agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni76Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-03-2007, 00:20   #121
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Bende bir şey eklemek isterim aslında uygulanan her şey varolan toumun suni şartlarda şaşırtılması mantığıdır.Doğada zaten ağaç tohumu saçar ve ilk yağmuur yer daha sonra soğuğa maruz kalır ve bekler ve ardından ısı ve yarım nemin etkisi ile çimlenir.Biz ise burada bu koşuları suni olrak sağlayı doğaya oranla daha fazla çimlenmesini istediğimiz tohmumları çimlendirmeye çalışıyoruz.Yani tohumları ıslat sonra sabit ısda koru ama havadar olsun sonra soğut ve tekrar ıaıt ve çimlenme.Doğayı taklizaten bu bonsai özünde var yani oaran ölçü küçütme sanatı ile bir fidanın çok yaşlı bir ağaçmış gib göstere bilmek.Herkeze iyi ekimler ve bol çimlenmiş tohumlar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2007, 08:04   #122
Yeni Üye
 
ramazan çeken's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 27
selam arkadaşlar.aranıza yeni katıldım.kamuda memururum.37 yaşında ve 2 oğlum var.gazaiantep' de yaşıyorum.kendimi size biraz tanıttıktan sonra derdimi anlatabilirim sanırım.inşallah yardımcı olursunuz.bende bu işe sevdalandım.yukarıdaki özellikle kırmızı olan japon akçaağaçlarının tohumlarını nasıl bulabiliriz.lütfen acil cevap veriniz.teşekkürler

ramazan çeken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 07:52   #123
Yeni Üye
 
ramazan çeken's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2007
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 27
selam arkadaşlar.ben bir akçaağaç buldum ama tam cinsi nedir bilmiyorum.ve bir dal keserek 20 cm lik dört parçaya böldüm suya koydum.bu arada üzeri tohum doluydu epey miktardada tohum aldım.şimdi bu formda tohumların filizlenmesi için çeşitli aşamalar geçirtilmesi yazıyor.zaten benim topladığım bu tohum dışarda kıştan çıkmış ve baharı yaşamaya başlamış.yani doğal ortamında bu aşamaları geçirmiş sayılmıyormu.ben bu tohumları toprağa gömsem filizlenirmi dersiniz .görüşlerinizi bekliyorum.

ramazan çeken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 08:14   #124
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili ramazan çekin sormayın seyrek olarak hemen gömün.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 23:55   #125
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Galeri: 2
aranızda yeniyim. ilk mesajım olacak. Acer Palmatumlar şekil olarak ve girdikleri renkler olarak gerçekten çok hoşlar. acemi olduğum için açıkcası bu ağaç türüne yönelmiyorum.

Sorum şu olacak :
1)Tohumdan büyütmek niçin bu kadar önemli?
2)bonsai yapımı için güçlü bir artısı varmı?
3)Air layering denen yöntemle bir Acer Palmatum yapılması daha kolay değilmi?
4) Air layering denen yöntem Acer Palmatumlara uygulanamıyormu?

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2007, 12:14   #126
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-12-2006
Şehir: samsun
Mesajlar: 65
Arkadaşlar tohumdan üretme konusunda Acer palmatum'a başvurdum.Kendisi tohumdan üretmiş bir arkadaş.Deneyimlerini bu sayfaya yazması için ricada bulundum.Bekleyelim hele.Bakalım işin aslı astarı neymiş öğrenelim.

cüce nar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2007, 08:33   #127
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-12-2006
Şehir: samsun
Mesajlar: 65
Arkadaşlar Acer Palmatumdan gelen cevabı sizlerle paylaşıyorum.Eminim faydası olacak.
>Ağaçlar net deki gönderdiğiniz ling e kısaca göz attım.5 sayfaya yakın yazı yazılmış. Gerçekten akıl karıştırıcı. Açıkçası verilen zamanlar ve dereceler, alıştıra alıştıra soğuktan sıcağa geçen yöntemler bana uygulamada pek mantıklı gelmedi. Bu konudaki bildiklerimi ve tohumdan yetiştirmenin dikkat edilmesi gereken yönlerini size kısaca anlatmak isterim.
Bu konuda yapılan tek şey aslında doğayı taklit etmektir. Şöyle ki:

— Ağaçların yaprakları sonbaharda sarardıktan sonra yavaş yavaş kurumaya başlarlar. En iyi tohum toplama zamanı tohumların kanat kısımlarının hafifçe kurumaya başladığı dönemdir. Bu dönemde tohumun ağaçla olan bağlantısı zayıflamıştır ve avuçlanarak ağaçtan sıyrılmaya çalışılırsa (sıvazlanarak) kolayca dökülerek elimize gelecektir. Bu dönem zaten biz toplamasak tohumların kısa bir süre sonra yere kendiliğinden döküleceği bir dönemdir. (Dikkat ederseniz Ekim sonu Aralık başı gibi bir dönem kısıtlaması yapmıyorum. Çünkü Bu dönem bölgelere göre ufak tefek farklılıklar gösterebilecektir ki yabancı kaynaklardan yapılan çevirilerde bu hata sıkça yapılmaktadır. Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde 1,5 ay önce bademlerin çiçek açtığını ve Ankara’da 24 Nisan itibarı ile hala ağaçlarda net bir çiçeklenme olmadığını düşünürsek bademler mart da çiçek açar demek yanlış olacaktır.)

—Tohumlar doğada bu dönemi yaşadıktan sonra 90 gün civarı süren bir kış dönemine girerler.(dormansi=kışlama) Bizim tohumlarımızın da bu kış dönemine ihtiyacı vardır. . Havalar tohumların donacağı kadar çok soğuk olursa tohumlar soğuktan donarak ölecektir.
Unutulmamalıdır ki Acer ler iç mekân salon bitkileri değil doğal ortamlarında dışarıda yaşayan ağaçlardır

—Tohumların doğada kış şartlarında olduğu gibi neme ihtiyacı vardır. Bizimde tohumlarımızı bu dönemde torf gibi, marketlerde satılan toprak karışımları gibi (iç mekan bitkiler için kullanılan karışımlarda olabilir) bir toprağın içinde muhafaza etmemiz gerekir.

İşte buzdolabı bu aşamada devreye giriyor. Eğer tohumlarımızı toprak karışımının içinde nemini kaybetmeyecek bir torbada ( özel bir torbaya gerek yok ben marketlerden alışveriş sonrası verilen poşetleri kullanıyorum) buzdolabının örneğin sebzeliğinde 90-120 gün kadar muhafaza edersek. Doğayı tam anlamıyla taklit etmiş oluruz. Tohumlarımız dengeli bir ısıda kalır ( +4 C derece) Böylece hem tohumlarımızı dondan korumuş oluruz hem de istedikleri soğuk ortamı sağlamış oluruz. Eğer tohumları buzdolabına koymadan önce 2 gün kadar ılık
( halk arasında kan ılığı diye bir tabir vardır 35 C derece gibi) suda bekletirsek oldukça sert olan Acer palmatum kabuklarını bir nemze olsun yumuşatabiliriz. Ben acer palmatum tohumu kabuklarının, antep fıstığı kabuğuna yakın sertlikte olduğunu düşünüyorum. Fakat belirmeliyim ki ılık suda bekletilmiş ve bekletilmemiş tohumlar arasında herhangi bir çimlenme farkı gözlemlemedim. Uygun şartlar sağlandığında daha buzdolabında çimlenme başlayacaktır. Çimlenen tohumları direk saksıya alabilirsiniz.

Bu yıl 1 hafta kadar önce balkonda kutu bir yerde kışı geçirmiş olan yaklaşık 2 metre boyundaki acer palamatum cinsi ağacıma kök budaması yapmak için saksısından çıkardım. Üst toprağını açarken geçtiğimiz sonbahar da toprağa düşmüş 15-20 tane kadar tohumun çimlendiğini fark ettim. Saksı kuytuda kaldığı için tohumlar donmamış ve baharla birlikte çimlenmişler. Hala o şekilde duruyorlar. Doğal süreç devam ediyor.

Ben doğayı ne kadar iyi taklit edersek o kadar başarılı olacağımızı düşünüyorum. Fakat unutulmamalı ki tohumdan palmatum yetiştiriciliği yıpratıcı bir iştir.

Başta kısaca bahsedeceğimi yazmıştım ama sanırım pek de kısa olmadı
Tekrar kolay gelsin

cüce nar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2007, 22:39   #128
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 307
aralık ayının başında ekip 4 hafta oda sıcaklığında beklettiğim, sonra 8 hafta poşet içine koyarak buzdolabının kahvaltılık gözünde terfi ettirdiğim ve şimdi de kapalı balkonda muhafaza ettiğim acer tohumu ekili olan bardaklardan minik yeşil bişeyler çıktığını gördüm... acaba bunlar çimlenen tohumlarmı yoksa normal sıradan otmu

yasemin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2007, 19:08   #129
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
merhabalar bende acer palmatum tohumlarından aldım elime daha yeni gecti poşetin üstünde şöyle yazıyor (Acer palmatum atropurpureum)

Ekilişi içinde bunlar sanırım
Samen 24 studen im wasser vorquellen.AnschlieBend gibt man sie in ein Sand-
Torf-gemisch und bedeckt sie in samenstrake (ca.1cm) mit erde.Der samen keimt im allgemeinen nach ca.90 tagen kann aber auch bis zu 2 jahren in der erde liegen Almanca bilen varsa tercümesini yaparsa sevinirim yoksa dayımı beklicem

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 09:54   #130
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
Tercümesini yaptırdım
24 saat suda bekletin kum toprak karısımına 1cm derinliginde gömün hafifce bastırın.Üzerine gazate kağıdı koyup üzerine streç gecirin güneşi iyi gören yerde muhafaza edin yazıyormuş.Birde tohumlar toprak altında 90 gün **** 2 sene çimlenmeden bekleyebiliyolarmış ben dayımın yalancısıyım bu ağaç büyüyene kadar benim çoçugum olur :P

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 14:41   #131
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Samen 24 studen im wasser vorquellen.
Tohumları 24 saat ıslatın. (suda şişsinler)
AnschlieBend gibt man sie in ein Sand-Torf-gemisch
müteakibinde torf ve kum karışımına konur.
und bedeckt sie in samenstrake (ca.1cm) mit erde.
tohumun ekildiği çizgi toprakla katlanır. (tkrb. 1 cm derinliğinde)
Der samen keimt im allgemeinen nach ca.90 tagen kann aber auch bis zu 2 jahren in der erde liegen
tohumlar genelde takribi 90 gün sonra çimlenir. lakin 2 yıl kadar da toprakta kalabilir.

benim okuduğum metinden tercümem böyle bu metinde ne güneş ne gazete nede stretch film bahis konusu

bilgilerinize

saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2007, 20:09   #132
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Benim ektiğim akça ağaç tohumlarımdan biri kendini gösterdi. Çok sevindim iyice büyüsün resmini paylaşacağım. Umarım büyütebilirim.

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2007, 11:21   #133
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Bunlar da küçük akça ağaçlarım umarım sağlıklı bir şekilde büyütebilirim...

Name:  Resim 006.jpg
Views: 1413
Size:  5.2 KB

Name:  Resim 007.jpg
Views: 1364
Size:  5.9 KB

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2007, 21:18   #134
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
merhabalar praecox gazate nerede yazıyor bende bilmiyorum ama dayım dedi bende onun yalancısıyım dedim ve yaptım 2 gün suda bekletim 1 cm toprakla üzerini kapadım strecle üstünü kapadım 10 günde çimlendi resmini nasıl koyacağımı bilmiyorum ama işallah onuda yapıcam 1 tane çimlendi geriside gelicek işallah

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2007, 08:43   #135
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
bende istiyorum bende benimkide 2 oluyor bu gün ikincisinide gördüm yeşil nokta kadar resim eklemeyi öğretirseniz resmini ekliyecem

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 11:54   #136
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Burada bahsedilen "air layering" yöntemi nedir acaba?

agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 12:04   #137
Ağaç Dostu
 
caploonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2007
Şehir: Konak/İzmir
Mesajlar: 272
Benim bildiğim dal ağacın gövdesindeyken köklendiriliyor. Yani dalı kesmeden köklendiriliyor.

caploonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2007, 12:05   #138
Ağaç Dostu
 
caploonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2007
Şehir: Konak/İzmir
Mesajlar: 272
Burdan bakabilirsiniz:
Air Layering (Havai Köklendirme)

caploonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 11:59   #139
Ağaç Dostu
 
caploonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2007
Şehir: Konak/İzmir
Mesajlar: 272
Bir sorum olacak. Acer den çelik alma mevsimi ne zamandır?

caploonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 16:22   #140
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
caplonba burada Acer'in çelikten üretimiyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 16:29   #141
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Acer'i tohumdan üretmeye çalışan arkadaşların hemen hepsi (ben de dahil) buzdolabında katlama yapmaktansa dışarıda, doğal ortamda kışı geçirmesinin filizlenmeyi artırdığı görüşünde.
2005 de buzdolabında katlamaya aldığım tohumlardan eser kalmazken bu sene iki tane filizim var

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 23:29   #142
-
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Göçer, ABD
Mesajlar: 25
Galeri: 2
Ben kışın buzdolabına koymuştum tohumları. Şimdi internette herkesi bonsai'ye başlatan o resim o zaman (2000 yılı, Madison) tohum poşetlerinin üzerindeydi. Aldım tohumları, okudum poşetin arkasını, buzdolabina koyun 60 gün yazıyordu, zaten karakıştı. Bende ıslatıp koydum dolaba ve sonra da tamamen unuttum. Sanırım bir süre sonra ev arkadaşım ne olduğunu anlamadığından çöpe atmış.

tumbleweed Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2007, 12:54   #143
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın Mesajı Göster
Bunlar da küçük akça ağaçlarım umarım sağlıklı bir şekilde büyütebilirim...

Eklenti 10625

Eklenti 10626
Sevgili Sebahattin akça ağaçların ne durumda? Merak ediyorum.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2007, 17:25   #144
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili zenfree sonradan öğrendim bunların cinsi acer saccarinmiş yani şeker akça ağacı. Çok kolay çimleniyor, sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etti bir kısmı. Bir kısmını da hatalarımdan dolayı kayabettim....

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2007, 23:20   #145
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sağlıklı büyüyenlere sevindim.

Fotograf yok mu? Fotograf yoksa bile kaç cm. oldular?

Sıkı takipteyim Sevgili Sebahattin.


Düzenleyen zenfree : 14-07-2007 saat 00:01
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2007, 23:29   #146
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili zenfree ismim Selahattin değil Sebahattin öncelikle bunu söyliyeyim . Sağlıklı büyüyenler şimdi 10 cm boyutuna ulaştılar. Bakalım büyütebilecekmiyim...

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2007, 00:02   #147
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Özür dilerim. Sebo.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2007, 11:29   #148
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
acer palmatum

Name:  acer palmatum.jpg
Views: 1570
Size:  85.7 KB

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2007, 11:31   #149
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
Merhabalar işallah bu yetiştirdiğim akçaağaçtır yaprakları benziyor ebay dan almıştım tohumları

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2007, 17:39   #150
Joy
Fatih
 
Joy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2006
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 67
Yaz sezonunda kimseler yok sanırım gelince bakarsınız
Palmatum "Atropurpureum"
Palmatum "Bloodgood"
Palmatum "Dissectum"
Palmatum "Garnet"
Palmatum "Orangeola"
Bu acer palmatum guruplaramı ayrılıyor yoksa hepsi kırmızımı bilgilendirirseniz sevinirim iyi tatiller

Joy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024