agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni54Beğeniler
  • 4 Gönderen Ozlem A
  • 4 Gönderen TigerX
  • 2 Gönderen bahcedenn
  • 2 Gönderen Aysel Yavuz
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 2 Gönderen iynk
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen malina
  • 3 Gönderen TigerX
  • 1 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2015, 14:47   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ekşi Maya Yapımları Etkinliği

Sevgili agaclar.net üyeleri,

Forumda halihazırda ekşi maya ile harika ekmekler yapan üyelerimiz olduğu gibi, daha ileri bilgi edinmek isteyenler, benim gibi bir başlayıp bir bırakanlar ve de hiç ekmek ya da ekşi maya yapmamış olan arkadaşlarımız da var.

Adım adım ekşi maya hazırlanması ile ilgili bir aktivite ile başlatmak istedik.
14 Şubat Cumartesi günü Ekşi Maya Yapımı Aktivitemizi başlatıyoruz.

Aynı gün başlayarak eş zamanlı bir aktivite yapmamızın nedeni, alınan sonuçları karşılaştırmak, neden benim ekşi mayam olmuyor diyenlerin dertlerine deva olmak

Yapmanız gerekenler:
1. Hangi unu kullandığınızı ve unun protein değerini yazın
2. Mayanın beklerken bulunduğu yerin özelliklerini (kabın cinsini, ısı, ışık vs) yazın.
3. Mayanızın her adımını fotoğraflayıp altına hangi aşaması (günü) olduğunu belirtin.
İlk ekşi maya denemesini TigerX'in yöntemiyle yapıyoruz. Kendisi gereken malzemeleri ve yapım aşamalarını yazacak ve fotoğraflarınıza bakarak yorumlarını yazacaktır.

Kolay gelsin

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 14:51   #2
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Elimden geldiğince, dilimin döndüğünce bu süreçte birlite olacağız...

Başlayabilmemiz için gerekli olan malzemeleri aşağıda belirtiyorum…
  • Tam Buğday Unu
  • Beyaz Un (Tercihen %0.55 kül oranlı, olabildiğince sarı renkli unlar)
  • Klorsuz İçme Suyu (Tercihen oda ısısında dinlendirilmiş)
  • Küçük Kase
  • Orta Boy Kase (veya Kapaklı Saklama Kabı)
  • Tahta Kaşık
  • Mutfak Terazisi; Mevcut değilse:
    • 5 ml ölçü kaşığı (Tsp = Çay kaşığı)
    • 15 ml ölçü kaşığı (TBsp = Temek Kaşığı)
    • 240 ml ölçü kabı (Cup = 240 ml Su Bardağı)
  • Kağıt Havlu
  • Ambalaj Lastiği

Malzemelerin temiz olması yeterlidir. Özel bir sterilizasyona gerek yoktur. Amacımız zaten, Ortamda ve Unlar üzerinde bulunan Maya ve Bakerileri canlandırmaktır. Çok fazla sterilizasyonla ortamdaki faydalı bakteri miktarını azaltmış oluruz. Sadece kase ve kaşığı sıcak suyla yıkasak yeterlidir.

Şimdiden herkese kolay gelsin...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 14:51   #3
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Katılımcılar:

1. Ozlem A

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 15:16   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Katılımcılar:
1. Ozlem A
2. bahcedenn (Benim ekşi mayam var ama ben de sıfırdan bir ekşi maya başlatabilirim.)

Ozlem A ve uyap beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 15:39   #5
Ağaç Dostu
 
Aysel Yavuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 978
Denemeye değer..

1. Ozlem A
2. bahcedenn
3. Aysel Yavuz

Ozlem A ve uyap beğendi.
Aysel Yavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 16:21   #6
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Şimdi un aldım geldim, tam buğday unum kalmamıştı. 4 kişi olmuşuz bile çok sevindim..

Unların protein değerini yan kısmında görebilirsiniz. Bir tek City Farm markasında yoktu bu bilgi.

M Life Organik Tam Buğday Unu
Protein: 14,7

Eklenen Resimler
 
uyap beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 16:29   #7
Ağaç Dostu
 
iynk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 134
Merhabalar. Tam da bu hafta ekşi maya yapmak için niyetlenmiştim. Köyde ekşi mayalı ekmek yapan bir yakınımızdan aldığım yoğurt sulu ekşi mayayı yapacaktım. Ama sizlerle böyle bir etkinliğe katılmanın hem daha öğretici hemde daha eğlenceli olacağı kanaatindeyim. Listede bende varım.

Ayrıca Sayın Özlem A, ilk etapta tam buğday unu ile mi yapacağız? Ona göre, yarına kadar eksikleri tedarik edelim..

1. Ozlem A
2. bahcedenn
3. Aysel Yavuz
4. İynk

Ozlem A ve uyap beğendi.
iynk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 16:33   #8
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Hoşgeldiniz sayın iynk. Tam isabet olmuş desenize.

Sayın TigerX malzeme listesini tekrar verecek, yeni konu açtığımız için mevcut verdiği yerden taşıdık. Ama beyaz un ve tam buğday ununun yarı yarıya karıştırıldığı bir tarif ile başlayacağız. Her ikisi de lazım olacak.

iynk beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 17:33   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iynk Mesajı Göster
Merhabalar. Tam da bu hafta ekşi maya yapmak için niyetlenmiştim. Köyde ekşi mayalı ekmek yapan bir yakınımızdan aldığım yoğurt sulu ekşi mayayı yapacaktım.
Yeni bir konu açıp, sizin tarifinizi de orada yazmaya başlayabilirsiniz. Böylece yazılan mesajlar karışmaz. Ayrıca onu da denemek isteyen olabilir böylece iki ekşi mayayı birlikte hazırlar arkadaşlar...

Başka yöntem yazan da çıkabilir

iynk beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 17:54   #10
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Bizi ilgilendiren Protein değeri kırmızı ile işaretlediğimdir...

Kül oranı %0.65 olan ekmeklik oluyor. Biz ekmeklik bulamasak %0.55 olanı da kullanabiliriz. Nasıl olsa Tam Buğday kullanacağımız için sorun teşkil etmez...

Eklenen Resimler
 
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 18:21   #11
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Önceleri başka bir yöntemle yapmayı düşünüyordum ama "Tartine Ekşi Maya" olarak da bilinen "%100 su oranlı Ekşi Maya" 'yı sıfırdan başlayarak anlatmaya çalışacağım...

Çalışmalarımızda da %100 su oranlı Ekşi Maya kullanacağımız için bu şekilde başlamak daha uygun olur...

Benim prensibim;

- Ekmek: Un, Su, Tuz ve Maya 'dan müteşekkil olmalıdır. Ekstradan hiçbirşey içermemelidir.

- İçerisine farklı malzeme konulunca bunlara ekmek emek doğru olmaz. Bunlara "Pasta Ekmek" demek daha doğru olur. Bunlar daha lezzetli olsalar da gerçek ekmek sayılmazlar.

- Önemli olan ekmeği; Un, Su, Tuz ve Maya ile olabildiğince lezzetli yapmak; içerisine başka hiçbirşey katma ihtiyacı duymamak; yaptığımız ekmeği de herşeyle birlikte katık olarak yiyebilmek...

- Pasta Ekmekler katık olmaktan çıkar. Her yemekle yenmez. Yani her zaman katık olmaz. Başlı başına ana yemek sayılırlar... Bizler de bu Pasta Ekmeklerden de yapmaya çalışacağız. Fakat öncelik gerçek ekmekte...

Bu durumda da Mayamızı da ilk baştan sadece Un ve Su'dan mamul elde etmeliyiz. İçerisine birçok şey katılarak mayamızı elde etme sürecimiz kısalabilir. Lâkin mayayı, ekmeğe uygun olan gerçek ekmek mayasıyla elde etmek bize daha gerçekçi bir ekmek elde etmede yardımcı olacaktır.

Herbir yöntemle elde edilen mayaların tadı ve kokusu aroması farklıdır. Damak zevkimize göre beğenimiz değişebilir. Benim tercihim olması gerektiği gibi olan yöntemle olmasıdır...

Kısaca Ekmek için;

- Un, Su, Tuz ve Maya bizim için yeterlidir...

Maya içinse:

- Un ve Su yeterlidir...

bahcedenn, Ozlem A ve uyap beğendi.
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2015, 00:29   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
Bir televizyon programında izlemiştim. Ekşi maya yapan bir bayan un ve sudan yapılan ekşi mayaya "Besni" üzümü katarak yaptığını ve çok iyi sonuçlar aldığını söylemişti. Ben denemedim. Belki yazın yaylada deneyeceğim.

Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2015, 08:56   #13
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Birçok yöntem var... Şu anda bizler gerçek ekşi mayayı elde etmeğe çalışıyoruz...

Ekşi Olmayan Ekşi Maya
elde etmek istiyorsak, gerçek ekmek mayası olsun istiyorsak, biraz uğraşsak da sonuçta memnun kalacağız...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2015, 16:03   #14
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Aramalarda ön sırada çıkmaya konu adı etkili olduğu için, son mesajları
Tartine Ekşi Mayası yapımı
adıyla taşıdım.

Böylece farklı teknikler için ayrı sayfalar oluşturabiliriz.

Ozlem A beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2015, 20:28   #15
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Tam da yapmak istediğim bu, ekşi olmayan ekşi maya, umarım şartlarım elverir ben de varım...

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2016, 18:31   #16
Ağaç Dostu
 
eceyıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 1,321
Merhaba yeni bir ekşi maya denemesi için yeni bir etkinlik başlatmak mümkün mü acaba.
Tam buğday unu olarak eski yöntem değirmende çekilmiş buğday unu kullanılır mı çünkü onda protein değerini bilemeyiz. Ayrıca içinde kepeği de olacağı için gramaj farkı da olacaktır. Marketlerde satılan tam buğday unu gerçekten ne kadar tam bilemeyiz de.
Ekşi maya konusuna çok merak sardım çünkü ben tandırda kendi ekmeğimi kendim yapıyorum.
Bu konuda yeni bir etkinlik yapılırsa daha sağlıklı sonuç alınacağından eminim.

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ekşi hamur, ekşi maya, ekşi mayalı ekmek yapımı

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024