View Full Version : Meleklerin boruları Brugmansia sp. (Angels Trumpet)
Herkese merhaba,
Uzun zamandır yoğun iş temposu nedeniyle sonsuz zevk aldığım çiçeklerimden uzak kaldığım gibi siteden de uzak kaldım. 1 yıldır İzmir de yaşıyorum, meleklerin borularına daha evvel tohumdan sahip olmayı çok istesem de memleketim olan Bandırma da yaşatma ihtimalimin düşük olması sebebiyle cesaret edip birtürlü sahiplenemedim.
Ege bölgesinin iklim ve şartları uygun olduğundan elinizdeki mevcut bitkilerden budama ve çelik yapacaklar benimle de paylaşırsa çok sevinirim.
Gönderim ve kargo konusunda özelden görüşebiliriz.
Peşin teşekkürlerimle...
Sevgiler
Zeliş
cihan_as
04-09-2014, 22:38
Zıpçıktı çiçek soğanları, Meleklerin boruları(sarı)çelik gönderebilirim.
Cok sevinirim Sn cihan_as :) özelden adresimi veriyorum.
Teşekkürler
Sn. sulebotanika, sizin çiçeğinizin rengi ne diye geçiyor ?
Pembe mi, Yavruağzı mı ?
cihan_as
08-09-2014, 17:32
Sn zelish, meleklerin boruları çelikleri ve zıpçıktı soğanlarına ilave olarak, spagetti kabak, çarkı felek tohumu kargoya verdim. Çelikleri suda bir süre bekletmen gerekiyor köklendiğinde dikebilirsin.
Çok ama çok teşekkür ederim Sn. cihan_as,
Yarın doğum günüm, bana mutluluk verdiniz. :)
cihan_as
08-09-2014, 23:44
Beyaz gelinler. :)
Sn h_dogan, meleklerin boruları beyaz ve diğer renklerin kokusu var mı.
Bende sarı renkli olanlardan var, aldığım yerde bol çiçekli olduğu halde kokusunu alamamıştım.
mismilonlu
09-09-2014, 04:26
Rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz
mismilonlu
09-09-2014, 04:29
Çok rica etsem bana nasıl bulabilirim çok isterim
mismilonlu
09-09-2014, 04:37
Bu bitkiyi bende çok isterim yardımcı olursanız çok mutlu olurum😊
Sarı renkli olanın kokusu daha yoğun. Kokusu akşamları daha çok yayılıyor, gündüz yanına gitmeden pek kokusunu alamazsınız. Beyazların kokusu daha hafif.
Diğerlerini bilmiyorum pembe olanı Zafer Abi gönderdi ama daha küçük.
Sn h_dogan, meleklerin boruları beyaz ve diğer renklerin kokusu var mı.
Bende sarı renkli olanlardan var, aldığım yerde bol çiçekli olduğu halde kokusunu alamamıştım.
Zafer beyin banada gönderdiği meleklerin boruları hala çiceklenmedi.Sebebi ne olabilir acaba...:confused:
Zafer beyin banada gönderdiği meleklerin boruları hala çiceklenmedi.Sebebi ne olabilir acaba...:confused:
Sayın Zafer İnandıklı'nın 10. yıl toplantısında paylaştığı meleklerin borularını evin arkasında bulunan balkona büyük saksılara dikmiştim. Güneşi az görmesi büyük saksılarda besin ve suyu iyi almaları nedeni ile sanırım çok büyüdüler.
Sayın Aydındeniz'den gelen çelikler ise küçük saksılara dikip yan balkondaki çok güneş alan yere koyunca tutmalarına rağmen çok hızlı büyümediler. Suyu çabucak bitiriyorlar. Henüz hiçbirinde çiçek yok. Sanırım büyüyenleri güneşli yere alıp çiçek açmaya teşvik etmek, güneşli balkonda olanları ise büyük saksıya alıp biraz daha büyümelerini sağlamam gerekecek. Kışın öldürmez isem muhtemelen gelecek yıl çiçek açarlar.
KAPTANzst
13-09-2014, 19:07
Sayın Berrinb ablamın gönderdiği katlı beyaz güzel çiçekler açtı bu yaz. Hala açmaya devam ediyor. Kendisine teşekkür ederim.
Merhaba,
bende sarı ve beyaz diye bu sene aldığım meleklerin boruları var henüz açmadılar değişik renlerde elinde olan çelik gönderebilirse minnetar olurum şimdiden teşekkürler.
Saygılar
tarabyali
13-09-2014, 22:48
sayin sonkez hanim ciceginiz acaba hangi renkti bunlar renklerine göre karekterleri var ve ciceginizi resimleyin görelim nasil sihatlimi zayifmi bende bunlarin bir cesidi var iki yildir acmadi artik söküp atacagim türkiye iklimine uygun olmadigini saniyorum saygilar
Çiceğimin rengi pembe...Acaba yerimi küçük geliyor :confused:
Sarı renkli olanın kokusu daha yoğun. Kokusu akşamları daha çok yayılıyor, gündüz yanına gitmeden pek kokusunu alamazsınız. Beyazların kokusu daha hafif.
Diğerlerini bilmiyorum pembe olanı Zafer Abi gönderdi ama daha küçük.
Sn. h_dogan,
Sevgili cihan_as, bana göndermiş olduğu sarı rengin kokmadığını belirtiyor, siz ise sarı rengin kokusu daha yoğun diyorsunuz. Renk aynı olup da kokulu - kokusuz olma ihtimali varmı ?
Sevgili cihan_as,
Gondermis olduğunuz kargo geldi.
Zıpcıktılar toprakla buluştu hatta beyaz olanı açtı bile. ;)
Pasiflora ve spagetti tohumları özenle saklandı.
Brugmansialar ise hala suda bekliyor.
Bunları göndermek için harcamış olduğunuz emeğe teşekkür ederim.
Beni çok mutlu ettiniz :)
Umarım 2015 yazında brugmansiamın ilk cicegini görebilirim.
Farklı olabilir, demek ki özellikleri farklı. :)
Bendeki sarılar kokuyor.
Sn. h_dogan,
Sevgili cihan_as, bana göndermiş olduğu sarı rengin kokmadığını belirtiyor, siz ise sarı rengin kokusu daha yoğun diyorsunuz. Renk aynı olup da kokulu - kokusuz olma ihtimali varmı ?
tarabyali
20-09-2014, 14:02
Çiceğimin rengi pembe...Acaba yerimi küçük geliyor :confused:
sayin sonkez hanim ciceginizin topragi ve bekiminda vitaminsizlikte sorununuz var benim agaclar nete yükledigim ciceklerime bir göz atin yaprak genisligini ve rek yesilligini takip edin yani ne dedigmi anladiginizi saniyorum bilmem inanirmisiniz ama cok cok bakimsiz bu ciceginiz sizi mutlu edecegini sanmiyorum bu cicegi sanirim siz normal topraga diktiniz bu cicek normal toprakta olmaz saygilar sonkez hanim...
tarabyali
20-09-2014, 14:52
sonbahar artik geldi bag bozumu bizim meleklerin son acislarini fotografladim
tarabyali
20-09-2014, 14:56
sezonu kapattik artik seneyi bekleyecegiz melekleride istirahata alacagiz herkese kolay gelsin
sayin sonkez hanim ciceginizin topragi ve bekiminda vitaminsizlikte sorununuz var benim agaclar nete yükledigim ciceklerime bir göz atin yaprak genisligini ve rek yesilligini takip edin yani ne dedigmi anladiginizi saniyorum bilmem inanirmisiniz ama cok cok bakimsiz bu ciceginiz sizi mutlu edecegini sanmiyorum bu cicegi sanirim siz normal topraga diktiniz bu cicek normal toprakta olmaz saygilar sonkez hanim...
Bilgiler için teşekkür ederim..Sağolun...
tarabyali
25-09-2014, 09:22
sonbahar geldi ama üzerleri ful domurlarla dolu bu yilda bizi mutlu etti
Sayın Tarabya'lı.Bu güzellerin tohumlarından gönderme imkanınız olur mu acaba.Eski bir İstanbul'lu olarak Çorum topraklarını da şenlendirelim.
ceylana1937
25-09-2014, 13:35
Bu çiçeği çok seviyoruz edinmek istiyoruz nereden bulabiliriz şimdide teşekkürler.
ceylana1937
25-09-2014, 13:39
sonbahar geldi ama üzerleri ful domurlarla dolu bu yilda bizi mutlu etti
Bu çiçeği çok seviyoruz nereden edinebiliriz şimdiden teşekkürler.
tarabyali
25-09-2014, 19:37
Sayın Tarabya'lı.Bu güzellerin tohumlarından gönderme imkanınız olur mu acaba.Eski bir İstanbul'lu olarak Çorum topraklarını da şenlendirelim.
Sayin ( alaoğlu ) bu cicegin tohumlari oluyor ama her yil tohum vermiyor üzerlerini aradin tohum kapsülü bulamadim bir daha dikkatlice tane tane ararim NOT: sunuda belirtmek istiyorum bu cicegi sihatli büyütmek zor oldugunu söyleyeyim sihatli bir cicegin yapraklari koyu Yesil ve büyük olmali o Zaman sihatli cicekler alabilirsiniz oda özel vitaminlerle oluyor baska arkadaslari bilemem ama Benin ciceklerim haftada bir gün Vitamin aliyorlar hergün Sabah aksan devamli sulanmasi gerek.verdiginiz suda verdiginiz vitamini götürüyor onun icin her hafta Vitamin verilmeli diye düsünüyorum saygilar.
;)Kesinlikle edinmeliyim
Ama nereden,:pkimden.......
tarabyali
05-10-2014, 16:17
2014 sonbahari son görünümler soguklar basladi renkleri tam kirmizi digil sanirim üsüyorlar
tarabyali
05-10-2014, 16:22
2014 sonbahari son görünümler soguklar basladi renkleri tam kirmizi digil sanirim üsüyorlar
İzmir'deyseniz size çelik verebilirim.
sındırgılı
09-10-2014, 20:39
Bayramdaki durumlari ;
ilksenozturk
10-10-2014, 07:21
çocuklar da poşetle şeker toplamaya mı geldiler :)
sındırgılı
10-10-2014, 21:34
1 hafta susuz kalmislardi ;
Gece, kimbilir ne guzel kokarlar ...
sındırgılı
16-10-2014, 07:06
Sabah cekilmis fotograf ;
aydindeniz
16-10-2014, 09:59
bu bitkilerin yükselmesini sağlayıp ağaç formuna nasıl getirebiliriz. alt tarafları devamlı budamamız yeterli olur mu?
Zafer İnandıklı
16-10-2014, 13:00
Alt sürgünler budayıp, tepeyi bırakın.
Boy uzayıp gövde kalınlaşacaktır.
sındırgılı
16-10-2014, 19:27
Hatta, alt sürgünlerden Çelik bile çıkartabilirsiniz..
Bakalım, duble Çiçekli beyaz da seneye böyle olup bol kokulu olacak mı ?
tarabyali
17-10-2014, 15:14
Sabah cekilmis fotograf ;
aslinda bir sobahar cicegi ama koku bakimindan ilkbaharda acan cicekler su ankinden daha iyi kokuyorlar .kolay gelsin...
günebakan
18-10-2014, 08:04
Meleklerin borazanını dipten budasam ağaç formu alırmı?
521622
aydindeniz
18-10-2014, 10:06
bende sarı, beyaz katmerli, pembe, lila rengi türlerinden mevcut bunun dışında renge sahip olup bana gönderebilecek kimse varmı ? daha önce kırmızı gönderilmişti ama kendiliğinden dipten çürüdü malesef. şimdiden teşekkürler.
tarabyali
19-10-2014, 19:05
Meleklerin borazanını dipten budasam ağaç formu alırmı?
521622
Sayin ( günebakan )****** kesebilirsiniz ister toprak hizasinda ister bir karis toprak hizasinda ister iki karis toprak hizasinda kesebilirsiniz size kalmis olan birsey bu cicek ilkbaharda yeniden sürgün sürecek saygilar
günebakan
20-10-2014, 06:58
Teşekkürederim tarabyalı en kısa süre de budayacağım:)
Acaba bu aylarda çelik alarak yetiştirmek mümkün olur mu?
murvettuncer
20-10-2014, 09:09
S ayın Nevzat,YeniBON,Milla teşekkür ederim.Gelişmesi nasıl olacak bakalım.Sevgiyle kalın...
murvettuncer
20-10-2014, 09:11
YeniBON Yazlıkta bu çiçeğin pembesi ve beyazı var gidersem çelik alıp deneyeceğim.
Selamlar
Düzcede bu çiçeği dışarıda nasıl kışlatabilirim?
Arkadaşlar ***,
Foruma yeni katılmış üye olarak öncelikle hepinize selamlarımı sunarım. Ben de bir çiçek meraklısı olarak bu melek borazanlarından yetiştirmek istiyorum. Fakat karasal bir iklimde olmamız nedeniyle bu çiçeği satın alabileceğim bir çiçekçi bulamadım. Sonra bu siteyi keşfettim. Anladığım kadarıyla bu çiçeği kendi içinizde çelikleme yoluyla birbirinizle paylaşıyorsunuz. Bu nedenle siz değerli form yöneticisi ve diğer form üyesi arkadaşlardan bu çiçeğin çeşitlerini bana da gönderebilecek arkadalardan yardımlarını bekliyorum. Saygılarımla...
Dumlupınar
31-10-2014, 19:17
Acaba bu aylarda çelik alarak yetiştirmek mümkün olur mu?
Sayın Yenibon merhaba,Kasım ayında da çelik alarak yetiştirmek mümkün,üstelik çok zahmetsizdir.
Çelik için gerekli yapmanız gereken 2 şey var.
Aldığınız çeliği su dolu bir kavanozla,güneşli bir pencere önüne bırakmanız yeterli.15 günde kökler oluşacaktır.Suyunu 3 günde bir değiştirmeniz ve kullandığınız suyun klorsuz olması köklenmeyi hızlandırır.Bir ağzı açık kap içerisine doldurduğunuz suyun içindeki klor 3 günde uçup,sudan uzaklaşacaktır.Kolaylıklar diliyorum.SELAMLAR gönderiyorum...
Sayın Zafer İnandıklı'nın 10. yıl toplantısında paylaştığı meleklerin borularını evin arkasında bulunan balkona büyük saksılara dikmiştim. Güneşi az görmesi büyük saksılarda besin ve suyu iyi almaları nedeni ile sanırım çok büyüdüler.
Sayın Aydındeniz'den gelen çelikler ise küçük saksılara dikip yan balkondaki çok güneş alan yere koyunca tutmalarına rağmen çok hızlı büyümediler. Suyu çabucak bitiriyorlar. Henüz hiçbirinde çiçek yok. Sanırım büyüyenleri güneşli yere alıp çiçek açmaya teşvik etmek, güneşli balkonda olanları ise büyük saksıya alıp biraz daha büyümelerini sağlamam gerekecek. Kışın öldürmez isem muhtemelen gelecek yıl çiçek açarlar.
Nihayet çiçek açtılar. Ancak her ikisi de sarı çıktı. Zafer abiye yeniden teşekkür ederim. Kokuları gerçekten çok hoş. Ön balkona alınca çok daha güzelleştiler. Ancak arka balkonda iken kırmızı örümcek nedeni ile bozulmuşlar. İlaçlayınca geçti. Ancak ikinci kez ilaçlamadım. Havalar soğuyunca içeriye almıştım. İçerideki sıcakla birlikte yeniden harekete geçtiler. Çiçekler açılırken yapraklarını kaybettik. İki farklı ilacı tekrar karıştırıp ilaçlamama rağmen ertesi gün baktığımda hala hareket ediyorlardı. Başka ilaç kullanmam gerekiyor.
524539
524540
524541
Sayın Yenibon merhaba,Kasım ayında da çelik alarak yetiştirmek mümkün,üstelik çok zahmetsizdir.
Çelik için gerekli yapmanız gereken 2 şey var.
Aldığınız çeliği su dolu bir kavanozla,güneşli bir pencere önüne bırakmanız yeterli.15 günde kökler oluşacaktır.Suyunu 3 günde bir değiştirmeniz ve kullandığınız suyun klorsuz olması köklenmeyi hızlandırır.Bir ağzı açık kap içerisine doldurduğunuz suyun içindeki klor 3 günde uçup,sudan uzaklaşacaktır.Kolaylıklar diliyorum.SELAMLAR gönderiyorum...
Teşekkürler Dumlupınar,
Önümüzde ki hafta uygulayacağım. En uygun çeliği nasıl alabilirim?
Dumlupınar
01-11-2014, 14:31
YeniBON tekrar merhaba,nasıl çelik alırsanız alın sorun çıkarmaz.Ancak yine de elinizle koparmadan,keskin bir bıçak yardımıyla tahta kurşun kalem kalınlığında bir çelik daha sağlam köklenecektir.
Bir de sağlıklı kök oluşumu için artık havaların soğumaya başlamasıyla oda içindeki güneş alan pencerenin önü daha iyi olur.Güneşi perdenin arkasından da alabilir.
Eğer çervrenizde somon renkli olanı varsa, bahçede çok güzel görünüyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
02-11-2014, 16:09
Teşekkürler Dumlupınar,
Önümüzde ki hafta uygulayacağım. En uygun çeliği nasıl alabilirim?
Alacağınız çelik için yukarıda cevap yazdım.Alıntılı olarak tekrar belirtmek istedim.SELAMLAR...
Zafer İnandıklı
02-11-2014, 18:33
Sonbahar manzarası.
Orhan Özbilgiç
02-11-2014, 21:38
Eeeee! Bu bitkiyi belkide yüzlerce kişiye ulaştıran insanın bahçesine de, ancak böyle güzel bir görüntü yakışırdı.
Ellerine sağlık Zafer Bey'ciğim.
günebakan
03-11-2014, 06:59
Gerçekten de harika görünüyor bayıldım:)
YeniBON tekrar merhaba,nasıl çelik alırsanız alın sorun çıkarmaz.Ancak yine de elinizle koparmadan,keskin bir bıçak yardımıyla tahta kurşun kalem kalınlığında bir çelik daha sağlam köklenecektir.
Bir de sağlıklı kök oluşumu için artık havaların soğumaya başlamasıyla oda içindeki güneş alan pencerenin önü daha iyi olur.Güneşi perdenin arkasından da alabilir.
Eğer çervrenizde somon renkli olanı varsa, bahçede çok güzel görünüyor.SELAMLAR...
Teşekkürler. Belirttiğiniz şekilde uygulayacağım.
Zafer Abi'nin brugmansiaları kadar olmasa da idare eder. :D
Çatırrrrr diye bir ses duydunuz mu? :D
Ellerinize sağlık, ne yapalım biz de en fazla 5-6 çiçek açanı ile idare ederiz.
sındırgılı
12-11-2014, 20:41
Bendeki Beyaz Brugmansianin yapraklari sariya nazaran daha buyuk, habirede tirtillari cezbediyor. Adada kaldikca, geceleri tirtil avina cikiyorum. :)
Beyazlarda boyle bir farklilik gozlemlediniz mi ?
Beyazın yaprakları çok da büyük değil. Yalnız tırtıl konusunda haklısınız daha fazla tırtıklıyor beyaz olanı. :)
günebakan
13-11-2014, 07:31
Benim balkondaki beyazlara bile tırtıl geliyordu sizin bahçedekilere ziyafet var diye sülalecek geliyorlardı kesin :))
Lonicera
19-11-2014, 12:38
Çiçeklenmeleri iyice azaldı. Geçen yıl hiç gelmeyen arılar bu yıl başlarından ayrılmadı diyebilirim. Sanırım anca keşfettiler bitkiyi.;)
Bu sene ben de dikkat ettim daha çok arı faaliyeti var. Belki benim brugmansialar da tohum yapar kim bilir. :) Yalnız arı faaliyeti etraftaki çiçeklerin azalmasından kaynaklanıyor.
Lonicera
19-11-2014, 14:57
O kadar arı girip çıkıyor ama bir türlü tohum oluşturamadı hiçbiri. Bitkilerin yanına gittiğimde boruların içerisinden sürekli vızıltılarını duyuyorum. İnşallah tohum yaparlar.
sındırgılı
19-11-2014, 19:43
Ben, hiç tohum varmış diye bakamadım.
Aldığım tüm çelikler, tuttu..
Fakat, bugün 30 yaşındaki palmiyemi kaybettim.. Kırmızı palmiye böceğine yenik düştü..Yanındaki arkadaşına delikler delip ilaç enjekte ettim, kurtulma ümidi 0/0 10 ama..
Çıkmayan candan Ümit kesilmez..
Cok guzeller bir de kokulari gelseydi Amasyaya
Ben de buldum bu bitkiden, acaba bu uç çeliği nasıl alınıyor ? Çelik konularını bolca araştırdım ama resimli anlatım olmadan öğrenemeyeceğim sanırım :/
sındırgılı
27-11-2014, 22:11
Sonbahar manzarası.
Kacak kat cikmislar, Belediyeye sikayet etmek lazim..:o
cihan_as
30-11-2014, 22:06
Ben de buldum bu bitkiden, acaba bu uç çeliği nasıl alınıyor ? Çelik konularını bolca araştırdım ama resimli anlatım olmadan öğrenemeyeceğim sanırım :/
Yan dallarından 30 cm kadar bıçakla kes, suyun içerisinde beklet köklendiğinde dikersin.
Zafer Abi gönderdiğin pembe açtı. Açması için balkona almıştım. Bu şekilde gramofon gibi duruyor. :)
1karanfil
07-12-2014, 16:51
Sayın Zafer bey, brugmansialarınız çok güzel. Bende beyazı var. Sarısını geçen gün bir site önünden çelik olarak aldım. Sizde farklı renklerden varsa ve eğer gönderme imkanınız olabilirse çok sevineceğim.
Selamlarımla.
sındırgılı
08-12-2014, 21:13
Beyazim, dun goncasini gosterdi.
Bakalim duble mi acacak ?
sındırgılı
15-12-2014, 19:31
Araya hafta sonu girince bu hale gelmis ;Tek bir cicek ama
Cok cok guzel.. (nazar degmesin :rolleyes: )
Mart ayi gibi guzel bir yer bulunup toprak ile bulusturulacak.
Havuzun kenarinda en gunes alan yerdeler kendileri..( saksida tabii ki )
Duble actigindan, cicek yapisi daha dolgun gozukuyor. Ya, triple( yani 3 kat) acsaydi ?
Bu bitki, beni kendisine hayran biraktiriyor. Arilar, da hala diger Brugmansia`larin acmis ciceklerinin icine pikeler yapip duruyorlar.
Paylaştınız paylaştınız bu güzellikleri, dayanamadım tohum aldım ben yine :o Neyse evdekileri bahçeye aktarıp, yenilere yer açayım ben en iyisi bu sene ;)
sındırgılı
16-12-2014, 10:03
Paylaştınız paylaştınız bu güzellikleri, dayanamadım tohum aldım ben yine :o Neyse evdekileri bahçeye aktarıp, yenilere yer açayım ben en iyisi bu sene ;)
Bence bahcenizde bol gunes alan ve gozunuzun onunde bir yeriniz varsa size bir celik borcum olsun. Inanin, o guzellik yasanmaya deger..Hele, cinsi bol kokulu ise..
Sayın Sındırgılı, bu harika teklifiniz için çok teşekkür ederim. Bahçemizde güneşten çok başka birşey yok. İçine konduracağımız küçük evimiz bitince (inşallah bu yaz), kaktüs ve sukulentler dışındaki hemen her türü bahçeye aktarmayı düşünüyorum. Sözünüz baki kalsın, tohumda başarısız olursam sizden ricada bulunayım ;)
Ben brugmansia'dan çelik aldım sizce alabilmiş miyim? Altlarını sonradan 45 derece açıyla kestim bu resmi çektikten sonra farkedip. Sizce yapraklarını biraz daha budayayım mı? Oda sıcaklığında mı bekletiyim ? Ne kadar güneş almalı? En önemlisi de doğru çelik alabilmiş miyim?
529675
Lonicera
16-12-2014, 17:35
Sn Hecate uçtan değil de keşke biraz daha odunlaşmış kısmından alabilseydiniz çelikleri....
Sn Hecate uçtan değil de keşke biraz daha odunlaşmış kısmından alabilseydiniz çelikleri....
Öyle mi tüh :( ama uç çeliği ile köklendirdim deyince herkes uçtan aldım ben de, köklenmez mi şimdi bunlar ?
Lonicera
16-12-2014, 18:34
Deneyin bakalım, artık şansınıza. Odunsu çelikler daha kolay kökleniyorlar.
Anlamadım şimdi bu uç çeliği olmuyor mu? Odunsuların daha kolay köklendiğini anladım ama herkes uç çeliği yazmıştı konuya.
Lonicera
17-12-2014, 06:03
Evet uç çeliği ama sizinkilerin boğum sayısı yok denecek kadar az. Ayrıca yumuşak çeliklerin köklenmeden çürüme olaslığı daha fazla. Neyse siz deneyin hele. Sonucu hep beraber görelim.
Gelişmeleri bizimle de paylaşın lütfen.
KAPTANzst
17-12-2014, 07:36
Az sulama ile şans olabilir taze sürgünlerde.
Tabi ki sonuçları paylaşırım suda köklendiriyorum ama :D olucak gibi hissetmiyorum iyice yerlere indi moralim neyse olmazsa bu sefer odunsu yerinden denerim. Teşekkürler :)
Lonicera
17-12-2014, 17:24
Öyle moralinizi hemen bozmayın. Durun bakalım, daha neler bekliyor bitkiler dünyasında hepimizi. Boza boza yapmayı da öğreneceğiz hep beraber.
Haklısınız :) teşekkür ederim :)
Ben meleklerin borusu çiçeğini çok seviyorum beyaz katmerli bulamadım nereden bulabilirim yardımcı olurmusunuz lütfen..
tarabyali
19-12-2014, 09:11
arkadaslar (antalyada aydinda) yasiyorlar ne güzel bu cicegin tam sevdigi bir iklim sartlari mevcut yasadiginiz sehirlerde ben istanbulun bogaz semtinde oturuyorum bogazin sert sogugundan korumak icin her yil yerinden söküp kapali alana aliyorum sicak iklimli bölgelerimizde buna gerek oldugunu sanmiyorum uzun sözün kisasi sanslisiniz cicek yetistirmekte sansiniz cok cok yüksek (hecate)hanimin yaptigi celikler gayet iyi alinmis tutmaz diye düsünmeyin uctan celik yaptiginiz icin benim deneylerinde gövdeden daha iyi cabuk köklesiyor saygilar......
arkadaslar (antalyada aydinda) yasiyorlar ne güzel bu cicegin tam sevdigi bir iklim sartlari mevcut yasadiginiz sehirlerde ben istanbulun bogaz semtinde oturuyorum bogazin sert sogugundan korumak icin her yil yerinden söküp kapali alana aliyorum sicak iklimli bölgelerimizde buna gerek oldugunu sanmiyorum uzun sözün kisasi sanslisiniz cicek yetistirmekte sansiniz cok cok yüksek (hecate)hanimin yaptigi celikler gayet iyi alinmis tutmaz diye düsünmeyin uctan celik yaptiginiz icin benim deneylerinde gövdeden daha iyi cabuk köklesiyor saygilar......
Sn.Tarabyali..
Aydın Kuşadası'nda çok aramama rağmen bir çelik bulamadım..İklim şartları uygun ama bir dal çelik bulabilsem harika olacak bulamıyorum..Çok kişiden rica ettim mesaj gönderdim çok kişi söz verdi göndereceğim dedi göndermedi inşallah dualarım kabul olur bu çiçekten benimde olur..
Saygılarımla..
tarabyali
21-12-2014, 09:00
sayin (dehako) konuyu özelinizde cevapladim anladiginizi saniyorum saygilar,
Nisan ayında Ağaçlar.net 10.yıl dönümünde dağıtılan çeliklerden sarı olanı suda köklendirip bahçeye diktim. Ekim-Kasım aylarında çiçeklerini gördüm. Ancak hiç kokusu yoktu. Oysa muhteşem kokudan bahsediliyor. Koku akşam mı oluyor? Ya da benimki kokusuz bir tür mü? :confused:
Orhan Özbilgiç
26-12-2014, 06:56
Evet, aynen Melisa' da olduğu gibi, akşamdan, sabaha kadar kokuyor.
sındırgılı
26-12-2014, 07:04
Orhan Beyin dedigi gibi aksamlari kokuyor..Hem de nefis..
Tabii bol cicek, yogun koku..
Pembe,kirmizi ve sari brugmansialar 1 aylik ayda koklenme surecinden sonra yerlerine yerlesti.Beni kirmayip brugmansia celikleri ile sevindiren Zafer Abiye sevgiler,tesekkurler.Insaallah yazin cicek resimlerini de paylasirim
Malesef celiklerden kirmizi uc celigini curume sonucu kaybettim.Digeri gayet saglikli.Insaallah tutarlar.
Laleci_03
26-12-2014, 20:44
Bunlarda Zafer Bey'in bana gönderdiği 2 buçuk aylık brugmansialar ;) Tekrar çook teşekkür ederim, çok sevindirdi beni Allah razı olsun :rolleyes:
Ağaçlar.net toplantısında Zafer Beyin getirdiği...
Ama kırmızı olarak aldığım da sarı çıkıverdi. :)
Bugün çelikleri son yolculuklarına uğurladım, zavallılar hepsi telef oldu, yeni çelik alıcam ya yarın ya da yarından sonra :/
Lonicera
29-12-2014, 05:32
Yılmak yok, devam. Çelik aldığınız bitki sürekli elinizin altındaysa ilkbahar başında da denersiniz , garanti olur.
sındırgılı
29-12-2014, 05:54
Da hala acmaya devam ediyorlar ;
Gecen sabah cektigim pozlari
tarabyali
29-12-2014, 15:05
11/11/biride türkiyeden ayrildik meleklerin tam sonbahar son acislarin üzülerek kestik kisi gecirecekleri kapali mekana aldim mecburun avrupaya dönmemiz gerekiyordu demekki orada olsaydik cicekler halan acmis olcaklardi bende sanirim 13/14 saksim var bu yil ilk defa iki tanesini sökmedim deney icin toprak seviyesinden keserek üzerini humoslu yaprak karisimi tortularla kapattim yaza cikacagindan ümitsizim ama denemem gerekti nisanda sanirim ne olacagi belli olur....melek meraklilarina kolay gelsin
Yeni diktigim brugmansiaciklarin minik celikleri kurumaya basladi ortam sicakligi 24 derece kalorifer yani cam onunde yerini degistir melimiyim oda sicakligini dusureyim mi
Resimlerde goruldugu uzere;
Sayın Samur;
Torfa dikmişsiniz. O da kuru gözüküyor. Torfun her yeri suyu almayabiliyor. Ben bir hafta kadar suda bekletip toprak ve torf ile karışım yaparak dikmiştim. Yeni diktiğinizi söylüyorsunuz. Büyük yaprakların tamamına yakınını koparırsanız su ihtiyacı azalacak filizler bozulsa da yeniden canlanacaktır. Gövde üzerindeki beyaz noktacıkların her birinden zaman içinde kök salacaktır. Güneş gören yere iyice kökleninceye kadar koymamak gerekiyor.
Sayın Samur;
Torfa dikmişsiniz. O da kuru gözüküyor. Torfun her yeri suyu almayabiliyor. Ben bir hafta kadar suda bekletip toprak ve torf ile karışım yaparak dikmiştim. Yeni diktiğinizi söylüyorsunuz. Büyük yaprakların tamamına yakınını koparırsanız su ihtiyacı azalacak filizler bozulsa da yeniden canlanacaktır. Gövde üzerindeki beyaz noktacıkların her birinden zaman içinde kök salacaktır. Güneş gören yere iyice kökleninceye kadar koymamak gerekiyor.
Apartmanda oturunca iyi bahce topragı bulmak zor oluyor.Ciceklerin genellikle torfta,ya da torf kum karısımında.Teşekkür ederim önerilerinizi uygulayacagım.
Lonicera
04-01-2015, 19:53
Önümüzdeki hafta gece eksi derecelere düşeceği haberi verildikten sonra, depo olarak kullanılan odalardan birine bazı bitkileri bir çırpıda taşıdık. Sarı borazan göz bebeğimiz olduğu için öncelik onun oldu. Beyaz ve pembe onun kadar şanslı değiller. Sarı hala çiçek açıyor maaşallah. İnşallah tohum bağlar da önümüzdeki yıl tohum paylaşım etkinliğinde yerini alır.
hercai73
01-02-2015, 20:28
Önümüzdeki hafta gece eksi derecelere düşeceği haberi verildikten sonra, depo olarak kullanılan odalardan birine bazı bitkileri bir çırpıda taşıdık. Sarı borazan göz bebeğimiz olduğu için öncelik onun oldu. Beyaz ve pembe onun kadar şanslı değiller. Sarı hala çiçek açıyor maaşallah. İnşallah tohum bağlar da önümüzdeki yıl tohum paylaşım etkinliğinde yerini alır.
arkadaşlar hangi renk olursa olsun farketmez elinde brugmansia tohumu ya da çeliği bulunanlardan mümkünse istiyorum. Çok dua ederim teşekkürler:cool:
sındırgılı
08-02-2015, 07:49
son durumlari ;
Galiba kurtaracagiz ; ama hasar buyuk :((
tarabyali
08-02-2015, 22:01
son durumlari ;
Galiba kurtaracagiz ; ama hasar buyuk :((
sayin sindirgili insallah birsey olmaz ama yaptigin kesim zaten yanlis gelecek yila sihatli sürgünler olmasi icin gacen yilki sürgünlerin bes santim kadar üzerinden kesecaktin siz hic budamamissiniz bana sorarsaniz ben her yil toprak seviyesinden keserim her yil cok cok kuvvetli sürgünler alirim bu cicek üc dört ayda zeten agac oluyorlar seneye baska türlü yaparsin hepsi kurursa yardimci oluruz caniniz sag olsun..
sındırgılı
08-02-2015, 22:11
sayin sindirgili insallah birsey olmaz ama yaptigin kesim zaten yanlis gelecek yila sihatli sürgünler olmasi icin gacen yilki sürgünlerin bes santim kadar üzerinden kesecaktin siz hic budamamissiniz bana sorarsaniz ben her yil toprak seviyesinden keserim her yil cok cok kuvvetli sürgünler alirim bu cicek üc dört ayda zeten agac oluyorlar seneye baska türlü yaparsin hepsi kurursa yardimci oluruz caniniz sag olsun..
Sn.Tarabyali
Ben budama yapmadim, yapamadim. Daha kis bitmedi, yarin tekrar kar bekleniyor. Hele biraz havalar isinsin.
Yaptigim kesim, sadece ici bosalmis dallari imha edip kestigim yerleri asi macunu ile kapatmak.
Daha havalar isinmadi;
Ilgin icin tesekkurler..
Lonicera
06-03-2015, 18:45
İçeriye alıp güç bela donmaktan kurtardığımız sarı brugmansia tohum bağlayacak gibi görünüyor. İnşallah tutar da dağıtıma koyarız.
athena -asena
06-03-2015, 19:53
Benim bahçedekilerde soğuklardan kurudular inşallah köklerinden tekrar patlar.Kapalı ortamda koruma altına aldıklarım yeşermeye başladı.
sındırgılı
06-03-2015, 20:07
Govdede yesili bulana kadar budadim. Koke geldim. Malc olarak kullandigim at boku bile care olmamis. Beklemeye devam..
aydindeniz
17-04-2015, 14:53
melekler ne durumda??
athena -asena
17-04-2015, 19:36
Daha bizimkilerde bir hareket yok.
Ben hala balkona cikaramadim bozulacak diye....
athena -asena
20-04-2015, 19:46
Kisi kapali ortamda gecirenlerde uyanmaya basladi.
athena -asena
20-04-2015, 19:48
Bağ evindekiler köklerinden filizlenmisler.
aydindeniz
21-04-2015, 10:43
sanırım hatayda olmanın avantajını yaşıyorum. kış buradada çok sert çekmesine rağmen meleklerim tamamen hasarsız atlattılar. nerdeyse ağaç boyuna ulaşmış olanları yaklaşık bir ay önce iyice budadım. şu anda tekrar yapraklarla dolular ve çiçek tomurcukları iyice belirmiş durumda. başka bir yerdeki sarı meleğimi ise budamamıştım. üzeri tamamen çiçeklenmiş durumda. neyse meleklerini kaybedenler üzülmesin havalar iyice düzelince herkese çelik gönderirim.
Cok guzel bir haber sevgili aydindeniz :)
cengoakca
29-04-2015, 15:21
Herkese selam.
İstanbul dayım.
Benim balkonum kuzey batıya bakıyor.Öğleden sonra akşama kadar güneş görüyor.
Bu çiçek balkonda bakılır mı?
Nereden bulabilirim?
Saygılar.
bu bitki oldukça zararlı bir bitki. bizzat zararını görmüş ve yaşamış arkadaşım var. şaka yapmışlar. nasıl olduğunu buradan yazamayacağım fakat berbat halisünasyonlar gördüren hatta intihara götüren durumlar olduğunu duymuştum. merak edenler için internetten boru otu yazıp araşltırın. ****** olduğu haliyle değilde belirli işlemlerden geçtikten sonra zararlı hale geliyor. onu da yazmayacağım. merak edenler biraz araştırsın.
athena -asena
30-04-2015, 00:24
6 yıldır bahçemde yaydığı güzel kokusu ve muhteşem görüntüsü var ben bir zararını görmedim. O kadar çok köklendirip ve çelik olarak ta dağıttım ki hiç zararını duymadım.
tarabyali
04-05-2015, 14:05
arkadaslar sizlerle bir konuyu paylasmak istedim 2014/2015 yili kisi türkiyede bayaga sert gecti ben istanbulun en soguk semtindeyim (tarabya)ben kisin avrupadaydim komsum benim bahcemin fotografini cekmis bana yolladi bahcede 20cm asan kar vardi bu kar birkac gün devam etti üc kok melek borularimi deneme amacli toprakta biraktim yaptigim üzerlerini toprakla kapatmak oldu hava almasi icin iki yana lastik hurtum koydum ve 4 hafta önce üzerindeki topraklari actim cok cok merakta ediyordum baktim kökler yesil su anda filizler cikmaga basladi bunuda denemis oldum artik melek borularini bahceden cikarip koruma altina almayacagim kökleri toprak seviyesinden keserek üzerlerini torfla diyilde toprakla kapatin isik alacak seffah naylonla kapatin naylon rüzgardan ucmamasi icin yanlarina tas koyum hicbirsey olmadan kisi atlatabilirsiniz naylonu secerken posta ambalaj naylonlari var naylon kücük kücük baloncuklarla yapilmis en iyi bununla yapiniz hava almasi icin naylonu delerek lastik hortum koyun ve sonuca ulasacaginizi saniyorum ben bu kisi atlattim hersey güzel yolunda problem yok saygilar...
tarabyali
10-05-2015, 11:26
Bağ evindekiler köklerinden filizlenmisler.
bu böyle kesilmesi güzel güzelde kis icin kapatirsan birsey olmuyor iceriye almagada gerk yok iyi bir düsünce kolaygelsin
athena -asena
10-05-2015, 17:57
Sayın Tarabyali ben aralık ayında kalp krizi geçirdim o aralarda havalar birden soğudu saramadım yoksa Ben dibine de fındık çonçisi koyup sarıyordum bir şey olmuyordu. 1 metreden kesip çeliklerden de çoğaltıyordum bu sene onuda yapamadım.Bağ evindekiler neyse kökünden patladılar ama evin bahçesindekiler de hala hareket yok.
tarabyali
11-05-2015, 09:15
Sayın Tarabyali ben aralık ayında kalp krizi geçirdim o aralarda havalar birden soğudu saramadım yoksa Ben dibine de fındık çonçisi koyup sarıyordum bir şey olmuyordu. 1 metreden kesip çeliklerden de çoğaltıyordum bu sene onuda yapamadım.Bağ evindekiler neyse kökünden patladılar ama evin bahçesindekiler de hala hareket yok.
sayin (athena -asena) öncelikle gecmis olsun allah sifa versin bende gecen yil 4+5 ay hastanelerden cikamadim hanimi bel fitigi amaliyati derken büyük sikinti yasadim neyse ikimizede gecmis olsun benim asil memleketim ordu biz ona findik kapsülü deriz iste o bana cok lagazim kis icin ama istanbul nereeeeee ordu nereeeeeeee findik kapsülü cok cok iyi maclamak icin sizde sorun yok bende artik bahceden kaldirmayacagim toprak hizasinda kesip üzerlerini kapatacagim su iki hafta önce türkiyede idim ben oradayken kisi bahcede geciren melekler filizlemislerdi bunuda ögrendik size kolay gelsin...
aydindeniz
11-05-2015, 14:21
selam, datura ile brugmensia farklı bitkiler. datura daha çok otsu - çalı formunda bir bitki. anadoluda daturanın meyvalarını tedavide kullanan yanlış bir zihniyet var. özellikle karadeniz ve doğu anadolunun kuzey kesimlerinde acil servislere datura zehirlenmesi ile birçok hasta başvurur. meyvaları zehirli olmasına rağmen yemediğiniz sürece daturayı bile beslemenizde bir sakınca yoktur. melekleri ise farklı bir bitkidir. internetten sizin için bulduğum bir yazı:
Tatula ( datura) cinsi bitkiler patlıcangiller ( solanaceae ) familyasından olup on kadar türü bulunmaktadır.Tek ya da iki yıllık otsu bitkilerdirler. Daha önceleri ayni familyadan olan 'brugmansia' cinsi de bu türden sayılıyormuş.
Bazı datura türleri ( Datura stramonium,Datura inoxia,Datura metel ) yurdumuzda da doğal olarak yetişmektedir. Halk arasında bu bitkiye; boru çiçeği, şeytan elması, eşek hıyarı,dikenli elma,deli otu, dikenli ceviz..... gibi çok sayıda ad verilmiştir.
Tatulala yaz aylarında huni ( trompet ) şeklinde, beyaz,pembe ve mor renkli iri gösterişli çiçekler açar. Bazı türlerinin ise çiçekleri katmerlidir. İri olan yaprakları kötü kokuludur,meyve kapsülleri ise ceviz şeklinde ve dikenli olur.Yabani olarak yol kenarlarında yetişen daturanın .çok sayıda da kültür türleri ve çeşitleri üretilmiştir.
Tatula sıcak iklimleri sever,soğuğa karşı dayanıksızdır.Güneşli yerlerde ve nemli, humusça zengin topraklarda iyi gelişir.Kışın kuruyan bitki çoğu zaman ilkbaharda yeniden köklerinden filizlenerek hızla büyür.
Tatula tohumdan üretilir.Yetiştirilmesi kolay,bakım istemeyen bir çiçektir..
Tatula çok zehirli bir bitkidir,eldivenle tutulmalıdır.Yaprakları ve meyvesi ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Tatula ( Datura ), çalı türü bir süs bitkisi olan Meleklerin borazanı ya da meleklerin trompeti denilen Brugmansia ile karıştırılmaktadır.Bu iki bitkinin çiçekleri birbirine benzemesinden ileri gelmektedir.Ancak meleklerin borazanı bitkisinin çiçeklerinin ağzı yere bakar ( sarkıktır ) ve çok güzel kokuludur.
kaynak:Cittaslow Botanik Park: TATULA (Boru Çiçeği) (http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/08/tatula-boru-cicegi.html)
tarabyali
12-05-2015, 09:17
selam, datura ile brugmensia farklı bitkiler. datura daha çok otsu - çalı formunda bir bitki. anadoluda daturanın meyvalarını tedavide kullanan yanlış bir zihniyet var. özellikle karadeniz ve doğu anadolunun kuzey kesimlerinde acil servislere datura zehirlenmesi ile birçok hasta başvurur. meyvaları zehirli olmasına rağmen yemediğiniz sürece daturayı bile beslemenizde bir sakınca yoktur. melekleri ise farklı bir bitkidir. internetten sizin için bulduğum bir yazı:
Tatula ( datura) cinsi bitkiler patlıcangiller ( solanaceae ) familyasından olup on kadar türü bulunmaktadır.Tek ya da iki yıllık otsu bitkilerdirler. Daha önceleri ayni familyadan olan 'brugmansia' cinsi de bu türden sayılıyormuş.
Bazı datura türleri ( Datura stramonium,Datura inoxia,Datura metel ) yurdumuzda da doğal olarak yetişmektedir. Halk arasında bu bitkiye; boru çiçeği, şeytan elması, eşek hıyarı,dikenli elma,deli otu, dikenli ceviz..... gibi çok sayıda ad verilmiştir.
Tatulala yaz aylarında huni ( trompet ) şeklinde, beyaz,pembe ve mor renkli iri gösterişli çiçekler açar. Bazı türlerinin ise çiçekleri katmerlidir. İri olan yaprakları kötü kokuludur,meyve kapsülleri ise ceviz şeklinde ve dikenli olur.Yabani olarak yol kenarlarında yetişen daturanın .çok sayıda da kültür türleri ve çeşitleri üretilmiştir.
Tatula sıcak iklimleri sever,soğuğa karşı dayanıksızdır.Güneşli yerlerde ve nemli, humusça zengin topraklarda iyi gelişir.Kışın kuruyan bitki çoğu zaman ilkbaharda yeniden köklerinden filizlenerek hızla büyür.
Tatula tohumdan üretilir.Yetiştirilmesi kolay,bakım istemeyen bir çiçektir..
Tatula çok zehirli bir bitkidir,eldivenle tutulmalıdır.Yaprakları ve meyvesi ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Tatula ( Datura ), çalı türü bir süs bitkisi olan Meleklerin borazanı ya da meleklerin trompeti denilen Brugmansia ile karıştırılmaktadır.Bu iki bitkinin çiçekleri birbirine benzemesinden ileri gelmektedir.Ancak meleklerin borazanı bitkisinin çiçeklerinin ağzı yere bakar ( sarkıktır ) ve çok güzel kokuludur.
kaynak:Cittaslow Botanik Park: TATULA (Boru Çiçeği) (http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/08/tatula-boru-cicegi.html)
bu bir uzman tavsiyeleri tesekkürler...
athena -asena
19-05-2015, 23:14
Brugmansia da yapraklanmaya başladı.
Brugmansia çeliği gönderebilecek kimse varsa çok duacı olurum, Ankara da bahçede kışın ise kapalı balkonda bakmayı amaçlıyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim
Lonicera
20-05-2015, 12:44
Nihayet tohumları olgunlaştı. Pembe olanın tohumu çok az oldu.Yoğun kokulu sarı ise daha fazla. Katmerli beyazı zorladım ama tohumlar baklası içinde gelişemeyip çürümüşler.
hercai73
20-05-2015, 16:04
benim satın aldığım tohuma hic benzemiyor galiba türü değişik
Lonicera
20-05-2015, 17:09
benim satın aldığım tohuma hic benzemiyor galiba türü değişik
Sizin satın almış olduğunuz tohum belki dışındaki süngerimsi dokudan ayıklanıp satışa sunulmuştur. İçinde küçük mercimek benzeri tohum mevcut. O siyah süngerimsi dokuyu çıkarınca tohumun özüne ulaşılıyor. Brugmansia' nın tüm tohumları bu şekilde, türle alakası yok. Ama bazı satıcılar Datura' yı da melek borazanı olarak satışa sunabiliyorlar. Bunun pek çok örneğini bizzat yaşadım.
Lonicera
21-05-2015, 14:42
Kışı içeride geçiren pembe azıcık sıcağı görünce çalışmaya başladı.
Lonicera
03-06-2015, 14:15
Nihayet....Geçtiğimiz yıllarda kokusu yoktu hiç pembesinin. Ama dün akşam tek çiçek her tarafı kokuya boğmuş resmen. Sanırım akşam gün batımından sonra iyice belirginleşiyor kokuları. Gerçi sarı için farketmiyor hiç. 7/24 kokarım diyor:))
athena -asena
03-06-2015, 19:34
Pembesi akşamları çok güzel kokuyor.
Lonicera
05-06-2015, 12:25
İnsan kafasından büyük:))) Bu kadar iri olmasını karakafes otundan yaptığım çaya bağlıyorum. Tam bir potasyum deposu bu ot. 3.günü, hala mis gibi kokuyor.
Lonicera
05-06-2015, 20:10
Şimdi şu meleği satın alsanız pembe diye ve bu renk açsa ne düşünürsünüz?
Lonicera
05-06-2015, 20:13
Tabii ki satıcı tarafından kandırıldım dersiniz. Kim olsa aynı şeyi düşünür. İşin doğrusu hiç de öyle değil aslında. 2 saat sonra çekilen bu resim kenarlardan pembeleşmeye başladığını gösteriyor. İlk açtığında kremsi beyaza çalan renk saatler sonra pembe, bir kaç gün sonra neredeyse kırmızı oluyor.
athena -asena
05-06-2015, 23:06
Sayın Lonicera tam rengini alınca tekrar fotoğrafını paylaşırmısınız.
Lonicera
06-06-2015, 11:40
Tamı tamına 13 saat sonraki hali. Renge bakar mısın? Bu gece veya sabaha karşı ağzını açıp kokusunu salmaya başlar. İşte o zaman biraz daha pembemsi oluyor. Daha sonra renk giderek açılıyor.
Lonicera
08-06-2015, 11:32
Ağzı açılmış ve koku vermeye başlamış hali. 4.günü.
sındırgılı
12-06-2015, 09:02
Bizimkiler kıştan yoğun hasarlı çıktılar. Fakat, Sn.MUtludan aldıklarımda yavaş yavaş büyümeye başladılar. 1. Resimler, Kışı hasarlı atlatanlar
sındırgılı
12-06-2015, 09:05
Bu da hala Sürgün verecek..
sındırgılı
12-06-2015, 09:08
Beyazım da kendine geldi :Double Çiçekli..
sındırgılı
12-06-2015, 09:12
Yeniler ;
sındırgılı
12-06-2015, 09:19
Mazide kalan anlar ; Fotoğrafı gösterip sen geçen sene bu kadar heybetliydin deyip ayağa kalkmasına çalışıyorum..
günebakan
12-06-2015, 10:52
Beyaz olduğunu düşündüğüm melek borazını (zira daha çiçeğini görmedim) yaprak döküyor neden olabilir acaba?
sındırgılı
12-06-2015, 13:57
Köklerinde problem Olmasın..
Beyaz olduğunu düşündüğüm melek borazını (zira daha çiçeğini görmedim) yaprak döküyor neden olabilir acaba?
Aşırı sulama veya çok az sulama, kırmızı örümcek, unlu bit... :)
Fotoğraf yükleyebilirseniz daha iyi bir çözüm üretebiliriz.
günebakan
13-06-2015, 08:26
İşte yapraklarını döken borazanı bakalım ne hata yapıyormuşum ayrıca bu sene ilk defa kırmızı örümcek yok çok şükür:)
558970
558971
Yetersiz ışık, bu mevsimde daha fazla güneş ışığı alan bir yere almalısınız.
günebakan
13-06-2015, 14:14
Tamam teşekkürler :)
Yaprak dökülmesinin bendeki sebeplerinden biri kırmızı örümcek. Ancak ev içinde olması yerine balkonda çok daha güzel oluyorlar. Kışın mecburen ev içine almış olduğum meleklerin borazanlarını yapraklarını kopartarak ve ilaçlayarak balkona çıkardım. Şu anda her yerinden güçlü ve sağlam yaprak çıkartmaya başladılar. Ancak birkaç defa arka arkaya ilaçlama yapmak gerekiyor.
Her ikisi de sarı çiçekli.
559049
günebakan
13-06-2015, 17:02
Geçen sene kapalı balkonda iken kırmızı örümcekten çok zor kurtarmıştım şimdi apartman içinde camın önünde dururyor kırmızı örümcek yok ama yaprak döküyor bakalım nasıl gönlünü yapacağız:)
tarabyali
21-06-2015, 09:00
arkadaslar meleklerin borulari ile birkac yildir ilgileniyorum bu yil ilk defa bu cicegim uc kurusu gibil bir hastaligina rasladim ne yapacagimida bilemiyorum sizlere resimliyorum dikkatlice bakarsaniz nedemek istedigimi daha iyi anlarsiniz bu hastalikla karsilasan arkadaslar varsa konusalim saygilar,,,
tarabyali
21-06-2015, 09:02
arkadaslar meleklerin borulari ile birkac yildir ilgileniyorum bu yil ilk defa bu cicegim uc kurusu gibil bir hastaligina rasladim ne yapacagimida bilemiyorum sizlere resimliyorum dikkatlice bakarsaniz nedemek istedigimi daha iyi anlarsiniz bu hastalikla karsilasan arkadaslar varsa konusalim saygilar,,,
tarabyali
21-06-2015, 09:04
athena -asena
25-06-2015, 11:11
Bu sene yaprakları çok büyük
athena -asena
25-06-2015, 11:15
Bağ evindekilerin boyu 1,5 metreye yaklaştı
athena -asena
28-06-2015, 23:10
Bu senenin ilk çiçekleri.
Arkadaşlar kırmızı meleklerin borusu çiçeği arıyorum nerden temin edebilirim katmerli olanindan
Benol Hazaroğlu
31-08-2015, 14:43
Katlarını açamıyor.
merhabalar
çiçekleri zehirli diye duydum doğrumudur
Bu yıl ilk çiçeklenen 7 tane açtı.
574315
574316
bnymnblr
11-09-2015, 10:54
Bu bitkiye patlıcan aşılanabiliyordu sanırım patlıcanlarda epey güzel oluyormuş
eneskrky
11-09-2015, 11:49
evet ben duymuştum hatta örneğinide gördüm şahane bir gelişme gösteriyor
In God We Trust
12-09-2015, 11:21
Bu bitkiyi uzun zamandır elde etmeye çalışıyorum ama bulamıyorum artık tohumdan üreteceğim
copur 09
12-09-2015, 12:22
Ben, sarı çiçekli, gövdesi koyu renkli olanina on beş gün kadar önce patlıcan asiladim. Durgun olarak duruyorlar. Benim merakım patlicanlari zehirli olur mu?
bnymnblr
12-09-2015, 23:46
Benim Alanyalı tanıdığımın söylediğine göre herhangi bir sorun olmuyormuş patlıcan bitkisi brugmansia nın sadece kökünü kullanıyormuş. brugmansia da çok yıllık olduğu için sıcaklık elverdikçe her zaman ürün alabileceğiniz bir bitkiniz oluyor. kışın yanlış hatırlamıyorsam donmuyormuş bildiğim kadarıyla ama yapraklarını döküyormuş
tarabyali
16-09-2015, 08:28
bu yil meleklerle pek ilgilemen yok sanirin ben bir sonbahar paylasimi yapayim diye düsundum doga seven arkadaslara kolay gelsin
tarabyali
16-09-2015, 08:34
bu yil meleklerle pek ilgilemen yok sanirin ben bir sonbahar paylasimi yapayim diye düsundum doga seven arkadaslara kolay gelsin
tarabyali
16-09-2015, 08:37
Sayın tarabyalı;
İlgilenen çok ancak bu yıl nedense çoğu arkadaşın meleklerin borularında sorunlar oldu. Bir kısmı kışın kurudu. En fazla çeşidin olduğu, yurtdışından özel gübrelerini bile getirten sizde bile paylaşım sınırlı kaldı. Bende geçen yılda çiçek açan sarılardan biri 7 çiçek açabildi. Çiçekler geçtikten sonra nedense büyük yaprakların hepsi döküldü. Şimdi ikinci kez çiçek tomurcuğu oluşturmaya çalışıyor.
http://www.agaclar.net/forum/1406594-post1170.htm
tarabyali
16-09-2015, 13:18
Sayın tarabyalı;
İlgilenen çok ancak bu yıl nedense çoğu arkadaşın meleklerin borularında sorunlar oldu. Bir kısmı kışın kurudu. En fazla çeşidin olduğu, yurtdışından özel gübrelerini bile getirten sizde bile paylaşım sınırlı kaldı. Bende geçen yılda çiçek açan sarılardan biri 7 çiçek açabildi. Çiçekler geçtikten sonra nedense büyük yaprakların hepsi döküldü. Şimdi ikinci kez çiçek tomurcuğu oluşturmaya çalışıyor.
http://www.agaclar.net/forum/1406594-post1170.htm
(Sayın) muda hanım soruma cevap yazmanız çok çok iyi oldu çoğu arkadaşımızda aydınlanmış oldu evet sorun var dediğiniz gibil toprağı mı dahi avrupadan getirme rağmen tam mutlu olamadım ama yinede yönümü bahçeye dönünce olanıyla mutlu olmağa çalışıyoruz ssizlerede mutluluklar. ..
sındırgılı
18-09-2015, 20:33
Benim beyaz duble çiçek açan güzelim önce toprak ile buluştu. .sonra saksı. .duble açtı ilk başta. ..
Şimdiki yalın kat
tarabyali
21-09-2015, 15:26
eh daha ne diyelim gelin kiz gibil bizleri mutlu ediyor
tarabyali
21-09-2015, 15:34
eh daha ne diyelim gelin kiz gibil bizleri mutlu ediyor
athena -asena
22-09-2015, 21:07
Bağ evindekiler yeni yeni coşmaya başladılar.
Rengini tam olarak bilmeden sarı ve beyaz olarak aldıklarım değiştirdiğim saksılara köklenerek uyum sağladılar. Kökleri toprağa gittiği için sağlıkları bozulmuştu. Umarım beyaz renkli olanı da çıkar.
578661
Yapraklarda bu delik ve oluşumlar neden olduğunu bilmiyorum. İlaç yapmam gerekiyor mu?
578662
578663
578664
578665
Benol Hazaroğlu
23-09-2015, 13:43
Yaprak altlarına yerleşen yeşil bir tırtıl bu çiçeği çok seviyor. Hasarlar onun hasarları.
sındırgılı
23-09-2015, 14:27
Yaprak altlarına yerleşen yeşil bir tırtıl bu çiçeği çok seviyor. Hasarlar onun hasarları.
Doğru cevap..geceleri el feneri ile bir kontrol edin..Tosuncuklari bulursunuz,
Lonicera
06-10-2015, 12:50
Serin havayı gördün ya, aç bakalım devasa çiçeklerini...
tarabyali
17-10-2015, 08:06
bizim dünyamiz sonbaharin melekleri
tarabyali
17-10-2015, 08:12
tarabyali
17-10-2015, 08:19
tarabyali
19-10-2015, 13:26
arkadaslar bu yil cogu arkadasimizin melekleri kurumus sanirim kisin sert olusu ve yeteri kadar önlen almamaktan kaynaklaniyor bu melekler cok ilgi bekliyor yapraklari büyük ve tam yesil olmali besininden kaynaklaniyor bu yil bizi cok cok mutlu etti darasi cicek sever arkadaslara saygilar.
tarabyali
19-10-2015, 13:28
arkadaslar bu yil cogu arkadasimizin melekleri kurumus sanirim kisin sert olusu ve yeteri kadar önlen almamaktan kaynaklaniyor bu melekler cok ilgi bekliyor yapraklari büyük ve tam yesil olmali besininden kaynaklaniyor bu yil bizi cok cok mutlu etti darasi cicek sever arkadaslara saygilar.
Mücevher Çalısı
19-10-2015, 14:29
Melekleriniz çok güzel maşaallah...
Antalya'da pek nazlı değil, niceleri sadece suyla geçiniyor. Her bitkinin soğuğa dayanıklık sınırı var, yaşamak için ihtiyacı olan sıcaklığı istiyor o da. Brugmansia sp. için USDA Zone: 10-11...
Saygılar...
Benim brugmansialar da geç kendine geldi. Beyaz olanın hiç keyfi yok bu sene.
tarabyali
21-10-2015, 11:04
Melekleriniz çok güzel maşaallah...
Antalya'da pek nazlı değil, niceleri sadece suyla geçiniyor. Her bitkinin soğuğa dayanıklık sınırı var, yaşamak için ihtiyacı olan sıcaklığı istiyor o da. Brugmansia sp. için USDA Zone: 10-11...
Saygılar...
Evet dediğiniz doğru birkaç yıldır bayağa uğraştim kışın içeri aldım bir hayli zor iş geçen yıl üç kökü bahçede bıraktım ****** koruma önlemlerini alarak geçen yıl kış zor geçmesine ramen ayakta kalmaları başardılar bu yıl hepsini bahçede bırakacağım yanı ya allah ya kısmet misali inşallah seneye yine başarılı çıkarlar herkese kolay gelsin
athena -asena
21-10-2015, 18:09
Sayın tarabyali merhaba bence bu sene de içeriye alabildiğinizi alın son 10 yılın en soğuk kışı olacak diyorlar. Bende bu sene ne yapacam bilmiyorum evi kat karşılığı müteahhite verdik çiçekleri nereye koyacam bimiyorum hepsini güzelce saracam inşallah donmazlar.
tarabyali
22-10-2015, 21:46
Sayın tarabyali merhaba bence bu sene de içeriye alabildiğinizi alın son 10 yılın en soğuk kışı olacak diyorlar. Bende bu sene ne yapacam bilmiyorum evi kat karşılığı müteahhite verdik çiçekleri nereye koyacam bimiyorum hepsini güzelce saracam inşallah donmazlar.
sayin athena -asena dogru diyorsunuz gecen kista bayaga sert gecti bayaga kis oldu ama benim üc kök bahcede kalmisti ücüde mücadeleyi kazandi adapazarinda bir arkadasimi ziyarete gitmistim oradan geri dönerken bir balye saman getirdim onlarla saracegim kader diyecegiz metoroliji cogu zaman yaniliyor bence bu yil cok kis olacagi abartili buluyorum bir görelim seneye yine burada yazisiriz insallah hepimizinki sorunsuz kisi atlatir kolaygelsin
copur 09
27-10-2015, 16:50
Bunun cinsini ve aşılı patlıcanın yenip yenmeyeceğini söyleyebilir misiz?
tarabyali
28-10-2015, 03:51
Bunun cinsini ve aşılı patlıcanın yenip yenmeyeceğini söyleyebilir misiz?
sayin.QUOTE=copur 09;1416769] ne demek istediginiz tam olarak belli diyil insanlar zakkumuda evlerinin önünde cicek olarak yetistiriyorlar ama yemiyorlar ve zakkumda asiri derecede zehirlidir bu sizin daturanizda zehirlidir yenmez yapraklariylada oynamayin cocuklardan uzak tutun zehirlidir kolay gelsin.
Mutlu Kutlu
28-10-2015, 06:45
Özellikle akşama doğru ve tüm gece sabaha kadar, müthiş bir parfüm kokusu.
Güç toplayıp hepsi aynı anda açıyor bütün brugmansia fidanları, 7-10 gün civarında bu çiçek açma devam ediyor.
canas_34
29-10-2015, 20:35
Merhaba,ortadaki resimdeki Datura sanırım,meleklerin borusu değil.
tarabyali
06-11-2015, 22:53
bu yil kisin cok sert gececegini söylüyorlar bu meleklerin borularini her yil iceriye almak insani bayaga yoruyor bu yil toprak yüzeyinden keserek üzerlerini cürütülmüs bahce homoslariyla kapatip üzerlerine gördügünüz gibil saksilarla kapatip etrafini toprakla sardim bekleyip ilkbaharda ne görecegiz onu merakla bekliyoruz ama bu ilk deney diyil gecen yil basarili oldu bu yilda deneme devam ediyor...
tarabyali
06-11-2015, 23:00
bu yil kisin cok sert gececegini söylüyorlar bu meleklerin borularini her yil iceriye almak insani bayaga yoruyor bu yil toprak yüzeyinden keserek üzerlerini cürütülmüs bahce homoslariyla kapatip üzerlerine gördügünüz gibil saksilarla kapatip etrafini toprakla sardim bekleyip ilkbaharda ne görecegiz onu merakla bekliyoruz ama bu ilk deney diyil gecen yil basarili oldu bu yilda deneme devam ediyor...
nalanalgan
20-11-2015, 18:20
bende var..terasta...güneş alıyor..ağaççık şeklinde..fakat 2 yıldır hiç açmadı..çiçekler oluşur..fakat açamadan gökülüyor :( bir uç çeliği alıp yetiştirmek istiyorum bu defa içeride...fakat tam inceliklerini bilmiyorum...köke yakın mı alıcam..nasıl kesicem..su dolu bardakta köklenir mi?
tarabyali
21-11-2015, 05:41
bende var..terasta...güneş alıyor..ağaççık şeklinde..fakat 2 yıldır hiç açmadı..çiçekler oluşur..fakat açamadan gökülüyor :( bir uç çeliği alıp yetiştirmek istiyorum bu defa içeride...fakat tam inceliklerini bilmiyorum...köke yakın mı alıcam..nasıl kesicem..su dolu bardakta köklenir mi?
Sayin (nalanalgan) ben sizin ciceginizi görmedim ama nasil oldugunu tahmin edebiliyorum muhakkak topraga diktiniz bu cicek direk toprakta olmaz vede cicegi kandi kedine biraktiniz bu cicek cok cok bakim istiyor bol vitaminli homoslu yumusak toprak ve buyuk saksida olmasi gerek bu cicegin can damari Sabah aksam su cok aci günese dayanamaz aslinda cok cok kolay bir cicek ama isin püf noktasini yakalasaniz zevkini o Zaman cikarirsiniz kolay gelsin
Selamlar çelikleri suda koklendirmek için doğru zaman mıdır?
Melisa16
10-02-2016, 16:03
Soğuklardan korumak için içeri aldığım brugmansia'm ilk çiçeğini açtı ;)
Brugmansia celiklerim tuttu onlari simdi ayirsam sorun olur mu biraz daha beklemeli miyim?
596927
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
cengizildas
22-02-2016, 21:54
Ben bir bahçıvandan sonbahar başında budama yaparken 2 çelik aldım. Doğru toprağa gömdüm. Şu anda her ikisi de yapraklandı. Şimdi onları büyük saksıya alacağım. Bir şey olacağını sanmıyorum.
Brugmansiamı saksıdan yere geçirdim. Üst dalları çok iyi durumda değil, budamak istiyorum. Aslında sonbaharda budasam iyi olacaktı ama fırsat olmadı.
Bu mevsimde budarken yerden 20 cm'den sert budasam sorun olur mu? Yoksa ikinci fotoğrafta görünen filizlere şans verip 50-60 cm'den mi budamalıyım?
597113
597114
Adalet Yağcı
24-02-2016, 19:22
Sevgili gilan, aslında Brugmansiaları olabildiğince tek kök üzere yetiştirmekte fayda var diye düşünüyorum.
Tek kök yetiştiğinde formu çok daha güzel oluyor, tıpkı tijli gül gibi düşün.
Budama için seçim senin, eğer bitkinde çiçek görmek istemiyorsan o zaman 20 cm. den sert budama yap :)
Ama, yok ben çiçeklerini görüp koklamak istiyorum dersen, 50 cm.den buda :)
İlk fotoğraf sağdaki uzun dalın üzerindeki dalcıklar canlı mı?
Sanki kurumuş gibi görüyorum.
Bu dal eğilmeye başlamış, ona destek verirsen düzgün şekilde büyüyecektir, çok çabuk geliştikleri için daha sonra buna fırsat bulamayabilirsin.
Bunu bahçeye diktiğimde parmak kalınlığında 35-40 cm.lik fideydi.
Bir yıl içinde bu hale geldi.
597179
Bilgiler için çok sağ ol Adalet Abla.
Dün akşam artık daha da geç olmasın diyerek kafama göre budadım. Dallardan birini alçaktan birini yüksekten kestim. Deneyip göreceğiz bakalım nasıl olacak... Bu sene çiçek vermezse de çok sorun değil, kökü bende ne de olsa. :) Ama ilk aldığım sene baharda boyu 20 santimdi, yaz sonunda bu boya çıkmıştı ve de çiçek açmıştı. O nedenle umutluyum. Çite doğru değil de öne doğru gelsin diye öne bakan gözlerin üzerinden kestim, bilmem işe yarar mı...
Budadığım parçaları da bulduğum bir kaç saksıya üçer beşer sokuşturdum. Pek özenecek fırsat olmadı, ya tutarsa hesabı... :o
597180
597181
Adalet Yağcı
24-02-2016, 22:22
Dün akşam artık daha da geç olmasın diyerek kafama göre budadım.
Neyse, çok da kısa olmamış :)
Çelikler suyun içinde çok çabuk kökleniyorlar, çok da arsızlar merak etme hepsi de kökleneceklerdir.
O zaman birkaçını suya koyayım ben. :)
Gardenias
20-03-2016, 23:07
En çok açani; tek katlı olanları. .
En çok kokan; sarı renkli olanı. .
Sarı renkli tek kat olan 7/24 kokuyor.Tam bir "Aksam Sefasi"..
Akşam olmasıyla beraber artan nefis bir koku metrelerce öteden duyuluyor.Nasil Magnolia Grandifloranin kokusu çok ağır değil ama müthiş bir parfumse;bu da öyle. .Müthiş bir koku,ama çok ağır değil. Tanımlamak gerekirse kolonyamsı tazeleyici bir koku denebilir..İçinde biraz limon kokusu notasi da var..
ÜSTELİK BU SARI BRUGMANSİA YIL BOYU NONSTOP AÇIYOR. Çiçekleri de iri (yaklasik 1 karış boyunda) ve çok gösterişli. .Sarı brugmansia kışa da en çok dayanan tipi..Yaklaşık 3 m.ye kadar boylaniyor. (Bu türe Dalay Lama diye ad takmışlar)
Zone 8a -8b-9a-9b-10a-10b ve 11 de yetisebiliyor.
Zone 8a da yetişmesi demek ; -12 C dayanabilir demek oluyor..
Kendi içinde Brugmansialar yapılarına göre; alt grup tipleri olarak;
1- B.Aurea
2- B.Candida
3- B.Sanguinea
4- B.Suaveolens ..... diye ayrılıyorlar
Brugmensia; içinde tıpta tedavide kullanılan ,Atropin,Scopolamin ve Hyocyanin içeriyor.
Bitkinin her kısmı ZEHİRLİ.
Ağaç; arılar ,kelebekler ve kuşları çekici ozellikte. .Hemen hemen tüm brugmansialar çok hızlı gelişiyorlar.
Düz beyaz çiçekli olanlar B.Arborea ve Charliston diye 2 çeşit olabiliyor.Charliston olanlarda çiçek etekleri fırfırlı görünümde. .
Charliston olanlar Zone 10a-10b ve 11 de yetişiyor. Yani ancak -1 C dayanabiliyor; soğuğa daha hassas. Yaklaşık 5m.ye kadar boy yapabiliyor.Çiçeklerini sadece sonbahar ve kış başında açıyorlar. Çiçekleri bu sekilde..
601166
B.Arborea tek kat beyaz renli çiçekli;Zone 9a-9b-10a-10b ve 11 de yetisebiliyor. Yani -3 C kadar dayanabiliyor.YIL BOYU SÜREKLİ ÇİÇEK AÇIYOR. 601162
Çiçekleri bu sekilde...
Katmerli beyaz çiçekli olanlar; yaklaşık 3 m.ye kadar boylaniyorlar.
Zone 7b-8a-8b-9a-9b-10a-10b ve 11 de yaşıyorlar. Zone 7b ; -14 C kadar dayaniyorlar.(Ilıman iklimlerde kış da dahil olmak üzere) YIL BOYU SÜREKLİ AÇIYORLAR. Çicekleri şu şekilde,
601168
Brugmansialarda önce vegetatif gelişmeyi sağlayan yapraklar oluşuyor. Bu yaprakların bakıldığında sağ ve Sol kısmı birbirine simetrik ve eşit. Brugmansianın açmadan önce bir catallanma, yani Y yapması ,gerekiyor. Bu Y yi yapmadan önce çıkardığı yaprak şu şekilde. ..
Görüldüğü gibi sağ ve Sol yarı eşit değil. Bu bitkinin çatallanma yapacağının, yani sonradan açacağının habercisi..Herkes kendi brugmansiasında bu yaprağa bakabilir..Bu yaprağı gördü mü sorun yok,bitki açmaya başlayacaktır.
601172
Çelik alırken Y den önceki kısım, yani vegetatif kısımdan çelik alırsanız bitki vegetatif kısmı tamamlayıp, sonra Y yapıp sonra, yani geç çiçek acar..
Ama Y nin üstünden çelik alırsanız vegetatif gelişmeyi tamamladım erişkinim diye düşünüp kısa sürede tekrar bir Y yapar ve erken çiçek açar. .
Brugmansialar bir hipopotam gibi sıvı gubrelenmeyi hızla içlerine çekerler. .Sık gübrelenmeyi severler.
Toprağa dikili olanlar,haftada en az 1 defa NPK ile gubrelenmelidir(Haftada 2 de olabilir). Ancak NPK daki phosfor miktarı yüksek olmamalıdır. (Ortadaki P harfi)
NPK ; 15-5-10 veya 30-10-20 seçilebilir. Haftada en az 1 defa 1 çorba kaşığı NPK sulandırılmış olarak verilmelidir.
Fazla azotlu gübrelenme yapraklarda sararma veya yaprak dökülmesi şeklinde kendini belli eder,o zaman gübrelemeyi kesip biraz ara verebilirsiniz.
Brgmansialar eğer tohumdan yetiştirilmişse 1 yıl içinde çiçek açarlar,bazısının türüne göre çiçek açması 18 ayı bulur..(Özellikle B.Arborea tipiyse).
Hatta nadiren 3.yaşına kadar açmayanlar bile olabilir.
Ancak 1.yıl çiçeklenmesi nispeten azdır.Brugmansia ne kadar gelişmişse çiçek oluşumu da o kadar güzel ve fazla olacaktır;bu da aynı oranda mis gibi kokuya delalet eder.(Bir sürü kokulu zambağın aynı anda çiçek açtığını düşünün, nasıl bir parfüm bulutu oluşacaksa;brugmasiaları da ters bir zambak öbeği gibi düşünebilirsiniz.) Genelde tam çiçek şölenine geçmeleri 3 yılı bulur.
Eğer Brugmansianız hala çiçek açmadıysa ;bu ,çeliğinizin Y nin altından, vegetatif kısımdan, alındığını gösterir.
Bu arada kök gelişimi de önemli...Kök gelişimini 3 ila 5 yılda tamamlar.
Brugmansialar tüm çiçeklerini Y oluşturduktan sonra bu hattın üzerinde açarlar,ayrıca Brugmansialar çiçeklerini genelde yeni gelişen odunsu kısmın üzerinde açarlar.O yüzden birkaç yılda bir budayarak gençleştirme yapabilirsiniz..
Burada Antalya'da Brugmansia'ya "Boru Çiçeği" veya "Meleklerin Borusu" diyorlar,bence de Türkçeleştirme adına hoş bir ad.Bundan sonra ben de boru çiçeği diyerek devam edeceğim.
Boru çiçeği Y yi oluşturduktan sonra, önce yukarı doğru bir çanak oluşturur,buradan çiçek gelişecektir.Çiçek dolgunlaşmaya başladıktan sonra yukarı doğru olan çanak yön değiştirir ve aşağı doğru yönlenir ve buradan çiçek açar.Çok az türünde horizantal(yatay) çiçek açma gözlenir.
Boru çiçeğinin çiçeklenmesi Y nin üzerinde olacağından henüz Y oluşturmadıysa bu ana gövdedir/üstünde küçük yapraklar vardır),vegetatif gelişmeyi sağlar.Bu gövdeden çıkan bütün sürgünleri koparın ki bitkinin gücü Y yapmaya dolayısıyla çiçeklenmeye gitsin..Y yaptıktan sonra da Y nin altındaki yaprakları koparın.
Meleğiniz genç olduğu için ilk yıl,normalde türü katmerli olsa da, bazen sadece tek katlı çiçekler verebilir.O zaman paniklemeyin,muhtemelen ikinci yıl katmerli çiçeklere kavuşacaksınız demektir.Hatta bitkiniz 3 veya daha fazla senelikse bile, bazen haşere istilasına uğraması veya gübresiz kalması durumunda, tek katlı çiçekler verebilir.O zaman hemen bitkiyi istila eden haşere var mı veya besinsiz mi kaldı, strese mi girdi diye araştırın.
Meleğinizin bir yaprağını elinizle ezerseniz, onların domates bitkisine ne kadar benzediğini görürsünüz;dolayısıyla domatese verilen gübreler Boru çiçeğine de çok iyi gelir.
NPK nın dışında eser elementler de çiçeğe verilmelidir.Ayda bir, Mangan ve Magnesium gibi...
Verme imkanınız varsa tavşan gübresi meleğe iyi gelir.
Meleğinizi çok aşırı sulamayın ,gövdesi yumuşayarak, onu kaybetmeye neden olabilirsiniz.
Melekler çok aşırı sıcak havayı sevmezler; çiçeklerini açma yoğumluğunu biraz azaltırlar,ancak bir sonraki ay gene bol miktarda çiçek açaktır.En iyi ve bol çiçeklenmeyi sonbaharda yaparlar..
Eğer düzenli gübrelerseniz (türüne göre) istisnasız bütün yıl çiçek açacaktır.
Bu bilgilerden sonra işte size Antalya 'dan bir melek. (Burada kimileri "boru cicegi" diyorlar)http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160320/6e1fccea32bac64ec5e8ea79eb2673ee.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160320/f5341b1ffb6f3ad08773f28e98d7e751.jpg
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gardenias
21-03-2016, 01:28
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160321/9d25401fe2330a2698b3a75b2d6b527b.jpg601173
601174
601175
601177
601178
Gardenias
21-03-2016, 01:30
601179
601181
601182
601183
601184
drhegeli
22-03-2016, 12:23
Sn Gardenias, yüklediğiniz fotoğraflardan bazıları brugmansia değil. Kimi iochroma, kimi datura, kimi de oynanmış... Mavi renkli ve tonlarında brugmansia yok zaten...
Bir de kaynağınızı belirtseniz... :)
Gardenias
22-03-2016, 12:41
En çok açani; tek katlı olanları. .
En çok kokan; sarı renkli olanı. .
Sarı renkli tek kat olan 7/24 kokuyor.Tam bir "Aksam Sefasi"..
Akşam olmasıyla beraber artan nefis bir koku metrelerce öteden duyuluyor.Nasil Magnolia Grandifloranin kokusu çok ağır değil ama müthiş bir parfumse;bu da öyle. .Müthiş bir koku,ama çok ağır değil. Tanımlamak gerekirse kolonyamsı tazeleyici bir koku denebilir..İçinde biraz limon kokusu notasi da var..
ÜSTELİK BU SARI BRUGMANSİA YIL BOYU NONSTOP AÇIYOR. Çiçekleri de iri (yaklasik 1 karış boyunda) ve çok gösterişli. .Sarı brugmansia kışa da en çok dayanan tipi..Yaklaşık 3 m.ye kadar boylaniyor. (Bu türe Dalay Lama diye ad takmışlar)
Zone 8a -8b-9a-9b-10a-10b ve 11 de yetisebiliyor.
Zone 8a da yetişmesi demek ; -12 C dayanabilir demek oluyor..
Ev içinde, büyükçe bir saksıda da yetiştirilerek, harikulade kokusundan istifade edilebilir..
Kendi içinde Brugmansialar yapılarına göre; alt grup tipleri olarak;
1- B.Aurea
2- B.Candida
3- B.Sanguinea
4- B.Suaveolens vs. ..... diye ayrılıyorlar
Brugmensia; içinde tıpta tedavide kullanılan ,Atropin,Scopolamin ve Hyocyamin içeriyor.
Tıpta; spasmolitik,antiasthmatik,antikolinerjik,narkotik ve anestezik olarak kullanılır. Dıştan hazırlanan tentür veya direkt yaprakları ; transdermal olarak kullanılarak, ağrıları-sızıları gidermeye, dermatit,orşit,artrit,romatizma,başağrısı, enfeksiyon tedavisinde ve antienflamatuar olarak kullanılır.
Dahili olarak alinirsa ;bitkinin her kısmı ZEHİRLİ.Zehirlenmede Antikolinerjik belirtiler gozlenir.Midriazis,ağız kuruluğu,düz kaslarda paralizi, Visual ve auditoryel sikayetler,halusinasyonlar,bulanık görme, migren tarzı basağrilari, sedasyon,konfüzyon,delirium,siklopleji,taşikardi.. Ölüme kadar gidebilir.Bu belirtiler gözlendiğinde brugmansia zehirlenmesi düşünülüp ona göre tedavi yapılmalı. .(iv.hidrasyon ve sedasyon).
Brugmansia ağacı; arılar ,kelebekler ve kuşları çekici ozellikte. .
Ayrıca Hemen hemen tüm brugmansia çeşitleri çok hızlı gelişiyorlar.
Düz beyaz çiçekli olanlar B.Arborea ve Charliston diye 2 çeşit olabiliyor.Charliston olanlarda çiçek etekleri fırfırlı görünümde. .
Charliston olanlar Zone 10a-10b ve 11 de yetişiyor. Yani ancak -1 C dayanabiliyor; soğuğa daha hassas. Yaklaşık 5m.ye kadar boy yapabiliyor.Çiçeklerini sadece sonbahar ve kış başında açıyorlar. Çiçekleri bu sekilde..
601166
B.Arborea tek kat beyaz renli çiçekli;Zone 9a-9b-10a-10b ve 11 de yetisebiliyor. Yani -3 C kadar dayanabiliyor.YIL BOYU SÜREKLİ ÇİÇEK AÇIYOR. 601162
Çiçekleri bu sekilde...
Katmerli beyaz çiçekli olanlar; yaklaşık 3 m.ye kadar boylaniyorlar.
Zone 7b-8a-8b-9a-9b-10a-10b ve 11 de yaşıyorlar. Zone 7b ; -14 C kadar dayaniyorlar.(Ilıman iklimlerde kış da dahil olmak üzere) YIL BOYU SÜREKLİ AÇIYORLAR. Çicekleri şu şekilde,
601168
Brugmansialarda önce vegetatif gelişmeyi sağlayan yapraklar oluşuyor. Bu yaprakların bakıldığında sağ ve Sol kısmı birbirine simetrik ve eşit. Brugmansianın açmadan önce bir catallanma, yani Y yapması ,gerekiyor. Bu Y yi yapmadan önce çıkardığı yaprak şu şekilde. ..
Görüldüğü gibi sağ ve Sol yarı eşit değil. Bu bitkinin çatallanma yapacağının, yani sonradan açacağının habercisi..Herkes kendi brugmansiasında bu yaprağa bakabilir..Bu yaprağı gördü mü sorun yok,bitki açmaya başlayacaktır.
601172
Çelik alırken Y den önceki kısım, yani vegetatif kısımdan çelik alırsanız bitki vegetatif kısmı tamamlayıp, sonra Y yapıp sonra, yani geç çiçek acar..
Ama Y nin üstünden çelik alırsanız vegetatif gelişmeyi tamamladım erişkinim diye düşünüp kısa sürede tekrar bir Y yapar ve erken çiçek açar. .
Brugmansialar bir hipopotam gibi sıvı gubrelenmeyi hızla içlerine çekerler. .Sık gübrelenmeyi severler.
Toprağa dikili olanlar,haftada en az 1 defa NPK ile gubrelenmelidir(Haftada 2 de olabilir). Ancak NPK daki phosfor miktarı yüksek olmamalıdır. (Ortadaki P harfi)
NPK ; 15-5-10 veya 30-10-20 seçilebilir. Haftada en az 1 defa 1 çorba kaşığı NPK sulandırılmış olarak verilmelidir.
Fazla azotlu gübrelenme yapraklarda sararma veya yaprak dökülmesi şeklinde kendini belli eder,o zaman gübrelemeyi kesip biraz ara verebilirsiniz.
Brgmansialar eğer tohumdan yetiştirilmişse 1 yıl içinde çiçek açarlar,bazısının türüne göre çiçek açması 18 ayı bulur..(Özellikle B.Arborea tipiyse).
Hatta nadiren 3.yaşına kadar açmayanlar bile olabilir.
Ancak 1.yıl çiçeklenmesi nispeten azdır.Brugmansia ne kadar gelişmişse çiçek oluşumu da o kadar güzel ve fazla olacaktır;bu da aynı oranda mis gibi kokuya delalet eder.(Bir sürü kokulu zambağın aynı anda çiçek açtığını düşünün, nasıl bir parfüm bulutu oluşacaksa;brugmasiaları da ters bir zambak öbeği gibi düşünebilirsiniz.) Genelde tam çiçek şölenine geçmeleri 3 yılı bulur.
Eğer Brugmansianız hala çiçek açmadıysa ;bu ,çeliğinizin Y nin altından, vegetatif kısımdan, alındığını gösterir.
Bu arada kök gelişimi de önemli...Kök gelişimini 3 ila 5 yılda tamamlar.
Brugmansialar tüm çiçeklerini Y oluşturduktan sonra bu hattın üzerinde açarlar,ayrıca Brugmansialar çiçeklerini genelde yeni gelişen odunsu kısmın üzerinde açarlar.O yüzden birkaç yılda bir budayarak gençleştirme yapabilirsiniz..
Burada Antalya'da Brugmansia'ya "Boru Çiçeği" veya "Meleklerin Borusu" diyorlar,bence de Türkçeleştirme adına hoş bir ad.Bundan sonra ben de boru çiçeği diyerek devam edeceğim.
Boru çiçeği Y yi oluşturduktan sonra, önce yukarı doğru bir çanak oluşturur,buradan çiçek gelişecektir.Çiçek dolgunlaşmaya başladıktan sonra yukarı doğru olan çanak yön değiştirir ve aşağı doğru yönlenir ve buradan çiçek açar.Çok az türünde horizantal(yatay) çiçek açma gözlenir.
Boru çiçeğinin çiçeklenmesi Y nin üzerinde olacağından henüz Y oluşturmadıysa bu ana gövdedir/üstünde küçük yapraklar vardır),vegetatif gelişmeyi sağlar.Bu gövdeden çıkan bütün sürgünleri koparın ki bitkinin gücü Y yapmaya dolayısıyla çiçeklenmeye gitsin..Y yaptıktan sonra da Y nin altındaki yaprakları koparın.
Meleğiniz genç olduğu için ilk yıl,normalde türü katmerli olsa da, bazen sadece tek katlı çiçekler verebilir.O zaman paniklemeyin,muhtemelen ikinci yıl katmerli çiçeklere kavuşacaksınız demektir.Hatta bitkiniz 3 veya daha fazla senelikse bile, bazen haşere istilasına uğraması veya gübresiz kalması durumunda, tek katlı çiçekler verebilir.O zaman hemen bitkiyi istila eden haşere var mı veya besinsiz mi kaldı, strese mi girdi diye araştırın.
Meleğinizin bir yaprağını elinizle ezerseniz, onların domates bitkisine ne kadar benzediğini görürsünüz;dolayısıyla domatese verilen gübreler Boru çiçeğine de çok iyi gelir.
NPK nın dışında eser elementler de çiçeğe verilmelidir.Ayda bir, Mangan ve Magnesium gibi...
Verme imkanınız varsa tavşan gübresi meleğe iyi gelir.
Meleğinizi çok aşırı sulamayın ,gövdesi yumuşayarak, onu kaybetmeye neden olabilirsiniz.
Melekler çok aşırı sıcak havayı sevmezler; çiçeklerini açma yoğumluğunu biraz azaltırlar,ancak bir sonraki ay gene bol miktarda çiçek açaktır.En iyi ve bol çiçeklenmeyi sonbaharda yaparlar..
Eğer düzenli gübrelerseniz (türüne göre) istisnasız bütün yıl çiçek açacaktır.
Bu bilgilerden sonra işte size Antalya 'dan bir melek. (Burada kimileri "boru cicegi" diyorlar)http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160320/6e1fccea32bac64ec5e8ea79eb2673ee.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160320/f5341b1ffb6f3ad08773f28e98d7e751.jpg
Sonbaharda diktiğim Brugmansia çelikleri yaprak verdikten sonra yapraklarda renk değişimi oldu. Yaprak yüzünde ve arkasında herhangi bir akar ve böcek yoktu. Besin eksikliği olabilir diye sıvı besin ( evde 20~10~20 vardi ) verdim. Her ihtimale karşı kırmızı örümcek ilacı ile ilacladim. Penceresi yarı açık kapalı balkonda 40lt lik sakasida ve sabah güneşi almakta. Önerileriniz?
602122
602123
Zafer Beyin verdigi brugmansialar iki yildir saksıda ve boyu uc karışı bulmadı bile. Saksı da oldugu icin mı boyle yoksa vitamin mı alamiyor? Ya da gunes mı yetersiz geliyor. Cicek actiramayan tek benim sanırım.
Gardenias
27-03-2016, 18:05
Bugün bahcedeki brugmansianin neredeyse tüm yapraklarının değişik büyüklüklerdeki salyangozlarla istila edilmiş olduğunu gördüm.Sadece istila etmekle kalmamış çoğunu da yemişler.Sonra gene bahçedeki budanmis zakkuma baktım. Onun üzerinde de birsürü salyangoz...Bunlar zehirli değil miydi? Yoksa bilmediğimiz sifalari mi var?Gördüğüm kadarıyla brugmansia ya bayiliyorlar...
drhegeli
28-03-2016, 08:54
Sonbaharda diktiğim Brugmansia çelikleri yaprak verdikten sonra yapraklarda renk değişimi oldu. Yaprak yüzünde ve arkasında herhangi bir akar ve böcek yoktu. Besin eksikliği olabilir diye sıvı besin ( evde 20~10~20 vardi ) verdim. Her ihtimale karşı kırmızı örümcek ilacı ile ilacladim. Penceresi yarı açık kapalı balkonda 40lt lik sakasida ve sabah güneşi almakta. Önerileriniz?
Akar, besin eksikliği değilse virüs olabilir (belki tütün mozaik virüsü). Bu durumda tedavisi yoktur. Bitkiyi öldürmez, süründürür. İnsana bulaşmaz, diğer bitkilere bulaşabilir. Bitkinin imhası gerekebilir. Öte yandan, yapraklardaki alacalı görünüm çiçeklere de yansıyabilir ve ilginç motifler ortaya çıkabilir. Lale çılgınlığı sırasında virüslü lalelerin çok değerli oldukları söylenir. :)
drhegeli
28-03-2016, 08:57
Zafer Beyin verdigi brugmansialar iki yildir saksıda ve boyu uc karışı bulmadı bile. Saksı da oldugu icin mı boyle yoksa vitamin mı alamiyor? Ya da gunes mı yetersiz geliyor. Cicek actiramayan tek benim sanırım.
Tamamen saksıdan... :) Brugların kökleri bulunduğu saksıyı çabucak doldurarak kuş yuvası oluşturma eğilimindedir. Bir sezonda birden fazla saksı değiştirmek bile gerekebilir. Tabii her seferinde ebatı büyüterek... :)
Bir de, kullandığınız toprak da önemli. Sert, killi topraklarda kökler iyi gelişemez.
Saksıda olmak tek başına bir sorun değil. Sadece isteklerini karşılamaya daha çok özen göstermek gerekiyor. Alttaki foto benim brugmansianın 2 sene önceki hali. Bayağı büyük bir saksıdaydı. 20 litre falan mıdır ki? Kollarımı birleştirip halka yapsam işte o kadar. :p Nasıl tarif ama. :D
Yarı gölgede daha mutlu yetişiyor, güneşin sorun olacağını sanmam.
Suya bayılıyor. Yaz aylarında sabah akşam günde iki kere suluyordum.
Aynı şekilde gübreye de çok ihtiyaç duyuyor. Bol bol beslemek lazım.
602395
Drhegeli ve gilan, cevaplar icin tesekkurler. Yazdıklarınızdan anladığıma gore brugmansianin hic bir istegini yerine getirmemisim. Kucuk saksı, killi toprak ve yetersiz sulama. :(
Brugmansia Çeliği bugünlerde alınır mı? Yoksa yaz sonu mu alınır?
Ben birkaç hafta önce çelik aldım ve çok güzel köklendiler. Suya koyduklarım direk toprağa diktiklerime göre çok daha kolay köklendi.
Hangi mevsimde çelik almak en idealidir bilmiyorum ama bu mevsimde de alınabildiğini biliyorum. :)
Sn. Gilan teşekkürler. Abd San Francisco'dan yazıyorsunuz sanırım. Antalya ile iklim farkı var ama yine de çelik köklendirmeyi deneyeceğim.
Gardenias
11-04-2016, 00:11
Antalya'da da ; yaklaşık 3 hafta içinde köklendiler...
Çabuk kökleniyorlar.Dikkatimi çeken ise suyun üzerinde kalan gövde kısmından suya doğru köklerinin çıkmış olması,sudaki kısmından değil..(Belki benimkilere has bir köklenme şekli , kimbilir?)
Sn Gardenias , hangi renk sizin köklendirdikleriniz?
tarabyali
04-05-2016, 22:01
601179
601181
601182
601183
601184
sayin ( Gardenias ) aydinlatmaniz ****** acemi arkadaslar icin cok iyi ama bazi önerileriniz yanlis tüm ( engelstrompeten burmansialarin ) encok ihtiyac duydugu sudur suyu sabah aksam bol vermelidir siz tüm alintilari yani fotograflari yabanci sitelerden secmissiniz ben istanbulun en soguk yerinde oturuyorum (sariyer tarabya) ama girin benin ekledigim fotograflari görün bir göz atin soguk iklimde nasin yetistiriliyor bir görün.alintiyi kendi yetistirdiginiz bitkilerle yaparsaniz cicek severler daha cok yarariniz olur bilgilendirmek daima yararlidir saygilar...
tarabyali
04-05-2016, 22:44
iki yil önceki görünümler bu bir baska siteden alinti diyil kendi bahcem
tarabyali
04-05-2016, 22:46
bu görünümde baska sitelerden alinti diyil kendi bahcem istanbul
tarabyali
05-05-2016, 11:50
agaclar net cok cok güzen bir paylasim sitesi cicek sever arkadaslardan yabanci avrupa sitelerindeki cicekleri burada paylasmalarina gerek yok herkes kendi bahcesini bizlerle paylassa daha güzel ve faydali olacagimizi düsünüyorum saygilar.
Gardenias
05-05-2016, 12:00
Sayin Tarabya li teşekkür ederim.Dikkat ederseniz brugmansia konusunda Antalya'dan da resimler var eklediğim. .
Güzel günler dilerim.Saygilarla..
tarabyali
05-05-2016, 12:54
Sayin Tarabya li teşekkür ederim.Dikkat ederseniz brugmansia konusunda Antalya'dan da resimler var eklediğim. .
Güzel günler dilerim.Saygilarla..
tesekkürler Sayin ([QUOTE=Gardenias;1459171] ) beni anladiginizi saniyorum borazan ciceginin kirmizisi türkiyede yoktu ve ben birkac yil önce bunu avrupadan türkiyeye getirdim istanbuldaki bir arkadasim vasitasiyla kirmizisini cok cok arkadaslara yollayarak paylastik faydali olduk sanirim kirmizisini artik türkiyede bulmak mümkün hale geldi hic bilgim yoktu ama devamli ilgilenerek bayaga bilgi sahibi olduk bu cicek icin Istanbul iklimi elverisli diyil ama kendimizi zorlayarak yapiyoruz büyük sorun rüzgarin istanbulda cok olmasi.size kolay gelsin
Zafer İnandıklı
29-05-2016, 11:49
Pembe, açılışa az kaldı.
2 ay önce internetten sipariş ettiğim ve ağaç kabuğuna benzeyen tohumlarımı ektim ama sonuç hüsran rica etsem bu güzel bitkinin çeliğinden bana da gönderebilirmisiniz
Lonicera
31-05-2016, 11:58
2 ay önce internetten sipariş ettiğim ve ağaç kabuğuna benzeyen tohumlarımı ektim ama sonuç hüsran rica etsem bu güzel bitkinin çeliğinden bana da gönderebilirmisiniz
Tohumun etrafında bulunan sert süngerimsi kabuğu bir gün suda beklettikten sonra soyup içinden çıkan mercimek şeklindeki tohumu ektiniz değil mi? Aldığınız gibi ektiyseniz çimlenme ihtimali pek yok.
nasıl ekileceği ile ilgili içinde hiç bir bilgi yoktu bende öylece ektim maalesef şuan sadece netten resimlere bakmakla yetiniyorum acaba şimdi tekrar alsam (onlarada pek güvenemiyorum ama) tohum ekmanin zamanı geçtimi
Lonicera
31-05-2016, 17:01
Tohumun da taze veya bayat olması çok önemli çimlenmede. Ayrıca pek de kolay çimlendirilebilen bir tohum değil. Bence fidan veya çelikten deneyin, tohumla bu saatten sonra daha da zor olur.
bulunduğum yerde çiçekçilere ve botanikçilere sordum ancak ismini dahi bilmiyorlar yetiştiren arkadaşlara rica etsem bir çelik ya da fide gönderebilirmisiniz
Zafer İnandıklı
13-06-2016, 09:48
İlk çiçekler.
Sayin tubaa_1 kisa bir arama ile asagidaki saticilari buldum, ustelik renk cesidi de mevcut.
Meleklerin borusu (Duble brugmansia sp, Angels trumpet) - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/Meleklerin-borusu-Duble-brugmansia-sp-Angels-trumpet,LA_231-2.html#labels=231-2)
https://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-angel-trumpet-brugmansia-datura-299917192/detay
beyaz katlı brugmansia, brugmansia fidanı, brugmansia satış, alaca yaprak brugmansia | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Katli-beyaz-brugmansia-fidani-parfum-kokulu-melek-borazani,PR-8980.html)
ParlakYıldızlar
22-06-2016, 20:30
Syn Tarabyali,siz ce saksida yetiştirmeye uygunmu dur ?
Sayin parlakyildizlar, brugmania saksida basariyla yetistirilebilir, hatta kisin soguk gectigi bolgelerde soguktan korumak icin saksida yetistirilmesi tavsiye edilir.
Brugmansia Care - How To Grow Brugmansia Plants In Pots (http://www.gardeningknowhow.com/ornamental/trees/brugmansia/growing-brugmansias-in-containers.htm)
İlk çiçekler.
Masallah Zafer bey harika çiceklenmisler,emeklerinize saglik
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.