agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni47Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-08-2010, 23:12   #91
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2010
Şehir: Şanlıurfa
Mesajlar: 2
birde hurma 7 altina inen bolgelerde yetismez don olan yerlerde kesinlikle yetismez

medyaser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2010, 20:33   #92
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 6
Sayın medyaser aşağıda bahsettiğiniz yöntem nasıl uygulanmaktatır? Daha fazla bilgi verirseniz sevinirim.
"Hurma birde Tissue culture denilen ilaclarla yapraktan
cogaltilir. Tissue culcure metoduyla yetistirilen hurma agaclari 3.veya 4.yilinda mahsul verir."

salihsercan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 09:22   #93
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Yeşil hurma (Hatay Hurması) çoğaltımı konusunda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Nasıl çoğaltılır. Aşı ve çelik denemelerim iba ve sıvı hormon ile başarısız oldu.
Saygılar


Düzenleyen KAPTANzst : 26-02-2011 saat 10:24
KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2011, 16:40   #94
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 104
Öncelikle size şunu söyleyeyim bana kalırsa hurmanın türkiye'de yetişme olanağı vardır,hatta yenilecek meyvede verebilir (en azından ege ve akdeniz ikliminin hakim olduğu istanbul'a kadar kıyı bölgelerde (usda 9a,9b ve yukarısı)
Yetişebilecek türlerden biri http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_sylvestris
PHOENIX sylvestris (ısı -8 dereceye düşmediği sürece) yetişip meyve vereceğini ben değil yabancı kaynaklar söylüyor buyrun.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/58142/
http://www.learn2grow.com/plants/phoenix-sylvestris/
Phoeneix dactylifera'ya yani gerçek hurmaya gelelim,
ne tesadüftür ki bu ağaç antalya,mersin,adana,muğla ile aynı kuşağa denk gelen iran'ın çeşitli bölgelerinde yetişiyor,hatta iranın hazar denizi kıyısında (karadeniz iklimine benzer iklim vardır yetişiyor.üstüne üstelik o bölgeler step iklimine sahip olan yerler ve ısıda bilirsiniz ki step ikliminde eksilere düşebilir. Bu durumda merak ediyorum ülkemizin neyi eksik.
2005 yılı hurma üretimi buyrun üretilen yerler:
http://en.wikipedia.org/wiki/FileateYield.png
http://en.wikipedia.org/wiki/File:2005dattes.png
Buyrun buda ABD'den;
http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=PHDA4
Bu ağaç acaba muğla antalya ile aynı iklime sahip kaliforniya'da yetişip meyve veriyorda ülkemizde mi veremiyor?.
Buyrun buda bu hurma ağacının florida eyaletinde çekilmiş meyveli resmi Florida eyaleti (USDA 9a-11) arasında yerlere sahiptir.
http://plants.usda.gov/java/largeIma...a4_002_ahp.tif
-8 dereceye düşmediği sürecede açıkça sorun yok gözüküyor.
http://palmvrienden.net/junglegarden...x-dactylifera/
gayet açıkki istenirse ülkemizde hurma hemde meyveli olarak yetiştirilebilir.

cagatayc78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 00:31   #95
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 104
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi salihsercan Mesajı Göster
Sayın medyaser aşağıda bahsettiğiniz yöntem nasıl uygulanmaktatır? Daha fazla bilgi verirseniz sevinirim.
"Hurma birde Tissue culture denilen ilaclarla yapraktan
cogaltilir. Tissue culcure metoduyla yetistirilen hurma agaclari 3.veya 4.yilinda mahsul verir."
Tissue culture'ın anlamı bitki doku kültürü demektir. yani doku kültürü ile çoğaltılan bir bitki hızlı büyüyeceğinden daha iyi mahsul verir diyorlar.genelde labratuar ortamında bu yapılır ancak EVDE DE DOKU KÜLTÜRÜ YAPILABİLİR. fakat biraz masraflı ve büyük zaman ile geniş alan gerektirir. Buyrun bu linke bakın.evde bunun nasıl yapılacağını anlatıyor.
http://www.tarimsal.com/bitkidokukulturu.htm
birde hurmada erkek ağacın iyi ve polenleyebilen bir tür olması kesinlikle meyve için önemliymiş aksi halde sorunlar yaşanıyormuş? belkide ülkemizde hurma yetişmesindeki eksikliklerden biri bunu yapmamamızdır.
http://www.actahort.org/books/736/736_41.htm


Düzenleyen cagatayc78 : 22-04-2011 saat 00:20
cagatayc78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2011, 22:15   #96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-06-2011
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 4
Hurma çekirdeğinden

Ara öğün olarak yediğim hurmaların çekirdeklerini diğer çiçeklerin saksılarına gelişi güzel batırmıştım. Hepsi sürgün verdi. 30 cm olduktan sonra 2 nci yaprağıda verdi. Sanırım böyle de kalacak. Gene de güzel..

oozdemir1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2011, 19:54   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 116
İzmir'de güzelyalı'da meyveli hurma ağacı gördüm. hatta, Mısır'dan getirilip sahil yoluna dikilen hurmalar bile meyve veriyor. yenir yenmez orasını bilemem. iklimden dolayı tam olgunlaşmayabilir ama sararıyor. izmir'de sararan hurma, Antalya'da ticari olarak üretilebilir elbette.

bir arkadaş, hurma 100 yaşında meyve verir demiş. size külliyen yalan söylemişler 10 senedir. 10 yaşında meyve verir.

iki evcikli olur. %50 erkek, %50 dişi çıkma şansı vardır. erkek meyve yapmaz, dişi de, erkeksiz meyve vermez. 100 dişinin yanına 2 tane erkek dikerler.

canannuman beğendi.
bertunum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 21:01   #98
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-09-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 4
HURMA DİKİMİ ÇİMLEME (ÇEKİRDEGİNDEN FİDAN ELDE ETME)
Çok kısaca, hurma yedikten sonra cekirdegi ılık su bardagına atın. 2 gün sonra sert bişekilde tırnagınızla çekirdegi kazıyın (gözükmeyen ince zar var o çıkacak) yıkayıp topraga biraz insaat kumu veya dere kumu karıştırıp 5-10 cm arası saksıya, dik veya düz tarafı yukarı gelecek şekilde dikin. En hızlı da böyle çıkar. (Medine hurması saksı için en ideali tohum türkiye sartlarında her bölge için)
HURMA DİKİM İŞİ TÜRKİYE ŞARTLARIN DA CİNSİNE SAKSI
YETİŞTİRİÇİLGİNE FİDAN TÜRÜNE GÖRE ve RESİMLERLE GENİŞ ANLATIMI
(BU İŞLE İLGİLENİP DİKMEK İSTEYENLERİN OKUMASIN DA ÇOK FAYDA VAR)
Taze bu yıl toplanmış hurma yı yedikten sonra, (bence en uygun tohum saksı işine medine hurması yazının altında degişik tuhumları geniş anlattım) ılık su dolu bardaga atın 2 gün beklesin can kenarında güneşte. sonra çekirdegi sudan çıkarın biraz sert bi sekilde iyice hertarafını tırnagınızla kazıyarak çekirdegin etrafındaki ince zarı var onu kazıyın. Aralardaki pislikleride temizleyin yıkayın. Çekirdegin orta sında düz tarafın da o şeklinde göz gözükür çimlenecegi süyecegi yer. Gözükmesede dikin. Çicek saksılarınızın kenarına bi tornavida veya kalemle oyup çekirdegi dik sokun. parmagınızla kapatın. veya kum3/1 toprak3/2 karıştırıp varsada hayvan gübresi yoksada önemli degil, çekirdek dik seklinde veye yatık sekilde çekirdegin orta düz tarafı yukarı, yarık kısmı aşagı gelecek sekilde 5-10 cnm derinlige dikin. (çok derine dikmeyin 3cm de bile çıkar, 11cm de daha zorlanır) Arada da su verin. Önemli olan, 2 gün sonra sudan çıkardıgınızda çekirdegin dışındaki inçe zarın, iyice her tarafını ve yarık araların tırnakla temizlenmesi (seleband yapıskan band söker gibi ) Yedikten sonra suda lifler çıkar onlar o inçe zar degil.
çicek saksılarına diktiyseniz, saksılar balkondaysada geceleri içeriye alın veya sürekli evin için de sıcak yerde dursunlar sera görevi yapar. Özel saksıya veya pet şiseye yeni diktiginiz henüz fidan çıkmamıs saksıları, gündüzleri günese koyun çıkasıya kadar! çıktıktan sonrada filzler sürekli sıçak güneş görmeyen yerde, evin içinde kalsınlar gece gündüz en az 3 ay güneş görmesinler. Ayrıca çok sert yaz günesi yemesinler taze fidanlar çabuk kurur. Aşagıdaki resimlerde, tahmini günlere göre, çokış ve büyeme şekilleri var. Suyu sever, ayrıca yagmur suyu olursa dikimde, sonrasında vede çıktıktan sonra bayılır, gübre gıdasını de burdan teminetmiş olur.arasıra çok olmamak sartı ile hafif gübreler verilir ( nasıl tarif ederlerse gübreyi kimyasına göre veya biliyorsanız yinede çok azı hatta çegregini arara ara verin)
dikerkende duasını edin.
ALLAHIM döşedigin dünyada bunada hayat ver can ver yeşilliklerinden meyvesinden kulların nasiplensin sen Elrahimsin rabim
1- Bence saksı dikim işinde türkiye şartlarında, en uygun tohum medine hurması. Saksıda çıkarken fidanın şekli çok yakışıklı meyves de, çok büyük sert, tadıda mükemmel. Digerlerine göre tohum çok hızlı çabuk büyüyor ayrıca arsızda. Düz dik sekilde fidan oluyor. Her ilde de bulunur bende de çok cıktı.Aşagıda da şeklilleri var.
2-Ucuz satılan hurmalar, genelde Tunus hurmaları. ben gecen sene diktim, Çıkmıcak sandım 2011 temmuzunda balkonda duruyordun saksı, tesadüf çıkmış 1 tane fidan. Çekirdegi suda beklettim ama zarını yolmayı bilmiyordum ozaman. Okudugum sitelerdede gerçekten luzumsuz, ital malzemeyi anladıçaz diye bunu atlamışlar, veya bilmiyorlar. Fidanı ot gibi cıkıyor 3 ayda ne biyüyor ne ilerliyor 10cm gibi 2 yaprakta, birisi çok kısa, şekli ot gibi bişey. Aşağıda da şekli var.İnternette de hiç bişekilde hangi tohum saksı işine daha iyi kimse yazmamış. Bu sitelerden rasgele okuyop amatörce hurma dikenlerde, yanlışlıkla bu cins tohum kullanmışlar, bazıları bilmediklerinden, neden çıkmıyor büyümüyor diye feryat ediyorlar. Ayrıca alanya ya ilk tunutan getirmişler ağacları, hepside hastalıklı, eski agacların şekilleri tipsiz dalları kimi var kimi yok, yaprakları kırılıyor düz durmuyor. Yeni dikimler ise, profosyonel ce oldugun dan, agaç ların görünümü çok yakışıklı, yapraklarda kırılmıyor. palmiyelerde de aynı sorun var, ilk dikilenleri yaprakları kırık elin yarı kapanmış hali gibi, sonradan bilinçli dikilenler ise yaprakları dik düzgün rüzgardan kırılmıyor elin tam açık hali gibi görünümü.
3-kudus hurması meyvesi büyük, Çok mükemmel tadı var (dışına sanki taşmıs dercesin de) fakat yumuşak olunca meyvesi sakız gibi agızda çiyneme zevki olmuyor. Tuhumu geç çıkıyor. Topraktan çıkın ca fidanıda, dik cıkmıyor. Topragın üstünde yanyatıyor sanki debeleniyor gibi. Yaprakda büyüdükçe topraga yan ilerliyor, kadın sacı buklesi gibi dönütor kıvrımlasıyor. 4 tane fidanı çıktı fazlada dikmedim. Saksı ve ilk fide de güzel görünürlügü de yok. Aşagıda da ilk çıkış şekli biraz büyümüş halde şekli tek foto da, 4 fide halinde var.
4- yaban hurması peyzaj işinde parklarda burda çok var bence görsekl olarak çok mükemmel, dalları degerlerine göre aşırı cok, hatta dallar kurumadan bile budanıyor okadar aşırı sık. Görüntüsüde süper. Saksı için de çok mükemmler ama, Türkiyenin her yerin de tohum bulması çok zor olabilir. çıkmasıda çok hızlı arsızda medine hurması gibi. Çekirdegi, küçük boy zeytinkadar. Ben rasgele 5kg pet su sisesine bahçe topraga doldurup (kum karıştırmadan) 7cm yükseklik bile yok diktim bi saksıda 20 kadar çıktı aşagıda resmi var.
yorum: saksı fidancılıgın da bana göre Türkiye sartlarında en mükemmel tohum medine hurması, oda çok satılıyor ülkemizde. Büyük iri siyaha yakın bal rengi ve siyaha yakın karışık renkli görünümlü hurmalar. Saksı da görünümü de diger çins hurmalara göre mükemmel. küçük bardaklara diktiyseniz 2-3 ay sonra saksıları büyütün. Bence ilk dikim işine en uygun 5kg lık su siseleri veya 2.5 kglık meşrubat sişeleri, en tepesinden keserseniz bidonu bol be yüksek toprak alır ben gibi bazen kısa zanan da toprak degiştirme ihtiyacı olmaz. 1yıl güneş görmesin fazla kış sa mevsim dısarıda çok soguk degilse çam kenarın da güneş ala bilir bu fazla bişey etkilemez arada iyi de olur. ilkbahar yaz sonbaharda sert güneşler yemesin. Neden güneş görmesin sorusuna: ticari ve profozyenel ortamında ki gibi gününde dikmiyoruz, kış sonu dikip yaza dogru ilerlemiyor dikim. Her zamanda çimlenen bi bitki. Günsüz diktigimizden saksıda bu işe dogal degil. Sert güneş yedimi saksıda cabuk ısınıyor, köküne de sıcaklık veriyor, toprakteki gibi kök zeminden serinlik almıyor 1 gün de kurumasına sebeb oluyor. Kısın dikdiysen görsün güneş, saksı da toprak yaz gibi ısınmaz, köküküde kurumaz. Çifciler bile agacın tam olup olması gün dönümün de belli olur der haziran 20 yani gün dönümünü atlatmalı ben ce cok büyük saksılara alının ca anca, güneş görmeli bence kökü kurumaması için veya topraga dikmeli baharın dikim zamanı. Agaç han gi yönde cıkarsa hep o yönden alsın güneş. Agaçlar dikildimi, hep sabit büyürler, aynı yönden de güneş alırlar, döndürüp durmayın saksıyı yönünü işaretleyin.
İnternetten bir sürü yazı var , hurma dikimi ilgili. Vay efendim torf toprak olacaksın, vermikolit li olacak, karanlıkta bekledeceksin, şu kalitede ital bilmem ne olacak inanın bi agacın çıkmaması veya geç çıkması için ne varsa tarif etmişler. ben de ilk zamanlar okuduklarımdan yola cıkarak basladım bu işe. Torf aldım bişürü tarife göre dikim yaptım 1 ay sürdü çıkması. Hurmayı yedim suda 2 gün beklettim, tertemiz dış zarını ne varsa soydum, temizledim, saksının kenarına kalem sokup topraga elimle ittim, 15 günde cıktı. Evde hertaraf hurma fidanı doldu. hurma arsız bitki 100%90 sandan fazlası cıkar allah nasip ederse. Torf toprak bence bu işe yanlış, neden yanlış... hurma çölde kumda yetisir. Torf ise, bitki çürükleri hayvan tersi benzeri şeylerden ayrıca kimyasallarla toprak la karışın bi karışım görevide o ince zarı tahriş etmekoluyor. Torfta zaten fidan çıkmıyo!!! sadece 3-5 günlük çimleme yapılıyor, oda ince zarı yok etmesini saglar.. Bu işte çimleme zaten gereksiz, dahada geç cıkıyor, zamanını kestiremedinmi tohumda ölüyor, malzemelerim katkıları markak marka da degişiyor. KOÇTAŞta satılan veya başka yerlerde satılan bütün toflarda da çimleme zaten oluyor, sadece torfta çimleme nasıl olur ögrenmiş olduk, ama bu işe gereksiz bu bilgi her türlü dikimi de denedimde ben bu işte, torftan tohumu toptaga atlattınmı tohup topraga alışmasına da süre gerekti zanada nerdeyse 2 katına çıkıtı. Soru: hangi marka malzemeye göre verilen süre? numarası ne? üretim yeri hangi ülke? bi ülkeninki, başka bil ülkeye göre verilen sürelerde aynı işimi görüyor? vermikolit bu işte ne görevi görür? çekirdegi ne yapar?bu işte neden lazım? neden anlattın??? Kumla kuru toplakla ne alakası var? menekşemi dikecegiz? bu lazım bize lazım... veya kavakmı dikecegiz? yoksa çöl bitkisimi dikecegiz? kumda yetişen....ayrıca kum hava alan bi yapıda hurmada fazla derinlik istemeyen 3-10 cm dede dikilen bitki, dogası gereği ışık seven bi bitki, ışık görmeyen karanlıklarda bodurumlarda yolu nasıl bulacak?... Bu işte toof küvez görevi yapmıyor. küvez görevini de dogumuda toprak yapıyor. torf ise bu işlerde tüp bebek yapıyor görevi yapıyor.Torfun görevi başlangıçta sonda dogumda degil. Normel dogumlarıda tüp bebek sistemin de yapmış oluyoruz)))))))))))))))
Okadar çok uzun sayfalarda yazılar var internette, inanın yazanlarda bu işi tam bilseler, en önemli 2 şeyi atlamazdın. Hiçbiride bunu yazmamış, isterseniz sayfalarını okuyun araştırın uzman gecinip tarif etmeye kalkanların yazıyalarını. ordan burdan toplamışlar biseyler cevirmişler yazmışlar. okusunlarda sayfalarını düzeltsinler milleti yalan yanlış dolandırmasınlar.
1. tohum seçimi saksı işine medine hurması en uygunu Türkiye sartlarında dememiş ki kimse de bunu. Vatandaşta önüne gelen hurmayı dikmiş bilmeden, saksı görünüm güzelligi olayan hurmaları bu iş böyle sanıyor onlarda. Veya geç cıkan tohumu dikiyor, yahutta geç ilerleyen tohumu dikiyor. sonrada feryat ediyor neden büyümedi diye....
, 2.yazarken sudan çıkardıktan sonra çekirdegin hertarafını dikmeden temizlenmesini.... çekirdegin etrafındaki zar ne hikmetse saklama kabı gibi çekirdegin çimlenmesini engelliyor veya erken çimlenmesini. Birsürü yazı yazaçam diye en önemli şeyi atlanmış)))))))))) okuyanlarında allah yardımcısı olsun.
Bence bukadar kalabalık ve çogu yabancı terimlerle süslenmiş kelimelerle, basit amaçlı işlerde, insanlar bilgi veriyorum diye çıkmak çok da yanlış.....İnternette bir bayan hurma dikecek, okumuş netteki yazıları.Sonrada soruyor: biri bana yardım etsin vermikolit ney? nerden bulurum??? diye)))))))))))))) bu bilgiyi okursa insanlar günlerce sagda solda biseyler yapmak için, çiçekçi, peyzajcı, döner durur insanlar. Vermikolit in internette arasanız girmedigi bilimsel olarak alan yok, granitte betonda duvarda toprakta madencilikte. Basit işle ugarşan kişi hiç de hayatında belki lazım olmucak terim, günlerce araştırıyor, ayrıca yabancı kelimelerle anlatım yapılıyor, kelime tıp terimi gibi fizik terimi gibi çok bilimsel kelime, onun yerine çekirdegi iyice tırnagınla kazı, çöl kumu görevi yapsın diye toprağa, inşaat kumu veya dere kumu karıştır biraz desen vermikolit bunlarda zaten var fazlasıyla, hemen anlaşılır. Ben yakın da kaldırım kumu vardın, deniz kumu vardın, deniz kumunu sıcak suyla iyice yıkadım tuzu gitsin diye topraga karıştırdım 2 side oldu. Bana göre önemli olan ucuz maliyetli aynı işi gören, vede en önemlisi ithal olan bir malzemeyi çok da gereksiz yabancı malları, insanların parasını harçamak!!!! basit işleri tarif ederken yazık... İlk dikimde saksıya bile gerek yok. Atılacak 1.5-5kg su, meşrubat pet şişeleri, atından 3-5 delik açıp bu işe yeterli tüplemeye. Çünkü kısa bizaman için ilk dikim. Agaç olursa sonra büyük saksılar veya toprakta yetişmesi gerekli . İyiki ALLAHTAN ithal saksı dememişler. Zaten tohum ital olunca, ital tohum diyememişler, yerli olsa tohum onu da derlerdin)))))) Yazı yazan tarife kalkışan arkdaşlar!!! basit tarımı anladırken, yazarken, biraz köylü olalım.
Hayatımda ilk kez bi yazı yazdım bu, bençilligimide maruz görün. Bu konu belkide çok aranılan bişey belki degil olsada, fazla bukadar kapsamlısı da denk gelmedi, belkide daha fazlası vardır ben bilmiyorum. Kulaktan dolma bilgilerle degil, tesadüfte olsa, gün gün yasayıp, degisik cins tohumlarla, fide görüntüsü hep aynı oladıgı çıktı ortaya, bütün çislerin tohumu olmasa gerekli türlerin tohumunun olması, resimleriyle birlikte, ülkemizde yetişme şekillerine göre ve saksı dikimi için kapsamlı bir sekilde, insanların önüne serip, kısa yoldan, yakınımızdaki, pratik malzemelerle, insanların paraları çarcur olmadan böyle bi güzel konuyu belgeleyip anlatma fırsatı oldu. umarım faydası olur.
1-Sıra simdi palmiye dikiminde palm palmiye tohumları topladım, deniyorum, çıkınca geniş bir şekilde bilgilendirecegim ilgilenenleri.
2-Alanya da çok hurma ağacı var, hepside meyve veriyor, bende topladım, yeniyor da. Şimdi fotğraflarını çektim şansıma meyveli agaçlar şimdi. Bir ara yüklüyecegim resimleri ama site çok az resim alıyor anlatımını da yapcağım müsait bir zamanımda
Sitemiz benim yazım uygunsa bilgiler insanlara ön sayfalardan bir yer ayırırlarsa, bu yazı için bence bu bilgileri insanların daha kolay bulmasına sebeb olurlar sanırım

EKTEKİ RESİMLER SIRASIYLA
1. HURMA RESIM İLK TOPRAKTAN ÇIKIŞI
3.HURMA RESİM 5 GÜNLÜK HALİ
2.HURMA RESİM 10 GÜNLÜK HALİ
4.HURMA RESİM 20 GÜNLÜK HALİ
5.HURMA RESIM TOPLU DİKİM (5KG PET SU ŞİŞESİ TORAK YÜKSEKLİGİ 7-CM COK AZ Bİ TOPRAKTA BU SAYI NORMAL KARISIMSIZ BAHCE TOPRAGI

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen fatihhan07 : 13-10-2011 saat 04:20
fatihhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2011, 02:25   #99
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 116
Sevgili Fatihhan07;

açıklamaların için çok teşekkür ederiz. ama yazıları yazarken yalnızca biraz daha sakin olup, noktalama işaretlerine dikkat edersen, çok seviniriz. keza, yazdıklarını zor anladım. forum kaçmıyor. lütfen.

bertunum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2011, 14:09   #100
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-09-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 4
sevgili bertumun:
teşekkürler tavsiyeniz için
sizin de yazınızı okudum aydınlatıcı açıklamarınız
sizde ben gibi saçma sapan rivayet yazılara sanırım karşısınız (işin iç yüzünü tam bilmeden sallayanlara) 100 yaşından sonra hurma meyve verir))
yazımı düzeltim birazda geliştirdim şimdi nasıl))


Düzenleyen fatihhan07 : 26-09-2011 saat 23:28
fatihhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2011, 23:46   #101
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 116
kulaktan dolma bilgileri aktarıyor insanlar burada. yadırgamamak lazım, ne olursa olsun, okuduğumuz heryerde kulaktan dolma oluyor. belki 10 yerde okudum "hurma 10 yaşında meyve verir" diye ama şahit olmadıktan sonra, her zaman "kulaktan dolma"dır.


evet yazınız gelişmiş, ama yine de sanki arkadan dinozor kovalarmış gibi yazıyorsunuz. sakin. =)

bertunum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 01:03   #102
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-09-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 4
hurma türlerine göre yeini çıkan taze fidanların görünümü

hurma türlerine göre yeni çıkan taze fidanların fotoğraf görüntüsü
1 medine hurması fidanı 15 günlük 15-20cm boy
2 medine hurması tek tohum ikiz çıkan fidan 15 günlük 15-20 cm boy
3 kudus hurması fidanı 15 günlük 15cm boy 4 dü de medine hurması ilk çıkış seklide digerleri
4 tunus hurması fidanı 3 aylık 10cm boy
5 yaban hurması fidanı 15 günlük 10-15cm (resimde yapraklarda lekeler var onlar yagmurdan canur yapıştı problemli degil yapraklar)
aşagıdaki resimlerde cinsine göre hurmanın yeni cıkmış (ilk yaprak) fidan görüntüler
bence saksı yetiştiriçiligi ve agaç görüntüsü için en uygunu medine hurması veya yaban hurması (deli hurma) digerlerine görede hızlı yetişiyor. ilk yaprak fidan ve agaç görünümü de çok güzel
intenetteki ve sitedeki resimlere baktım çogu arkadaş fidan türünü bilmeden tunus hurması dikmiş resimlerde fidanlar saksı otları olur çiçek açmaz uzun uzun süyerler mısır yaprakları gibi görünümleri otsu şekildeler. bazı resimlerde medine hurması ince uzun yaprakgı görünümü de çok güzel kısa zamanda da uzun boy atmışlar

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen fatihhan07 : 27-09-2011 saat 07:38
fatihhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 02:12   #103
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Yetişir yetişmez meyve verir mi düşünceleri nerden nasıl ortaya çıktı bilmiyorum ama ben Anamurluyum hem Mersinde hem Anamurda hurma yetişirdi biz çocukken evlerinin bahçesinde hurma ağacı olan birçok arkadaşım vardı sarı-turuncu ağaç olgunluğuna gelince yerdik hafif buruk tatlıydı, bu şekilde toplayıp saman arasında olgunlaştırırlardı.
Şimdilerde ne kadar ağaç kaldı bilmiyorum tabi ama ticari olarak yetiştiriciliği yapılır mı yapılmaz mı bilemem değerlendirilmesi gereken kriterler vardır bu konu beni aşar ancak hurma bizde yetişir

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 04:13   #104
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-09-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 4
sevgili; Bertunum
Yazıya zaman ayırdım geliştirdim tam bi kitap cık sekline geldi bu sefer sanırım düzgün bişey oldu dahada degişik konularla real ilgileniyorum onları da tam bitince eklicem ayrıca ben bu sitenin yabancısıyım site görevlileri begenirlerse yazıyı bence önlere koyarlarsa daha faydalı olur sanırım insanlara kolay bulunaçak şekilde bir yerlere. Ben aslında siteye öylesine girdim eleştirileriniz sayenizde tam bi yazı hazırlamış oldum. bence cok faydalı olacagını düşündüm. Sizin bu işlerle bir bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim ***

fatihhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 21:21   #105
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Arkadaşlar geçen yıl hurma çekirdeği diktim ve çıkan bitki burada ki hurmalara benzemiyor acaba cinsi mi farklı yoksa bu başka bir bitki mi? gerçi saksıda başka tohumda yoktu ben resmini yüklüyorum bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim

Fatih Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 21:22   #106
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
[IMG]C:\Documents and Settings\SAMSUNG\Desktop\Fatih\Ekim İşleri[/IMG]

Fatih Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 21:23   #107
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Resmi yükleyemedim acaba nasıl yapacağız?

Fatih Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 21:28   #108
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Herhalde yükledim inşallah

Name:  2012-04-23-089.jpg
Views: 8453
Size:  50.6 KB

Fatih Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 21:31   #109
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Name:  2012-04-23-090.jpg
Views: 8481
Size:  59.3 KB

Fatih Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2012, 20:58   #110
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
Resimdeki yapraklara benzemiyor. Bu bitki nedir bölümüne sorabilirsiniz bence.

Mete Tiren beğendi.
canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2012, 15:47   #111
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
benim geçen yıl ramazanda ekilen çekirdeğim 15 gün içinde çimlenip 5-10 cm kadar uzadı.kışa kadar da 3 yaprak oldu;kışın kapalı balkonda toprağı ara sıra sulayarak beklettim bahar gelişiyle hareket bekliyordum ama birşey olmadı saksıyı değiştirmeye karar verdim.Kazık gibi bir kök dibe yayılmıştı;büyükçe bir saksıya aldım ve 3 günde inanılmaz değişti kendine geldi.Daha önce bir arkadaş hafızası olduğundan falan bahsetmiş bence haklı.Kök dibe değince gelişmesi duruyor olabilir.

Fotoğrafını da ekliyorum;toprağını yumuşak tutmak için strofor parçaları ekemiştim;dibinde görünen onlar

Eklenen Resimler
 
turkankaragoz beğendi.

Düzenleyen abahcivan : 07-06-2012 saat 10:16 Neden: fotoğraf ekleme
abahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 08:10   #112
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 105
Galeri: 2
Benim Bolu'da yanılmıyorsam 10 senelik bir hurmam vardı, boyu nerdeyse yarım metre olmuştu. Ne yazık ki geçen sefer annemin attığını öğrendim çok üzüldüm. Şimdi yeni bir saksı alıp yeniden yetiştireceğim

gingy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 20:23   #113
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-01-2012
Şehir: Kocaeli_Derince
Mesajlar: 7
Bunlarda benim yetiştirdiklerim sıra sıra fotoğrafladım yanlış olan kısımları söyleyin.İlk resimde nereden patlayacağının görüntüsü var.İkincisinde az da olsa filizi belli olmuş.Üçüncüsü köklenmiş hali.Dördüncü resim toprağı değiştirirken alttan görünüşü.Yapraklı halini önümüzdeki günlerde inşAllah yollarım.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen 41nisa : 21-06-2012 saat 20:28 Neden: Açıklama eklemek istedim.
41nisa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2012, 13:06   #114
Yeni Üye
 
Y-eşilci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2012
Şehir: konya
Mesajlar: 21
ya ben de pamuğa ektim ama çıkar mı ki?

Y-eşilci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 17:35   #115
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-09-2012
Şehir: sakarya
Mesajlar: 1
benimkilerde ramazanda ektim daha 3 4 hafta önce çıktı ortalama 5 günde bir büyüme gösteriyorlar.Daha boyu 18 19 cm.İkinci yaprağını çıkrdı

bilmiş beğendi.
oculiptus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2012, 18:24   #116
Yeni Üye
 
Y-eşilci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2012
Şehir: konya
Mesajlar: 21
Smile

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oculiptus Mesajı Göster
benimkilerde ramazanda ektim daha 3 4 hafta önce çıktı ortalama 5 günde bir büyüme gösteriyorlar.Daha boyu 18 19 cm.İkinci yaprağını çıkrdı
ne güzel sizinki çıkmış, benim ektiğim çıkmadı

Y-eşilci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 17:07   #117
Yeni Üye
 
tekbir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
yazılarınızı okudum arkadaşlar. hepsinden yararlanıcam ve bende ekicem inaşşah. elimde birde peygamber hurması var onun yapraklandıgını görmek bile yeter bana inaşallah. allah razı olsun sizden sayenizde daha bilerek başlayacağım. gelişmleri inaşşah sizlerle paylaşabilirim.

tekbir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2013, 22:03   #118
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2013
Şehir: Tekirdag
Mesajlar: 4
hurma çimlendirmek kolay olabilir sanırım ama ağaç haline getirmesi erkeği dişisi vesaire çok zordu sanırsam.biraz araştırılırsa anlaşılır bilgiler var

alicicek09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2013, 00:17   #119
Ağaçsever
 
HakanG's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 82
Ben de ektim! Gelişmeleri fotoğraflı olarak paylaşırım...

HakanG Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 22:28   #120
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
sormak, öğrenmek için üye oldum :)

Arkadaşlar sırf sormak öğrenmek adına sitenize üye oldum.

Daha 10dk önce bir adet hurma çekirdeğini 25cm yüksekliğinde 15cm çapında boş bir saksının tam ortasına işaret parmağımın boyu kadar derinliğe dik olarak ektim. Üzerini kapatınca da biraz toprağı bastırdım. Üstüne 2 su bardağı kadar da su verdim.

Bu şekilde bu hurma çekirdeği filizlenir mi? En azından umut var mı?
Filizlenirse bu ne kadar sürer?
Bundan sonra ne yapmalıyım?
Günde ne kadar su vermem gerekir?
Evim doğu-batı cepheli bu yüzden sürekli güneş almasını sağlayabilirim. Gerekirse her öğlen işten izin alıp saksıyı evin diğer tarafına, güneşe koyabilirim.

Niyetim, bir miktar saksıda büyüdükten sonra rahmetli anneannemin baş ucuna dikmek.
Kısacası bahçeye ekilebilecek boyu nedir?

Eğer hurma paketinin üzerinde yazan doğru ise Tunus hurmasına ait bir çekirdek ekmişim.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

gokhan89 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024