agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bambu
(https)




Beğeni Düzeni39Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-06-2007, 23:46   #61
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-06-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 4
Türkiye de bambuculuk

Herkese Merhaba :
Ben çalışmalarım olduğundan foruma her gün giremiyorum ve geç okuyup cevaplamış oluyorum.
Biraz kendimi tanıtmalıyım.Teknik Öğretmen de ve Alman Dilinde okudum.Özel sektör yöneticiliğinden (Dış Ticaret ) emekli oldum, halen de bir dershanede dış ticaret dersleri vermekteyim.Bursa nın ilk internet kullanıcılarındanım. Amatörce çeşitli bitkiler yetiştiriyorum. Bambu işine de Türkiyenin selüloz, yonga,yonga levha,kereste açığını kapata bilecek erozyon engelleyici,hızlı büyüyen bir bitki olduğu için internet üzerinden muhtelif dillerde araştırma yaparak 90 lı yıllarda başladım. Elimde İngilizce bambu kitapları,Almanca kaynaklar var.Bu güne kadar internette çıkan fide-fidan-ağaç sitelerinden bambu ile ilgili olan var sa benim girmediğim herhalde sadece yeni çıkanlardır.
Herkesin yazısını okudum konu ile ilgili olarak herkese söyleyecek bir şeyler çıktı

Üniversiteler:Ktü,Kastamonu dışında çok ciddi olarak bu konu ile ilgilenen yok.İstanbul Üniversitesi fidanlığında bambular var aralarında Moso yok, Dolmabahçe sarayında ll.Abdülhamit in diktiği bambular var görevliler kesip süpürge sapı falan yapıyorlar.Anladığım kadarı ile Üniversitedekiler eğer bu konudan kendilerine bir şey çıkarsa ilgilenirler herhalde.

Belediyeler:İstanbul belediyesi fidanlığında bambular var ama SASA ve benzeri türü bahçe perdelemeye yarayan ama soğuğa dayanıklı türler,fiyatları da ucuz değil.Belediyeler sadece peysaj için fidanlıklardan hazır alıp dikiyorlar,hepte (running /koşan=yayılan) bambuları alıyorlar Belediyeler arboretum işleri ile ilgilenmediklerinden sadece alıp diken-diktiren konumundalar, bambu peysajlarını da türüne uygun seçip alıp diktiklerini de söyleyemem.Bunlar çok yayılırsa belediye bunları ateşe verir, olur .

Fidanlıklar :Faruk Beyin bahsettiği,sitesini verdiği fidanlıkta, NİGRA türü başta olmak üzere karışık düzen,soğuğa dayanıklı olmayanlara karışık üstelik fiyatları da yüksek satıyorlar,aralarında MOSO,MADAKE vs. yok,KARACA ARBORETUM Yalova da SASA türü fidanlar(SASA,NİGRA ,SULFUREA) var fiyatları daha uygunca . Bursa fidancılarından sadece ikisinde İTALYA dan ithal SULFUREA var, fiyatları da çok yüksek.İzmir de Fransız konsolosluğunun bahçesine dikilenler de Fransadan ithal geldi,Fransa dan hangi firma dan geldiğini de biliyorum.Onun dışımda ki fidanlıklar arasında bambuya odaklanmış bilinçli bir şekilde ithalat yapıp getiren satan yok,hepsi alel usül İtalya ve Fransa da neyi ucuz buluyorlarsa onu getiriyorlar.

Orman fidanlıkları:hiç birinde bambu çalışması yok

Yetiştiriciler:Hayrettin Karaca nın dışında Rize Pazar ilçesinde sağ mı dır bilmiyorum o vardı .Çok aksi bir adam,kimseye yaprak bile vermiyor, onun elinde çok güzel MADAKE ler var onu da Osmanlı nın son döneminde meşhur Çay ziraatçisi Zihni Bey Rusya dan getirmiş oraya dikmiş.
BENDENİZ:TOHUM GETİRTİP özel şartlarda yeşertip,saksılara alan birisi olarak şu halimle tekim,kimse ticari olarak tohum getirip başında 5 sene beklemez. FARUK Beyin dediği bu açıdan doğrudur.Ya tohum getir sat ya da fidan ithal edebiliyorsan ithal et sat!

Sanayi de bambu: şu kereste bambu lar Türkiye ye getiriliyor ve her geçen gün Türkiyenin bambu kerestesi ithalatı ve ithalatçısı artıyor,bu gidişle de artacak.Şu an Türkiye de kimler bambu kerstesi ithal ediyor bir dış ticaretçi olarak görüyoruz.

Basın Yayın: Türkiye de bu konuda Ünversitelerin sempozyumlarında sunulmuş tebliğler dışında kitap haline gelmiş(benim elimdeki ingilizce bambu kitapları gibi) münhasıran bir bambular kitabı, yayını yok.
Ben tohumlara çok para vermedim ,tohum ucuz bir şey (ucuza temin edilmesi gereken bir şey)NEDEN?, bambu tohumları ,başta Çin olmak üzere pirinç olarak yenen bir şey.O yüzden benim önümü görmem görmemem çok önemli değildi.
Ben nasılsa amatör olarak konu içindeyim ekip dikiyorum.Kaybedecek ek bir şey yok

Sorular/Cevaplar:

Tür seçimini yaparken nelere dikkat ettiniz?:
toprak,su ihtiyacı,gölge/güneş ihtiyacı-durumu,sertlik,boy,çap,yaprak,yenebilirlik,işleneb ilirlik,kapanan mı yayılan mı olduğu,hastalıkları,haşereleri,tohum-fide-fidan temin edilebilirliğe dikkat ederim .

Bambu konusunda elinizde döküman varmı ? Bizlerle paylaşırmısınız?:
Kitap-Kaynaklarınların hepsi yabancı dilde ayrıca verdiğim hiç bir kitap geri gelmiyor, bu konuda af dilerim.

Bambunun ülkede yetistirilmesi konusunda üniversitelerden hangilerine başvurdunuz? Bize hangi üniversiteyi önerirsiniz?:
Karadeniz,İstanbul,Uludağ,Ankara şu an için München Almanya , London İngiltere

Bambu konusunda Türkiyede tek olmak gibi iddaalı bir söyleminiz var. Bu konuda bir araştırmanız mevcutmu?:
Türkiye 75 milyon, orman fakülteleri, Peysaj bölümleri,Ziraat fakülteleri var ama Türkiye de hale bambu konusunda bir fidanlık ,kitap-yayın,arboretum yok.Ben iddia etsem ne olur etmesem ne olur? Bakınız AĞAÇLAR NET 'te BAMBU BÖLÜMÜ yeni kuruluyor ve Türkiye de başka Bambu yetiştiricileri sitesi- Forumu var mı? girelim de bakalım kim var?sadece ithalatçılar var .Tohumdan bambu yetiştirmiş ve (İTHAL OLMAYAN) saksı aralarında dolaşan birisi var mı ? zaten varsa bulayım, tanışayım diye buraya geldim ya .

Başlarken fikir anlamında yardım aldığınız yurt içi veya yurtdışından şahıslar varmı? Bizlerin bu kişilere ulaşım amacımıza kontak olurmusunuz?
Doğrusu benim fikir alabildiğim,aldığım kişiler yabancılar,onların da konuyu çok iyi bilen biri imişim gibi asılıp mal satmaya çalışanları çoğunlukta, E-BAY dan bile bilgi edinebilirsiniz.
Bir üreticimisiniz? Yoksa sadece bu işin ticarı olarak satışı ilemi ilgileniyorsunuz?
Bambudan hariç başka tür deneyimleriniz oldumu? Varsa bunlar neler?;


Başlangıçta kimse yardımcı olmadı ,Ben bu işin TİCARİ hale dönüşebileceğini düşünüyorum,PAULOWNIA yetiştirdim sattım,SAFRAN ,YERLİ ORKİDELER, SÜMBÜLLER,ZAMBAKLAR benim yetiştirdiğim ama satmadığım türler

Orman bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarla görüşmeleriniz oldumu?
Orman fidanlıkları özelleşti,belki alanlar ilgilenirler, Karayolları yol boylarına şevlere dikmek için ilgileniyor.
Çalışmaları yaparken işin başındamı duruyorsunuz yoksa yapabilecek kişilerlemi yürütüyorsunuz?
Bu konuda yaptığım işi kendim takip ederim

Sorulara cevaplar:TODOR'a

Her tohum 1 metre ye kadar kendi kamçısını atar,o kamçı üzerinde kendi dalcıklarını çıkarır.Tohumlar arasında çıkış süreleri ve hızları farklılık gösterebilir.
Aynı kökten başka kamçılar, fışkılar atmaz atıyorsa o Moso değil Sasa olabilir
10 cm de yandan kamşı atıyorsa başka tohumdan gelen tekil sürgündür.
Benimkiler 1 metre oldu ve kendi gövdesinden dalcıklar çıkardılar.100 tohum dan 5 sene sonra sadece iki kuvvetli,merkez ,güçlü fidan kalıyor, diğerlerini kök yapısı ile diğerlerini aynı saksıda iseler boğuyorlar .Eğer herbirini bir saksıya alırsanız saksıda toprak kalmayacak kadar kök ağı oluştururlar.HER KASIM DA TOPRAĞA KADAR ÖLÜP, HER MAYISTA YENİDEN ÇIKARLAR .Öldüler diye atmayın,sabredin .Her marttan itibaren çıkışa hazırlık,çıkış ve büyüme döneminde gübreleri eksik olmayacak . Tohumlar taze ,o senenin olacak,ön hazırlığa (aktivasyona)tabi tutulacaklar,olduğu gibi dikerseniz hiç bir şey yok. Türkiyenin UV miktarını gösteren haritalar ile donma haritalarını göz önünde bulundursanız dahi kışın donmayı engellemek için gene tedbir alınması gerek (kapanan/ yayılan) türleri göz önünde bulundurarak.

Bayan Peysaj Mimarı arkadaş doğru söylüyor.Asidik toprak yapısı açısından bir çok tür bambu nun en iyi yetişeceği bölge karadenizin sahile bakan tarafları Ama tohumları çimlendirip saksılarda tuttuğumu atlamış.Saksılardaki toprağın yapısını istediğimiz gibi ayarlamak daha da kolaydır.Strictuslar daha tarlayı görmeden çimlenirken ölüyorlar diye ifade etmiştim.Benim diğer tüm bambularım Bursa da HAYATTA ve AYAKTA lar. Benim sadece strictus larla ilgili bir problemim oldu o kadar .
bu gecelik te bu kadar ,kolaylar gelsin
Orhan Turan
Dış Ticaretçi
Yetiştirici

Müdafaa beğendi.
Orhan turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 01:11   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Bambu grubu

Merhabalar!

Orhan bey !

Mesajınızı büyük bir zevk ve keyifle okudum. Gösterdiğiniz ilgi beni şaşırtmadı.Ben ilginizi ve samimiyetinizi yazınızda gördüğüm için sorudan ziyade sizin tecrübelerinizi ve karşılaştığınız sorunları aktarmanız amacı ile yazdım. Hatta özellikle bu konuyu vurguladım. Şunu açık yüreklilikle aktarabilirim kendi adıma söylüyorum bu konuda daha yeni değil (0) kilometreyim.

Hayrettin Karaca beyin bahçesindekileri gördüm.Türleri hakkında en küçük bir bilgim yoktu sizden öğrenmiş oldum. Bir kaç fidanlıkta Yalovada sanırım peyzaj amaçlı ithal olabilir. Saksılarda menşeyini bilmediğim bambu çeşidi ile karşılaştım. Doğrusunu isterseniz işin ticari bir boyut kazanacağını bende tahmin ediyorum. Keşke sizin gibi mücadele eden ve buraya üretim amacı ile çalışma yapmış herkes(varsa tabii) bilgilerini paylaşsalar. Eminim ortaya çok güzel çalışmalar çıkacaktır. Nedense bilemiyorum insanımız bilgi paylaşımı konusunda ketum davranıyor. Bu konuda sağolsun Faruk bey ve sevgili todorda sizin gibi cömert davranıyorlar.Hatta mesajları okudunuzsa keşke bilgimiz olsada paylaşsak diyen ağaçlar net üyeleride var.

Bunun en güzel örneğini aktarmışsınız. Rahmetli Zihni beyin karadenizde ( ben cumhuriyetin ilk yılları diye biliyordum) yaptığı denemeyi sahiplenen amca bey. Bize miras kalan usta çırak ilişkisine dayalı " sakın biliyorsan paylaşma sonra yapar ve seni geçer" korkusu her alanda olduğu gibi bu alandada hakim görünüyor. Oysa bilgi paylaşıldıkça çoğalır diye düşünüyorum.

Kaynak paylaşımı konusuna gelince sizi çok iyi anlıyorum. Kitap vermemekle iyide ediyorsunuz. Yabancı dil bile olsa o kaynakları bulmak sanırım oldukça maşakkatlidir. Benim sizden istirhamım tecrübelerinizi zaman zamanda olsa bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Ülkemizin özellikle bambu konusundaki içinde bulunduğu durumu yukarıdaki mesajınız kadar açık ve net bir açıklaması olamaz. Her şey yerli yerinde eksiksiz görünüyor.

Çalışmalarınızı kendinizmi yapıyorsunuz, üreticimisiniz ve ticareti ile mi meşgulsünüz konusu tamamen anlatacağım durumla ilgili. Bakın neler oluyor? Eminim sizde sıkça karşılaşırsınız. Tohum veya fidan dışarıdan ithal ediliyor ve konudan bir haber amacı sadece nasıl köşeyi dönerim olan veya tüm iyi nimetine rağmen bir sayfa okumamış birilerine bırakılıyor. Sonuç hüsran ve hayal kırıklığı. Sonrası daha da kötü oluşan ön yargı.

Bilmem katılır mısınız ama iyi bir üretici kendi harcını kendi hazırlayandır. Bundan kastım sizin yaptığınız. İşini takip etmekle kalmayıp bir zat uygulayan anlamında söylüyorum. Kısacası bizim doğru dürüste bir yol gösterenimiz
olmadığı için bir çok girişim daha henüz deneme aşamasında son buluyor. Sizce de sakıncası yoksa tanışmak ve yaptığınız çalışmayı görmek isterim. Yapacağınız sadece bambu değil tüm çalışmalarda başarılar diliyorum. Çok ama çok teşekkürler. Grup olarak bilgilerinizden çok istifade edeceğiz diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın iyi ki varsınız.

Cemal Sansar / Yalova

Müdafaa beğendi.

Düzenleyen cemal.S : 14-06-2007 saat 01:52 Neden: Küçük bir ilave bir iki küçük imla hatası düzeltmesi.
cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 09:57   #63
-
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 95
Merhaba,
Türkiye' ye çayın nasıl getirildiği ile ilgilibir yazıya ilişkin link. Birçoğunuz biliyor da olabilirsiniz.
http://www.biriz.biz/cay/arsakli/arsakli7.htm
Yazıda bambunun geçmişte de Türkiye'ye getirilmeye çalışılmasıyla ilgili bilgilerin varlığının yanında bence Türkiye'de yeni bir bitkiyi getirmeye çalışan insanların yaşadıkları ve yaşayacaklarıyla da ilişkili durumlar ve bilgiler mevcut.

Önceki (özel - genel ) mesajlarımda da yazdım. Yukarıda ki linkte de geçen Türkiye dışında kalan doğu karadeniz kıyısındaki bölgelerde gördüğüm ülkemizde de çok rahatlıkla yetiştirilebilecek birçok türün varlığını biliyorum.
Bambu da bu türlerden biri ve ülkemizde er veya geç hakettiği değeri bulacağını da biliyorum. Belki bir bambu yu tohumdan yıllar süren bir sabırla büyütmekten bile fazla sabır gerektirecekse de bu olacak !

Eklenti : (bilmeyenler içim kısayol önerisi- ukalalık saymayınız lütfen !) Verilen linkte bilgiler çayla ilgili ve biraz uzunca sadece bambu ile ilgili cümleleri bulmak için açılan sayfadayken klavyenizin Ctrl tuşuna basılı tutarken F tuşuna basın ( Ctrl +F) açılan küçük pencereye bambu yazın belgede geçen ilk bambu kelimesi çıkacaktır.

saygılarımla..


Düzenleyen nartsawa : 14-06-2007 saat 10:06 Neden: eklenti
nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 11:01   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Nartsawa harikasınız harika. Yazıyı masa üstüne yeni açtığım bir dosyaya yerleştirdim. Biraz uzun ama olsun okunmaya değer değil mutlaka hepimizin okuması gerekiyor diye düşünüyorum. Ülkem için o zor yıllarda verilen mücadeleye çok güzel bir örnek. İlk işim kızlarım ve eşimle paylaşmak olacak. Bizim grup olarak alacağımız o kadar çok ders varki anlatmakta zorlanıyorum.

Tekrar teşekkürler. İyiki varsınız.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 11:17   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Tuzcuoglu Mesajı Göster
Siz ise bizim volkanik kayalarımızın kireçli, alkalen topraklar olduğunu yazmışsınız. Bunu bu şekilde genelliyebilir miyiz ?

Kanaatime göre Çin Volkanik toprakları asidik, bizimkiler ise alkali bazlı. Nasıl Çinde hiç mermer yoksa... ve bizde çoksa...

Ama dediğimiz gibi, bambu çok çeşidi olan bir bitki ve okadar nazik de değil.
Toprağına göre gübreliyerek üstesinden gelinecek sorunlar bunlar.

Dediğim gibi, Bursada bu işi deneyen arkadaş ile birebir temastayım.
Arkadaş yanlış yönlendirilmiş. Tropik tohumlar kendisine -9C ye dayanır diye garanti verilerek satılmış. Satan ve garantiyi veren yabancı bir Profesörse nasıl şüphe edersiniz ? Sonuç alamaması bundan. Bundan sonra sonuç alacağını garanti ediyorum.
Sn Faruk bey, genel olarak bizim topraklarımızın alkali olduğu konusunu genelleyebiliriz. 3/4 oranından daha fazladır.
Bambunun nazik olmaması konusuna gelince ; İstanbul'da çok rahat yetişen Arundinaria, Phyllostachis nigra ve benzerleri ile (maso bambuyu buna katmıyorum) Sasa ve Pseudosasa haricinde diğer cins-tür adları ile sayenizde tanıştım. Bu nedenle şu türde sorun çıkmaz, bunda çıkar diyemiyorum.
Ama yine de takviyelerle ve zorlama ile yapılacak üretime de sıcak bakmıyorum. Mevcut toprak asidik ise bunu gübreler yoluyla alkalen karakteristiğe çevirmek kaş yapayım derken göz çıkarmaya benzeyebilir. Ya da tam tersi....
Bursa'daki arkadaşımızın konusuna gelince :
ona -9 dereceye dayanır diye satmışlar, ama Bursa'nın en düşük sıcaklığı - 15 ' e kadar yükseldiği için tüm bambular ölmüş, ya da:
kışın -9 dereceye ulaşması gerekirken ne yazık ki Bursa'da en düşük kış sıcaklığı + 5 derecelerde seyretmiş. Doğrusu bu konuyu anlayamadım. Eğer 1. anlayışım doğru ise hata bu arkadaşımızdadır. Bu durumda da kışın dondurucu kış rüzgarlarına maruz kalmayan ve toprağı asidik olan Ege kıyılarımız bambu için genel olarak en uygun bölgedir diyebiliriz.Eğer 2. anlayışım doğru ise kışın minimum -9 dereceye ulaşan toprak alanlarımız çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bursa'da da zaten kışın en düşük sıcaklık -9 lara dayanıyor. Bu konuda aydınlatırsanız memnun olacağım.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 11:52   #66
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Ayrıca tohumlar geldikten sonra ,projede olan veya olmayıp da ilgi duyan arkadaşlara ,Gökçeada 'da sahibi olduğum tarlada ,Bamboo Park mimari çizimleri sonrasında oluşturulacak alanlara tohum atma organizasyonu için çağrıda bulunuyorum.. Sanırım sonbahar gibi ekimleri yapabiliriz.
Sevgili TOURKANA,
Ne hoş bir çağrı bu...Seve seve...

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 12:31   #67
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
Datçam Da Bambu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noreks Mesajı Göster
sayın bambu gurubu,

en baştan beri tartışmaları dikkatle izledim. sanırım datça bambu için ideal bir yetiştirme alanı. topraklar etraftaki çam ağacı iğneleri nedeniyle asidik. genel karekter olarakda hafif kalkerli. yaz ayları haricinde yer altı suları devamlı olarak toprağı nemli tutuyor. ( yaz ayları kuyulardan aşırı tüketim nedeniyle sevye düşürüyor. ) çok nadiren 0 altı dereceler görülüyor.
burada ki sorun ekildikten sonra aşırı yayılma gösterir mi **** kontrollu bir dikim nasıl yapılır sorunu. ek olarak da yaban domuzu ve yaban eşeği
en azından deneme yapmak için 50 ya da 100 adet tohum ekilebilir diye düşünüyorum.
kısacası istanbulda çimlendirilip seneye de datçada ekerek bir deneme yapabilirim. meali 50 - 100 adet tohuma talibim.
Sevgili Noreks,
Datça daki durum aynen bizim burada, Karaburun'daki gibi. Yani TROPİK türler ekebilirsiniz.

Aslında şimdi tropik bambular için tam sırası, yani yeni tohum mevsimi. Ama ben sanırım seneye yeni tohumlar getirteceğim. Tropikler için biraz beklemek istiyorum. Şu elimdekiler biraz palazlansın hele. Ben alınca size de mutlaka bu tohumlardan veririm.

sevgi ve saygılarımla

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 12:53   #68
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Bursa'daki arkadaşımızın konusuna gelince :
ona -9 dereceye dayanır diye satmışlar, ama Bursa'nın en düşük sıcaklığı - 15 ' e kadar yükseldiği için tüm bambular ölmüş,
ya da: kışın -9 dereceye ulaşması gerekirken ne yazık ki Bursa'da en düşük kış sıcaklığı + 5 derecelerde seyretmiş.

Doğrusu bu konuyu anlayamadım.
Eğer 1. anlayışım doğru ise hata bu arkadaşımızdadır. Bu durumda da kışın dondurucu kış rüzgarlarına maruz kalmayan ve toprağı asidik olan Ege kıyılarımız bambu için genel olarak en uygun bölgedir diyebiliriz.

Eğer 2. anlayışım doğru ise kışın minimum -9 dereceye ulaşan toprak alanlarımız çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bursa'da da zaten kışın en düşük sıcaklık -9 lara dayanıyor.

Bu konuda aydınlatırsanız memnun olacağım.
Sayın Şükran hanım,

Yazılarınız çok konsantre , bu nedenle biraz, paragrafla ayırmakta fayda var.

INBAR ın haritasına bakarsanız bambu(MOSO) için potansiyel bölge olarak EGE, Marmara, Doğu Karadeniz, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinin bir Bölümü saptanmış. Bu kanaate nasıl varmışlar bilmiyorum. Toprak ve iklim birlikte gözlenmeli bence.

Bunu baştan beri yazıyorum. Ekime niyetlenenler mutlaka Tarımsal Hava raporunu ve toprak analizini edinin. Bu 3 veya 4. oldu.

sevgi ve selamlarımla,
Faruk

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 13:36   #69
-
 
Giriş Tarihi: 26-09-2005
Şehir: İstanbul - Erenköy
Mesajlar: 394
Galeri: 18
Faruk Bey ,

çok teşekkürler. denemelerinizin sonuçlarını da ayrıca takip edeceğim.

saygılar ve sevgiler

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 13:59   #70
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Arkadaşlar bu iş için gerekli ve yeterli toprak işsteklerinden bahsediliyor. Biz zaten bu işi çimlendirme aşamasında kontrollü şartlarda yapacağız. Ardından deneme için çeşitli yerlere dikip (gönderip-yollayıp) sonuç elde edeceğiz. Daha işe başlamadan olmaz kelimesi pek uygun bir kelime olmuyor. İlla benim Bursa'daki bahçemin uygun olması gerekmiyor. Türkiye topraklarında her hangi bir yer olması yeterli. Bu işlem grup şahsi değil Türkiye'nin bambu nedeniyle dışa giden dövizlerine bir nebze de olsa katkı sağlayabilmek için oluştu. Keşke bütün coğrafyalarımızda da yetişse de biz dışarıya satsak bambuları...

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2007, 17:50   #71
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhan turan Mesajı Göster
Strictuslar daha tarlayı görmeden çimlenirken ölüyorlar diye ifade etmiştim. Benim diğer tüm bambularım Bursa'da HAYATTA ve AYAKTA lar.
Benim sadece strictus larla ilgili bir problemim oldu o kadar.
Bu gecelik te bu kadar ,kolaylar gelsin

Orhan Turan
Dış Ticaretçi
Yetiştirici
Sayın Orhan bey,

Sizin başınızı ağrıtan Dendrocalamus Strictus bende kahraman.

Üstelik yazdığım gibi. Belediyenin tek bahçevanının keyfine kalan koşullarda.

Sulamak için iç çapı 3 cm olan hortumu fideliğe yerleştiriyor, açıyor suyu. Öyle brakıyor, başka işlerine bakıyor. Fidelik doluyor taşıyor tohumlar dışarı sürükleniyor umurunda değil. Kapak aşağı yukarı hiç birzaman kapanmadı.

Tüm bu olumsuzluklarına rağmen Dendrocalamus STRICTUS bende çok başarılı oldu. Yaklaşık %50 ye yakın verimle filizlendi. Yanlız fidanlıkta değil, fidanlıktan dışarı sürüklenen tohumlar da yeşerdi. Hani toprağa direkt olarak eksek çıkacak.

Sayın ORHAN bey burada sizin başarıya ulaşamamanız gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Burada başarısız olan TOHUM SATICISI. Ben bu kanaate vardım. Tohumlarınızda birşey vardı. Ya hastalık ya da başka birşey.

Demek ki Hintli tüccar dostum Arun Raina bana doğru ve taze tohumlardan vermiş. Zaten Dünya Tohum Üretici ve Satıcıları birliğinde adı geçiyor, ünlü bir tuccar. İzmir'e kontainer ile susam tohumu satıyor.

sevgiler,

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2007, 08:40   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
İş yerinde bilgisayarımda yaşadığım bir olumsuzluk nedeniyle ancak akşamları görüşümü yazabilirim. Q kılavye ile şu anda kavga ederek bunları yazıyorum.

Bilgiler için teşekkürler.

Sistemlerden sorumlu arkadaşımız kasayı aldı gitti. Bütün çalışmalarım gitti. Yedek bir flaş belleğim var ancak ne zaman güncelledim hatırlamıyorum. Bir süre yazılarınızı zevkle izleyeceğim.

Saygıyla. ( Kendimi kalemi elinden alınmış çocuk gibi hissediyorum)

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2007, 08:43   #73
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Bahçeme ektiğim bamboolar 1 metreyi geçtiler.Hangi tür baboo olduklarını bilmiyorum.Fotoğraflarını yayınlıyacağım.Hızlı yayıldıklarını bildiğim ve bütün bahçeyi kaplıyacağından korkarak yok edilmesi kolay olduğunu düşündüğüm bir kenara diktim.Belki ön tarafına hendek kazarak durdurmıya çalışirım.Kontrol altına almanın çok zor olacağını biliyorum.Bahçede olmasını da çok istiyorum.

bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2007, 10:14   #74
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Cemal bey, azminizi kırmak istemiyorum ancak. Hiç bir şey kolay değildir. Bir işe giriştiğinizde zorluklarını göze almalısınız. Bu bitkiyi dikmekle ona ait zorluklar ve perde arkasında görünmeyen çok sorunu da beraber gelecektir. Heyecanınızı anlıyorum ama salt bu bitkiye bel bağlamak ve ondan orman oluşturmuşcasına heyecan duymak elbette güzel bir şey ama inanın işe girince o kadarda heyecanlı olmadığını göreceksiniz. Bu işleri bir beklenti içeisinde olmadan devam ettirmek en iyisi, benden size söylemesi. Bunu en iyi Todor bilir (tavşan).

Zira bu ülkede tabiri caizse bir yeni şeyin motoru olmak, ona ilk ivmeyi vermek ne kadar zor size anlatamam.

O yüzden yeni bir bitki denendiği zaman adaptasyon denemeleri denen muhtelif bölgelerde denelemer yapılır ve bu uzun yıllar alır. Hiç bilemezsiniz Tokat'ta yetişmeyen moso Erzincan'da bir mikroklimada orman oluşturabilir.

Fakat bütün bunlara karşı ümitsiz olmayınız. Bu işler lastik gibidir sağa fazla çekersiniz soldan gider, sola fazla çekersiniz sağdan gider ama ortasını bulur. Ancak farklı bir ütr ve hoş bir bitki belki sırf kendime bir ev yapabilmek uğruna mosoya bende ilgi duyuyorum.

Ancak çıkıpta birisi şunu dese "moso ile sizler ülkenize önemli bir değer ortaya koydunuz" sadece bunun için değer...

MesutYıldız beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2007, 23:05   #75
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
MOSO için TOPRAK ve İKLİM DURUMU

Bilmiyorum bu tarafta yazan arkadaşlar bambu nun öbür dizisine bakıyorlar mı?
Bence bakmakta fayda var. Bambu Çalışması tarafında tercüme ettiğim bir makaleyi aktardım. Konu MOSO. Genel olarak anlatıyor. Yazı no: 75.

Burada tartışılan İKLİM DURUMU ve TOPRAK DURUMUnu orada tartışmayı bitirecek şekilde işlemişler, açıklamışlar. Soru sahipleri okusunlar.

sevgi ve selamlar,
Faruk Tuzcuoğlu
faruktuzcuoglu@yahoo.com

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2007, 22:58   #76
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Bu işleri bir beklenti içeisinde olmadan devam ettirmek en iyisi, benden size söylemesi. Bunu en iyi Todor bilir (tavşan).

Selahattin bey !

İlginize çok teşekkür ediyorum. Yukarıdaki cümlenizi özellikle aldım alma sebebine gelince bakın size ne anlatacağım.

Aslında bambuyu satarak ticaret yapan bir abimizin bana karşı olmayan ancak ülkemizin şu andaki durumu hakkındaki bir iki kinalı sözü "Bunları deneyecek ve zaman kaybedecek kimse yok" şeklindeki söylemi beni bu araştırmaya itti. İşin doğrusu benimde pek zamanım yok ancak sözkonusu ülkeye faydalı olmak olunca akan sular beni buraya kadar getirdi. Daha öncede belirttim ben işin ticari boyutu olduğunu ve bir çok olumlu ve olumsuz sonuçları olabileceği konusunda bayağı bir düşünmedim değil. Açıkçası benim bu işten pek ticari bir beklentimde yok. Ancak birileri böye bir alana yönelir ve bambudan para kazanırsa sevinen en başta ben olurum. Sebebide benim hala ülkemin bir tarım ülkesi olduğuna olan inancım. Kaldıki sayın Tuzcuoğlunun ve diğer katılımcı arkadaşların mesajlarından gördümki aynı zamanda bir sanayi bitkisi olan bambunun eğer tohum seçimi konusunda hassas davranır ve birlikte grup çalışması olarak hareket edersek başarıyı yakalayabiliriz. Yakalayamazsakta dünyanın sonu değildir. Bir ziraat mühendisi olarak bu ülkede denenebilecek bir çok tür olduğunu taktir edersiniz. Söylediğiniz çok doğru her bölgemizin ayrı bir coğrafi özelliği var. Bizler bu form kanalı ile bir kaç bölgede değişik türleri deneyecek bir grubuz diye düşünüyorum. Zorlukları aşmak için baştan bilgi donanımlı yardımlaşarak hareket edersek bunun çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Bir şeyi farketmek bile güzel. Bakın aramızda şu anda deneyen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız bizimle bildiklerini paylaşıyorlar. Hepsi sağolsunlar bu işe gönül koymuşlar denemeye devam ediyorlar. Son paragraftaki cümleniz beni çok sevindirdi. Eğer yaşayabilirsek o sevinç hepimize yeterde artar bile diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2007, 23:07   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Bahçeme ektiğim bamboolar 1 metreyi geçtiler.Hangi tür baboo olduklarını bilmiyorum.Fotoğraflarını yayınlıyacağım.

Merhabalar! Sgörünüş !

Fotoğrafları merak ettim doğrusu dört gözle bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2007, 22:39   #78
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Bambu Zararlılarını da Unutmayalım...

Yaptığım incelemede (eğer yanlış anlamadıysam ) genel olarak bambu olarak adlandırabileceğimiz bu türün en önemli zararlısı bambu örümceği..
Bu zararlının özelliklerini ve mücadele yöntemlerini inceleyip aktarabilecek arkadaşlar varsa çok yararlı olur.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 08:45   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Besenkar Mesajı Göster
Yaptığım incelemede (eğer yanlış anlamadıysam ) genel olarak bambu olarak adlandırabileceğimiz bu türün en önemli zararlısı bambu örümceği..
Bu zararlının özelliklerini ve mücadele yöntemlerini inceleyip aktarabilecek arkadaşlar varsa çok yararlı olur.
Günaydın Besenkar!

Bahsedilen konuda Bambu başlığı altında hastalıklarla ilgili bir bölümümüz var. Mesajınızı oraya yazarsak sanırım arkadaşlar görüşlerimizi paylaşırlar diye düşünüyorum.

Saygıyla kalın iyi çalışmalar.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 09:26   #80
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Sayın Cemal S. Herhalde bilgisayarımdan kaynaklanan bir problemden dolayı size özel mesaj gönderemiyorum. Grubunuza ve deneme çalışmalarınıza katılmak istiyorum. Listenize beni de eklerseniz sevinirim.
Keşke ismini belirtseniz de yukarıda bahsi geçen Rize Pazar'daki amcayla bir de ben görüşsem. Ne de olsa hemşehrim.


Düzenleyen Baldaş : 06-11-2010 saat 20:54
Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 10:48   #81
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Keşke ismini belirtseniz de yukarıda bahsi geçen Rize Pazar'daki amcayla bir de ben görüşsem. Ne de olsa hemşehrim.

Merhabalar Baldas !

Umarım en kısa zamanda teknik probleminiz hallolur. Sizi listeye kaydederken gerçekten mutluluktan uçtum. Tür için bir şey yazmamışsınız benim önerim MOSO Rize iklimine uyar diye düşünüyorum. Sanırım Faruk beyde tür konusunda beni destekler. Miktar konusu tamamen size ait. Listedeki soru işaretini en kısa zamanda zevkle kaldırım haberiniz ola.

Sanırım Bursada bambu konusunda başarılı denemeleri olan Orhan beyin bir mesajında amcamızla ilgili aramızda bir yazışma geçti. İnşallah yaşıyordur. Olmassa Orhan beyden rica ederiz bir şekilde ulaşırız diye düşünüyorum.

Aynı zamanda meslektaşınız olan ve forma Bursadan yazan NARTSAWA beyin mesajlarından birisinde bir link var. Linge girerseniz benim ülkemin güzel insanlarının o dönemde tüm yokluğa rağmen verdikleri mücadeleyi göreceksiniz. Başta Zihni Derin bey; hepsini rahmetle anıyorum. Olmazya hayatta olanları varsa onlarada uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 11:07   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Tamam Cemal Bey; MOSO 1 kg. olarak listeye ekleyebilirsiniz. Zannediyorum taneyle değil kiloyla satılıyor tohumlar. Forumun bu sayfalarını didik didik inceliyorum. Umarım en kısa sürede uygulama fırsatını da buluruz.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 11:23   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Memleketimin güzel halkına gelince;
İnsanların bölgecilik yapmasından; gereksiz kendini üstün görmelerinden pek hoşlanmam ama seviyorum yaa!!, esprili, çalışkan, girişimci, komplekssiz, vatansever ille de vatansever, bayrağına düşkün, Laz, Hemşinli, Gürcü, Trabzonlu tüm hemşehrilerimi seviyorum. Ölürsem beni Rize'ye gömün diyorum. Hiçbirşey yapamazsam toprağına gübre olurum

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2007, 16:46   #84
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Baldas Mesajı Göster
Memleketimin güzel halkına gelince;
İnsanların bölgecilik yapmasından; gereksiz kendini üstün görmelerinden pek hoşlanmam ama seviyorum yaa!!, esprili, çalışkan, girişimci, komplekssiz, vatansever ille de vatansever, bayrağına düşkün, Laz, Hemşinli, Gürcü, Trabzonlu tüm hemşehrilerimi seviyorum. Ölürsem beni Rize'ye gömün diyorum. Hiçbirşey yapamazsam toprağına gübre olurum
Mehabalar Baldas!

Aynı duygularla sizi selamlıyorum ve soru işaretini kaldırıyorum.

"Ne ölümden kormak ayıp nede düşünmek ölümü"

Allah size uzun ömürler versin yapacak çok şey var çok.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2007, 13:58   #85
Yeni Üye
 
eycinel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
bambu projesine Doğu Karadenizde başlamak daha uygun olur sanırım

eycinel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2007, 15:01   #86
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eycinel Mesajı Göster
bambu projesine Doğu Karadenizde başlamak daha uygun olur sanırım
Merhabalar eycinel !

Uyarınız için teşekkürler. Ancak sizden istirhamım hepimizin yaptığı gibi "Yeni gelen arkadaşlar kendinizi tanıtın " formdaki sayfaya kendinizi tanıtan küçük küçük bilgiler atarsanız seviniriz. Birde unutmadan çalışmamızı; vaktiniz varsa baştan itibaren incelerseniz sevinirim.

Aramıza hoş geldiniz. Şunu söyleyebilirim Doğru yerdesiniz.

Saygıyla.


Cemal Sansar / Yalova

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2007, 07:24   #87
Yeni Üye
 
eycinel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
teşekkür ederim cemal bey

eycinel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2007, 09:32   #88
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Kimden: afyontarim (bilgi@afyontarim.gov.tr)
Gönderme tarihi: 29 Haziran 2007 Cuma 05:44:11
Kime: mirsatbehceth@hotmail.com
Sinanpaşa tazlar köyü mevkisinde BAmbu bitkisi yetiştiriciliği yapmayı düşünüyoruz. Kışın -20 dereceye kadar dayanıp genelde asitli toprak seven bir tür bitki olan bambunun moso türünü düşündük. Acaba ortamın kış ve toprak şartları uygunmudur. İyi çalışmalar dilerim.

Sayın: Mirsat BEHÇET

Literatür bilgilerine göre Bambu buğgaygiller familyasındadır. Otsu ve odunsu çok sayıda çeşidi vardır.Her ne kadar literatüre göre -20 C ye kadar dayanan çeşitleri var ise de ilimiz iklim şartlarına adapte olup olmadığı ile ilgili hiçbir deneme veya adaptasyon çalışması mevcut değildir.

Tarım İl Müdürlüğünün Bambu bitkisi ile ilgili bir çalışması bulunmamaktadır. Bu konuda en doğru bilgiyi Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Orman Fakültelerinde bulabilirsiniz. 26/06/2007



Tarım il müd. Gelen cevaptır.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2007, 11:21   #89
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar!

İş yoğunluğum ve diğer teknik sebebler dolayısı ile aranıza ancak katılabildim ve okumadığım arkadaşlardan gelen mesajları okumaya çalışıyorum.

Mirsat bey!
Verilen cevap bana göre normal bizim yapacağımız gibi bir çalışmaları yok onu beyan ediyorlar. Orman fakültesi ilede bir irtibata geçer ve bizleri bilgilendirirseniz yol haritamıza ivme kazandırmış olursunuz. Şimdiden teşekkürler. Umarın bir çalışmaları vardır ve bizlerle paylaşırlar.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2007, 11:45   #90
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: PendiK İST
Mesajlar: 170
Galeri: 3
Cemal bey , İlimzde orman fakültesi olmadığından diğer illerdekilerde başvurmadım. Çevre ve orman il müd. Bir mail attım . BAkalım nasıl bir cevap gelecek. Selamlar.

mirsat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024