agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni106Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-03-2009, 17:48   #121
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
arkadaşlar, konu ile ilgili en başından beri yazılanları okudum. İlk aklıma gelen şey, bir çok kişinin yazılanları baştan itibaren okumaması nedeniyle aynı soruları defalarca sormuş olmaları... Sağlık olsun.

Benim de bir cüce narım var. Ben kış ortası Ankara'da çiçekçiden satın aldım. aldığımda 3-5 nar vardı üzerinde. 1-2 ay sonra yaprak dökmeye başlayınca onları kopardım. Aldıktan sonra, yaprak dökmeye başlamadan hemen önce, sert soğuğu almayan ancak serin olan kapalı balkonda bir kaç çiçek açar gibi oldu ama hemen döküldü. Nedeni ise şu, çiçekçilerde, bir takım hormon, gübre vs. ile bitkiyi coşturuyorlar. Eve getirince bu bakımı doğal olarak yapamıyoruz ve yeni yerine ve bakımına alışıncaya kadar yaprak ve çiçek dökme gibi huylar sergileyebiliyorlar. Diğer yandan, çiçeğin meyveye durması için, açık havada, güneş ve rüzgâr alması gerekiyor. Aksi halde dökülür..
Ayrıca, Bana sorarsanız saksıda yetişecek olan bir bodur nar, hele hele bonzai yapıyorsanız, yaz boyunca balkona, ama öyle çok fazla güneşe maruz kalmadan, kış ayları boyunca ise eğer iklimi Ankara gibi sert olan bir yerde iseniz kapalı balkona alınmalıdır. Sürekli içeride tutulursa bitki normal yaşam döngüsünü şaşırır.
Son olarak, Bahaus gibi yerlerde özel Bonzai toprakları satılmakta.. biraz pahalı ama... Benim aldığım Nar ağacının saksısında tesadüf bu ya, o nehir kumu yerine, tam anlamıyla Bonzai toprağı vardı... Toprağın içinde volkanik kayaçlar var... Bu toprak küçük saksılarda yetiştirmeye çalıştığımız Bodur nar gibi bitkiler için çok faydalı.. Herşeyden önce toprağı sürkli olarak nemli tutuyor ve kökler çok rahat hava alabiliyor...
Kulağa küpe fikre katkı olsun.
Saygılar..

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2009, 05:52   #122
Ağaç Dostu
 
heva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 113
benim de bodur narım ve limonum vardı
kayınvalidem kışın narımı ve limonumu söküp yaşıyor mu diye kökünü kırmış
ben de yakında yeşerecek diye ha bire su döküyordum
daha fazla kuruyunca anladım
çok üzgünüm

heva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2009, 11:19   #123
Ağaç Dostu
 
Seyfi Dağdeviren's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 272
Bende farklı iki tür süs narı var.Biri iri yapraklı,diğeri daha ufak yapraklı,hani şu çiçekçilerde satılandan.İri yapraklı olanı Adana da bir yerden almıştım.Bolu da farklılaşır mı bu sene belli olur.Tohumları da daha iri.Şimdiler de ekeceğim.

Seyfi Dağdeviren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2009, 14:07   #124
Ağaç Dostu
 
Acarextt03's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İstanbul & 57
Mesajlar: 502
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heva Mesajı Göster
benim de bodur narım ve limonum vardı
kayınvalidem kışın narımı ve limonumu söküp yaşıyor mu diye kökünü kırmış
ben de yakında yeşerecek diye ha bire su döküyordum
daha fazla kuruyunca anladım
çok üzgünüm
Kayınvalidelere sıkı takip yapın...
Evdeki sessiz gezilerine çok dikkat edin...
Ama çaktırmayın... Zaten bir şuçları varsa çocuk gibi ortaya çıkar...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2009, 00:48   #125
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-06-2009
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 9
Rahmetli Babam normal nar çiçeğinden ekip yetiştirirdi.
Yaz kış istanbul'da balkonda kalırdı

osman101 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2009, 04:22   #126
Yeni Üye
 
Nurdan Öz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-08-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 21
acil yardım

Süs narım kurudu ve bu kuruyan dallarda yeşil yapraklar var. kuruyan dalları budamalımıyım?

Nurdan Öz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 14:55   #127
Ağaç Dostu
 
mehtap051's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2007
Şehir: Niğde
Mesajlar: 322
Benimde süs narım var.Fakat yaprakları büzüşük bir şekilde çıkıyor.Her gün su veriyorumAlttan sulama yapıyorum.Güneş alan bir yerde.Neden yapraklar büzüşüyor?Yardımcı olursanız sevinirim.Fotoğraf makinem bozuk olduğu için resim yollayamıyorum.

mehtap051 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 17:43   #128
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
güneşten ziyade benim narım tohumdan çıktı ve yarı gölge yeri seviyor. Acaba güneş sebep olabilirmi?

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 23:49   #129
Ağaç Dostu
 
mehtap051's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2007
Şehir: Niğde
Mesajlar: 322
Direk güneş ışığı alan bir yerde değil.Sabah güneşi alan aydınlık bir yerde.Güneşte çok etkili değil.Sabah güneşi alan balkona koymuştum.Orada iyiydi ama kuşlar rahat bırakmadı.

mehtap051 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 00:19   #130
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 173
NAR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bir ılıman iklim meyve türü olan narın ana vatanı, Ortadoğu, Anadolu ve Kafkasya ile İran Körfezi arasında kalan bölge olup binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılmaktadır.

Nar bitkisi, doğal olarak küçük yapılı ağaçlar olduğu için birim alana dikilen fidan sayısı ve dolayısıyla ürün miktarı fazladır. Hasat ve ilaçlaması kolay, muhafaza ve taşımaya dayanıklılığı, uzun bir dönemde pazar olanağı gibi avantajları olan bir bitkidir. Nar, Türkiye’nin hemen her bölgesinde görülür. En çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Nar tatlı, mayhoş ve ekşi olmak üzere 3 farklı tat değerine sahiptir. Farklı yörelerde, farklı kullanım şekilleri vardır. Nar, bitki kökünden meyve çekirdeğine kadar her yönüyle değerlendirilebilen önemli bir endüstri meyvesidir. Nar genellikle taze olarak tüketilmekte ise muhafaza süresi uzun olduğundan ( 2–3 ay ) değişik şekillerde tüketimi de yaygındır.

Demir, potasyum ve C vitamini açısından çok zengin olduğu için en ideali taze tüketilmesidir. Ekşi nar sularından, sirke ve sitrik asit elde edilmektedir. Ayrıca kaynatılıp koyulaştırılarak çorba ve salatalarda limon yerine kullanılır. Tansiyon düşürücü, ishal ve dizanteri tedavilerinde kullanılarak ferahlatıcı ve serinletici etkisi vardır. Nar kabuğunda bulunan zengin tanen, deri işleme sanayinde ve meyve sularının durulaştırılmasında, çinko zehirlenmelerinin önlenmesinde yoğun olarak kullanılır. Ayrıca nar kabuğu ve çiçeklerinden boya ve mürekkep imalinde yararlanılır. Nar çekirdekleri, pamuk tohumu ile aynı oranda yağ içermektedir. Yağ sanayinde arta kalan posa, östrojen hormonu içeren en zengin bitkidir. Bu da besin unu olarak hayvan yemlerine katılarak süt verimini arttırır.

Narın Morfolojik ve Fizyolojik Özellikleri

a) Ağaç Özellikleri
Nar bitkisi, 1–5 m boyunca çalı ya da ağaççık şeklinde bulunur. Çok dallı bir taca sahip olup, genç dallar köşeli, koltuk sürgün uçları sivri ve iğ şeklindedir.

b) Yapraklar
Yaz sürgünlerinde sık bir şekilde bulunurlar. Kenarları tüylü, üst yüzeyleri dumanlı ve açık yeşil renktedir.

c) Çiçekler
İki eşeyli, büyük, kendine özgü nadiren sarı ya da beyaz renkte ve kokusuzdur. İlk dönemde oluşan çanak şeklinde çiçekler meyve bağlanmaktadır. Diğer meyve türlerine göre daha geç çiçek açtığı ve çiçeklenme periyodu uzun olduğu için çiçeklenme döneminde oluşabilecek ilkbahar geç donlarından korunur ve aynı ağaçta uzun bir zaman periyodunda gerçekleşen çiçeklenme nedeniyle soğuk zararı söz konusu olsa bile yeni açan çiçekler sayesinde üretici zarar görmez.

d) Meyveler
Meyveler parlak kırmızı, sarımsı, yeşil ya da beyazımsı renkte derimsi yapıda bir kabukla kaplıdır. 5–15 cm çapında ve küreseldir. Meyveler taneli, tohumlar köşeli ve serttir. Hasat edilen meyveler, dayanıklı meyve kabuğu nedeniyle depolama ve taşıma sırasında diğer meyvelere oranla daha az zarar görür. İri meyve yapısına sahip olduğu için hasat kısa zamanda yapılır.

e) Tozlama
Büyük ölçüde böceklere olur. Bazı narlar ise kısır çiçeklere sahiptir.

f) İklim istekleri
İklim ve toprak istekleri bakımından seçici olmayan nar, deniz seviyesinden 1000 m yüksekliğe kadar hemen her yerde yetiştirilir. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçen yöreler uygundur.
Kışları sert geçen bölgelerde, güneye yakın yönlerde don zararından kaçınmak için önlenebilir. Bitki genellikle -10’C dereceye kadar dayanır. -15’C ve daha düşük sıcaklıklarda dallar, -20’C de bitki zarar görür. Tropik iklimlerde her dem yeşil olmasına karşılık, suptropik ve ılıman bölgelerde yaprağını dökmekte, çok az bir soğuklama ihtiyacı göstermektedir.

g) Topraklama İstekleri
Nar, çok çakıllı kumlu topraklardan, killi ve ağır topraklara kadar hemen her türlü değişik toprak tiplerinde yetişebilir. Ekonomik ürün alabilmek için en uygun topraklar; derin, tınlı, geçirgen, hafif alkali, organik maddelerce zengin olanlarıdır. Ayrıca çok kurak ve çok nemli topraklar koşullarında da yetişebilir. Birçok bitki türü için zararlı olabilecek 6 milimhos/cm tuz miktarına tolerans gösterebilmekte, her iklim şartında 150 ile 200 yıl kadar yaşayabilmektedir.

h) Dikim
Narlarda, genellikle ilkbahar ve sonbahar dikimi yapılır. Nar bahçesi 2,5m*4m, 3m*4m, 4m*4m veya 3m*5m aralıklarla tesis edilir. Fidan çukurları, 40 cm çapında 40–50 cm derinlikte açılır. Çukurun içine, 2–3 kürek yanmış çiftlik gübresi ile toprak karışımı konur. Bir yaşlı fidanlar, kök boğazının toprak seviyesinde olmasına dikkat edilir. Fidanın yanına herek çakılarak bağlanır. Fidanın çevresi çanak yapılarak, bolca can suyu verilir.

i) Budama
Budama zamanı, kışın ve yazın olmak üzere iki devrede gerçekleşir. İlk yıl dikiminden sonra fidanın boyu 50–60 cm’den budanır. Eğer fidanın boyu kısa ise, sürgünler 2–3 göz üzerinden kesilerek kuvvetli büyüme teşvik edilir. Çalı formunda bitki olması nedeniyle, dipten farklı yönlerden çıkan 3–4 dal seçilerek, 50–60 cm’den tepeleri vurulur. Alçak taçlanmaları sağlanır. Bunların dışında çıkan dip sürgünleri devamlı kesilir. Şekil budamasına 2–3 yıl devam ettikten sonra, ağaç verime yatınca, meyve veren dallar uç kısımlarda olduğu için uç alma işlemi bırakılır. Seçilen 3–4 gövde dışında çıkan dip süpürgeleri, obur ve kurumuş dallar kesilir. Nar, dikiminden itibaren 3.yılda ürün vermeye başlar. 5. ve 7. yıllarda tam verime geçer. Uzun yıllar verim verir. Ağaç yaşlandığı ve verim azalması başladığı zaman ( 20-30yıl ), toprak üstü gövdeleri kesilerek, yeni sürgün teşekkülü sağlanarak gövdeler gençleştirilir.

j) Gübreleme
Gübreleme, yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Bilinçli bir gübrelemenin amacı, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin, gereken miktarda ve zamanda, bitkinin alabileceği formlarda toprağa vermektir. Eğer analiz yaptırılmadıysa ve besin elementi noksanlığı belirtileri görülmüyorsa organik gübre verilir.
Organik gübreler içinde en çok kullanılan çiftlik gübresidir. Çiftlik gübresi hem bitki besini içerir hem de toprak ıslah edici özelliği vardır. İlk yıllarda ağaç başına 5–10 kg çiftlik gübresi verilmeli daha sonraki verim yıllarında 40–50 kg a kadar çiftlik gübresi gövde çevresine, dal uçlarının ulaştığı mesafeye kadar serpilerek toprağa karıştırılmalıdır.
Ayrıca narlara organik gübre olarak fiğ ve bakla bitkileri, dikiminden önce veya sonraki yıllarda sıra aralarına dikilir. Çiçeklenme döneminde sürülerek toprağa gömülür.
Genel olarak verime yatmış narlarda ticari olarak:

Amonyum sülfat: 500–600 gr
Triple süper fosfat: 200–300 gr
Potasyum sülfat: 150–300 gr uygulaması yapılabilir.

k) Sulama
Narlar sıcak ve kurak hava şartlarının yanı sıra, nemli ve serin toprak şartları da isterler. Yağışların yeterli olmadığı dönemde, narlarda sulama şarttır. Kaliteli ve bol ürün elde etmek ve meyvelerin çatlamasını önlemek için düzenli sulamanın ( 10–15 gün arayla ) önemi büyüktür. Nar sulama zamanı ve miktarları iyi ayarlanmalıdır. Eksik veya aşırı sulamalarda meyve kabuğunda çatlamalar görülebilir. Narlar genellikle tava ve karık usulü yöntemi ile sulanmaktadır. Damla sulama, mini spring veya sızdırma usulü sulama narlar için idealdir. Özellikle odun gözlerinin sürmesi, çiçek tomurcuklarının görünmeye başlaması ve meyve gelişmesi döneminde bol miktarda sulanmalıdır. Meyve olgunlaştığında, derimden 10–15 gün önce sulama kesilmelidir.

l) Toprak İşleme
Narlarda toprak işleme diğer meyvelerde olduğu gibi yapılır. İlk yıllar toprak derin sürülerek, mümkün olduğu kadar ağaç gelişmesine yardımcı olmak ve ot kontrolünü sağlamak hedeflenir. Diğer yıllarda, toprak işleme ot kontrolü ve toprağın havalandırılması fazla derin olmayacak şekilde ağacın köklerine zarar vermeden yapılmalıdır.

m) Hasat ve Depolama
Narlar çeşide özgü irilik ve rengi aldığında ve kalikslerin dışa doğru kıvrılmaya başladığı devrede, bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle Ağustos ayından başlayarak Kasım’a kadar uzun bir süre hasat edilir. Hasadın geniş bir zaman periyoduna yayılması, işçi bulma ve pazarlamadaki sıkışıklığa engel olur. Nar meyvesi sonbaharda toplandığı için halk arasında doğal olarak nemli ve serin yerlerde ( kuru kum ), 2–3 ay saklanmalıdır. İdeal depo şartlarında ( +5 C de % 75–80 oransal nem ), 2 aya kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza mümkündür. Narlar genellikle tek tek makasla kesilerek hasat edilirler. Hasattan sonra bir kısmı pazara bir kısmı depoya konularak muhafaza edilir.

Kaynak: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ( YAYÇEP ) Meyvecilik 2


Nar Hastalıkları ve Mücadelesi:

Genellikle taze ve meyve suyu olarak tüketilen nar, son yıllarda meyve yetiştirme tekniği, gıda teknolojisi, depolama ve taşıma alanlarında görülen gelişmeler sonucu daha çok tanınan, üretimi ve tüketimi yıldan yıla artan bir meyve durumuna gelmiştir.

Toprak ve iklim koşulları yönünden çok seçici olmayan narın yetiştiriciliği sırasında karşılanan önemli sorunların başında; meyvelerin zararlanmasına, ürün ve kalite kaybına yol açan hastalık ve zararlılar gelmektedir.


Kahverengi Leke Hastalığı:

Hastalık, ilkbaharda genç yapraklarda, çiçeklerde ve küçük meyvelerde görülür. Yapraklarda küçük, koyu renkli lekeler oluşur. Hastalık ilerledikçe bu koyu renkli lekeler, düzensiz genişler ve yapraklarının yarıya yakın bir kısmını enfekte edebilir. Hastalık küçük meyveleri de enfekte eder. Genellikle kaliksten başlayan koyu kahverengi büyük lekeler şeklinde semptom oluşturur. Kabuk, kuru, mat bir görünüm alır. Gelişme geriler, ileri dönemlerde kabuk çatlamaları ortaya çıkar.


Mücadelesinde:


- Çiçek tomurcukları kararmaya başladığında,
- Taç yapraklar dökülünce,
- Meyveler yarı büyüklüğe ulaşınca,

Yapılacak fungusit uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir. Difenoconazole, 150+ propiconazole, 150 tebuconazole, 25 mancozeb, 80 ve bakır hidroksit etkili maddeli fungusitlerin dönüşümlü kullanılması uygundur. Ayrıca ağaç üzerinde kalan ya da yere dökülen enfekteli meyvelerin toplanması, sık dikim yapılmaması önemlidir.


Coniella Granati Meyve Çürüklüğü:

Hastalık, meyveleri enfekte etmektedir. Kabuk üzerinde düzensiz ve birçok sert siyah nokta şeklinde leke bulunur. Bu lekelerin etrafı, kalın koyu renkli bir hale ile çevrilidir. Siyah nokta şeklindeki lekeler bu halenin içinde yer alır ve düzensizdir. Hastalığın şiddetine ve nar çeşidine göre aynı meyve üzerinde çok sayıda leke gelişir. İklim koşulları ve çeşit duyarlı olduğundan tüm kabuk yüzeyi bu lekelerle kaplanabilir. Fungus, ağaç üzerinde önceki yıldan kalan hastalıklı meyveler ve yere dökülen enfekteli meyveler üzerinde kışı geçirebilir.


Mücadelesinde:

- Tam çiçeklenme döneminde,
- Meyveler fındık iriliğine gelince,
- Meyveler 1/3 iriliğine ulaşınca,
- Meyveler yarı büyüklüğüne gelince,

Yapılacak fungusit uygulamaları önerilmektedir. Difenoconazole, 150 + propiconazole, 150 tebuconazole, 25 mancozeb, 80 ve bakır hidroksit etkili maddeli fungusitlerin dönüşümlü kullanılması uygundur.


Aspergillus Meyve Çürüklüğü:

Hastalık, meyve olgunlaşma dönemine yakın daha çok görülür. Depolanan narlarda da önemli bir sorundur. Kalikse (çiçek burnu) yakın meyve üzerinde önce renk açılması görülür. Enfekte olan bölgede kabuk yumuşar, sulu bir görüntü alır. Enfekteli bu kısma çürükçül böceklerin de gelmesiyle hastalık hızla ilerler. Meyve kesildiğinde tüm meyve içinin siyah renkli fungus ile kaplandığı görülür.


Penicillium ve Trichoderma Meyve Çürükleri:

Genellikle kaliksteki herhangi bir böcek zararından sonra görülen çürümelerdir. Depolanan narlarda meyve çürümelerine yol açarak zarar verirler. Meyve dıştan sağlam görünse de içi açıldığında tamamen çürümüş olduğu görülür.


Gövde Zamklanma Hastalığı:

Hastalık etmeni, toprak kaynaklı bir fungustur. Ağır, su tutan, drenaj problemi olan yerlerde hastalık daha zararlıdır. Özellikle toprağa yakın olan kök boğazında önce kabukta kuruluk görülür. Daha sonra kabuk dokusu çatlar. İletim demetleri, fungusun enfeksiyonu nedeniyle tıkanır ve kahverengileşir. Ağaçta sararma ve gelişme geriliği başlar. Şiddetli enfekte olan bitkiler kurur. Salma ve çanak usulü sulama yapılmamalıdır. Karık usulü ve damlama sulama tercih edilmelidir. Sulama sırasında kök boğazı ve gövdenin ıslanmaması önemlidir. Sulama ve yağmur suları, hasta ağaçların olduğu bölgeden sağlam ağaçların olduğu bölgeye taşınmamalıdır. Derin dikimden kaçınılmalıdır. Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde bahçe tesis edilmemeli veya bu gibi yerlerde sırta dikim tercih edilmelidir. Dikim öncesi fidanın kök ve gövdesi %1,5’ luk bordo bulamacına batırılmalıdır. Toprağa bol organik madde verilmelidir. Ağaçların hızlı sürgün faaliyeti gösterdiği ilkbahar, yaz ve sonbahar sürgün dönemlerinde 200 gr / 100 lt su dozunda fosety / A.l etkili maddeli ilaçlardan birisi ile ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıca kök boğazına 500 gr / 100 lt su dozunda metalaxyl etkili maddeli bir ilaç, ağaç başına yarım teneke olacak şekilde uygulama etkili olarak önerilebilir.


Yosun Oluşumu:

Yosun oluşumu daha çok besin maddesi olarak fakir olan yerlerde, ağır bünyeli topraklarda, sık dikim yapılmış ya da fazla gövde gelişimi olan bakımsız bahçelerde sorun olmaktadır. İlkbahar ve yaz döneminde, gövde ve dallar üzerinde kırmızımsı renkte yosun oluşur. Yosunlar kışa doğru kadifemsi, grimsi yeşil bir renk alır.Yosun gelişimi sırasında dallarda kabuk çatlamaları görülebilir. Bununla birlikte, bitkide doğrudan bir zarar oluşturmaz. Sadece yaşam ortamı olarak gövde ve dallarda gelişmektedir. Kış ve ilkbahar aylarında, gövde ve dalların % 1’lik bordo bulamacı veya bakır içerikli diğer ilaçlarla iyice yıkama şeklinde ilaçlanması ile yosun gelişimini önlemek mümkündür.

Meyve Çatlamaları:

Narda meyve çatlaması genellikle olgunluk aşamasında ortaya çıkmakta ve olgunluk ilerledikçe çatlamış meyve miktarı da artmaktadır. Bu sorundan dolayı yüksek miktarda verim kaybı olabilmekte, hatta meyve çatlaması sonucu ürünün yarısı bile kaybedilebilmektedir. Meyve çatlaması, kabuğun iç gelişme basıncına dayanamayıp ani şekilde yırtılması ile oluşmaktadır. Çeşit özelliği, hasadın geciktirilmesi, olgunluk zamanı düzensiz ve aşırı sulama, kabukta güneş yanıklığı, kabukta fiziksel zararlanmalar, hasat zamanındaki yağışlar, bitki beslemedeki dengesizlik, yüksek gece gündüz sıcaklık farkı, kuraklık ardından esen sıcak rüzgarlar, yüksek yerlerde erken kar yağmasıyla hava sıcaklığının ani şekilde düşmesi, bazı hastalıklar ve zararlılar, narda meyve çatlamasına neden olan faktörlerdir. Meyve çatlamasının kontrolü için çatlamaya dayanıklı veya erkenci çeşit kullanılması, düzenli ve yeterli sulama yapılması, hasadın zamanında ve birkaç defa yapılması, hasat öncesi GA3 uygulaması, meyvelerin güneş ışığından korunması, aşırı azot gübrelemesinden kaçınılması ve sert budama yapılmaması gibi önlemler alınmalıdır.

Güneş Yanıklığı:

Olgunluk zamanında, özellikle koyu renkli nar meyvelerinde gün boyu aşırı ışıklanma nedeniyle meyvenin güneşe bakan kabuk yüzeyi yanmaktadır. Yanmış bölge tamamen siyah bir renk almakta ve zamanla bu bölge üzerinde küçük çatlaklar oluşmaktadır. Meyve çatlamasının en büyük nedenlerinden biri olan güneş yanıklığının önlenmesi için meyveler olgunluk öncesi aşamada güneşe bakan yüzeyleri kağıt ile kapatılmakta veya torbaya alınmaktadır. Bu uygulamanın yapıldığı bahçelerde hastalık ve zararlı mücadelesi çok dikkatli yapılmalıdır. Bu bitin uygulama özellikle unlu gelişimi için uygun ortam hazırlamaktadır. Bu bahçelerde biyolojik mücadele uygulanmalıdır. Uygulama yapılan meyvelerin kabukları daha parlak ve pürüzsüz olmaktadır.

Dolu Zararları:

Vejetasyon dönemi süresince oluşan dolu yağışı, ağacın tüm organlarında zarar oluşturmaktadır. Genellikle doludan en çok etkilenen kısım meyvelerdir. Dolu yağışı sonucu meyveler yaralanmakta ve kabukta oluşan bu yara dokularının oluşturduğu leke ve deformasyonlar meyvenin pazar değerini yitirmesine neden olmaktadır. Dolu zararlarını önlemek için ağaç sıralarının üzeri net ( bir çeşit koruyucu örtü ) ile kapatılmalıdır. Bu örtü, dolunun hızını keserek meyvelerin zararlanmasını önlemektedir.

Nar Zararlıları:

Harnup Güvesi:

Harnup güvesi, birçok meyvede zararlıdır. Kelebekleri gri, küf renginde ve 8 – 10 mm uzunluğundadır. Larvası ( kurtçuk ) pembemsi yapıda olup, baş kahverengidir. İlk kelebekler Nisan, Mayıs ayları arasında görülür. Ancak, nar meyveleri zararlının yumurta bırakması için uygun olmadığından bu dönemde zarar söz konusu değildir.

Harnup güvesi, nar meyvelerini kurtlandırarak, meyvelerin çürümesine ve pazar değerinin düşmesine neden olmaktadır. Zararlı, yumurtalarını ben düşme döneminde, özellikle güneş gören meyvelerin kaliksine ( meyve tacı ), genellikle tek tek bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar, ilk önce meyve tacına daha sonar ise meyve içerisine girerek, tanelerde beslenmektedir. Bu şekilde zarar görmüş nar meyvelerinin dış kabuğunda önce kahverengileşme daha sonar ise meyvenin tamamının çürüdüğü görülmektedir.

Akdeniz Meyve Sineği:

Akdeniz meyve sineği, birçok meyvede zarar yapmaktadır. Zararlı 4–6 mm boyunda ve sarımsı kahverengi bir sinek olup, kanatlarında siyah ve kahverengimsi şeritler bulunmaktadır.

Akdeniz meyve sineği, yumurtalarını meyveler ben düşme döneminde iken meyve kabuğunun altına bırakır. Larvası , kirli beyaz renkli ve bacaksız olup, bir meyvede birden çok sayıda bulunabilmektedir. Akdeniz meyve sineğinin larvaları, meyve içindeki tanelerde beslenerek narların zamanından once olgunlaşıp dökülmesine veya kurtlanarak çürümesine neden olmaktadır. Ayrıca, larvaların beslenmesi sonucunda meyve kabuğunda yumuşama ve çöküntü oluşmakta ve bu meyvelerin Pazar değerini düşürmektedir.

Mücadelesi:

Harnup güvesi ve Akdeniz meyve sineğinin mücadelesinde, kültürel uygulamalar çok önemlidir. Bunun için; zararlılara konukçuluk eden diğer bitkiler nar bahçesi içerisinde yetiştirilmelidir. Ben düşme döneminden itibaren yere dökülen meyvelerin toplanarak bahçeden uzaklaştırılması veya ağaç üzerinde kalmış nar meyvelerinin toplanarak toprağa gömülmesi zararlı yoğunluğun düşürülmesi açısından çok önemlidir.

Nar Yaprakbiti:

Nar yaprakbiti sadece narda zarar yapmakta olup, sarımsı yeşil renkte, 1–3 mm boyunda, oval yapılı böceklerdir. Yaprak altında, sürgün uçlarında, çiçek ve meyveler üzerinde yerleşerek koloniler oluşturan zararlı, daha çok sık dikim yapılmış, düzenli budama yapılmayan, nem oranı yüksek, yoğun ilaçlamaların yapıldığı bahçelerde sorun oluşturmaktadır.

Nar yaprakbiti, bitki öz suyunu emerek beslenmekte ve bu sırada salgıladığı tatlımsı sıvı madde ile fumajine (siyah küf tabakası) neden olmaktadır. Yoğun fumajine bağlı olarak bitki gelişimi zayıflamakta ayrıca, ürünün kalitesini ve pazar değerini düşmektedir.

Turunçgil Unlubiti:

Turunçgil unlubiti, birçok meyvede zarar yapmaktadır. Zararlı, uzunca oval yapıda olup, üzeri ince beyaz mumsu tozlarla kaplıdır. Genç bireyler (larva), uzunca, kirli gri renkte olup, erginlere göre daha küçüktürler. Unlubit, narlarda meyvelerin kaliks veya meyvelerin birbirine değdiği yerlerde emgi yaparak genç meyvelerin dökülmesine ve meyve kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca, beslenme sırasında salgılanan tatlımsı madde ile de meyvelerde fumajin oluşturmaktadır.

Nar Beyazsineği:

Nar beyazsineği başta nar, armut, alıç, şeftali ve elma olmak üzere birçok bitkide zararlıdır. Erginler limon sarısı renkte ve kanatları şeffaftır. Yaprak üzerinde çok yavaş hareket eden erginlerin bulundukları yaprak yüzeyi ve üzerleri beyaz toz şeklinde mumsu madde ile kaplıdır. Beyazsinek erginleri, nar yaprakları oluşmaya başladığında görülür.

Nar beyazsineği, bitkinin yaprak altında beslenerek, bitkiye doğrudan zarar verdiği gibi yoğun tatlımsı madde salgılayarak da fumajine neden olmaktadır.

YeniBON ve nursenkocer beğendi.
güvercin01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2009, 12:54   #131
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşlar inanmayacasınız ama benim geçen sene kasımda ektiğim süs narı tohunlarımda 2 tanesi hayata tutunmayı başardı. Daha 1 yaşına basmadan da nar vermeye çalışıyor. Zamanı geçti acaba o narlar büyüp, çiçek açıpta nar olur mu?

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 12:13   #132
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Konya'da kış yaklaşıyor, soğuktan etkilenirse meyve-çiçek dökebilir. Mevsim geçmiş olsa bile uygun koşullar sağlandığında süs narları meyve vermeye devam edebiliyor.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 08:21   #133
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Evet sevgili Penelophe dediğini yaptım ve camekanlı bir yere almıştım narım çiçek açmaya başladı en kısa süre resim ekleyeceğim. Teşekkürler...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 08:38   #134
Ağaç Dostu
 
Barçman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2009
Şehir: aydın
Mesajlar: 191
Galeri: 3
Kaya bahçemde çok yıllık iki tane süs narım var
Bende sitedeki arkadaşlarımız için üretmeğe çalışayım
Umarım başarılı olurum

Barçman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 08:50   #135
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Konya'da kış yaklaşıyor, soğuktan etkilenirse meyve-çiçek dökebilir. Mevsim geçmiş olsa bile uygun koşullar sağlandığında süs narları meyve vermeye devam edebiliyor.
bir kök süs narım var.3-4 yıldır Balkon seramda bakıyorum. Isı 10 derecenin altına nadir düşüyor. Buna rağmen her yıl yapraklarını döker ve ilk baharda da yeniden filizlenir. Şuan üstünde 6-7 adet nar var.
merak ettim;ne tür gerekli ortamdan sağlanması gerekir ki meyva vermeye devam etsin?

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 09:17   #136
Ağaç Dostu
 
kopshtar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 679
Galeri: 16
Sn Bahtiyar02;
Nar her yıl belli periyotta soğuklama ihtiyacı olan bitkilerdendir. Sürekli yeşil yapraklı tutamazsınız. Bu hiç uyumadan çalışmaya benzer ve bitkinizi kaybedebilirsiniz.

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2009, 21:14   #137
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar Mesajı Göster
Sn Bahtiyar02;
Nar her yıl belli periyotta soğuklama ihtiyacı olan bitkilerdendir. Sürekli yeşil yapraklı tutamazsınız. Bu hiç uyumadan çalışmaya benzer ve bitkinizi kaybedebilirsiniz.
dostum sonbaharda doğal bir şekilde yaprak dökümü oluyor. Kışın da dediğiniz gibi yeşil yapraklı kalmıyorlar ilk baharda havalar ısınmaya başladığında tekrar uyanıyorl.
saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 21:04   #138
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
sevgili bahtıyar benim narlarım 10 adet ve en eskisi 17 yaşında ilk bir kaç yıl içeride idi onbeş yıla yakın dışarıda ve üstüne kar yağıyor şu ana kadar
hava şartlarından etkilenmedi.
yetiştirilmesi büyük boy ağaçlardan farklı değil.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2009, 21:34   #139
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Benimde 2 adet süs narım var. Biri 15 yıldır saksıda dışarıda (Bursa) duruyor. Bugüne kadar kardan ve soğuktan etkilenmedi. Küçük olan da onun yavrusu. Tohumdan üretilmesi çok kolay oluyor. Olgunlaşmış narları yumuşak bir toprağa ufalayın, ilkbaharda size onlarca fide verecektir. Şu anda tohumlar ekilebilir. Bakımları içinde özel bir şeyler yapmıyorum. İlkbahar ve sonbaharda bir miktar yanmış koyun gübresi veriyorum. Bence bakımı kolay, çiçekleri ile görüntüsü güzel bitkiler. Meyvelerini kopartmayıp ağacın üzerinde bırakıyorum. Çok soğuklarda meyveler çatlayıp tohumlar dışarıya dökülüyor.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2009, 17:39   #140
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gurbik67 Mesajı Göster
sevgili bahtıyar benim narlarım 10 adet ve en eskisi 17 yaşında ilk bir kaç yıl içeride idi onbeş yıla yakın dışarıda ve üstüne kar yağıyor şu ana kadar
hava şartlarından etkilenmedi.
yetiştirilmesi büyük boy ağaçlardan farklı değil.
Sevgili dostum bu yıl tarlaya ekeceğim.İnşallah yürütmezler. Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2009, 22:03   #141
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
sevgili bahtiyar emin ol benim narlar tamamen açıkta karda yağmurda hiç bir şey olmuyor.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 22:52   #142
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Bende Sayın Romantik ten bir süs narı aldım bir kaç hafta önce.İlk günlerde sanırım uyum probleminden olsa gerek üzerinde ki tüm yaprak ve meyvemsileri döktü .Ev halkı kuruduğunu düşündü önce.Bir hafta önce salona aydınlık ve sıcak bir yere yerleştirdim.Şimdi gayet yerinden mutlu olmalı ki minicik yeşil yapraklar her tarafından patladı .Gayet sevimli ve heyecan verici bir büyüme başladı minik narımızda.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 22:57   #143
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2009
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 907
Galeri: 43
Ben de Sayın Romantik' ten iki adet süs narı aldım benimkiler hiç stres yaşamadılar. Ne yaprak döktüler ne de üzerlerinden çiçek eksildi. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.

köknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2009, 23:38   #144
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Süs narıda dahil diğer bitkilerim stres yaşadı.Bu durum Sayın Romantik ile ilgili bir durum değildi tabi kargosal problemler Ama şimdi çok güzel ve tatlı bir tonda yeşil yaprakcıklar veriyor süs narım en önemlisi bu sanırım.

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 08:04   #145
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umıt79 Mesajı Göster
Süs narıda dahil diğer bitkilerim stres yaşadı.Bu durum Sayın Romantik ile ilgili bir durum değildi tabi kargosal problemler Ama şimdi çok güzel ve tatlı bir tonda yeşil yaprakcıklar veriyor süs narım en önemlisi bu sanırım.
Süs narınız mı tekrardan yeni yapraklar veriyor? Bildiğim kadarıyla benim süs narım ve dışardaki narların çoğu yapraklarını dökme dönemine girdi.Sizde yeni yapraklar açılması bana ilginç geldi.Rica etsem resim ekleyebilirmisiniz? saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2009, 21:06   #146
Ağaç Dostu
 
TuruncuHis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-12-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 459
Benim narım da yapraksız kalınca çok sağlıksız bir görüntüye büründü. Üzerindeki unlu bir kolonileri de ortaya çıkıverdi. Uyuduğunu biliyorum ama unlu bit yüzünden bu hale geldiyse ve uyanamazsa kaygısındayım.

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 18:31   #147
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Yeni yapraklar veren süs narımın resimleri buyrun
Name:  IMG0838A.jpg
Views: 4278
Size:  20.6 KB
[ATTACH]Name:  IMG0843A.jpg
Views: 4197
Size:  16.8 KB[/ATTACH]

Eklenen Resimler
 
umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 18:33   #148
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Süs narınız mı tekrardan yeni yapraklar veriyor? Bildiğim kadarıyla benim süs narım ve dışardaki narların çoğu yapraklarını dökme dönemine girdi.Sizde yeni yapraklar açılması bana ilginç geldi.Rica etsem resim ekleyebilirmisiniz? saygılar
Sanırım inanmamıştınız Sayın Bahtiyar üstteki resimlerde de görebilirsiniz fakat anlamadığım süs narımın yeni yapraklar veriyor olması neden bu kadar şaşırtıcı.Ben buna inanmanın ve sevginin gücü diyorum
Saygılar ...

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 18:50   #149
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Süs narı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Sevgili dostum bu yıl tarlaya ekeceğim.İnşallah yürütmezler. Saygılar
Sevgili Bahtiyar02 Sen tarlanın adresini ver yeter.

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2009, 18:54   #150
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Nazar değmesin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umıt79 Mesajı Göster
Sanırım inanmamıştınız Sayın Bahtiyar üstteki resimlerde de görebilirsiniz fakat anlamadığım süs narımın yeni yapraklar veriyor olması neden bu kadar şaşırtıcı.Ben buna inanmanın ve sevginin gücü diyorum
Saygılar ...
Sn. umıt79 narınıza maşallah, allah nazardan saklasın.

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
balkon, bonsai, bonsai nar, cüce, cüce nar, çimlendirme, nar, süs narı


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024