agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Daha İyi Bir Yaşam İçin (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/)
-   -   Doğal sabun yapımı (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/3018.htm)

Hellmarch 12-04-2020 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1440783)
Her türlü yağdan sabun olur mu? Evet olur. Ama iyi sabun olmaz.

Söz gelimi zeytinyağı çok kaliteteli bir yağdır ama sadece zeytinyağından yapılan sabun yeterince sert olmayan ve su temasında çabuk eriyip giden, yumuşak, köpürmeyen, yeterince temizlik hissi vermeyen bir sabun olur.

Her yağın içerdiği farklı asit içerikleri sebebiyle bu böyle. Birden fazla kaliteli yağın bir arada kullanılması ile ideal bir sabun yapmak mümkün olur.

Bunun için soapcalc hayli yeterli. Kullanacağınız yağ miktarları veya oranlarına göre su, kostik vb. diğer malzemeleri ne miktarda kullanmanız gerektiğini söylerken, aynı zamanda elde edeceğiniz sabunun kalitesi hakkında da gayet güzel bilgi verir.

Söz gelimi, bir dostumun epey uğraşarak ideal kaliteyi yakaladığı yağ oranlarıyla yaptığı sabunu çok beğendiğimiz için küçük bir modifikasyon ile o oranları kullanıyoruz ve muhtemelen piyasadan satın alınamayacak ölçüde kaliteli bir sabunumuz oluyor.

Dostumun kullandığı yağ oranları %14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil). Benim yaptığım modifikasyonda %2 Stearic asit geliyor ve Kakao yağı %12'ye iniyor, gerisi aynı.

Su/yağ oranını %33 olarak kullanıldığında daha iyi oluyor. Kostik miktarını yazılım hesaplayıp size veriyor. Superfat oranını standart %5 tutmak gerekir ki sabunda serbest kostik kalmasın.

Sabun yaparken, kostik çözülmüş suyun ısısı ile yağın ısısını ayarlamak işin püf noktası. Aralarında ısı farkı olmaması gerekiyor. İdeal olarak 35-40 aralığında bir ısıyı seçebilirsiniz. Fakat kostikli su söz gelimi 38 dereceyse yağ da tam 38 derece olmalı. Birini ısıtırken diğerini soğutmak söz konusu olduğundan gerçekten hassas davranmak gerekiyor.

Kullanılan yağları değiştirerek sabunun kalite parametreleri olan hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy, Iodine ve INS parametrelerinin nasıl değiştiğini gözleyin. Sonuç parametresi olarak INS değerinde 160'ı tutturmak veya çok yakın olmak önemli.

Merhaba,

2016 yılında vermiş oluğunuz sabun reçetesi ile [%14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil)], yakın zamanda vermiş olduğunuz beyaz sabun tarifinden birini seçseniz, bu hangisi olurdu?
Yine ilk tarifte vermiş olduğunuz oranları soapcalc sitesinden reçeteleştirmiştim. Söylediğiniz gibi, su/yağ oranını %33 almıştım.
Fakat su/yağ oranını %45' lere çıkardığımda hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy ve INS değerlerinde herhangi bir değişim olmuyor. Sadece Iodine değerinde 2 birimlik azalma oluyor. Su/Yağ oranını yükseltmenin sabunda ne gibi dezavantaj(lar)ını gözlemlediniz?

tropikalist 12-04-2020 16:27

Arkadaşlar bildiğim kadarıyla bu sabunları yaptıktan sonra iki ay beklemeniz lazım peki bizim yaptığımız sıvı sabunların bekleme süresi var mı **** bekleme süresi ne kadar

Cevap yazana şimdiden teşekkürlerimi sunarım güzel ve coronasız günler dilerim

MeyveliTepe 12-04-2020 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch (Mesaj 1585388)
Merhaba,

2016 yılında vermiş oluğunuz sabun reçetesi ile [%14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil)], yakın zamanda vermiş olduğunuz beyaz sabun tarifinden birini seçseniz, bu hangisi olurdu?
Yine ilk tarifte vermiş olduğunuz oranları soapcalc sitesinden reçeteleştirmiştim. Söylediğiniz gibi, su/yağ oranını %33 almıştım.
Fakat su/yağ oranını %45' lere çıkardığımda hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy ve INS değerlerinde herhangi bir değişim olmuyor. Sadece Iodine değerinde 2 birimlik azalma oluyor. Su/Yağ oranını yükseltmenin sabunda ne gibi dezavantaj(lar)ını gözlemlediniz?

Su oranını yükseltirseniz sabunun kuruma süresi uzar. Başka bir etkisi olmaz.

2016'da verdiğim reçetenin sabunu da çok kaliteli. Aynı reçeteyi şimdi yapsam, zeytinyağını %50'ye indirip %5 hintyağı kullanırdım.

Kaliteli sabun yapmakta sınır yok, gerçekten de sonsuz farklı reçeteyle iyi sabun yapmak mümkün.

MeyveliTepe 12-04-2020 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1585393)
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla bu sabunları yaptıktan sonra iki ay beklemeniz lazım peki bizim yaptığımız sıvı sabunların bekleme süresi var mı **** bekleme süresi ne kadar

Cevap yazana şimdiden teşekkürlerimi sunarım güzel ve coronasız günler dilerim

Sıvı sabun pişirilerek yapıldığı için bekleme süresi yok diye biliyorum. Fakat çok zahmetli bir proses, yaklaşık 12 saat karıştırılacak :)

Yabanevim 30-05-2020 16:45

Merhaba, tüm mesajları bir ümit okudum belki küllü sabun yapıp burada ayrıntılı ölçüler vererek tecrübelerini paylaşan olmuştur diye ama maalesef bulamadım, gözden kaçırmamışsam şayet. Kül veya kostik ikisi de baz, farkeden bir şey yok deniliyor ama eskiler küllü suyla elde çamaşır yıkar, hamurişlerinde, ekmek yapımında maya niyetine kullanırlarmış. Yenmesini bırakın, elle, yüzle teması bile çok tehlikeli olan kostik ile yapılan sabunla, küllü suyla yapılanın (tabi yine ölçülerine uyularak) içeriğinin aynı olamayacağını düşünüyorum içten içe. Elimizde 5 lt yemeklik zeytinyağı var, tadı ağır olduğundan sabun yapmak istiyoruz ama nasıl, işte bütün mesele bu!��

MeyveliTepe 30-05-2020 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yabanevim (Mesaj 1589923)
Merhaba, tüm mesajları bir ümit okudum belki küllü sabun yapıp burada ayrıntılı ölçüler vererek tecrübelerini paylaşan olmuştur diye ama maalesef bulamadım, gözden kaçırmamışsam şayet. Kül veya kostik ikisi de baz, farkeden bir şey yok deniliyor ama eskiler küllü suyla elde çamaşır yıkar, hamurislerinde, ekmek yapımında maya niyetine kullanırlarmış. Yenmesini bırakın, elle, yüzle temasi bile çok tehlikeli olan kostik ile yapılan sabunla, küllü suyla yapılanın (Tabi yine ölçülerine uyularak) içeriğinin aynı olamayacağını düşünüyorum içten içe. Elimizde 5 lt yemeklik zeytinyağı var, tadı ağır olduğundan sabun yapmak istiyoruz ama nasıl, işte meselemiz bu!��

Kusura bakmayın, kül takıntısı ve kül ile sabun yapınca sanki doğal oluyormuş düşüncesi pek çok kişinin kafasında var. Mesajınızdan külün bir baz olduğunu kabul ettiğinizi anlıyorum, ki bu da önemli.

Sabunlaşma denilen işlem rastgele bir işlem değil. Ne kullanırsanız kullanın tamamen kimyasal bir reaksiyon. Her kimyasal reaksiyonda olduğu gibi, asitin ve bazın molekül sayıları vb. parametrelere göre sabunlaşma oluyor veya olmuyor.

Söz gelimi, sabun yaparken kullanılan yağın sabunlaşma katsayısının üstünde baz kullanılır ise, asit (yağ) ile reaksiyona girememiş serbest baz sabunun içinde kalır (ve kül de olsa NaOH da olsa zararlıdır). Tersi olursa, sabunun içinde sabunlaşmamış yağ kalır (ki %5 oranında yağ kalması tercih edilen bir durum).

Külde sorun şu ki, kaç gr külün suyu kaç gr baza karşılık gelir. Bunun bir hesabı yok. Her kül de aynı değil. Hatta her meşenin de külü aynı değil, bölgeye göre, kesildiği aya göre bile değişir.

Neticede kül ile yapılan sabun hesapsız bir sabundur ve ortaya çıkan sabunun nasıl bir sabun olacağı tesadüfidir. Sabunda serbest baz kalması oluşturduğu risk sebebiyle sakıncalıdır.

Bunun tek istisnası, pişirilerek sıcak yapılan ve serbest bazın yıkanarak ve ikincil kimyasal reaksiyonlarla nötralize eden, serbest baz kalmamasını garanti etmek gibi işlemleri de içeren prosesler. Bunlar da kolay işlemler değil.

Yabanevim 31-05-2020 16:13

Sayın Meyvelitepe, gerçekçi açıklamalarınız için teşekkür ederim. Küllü sabunu, işin ehli birinden görmeden kotaramayacağız anlaşılan. Mesela sabunu yıkamak nasıl oluyor? Sizin küllü sabun hakkında pek çok şey bildiğiniz açık. Hiç denemeyi düşünmediniz mi? Denediğinizin düşüncesi bile heyecanlandırdı beni. Nasıl yol gösterici olurdu bizim için!

MeyveliTepe 31-05-2020 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yabanevim (Mesaj 1590003)
Sayın Meyvelitepe, gerçekçi açıklamalarınız için teşekkür ederim. Küllü sabunu, işin ehli birinden görmeden kotaramayacağız anlaşılan. Mesela sabunu yıkamak nasıl oluyor? Sizin küllü sabun hakkında pek çok şey bildiğiniz açık. Hiç denemeyi düşünmediniz mi? Denediğinizin düşüncesi bile heyecanlandırdı beni. Nasıl yol gösterici olurdu bizim için!

İşin kimyasını bilince, ölçülmesi imkansız olan külle uğraşmak aklımın ucundan bile geçmedi doğrusu. Sabun çok yapıyorum ama her malzemeyi 0,01 gr hassasiyetindeki terazi ile tartarak yapıyorum.

halcur 14-01-2021 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1590026)
İşin kimyasını bilince, ölçülmesi imkansız olan külle uğraşmak aklımın ucundan bile geçmedi doğrusu. Sabun çok yapıyorum ama her malzemeyi 0,01 gr hassasiyetindeki terazi ile tartarak yapıyorum.

Mesajların üzerinden zaman geçmiş ama bir şey söylemek istiyorum.
Buradaki tarifleri denedim, soapcalc üzerinden hesap yaptırıp denedim, Youtube'den çeşitli tarifler denedim, BİM'den lavabo açıcı aldım denedim, internetten sodyum hidroksit getirttim denedim, kızartma yağı ile denedim, kullanılmamış sızma zeytin yağı ile denedim, hindistan cevizi yağı ekledim denedim, termostat satın aldım denedim...
Kısaca ben sabun yapamadım.
Youtube'ye bakıyorum eritilmiş kostiği döküyor yağın üzerine, karıştırıyor, tamam. Çok basit.
Bu güne kadar hedefleyip de yapamadığım tek şey desem yeridir. Beceriksizlik bende demek ki...

MeyveliTepe 14-01-2021 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1602077)
Mesajların üzerinden zaman geçmiş ama bir şey söylemek istiyorum.
Buradaki tarifleri denedim, soapcalc üzerinden hesap yaptırıp denedim, Youtube'den çeşitli tarifler denedim, BİM'den lavabo açıcı aldım denedim, internetten sodyum hidroksit getirttim denedim, kızartma yağı ile denedim, kullanılmamış sızma zeytin yağı ile denedim, hindistan cevizi yağı ekledim denedim, termostat satın aldım denedim...
Kısaca ben sabun yapamadım.
Youtube'ye bakıyorum eritilmiş kostiği döküyor yağın üzerine, karıştırıyor, tamam. Çok basit.
Bu güne kadar hedefleyip de yapamadığım tek şey desem yeridir. Beceriksizlik bende demek ki...

Nasıl yaptığınızı anlatırsanız nerede terslik olduğunu bulmaya çalışalım.

Çok basit bir kaç kural var, uyulduktan sonra sabun olmamasını becermek hayli zor :)

halcur 15-01-2021 11:08

3 Eklenti(ler)
Kendimden şüpheleniyordum zaten, çok kolay işleri yapamayan sadece zor işleri yapan birisi miyim diye. Örnek herkese şalgam tarifi veririm ama ben yaptığım zaman y a şalgam mayalanmaz ya da şalgamımı terörist mikro organizmalar ele geçirir.:o

Neyse sabunu nasıl yapıyorum/yapmaya çalışıyorum?

Az miktarlarda yapıyorum, tecrübe kazanmak için. Örnek;
En son yaptığım sizin verdiğiniz ölçülere göreydi.
500 gr zeytin yağı
190 gr su
64,35 gr sodyum hidroksit.

Ben bu ölçüleri beşte bir oranında azalttım. Başaramazsam israf olmasın diye.(Başaramama ilk hedefim yani.)
100,00 38,00 12,87 bu şekilde

Mutfak tartısı ile ölçüleri ayarladım.
-Sodyum hidroksiti plastik bir kaba koyup suyu ekledim ve tahta çubukla karıştırdım
-Yağı cezveye koyup ısıttım
-Termostat ile ölçtüm ısılarını ve ortalama 40 derece civarı karıştırdım birbirine
-Bir buçuk saat civarında tahta bir çubukla karıştırmaya devam ettim.
SONUÇ: Sütlü kahve kıvamına yakın bir şey
SONUÇ 2: Dök gitsin

Süreç bu.

Malzemeler
Eklenti 715631
Eklenti 715632

Kullandığım ölçülerin bir kısmı
Eklenti 715633

MeyveliTepe 15-01-2021 13:27

Olmadığını ne biliyorsunuz?

Bir kalıba döküp en az 24 saat bekleyip, katılaşıp katılaşmadığına da bakmanız lazımdı.

Her ne kadar sadece zeytinyağı ile yapılan sabun biraz yumuşak olur ve uzun bir süre (3 ay kadar) kurutulması gerekse de yine de sabun olur.

Zeytinyağını 40 gr koyup, 60 gr tereyağı, 14.37 gr kostik ve 38 gr su ile deneyin bir de.

Miktar çok az olduğu için karıştırmak biraz problemli. Çubuk yerine el blenderiyle karıştırmak her zaman çok daha etkilidir.

Karıştırma sonunda sabun çok katılaşmaz zaten (yağlara da bağlı olarak). Kalıpta beklerken katılaşır. Onu da kalıba döküp, üzerine (sabuna değmeyecek şekilde) su emici mukavva gibi bir şey koyup ılık bir yerde bekletmek lazım (aynı yoğurt mayalar gibi). 24 saat sonra sertleşir. Kalıptan çıkararak 2 ay kadar kurumaya almanız lazım.

dryad 15-01-2021 14:07

Ben elimdeki yağlar ile, sabun hesap programlarını kullanarak soğuk proses katı sabun yapıyorum. Yağ fazlası ve ilave aromatik yağlar ekliyorum. Şuana kadar tüm denemelerimde başarılı oldum, sizlere de önerim o olur.

halcur 15-01-2021 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1602110)
Olmadığını ne biliyorsunuz?

Bir kalıba döküp en az 24 saat bekleyip, katılaşıp katılaşmadığına da bakmanız lazımdı.

Her ne kadar sadece zeytinyağı ile yapılan sabun biraz yumuşak olur ve uzun bir süre (3 ay kadar) kurutulması gerekse de yine de sabun olur.

Zeytinyağını 40 gr koyup, 60 gr tereyağı, 14.37 gr kostik ve 38 gr su ile deneyin bir de.

Miktar çok az olduğu için karıştırmak biraz problemli. Çubuk yerine el blenderiyle karıştırmak her zaman çok daha etkilidir.

Karıştırma sonunda sabun çok katılaşmaz zaten (yağlara da bağlı olarak). Kalıpta beklerken katılaşır. Onu da kalıba döküp, üzerine (sabuna değmeyecek şekilde) su emici mukavva gibi bir şey koyup ılık bir yerde bekletmek lazım (aynı yoğurt mayalar gibi). 24 saat sonra sertleşir. Kalıptan çıkararak 2 ay kadar kurumaya almanız lazım.


Sayın Meyvelitepe,
Bu ilk denemem değil. Daha önce de bu şekilde "cıvık" olanlar bir kaç gün beklememe rağmen donmamıştı. 40 dakikalık 3 dizi bölümü bitirdim karıştıra karıştıra. (Hatta birisi çocukluğumdan kalma Shogun idi.) Yine aynı durum gerçekleşecek beklentisiyle döktüm.
Bu arada izlediğim tüm videolarda puding kıvamı deniyor ve görüntüye göre hep de öyle oluyor. Hele de genç bir abla ilk defa yapıyorum duyurusu ile kızartma yağlarından 6 kilo "şak" diye yapınca ben de burada "çat" diye bin bir parçaya yarıldım.
Tamam, bir daha deneyeyim zaten aldığım iki kilo kostik lavabo açmakla bitmez.

halcur 15-01-2021 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dryad (Mesaj 1602115)
Ben elimdeki yağlar ile, sabun hesap programlarını kullanarak soğuk proses katı sabun yapıyorum. Yağ fazlası ve ilave aromatik yağlar ekliyorum. Şuana kadar tüm denemelerimde başarılı oldum, sizlere de önerim o olur.

Gram düzeyinde ölçen bir mutfak terazisi ile ölçerek yapıyorum ama şu ana kadar bir kere tuttu am işlemleri şu an yaptıklarımdan farklı değildi. Yine de bu sonuca tekrar ulaşamadım.

Sizin yaptıklarınızda sabunu kostik ve yağı karıştırınca puding kıvamında mı oluyor. yoksa benimki gibi sütlü kahve kıvamında mı?

Bende de geçen sene yaptığım nane yağı, kantaron yağı, lavanta yağı, kekik yağı, biberiye yağı gibi aromatik yağlar var ve sabun yapımında kullanmak istiyorum ama önce sabun yapabilmem lazım.

MeyveliTepe 15-01-2021 16:48

Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.

Bir izolasyon dübelinin geniş başlığına üç yerden kesik atıp hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi bir şekle soktum. Sonra da şarjlıya takarak, (boya karıştırma aparatı gibi bir şey oldu) sıvıyı kabın altına itecek şekilde, sıvının içinde köpük yapmadan karıştırıyorum. En fazla 5 dakikalık bir karıştırma yeterli oluyor.

Kostik çözündürülmüş suyun soğutulması ile yağın ısıtılmasını ve aynı derecede buluşturulmasını düzgün yaptığınızı var sayıyorum. Yine olmazsa kostikte bir problem vardır.

Bazı youtube videolarında vatandaş zeytinyağını değnekle karıştırıp sabun yapıyor. Kostik oranlarına bakılırsa, olması gerekenin 2 misli kostik koyuyorlar. Bu sayede değnekle karıştırmayla da katılaşıyor ama sabunda da ciddi oranda serbest kostik kalarak gayet zararlı bir şey oluyor.

Neticede,"saponification" denilen işlem moleküler seviyede gerçekleşen bir kimyasal reaksiyon. Bunun için de molekülü moleküle temas ettirecek denli bir karıştırma gerekiyor.

halcur 15-01-2021 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1602122)
Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.

Bir izolasyon dübelinin geniş başlığına üç yerden kesik atıp hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi bir şekle soktum. Sonra da şarjlıya takarak, (boya karıştırma aparatı gibi bir şey oldu) sıvıyı kabın altına itecek şekilde, sıvının içinde köpük yapmadan karıştırıyorum. En fazla 5 dakikalık bir karıştırma yeterli oluyor.

Kostik çözündürülmüş suyun soğutulması ile yağın ısıtılmasını ve aynı derecede buluşturulmasını düzgün yaptığınızı var sayıyorum. Yine olmazsa kostikte bir problem vardır.

Bazı youtube videolarında vatandaş zeytinyağını değnekle karıştırıp sabun yapıyor. Kostik oranlarına bakılırsa, olması gerekenin 2 misli kostik koyuyorlar. Bu sayede değnekle karıştırmayla da katılaşıyor ama sabunda da ciddi oranda serbest kostik kalarak gayet zararlı bir şey oluyor.

Neticede,"saponification" denilen işlem moleküler seviyede gerçekleşen bir kimyasal reaksiyon. Bunun için de molekülü moleküle temas ettirecek denli bir karıştırma gerekiyor.

Teşekkür ederim, özellikle de tereyağı ekleme fikriyle katılaşmayı kolaylaştırıp "başarma" hissi kazanmamı sağladığınız için. 70'li yılların sonu 80'lerin başında izlediğim Kung Fu dizisi vardı. Başrol oyuncusuna hocası "çekirge" diye hitabe diyordu. Bu günün çekirgesi ben oldum. (İhtiyarlar gibi sık sık çocukluğa dönmekde cabası.)

Portakal Rengi 16-01-2021 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1602136)
Teşekkür ederim, özellikle de tereyağı ekleme fikriyle katılaşmayı kolaylaştırıp "başarma" hissi kazanmamı sağladığınız için. 70'li yılların sonu 80'lerin başında izlediğim Kung Fu dizisi vardı. Başrol oyuncusuna hocası "çekirge" diye hitabe diyordu. Bu günün çekirgesi ben oldum. (İhtiyarlar gibi sık sık çocukluğa dönmekde cabası.)

Kek yapmakta kullanılan çırpıcılar var. Elle yapacaksanız, iki avuç içinin arasına çırpıcıyı dik olarak sıkıştırın. Eller birbirinin tersi yöne hareket ettikçe karışacaktır. Motorlu olanı da kullanılabilirse de köpürtme olasılığı yüksek. Küçük hacimlerde yapılınca köpürme olasılığı artıyor. Çırpıcı başlık sıvıya gömülürse köpürme çok azalır.
Kolay gelsin.

halcur 16-01-2021 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1602122)
Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.

Bütün mesele karıştırma ile ilgiliymiş. Blender kullanınca 2 dakikada puding kıvamına geldi. Bu da tecrübelerimize eklendi.

MeyveliTepe 16-01-2021 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1602176)
Bütün mesele karıştırma ile ilgiliymiş. Blender kullanınca 2 dakikada puding kıvamına geldi. Bu da tecrübelerimize eklendi.

Bundan sonra sabunda sanat yapmaya geçebilirsiniz :)

(Bu arada, %60 tereyağ + %40 zeytinyağ formülü ins değeri 157 olan sabun veriyor ki, çok iyi bir değer.)

halcur 17-01-2021 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1602178)
Bundan sonra sabunda sanat yapmaya geçebilirsiniz :)

(Bu arada, %60 tereyağ + %40 zeytinyağ formülü ins değeri 157 olan sabun veriyor ki, çok iyi bir değer.)

Genel kullanıcı olarak ihtiyacımı görsem yeter, bir süre böyle devam. (Şimdilik :D) Web siteleri ya da Youtube'de öylesi sabunlar görüyorum ki aşar beni. Sanatı hak edenlere bırakıyorum.
Tekrar teşekkürler.

MeyveliTepe 18-01-2021 00:04

1 Eklenti(ler)
Bugün facebook'da rastladığım mesaj. Vatandaşın sabun tarifini içeriyor.

Eklenti 715677

Rakamlara dikkat.

5 kg zeytinyağ (beş buçuk da olabilirmiş),
1 kg kostik (NaOH), 1,5 litre suda çözülecekmiş.

karıştırılıp sabun yapılmış. Güzel güzel kalıp resimleri var.

Olması gereken kostik miktarı, yağ fazlası olmadan ve yağ 5,5 kg olması durumunda 745 gr.

Bu durumda 255 gr fazla kostik nerede?

Böyle sabunları "aman da ne güzel, doğal sabun" diye bayıla bayıla satın alıyorlar.

Tek kelime ile tehlikeli.

halcur 18-01-2021 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1602231)
Bugün facebook'da rastladığım mesaj. Vatandaşın sabun tarifini içeriyor.

Eklenti 715677

Rakamlara dikkat.

5 kg zeytin yağ (beş buçuk da olabilirmiş),
1 kg kostik (NaOH), 1,5 litre suda çözülecekmiş.

karıştırılıp sabun yapılmış. Güzel güzel kalıp resimleri var.

Olması gereken kostik miktarı, yağ fazlası olmadan ve yağ 5,5 kg olması durumunda 745 gr.

Bu durumda 255 gr fazla kostik nerede?

Böyle sabunları "aman da ne güzel, doğal sabun" diye bayıla bayıla satın alıyorlar.

Tek kelime ile tehlikeli.


Ben yazıyı anlamadım, çözebilmek için çok uğraştım. Twitter/Facebook ahalisinin Türkçesinin ilkokul mezunu bir kadında tezahürünün eğitim seviyemiz hakkında bir fikir vermesi dolayısı ile hem bir aydınlanma yaşıyorum hem de nasıl boşa kürek çektiğimizi üzülerek görüyorum.(Bu arada noktalama işareti olmadan uzun cümle kurmanın keyfini de yaşıyorum.)

Sabun meselesini unuttum, iyi mi? : ) Öğretmenlik böyle bir şey.

Sabun meselesinde insanları yanlış yönlendirmesi ile ilgili de güzel bir atasözümüz var:
Kılavuzu karga olanın burnu .....tan çıkmaz

dryad 19-01-2021 07:33

Sayın Halcur,

Elle çırpmanız halinde çok kıvam almıyor, sıvı şekilde kalıplara dökülüp, bekleme süresi uzun tutulursa onlar da katılaşıyor. El blenderı ile yapmazsam benim de o şekilde oluyor. Son sefer Hindistan cevizi yağı ile blender kullanarak yaptım. Kalıplara zor döktüm diyebilirim. :)

halcur 19-01-2021 10:06

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dryad (Mesaj 1602277)
Sayın Halcur,

Elle çırpmanız halinde çok kıvam almıyor, sıvı şekilde kalıplara dökülüp, bekleme süresi uzun tutulursa onlar da katılaşıyor. El blenderı ile yapmazsam benim de o şekilde oluyor. Son sefer Hindistan cevizi yağı ile blender kullanarak yaptım. Kalıplara zor döktüm diyebilirim. :)

Evet, Sayın MeyveliTepe'nin 222. ve 226. mesajlarındaki uyarısı üzerine el blenderi kullandım. Gayet kolay bir şekilde sabunlaşma gerçekleşti.

Bu gün de hindistancevizi yağı ekleyerek sabun yapmayı düşünüyordum. Mesajınız benim açımdan ilginç bir tesadüf ya da tevafuk oldu.

Bu konuyla ilgili bana yardımcı olan, mesajlarıma cevap veren Sayın MeyveliTepe, Sayın dryad ve Sayın Portakal Rengi...Eksik olmayın. Teşekkürler.


Sağdaki yuvarlaklar Sayın MeyveliTepe'nin tereyağlı tarifi. Diğer büyük olanlar zeytin yağlı sabun. Biraz daha bilgi ve tecrübe kazanayım kalıp yapacağım. Sonra renk ve koku işine gireriz.:D
Eklenti 715712

MeyveliTepe 19-01-2021 10:50

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1602283)
...
Biraz daha bilgi ve tecrübe kazanayım kalıp yapacağım. Sonra renk ve koku işine gireriz.:D
Eklenti 715712

Sabunda renk ve koku işi en önemsiz ve hatta gereksiz taraf.

Önemli taraf ise, kullanılan yağların türleri ve birbirlerine göre oranlarının sabunun kalitesini ve özelliklerini nasıl değiştirdiği.

Aslında sadece bununla da bitmiyor. Bir de, sabunlaşma dışı olarak sabuna katılan yağların verdiği özellikler var. Bununla koku vermek için eklenen esansiyel yağları değil, ciltte farklı özellikleri olan yağları kastediyorum.

Farklı yağ kombinasyonları sonsuz farklı özellikte sabun yapma imkanı verir ki, işin sanat tarafı da burada.

Bu bakımdan soapcalc çok iyi.

Kullanılabilir yağların hemen hemen tamamı uygulamaya tanıtılmış. Hepsinin sabunlaşma oranları, asit özellikleri vs. belli. Hazırlamayı düşündüğünüz reçete ile sonunda nasıl bir sabun elde edebileceğinizi önceden görebiliyorsunuz.

Eklenti 715713

Örnek: Bu reçete uygulandığı taktirde ortaya çıkacak sabunun, temizleme gücü, sertliği, ciltteki kondisyonlayıcılığı, köpük durumu, kremsiliği vs. hepsini önceden görüyorsunuz. Buna göre, daha sabunu yapmadan bazı yağları ekleyip çıkararak, ya da oranlarını değiştirerek istediğiniz özellikleri elde edebileceğiniz reçeteyi oluşturma imkanınız var.

halcur 19-01-2021 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1602285)
Sabunda renk ve koku işi en önemsiz ve hatta gereksiz taraf.

Bu kısmı es geçemem evde biri kartaşmış da olsa bebelerim var ve onlar da bu işi merak ediyor.

Alıntı:

Önemli taraf ise, kullanılan yağların türleri ve birbirlerine göre oranlarının sabunun kalitesini ve özelliklerini nasıl değiştirdiği.

Aslında sadece bununla da bitmiyor. Bir de, sabunlaşma dışı olarak sabuna katılan yağların verdiği özellikler var. Bununla koku vermek için eklenen esansiyel yağları değil, ciltte farklı özellikleri olan yağları kastediyorum.

Farklı yağ kombinasyonları sonsuz farklı özellikte sabun yapma imkanı verir ki, işin sanat tarafı da burada.
Bu konuda haklısınız. Farklı içeriklerin farklı faydaları vardır ama ben daha ilk basamaktayım. Bunu ifade etmek istedim. Bu arada infüzyon yağlarım var. Onlardan da faydalanacağım bu konuda.


Alıntı:

Bu bakımdan soapcalc çok iyi.
Kullanılabilir yağların hemen hemen tamamı uygulamaya tanıtılmış. Hepsinin sabunlaşma oranları, asit özellikleri vs. belli. Hazırlamayı düşündüğünüz reçete ile sonunda nasıl bir sabun elde edebileceğinizi önceden görebiliyorsunuz.

Örnek: Bu reçete uygulandığı taktirde ortaya çıkacak sabunun, temizleme gücü, sertliği, ciltteki kondisyonlayıcılığı, köpük durumu, kremsiliği vs. hepsini önceden görüyorsunuz. Buna göre, daha sabunu yapmadan bazı yağları ekleyip çıkararak, ya da oranlarını değiştirerek istediğiniz özellikleri elde edebileceğiniz reçeteyi oluşturma imkanınız var.
Soapcalc kullandım. Pratik ve zengin bir program. Dediğiniz gibi muhtemelen en ayrıntılı program.
Ama bir program daha var. Aşağı yukarı soapcalc'ın yaptığı şeyin aynısını yapıyor. Ben onu da çok beğendim. Mobil telefonlarda çalışıyor. Bilgisayar için var mı bilmiyorum. saponify Tavsiye ederim.

bakidilek 26-01-2021 12:29

Benim de sabun için ufak bir önerim var, kullanılan su önemli ve yağmur suyu tavsiye ediyorum. Sayın Halcur'un karşılaştığı sorunlarla ben de karşılaştım. Her şeyi ölçülere göre yapmama rağmen sabunum bir kaç kez tutmadı, hatta tutmayan sabun karışımına belki kostiği yanlış hesapladım diyerek daha fazla kostikli su katmama rağmen sabun tutmadı. Sonradan olayın kullanılan su ve yağın sıcaklığı ile değiştiğini farkettim.

MeyveliTepe 12-03-2021 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derece (Mesaj 1604206)
Doğal sabun üretiminde, defne yaprağı külü, meşe külü; baz olarak kullanılır, saf hindistan cevizi yağından elde edilen sabun en iyi köpüren katı sabundur, ancak ülkemizde sabun yapımı için çok pahalıdır.

Çöven otu, sabun cevizi, kül ile yapılan sabunlar ancak doğaldır

Kostikle yapılmış; defne yağı, zeytin yağı, ay çiçek yağı, pamuk yağı vs sabunlar doğal olarak satılıyor, doğal değildir, kimyasal şampuan kullanmayın, doğal sabun kullanın dedikleri şey kostiktir, o da kimyasaldır, saçma kıyas, şampuanlar belki de daha masum.
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/21739.htm

Bahsettiğiniz küller kimyasal değil mi? Kimyasız bir şey mi?

Ne kullanırsanız kullanın, sabunlaşmayı sağlayan şey asit ve baz reaksiyonudur, asit ve bazın molekül sayılarına göre gerçekleşir. Baz olarak kül kullandığınızda, küldeki kostik ile reaksiyon gerçekleşir ancak külde bulunan baz miktarını ölçemezsiniz.

Asit ve baz reaksiyonu ile oluşan sabunların hiçbiri doğal değildir. Dolayısıyla kül ile yapılan hesabı belirsiz sabun da doğal değildir.

Doğal olan, herhangi bir reaksiyon gerektirmeksizin, sabun etkisi gösteren bitkilerdir.

MeyveliTepe 12-03-2021 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HasatZamanı (Mesaj 1604237)
Mahiyet açısından ele almak gerekli, sağlıklı mı değilmi; mesela meşe külü şifahidir, aynı şekilde orta anadoluda baklavalarda dahi kullanılır, ancak kostiği içemezsiniz...

Kül, kimyasal bir reaksiyonun (yanma) sonucudur. Reaksiyon sırasında karbon, enerji açığa çıkararak oksijen ile bileşik oluşturup uçar. Geride ağırlıklı olarak kalsiyum ve bir miktar potasyum, hidroksit CaOH ve KOH bileşikleri kalır. Hidroksit bileşiklerinin hepsinin ortak adı kostiktir. Şifalı kostik diye de bir kategori veya tanım yoktur.

Kül suyunu içebiliyorsanız aynı oranda çözünmüş kostik suyunu da içersiniz. İkisi de sağlığa faydalı değildir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024