agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni31Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-03-2009, 13:18   #31
Ağaç Dostu.
 
Douglas Fir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
Sebze tohumu saklamak için siyah ağzı kilitli plastik küçük poşet bulabilirseniz ve serin hatta soğuk (+6 dereceye kadar yolu var) bir yerde saklarsanız hem ışık hem de nem problemini çözersiniz.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 22:32   #32
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Douglas Fir Mesajı Göster
Selam
ertesi sene bitki meyve vermiyor F1 tohumlarda, sadece bitki olarak yaşıyor.
Ertesi sene F1'den aldığınız tohumlardan meyve alabilirsiniz ama ilk yılki kadar alamazsınız yani sadece bitki olarak yaşamıyor, meyve de veriyor. Gerçi şimdilerde bazı İsrail firmaları terminatör gen diye bir gen aktarıp bir sonraki sene ektiğimiz bitkilerden tohum almamızı engelleyen bir uygulama yapıyorlarmış diye duymuştum bir hocamızdan . Bu gen ekilen tohumlardan çıkan bitkilerden tekrar tohum aldığımızda bu tohumların çimlenmesini engelliyor. Hiçbir şekilde çimlenme yetenekleri olmuyor tohumların.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 00:20   #33
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-03-2008
Şehir: yalova
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Ayrıca düşündüğünüz gibi tohumların tamamı İsrail'den gelmiyor, yerli tohum üreticileri de var, örneğin Altın Tohumculuk. Hollanda'dan da çok tohum gelir, Fransa'dan da, hatta Amerika'dan da.
Altin tohumculugun sattıgı çeşitler kendi ıslahı tohumlar değil, Royal Slius marka tohumlari kendi paketlerinde satıyorlar tabi olayda illegal birsey yok sadece düzeltme baabinda...

lewoli34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 06:56   #34
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 76
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lewoli34 Mesajı Göster
Altin tohumculugun sattıgı çeşitler kendi ıslahı tohumlar değil, Royal Slius marka tohumlari kendi paketlerinde satıyorlar tabi olayda illegal birsey yok sadece düzeltme baabinda...
Altın tohumculuğun sattığı çeşitlerin büyük bir çoğunluğu kendi ıslahıdır. Özellikle hıyar çeşitleri.

organica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 09:06   #35
Ağaç Dostu
 
triple's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
Arkadaşlar bu yaz bahceme ekmeyi dusndugum bir kac farklı domates ceşidi için yurtdısından domates tohumu sipariş edecektim . soz konusu tohumların F1 olmaması icin neler dikkat etmem gerek?
bahçe dediysemde yanlış anlamayın hobi bahçesi ole ahım sahım birsey degil. En fazla her çeşitten 5 6 fide yetistirecem sadece goz zevkim icn ekmiş olacam. ve begendiklerimden gelecek yıllardada ekecegim icn F1 olması durumunda her yıl tekrar tekrar tohum almak istemiyorum.
Kısacası F1 olmayan tohumlar satan site adresleri verebilirmisniz? Ayrıca sadece domates değil farklı türlerde salatalık, biber, fasulye tohumları da almıs olacam acilen konu hakkında bilgisi olanlar bilgi verebilirse sevinirim .
mutlu yeşili bol sağlıklı bir Dünyada kardeşçe ve özgürce yasamak dileği ile

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2009, 12:24   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Yurt dışı siteler bu durumu belirtiyor.

Eğer tohum hibrit ise F1 ya da hybrid açıklaması yapıyorlar.

Çok daha sağlam olsun istiyorsanız.

Arama motoruna heirloom seeds yazın derim.

http://www.heirloomseeds.com/

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 21:16   #37
Ağaçsever
 
begonya26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: sakarya/sapanca
Mesajlar: 55
Sayenizde çok bilgi ediniyoruz teşekkürler.


Düzenleyen Sevilay : 03-03-2010 saat 21:57 Neden: Yazım kuralları
begonya26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 17:14   #38
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-05-2009
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
F1 Hibrid (Melez) Tohum Hakkında Merak Ettikleriniz

“f1 Hibrid” tohum nedir?

Yer küremizde ki biyolojik çeşitlilik kabaca 2 temel kaynaktan beslenmektedir; bunlar;

a. Ya genetik mutasyonlar sonucunda oluşmuş olan ve de normalde olmaması gereken genetik dizilişler ile oluşanlar,
b. Ya da doğal yolla birbirleriyle gen transferi yapabilen türlerin birbirlerine gen aktarmaları sonucunda ortaya çıkanlar yani melezler (veya hibridler) dir.

Doğada Gen aktarımı çoğunlukla böcekler aracılığı (özellikle arılar), rüzgarın etkisiyle, vb… dış etkenler sayesinde gerçekleşmektedir. Arı, çiçekten çiçeğe uçarak, erkek organdan aldığı polenleri (üreme materyalini) dişi çiçeğin döl yatağına taşıyıp, döllenmeyi sağlayarak, ziyaret ettiği bu iki birey arasında doğal şartlarda gen aktarımı mümkünse, gen aktarımı gerçekleştirmektedir.

İnsanlar doğayı gözlemleyerek bu sırrı çözmeye başladıklarında melezliğin çok önemli bir özellik olduğunu fark etmişler ve 19 ncu yy.da ağırlıklı olarak Mendel’ in çalışmaları sonrasında bu olguyu kuramsallaştırmışlardır.

Hibrid veya melez tohum, aynı bitki türüne ait uzak akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesi veya popülasyonundan (örneğin A ve B) seçilen saf hatların veya bireylerin birbirleri ile çaprazlanması (A x B) sonucunda elde edilen ilk nesil (f1) melez tohumlara verilen isimdir; bu teknik ile değişik yöntemler kullanılarak ana veya babada bulunan özelliklerin f1 çocuklarında ortaya çıkıp çıkmadığı belirlenmekte ve böylece yetiştiricilerin yani çiftçilerin en çok istedikleri özellikleri bünyesinde toplayacak olan f1 melezin hangi ana – baba birleşiminden elde edildiği saptanarak, çoğaltıma geçilmektedir.

Ancak f1 melezler genetik yapıları gereği tohum verdikleri zaman yani f2 elde edildiğinde, f1 de ki istenen özelliklerin çok az bir kısmının f2 de korunduğu görülmektedir. Örneğin f1 de bulunan herhangi bir hastalığa dayanıklılık özelliği f2 de kaybolmakta, dolayısı ile bu özelliklere sahip bir çeşit talep eden kullanıcılar her sene yeniden f1 tohum satın alma zorunda kalmaktadır. Zaten f1 melezlerin bu özellikleri sayesindedir ki bir çok kişi ve kuruluş bitki ıslahı konusunda yatırım yapmış ve yapmaktadır; tohum sektörü her sene cirosunu yaklaşık %13 ila %15 ini ARGE bütçesine aktararak dünyada tüm sektörler içerisinde araştırmaya en çok kaynak ayıran sektör konumunda bulunmaktadır.

Burada göz ardı edilmememsi gereken iki önemli hususa dikkat edilmelidir; bunlar;

a. Tohum maliyetinin toplam girdiler içinde ki payı oldukça düşüktür. (örneğin sera domatesinde %1,5 civarı),
b. Diğer girdi maliyetlerinin sabit kalmasına karşın sadece tercih edilen tohum sayesinde toplam hasılat çok fazla değişiklik gösterebilir. (örneğin serada 1 dekar domates üretiminde hiçbir şey kazanmamak, 25.000.- TL kazanmak veya bu iki uç arasında bir hasılat elde etmek mümkündür).

Bu uğraşlar sayesinde elde edilen özellikli (örneğin verimli, belirli hastalıklara mukavim, soğuğa veya sıcağa dirençli, erkenci veya geçci, yağ oranı yüksek, vs…) f1 hibridler sayesinde tohum sektörü özellikle dünyada nüfusun çok hızlı arttığı 20 nci yy. ın ikinci yarısı boyunca insanların bol ve ucuz gıdaya kavuşmalarını sağlayabilmiştir.

Tohumculuk uğraşında uygun ana – babaları belirleme ile istenen f1 melezleri elde etme işlemine “ıslah çalışması”, yapan kişiye de “ıslahçı” ismi verilmektedir.

f1 Hibrid – Melez tohumlar kısır mıdır?

Maalesef ülkemizde ulu orta dillerde dolaşan “f1 tohumlar kısırdır” söylemi tamamen yanlış ve de büyük bir yalandır! Bu iftiranın altında işin özünü bilmeyen geniş kitlelere korku salarak bilimsel gelişmelerin önüne bilinçli veya bilinçsiz set çekmek isteyen ufak ama yaygaracı bir grup insanın yarattığı bilgi kirliliği vardır! Melezleme yolu ile geliştirilen f1 hibridler mutlaka kısır olur diye bir şey söz konusu değildir; ancak istenirse bu özelliği sağlamak genetik olarak mümkündür. Örneğin eşek ile altın melezi olan katır, kısırdır; ancak katırı alan da, satan da, üretimine aracı olan da bunun böyle olduğunu bilerek belirli özellikleri nedeni ile katırı tercih eder ve ahırına koyar! f1 tohumlar içerisinde de örneğin çekirdeksiz karpuz doğal olarak kısırdır ve tohumu olmadığı için de çocuk yani meyve veremez; bu karpuzları üreten de, yiyen de bunun böyle olduğunu bilir! Ancak çekirdek ayıklaması zor geliyorsa ve de canı kolaylık isterse bu kısır çeşidi bilinçli olarak satın alabilir.

Bu yöntemle belli bir amaca yönelik kısır bir çeşit geliştirildi diye ticari olarak satılan tüm f1 hibrid tohumlar kısırdır demek büyük bir yalandır. Örneğin domateslerde kısırlığın bir cazibesi bulunmamaktadır; ancak ülkemizde piyasada satılan ve tüketilen domateslerin yüzde 99’ a yakınının f1 hibrid olmasına karşın bu çeşitler kesinlikle kısır değildir; bunu doğrulamak için yediğiniz domatesin içerisinden ayıracağınız çekirdekleri, kış sonrası, bahar aylarında toprağa ekerseniz yaza tekrar domates elde edeceğinizi göreceksiniz!


Canavar tohum var mıdır?

Canavar tohum, yakıştırması da aynen “Kısır Tohum” benzeri tamamen medyatik bir abartmadır. Yeryüzünde böyle bir tohum ne doğal olarak var olabilir ne de insanoğlu tarafından meydana getirilmiştir. Ülkemizde “Canavar Tohum” diye adlandırılan şey belki de terminatör tohumlar (terminator seeds) diye tercüme edebileceğimiz bir olgudur. Genetik mühendisliği ürünü olan terminatör tohumların bu teknoloji de dünya lideri bir firma tarafından yapılabilirliği kanıtlanmış ise de aynı firmanın açık taahhüdü ile hiçbir durumda kullanılmayacağı dünya kamuoyuna duyurulmuştur. Bu ürünler ne Türkiye de ne de başka herhangi bir ülkede hiçbir zaman kullanılmamıştır. Ayrıca ileride değineceğimiz gibi ülkemizde GDO’ lu ya da aktarma genli bitkilerin AGB tarımı yapılmaz.


Hibrid-Melez f1 tohumlar insan ve çevre sağlığı açısından zararlı mıdır?

Kesinlikle hayır! Belirli bir bitki türünde örneğin mısır, şeker pancarı veya domateste hibrid melez tohumlar ile olamayanlar arasında genetik olarak hiçbir fark yoktur. Her ikisi de aynı genetik temele (yani aynı genlere ve gen sayısına) sahiptir. Dolayısı ile hibrid melez tohumu ile organikçilerin yere göğe sığdıramadıkları baba annelerinin domatesi (ki yukarıda açıklandığı gibi o da melez idi) arasında sahip oldukları genlerin niteliği ve sayıları itibari ile hiçbir fark bulunamamaktadır. Hibrid melez tohumlar ıslah edilirken genetik mühendisliğin teknikleri kullanılmaz ve de bu tohumlar başka canlı türlerine ait gen taşımazlar.

Bu aşamada hibrid- melez tohum kullanımı ile bilinçsiz veya kontrolsüz tarım uygulamalarını ayırmamız gerekiyor. Kontrolsüz tarımda ölçüsüz yoğun ilaç ve gübre uygulamaları kültürel tedbirlere riayet etmeden üretim anlatılmaktadır. Denilebilir ki yüksek oranda üretim artışı getiren hibrid-melez tohum kullanımı yoğun tarımı teşvik etmiyor mu?

Hayır etmiyor! “ Bilinçsiz Tarım” karşıtı olarak AB ülkelerinde yaygınlaşmaya ve ülkemizde de sebze üretiminde kullanılmaya başlanan “ iyi tarım uygulamaları” yükselen çevre koruma bilinci ile her geçen gün daha fazla benimsenmekte ve burada hibrid-melez tohumlar kaçınılmaz olarak en önemli girdi olarak kullanılmaktadır; şöyle ki f1 hibrid-melez çeşitler ile kurumsal olarak her istenen özellikte çeşit geliştirmek mümkün olduğundan belirli hastalıklara dayanıklı yani ilaç gerektirmeyen, daha az su tüketen, daha az gübre gerektiren, vs… özellikte tam çevre dostu daha fazla vitamin, daha fazla kanser düşmanı moleküller içeren insan sağlığına dost ürünler elde etmek mümkündür. Bu konular üzerinde tüm ıslahçılar şu anda yoğun olarak çalışmaktadırlar.

bonjour40 ve mrduran beğendi.
escal78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2011, 01:57   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 17
escal78

aniden çok hızlı aydınlandım sanırım ben, eline sağlık sen yazdıysan, kulağına sağlık kopi peystse

babaanne tohumu ticaretine giydirmeli falan, çok etkilendim, vallahi bak

hatta bir de soru soracağım, hani bu verimli, nefisli f1 tohumlara arzu edilmesi halinde genetik olarak kısır olma özelliğinin sağlanabileceğinden bahsetmişsin ya, o iş de ıslah çalışmalarıyla mı oluyor? yoksa ıslahı normal yapılıp sona doğru genetik müdahale mi sürece dahil ediliyor?

yağmur beğendi.
hakikitosunpasa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2011, 20:12   #40
Ağaç Dostu
 
dermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 271
Galeri: 21
kısırlık bazı çeşitlerde doğal olarak var. genetik erkek kısırlığı tohum üreticilerinin çok tercih ettiği bir durumdur.

dermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 09:38   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 17
bilgilendirme için çok mersi dermana

hakikitosunpasa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 12:48   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2011
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deep78 Mesajı Göster
En uygun tohum saklama koşulları ;



1.ci önemli koşul ……….Nem : 30 %

2.ci önemli koşul………..Sıcaklık : 8 C – 12 C

3.cü önemli koşul……....Işık : Tam karanlık
Teşekkürler

mrkamilk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2011, 11:32   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 171
Ben de organik bir cins domates var o da fazla büyümüyor, en fazla bir mandalin kadar oluyor, ve bir domates fidesinde 5 adet kadar oluyor, daha sonra oluşanlar daha küçük kalıyor, organik olup her sene tohum alacağım iri ve lezzetli bir domates tohumunu nereden bulabilirim aceba , yardımcı olabilirmisiniz, teşekkürler.

kocasinan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2012, 19:40   #44
Ağaçsever
 
tevmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 58
Galeri: 2
Bir arkadaşımın bana F1 domates tohumları hediye etmesi üzerine, acaba şu
hibrit tohumların zararı yararı nedir diye merakım uyandı. Bu sayfalarda
yazılanlara ek birşeyler öğrenmek için internet üzerinden biraz arama yaptım.
Önüme ilk çıkan kaynaklardan anladığım ve önemli olduğunu düşündüğüm
noktaları yazarak, bu işin profesyoneli arkadaşlara düzeltme bahanesiyle
konu hakkında daha ayrıntılı bilgi verme fırsatı yaratayım.

Hibrit tohumlar farklı tür bitkileri döllendirme yoluyla elde ediliyor.
Doğru türlerin çaprazlanması sonucu ortaya daha dayanıklı ve/ya verimli
tipler çıkıyor. (Buraya kadar herşey son derece doğal. Mendel'in deneylerinden
farkı yok!). Bu kolay görünen işlemde, önemli bir pratik sorun var:
elde edilen tohumların gerçekten hibrit olması. Eğer anne ve baba
bitkiler kendi kendilerini dölleyebiliyorlarsa, kimin kimden geldiğine
emin olmak çok zor. Kesin sonuç almak için şu tip çözümler bulunmuş:

1) Anne bitkinin çiçeklerinin erkek organlarının "elle" kısırlaştırılması
(bunu herhangi mekanik bir yöntemle erkek organın safdışı bırakılması
olarak anladım). Böylece anne bitkinin tohum üretebilmesi için polenin
başka bir bitkiden sağlanması gerek. Bu tip kısırlaştırma için tuzlu su,
karbon dioksit vb maddeler de kullanılıyormuş, ama bu durumda
polen taşıyan arı gibi hayvanların ilgisi azaldiği için kullanımı azmiş.
Büyük çaplı üretim için bu "elle bozma" işlemi biraz pahalı kaçıyormuş.
Ayrıca küçük çiçekli bitkilerde uygulama zorlaşıyormuş.

2) Kısır anne bitki kullanma. Yani polen üretmeyen bir anne bitki bulma.

3) Kendi kendine verimli olmayan bitkiler kullanma. Yani anne bitkinin
poleni var, ama kendi dişi organına uymuyor ve dölleyemiyor.

Son iki şık için kendi soyunu devam ettirmesi zor anne babalar bulmak
gerekiyor. Galiba bunları bulmanın yolu, ya doğal olarak görülen
mutasyonları kullanmak (yani genleri kendiliğinden değişmiş tipleri
kullanmak), veya kendine verimsiz yaban tipleri işin içine sokarak
ayrıca çaprazlamalar yapmak. Bunlara geleneksel yöntemler deniyor.
Geleneksel olmayan yöntem ise mutasyonu kontrollu bir biçimde
istenilen bitkiye yerleştirme, yani genetikle oynama.

Kıssadan hisse şunu çıkardım: hibrit tohum GDO demek değil, ama üretimindeki
sorunları kolayca çözmek amacıyla GDO epeyce işin içine girmiş.

attar beğendi.
tevmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2012, 22:24   #45
Ağaçsever
 
tevmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 58
Galeri: 2
Unutmadan yukarıda yazdıklarım için internette sağa sola bakınmanın ötesinde
şu kaynakları gözden geçirdim (google kitap aracında "F1 hybrid" yazınca ilk çıkan
kitaplar, dil ingilizce):

Plant Developmental Biology - Biotechnological Perspectives
Eng-Chon Pua, Michael R. Davey (Editors), Springer (2010), sayfa 476-477.

Science and the Garden: The Scientific Basis of Horticultural Practice
edited by David S. Ingram, D. Vincerue, P.J. Gregory, sayfa 75.

attar beğendi.
tevmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 11:32   #46
Ağaç Dostu
 
sarigoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 564
Galeri: 26
Merhaba
Bende gecen gun plastik kaplar icin ilk kez domates tohumu ektim.Yari torf yari toprak karisiminda.Sadece denemek amaci ile iki cesit aldim.Cheri ve F1

Verdiginiz yararli bilgiler icin tesekkurler..Elinize saglik

attar beğendi.
sarigoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 20:51   #47
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Cok az sayida hibrit yetistiriyorum fakat hepsinden mutlaka tohum alip gelecek mevsimde nasil bir sonuc verecegine bakarim, surpriz yumurta gibi Ornegin daha once yetistirdigim Sweet 100 ceri domatesinden aldigim tohumlari birkac nesil boyunca yetistirip durayli hale getirmeye calisiyorum. Simdiye kadar F1 tohumdan yetistirdigim domateslerin hepsi en az F1 kadar verimli, ayrica meyveleri de en az onun kadar lezzetli.

mrduran, tevmen ve attar beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 21:43   #48
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kocasinan Mesajı Göster
Ben de organik bir cins domates var o da fazla büyümüyor, en fazla bir mandalin kadar oluyor, ve bir domates fidesinde 5 adet kadar oluyor, daha sonra oluşanlar daha küçük kalıyor, organik olup her sene tohum alacağım iri ve lezzetli bir domates tohumunu nereden bulabilirim aceba , yardımcı olabilirmisiniz, teşekkürler.
Böyle yüzlerce çeşit var. Bazılarının tarihçesi 1700-1800'lü yıllara kadar gider.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 21:56   #49
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Yanilmiyorsam yeryuzunde 5000 civarinda domates cesidi oldugu tahmin ediliyor. Bu arada domatesin anavatani da Guney Amerika.


Düzenleyen birnefestoprak : 05-10-2012 saat 22:09 Neden: Anlam bozuklugu
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 22:07   #50
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tevmen Mesajı Göster
Unutmadan yukarıda yazdıklarım için internette sağa sola bakınmanın ötesinde
şu kaynakları gözden geçirdim (google kitap aracında "F1 hybrid" yazınca ilk çıkan
kitaplar, dil ingilizce):

Plant Developmental Biology - Biotechnological Perspectives
Eng-Chon Pua, Michael R. Davey (Editors), Springer (2010), sayfa 476-477.

Science and the Garden: The Scientific Basis of Horticultural Practice
edited by David S. Ingram, D. Vincerue, P.J. Gregory, sayfa 75.
Çok özetle, hibrid tohumlar, aynı türün farklı çeşitleri arasında iki veya daha fazla çeşidin bir kaç yıl peşpeşe kontrollü olarak tozlanmasıyla elde ediliyor. Yeni elde edilen tohumun verim ve hastalıklara direnç bakımından farklı özellikleri olması bekleniyor. Konvansiyonel tarımdaki tohum endüstrisinin bir uygulamasıdır. Bu şekilde elde edilen az sayıdaki "yeni" çeşitler tohumcular tarafından her yıl tekrarlanıp aynı tohum tekrar üretilip satılır. Bu tohumlardan alınan meyvelerdeki çekirdekler tohum olarak kullanıldığında orijinal hibrid ile aynı ürünü vermez, hibrid elde edilirken kullanılan çeşitlere açınım gösterir. Bu sebeple her yıl yeni tohum satın alınması gerekir.

Evladiyelik (atalık, hairloom) çeşitler açınım göstermezler. Şayet kendileri doğal olarak hibritlenmediyse her yıl aynı çeşidi istikrarlı olarak verir.

Bunların dışında, özellikle evladiyelik çeşitlerin "yerelleşmesi" diye adlandırılabilecek bir kavram daha var. Bunda, tohum bir yerin iklimine ve toprağına alışır. Bir yerde ilk kez yetiştirilmesinden sonra oraya ait toprak, su, iklim bilgilerini genlerine kaydeder ve bu meyelerden alınan tohumlar ertesi sene aynı yerde tekrar yetiştirildiğinde genelde daha başarılı ürün verirler.

Alıntı:
Cok az sayida hibrit yetistiriyorum fakat hepsinden mutlaka tohum alip gelecek mevsimde nasil bir sonuc verecegine bakarim, surpriz yumurta gibi Ornegin daha once yetistirdigim Sweet 100 ceri domatesinden aldigim tohumlari birkac nesil boyunca yetistirip durayli hale getirmeye calisiyorum. Simdiye kadar F1 tohumdan yetistirdigim domateslerin hepsi en az F1 kadar verimli, ayrica meyveleri de en az onun kadar lezzetli
Bunu bazen ben de bilerek yapıyorum. Çok başarılı bir hibride başarısını veren çeşide ulaşmak için seçici olarak en az üç yıl boyunca peş peşe tohum alıyorum. Bu şekilde artık hep aynı ürünü veren tohuma ulaşmak mümkün fakat epey bir sabır ve emek istiyor. Böyle bir kaç tohumum oldu. Önceki sene dağıtıma verdiğim "santini" aslında böyle bir çeşit. Dördüncü yılındaki thai biberlerim de böyle. Bu yıl ilk kez yetiştirdiğim aslında zaten bir hairloom olan pachino'yu ise yerelleştirmeye çalışacağım çünkü çok ilginç özellikleri (müthiş lezzetli, çok verimli, dayanıklı ve yetiştirmesi çok zevkli) olduğunu keşfettim.

Ayrıca yine bu yıl yetiştirdiğim ve olağanüstü başarı gösteren bir hibridi benzer bir şekilde açarak altında yatan başarılı hairloom'u bulmaya çalışacağım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 22:20   #51
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Genel olarak hibritlere cok tepkiyle bakiliyor; ama ben yerel ve geleneksel (heirloom) tohumlarin korunmasi tesvik edilmek ve bunun icin ozel onlemler alinmak kaydiyla hibrit tohumlarin da denenmesi gerektigini dusunuyorum. Ornegin yasadigim yerde domatesle ilgili arastirmalariyla bilinen bir universite gectigimiz sene Tasti-Lee isimli hibrit bir domates uretti. Cok lezzetli, verimli ve hastaliga dayanikli bir domates. Bu tip ticari amac gutmeyen arastirma amacli uretimler domatesin genetiginin daha iyi anlasilmasi bakimindan da onemli.

Esas bas belasi olan ve kesinlikle mucadele edilip yasaklanmasi gerekenler GDO'lu tohumlar. Maalesef su anda Amerika'nin geleneksel (heirloom) misir turlerinin -ki misirin anavatani da Guney Amerika (Meksika)- %50'den fazlasi GDO'lu urunler tarafindan safligini kaybetmis durumda. Yanyana tarlalarda misir eken iki ciftciden birisi GDO'lu, digeri geleneksel cesit ekerse olacagi bu.

YeniBON beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 22:29   #52
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bir de eger yanilmiyorsam GDO'lu tohumlarda misir icin gelistirdikleri sey su: Misirin genetik yapisina normalde kontrollu sekilde tirtillarla mucadele etmek icin kullandigimiz Bacillus Thuringiensis'i enjekte ediyorlar. Hal boyle olunca da tum canli dongusu alt ust olmus oluyor. Sanirim Turkiye'de bunu uretebilecek teknolojiye sahip tohum firmasi yok, yaniliyorsam duzeltin; ancak bir tohum firmasinin (adini ozel mesajdan sorarsaniz verebilirim) internet sayfasindaki tohum paketlerinin basinda BT yazdigini farkettim ve bunlar da Bacillus Thuringiensis'in bas harfleri. Bu ya dusunmeden yapilmis buyuk bir pazarlama hatasi, ya bu tohumlarin bir kismi yurtdisindan ithal ediliyor, ya da firma GDO'lu tohumlari kendisi uretiyor. Ustelik bu firma cok ozel birkac yerli tohum satiyor, alacaktim fakat konunun aslini bilemedigim icin tereddut ettim.

YeniBON beğendi.

Düzenleyen birnefestoprak : 05-10-2012 saat 22:49 Neden: Ayrinti
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 22:42   #53
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bacillus Thuringiensis'i değil de BT'nin kelebek larvalarını enfekte ettiğinde tırtılın sindirim sisteminde bakterinin ürettiği bir toksik proteini mısırın DNA'sına yerleştiriyorlar.

Bu sebeple mısıra BT attığınızda temas yoluyla tırtıla bulaşan bakterinin sindirim sistemi gibi çok özel ve sınırlı bir ortamda üreyen proteini GDO ile mısırın kökünden tepe püskülüne kadar her bir hücresine yerleştirilmiş oluyorlar.

Püskürtme yoluya BT atılan mısırda, şayet tırtıl varsa ve BT'ye maruz kalırsa bu tırtılların iç organlarında bulunan ve hiç bir şekilde tüketene ulaşmayan bu toksin, GDO'lu mısırla doğrudan tüketici olan insan ve hayvanlar tarafından doğrudan alınır durumda oluyor.

Bunun sonunda bir çok böcek de hızla direnç geliştirdi ve bu böceklere artık BT de tesir etmiyor. İnsanlara ve hayvanlara olan etkileri de malum, uzun konu ve başlık uygun değil

ciroz beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2012, 22:54   #54
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu arada bir ekleme yapmalıyım. Türkiyede tohum şirketlerinin GDO'lu tohum geliştirdiklerine dair bir duyumum yok (başka bir ülkede geliştirilmiş GDO'lu bir tohumun Türkiyede üretilmiş olduğuna dair bazı deliller hariç). Fakat bir üniversitemizin GDO'lu kavun geliştirme deneyi yaptığını biliyoruz. Bir kırkağaç çeşidinde yapılan genetik değişiklik sonrası deneme üretiminde kontrol edilemez ölçüde gen kaçışı tesbit edilip çalışma hemen durdurulmuştu. Yanlış hatırlamıyorsam buna ait yazılan makalede de gen kaçışının önlemezliğinden bahisle bitkilerde bu şekilde genetik değişikliğin yapılmaması gerektiği sonucu çıkıyordu.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 17:56   #55
Ağaç Dostu
 
attar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 761
Galeri: 7
f1 tohumdan elde edilen tohumdan tekrar ekip deneyen arkadaşlar var mı? ürün ne kadar eskisine benziyor, özellikle domates için tecrübesi olan oldu mu?

attar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2013, 10:44   #56
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2012
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 8
f1 tohum dan tohum alma

f1 tohum yani melezleme, tohum alsanız bile bir önceki yılın verimini yakalayamazsınız.Zaten üretici firmalar inanılmaz arge maliyeti harcıyor bunlara böyle bir şey olsa batarlardı hepsi

Pirimoğlu Tarım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2013, 11:52   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: Brùksel / BELCiKA + AFYONKARAHiSAR.
Mesajlar: 1,118
Galeri: 116
Arkadaslar, birkac gun once bir marketten sebze ve cicek tohumlari aldim. Tohumlari alirken ozellikle F1 olmayanlari tercih ettim ama sebze ve ciceklerin F1, hibrit tohum cesitleri coktu. Demekki cok satiliyor. Alicilar bu konuda ya bilincsiz, veya bile bile aliyor.


Düzenleyen Tohumcu Nılgun : 08-03-2013 saat 12:44
Tohumcu Nılgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 20:11   #58
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Tohum F1(hibrit) olunca, illa ki GDO'lu olacak diye bir kaide yok ki.

Bende hibrit türleri tercih ediyorum

dermana beğendi.
Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 23:22   #59
Ağaçsever
 
Orcn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-03-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 64
Pazardan çeri domates almış annem, tadı tam istediğim gibi tatlı çıktı. Uzun zamandır böyle bir domates arıyordum.

Acaba bu domateslerin hibrit tohumlardan elde edilip edilmediğini anlamanın bir yolu var mıdır? Tohumlarından saklayıp çimlendirmek dışında yapabileceğim bir şey var mı?

Orcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 23:18   #60
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-12-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Tohum firmaları Hibrit olmayan tohum satıyorlar mı?

Muammer bilsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024