agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-02-2005, 13:57   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sorgun Ormanı

Manavgat,her yıl daha fazla turist tarafından ziyaret edilen bir bölgedir.
Dünyanın hemen her ülkesinden insanlar; Gerek masmavi Akdeniz in plajlarında dinlenerek,gerekse,antik Side harabelerinde keşfe çıkarak tatilin mutluluğunu yaşamaktadırlar.
Bu Roma yerleşiminin antik girişinin, biraz dışında,sorgun ormanının içinde,farklı bir turistlik ortam mevcuttur.

Aralarında 350 yıllık fıstık çamlarının da bulunduğu orman,dolaşırken size serinlik veren bir çatı oluşturur.Bu yeşil ağaçlar,birçok hayvan ve bitki içinde doğal bir barınaktır.

Bölgenin akciğeri olan bu yemyeşil orman,1988 de büyük bir yangın geçirmiş ve 45 km karelik bir alana düşmüştür. Bu benzersiz tatil beldesi,gönüllülerin çabaları ile korunmaya ve eski haline getirilmeye çalışılmaktadır.Bugün Sorgun ormanı,birçok kuş çeşidini ağırlamaktadır.Bunların bazıları nesli tükenmekte olan kuşlardır. Bölgenin ekolojik olarak önemini gösteren diğer bir olgu ise; En büyük kuş halkalama istasyonlarından birinin burada bulunmasıdır. Sorgun ormanı içinde dolaşırken,fıstık çamlarının ve diğer bitkilerin kokularını ciğerlerinize çekebilir,eğer biraz şanslıysanız,az sayıdaki orkidelerden birine rastlayabilirsiniz.İlkbaharda bu yemyeşil orman içinde rengarenk lalelerde(anemon) görebilirsiniz.
Bugün yangının tüm yaraları sarılmışken bu ekolojik olarak kıymetli bölge,yöre girişimcilerinin ticari hırsları nedeni ile bir kez daha tehlike altındadır.Hiç bitmeyen kar hırsları ve hükümetin de onayı ile bölgenin akciğerlerine buldozerleri ile girmeye ve burayı suni bir golf sahasına çevirmeye hazırlanmaktadırlar.



Bir sonraki adımları yakıcı Manavgat güneşi altında golf oynayarak, bir ayrıcalık yaşamaya çalışanlar için uygun ortamı yaratmak üzere, siz çevre dostlarını, ormanın dışına atmak olacaktır.Çam ağaçlarının kesilecek olmasının kabul edilemezliği bir yana,çimleri korumak için kimyasal maddeler kullanmak zorundadırlar.Dolayısı ile bu tür golf alanlarının tahmin edilen getiriyi karşıladığı da şüphelidir.Avrupa nın diğer yoğun turistlik bölgelerinden gayet iyi bilmekteyiz ki;Denizi,yer altı sularını ve toprağı temizleyebilmek için veya ormansızlaştırılan alanlarda, sellerle yok olan topraklar konusunda, hükümetler, çok yüksek bedeller ödemek zorunda kalmaktadır.

Sevgili okuyucu, her ne yolla olursa olsun lütfen bu durumu protesto edin.Bu ekolojik ve ekonomik felakete karşı her tür girişimi paylaştığınızı ve desteklediğinizi bölge halkına bildirin. Sizleri bundan sonraki tatillerinizde, yine sorgun ormanında yürüyüş yapmak üzere Manavgat-Side ye bekliyoruz.

Protestoya katılmak için

Kaynak: http://www.ralf.us/sorgun

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024