agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Daha İyi Bir Yaşam İçin (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/)
-   -   Doğal sabun yapımı (http://www.agaclar.net/forum/daha-iyi-bir-yasam-icin/3018.htm)

mehmetaliozkara09 24-01-2007 11:35

Doğal sabun yapımı
 
İyi günler.

Ninelerimiz veya annelerimiz eskiden küllü su ile çamaşır yıkamışlar. Evet bildiğimiz odun külünü bir gün önceden ılık suda bekletip ertesi gün bunu çamaşır yıkamada kullanırlarmış. Şimdi bazı yerlerde doğal sabun yapımına önem veriliyor.Bizler de zeytinci olarak zeytinyağının dipte biriken posalarını sabun yapıyoruz. (ihtiyacımız kadar).

Doğal sabun yapımını, özellikle odun külü ile yapmasını bilen var mı? Bizim ölçülerimize uyuyor mu? Bilgilerimizi paylaşalım.

denizakvaryumu 24-01-2007 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetaliozkara09 (Mesaj 69419)
İyi günler.

Ninelerimiz veya annelerimiz eskiden küllü su ile çamaşır yıkamışlar. Evet bildiğimiz odun külünü bir gün önceden ılık suda bekletip ertesi gün bunu çamaşır yıkamada kullanırlarmış. Şimdi bazı yerlerde doğal sabun yapımına önem veriliyor.Bizler de zeytinci olarak zeytinyağının dipte biriken posalarını sabun yapıyoruz. (ihtiyacımız kadar).

Doğal sabun yapımını, özellikle odun külü ile yapmasını bilen var mı? Bizim ölçülerimize uyuyor mu? Bilgilerimizi paylaşalım.


Sizin yaptığınız da doğal sabun...ancak zeytinyağından sabun yapanlar ikiye ayrılıyor.

1-Yemeklik yağdan yani kaliteli yağdan sabun yapanlar (pahalı yöntem)

2-Asiti çok fazla olan yağdan yapılan sabunlar (ucuz sabun)

Asıl beni düşündüren sabuna katılan kostik...Kostik için aslında sağlığa zararlı diyorlar ama bu konu hakkında bir şey bilmiyorum.


.

Müjgan 24-01-2007 12:23

Bu tarifi bana annem vermişti. Ege'de çok zeytinyağı tüketilir ve büyük damacananın dibinde kalan yağlardan her yıl sabun yapılır.
Bu kostik kullanılarak yapılan tarif. Diğer tarifi yazan olursa ben de onu anneme vereyim :)

6 litre zeytinyağ ,
6 litre su
1 kg.kostik
ve metal olmayan kap kacak...
Bu malzeme ile 2 tip sabun yapmak mümkün.

1.yöntem soğuk su sabunu tabir edilen sabun ki, yapımı şöyle :

6 litre suyun içinde, 1 kg. kostik tamamen eritilir. Bu eriyik zeytinyağı üzerine damla damla akıtılarak, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. İşlem bittiğinde sabun işlemi de bitmiştir. Oluşan sabun uygun ortamda sertleşmeye bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek
kalıplanır.

2.yöntem sıcak su sabunu :

Aynı ölçüler kullanılır ve bunda tek fark işlemi kaynatarak tekrarlamaktır. Bu yöntemde su altta kalır ve sabun üstte toplanır.
Aynı şekilde bu sabun da uygun düz bir zemine dökülüp katılaşınca kesilir. Alttaki suyu dökebilirsiniz :)

Geçen gün doğal ürünler fuarından çok ilginç sabunlar aldım. Transparan görünümdelerdi ve ısırgandan yapılan sabunun içinde minik bitki parçaları vardı ve son derece dekoratif görünüyorlardı. Yine safranlı sabunun içinde de safranın kendi parçaları vardı. Teknoloji bu kadar ilerlemişken evde sabun yapmak yorucu.
Ama bunu denemek ve sabunu elde etmenin keyfini yaşamak da ayrı bir güzellik.

denizakvaryumu 24-01-2007 14:53

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...?viewid=392833

kostikle ilgili bir haber


.

praecox 24-01-2007 15:07

Kostik yani sudkostik veyahut sodyumhidroksit kısacası NaOH bazik bir maddedir ve de en az bir kezzap zaçyağı, tuzruhu gibi tahriş edici bir maddedir.

pH skalasının ortasını 7 olarak alır isek nasıl pH 2 - 1 ye yaklaştıkça asitlik ciltde yakıcı etki yapar ise bu değer kostikle 13 - 14 lere varması da aynı derecede taşriş edici yakıcıdır.

asit bir proton pompası iken kostik bir proton emici madde gibi görülür sonuçda rüzgar misali deride havanın emilmesi mi üflenmesi mi daha az zararlı bilinmez... :)

zaten sabunun gözde yanması bu zeytinyağı asidinin kostikle olan dengesinin kostikden yana kayarak açığa çıkan NaOH nın tahriş edici özeliğinden kaynaklanır.

bir yağ ne kadar yağasidi miktarı yüksek ise sabun oluşumu yani R-COOH -> R-COONa o kadar yüksek demektir. bundan dolayıdır ki parafin yağı ile kostik karışımından sabun eldesi pek mümkün olamaz. tabii burda potaslı kostikle yapılana arap sabunu gliserinle oluşturduğumuz mono-, di-, tri gliseridli emulgatörlü sabunlar da saydam olur. vs.vs. vs.

korkarım kimya bilgisi olmıyanlara pek bir şey anlatmayı beceremedim...:(

suyun yıkama özeliği sadece yüzey gerilimini azaltan bir madde ekler isek dokuya nüfuz eder kiri çözer bir hale getirebiliriz. bunun için bazen kül bazen soda kullanılmış.

burada sabun tensit veya başka her ne ise yıkamadaki görevi suyun yüzey gerilimini düşürücü etkisi olması. kosmetik veya sabun sanayi bu konuda ciddi ve çevreci adımlar attı burada kayık yerine sal kullanmanın nostaljiden öte bir etkisi yok sanırım.

denizakvaryumu 24-01-2007 15:19

Erkan Hocam,
bu durumda kostikli sabunlar için "vücudumuzu zehirle yıkıyoruz" diyebilir miyiz?

Külle sabun yapılması konusunda ne dersiniz?

.

brody 24-01-2007 17:17

İnternette rastladığım bi tarif, ama denemedim.
Alıntı:

Bunun için eğer vaktiniz varsa sizler de evinizde yeşil bir teknikle doğal sabunlar yapabilirsiniz.

Sabun yapmak için bitkisel veya hayvansal yağ, biraz temiz odun külü, temiz su ve biraz tuz yeterli.

Ticari olarak üretilen sabunların büyük bir kısmında hayvansal yağlar kullanılıyor, çünkü hayvansal yağlardan yapılan sabunlar daha fazla köpürüyor ve daha çok yumuşatıyor. Ancak, cilt sağlığı için bitkisel yağlar daha yararlı. Bu nedenle siz hem hayvansal yağdan hem de bitkisel yağdan sabun yapabilirsiniz.

Pratik olarak sabun yapımındaysa bizim "lavabo aç" olarak satılan ya da kostik adı île bilinen sodyum hidroksit kullanılıyor. Fakat bu malzeme hem sentetik hem de hatalı kullanımda patlayabiliyor.

Doğal sabun yapmak için öncelikle iyi kalitede kül elde etmeniz gerekiyor. Bunun için çoğunlukla meşe odununun yakılmasıyla elde edilen kül kullanılıyor. Daha kaliteli ve daha açık renkli sabun yapmak içinse kayın ya da elma ağacı kulunu tercih edebilirsiniz.

Yağ seçimine gelince en sağlıklı olarak zeytin veya defne yağından iyi kalite bir sabun elde edebilirsiniz. Eğer maliyeti düşürmek isterseniz zeytin yağınıza bir miktar çiçek yağı ekleyebilirsiniz. Bunun dışında pamuk yağı, fıstık yağı gibi düşük kaliteli yağlardan da sabun üretebilirsiniz.

Bitkisel yağ kullanmak istemiyorsanız büyük baş hayvanlardan alabileceğiniz donyağını eriterek kullanabilirsiniz.
Sabun yapımına gelince, 1 ölçü suya bir miktar temiz külü koyup ateşte ısıtıp dinlendirin.

Bu karışıma ne kadar kül koyacağınızı kendiniz tespit edebilirsiniz.
Küllü suya ufak bir patates koyun. Eğer patatesiniz batıyorsa, karışıma kül eklemeniz gerekiyor. Eğer patates tamamen suyun üzerine çıkıyorsa karışıma biraz daha su koymalısınız.

Küllü su karışımını hazırlayıp ısıttıktan sonra başka bir kapta 3 ölçü yağı 40-50 °C'ye kadar ısıtın.

Yağ ılındıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin ve bileşimi kısık ateşin üzerine alarak bir tahta ile karıştırın ve içine bir tutam tuz atın. İçine attığınız tuz sabun un sert ve dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Yaklaşık yarım saat karıştıktan sonra bileşim puding haline gelince sabun unuz hazır hale geldi demektir.

Bu karışımı daha önceden hazırladığınız kaplara dokun ve iki gün kapta tütün. İki gün sonunda kaptan çıkardığınız sabun kalıplarını 1-2 ay gölgede kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Bu işlemi açık havada yapmanız ve çelik tencere kullanmanız sağlık açısından önemli. İyi bir sabun un püf noktası da karışımı hiç köpük kalmayana kadar karıştırmak.

Arzu ederseniz yağın içine az miktarda lavanta, gül yağı gibi aromatik yağlar koyarak hoş kokulu sabunlar elde edebilirsiniz.
Kaynak

Todor 24-01-2007 17:40

Kostik sodayı lavobo açıcı olarak biliyorum ben. Hani lavoboya boşaltıp üstüne kaynar su dökünce giderleri açan beyaz toz.

Müjgan 24-01-2007 17:51

Teşekkürler brody, bu tarifi anneme vereceğim :)

praecox 24-01-2007 17:53

Zaten lavabonun açılması da orda biriken yağımsı maddelerle sabunumsu kaygan bir madd oluşturmasından suyun pisliğe daha iyi penetre edip pisliğin yüzeyden kaymasını sağlamak zaten lavabo açacağı kostikli su veya natriumhydoksitli sudan başka bir şey değil onu da tıkalı lavaboya böküp orda yapılan kimyasal işlem sabunlaşmadan başkacada bir şey değil...

yani hepimiz evde lavabo açıcağız derken sabun zaten yapıyoruz.
bu arda kostik nasıl patlarmış merak ettim doğrusu :)

dogaya asigim 25-01-2007 14:58

Biz denizliliyiz..cocuklugumda eskiden köyde annem ve diger bayanlar,özel bir ot toplarlar ve onu yakarlardi.geride kalan külü her camasir yikama günü geldiginde suyla kaynatir sonra onu cöktürür(suyu dinlenmeye birakmak,kül altta kalir suyu üstte)isde o suyla camasir yikardi ve saclarimizida..ama öyle güzel parlardiki saclarimiz..sanki o su sabunluymus gibi kayardi parmaklarimizin arasindan...eskileri cok özlüyorum..ha o özel otun ismi köy dilinde ÜZERLIK idi....hani baz yerlerde tohumlarindan duvar süsleri yapiliyorya dizilerek...nazardan koruduguda söyleniyor ne derece bilmiyorum ama isde o ot...bilmissinizdir herhalde...saygilar

denizakvaryumu 25-01-2007 15:04

üzerlik otu bizim memlekette "mezarlık otu" diye bilinir.

Daha çok tarihi eserlerin ya da mezarlıkların olduğu yerlerde biter.Bu şekilde kullanıldığına ilk defa şahit oldum.

Sergüzen 05-02-2007 00:17

Denizakvaryumu,
Vücudumuzu sabunla yıkadığımızda zehirlemiyoruz,amma derimizin üzerinde bulunan yağlar sabunla uzaklaştırıldığı için derimiz kurumaktadır.Buna neden, sabunun pH değeri alkaliktir.Günümüzde vücut için pH değeri nötr(7) veya hafif asidik pH 5,5 olan yıkama maddeleri kullanılmaktadır.Bunlar derimizin kurumasını önlerler.Bu kuruma ilerliyen yaşlarda daha fazladır.
Sodyumhidroksit yağın içindeki asitlerle kimyasal reaksiyona girerek sabunlaşır,yani sabun yeni bir kimyasal maddedir.Ayni zamanda en ucuz antiseptiktir.(mikrop öldürücü)

eylems 20-05-2008 03:59

Benim ilgimi çekti.Lisede kimya dersinde bitkisel yağa;yanlış hatırlamıyorsam ispirto ekleyerek arap sabunu kıvamında sabun yapmıştık.Üniversitede heryer defne kaplıydı ve kimya bölümünde okuyan arkadaşlarımda defne sabunu yapmışlardı.Sayın brody nin verdiği tarifi uygulayacağım.Yalnız zeytinyağı kullandığımda içine aromatik yağ eklersem(kayısı yağı,lavanta) olurmu?Piyasada satılan zeytinyağlı sabunlar yeşil oluyor.Benim yapmayı tasarladığım kayısı kokulu veya lavantalı sabunlarda mı yeşil olur?**** renklendirme nasıl yapılıyor?

Nihal 31-05-2008 20:15

Eylems Brody'nin verdiği tarifi uyguladın mı acaba?

eylems 01-06-2008 01:37

Sayın brody nin verdiği tarifi uygulayacağım.

Yücel Özlem 01-06-2008 15:23

Alıntı:

Piyasada satılan zeytinyağlı sabunlar yeşil oluyor.
Zeytinyağından yapılan sabunun beyaz, pirina yağından yapılan sabunun da yeşil olduğunu biliyordum.

denizakvaryumu 01-06-2008 23:48

Beyaz renkli sabunu tercih edin derim, gerçek zeytinyağından yapılmıştır.

Yeşil renk Yücel Beyin de yazdığı gibi prinadan yani posadan yapıldığını gösterir.

Tabi sonradan yeşil rengi beyazlatanlar da oluyor.

karaselvi 02-06-2008 00:18

kostik Yağla birleşerek yeni bir madde olur. Zehir **** yakıcı özelliği kaybolur.
Benim teorim ve bildiklerim şöyle ; her kostik melekülü bir kısım yağla bir leşip yeni bir madde oluşturuyor. Ama konstik gereğinden fazla katıldığında fazla meleküller birleşecek yağ bulamadığından konstik olarak sabunun içinde kalır. Diğer yağla birleşen konstikler zararsız hale gelir ama birleşemeyenler asit etkisini sürdürüp zarar verebilir. Konstikin fazla gelmemesi için Fabrika labaratuvarlarında hassas ayarlar yapılır. Ama evlerde yapanlar dilinin uçuyla karışımın tadına bakıp acılığına göre ayar yapıyorlar **** önceden bildikleri ölçüleri kullanıyorlar. Buda sağlıklı olmuyor. Sabundaki zararlı madedeler zamanla deride birikerek cilt kanserine sebeb olabiliyor.

denizakvaryumu 02-06-2008 00:25

Evet, bu nedenle kostikli sabun kullanmak istemem.

Türkiye'de kostiksiz sabun bulamayacakmıyız?

karaselvi 02-06-2008 00:37

Konstik yağla birleşince zararlı bir etkisi kalmıyor. Ama ayarı düzgün yapılmamısa zararlıdır. Bu yüzden ucuz sabun ve şampuanlardan kaçınınız. En sağlıklı özenerek yapılmış zararsız şampuanlar bebek şampuanlarıdır. Bu konuya önem veriyorsanız bebek şampuanı kullnın.:) Benden size tavsiye.

karaselvi 02-06-2008 11:54

Ne yağından olursa olsun sabun veya şampuana konstik katılıyor. Önemli olan miktarı.

Nihal 02-06-2008 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brody (Mesaj 69584)
İnternette rastladığım bi tarif, ama denemedim.


Kaynak

Arkadaşlar burda verilen tarifi deneyen var mı acaba?Burda patatesle ilgili olan kısmı tam anlayamadım.Dengede olduğunu nereden anlayacağız?

Yardımcı olursanız çok sevinirim;)

COYOTE 02-06-2008 15:48

Sevgili nihal bu yöntemi babam lakerda yaparken kullanıyor ama zeytinle. Yani patates sizin hazırladığınız karışımı anlamanızı sağlayacak. Batarsa külü az demek batmazsa suyu. Sizin patatesin( Fizikte vardır ya bu konu)konumuna göre ekleme yapmanız gerek. Olması gereken denge de patatesin hazırladığınız karışımın tam ortasında durması.Şeffaf bir kapta daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Umarım açıklayabildim.;)

Nihal 02-06-2008 17:31

Hmm...Anladım şimdi;)Çok teşekkürler Coyote.

copur 09 02-06-2008 20:34

Peki sıvı sabun nasıl yapılıyor? Ben ellerimi sıvı sabunla yıkadığımda bir türlü ellrimden çıkartamıyorum. Sanki ellerim yapış yapış oluyor. Hatta bu yüzden şampuanları bile sevemedim. Hep katı sabun kullanıyorum.

Nihal 03-06-2008 17:53

Biz bugün külden yapmayı denedik.Şu anda gayet iyi duruyor.Ben denedim köpürüyorda:D

eylems 03-06-2008 17:55

Sevgili Nihal, fotoğraf ekleme imkanın varsa ekleyebilirmisin? Merak ediyorum.Nasıl şekil verdin?

Nihal 03-06-2008 17:59

Büyük ihtimalle resim eklerim.Şu anda şekil vermedik.Yapımı biraz uzun sürdü.Epey kaynatmak gerekti.Rengi biraz siyaha dönük oldu.Sanki içinde siyah siyah parçalar var gibi.

eylems 03-06-2008 18:05

Sevgili Nihal, ne yağı kullandınız?Şimdi ben sorarımda sorarım size.:rolleyes:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024