agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Bebekler ve Çocuklar İçin
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni25Beğeniler
  • 9 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen Sûz-i Dilârâ
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 8 Gönderen Sûz-i Dilârâ
  • 1 Gönderen eceyıldız
  • 2 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-01-2015, 13:28   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Pekmezli Kuru Meyveli Keçiboynuzlu Kurabiye

Oğlum anaokuluna başlayana kadar ambalajlı bisküvi, özel günler dışında da pastane mamulü yemedi. İnsan sağlığına rafine şekerin (aslında meyve şekeri ve diğer şekerler de öyle ama daha az tabii) ne kadar zararlı olduğu konusunda gözümüzü ilk açan çocuk doktorumuz olmuştu.

Okuyup araştırdıkça bu kadar zararlı bir maddenin yasaklanması lazım noktasına kadar gelmiştim. En çarpıcı bilgilerden biri, kanserli hücrelerin laboratuvarda tespit edilmesinde şeker kullanılmasıydı. Özetle test için verilen şekerin etrafına toplanan hücreler kanserli hücreler oluyor, bu hücreler şekerden besleniyorlardı.

Paketli ve şekerli hiçbirşeyi eve sokmazken bir gün eşim yurtdışı gezisinden bir paket organik pekmezli bisküvi ile döndü. Olay çıkarmadan önce neymiş bu diye bir baktım, içinde koruyucu yok, organik ürünler kullanılmış, zararlı bir şey göremeyince yazık çocuk denesin dedim . Bizimki o kadar sevdi ki, bitince "büsküü, büsküüü" diye mızırdamaya başladı.. Düşününce, evde de yapılabilecek bir şey gibi geldi. Böylece hayatımda ilk kez internetten tarif arayıp, ilk kurabiyemi yapmış oldum. Tatlı bilmemiş olan minik çocuk ise pek bir sevmişti o zaman kalıplarla şekil şekil kesilmiş kurabiyeleri.

Şimdi vereceğim tarif o tarif değil, biraz daha büyümüş çocuklar için..

Fındık fıstık alerjisi olanlara ve bal içermesi nedeniyle 1 yaşından küçük bebeklere vermemek lazım, hatırlatayım.

Bu tarifin çıkış noktasını karafakiden.com sitesinde görmüş ve yapmıştım. Sonradan damak tadıma uydurmak üzere epey değiştirdim ve aşağıdaki son şeklini aldı.

Görüntüdeki kavrukluk sizi aldatmasın, rafine şekersiz nefis bir kurabiye olmasının yanısıra yapılışı ve pişirmesi yarım saat kadar bir vakit alıyor, oldukça pratik.

Fotoğraftaki kurabiyelere kuru vişne ve evde bayatlamaya yüz tutmuş olarak bulduğum pekan cevizi ile beraber antep fıstığı koydum. Siz istediğiniz, veya elinizin altında bulunan yemişleri kullanabilirsiniz.

Ölçüleri 1 su bardağı = 250 ml. olarak veriyorum, ufak çaplı sapmaların zararı olmayacaktır. Affedici bir tarif.

Umarım denersiniz, eğer bir de buraya fotoğrafını eklerseniz çok mutlu olurum

Pekmezli Kuru Meyveli Keçiboynuzlu Kurabiye

Name:  image.jpg
Views: 2475
Size:  66.7 KB

Malzemeler

32 adet kurabiye

1/3 su bardağı (1 Türk kahve fincanı) kuru meyve (dut, vişne, kayısı vb*)
1 su bardağı kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz, badem vb)
125 gram tereyağı
1/4 su bardağı pekmez (yaklaşık yarım çay bardağı)
1/4 su bardağı bal
1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu (opsiyonel, yoksa yerine bu kadar un)
1+1/4 su bardağı tam buğday unu (yarısını beyaz un yapabilirsiniz)

Yapılışı
  • Tereyağını eritip ılınmaya bırakın.
  • Kuru meyveleri ılık suda 5 dakika beklettikten sonra süzüp kurulayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Aromalarını ortaya çıkarmak için fındık, fıstık, ceviz ya da hangi kuruyemişi ya da karışımını kullanıyorsanız, tavada hafifçe kavurup sonra ılındırın. Kavrulmuş malzeme kullanıyorsanız bu adımı atlayın.
  • Orta boy bir kaba erimiş tereyağını alın ve içine bal, pekmez ve keçiboynuzu tozunu ekleyip iyice karıştırın, homojen bir hale gelmesi gerekiyor.
  • Kuru meyve ve yemişleri ekleyin.
  • Kademeli olarak unu da ekleyip tahta bir kaşıkla tüm malzemeyi iyice karıştırın. Gerekirse elinizle hafifçe yoğurabilirsiniz.
  • Oluşan hamuru 10 dakika dinlendirmek üzere buzdolabına koyun.
  • Fırınınızı 170 C ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
  • Fırın tepsinizi pişirme kağıdı ile kaplayın.
  • Buzdolabından aldığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve tepsiye yerleştirin. Una batırdığınız bir çatalla çapraz olarak bastırarak yassıltın.
  • Isınmış fırında 15-17 dakika pişirin.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri fırın teli üzerinde soğutun.

Notlar

Fırından çıkan kurabiyeler önce yumuşak gibi gelebilir, soğuyana kadar pişmeye devam edeceklerinden sakın fırına geri koymayın. Soğuduklarında gevrek ve enfes olacaklar.

Kurabiyeler hava almayan kapta 1 haftaya kadar çok taze kalabiliyor.

Tamamını bitiremeyiz diyorsanız bir kısmını stretch film ile sarıp buzdolabı poşetine koyarak dondurabilirsiniz.

 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 07:50   #2
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,984
Galeri: 3
Tarifin şu 3. aşamasında kuruyemişleri kavururken yağ falan koyuyor muyuz yoksa sade mi kavuracağız

Pekmezin dut pekmezi olmasında sakınca olmaz herhalde?

eceyıldız beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 12:31   #3
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Yağ koymadan kısık ateşte kavuruyoruz Sevgili Suz-i Dilara. Dut ya da herhangi bir pekmez kullanabilirsiniz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 15:41   #4
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 2,984
Galeri: 3
Tarifinizi bugün denedim Özlem Hanım, fotoğraf eklerseniz mutlu olurum yazmışsınız, ben de sizin için fotoğrafladım

Kuru meyve olarak siyah çekirdeksiz kuru üzüm ve incir, kuru yemiş olarak ceviz ve fındık kullandım. Keçi boynuzu unumuz yoktu normal un kullandım. Tereyağını azıcık fazla kaçırmışım

Bizim köyde herle denen böyle un, pekmez, tereyağıyla yapılan basit bir helvaya benzettim tadını. Kış günleri çok güzel gider.

Çocuklar kurabiyenin tadını beğendiler. Eve abur cubur sokmadığım için ara öğünlerde bu tarz şeyler hazırlayıp ellerine tutuşturuyorum çok iyi oluyor. Yalnız çeşit sıkıntısı çekiyorum bazen sıkılıp başka şey istiyorlar öyle kalıyorum laf da anlamıyorlar, başlıyorlar bağırmaya Evlenmeden önce bir elmayla akşama kadar idare edebilecek kadar iştahsız olduğum için yemek öğrenme işlerine pek eğilmedim, okul vs. olunca annem de yeteri kadar ilgilenemedi benimle. Hamileyken yedi ay boyunca her şeye aş eren bir balinaya dönüşünce mecburen internetin karşısına geçip tarifleri kurcalamaya başladım. Artık yabana atılmayacak kadar iyi yemek yapabilen bir anneyim diyebilirim. Neyse... İşte fotoğraflar...
Name:  IMG_0780.jpg
Views: 2190
Size:  48.8 KBName:  IMG_0796.jpg
Views: 2278
Size:  60.0 KB

En son ve en güzel aşama. Bir türlü sabit durmadıkları için fotoğrafları bir tuhaf oldu
Name:  IMG_0804.jpg
Views: 2173
Size:  50.6 KBName:  IMG_0808.jpg
Views: 2175
Size:  57.6 KB

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 16:47   #5
Ağaç Dostu
 
eceyıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 1,321
Evde kuru incir, ceviz kavrulmamış badem kavrulmuş antep fıstığı var. Ayrıca dut pekmezi keçiboynuzu pekmezi ve bal var yalnız tereyağı yok buğday unu yok keçiboynuzu unu yok, elimdeki bu malzemelerle tarifinizi deneyeceğim, mecburen tereyağı yerine margarin ve normal beyaz un kullanacağım. Yapayım bakalım sonucu buraya yazacağım.

Ozlem A beğendi.
eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2015, 06:44   #6
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,747
Tereyağı yerine zeytinyağı kullanabilirsiniz ama özellikle çocuklar için içerdiği kimyasal katkı maddeleri ve geçirdiği proseslerin sağlığa zararları nedeniyle margarin ve "sağlıklı süsü verilmiş" "tereyağ gibi giydirilmiş" market ürünü katı yağların kullanılmasını tavsiye etmem. Kolay gelsin

eceyıldız ve A_NOMAD beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
çocuk kurabiyesi, keçiboynuzu, kuru meyveli kurabiye, pekmezli kurabiye, şekersiz tatlı

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019