agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-05-2011, 18:13   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Besin tanklarındaki balıklar ne işe yarar?

Topraksız tarım için kullanılan besin tanklarında balıklar oluyor. Birçok video da bunu gördüm fakat anlam veremedim, neden besin tanklarında balıklar oluyor? Acaba suyun sıcaklığını korusunlar diye mi?

relance34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 20:16   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 139
Balık kullanılan sisteme Aquaponic sistem deniyor. Bizim kullandığımız gibi A ve B besin tankı yerine balıkların atıklarıyla pislenen su ile bitkiler besleniyor ve tekrar akvaryuma geri dönüyor.

Hakan Öncü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 21:19   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Relance34,

Balığın özel bir gereklilik durumu yok aslında. Fakat içinde balık yaşayan akvaryum suyu bir süre sonra kimyasal bir dengeye oturur. Yem artıkları ve balık dışkıları suda parçalanır. Kısmen kimyasal ayrışmalar meydana gelir. Bu oda sıcaklığındaki suda bakteri faaliyeti olur. Bütün bunlar bu su içinde bitkiler için besin sayılacak azotlu, fosforlu, potasyumlu ve benzeri içerkli bileşikler meydana getirir.

Bu durumda bu su topraksız tarım bitkilerine gübreli su demektir. kökleri bu suya sarkıtılan bitkiler besin alacakları için büyürler. Ayrıca zaten balıklar için gerekli olduğundan bu akvaryum suyu aynı zamanda bitki köklerine gerekli olan oksijen eriyiğine de sahiptir. İçinde besin elementleri bitkinin alacağı formlarda bulunan ve oksijence zengin akvaryum suyu nisbeten ideal bir topraksız tarım suyu olabilir.

Evinde topraksız tarımı hobi olarak yapan insanlar bir de büyükce bir akvaryuma sahipse bu durumu keşfetmişler ve çok fantastik bir yanı da olduğundan derhal denemelere başlamışlar. Sonuç aldıklarını görünce videolar çekip internete koymuşlar. Özellikle Amerikan halkında epeyce eskiden beri yapılan bir hobi işi haline gelmiş. Zamanla İspanyollar ve hollandalılar da Avrupaya yaymışlar. Bu akvaryum suyundan yararlanma işini.

Şimdi sıra bizde, muhtemelen bu süreç Önasya ülkesi olan Türkiye den Rusya, Türki ülkeler ve Arap ülkelerindeki hobicilere yayılarak devam edecek. Bu ülkedeki insanlar bizi bizde Avrupayı takip ediyoruz, Avrupa halkıda Amerikayı takip ediyor. Japonya ile Avustralya kıtasını ayrı tutarsak bir şey Amerikada yapılıyor Avrupa üzerinden Türkiye ye buradan da bizi izleyen devletlere yayılıyor.

Fakat bir teknik detayı daha belirtelim. Topraksız tarımda akvaryum suyu kullanmak fantazi bir iştir. Akvaryum suyu bitkinin tüm ihtiyacını karşılamaz. Nasıl toprakta olana razı olup bitkinin neyi eksik neyi fazla aldığını teorik olarak kesin ve net biçimde bilemiyorsak akvaryum suyunda da bilemeyiz. Çünkü bu suyun kimyasal dengesi kendi kendine oluşmuştur.

Topraksız tarımda bitkiye, kesin ve net biçimde ihtiyaç duyduğu en az 15 besin elementini bitkinin alabileceği formlarda ve tamda ihtiyacı olan oranlarda vermek gerekir. Bu durumda bitki tüm performansını açığa çıkarır. Verebileceği en yüksek verime ulaşır.

Bu 15 elemente, bitki bir orantı ile ihtiyaç duyar. Örneğin 5 azota karşılık 2 potasyum ister. Ortamda 5 azota karşılık 4 potasyum varsa potasyum fazlalığının doğuracağı bir verim eksikliği oluşur. Eğer ortamda 2,5 azot, 2 potasyum varsa bu seferde potasyumun biri boşa gider var diye kullanılamaz çünkü onu kullanılır kılacak olan azot eksiktir.

Topraksız tarım için hazırlanan besin eriyikleri bitkinin isteğine tam olarak uygun hazırlanır. Azotu potasyumu ve diğer besin elementlerinin orantısı milimetrik olarak tamdır. Bu yüzden çok verimli olurlar. Bitki için en doğru motor devrinde en doğru viteste giden araba gibi.

Akvaryum suyu bitki için doğru vitesde olada bilir olmayada bilir. Ama arabayı yürütür.

Balıklar kökleri yemesin, zedelemesin diye bitki başka yere dikilip akvaryum suyu buradan devri daim ettirilir. Balıkların tek fonksiyonu suyun kimyasal içeriğine katkıda bulunmaktır.

Balık yüzünden suya sürekli organik madde atılır ( yemler) , balıklar suya dışkı verir , yem artığının ve balık dışkısının olduğu ılık suda bakteriler çalışıp kimyasal denge oluştururlar. Bu su bitkiye gübreli su diye verilirse bitki büyür.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 23:34   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Bu kadar iyi bir cevap beklemiyordum tez gibi olmuş elinize sağlık.

Anladığım kadarıyla gereklilik değil bilakis fantazi için yapılan bir olay.

relance34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 20:46   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
gereklilik de degil fantazide sadece çevreci ; doganın birlikte olabilmenin belki amatör belkide çok ileri düzey demosu balıklar yem yer ve atık üretir bir süre sonra bu atıklar sistemden uzaklaştırılmak zorundadır bu da çevreyi KİRLETİR Bitkilerde 15-20 çeşit kimyasal ister gelişebilmek için bu kimyasallarda aşırı tuz birikimi sistemin sürekli stabil EC gereksinimi vb nedenlerle 10-15 gün içerisinde sistemden uzaklaştırılmalıdır bu da çevreyi KİRLETİR aquaponic felsefesi tamda bu gereksinimden dogmuştur çevreyi hiç degilse en az oranda kirleterek nasıl balık , bitki üretebiliriz balık ları ürettigimiz suyun atıgını bitkilere bitkileri besledigimiz suyun atıgını balıklara ve çevre daha az kimyasal atıkla KİRLENECEK.. dogada denge var ta ki biz ademogulları bozmaya başladıgından beri kimbilir belkide kendi kıyametimizi yaratmaktayız bitkiler 15 farklı kimyasala gereksinim duyuyorsa bizlere düşen bu 15 kimyasalı balıklardan elde edebilmelin düşünü kurmak ÇEVREYİ DOGAYI az kirleterek DENGEYİ bozmadan belkide sonuç olarak AQUAPONİC de balıklar olmazsa olmazdır balık üreterek atıklarından bitki beslemekdir amaç fantazi degil Çevreci bir yaklaşımdır dogayı daha az nasıl kirletebiliriz hem balık hem bitki nasıl üretebiliriz düşünülmüştür balık besin atıkları bitkiye gereksinimlerine yetmez fikri afakidir bilimsellikden öte bir yorumdur yetermi yetmezmi kaç balık kaç bitkiyi besler hangi tür balık hangi bitkilere uygundur araştırılmış ve araştırılmaktadır o olur bu olmaz deyip noktalamak bunca emege saygısızlıkdır bence az daha bilimsel verilere çalışmalara dayanan bilgi leri paylaşabilirsek ÜRETEBİLECEGİZ saygıyla


Düzenleyen fusion1 : 22-06-2011 saat 21:16 Neden: ekleme
fusion1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024