yapılmalı.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 08:59   #190
Ağaç Dostu

Sayın nariçi mavi ladin aşılamasında uygulanan yöntem aşağıdaki linkte mevcut
http://www.ayanfidancilik.com/ayanfi...-305-l--305-r/

Öteki soru içindeki kalem alınacak anaçlık ağacın yaşı önemli değil ama genelde genç ağaçlar tercih edilir.Hoopsii piyasanın tercih ettiği bir türdür ama siz rengini beğendiğiniz tohumdan üretim mavi ladindende kalem alarak aşılama yapabilirsiniz.

Aşıda kullanılacak altlık için büyüme hızı nedeniyle Batı Ladini tercih edilen bir türdür ama mavi ladinide aşı altlığı olarak kullanabilrsiniz.

Biz bu sene 40-60 cm olan hoopsii 'lerimizdende kalem alacağız, Yanlız küçük boydaki fidanlardan aşı kalemi alırken fidanın formunu bozmamaya dikat edin.

Eklenen Resimler

Eski 02-12-2009, 19:24   #191
Ağaçsever

Baypolen's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2009
teşekkürler ozanutku gayet açıklayıcı oldu benim için Bu arada senin yaramazlarda gayet güçlü görünüyor

Baypolen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 12:19   #192
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-12-2009
Mavi ladin tohumları

Ziraat Mühendisi sayın Mustafa Yamandan aldığım tohumlar,
18-11-2009 da torfa attıktan sonra yaklaşık 15 günde 3-4 santim boylandılar,bazı zayiyatlar olmasına rağmen %90'ı tutmuş durumda.
Sayın Mustafa beyin yazdıklarını aynen uygulayarak bu duruma getirdim,
verdiği bilgiler için ona teşekkür ediyorum.

Eklenen Resimler

muratkoç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 15:26   #193
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-11-2008
mavi ladin tohumunun çimlendirilmesi

EKİM ZAMANI MART NİSAN AYLARI(TOPRAK ISINMAY BAŞLAYINCA)
1-TOHUMUN HAZIRLANMASI:
Ekilecek miktarda tohum plastik bir kapta üzeri suyla kaplanacak şekilde musluk suyuyla ıslanacak (+10 derece ve üzeri)1 gün boyunca (mantar ilacı katılabilir.) .

2-TOPRAĞIN HAZIRLANMASI:
Çam toprağı(çam ağacı dibinden alınmış%25).çiçekçilerde fidecilerde satılan torf(klasman torf ve ph değeri düşük%25)çiçekçilerde seralarda satılan perlit(toprağın hava almasını sağlar%10)çam kabuğunun talaşı(%10)Bu karışımlar toprağı zenginleştirir.fakat tamamı ya da bazıları temin edilemediğinde de ekim yapılabilir.
3-EKİLECEK YER:
15 cm uzunluk 5 cm genişlik civarında fide torbası ya da viyol (tavsiye ederim),aynı ebatlarda plastik bardak ya da başka materyaller,kasa(domates kasası vb).,bahçeye yapılan sera(1 m ye 3 m ebatlarında 15 cm derinliğinde toprak yükseltilecek..hazırlanan toprak buraya konacak)bunlara benzer malzemelere ekim yapılabilir.
4- EKİMİN YAPILMASI:
Tohumlar ekilecek yere özenle konacak.fide torbası vb. Şeylere ekiliyorsa herbirine 2-3 tohum konacak(biri çıkmzsa biri çıksın)eğer sera ,ksaya ekilecekse sık olmayacak şekilde tohumlar arası en az 1 cm olmalı sıralar arası 5 cm.ıslak tohumları ayırmada toprak kül kullanılabilir.üzeri yarım cm yi geçmeyecek şekilde toprakla ya da torfla kaplanacak(fazla konursa tohumlar çıkamaz)1-2 cm civarı üstten sulama payı bırakılacak.toprak fazla sıkı olmayacak (köklerin hava alabilmesi için) tohumlar yumuşak şekilde sulanacak(2.5 pet şişelerin kapağı delinerek sulanabilir.)2 günde bir sulama yapılabilir.toprağın kuruluk durumuna göre.eğer sera yapılmışsa etrafına karınca ilacı konabilir.tohumları çalmasını engellemek için.üzerleri naylonla kaplanırsa nemli olup daha çabuk çıkabilir.kasa ya da yastıklarda yetişen fideler sonraki yıl mart –kasım ayında poşete alınabilir.poşete alırken kökleri ortaya çıkarmadan fidenin 4 tarafından kesilerek topraklı alınması ve poşetlenmesi gerekir.
5-İLAÇ VE GÜBRE:
İlaç ve gübre tohumların daha sağlıklı çıkmasını sağlar fakat bulunamazsada başarı elde edilebilir.-Tohumlar Pomarsol forte mantar ilacı ile muamele edilerek dikilebilir.(ıslama suyuna reçetede belirtilen oranda mantar ilacı katılabilir)
-Tohum kabuğu atmaya başlayınca 13-40-13 gübresinden m²ye 1 gram atma süresi 4-5 gün 60 gram 1 ay içinde(eğer seraya değilde fide torbasına vb.ekildiyse oranlama yapılabılır.)
-Sonraki dönemlerde humik asit ve toprak üstünü geliştirmek için yaprak gübresi (ph düşük olacak ph 5-7)
Çökerten hastalığı için(çimlenmeden sonar kuruma)mutlaka zirai ilaç satılan yerlerden çökertme ilacı alınıp uygulanmalıdır.
Sera ortamında 10-14 günde bir pomarsol forte ve captan mantar önleyici ilaç verilebilir..

Uğur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2010, 22:22   #194
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozanutku Mesajı Göster
Sayın Bekir 38 ve darkfriairs sorularınızın cevabını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz (Mavi Ladin ve diğer ibreli fidan üretimi hakkındaki başlık )

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2777
ozanutku verdigin bilgiler için teşekkür ederim ama verdigin siteyi ben acamadım yenilersen sevinirim teşekkürler

elibol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2010, 23:03   #195
Ağaç Dostu

Sayın elibol aşılama ile ilgili sayfa aşağıdadır,

http://www.ayanfidancilik.com/ayanfi...-305-l--305-r/

veya youtube den aşılama ile ilgili video için

http://www.youtube.com/watch?v=FFcAk8uyzdU

Not : Youtube gibi sitelere erişim için ağ bağlantılarım,özellikler,internet iletişim kuralları(TCP/IP) 'na girin orada dns sunucu adresi yazan yere aşağıdaki numaraları yazın ve tamam deyin.
dns numaraları ilk satıra 205-171-3-64 , ikinci satıra 205-171-3-65

Eski 08-04-2010, 20:56   #196
Ağaç Dostu

serhat_Önder's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2009
benimde mustafa yamandan aldıgım ladinlerim % 80 oranında tuttu.. ama cok yavaş büyüyorlar... Bakalım beklicez

serhat_Önder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 11:05   #197
Ağaç Dostu

serhat_Önder's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2009
şunuda sölemek istiyorum mavilik oranı hicde düşündüğüm gibi degil... *** sizinkilerdede aynı sorun yoqtur.

serhat_Önder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 08:59   #198
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-04-2010
bu resimdeki eğer mavi ladin fidanı ise bendekiler maydonoz olmalı beni kandırdılar mı acaba ben de 4000 adet tohum almıştım yaklaşık 3000 kadarı çıktı ve 5cm kadar baoylandılar şu an bir problem yok

bahtıdem55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2010, 11:21   #199
Ağaçsever

trapezus's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2010
amerikadan getirttiğim mavi ladin tohumlarını teker teker pet bardaklara ektim, tek tek ekilmesi çimlenmesi açısından sorun yaratırmı acaba??

trapezus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2010, 11:04   #200
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-06-2010
merabalar ben mavi ladin ağaçı yetiştirmek istiyorum ve kaliteli tohum nasıl bulabılırım mavilik oranı yüksek. en az 5000 adet yetiştirip satabılırmıyım ortalama 200 cm boğlarında yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar ?

terkoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2010, 22:53   #201
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2008
tohumlarınız ilk çimlendiğinde dahi renk kalitesini kısmen belli eder.Bu tamamen tohum kalitesi ile ilgilidir.her yıl getirttiğim 5 kg tohumda 100 adet seçer ve çimlendiririm.satış öncesi uyguladığım bu işlemde %90 renk kaliesi elde etmezsem iade ederim.sonuçta yeşil bir mavi ladin yetiştirmeyi kimse istemez.adı üzerinde.bu nedenle tohum alırken biraz seçici davranmalısınız.

GAZİ0625 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2010, 00:17   #202
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-11-2010
Arkadaşlar, bir sorum var:
Bugün bir miktar mavi ladin tohumu topladım.Acaba bunları hemen ev ortamında diksek çimlenir mi bunlar ? Eğer şu sıralar mümkün değilse en uygun saklama koşulları nedir ?
E

odyseey1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2010, 10:57   #203
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-06-2005
Merhaba,
Ben de Amerika'dan getirttiğim tohumlardan 7 tanesini ektim ve sadece 1 tanesi çimlendi. Bakalım bu 1 taneyi yaşatabilecek miyim?

fkuscu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2010, 00:09   #204
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trapezus Mesajı Göster
amerikadan getirttiğim mavi ladin tohumlarını teker teker pet bardaklara ektim, tek tek ekilmesi çimlenmesi açısından sorun yaratırmı acaba??
Merhabalar!

Hiç bir sorun yaratmaz ancak umarım bardakları alttan delmişsinizdir. Delik açmadınızsa hemen açınki tohumlarınız çürümesinler.

Ortam sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. Harç olarak kullandığınız meteryal çok önemli. Torf perlit karışımını öneririm.

Kolay gelsin.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2010, 00:16   #205
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fkuscu Mesajı Göster
Merhaba,
Ben de Amerika'dan getirttiğim tohumlardan 7 tanesini ektim ve sadece 1 tanesi çimlendi. Bakalım bu 1 taneyi yaşatabilecek miyim?

Merhabalar!

Size bir tüyo vereyim üretim konusu sabır işidir. Hepsi aynı anda çimlenmemiş olabilir. Nemine dikkat edin ve fazla sulamayın derim. Ortam sıcaklığı 20-22 derece olmalı ve kesinlikle kurcalanmamalıdır.

Sabırlar diliyorum kolay gelsin.

Eski 27-12-2010, 00:22   #206
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi odyseey1 Mesajı Göster
Arkadaşlar, bir sorum var:
Bugün bir miktar mavi ladin tohumu topladım.Acaba bunları hemen ev ortamında diksek çimlenir mi bunlar ? Eğer şu sıralar mümkün değilse en uygun saklama koşulları nedir ?
E
Merhabalar!

Ortamı hazırladığınız sürece uygun zaman. Ev ortamından kastınızı pek anlamadım. Tohum saklama konusu ap ayrı bir uzmanlık alanıdır. Bana göre vakit kaybetmeyin. Soğuktan ve dondan koruyabilirseniz hemen çimlendirmeye başlayın derim.

Kolay gelsin başarılar.

Eski 08-01-2011, 06:18   #207
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-11-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemal.S Mesajı Göster
Merhabalar!

Ortamı hazırladığınız sürece uygun zaman. Ev ortamından kastınızı pek anlamadım. Tohum saklama konusu ap ayrı bir uzmanlık alanıdır. Bana göre vakit kaybetmeyin. Soğuktan ve dondan koruyabilirseniz hemen çimlendirmeye başlayın derim.

Kolay gelsin başarılar.
Hiç başarılı olamadım ne yazık ki...
1 gün ılık suda bekletip torfa ektiğim 20 kadar tohumdan sadece bir tanesi çimlenmişti onu da kaybettim.
Üst tarafı gayet sağlıklıydı ama kök bölgesin de bir sararma oldu ve devrildi.(fungusit kullanmıstım oysa...)
Ama yılmak yok denemeye devam.

odyseey1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2011, 10:57   #208
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2008
Hem aşılı mavi ladin hemde tohumdan üretilen mavi ladin piyasası yakında bitecek bu kadar ağacı kim alacak gerçekten merak ediyorum

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2011, 16:18   #209
Ağaç Dostu

Uysal01's Avatar

Sayın Odysee1,
Ladin fidelerinizin ölmesi çok üzücü, bu durum ladin fidelerinde çok görülüyor.tohumu biraz daha fazla ekerseniz iyi olur.Bazen insan herşeyi yapsada brr şeyler eksik kalıyordur.Toprak nemi tam ayarlamamayınca kayıplar oluyor.

Eski 08-01-2011, 16:25   #210
Ağaç Dostu

Uysal01's Avatar

Sayın Seaa,
Piyasaya baktığınızda sıze katılmamak mümkün değil,Ladin fiyatları önümüzdeki yıllarda herhalde sedir fiyatlarına kadar düşecek,ne yazık.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025