08-03-2007, 10:22 | #33 |
Ağaçsever
|
Merhaba, Geçen yıl annemin bahçesinde üzeri sarmaşık kaplı kameriyenin gölgesinde kaldığı için çiçek yetiştiremediğimiz bir bölümü Karadeniz ormanlarından getirdiğimiz yosunlarla kapladık. Çok estetik bir görüntü oluşturdular. Bu yosunlar yaz aylarında yeşil renklerini korudular, kışın ise kahverengiye dönüştüler. Kış sonrası tekrar yeşillenecekler mi merak ediyorum. Yeşillenirlerse ben de fotoğraflayıp bu başlığa ekleyeceğim. Bununla birlikte bir sorum olacak, bahçemizde yosunların olduğu bölümün üstü kapalı ve kameriyenin sarmaşık kaplı üst ve yan duvarları nedeniyle yosunlar doğrudan güneş almıyor. (Karanlıkta değiller ) Yosunların ışık ihtiyaçları nasıldır? Gelişimlerinde nemle beraber ışık da etkili midir? Işığın az olduğu bölgelerde yaşayabildiklerini görüyoruz. Bunun nedeni nemin fazla olması mı, ışığın az olması mı? |
08-03-2007, 13:44 | #35 |
Ağaçsever
|
Yosunlar için kışın dormancy dönemi mi söz konusudur? Eğer bu bir dormancy dönemiyse kış aylarında uygun şartların sağlandığı bir ortamda uyku dönemine girmemesi yosunlar için sorun oluşturur mu? (Bildiğim kadarıyla kışın yaprak döken ağaçların dormant dönem geçirmemeleri ağaç için sağlıksız bir durum oluşturmakta) Paludaryumda bu şekilde karasal yosun bulunduran arkadaşlar tecrübelerini aktarabilirler mi? |
25-04-2007, 10:18 | #41 |
Kaybettik...
|
Sanırım sayın bursevi bir tür kaya görünümü oluşturmak istiyor. size terraryumlarda en sık kullanılan bir yöntemi anlatayım. istediğiniz şekilde bir styropor blok veya polyurethan blok alın. en kolayo styroporları kat kat aralarına silikon sıkarak oluşturmak. sonra kabaca falçata ile bir şekil verin. bir kaynak torch u gibi kuvvetli bir alevle üst yüseyi şekilendirip sertleştirin.(bu torchlardan yapı marketlerden çakmak veya kalem şeklinde olanlarını bulmak mümkün) sonra bu yüzeye silikon sıkın vede bir plastik eldiven ile (latex eldiven eriyor kullanmayın bulaşık eldiveni olabilir) bir güzel yüzeye yayıp sıvayın. şayet bu yüzeye yosun kaplanmasını istiyor iseniz. hemen silikon kurumadan cocspeat veya torf kırıntısına batırıp bastırın.2 gün kadar kurumaya bırakın. torf yerine kum kullanmak da mümkün. torf kullandı iseniz nemli ortamda çok değişik yosunlar üretebilirsiniz bunun için baezn ormandan herhangi bir miktar yosun getirmek mümkün sonradan diğer yosunların da sporları buraya kontamine olacağından 5-6 ayda çıkan yosunlara siz de şaşabilirsiniz. en kolayı bir miktar javamoos veya ciğer yosunu (hepaticeae) ile kaplamak ancak bu tür yosunları koyduğunuz zaman su dolu bir kaba koyun vede asla su ile ilişkilerinin kesilmemesini sağlayın onlar yukarı doğru gelişirken kendi ihtiyaçları olan suyu da bir yere kadar taşırlar. veya hergün su ile püskürütn tabii tercihan yağmur suyu... kolay gelsin |
02-09-2007, 11:55 | #44 |
landarch
Giriş Tarihi: 11-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 36
|
selamlar, Karadeniz tarafında kara yosunlarını çuvallarla toplayıp direkt yurt dışına satıyorlar. Üstelik çokta ucuz miktarlara.. Özellikle Ispanya ve Ingiltere, kara yosununu canlı ve yapay bitkilerden oluşan saksı diplerinde kullanıyorlar.. |
13-11-2007, 22:05 | #48 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Tarzım çok basit. Yazın, toplarken aldığım biçimde, yayvan bir kapta gölgede tuttum. Tamamen kurumuş durumdaydılar. Şimdi de dışarıdalar. Direk güneş almayan bir yerde yağmur altındalar. Hepsi tekrar canlandı. Meşe gövdesinden bir yosun, kaya üstünden bir yosun ve bir liken. Sanırım fotoğrafları bu başlıkta olacaktı. |
13-11-2007, 22:23 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler... Bu arada kara yosunu sevenler için mutlaka bakılması gereken bir link http://www.bihrmann.com/caudiciforms...os-div-sub.asp ... |
14-11-2007, 16:09 | #50 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-07-2007
Şehir: izimr
Mesajlar: 49
|
Verdiğiniz link çalışmıyor denizakvaryumu. |
15-11-2007, 17:05 | #52 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 85
|
Alıntı:
|
|
15-11-2007, 17:36 | #53 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kyoto japon yosunu... |
|
16-11-2007, 12:12 | #54 |
Ağaç Dostu
|
yosun yetiştirmek
Kaynakları verilemiyecek derecede çok yabancı sitelerde şöyle bir yöntemden bahsediliyor: 1 avuç kadar yolunmuş yosunu bir karıştırıcıda (blender) 1 kutu bira (veya yeteri kadar yoğurt) ve 1/2 çay kaşığı şeker ile sıvı halde kalacak şekilde işleme tuttuktan sonra, bu karışımı az güneşli bir duvara, ağaç gövdesine, taşların üzerine sürün. İlk günler sağanak yağmur alırsa akar gider, sulamayı spreyle yapın, kısa sürede orası yosunlaşır diyorlar. Hatta bu sistemle, binaların duvarlarına yazı ve şekiller yapıyorlar, saksıları kaplıyorlar. Likenler için de aynı yolu kullanıyorlar. Bahçemde 1 tür yosun var, denemek için tam mevsimi. Çeşitlendirmek için ise, bundan sonra yollarda yürürken başım yerde, yosun arıyacağım galiba. Düzenleyen tugo : 16-11-2007 saat 16:02 Neden: şeker ilave edildi |
16-11-2007, 14:45 | #57 |
Ağaç Dostu
|
Okuduğum sayfalar hep amatör olarak deneyimlerini aktaran kişilere ait olduğu için bu konuda bir açıklama yoktu. Ben de, bu konularda hiç bilgisi olmayan biri olarak, yoğurdun küf gibi bakteriyel aktivitelere yatkın olmasına, biranın da maya özelliğine verdim. Sporlar havadan toplanırmış, herhalde anaç vazifesi görüyorlar. Henüz daha yosun toplamadım ama, 2 adet taşa, iki ağaç gövdesine ve biraz da duvara, sadece yoğurt sürdüm. Bunları da bahçenin zaten yosunlu olan bölgesinde yaptım. Acaba, ekmek mayasını böyle bir yere bıraksak, neticesi ne olur? Denemekte yarar var, Nasreddin Hoca misali. |
16-11-2007, 17:07 | #58 |
Kaybettik...
|
Her iki besin maddesinde de mayalardan kaynaklana ciddi miktarlarda "B" vitamin özelikle B12 riboflavonlar v.s. ve komplexleri mevcut... ki birayı ben orkidlerde yaprak gübrelemesi olarak salık vermişidim. tabii burdaki vitamin v.d. besin değerleri o kadar yüksek ki orchide anthuryum gibi gübreye duyarlı kök ve yaprakları olan nebatatlarda seyreltik kullanılması gereklidir. |
16-11-2007, 21:02 | #60 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Belirtmeyi unutmuşum. Bir başka tarifde de yoğurt sürülen zeminin, havadan spor toplayacağı, dolayısıyla "belki" elimizde mevcut yosundan başka bir türü de yakalıyabileceğimiz konusu vardı ?? Bira almak için dışarı çıkmaya üşendiğimden, sade yoğurtlusunu denedim) Orjinalini yarın deniyeceğim. Bu arada, "evde" bira üretilirken içine irlanda yosunu (irish moss) atılırmış. Onu da yeni okudum. |
|
|
|