Alıntı:
2016 yılında vermiş oluğunuz sabun reçetesi ile [%14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil)], yakın zamanda vermiş olduğunuz beyaz sabun tarifinden birini seçseniz, bu hangisi olurdu? Yine ilk tarifte vermiş olduğunuz oranları soapcalc sitesinden reçeteleştirmiştim. Söylediğiniz gibi, su/yağ oranını %33 almıştım. Fakat su/yağ oranını %45' lere çıkardığımda hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy ve INS değerlerinde herhangi bir değişim olmuyor. Sadece Iodine değerinde 2 birimlik azalma oluyor. Su/Yağ oranını yükseltmenin sabunda ne gibi dezavantaj(lar)ını gözlemlediniz? |
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla bu sabunları yaptıktan sonra iki ay beklemeniz lazım peki bizim yaptığımız sıvı sabunların bekleme süresi var mı **** bekleme süresi ne kadar
Cevap yazana şimdiden teşekkürlerimi sunarım güzel ve coronasız günler dilerim |
Alıntı:
2016'da verdiğim reçetenin sabunu da çok kaliteli. Aynı reçeteyi şimdi yapsam, zeytinyağını %50'ye indirip %5 hintyağı kullanırdım. Kaliteli sabun yapmakta sınır yok, gerçekten de sonsuz farklı reçeteyle iyi sabun yapmak mümkün. |
Alıntı:
|
Merhaba, tüm mesajları bir ümit okudum belki küllü sabun yapıp burada ayrıntılı ölçüler vererek tecrübelerini paylaşan olmuştur diye ama maalesef bulamadım, gözden kaçırmamışsam şayet. Kül veya kostik ikisi de baz, farkeden bir şey yok deniliyor ama eskiler küllü suyla elde çamaşır yıkar, hamurişlerinde, ekmek yapımında maya niyetine kullanırlarmış. Yenmesini bırakın, elle, yüzle teması bile çok tehlikeli olan kostik ile yapılan sabunla, küllü suyla yapılanın (tabi yine ölçülerine uyularak) içeriğinin aynı olamayacağını düşünüyorum içten içe. Elimizde 5 lt yemeklik zeytinyağı var, tadı ağır olduğundan sabun yapmak istiyoruz ama nasıl, işte bütün mesele bu!��
|
Alıntı:
Sabunlaşma denilen işlem rastgele bir işlem değil. Ne kullanırsanız kullanın tamamen kimyasal bir reaksiyon. Her kimyasal reaksiyonda olduğu gibi, asitin ve bazın molekül sayıları vb. parametrelere göre sabunlaşma oluyor veya olmuyor. Söz gelimi, sabun yaparken kullanılan yağın sabunlaşma katsayısının üstünde baz kullanılır ise, asit (yağ) ile reaksiyona girememiş serbest baz sabunun içinde kalır (ve kül de olsa NaOH da olsa zararlıdır). Tersi olursa, sabunun içinde sabunlaşmamış yağ kalır (ki %5 oranında yağ kalması tercih edilen bir durum). Külde sorun şu ki, kaç gr külün suyu kaç gr baza karşılık gelir. Bunun bir hesabı yok. Her kül de aynı değil. Hatta her meşenin de külü aynı değil, bölgeye göre, kesildiği aya göre bile değişir. Neticede kül ile yapılan sabun hesapsız bir sabundur ve ortaya çıkan sabunun nasıl bir sabun olacağı tesadüfidir. Sabunda serbest baz kalması oluşturduğu risk sebebiyle sakıncalıdır. Bunun tek istisnası, pişirilerek sıcak yapılan ve serbest bazın yıkanarak ve ikincil kimyasal reaksiyonlarla nötralize eden, serbest baz kalmamasını garanti etmek gibi işlemleri de içeren prosesler. Bunlar da kolay işlemler değil. |
Sayın Meyvelitepe, gerçekçi açıklamalarınız için teşekkür ederim. Küllü sabunu, işin ehli birinden görmeden kotaramayacağız anlaşılan. Mesela sabunu yıkamak nasıl oluyor? Sizin küllü sabun hakkında pek çok şey bildiğiniz açık. Hiç denemeyi düşünmediniz mi? Denediğinizin düşüncesi bile heyecanlandırdı beni. Nasıl yol gösterici olurdu bizim için!
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Buradaki tarifleri denedim, soapcalc üzerinden hesap yaptırıp denedim, Youtube'den çeşitli tarifler denedim, BİM'den lavabo açıcı aldım denedim, internetten sodyum hidroksit getirttim denedim, kızartma yağı ile denedim, kullanılmamış sızma zeytin yağı ile denedim, hindistan cevizi yağı ekledim denedim, termostat satın aldım denedim... Kısaca ben sabun yapamadım. Youtube'ye bakıyorum eritilmiş kostiği döküyor yağın üzerine, karıştırıyor, tamam. Çok basit. Bu güne kadar hedefleyip de yapamadığım tek şey desem yeridir. Beceriksizlik bende demek ki... |
Alıntı:
Çok basit bir kaç kural var, uyulduktan sonra sabun olmamasını becermek hayli zor :) |
3 Eklenti(ler)
Kendimden şüpheleniyordum zaten, çok kolay işleri yapamayan sadece zor işleri yapan birisi miyim diye. Örnek herkese şalgam tarifi veririm ama ben yaptığım zaman y a şalgam mayalanmaz ya da şalgamımı terörist mikro organizmalar ele geçirir.:o
Neyse sabunu nasıl yapıyorum/yapmaya çalışıyorum? Az miktarlarda yapıyorum, tecrübe kazanmak için. Örnek; En son yaptığım sizin verdiğiniz ölçülere göreydi. 500 gr zeytin yağı 190 gr su 64,35 gr sodyum hidroksit. Ben bu ölçüleri beşte bir oranında azalttım. Başaramazsam israf olmasın diye.(Başaramama ilk hedefim yani.) 100,00 38,00 12,87 bu şekilde Mutfak tartısı ile ölçüleri ayarladım. -Sodyum hidroksiti plastik bir kaba koyup suyu ekledim ve tahta çubukla karıştırdım -Yağı cezveye koyup ısıttım -Termostat ile ölçtüm ısılarını ve ortalama 40 derece civarı karıştırdım birbirine -Bir buçuk saat civarında tahta bir çubukla karıştırmaya devam ettim. SONUÇ: Sütlü kahve kıvamına yakın bir şey SONUÇ 2: Dök gitsin Süreç bu. Malzemeler Eklenti 715631 Eklenti 715632 Kullandığım ölçülerin bir kısmı Eklenti 715633 |
Olmadığını ne biliyorsunuz?
Bir kalıba döküp en az 24 saat bekleyip, katılaşıp katılaşmadığına da bakmanız lazımdı. Her ne kadar sadece zeytinyağı ile yapılan sabun biraz yumuşak olur ve uzun bir süre (3 ay kadar) kurutulması gerekse de yine de sabun olur. Zeytinyağını 40 gr koyup, 60 gr tereyağı, 14.37 gr kostik ve 38 gr su ile deneyin bir de. Miktar çok az olduğu için karıştırmak biraz problemli. Çubuk yerine el blenderiyle karıştırmak her zaman çok daha etkilidir. Karıştırma sonunda sabun çok katılaşmaz zaten (yağlara da bağlı olarak). Kalıpta beklerken katılaşır. Onu da kalıba döküp, üzerine (sabuna değmeyecek şekilde) su emici mukavva gibi bir şey koyup ılık bir yerde bekletmek lazım (aynı yoğurt mayalar gibi). 24 saat sonra sertleşir. Kalıptan çıkararak 2 ay kadar kurumaya almanız lazım. |
Ben elimdeki yağlar ile, sabun hesap programlarını kullanarak soğuk proses katı sabun yapıyorum. Yağ fazlası ve ilave aromatik yağlar ekliyorum. Şuana kadar tüm denemelerimde başarılı oldum, sizlere de önerim o olur.
|
Alıntı:
Sayın Meyvelitepe, Bu ilk denemem değil. Daha önce de bu şekilde "cıvık" olanlar bir kaç gün beklememe rağmen donmamıştı. 40 dakikalık 3 dizi bölümü bitirdim karıştıra karıştıra. (Hatta birisi çocukluğumdan kalma Shogun idi.) Yine aynı durum gerçekleşecek beklentisiyle döktüm. Bu arada izlediğim tüm videolarda puding kıvamı deniyor ve görüntüye göre hep de öyle oluyor. Hele de genç bir abla ilk defa yapıyorum duyurusu ile kızartma yağlarından 6 kilo "şak" diye yapınca ben de burada "çat" diye bin bir parçaya yarıldım. Tamam, bir daha deneyeyim zaten aldığım iki kilo kostik lavabo açmakla bitmez. |
Alıntı:
Sizin yaptıklarınızda sabunu kostik ve yağı karıştırınca puding kıvamında mı oluyor. yoksa benimki gibi sütlü kahve kıvamında mı? Bende de geçen sene yaptığım nane yağı, kantaron yağı, lavanta yağı, kekik yağı, biberiye yağı gibi aromatik yağlar var ve sabun yapımında kullanmak istiyorum ama önce sabun yapabilmem lazım. |
Yağların türüne ve karıştırma sıcaklığına göre değişse de, evet, puding kıvamında olur. Karıştırma sonunda sabunun üstünde "Trace" denilen, iz bırakmaya başlar. Bir de mümkünse el blenderi gibi bir şeyle karıştırın. Katı yağların oranı çoksa ve sıcaklık düşükse puding'den daha katı olur ve karıştırma zorlaşır, kalıba dökmek de problem olur. Bu yüzden shea yağı, palm yağı veya kakao yağı gibi yağların oranlarının yüksek olduğu durumda genelde 50 derecede işlemi başlatırım ki, çabuk katılaşıp karıştırma yetersiz kalmasın.
Bir izolasyon dübelinin geniş başlığına üç yerden kesik atıp hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi bir şekle soktum. Sonra da şarjlıya takarak, (boya karıştırma aparatı gibi bir şey oldu) sıvıyı kabın altına itecek şekilde, sıvının içinde köpük yapmadan karıştırıyorum. En fazla 5 dakikalık bir karıştırma yeterli oluyor. Kostik çözündürülmüş suyun soğutulması ile yağın ısıtılmasını ve aynı derecede buluşturulmasını düzgün yaptığınızı var sayıyorum. Yine olmazsa kostikte bir problem vardır. Bazı youtube videolarında vatandaş zeytinyağını değnekle karıştırıp sabun yapıyor. Kostik oranlarına bakılırsa, olması gerekenin 2 misli kostik koyuyorlar. Bu sayede değnekle karıştırmayla da katılaşıyor ama sabunda da ciddi oranda serbest kostik kalarak gayet zararlı bir şey oluyor. Neticede,"saponification" denilen işlem moleküler seviyede gerçekleşen bir kimyasal reaksiyon. Bunun için de molekülü moleküle temas ettirecek denli bir karıştırma gerekiyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
(Bu arada, %60 tereyağ + %40 zeytinyağ formülü ins değeri 157 olan sabun veriyor ki, çok iyi bir değer.) |
Alıntı:
Tekrar teşekkürler. |
1 Eklenti(ler)
Bugün facebook'da rastladığım mesaj. Vatandaşın sabun tarifini içeriyor.
Eklenti 715677 Rakamlara dikkat. 5 kg zeytinyağ (beş buçuk da olabilirmiş), 1 kg kostik (NaOH), 1,5 litre suda çözülecekmiş. karıştırılıp sabun yapılmış. Güzel güzel kalıp resimleri var. Olması gereken kostik miktarı, yağ fazlası olmadan ve yağ 5,5 kg olması durumunda 745 gr. Bu durumda 255 gr fazla kostik nerede? Böyle sabunları "aman da ne güzel, doğal sabun" diye bayıla bayıla satın alıyorlar. Tek kelime ile tehlikeli. |
Alıntı:
Ben yazıyı anlamadım, çözebilmek için çok uğraştım. Twitter/Facebook ahalisinin Türkçesinin ilkokul mezunu bir kadında tezahürünün eğitim seviyemiz hakkında bir fikir vermesi dolayısı ile hem bir aydınlanma yaşıyorum hem de nasıl boşa kürek çektiğimizi üzülerek görüyorum.(Bu arada noktalama işareti olmadan uzun cümle kurmanın keyfini de yaşıyorum.) Sabun meselesini unuttum, iyi mi? : ) Öğretmenlik böyle bir şey. Sabun meselesinde insanları yanlış yönlendirmesi ile ilgili de güzel bir atasözümüz var: Kılavuzu karga olanın burnu .....tan çıkmaz |
Sayın Halcur,
Elle çırpmanız halinde çok kıvam almıyor, sıvı şekilde kalıplara dökülüp, bekleme süresi uzun tutulursa onlar da katılaşıyor. El blenderı ile yapmazsam benim de o şekilde oluyor. Son sefer Hindistan cevizi yağı ile blender kullanarak yaptım. Kalıplara zor döktüm diyebilirim. :) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu gün de hindistancevizi yağı ekleyerek sabun yapmayı düşünüyordum. Mesajınız benim açımdan ilginç bir tesadüf ya da tevafuk oldu. Bu konuyla ilgili bana yardımcı olan, mesajlarıma cevap veren Sayın MeyveliTepe, Sayın dryad ve Sayın Portakal Rengi...Eksik olmayın. Teşekkürler. Sağdaki yuvarlaklar Sayın MeyveliTepe'nin tereyağlı tarifi. Diğer büyük olanlar zeytin yağlı sabun. Biraz daha bilgi ve tecrübe kazanayım kalıp yapacağım. Sonra renk ve koku işine gireriz.:D Eklenti 715712 |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Önemli taraf ise, kullanılan yağların türleri ve birbirlerine göre oranlarının sabunun kalitesini ve özelliklerini nasıl değiştirdiği. Aslında sadece bununla da bitmiyor. Bir de, sabunlaşma dışı olarak sabuna katılan yağların verdiği özellikler var. Bununla koku vermek için eklenen esansiyel yağları değil, ciltte farklı özellikleri olan yağları kastediyorum. Farklı yağ kombinasyonları sonsuz farklı özellikte sabun yapma imkanı verir ki, işin sanat tarafı da burada. Bu bakımdan soapcalc çok iyi. Kullanılabilir yağların hemen hemen tamamı uygulamaya tanıtılmış. Hepsinin sabunlaşma oranları, asit özellikleri vs. belli. Hazırlamayı düşündüğünüz reçete ile sonunda nasıl bir sabun elde edebileceğinizi önceden görebiliyorsunuz. Eklenti 715713 Örnek: Bu reçete uygulandığı taktirde ortaya çıkacak sabunun, temizleme gücü, sertliği, ciltteki kondisyonlayıcılığı, köpük durumu, kremsiliği vs. hepsini önceden görüyorsunuz. Buna göre, daha sabunu yapmadan bazı yağları ekleyip çıkararak, ya da oranlarını değiştirerek istediğiniz özellikleri elde edebileceğiniz reçeteyi oluşturma imkanınız var. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Ama bir program daha var. Aşağı yukarı soapcalc'ın yaptığı şeyin aynısını yapıyor. Ben onu da çok beğendim. Mobil telefonlarda çalışıyor. Bilgisayar için var mı bilmiyorum. saponify Tavsiye ederim. |
Benim de sabun için ufak bir önerim var, kullanılan su önemli ve yağmur suyu tavsiye ediyorum. Sayın Halcur'un karşılaştığı sorunlarla ben de karşılaştım. Her şeyi ölçülere göre yapmama rağmen sabunum bir kaç kez tutmadı, hatta tutmayan sabun karışımına belki kostiği yanlış hesapladım diyerek daha fazla kostikli su katmama rağmen sabun tutmadı. Sonradan olayın kullanılan su ve yağın sıcaklığı ile değiştiğini farkettim.
|
Alıntı:
Ne kullanırsanız kullanın, sabunlaşmayı sağlayan şey asit ve baz reaksiyonudur, asit ve bazın molekül sayılarına göre gerçekleşir. Baz olarak kül kullandığınızda, küldeki kostik ile reaksiyon gerçekleşir ancak külde bulunan baz miktarını ölçemezsiniz. Asit ve baz reaksiyonu ile oluşan sabunların hiçbiri doğal değildir. Dolayısıyla kül ile yapılan hesabı belirsiz sabun da doğal değildir. Doğal olan, herhangi bir reaksiyon gerektirmeksizin, sabun etkisi gösteren bitkilerdir. |
Alıntı:
Kül suyunu içebiliyorsanız aynı oranda çözünmüş kostik suyunu da içersiniz. İkisi de sağlığa faydalı değildir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024