View Single Post
Eski 03-03-2010, 00:04   #13
webgezer
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-02-2010
Doğalgaz fiyatları artınca elektriğe yüklenen vatandaşı elektrik faturası çarptı, şimdi de elektrik faturasını 100 liradan 4 liraya düşüreyim diyince bir de uyanıklar çarpacak.
Koskoca profesörler rapor yazmışsa bize düşmez diyorum ama mühendislik tarafım ağır basıyor... Öncelikle şu %70 verimli rezistans olayını anlayamadım... Benim bildiğim verim enerji dönüştürülürken oluşur ve kayıp olan enerji zaten ısıya dönüşür. Yani elektrik rezistansı ister öğrencilerin somyaya 220V bağlamasıyla yapılmış olsun ister "uzaylı" teknolojisiyle olsun elektrikten ısıya çevrim oranı %100'dür ( hadi bir kısım görünen ışık da çıkar diyorsak %99 ) Rezistanda %70 verim olabilmesi için kalan %30'un ısı dışında bir şeye çevrilmesi lazım ki o da pratik olarak mümkün değil.

Gelelim iç enerji üretimine... Raporda cihazın 1 birim enerjiye karşılık 0.58 birim iç enerji ürettiği yazıyor... En ilgi çekici bölüm bu 1 birim enerji ile 1.58 birim enerji üretilmesi, bunun da iç enerji üretimi ile açıklanması.. Adamlar termodinamiği altüst etmiş durumdalar... Sanırım raporu yazanlar da garipliği farketmiş olacaklar ki olaya COP'u sokmuşlar... Tamam da COP bir taraftan alınan ısının diğer tarafa aktarılmasında geçerli, örneğin klima 1 birim elektrikle 3 kat ısı sağlar, bu ısının çoğu dışarıdan alınır kalanı da elektrik ile bu çevrimi yaparken meydana gelen verimsizliklerden. Burada cihazın ısıyı bir yerden aldığından değil yoktan varettiğinden bahsediliyor... ( hani deseler ki ortamdan ısıyı alıyor ama ne şekilde olduğunu tespit edemedik onu da anlarım ) Koskoca profesörler cihaz iç enerji üretiyor derlerse tabii adamlarda müthiş buluş, 100 liralık faturayı 4 liraya düşürüyor derler, millet de aldanır.. Yazık valla yazık bu millete...

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön