Merhaba sevgili arkadaşlar,
Öncelikle çürüme nedenini/etkenini sadece  bakterilere indirgemek çok hatalı olur. Çürümeye sebep olan birincil  etmen patojenik mantarlardır ki çürümeye %70-80 bu mantarlar neden olur.  Bakteriler ise daha çok bu mantarların açtığı yara ve hasarlı dokularda  gelişim göstererek çürümeyi daha da hızlandırır.
Ayrıca, "20 derece ve üzeri sıcaklık" sadece, çoğu bakteri türü için  ideal üreme/gelişme hızının başladığı sıcaklıktır. Bunun altında bakteriler vs. aktif olmazlar veya çürüme  olmaz demek de yanlış olur, çünkü çürümeye neden olduğu bilinen ve  sıfırın az üzerinde hatta eksi derecelerde bile aktif halde kalabilen  bir çok patojen, mantar ve bakteri türleri mevcuttur. Örneğin bir Afra veya Adenium köklerinin 5-10 derecelerde sadece 1-2 gün   ıslak/nemli kalması bile kolayca çürüyüp ölmelerine neden   olabilmektedir. 
Diğer taraftan, bu ayrıca bitkinin türü ile de alakalı olan bir durum elbette.
Bonsaisiz kalmayın 
