agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Kara Yosunları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1920)

Poyraz__2007 16-11-2007 21:06

Benim bu konuda hiç bir bilgim yok ama şöyle bir soru sormak istiyorum. Yukarıdaki yazıları okudum ama bu konuya sanırım değinilmemiş. Topladığımız bu yosunlardan sarmaşıklara ve süs bitkilerine kullandığımız destek çubuklarını kaplayarak dekoratif bir görünüm elde edebilirmiyiz. Hani bu çiçekçilerde gördüğümüz destek çubukları gibi. Eğer yapabiliyorsak bunu nasıl yapabileceğimiz konusunda bir arkadaşım bilgilerini bizimle paylaşırsa sevinirim.

Mesut Şen 16-11-2007 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürekçi (Mesaj 47297)
Sucul yaşamdan karasal yaşama geçişi oluşturaan bu bitki grubu üyeleri genellikle nemli bölgelerde yayılış gösterirler. Bu ortamlarda gelişmelerinin nedeni üreme evrelerinde muhakkak suya gereksinim duymalarıdır.

İlkel tipleri bulunduğu gibi, çiçekli bitkilere benzer yapılar gösterecek kadar gelişmiş olanları da varolan karayosunlarının çoğunda, ince bir gövde ve bunun üzerinde tek sıralı hücre katmanlarından oluşan ilkel bir yaprak ve ortama tutunmayı sağlayan rizoidleri görmek her zaman olasıdır.

Üremeleri genellikle eşeylidir. Ancak bazı Hepaticea üyelerinde gametofit bireyler üzerinde gemma çanakları oluşmuştur. Bu çanaklar üzerinde oluşan gemmalar eşeysiz üremeyi sağlamaktadır. Eşeyli üremelerinde her zaman antitetik döl almaşı (haploid nesli diploid sporofit neslin izlemesi) görülür.Gametofit döl haploid olup monoik ya da dioik olabilmektedir. Erkek organlar anteridium, dişi organlar ise arkegonium olarak isimlendirilir.

Anteridiumlarda oluşan spermatazoidler suda yüzerek kemotaksis ile dişi organa ulaşır. Döllenmde sonucu ana bitki üzerinde gelişimini sürdüren ve sporogon adı verilen diploid sporofit bitki oluşur. Sorogonun iç dokusunun farklılaşması ile oluşan sporogenik doku (Arkespor) meosise(mayoza) uğrayarak haploid spor tetratlarını verir. Bu sporlar çimlendiğinde zayıf **** iyi gelişen oldukça uzun ömürlü protonema(ön çim) oluştururlar. Protonema da gelişerek üzerinde erkek ve dşi üreme organı bulunan gametofit bireyleri oluşturur. Bryophyta üyeleri sporangium ve gametangiumlarının çok hücreli oluşu ile bu yapılarının dış bölümlerinin bir sıra kısır kenar hücre katmanıyla çevrilmşi olması gibi nedenlerle Tallophyta'dan ayrılır.

Birkaçı dışında genellikle kara yaşamına uyum sağlamış olan türleri içeren karayosunları, nesillerinin haplo ve diplo fazlarındaki farklı özellikleri nedeni ile üç sınıfa ayrılır.

1. Classis: Hepaticae (=Ciğerotları=Marchantiopsidia)
2. Classis: Musci (=Yapraklı karayosunları=Bryopsida)
3. Classis: Anthocerotopsida(=Boynuzlu Ciğerotları)

Yeni değişen sistematiğe göre;
Hepaticeae, Thallobionta subregnumu altında Hepatophyta olarak diviso oldu.
Anthoceratopside, aynı subregnumda Anthoceratophyta oldu.
Bryopsida da Embriobinta subregnumunda Bryophyta oldu.

Tohumsuz bitkiler sistematiği vize sınavının klasik sorusunda yer alıyo :)

trpc_f 21-12-2007 22:56

***
 
Merhaba arkadaşlar benim karayosunlarıyla ilgili projelerim var, onlar hakkında geniş çaplı araştırma yapıyorum, onların sera etkisini azaltıklarını biliyor muydunuz?

Bence bu çok önemli bir nokta evlerde çim yetiştiriliceğine karayosunu yetiştirip hem su tasarufu hem de CO2 den azalım saglanabilir bu konu hakkında bana yardım edebilirseniz cok mutlu olurum

İyi bayramlar.

nature57 31-12-2007 00:50

Merhaba arkadaşlar Siteye tesadüfen girdim. Uzmanlık alanım karayosunları size bu konuda daha sonra uzunca bir yazı yazacağım. Şimdilik anlaşılabildiği ölçüde resimlerin adlarını söyleyebilirim. Sizin saksınızdaki büyük ihtimalle "Bryum argenteum", tabii resimler daha kaliteli olursa cevaplar da net olur:) saygılarımla.

nature57 31-12-2007 00:52

Başlarda belki başarılı olabiirsin fakat kullandığın suda bulunan kireç bir zaman sonra karayosunlarını sarartp öldürecektir.

nature57 31-12-2007 00:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 99390)
Eklenti 9907

Eklenti 9908

Buda benim yosunum, bizim terasda boş saksının içinde çok küçük bir parçaydı. Bende alıp şebboylarımın altına yerleştirdim. Acaba daha çok yosun nasıl elde edebilirim? Çok güzel gözüküyorlar......

Merhaba arkadaşlar Siteye tesadüfen girdim. Uzmanlık alanımkarayosunları size bu konuda daha sonra uzunca bir yazı yazacağım.Şimdilik anlaşılabildiği ölçüde resimlerin adlarını söyleyebilirim. Sizin saksınızdaki büyük ihtimalle "Bryum argenteum" tabii resimler daha kaliteli olursa cevaplar da net olur saygılarımla
not:alntı yapmadan gönderdiğim için kusura bakmayın. duplet olacak

nature57 31-12-2007 00:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Poyraz__2007 (Mesaj 173717)
Benim bu konuda hiç bir bilgim yok ama şöyle bir soru sormak istiyorum. Yukarıdaki yazıları okudum ama bu konuya sanırım değinilmemiş. Topladığımız bu yosunlardan sarmaşıklara ve süs bitkilerine kullandığımız destek çubuklarını kaplayarak dekoratif bir görünüm elde edebilirmiyiz. Hani bu çiçekçilerde gördüğümüz destek çubukları gibi. Eğer yapabiliyorsak bunu nasıl yapabileceğimiz konusunda bir arkadaşım bilgilerini bizimle paylaşırsa sevinirim.

Evet yapabilirsiniz. Bunun içn yapmanız gerekli malzemeler, istediğiniz uzunlık ve kalınlıkta plastik boru; misina (Yeşil olanlar tercih edilir), ve ormanlardan toplayabileceğiniz halı formundaki karayosunu örtüsü. plastik boruların üzerine yosunları boşluk kalmayacak şekilde sarın ve misina ile sıkıca bağlayın. sonra saksınızın ortasına yerleştirin sulama işleminde yağmur suyu kullanıranız uzun süre kullanabilirsiniz. saygılarımla....

nature57 31-12-2007 01:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antienflamatuar (Mesaj 82564)
Merhaba,
Geçen yıl annemin bahçesinde üzeri sarmaşık kaplı kameriyenin gölgesinde kaldığı için çiçek yetiştiremediğimiz bir bölümü Karadeniz ormanlarından getirdiğimiz yosunlarla kapladık. Çok estetik bir görüntü oluşturdular.
Bu yosunlar yaz aylarında yeşil renklerini korudular, kışın ise kahverengiye dönüştüler. Kış sonrası tekrar yeşillenecekler mi merak ediyorum. Yeşillenirlerse ben de fotoğraflayıp bu başlığa ekleyeceğim.
Bununla birlikte bir sorum olacak, bahçemizde yosunların olduğu bölümün üstü kapalı ve kameriyenin sarmaşık kaplı üst ve yan duvarları nedeniyle yosunlar doğrudan güneş almıyor. (Karanlıkta değiller )
Yosunların ışık ihtiyaçları nasıldır? Gelişimlerinde nemle beraber ışık da etkili midir?
Işığın az olduğu bölgelerde yaşayabildiklerini görüyoruz. Bunun nedeni nemin fazla olması mı, ışığın az olması mı?

karadenizden getirdiğin bitkileri ankarada yaşatman zor olacak:) kış sonrasıda muhtemelen ölmüşlerdir. yosunlar türlerine göre güneş ve gölge istekeri farklı organizmalardır.Çoğunluğu güneşi tercih etmezler. genellikle tek hücre kalınlığında olmalarından dolayı çok hızlı bi şekilde su kaybederler. kuruma toleransları oldukça yüksektir. fakat bu su alış verisde zarar görebilirler. nemin fazla olması her zaman tercih sebebidir. saygılarımla

gorefast 02-01-2008 15:41

bu kara yosunlarını bonsai saksısında çim efekti için kullanılan resimlerde çok aşırı canlı bir yeşil göze çarpıyor. benim sorum ise parklarda güneşli ortamda olanlardan toplayıp bahsi geçen fotoğraflardaki gibi canlı ve parlak görüntüde nasıl yaşatırız ve son olarakta babam da beğendi salon bitkilerinin dibine istiyor bunları hali hazırda rezerv olarak nasıl tutarım

Erkehan 10-07-2008 00:46

Bütün Siteye Merhaba
Soru ve sorunlara katkıda bulunamamanın üzüntüsnü yaşarken; yeni şeyler öğrenmenin mutluluğu ve heyacanını yaşatan bütün üye ve yöneticilere teşekkür ederim. Siteye her girişte aklıma takılan sorulara, yapmak isteyip de "acaba düşündüğüm şey bir çılgınlık mı?" kaygılarına son veren; koşut düşünce, hatta uygulamaya geçmiş durumda olup beni cesaretlendiren herkese gönül borcum var. Teşekkür

nature57 23-04-2009 16:47

Lunularia cruciata
 
Merhabalar arkadaşlar
Evet bu resimde görülen bitki bir liken değildir.
Bu talloz ciğer otlarından Lunularia cruciata dır. Lunularia yarım ay demektir dikkatli bakacak olursanız tallusun (tallus: gerçek kök gövde ve yaprakları olmayan bitki ve bitki benzeri alg gibi canlılar için kullanılan bir terimdir) üzerinde yarım ay şeklinde gemma çanaklarını görürsünüz. Bu çanakların içerisinde bitkilerin eşeysiz üremesini sağlayan küçük disk biçiminde gemmalar vardır. Bu arada ciğer otlarının isimleri 16 yy dan kalmıştır o zamanlar bitkiler daha çok tedavi edici etkilerine göre sınıflandırılıyordu. Ve o zamanın hekimleri arasında iz kuramı olarak türkçeleştişrebileceğimiz bir kuram (Doctrin of signature) aşırı rabetteydi. Bu kurama göre doğada her hastalığın tedavisi vardı ve hastalığa çare olacak bitkiler o hastalığın şekline benzemeliydi. Ciğer otlarıda loblu yapılarından dolayı ciğere benzetilmiş ve o dönem sıklıkla bu hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Gelişen tıpla birlikte gerçekte ciğer otlarının böyle bir hastalığa iyi gelmeyeceği anlaşılmış fakat isimleri korunmuştur.
Saygılarımla

Mesut KIRMACI

tasdelenmurat 18-11-2009 00:38

Selamlar herkese. Siteye ne zaman girsem başka bölümler dikkatimi çekiyor. Şimdide yosunlara kafamı taktım.

İnternette değişik renklerde yosunlar görüyorum. Bu tarz yosunlara nasıl ulaşabiliriz acaba.

Yosun koleksiyoncularımız varmı acaba? Paylaşabilecek olanlar varmı?

Ayşe Özdil 18-11-2009 09:51

Murat Bey,

Koleksiyon gibi değil de , forumda Karayosunları diye girerseniz, bu konuda şimdiye kadar yapılmış yazışmaları okuyabilirsiniz.

Ayrıca Galeri de, " Orman Ekosisteminden Diğerleri " bölümünde , karayosunları- likenlerle ilgili arkadaşların çektiği fotoğrafları görebilirsiniz..

asimow 25-02-2010 15:34

*** arkdaslar aranıza yenı katıldım yorumlarınızı okudum gayet guzel ve gereklı bılgıler paylasılmıs konuyla baglantılı olarak bu karayosunlarının kullanım alanları ıle ılgılı bılgısı olan var mı acaba(farmakolojik onemlerı ve degerlerı) sımdıden cok tskler ....

Fagus Sylvatica 11-09-2012 23:38

Ben bahçemizdeki birkaç mimoza ağacının gövdesinde yosun yetiştirmek istiyorum. Ancak ağaca bir zarar vermesinden korkuyorum. Bu konuda bir bilgisi olan varsa yardımcı olmasını rica ederim.

sezik 22-12-2013 22:08

Merhaba,
Konuya uzun zamandan beridir yazı yazan olmamış, ben bir şansımı deneyeceğim ve sorumu soracağım.
Tüm yazılanları okuduğumuzda, yosun elde etme veya bunu dekoratif olarak kullanmak konuları işlenmiş, benim öğrenmek istediğim şey farklı; Dağlarda kaya üstlerine halı gibi yapışmış yosunları Humik asitle veya başka bir kimyasal olmayan çözeltiyle karıştırıp Zeytin ağaçlarımın gübrelenmesi için alternatif gübre olarak kullanabilirmiyim? Belkide bu yosunları parçalayıp zeytin diplerine koyabilir ve gübreleme sağlamış oluruz. Bu yönde her hangi bilgi veya tecrübesi olan var mı?

turkanatalay 27-12-2013 17:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürekçi (Mesaj 44552)
Hocam merhaba bu fotoğrafta görmüş olduğunuz sadece bir kara yosunu değil. Belki siz biliyorsunuzdur fakat bilmeyenleri naçizane bilgi düzeyimce bilgilendirmek isterim.

Daha açık renkte görünen yuvarlak, kadeh şeklindeki yapılar likenlere ait.

Bu fotoğraftaki liken de sanırım Leptogium cinsi bir liken.

Likenler algler ve mantarların ortak yaşamları sonucu oluşmuş yaşam formalrıdır diyebiliriz ve çok farklı morfolojik özellikler gösterirler. Kayaların üzerinde görmekten tutun ağaç kabuklarına kadar bir çok yerde yaşarlar.

Fakat malesef o kadar hassastırlar ki kirliliğin başladığı yerlerde yok olmaya mahkumdurlar. Bu yüzden temiz hava, temiz ortam indikatörüdürler deriz biz genelde.

Oluşumları, çaplarının genişlemesi uzun zaman alır, bu yüzden arazide çalışırken olabildiğince az zarar vermeye özen gösteririz.

Ayrıca süksasyon dediğimiz sıralı değişimde yani toprağın oluşumunda çok büyük bir önemi vardır. Bunu da sizlere şöyle açıklayabilirim.
Bir kaya düşünün bu kayaya önce liken yerleşir. Metabolik faaliyetleri sonucunda oluşan liken asitleri tarafından kaya bir miktar erir ve bu erime sonucunda kayadaki minareller serbest kalır. Bu likenin üzerine kara yosunları yerleşmeye başlar ve çorak düz bir kayanın üzerinde organik bir tabakalaşma yavaş yavaş başlar. Artık diğer bitkilerin de yetişebileceği, beslenebileceği toprağın temelleri atılmış olur;)

Umarım biraz da olsa anlatabilmişimdir.

Zevkle ve merakla okudum. Teşekkürler.

ocak 13-01-2014 00:18

çok güzel ama unutulmuş bir konu bilgisi olanlar bu konuyu tekrar canlandırabilirmi yosunların dogaya olan katkılarını hiç bilmiyordum artık yosunları seviyorum

mor-salkım 09-09-2014 17:43

kara yosunu
 
2 Eklenti(ler)
Bu yosunu Bolu'dan aldım bir taşın üstünden, sonra yaşatmayı başardım. Derken çoğaltmak istedim. Ne yapsam diye araştırırken yoğurtla ilgili yapılan karışımları v.s. buldum.Sadece yoğurtla denemeye karar verdim. Yağlı , doğal sütten annemin yaptığı yoğurt ile yeraltı suyu kullandım. Bu karışımı yosuna püskürttüğümde zaten rengi birkaç saat içerisinde canlı bir yeşil oldu. Daha sarımsı turuncumsu olan uçları da canlandı. İlk resimde görebilirsiniz. İkinci resimde ise taşın üzerine biraz yoğurt sürdüm fırça ile sonra da blendırdar geçirmeye kıyamadığım yosunumu elimle bölüp bir iplik ile rüzgâdan uçmasın diye sabitledim.Kuytu bir köşeye koydum ve içine azıcık yoğurt karıştırdığım su ile arada fısfıslıyorum. Bakalım ne olacak. Buradan paylaşacağım birşeyler becerebilirsem :)

mor-salkım 10-09-2014 11:16

dün fotoğraflarını koyduğum yosunum yoğurt sürdüğüm tahta çubuğa atlamaya başlamış galiba çünkü çubuk yeşilimsi bi renk olmuş alt taraftan yarım cm kadar bir bölgede. sanırım bendeki yapraklı kara yosunu. Fakat bahçede kuytu bir köşede toprağın yüzeyinde çok ince kadifemsi bir tabaka yosun oluşmuş. o daha öncede olmuştu kalınlaşmıyor hep öyle kalıyor. ondan da bir parça aldım 1 cm kadar çünkü azıcıktı. dün ona da yoğurtlu su püskürttüm. keyfi iyi gözüküyor ancak ben onu bir taşın üstüne koydum. acaba ona illa toprak gerekirmi? gerçi gözlemlediğim kadarıyla yakınındaki bir taşa da atlamıştı.bakalım neler olacak :D bu arada elinizde var olan yosun ve bazı bitkilerinize yoğurtlu su püskürtebilirsiniz denedim harika oluyor. sarmaşığım vardı bir türlü uzamıyordu minik sürgünü parlak ve büyümüş durumda şu an. yaprakları da çok parlak oldu sanki cila sıkmış gibi :D annem kauçuk gibi bitkilerin yapraklarını babaannesinin bira ile sildiğini söyledi o zamanda çok parlak oluyormuş. ( yaklaşık 0,25l suya 10 damla falan yoğurt koydum sanırım). Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

dyebto 17-09-2014 02:48

Nette şöyle bi açıklama buldum yoğurtla yosun çoğaltma hakkında...

Alıntı:

Yosun kullanarak dekorasyonda modern ve mistik bir çizgi yakalayabilirsiniz.
Yosunu nerden bulurum diye endişelenmenizi gerek yok. Bir tutam bulduktan sonrası kolay :
- 1 Avuç Yosun
- Biraz Yoğurt
- Biraz Su
Yosunun birazcık topraklı olmasında sorun yok. Yeterki içinde çakıl ve benzeri sert parçalar varsa ayıklayın. Çünkü bu tarifi blenderda karıştıracağız!
Yosun, yoğurt ve su karışımını milkshake kıvamına gelene kadar karıştırın. Su ve yoğurt miktarını kıvama göre ayarlayın. Ne kadar çok o kadar iyi. Artık elinizde yosun çoğaltmaya yarayan bir karışım var. Yoğurt yosun sporlarının çoğalması açısından mükkemmel bir ortam sağlıyor.

Yosun çoğaltmak için , ilk karışıma koyduğunuz 1 avuç yosunu nereden topladığınızı bilmek çok önemlidir. Yosun kaya , ağaç kabuğu ya da topraktan toplanabilir. Bununla birlikte yosunu topladığınız yer gölge mi yoksa ışık mı alıyor? Bu bilgilere göre hazırladığınız karışımı , eğer yosunu kaya üzerinden topladıysanız , bir taşın üzerine sürün. Topraktan topladıysanız , toprak bir yüzeye dökün. Ağaç kabuğundan topladıysanız da kütük ya da tahtanın üzerine sürün. Topladığınız yosun gölgede yetişiyorsa bu alanları gölgede bırakacak şekilde yerleştirin. Ya da tam tersi ışıklı bir alandan topladıysanız karışımın direk güneş ışığı görmesini sağlayın.
1-2 hafta içerisinde yosunun ürediğini göreceksiniz. Bu arada yosunu su spreyi ile ıslak tutmaya devam edin. Direk su dökerseniz karışım akabilir.
Kaynak:

Bakalım bir deneyelim ne olacak.

seccomann01 17-09-2014 18:33

Ben denemistim yoğurt bozuluyo ve kokuyo bunuda göz önünde bulundurun :)

mor-salkım 18-09-2014 20:14

yapraklarına düzenli yoğurt sıktığım yosun çok güzel yeşil yeşil. ama diğer taşı sarsın diye uğraştıklarımda hiç gelişme yok. yoğurt önce küflendi falan sonra o küfler geçti yosun parçaları yaşıyor ama sarmıyor... sadece tutunduklarını fark ettim rüzgarla falan uçmuyor elimle yokladım tutunmuş taşa. gözlemlemeye devam.. :D

dyebto 02-10-2014 00:04

Yosunlara devam... Yine netten kayda değer bir uygulama buldum. Buyrun...

Alıntı:

Bonsainize yosun eklemek için belirgin bir method vardır şimdi size bu methodu anlatacağım. Kesikin bir bıçakla yosunu yetiştiği yerden mümkün oldukça az toprak kalacak şekilde keserek alın. Bu yosunu içinde bir kağıt serili bir kaba koyun ve haifçe nemlendirin. Kalan toprağı bir makas yardımıyla yosunda ayırın.
Bonsai toprağınızı hafifce eşeleyerek pürüzlü bir hale getirin. Bir cımbız yardımıyla yosunları istdiğiniz şekilde yerleştirmeye başlayın fakat gövdeye temas etmemelerine dikkat edin. İstediğiniz şekle gelince püskülleri temizleyin. Yosunun üzerine az miktarda kuru toprak serpin ve bir spatula ile bastırarak yosaunun yerine oturmasını sağlayın. Sprey yardımıyla biraz ıslatıp toprağın yosunun aralarına oturmasını sağlayın.
Bu uzun işlemle uğraşmak yerine kurumuş yosun alıp, onu birkaç gün gölge biryerde tamamen kuruttuktan sonra ufalayıp bir elekten geçirin. Elde ettiğimiz malzemeyi biraz toprak ile karıştırıp Bonsai'nizin toprağı üzerine serpin. Bir spatula yardımı ile sıkıştırın ve yumuşak yeşil yosun büyümeye başlayana kadar sürekli hafif şekilde spreyleyin.
Sağlıklı yetişen yosunların sonucunda gövdenin yakınındaki toprakta gümüş mantar görüntüsü oluşacaktır, bu sağlıklı bir Bonsai büyümesinin işaretidir. Bu mantar yosun tutmaya başlıyınca oluşacaktır kendiniz bunu bi yerden alıp koyamazsınız. Sıcak yaz günlerinde yosun kahverengi tonlarına dönebilir. Umutsuzluğa kapılmayın bu Bonsai'nizin ihtiyacı olduğu suyu almasına işarettir, havalar ılımanlaştığında ve yüksek nem döndüğünde yosununuz tekrar yeşil kadife görüntüsüne bürünecektir.
Kaynak İçin Tıklayın

mraccent 06-04-2015 15:09

şirket bahçesinin bir köşesinde toprağında oluşan yosunu topladım.
eve aldım,bildiginiz çömleklerin içine toprak zemin yaratığ oturdum.
kapalı balkon maalesef kötü kokuyor.
bu yosunların kokması normal midir?
hergün çeyrak çay bardağı kadar su vermekteyim.
teşk.

GothiCat 26-05-2015 17:09

Ben Peri Bahçesi & Terrarium'lara bir süredir kafayı taktım.Fakat sanırım işin püf noktası Kara Yosunu.O olmadan özellikle peri bahçeleri pek de hoş görünmüyor.İnternette çeşit çeşit mikser ile karışım yapıp uygulama teknikleri buldum.Ayrıca yerden keserek saksıya oturttuğumuzda ve doğrudan güneş almamasına,nemli kalmasına özen göstererek de saksıda yetiştirebileceğimize dair bir şeyler okudum.Deneyen var mı merak ediyorum? Ayrıca nerelerden bulabiliriz? Mesela internetten satın alan falan var mı? Çünkü İzmir çok güneşli olduğundan olsa gerek ben hiç etrafta Kara Yosunu falan göremedim :( Bu bitkiden yetiştirmeyi mutlaka öğrenmem gerek,yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

makhan 17-11-2015 14:11

benim akvaryumdan bozma...
 
kullanmadığım akvaryumumu teraryum yapmaya çalıştım. taşlardan topladığım yosunları toprağın üzererine yerleştirdim. sprey ile suluyorum. deli gibi büyüyorlar. yalnız son günlerde beyaz noktacıklar oluşmaya başladı. niçin olabilir? bilgisi olan varmı acaba?

resim yükleyemedim :(((

Forester 17-11-2015 15:57

Sayin makhan. Buyumeleri dogru yolda oldugunuzu gosteriyor. Beyaz noktalar muhtemelen mantar fazla nem ve hava hareketi yoksa olusuyorlar. Bazi turleri buyuyup sapka olusturabilir cokta guzel durur teraryumda.
Olusmasini istemiyorsaniz hava hareketi saglamalisiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024