![]() |
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
|
...Bu ağacı bende yeni keşfettim.Pahalı olan acer'e (akçaağaç) benzemesinden dolayı ucuz bir alternatif.Üstelik benzer yönü sadece bununla kalmıyor güneş gören yerler acer gibi kırmızı renge dönüyor.Fotolarınıda ilave ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
...Buda yaprakların görüntüsü... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
...Bonsaisi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
...Saksıda.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
...Bonsai sığla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
...Bonsai sığla sonbahar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
meyve sineği
Giriş Tarihi: 07-03-2006
|
bende karşıdan yapraklarını ilk gördüğümde acer sanmıştım. tohumları bir ön işleme tabi tutulmadan direk ekiliyor. peki çelikle üretimi mümkün müdür? **** hangisi daha uygundur? tohumdan mı çelikle mi. büyüme süreci de çok yavaş değilse deneyebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
meyve sineği
|
Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
yuvarlak tepeli, 20 ye varan boyu vardır. yaprak lopları 3-5 adettir. mart-nisan ayında çiçek açar. meyveleri 2-2,5 cm çapında olup kasım ayında olgunlaşırlar. Güneybatı Anadolu da muğla'da marmaris , köyceğiz , dalaman ve fethiye'de , denizli'de eskere ve tavas'da , antalya bucak'ta yayılış gösterir. Asıl geniş yayılışını MUĞLA ilinde yapar. kışın soğuklardan ve donlardan koruduğumuz sürece istanbul'da yaşayabilir diye düşünüyorum. sonuçta anadolu sığla ağacı diye geçiyor. bu iklimde yaşatmak çok zor olmasa gerek. tabi sadece fikir. uzmanlardan bilgi bekliyoruz. Kaynak: Dendroloji (Prof.Dr.Faik Yaltırık , Prof.Dr.Asuman Efe) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
meyve sineği
|
okulda birkaç tane sığla ağacı var. yerlerde bir sürü kozalak vardı. (sanırım buna meyve kurulu deniyor) ama tohumları kasım da olgunlaşıyormuş. tohumdan deneme yapabilirim. sonbaharı beklemek gerekiyor. yerlerde boş meyve kurullarını gördüğümü hatırlıyorum. hatta birkaç tanesine tekme bile atmış olabilirim.küre şeklinde dikenli, gürz gibi şekli var. sonbaharda unutturmayın mutlaka tohumunu bulacağım.isteyenlere yollayabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
burnumuzun dibinde böyle güzel bir ağaç var, biz tutturduk acer palmatum diye ![]() sığla-günlük ağacı bence Türk bonsaicilerin mutlaka elinde olması gereken bir ağaç.. http://www.mineflora.com/product.asp...937&associate= bulamayanlar için işte link ,bulamadım mazareti olmasın lütfen ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sığla ağacından yağ çıkarıldığını bilir miydiniz? Üstelik bu yağın parazit öldürücü, mide hastalıklarında tedavi edici olması nedeniyle ilaç endüstrisinde kullanıldığını? Dünyada sığla yağı üreten iki ülkeden birinin Honduras, diğerinin Türkiye olduğunu? http://www.mugla-turizm.gov.tr/tr/09410.asp Kleopatra'nın aşk iksiri Hipokratın ilacıydı Sığla ağacı, Köyceğiz ve çevresinde yetişen nadir bir ağaç türü. Türkiye'den başka Rodos ve Çin'de yetişiyor. Günlük ağacı da denen bu ağacın salgısı kozmetik sanayiinin vazgeçemediği bir hammadde. Mısır Kraliçesi Kleopatra, yağını aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmış. Hipokrat döneminden beri sağaltıcı etkileri nedeniyle ilaç olarak da kullanılmış. İyi bir antiseptik ve parazitlere karşı etkili. Türkiye'nin bu doğal zenginliği perişan durumda. Büyük sığla ormanları küçüle küçüle ufak korulara dönüşmüş. Kimsenin kılı kıpırdamıyor. Bir tek etkinlik olsun diye sığla fidanı diken ilkokul öğrencileri var meydanda Reçinesi cildi yumuşatıyor ve temizliyor Sığla ağacı (liquidambar oriantalis) dünyada pek az yerde, Türkiye'de ise güneybatıda yetişiyor. 20 metreye kadar boylanan, çınar görünüşünde bir ağaç. Sığla yağı, güzel kokusu ve tedavi edici özellikleri nedeniyle en eski Akdeniz uygarlıklarından beri kullanılagelen bir salgı. Kuru yongaları mevlitlerde ve kilise ayinlerinde yakılarak tütsü yapıldığı için bu ağaca günlük ağacı da deniyor. Sığla yağı elde etmek için bahar aylarında ağaç gövdelerine çizikler açılır. Temmuz ayından itibaren gövde üzerinde biriken salgı ve kabuklar özel bıçaklar ile kazınır. Bu salgı ve kabuklar sıcak su ile kaynatıldıktan sonra özel preslerde sıkılarak sığla yağı elde edilir. Sığla yağının bileşiminde hoş kokmasını sağlayan sinnamik asit (tarçın kokusu veren madde), uçucu yağ ve reçine bulunuyor. Sığla yağı Hipokrat döneminden beri kullanılan, eski hekimlerin reçetelerinde de sık sık rastlanan bir şifa kaynağıdır http://www.milliyet.com.tr/2004/06/2...ess/bus06.html MÖ Fenikeliler ve Mısırlılar arasında bir ihraç ürünü olan sığla yağı Mısırlılar tarafından ölüleri mumyalamak için kulanılmıştır. Osmanlılar tarafından Ev Hayvanalarına musallat olan haşerelere karşı ve sünnet olan çocukların yaralarının çabuk iyileşmesi için yaralara sürülmüştür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
meyve sineği
|
birkaç gün önce kasım beklemem gerektiği halde dayanamayıp sığla ağacından bir kozalak yürüttüm. 2 arkadaş epeyce zıplamamız gerekti fakat sonunda arkadaşım bir tane kopartabildi. kozalak 4-5 gündür evdeydi. bugün iyice açıldığını gördüm. içinden kanatlı tohumların yanı sıra bir sürü minik şey çıktı. yüzlerce.büyüklükleri kırık bulgur tanesinin yarısı kadar. ![]() bu ağacı tanıyanlarımıza soruyorum. bu küçük şeyler nelerdir. sayın ormancı abilerim ablalarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
meyve sineği
|
bir de tohumları kasım yanıda toplayacağız fakat bunları ne zaman ekmemiz gerekiyor? kasımda isteyenlere bu tohumlardan yollayabilirim elimden geldiğince |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
meyve sineği
|
Alıntı:
ben 1 hafta önce iki kozalak daha koparttım sığla ağacından. fakat ekilme mevsimiyle ilgili bilgiyi hala bulamadım. baharı beklemek gerekiyor mu? yoksa bu mevsimde mi ekilmesi gerekiyor? bu arada elimde epeyce tohum var isteyenlere yollayabilirim. bizim endemik türümüz olan bu ağacın denemesini mutlaka yapmalıyız bence. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Dostlar başka sahifelerde de belirtmiştim. İsparta /Sütçüler de Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı var. Milli Parklar statüsünde.Burada Sütçüler Orman İşletme Md.lüğü Sığla Yağı elde ediyor. İsteyen olursa Sığla Fidanı satıyorlar. Bilgilerinize sunulr. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Tohum ekim zamanı genelde kasım aralık ayları arası bildiğim kadarıyla fakat emin değilim konunun uzmanı arkadaşlar cevap verse daha iyi olur. Fakat ben elimde ki meşe, akçaağaç, erguvan, hurma, hünnap, fındık, alıç, muşmulla ve şeftali tohumlarını geçen hafta ektim. Bakalım ne kadarı çıkacak geçen sene tohumdan çıkanları şubat ayında dikmeyi düşünüyorum tabiattan aldığımızı tekrar geri vermemiz gerekiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-06-2006
|
sığala
Yaklaşık bir buçuk yıl önce topladığım ve geçtiğimiz bahar başlarında ektiğim sığala fidanlarımı göstermek istedim. ![]() Öncelikle sığalanın yetiştirilmesinin kolay olduğunu söylemeliyim. Benim gibi ağacın yetiştirilmesi konusunda çok az olanakları olan birinin bile bu ağacı yetiştirmesi sorun olmadı. Tohumları elde ettikten sonra birbirinden ayrı olacak şekilde torfa ekmeniz ve düzenli sulamanız yeterli. Tohumları toprağa serpiştirirsenizokadar çok filizleniyor ki şaşırırsınız. Ancak gövde kalınlaşmadan ayırma işlemi yapılmamalı. Aksi takdirde ölüyorlar. Balkonum çok az güneş alıyor. Yine de bu fidancıklar büyümeyi başardı. Meşe fidanlarındaki mantarlanma bu ağaççıklarda olmadı. Son derece dayanıklı ve güzel bir ağaç. Herkese tavsiye ederim. ****** fidanına ulaşmayı başaranlar vakit kazanmak için fidan satın alabilir ve tohumla vakit kaybı yaşamayabilir. Bir seneden kısa bir sürede yaklaşık 20 cm oldular. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2007
|
sayın hocalarım,ben bu agacın doğal olarak yetiştiği yerlere çok yakın bir yerde oturuyorum.bu kadar değerli endemik bir türe bu kadar yakınken bundan yararlanayım dedim.bu agaçtan açıkçası bonsai yapmak istiyorum.fakat ağacın çelikle üreyip üremediğini bilmiyorum.dahası tohum dışında nasıl ürediğini bilmiyorum.bu ağacın yetiştirilmesi hakkında fikri olan var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-10-2007
|
Arakadaşlar bu sayfada bazı ciddi hataların yapıldığını düşünmekteyim; sığla ağacının lopları kertikli olmaz ancak yollanan resimlerin bir çoğunda interloblar da girintiler görülmekte. yaprak şekli sayın cemboanın 3 numaralı mesajda gösterdiği şekle sahiptir. Ayrıca bu ağacın yayılımı sorulmuş; Liquidambar orientalis iç anadolu ve doğu anadolu bölgeleri hariç hemen hemen her bölgede nemli ve derin topraklarda üretilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-10-2007
|
doğu sığlası ve anadolu sığlası bildiğim kadarıyla Liquidambar orientalis'e verilen iki ayrı ad. Doğu sığlasını, batı sığlası (ya da Amerikan sığlası) olarak bilinen Liquidambar styraciflua 'dan ayıran başlıca fark yaprak ve nuks meyve büyüklükleridir. Batı sığlasının yaprak büyüklükleri 15 cm, küremsi birleşik meyveleri ise 2-3 cm civarındadır. Doğu sığlasının yaprak ve meyve büyüklüğü daha küçüktür Liquidambarların başka bir alt türü olan Liquidambar formosana hakkında malesef pek fazla bilgiye sahip değilim ancak lop sayısının 3'ü çok nadir geçmesi ve loplarının kenarlarının biraz daha kavisli gelmesi ile ayrıldığını söyleyebilirm Düzenleyen mor salkım : 21-10-2007 saat 23:41 Neden: resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
meyve sineği
|
çimlenen amerikan sığla
geçen yıl da denemiştim fakat olmamıştı. bu yılki denememde 2 hafta bekleyip az daha olmadı atayım artık diyecekken bir baktım çimlenmişler.2 hafta önce toplanıp kozalağın açılması beklenip hemen ekildiler. Liquidambar styraciflua - Amerikan Sığla Ağacı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Drosophila iyi gunler, cimlenen siglalarinizin uzun omurlu olmasini dilerim. Bonsai forumuna yazdiginiz icin onlari buyuyunce bonsai yapacaginizi dusunuyorum. Yeni basliyan biri icin tohumdan bonsai yapmak zaman aldigi icin yeni basliyanin hevesi gecebilir. O yuzden ben size bir fidanciya gidip uygun bir fidan almanizi ve bonsaiye onunla baslamanizi oneririm. Siglalariniz da buyudugu zaman onlar uzerinde nasil calisacaginizi deneyimlerle ogrenmis olursunuz. Bol sanslar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
meyve sineği
|
teşekkürler Ali bey. benimkisi biraz sabır denemesi. amacım bonsai olsundan ziyade doğmalarını büyümelerini seyredeyim kıvamında olduğu için tohumdan çimlendirme daha cazip geliyor bana. çimlendiklerini görünce insan evlat sahibi gibi oluyor. büyümeleri zaman alıyor. kızılçamım henüz bir karışı geçmedi. çamları tohumdan yetiştirmeyi kimseye tavsiye etmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|