agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-06-2009, 08:48   #1021
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Sevgili gardenyama birşeyler oldu!

Gözüm gibi baktığım, üzerine titrediğim gardenyama birşeyler oldu.

Neden? Bilemiyorum. Çok güzel giden durumu

Name:  gardenya.jpg
Views: 2473
Size:  48.2 KB

2 gün içinde bu hale geldi;

Name:  gardenya01.jpg
Views: 1344
Size:  61.6 KB Name:  gardenya02.jpg
Views: 1463
Size:  60.9 KB

Kendini toparlasın diye rahat bıraktım. Umarım düzelir.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 09:31   #1022
Yeni Üye
 
sarikaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
İyi günler bitkiniz biraz fazla sulanmışa benziyor. Eğer bitkiniz evin içinde ise kirli hava da yaprakların sararmasına neden oluyor. Balkona gölgeli bir yere alırsanız ve kireçsiz su ile sularsanız düzeleceğine inanıyorum.

sarikaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 10:12   #1023
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.omar,

Bitkinizin keyfi biraz kaçmış belli ki.

"Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerinin tayin anahtarı"nda sizin gardenyanızın durumuna en uygun olan tarifi bulabilirsiniz belki; ben çok okudum, aradım, ama bir türlü hangi eksiklik/fazlalık olduğunutayin edemedim.

İlk fotoğraftaki soldaki yaşlı yapraklardaki görüntüye bakınca sanki magnezyum eksikliği tarifine uyan bir durum var gibi. En alttaki fotoğrafta ise demir eksikliği gibi de görünüyor. Saksı harcınızın ph'sı ne aralıkta acaba? Yeteri kadar asidik olmayabilir mi ki?

Özellikle üstteki fotoğrafta yanmışcasına kıvrılmış, kavrulmuş yapraklar bana hemen iki şeyi anımsattı: Azot yanması, veya kırmızı örümcek zararı... (2 gün içinde dediğiniz için bana azot yanması ihtimali daha fazla gibi geliyor. Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)

Yukarıdaki bağlantıya ilaveten, forumumuzda çok güzel kaynaklar var. Bunlardan başlıcası "Bitkiler İçin Gerekli Olan Besin Maddeleri" başlığı. Oldukça faydalı olacaktır.

Yorumlarınızı ve gelişmeleri merak ediyorum.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 10:50   #1024
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
[QUOTE=lerdemir;454448]....Özellikle üstteki fotoğrafta yanmışcasına kıvrılmış, kavrulmuş yapraklar bana hemen iki şeyi anımsattı: Azot yanması, veya kırmızı örümcek zararı... (2 gün içinde dediğiniz için bana azot yanması ihtimali daha fazla gibi geliyor. Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]

Bazen bir şaplak gerek hatırlamak için

Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
Name:  compo.jpg
Views: 1818
Size:  18.8 KB hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.

Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 17:16   #1025
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size bişey sorucam suyu ne sıklıkla veriyorsunuz. Suyu seven bir bitkimi...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2009, 23:14   #1026
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Sevgili özlem, benim gardenyam ithal ve yaklaşık 5 aydır bakıyorum. Ama o kadar yavaş büyüyor ki insanın sinirlerinin bozulmaması imkânsız. Bir de ilk sıralar 6-7 tane tomurcuk vardı üstünde hepsi teker teker döküldü, sararma vardı durdurmayı başardım ama tomurcukların düşmesini engelleyemedim. Mutfakta tutuyorum, domates rendeliyorum toprağına ve sürekli su püskürtüyorum yapraklarına, güneşi de direkt almıyor tül arkasından alıyor. İşte resmi;

Eklenen Resimler
 
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 09:17   #1027
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.omar,

Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.

Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.

Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi omar Mesajı Göster
...Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]
...
Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.

Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.


Yaşıyor Sn.özlem, ithaller de yaşıyor.

Bir şekilde bulunduğu ortamı veya bakıcısının uygulamalarını sevmemişlerdir de ölmüşlerdir. Yoksa, tüm bitki cahilliğimle bana yaklaşık 1 yaşında iken gelmiş ithal gardenyayı 3 yılı aşkın süredir nasıl yaşatabilirdim ki? Bir şey bildiğimden değil, hep deneme yanılma ile, tecrübe ederek, bu forumdaki teknik donanımlı yardımsever arkadaşlarımıza danışarak... Galiba herşeyden de önemlisi iyi bir GÖZLEMCİ olarak.

Esas mesele bitkiyle birbirinizi öğrenene kadarki süreçte SIKI GÖZLEMCİ olmakta.

"Ben neyi yapınca gardenyamın tepkisi ne oluyor?"u farkedebildiğiniz zaman tamamdır. Ondan sonrası, annelerimizin tane tane pirinç pilavını "göz kararı pirinç ve göz kararı su" ile halletmesinden farksız.

Siz de kendinize uygun bir yöntem bulmuşsunuz; yerli gardenya ile mutlu iseniz bu sizin için en uygunudur demek ki. Sonuçta o muazzam koku aynı. Hangisi ile rahat ediyorsanız, hangisi ile mutlu iseniz ona devam; zira rahatlamak ve mutlu olmak için severek bakımları ile ilgilendiğimiz bitkilerin bize tam tersi endişe ve gerginlik kaynağı olmalarının önüne geçmek lazım. Biz onlarla rahatlamak istiyoruz, aksine daha fazla gerilmek değil...

Sorunuza gelince;

Gardenya iki sulama arasında toprağının çok sulu kalmasını sevmiyor. Toprağının nemli olmasını, ama asla ıslak kalmamasını istiyor. Bu nasıl olacak derseniz ben kendi uygulamamdan kısaca tekrar bahsedeyim.

Gardenyanın sulama zamanını geldiğine, bitkiyi gözlemleyerek ve bitkideki fiziksel değişikliği bizzat görerek karar verin. Özellikle tepe sürgünlerinin dikliklerini kaybettiğini, hafif yana doğru eğildiğini görürseniz; gonca varsa gonca da da aynı şekilde eğilme olursa, hatta bu durum gerçekleşmeden önce goncaya parmak ucunuzla hafifçe dokunduğunuzda tam suya doygun halindeki dik duruşu ve direnci alamıyorsanız sulama zamanı gelmiştir.

Ben sulamayı hep saksıyı kendisinden daha büyük bir kaba daldırma sureti ile yapıyorum, tüm saksı harcı suya doyuyor; sonra da saksının toprağındaki fazla suyun saksının altındaki deliklerden akıp gitmesini bekledikten sonra tabağına alıp yerine kaldırıyorum.

DİKKAT!

Susuz kalmaktan 1 (bir) bitki ölüyorsa, AŞIRI SUDAN 1000 bitki ölüyor!

Eğer ideal koşullarda ticari manada bitki üretmiyorsanız, bitkinizi susuz bırakmaktan çekinmeyin; ölmezler; suladığınızda toparlanır devam ederler.

Mesela ben, bu hafta içinde hiç vaktim olmadığından 4 gündür sulayamıyorum açık balkonda yoğun sabah güneşi ve devamında aydınlık altında sıcak ortamda olan gardenyamı. Bu 4 günün 2 gecesinde yatmadan baktığımda, "suya doyur beni" dediğini gördüm, iki bardak suyu tepeden saksısına verip idare ettirdim son iki seferdir.
Bu akşam vaktim olursa, besin içerikli su hazırlayıp daldırarak sulamak istiyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi özlem Mesajı Göster
Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size birşey soracağım, suyu ne sıklıkla veriyorsunuz? Suyu seven bir bitki_mi?

Sn.Sûz-i Dilârâ,

Goncaların düşmelerinin sebepleri çok çeşitli, ama biz burada genelde gereğinden fazla sulama ile karşılaştık arkadaşlarımız arasında. Suyu azaltınca veya kesince goncalar daha az dökülür oldu hep.
Kuru iklime sahip olan bir yerde değilseniz ve gardenyanız açık havada duruyorsa, yapraklarına su püskürtmeye pek de gerek yok. Havadaki nem yeterli olacaktır. Ben toprağa cemre düştüğünden beri açık balkonda tutuyorum gardenyamı ve nadiren (2 ayda belki 5, belki 6 kere) yapraklarını spreylemişimdir.

NOT: Gardenyanız biraz biçimsiz büyümekte. Saksısının ortasında boşluk kalmış, fotoğrafa göre sol tarafta tek uzun bir dal uzamış; bütün öbeklenme saksının sağ tarafında kalmış. Böyle serbest bırakırsanız darmadağın biçimsiz bir hal alacaktır. Budama veya tepe sürgünü alma yöntemleri ile istediğinize yakın bir şekilde büyümesini temin etmeyi deneyebilirsiniz.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 10:01   #1028
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
lerdemir, gardenyamın biçimsiz büyüdüğünün farkındayım ben de özellikle sizinkileri gördükten sonra daha da çok farkettim. Bizim ev Van gölüne yakın, bu yüzden nem sorun olmaz sanırım mutfaktan alıp balkonda gölgeye bırakayım ve nemlendirmeyi de azaltayım.
Tomurcuklarının dökülmesi konusunda kesinlikle çok suladığımı düşünmüyorum bunun başka bir sebebi olmalı. Asitli toprak ihtiyacını karşılıyorum, demir eksiği olsaydı tomurcuklarla beraber yapraklar da sararır kopardı diye sanıyorum. Şimdilerde minik bir tomurcuk daha var bakalım o ne olacak Geçenlerde serada ilk defa bir gardenya çiçeği kokladım, ondan sonra da mutlaka benim gardenyamı da açtırmam lâzım diye geçirdim aklımdan. O ne müthiş bir kokuydu öyle!

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 10:21   #1029
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.Sûz-i Dilârâ,

Gardenyanızı yeni alacağınız noktada yaklaşık 5-6 sulama boyunca sadece saksınızın dış çeperlerini sulamayı ve de kök boğazını hiç sulamamayı dener misiniz?

Bu uygulama esnasında, bahsettiğimiz üzere herhangi bir boyun bükme emaresi görürseniz kök boğazını da sulayın. Bir süre de bunu deneyelim, olur mu?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 13:22   #1030
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Sn.omar,

Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.

Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.

Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.
Sn.lerdemir,

Sadece 1 kez gübreleme yapmıştım. Akşamda kontrol ettim; bitki üstünde zararlı yok, toprağın üst katmanını temizledim. Bugün de su ile yıkamayı gerçekleştiririm. Umuyorum kurtulacak. Teşekkür ederim size.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 13:27   #1031
Ağaçsever
 
maviperi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
Gardenyamın son hali,

paylaşmak istedim.

Eklenen Resimler
   
maviperi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 13:31   #1032
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.omar,

Bu arada vurgulamayı unutmuşum:

Her ne kadar artık şebeke sularımız eskisi kadar klorlu akmıyorsa da, asgari seviyede dahi olsa, gardenyanızın klordan etkilenmesini engellemek için saksı harcını yıkamak üzere önce bir-iki kovaya su doldurup, o suyu dinlendirin, havalandırın derim. Kloru uçtuktan sonra, maşrapa vb. ile yaparsınız o yıkama işlemini.

İdeale yakını bu olur; ama ben doğrudan musluğun altına almıştım. Pek de gözlemleyebildiğim bir zararı olmamıştı işlemin. Bilginize...

NOT: Tam net anlayamadım, bu 10 gün önceki son gübrelemeniz, bu seneki ilk gübrelemeniz mi yoksa ikinci gübrelemeniz mi oldu. Duruma bakılırsa ikincisi gibi

Sn.maviperi,

Ne güzel, canlı, sağlıklı maaşallah, lakin, biraz cılız ve dağınık büyümesine izin vermişsiniz.
Bir de, en tepedeki genç yapraklar ilk çıktıklarında böyle biraz açık yeşil renkli olmaları normaldir, ancak gözlemleyin bir bakalım, bir ay kadar bir süre sonrasında o yapraklarda damarlar koyu yeşil renkte iken damar aralarında renk açılması belirginlik kazanıyor mu?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 13:56   #1033
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Sn.Sûz-i Dilârâ,

Gardenyanızı yeni alacağınız noktada yaklaşık 5-6 sulama boyunca sadece saksınızın dış çeperlerini sulamayı ve de kök boğazını hiç sulamamayı dener misiniz?

Bu uygulama esnasında, bahsettiğimiz üzere herhangi bir boyun bükme emaresi görürseniz kök boğazını da sulayın. Bir süre de bunu deneyelim, olur mu?

Olur denerim, sonucu da burdan paylaşırım.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 14:51   #1034
Ağaçsever
 
maviperi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
Sn.Lerdemir,
Çok teşekkür ederim.bU konuda acemi olduğum için budamaya cesaret edemedim.Ben O'na o bana alışana kadar bir süre kendi halinde bırakmayı uygun gördüm(yanlış bişey yapmaktansa dağınık kalsın iyidir diye düşündüm)yapraklarını gözetim altında tutacağımhergün yeni oluşumlar çıkıyor tepelerden ama henüz tomurcuk olmadı bekliyorum bir tomurcuk verse biraz rahatlayacağım Saygılarımla...

maviperi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 11:56   #1035
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Yerli gardenyamdaki zararlılarla mücadelenin sonucu tüm yapraklarını kestim, kullanılamıyacak dal uçlarını malesef attım. 1 dalını köklendirme ortamına aldım. Ümit ediyorum tutar.

"Top Çalı" formuna doğru yol almaktayız. Gözlerden bazıları (14 adet) patladı, minik yaprakları göründü.

Name:  gardenya01.jpg
Views: 1682
Size:  17.9 KB



Gardenia jasminoides (Gardenya)

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 13:13   #1036
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Zararlıların etkisi devam etmez ise nefis bir yeniden doğma vakası yaşayacağımız muhakkak!

Yaklaşık 3 hafta kadar önce, evlerinden 1,5 aylığına uzak kalacak bir ahbabımın bana bakım için teslim etmiş olduğu yetişkin gardenyanın her yerini yaprak biti sarmıştı. Saatler süren ilk mekanik temizleme işleminden sonra inatla bionem uygulamasına devam ettim ve zararlılar ortadan kayboldu. Bu ilk mekanik temizleme işleminden sonra, kontrolsüz ve biçimsiz uzamış tüm dalları neredeyse en diplerinden budamıştım; çıplak kalan gardenyanın 3. hafta sonrasındaki görüntüsünü görseniz inanamazsınız. Tüm gözlerden yapraklar fışkırmış durumda. Çılgınca ve isyan ile hızla uzama eğilimi gösteren sürgünlere de tepe sürgünü çimdiklemesi yapıyorum.

Sonuç gayet tatminkar. Fotoğrafları çekip eklerim bilahire.

Sn.omar, sizin bitkinizin yola çıkıştaki hali bahsettiğim o gardenyadan 10 kat daha avantajlı. Çok başarılı bir sonuç alacaksınız. Tüm gözlerden yeni sürgünler fışkıracak.

Lider ruhlu sürgünleri çimdiklemeye unutmadan...

Bu arada, hazır top çalı biçimi niyetiyle yola çıkmışken, birr kaç dalı daha şu aşağıda belirttiğim yerlerden budamaya ne dersiniz?

Name:  gardenya01.jpg
Views: 1506
Size:  18.2 KB

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 13:45   #1037
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Budadım gitti, sn.lerdemir

Şimdi ki görüntüsü aşağı-yukarı;

Name:  gardenya01A.jpg
Views: 1341
Size:  11.0 KB

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 14:02   #1038
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Sn.lerdemir;

Kök ve yaprak uygulamasına ( Bionem ) devam ederseniz . Yaprakların fışkırması daha da artmasının yanında yüzeyleride genişleyecektir. İlgi ile takip ediyorum. Sevgiler

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 14:10   #1039
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.omar,

"Şimdi ki görüntüsü aşağı-yukarı;" demişsiniz ya hani, sanki biraz "yukarı" olmuş gibi

Zira, ben, sizin ilk fotoğrafı iyice büyütüp, görebildiğim gözlere göre top çalı biçimini daha uzun süre de alsa en ideal biçimde sağlayacak noktaları özellikle tam yerlerini hizalayarak çizmiştim.

Sizin belirttiğiniz yerler, bahsettiklerime göre biraz daha -yer yer birer göz- yukarıda kalmış sanki.

Her halükarda, beraberce, keyifle, başarılı sonuç alacağız eminim...


Sn.oğuz alper,

Maaşallah, nerede ürününüz orada siz!

Bilmukabele, sevgiler bizden.

NOT:Mümkün olabilirse ROA denemesi de yapabilmek istiyorum. Roa Plus.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 15:29   #1040
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Sn. lerdemir,

Fotoğraf kes-yapıştır yöntemi ile... Onun için aşağı-yukarı tabiri kullandım. Gerçekte budama daha aşağıdan.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2009, 15:48   #1041
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Benimkisi de paranoya, biliyordum öyle olduğunu ama, "ya değilse?" diye hissetmekten ve hatırlatmaktan da alıkoyamadım işte kendimi

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 12:02   #1042
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
ben bir tandede salonuma alicam gardenya ama cali formunda buyumesini istedigim gardenyayi alirken nelere dikkat etmem gerektigini soyluyebilicek bir arkadas varsa sevinirim

Pazarda genelde dagnik buyumus gardenyalar var ve uzunlar onlari alsam cali forumuna sokabilirmiyim?

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2009, 12:09   #1043
Ağaçsever
 
akoman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 53
omar resimleri gelismelerle birlikte gonderirimisin benim icinde onemli cunku cali forma sokucagim bir cicek dusunuyorum

akoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 17:18   #1044
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.akoman,

1032 numaralı yazımdaki bilgilendirme ve yönlendirmeme 1033 numaralı yazınızda verdiğiniz kibar cevaptaki şu kısım ile:

"not : Yazim konusunda bir kusurum var ingilizce karakterler kulaniyorum bunun icin daha onceleri yazi yazmistim yani ş,ü,ı,ğ gibi karakterleri kulanmiyorum kisaltmalar chat dilinden degil benim isimden dolayi kaynaklanabilir aliskanlik ancak dikkat etigimi bilmenizi isterim dostane uyariniz icin tessekurler saygilar"

sonraki yazılarınızdaki uygulamalarınız hiç uyuşmamakta. Şöyle ki:

"Dahi" anlamındaki -de'leri veya soru eki olan -misin'leri ayırmak için; ya da cümlelere büyük harf ile başlamak için Türkçe karakterli klavyeye ihtiyaç yok bence.

Bu nedenlerle, sizin dil ve yazım kullanımınıza, bu forumda arzu edilen asgari özeni göstereceğiniz zamana kadar, gönlümden size yardımcı olmak gelmeyecek inanın.

Tüm samimiyetimle, cidden böyle hissediyorum.

Konuya ilgi ve özen göstereceğiniz ve de can-ı gönülden yazışabileceğimiz günlerin tez gelmesi dileklerimle...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 19:11   #1045
Ağaç Dostu
 
asya-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 256
merhaba arkadaşlar

aranıza yeni katıldım.bende gardenyamı sizlerle paylaşmak isterim.2 ay önce tomurcuklu olarak aldım ve şimdi çiçek açtı.çok mutlu oldum. 2. tomurcukta açmak üzere bakın.harika kokuyorlar.şanslıyım sanırım, umarım gardenyam kurumaz.

Eklenen Resimler
  
asya- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 23:57   #1046
Ağaç Dostu
 
BenBen1967's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,280
Galeri: 3
Sanırsam, galiba, herhalde sonradan Koçtaş'tan aldığım ve pamuklu bitli olan gardenyam hakkkın rahmetine kavuşuyor. Oysa bitlerini temizlemiştim Neyse ki önlem olarak merdivene koymuştum diğer çiçeklere bulaşma tehlikesine karşılık orada bırakmıştım. Cumartesi bir döndüm bir bakarım nusubetsiz bitler çoğalmış ve garibim yapraklarını döküyor. Hemen sarmısaklı arapsabunlu karışımdan 2 gün boyu sıktım sonrada sulayıp aynı yerde bıraktım. Yaz sonunda bakacağız yaşıyor mu öldümü? Bu arada görevli sulama işlemini yapıyor.

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 09:01   #1047
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sn.asya-,

Hoşgeldiniz.

2 ay önce tomurcuklu aldığınız gardenyada tomurcuk kaybetmeden çiçeklenmeyi devam ettirdiyseniz herşey yolunda gidiyor demektir. İlmi almışsınız ne güzel... Çok sevindim.
Gardenyanız gayet sağlıklı görünüyor maaşallah. Sondan başa doğru bu başlıktaki yazılara bakarak bakım ve besin ihtiyaçlarına da hakim olabilirsiniz; zira kısa bir süre sonra besin takviyesine ihtiyaç duyacaktır gardenyanız.

Bu arada, hazır yeni gelmişken şu hoşgeldin yazısı örneğine de göz atabilir misiniz müsait olduğunuzda?


Sn.BenBen1967,

İşkence çektiriyorsunuz zavallı gardenyanıza aylardır.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 09:02   #1048
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Gardenia jasminoides (Gardenya)

İthal gardenyamın durum raporu:
Kuruyan yapraklarını aldım, fazla gübreleri topladım ve 5 Lt. iyi su ile toprağını iyice yıkadım;
Name:  gardenya06.jpg
Views: 2969
Size:  59.6 KB

Birde daha derli toplu olsun istedim, budadım;
Name:  gardenya07.jpg
Views: 1733
Size:  58.0 KB

Bu sabah saksısını da küçültmek istedim. 10 Lt. lik eskisinden 2 Litrelik yeni saksıya aldım. Köklerinde gelişmemiş olanları ve keçeleşmişleri temizleyip diktim.
Name:  gardenya08.jpg
Views: 1378
Size:  65.5 KB

Artık sabırsızlıkla gelişmesini bekleyeceğim.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 09:15   #1049
Ağaç Dostu
 
asya-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 256
sn. lerdemir
ilginiz için teşekkürler.budama zamanı ve nasıl budanacağı konusunda yardıma ihtiyacaım olacak sanırım.çünkü çok nazlı bir çiçek.ilk aldığmda tomurcuklarının çoğunu kaybettim

asya- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 10:22   #1050
Ağaç Dostu
 
BenBen1967's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,280
Galeri: 3
Sn. Lerdemir ben ona işkence çektirmiyorum aslında o bana işkence çektirmekle meşgul. Bir daha Koçtaş'tan gardenya almayacağım. Aldıklarımın hepsi bitli börtü böcekli çıktı. Zaten alırken şüphelenmiştim çok ucuz acaba neden diye ama bitleri göremedim okadarda baktığım halde.

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024