agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-12-2008, 15:38   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 37
Faturayı yüzde 90 düşüren icat! (Hibrit Isı Maddesi)

FunikaTec A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, icat ettikleri "Hibrit Isı Maddesi" (HIM) adını verdikleri madde ile enerji tasarrufu sağlayacaklarını belirterek, "Buluşumuzun Türkiye'ye Nobel Fizik Ödülünü getireceğine inanıyoruz" dedi.

Sözkesen, düşük maliyetlerle enerjinin verimli kullanılması ve bozulan ekolojik dengeye çözüm sunulması için geliştirilen buluş ve projelerini açıklamak amacıyla düzenledikleri basın toplantısında, dünyadaki enerji sorununu çözecek ve enerji tasarrufu yapacak "Hibrit Isı Maddesini" bulduklarını söyledi.
100 LİRALIK FATURA 7 LİRA OLACAK
Bu maddenin kullanılmasıyla ekonomiye Türkiye'de yılda 20 milyar, dünyada ise 2 trilyon dolar katkı sağlanacağını öne süren Sözkesen, "Bir iş adamı olarak aylık enerji masrafınız 100 lira ise bu teknolojiyle bu 7 liraya düşmektedir. Bu projemizle ilgili şu anda 15 firmayla görüşüyoruz. Bunlar yılbaşından itibaren buluşumuzu kullanabilecekler" diye konuştu.

Sözkesen, ürünün sağlayacağı tasarrufun dünyadaki enerji darboğazına çare olacağını savunarak, "İşte bu yüzden bu buluşumuzun Türkiye'ye Nobel Fizik Ödülünü getireceğine inanıyoruz" dedi.

Hibrit Isı Maddesinin kullanım alanının geniş olduğunu dile getiren Sözkesen, ısı olan her mecrada kullanılabilecek ürünün, otomotiv ve tekstil sektörü gibi alanlarda da yarar sağlayacağını söyledi.

Nuri Sözkesen, Denizli'deki fabrikalarında Ar-Ge bölümü oluşturduklarını, cirolarının yüzde 3'ünü oluşturan 1,5 milyon doları ayırdıkları bölümün, Hibrit Isı Maddesi'nin de aralarında bulunduğu 6 buluş gerçekleştirdiğini ifade etti.

Buluşlarla ilgili bilgi veren Sözkesen, "Çöllerin yeşertilmesi, çöl alanlarında tarım ürünlerinin yetiştirilmesi için lazer destekli bir sistem oluşturduklarını", "GAMA ışını radyasyonunu durduran hibrit polimer bileşik icat ederek zararlı radyasyon ışınlarına karşı yeni nesil bir koruyucu ürettiklerini", "HYD-X Ray radyasyonunu durdurucu bir madde bulduklarını", "Elektromanyetik dalgayı durduran kumaş yaptıklarını" ve "Robot internet takip sistemini oluşturduklarını" bildirdi.
Bu buluşların patentleri için ulusal düzeyde başvuruda bulunduklarını anlatan Sözkesen, icat ve buluşların zor, zahmetli ve masraflı olduğunu, ancak bunları ticarileştirmenin çok daha zor olduğunu sözlerine ekledi.

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili ve FunikaTec A.Ş. Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Eltez de, Hibrit Isı Maddesiyle ilgili teknik bilgi verdi.

"Enerji, ekonomi ve ekoloji, yani '3E' dediğimiz, dünyanın temel değerleridir. Buluşumuz olan Hibrit Isı Maddesi kullanıldığı takdirde enerji tasarrufu sağlayacak, hem ekonomiye katkı yapacak hem de ekolojik olarak çevreye zarar vermeyecektir" dedi. Hibrit Isı Maddesi'nin kompozit bir madde olduğunu anlatan Eltez, içindeki enerji paketçiklerinde moleküler titreşimin ısı enerjisi sağlayarak enerji tasarrufu sağlayan maddenin yüzde 90 oranına kadar elektrik tasarrufu sağlayabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Eltez, "Bu buluşun temeli tamamen fiziksel olup, 'moleküler rezonans' tabiri ile açıklanabilmektedir. Ortaya çıkan fazla ısı 'termodinamik COP performans katsayısı' ile ifade edilmektedir" diye konuştu.

AA

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 16:04   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 37
İlgili site:
http://www.funika.com.tr/p/Default.aspx
http://www.funika.com.tr/CollerinYes...ol%206_Gun.htm

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 17:07   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
İnşallah gerçekçidir.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 20:26   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Önyargılı olmak istemem ama genellikle böyle sansasyonel açıklamalarla ortaya çıkanların ardından şarlatanlıklar geliyor.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 09:07   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 37
Aşağıda Muğla Üniversitesi Mühendislik Fak. raporunu yayınlamışlar. Eğer söyledikleri gibi %90 oranında bir kazanım varsa devrim olacaktır. Yeni yılda herşey meydana çıkar herhalde.

http://www.funika.com.tr/REKTORLUK_DENEY_RAPORU.pdf

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 10:42   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Test sonuçlarına baktım. Özetle bu maddeye verilen 1 birimlik elektrik enerjisiyle madde içinde 0,58 birimlik bir ısı açığa çıktığını, toplamda da 1'e karşılık 1,58'lik enerji elde edildiğini söylüyor. Yani 1,58'lik bir COP değeri tesbit edildiğini söylüyor.

Şayet olay buysa 100 liralık faturanın 7 liraya düşmesi söz konusu değil. Olsa olsa 42 liraya düşmesi söz konusudur.

Enerjinin ne şekilde geri alındığı belli değil. Yani verilen enerji elektrik ama geri alınan sanki ısı gibi. Bu durumda havadan havaya ısı pompalarının (klimalar) COP değerlerinin 2.2 olduğu düşünülürse, verimlilik adına çok heyecan verici bir şey göremedim.

Öteyandan, sözü edilen şey bir madde olduğuna göre, belki bu maddenin kullanım şekilleriyle bugüne kadar yapılamayan şeyler yapılır hale gelerek fazladan verimlilikler sağlanabilir.


Düzenleyen MeyveliTepe : 19-12-2008 saat 13:19
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 11:09   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.MeyveliTepe

http://www.ardo.com.tr/

linkteki cihazın verimliliği için ne dersiniz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 12:41   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 394
Sayın Deniz Akvaryumu ardo linkine baktım. Katalokta aydınlatıcı bilgiler vardır dedim ama açamadım. Benim bilgisayarda bir sorun olabilir belki. Ayrıntılı bilginiz varsa bizimle paylaşabilirseniz sevinirim. Birde kurulum maliyetleri ne kadar biliyormusunuz? Teşekkürler.

Doğal Doğa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2008, 23:04   #9
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Denizakvaryumu,
Verdiğiniz linke daha önce bakmıştım. Linkteki dökümanlara bir daha baktım. Açıkçası enerji verimliliği ile ilgili net bir bilgi bulamadım.

Bu konuda bulabildiğim, cihazda resistans kullanılmadığı için, normalde 0,70 olan resistans verimliliği yerine bu cihazda 0,99 verimliliğin mevcut olduğu yönünde. Bu açıdan HIM maddesinin test raporunda sözü edilen 1,58'in çok gerisinde.

Bu cihazda esas vurgulanan verimlilikten çok ısıtma tekniğinin farklı olmasından dolayı yarattığı ısıtma duygusu. Anladığım kadarı ile, içinde bulunulan ortamda (söz gelimi bir oda), ortamı ısıtmak yerine kızıl ötesi ışınım dalgalarıyla, ışınımın çarptığı yüzeylerde bir sıcaklık hissi veriyor.

Bu tekniğin yararı, zararı konusunda bir şey söyleyemiyeceğim. UFO ısıtıcılar da benzeri dalga boyunda infrared kızıl ötesi dalgalarla ısıtıyor. Şimdiye kadar böyle bir ısıtıcının etki alanında 5 dakikadan fazla duramadım, bana müthiş rahatsız edici geldi. Ortamın soğuk olduğu bir durumda cildinizin üzerinde hissedilen sıcaklık tuhaf. Belki alışmadığımdan, bilemiyorum.

Çok özetle benim izlenimim, enerji verimliliği açısından bu cihazda ne HIM maddesinde adı geçen tarzda, ne de ısı pompası sistemlerinde olan tarzda bir enerji verimliliği mevcut değil. Sadece enerjinin ortamı ısıtmak yerine ortamda bulunan bizlerin cildini ısıtması şeklinde bir sonuç olduğu için göreceli olarak az enerji tüketilmiş oluyor.

Sağlıklılığı konusunda bir yorumum yok. Fakat konfor olarak bana göre olmadığını söyleyebilirim. Söz gelimi, yüksek yoğunluktaki aksamın (duvarlar, zemin, vs.) dış yüzeylerden çok iyi izole edildiği bir ev ilk ısıtmadan sonra evin içindeki düşük yoğunluklu havayı tamamen değiştirseniz bile soğumayacaktır. Bu durumda sıcak olan ortamdır. Isıyı cildinizde değil ortamda hissedersiniz. Böylesi bana sanki daha sağlıklı ve konforluymuş gibi geliyor.

Bütün bunlara sitede verilen sarfiyat metriğini de ekleyelim. 20m2'lik bir odanın 24 saat ısıtılması (esasında odanın değil, odadakilerin yüzeylerinin ısıtılması) 3-5 lira deniyor. Bakkal hesabıyla, 4 lira alalım. 160 m2 evde günde 32 lira, ayda 960 lira yapar. Bu oldukça pahalı gibi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2008, 11:22   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 37
Sn. MeyveliTepe;
Klimalardada kullanılan bu COP değeri karlılık açısından tek unsurmudur? Sizin yazınızı okuduktan sonra internetteki forumlarda klimaları biraz inceledim. COP değerleri 3, 3.2 olan klimların alınmasının daha karlı olduğundan bahsediyorlar.
Eğer tek belirleyici COP değeri ise dediğiniz gibi öyle büyük bir buluş felan değildir bu madde.
Kafama takılan diğer bir noktada, klimalarda bu COP değeri toplam kazınımdan hesaplanıyorsa, yani klimanın teknolojik yapısından kaynaklanan bir kazanım söz konusu ise bu madde gerçekten bir devrim sayılabilir.

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2008, 20:09   #11
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.İsmailkaymaz,
Bir klima almak istiyorsanız elbette en yüksek COP değerine sahip olanı almanız en düşük işletme maliyetinde olanı almanız anlamına gelir. 3,2 COP değeri havadan havaya ısı pompalı bir klima için oldukça iddialı bir değer.

HIM maddesinin büyük bir buluş olmadığını söylemek fazlasıyla hafife almak olur. Ben çok heyecan verici bulmadığımı söylerken sadece ölçülen 1,58'lik COP değerine bakarak söyledim. Bu madde ile ilgili tek konu COP değeri ise, halen var olan ısı pompaları (yer kaynaklı olanlar) zaten 4,5 - 5 COP değerini yakalıyorlar.

Fakat, burada söz konusu olan bir madde, sistem değil. Bu açıdan bakılınca da son derece heyecan verici. Zira bu maddenin binlerce değişik kullanım şekli olabilir, bu da yepyeni ufuklar açabilir. Ancak bunu şimdilik bilmiyoruz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2010, 16:52   #12
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Muğla üniversitesi deney raporuna baktım.

Isıtma elemanı rezistans ile yeni üretilem HIM malzemesinin mukayesesi verilmiş;

Rezistans elemanının verimi % 70.
HIM elemanı verimi % 158.
Yani, HIM elemanı (malzemesi) kullanılarak yapılan ısıtıcı kullanılsa rezistanslı ısıtıcı kullanımına göre 158:70=2,2 misli ekonomik olur.

Başka bir deyişle HIM titreşerek kendi içinde ısı artışı temin ediyor. Şebekeden 1 çekip 1,58 misli enerji veriyor. (Üniversite olayın kaynağı sebebi araştırılmalı diyor.)

Bu demektir ki rezistanslı sistemle 100 liraya ısınıyorsan HIM'li ısıtıcı ile 100:2,2= 45 liraya ısınırsınız.
COP 'si 2,2 olan split klimalar gibi. Avantajı COP'si 2,2 olan split klimaya göre fiyatı ucuz olabilir.

Faturayı % 90 düşürüyor ifadesi düzeltilmeli ya da %90 değerinin nereden geldiği bilinmeli.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 00:04   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Doğalgaz fiyatları artınca elektriğe yüklenen vatandaşı elektrik faturası çarptı, şimdi de elektrik faturasını 100 liradan 4 liraya düşüreyim diyince bir de uyanıklar çarpacak.
Koskoca profesörler rapor yazmışsa bize düşmez diyorum ama mühendislik tarafım ağır basıyor... Öncelikle şu %70 verimli rezistans olayını anlayamadım... Benim bildiğim verim enerji dönüştürülürken oluşur ve kayıp olan enerji zaten ısıya dönüşür. Yani elektrik rezistansı ister öğrencilerin somyaya 220V bağlamasıyla yapılmış olsun ister "uzaylı" teknolojisiyle olsun elektrikten ısıya çevrim oranı %100'dür ( hadi bir kısım görünen ışık da çıkar diyorsak %99 ) Rezistanda %70 verim olabilmesi için kalan %30'un ısı dışında bir şeye çevrilmesi lazım ki o da pratik olarak mümkün değil.

Gelelim iç enerji üretimine... Raporda cihazın 1 birim enerjiye karşılık 0.58 birim iç enerji ürettiği yazıyor... En ilgi çekici bölüm bu 1 birim enerji ile 1.58 birim enerji üretilmesi, bunun da iç enerji üretimi ile açıklanması.. Adamlar termodinamiği altüst etmiş durumdalar... Sanırım raporu yazanlar da garipliği farketmiş olacaklar ki olaya COP'u sokmuşlar... Tamam da COP bir taraftan alınan ısının diğer tarafa aktarılmasında geçerli, örneğin klima 1 birim elektrikle 3 kat ısı sağlar, bu ısının çoğu dışarıdan alınır kalanı da elektrik ile bu çevrimi yaparken meydana gelen verimsizliklerden. Burada cihazın ısıyı bir yerden aldığından değil yoktan varettiğinden bahsediliyor... ( hani deseler ki ortamdan ısıyı alıyor ama ne şekilde olduğunu tespit edemedik onu da anlarım ) Koskoca profesörler cihaz iç enerji üretiyor derlerse tabii adamlarda müthiş buluş, 100 liralık faturayı 4 liraya düşürüyor derler, millet de aldanır.. Yazık valla yazık bu millete...

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 00:21   #14
Ağaçsever
 
ciftcibası's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 65
Forumda bu tür şarlatanlıklara izin verilmemesi ve insanların yanıltılmasına çanak tutulmaması gerekir.

ciftcibası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 01:34   #15
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciftcibası Mesajı Göster
Forumda bu tür şarlatanlıklara izin verilmemesi ve insanların yanıltılmasına çanak tutulmaması gerekir.
Forumlar eşit insanların medeni bir şekilde tartışma ortamlarıdır. Burada yapılan da farklı değil.

Yukarıdaki eleştirinizden önce keşke konuyu baştan itibaren okuyup, öyle değerlendirseydiniz.

Anladığım kadarıyla konu başlığına baktıktan sonra çoğunluğun benimsediği bilimsel kuşkuculuğu tercih etmek ve aklî yaklaşım yerine, yasakçı, engelleyici sübjektif tutumu öneriyorsunuz.

Yasaklar ve sümen altı etmek mi "insanları yanıltmaya çanak tutar", sebep ve sonuçları, bilgi de aktararak değerlendirip, eleştirip paylaşmak mı?


gece
şarlatanlık ve çanak tutma ile itham edenden objektivite bekleyen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 19:48   #16
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Basf

Her ne kadar AA haberini paylaşmak "şarlatanlık", "şarlatanlıklara izin verilmesi" de "insanların yanıltılmasına çanak tutulması" olarak nitelense de konu ile ilgili olarak bir başka haberi de ben paylaşayım da konu yarım kalmasın.

Tabii ben de AA'nın bu haberini sadece bir 'haber' olarak görüp, MeyveliTepe ve diğer arkadaşlar gibi eleştirel bakıyor ve bilimsel bilgi ayarında değerlendirmiyorum.

"BASF, Türkiye'deki binalara tasarrufu öğretmeye geliyor


Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan

BASF'ın yapı şirketi Luwoge, neopor kullanarak ürettiği evlerle Almanya'da ısınmada yüzde 95'e kadar tasarruf sağladı. Şirket Türkiye pazarına girmek üzere inşaatçılarla görüşecek.

Dünyada yaşanan global ısınmayla ortaya çıkan enerji sorunu, pek çok şirketi de bu konuda üretim yapmaya zorladı. Dünyanın en büyük kimya şirketi Alman BASF, ürettiği straforu, 'neopor' adıyla daha da geliştirip, şirket çalışanlarının yaşadığı evleri modernize etti. Bu yolla ısınma sistemlerinde sıfır maliyetleri yakalayan BASF, kurduğu Luwoge şirketiyle tüm dünyada 'tasarruflu evler' yapmaya başladı. BASF yöneticileri, bu evleri inşaat şirketlerine anlatmak üzere 26-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da olacak. BASF'ın merkezi olan Almanya'nın Ludwigshafen kentinde gazetecilerle bir araya gelen Luwoge Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Matthias Hensel, sıfır maliyetli, 1 litre (yılda metrekare başına 1 litrelik benzin tüketimi yapıyor), 3 litre ve 7 litrelik evler sayesinde maliyetleri düşürdüklerini ifade ederek, "Bu evlerle ortalama 100 metrekarelik bir evi baz aldığımızda Almanya'da yıllık bin 700 Euro olan ısınma maliyetini 85 Euro'ya kadar düşürdük" dedi.

'Maliyetler Düştü'
Almanya'da tasarruflu 8 bin ev inşa ettiklerini dile getiren Hensel, Fransa'nın Lille kentinde yapılacak 40 bin ev için danışmanlık yapacaklarını, önümüzdeki dönemde inşaat şirketlerinin talepleri doğrultusunda bu evlerin Türkiye'de de inşa edilmesinde danışmanlık yapmak istediklerini söyledi. İnşaat şirketi yöneticileriyle görüşmek üzere 26-29 Mayıs arasında İstanbul'a geleceklerini dile getiren Hensel, şunları söyledi: "Tasarruflu evlerin inşaat maliyetleri, geçmiş yıllara oranla oldukça düştü. Bugün, 7 litrelik bir evin metrekare fiyatı bin 300 Euro ile bin 500 Euro arasında değişiyor. 3 litre, 1 litre ve sıfır maliyetli evler için bunlara yüzde 10 ek yapmak gerekiyor. Almanya'da bunun yüzde 70'ini işçi maliyetleri oluşturuyor. Türkiye'de bu oranın aşağı çekileceği düşünüldüğünde, maliyetler de düşecek."

Evin kaloriferi pencereler
Tasarruflu evlerin yapımıyla ilgili olarak bilgi veren Luwoge Proje Yöneticisi Andre Zaman, duvarlarda 40 santimetre, çatılarda ise 60 santimetre kalınlığında neopor kullanıldığını ifade ederek, bunun yalıtım açısından 5 metrelik kiremite eşit olduğunu söyledi. Evlerde ekstra yalıtım maddeleri kullanıldığına dikkat çeken Zaman, pencerelerdeki üç katlı camla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Bu camların en dıştaki birinci katmanı, soğuk ya da sıcak havanın içeri girmesini engellerken üçüncü katmanın üstüne koyduğumuz çok ince metal malzeme sayesinde güneş enerjisi burada toplanıp depolanıyor ve kışın bu ısı, odalara veriliyor. Bu nedenle radyatöre ihtiyaç duyulmuyor. Bu, tüm evlerimizde bulunan bir sistem. Sıfır maliyetli evlerde çatı üstlerinde bir de güneş enerjisi kollektörleri bulunuyor."

Isınmak için ortalama 3 bin YTL harcıyoruz
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nin (İZODER) verilerine göre, Türkiye'de 90 metrekarelik bir evin ısınması için yıllık ortalama 3 bin metreküp doğalgaza ihtiyacı var. Bu da doğalgazın bugünkü metreküp fiyatlarına göre, yaklaşık bin 870 YTL (960 Euro) yapıyor. Almanya'daki tasarruf oranı göz önüne alındığında ısınma tüketiminin, Türkiye'de inşa edilecek 7 litre evlerde 660 YTL'ye, 3 litrelik evlerde 275 YTL'ye, 1 litrelik evlerde ise 93 YTL'ye inmesi mümkün olabilecek.

BASF dünyanın en büyük kimya şirketi
2007 cirosu: 58 milyar Euro
Çalışan sayısı: 95 bin 175
Yıllık Ar-Ge bütçesi: 1.4 milyar Euro
Fabrika alanı: 10 kilometrekare
Fabrika içi yol uzunluğu: 115 kilometre
Fabrika içi ray uzunluğu: 211 kilometre
Boru hattı: 2 bin kilometre
Günlük araç sayısı: 21 bin
Fabrikada yılda tüketilen enerji: 500 milyon Euro"

Kaynak: http://arkitera.com/h28683-basf-turk...e-geliyor.html

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024