![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Güneş Fırını (Solar Cooker)
Merhaba; ![]() Daha iyi bir yaşam için doğayı korumak gerektiğini düşünüyorum. Güneş ışığını kullanarak yemek pişirmek bana çok ilginç geldi. Geçen sene sürekli güneş fırınları ile ilgili bilgi topladım. Bu bilgileri kullanarak güneş fırınları yapmaya çalıştım. Yapması çok zevkliydi. Yaptığım güneş fırını ile yemek yapmaya çalıştım. Bazılarında başarılı oldum bazen olamadım. Yine de denemekten vazgeçmedim. 5 adet güneş fırını yaptım. Bu sene kullanamayacağım, çünkü iyi güneş alan balkon kapatıldı.Çatı katı yapıldı. Artık o balkon yok. Fakat piknikte denemeyi düşünüyorum. Güneş ocağı(fırını) güneş ışıklarını odaklayarak (toplayarak) tencerede yemek pişirilebilecek ısıya ulaşılıyor. Özellikle güneşin parlak olduğu günlerde tencerenin ısısı 130-140 dereceyi buluyor. Güneş ocağı evlerin yanı sıra kırda, piknikte ve dağcılıkta da ideal bir alet. Ocakta kış aylarında bile yemek pişirilebiliyor. Tek şart havanın güneşli olması. Yangın çıkarma riski olmayan güneş ocağı rüzgarlı havalarda da kullanılabiliyor ve tüp gibi çevredeki oksijeni tüketmiyor. Tüp fiyatlarının her gün arttığı ülkemizde güneş ocağı kullanımının artacağını umuyorum. Balkonlar güneş alıyorsa yaz kış kullanabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteye bakabilirsiniz. >http://solarcooking.org |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Güneş fırını; Yemek pişirir Yemek ısıtılır Meyve ve sebzeleri kurutur Salça ve yoğurt yapar. Düzenleyen nevsune : 12-06-2008 saat 15:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Benim yaptığım güneş fırınlarının fotoğraflarını oğlum çekti. Sizlerle resimlerini paylaşmak istiyorum. Biz resimleri çekerken sokakta gelen geçen merakla bakıyordu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
4. resimdekinin daha iyi yapılmışı vardı, şuan yanımda olmadığı için fotoğrafını çekemedik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aslında, yapım aşamasını da fotoğraflasanız ne güzel olacak ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Eski şemsiyelerden, çanak antenlerden de yapılabilir. Spray krom boya ile boyanabilir. Bir başka aklıma gelen alternatif baklava kutuları. O kutuların içide çok güzel yansıtıcı olur. Atık malzemeleri değerlendirme açısından. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
agaclar.net
|
http://solarcooking.org/plans http://solarcooking.org/francais/Plans-fr.pdf Bir iki deneme yapmalı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Elbette uygun bir zamanda yaparak fotoğrafını çekip buraya eklerim. İlginize teşekkür ederim. Malina'nın mesajındaki planlardan faydalanmıştım. Bu planları kullanarak yapılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
|
*** geçen sene imeceevinde ismail denemeleri başlatmıştı bende uydu antenci olarak olaya son ayarı verdim. sizde yapabilirsiniz. sergüzenin afrika örneğinde olduğu gibi bişi yapmak oldukça kolay. eski bir çanak antenle yapabilirsiniz. ama çanak antenler ikiye ayrılır; 1* offset 2* parabol. afrika örneğinde görünen paraboldür. modern çanaklar ise offsettir. ayırt edebileceğiniz temel özellikler: paraboller kuruluyken daha bi gökyüzüne bakarlar ve LNB yi (çanak antenin odak noktasındaki kafa diyeyim) üç kolla tutarlar. tamamen yuvarlaktırlar. offsetler kuruluyken sanki karşıya bakarlar. aslında odak noktaları açılıdır. bu yüzden karşıya bakıyor gibi görünürler. LNB yi alttan gelen tek kolla tutarlar (bazen tek kolu destekleyen yan kollar vardır ama bu üç kollu demek değildir, karıştırmayın). yuvarlak değil yumurta biçimlidirler. şimdi çanak antenimizin iç kısmına alüminyum folyo ile kaplıyoruz. bu sayede en ucuz yansıtma yüzeyini elde ediyoruz. LNB tutucu kolun ucu zaten odak noktasıdır buraya pişirme kabımızı koyuyoruz. ama bu kap kesinlikle mat siyah olmalıdır yoksa yeterli ısıyı elde edemezsiniz. ayrıca ışığın odaklanması için, çanak anteniniz parabolse güneşe dik açı yapacak şekilde tutmalısınız. eğer offsetse dik açılı değil bahsettiğim gibi çanağı karşıya bakacak şekilde tutmalısınız. kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
|
birde foto ekliim dedim daha bi anlaşılır olur diyerek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Merhaba Bugün güneş fırını yapmak için marketten bir kutu aldım. ![]() Gerekli diğer malzemeler makas , bıçak, alüminyum folyo ve yapıştırıcıdır. ![]() Marketten alınan kutu kesilir. Fazla parçalar kesilerek çıkarılır. ![]() ![]() Alüminyum folyo yapıştırıcı ile bir tarafına kaplanır. ![]() Daha sonra kullanılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Benim yaptığım güneş fırını modelinin adı: The Bernard Solar Panel Cooker A simple, portable model that may open new horizons Kutu ebatları 45cm *55cm olabilir. Küçük yapmak istenirse 30cm*23cm*25cm ebatlarında olabilir. Ben küçük bir kutu kullandım. Hoşçakalın. Düzenleyen çilek_2 : 18-06-2008 saat 20:28 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Sn feriha Uygulama yapacağınıza göre ipucu vereyim. Kullanacağınız kabın dışı ya siyah olmalı **** karartılmış olmalı( koyu renkli olabilir) . Fırında kullanılan 200 dereceye dayanıklı poşetler var .Tencereyi poşete koyarak ısı yalıtımı sağlamanızı önerim. Ayrıca direk yere temas etmemeli ben metal tencere altlığı kullanmıştım(nihale). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 7
|
@çilek 2, peki ne pişirmiştiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Sn euphoria Pilav yapmıştım. Türlü pişirmiştim. Türlü patlıcan kabak patates kullanmıştım. Sebzeleri küçük doğramıştım. Yeşil fasülye denedim fakat pişmedi. Köfte pişirdim. Küçük siyah renkli bir tepsim var.Üzerine köfteleri koydum. Büyük fırın poşetlerinden kullandım. Piştiğinde terreddütüm vardı. Önce kendim tadına baktım. Tadı güzeldi. Çocuklarla yedik. Çocukların hiç lezzetle ilgili şikayeti olmadı. İki kez kek denedim. Üzeri yeterince kızarmadığı için sevmedim. Keki tavsiye etmiyorum. Ekmekleri tepsiye dizdim. Üzerine yumurta, peynir, az sıvıyağ, çok az salça , tuz ,kara biber, pul kırmızı biber kullanarak pratik pizza yaptım. Hem çok sık yaptık. Çocuklar sevmişti. Domates salçası yaptım. Güzel olmuştu. Oldukça hızlı oluyor. Vişne reçeli yaptım. Kavanozda yaptığım ve ağzı kapalı olduğu için karıştıramadım. Bu nedenle şeker yeteri kadar erimedi. Ama 5 dakika ocakda pişirince tam oldu. Yemek ısıtmada kullandım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: Manavgat
Mesajlar: 46
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2008
Şehir: Kayseri/Niğde
Mesajlar: 38
|
Sayın çilek_2 çalışmalarınız gayet hoş ve pratik olmuş. Ancak merak ettiğim birşey var 4. mesajda resimlerini çekmiş olduğunuz modellerin hangisi size göre en verimlisi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Tavuk pişirilebilir. İnternette video olarak izlemiştim. Ben denemediğimi belirtmeliyim. Buzluktan çıkan dondurulmuş gıdalar çözülebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Sn akgb En verimlisi hangisi seçemedim. Çünkü hepsini kullandım. Herbiri yemek pişirme için yararlı. Ama katlanır plakalı olanlar pratik. Çünkü işiniz bitince bir poşete bile sığıyor ve taşımak kolay oluyor. Ben kolay bulunur malzemelerden yaptım. Fakat imkanım olsa bir marangoza tahta kutu yaptırırdım. İçini alüminyum folyo veya ayna ile kaplardım. Üst kısmı kesinlikle cam olurdu.( kutulu fırın) Bu modeli özellikle ekmek yapmak için denemek isterdim. Ama daha öncede yazdığım gibi artık güneş fırını kullanacak iyi güneş alan bir balkonum yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
|
Sayın Bugmenot acaba panel bir güneş fırınımı iyi yoksa kutu olanlar mı? Sorunuzun cevabı kişiye göre değişiyor. Ben daha öncede yazdığım gibi çok araştırmadan sonra panel ve parabolik olanlardan yaptım. Verimlide kullandım. Kutulu olandan bir tane yapmıştım. Fakat marketten aldığım kutu ile yaptım için yeteri kadar verim alamayınca başka bir modeli denedim. Kulandığınız malzeme, fırını kullanacağınız yer, hava sıcaklığı önemli etkenler. Daha öncede yazdığım gibi bir kutulu fırın yapmayı hala istiyorum. Çelik levha ilede katlanır plakalı olanlardan yaptırmayı isterdim. Birden fazla sayıda fırın ile aynı anda daha fazla çeşit yemek yapılabiliyor. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 37
|
Hep düşünmüşümdür ama olmaz derdim. Güneş ışınlarıyla yemek pişirmek özellikle piknikte güzel olur. Başka deneyenler var mı? Neler pişirilebilir acaba. Mesela ekmek pişer mi? Bende denemek istiyorum. Paylaşırsanız sevinirim. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"Pişirmede çok yüksek sıcaklık gerekli değildir. Unutmayınız ki, deniz düzeyinde hiçbir besin pişme sırasında 100 °C’nin üstüne çıkmaz (düdüklü tencereyle pişirme dışında!); yükselti arttıkça bu değer daha da düşer. Öyleyse, kutulu fırınınızda 80-90 °C elde ettiğinizde, bu sıcaklık pişirme için yeterlidir. Genelde yemek kitaplarında verilen yüksek sıcaklıklar, daha çabuk pişirme ve üstünü/altını kızartma gibi etkiler yaratmak içindir. Bir çok kişi yavaş yavaş pişirmeyi, hızlı pişirmeye yeğlemekte, sonuçta da daha lezzetli yemekler ortaya çıktığını belirtmektedirler. Yemek pişirme süresi için şöyle pratik bir kural vardır: tek yansıtıcılı bir kutulu fırında pişirme süresi, evlerde alışılagelmiş bir fırındakinin iki katı dolayındadır. Bu tür kutulu fırınlarda pişirme süresi uzayacağından, pişirme sırasında yemeğin başında beklemek gerekmez, gidip başka işler yapılabilir. Pişme tamamlansa da yemek yanmaz." En ucuz, pratik (ve hatta basit) tasarımlar ile bile 150 °C'ye ulaşılabildiğini; "mikropların çoğunun 49 °C'de öldüğünü, 65 °C'de suyun pastörizasyonunu, 71 °C'e besinlerin pastörizasyonunu, 82 °C'de besinlerin pişirilebileceğini, 100 °C'de suyun kaynadığını" düşünürsek bu işin hiç de akıl, mantık dışı, beyhûde bir uğraş olmadığını görürüz. Dikkat edin; hiçbir yakıt kullanmıyor, çevreyi kirletmiyoruz. Buna bir de deprem gibi kitlesel felaketlerde, acil su pastörizasyonu zorunluluğu ile birlikte kullanım imkanını ekleyin. Kesinlikle ihmal edilmemesi, yaygınlaşıp, geliştirilmesi gereken bir konu olduğu çok açık değil mi? gece güneşten gelen enerji ile üretilen besinlerimizi, yine güneşten, en dolaysız ve doğal yöntemle pişirmekten daha güzeli mi olur diyen forum kişisi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 37
|
Sayın Gece! Öncelikle teşekkür ederim. Yazdıklarınızı okudum kaynakları inceledim gerçekten müthiş. Ölçülerini kaydettim yapmaya çalışacağım. Rezil olmam inşallah. Piyasada satılan yer varmı Özellikle pratik hafif olanı ben bulamadım fiyatı nedir? Bilginiz varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|