View Single Post
Eski 01-07-2009, 09:17   #1027
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Sn.omar,

Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.

Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.

Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi omar Mesajı Göster
...Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]
...
Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.

Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.


Yaşıyor Sn.özlem, ithaller de yaşıyor.

Bir şekilde bulunduğu ortamı veya bakıcısının uygulamalarını sevmemişlerdir de ölmüşlerdir. Yoksa, tüm bitki cahilliğimle bana yaklaşık 1 yaşında iken gelmiş ithal gardenyayı 3 yılı aşkın süredir nasıl yaşatabilirdim ki? Bir şey bildiğimden değil, hep deneme yanılma ile, tecrübe ederek, bu forumdaki teknik donanımlı yardımsever arkadaşlarımıza danışarak... Galiba herşeyden de önemlisi iyi bir GÖZLEMCİ olarak.

Esas mesele bitkiyle birbirinizi öğrenene kadarki süreçte SIKI GÖZLEMCİ olmakta.

"Ben neyi yapınca gardenyamın tepkisi ne oluyor?"u farkedebildiğiniz zaman tamamdır. Ondan sonrası, annelerimizin tane tane pirinç pilavını "göz kararı pirinç ve göz kararı su" ile halletmesinden farksız.

Siz de kendinize uygun bir yöntem bulmuşsunuz; yerli gardenya ile mutlu iseniz bu sizin için en uygunudur demek ki. Sonuçta o muazzam koku aynı. Hangisi ile rahat ediyorsanız, hangisi ile mutlu iseniz ona devam; zira rahatlamak ve mutlu olmak için severek bakımları ile ilgilendiğimiz bitkilerin bize tam tersi endişe ve gerginlik kaynağı olmalarının önüne geçmek lazım. Biz onlarla rahatlamak istiyoruz, aksine daha fazla gerilmek değil...

Sorunuza gelince;

Gardenya iki sulama arasında toprağının çok sulu kalmasını sevmiyor. Toprağının nemli olmasını, ama asla ıslak kalmamasını istiyor. Bu nasıl olacak derseniz ben kendi uygulamamdan kısaca tekrar bahsedeyim.

Gardenyanın sulama zamanını geldiğine, bitkiyi gözlemleyerek ve bitkideki fiziksel değişikliği bizzat görerek karar verin. Özellikle tepe sürgünlerinin dikliklerini kaybettiğini, hafif yana doğru eğildiğini görürseniz; gonca varsa gonca da da aynı şekilde eğilme olursa, hatta bu durum gerçekleşmeden önce goncaya parmak ucunuzla hafifçe dokunduğunuzda tam suya doygun halindeki dik duruşu ve direnci alamıyorsanız sulama zamanı gelmiştir.

Ben sulamayı hep saksıyı kendisinden daha büyük bir kaba daldırma sureti ile yapıyorum, tüm saksı harcı suya doyuyor; sonra da saksının toprağındaki fazla suyun saksının altındaki deliklerden akıp gitmesini bekledikten sonra tabağına alıp yerine kaldırıyorum.

DİKKAT!

Susuz kalmaktan 1 (bir) bitki ölüyorsa, AŞIRI SUDAN 1000 bitki ölüyor!

Eğer ideal koşullarda ticari manada bitki üretmiyorsanız, bitkinizi susuz bırakmaktan çekinmeyin; ölmezler; suladığınızda toparlanır devam ederler.

Mesela ben, bu hafta içinde hiç vaktim olmadığından 4 gündür sulayamıyorum açık balkonda yoğun sabah güneşi ve devamında aydınlık altında sıcak ortamda olan gardenyamı. Bu 4 günün 2 gecesinde yatmadan baktığımda, "suya doyur beni" dediğini gördüm, iki bardak suyu tepeden saksısına verip idare ettirdim son iki seferdir.
Bu akşam vaktim olursa, besin içerikli su hazırlayıp daldırarak sulamak istiyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi özlem Mesajı Göster
Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size birşey soracağım, suyu ne sıklıkla veriyorsunuz? Suyu seven bir bitki_mi?

Sn.Sûz-i Dilârâ,

Goncaların düşmelerinin sebepleri çok çeşitli, ama biz burada genelde gereğinden fazla sulama ile karşılaştık arkadaşlarımız arasında. Suyu azaltınca veya kesince goncalar daha az dökülür oldu hep.
Kuru iklime sahip olan bir yerde değilseniz ve gardenyanız açık havada duruyorsa, yapraklarına su püskürtmeye pek de gerek yok. Havadaki nem yeterli olacaktır. Ben toprağa cemre düştüğünden beri açık balkonda tutuyorum gardenyamı ve nadiren (2 ayda belki 5, belki 6 kere) yapraklarını spreylemişimdir.

NOT: Gardenyanız biraz biçimsiz büyümekte. Saksısının ortasında boşluk kalmış, fotoğrafa göre sol tarafta tek uzun bir dal uzamış; bütün öbeklenme saksının sağ tarafında kalmış. Böyle serbest bırakırsanız darmadağın biçimsiz bir hal alacaktır. Budama veya tepe sürgünü alma yöntemleri ile istediğinize yakın bir şekilde büyümesini temin etmeyi deneyebilirsiniz.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön