agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-07-2014, 17:25   #31
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Ekşi maya ile kolay ekmek yapmak

Merhabalar,
Uzunca zamandır Ağaçlar Net'e girmeyi başaramadım, yaş elverdi, şifrede zorluk yaşıyorum. Sonunda dün girebildim. Ekşi maya ile yorulmadan, hatta yoğurmadan başarılı ekmek yapmayı anlattım. Ancak yazdıklarımı bu gün göremiyorum, sanıyorum, sadece şifrede değil yazımı göndermekte de sorunum var.
Bu gün, kısa keseceğim, ekşi maya buzdolabında mevcut, üzerine serptiğim unlu tabaka sertleşmiş oluyor, onu sıyırıp atıyorum. kalan mayayı un ve su ile çoğaltıyorum, mutfak masasında kısa sürede kabarıyor, üzeri göz göz oluyor.
Bir parçasını sonra kullanmak üzere ayırıyor, cam kapta üzerine un serpiyor buzdolabına alıyorum. Cam yoğurma kabımda beyaz un ve tam buğday ununu
karıştırıyorum. Una birer çay kaşığı tuz, kabartma tozu, karbonat, vanilya ekliyorum. (Çünkü mayamın kokusu yok) Unun ortasını açıp, mayayı içine döküyor, tahta kaşıkla ve elle karıştırıyor, ılık su ile hamur elde ediyorum. Hamur kabarmaya hazır olduğunu belli ediyor, yani pek yoğurmam gerekmiyor, bir iki kez uzatıp havalandırdıktan sonra üzerine ılık su ile nemlendirdiğim kumaş peçeteyi örtüyorum, peçete ortadan hamura değiyor.Bir saat bu durumda kabarmasını bekliyorum. Bir saat desem de, daha kısa sürede de kabarıyor. Fırın tepsisine kağıt yayıyorum kağıda hamur yapışmasın diye un serpiyorum, hamurda şeker ve yağ, yoğurt süt vs. yok. tepsi yağlamak da yok.
kabarmış hamuru tepsideki un serpilmiş kağıda döküyorum. üzerini yine ayni nemli peçete ile örtüp beklemeye alıyorum. Burada da ikinci defa bir saat daha, daha doğrusu tepsiye bombeli tepe gibi boşalttığım hamur tepside yayılana kadar bekliyor. Çünkü
bu defa kabarması yayvanlaşmak oluyor.
Fırın turbo 180 derece, fırının altına buhar yapması için bir kap su koyuyorum.
Ekmeğin üzerini nemli elimle düzeltiyorum. ıslak parmaklarımla hamura süsleyerek susam ve çörek otu yapıştırıyorum. Üşenmez isem soyulmuş badem de yapıştırıyorum.180 derecede turbo da 45-50- dakika istediğiniz kızarıklığa göre. Çok güzel kabarıyor., güzel bir ekmek oluyor. Dilimleyip derin dondurucuda muhafaza ediyorum. afiyet olsun.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2016, 14:54   #32
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Belediyenin "tam buğday unundan ekmeğine" gelmiş dayanmış sonuç

Geçenlerde yoğunluktan dolayı ekmek yapma fırsatı bulamayınca, Sakarya'daki ekmekçiden tam buğday unlu diye geçinen bir ekmek aldım. Evde merakla kestiğimde, hüsrana uğradım.

Rengi ve dokusu benim evde yaptığım tam buğday unlu ekmeklere hiç benzemiyordu. Ekmeğin dokusu tam buğday unundan dolayı biraz tıkız olmalıydı, ama piyasadaki ekmekler kadar kabarık ve yumuşaktı. Kokusu da odun ateşinde pişmiş ekmek kokusunu andırıyordu. Rengi desen, ekmeklerde görmeye alışkın olmadığımız bir bej renkti. Ekmeğin ancak yarısını yiyebildim. İlk fırsatta kendime ekşi mayalı ekmek yaptım.

Ekşi mayalı ekmeğin EYM'de deneneceği ve muhtemelen başarılı olunacağı sıcak yaz günlerindeyiz. Nevsune'nin dediği gibi buzdolabında bekleyen mayalı hamur ertesi gün ekmek makinesine hazır olacaktır. Son yaptığım ekşi mayalı hamur, 2 saatte muhteşem kabarmıştı. Üstelik dolapta beklemeden...

İlk yoğurmadan sonra yarım saat dinlendirdim,. Sonra bir kez daha yoğurup güneşli bir alana koydum, üstüne de siyah bir örtü örttüm. İki saatta ekmek pişmeye hazırdı.

Ekmek makinesinde başarılı olmak oldukça zor. Mayanın sakince bir kenarda ılık ortamda üremesi gerek. Makine sürekli hamuru karıştırarak yoğuruyor. Bekleme süresi de sanırsam instant mayalara göre ayarlanmış, maya tam olarak hamurla özleşmeden pişirmeye geçiyor. Ekşi maya ile instant mayanın aktive olma süreleri çok farklı. Ekmek makinesi firmaları ekşi mayalı ekmek için ayrı bir program yapmalılar artık.
Müjgan Hanım,
Şimdilerde sonuç; beyaz un, su, starter olarak iki siyah kuru üzümle yaptığım maya ve bu maya ile, tam buğday unu, birazcık tuz ve su ile yapılan, turbo fırında pişen ekmeğe dönüp geldiği için memnunum.


Düzenleyen s.toprak : 17-04-2016 saat 14:55 Neden: virgül
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024