PDA

View Full Version : Meleklerin boruları Brugmansia sp. (Angels Trumpet)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

GLCN
19-10-2007, 10:59
Ortak isim: Meleklerin boruları

Botanik isim: Brugmansia

Aile: Solanaceae

Bitki : Büyük daima yeşil funda

Kaynak: güney amerika

Yükseklik: 20 boy 15 genişliğe varabilir.

Büyümenin oranı: Hızlı

Tuzlu tolerans: Az

Toprak istekleri: Zengin ve nemli toprak

Sulama istekleri: düzenli sulama

İstekler : her ay dengeli sıvı gübre

yetişme yerleri :rüzgardan korumaklı kısmi gölgeli yerler
Form: büyük geniş
Yapraklar: uzun ve yeşil

Çiçekler:Gecede güzel kokulu uzun boru şeklinde , ,
Renkler: pembe, somon, şeftali,sarı ve beyaz.
Çoğalma: Tohumlar ve sürgünlerle..

Çiçekte olduğu zaman muhteşem bir bitki.
Soğukta yapraklar zarar görür fakat hızlıca toparlanır.

Datura ve Brugmansia aynı değil. Sadece aynı aileden. Solanaceae.
Brugmansia çalı veya ağaççık formunda olabiliyor. Datura ise çok yıllık ve otsu.
Brugmansiaların meyveleri dikensiz, Daturaların dikenli. Ancak birbirlerine yakın oldukları için sinomim isimli türler var.
Daturalar ülkemizde doğal yayılış gösteriyor. Tatula daturaya verilen ad. Datura stramonium var. tatula
Melek borazanı da hem Datura'ya hem de Brugmansia'ya verilen ad. İkisinde de benzer alkoloitler var ve ikisi de çok toksik.
Daturalar inanılmaz güzel kokar. İki tane çiçek bir gece boyu bir bahçeyi boyar.

KAYNAK:
http://www.floridagardener.com/

sukranayalp
31-12-2007, 12:23
Sonbaharda (Kasım sonu) aldığım 10 cm lik uç çeliği ile Burgmansia'yı su dolu bardakta köklendirdim. Üretimi çok kolay. İlgilenenlere tavsiye ederim.

Küçük ve güneşli bahçeler için muhteşem bir çiçekli ağaççık. En fazla 2 m. boy yapıyor. Yaz sonunda dolu ve büyük çiçekler veriyor. Uzun süre de üzerinde kalıyor bu çiçekler.
Bahçeniz darsa ya da sadece terastan ibaretse bile rahatlıkla geniş saksıda yetiştirebileceğiniz ve görsel verim alabileceğiniz bu ağaççığı mutlaka kullanın.

Oğuzhan
31-12-2007, 13:09
Çok güzelmiş kokulu mu?

abk
31-12-2007, 13:25
Farklı renkleri de varmış. Kırmızısına sahip olmak isterdim.:rolleyes:

limon
31-12-2007, 13:50
Kışın yaprak döküyor mu? Seralarda satılıyor mudur? Fiyatı ne civardadır acaba?

Ferda Ülkümen
31-12-2007, 14:09
Sevgili limon
Soğuktan önemli ölçüde etkileniyor. Kolay çoğaltılabiliyor, ama kökten ayırma yolu ile çoğalttığım yeni fidanların hepsi dondu. Anaç olan korunaklı bir yerde, o bile kış sonunda bayağı sarsılmış oluyor.

sukranayalp
01-01-2008, 21:21
Ferda hanım sizin Brugmansia Armutlu'da mı?

Kazasker'de apartman bahçelerinde yer yer rastlıyorum ve kışı herhangi bir muhafazaları olmadan atlatıyorlar. Yine de korunaklı , rüzgara kapalı olması elbette daha iyi.

Ferda Ülkümen
01-01-2008, 22:10
Sevgili Şükran
Evet, Armutluda. Her kış sonunda kuru bir dal gibi yalnız gövdesi kalıyor, baharda tekrar sürüyor.
Rengi de böyle;

crocuscuk
22-02-2008, 13:31
Merhaba,

Yan komşumun bahçesinde ilkbaharda ve yaz boyunca kocaman çiçekleri ile muhteşem kokular yayan bir ağaç var.
İsmini sevgili komşumda bilmiyor maalesef:rolleyes:
Ama şans bu ya geçenlerde internette gezinirken tesadüf eseri buldum.
Üstelik çok farklı renkleride varmış.
Çok güzel bir ağaç sizlerle paylaşmak istedim.
İnternetten bulduğum bir resmini de ekledim.
İlkbahar da komşumun bahçesindeki angels trumpet'in resimlerini çekip buraya ekleyeceğim.
Ayrıca bitkiyi tanıyan varsa,nasıl üretilebileceği konusunda yardımcı olursa çok memnun olurum.

crocuscuk
22-02-2008, 13:44
site de araştırdım ama bulamadım,farklı bir isim altında geçmiş olabilir mi?
Nasıl muhteşem çiçekleri var görmeniz lazım.
Üretim yolunu öğrenmeyi çok istiyorum evet.
Komşumun bahçesinde ki ağaç yaklaşık 1,5 mtr boyunda ve çok fazla çiçek veriyor.İnşallah tohumdan üretiliyordur.Hepimize yetecek kadar tohum çıkar

abk
22-02-2008, 13:58
Kolay üretilebiliyor diye hatırlıyorum ama üreme şeklini hatırlayamadım.

abk
22-02-2008, 14:03
Evet, buldum. Aşağıdaki sayfada aynı bitkiden bahsediliyor ancak adı Brugmansia olarak geçiyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6080

Buket Aknar
22-02-2008, 14:14
Merhaba,

Yan komşumun bahçesinde ilkbaharda ve yaz boyunca kocaman çiçekleri ile muhteşem kokular yayan bir ağaç var.
İsmini sevgili komşumda bilmiyor maalesef:rolleyes:
Ama şans bu ya geçenlerde internette gezinirken tesadüf eseri buldum.
Üstelik çok farklı renkleride varmış.
Çok güzel bir ağaç sizlerle paylaşmak istedim.
İnternetten bulduğum bir resmini de ekledim.
İlkbahar da komşumun bahçesindeki angels trumpet'in resimlerini çekip buraya ekleyeceğim.
Ayrıca bitkiyi tanıyan varsa,nasıl üretilebileceği konusunda yardımcı olursa çok memnun olurum.

2. Fotoğrafta çiçekleri görülen ağaç benim bahçemde var. Yetiştirmek oldukça kolay bir ağaçcık.

Komşunuzun bahçesinde olduğunu belirtmişsiniz. Eğer benimkinin aynisi ise onun tohumlarından bunu rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ben; benim bahçemdekinin adının Datura olduğunu sanıyordum. Umarım konu ile ayrıntılı bilgiyi, uzman arkadaşlar bize ulaştırır.

crocuscuk
22-02-2008, 14:23
Uç çeliği ile de üretilebiliyormuş anladığım kadarıyla.
peki ağaçtan uç çeliği alma da dikkat edilecek hususlar var mı acaba?

Ferda Ülkümen
22-02-2008, 16:09
Brugmansia dibinden verdiği yavrularla, kökten ayırarak kolayca yetişiyor.
Yalnız, Trakyada saksıda yetiştirmenizi tavsiye ederim sayın abk, çünkü donlardan etkileniyor.

abk
22-02-2008, 16:13
Yalnız, Trakyada saksıda yetiştirmenizi tavsiye ederim sayın abk, çünkü donlardan etkileniyor.

Sevdiğim bitkilerin çoğunda aynı sorunla karşılaşıyorum maalesef. Saksıya ekip kışın içeri taşıyarak yaşatmaya çalışıyorum ama bu şekilde de pek büyümüyorlar. Her kış geriye doğru bir adım atıp yazın tekrar ancak eski hallerine dönebiliyorlar.

Ferda Ülkümen
22-02-2008, 16:23
Sevdiğim bitkilerin çoğunda aynı sorunla karşılaşıyorum maalesef. Saksıya ekip kışın içeri taşıyarak yaşatmaya çalışıyorum ama bu şekilde de pek büyümüyorlar. Her kış geriye doğru bir adım atıp yazın tekrar ancak eski hallerine dönebiliyorlar.

Aslında ben Çorlu ve Edirne'deki denemelerimi düşünerek yazdım, siz denize yakınsanız biraz daha şanslı olabilirsiniz.

abk
22-02-2008, 16:28
Çorlu ve Edirne daha karasal iklime sahip. Tekirdağ daha ılımandır. Denizin etkisi olsa gerek. Ama yine de bir çok çiçeğim kışı dışarıda geçiremiyor.

crocuscuk
22-02-2008, 16:44
adana yazları nasıl oluyor az çok tahmin ediyosunuzdur.Ancak komşumun bahçesindeki brugmansia gölgeli bir alanda ekili.Sn Ülkümen baktım ama dibinden hiç yavru vermemiş.Ama azimliyim bir şekilde üreteceğim:)
Sn abk üretir üretmez size de göndereceğimden emin olabilirsiniz.

safiris
01-04-2008, 22:58
Bu bitkiyi biliyorum Engels Tropete deniyor Almanca´da diger bir ismi de Datura.
Cocuklarin uzak tutulmasini özellikle tavsiye ediyorum, cünkü bitkinin cicekleri cok ZEHIRLI. Paketin de zaten özel olarak bu not düsülmüs

Beyaz, pembe , sari, turuncu , viyolet renkleri var. Kisin evde saksi icinde gölde bir yerde beklemesi gerekiyor.

Bu nedenle özellikle cocuklu kisilere asla tavsiye edilmiyor.

feriha
03-04-2008, 20:47
Arkadaşlar Brugmansia Solanaceae (Angels Trumpet), Datura,Tatula, Melek borazanı hepsi aynı bitki mi?

Mine Pakkaner
03-04-2008, 23:04
Arkadaşlar Brugmansia Solanaceae (Angels Trumpet), Datura,Tatula, Melek borazanı hepsi aynı bitki mi?

Datura ve Brugmansia aynı değil. Sadece aynı aileden. Solanaceae.
Brugmansia çalı veya ağaççık formunda olabiliyor. Datura ise çok yıllık ve otsu.
Brugmansiaların meyveleri dikensiz, Daturaların dikenli. Ancak birbirlerine yakın oldukları için sinomim isimli türler var.
Daturalar ülkemizde doğal yayılış gösteriyor. Tatula daturaya verilen ad. Datura stramonium var. tatula
Melek borazanı da hem Datura'ya hem de Brugmansia'ya verilen ad. İkisinde de benzer alkoloitler var ve ikisi de çok toksik.
Daturalar inanılmaz güzel kokar. İki tane çiçek bir gece boyu bir bahçeyi boyar.

Balıkcı
10-04-2008, 23:15
Peki bu bitkinin çiçekleri bu kadar zehirliyse arılar neden başından hiç ayrılmıyor?:p
Hatta çiçekler kapalıyken başında uçuşup açılmalarını bekliyor, sonra da doğru içine, hayırdır inşallah, onu bala katıp bizi zehirlemesinler de. :p

crocuscuk
14-04-2008, 14:05
yol gösterdiğiniz için *** ederim nalan hanım,peki hangi ayda çelik almak uygun olur bu bitkiden,internetten araştırdım ama bir sonuç elde edemedim.

BenBen1967
14-04-2008, 14:17
Sonbaharda (Kasım sonu) aldığım 10 cm lik uç çeliği ile Burgmansia'yı su dolu bardakta köklendirdim. Üretimi çok kolay. İlgilenenlere tavsiye ederim.

Küçük ve güneşli bahçeler için muhteşem bir çiçekli ağaççık. En fazla 2 m. boy yapıyor. Yaz sonunda dolu ve büyük çiçekler veriyor. Uzun süre de üzerinde kalıyor bu çiçekler.
Bahçeniz darsa ya da sadece terastan ibaretse bile rahatlıkla geniş saksıda yetiştirebileceğiniz ve görsel verim alabileceğiniz bu ağaççığı mutlaka kullanın.

sukranayalp anlatmış nasıl çelik aldığını ;)

ceromaya
11-05-2008, 21:27
Eylül ayında çelik alarak suda köklendirdiğim ve şu an balkonumda saksıda büyümekte olan bitkimin adını bugüne kadar bilmiyordum. Meğer Brugmansia'ymış (Bu ağaçlar net'ten öğreneceğim daha çook şey var:rolleyes:). Sitenin yeni düzenlemesi çok güzel ve pratik olmuş. Emeği geçen herkesin eline sağlık.

Bu bitki hakkında bugüne kadar bilgim olmadığı için deneme yanılma yöntemiyle fazla su sevmediği kanaatine varmıştım, ama önümüz yaz ve bitkiyle ilgili verilen bilgide nemli toprağı sevdiği yazıyor. Kafam karıştı, yazın toprağını kuru bırakmamak mı gerekiyor acaba?

Amanita
14-05-2008, 13:32
Bu bitki hakkında bugüne kadar bilgim olmadığı için deneme yanılma yöntemiyle fazla su sevmediği kanaatine varmıştım, ama önümüz yaz ve bitkiyle ilgili verilen bilgide nemli toprağı sevdiği yazıyor. Kafam karıştı, yazın toprağını kuru bırakmamak mı gerekiyor acaba?

bildiğim kadarıyla datura brugmansia türleri dona dayanıksız olsada türkiyede doğal yayılım yapan türler, dolayısıyla susuz kalsa dahi sorun edeceğini zannetmiyorum. ancak palmiye merkezi yazın su ihtiyacını iyi karşılayın, kışın su problemi olmaz demiş, heralde doğrusu budur..

bu arada çelik gönderecek güzel insanlar, bana da bir çelik gönderirmisiniz rica etsem?

bu arada datura ve brugmansianın doğal varyasyonları kokmaz diye biliyordum, renkli ve kokulu olanlar hibrid olsa gerek, kokulu brugmansia çeliği bulabilecek olan varmı aramızda?
bu arada yanlış hatırlamıyorsam antalyadaki palmiye merkezi(?) brugmansia tohumları satıyordu, bu acaba halen geçerlimi? belki çelik isteyen güruh olarak oradan tohum edinebiliriz?

Sevtap
03-08-2008, 01:40
Ben abd den satın aldığım mor datura tohumlarını mayıs gibi ekmiştim şimdi üzerlerinde tomurcukları var çok kolay büyüdüler ama zehirli olmaları çok can sıkıcı bazı web sayfalarında tozlaşma sırasında halusunojen etki yaptığı yazıyor yabancılar kutsal çiçek diyede adlandırmış hayaller gördürdüğü için eski şamanlar kullanıp güçlerini arttırdıklarını söylüyorlar ama çok çok azı bile tüketildiğin de ani ölüm riski var.lütfen çok dikkatli davranıni. bu arada burgmansıa tohumlarını çimlendiremedim.

otugay
09-08-2008, 13:59
Daturalar hem çimlenme hem de bakım olarak brugmansialardan daha kolay. Daturalar bende -10 dereceye kadar test edildi. Kışın toprak üzerinde hiçbir şey kalmıyor, baharda eskisinden daha büyük olarak tekrar çıkıyor.

Daturalar 10-15 tohum kesesi yapıyor, her birinde yüz civarında tohum var, çimlenmeleride oldukça kolay. İkinci yaz çiçekleniyor. Çelikte de ilk yaz çiçek verdiğini zannetmiyorum. Neden herkes çelik arıyor?

Oğuzhan
09-08-2008, 14:08
Sizdeki datura kokulu mu ?

Günüm
09-08-2008, 15:05
Datura çelikleri dikmiştim baharda. Çiçeklendiler. Gerçekten inanılmaz bir kokusu var çiçeklerinin. Tohum ektim ama çıkan fideler pek keyifli değiller..

Adalet Yağcı
09-08-2008, 15:44
Merhaba arkadaşlar;

Değişik isimlerle anıldığı için ben ona sadece "Meleklerin Borazanı" demek istiyorum.

Bütün bahçemi söküp :( yeniden düzenlemek istiyorum ve bahçemde bu güzel ağaççığında bulunmasını çok istiyorum.

Şu sıralar çelik almak için çok uygun, bana bu güzellikten çelik verebilecek kimse varmı :eek:

Hadi şansım açık olur inşallah...

Herkese sevgiler...

otugay
09-08-2008, 19:38
Sizdeki datura kokulu mu ?

Var, ancak kuvvetli değil.

Adalet Yağcı
01-09-2008, 09:29
Merhaba arkadaşlar;

Ben nezamandır yana yana datura tohumları ararken bahçemin hemen kenarında kendiliğinden çıkan bu daturayı görmemişim :o

Çiçekleri beyaz açıyor iri ve gösterişli, hiç sulanmadığı halde yaprakları ve çiçekleri son derece sağlıklı görünüyor.

Demekki Sevgili Müge'ye sipariş ettiğim Daturalar ve Angel Trumpetlerim bana hiç sorun yaratmadan yetişecekler.

Çok sevindim :eek:

nisan0671
01-09-2008, 11:01
Herkese merhaba, Adalet Hanım sizin adınıza sevindim. Perşembe günü sitede gezerken görmüş ve çok hayret etmiştim bu çiçeğe. Ne acaip demiştim kendi kendime ilk defa görüyordum çünkü. (bugün de sellukayla tanıştım :) ) Haftasonu annemlere Beypazarı'na gittiğimde akşamüstü anayoldaki benzincinin bahçesini göz ucuyla araştırırken karşıma bu brugmansia çıkmadı mı. orta boyda beyaz çiçekli geniş yapraklı yayılmış öylece duruyordu.
Sayın Balıkçı'nın dediği gibi arılar ağzı kapalı beyaz çiçeklere hücum etmişlerdi.
Heyecandan resim çekemedim. Benzinlik görevlisinden çelik istedim.Tohumdan yetiştirdik dediler. Zamanı gelince verecekler.. Akşam evde heyecanla anlatırken babamdan tarifime göre aynı çiçekten başka bir yerde de olduğunu öğrendim. Maalesef Ankara'ya eli boş döndüm ama babam sağolsun ilgilenecek. Alabilirse çelik tohum alacak. İnşallah ben de önce kendime yetiştirerek brugmansia isteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim. Sevgiler

nisan0671
02-09-2008, 20:13
Evet çok iyi oldu. tohumları hemen ekebilir miyiz?İyi akşamlar

Günüm
02-09-2008, 20:17
Bir-iki tanesini ekebilirsiniz. Fideleri havalar soğuduğunda içeri alın derim ben. Kalanını Mart ayına saklayın ki o sene çiçek açsın.

Adalet Yağcı
21-11-2008, 08:20
Acaba Brugmansia Solanaceae (Angels Trumpet) çeliği veya tohumu bulan varmı bir ara herkes aramış ama çelik alabilmişlermi belli değil varsa bende rica edecektim

Bizimtohumlarımız geleli bir hayli oldu, ancak baharda ekmeyi düşünüyoruz, beklemek isterseniz çelik için yaz ortasını belki de sonunu bulur.
Ozaman tekrar hatırlatın.

lütfen banada bir çelik verebilirmisiniz arkadaşlar,inşallah unutmazsınız

Belki de tohum araştırmanız gerekiyor, bu şekilde önümüzdeki yaza Datura yetiştiremezsiniz.
En iyisi mesajları takip edin, geçmişe dönük olarak okuyun, nasıl sipariş verilmişse o şekilde iletişime geçin, sevgili Müge ile.
Sevgiler.

gurcooo
30-11-2008, 20:36
Bugün komşumun Angels trumpetinden 3 çelik aldım, açık kavuniçi rengi suya koydum bakalım köklenecek mi?

gurcooo
15-12-2008, 14:52
Merhaba, sanırım Brugmansialarım köklendi. Dere toprağına ektikten sonra böyle yaprak verdiler. :)

arger
23-12-2008, 20:04
Sakarya'da oturuyorum 2.5 yıdır brugmansia yetiştiriyorum ve ticari amaçla yapıyorum. Şu anda elimde 11 pempe ve 3 sarı renkte olmak üzere 14 tane çiçeğim var. 2,5 yıllık 1 tane 1.5 yıllık 12 tane 1 tanede yeni diktim.
Yetiştirmesi çok kolay ama bakımı biraz zor olabilir çünkü çok su isterler nemli toprağı severler çiçeğim büyüklüğüne göre su ihtiyacını karşılamak lazım , direk olarak güneşi görmezse daha iyi yetişir.Kış aylarında buzlanma olduğu zaman korumak lazım çiçek zarar görüyor.İyi bir bakım yapıldığı zaman yılda 2-3 sefer çiçek açar ve kokusu muhteşem benim açımdan.

Adalet Yağcı
08-02-2009, 11:20
Ocak 22 de ektiğim datura tohumlarım çimlenmeye başladı.
Ancak aynı tarihte ektiğim Brugmansia larda bir gelişme yok henüz, beklemedeyim.
Elinde Datura tohumu olan arkadaşlar, tohumlarınızı toprakla buluşturma zamanı geldi, oda sıcaklığında torfa ekin ve nemini muhafaza etmesini sağlayın, onbeşgünde çimlenme başlıyor.

Passion
08-02-2009, 12:29
Bunu duyduğuma çok sevindim Adalet hanım :). Çünkü ben de dün akşam bir miktar datura tohumu ıslatıp bugün ekip denemeye karar vermiştim.

Adalet Yağcı
08-02-2009, 19:59
Sevgili Passion, aydınlık ve sıcak bir ortamda olmasını sağlarsanız onbeş gün sabırla mutlaka çimleneceklerdir.

Adalet Yağcı
20-02-2009, 09:27
22 Ocakta daturalarla birlikte ektiğim Angel trompetlerim nihayet kendilerini gösterdiler, yaklaşık bir ayda çimlendiler oda sıcaklığında.
Şimdilik 8 tohumdan 4 tanesi çimlendi, darısı diğerlerine.
Hâlâ tohumlarınızı ekmediyseniz acele edin, demekki zamanı gelmiş.

81 nolu mesajda sayın Arger'in söylediği gibi özel bir bakıma ihtiyaç duymuyor, benim 66 nolu mesajımdaki datura kendiliğinden çıkmıştı, hayatı boyunca su yüzü görmedi zavallıcık, yine de son derece mutluydu yol kenarında, aklıma geldikçe dışarı çıkıp su vermiştim.
Aynı bitkinin bu sene de orada olup olmayacağını bilmiyorum, küçük bir bitkiydi ve aynı yıl bolca çiçek verdi.

nisan0671
20-02-2009, 11:18
Merhaba Adalet ablam, Datura ve brugmansiaları nasıl diktiğini anlatır mısın? Yukarıdaki bir mesajda Sayın Passion "ıslatıp dikeceğim demiş.Islatmak mı lazım?

Adalet Yağcı
20-02-2009, 11:21
Sevgili Nisan'cığım, evet ılık suya ıslatıp bir gün beklettim, suyu oda sıcaklığında muhafaza ettim.
Biraz geç çimleniyorlar ama tam zamanı kaçırmayın.

Passion
20-02-2009, 14:07
8 şubatta 2 çeşit datura ektim. Bir çeşidi ,siyah minik tohumları vardı, 2 gün önce 4 tohumdan üçü çimlendi. Yani 10. günde topraktan kafalarını çıkardılar.
63708deyim.

Diğeri domates tohumunun biraz daha iricesiydi. Şekil olarak da domates tohumuna benziyor . Henüz onda bir çimlenme belirtisi yok.Şu anda 12. gün

Adalet Yağcı
04-03-2009, 14:41
Angel Trompet(Brugmansia)lerimden altı tanesi çimlendi, tohumlar iri bir karpuz çekirdeğinden daha büyüktüler, sanırım bu cins ağaç oluyor.

Tek sorunu çimlenme başladığında tohum kabuğunu atamayışında yaşıyorum, tohum kapsülünü sık sık fısfıs yaparak yumuşatmaya çalışıyorum, bir tanesini kendim çekeyim kurtarayım derken kotiledon yaprakta gitti, neyse ki, zarar görmemiş esas yapraklar büyümeye devam ediyor.

feriha
04-03-2009, 14:53
Tohumları ıslattıktan sonra kabuğunu soyarak mı çimlendiriyorsunuz Adalet hanım?

Adalet Yağcı
05-03-2009, 07:43
Hayır, kabuğunu soymadım, çimlendirdikten sonra kabuğu atması için kabuk kısmını fısfısla nemlendirdim sık sık.

Passion
05-03-2009, 10:39
8 şubatta 2 çeşit datura ektim. Bir çeşidi ,siyah minik tohumları vardı, 2 gün önce 4 tohumdan üçü çimlendi. Yani 10. günde topraktan kafalarını çıkardılar.
63708deyim.

Diğeri domates tohumunun biraz daha iricesiydi. Şekil olarak da domates tohumuna benziyor . Henüz onda bir çimlenme belirtisi yok.Şu anda 12. gün

Geçenlerde toprağı eşeledim. Tohumlar olduğu gibi duruyordu. Çıkarıp oksijenli suda beklettim sonra tekrar ektim. Hala bir kıpırtı yok . Niye hala beklediklerini anlamadım :confused: .

feriha
05-03-2009, 14:32
Sn karınca70 çiçek tohumları satış başlığında:

Brugmansia çimlendirme bilgileri:

Tohumları sıcak suda minimum 24 saat ıslatmalı; ancak bu süre 48 saati geçmemeli. Daha sonra dış kabuğu tohumu incitmeden dikkatlice soymak gerekiyor. Satıcı bunu tırnaklarıyla yaptığını not etmiş bana. Daha sonra 6-7 milim derinliğe drenajı iyi bir toprağa ekmek gerekiyor. Ekilen yer ılık ve aydınlık bir yer olması gerekiyor. Toprak ıslak olmayacak ama nemli olacak. Çimlenme 2-6 hafta içinde gerçekleşiyor.

Brugmansialar kök kısmı koruyucu torf/gübre/saman ile korunması durumunda dona dayanıklı (kökten yeniden sürgün verir)

şeklinde bilgi vermiş. Ben tam tutturamadım. Soyduğum tohumun birini çürüttüm. biri çimlendi kışın üst kısmı dondu yeni sürgün veriyor. Diğerlerini bugünlerde tekrar çimlendirmeyi deneyeceğim.

feriha
05-03-2009, 14:45
Üst dalları donan Brugmansia kapalı balkonda yeniden yeşeriyor
65601

kaktüs
28-04-2009, 15:50
Fas'ta evlerin bahçesinde gördüm bu bitkiyi ilk seferinde. Her zamanki alışkanlıkla bitki acaba kokuyor mudur diye burnumu götürürken rehber beni engelledi, "zehirlidir" diye.

O günden sonra Fas'taki diğer bitkileri koklamaya çekindim..

Adalet Yağcı
12-06-2009, 09:30
Sevgili Feriha, kışın üzerine kar yağmadığı halde mi dondu, kapalı balkonda diyorsunuz.
Öyle ise benim onyedi kök burgmansiam tehlikede, kışı nasıl geçirecekler, bir çare düşünmek lazım, saksılarla taşımak da zor.

iris41
12-06-2009, 18:57
Selam.
Tek kelimeyle muhteşem bir cicek.
İstanbulda kışın dona dayanamaz sanırım :( sarılarına bayıldım icimden of cekmek geldi

Günüm
12-06-2009, 19:57
Çiçekleri inanılmaz güzel kokuyor. Anlatılmaz bir kokusu var. Sabun gibi, parfüm gibi.
Koklaya koklaya soldurduk çiçeği.

feriha
12-06-2009, 20:18
Adalet hanım kapalı balkona almamıştım. Terasta kalın şefaf naylonla korumaya aldığım kısımda tutuyordum. Yapraklar buruşmaya başlayınca hemen kapalı balkona taşıdım. Dediğiniz gibi büyükçe bir saksı olunca geciktirdim taşıma işini. O sırada soğuk vurmuş. Baharda ısınır artık diyip tekrar taşındık terasa ve yeniden soğuklar geldi. Bitkimi kaybettim. Tohumdan yeniden çimlendirmeye çalışıyorum.

Adalet Yağcı
12-06-2009, 21:38
Üzüldüm Feriha hanım, çimlenmede sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum, bunlar bahçede ağaç oluyor biliyorsunuz, bunu nasıl başaracağız bakalım.
Şimdilik benimkilerde bir sorun yok, ne zaman çiçek açarlar bilmiyorum.

halitsahin10
22-06-2009, 10:25
sn adalet yağcı bende daturayla yeni tanışanlardanım izmirden bir arkadaş sarısından 50 cm boyunda saksı ile göndermiş acaba bizim bandırmada toprakta iklim olarak yetişirmi bilginiz varmı bu konuda şimdiden teşekkür ederim halit aşahin

Adalet Yağcı
22-06-2009, 10:39
Sayın Halitsahin10, ben de bu sene ilk kez yetiştiriyorum, bu yüzden fazla bilgim yok bu konuda.
Soğuklara karşı dayanıksız olduğundan kışın çok iyi korunması gerektiğini düşünüyorum ki, bu benim için de sorun olacak.
Ben kış başında tüm Brugmansialarımı evin alt bölümündeki odaya alıp içi kabarcıklı ambalaj naylonu ile sarmayı düşünüyorum, daha iyi bir çare varsa bilenler yardımcı olsun.

Esas sorun bahçeye geçirdiğimiz zaman başlayacak, o zaman açık alanda ne kadar sarıp sarmalasak da kalırmı bilmiyorum.

otugay
22-06-2009, 11:28
Sayın Halitsahin10, bitkiniz datura ise kışın tüm toprak üstü kısmı ölecektir ama havalar ısınınca kökten eskisinden büyük olarak sürecektir.

Passion
22-06-2009, 11:45
Bu sayfada brugmansiaların türlerine göre dayanabildikleri en düşük sıcaklıklar var.
http://davesgarden.com/guides/pf/search.php?q=brugmansia
Plantfiles yazısının altındaki resimlere tıklayın. Tıkladığınızda önünüze o bitkiyle ilgili özelliklerini anlatan bir liste gelecek . Listede Hardiness yazan bölümde ABD deki hangi bölgelerde (ZONE) yetiştirilebildiklerini yazmış. Ve o bölgelerin en düşük sıcaklıkları yazıyor yanlarında. Elinizdeki brugmansianın türüne bakarak en düşük hangi sıcaklığa dayanabilceğini bulabilirsiniz.

Adalet hanım , yaşadığınız bölge sebebiyle aramızda en şanslı olanlardasınız. Mersin de bahçede Brugmansianızın donacağını hiç sanmam. İskenderun da bir tanıdığım var bu ağaçlardan orada çok olduğunu söylemişti. Ben bile bahçede büyütmeyi düşünüyorum. Kışın sarıp sarmalayarak....

Adalet Yağcı
22-06-2009, 12:15
Çok güzel, saksıda da olabiliyormuş demek ki, bu sene açar mı acaba, büyük saksıda ki 2 yaşında sanırım, yabancı dilim olmadığı için anlayamadım.

Passion
22-06-2009, 12:46
Hangi sene açtıklarından bahsetmemiş. Ben ilk sende açar diye umut ediyordum hep. daturalar hemen ilk sene açıyorlar diye biliyorum. Sizin brugmansianın boyu ne kadar? Burada bazı kelimeleri çevirirsem biraz faydası olabilir sanırım:

Height: Bitkinin boyu
Spacing: Aralarındaki boşluk (genişlikleri bir anlamda)
Bloom time : Çiçeklenme süresi ,
Blooms repeatedly: Sürekli /aralıksız /durmadan çiçek açar
Sun Exposure:Güneşe maruz kalma ( Işık, gölge vs isteği)
Partial Shade: Kısmen gölgeli
Sun: Güneşli
Shade: Gölge
Bloom Color: Çiçeğin rengi
Foliage: Yapraklar
Evergreen: Herdem yeşil
Danger:Tehlike
All parts of plant are poisonous if ingested: Yutulduğu/yenildiği taktirde bitkinin bütün parçaları zehirlidir.
Seed is poisonous if ingested Yenildiği taktirde tohumları zehirlidir.
Seed Collecting: Tohum toplama
Propagation methods: Üretme teknikleri
Other details: Diğer ayrıntılar
Fragnant: Kokulu
Suitable for growing in containers : Saksılarda yetiştirmeye uygundur
Average Water Needs: Ortalama su isteği
Do not overwater: Aşırı sulamayın
Water regularly: Düzenli sulayın
This plant is attractive to bees, butterflies and/or birds : Bu bitki arı ,kelebek ve kuş çeker.

Passion
22-06-2009, 12:55
Partial to Full Shade : Kısmi gölgeden tam gölgeye kadar
Light shade: Bunu tam olarak ben de bilgiyorum ama hafif gölge diye tahmin ediyorum
Mid spring: ilkbahar ortası
Late Spring: İlkbahar sonu
Early Summer: Yaz başı
Fall: Sonbahar
Early winter: Kış başı
From herbaceous stem cuttings :Yeşilimsi /Otsu çeliklerden keserek
From woody stem cuttings: Odunumsu çeliklerden keserek
From semi-hardwood cuttings : Yarı sert odun çeliklerinden keserek

Adalet Yağcı
22-06-2009, 13:03
Sevgili Passıon, çok teşekkürler, bu bilgiler ışığında tekrar araştıracağım, ellerinize sağlık, hepimize yardımcı oldunuz.

halil33
03-09-2009, 16:17
Brugmansia yetiştiricileri lütfen dikkat ediniz.bitkinin herşeyi zehirlidir.bu bir yana çiçeği de zehirlidir. 2 veya 3 defadan fazla koklamayın. bas ağrısı,bulantı,kusma,göz kararması en kötü ihtimalle bayılmaya neden olabilir. bu yan etkiler yetiştirilen yerle alakalıdır. sıcak yerlerde çok dikkat edilmelidir.ama bu çiçeği hiç koklamamak gerektiği anlamına gelmiyor. çiçeği kokladıktan sonra 5 dakika içinde bir daha koklamayın.. bu kadar şeyi nerden biliyorsun derseniz kendim yaşadım:D komsunun çiçeğini fazla koklamıştım,baş ağrısı ve bulantıdan birgün yataktan kalkamamıştım. Ama şunuda belirtmek isterim kokusu çok güzel,o çiçek yüzünden bir gün hastaydım ama deydi diyebilirim:D, bu sene dayanamadım komşudan bir dal aldım diktim:rolleyes:bu sefer koklarken dikkat edicem;)..

iris41
27-09-2009, 15:14
Selam.
zengerdandan sarı Burugmansia tohumu aldım.
tohumlar okadar ufakki bunu nasıl ekip yetiştirecegim şaşırdım kaldım .
tecrübeli arkadaşlar yardım ederse sevinecegim.
şimdiden teşekkür ederim.
of of işim zor :rolleyes:

Adalet Yağcı
27-09-2009, 17:45
Sayın İris41, elinizdeki minik tohumlar Brugmansia olamaz, neredeyse kuru fasulye büyüklüğünde Brugmansia tohumları.
Ben bu senenin başında altı adet tohumdan yetiştirdim, başka bir tohumla karışmış olabilir sizin tohumlar.

iris41
30-09-2009, 19:19
Adalet hanım resmini cekip tohumların burdan göstereyim.
gercekte ben beyaz daduramdan hic tohum baglamadı fide olarak aldıgımdan onu tohumda görmedim.
okadar ufakki gelen tohumlar neredeyse toplu ine başı gibi 5 tohum 7 bucuk ytl sarı oldugundan aldım.
:(:(:(:( gittigidiyorda ilanı vardı :(:(:(

Adalet Yağcı
01-10-2009, 21:08
Sayın İris41, bu kapsül (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30448&catid=member&imageuser=33709)datura tohumu oluşturacak inşallah.
Angel Trompetler ise daha fide halinde, bahçeye dikmeye cesaret edemedim, baharda bahçeye dikeceğim.
Angel Trompetlerin tohumları çok iriydi, daturalarınki ise yeşil mercimek büyüklüğündeydiler.

iris41
02-10-2009, 16:38
selam sanırım benim tohumlar dadura evet yeşil mercimek gibi saolun adalet hanım icime su serptiniz.

1 tohumu şimdi denesem nasıl sonuc alırım bahara beklemek ölüm gibi :cool:
burugmansiaların cicekleri daduralar gibi tek günlükmü

Adalet Yağcı
04-10-2009, 10:07
Kapalı ortamda bulundurma imkanınız varsa bir kaç tohum deneyebilirsiniz, fideniz bahara hazır olur.
Angel Trompetlerim henüz fide halinde saksıda duruyorlar, gövdeleri biraz kalınlaştı, seneye baharda toprağa geçireceğim, çiçeklerini hiç görmedim, daturalar gibi çok katlı açmıyorlar ve çiçekler yukarı değil aşağı bakıyorlar, nette görmüştüm.
Çiçekleri ne kadar dayanır bilemiyorum, sürekli açarsa sorun olmaz.

almira
04-10-2009, 22:30
Kapalı ortamda bulundurma imkanınız varsa bir kaç tohum deneyebilirsiniz, fideniz bahara hazır olur.
Angel Trompetlerim henüz fide halinde saksıda duruyorlar, gövdeleri biraz kalınlaştı, seneye baharda toprağa geçireceğim, çiçeklerini hiç görmedim, daturalar gibi çok katlı açmıyorlar ve çiçekler yukarı değil aşağı bakıyorlar, nette görmüştüm.
Çiçekleri ne kadar dayanır bilemiyorum, sürekli açarsa sorun olmaz.

Çiçeler yaz başında başlıyor sonbahara kadar devam ediyor. Şu anda üzerlerinde hala çiçek var.

iris41
05-10-2009, 17:26
Selam.
odamın biri kış bahcesi gibi ısıtılmıyor cicekler kışın uyku döneminde soguk oluyor .
tohumu eksem bu soguklardan etkilenirmi bir tarafım ek diyor öteki tarafım bekle.
tohumdan yetiştirmek bu yüzden cok zor geliyor bana.

almira
05-10-2009, 20:59
Bu gün resimlediğim pembe melek borularından birkaç kare.:p

iris41
06-10-2009, 18:00
of inanılmaz ama bir sorun var ben burugmansiayı ufak agaccık biliyordum :eek: kac yılda bu kadar oldu güle güle keyfini sürün almira

almira
06-10-2009, 21:18
of inanılmaz ama bir sorun var ben burugmansiayı ufak agaccık biliyordum :eek: kac yılda bu kadar oldu güle güle keyfini sürün almira

Bu resmi komşu sitenin bahçesinden çektim. Kaç yaşında olduğu ie ilgili bir bilgim yok. Ben ilk çelikleri köklenmesi için suya koydum. Bakalım; sonucu göreceğiz.

almira
31-10-2009, 13:10
Brugmansia dallarından birkaçtanesini yaklaşık üç hafta önce suya koymuştum. İkinci haftada kök kalusları oluşurken; üçüncü hafta kökler görünmeye başladı.:D

almira
31-10-2009, 13:13
Köklerin görünümü.:p

almira
25-11-2009, 18:35
Biraz renk katalım.:p Katmerli beyaz melek borazanı.

iris41
26-11-2009, 15:36
Sayın Almira nefesimi kestiniz .
kokuyormu

almira
26-11-2009, 20:33
Sayın Almira nefesimi kestiniz .
kokuyormu

Çiçeklerin büyüklüğü bir karış boyunda. Misler gibi kokuyor.

almira
30-11-2009, 12:45
Suda köklendirmeye aldığım melek borazanları toprağa alınmayı bekleyemeden çiçek açtı.:D Sevgili Günebakan bu sarı kız size geliyor.:p

almira
30-11-2009, 12:47
Bunlar da yolculuğa hazırlanan diğer çelikler.:p Onlar köklenmeyi bile beklemeden suda çiçek açtılar.:D

günebakan
30-11-2009, 12:55
Maşallah ne kadar aceleciler çok teşekkür ederim sevgili Almira heyecanla bekliyorum:)

tiya
03-12-2009, 22:04
Adana'da yaşayanlar "Datura" tohumu almak isterlerse Özen Dolmuşları/son Durakta, uygulama hastanesinin çevresindeki boş alanlarda bol miktarda bulacaklardır. Benden söylemesi..

günebakan
08-12-2009, 19:49
Sevgili Almira,
Gönderdiğin melek borazanı çeliklerinden biri köklenmişti onu hemen ektim. Diğerlerinide suyakoydum köklensin diye. Çok teşekkürler:)

almira
08-12-2009, 21:02
Sevgili Almira,
Gönderdiğin melek borazanı çeliklerinden biri köklenmişti onu hemen ektim. Diğerlerinide suyakoydum köklensin diye. Çok teşekkürler:)

Sevgili Günebakan; güle güle büyüt arkadaşım. Gelişmeleri merakla bekliyorum. Büyük ihtimalle bir ay içinde çiçeklerini de görürüz inşallah.

günebakan
08-12-2009, 21:04
İnşallah Almiracığım çok teşekkürler. Diğerlerini de toprağa eksemiydim acaba yoksa suda köklensinmi?

almira
08-12-2009, 21:14
İnşallah Almiracığım çok teşekkürler. Diğerlerini de toprağa eksemiydim acaba yoksa suda köklensinmi?

Suda köklenen çeliklerle aynı zamanda birkaç çeliği toprağa dikmiştim. Onlarda hiçbir gelişme olmadığı gibi hiç kök de yapmamıştı. Bunun yanı sıra suya koyduklarım bir ay içinde kök yaparken daha toprağa almadan tomurcuklandı ve çiçek açtı. Kesinlikle suda köklendirin. Çelikleri ılık ve ışık alan bir yerde tutun. Toprağa alınca çok kolay uyum sağlıyor ve gelişiyor. Bir ay önce toprağa aldıklarım yeni filiz oluşturdu ve çiçek açmak üzere.

günebakan
08-12-2009, 22:02
Tamam zaten suya koymuştum ama yine de fikrinizi almak istedim Teşekkürler:)

Orkun Kırcı
09-12-2009, 17:27
Halam ekteki bitkiden aldığı çeliği suda köklendirmiş, İstanbul'dan bana yolladı. Ben de hemen diktim ve gayet sağlıklı duruyor. Bende suda köklendirmenizi tavsiye ederim.

günebakan
09-12-2009, 18:27
Demek ki melek borazanı suda köklendirilecek:) Teşekkürler

Yılmaz Yalçın
09-12-2009, 19:21
Sevgili melek borazanı severler,

Bu çiçeğin çok zehirli olduğunu söyleyenler var bu konuda bizi aydınlatacak bir arkadaş var mı?Neyi zehirli nelere dikkat etmeliyiz?

almira
09-12-2009, 20:05
Sevgili melek borazanı severler,

Bu çiçeğin çok zehirli olduğunu söyleyenler var bu konuda bizi aydınlatacak bir arkadaş var mı?Neyi zehirli nelere dikkat etmeliyiz?

Sayın kubat-İzmirli; çiçeği yemeyeceksiniz, yalamayacaksınız, çiçeği budadığınızda ellerinizi yıkayacaksınız.:D

Yılmaz Yalçın
09-12-2009, 20:56
Teşekkürler Almira,
Bugün Eminönündeki bir ziraat mühendisi gözümü korkuttu:(Kokusu çoçuklarda allerji yapar filan dedi.Çok zehirlidir diyince ben de ürktüm tabi

almira
23-12-2009, 20:11
Melek borazanı çeliklerini toprağa alalı daha bir ay bile olmadı. Üzerlerinde hem tomurcuk var hem de yeni filizler.:D

Yılmaz Yalçın
24-12-2009, 14:14
Sayın Almira,
Gönderdiğiniz melek borazanından sadece 1 tanesi köklendsi suda:(diğerlerinde bir hareket yok:(Köklenen de diğerlerine göre en kalın olan çelik..Sizce diğerleri bu saatten sonra köklenir mi yoksa umudumu kaybedeyim mi?

almira
24-12-2009, 15:02
Sayın Almira,
Gönderdiğiniz melek borazanından sadece 1 tanesi köklendsi suda:(diğerlerinde bir hareket yok:(Köklenen de diğerlerine göre en kalın olan çelik..Sizce diğerleri bu saatten sonra köklenir mi yoksa umudumu kaybedeyim mi?

Merak etmeyin. Hepsi kökleneceklerdir. Sarı melek borazanları diğerlerine göre daha çabuk kökleniyorlar. Pembe ve beyazın köklenmesi biraz daha uzun sürüyor. Benim suda hala köklenmeyi bekleyen çeliğim var.

Yılmaz Yalçın
24-12-2009, 16:24
Sayın Almira,
Peki köklendirme suyunu haftada bir değiştirelim mi?çünkü suyun rengi değişiyor ve kokuyor sürekli..

almira
24-12-2009, 19:14
Sayın Almira,
Peki köklendirme suyunu haftada bir değiştirelim mi?çünkü suyun rengi değişiyor ve kokuyor sürekli..

Su içerisine yapraklar düşüyorsa daha çabuk koku yapıyor. Suyun rengi değişiyorsa suyu değiştirin.

Yılmaz Yalçın
25-12-2009, 13:28
Sayın Almira,
Tavsileriniz için teşekkürler.Çeliklerden 3 tanesi çürümüş,içleri tamamen çürüyüp yumuşamış o yüzden attım çok kötü kokuyorlardı..Umarım diğer çelikler çürümeden köklenirler..

almira
25-12-2009, 18:05
Sayın Almira,
Tavsileriniz için teşekkürler.Çeliklerden 3 tanesi çürümüş,içleri tamamen çürüyüp yumuşamış o yüzden attım çok kötü kokuyorlardı..Umarım diğer çelikler çürümeden köklenirler..

Çelikleri mümkün olduğunca uzun, boylarını kısaltmadan göndermiştim. Çürüyen kısımları kesip, iyi olan kısmı tekrar suya koyabilirdiniz. Neyse sağlık olsun. Umarım diğerleri sağlıklı olur. Benim şimdiye kadar hiç çürüyen çeliğim olmadı. Çeliklerin bulunduğu yerin ve kabın resmini ekleyebilirmisiniz?

Kiraz
25-12-2009, 18:51
Sevgili Almira, çelikler geldiğinde yaprakları sarkmıştı ama suya koyunca canlandı, canlanamayan yapraklar olduysa da bir çok yeni yaprak çıkardı. Kurudu gibi gözüken dallarda bile yeni oluşumlar var.

Yılmaz Yalçın
25-12-2009, 20:34
Çelikleri kola şişesinin yarısını kesip içine koydum..çelikler güneş görmeyen bir odada ve kombi peteğinin yanında.

almira
25-12-2009, 21:18
İlk iş peteğin yanından uzaklaştırın. İkinci olarak ta pencere önüne koyun.

almira
25-12-2009, 21:21
Sevgili Almira, çelikler geldiğinde yaprakları sarkmıştı ama suya koyunca canlandı, canlanamayan yapraklar olduysa da bir çok yeni yaprak çıkardı. Kurudu gibi gözüken dallarda bile yeni oluşumlar var.

Sevgili Kiraz; çeliklerin sağlıklı olmasına sevindim. İnşallah en kısa sürede de köklenirler.

almira
03-01-2010, 18:31
Melek borazanım açtı.:D

tiya
03-01-2010, 23:53
Eline sağlık Almira, çok güzel görünüyor çiçeğin.

Bana köklü olarak yolladığın çok sağlıklı, yaprak vermeye devam ediyor. Suda olanlar geldiği gibi duruyor diyebilirim, bir hareket yok. Çiçeğin umut verdi bana, darısı başıma.

cenan
09-01-2010, 12:14
Adalet abla ; Sizin geçen sene bu zamanlar ektiğiniz, Datura ve Brugmansia larınız ne durumda ?

iris41
08-02-2010, 19:35
selam
aldıgım 5 tohumdan ücünü denedim cıkmamıştı 2 datura tohumumu saklıya saklıya şubata geldik arkadaşlar ve Adalet hanım bu tohumları ne zaman dikmeliyim elim varmıyor :rolleyes: sera yöntemini ilk defa bu tohumlarda deneyecegim işallah başarırım :p

Adalet Yağcı
08-02-2010, 19:51
Sevgili Cenan, Kasım sonunda daturaları diktiğim bölümü naylon sera örtüsü ile korumaya almıştım, Pazar günü baktığımda örtü açılmamış olmasına rağmen daturaların tamamı ölmüştü.

Bu sene yeniden ekeceğim, Sevgili İris41, tohum ekimi için Mart başını düşünüyorum, siz de biraz daha sabredin.
Bu sene kış oldukça soğuk geçiyor, çimlenme gerçekleşse bile fideyi yaşatamayabiliriz.

iris41
09-02-2010, 19:45
Adalet hanım beyaz daturamı dibinden kesmiştim gecen gün 2 filiz vermiş dibinden son donda biraz hırpalandı fakat yaşıyacak gibi sürgünler keşke naylona sarmak yerine dibinden kesseydiniz kökler uykuya yatıyor ama havalar ısınınca sanırım tekrar sürgün veriyor büyümüş daturayı kesmekte el vermiyor :( kışada dayanmıyor
of of kokusundan vaz gecilmiyor:p

Açelya
24-02-2010, 11:51
üç yıldan beri hiç bir sara görmeden kısı atlatmayı başaran melek borazanım soguk geçen bu kıştan nasibini aldı .neyseki tekrar uyanmaya başlamış

Yılmaz Yalçın
16-03-2010, 23:28
Sayın Almira,
Yolladıgınız çrliklerden 3 tanesi köklendi..Sürgün vermeye başladı hatta birisi eper sürgün verip uzadı ve yaprakları birden döküldü fazla sulamadan olabilir mi?pencere önünde evde tutuyorum

almira
16-03-2010, 23:52
Sayın Almira,
Yolladıgınız çrliklerden 3 tanesi köklendi..Sürgün vermeye başladı hatta birisi eper sürgün verip uzadı ve yaprakları birden döküldü fazla sulamadan olabilir mi?pencere önünde evde tutuyorum

Fazla sulamadan olabilir. Toprak kuruyuncaya kadar bir süre su vermeyin. Toprağı kurudukça sulayın. Su istediği zaman zaten yapraklarını aşağı doğru eğiyor. Benimkiler bütün kışı balkonda geçirdi. Hala balkondalar ve çok sağlıklılar.

athena -asena
17-03-2010, 00:05
sayın almira ; yollamış olduğunuz çeliklerde 6 sı köklendi zannedersem 2 adet beyazlar çürüdü diğerlerini de daha dışarı toprağa ekmedim poşetlere ekmiştim içerde tutuyorum havalar ısınınca yerlerine dikecem o zaman fotoğraflarınıda çekip yayınlarım teşekkürler.

MagicLife
24-03-2010, 15:06
Bir lokanta bahçesinde böyle bir çiçek ile karşılaşmıştım :S Boyu 170 cm civarındaydı.

moso
15-04-2010, 20:26
bugün sarı renklisinden sipariş verdim. tohum çimlendirme konusunda fena değilim ama, bakalım...

moso
21-04-2010, 08:15
2 adet tohumum yaklaşık 24 saattir suda. tohumlarda en ufak bir değişiklik yok. biliyorum daha çimlenmedi bile ama ne zaman çiçeklerini görürüm:)

moso
26-04-2010, 19:54
Cumartesi günü bir evin bahçesinde 2 adet ağaç haline gelmiş beyaz renklisinden vardı. kokusu harikaydı. ben sarı olanının tohumundan ektim. sarı olanı da beyaz olanı kadar güzel kokuyor mu? en kısa zamanda gidip çelik istemeyi düşünüyorum.

tiya
17-05-2010, 09:35
Günaydın arkadaşlar. Sevgili Almira üç çelik-sarı, beyaz, pembe- yollamıştı Aralık ayı başında. Biri öldü, birisi hastalıkla uğraşıyor, bir tanesi de çok güzel gelişti.

Gelişen bitki Nisan ayında üç tomurcuk verdi, tomurcuklardan birini yerde buldum. Ya evden birileri düşürdü ya da çiçek kendisi attı, bilmiyorum. Kalan iki tomucuğun gelişimi çok uzun zaman aldı. Rengini merak ediyordum. Almira yollarken renklerini belirtmişti ama unuttum tabii.

Sonunda dün gece birisi muhteşem görüntüsü ve kokusuyla şenlendirdi yüreğimi. Hep uzaktan görmüştüm bugüne kadar. Anlatılmaz, görmek gerek.

Rengi mi? Dün geceye kadar sarıydı. Bu sabah etekleri pembeleşti. Gece çok kokladığım için mi renk değişti, yoksa gerçek renk pembe mi, ikinci tomurcukla kesinleşecek.

Kokusu mu? Gece yoğundu. Gardenya kokulu pudra gibi kokuyor.

Sevgili Almira'ya bir kez daha teşekkür ediyorum. Darısı sizlere...

moso
18-05-2010, 11:04
yaklaşık bir ay oldu brugmansia tohumlarımı ekeli. şimdi fide oldular. bu yaz çiçeklerini görür müyüm? bir tanesinin resmini ekliyorum.

moso
07-06-2010, 08:48
bahçeye aldım.

limon
28-09-2010, 10:06
Sevgili Moso, bitkinizin şimdiki durumu nasıl?

Tohumdan bir bitkinin yetiştirilişini takip etmeyi çok seviyorum. Aşamaları bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

athena -asena
18-11-2010, 22:22
sayın almira yollamış olduğunuz çeliklerden sadece 5 tanesi sağ kaldı bunlardan da 2 tanesi çok iyi gelişti galiba yerlerini beğendiler.

almira
19-11-2010, 12:31
Sayın Athena-asena; sizi alkışlıyorum. Maşallah gerçektem harika gelişmiş. İnanın sizin kadar mutlu oldum. Sanırım diğerleri henüz çiçek açmadı. Tüysü yapraklı olanlar beyaz katmerli açıyor. Koyu yeşil yapraklı sizin fotoğrafınızdaki gibi pembe . Hafif sarımsı yeşil yapraklılar sarı açıyor. Elinizde olanların rengini açmasalar bile ayırt edebilirsiniz. Güle güle büyütün.

KAPTANzst
30-01-2011, 17:16
İki çeşit çelikde benim var. Köklendiler ve filiz attılar.2 aya kadarda 50 cm geçerler diye düşünüyorum. Hızlı büyüyormuş.

athena -asena
15-04-2011, 19:44
Meleklerin Boruları kışı az hasarla atlatmış yeni sürgün vermeye başladılar.

iris41
15-04-2011, 20:46
Brugmansiya rüya gibi bir cicek . gecen yıl zangerdandan aldıgım sarı tohumları cıkartmayı beceremedim :( . beyaz datura vardı onuda taşınırken kaybettim . kokusu cicegi muhteşem .. birde tek günlük olmasa idi . malum calışıyorum acsın diye bakıyorum sabah acıp akşama soluyor ben yokken . yinede Datura ve Brugmansiyaları cok seviyorum :p

tarabyali
09-05-2011, 17:01
arkadaslar selam biz emekliyiz avrupa türkiye yazin türkiye kisin avrupa yasamimiz böyle devam ediyor hanimla bir sonbahar eylül gibil sanirin dolasirken bir almanin evinin önünde gördük fotografini cektik hakikaten buradaki ismide türkcesi gibil meleklerin borazani harika görünümü var ben istanbul tarabya semtinde oturuyorum türkiyede cicekcileri aradim latince ismiylede sordum bu cicek türkiyede yaygin diyil ama bende avrupadan kücücük fide halinde aldik bu yil getirecegiz eger istanbulda yasayan doga dostu arkadaslar varsa kontak kurmak isterim bu cicegi bu yil taniyacagim bu cicegi zehirli diye korkutuyorlar ama zehiri zakkum gibilmis zakkumda zehirli biz bunu yemeyecegizki kimsenin korkmasina gerek yok sanirim bende yardim bekliyorum avrupada onlarca cesidi var türkiyeye getirmek zor oluyor tohum getiriyorum deneyecegim deneyimimi burada sizlerle paylasacagim saygilar....

tarabyali
09-05-2011, 20:31
arkadaslar selam ben avrupada yasiyorum Datura Engelstrompete melek borazani bu cicegi buralarda cok görüyorum ama türkiyede birkac cicekciye telefon ettim kimisi tanimiyor kimisi yok diyor sanirim bu güzel cicek türkiyeye yabanci ama ben sizlere sesleniyorum bilen arkadaslardan yardim bekliyorum bunu nerede bulabilirim türkiyede saygilar.....

lale607
09-05-2011, 22:37
syn tarabyalı ben geçen yıl internet aracılığıyla bu çiçekten aldım. adresi http://www.tropiksera.com/index.php?do=catalog/show1&p=7 bu linki tıklarsanız kolayca ulaşırsınız.

zenfree
09-05-2011, 23:26
Forumun alışveriş bölümünden de ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683

athena -asena
16-06-2011, 22:04
Meleklerin Boruları bu sene erkenden çiçek açmaya başlıyacaklar.

iris41
17-06-2011, 19:13
arkadaşlar datura yerine burugmansiayı tercih edin yetiştirmek isterseniz her bakımdan özel bir bitki melek borazanı artı ları cok daha fazla koku ve görüntü :p

athena -asena
20-06-2011, 20:55
İlk çiçek kendini gösterdi.

athena -asena
21-06-2011, 23:41
Bu da bahçemdeki Brugmansia bakalım bu ne zaman çeçeklerini gösterecek.

tarabyali
01-07-2011, 04:33
selam athena -asena nihayet melek borazanimizi büyüttük ama malesef cicek acacak gibil gözükmüyor boyu 2 metreyi gecti bu fotograf iki haftaki fotograf halanda büyümege devam ediyor ama cok cok sihatli gözüküyor saygilar

iris41
01-07-2011, 19:50
Tarabyalı melek borazanın cok hoş duruyor cok saglıklı maşallah .
Brugmansiayı cok sevmeme ragmen bir kök dahi seralarda bulamadım .
tohum denedim olmadı :(

Mutlu Kutlu
01-07-2011, 21:34
Seradan taşımadan önce son bir resmini çekeyim dedim, 3 metre boyunda saksıdaki brugmansia nın sadece 1 dalını ancak kareye sığdırabildim.

lale607
02-07-2011, 18:42
mutlu bey gerçekten çok güzel görünüyor. Darısı benimkinin başına. Ben saksıda büyütüyorum günde 5 saat güneş alıyor, besin veriyorum ama 2 yıldır hiç çiçek açmadı. yinede ben sabırla bekliyorum, belki bir gün sürpriz yapar da açar.

athena -asena
15-07-2011, 19:44
Evin bahçesindeki de çiçeklerini gösterdi.

KAPTANzst
16-07-2011, 12:21
Bunlarda benim fidanlarım. Bakalım ne zaman çiçek açarlar.

Günüm
21-07-2011, 07:25
Bendeki de bu. Kıran kırana mücadele etmiştim alacağım diye. Bileğim kalınlığında bir çelik geldi. Suda beklettim. Köklendi ve sürdü. Şimdi boyuma yaklaştı boyu ama tek çiçek yok. Açsa aşağıdaki görüntü olacak ama umudum kalmadı.

hafsa_sevde
21-07-2011, 09:59
Bu bitki nasıl bi ortamda yetişir ne ister ?

KAPTANzst
22-07-2011, 08:25
Çok hızlı büyüyorlar.
Bekleyelim bakalım bu sene sevinirmiyiz.

Orhan Özbilgiç
14-08-2011, 12:38
Sevgili Zafer İnandıklı nın 1.5 ay önce, armağan olarak gönderdiği Brugmansia bir haftadır açmaya başladı. İlk kez tanıdığım bu çiçeğin, görüntüsünüde, kokusunuda çok beğendim. Yalnız, gün aşırı sulama gerektiriyor!
Teşekkürler Zafer Bey.:)

240375

240376

240377

240378

240379

KAPTANzst
16-08-2011, 08:52
Çok güzel
Benimkide çiçek açtı bir tane. Beyaz renk.
Üzerinde 14 adette çiçek koçanı saydım.
Diğer büyük olanda 3 adet koçan var. Bakalım rengi farklı olan omu.
Fotoğrafları bugün yarın yüklerim.

KAPTANzst
16-08-2011, 08:55
Evin bahçesindeki de çiçeklerini gösterdi.

Bunların çiçekleri zamanla renk mi değiştiriyor.
İçlerinde beyaz olanlarıda var pembede sarıda var :confused:

athena -asena
16-08-2011, 09:25
Bunların çiçekleri zamanla renk mi değiştiriyor.
İçlerinde beyaz olanlarıda var pembede sarıda var :confused:

Sayın kaptanzst; Zamanla renk değiştirme olayını hiç görmedim sarıysa sarı açar pembe ise pembe açar çiçeğiniz, beyaz ise beyaz açacaktır. bende iki rengi var sarı ile pembe beyazını bir türlü köklendirememiştim.

KAPTANzst
16-08-2011, 11:10
Sayın athena-asena selam
Bendeki beyaz açtı. İşte fotoları.
İleride çelik değişimi yaparmıyız:confused:

http://img836.imageshack.us/img836/4483/img1510ul.jpg

http://img15.imageshack.us/img15/9228/img1507s.jpg

KAPTANzst
16-08-2011, 11:12
sanırım lınk ile görünüm kapatılmış

tarabyali
28-08-2011, 16:32
selam arkadaslar DATURA melek borazani
biz bu cicegi dis ülkede tanidik türkiyeye getirdik iki rank sari ve morunu defalarca yazdik bu cicegi tanimak icin kimsede dogru dürüst cevaplamadi arkadaslar ben bu iki renk hakkinda ögrendigim büyük farklilik var cicek acmalari arasinda ikibucuk ay bir fark var yani pembesi ikibucuk ay önce aciyor sarisi iki bucuk ay sonra aciyor pembesinin boyu 120 cm civarinda sarisi ikibucuk metre civarinda bende hayret ediyorum ayni cicek bilgisi olmayan arkadaslari uyarmak icin aciklama yapiyorum seneye baska renkleride getirecegim türkiyeye bunlarin arasindaki farkliliklari cicekleri tanidikca sizlerle paylasacagim saygilar NOT... ben bu iki rengi taniyorun,

KAPTANzst
06-09-2011, 08:39
Bendeki iki renk aynı zamanda açıyor.

iris41
07-09-2011, 06:13
Sayın kaptanzst melekler ne kadar güzel tohumdanmı yetiştirdiniz. karadeniz iklimi suguk oluyor kışı nerede geciriyor .Yetiştirmek cok istedigim bir bitki kışın koruyamıyacagımdan hep erteliyorum

jineop
07-09-2011, 08:18
Sayın kaptanzst melekler ne kadar güzel tohumdanmı yetiştirdiniz. karadeniz iklimi suguk oluyor kışı nerede geciriyor .Yetiştirmek cok istedigim bir bitki kışın koruyamıyacagımdan hep erteliyorum

Hiç merak etmeyin, -12 lerde komple kayboldu. Sonra 2 ay içinde nerdeyse 2 metreye yaklaştı ve onlarca çiçek açtı.
Teşekkürler Almira...

jineop
07-09-2011, 08:21
Bendeki iki renk aynı zamanda açıyor.

Önce tomurcuk hali sarı gibi görünüyor sonra gerçek çiçek rengi pembeye dönüşüyor. İki renk gibi gelmesinin nedeni bu. Sevgiler

fatma_demirel
07-09-2011, 09:20
rakım 1040 da bile yetişiyor arkadaşlar.kışın hiç yukarıda dal yaprak olmuyor ama baharda hemen çimleniyorlar.hatta kaldırım taşların arasında bile vardı

iris41
07-09-2011, 20:59
Lir sanırım kışı köküne yakın budadınız kayboldu dediginize göre . Maşallkah 41 kere :p peki daturamı daha hoş keskin koku brugmansiyanınmı rahmetli beyaz daturamın kokusu beni mest ediyordu :(

almira
07-09-2011, 23:22
Sevgili Lir; muhteşem görünüyor.;) Güle güle büyüt.

Çiçeğin kışın kaybolma sebebi; soğuktan gövdenin donması. Baharda köklerden yeniden filizleniyor. Kökleri mümkün olduğunca sıcak tutun. Mersin' de dört mevsim görebilirsiniz. Çok yıllık. Yaylada gövde donuyor. Baharda tekrar filizleniyor.

Kesinlikle daturadan daha keskin bir kokusu var.

jineop
08-09-2011, 07:44
Lir sanırım kışı köküne yakın budadınız kayboldu dediginize göre . Maşallkah 41 kere :p peki daturamı daha hoş keskin koku brugmansiyanınmı rahmetli beyaz daturamın kokusu beni mest ediyordu :(

10 tane daturayı yanyana koyun , 7 metreden kuvvetli hoş parfüm kokusu gibi geliyor. Nasıl olsa İstanbul' dasınız çiçekler bitince istediğiniz kadar çelik yollıyabilirim. Çelikten kolay kökleniyor. Çok fazla köklendirip arkadaşlara yollamıştım, ne oldu bilmiyorum.

Zafer İnandıklı
08-09-2011, 20:24
Nihayet uzun bir aradan sonra, güzellğini görüp, kokusunu duyduk.

Zafer İnandıklı
08-09-2011, 20:25
Beyazlar sırada.

iris41
08-09-2011, 21:01
10 tanemi :eek: muhteşem kokuyor öyleyse . 1 tane celik yeterli sayın lir cok heyecanlandım :p.
Zafer bey kac yılık bu güzeller maşallah

Zafer İnandıklı
08-09-2011, 21:32
10 tanemi :eek: muhteşem kokuyor öyleyse . 1 tane celik yeterli sayın lir cok heyecanlandım :p.
Zafer bey kac yılık bu güzeller maşallah

Geçen yılın çelikleri.
Sabredin arkadaşlar. Budama zamanı geldiğinde paylaşım olacak.

Orhan Özbilgiç
08-09-2011, 21:41
Zafer bey;
Bu güzelliği ben dahil, bir çok arkadaşımızla siz tanıştırdınız. İnanın bu iyiliğiniz hiç unutulmaz. Sağolun varolun.
Sizinkilerinde açmasına çok sevindim. Benimki ilk 8 çiçekten sonra dinlenmeye geçmişti. şimdi üzerinde, daha çok sayıda tomurcuk var. Tabii doğal olan bu sanırım. Fidan güçlendikçe, daha çok çiçek veriyor.

Zafer İnandıklı
08-09-2011, 22:09
Zafer bey;
Bu güzelliği ben dahil, bir çok arkadaşımızla siz tanıştırdınız. İnanın bu iyiliğiniz hiç unutulmaz. Sağolun varolun.
Sizinkilerinde açmasına çok sevindim. Benimki ilk 8 çiçekten sonra dinlenmeye geçmişti. şimdi üzerinde, daha çok sayıda tomurcuk var. Tabii doğal olan bu sanırım. Fidan güçlendikçe, daha çok çiçek veriyor.

Sevgili Orhan Ağabeyim, sizde sağolun varolun.
Daha önce yakından görmemiştim, gerçekten güzel bir bitki. İnşaalah çoğaltıp daha bir çok arkadaşımızı bu bitkiyle tanıştırırız.
Saygılar, sevgiler...

gulşen
12-09-2011, 21:15
en sonunda benim datura bitkimde açtı resimlemek için ikisininde açılmasını beklemiştim gerçektende büyüleyici kokusu var

Zafer İnandıklı
12-09-2011, 22:04
Çeliğini gönderen arkadaşım beyaz demişti. Çiçeğini açana kadar ben de öyle sanıyordum. Meğer pembe imiş.
İki çiçek arasındaki ton farkının ışıkla bir ilgisi yok. İlk açtığında açık olan renk, sonradan koyulaşıyor.

Zafer İnandıklı
12-09-2011, 22:08
İki renk arasındaki şekil farkı. Sarı beşgen, pembe yuvarlak.
Sarı olanın kokusunun yoğun yayılıcı olmasına karşın, pembe daha hafif kokulu.

limonçiçeği
12-09-2011, 22:11
cok hos görünüyo

arzuakyurek
12-09-2011, 22:23
Valla Zafer bey Beşiktaş'a giderim motora biner gelir çalarım melek borularının çeliklerini, beni siz azmettiriyorsunuz :)

günebakan
12-09-2011, 22:36
Brugmansialarınız harika birde ben çiçeklerini görsem de ne renkmiş anlasam :)

arnavut biberi
15-09-2011, 00:43
Arkadaşlar bende geçen akşam otobüsle eve dönerken tesadüfen beyaz datura gördüm bir evin yolkenarına bakan otopark bahçesinde ve dayanamayıp hemen ilk durakta indim otobüsten, gece gece gittim birkaç tohum aldım birde kırık ezik bir dal vardı onuda zaten kuruyup gidecek diye alıp tekrardan bir otobüse atlayıp eve getirdim bir günüdür suda bekletiyorum belki çelik niyetine tutar dedim :D gecenin bir vakti kör karanlıkta görebildiğim kadarıyla tohum kapsülleri dikenli ve tam yuvarlaktı. Yapraklarıda tüylü yumuşak ve kenarları oval geliyor yani tırtıklı girintili çıkıntılı değil. Bitkinin kendiside yere yakın en fazla bir metre boyunda ve genişçe yayılmış durumdaydı ayrıca beyaz tekkatlı çiçeklerinde çoğu açık durumdaydı. Umarım girdiğim zahmete değer de köklendirebilirim. Kapalı balkonda saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum...

KAPTANzst
15-09-2011, 08:37
Sulamasını ihmal etmezseniz sonuç kesin alırsınız. Tutması çok kolay bu çiçeğin

arnavut biberi
15-09-2011, 09:47
Şuan da çelikler cam bir kavanozda suyun içinde duruyor. Bu gün belki daha iyi olur düşüncesiyle güneş alıcak aydınlık bir noktaya yerleştirmiştim ama az önce baktığımda yaprakları pörsümüş ve dalların üzerinde hafif kararma var gibi gözüküyordu bende yarı aydınlık bir ortama çektim kavanozu. Acaba suda tutmaya devammı etmeliyim yoksa toprağa eksemmi ? Ya da başka herhangi bir müdahale gerekirmi ? Bulanakadar baya bir aramıştım şimdide kaybetmek istemmiyorum.

KAPTANzst
15-09-2011, 18:26
Ben filizleri direk toprağa diktim nemli toprakta kısa zamanda köklendi

arnavut biberi
15-09-2011, 19:58
Teşekkürler sn kaptanzst bende çelikleri nemli toprağa koymaya karar verdim umarım tutarlar.

Orhan Özbilgiç
15-09-2011, 20:18
Sevgili Zafer İnandıklı' nın armağanı olan Brugmansia, büyükte olsa saksıda çok mutlu değildi. Yapraklarının nerdeyse yarısı sarardı. Bende ayıkladım.

Sevgili Lir' in ''Kışın eksi 12 derecede dondu. Bu yıl köklerinden çıkan sürgün, 2 metre boyunda.'' Sözlerinden cesaret alarak doğrudan toprağa geçirdim.

245861

245862

iris41
20-09-2011, 21:54
Orhan bey her yıl teredütte yaşamak cıkacakmı donacakmı ve yeniden büyütmek işiniz zor . Kışı kapalı bir mekanda atlatıp korumak daha iyi bir cözüm sanki işallah ölmez

gulşen
11-10-2011, 18:59
kış uykusuna geçmesini beklerken beni şaşırttı ama inanılmaz derecede de mutlu etti :p

Orhan Özbilgiç
12-10-2011, 21:03
Orhan bey her yıl teredütte yaşamak cıkacakmı donacakmı ve yeniden büyütmek işiniz zor . Kışı kapalı bir mekanda atlatıp korumak daha iyi bir cözüm sanki işallah ölmez

Sayın iris;
Haklısınız. Ancak kışın, burada onu koyabileceğim aydınlık bir kapalı alan ve arada göz kulak olabilecek yeterlilikte biri yok. Bu nedenle riske girdim. Umarım ölmez.
Bu günlerde yine coştu.;)

250908

250909

KAPTANzst
13-10-2011, 09:00
Selam
Çiçeklenme habire devam ediyor
Yanlız tohum için benimkilerde belirti yok. Çiçek saplarıda çiçek solduktan sonra düşüyor. Bu konuya cevap verebilecek veya yardımcı olabilecek arkadaş varmı
Tohum oluşumunu görüntüleyebilen arkadaş varmı . Bir fotoğraf lütfen

Kış için benim hobi seram devreye girecek;)
Benim hobim bitkilerimin kışlığı olacak:D

athena -asena
13-10-2011, 17:55
Arkadaşlar geçen sene benimkiler dışarda kışı geçirdiler hiç bir sorun olmadı .

iris41
13-10-2011, 18:52
İnsanın sarılıp öpesi geliyor muhteşem cicekler ;)

kamelyavadisi
13-10-2011, 19:23
İşte benim yetiştirdiğim.
Kamelya Vadisi (http://www.kamelyavadisi.com)

kamelyavadisi
13-10-2011, 19:25
ve diğeri

Orhan Özbilgiç
13-10-2011, 20:13
Arkadaşlar geçen sene benimkiler dışarda kışı geçirdiler hiç bir sorun olmadı .

Bu deneyiminiz beni ümitlendiriyor. Sağolun.;) Çünkü yapacak hiçbir şey kalmadı. Gemileri yaktım yani.:p

Tohum oluşumunu bende gözlemlemedim. Solupta kuruyan çiçek döküldü bu güne kadar.:confused:

Orhan Özbilgiç
13-10-2011, 20:15
ve diğeri

Sayın kamelyavadisi;
Çok sağlıklı bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık. Kutlarım.

athena -asena
13-10-2011, 22:19
2 hafta önce çektiğim fotoğraf. Tohum oluşumunu bende gözlemlemedim.

gulşen
13-10-2011, 23:26
pembeside çok güzelmiş maşallah :)
benım bitkimde yaprak dökülmeleri başladı bazıları sararmadan düşüyor bu normal mi acaba (mevsime itibariyle)

sekerziyafe
27-10-2011, 20:05
Bu çiçeği Antalya da görmüştüm üzeri doluydu ve ekim ayı idi.Son demleriydi sanırım tohum vermeye başlamışlardı.Ayrıca yaz kış bahçedeydi ancak ağaçların hafif gölgelediği bir alandaydı.

sekerziyafe
27-10-2011, 20:46
Antalyadan getirdiklerim de beyaz,keşke bende de pembesi olsa ...

KAPTANzst
27-10-2011, 21:29
Tohum alamıyoruzki paylaşımı kolaylaştıralım.
Görünüm için çiçeklerin ucundan alçakta olan ana gövdedeki yaprakları alıyorum. Çok güzel formda görünüyor. Sarkan çiçekler daha iyi görülüyor. Tavsiye ederim.

dayı
27-10-2011, 22:16
kış uykusuna geçmesini beklerken beni şaşırttı ama inanılmaz derecede de mutlu etti :p

Değerli ağaç dostu; brugmansia nız iç mekandamı çiçeklendi?
Başka renklerde mevcutmu?

gulşen
27-10-2011, 22:49
brugmansiam tomurcuk çıkardıgında balkondaydı havalar serinleyince içeri aldım içerde açtı fakat içeri aınca çiçekleri hariç bütün yapraklarını döktü bende tekrar balkona çıkarmak zorunda kaldım kısacası çoğunlukla balkondaydı halada balkonda duruyor. bende maalesef başka rengi yok ama en kısa zamanda diğer renklerinide edinmek istiyorum özellikle katmerli beyazını :)

senyokken
28-10-2011, 02:10
Daturalar hem çimlenme hem de bakım olarak brugmansialardan daha kolay. Daturalar bende -10 dereceye kadar test edildi. Kışın toprak üzerinde hiçbir şey kalmıyor, baharda eskisinden daha büyük olarak tekrar çıkıyor.

Daturalar 10-15 tohum kesesi yapıyor, her birinde yüz civarında tohum var, çimlenmeleride oldukça kolay. İkinci yaz çiçekleniyor. Çelikte de ilk yaz çiçek verdiğini zannetmiyorum. Neden herkes çelik arıyor?
bu güzel bilgiler için sizlere teşekkür ederim burda henüz yeniyim sizlerden öğrenmemem gereken çok şey var sanırım:)) rica etsem darua nın tohumlarını nereden temin edebilirim şimdiden teşekkürler hoşça kalın....

KAPTANzst
28-10-2011, 07:51
Şu linki bir incelemenizi öneririm

ÇİFTE KATMERLİ DATURA BALLERINA SARI - Datura Cennet Borazanı (http://www.zengardentr.com/CIFTE-KATMERLI-DATURA-BALLERINA-SARI,PR-292.html)

http://www.zengardentr.com/3-Renk-Katmerli-Balerin-Datura-Karisimi-20-Tohum,PR-1343.html

hanndan
28-10-2011, 08:01
Tohum alamıyoruzki paylaşımı kolaylaştıralım.

Sayın KAPTANzst,tohum neden alınamıyor,belli bir olgunluğa erişmesimi gerekli acaba.Komşumuzun bahçesinde uzun yıllardır var olan üzerinde tohum keseleri oluştu ben ordan beyazların tohumunu aldım.

KAPTANzst
28-10-2011, 08:33
Gümaydın sayın hanndan, hayırlı cumalar.
Detura başka, Brugmansia başka. Acaba diyorum bu ikisinimi karıştırıyorsunuz. ya da bendekilermi tohum vermiyor. Çiçekten sonra çiçek oluşumu olan kısın tamamen düşüyor. Tohumu satılıyorda tohum vermezmi bende anlamadım.

hanndan
28-10-2011, 08:46
Güyandın sayın kaptan zst,sizede hayırlı cumalar inşallah.
Cinslerinden dolayıda olabilir benim pek bilgim yok ama üzeri dikenli bi kapsülün içinden tohum aldım.Hatta yeşil halindeyken resmini çekip sayfama eklemiştim.
Saygılar,selamlar

dayı
28-10-2011, 20:04
KATMERLİ BEYAZ bende var.Ama henüz çelik verecek düzeyde değiller.
Balkonda eğer kışı hasarsız geçirirlerse size bir çelik baharda benden.

hanndan
28-10-2011, 21:00
Sayın dayı;ben üzerime alınayım mı sanırım bana dediniz ve beni çok mutlu ettiniz.

gulşen
28-10-2011, 23:09
KATMERLİ BEYAZ bende var.Ama henüz çelik verecek düzeyde değiller.
Balkonda eğer kışı hasarsız geçirirlerse size bir çelik baharda benden.

çok teşekkür ederim sayın dayı, bende eğer sizde yoksa ve yaza çıkarsa benım brugmansiamdan siz çelik yollamak isterim ;)

dayı
30-10-2011, 19:14
Sayın dayı;ben üzerime alınayım mı sanırım bana dediniz ve beni çok mutlu ettiniz.

Sayın hanndan alıntılamadan başkasına cevap vermiştim bu nedenle sizden özür dilerim.Olsun önemli değil paylaşmasını seven biriyim sizede bir çelik ayırmaya çalışacağım.

hanndan
30-10-2011, 21:27
Sayın hanndan alıntılamadan başkasına cevap vermiştim bu nedenle sizden özür dilerim.Olsun önemli değil paylaşmasını seven biriyim sizede bir çelik ayırmaya çalışacağım.

Estagfirullah efendim,alt sırada olunca üstüme alınsammı diyede tereddÜt ettim.Teşekkür ederim.Ben planları bozmayayım.Saygılar.

maysan80
30-10-2011, 21:37
çelikten mi üretiliyor

hanndan
30-10-2011, 21:45
çelikten mi üretiliyor

çelikten ve tohumdan üretiliyor.

sekerziyafe
30-10-2011, 23:38
Acaba oda ısısında Ekim-Kasım aylarında ekilen tohumlar çıkar mı?Ben dün bir kaç tane ektim de...inşallah tohumlar da sağlamdır.

günebakan
02-11-2011, 19:30
Sarı mis kokulu meleklerin borusu:)

254048

maysan80
02-11-2011, 21:36
harika çiçek valla hayran hayran izliyorum

KAPTANzst
03-11-2011, 07:19
Beyaz pembe karışıklı olandan çelik almak için, gideceğim İzmirin altını üstüne getireceğim:p
Hırsız damgasıda yiyebilirim:D
Yeterki çiçeğini göreyim:(
Gerisi Allaha kalmış:confused:
Hani derler ya ; Ya herro , ya merro:dilli:

günebakan
03-11-2011, 08:40
Bende hayran hayran izliyorum.Gerçekten çok güzel bir bitki:)
Sn. Kaptanzst beyaz pembe karışıklı olan nasıl anlamadım aynı kökte hem pembe hem beyaz mı var acaba?

Zafer İnandıklı
05-11-2011, 19:25
Beyaz pembe karışıklı olandan çelik almak için, gideceğim İzmirin altını üstüne getireceğim:p
Hırsız damgasıda yiyebilirim:D
Yeterki çiçeğini göreyim:(
Gerisi Allaha kalmış:confused:
Hani derler ya ; Ya herro , ya merro:dilli:

Sayın KAPTANzst, İzmir'e kadar yorulmayın.
Çiçeklenme bitince, çeliğiniz yola çıkacak.
Sevgiler...

dayı
05-11-2011, 21:19
Sevgiler...

Sayın inandıklı ben sadece pembesi için Marmarise gitmiştim 5 günde bulabildim.
Siz diyorsunuzki bende pembebeyazı mevcut.
5+5 gün de üsküdarda gezerim.
Çok merak ettim resimleri mevcutsa bizlerle paylaşabilirmisiniz?

Zafer İnandıklı
05-11-2011, 22:03
Sahife 7 185-186 mesajlar.

dayı
06-11-2011, 12:58
Teşekkürler sayın İnandıklı.

KAPTANzst
06-11-2011, 15:02
Sevgiler...

Eyvallah Zafer bey.
Çok teşekkür ederim.Yatıp kalkıp o rengi düşünüyordum
Benim omuzlarımda çok büyük bir yük vardı bu renk için. Onu kaldırdınız. Tekrar tekrar teşekkürler.

athena -asena
08-11-2011, 10:42
Meleklerin boruları çiçeğim geceleri çok soğuk olmasa hala çiçeklerini göstermeye devam edecek çiçek gece soğuklarında etkilenip beyaz renk almış .

KAPTANzst
08-11-2011, 14:07
Meleklerin boruları çiçeğim geceleri çok soğuk olmasa hala çiçeklerini göstermeye devam edecek çiçek gece soğuklarında etkilenip beyaz renk almış .

Bu da ilginç bir durum.

tarabyali
15-11-2011, 20:35
selam bay athena -asena evet bizde artik kisi avrupada gecirecegiz ****** bir hafta oldu döndük ama üzüldügüm bizik melek borazaninin üzerinde belkide 100,zün üzerinde cicegi vardi cicegimizi iceriye almamiz gerekiyordu maalesef cicekleri bitmeden budamak mecburiyetinde kaldik cicekleriyle budadik üzüldük ama dönmemiz gerekti bu yil bizi cok cok mutlu etti seneye türkiyeye gelirker Brugmansia Super Spot yani bu rengi getirecegim renk domates kirmizisi harika bir renk benimki sari renkti ama bazan kisiler bu ne kabakmi diye sordular insan üzülüyor ****** bu hicte kabak ciceginemi benziyor ama yapacak birsey yok türkiyede toplumun cogu kesimi cicege önem vermiyorlar ne cicegi olursa olsun onlar icin güzel bir cicekte olsa ottan farki yok seneye yine türkiyede bulusmak dilegimle saygilar....

maysan80
15-11-2011, 22:01
bu çiçekte tohum alma zamanı ne zamandır?

athena -asena
15-11-2011, 22:40
selam bay athena -asena evet bizde artik kisi avrupada gecirecegiz ****** bir hafta oldu döndük ama üzüldügüm bizik melek borazaninin üzerinde belkide 100,zün üzerinde cicegi vardi cicegimizi iceriye almamiz gerekiyordu maalesef cicekleri bitmeden budamak mecburiyetinde kaldik cicekleriyle budadik üzüldük ama dönmemiz gerekti bu yil bizi cok cok mutlu etti seneye türkiyeye gelirker Brugmansia Super Spot yani bu rengi getirecegim renk domates kirmizisi harika bir renk benimki sari renkti ama bazan kisiler bu ne kabakmi diye sordular insan üzülüyor ****** bu hicte kabak ciceginemi benziyor ama yapacak birsey yok türkiyede toplumun cogu kesimi cicege önem vermiyorlar ne cicegi olursa olsun onlar icin güzel bir cicekte olsa ottan farki yok seneye yine türkiyede bulusmak dilegimle saygilar....

Sayın Tarabyalı merhaba,

Bahçeye ektiğiniz çiçeğin sizin hoşunuza gitmesi önemli etraftaki kişilerin ne söylediği benim için pek önemli değil sizinde öyle olması gerekir. Bu sene sizinle görüşemedik ama inşallah seneye görüşürüz sağlıcakla kalın. Saygılar.....

athena -asena
03-12-2011, 16:05
2 saat önce çektiğim fotoğrafları üzeri hala çiçek dolu .

KAPTANzst
03-12-2011, 16:46
Eyvallah Zafer bey.
Çok teşekkür ederim.Yatıp kalkıp o rengi düşünüyordum
Benim omuzlarımda çok büyük bir yük vardı bu renk için. Onu kaldırdınız. Tekrar tekrar teşekkürler.

Selam dostlar.
Ben 10 günlük İzmir gezimde sayın Mavikartal bana beyazdan pembeye olan burugmansıa nın çelıklerını verdi. Onlarla eve dönerken sayın Zafer İnandık telefonla aradı ve çiçeğin çeliklerinden yollayacağını söyledi. Çok mutlu etti beni. Ben sahip olmak için çabalarken 2 yerden çelik alma şansım olmuştu.
Neyse Zafer beye teşekkür ettik gönderiyi iptal ettik. İlgilenmesi beni çok ama çok mutlu etti.
Ve bugünde sayın Athena-asena mesajla bilgi verdi. Onada teşekkür ederim.
Kısaca
Ben bu renge nasıl sahip olabilirim diye düşünürken, 3 arkadaştan destek görmem, buradaki dostluğun önemini açıklıyor....
Herkese gönlünce paylaşımlar arkadaşlıklar diliyorum.
Allah herkese gönlünce versin.
Varolun sağolun.

Orhan Özbilgiç
03-12-2011, 17:15
11 kasım sabahından itibaren, zaman zaman, geceleri sıfırın altına düşen sıcaklıklar ve başlayan donlar, benimkinin tüm yaprak ve çiçeklerini döktü. Mecburen budadım. Koruma altına aldım. köklerinin zarar görmemesi için dibine kalınca bir, yanmış ahır gübresi yorganı örttüm.:)

258113

258114

almira
04-12-2011, 19:59
Orhan Bey; büyük ihtimalle toprak üstünde kalan dallar donacaktır. İsterseniz o dalları toprak hizasından kesip suda köklendirmeye alabilirsiniz. Hem çiçeğinizi yedeklemiş ve çoğaltmış olursunuz; hem de tedbir olur. Baharda çiçeğiniz kökten yeniden yeşerecektir.

KAPTANzst
04-12-2011, 20:02
Seraya aldığım brugmansiaların çiçekleri Havalandırma yeterli olmadıgından çillendi.

Orhan Özbilgiç
06-12-2011, 12:16
Orhan Bey; büyük ihtimalle toprak üstünde kalan dallar donacaktır. İsterseniz o dalları toprak hizasından kesip suda köklendirmeye alabilirsiniz. Hem çiçeğinizi yedeklemiş ve çoğaltmış olursunuz; hem de tedbir olur. Baharda çiçeğiniz kökten yeniden yeşerecektir.

sayın almira;
Mersin'de yaşayan bir arkadaşım, üretmenin çok kolay olduğunu, yan sürgünlerden birini koparıp toprağa batırmamı önermişti. Onun bu önerisi üzerine, gövdenin ortalarındaki bir sürgünü, (sanırım eylül sonlarında!) koparıp dediğini yapmıştım. Gerçektende tuttu. Yani bir anlamda yedek var. Şimdi alt katta, tüm saksılı bitkilerimle birlikte koruma altında.;) Ayda bir sulanıverecek...

258437

Ancak, çoğaltma anlamındaki mantıklı önerinizi hiç akıl edemedim. 1 aralık' tada İstanbul' a döndük artık. Gerçi son günler, bahçe çevresini beton direklerle çevirme işleri, tüm günümü aldığı için bitkilerime çok fazla zamanda ayıramamıştım. Gelecek yıllara, kulağıma küpe oldu öneriniz. Sağolun.

tarabyali
18-12-2011, 16:36
sayın almira;
Mersin'de yaşayan bir arkadaşım, üretmenin çok kolay olduğunu, yan sürgünlerden birini koparıp toprağa batırmamı önermişti. Onun bu önerisi üzerine, gövdenin ortalarındaki bir sürgünü, (sanırım eylül sonlarında!) koparıp dediğini yapmıştım. Gerçektende tuttu. Yani bir anlamda yedek var. Şimdi alt katta, tüm saksılı bitkilerimle birlikte koruma altında.;) Ayda bir sulanıverecek...

258437

Ancak, çoğaltma anlamındaki mantıklı önerinizi hiç akıl edemedim. 1 aralık' tada İstanbul' a döndük artık. Gerçi son günler, bahçe çevresini beton direklerle çevirme işleri, tüm günümü aldığı için bitkilerime çok fazla zamanda ayıramamıştım. Gelecek yıllara, kulağıma küpe oldu öneriniz. Sağolun.
sayin Orhan Özbilgiç ben yazi türkiyede geciriyorum bu cicegi avrupada tanidim keske önceden tanisaydim benim bahcemin tek harikasi yazi sabirsizlikla bekliyorum türkiyeye gelmek icin cicek acmasa dahi yapraklarinin görünümü bile yetiyor,diyilmi

tarabyali
18-12-2011, 16:50
sayin Orhan Özbilgiç ben yazi türkiyede geciriyorum bu cicegi avrupada tanidim keske önceden tanisaydim benim bahcemin tek harikasi yazi sabirsizlikla bekliyorum türkiyeye gelmek icin cicek acmasa dahi yapraklarinin görünümü bile yetiyor,diyilmi
bende bu enkte var ama bu yazin kirmizi super spot getirecegim renk domates kirmizisi ama avrupada bayaga pahalli kirmizi rengi 120 tl kadar fiyati ama kirmizisi cok cok güzel,

tarabyali
18-12-2011, 17:09
bende bu enkte var ama bu yazin kirmizi super spot getirecegim renk domates kirmizisi ama avrupada bayaga pahalli kirmizi rengi 120 tl kadar fiyati ama kirmizisi cok cok güzel,

burada bir kahve icilmezmi yani..

sevgice
02-01-2012, 23:44
Bu çiçekden elinde tohumu olan varmı paylaşır mı bizimle

Teşekkürler...

Zafer İnandıklı
03-01-2012, 11:26
Bu çiçekden elinde tohumu olan varmı paylaşır mı bizimle

Teşekkürler...

Çelikler köklenmeye alındı. 8. Yıl toplantımıza kadar sabredin.

Güler
03-01-2012, 12:07
Bu fotoğrafları görünce kıskandım.

Benimkilerin hepsi dondu, o kadar sarıp sarmalamıştım oysaki. Şimdi sizinkileri hayran hayran seyreder oldum. Saksıya ekmek de pek istemiyorum, baş etmesi çok zor oluyor.

tarabyali
24-04-2012, 10:10
selam arkadaslar bu sene kimselerden ses cikmiyor ben avrupadan yaziyorum emekliyim yazi türkiyede geciriyorum en cok hoslandigim bahce ve cicekler birazda meleklerin borazani bu cicegin hastasiyim bu cicegin avrupada cok cok cesitleri var bu senede türkiyeye (4) renk daha getiriyorum gecen yil iki renk getirmistim bu yil cogaltacagim düsüncelerimi doga dostu arkadaslarla paylasayim dedim doga dostlarina saygilar.................

athena -asena
24-04-2012, 20:47
Sayın tarabyali ; merhaba, benim meleklerin boruları bu kışı atlatamadılar tamamen kurumuşlar. Kışa girerken budadığım çeliklerden çoğaltmaya çalışacam.

arapsabunu
24-04-2012, 22:11
Saksıda başetmenin neden zor olduğunu biraz anlatır mısınız, balkonda önerir misiniz, saksı büyüklüğü ne olmalı, tohumdan ekince şaşırtılıyor mu, kışın korumak için ne önerirsiniz, çeliklerini paylaşmak isteyen var mı?

Bu bitkiyi yetiştirenler ve bilenler yukarıdaki meraklı cümlelerime cevap yazabilirse benimle aynı sorulara sahip olanlar sevinir belki:) Şimdiden teşekkürler, kavuniçi ve beyaz rengi ne kadar da güzelmiş. Allah sahibine bağışlasın...

tarabyali
24-04-2012, 23:41
Sayın tarabyali ; merhaba, benim meleklerin boruları bu kışı atlatamadılar tamamen kurumuşlar. Kışa girerken budadığım çeliklerden çoğaltmaya çalışacam.
selam athena -asena vallahi üzüldüm gecen yil üc renk getirmistim türkiyeye kapali alanda kisi gecirdiler cogaltmistim yinede iki tanesi kapali yerde oldugu halde cürümüsler ama geride bayaga var mayisin 15/20.si gibil türkiyedeyim gelince disariya cikaracagim o aralar yolun düserse istanbula sana biriki yetiskin sari, Brugmansia aurea
Goldene yani altin sarisi
verebilirim gelir gelmez türkiyeye bayaga isim var bahce düzenlemesiyle ugrasacagim bu senede üc renk getiriyorum bu cicek burada bayaga pahalli üc renge __100 euroyu__asan bir para ödedim fazlada büyük diyil ama cok cok cabuk büyüyor biliyorsun saygilarimla...........

tarabyali
24-04-2012, 23:51
Saksıda başetmenin neden zor olduğunu biraz anlatır mısınız, balkonda önerir misiniz, saksı büyüklüğü ne olmalı, tohumdan ekince şaşırtılıyor mu, kışın korumak için ne önerirsiniz, çeliklerini paylaşmak isteyen var mı?

Bu bitkiyi yetiştirenler ve bilenler yukarıdaki meraklı cümlelerime cevap yazabilirse benimle aynı sorulara sahip olanlar sevinir belki:) Şimdiden teşekkürler, kavuniçi ve beyaz rengi ne kadar da güzelmiş. Allah sahibine bağışlasın...

selam (arapsabunu)bu cicegi bende taniyali bir yil oldu soguga dayanmiyor kisin isik alan kapali yeriniz varsa yillarca bu cicegi görebilirsiniz altinci ayda balkona kisa kadar balkonda kalabilir celiklemeyi gecen yil yaptik simdi köklendiler göndermesi zor olur ancak yil sonunda celikleme yapiyoruz o zaman verebilirim kontak kurarsaniz ben avrupada yasiyorum yazi türkiyede geciriyorum tüm yaz istanbuldayim ugrarsaniz daha iyi kontak kurariz kocaeli uzak bir yer diyil istanbula sik sik geldiginizi tahmin ediyorum normalinde sorun yok diyalok kurmaniza bagli saygilar beni anladiginizi saniyorum......

athena -asena
24-04-2012, 23:53
Sayın Tarabyali merhaba, Yolum istanbul'a düşerse size muhakkak uğruyacam. Sağlıcakla kalın.

arapsabunu
25-04-2012, 00:53
Sayın Tarabyalı,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Kışın ışık alan kapalı alan dediğiniz yer; evin büyük pencereli bir odası olur mu ki? Kapalı-camlı balkon sanırım daha uygun olur ama bizde yok. Bir tek bu düşündürdü beni yazdıklarınızı okuyunca, bitkiye yazık etmek istemem çünkü. Yıl sonunda çelik alırken haber verirseniz çok iyi olur, ben de o zamana kadar kışın evin içinde kalabilir mi sorusunun cevabını araştırıp bulmuş olurum herhalde:)

sevim4
25-04-2012, 09:55
Bende kayıp ettim bu kiş.:(

almira
25-04-2012, 10:47
Eh ! yenilemek lazım o zaman değil mi?

tarabyali
25-04-2012, 11:12
Sayın Tarabyalı,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkürler. Kışın ışık alan kapalı alan dediğiniz yer; evin büyük pencereli bir odası olur mu ki? Kapalı-camlı balkon sanırım daha uygun olur ama bizde yok. Bir tek bu düşündürdü beni yazdıklarınızı okuyunca, bitkiye yazık etmek istemem çünkü. Yıl sonunda çelik alırken haber verirseniz çok iyi olur, ben de o zamana kadar kışın evin içinde kalabilir mi sorusunun cevabını araştırıp bulmuş olurum herhalde:) selam evinizde isik alan bir odaniz bahcede takim taklavat koyduhunuz isik alabilen kapali alaniniz yani mühim olan soguktan korumak hepsi bu ama bu cicek cok cok renk cesitleri var malesef türkiyemizde yok biriki renk disinda internete girerseniz (google)avrupa sayfalarindan (engelstrompeten burgmansia datura)Diye ararsaniz cesitli renklerine ulasabilir görürsünüz kokusuna gelince benim evim yol kenarinda yoldan yürüyen bu tatli koku nereden geliyor diye dikkatini cekiyor cok cok güzel kokuya sahip size celik vermem icin ben unutabilirim ancak siz hatirlatirsaniz bu is olur saygilar.....

tarabyali
25-04-2012, 11:26
Eh ! yenilemek lazım o zaman değil mi? selam sayin (almira) bu cicek kisa dayanikli diyil bu cicegi sevenler bunu bilmeli bu yil kis tüm dünyada bayaga sert gecti ama cok arkadaslarimiz ciceklerini telef ettiler dikkat gerek saygilar.........