agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai malzemeleri ve aletler (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/)
-   -   Bonsailer için evde saksı yapma bilgileri... (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/1509.htm)

bonsaireef 06-07-2006 23:32

Bonsailer için evde saksı yapma bilgileri...
 
2 Eklenti(ler)
Saksı sıkıntısını hepimiz yaşıyoruz.Bu sıkıntıyı aslında en güzel saksı üreten bir yer ile anlaşarak giderebiliriz.

Ben evde kendi saksısını yapmak isteyenler için örnek oluşturabilecek bir yöntemden bahsetmek istiyorum.Belki bunu hep beraber geliştirip alternatif olarak kullanabiliriz.

Bu şekilde saksıyı aslında mayıs 2005 de yapmıştım.O zamanlar renk verme ile ilgili sıkıntım vardı.Aynı zamanda çok dekoratif değildi ve sonuçta vazgeçtim.Fakat Yalovadaki bitki fuarında Hasan beyin standındaki bonsailerin resimlerini görünce aslında benim yaptığım saksıların üzerinde biraz uğraşılıp, renk sorunuda halledilirse alternatif olabileceğini düşündüm.Yapmak isteyen arkadaşlar olabileceğini düşünerek paylaşmak istiyorum.

Hasan beyin standından bir resim ekleyeyim:
Eklenti 2402

Buda benim yaptığım saksı (tabi o zaman Hasan beyin saksılarından haberim yoktu kopya çekmedim yani :) sadece en kolay nasıl yapabilirim diye düşünürken bu çıktı ortaya)
Eklenti 2404

bonsaireef 06-07-2006 23:44

yapımı
 
2 Eklenti(ler)
Gerekli malzemeler:
- Yoğurt kabı (Ağız kısmı dip kısmından geniş herhangi bir kap olabilir geçen yıl ben yoğurt kabı ve plastik bir kaptan yapmıştım.Bu kap kalıp olarak kullanılacaktır)
-Beyaz çimento
-Mermer tozu
-Boya(?) Ben kuru boya kalemlerinin içini kullanmıştım :) pek verimli olduğu söylenemez.Belki toz boyalar olabilir.

Kalıbın hazırlanışı:

Bunu anlatmak için iki kötü çizim yaptım :) Anlaşılır umarım.
Eklenti 2405

Burada sembolize kabı görüyorsunuz.Bu kapta en önemli özellik üst kısmının alt kısmından geniş olması.Burada sarı kısmı kesip atacağız ve turuncu ile mavi kısımları kullanacağız.Kesme işlemini yaparken dikkat edeceğimiz nokta turuncu kısım saksımızın iç kısmı olacağı için istediğimiz saksı derinliğine göre turuncu kısım yüksekliğini ayarlamaktır.Mavi kısım ise turuncudan 1 cm daha kalın olmalı.

Eklenti 2406
Kestikten sonra ikisinide ters çevirip iç içe geçiriyoruz ve düz bir zemine koyuyoruz.Hatta ben bunları kaymasınlar diye o düz zemine uhu ile yapıştırıyordum.

bonsaireef 06-07-2006 23:57

2 Eklenti(ler)
Kalıbımız hazır.Bu kalıp ile istediğimiz sayıda saksı yapabiliriz.

Şimdi kalıbın içini doldurmaya sıra geldi.Mermer tozu ile beyaz çimentoyu bire bir oranında karıştırıyoruz.Mermer tozu kullanılmazsa dayanıksız oluyor.Ama mermer tozlu karışım son derece dayanıklı oluyor.Hatta yere düşse kırılmıyor diyebilirim.

Sonrasında benim çözemediğim noktaya sıra geliyor.Renk sorunu.Ben renkli kuru kalem içini suda eritip harcın suyunu bu renkli su ile vermiştim.Biraz faydası oldu ama miktarı az geldi.

Toz boyalar kullanilabilir.Bunu bonsai videolarında görmüştüm.Adam saksıya taş yapıştırmak için harç hazırlıyordu ve bu karışıma toz boya koyuyordu.Çok da güzel oluyordu.

Bunun dışında saksının dışını boyamak alternatif yöntem olabilir ama bunun nasıl yapılabileceğini bilmiyorum.Yağlı boya ile boyamıştım ama bu boya kalkıyor.

Harcı hazırladıktan sonra kalıba döküyoruz:
Eklenti 2407
Kalıba harcı döktükten sonra bir cisim ile kalıbın kenarlarına vuruyoruz.Bu çok önemli.Bu sayede hava kabarcığı kalmıyor.Bütün hava kabarcıkları çıkacaya kadar yapıyoruz.
Tamamen harç ile doldurduktan sonra biraz bekleyip deliklerini açıyoruz.Donmadan önce yapmakta fayda var sonrasında zor olabilir :)



Buda kalıbın alttan görünümü.****** bu donmuş hali :)
Eklenti 2408

bonsaireef 07-07-2006 00:08

3 Eklenti(ler)
Harcımız donana kadar bekledikten sonra sıra kalıbı çıkarmaya geldi.Ben tam taşlaşma gerçekleşmeden çıkarmayı tercih ediyorum.Bu sayede çok rahat rütuş yapabiliyorum.
İlk önce kalıbın dış kısmını çıkarıyoruz.
Eklenti 2409

Sonra kalıbın iç kısmını çıkarıyoruz.Eğer rütuş yapma gerekçesi ile tam donma germekleşmeden çıkarıyorsanız iç kısmı daha sonra çıkarmanızı yavsiye ederim.
Eklenti 2410

İşlem bitti.Saksımız hazır sayılır.Biraz köşe kısımları keskin bir cisimle kazırsanız daha güzel görünecektir.Fazlalıklarıda bu yöntemle almak gerekiyor.
Eklenti 2411

Dikkat ettinizmi bilmiyorum.Üst kısmda yoğurt kabından kaynaklanan bir çıkıntı oluştu.Buda güzel bir görüntüye neden oluyor ******.

bonsaireef 07-07-2006 00:10

2 Eklenti(ler)
Bu yöntemi kullanarak değişik saksılar yapmak mümkün.Örneğin bu saksıya ayak yapabiliriz.bunun için kalıptaki mavi kısmı biraz daha uzun bırakmak lazım.Bu şekilde yaptığım ayaklı bir saksının alttan görünümü:
Eklenti 2412

Buda yandan görünümü:
Eklenti 2413


Dört dörtlük bir saksı olduğunu söyleyemeceğim.Fakat benim gibi evde bu tür işlerle uğraşmayı seviyorsanız deneyebilirsiniz.Değişik kalıplarla değişik saksılar yapabilirsiniz.Aslında gerçek bonsai saksısının kalıbını plastik bir maddeden yapabilsek, o saksıdan seri üretim yapabiliriz.:rolleyes:

Daha değişlik neler yapılabilir, nasıl bir boya uygulanabilir sizlere de sormak istiyorum.

memet 07-07-2006 00:32

boyacılardan alacağın toz boyaları (nerdeyse her renk bulabilirsin)harcın içine karıştırabilirsin.bir yerde önce deneyerek renk tonunu tutturmak daha pratik olabilir.sonradan boyamak için yine aynı tozboyayı beyaztutkalla karıştır.biraz sulandırıp yaptığın saksıya sür.duruma göre bir kaç kat sürebilirsin.beton boyayı emeceği için sonradan dökülmez.

ressam arkadaşlardan biri,onun seramikçi arkadaşının bonsai saksısı siparişi aldığını söylemişti..sonuç ne oldu bilmiyorum.bir sorayım. aslında toprak saksı olarak yaptırmakta o kadar zor değil..belirli bir miktar sipariş verip bir seramikçiye istenen renklerde yaptırılabilir..

bonsaireef 07-07-2006 00:42

Dediğim gibi zaten bizim saksı sıkıntımızı ancak toprak saksı siparişi giderir.Fakat bu güne kadar bir girişim olmadı.

Bu linkte toz boya ile çok güzel bir harç hazırlıyor.Renk oldukça güzel.
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/33/37/

memet 07-07-2006 00:52

ben seramikçi arkadaşlarımı bir yoklayayım.birtaraftan da sipariş verimiyiz vermezmiyiz konusunu aramızda konuşalım.
istediğimiz renk ve biçimde saksı yaptırabiliriz

cemboa 07-07-2006 08:57

Bu çalışma için tebrik ediyorum ve büyük bir açığı kapattığınıda sölemek istiyorum.Benim 2 sorum olucak. çimento ve mermer tozunu %50 oranlarındamı karıştırıyoruz? Birde pratik olarak mermer tozunu nerden temin edebiliriz?

bonsaisever 07-07-2006 09:03

Çok güzel bir çalışma,sağol :)

bonsaireef 07-07-2006 09:12

Çok teşekkür ederim ;)

Hatırladığım kadarıyla çimento ve mermer tozunu birebir (%50 %50) karıştırmıştım.Aslında az bir miktarla deneme yapılabilir.Kuruyunca sertlikleri kıyaslanabilir.Fakat çok dayaklı oluyor onu söyleyeyim.Mermer tozu kullanılmazsa **** az kullanılırsa kolay kırılabiliyor.

Mermer tozunu açık beyaz çimento satan yerlerde bulabilirsiniz.İnşaat malzemeleri satan yerlerde ,hırdavatçılarda oluyor.Fiyatlarıda oldukça uygun.Yalnız dikkat edinde beyaz çimento yerine alçı **** üstübeç(böylemi deniyor boyaya katılan toz var ondan) vermesinler :) Bilerek verdiklerini sanmıyorum.Hepsi beyaz ya karışıyor sanırım :D

cemboa 07-07-2006 09:20

Sanırım sakıslara sprey vernik le güzel bir parlıklık kazandırmak mümkün olur.

bonsaireef 07-07-2006 09:22

Tabi bişey söylemeyi unuttum.Daha önce hiç beton dökümü ve sonrasını yaşadınızmı bilmiyorum.Bilmiyormuşsunuz kabul ederek beton döküldükten sonra kuruyuncaya kadar düzenli sulamak gerekiyor bunu söyleyeyim.Yoksa çatlama oluyor.Bu bütün betonlar için geçerli.

Ben devamlı sulamak yerine mesaj 3 de ilk resimdeki gibi yerde dururken üzerine tamamen kapatacak şekilde ıslak havlu(kağıt veya kumaş) koymuştum.Betonlaşma gerçekleşene kadarda bu ıslaklığı devam ettirmiştim.Hatta kalıptan çıkarınca bir süre daha nemli tutmaya devam etmiştim.Belkide bu kadar sağlam olmasının ikinci nedeni budur (asıl neden mermer tozlu karışım ).

malina 07-07-2006 09:34

Dış çephe boyaları işe yarayabilir mi?


http://www.betek.com.tr/02/urunler/i...mphiSilan2.jpg


Yeni nesil silikon emülsiyon esaslı, mat yapı son kat dış cephe boyasıdır. Amphisilanın yeni labirent dokusu sayesinde duvardaki nem kolayca dışarı atılır ve böylece boyanın dökülmesi tamamen engellenmiş olur. Ağır iklim şartlarına karşı geliştirilen silikon-bağlayıcı-dolgu-pigment sistemi sayesinde boya yüzeyle tamamen bütünleşir ve uzun yıllar dayanıklı kalır. Nanometrik boyutta işlenmiş pigmentler sayesinde oluşturulan fotokatalitik merkezler, yüzeyde biriken kirleri okside ederek parçalar ve yüzeyin temiz kalmasını sağlar. Silikon esaslı bağlayıcı sistemi ve nanoteknolojik pigmentler ile yüksek UV direnci sağlanır, renklerin solması engellenir.




Akrilik kopolimer emülsiyon esaslı, silikonlu, mat yapı son kat dış cephe boyasıdır.

Hidrofobik bağlayıcı yapısı ve silikondan elde edilen avantajları ideal şekilde birleştirerek, dış cephede ihtiyaç duyulan özellikleri tek başına bünyesinde barındırır. Silikonun özelliklerini optimum oranda yansıtır, böylece iyi nefes alma ve su iticilik özelliklerini bir arada sunar. Silikonun özellikleri sayesinde yüzeylerin daha az ıslanması ve daha çabuk kuruması sağlanmıştır, böylece boyanın yüzeyden soyulup dökülmesi, çatlaması ve kabarması engellenmiştir. Mükemmel örtme gücüne sahip Muresko Silakril, yapısında kullanılan pigmentler sayesinde yüksek UV direncine sahiptir. Uygulandığı yüzeylere üstün aderans gücüyle çok iyi tutunur. Yayılma özelliğinden dolayı kolay sürülür. Zaman ve işçilikten tasarruf sağlar.



http://www.betek.com.tr/02/urunler/i...unler/kort.jpg


Mineral yüzeyler üzerine, mat görünümlü kort ve zemin boyası
Su bazlı, sentetik reçine esaslı, mat görünümlü kort ve zemin boyasıdır.

Uygulanacak Yüzeyler:
Mineral esaslı, beton yüzeyler üzerinde yaya trafiğine açık stok depoları, giriş, koridor ve hollerde kullanıldığı gibi tenis kortları üzerinde de güvenle uygulayabileceğiniz boyadır.

http://www.betek.com.tr/02/urunler/02_01a.html

bonsaireef 07-07-2006 09:45

Boyamak belki işe yarayabilir.Denenebilir yalnız bunlar çok pahalı.Dökülmesinden de korkuyorum.Yağlı boya dökülmüştü.Deneyecek birine ihtiyaç var.

Yalnız bu boya kutuları kalıp yapmakta kullanılabilir aklınızda bulunsun. :cool:

malina 07-07-2006 09:54

Yağlı boya ile dış çephe boyası çok farklı şeyler :)

Dış çephe boyası üreten biryer yakınınızda ise gidip görüşerek, ya da mail yazarak sorulabilir... Belki de ücretsiz deneme boyası alabilirsiniz :)

malina 07-07-2006 09:56

Hadi daha da abartayım, gidip reklamla ilgili birimin müdürüyle görüş :)

Bu denenmemiş bir şey, onların reklamı da olur, boya ve üste para da al gel :)
Tüm reklamlar birbirine benziyor, bu farklı olabilir ve bu projeyi bir reklamda kullanabilirler... (Reklam ajanslarını öğrenip onlarla da iletişime geçilebilir)

malina 07-07-2006 09:59

DIY bonsai saksısı

DYO bonsai saksısı

uydu valla :)

bonsaireef 07-07-2006 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Yağlı boya ile dış çephe boyası çok farklı şeyler :)

Tamam malina kızma farklı şeyler biliyorumda hani o döküldü ya hani denemek için buda pahalı ya, yani o bakımdam şeettiydim di.Ama.... tamam sustum:o


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bu denenmemiş bir şey, onların reklamı da olur, boya ve üste para da al gel :)

Reklam mı dedin, paramı dedin.:cool:

bonsaireef 07-07-2006 10:02

DYO bonsai saksısı :cool:
Süpper valla:D

cemboa 07-07-2006 11:04

...Saksıyı ayaklı yapmak için fazladan ne malzeyi ve nasıl kullandınız? Betonun prizlenmesi nekadar süre aldı?
...Boya için benimde önerim belki yukarıda bahsedilmiş olabilir ama bu hamur içi seramiklerde kullanılan toz boyalarında olabileceğini düşünüyorum.

bonsaireef 07-07-2006 11:47

ayak yapımı
 
1 Eklenti(ler)
Ayak yapmak için mavi kısım ile turuncu kısım arasındaki yükseklik farkı arttırılmalıdır.Önceden fark sadece beton kalınlığı kadar iken ayak boyu da eklenerek fark arttırılmalıdır.(Formül resmin en altında)

Beton dökülüp son kısmına gelindiğinde 3 tane strafor şekilde görüldüğü gibi yerleştirilmelidir.(Straforlar ayak yüksekliği kalınlığında olmalı)

Sonra kalan 4 boşlukta betonla doldurulmalıdır.Şimdi kalıp bu şekilde donduğunda resimde soldaki saksıdaki gibi ayak olacak fakat pembe okla gösterilen gibi girinti olmayacak.Bunun için beton tan donmadan rütuşlama yapılmalı burası bu şekilde yapılmalıdır.Böyle daha hoş bir görüntü oluyor.
Eklenti 2416

Betonun donma süresini şimdi söyleyemeyeceğim ama ara ara tırnakla beton alt kısımdan yoklanarak donma derecesi anlaşılabilir.

cemboa 07-07-2006 12:15

...Benim yine sorularım var.:D çimonto ve mermer tozu karışımından hangi ölçüye ne ölçü su karıştırdınız sayın moderatör? Birde elde ettiğimiz saksının ağırlığı nedir:)?

bonsaireef 07-07-2006 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemboa
çimonto ve mermer tozu karışımından hangi ölçüye ne ölçü su karıştırdınız sayın moderatör?

Bunun için bu videoyu seyretmekte fayda var.Suyu yavaş yavaş verip karıştırıyorsun.Çok sulu olmamalı.Tam videodaki kıvamda olmalı.Videodaki gibi düz zeminde değilde bir kap içinde yaparsanız daha kolay olur.
Bu tamamen el alışkanlığı.Bir kez yapsanız alışırsınız.
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/33/37/


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemboa
Birde elde ettiğimiz saksının ağırlığı nedir:)?

Ağırlık seramik saksıdan çok farklı değil.

bonsaireef 07-07-2006 12:45

Daha önce dikkatinizi çektimi bilmiyorum.Hasan beyin standının resminde yani ilk resimde sol üst köşedeki çam bonsaisinin saksıda çimentodan yapılmış.Nasıl bir kalıp kullandılarsa hiç fena değil.

bonsaisever 07-07-2006 13:09

:eek: reefciğim çok yaşa...aklıma aciip fikirler getirdin :cool: :D

bonsaireef 07-07-2006 13:12

Ben şimdi çatlarım.:(
Banada sölesene,valla kimseye söylemem:rolleyes:

cemboa 07-07-2006 13:16

Banada söleyin bak!!! Walla aramızda kalıcak...:D

bonsaisever 07-07-2006 13:44

Çatlayın :D
Yapınca gösteririm...belki göstermem :dilli:
Göstermezsem ben çatlarım :D

bonsaireef 07-07-2006 13:51

Şu an yapıyorsun değil mi?:(
Biraz sonra bitirip göstereceksin değil mi?:( Lütfen öyle olduğunu söle noolur.
Çatlatmazsın sen bizi biliyorum.:rolleyes:

bonsaisever 07-07-2006 13:59

Neredeee şu an işteyim :(
Ben de yapabilmek için çatlıyorum ama yarın görürsünüz :)
Belki :D

cemboa 07-07-2006 14:38

...Ben malzemeleri temin ettim ve öğrendiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Bildiğimiz harç çimento ve kumla yapılıyor.Oranları bir ölçü çimentoya iki ölçü kum.Bizim saksı yapmak isçin kullandığımız malzemelrinde bundan farkı yok.Beyaz çimento adı üzerinde beyaz olduğu için kum olarak mermer tozu kullanılıyor.Tabiatıyla oranlar aynı.Bir ölçü çimentoya iki ölçü mermer tozu.

Belirtmek isterim ki bu oranlar inşaat malzemeleri satan yer tarafından verildi.

Fiyatları çimento 0.5 krş mermer tozu 0.2 krş

bonsaireef 07-07-2006 15:33

Bende tam DIY bonsai tırmığı anlatacaktım.
Çok basit 10 dakikada yapılacak bişey.:cool:
Ama şimdi çatlatma modası olduğuna göre bende çatlatayım bari.Sonra anlatırım :rolleyes:
Belki:D

denizakvaryumu 07-07-2006 15:41

Mermer tozu -çimento-beyaz çimento
bunlar bitki köklerine zarar vermez mi?Bunun yerine çömlek yapımında kullanılan kil kullansak?

bonsaireef 07-07-2006 15:52

Kili pişirmek için çok yüksek sıcaklık verebilen özel fırınlar gerekiyor.Astarı yüzünden pahalıya gelir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Mermer tozu -çimento-beyaz çimento
bunlar bitki köklerine zarar vermez mi?

Bu karışım suda çözünen bir karışım değil.Bitkiye zarar vereceğini sanmıyorum.

malina 07-07-2006 17:32

Anlaşıldı, içinizde sanatçı ruhu yok, inşaatçı ruhu var :)
Yoksa benim ytong önerimi de böyle coşkuyla karşılardınız...

Peh ! :)

Şule 07-07-2006 23:24

:eek: Bonsaireef'in nezdinde herkesi tebrik ediyorum. Tüm bonsaicileri tebrik ediyorum. Buradan da bonsai dünyasına adım atmayanlara sesleniyorum: Bonsai zihni açar, tembelliğinizi alır, problem çözme yeteneğinizi geliştirir, keşfettirir, farkettirir, azim kazandırır. :D

Sürekli yeni bir şeyler yapıp heveslendiriyorsunuz insanı. Kendin yap saksı planlarını okuduğumu görünce annem aynen şöyle dedi:"Sakın bu okuduklarını da yapmaya kalkışma!":D

bonsaisever 08-07-2006 01:46

Annenin sözünü dinle ve uzaklaş buradan!
Bak bizim halimize :D
Ama sen pek uzaklaşak gibi görünmüyorsun...acıdım annene :D

malina 08-07-2006 09:15

Bonsaisever; şulenin annesiyle senin hatunun sohbetlerini düşünemiyorum :)

Aybala'dan hayali bir telefon görüşmesi yazmasını istemeli :)

aybala 08-07-2006 10:56

onlar bir şey konuşmadan, oturup beraber ağlarlar gibime geliyor :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024