agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=368)
-   -   Güneş Fırını (Solar Cooker) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9170)

çilek_2 11-06-2008 21:46

Güneş Fırını (Solar Cooker)
 
Merhaba;:rolleyes:

Daha iyi bir yaşam için doğayı korumak gerektiğini düşünüyorum.

Güneş ışığını kullanarak yemek pişirmek bana çok ilginç geldi.
Geçen sene sürekli güneş fırınları ile ilgili bilgi topladım. Bu bilgileri kullanarak güneş fırınları yapmaya çalıştım. Yapması çok zevkliydi. Yaptığım güneş fırını ile yemek yapmaya çalıştım. Bazılarında başarılı oldum bazen olamadım. Yine de denemekten vazgeçmedim. 5 adet güneş fırını yaptım.
Bu sene kullanamayacağım, çünkü iyi güneş alan balkon kapatıldı.Çatı katı yapıldı. Artık o balkon yok. Fakat piknikte denemeyi düşünüyorum.

Güneş ocağı(fırını) güneş ışıklarını odaklayarak (toplayarak) tencerede yemek pişirilebilecek ısıya ulaşılıyor. Özellikle güneşin parlak olduğu günlerde tencerenin ısısı 130-140 dereceyi buluyor. Güneş ocağı evlerin yanı sıra kırda, piknikte ve dağcılıkta da ideal bir alet. Ocakta kış aylarında bile yemek pişirilebiliyor. Tek şart havanın güneşli olması. Yangın çıkarma riski olmayan güneş ocağı rüzgarlı havalarda da kullanılabiliyor ve tüp gibi çevredeki oksijeni tüketmiyor. Tüp fiyatlarının her gün arttığı ülkemizde güneş ocağı kullanımının artacağını umuyorum. Balkonlar güneş alıyorsa yaz kış kullanabilir.

çilek_2 11-06-2008 21:50

Daha fazla bilgi için aşağıdaki siteye bakabilirsiniz.
>http://solarcooking.org

çilek_2 11-06-2008 21:56

Güneş fırını;
Yemek pişirir
Yemek ısıtılır
Meyve ve sebzeleri kurutur
Salça ve yoğurt yapar.

çilek_2 12-06-2008 15:06

5 Eklenti(ler)
Benim yaptığım güneş fırınlarının fotoğraflarını oğlum çekti. Sizlerle resimlerini paylaşmak istiyorum. Biz resimleri çekerken sokakta gelen geçen merakla bakıyordu.:rolleyes:

çilek_2 12-06-2008 15:09

4. resimdekinin daha iyi yapılmışı vardı, şuan yanımda olmadığı için fotoğrafını çekemedik.

nevsune 12-06-2008 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çilek_2 (Mesaj 247485)
Güneş fırını;
Yemek pişirir
Yemek ısıtılır
Meyve ve sebzeleri kurutur
Salça ve yoğurt yapar.

Ellerinize sağlık. İşlevlerini de yerine getirmiş belli ki.

Aslında, yapım aşamasını da fotoğraflasanız ne güzel olacak:)

feriha 12-06-2008 16:35

Sn çilek 2 çok beğendim ellerinize sağlık! Bir tanede adım adım birlikte yapsak yazın meyve sebze kurutsak sonucu paylaşsak ne dersiniz?

Todor 12-06-2008 18:18

Eski şemsiyelerden, çanak antenlerden de yapılabilir. Spray krom boya ile boyanabilir. Bir başka aklıma gelen alternatif baklava kutuları. O kutuların içide çok güzel yansıtıcı olur.

Atık malzemeleri değerlendirme açısından.:)

denizakvaryumu 12-06-2008 21:32

1 Eklenti(ler)
Eklenti 40475

http://www.readymaderesources.com/ca...productId=2214


Çok pratik.

Sergüzen 12-06-2008 22:03

1 Eklenti(ler)
Afrikada bir solar ocak.

denizakvaryumu 13-06-2008 10:14

Türkiye'de bu fırınların satışını yapan var mı?

malina 13-06-2008 12:37

http://solarcooking.org/plans
http://solarcooking.org/francais/Plans-fr.pdf

Bir iki deneme yapmalı...

çilek_2 13-06-2008 15:47

Elbette uygun bir zamanda yaparak fotoğrafını çekip buraya eklerim. İlginize teşekkür ederim.
Malina'nın mesajındaki planlardan faydalanmıştım. Bu planları kullanarak yapılabilir.

euphoria 13-06-2008 19:07

*** geçen sene imeceevinde ismail denemeleri başlatmıştı bende uydu antenci olarak olaya son ayarı verdim. sizde yapabilirsiniz. sergüzenin afrika örneğinde olduğu gibi bişi yapmak oldukça kolay.

eski bir çanak antenle yapabilirsiniz. ama çanak antenler ikiye ayrılır; 1* offset 2* parabol. afrika örneğinde görünen paraboldür. modern çanaklar ise offsettir. ayırt edebileceğiniz temel özellikler:

paraboller kuruluyken daha bi gökyüzüne bakarlar ve LNB yi (çanak antenin odak noktasındaki kafa diyeyim) üç kolla tutarlar. tamamen yuvarlaktırlar.

offsetler kuruluyken sanki karşıya bakarlar. aslında odak noktaları açılıdır. bu yüzden karşıya bakıyor gibi görünürler. LNB yi alttan gelen tek kolla tutarlar (bazen tek kolu destekleyen yan kollar vardır ama bu üç kollu demek değildir, karıştırmayın). yuvarlak değil yumurta biçimlidirler.

şimdi çanak antenimizin iç kısmına alüminyum folyo ile kaplıyoruz. bu sayede en ucuz yansıtma yüzeyini elde ediyoruz. LNB tutucu kolun ucu zaten odak noktasıdır buraya pişirme kabımızı koyuyoruz. ama bu kap kesinlikle mat siyah olmalıdır yoksa yeterli ısıyı elde edemezsiniz. ayrıca ışığın odaklanması için, çanak anteniniz parabolse güneşe dik açı yapacak şekilde tutmalısınız. eğer offsetse dik açılı değil bahsettiğim gibi çanağı karşıya bakacak şekilde tutmalısınız.

kolay gelsin

euphoria 13-06-2008 19:24

3 Eklenti(ler)
birde foto ekliim dedim daha bi anlaşılır olur diyerek :D

çilek_2 18-06-2008 20:28

5 Eklenti(ler)
Merhaba
Bugün güneş fırını yapmak için marketten bir kutu aldım.

Eklenti 41026

Gerekli diğer malzemeler makas , bıçak, alüminyum folyo ve yapıştırıcıdır.

Eklenti 41027

Marketten alınan kutu kesilir. Fazla parçalar kesilerek çıkarılır.


Eklenti 41028

Eklenti 41029

Alüminyum folyo yapıştırıcı ile bir tarafına kaplanır.


Eklenti 41030

Daha sonra kullanılır.

çilek_2 18-06-2008 20:52

Benim yaptığım güneş fırını modelinin adı:

The Bernard Solar Panel Cooker
A simple, portable model that may open new horizons

Kutu ebatları 45cm *55cm olabilir.

Küçük yapmak istenirse 30cm*23cm*25cm ebatlarında olabilir.
Ben küçük bir kutu kullandım.

Hoşçakalın.

feriha 18-06-2008 22:46

Teşekkürler çilek 2.. Hemen bir kutu bulup folyo ile kapladım. Yarın denemeye başlayacağım.

çilek_2 19-06-2008 02:36

Sn feriha
Uygulama yapacağınıza göre ipucu vereyim. Kullanacağınız kabın dışı ya siyah olmalı **** karartılmış olmalı( koyu renkli olabilir) . Fırında kullanılan 200 dereceye dayanıklı poşetler var .Tencereyi poşete koyarak ısı yalıtımı sağlamanızı önerim. Ayrıca direk yere temas etmemeli ben metal tencere altlığı kullanmıştım(nihale).

euphoria 11-07-2008 16:19

@çilek 2, peki ne pişirmiştiniz?

çilek_2 11-07-2008 17:19

Sn euphoria

Pilav yapmıştım.

Türlü pişirmiştim. Türlü patlıcan kabak patates kullanmıştım. Sebzeleri küçük doğramıştım.

Yeşil fasülye denedim fakat pişmedi.

Köfte pişirdim. Küçük siyah renkli bir tepsim var.Üzerine köfteleri koydum. Büyük fırın poşetlerinden kullandım. Piştiğinde terreddütüm vardı. Önce kendim tadına baktım. Tadı güzeldi. Çocuklarla yedik. Çocukların hiç lezzetle ilgili şikayeti olmadı.

İki kez kek denedim. Üzeri yeterince kızarmadığı için sevmedim. Keki tavsiye etmiyorum.

Ekmekleri tepsiye dizdim. Üzerine yumurta, peynir, az sıvıyağ, çok az salça , tuz ,kara biber, pul kırmızı biber kullanarak pratik pizza yaptım. Hem çok sık yaptık. Çocuklar sevmişti.

Domates salçası yaptım. Güzel olmuştu. Oldukça hızlı oluyor.

Vişne reçeli yaptım. Kavanozda yaptığım ve ağzı kapalı olduğu için karıştıramadım. Bu nedenle şeker yeteri kadar erimedi. Ama 5 dakika ocakda pişirince tam oldu.

Yemek ısıtmada kullandım.

sokak lambası 12-07-2008 04:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 248049)
Türkiye'de bu fırınların satışını yapan var mı?



http://www.eie.gov.tr/duyurular/YEK/ocak_satis02.doc

akgb 12-07-2008 17:10

Sayın çilek_2 çalışmalarınız gayet hoş ve pratik olmuş. Ancak merak ettiğim birşey var 4. mesajda resimlerini çekmiş olduğunuz modellerin hangisi size göre en verimlisi?

çilek_2 12-07-2008 17:12

Tavuk pişirilebilir. İnternette video olarak izlemiştim. Ben denemediğimi belirtmeliyim.

Buzluktan çıkan dondurulmuş gıdalar çözülebilir.

çilek_2 12-07-2008 22:47

Sn akgb
En verimlisi hangisi seçemedim. Çünkü hepsini kullandım. Herbiri yemek pişirme için yararlı.

Ama katlanır plakalı olanlar pratik. Çünkü işiniz bitince bir poşete bile sığıyor ve taşımak kolay oluyor.

Ben kolay bulunur malzemelerden yaptım.

Fakat imkanım olsa bir marangoza tahta kutu yaptırırdım. İçini alüminyum folyo veya ayna ile kaplardım. Üst kısmı kesinlikle cam olurdu.( kutulu fırın)
Bu modeli özellikle ekmek yapmak için denemek isterdim.

Ama daha öncede yazdığım gibi artık güneş fırını kullanacak iyi güneş alan bir balkonum yok.

çilek_2 12-01-2009 19:56

Sayın Bugmenot
acaba panel bir güneş fırınımı iyi yoksa kutu olanlar mı?

Sorunuzun cevabı kişiye göre değişiyor.

Ben daha öncede yazdığım gibi çok araştırmadan sonra panel ve parabolik olanlardan yaptım. Verimlide kullandım.

Kutulu olandan bir tane yapmıştım. Fakat marketten aldığım kutu ile yaptım için yeteri kadar verim alamayınca başka bir modeli denedim.

Kulandığınız malzeme, fırını kullanacağınız yer, hava sıcaklığı önemli etkenler.

Daha öncede yazdığım gibi bir kutulu fırın yapmayı hala istiyorum.
Çelik levha ilede katlanır plakalı olanlardan yaptırmayı isterdim.

Birden fazla sayıda fırın ile aynı anda daha fazla çeşit yemek yapılabiliyor.
Hoşçakalın.

lerdemir 07-04-2009 14:19

Sanırım balkon gitmiş, konu bitmiş :(

selmaa 01-04-2010 09:36

Hep düşünmüşümdür ama olmaz derdim. Güneş ışınlarıyla yemek pişirmek özellikle piknikte güzel olur. Başka deneyenler var mı? Neler pişirilebilir acaba. Mesela ekmek pişer mi? Bende denemek istiyorum. Paylaşırsanız sevinirim. Hoşçakalın.

gece 19-04-2010 01:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selmaa (Mesaj 607864)
Hep düşünmüşümdür ama olmaz derdim. Güneş ışınlarıyla yemek pişirmek özellikle piknikte güzel olur. Başka deneyenler var mı? Neler pişirilebilir acaba. Mesela ekmek pişer mi? Ben de denemek istiyorum. Paylaşırsanız sevinirim. Hoşçakalın.

Deneyime dayalı bir bilgi olmayacak ama teoride endişelenecek bir durum olmadığı çok açık olarak ortada, bakın;

"Pişirmede çok yüksek sıcaklık gerekli değildir. Unutmayınız ki, deniz düzeyinde hiçbir besin pişme sırasında 100 °C’nin üstüne çıkmaz (düdüklü tencereyle pişirme dışında!); yükselti arttıkça bu değer daha da düşer. Öyleyse, kutulu fırınınızda 80-90 °C elde ettiğinizde, bu sıcaklık pişirme için yeterlidir. Genelde yemek kitaplarında verilen yüksek sıcaklıklar, daha çabuk pişirme ve üstünü/altını kızartma gibi etkiler yaratmak içindir. Bir çok kişi yavaş yavaş pişirmeyi, hızlı pişirmeye yeğlemekte, sonuçta da daha lezzetli yemekler ortaya çıktığını belirtmektedirler.

Yemek pişirme süresi için şöyle pratik bir kural vardır: tek yansıtıcılı bir kutulu fırında pişirme süresi, evlerde alışılagelmiş bir fırındakinin iki katı dolayındadır. Bu tür kutulu fırınlarda pişirme süresi uzayacağından, pişirme sırasında yemeğin başında beklemek gerekmez, gidip başka işler yapılabilir. Pişme tamamlansa da yemek yanmaz."

En ucuz, pratik (ve hatta basit) tasarımlar ile bile 150 °C'ye ulaşılabildiğini;

"mikropların çoğunun 49 °C'de öldüğünü,
65 °C'de suyun pastörizasyonunu,
71 °C'e besinlerin pastörizasyonunu,
82 °C'de besinlerin pişirilebileceğini,
100 °C'de suyun kaynadığını" düşünürsek bu işin hiç de akıl, mantık dışı, beyhûde bir uğraş olmadığını görürüz.

Dikkat edin; hiçbir yakıt kullanmıyor, çevreyi kirletmiyoruz. Buna bir de deprem gibi kitlesel felaketlerde, acil su pastörizasyonu zorunluluğu ile birlikte kullanım imkanını ekleyin.

Kesinlikle ihmal edilmemesi, yaygınlaşıp, geliştirilmesi gereken bir konu olduğu çok açık değil mi?


gece
güneşten gelen enerji ile üretilen besinlerimizi, yine güneşten, en dolaysız ve doğal yöntemle pişirmekten daha güzeli mi olur diyen forum kişisi

selmaa 19-04-2010 12:52

Sayın Gece! Öncelikle teşekkür ederim. Yazdıklarınızı okudum kaynakları inceledim gerçekten müthiş. Ölçülerini kaydettim yapmaya çalışacağım. Rezil olmam inşallah. Piyasada satılan yer varmı Özellikle pratik hafif olanı ben bulamadım fiyatı nedir? Bilginiz varmı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024