agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)




Beğeni Düzeni534Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-07-2010, 23:17   #121
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.bahtiyar02, ellerinize sağlık. Hepsi çok mükemmel olmuşlar.

Bu yöntem tohum ile mutlaka ilgilidir fakat daha çok uygun çeşitteki bir bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi, dışarıdan su verilmeden temin etmesinin sağlanması gibi duruyor. Sanki, bitki, ilk can suyundan sonra dışarıdan su verilmeyince nemi nasıl kullanacağını ve nereden bulacağını öğreniyor. Zannediyorum ki bu domateslerin kökleri sökülse epey uzaklara giden kılcal kökler bulunur. Çok güzel bir teknik. Bölgenizdeki su temin etmedeki güçlüklere karşı mükemmel bir geleneksel yöntem. Bilfiil deneyerek tanıttığınız için teşekkürler. Aynı yöntemin başka bölgelerde, farklı toprak ve iklimlerde de denenmesinde, sonuçların karşılaştırılmasında fayda var. Belki bir de bu yönteme adapte olabilecek başka çeşitleri de deneyerek araştırmalı. Buradan çok önemli sonuçlar çıkabilir.
Sevgili dosum yıllardır bu yöntemle sadece domates,karpuz,kavun ve susamın yetiştirildiğini biliyorum.En güzeli ise yıllar sonra yok olmasına zemin hazırlanmış bu tür bitkilerin tekrar siz dostlarla birlikte gündemde tutmak.Suladığımız karpuz kavunların hemen hepsi çürüdü büyümedi.Ancak deşti dikilen iki karpuzlarımızda inanın tek bir etkilenme yok.Üstüne üstlük karpuzlara hiç bir şekilde can suyu dahi verilmedi.Şu an her birinde 1,5-2 kğ civarında sağlıklı karpuzlar var.
Bitkilerin su ihtiyaçlarını ne şekilde karşıladığını bilemiyorum ama inanın benim tarlama en yakın gölet 5-6 km uzaklıkta.Deşti türleri yaklaşık 30 yıldır bu bölgede yetiştirirler.Değişik bölge olarak Ankara'da sevgili Denizakvaryumu dostuma fidan olarak 15-20 kök olarak gönderdim. Ankara'lı deştilerin gelişimi hakkında umarım dostumuz haberdar eder.Son gelişmeleri gayet sağlıklıydı.Umarım diğer bölgelerde de bu tür yetiştirme şekli kullanılır.
Tüm iyi dilek ve temenileriniz için çok teşekkür eder saygılar sunarım.

mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2010, 23:23   #122
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
Sn Bahtiyar02,

Ben çalışmalarınıza ve elde ettiğiniz başarılara övgü yağdırmadan önce sizinle bir kaç anımı paylaşmak istedim.

15 Nolu mesajınızdaki Abdulkadir Bey beni yıllar öncesine, Salih dedemin bahçesine götürdü.
Aynı şapka, aynı şalvar ve sevdalı adımları görür gibi oldum.

O bölgelerde suyun altın değerinde olduğunu bilenlerdenim.

Tarla ve bahçelere su sıra ile verilirdi.Dedeme sıra geldiğinde su nöbetine çıkar, HAYMAda yatardı. Haymayı bilir misiniz bilmiyorum.Üzeri kuru dal ve yapraklarla örtülen, dört tane direk üstünde duran gölgeliktir.

Nöbet tutma nedeni de, bazı uyanıklar su arklarının yolunu değiştirip kendi tarlalarına çevirmeleriydi.
O zamanlar başka kavgalar yoktu.Ara sıra bu su çevirme kavgalarına şahit olurduk.

Kızgın güneşin altındaki yanık teni, alnıdan damlayan ter damlalarıyla ıslanıp derin çizgilerle yıpranmış yüzüne damlardı.

Şimddi anlıyorum ki bize yedirdiği bir çok ürün deştiymiş. Mis kokulu domates, üzeri pütürlü hıyar ve açık yeşil acur( biz acura KÜTE) derdik, kavun karpuzların tadı o kıraç topraklardan damağımıza yansıyan tatlarmış.

Şimdi size geleyim:

Başından beri çalışmalarınızı, heycanınızı ve paylaşım konusundaki içtenliğnizi taktirle izliyorum.

Bizlere ata mirası olan uygulamaları hatılattığınız,
Susuz toprakları yeşille buluşturduğunuz,
Emek ve çabalarınızı anlatırken mütevazi duruşunuz,
Ve heyecanınızı bizlere de aktarabilme başrınız için.

Sizi yürekten kutluyor alkışlarımı, anneniz, ablanız ve tüm yardımcılarınıza içtenlik ve saygıyla gönderiyorum.

Bahçenizden bereket rüzgârları eksilmesin.
Sevgili dostum tüm iyi dilek ve temennileriniz için çok teşekkür ederiz.
Tarlada uyguladığımız yöntemlerin hemen hemen hepsi dedelerimizin uyguladığı yöntem.İlginçtir HAYMA'mızdahi dere kenarındaki sazlardan üstünü kapattık.Ancak tarlaya su kuyusu kazmaya başladığımızdan ilgilenemedik.Su sorununu haledebilirsek inanın dünyanın en bahtiyar insanları olacağız.
Gelişmelerden haberdar ederim.
Saygılar

mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 14:31   #123
Yeni Üye
 
özel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2008
Şehir: muğla
Mesajlar: 3
Sayın bahtiyar02
Çalışmalarınızı devamlı izliyor ve bir doğasever olarak çok mutlu oluyorum.Sizi va ailenizi çalışmalarınızdan dolayı kutlarım.Sevgi ve saygılar.

özel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2010, 14:31   #124
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,299
Galeri: 5
Sevgili bahtiyar02, su kuyusunun aşamalarını merakla bekliyoruz, bir başlık altında aşamaları bizlere gösterirsen ihtiyacı olan dostlara örnek olacaktır.
Saygı ve sevgilerimle,

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2010, 19:41   #125
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili Özel ve sevgili Kalambaklı dostlar;
Çok teşekkür ederim.Kuyu ile ilgili gelişmeleri bahtiyar02 / Bahçem linkinde yazdım.
Saygılar sevgiler

mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2010, 14:40   #126
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Deşti karpuz

Sevgili dostlar serpme usülle deşti olarak ektiğimiz yerli karpuzumuz olgunlaştı ve yemeye hazır.Yaklaşık 2 - 2,5 kğ ağırlığında ve tadı muhteşem.Tohumlarını gözüm gibi bakıp ayıracağım.Seneye bu yöntemle tekrar ekeceğim.İmkan olsa siz dostların tatmasını sağlamak çok güzel olurdu.
Saygılar

Eklenen Resimler
    
Ayazkızı ve mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2010, 19:28   #127
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Adıyaman deşti kavunu

Sevgili dostlar deşti yetiştirdiğimiz Adıyaman kavununun bir adeti gayet güzel yetişmişti.Ancak bizden önce davetsiz misafirlerden kaplumbağalar tadına bakmış bileTadı gayet güzeldi.Dayanıklı bir tür kavun.Diğerleri daha olgunlaşmamıştı. Tohumları benim için önemli.
Sevgiler saygılar

Eklenen Resimler
  
Ayazkızı ve mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2010, 21:53   #128
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
İkinci deştiler

Sevgili dostlar ikici diktiğimiz deşti domateslerden ilk hasatı topladık.Bunlar geç dikildiği içinde aşırı sıcaklardan diğerleri kadar etkilenmedi.Umarım böylede gider.
Saygılar

Eklenen Resimler
  
Ayazkızı ve mrduran beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2010, 10:35   #129
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Tüm çalışmalarınızı ilgiyle okudum. İnanılmaz gibi duruyor bu yöntem. Sayenizde yepyeni bilgiler öğrendim. Fotoğraflı anlatımınız çok faydalı olmuş. Eğer susuz yetişip çok lezzetli oluyorsa bu yöntem pek çok üretici için büyük fırsatlar yaratabilecektir.
Hasadınız bol olsun.
Sevgiler.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2010, 13:03   #130
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Tüm çalışmalarınızı ilgiyle okudum. İnanılmaz gibi duruyor bu yöntem. Sayenizde yepyeni bilgiler öğrendim. Fotoğraflı anlatımınız çok faydalı olmuş. Eğer susuz yetişip çok lezzetli oluyorsa bu yöntem pek çok üretici için büyük fırsatlar yaratabilecektir.
Hasadınız bol olsun.
Sevgiler.
Çok teşekkür ederim.Susuz yetiştirme eğer güneydoğu anadolu bölgemizde bu tür sebzeler ve meyvalar yetişiyor ise diğer bölgelerimizde coşar sanırım.Nispeten diğer bölgelerimiz bir kısmında nem bir kısmında ise serin hava var.Bu iki faktörde topraktaki suyun kalmasına etkendir.

Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2010, 09:44   #131
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-01-2009
Şehir: Ürgüp
Mesajlar: 57
bahtiyar bey çalışmalarınızı başından beri takip ediyorum sizi tebrik ediyorumgelecek nesillerimiz adına sağolun var olun siz ve sizin gibi tüm dostlar.

hüseyindeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2010, 16:44   #132
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hüseyindeniz Mesajı Göster
bahtiyar bey çalışmalarınızı başından beri takip ediyorum sizi tebrik ediyorumgelecek nesillerimiz adına sağolun var olun siz ve sizin gibi tüm dostlar.
Tüm iyi dilek ve temennileriniz için teşekkür ederim.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2010, 21:34   #133
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Deştilerin son durumu

Sevgili dostlar havalar soğumasına rağmen halen deştiler kızarmaya devam ediyor. Süpriz olarak yerli karpuz.Haftada birde olsa bir kiloya yakın domatesimiz çıkıyor.
Saygılar

Eklenen Resimler
     
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2010, 18:34   #134
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Karpuzun tohumlarının etrafına bakılırsa boşanmaya başlamış ama içi yeterince kızarmamış. Ne dersiniz

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2010, 17:45   #135
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili dostum karpuzun fidanı toplamda üç kez dörder adet karpuz verdi.Taktiredersinizki havalar soğumaya başladı.Yinede bu mevsimde doğal karpuz hiçte azımsanacak bir durum değildir.Ayrıca karpuzun tadı çok güzeldi.Diğer türlerden halen karpuzlar var.
Saygılar

mrduran ve 06arif55 beğendi.
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2010, 17:56   #136
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,299
Galeri: 5
Sevgili arkadaşım, ne kadar da güzeller ve seni imrenerek takip ediyorum.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2010, 19:02   #137
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Sayın Kalambaklı'ya tüm kalbimle katılıyorum.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2010, 19:15   #138
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili berduray ve sevgili kalambaklı dostlarım çok teşekkür ederim.Tüm samimiyetliğimle söylüyorum yakın olsa kahvaltıda yemek amacıylada olsa kızaranları gönderirdim.
Saygılar.
Sevgili berduray uzun zamandır görünmüyordunuz.Hoşgeldiniz bahçeme.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2010, 23:25   #139
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili bahtiyar02 deşti domatesler harika, karpuzlarda öyle Ellerinize sağlık

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2010, 22:11   #140
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Sevgili dostlar 12 ayda olmamıza rağmen halen deştiler domates vermeye devam ediyor.Sanırım bu yıl havaların halen sıcak gitmesi büyük etken.Domatesler yaz mevsimine göre renkleri daha canlı ve iri.
Saygılar

Eklenen Resimler
   
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2011, 15:19   #141
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,734
Merak ettiğin herşeyi ustalıkla yerine getiriyorsun abi ne diyebilirim ki sana.

furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 07:48   #142
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi furkan yıldız Mesajı Göster
Merak ettiğin herşeyi ustalıkla yerine getiriyorsun abi ne diyebilirim ki sana.
Sevgili dostlar çok teşekkür ederim.
Sevgili furkan yıldız;İşin içine girince başka alternatifte yoksa çözüm yolları bulmaktan başka bir çaren yokSonuçta hepsi karşılıklı anlayış ve saygı içerisinde yapılıyor.
Saygılar.

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 10:28   #143
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-12-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 21
sevgili Bahtiyar bende o yöredenim.Deşti demek susuz demektir susuz toprağa deşti toprak denir.Orada yetişen ürünede deşti ürün denir.selam ben ademoğlu

ademoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2011, 12:13   #144
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ademoğlu Mesajı Göster
sevgili Bahtiyar bende o yöredenim.
selam ben ademoğlu
Derken nereyi kastediyorsunuz?

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 09:05   #145
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Sayın üyeler,
Deşti domatesini ilk defa duydum, su ihtiyacını az olması ilgimi çekti.
Ayaş domatesini fideden ve tohumdan üretmeye çalıştım (kendi bölgesi dışında) başarılı olamadım.
Acaba Deşti domatesi bölgesi dışında yetişebilir mi? Yetişirse özelliği değişir mi?
Tabii aslında merakım tüm domates ve sebzeler için geçerli.

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 13:52   #146
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci Mesajı Göster
Sayın üyeler,
Deşti domatesini ilk defa duydum, su ihtiyacını az olması ilgimi çekti.
Ayaş domatesini fideden ve tohumdan üretmeye çalıştım (kendi bölgesi dışında) başarılı olamadım.
Acaba Deşti domatesi bölgesi dışında yetişebilir mi? Yetişirse özelliği değişir mi?
Tabii aslında merakım tüm domates ve sebzeler için geçerli.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Kendinizi burda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 tanıtırmısınız?

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 14:45   #147
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
Sn bahtiyar02
140 nolu mesajdaki resimler ağzımı sulandırdı çabuk bana biraz peynir ve ev ekmeği bulun.) Selamlar.

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 17:07   #148
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici Mesajı Göster
Sn bahtiyar02
140 nolu mesajdaki resimler ağzımı sulandırdı çabuk bana biraz peynir ve ev ekmeği bulun.) Selamlar.
Sevgili amatör hobici dostum;
İnşallah onlardan bu yıl tatmak size nasip olur. Kim bilir belkide kendi bahçenizde yetiştirir tadarsınız
Saygılar sevgiler

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 09:09   #149
Ağaç Dostu
 
mandalinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2011
Şehir: Ankara - İzmir
Mesajlar: 1,467
Galeri: 6
Tanışma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Kendinizi burda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 tanıtırmısınız?
Aslında kendimi tanıtıcı bir yazı yazmıştım.
Kısaca;
Emekli öğretmenim, bitkilerle uğraşmayı severim, Şu anda Ankara'da yaşıyorum.
Uzun seneler Ankara yakınlarında ki meyve bahçemizde amatör uğraşılarımız oldu. Domatese özel ilgim var. Sitenizle tanışınca çok çok mutlu oldum,
diye bir özet yapabilirim

mandalinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 09:56   #150
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 182
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 Mesajı Göster
Sevgili dostlar serpme usülle deşti olarak ektiğimiz yerli karpuzumuz olgunlaştı ve yemeye hazır.Yaklaşık 2 - 2,5 kğ ağırlığında ve tadı muhteşem.Tohumlarını gözüm gibi bakıp ayıracağım.Seneye bu yöntemle tekrar ekeceğim.İmkan olsa siz dostların tatmasını sağlamak çok güzel olurdu.
Saygılar
Sayın Bahtiyar02 acaba tohum paylaşmak istermisiniz?
Deşti domates tohumunu eşimin dayısı getirecekti bekliyorum. Olmazsa çitil getirecek ama kavun karpuz olsa fena olmazdı

cemre_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024