12-12-2010, 11:39 | #121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Şuan için bilmiyorum fakat bu sistem aynı kalıcak diğer seralarımda belki maliyeti düşürmek adına poşet ya da sağlamlık adına oluk kullanabilirim. |
12-12-2010, 14:27 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Topraksız tarımdan bahsediyorum. Ayrıca su kültüründe yetişmiş, köksüz gönderilen yeşilliklerin raf ömürleri çok kısa oluyor. Dayanabilmesi için köklü göndermeniz gerekiyor ki, pazarlamada en büyük sorun bu. Her ürünün satılabilmesi için belirli standartlar oluşmuş. Bu standartların dışındaki malları, ne kadar kaliteli, temiz ve lezzetli de olsa, hiç bir toptancı, tedarikçi, market almak istemiyor. Kıvırcığı çamurlu satabilirsiniz ama köklü satamazsınız. Aynı şey taze soğanda da geçerli. Arpacıktan yetişmiş taze soğanların dibinde kalan şişkinlik pazarda hiç istenmeyen bir özelliktir. Taze soğanın formunun "kalem" gibi olması istenir. 7-10 tanesi bir demet olacak, demet ağırlığı da 350-500 gr civarında olacak şekilde hazırlanmış ürünler iyi satılır. Bunun dışındakiler piyasanın çok altında gider. Şu meşhur videodaki ambalajlamaya dikkat edin, köklü gönderiyorlar. Köklü göndermelerinin sebebi, ürünün raf ömrünü uzatmak. Fakat, ben onlar gibi 4.5 $/kg fiyata satamadığım için o model şale kullanma şansım yok. Topraksız tarım, işletme giderleri çok yüksek bir üretim biçimi. Eğer piyasanın talep ettiği biçimde mal üretemezseniz, işletme giderlerini karşılayamayabilirsiniz. Bu alanda yatırım yapacak arkadaşlara çok iyi araştırmalarını öneririm. |
12-12-2010, 16:39 | #123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Topraksız tarımda uzama oluyor çok sık olursa benim sistemim 32.000 alım yaparken 18500 e düşürdüm .Avrupada yapıyorlar fakat daha başı küçükken satıyorlar bizede ona talep olmuyor ne yazıkki marul ne kadar büyük o kadar değerli göbek yapmalı yani kesitğiniz yer kalın olmalı. Üstten gübreli sulama yapmıyoruz normalde az yapıyoruz.Bizim burlarda üstten sulanmıyor,Ben topraktada yetiştirdiklerimi su ile sulamadım ama dayanıklı oldu. Halcilerin bana dediği genelde sera malları ne olursa olsun dayanıksız olduğu. Aklımda birşey var deneyim neticeye bakıcam.Ayrıca Todor'ada katılıyorum. |
12-12-2010, 21:44 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-01-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 214
|
Meşhur videodaki marulların köklü paketlenmesi benim de dikkatimi çekmişti. Kökü ile beraber olunca raf ömrünün uzamasının mantığı nedir? |
12-12-2010, 21:51 | #125 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-08-2010
Şehir: malatya
Mesajlar: 2
|
arkadaşlar su meşur video hangi video |
12-12-2010, 22:25 | #126 |
Ağaç Dostu
|
|
16-12-2010, 22:49 | #127 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Olmuş halinide resimlersen sevinirim en azından karşılaştırmak istiyorum benimkilerle. İlerki projelerinde keresteden kaçınmanı tavsiye ederim mantara ve parazitlere vb. etmenlere davetiye çıkarıyor. Epey güzel gözüküyorlar ellerine sağlık. |
17-12-2010, 08:57 | #128 |
Ağaç Dostu
|
Sayın gazeteci28, emeğinize sağlık. Araştırma ve denemelerinizin sonunu başarılı bir şekilde getirmişsiniz. Umarım hammade sorununu çözüp, seri üretime de bir an önce geçersiniz. Ben, cevaplamanızda bir sakınca yoksa, bir bağda kaç baş soğan olduğunu soracaktım. Şimdiden teşekkür ederim. |
18-12-2010, 11:11 | #129 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Yok büyüklük yarışı için istemedim ,kasttettiğim tek veya bağ olarak olaraktı ,Todorun mesajındaki baş kalite olayı ve aklımdaki satış haliyle kıyaslamaktı amacım.Limon bahçemizin yanındaki tarlaya ekmişler tohumdan , onları çoğunu dolu vurmuş, dün gecede epey büyük bir dolu yedik . Onunkiler çok daha dik koyu yeşil alt kısmı daha beyaz.Tohumdan daha kaliteli mi oluyor onu bulmak amacım. |
22-12-2010, 23:33 | #130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Bugün Adana halini gezdim, taze soğan fiyatlarını sordum, taze soğan çokmuş bu aralar fiyatlar Kg 1 tl, geçen hafta 1.5 tl idi diyor sanırım en iyi dönemde 2 tl satılır birçok halciyle görüştüm sonuç bu ve soğanlar epey güzel boyları 50 cmden fazladır .Büyük marketlerede sordum Carfursa , Real , metro tek tek gittim manav sorumlularıyla depoyla görüştüm , eskiden mal alımı yapıyorlarmış artık yapmadıklarını söylediler anlaştıkları komisyoncu üzerinden satış varmış bunuda manav sorumlusu seçemiyormuş.Onlarda kg fiyatı 3.5 tl müşteriye satıyorlar fakat Bağ olarak 1 tl buralarda satmak epey zor.Birde limon bahçemin yanında eken vardı, 2 dir dolu vuruyor telef olmadıysa, satış fiyatını öğrenmeye çalışacağım. Arpacık fiyatlarınıda sordum 2-2.5 tl arpacığın kg fiyatı,1 tanesi 30-50 gr. ondan çıkan soğan 50-70 gr bilemiyorum ,arpacıktan karlı olmuyacak gibi durum tohumdan ekmeli 2.5 ay sürüyor ayrıca belirli dönemlerde ekim yapılacak gibi. Küçük bir alanda, az verimle, kademeli hasatla satış olabilirde, büyük olarak ekim yapılacaksa satış kg üzerinden oluyor bu yüzden tohum karlı oluyor. Limon bahçemin yanındaki arkadaş, patatesi elle ekiyor ekipman işçi var fakat taze soğanı tohum olarak tercih etmiş,kârlı olsa arpacık ekerdi. Büyük alanda arpacıkta epey bir maliyet gerektiriyor. |
23-12-2010, 11:17 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
|
Ben para kazanılmaz demedim , sonuçta buda bir işletme ve en karlı yöntemi tercih etmeli, ben kendim için adana (antalya değil) piyasasına baktım, müşteriye 3.5-4 tl civarında satılıyor fakat hâlde fiyat 1-2 tl kg,Bunu internette diğer illerin hal fiyatlarındada görebilirsiniz adananın sistem çok kötü diye ben bizzat gezdim, bu fiyatlarda iyi elbette, açıkta yetiştiricilikle bizim aramazıda maliyet farkı var.Ben tohumdan ekmek, arpacıktan karlı olduğunu gördüğümü belirttim mesajımda, taze soğan için iş yok yazmadım. Bir manavcı arkadaşıma maydanoz ve naneyi bisikletle bir küçük üretici getiriyormuş haldende almıyormuş, demeti halde 0.6 ile 1 kuruş arasında değişirken, ondan 2 kuruşa alıyor.Fakat halci çuvalla alım yaparken manav 10-20 demet alıyor.25-35 tanesi 1 kg gelince halde 1 tl yerine 10 tanesini 1 bağ olarak 1 tl verilir manavlara fakat böyle hem sınırlı sayıda dağıtım yapılabilir hemde dağıtım bedeli maliyete eklenir. Küçük üretici olarak elle dağıtım yapılır, bu illere görede değişir fakat büyük üretimde halciye mahkum gözüküyor durum.Halci çünki farklı illere büyük şehirlere sevkiyat yapıyor. 80 dönüm maydanoz eken akrabam geçen yıldan beri istanbuldan bir tüccarla anlaştı direk istanbula gönderiyor mallarını fakat buda risk içermekte.İstanbul kurtlar sofrası. Kullandığınız yöntemde arpacık fiyatı çok önem kazanmakta ayrıca her arpacık için viyollere delik açmanız ayrıca bir yük,viyol alsanız her arpa aynı boyutta olmuyor,ben ucuz arpacıkla 1 kg. belki yarısını viyole yerleştiremedim diğeri küçük olanlarda 2 katı fiyatında ,Arpayı temizlemeniz soğan gramajını etkiliyor vs. tohumdan 1 ay fazla beklemek daha mantıklı geliyor bana.Halde gördüğüm soğanları görseniz oturur bir düşünürsünüz 50 cmden fazladır boyları epey dolgunlarda.ben görünce epey durakladım. Bir arpacık 50 gr. bundan taze soğan yetiştirdiğinizde bunun yarısını temizliyorsunuz başkısmınızda size 50-70 gr. arası bir soğan çıkıyor.Buda arpacık fiyatıyla taze soğan fiyatı arasındaki fark getiriyi epey düşürüyor.Bunu tam olarak netleştirecem soğanlarım oldu çünki en kısa zamanda tartıcam. Bu haber biraz demek istediğimi anlatıyor. "Bunun üzerine o yetkilinin temsilcisi olduğu büyük marketin satış noktalarından alışveriş yaptım. Hal'de 70.00 - 80.00 YKR'ye taze soğan satarken marketten 3.00 YTL'ye ürün aldım. Aynı yetkiliye marketten aldığım fişleri gösterdim ve onlar bile buna inanamadı" dedi." http://www.tarim.gen.tr/?sayfa=haber...uzde_25_azaldi Düzenleyen Delimus : 23-12-2010 saat 12:14 |
28-12-2010, 20:32 | #132 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-09-2008
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 253
|
Sn.Sarıcan ve arkadaşlar 50m2 seram var daha önce çilek yapmış olduğum bu sene yapmadım çilek onun yerinesoğan yapmayı düşünüyorum nasıl bir sistem önerirsiniz acaba saygılar. |
17-02-2011, 08:31 | #133 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
|
Herkese merhaba, Sayın sarıcan, izninizi de almadım ama Bitki yetiştirme konusunda ilk denemem , heycanıma verin lütfen, Yorum ve önerilerinizi bekliyorum. Kudret Bey'den almış olduğum domates için olan besini kullandım. Bana çok fazla cılız geliyorlar, renkleri de çok açık yeşil. EC ölçüyorum 2.5 idi ilk sistemi kurduğumda şimdi 2.4( 09.02.2011-16.02.2011 tarihleri arası) daha hızlı azalması gerekmiyor mu ve bu değerler soğan için uygun mu? |
17-02-2011, 09:17 | #134 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Burak Tümer, Konu başlığı ile ilgili olduktan sonra izne gerek var mı? Bu sayfaları arkadaşlar bilgilensin ve bildiklerini, yaptıklarını paylaşsın diye açıyoruz. Biraz tecrübe kazandıktan sonra kendinize özel sayfa açarsınız biz sizin misafiriniz oluruz. Sisteminiz mantık olarak doğru kurulmuş. Aynı alana daha fazla arpacık soğanı sığdırabilirsiniz, çok seyrek yapmışsınız. Soğan için özel bir besin formülü gerekebilir ama biz amatör balkoncular için Sn. Kudret Tezel' den veya Sn. Envor' dan aldığımız domates besin eriyiğini her derde deva olarak kullanıyoruz. Bende Kudret Bey' in domates eriyiği ile büyütmüştüm. Profesyonel üretim olmadıktan sonra dert etmenize gerek yok. Bitkileri hangi besin eriyiği ile beslerseniz besleyin yeşil rengin oluşması için mutlaka fotosentez için güneş ışığı veya muadili yapay aydınlatmaya ihtiyaç var. Sizin filizlerin açık yeşil olması fazla güneş görmediğini tarif ediyor. İmkanınız varsa sistemi güneş gören bir ortamda çalıştırın, hemen farkettiğini göreceksiniz. Kolay gelsin. Başarılar. |
17-02-2011, 10:27 | #135 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
|
Teşekkürler Sayın Sarıcan. İlk denemem olduğu için öncelik sistemi anlayıp ürünü yetiştirmekti, bundan sonrakiler daha büyük ve verimli olacak inşallah. |
17-02-2011, 10:36 | #136 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-02-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 15
|
Acaba bu iş ticari amaçla düşünülse hangi bitki yi tercih ederdiniz ? **** bu iş ticari amaç güdülmeden zevk alınacak bir iş midir ? |
17-02-2011, 10:41 | #137 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
|
Ticari konusuyla ilgili forumda ciddi çalışmaları olan arkadaşlar var, beni aşar o konu ama ticari olmayan tarafı zevk meselesi. Bir bahçen olmadan kendin için bişeyler üretebilmek bence çok keyifli |
17-03-2011, 19:06 | #138 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-03-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
|
arkadaşlar herkese kolay gelsin.bu forum sayesinde topraksız tarım nedir nasıl yapılır görmüş oluyoruz.bendede büyük merak yaptı doğrusu.kendi bahçemizde taze soğan sarımsak yapmak istiyorum.forumda akvaryum motoru hava taşı ve hortumunun ihtiyaç olduğu belirtilmiş ama taze soğan sarımsak için günde ne kadar motoru çalıştırmalıyım?tohumları ilk günden öldürmiyim sonra. |
21-03-2011, 15:24 | #139 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 26
|
Sayın cankrl ne kadar çok verebillirseniz havayı o kadar iyi... Ben yeşil soğanlar için; hafta içi 2-3 saat, haftasonu 5-6 saat hava vermiştim ve yeterli olmuştu. |
23-04-2011, 17:42 | #140 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
|
Alıntı:
Selamlar Arkadaşlar, Soğanın yarısından yeni soğan üreten oldu mu acaba? Bir de Sayın Sarıcan'ın tohumdan soğan üretme deneyi nasıl sonuçlandı acaba? Allaha Emanet. |
|
26-05-2011, 21:35 | #142 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
|
degerli dostlar konuyu baştan sona inceledim sevindim .. öncelikle Sarıcan güzel bir başlık sonra Kudret üstad felsefen YETER bence BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR HIZLI BÜYÜYEN BİTKİLERİN sogan marul kabak salatalık,,, gibi besin gereksinimleri diger daha yavaş büyüyenlere göre farklı olsa gerek ayrıca bu bitkiler meyve degil (domates ,biber ,patlıcan ,çilek... gibi ) agırlıklı yeşil yaprak üreten bitkiler sanırım besin gereksinimleri fotosentez ve co2 gereksinimleri önemli ölçüde domates biber patlıcan çilek gibi ürünlere göre farklı , belki buna göre bir besin solüsyonu gereksinimi var Düzenleyen fusion1 : 25-06-2011 saat 21:13 Neden: ekleme |
23-06-2011, 16:03 | #143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: BURSA
Mesajlar: 37
|
Arkadaşlar merhaba Benim besin eriyikleri konusunda hiç bir bilgim yok. Kendinizmi hazırlıyorsunuz yoksa standart bir şeymi bu. Birde oksijen verme konusu var. Akvaryum için kullanılan pompalar yeterli oluyormu ve start-stop zaman aralıkları ne kadar olacak. Bu soğan işini kısmetse mutlaka deneyeceğim. Sorularım basit geldiyse lütfen gülmeyin. Benim için bu sorulara gelecek cevaplar ve içerikleri çok önemli. Sn. Kudret bey'le nasıl iletişim kuruyorsunuz. Gelecek, geliyor,geldi diye bahsettiğiniz materyaller size nasıl ulaşıyor.Teşekkürler |
23-06-2011, 19:40 | #144 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
|
sn Berto bizlerinde bir şey bildigi yoktu bir zamanlar.. forum ve topraksız tarım sayfalarını gördük sevindik umutlandık bunca dostun hiçbir TİCARİ kaygı gütmeden paylaşımına şahit olduk onlar kendilerini tek tek bilirler TEKRAR TEBRİK ETMEKTEN ÖTE diyebilecegim pek bir şey yok okuyunca tüm bu sorulara yanıt bulabilirsin gülmüyoruz çünkü bizlerde bir zamanlar tamda senin bulundugun noktada idik okumaya bilgilenmeye çalışıyoruz hepsi bu her bireysel katılımcı içten dürüst katkı sunuyor kimimiz bir kepce alıyor bir kazan geri veriyor kimimiz bir kazan alıyor bir kepçe verirken olmaz veremem TİCARİ sır diyor SN KUDRET TEZEL sanırım hep kazan dolusu veren nadide çiceklerinden sitenin KUDRET hocaya özelden mesaj atabilirsin ulaşmak istedigin diger üyeler gibi...başarı dileklerimle.. |
23-06-2011, 21:17 | #145 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
|
sevgili SARICAN gündem sogan piyasasını manüple etmek gibi tehlikeli sonuçlar dogurabilir en iyisi ben arpa çimi bugday çimi -suyu deneyeyim |
24-06-2011, 20:27 | #146 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
|
Sn Sarıcan bugün 3-5 topraklı seracılık yapan dostla görüştüm .Ve yeşil sogan konuştuk. Asla tohum ,arpacık ,kıska kullanmadıklarını çünkü:burdan elde ettikleri ürünün zayıf çelimsiz oldugunu belirtiler. Halden kuru sogan sanırım ikinci üçüncü kalite kavurmalık tabir edilen ürünü alarak bunu yeşil sogan üretiminde kullandıklarını belirttiler. böylece ürünün daha iyi gelişebildigini bazı köklerden 2-3 yeşil sogan üretebildiklerini anlattılar elimiz topraga degdi kimbilir yüregimiz beynimiz temizlendi ..belkide . Dönüş yolunda 1kg kuru sogan aldım marketten kilogramı 80 kuruştan 20 adet geldi sanırım 0.5 m2 alanda deneyecegim nicelikten çok niteligin başarması adına Saygıyla . |
24-06-2011, 21:31 | #147 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 80
|
Sevgili fusion1 elinize sağlık demeden geçemeyeceğim.. Teşekkürler. Dün başlığı okuyunca merak edip öylesine gözlemlemek için, gecenin bir yarısı içerisinde java moss bulunan ve balık olmayan küçük akvaryumuma bir tane arpacık soğan koydum. Köklerin çürümemesi için gerekli olan oksijeni bir ihtimal akvaryum içerisinde bulunan java mossların yaptığı fotosentez sağlayabilir belki diye düşünüyorum. Hava taşı / filtre hiç birşey bulunmuyor akvaryumda fakat gübre vermediğim ve suyunu nadiren değiştirdiğim için hangi aşamaya kadar gelecek, çürüme gerçekleşecek mi.. orasını bilemiyorum tabi ki. 24 saatlik süreçte kökler 2cm civarı olmuş. |
|
|