agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Bakım ve tedaviler
(https)




Beğeni Düzeni45Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2013, 07:38   #61
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Badrobot,
Gübre , fidanda mı yoksa şekil itibari ile formunu kazanmış , sığ saksıdaki bir bonsaiye mi uygulanacak buna bir karar vermek lazım önce.

N-P-K 'yı, Dal(dalcıklar ve yapraklar da dahil)-Kök(ağacın sağlığı)-Bal(çiçek ve meyve) olarak kolay birşekilde aklında tutabilirsin.

Eğer gelişim sürecinde bir fidanda uygulayacaksan , dal ve yaprak oluşumu için N 'si yüksek kullanacaksın. Kullanma zamanın da yaprakların yeni çıkmaya başladığı zaman olmalı, ama Bonsai de bunun aynısını yaparsan Büyük yapraklı kalın dallı hale gelir ,Bonsailerde sürgünlerin gelişimi tamamlanıp, yeni yaprak oluşumunun olmadığı zamanda gübre veriliyor.

Bununla ilgili Masashi ustadan öğrendiğimiz bazı noktaları yeni bir başlık altında yazacağım.

Alper beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 20:20   #62
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-01-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 10
Bu konuyla ilgili sormak istedigimbir sey var. Yaklasik 25 cm boyunda fukein tea bonsaim var ve NPK degeri 8/8/8 olan bitki besini aldim uzerinde 1lt suya 1kapak yaziyor. Elde ettigim solusyonun ne kadarini vermeliyim ve sadece topragami yoksa yapraklarinada uygulamam gerekirmi.

by_asi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 20:55   #63
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Toprağa da verilebilir, yapraklarına da püskürtülebilir. Ben toprağa veriyorum gübreyi.
Bir sulamada ne kadar su veriyorsanız, gübreyi de aynı miktarda verin.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 22:32   #64
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-01-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 10
Tesekkurler sanirim bunlar zamanla oturacak seyler.

by_asi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2013, 21:16   #65
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Ben 10 günde bir aminoasit içeren organik menşeyli sıvı kimyasal gübre kullanıyorum ve çok memnunum. Bu gübreler çok yoğunlaştırılmış konsantre gübreler. 100lt suya 100-200 ml (mevsime göre değişiyor) karıştırıp çözmeniz gerekiyor. Damlama sulama sistemime bir bidonla bağlantı yapıyorum.
-Razormin
-Raykart
-Adept Aminio

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2014, 15:56   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
anlatılanlardan şunu çıkartıyorum yanlış mı olur acaba. bir aday fidan buldum. üst yapı için yeni sürgünler elde etmek istiyorum. dolayısıyla ağır bir budama yaptım ve gelecek sürgünlerle dal yapısını oluşturacağım. bu dönemde, tabii ki mevsimsel dönemde dolayısıyla bahar başı ve devamı olan bahar ve yaz dönemi olacak, npk oranında azot oranı yüksek bir gübre kullanmalıyım. böylece dal ve sürgün oluşumuna etki etmiş olacağım. herşey yolunda gitti ve istediğim sürgünleri elde ettim. ve bu sürgünleri ilerleyen yıllarda geliştirip şekillendirecek ve dalcıklar oluşturacağım. adayım da sürgünler elde ettikten sonra sonbaharda uyku dönemine girmeden önce gücünü korusun diye adayıma azot içermeyen ve fosfor içeriği daha fazla olan bir gübre kullanacağım. bonsaimizi geliştirme ve oluşturma aşamasında, çiçek ve meyve ağacı zorlayacağı, daha doğrusu fazla enerji istediği için çiçek ve meyveleri uzaklaştırmayı tercih ediyorum. ama mesela çiçekli bir tür ise çiçeklenecekse potasyum oranını ona göre ayarlamam gerekiyor. kışın ağacımız uykuda ve gübrelemeyi kesiyoruz. bahar başına kadar. böylece bir yıllık döngüyü tamamlamış oluyorum. sonra tekrar yeni bir döngü başlıyor. taki evet oldu, başardım bu aday artık bir bonsai dediğim zaman, artık dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 oranlarında bir gübreye başlıyorum. bu arada hümik asitide arada kullanıyorum. faydası var.
Süreç bu şekilde doğrumu acaba. aklıma takılan iki şey var. kış sonunda, uykudan çıkmalarına yakın zamanda, gerektiğinde kök budaması yapıyoruz. Bu dönemde de yani kış sonunda bir miktar azot içeriği fazla olan gübre kullanmak gerekir mi yoksa öylece gübre kullanmadan bırakmalı mıyım. ikinci olarak ise izelementler konusu var. iz elementlerde de gübreleme gibi özel bir rejim var mıdır. **** çoğu ticari gübrede iz elementlerde var bu yeterli midir.

Sakaki beğendi.
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2014, 10:05   #67
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
... taki evet oldu, başardım bu aday artık bir bonsai dediğim zaman, artık dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 oranlarında bir gübreye başlıyorum.
Buraya kadar doğru ama bu noktada ufak bir hata var sn murat doğan.
Bonsaide istediğimiz formu elde ettiğimizde artık dengeli gübreye geçiyoruz diye birşey yok. Gübre içeriklerini ve oranını daima türe göre ve ağacın durumuna göre ayarlamaya devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra tekrar 20-20-20 gibi bir gübre kullanmak yaprak küçültmesini olumsuz etkileyebilir. Örneğin ben pek hızlı gelişmesini istemediğim çoğu delice zeytinimde 6-6-0 / 8-10-4 gibi bir gübre kullanıyorum. N oranını yükselttiğimde yapraklar büyümeye başlıyor.

Hatta çok aşırı hızlı gelişen oya ağacına verdiğim Azot oranını da son 1-2 senedir düşürdüm, aksi halde gelişimi ile başa çıkamıyorum

Anlayacağınız bazı şeyleri çok aceleye getirmemek gerekiyor. Zaman içinde her ağacın isteğini veya alması gereken oranı kafanızda daha rahat tasvir edebiliyorsunuz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
bu arada hümik asitide arada kullanıyorum. faydası var.
Evet, kesinlikle. Özellikle çeşme suyunu kullanıyorsanız faydası büyük. Hatta çeşme suyu kullanıyorsanız ara sıra toprak pH'ını dengelemekte fayda var; örneğin sıvı kükürt ile...


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
aklıma takılan iki şey var. kış sonunda, uykudan çıkmalarına yakın zamanda, gerektiğinde kök budaması yapıyoruz. Bu dönemde de yani kış sonunda bir miktar azot içeriği fazla olan gübre kullanmak gerekir mi yoksa öylece gübre kullanmadan bırakmalı mıyım.
Kök budaması ağır ise bir süre hiç gübre vermemek en mantıklısıdır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
ikinci olarak ise izelementler konusu var. iz elementlerde de gübreleme gibi özel bir rejim var mıdır. **** çoğu ticari gübrede iz elementlerde var bu yeterli midir.
İzelement katkılı gübreler bence yeterli oluyor. Sadece ara sıra demir takviyesi yapmak şart olabiliyor.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2014, 13:58   #68
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Genel şablonu doğru kavramışsınız, Sakaki'nin düzeltmeleriyle de sanırım kafanızda baya bir oturmuştur bu konu Sn. murat doğan.

Aslında bu gübreleme konusu çok göreceli, bu sebeple tam bir reçete vermek, mümkün olmadığı gibi doğru da olmaz. Bu konuda en iyi öğretmen "şahsi tecrübeleriniz".

Öncelikle üzerinde çalıştığınız türler en büyük öneme sahip kriter. Türlerin özel isteklerini bilmeniz zaten şart. Fakat okuyup öğrenemeyeceğiniz detayları da üzerinde çalışıp hatalar yaptıkça göreceksiniz.

Örneğin benim son yaptığım hata, delicelerime çok az miktarda da olsa Nitrat ağırlıklı bir gübreyi zaten hızlı ve güzel geliştiği bir dönemde vermem oldu. Gübreden hemen önce çıkan yaprakla hemen sonra verdiği yapraklar arasında boyut olarak en az 3 kat fark var. Eğer tam güneşe almasam boğum aralıkları da eminim çok uzun olurdu.
Şimdi bu konu tecrübeler hanesine yazıldı, bundan sonra bu konuya benim yetiştirme şartlarım özelinde dikkat etmem gerekecek. Tabii hatayı düzeltmek için bu çıkardığı yaprakların da hepsi zamanı gelince alınıp yeni sürgünler beklenecek.

Hümik asit konusu da türe özel görülmesi gereken bir uygulama. Fakat sularımız kireçli ve ağaçlar da genel olarak hafif asidik yönde toprağı sevdikleri için genelde kullanmak faydalı oluyor. Ancak kireçli toprağı seven delicelerimde tek bir kez bile kullanmadım mesela. İhtiyaç da duymuyorlar. Tabii bu "delicelerinizde humik asit kullanmayın" anlamına gelmemeli, belki benim kullandığım toprak karışımı ve suyumdaki kireç oranı o kadar da yüksek olmadığı için onlara ideal geliyordur. Sizin şartlarınızda gerekebilir.

İşin özü, genel teknik bilgilere hakim olmalı, ağacın isteklerini de okumayı iyi öğrenmelisiniz. Bundan sonra kendinize nasıl bir program çıkarmanız gerektiğini en iyi siz bileceksiniz. Yıllar içinde olgunlaşacak etkili bir besleme programına mutlaka sahip olacaksınızdır, ilgi gösterdiğiniz sürece.

İyi çalışmalar, sağlıklı ağaçlar dilerim.

Sakaki ve murat doğan beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2014, 16:03   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
çok teşekkür ediyorum arkadaşlar. şu halde genel olarak dengeli 10.10.10 **** 20.20.20 npk oranı kullanılmalı şeklinde bir genelleme doğru değil. hatta bu konuda herhangi bir şekilde genelleme yapmakta doğru değil. öyleyse anlaşılıyor ki tecrübe bu işte çok önemli. herkesten bu konuda tecrübelerini paylaşmalarını rica etmek kalıyor geriye. hatta bizlerin ağaç türleri ile ilgili yapmış olduğumuz çalışmalarda biçim verme ile ilgili deneyim ve görüşlerimiz yanında bakım ve besleme ile ilgili işlemlerini de talep etmeliyiz ki bu konuda ki tecrübelerden faydalanalım.

Sakaki ve nicholai hel beğendi.
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2014, 09:10   #70
Ağaç Dostu
 
Nail Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 240
Galeri: 1
İki yılı aşkın süredir kendi imal ettiğim gübreleri kullanıyorum. Şu ana kadar ağaçlarımın gelişimi mükemmel durumda. Japonya'daki bonsai yetiştiricilerinin genel olarak kullandığı gübre keklerinin reçetesine uygun olarak yaptığım bu gübre oldukça besleyici. Bu gübre kekleri dışında ek olarak hiç bir besine ihtiyacım olmadı. Ağaçlarım oldukça sağlıklı durumda.

Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2014, 21:14   #71
Yeni Üye
 
shellomen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2014
Şehir: Ankara-Elmadağ
Mesajlar: 19
Sayın Nail SARI bu kendi imalınız olan gübreler hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl bir şey içeriğinde neler var?

shellomen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2014, 15:17   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Gübreden hemen önce çıkan yaprakla hemen sonra verdiği yapraklar arasında boyut olarak en az 3 kat fark var. Eğer tam güneşe almasam boğum aralıkları da eminim çok uzun olurdu.
Böylece tam güneşe alarak boğum aralıklarının uzamasını önleyeceğimizide öğrenmiş olduk.
Aramızda solucan gübresi. yarasa gübresi gibi ürünleri kullanan arkadaşlarda var. Öncelikle gübreleme konusunda genellemelerden kaçınacağımızı öğrendim. Ancak özellikle solucan veya yarasa gübresi kullanımı hakkında kullanan arkadaşlardan öğrenmek istediğim bir şey var. Gelişme döneminde 15 günde bir sıvı kimyasal gübre kullanıyorum. solucan veya yarasa gübresi kullanmak istesem hatta harici olarak iz element ve demir katkısı kullanmak istesem bu durumda 15 günlük periyod nasıl belirlenmeli. yani mesela şu mu olmalı NPK gübre+ solucan gübresi **** NPK+demir gibi karıştırılıp mı verilmeli. NPK verilip 15 gün sonra solucan gübresi 15 gün sonra iz element 15 gün sonra demir hatta hümik asit gerekiyorsa 15 gün sonra hümik asit gibi mi kullanılacak. böyle bir durumda ağaç neredeyse 2 ayda bir NPK gübreleme görecek demektir. Bu durumda ya bu 15 günlük periyodu kısaltmalıyız **** bu ürünleri karıştırarak kullanmalıyız. periyod kısaltmak ağaçta aşırı yüklemeye sebep olacaktır sanırım. iz element karışımlı NPK gübrelerin satıldığını düşünürsek iz element ve NPK gübreyi karıştırıp vermemizde sakınca yoktur diye düşünebilir miyiz? Solucan gübresi ve diğer toprak düzenleyicileri kullanan arkadaşlar bu gibi durumda nasıl hareket ediyorlar, paylaşabilirler mi acaba

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2014, 10:53   #73
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
Böylece tam güneşe alarak boğum aralıklarının uzamasını önleyeceğimizide öğrenmiş olduk.
Aramızda solucan gübresi. yarasa gübresi gibi ürünleri kullanan arkadaşlarda var. Öncelikle gübreleme konusunda genellemelerden kaçınacağımızı öğrendim. Ancak özellikle solucan veya yarasa gübresi kullanımı hakkında kullanan arkadaşlardan öğrenmek istediğim bir şey var. Gelişme döneminde 15 günde bir sıvı kimyasal gübre kullanıyorum. solucan veya yarasa gübresi kullanmak istesem hatta harici olarak iz element ve demir katkısı kullanmak istesem bu durumda 15 günlük periyod nasıl belirlenmeli. yani mesela şu mu olmalı NPK gübre+ solucan gübresi **** NPK+demir gibi karıştırılıp mı verilmeli. NPK verilip 15 gün sonra solucan gübresi 15 gün sonra iz element 15 gün sonra demir hatta hümik asit gerekiyorsa 15 gün sonra hümik asit gibi mi kullanılacak. böyle bir durumda ağaç neredeyse 2 ayda bir NPK gübreleme görecek demektir. Bu durumda ya bu 15 günlük periyodu kısaltmalıyız **** bu ürünleri karıştırarak kullanmalıyız. periyod kısaltmak ağaçta aşırı yüklemeye sebep olacaktır sanırım. iz element karışımlı NPK gübrelerin satıldığını düşünürsek iz element ve NPK gübreyi karıştırıp vermemizde sakınca yoktur diye düşünebilir miyiz? Solucan gübresi ve diğer toprak düzenleyicileri kullanan arkadaşlar bu gibi durumda nasıl hareket ediyorlar, paylaşabilirler mi acaba

Merhaba sn murat doğan,

Aslında bu ve benzer konuları eskiden çok konuşmuştuk, hatta bonsai saksılarına solucan koyalım diyen bile çıkmıştı

ANCAK, bonsailerimizi meyve alma amaçlı üretmediğimizden ve kullandığımız toprağı organik tarım amaçlı kullanmadığımızdan bu tür organik içeriklere yönelmek bence pek da mantıklı değil ÇÜNKÜ ister yarasa, ister solucan isterse keçi gübresi (steril olduğunu düşünerek) olsun, ihtiyaçlarınıza tam cevap veremez.

Örneğin, delice zeytin azot ihtiyacı (belirli bir seviyede) fosfor ve potasyuma nazaran daha yüksektir ve iz element gereksinimi fazla değildir (hatta diğer ağaçlarla kıyasladığınızda yok denecek kadar azdır). Ben delicelerim için 8-5-3 NPK bir gübre kullanıyorum (6-6-0 ve 6-4-0 da kullanmıştım) ve yılda bir kez izelement takviyesi yapıyorum. Öte yandan çiçekli ve meyve veren bir ağaç için (örneğin alıç) büyüme döneminde dengeli, sonbaharda ise göreceli olarak fosfor ve potasyumu daha yüksek azot oranı ise çok az (veya 0) bir gübre ile bitiriyorum sezonu ve izelement takviyesini ise yılda en az 3-4 kere yapıyorum (veya TE'li bir gübre kullanıyorum).

Şimdi sizin solucan ve yarasa gübresine gelecek olursak, bunları kullandığınızda böyle bir kontrol şansınız maalesef yok. Aşağıda örnek bir yarasa gübresinin (ticari) NPK değerleri verilmiş. şimdi siz bu gübreyi ağaçlarınıza verdiğinizde tüm ağaçlarınıza mecburen aynı oranları vermiş oluyorsunuz:

Untitled-3.jpg

Gördüğünüz gibi azot seviyesi yüksek iken, özellikle potasyum seviyesi çok düşük! Bu da kışa girerken sonbaharda arzu edeceğiniz bir besin takviyesi değil (çoğu ağaç türü için). Yine de kullanayım derseniz, başka gübrelerle karışık formül hesapları ile oranları tutturmaya çalışmanız gerektiğinden, bu işinizi daha da zorlaştırır.

Tabi bir de solucan ve yarasa gübrelerinin içeriklerinin markadan markaya bile değişiklik gösterdiğini düşünürsek, kontrolün sizde olduğunu asla söyleyemeyiz.

Kimyasal ve dolayısıyla kontrolün sizde olacağı gübreleri kesinlikle tavsiye ederim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2014, 12:24   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Teşekkür ediyorum Sayın sakaki. Kontrollü bir besin takviyesi yönünden bakıldığında dediğiniz çok mantıklı geliyor gerçekten. Kimyasal gubrelerdeki köklerin yanması, toprağın yapısını zamanla bozması gibi şeyler okuyunca alternatifleri düşünüyor insan

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2014, 12:35   #75
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
Teşekkür ediyorum Sayın sakaki. Kontrollü bir besin takviyesi yönünden bakıldığında dediğiniz çok mantıklı geliyor gerçekten. Kimyasal gubrelerdeki köklerin yanması, toprağın yapısını zamanla bozması gibi şeyler okuyunca alternatifleri düşünüyor insan

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Rica ederim
Kökleri, gübre oranını yanlış kullandığınızda, organik gübreyle de yakma ihtimaliniz her zaman var. Saksılarımızdaki toprağı da zaten düzenli aralıklarla yenilediğimizi düşnürsek ortada sorun kalmıyor. Yine de tercih meselesi tabii ki. Orta Asya'da birçok bonsaici kompost vs. kullanmayı da yeğlemiyor değil.

murat doğan beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2014, 12:37   #76
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-07-2013
Şehir: antalya/alanya
Mesajlar: 373
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Rica ederim
Kökleri, gübre oranını yanlış kullandığınızda, organik gübreyle de yakma ihtimaliniz her zaman var. Saksılarımızdaki toprağı da zaten düzenli aralıklarla yenilediğimizi düşnürsek ortada sorun kalmıyor. Yine de tercih meselesi tabii ki. Orta Asya'da birçok bonsaici kompost vs. kullanmayı da yeğlemiyor değil.
Şu açık ki zaman içinde tecrübe ile bir düzen tutturacağım

GT-N8005 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sakaki beğendi.
murat doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2014, 12:40   #77
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan Mesajı Göster
Şu açık ki zaman içinde tecrübe ile bir düzen tutturacağım
Kesinlikle!
İlk başladığımda konuyu çözmek için ben de bir senemi yedim ama anladım ki zamanla kendiliğinden çözülen bir konu. Çünkü zaman içinde ağacınız da size gereken cevapları ve bilgileri bir şekilde belirtiyor ve veriyor.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2014, 10:49   #78
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 8
selamün aleyküm arkadaşlar ben aşırı gübrelemden dolayı galiba ağacı yaktım yapraklar dökülmeye başladı acil önlem almam lazım yardımcı olursanız sevinirim

perzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2014, 11:26   #79
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.perzade.
Öncelikle biraz bilgi verin; ağacın türü, ne oranda ve nasıl gübre verdiniz, hangi dönemde gübrelediniz.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2014, 07:54   #80
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: kayseri
Mesajlar: 8
sormayın mısır çarşısından aldığım kumdan biraz daha büyük beyaz bi gübre ağaçların diplerine çay bardağının dörtte biri kadar

perzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2014, 08:33   #81
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-04-2007
Şehir: Mersin
Mesajlar: 55
Günaydın, Toprağını bol bol sulayarak fazla gübrenin saksı toprağından yıkanmasını sağlayın, sulama esnasında saksının altında hiçbirşey olmasın su akıp gitsin ve fazla gübreyi yıkasın.

Özgür Tosun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2014, 12:22   #82
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.Özgür Tosun bey
Kış dönemindeyiz ve toprakta buharlaşma neredeyse yok. Bu durumda kök çürümesi olmazmı? ve sudaki kireçten dolayı toprak Ph değerleri tavan yapmazmı.
Aslında saksı ve toprak değişimi zamanı gelmek üzere. Toprak ve saksı değişimi daha kolay ve pratik bir çözüm olmaz mı? Siz nedersin?

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2014, 08:39   #83
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-04-2007
Şehir: Mersin
Mesajlar: 55
Evet kış dönemindeyiz Sn. Badrobot, toprak sıcaklığı 20 derecenin altında ve kök çürümesine neden olan mantar, bakteri v.b. mikroorganizmaların faaliyet ısısının altında, hiç bir şey olmaz, ayrıca ağaç ta uyku dönemine girdiği için suyun ve toprağın ph. ından en az düzeyde etkilenir. Keşke sürekli yağmur altında olsa da saf suyla yıkanabilse ama en hızlı çözüm bu gibi. toprağı değiştirmek te çözüm olabilir ama köklerin de yıkanması gerekir diye düşünüyorum.

Özgür Tosun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2014, 08:55   #84
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Özgür Tosun.
Söylediklerinizde haklısınız. Eğer toprak değişimine gidilecekse, hazır köklerde açığa çıkarılmışken orta basınçlı suyla kökleride yıkayıp en ufak toprak parçasına kadar arındırmak en iyisi. Sizinde dediğiniz gibi içinde kireç veya klorda dahil omak üzere içinde hiçbir artı madde bulunmaya yağmur suyu (saf su) bitkiler için zaten bir ilaç niteliğinde.
Neyse siz zaten bunları biliyorsunuz. Bunları konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayan diğer üyeler için bir kez daha dile getirmiş olduk, beraberce.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 11:49   #85
Ağaç Dostu
 
caglarxx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 254
arkadaşlar bir sorum olacak solucan gübresiyle ilgili.

toprak değişim zamanında hazırladığımız toprak karışımına ,,belli bir oranda katı solucan gübresi eklememizin artıları ve (veya) varsa eksileri ne olabilir.

okuduğum konularda fazlasının hiçbir zararı yok denmekte fakat bir kısım fidanın (ağacın) kök budamasıda yapıldığı göz önüne alınırsa köklerde yanma vs.gibi sorunlarla karşılaşma olasılığımız varmıdır?

yani olaya çok hassas mı yaklaşmalıyız?

örnek olarak benim toprak değişimi için hazırladığım :
5,5-6 ph değerinde baltık torfu (5 de 2 oranında)
beyaz pomza (5 de 1,5 oranında)
dere kumu (5 de 1,5 oranında)

toplamda 50 litre toprağa 10 litrelik solucan kompostu eklemem mantıklımıdır.

caglarxx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 12:20   #86
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bence kök budaması yeni yapılmış ve gübre ihtiyacı o an için minumuma inmiş olan ağacın toprağına gübre vermeyin, hatta toprağa 1/5 oranında gübre karıştırmak ???
Azot zehirlenmesi başta olmak üzere başka bir çok olumsuz durum neden olabilirsiniz.

Sakaki beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 12:22   #87
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sevgili arkadaşlar,

Öncelikle çürüme nedenini/etkenini sadece bakterilere indirgemek çok hatalı olur. Çürümeye sebep olan birincil etmen patojenik mantarlardır ki çürümeye %70-80 bu mantarlar neden olur. Bakteriler ise daha çok bu mantarların açtığı yara ve hasarlı dokularda gelişim göstererek çürümeyi daha da hızlandırır.

Ayrıca, "20 derece ve üzeri sıcaklık" sadece, çoğu bakteri türü için ideal üreme/gelişme hızının başladığı sıcaklıktır. Bunun altında bakteriler vs. aktif olmazlar veya çürüme olmaz demek de yanlış olur, çünkü çürümeye neden olduğu bilinen ve sıfırın az üzerinde hatta eksi derecelerde bile aktif halde kalabilen bir çok patojen, mantar ve bakteri türleri mevcuttur. Örneğin bir Afra veya Adenium köklerinin 5-10 derecelerde sadece 1-2 gün ıslak/nemli kalması bile kolayca çürüyüp ölmelerine neden olabilmektedir.

Diğer taraftan, bu ayrıca bitkinin türü ile de alakalı olan bir durum elbette.

Bonsaisiz kalmayın

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 12:38   #88
Ağaç Dostu
 
caglarxx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 254
sn.badrobot

yazdığım mesajı şu an için göremiyor olsamda

daha detay vermek için bu kompostun paketindeki değerleri yazmak isterim
n- 1,13
p-3,1
k- 0.42

fulvic asid-3,1
humik asid-6,9

caglarxx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 12:43   #89
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caglarxx Mesajı Göster
arkadaşlar bir sorum olacak solucan gübresiyle ilgili.

toprak değişim zamanında hazırladığımız toprak karışımına ,,belli bir oranda katı solucan gübresi eklememizin artıları ve (veya) varsa eksileri ne olabilir.

okuduğum konularda fazlasının hiçbir zararı yok denmekte fakat bir kısım fidanın (ağacın) kök budamasıda yapıldığı göz önüne alınırsa köklerde yanma vs.gibi sorunlarla karşılaşma olasılığımız varmıdır?

yani olaya çok hassas mı yaklaşmalıyız?

örnek olarak benim toprak değişimi için hazırladığım :
5,5-6 ph değerinde baltık torfu (5 de 2 oranında)
beyaz pomza (5 de 1,5 oranında)
dere kumu (5 de 1,5 oranında)

toplamda 50 litre toprağa 10 litrelik solucan kompostu eklemem mantıklımıdır.
Sn caglarxx,

badrobot arkadaşımın da dediği gibi saksı/toprak değişimi yeni yapılmış, köklerine az da olsa müdahale edilmiş bitkilere (gübreleme dönemi bile olsa) kendini toparlayana kadar bir süre gübre vermemek en iyisidir.

Solucan gübresinin artısı ve eksisi olayına gelince; bildiğiniz gibi her türün gübre isteği farklıdır. Solucan, koyun, keçi, güvercin, vs. gibi organik gübreleri her tür için aynı oranda vermek türün ihtiyaçları ile çakıştığında başımıza dert açabilir. Konu organik tarım değil bonsai olduğu için, oranını/dozunu kontrol edebileceğimiz gübrelere yönelmek daha mantıklı olur.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2014, 12:48   #90
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Aminoasitler, proteinleri oluşturan temel yapı taşlarıdır.Hücre içerisinde ribozomlar, mRNA moleküllerini kalıp olarak kullanarak aminositleri uç uca ekleyerek proteinleri sentezlerler. 20 temel çeşit Amino Asid mevcuttur. Amino Acidler ağaçlarda kök oluşumuna neden olur.

Kökleri budanmış ve ya yeni Yamdori yapılmış ağaçlara verilebilcek en güzel şey; AMİNO ASİT.

Tylerdurden beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024