agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Kara Yosunları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1920)

memet 21-07-2006 11:48

Kara Yosunları
 
kara yosunları hakkında bilgisi olanlar varmı..
değişik türleri hakkında bizi bilgilendirecek.....

kışın ormanlarda hep görürüm..saksılarda yetiştirilebilir mi acaba.:rolleyes:

Oğuz Sağlam 21-07-2006 11:48

Karasal Yosunlar Hk.
 
5 Eklenti(ler)
Karasal yosunlar ya da kara yosunları hakkında gerçek anlamda detaylı bilgi açlığı hissediyorum. Bu konuda amatör meraklı forumdaşlardan akademik formasyon ve vizyon/misyon sahibi dostlardan konuya katkıda bulunmalarını rica ediyorum. Hobide daha aydınlanmak, hayatı daha da iyi anlayabilmek adına. Aşağıdaki görüntülerden konunun yalnız paludaryumlar çerçevesinde kalması gereğini çıkarmayın lütfen. Çerçeve ne kadar geniş, bilgi ne kadar bol olursa o kadar keyifli olur sanırım.

Giriş mesajına bir miktar renk katmak için diğer başlıklarda bahsini ettiğim Adarium'umda iki adet likenli/yosunlu kayamın fotoğraflarını eklemek istiyorum. Bu kayalardan aldığım fotoğraflar eminim ilginizi çekecektir.

Eklenti 127893
http://img246.imageshack.us/img246/6...um00001ed7.jpg


http://img95.imageshack.us/img95/440...ium0001hj9.jpg

Eklenti 127894
http://img166.imageshack.us/img166/8...ium0002fw5.jpg


Eklenti 127895
http://img166.imageshack.us/img166/5...ium0003ns0.jpg


Eklenti 127896
http://img181.imageshack.us/img181/9...ium0004el1.jpg

Bu (hemen altta) fotoğraftaki muhteşem canlıdan özellikle bahsetmek istiyorum. Gerçek boyutu başparmağımın tırnağı kadar olan ve gerçek görüntüsü de kuru koyu kahverengi bozkır otuna benzeyen bu kara yosunu, pulverizatörle sıktığım suyu alır almaz hareketleniyor ve 30 sn içinde gözümün önünde hızlı çekim pıtır pıtır açarak bu görünüme kavuşuyor...

Doğrusunu söylemek gerekirse bakımını doğru yapıp yapmadığımı bile bilmiyorum henüz. Adarium aşkına öğrenilecek artık.

Eklenti 127897
http://img153.imageshack.us/img153/1...ium0005zf6.jpg

Saygılarımla,

bonsaireef 20-08-2006 21:52

1 Eklenti(ler)
Bonsai saksılarında dip kaplaması olarak sürekli kullanılıyor.Çok güzel çim görüntüsü oluyor.Hemde nem kaybını önlüyor.
Eklenti 3356
http://www.bonsai-in-belgium.be/nl/pinus_parvi_nl.htm

bonsaireef 20-08-2006 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pitta-life
kışın dikkatini çekmesi çok normal çünkü su miktarı arttığından dolayı hızla büyümek istemektedir...yazın kuraklıkta renkleri solar ama tam olarak ölmezler ..

Bu konuda çok haklısınız.

bonsaireef 21-08-2006 11:45

Bu uzun zamandır kullanılan bir teknik.Yazın renkleri bir miktar bozulsa bile nemli kaldığı sürece güzel görünüyorlar.Hatta saksıdan küçük bir hal almak bir yana gelişip saksıyı tamamen kaplıyorlar.

memet 02-10-2006 12:22

kara yosunu
 
1 Eklenti(ler)
kış geliyor yosunlar canlandı

gulse 10-10-2006 17:23

selam yosunları görünce paylaşmak istedim evimde bir çiçek yetiştiriyorrum ve çok enteresan bu çiçek yosunda büyüyor bir kaç çiçekçiye bunu söyledim mümkün olamayacağını bunun toprak çiçeği olduğunu söylediler fakat yosunda topraktakinden daha büyük ve canlı yetişiyor.

memet 10-10-2006 18:25

çiçeğinizin fotoğrafını eklemeniz mümkün mü buraya...

gulse 11-10-2006 20:57

istediğiniz resmi foruma koyamıyorum kb ı yüksek olduğu için fakat galeriye süs bitkileri bölümüne koydum ordan görüntüleyebilirsiniz.

kürekçi 11-10-2006 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
kış geliyor yosunlar canlandı

Hocam merhaba bu fotoğrafta görmüş olduğunuz sadece bir kara yosunu değil. Belki siz biliyorsunuzdur fakat bilmeyenleri naçizane bilgi düzeyimce bilgilendirmek isterim.

Daha açık renkte görünen yuvarlak, kadeh şeklindeki yapılar likenlere ait.

Bu fotoğraftaki liken de sanırım Leptogium cinsi bir liken.

Likenler algler ve mantarların ortak yaşamları sonucu oluşmuş yaşam formalrıdır diyebiliriz ve çok farklı morfolojik özellikler gösterirler. Kayaların üzerinde görmekten tutun ağaç kabuklarına kadar bir çok yerde yaşarlar.

Fakat malesef o kadar hassastırlar ki kirliliğin başladığı yerlerde yok olmaya mahkumdurlar. Bu yüzden temiz hava, temiz ortam indikatörüdürler deriz biz genelde.

Oluşumları, çaplarının genişlemesi uzun zaman alır, bu yüzden arazide çalışırken olabildiğince az zarar vermeye özen gösteririz.

Ayrıca süksasyon dediğimiz sıralı değişimde yani toprağın oluşumunda çok büyük bir önemi vardır. Bunu da sizlere şöyle açıklayabilirim.
Bir kaya düşünün bu kayaya önce liken yerleşir. Metabolik faaliyetleri sonucunda oluşan liken asitleri tarafından kaya bir miktar erir ve bu erime sonucunda kayadaki minareller serbest kalır. Bu likenin üzerine kara yosunları yerleşmeye başlar ve çorak düz bir kayanın üzerinde organik bir tabakalaşma yavaş yavaş başlar. Artık diğer bitkilerin de yetişebileceği, beslenebileceği toprağın temelleri atılmış olur;)

Umarım biraz da olsa anlatabilmişimdir.

memet 11-10-2006 23:31

Bu konularda bende hiç bilgiye sahip değilim. Aslında soracaktım bunlar ne diye ...açıklama iyi oldu .

kürekçi 11-10-2006 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
Bu konularda bende hiç bilgiye sahip değilim. Aslında soracaktım bunlar ne diye ...açıklama iyi oldu .

Faydalı olabildiysem ne mutlu bana:cool:

Saygılar.

kürekçi 11-10-2006 23:41

Şimdi aklıma gelen birşey. Ekleyeyim dedim. Bu söyleyeceğim sadece bir hipotezdir.

Likenlerin metabolik faaliyetleri sonucunda liken asitlerinin oluştuğunu söylemiştim. Bonsailerinizin toprağını örtmek için eğer liken kullanırsanız bu oluşan asitler toprağın pH'sını değiştirebilir. Benim anladığım kadarı ile de bonsailerin tolerans sınırlarının çok geniş olduğu söylenemez. O yüzden sanırım karayosunlarını bonsailerinizde kullanırken likenleri ayırarak kullanırsanız daha iyi olur. Hatta karayosunlarını toplarken likenlere zarar vermeden onların olmadığı yerlerden toplarsanız doğayı daha az tahrip etmiş olursunuz.

Saygılar.

acerpalmatum 12-10-2006 01:57

Sayın rower konu çok ilginç verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

acerpalmatum 12-10-2006 02:02

Çeviri bölümüne konu hakkında bir adres eklemek geldi şimdi aklıma eğer ilgilenebilirseniz sevinirim. Daha önce hızınız beni çok şaşırtmıştı. Bu kadar hızlı olmasanızda olur. Hani mümkün olurda fırsat bulursanız. çünki yaptığınız iş hiç de kolay değil.

kürekçi 12-10-2006 08:21

Rica ederim. Ben teşekkür ederim asıl. Bilgilerimi harmanlamama yorum yapabilmeme yarayacak konular ortaya atıyorsunuz :) Tabi ki yardımcı olurum çevirinize. İyi günler dilerim.

Ali H. ALI 21-10-2006 17:03

1 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler.
Yukarida Memedin ve Rowerin bahsettigi likenler, benim bazi bonsailerimde kendi basina cikiyor. Simdiye dek agaclarimda olumsuz bir etki yaptiklarini gormedim.
Yalniz kurumaya basladiklari zaman saksidaki goruntuleri guzel deyildir. Bircok bonsai yetistiren agaclarinin altinda likenleri istemiyor kimisi sokuyor kimiside sirke ile yok ediyor, sanirim bonsaide likenleri kullanmak bonsai yapana kalmis bir sey. Asagida bir agac altinda kurumaya yuz tutmus linkener gorunuyor.

Eklenti 4552
bonsaide likenler

kürekçi 22-10-2006 01:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Herkese iyi gunler.
Yukarida Memedin ve Rowerin bahsettigi likenler, benim bazi bonsailerimde kendi basina cikiyor. Simdiye dek agaclarimda olumsuz bir etki yaptiklarini gormedim.
Yalniz kurumaya basladiklari zaman saksidaki goruntuleri guzel deyildir. Bircok bonsai yetistiren agaclarinin altinda likenleri istemiyor kimisi sokuyor kimiside sirke ile yok ediyor, sanirim bonsaide likenleri kullanmak bonsai yapana kalmis bir sey. Asagida bir agac altinda kurumaya yuz tutmus linkener gorunuyor.

Eklenti 4552
bonsaide likenler

Bu likenlerin kurumasının büyük bir nedeninin kirlilik oldğunu düşünüyorum. Daha önce de söylediğim gibi likenler temiz hava, temiz ortam indikatörüdürler ve şehirdeki kirliliğe karşı çok hassastırlar. Kendi hipotezimi kendim çürütüyorum öyleyse :D

"Likenlerin bonsaiye zararı yoktur çünkü zaten doğal ortamından aldığınız likenler şehire gelince ölmektedirler" :P diyebiliriz belki.

Ali H. ALI 27-10-2006 15:55

Iyi gunler Rower, likenler dediginiz gibi hava kirliliginden etkilenip olebilirler. Benim bonsai saksilarinda cikan [dogadan sokup bonsai saksilarina koymuyorum ,kendileri bazi bonsai saksilarinda ve bahcede cikiyorlar] likenler yaz aylarinda sicaktan etkilenip hemen kuruyuveriyorlar. Kis aylarinda tekrar yesilleniyorlar.Bonsailere de bir zararari olmuyor. Likenlerin, hava kirliligi
yaninda gunesten ve sicaktan da olumsuz etkilendigini dusunuyorum.
Hosca kalin.

kürekçi 27-10-2006 16:47

Resime tekrar baktım da saksınızın dibindeki bitkiler likene çok da benzemiyor. İlkel bitkilerden olabilirler belki, eğrelti türü de olabilirler. Bunu likenler ile uğraşan hocama soracağım. Bilmeden birşey söylemek istemiyorum.

Likenlerin sıcaklık ve güneş ışığına töleranslarının ne derecede olduğunu da aynı hocama sorsam iyi olacak. :)

Saygılar.

kürekçi 27-10-2006 18:12

Gözünü seveyim şu mail teknolojisinin. Hocama mail ile ulaştım ve mail ile cevap aldım :D Tahinim doğru çıktı. Resimdeki liken değil. Dediğim gibi ilkel bitkilerden biri çıktı;) Hocamın gönderdiği cevabı aynen yazıyorum;
"Ciğerotlarından Lunularia; Marchantia cinsine çok yakın bir ciğerotu...Üzerlerinde gemma çanakları gözleniyor"

Gemma çanakları eşeysiz üremeyi sağlayan yapılardır.

kürekçi 27-10-2006 18:39

Karayosunlari=bryophyta Genel özellikleri
 
Sucul yaşamdan karasal yaşama geçişi oluşturaan bu bitki grubu üyeleri genellikle nemli bölgelerde yayılış gösterirler. Bu ortamlarda gelişmelerinin nedeni üreme evrelerinde muhakkak suya gereksinim duymalarıdır.

İlkel tipleri bulunduğu gibi, çiçekli bitkilere benzer yapılar gösterecek kadar gelişmiş olanları da varolan karayosunlarının çoğunda, ince bir gövde ve bunun üzerinde tek sıralı hücre katmanlarından oluşan ilkel bir yaprak ve ortama tutunmayı sağlayan rizoidleri görmek her zaman olasıdır.

Üremeleri genellikle eşeylidir. Ancak bazı Hepaticea üyelerinde gametofit bireyler üzerinde gemma çanakları oluşmuştur. Bu çanaklar üzerinde oluşan gemmalar eşeysiz üremeyi sağlamaktadır. Eşeyli üremelerinde her zaman antitetik döl almaşı (haploid nesli diploid sporofit neslin izlemesi) görülür.Gametofit döl haploid olup monoik ya da dioik olabilmektedir. Erkek organlar anteridium, dişi organlar ise arkegonium olarak isimlendirilir.

Anteridiumlarda oluşan spermatazoidler suda yüzerek kemotaksis ile dişi organa ulaşır. Döllenmde sonucu ana bitki üzerinde gelişimini sürdüren ve sporogon adı verilen diploid sporofit bitki oluşur. Sorogonun iç dokusunun farklılaşması ile oluşan sporogenik doku (Arkespor) meosise(mayoza) uğrayarak haploid spor tetratlarını verir. Bu sporlar çimlendiğinde zayıf **** iyi gelişen oldukça uzun ömürlü protonema(ön çim) oluştururlar. Protonema da gelişerek üzerinde erkek ve dşi üreme organı bulunan gametofit bireyleri oluşturur. Bryophyta üyeleri sporangium ve gametangiumlarının çok hücreli oluşu ile bu yapılarının dış bölümlerinin bir sıra kısır kenar hücre katmanıyla çevrilmşi olması gibi nedenlerle Tallophyta'dan ayrılır.

Birkaçı dışında genellikle kara yaşamına uyum sağlamış olan türleri içeren karayosunları, nesillerinin haplo ve diplo fazlarındaki farklı özellikleri nedeni ile üç sınıfa ayrılır.

1. Classis: Hepaticae (=Ciğerotları=Marchantiopsidia)
2. Classis: Musci (=Yapraklı karayosunları=Bryopsida)
3. Classis: Anthocerotopsida(=Boynuzlu Ciğerotları)

Ali H. ALI 28-10-2006 08:04

Herkese iyi gunler, Rower, Cigerotlari hakkinda verdiginiz bilgiler icin sayin hocaniza ve size tesekur ediyorum.
Bu arada memet sanada tesekurler bu konuyu acmamis olsaydin, bunlari ogrenmiyecektim.Benim bansai saksilarinda cikan bitkiler cigerotlari ise, sen yine bonsai saksisina alacagin likenlere, asint konusunda dikkatli ol .
Her sey dilediginizce olsun.

kürekçi 28-10-2006 13:16

Rica ederim. Ben de doğru olanı aktarabildiğime sevindim :)
Bu arada bir önceki mesajımda kullandığım kaynak;

"Ege üniversitesi Fen Fakültesi Teksirler Serisi No: 66 Tohumsuz Bitkiler Laboratuvar Uygulama Kılavuzu"dur.

Nazan Ercaner 18-02-2007 18:33

merhaba , bahçemle ilgili sıkıntıklarım var.Bugün otları temzlerken toprak üzerinde tabaka halinde yosunlaşma oldugunu gördüm.Kısa bir araştırma yaptım,karayosunu oldugunu tahmin ediyorum.Birçok sitede karayosunlarının toplanmasının katliam oldugundan bahsedilmiş.ne yapmalıyım?Bahçeme faydaları ve zararları nelerdir?toplamalımıyım?etrafında gül,ortanca,palmiye,sardunya gibi bahçe çiçeklerim var.Bunlara zararı olur mu?Çim sahaya zararı olur mu?Bilgilendirirseniz çok memnun olurum

sukranayalp 18-02-2007 19:50

Kara yosunlarının çalı ve ağaç grubundan hiç bir bitki türüne zararı olmaz. Ancak çim ve benzeri yer örtücüler için rekabet ortamı yarattıkları ve ortamın estetik görüntüsünü bozdukları için istenmezler. Bence bahçenizde bol miktarda karayosunu varsa, bırakın öyle kalsın. Çim ile uğraşmazsınız ve bahçeniz yaz-kış yeşil halı gibi kaplanmış olur. Şunu da belirtmek isterim. Yosunlaşma olduğuna göre bahçe 1- Kuzeye bakıyor olabilir, 2- Çok gölge bahçe olabilir, 3- Bahçede drenaj problemi olabilir, 3- Hava akımlarından etkilenmeyecek kuytu bir bahçe olabilir.
Bunların arasında sizin açınızdan sorun yaratacak tek şey drenaj problemidir. Diğer çalı tarzı bitkilerinizde sorun yoksa tekrar ediyorum, bahçeniz yosunla kaplı olsun; Japon bahçelerindeki gibi.

Mine Pakkaner 18-02-2007 20:43

Bahçenizde yosunun fazla olması Şükran Hanım'ın söylediklerine ek olarak toprağınızın asitliğinin yüksek olduğunu da gösterir. Yüksek asidite zamanla bazı çalılar için de sorun yaratır, besin elementlerinin alımını etkiler.

Toprak yüzeyindeki yeşil oluşumlar yani algler çimi öldürür. Yazın sıcak ve güneşte kururlar ama sürekli nemli hatta ıslak tutarsanız gölgede canlı kalmalarını sağlayabilirsiniz. Çiminizin yaşamasını istiyorsanız drenajınızı iyileştirip yeşil tabakayı temizleyin, algisid etkili bir ilaç uygulayın.

Bu arada biz sorunuzu yanıtladık, siz de yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsınız umarız :) Adresi imzamda bulabilirsiniz :)

Nazan Ercaner 21-02-2007 23:20

Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bir sorum daha olacak. Yaklaşık 5 metre yüksekliğinde bir palmiye ağacım var. Yerini değiştirmek istiyorum. Taşınma koşullarını ve taşıma yapabileceğim mevsim hakkında bilgiye ihtiyacım var.

Mine Pakkaner 21-02-2007 23:26

Nazan Hanım, şu başlığa bakar mısınız lütfen?

saydemir 05-03-2007 17:09

Parkta gezerken yosunlar ilgimi çekti. Gerçekten çok güzel görünüyorlardı. Bende onlardan bir miktar aldım ve kavanoza koydum. Kurumamaları içinde kavanozun agzını kapadım. Herhalde bu şekilde kurumazlar ve ben uzun süre seyredebilirim...

Bence bu yosunlar pek çok bitkiden daha güzel görünüyor. :p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024