agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-07-2008, 09:26   #1
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Zirai ilaçlar Ocak 2009'dan başlayarak, reçeteye bağlanıyor

Sizlere sevindirici bir haber vermek istiyorum.
Hepiniz bilirsinizki insan sağlığı ile ilgili ilaçları reçetesiz alamazsınnız.
Alsanızda zararı sadece kullananadır.
Oysa Zirai ilaçlar böylemi? Zirai ilaç satan her hangi bir bayi ye gitseniz
zararlılara karşı kullanılan en zehirli ilaçları dahi istediğiniz kadar alırsınız.Bu
ilaçları tarlalarınızda,bağ ve bahçelerinizde (meyve ve sebzelerde)bilmeden
**** bilinçli bir şekilde kullanıp,ilaçlama ile hasat süresini arasındaki zamanı
beklemeden mahsulü piyasaya sürerseniz milyonlarca insanın sağlığı ile oyna
mış olursunuz.
İşte sevindirici haber burada. Gazetelerden okuduğumuza göre 2009 yılı
başından itibaren zirai ilaçlar da reçete ile satılacakmış.
Hepinize sağlıklı günler.
Not: Ben bigisayarla biraz geç tanıştım.Henüz 15-16 gündür kulla
nıyorum.Anlayışla karşılayacağınızı umarım.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 11:11   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Tarım İlaçları, 01.01.2009 Tarihden Başlayarak Reçeteye Bağlanıyor

Türkiye’de zirai mücadelede 1250 çeşit ilaç kullanılıyor. Bu ilaçlar önerilen zaman ve dozda kullanılmadığı takdirde insan sağlığına kalıcı zararlar verebiliyor. Araştırmalara göre, gerek piyasada satılan et ve süt ürünlerinde, gerekse anne sütünde tarım ilacı kalıntısına rastlanıyor. Özellikle Çukurova gibi yoğun tarım ilacı kullanılan bölgelerde, anne sütünde dikkat çekici oranlarda ilaç kalıntısı görülüyor.

Hasat zamanından belirli bir süre önce kullanımı durdurulmayan tarım ilaçlarının etkisi, yıkamayla yok olmuyor.

Bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları, saç dökülmesinden kansere kadar pek çok sağlık sorununa kapı aralıyor. Sadece insan sağlığına değil toprağa, suya ve diğer canlılara da zarar veriyor.

Kanser vakalarının artışında, “pestisitler” adı verilen “tarım ilaçları”nın “aşırı”, “zamansız” ve “uygunsuz” kullanımının da büyük payı var.

Bitkilerdeki ilaç kalıntısı, kullanılan ilacın cinsine, çevre koşullarına, ilacın ayrışma süresine, bitkinin türüne, ilacın veriliş tarihi ile hasat zamanı arasındaki süreye bağlı olarak değişiyor. Kabul edilebilir kalıntı miktarları ülkeden ülkeye de farklılık gösteriyor.

Belirlenen değerler genellikle yetişkin bir insanın vücut ağırlığı ve günlük ortalama tüketim miktarı baz alınarak saptanıyor. Oysa bu ağırlığın çok altında olan bebekler ve çocuklar, hem dokularının yetişkinlere göre daha hassas olması, hem bağışıklık sisteminin yeni kuruluyor olması, hem de yaş ve kuru sebze ve meyveyi daha çok tüketen grupta olmaları nedeniyle risk altında bulunuyor.

Türkiye’de birim alana kullanılan ilaç miktarı Avrupa ülkelerine göre son derece düşük. Örneğin İspanya’da 2.6, İngiltere’de 3.6, Almanya ve Fransa ‘da 4.4, Yunanistan’da 6, İtalya’da 7.6, Hollanda’da 17.5 kg. ilaç kullanılırken Türkiye’de bu oran 0.5 kg’da kalıyor. Türkiye’nin tarım ürünlerinde belirlediği kalıntı oranları da Avrupa’dan farklı değil. Ancak, sorun uygulamada ortaya çıkıyor. İlaç kalıntılarının insan üzerindeki olumsuz etkileri son ilaçlama ile hasat süresi arasındaki kritik eşikte kendini gösteriyor. Çünkü, son ilaçlama ile hasat arasındaki sürelere uyulmuyor, ilaçlama yapılıyor. Sebze ve meyvelerde hasadın yaklaştığı dönemlerde kalıntı süresi kısa olan ilaçlar kullanmak gerekiyor. Özellikle domates, biber, patlıcan gibi kısa aralıklarla hasat edilen ürünlerde bu kurala uymak daha da büyük önem kazanıyor.

Türkiye’de sıkça yapılan bir diğer hata da ilaçların karıştırılarak uygulanması. Bu durumda, kalıntı süresi uzun ve kısa ilaçlar birbirine karışıyor.

Sürekli ve ölçüsüz, zamanı iyi hesaplanmadan yapılan ilaçlama, tarım zararlılarının da direnç kazanmasına yol açıyor. Böylece zirai mücadele de başarısız oluyor.

***

Bütün bu nedenlerle tarım ilaçlarının doğru kullanımı için çiftçilerin eğitilmesi, periyodik denetimlerin yapılması ve ürünlerin tüketiciye ulaşmadan önce laboratuvar testlerinden geçmesi ve tıpkı tıp ilaçları gibi reçete kullanımına bağlanması bizce bir zorunluluktur.
Yıllardan beri Derneğimizin de aralarında bulunduğu bir çok kuruluş tarafından ısrarla öne sürülen bu talep nihayet gerçekleşiyor.

Bu yönde ilk adım olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü “Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenebilirliğinin Sağlanması” amacına yönelik olarak bir çalışma başlattı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde bu çalışma çerçevesinde bir Eylem Planı hazırlandı. Bu planın esası, “bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenmesi” için hazırlanan “Üretici Kayıt Defteri”ne dayanıyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi bilgilerine uygun olarak çiftçi tarafından her bitkisel ürün için ayrı ayrı doldurulacak olan defter, hasada yakın dönemlerde Tarım Bakanlığı İl/İlçe Müdürlükleri tarafından kontrol edilerek onaylanacak.

Kayıt Defteri çiftçinin kimliği, üretilecek ürünün adı, üretim alanı, tahmini üretim miktarı gibi bilgilerin yanı sıra ürünün yetiştirilmesi sırasında kullanılan ilaç, gübre ve bitki gelişim düzenleyicilerinin markası, etkili maddesi, hangi hastalık ya da zararlılara karşı kullanıldığı, dekar veya ağaç başına kullanılan doz, uygulama tarihi, hasat tarihi gibi bilgileri içeriyor. Defetir kullanımına ilişkin olarak Bakanlık elemanları taafından üreticilere kurslar vb. yöntemlerle bilgi verilecek.

Eylem Planı uyarınca yılbaşından önce Tarım İliçlarının Reçete ile Satılmasına Dair Yönetmelik yayınlanacak ve 01.01.2009 tarihinden itibaren zirai ilaçların tamamı reçete ile satılacak.

Reçeteyi Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü elemanları, Tarım Danışmanları ve Ziraat Fakültelerindeki öğretim elemanları yazabilecek. Bakanlık bünyesinde reçete yazma yetkisine sahip olan meslek grupları için de kurslar düzenlenerek yetki sahibi olanlara sertifika verilecek.

Böylece hangi bitkinin hangi koşullarda ne kadar ilaç ve kimyasal gübre kullanılarak üretileceği, ilaç kullanımından sonra beklenmesi gereken sürenin ne kadar olacağı belirlenerek denetlenecek ve ilacı yazandan satana ve üreticiye kadar uzanan bir zincir kurulacak.

Bu uygulama ile piyasada faaliyet gösteren bazı ilaç bayilerinin üreticiyi ticari amaçlarla yanılttığı iddialarının da önüne geçilebilecek.

Halen Türkiye ölçeğinde Bitki Koruma Ürünleri Bayiliği yapan 6198 bayi var. Bu bayilerin 3962’si Ziraat Mühendisi, 819’u Ziraat Teknisyeni ve Teknikeri, 2117’si ise diğer mesleklere mensup. Geçmişte zirai ilaç bayiliğinin tamamen ticari bir faalyet gibi görüldüğü dönemde bayilik hakkı kazanmış bulunan diğer meslek mensupları içinde İlahiyat, İnşaat, İşletme, Siyasal Bilgiler fakülteleri mezunları olduğu gibi 391 ilkokul mezunu ile bir okur-yazar da yer alıyor.


malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 23:50   #3
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
sayın Malina
Konuyu çok detaylı bir şekilde yorumlamışsınız.Teşekkür ederim.Nede olsa tecrübe konuşuyor.İyi günler diliyorum.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2008, 08:51   #4
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
Galeri: 46
Şu sıralarda haberlerde şöyle geçiyor, ''kimyasal ilaçlar yasaklanıyor'' Bu yukarıda anlatılan şekilde mi yoksa yenileride eklenmeye çalışılıyor mu yasalara..

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 09:35   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Sayın Cumhur022,
Konuyu gündeme getirmeniz çok güzel. Yıllardan beri eczaneleri eczacılar işletirken, zirai ilaç gibi hassas ilaçları önüne gelenin satmasını çok ayıp ve çirkin bir davranış olarak görürüm. Bu konuda hükümetin ciddi adımlar atmasını kutluyorum.


Düzenleyen Emine Aktaş : 11-10-2008 saat 20:54
Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2008, 14:19   #6
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Zirai Mücadele İlaçları.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Organik Mesajı Göster
Şu sıralarda haberlerde şöyle geçiyor, ''kimyasal ilaçlar yasaklanıyor'' Bu yukarıda anlatılan şekilde mi yoksa yenileride eklenmeye çalışılıyor mu yasalara..
Yasaklama değilde, kurallara uygun kullanma diyebiliriz. Tabi bunun yanında yasaklanan ilaçlarda oluyor. Bu ilaçlar gerektiğinde Bakanlıkca toplanıyor.

Dileğimiz biyolojik mücadeleye ağırlık vererek, kimyasal ilaç kullanımını en az miktara indirmektir. Zira kullanılan her ilaç, hele bilinçsiz olarak kullanılırsa
bir canlıyı yok ederken, o canlının baskı altında tuttuğu diğer canlının çoğalması demektir.
Daha evvel buğdayda uçakla süne mücadelesi yapılırken, yılan ve tilkilerde zarar görmekteydi ve köylerde fare nufusu bayağı artmaktaydı.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 10:31   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
tohumculuk

2 yıllık tohumculuk bölümünden mezun oldum dgs girdim kazanamadım. tarım il müdürlüğün REÇETE yazmak için kurslar veriyormuş bu kurslardan teknikerler yararlanabiliryorlarmı tam olarak ögrenemedim. bilgi almak istiyorum

kuncuy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 11:49   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
http://www.alomaliye.com/2009/bitki_...yonetmelik.htm
Değişikik yapılan yönetmeliğin son şekli. incelerseniz yetkili olup olaamayacağınızı anlayabilirsiniz.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024