agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-10-2008, 13:28   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Zehirli çikolata Türkiye'de !

UZMANLAR UYARDI: HER ÜRÜNÜN ETİKETİNE BAKIN


Uzakdoğu'yu kasıp kavuran zehirli çikolatalar Türkiye'de de market raflarında...

Çin'de zehirli mama krizi ile gündeme gelen melamin maddesinin süt, çay ve bisküvide de bulunması gözleri ithal ürünlere çevirdi. Plastik madde yapımında kullanılan melamin maddesinin gıda ürünlerinin yapımında kullanılmasının insan hayatını hiçe saymak olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Kudret Alçiçek, "Birçok ülkede bu maddenin gıda ürünlerinin paketlinde bile kullanılmasına izin verilmezken gıdadan çıkması şaşırtıcı” dedi.

ÖLÜME SÜRÜKLÜYOR

Melaminin başta böbrek olmak üzere birçok organa zarar verebileceğini kaydeden Alçiçek, bu maddenin fazla tüketilmesinin insanı ölüme kadar götürebileceğini anlattı. Bir kişinin uzaktan bakarak bir ürünün içinde melamin maddesi bulunup bulunmadığını anlamasının güç olduğunu ifade eden Alçiçek, "Adını ilk kez duyduğunuz ürünleri kesinlikle tüketmeyin. Muhakkak güvenilir yerlerden alışveriş yapın" dedi.

Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner, melaminin gıda ürünlerinde kullanılmasının insan hayatını hiçe saymak olduğunu söyledi. Melaminin yüksek miktarda azot içeren bir madde olduğuna dikkat çeken Sanar, sütün içine su katılmamış imajı vermek için bu yöntemin denendiğini belirtti. Çin'in batılı tarzı yaşam tarzına özendiği için bu ürünleri ürettiğini ve tükettiğini anlatan Saner, bu güne kadar sadece Çin'de üretilen ürünlerin içerisinde melamin maddesinin bulunduğunu belirtti.

Özellikle peynir ve süt ürünlerinde bulunduğunu kaydeden Saner, "Dünyanın birçok ülkesinde çocuklara süt tozu veriliyor. Süt tozundan yapılmış sütler içiriliyor. Bizim ülkemizde hiçbir zaman söz konusu olan bir durum değildir. Bizde hiçbir yerde aylık çocuğa bırakın süt tozunu süt bile verilmez. Türkiye'de çocukların süt tozuyla beslenmesine yönelik bir uygulama yok" dedi.

Çin'de çocukların bu nedenle öldüğünü ifade eden Saner, hemen Türkiye'ye mama gelip gelmediğini araştırdıklarını belirterek "Rahat nefes alabiliriz. Çocuklarımız güvende" dedi. Mamaların dışında Çin'den gelen puding, süt tozu, çikolata ve kahve gibi gıda ürünlerinin içerisinde melaminin bulunabileceğini ifade eden Saner, "Çin'den gelen ürünleri kesinlikle tüketmemek gerekiyor. İnsanı bu durum ölüme götürebilir" dedi.

ÜRETİM YERİNE BAKIN

Alınan her ürünün üretim yerine bakılması gerektiğini ifade eden Saner, "Çin'den gelen her ürünün üzerinde Çin'den geldiğini gösteren belge bulunuyor. Bu yüzden ayırt kolay. Muhakkak ürünlerin etiketine bakın" dedi.

4 çocuk hayatını kaybetmişti

Çin'de zehirli mama skandalı, Sanlu Group'un ürettiği süt tozunda sanayi tipi kimyasal melamin tespit edilmesi üzerine bu ay başında patlamıştı. Çin'de melamin içeren mamalardan yiyen 4 çocuk ölmüş ve 53 bin çocuk hastanelik olmuştu.

Çin'de bebek mamalarında tespit edilen melamin maddesinin, tarım ilacı olarak da kullanıldığı ve dolayısıyla uzun zamandır gıda zincirinde bulunuyor olabileceği bildirildi. Melaminin uzun vadede insan üzerindeki etkisi bilinmiyor. Ancak uzmanlar, bu maddenin bitkiler ve hayvan ürünleri yoluyla vücuda girmesinin uzun dönemde insan sağlığı üzerindeki etkisinin henüz bilmediğini belirtiyorlar.

23 üründe bulundu

Vietnam'da, Çin'den ithal edilen süt ve süt ürünlerinden 400'ünde yapılan testlerden sonra 23 üründe melamin bulundu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri çoğu Çin'den ithal edilen 300 ton ürünü piyasadan çekmeye başladıklarını belirterek, zehirli melamin içeren süt ve süt ürünlerinin kontrol altına alındığını, birinci önceliklerinin özellikle çocuklar olmak üzere insan sağlığını korumak olduğunu ifade etti. BUGÜN

Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 13:42   #2
Ağaç Dostu
 
negif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 101
Çok dikkatli olmak lazım ayrıca çocukları da uyarmalı. Nasıl bir zihniyetle yapıyorlar bunları ve nasıl bir zihniyet müsade ediyor bütün bunlara anlamıyorum

negif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 14:30   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Emine Hanım konu gerçekten çok önemli. Çocuğumu bakkal marketlerden olabildiğince uzak tutmam gerekiyor bunu anladım.


Bize para kazanma hırsıyla neler yedirip içirdiklerine daha dikkatli bakalım.

Kırsal kesimde yaşıyor olmama rağmen köy yumurtasına ve sütüne binbir güçlükle ulaşabiliyorum.
Bizim ülkemizde peynirin şekilli ve beyaz durması için yoğurdun kalıp gibi kıvamlı olması için zeytinin daha siyah görünmesi için meyvelerin parlak görünmesi için hangi maddeler kullanılıyor ? Mumlanmış meyve ne demektir ? Şekerlere çikolatalara pastalara hangi boyaları katıyorlar ?
Gazlı içecekler nasıl hazırlanıyor ? Hazır dondurmaların içinde neler var ? Margarin neden yapılıyor ? Kızartmalarda, yemeklerde kullandığımız sıvıyağların yüzde kaçı doğal ? Üretilen tonlarca sıvıyağın sadece bitkilerin özünden çıkarıldığı fikri size mantıklı geliyor mu ?


Bu ve benzeri haberleri elimden geldiğince ben de buraya aktarmayı düşünüyorum.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2008, 22:50   #4
Ağaç Dostu
 
Minem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2008
Şehir: İstanbul-Beylikdüzü
Mesajlar: 573
Galeri: 12
Melamin maddesini içerdiği yüksek azot oranı nedeniyle , insan sağlığına verdiği zararı önemsemeksizin ucuz olması sebebiyle çin ürünlerinde fazlasıyla kullanılmakta. Böylece sütün protein içeriğinin düşük olmamasını sağlamış oluyorlarinanımaz birşey ya hiç birşeyi doğal olarak yiyemiyeceğiz bu gidişle , bi yerde okuduğum habere göre de '' Çin’de bebek mamalarında tespit edilen melamin maddesinin, tarım ilacı olarak da kullanıldığı ve dolayısıyla uzun zamandır gıda zincirinde bulunuyor olabileceği bildirildi.

Çin Üniversitesinde biyokimya uzmanı Çan King-Ming, melaminin bir türevi olan "cyromazin"in Çin’de böcek ilacı olarak çok yaygın kullanıldığını söyledi.

Çan, bu maddenin bitkilerce emildiğini belirterek, "Dolayısıyla bu madde sadece süt ürünlerinde değil, halen gıda zincirimizde, bitkiler ve hayvan yemlerinde de bulunuyor" dedi. ''

Bu yüzden lütfen çin üretimi gıdaları kullanmamaya özen gösterelim , sağlık bakanlığı konuya el atmış , ama tedbirli olmakta yarar var tabi

Süt tozu diyince aklıma birşey geldi onu da paylaşayım , eskiden okullarda süt tozu dağıtırlarmış , amerikanın bedava olarak dağıttığı süt tozları bunlar .. Hurafe mi gerçek midir bilinmez ama , bu süt tozlarının bir kaç nesli kısa boylu bıraktığı söylentiler halinde hala..


Düzenleyen Minem : 10-10-2008 saat 16:07
Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2008, 10:27   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Zamanında, okullarda dağıtılan fındıkları yiyen nesildenim. Şimdi ise aburcubur yememe bağırıp çağıran hiçbir zaman eve getirmeyen anneme babama minnet duyuyorum. Bu annelik babalık içgüdüsü demek ki.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 17:56   #6
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Şükürler olsun! Bir yanlışı önleme tedbiri alınmış.

Alıntı:
Çin'den gelen süt ürünlerinin ithalatı yasaklandı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin menşeli süt ve süt ürünleri, süt ve süt ürünü içeren bebek mamaları ile çikolata ve benzeri gıda maddelerinin ithalatının 9 Ekim 2008 tarihi itibariyle yasaklandığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çin'den ithal edilen melaminli gıda ürünleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 5179 sayılı Kanunda gıda katkı maddesinin, “Tek başına gıda maddesi olarak tüketilmeyen, gıda ham maddesi ve/veya gıda işlemeye yardımcı madde olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, seçilen teknoloji gereği kullanılan işlem sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddelerde bulunabilen, gıdaların hazırlanması, tasnifi, işlenmesi, ambalajlanması, taşınması, depolanması ve dağıtımı sırasında gıda maddelerinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amacıyla kullanımına izin verilen maddeler” olarak tanımlandığına dikkat çekildi.

Gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen katkı maddelerinin Birleşmiş Milletlere bağlı Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) birlikte kurdukları ve Türkiye'nin de üye olduğu Codex Alimentarius Commission tarafından belirlendiği kaydedilen açıklamada, bu Komisyonca oluşturulan Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesinin (JECFA), her türlü gıda katkı maddesini tüm etkileri için uzun süre deney hayvanları üzerinde toksik, karsinojenik, teratojenik ve mutajenik etkileri açısından inceleme yaptığı ve kullanma limitlerini saptadığı belirtildi.

AB'de gıdalarda kullanılan katkı maddelerine ait izin verilen limitler ve kullanılabildikleri gıdaların da, söz konusu komitelerin raporlarına göre hazırlanan mevzuat ile belirlendiği vurgulanan açıklamada, Türkiye'de de, bu konuda Türk Gıda Kodeksi Tebliğlerinin yayımlandığı hatırlatıldı.

AB ile uyumlu bu tebliğlerde yer alan tatlandırıcılar ve katkı maddelerinin belirtilen miktarlarda kullanılmasının insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığına işaret edilen açıklamada, “Melamin maddesi gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri arasında yer almamaktadır. Dolayısıyla süt ve süt mamulü içeren ürünlerde melamin riskinin öngörülmesi mümkün değildir” denildi.

İTHALAT YASAĞI

Çin Halk Cumhuriyetinden 2006 yılında süt tozu ithal edilmediği, 2007 yılında yaklaşık 742 ton, 2008 yılında ise yaklaşık 379 ton süt tozu ithalatı gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:
“Söz konusu ithalatın tümü ihraç edilmek kaydıyla Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında gerçekleştirilen ithalattır. 9 Ekim 2008 tarihi itibariyle de Çin Halk Cumhuriyeti menşeli süt ve süt ürünleri, süt ve süt ürünleri içeren bebek mamaları ile süt ve süt ürünleri içeren çikolata ve benzeri gıda maddelerinin ithalatı yasaklanmıştır.
Ülkemize Çin;den ithal edilen ihraç kayıtlı süt tozu dahil olmak üzere süt ve süt mamulünü bileşiminde bulunduran tüm ürünlerle ilgili olarak, ithalatçı firma depolarının, dağıtım yapılan firmaların ve piyasada satışa sunulmuş olabilecek ürünlerin acilen denetlenmesi, söz konusu maddenin tespit edilmesi halinde derhal İhtiyati Tedbir kapsamında yed-i emine alınarak piyasadan toplatılması konusunda İl Müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır. Ayrıca, gümrüğe gelmiş olan ürünlerin ithalat işlemleri de Bakanlığımızca durdurulmuştur.”
Kaynak


Düzenleyen nevsune : 13-10-2008 saat 18:32
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2008, 22:00   #7
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Sevgili Nevsune, bu haberi buraya taşıdığın için teşekkür ederim.

Ancak neden şükür eylediğinizi anlayamadım. Bu yasaklanan ürünler ne zamandan bu yana ithal ediliyordu? Ne kadar miktada ithal edilmişti. Bunlar hakkında ne işlem yapılmış?

Alıntı:
d)560 sayılı KHK kapsamında yer alan (ham,yarı veya tam işlenmiş) her türlü tarım ürünleri ve gıda maddelerinin ithalat ve ihracat kontrollerini yapmak ve ihracatta da sertifika düzenlemek, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde uygulamalar yapmak.
KAYNAK
Diye bir görevlerinin olduğunu yani mi hatırlamışlar? Ya da...

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 09:32   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Peki bu süt tozları acaba piyasadaki bebek mamalarında hammadde olarak kullanılmış ve halen depolandığı için bir şekilde kullanılıyor olabilir mi? Bu acayiplikler ne zamandan beri piyasada...

Yani bildiğim kadarıyla Türkiye'de süt tozu, piyasaya direk sürülen ve tüketilen bir ürün değil ama hazır mama piyasası, kahve kremaları, hazır çorbalar dev gibi bir sektör... Allahım sen aklımı koru...

Bundan bir süre önce çocuğumuz için anne sütüne takviye olarak markasını vermeyeceğim bir ürünü kullanmak zorunda kalmıştık. İsim vermiyorum ama çok bilinen Türkçe ismi olan bir firma. Bunu da severek ve isteyerek değil ağlayarak yapmıştım belirteyim.

Mamaya başladıktan sonra dikkatle inceledim ve çocuğun bezinde kanamaya benzer belirtiler görünce korktum ve derhal kestim. Doktoruyla irtibata geçtik ve bize önce mamanın ismini sordu özellikle, eczanelerde satılan teneke kutuda ithal başka bir mamayı önerdi. Bilen bilir onun da markasını yazmıyorum.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 10:38   #9
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem Mesajı Göster
Ancak neden şükür eylediğinizi anlayamadım.
Sevgili Yücel Özlem bu bir ironiydi ve "Şükürler olsun"un hemen ardındaki ünlem işareti bunu açıklar sanmıştım. Herkesin hemfikir olduğu bir konuda yer işgal etmemek adına düşüncelerimi yazmaya gerek görmemiştim. Madem ki meramımı ifade edememişim, hadi yer işgal edivereyim bari.

İşin ucu dönüp dolaşıp ekonomik güce dayanıyor.

Çin, kalitesiz ve dolayısıyla sağlıksız malzemeleri, ucuz işgücüyle imal ederek, gelişmemiş ülkelerden kendisine pazar yaratıp sürümünü yapıyor. Yapar, o kadar nüfusu nasıl doyuracak? Peki bunları kim tüketecek? Bulmuş kendisine 503.26 YTL asgari ücretlilerin, eh işte ondan 3-5 yukarda maaş alan emeklilerin ve dahi açlık sınırını zorlayan ücretlilerin (işsizleri saymama dilim ve yüreğim varmıyor, ne yaparlar allah bilir) büyük çoğunluk olduğu bir pazar, daha ala tüketici olur mu? Arayan yok, soran yok; zehirliymiş, kurşunluymuş, kanser yapıyormuş falan filan. Daya, gitsin. Ne kadar kolay değil mi?

Yıllardır 1 milyoncular adı altındaki tuhaf mağazalarda satılan zararlı eşyalar, bizler konunun vehametini anlayana dek öyle ya da böyle hepimizin evine girmişti bile. Sonra sıra gıda malzemelerine geldi. Şanslı olan bizler birbirimizi internet sayesinde uyarırken, bilmeyenler (bilip de, parası yetmeyenler) bu gıdaları tüketip durdular.

Gelecekte çoğumuzun kanserle mücadele edeceğini söylemek kehanet midir?

Alıntı:
Bu yasaklanan ürünler ne zamandan bu yana ithal ediliyordu? Ne kadar miktada ithal edilmişti. Bunlar hakkında ne işlem yapılmış?
Sizinle tamamen aynı düşüncedeyim:

Devlet dediğimiz müessesenin en başat görevi, vatandaşını korumak ve bu nedenle de yasalar yapmak değil midir?

Bu yasalar arasında "ithal edilecek ürünler"le ilgili bir yasa yok mudur?

Çin bize bu çikolata, süt ve süt ürünlerini (diğer sakıncalı tüm ürünleri olduğu gibi) gökten zembille mi atmış da, Devletin ilgili birimlerinin bu maddelerin zararlı olduklarından haberleri olmamış?

Hangi aymazlıkla, uzun zamandır sürümde olan bu maddelerin vatandaşlara verdiği zararlar gözardı edilmiştir?

Benim, bir dünya bireyi olarak, Avrupa Birliği Ülkeleri ve Amerika gibi gelişmiş (çoğu için gelişmeyi tamamen kapital yönden ileri sürüyorum) ülkelerin bireylerine tanınan sağlıklı yaşama hakkına sahip olmamam için nasıl bir gerekçe olabilir?

Elcevap: Birey olmanın kapitalizmde yeri yoktur. Benden güçlü olan bana istediğini yutturur.

Öyle mi????? Öyle, ne yazık öyle.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 11:39   #10
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Açıklamanız içim teşekkürler.
Alıntı:
Devlet dediğimiz müessesenin en başat görevi, vatandaşını korumak ve bu nedenle de yasalar yapmak değil midir?
Öyledir. Öyledir, öyle olmasına da... Devlet emaneti, ehlinin elindeyse, öyledir.

Devlet emnetinin ehline teslimi de ancak, sürülerin vatandaş, birey olabilmesi ile mümkündür.

Kafam karışık. Hangisi hangisinin sonucudur?

Ooof boş verin. "Her işte, bir hayır vardır"!

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2008, 13:11   #11
Ağaç Dostu
 
fsuzen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 413
Oy ticareti yapıp bir çuval kömüre oylarını satmaları yerine sürü olsalar razıyım.Sürü olurlarsa belki birileri korkar ve herkes yapması gereken işi yapar.Seçilmişi yönetir, denetleyici denetler ve bizlerin de gelecek üzerine umutları olur.

Saygılarımla

fsuzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024