Merhaba sevgili arkadaşlar,
Öncelikle çürüme nedenini/etkenini sadece bakterilere indirgemek çok hatalı olur. Çürümeye sebep olan birincil etmen patojenik mantarlardır ki çürümeye %70-80 bu mantarlar neden olur. Bakteriler ise daha çok bu mantarların açtığı yara ve hasarlı dokularda gelişim göstererek çürümeyi daha da hızlandırır.
Ayrıca, "20 derece ve üzeri sıcaklık" sadece, çoğu bakteri türü için ideal üreme/gelişme hızının başladığı sıcaklıktır. Bunun altında bakteriler vs. aktif olmazlar veya çürüme olmaz demek de yanlış olur, çünkü çürümeye neden olduğu bilinen ve sıfırın az üzerinde hatta eksi derecelerde bile aktif halde kalabilen bir çok patojen, mantar ve bakteri türleri mevcuttur. Örneğin bir Afra veya Adenium köklerinin 5-10 derecelerde sadece 1-2 gün ıslak/nemli kalması bile kolayca çürüyüp ölmelerine neden olabilmektedir.
Diğer taraftan, bu ayrıca bitkinin türü ile de alakalı olan bir durum elbette.
Bonsaisiz kalmayın
