agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni44Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-01-2009, 00:56   #1
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Jalapeno Biberi

Merhaba,
Öncelikle bu başlığı tohum paylaşımı bölümünde dağıttığım Jalapeno acı biber tohumlarının çimlenmesiyle ilgili denemelerimden elde ettiğim bilgileri paylaşmak için açtığımı belirtmek istiyorum.

Tohumların dağıttımına başlamadan önce elimdeki yeşil biberden çıkarmış olduğum 50 kadar tohumu önce kurutup sonra 18gr/L konsantrasyolu olacak şekilde hazırladığım aspirin çözeltisinde 2 gün kadar beklettikten sonra ekim yapmıştım.

Göndermeden önce çimlenme kabiliyetleri hakkında bilgi edinmiş olacaktım. Ekim yaparken önce kuru tohumların suda batmasını için bekledim hepsi batmamıştı, batanların çoğunda diğerlerine göre daha iriydi ve sayıca çok azdılar. Bu denememden yalnızca 2 adet tohum çimlenmesi oldu.

Fotoğrafa linkte tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1231520086

Arkadaşlara yolladığım tohumların hepsini kırmızılaşmış biberleri kurutarak çıkardım.

Yeni elde etmiş olduğum bu tohumların çimlenme kabiliyetlerini ölçmek için iri olan tohumlardan 8 tanesi tekrar ekmek için sıcaklığı 20-22 santigrad derece civarında olan su içerisinde 1 gün kadar beklettim.

Bugün kontrol ettiğimde bir tanesinde kök oluşumu diğerilerinde ise gözle görülür oranda hacim artışı gördüm.

Name:  Jalapeno_tohum_kok.jpg
Views: 10781
Size:  39.5 KB

Sizlerde bu sürgünün fotoğrafını da paylaşmak istiyorum. Başlangıçta çimlenme ihtimallerinin zayıf olduklarını düşünüyordum. Şu an artık çimlenmeler elde ettiğimize göre artık geriye yeni biberlerimiz olabilecek mi sorusu kalıyor. Bunu da bekleyerek göreceğiz.

Herkese selamlar. En iyi dileklerimle.

 
Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2009, 01:12   #2
Ağaç Dostu
 
tolgahann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 976
Galeri: 5
Bilgiler için çok teşekkür ederiz Sn.Auguste.Bizde gönderdiğiniz tohumları mart başı gibi eksek olur mu?

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2009, 03:01   #3
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
60-80 gün sonra biberler oluşuyormuş (tohumların ekilmesinden sonra geçen süre) . Tabi profesyöneller bu konuyu daha iyi bilecektir ama açık ortamda ekilecekse olabildiğince sıcak havaları beklemek gerekli diye düşünüyorum. Evde yetiştirmek sıcaklık şartları değişken olmadığı sürece ve istenen karşılandığı sürece (ışıklanma şartı da var) en ideali gibi. Okuduğum başka bir yazıda biberlerin çimlenmek için 20 santigrad derece üzeri sıcaklıkları daha çok sevdikleri daha fazla çimlenme oranı ve büyüme gözlendiği yazıyordu. Bu düşüncemden sonra biberleri ne zaman almayı planladığınız önem kazanıyor. 80 günde biber alsak desek mart sonu ekilip evde iyi şartlarda bakılsa, haziran ayının 3. çeyreğinde biberlerimiz olur.
Bilgi sahiplerinin bizimle bilgilerini paylaşmasını rica ediyorum ben de. Elimizdeki tohumlardan; en çok fideyi, en fazla biber miktarını, en sağlıklı fideleri, nasıl elde edebiliriz biberlerin ışık ihtiyaçları ne orandadır? Selamlar.

Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 23:26   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
turşudan çıkan tohumlar çimlenir mi?

selam.turşudan çıkan tohumlar çimlenirmi acaba?


Düzenleyen AfyonluSedat : 12-02-2009 saat 00:05
AfyonluSedat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 23:30   #5
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,273
Galeri: 22
Çimlenme engeli olan türler de belki çimlenme olabilir. Ama diğerlerinde çimleneceğini sanmam.
Tuz pişirir zaten tohumu. Hangi tohum için soruyorsunuz.?

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 00:05   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
jalepeno için. tohum zor bulunuyor

AfyonluSedat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 00:12   #7
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,273
Galeri: 22
Malisef çimlenmez. Ama çok istiyorsanız bulunur bulunmaz diye bir şey yok. Bizler bulduğumuz tohumları çoğaltmak için değil malisef hep tüketmek için ekiyoruz.
Geçen yıl ektiğim 150 kadar pembe domates tohumlarını hiç erinmeden dohumların tümünü ayıklayıp diğer kısımlarını yedik. Böylece 10 binin üzerinde tohum aldım.
Şimdi bir arkadaş 50 adet kadar.
Jalepeno tohumu verdi İnşallah seneye onlardan en az 5 bin tohum alırım. Eb fazla yeşil tüketmem kırmızı pul biber yaparım. Böylece tohumlar çoğalır.
Bir sonraki sene bol olacağından ister turşu yap ister pul biber yap.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 12:18   #8
Ağaç Dostu
 
aslan_k's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: İSTANBUL-KARAMÜRSEL
Mesajlar: 399
Galeri: 1
Bildiğim kadarıyla Jalapeno hybrid tohumdan yetşiyor, yanılıyormuyum.

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 17:46   #9
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 948
Galeri: 25
Degisir. Bir sitede normal jalapeno fidelerinden 15 kadar meyve alinabildigini yazmislar. Dolayisiyla urunu fazla almak isteyen hibrit tohum ekiyor.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 19:51   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kürşad Mesajı Göster
Degisir. Bir sitede normal jalapeno fidelerinden 15 kadar meyve alinabildigini yazmislar. Dolayisiyla urunu fazla almak isteyen hibrit tohum ekiyor.
hocam hangi site o?

AfyonluSedat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 21:13   #11
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,395
Galeri: 80
Hybrid tohumda bir canlıdır ve mahsul verir. Sadece ve sadece (Mendel kanunlarına göre) açılım yapacağından istenilen düzeyde ürün alamassınız.
Saygılarla.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 07:42   #12
Ağaç Dostu
 
aaylin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 532
Galeri: 5
Ben Sayın Auguste'den gelen tohumları dün akşam çimlenmek üzere torfa ektim. Aslında biraz erken gibi ama biber tohumları diğer sebze tohumlarına oranla biraz daha geç çimleniyor. Nisan gibi ancak büyürler de fideleri bahçeye dikerim diye düşündüm. Acaba erken mi davrandım ?

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 20:15   #13
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,732
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi spedkadir Mesajı Göster
selam.turşudan çıkan tohumlar çimlenirmi acaba?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Çimlenme engeli olan türler de belki çimlenme olabilir. ...
Hiçbir şart ve koşulda turşudan çıkan tohum çimlenmez. Salamura suyu çimlenlenme engelini kırmaz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2009, 00:10   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2008
Şehir: afyon
Mesajlar: 207
bir siteden iki paket aldım deneyeceğim bu biberi

AfyonluSedat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 18:18   #15
Ağaçsever
 
drneuro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 68
jalapeno

Arkadaşlar nisan ayında ektiğim amerikadan gelen jalapeno biberlerim mahsül vermeye başladı..

Eklenen Resimler
  
drneuro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 19:16   #16
Ağaç Dostu
 
isolet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
Çok güzel olmuş biberleriniz. Tebrik ederim. Ne yapmayı planlıyorsunuz bu biberlerden. Acılığını çok merak ettimde. Bence acı sos yapın.

isolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 19:20   #17
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,556
Sn drneuro, güle güle büyütüp afiyetle tüketin. Turşusunun mükemmel olduğunu söyleyebilirim. İlk defa hazır olarak marketten almıştım, şimdi kendi biberlerimden turşu deneyeceğim.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 19:26   #18
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Jalapeno biberini bugüne kadar sadece turşu olarak görmüştüm. Taze hali, acısı düşünülecek olursa pek masum görünüyor Kimbilir bu hali ile ne kadar acıdır. Güle güle büyütün.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 19:32   #19
Ağaç Dostu
 
isolet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
Turşu mu. Ben arnavut biberinden yaptım. Acı biber turşu yapmak için önemli bir olay var. O da sadece sirke olması. Ama arnavut biberinin acılığını düşününce yiyeceklere Allah sabır versin.

isolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 19:51   #20
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Sevgili isolet, turşusu çok güzel oluyor bu biberin. Marketlerde açık olarak ya da kavanozlarda var. Denk gelirseniz, ince ince halkalar halinde doğranmış olarak satılıyor.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 19:58   #21
Ağaç Dostu
 
isolet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
Alıp deniyeyim bende. Acıyı da severim. Tohumundan bulup bende yetiştireyim. Ben habanero ve özel meksika biber yetiştiriyorum.

isolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:05   #22
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,416
Galeri: 73
Ben jelopanoyu ekmekte geciktim. Mayıs sonu ektim. Yeni yeni çiçek veriyorlar. Haklısın DefneD, çok lezzetli bir biber. Bunun yanında kırmızı ve turuncu habanero, ve tabascoda çiçek vermeye başladı. Habanero yenemez gibi geliyor, yemeklere 1 tane atsak yetecek gibi

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:09   #23
Ağaç Dostu
 
isolet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
1 tane mi. Bence yarım bile fazla acılık ölçüsü çok fazla. Nette videolar var. Yerinde duramıyorlar sadece 1 ısırık ile.

isolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:13   #24
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,416
Galeri: 73
Biz niye ektik bu biberi sevgili isolet ? Süs bitkisi de değil ki Sevgili malina'nın acısos tarifi vardı cesaret edersek o sostan yaparız artık

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:16   #25
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,416
Galeri: 73
Arnavut biberi tohumu yeni geçti elime. Acılık olarak nasıl? Yenilebilir bir şey mi?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:25   #26
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,556
Arnavut biberi jalapeno' ya göre inanılmaz acı. Benim saksıda var, büyük ihtimalle taze tüketemeyeceğim.

Bu arada marka ismi vermek istemiyorum ama hazır kavanozda olan jalapeno turşusu, açık olarak satılana göre çok daha leziz. Hafif bir acılık geliyor ve ağızda fazlaca kalmıyor.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:35   #27
Ağaçsever
 
drneuro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 68
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi isolet Mesajı Göster
Çok güzel olmuş biberleriniz. Tebrik ederim. Ne yapmayı planlıyorsunuz bu biberlerden. Acılığını çok merak ettimde. Bence acı sos yapın.
acıyı pek sevmiyorum ama değişik biber türlerini yetiştirmeyi seviyorum..Onları seyretmek,sulamak insanı dinlendiriyor..Elbet yiyecek birisini de bulurum..

drneuro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:36   #28
m.a
Ağaçsever
 
m.a's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DefneD. Mesajı Göster
Marketlerde açık olarak ya da kavanozlarda var. Denk gelirseniz, ince ince halkalar halinde doğranmış olarak satılıyor.
aa demek o biber bu biber çok sağolunya ben hastasıyım o turşunun. e artık kendim eker yaparım.

m.a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:42   #29
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
İlk defa hazır olarak marketten almıştım, şimdi kendi biberlerimden turşu deneyeceğim.
Turşusu doğranmış olarak mı yapılıyor?

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 20:46   #30
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,556
Benim markette gördüklerimin tamamı doğranmış olarak satılıyordu. Ama bence bütün olarak yapılıyor, fermantasyon tamamlandıktan sonra doğranıp şişeleniyor ve içine koruyucu ekleniyor. Doğranıp yapılırsa tamamının yumuşayıp eriyeceğini sanıyorum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020