![]() |
|
|
![]() |
Reklam | |||
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
|
Hesap yaptığınız ay yılın en kısa günlerine denk geliyor. Meteoroloji Gen Md sitesinde bölgelere göre güneşlenme süresi dökümleri vardı. Şimdi bulamıyorum. Bölgenizin güneşlenme süresini bulursanız, öngörüde bulunabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2012
|
2800 saat yıllık güneşlenme süresi veriyorlar. ÇANAKKALE için. Bu da günlük ortalama 7.5 saat kadar bir değere tekamül ediyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-10-2020
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar projeye başlarken 2 adet paneli LEXTRON marka almıştım. Diğer panellerim Gazioğlu markaydı. Ben Gazioğlu markasını hiç duymamıştım. Mahmut bey kardeşim dedi ki Türkiye de ilk 3 e girer Lexron markasından kat kat iyidir demişti. İlk kar yağdığında Lextron panellerimin üzerine yığılan kar nedeniyle panel camları aliminyum çerçeveden ayrıldı. Aynı eğimdeki Gazioğlu panellerde hiç bir sorun yaşamadım. Hatta düz pozisyondaki Gazioğlu panellerde bile hiç bir sorun görmedim. Bu arada panellerin üst yüksekliği 60cm den 5 cm ye düşecek şekilde son derece dik pozisyonda. Özellikle kar birikimi olmasın diye fazla fazla pay vermiştim. Paneli garantiye yollayıp uğraşmak istemedim. Çekomastik çekererek yapıştırdım. Ayrıca panellerin lehim yerlerine bakınca bile GAZİOĞLU markası çok daha iyi bir işçiliğe sahip. Son olarak bu sistemle ikinci ayın içerisine giriyorum neredeyse. Geçen ay % 35 ihtiyaç karşılayan panellerim bu ay % 50 gibi bir oranla ihtiyacımı karşılamaya devam ediyor. Aküler % 30 desarj edilerek kullanıyorum. Sorunsuz ilerliyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar merhaba. Bu gün ikinci elektrik faturam geldi. Şebeke sayacımdan Son endex: 15404.651 İlk endex : 15334.520 70.131 Kw harcamışım. Ges sayacımın son endeksi : 234.750 İlk endex : 101.000 Aradaki fark 134 kwh 134 kwh şebeke ve Güneş santrali toplamı 70 kwh şebeke tüketimini çıkarmamız gerekiyor. 134 - 70 : 64 kwh güneş enerji sisteminden kullanılmış. 64/134 : % 48 gibi bir değer eder. Görüldüğü gibi neredeyse yarı yarıya karşılamış. 56TL elektrik faturası gelmiş 27 günlük. Günlük ev tüketimim sadece şebekeden beslenirken 5 kwh Panelleri ilk kurduğum ay bu 3.7 kwh Bu ay ise 2.5kw gibi bir değere düştü. Aslında tam yarı yarıya gidiyordu.Ancak bölgemizi etkisi altına alan kar yağışı 2 gün etkili olunca bu sürede üretim yapamadık. Bu gün yağış kesildi hava yükseldi. 20 cm kadar kar olmasına ve güneş hiç çıkmadığı halde panelleri temizleyince 250 300 watt gibi bir enerji üretebildiler. Gün ışığı ile % 15 gibi bir potansiyelle elektrik üretmeye devam ettiler. Değerler umut verici. Akü voltajı 24 v a düşünce sistem şebekeye bağlanıyor.Daha öncede dediğimiz gibi akülerimiz % 70 ve %80 oranında dolu bırakıldığından ihtiyacın % 50 si karşılanabilmekte. Şayet bu aküler % 50 desarj edilmiş olsa tüketimin 3/2 sini güneş panelleri rahatlıkla karşılayabilecek. Ama daha uzun ömür ve sağlıklı kullanım için bu şekilde çalışmak istemiyorum. Aşağıda son fatura ve güneş panellerinin sayacını paylaşıyorum. Düzenleyen vosvos17 : 15-02-2021 saat 22:38 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
|
Desenize yazın ortalığın tozunu attıracak bu paneller ![]() Panelleri niye iki farklı marka seçtiniz, belli bir sebebi var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2014
|
İyi ki bu başlıkta deneyimlerinizi paylaştınız. Bana kalırsa bu çok mühim bir konu. Hem maddi yükünüzü azaltmış hem de doğa için ne iyi bir şey yapmışsınız. Bunu yapmak gerekli. Keşke belediyeler büyük adımlar atsa... O zamana dek sizin yaptığınız bu bireysel eylem eminim forumdaki birçok arkadaşımı etkileyecektir. Ben müstakil bir eve geçtiğim vakit mutlaka yapmak istiyorum. Teşekkür ederim paylaşım için. Sevgiler. : ' ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu sebeble ilk iki paneli internet üzerinden aldım. Daha sonraları her defasında sisteme ilave yapmaktansa ilgili arkadaşla istişaremiz sonucunda farklı bir yerden diğer panelleri aldım. Panellerin farklı marka olmasının sebebi budur. Kış aylarındaki bu performansın yaz aylarında en az % 75 lere karar yükseleceğini tahmin ediyorum. Bakalım ilerleyen zamanlarda sonuçları paylaşmak istiyorum. Konuya yorum yazma zahmetinde bulunan herkese de teşekkürlerimi iletiyorum... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
|
Alıntı:
Ne dersiniz sayın vosvos17 ve diğer tecrübeli forumdaşlar, Ankara'da böyle bir maceraya girmeye değer mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2018
|
29.04.2019 da bende sistemi kurmuşum, 24v 3kw, başlangıç 2x100 amper derin döngü jel lexron akü, 2x320w lexron monokristal panel, 3kw akllı tam sinüs tommatech inverter ile başladım. Pprc borukaynağındann 1600w süpürgeye kadarsıkıntı olmadı. Geçen yl 2x100 aynı marka jelakü 1x320w aynı marka panel ekledim. Bu sene 2x100 aynı marka akü ve 1x320 w aynı marka panel daha ekledim. Güneş olduğunda sıkıntı yok, ancak 3,4 gün bulutlu giderse sıkıntı. o yüzden 1 adet 1250kw rüzgar tribünü ve 6000watt tam sinüs akıllı inverter siparişi verdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2018
|
Alıntı:
İnverter/şarj cihazı zaten akülerinizi sizin adınıza koruyor. Ben bahçeye bırakıp geliyorum, bazen gittiğimde sistem kapanmış oluyor çünkü aküler minmuma gelmiş oluyor ve inverter kapatıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Enerji üreten bir firmada calışıyorum. Çalıştığımız sistemde RİTAR marka jell aküleri 10 senedir kullanıyoruz. Dünyadaki saygın akü üreticilerinden birisi. Aldığım aküler Karbon kurşun özel aküdür. Normal Gell akülerden ömür olarak en az 2 kat daha fazla dayanıklı ve çevrime sahiptir. % 30 desaj ile beklenen tahmini ömür minimum 12 ila 15 sene aralığındadır. Zaten 5 yıl garantileri mevcut. Simdi neden akülü bir sistem. 1 Şebeke olmasa bile enerjisiz kalmıyorsunuz. 2 Bu aküler hurdaya çıksa bile o günün hurda parası ile bile neredeyse kendilerini amorti edecekler. 3 Aküler kullanım ömrünü bitirse bile sistem zaten aküsüz gibi çalışacak diye tahmin ediyorum. (Yani aküler az şarj tutsa bile sadece gündüz yine panellerden direk beslenecek ,aküler boşaldığı anda zaten yine aküsüz sistem gibi inverterden beslenecektir) Şimdi 300 Watt lık bir dikey rüzgar türbini de ilave edeceğim. Onu da nasipse paylaşırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mppt li inverterler diğerlerine göre çok daha fazla verimli. Birde Monokristal paneller bulutlu havalarda kat ve kat daha iyi performans veriyor. Benim inverterim 24 v ve panellerden maximum 50 A sarj gönderebiliyor. Halbuki benim panellerim 1.9 kw gücünde.Gücümün yarısını sarj etmekte kullanamıyorum. Bir tane daha sarj regülatörü alıp bu gücü kullanabilirim ama aküleri 30 A den daha büyük bir sarj akımıyla doldurmak istemiyorum. Panellerimin bu kadar fazla güçlü olması kapalı ve bulutlu havalarda büyük avantaj sağlıyor. Son olarak iki adet daha aküm olsaydı ya da sistemi 48 v tan bağlamış olsaydım daha iyi olurdu. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Birde ısıtma işi 24 saat olacaksa sıkıntılı olabilir.Onun haricinde 3 kw tam sinüs inverterli bir sistem evinizdeki bir çok ekipmanı çalıştıracaktır. Ama benimki gibi bir sistem size neredeyse 20.000 TL civarlarına malolacaktır. Karar sizin efendim.Hakkınızda hayırlısı olsun... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|