View Full Version : Ev yapımı ilaçlar
Solucanları kaçırmak için bir ilaç varmıdır
izzeterisen
26-11-2008, 18:38
Yaprak galeri sineği için ev yapımı bir ilaç önerebilecek olan varmı?
400 gr. Melia Melia azedarach meyvesi ezilecek, suda belletilecek, süzülecek00 lt. su ile karıştırılıp yaprak galeri sineklerine karşı kullanılacak. Etkisi saptanmış.
Bu bilgiyi eğitim notlarımdan çıkardım. Kalmış bir köşede.
Zaten bu ağaçtan elde edilen Neemazal ilacı yaprak galeri sineğine etkili.
http://www.siu.edu/~ebl/leaflets/melia.htm
Bu sitedeki açıklamalar sanıyorum hazırlanması ile ilgili.
Preparation of aqueous extract
Shade dried plant material (500 g) is ground to a fine powder, poured with distilled water, and left for 72 hours at room temperature.
The flask is then refluxed over a hot water bath for 10 hours and the mother liquor is filtered. The solute is again added with solvent (distilled water) that is again refluxed and filtered; this process is repeated for 4 times. The filtrate, thus obtained, is evaporated to complete dryness under reduced pressure on a water bath. The residue thus obtained is the aqueous plant extract.
Yields per 1000 g dry material: petrol ~ 11 g, Benzene ~ 12.5 g, EtOAC ~ 9.0 g and MeOH ~ 14.0 g. Aqueous extract material (500 g) (yield ~ 48.0 g). Dried plant extract were stored in labeled sterilized screw capped bottles at -200C
Kolonşemde beyaz sinekler var zıplayan hangi ev yapımı ilacı yapmalıyım?
Penelophe
11-12-2008, 16:16
Elif59, bu başlığın ilk sayfasında aradığınız bilgi mevcut.
ninina84
18-12-2008, 14:11
Sevgili elif59 sanırım ihtiyacın olan tarif2'deki acı biberli karışım.
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Beyaz sineklere etkilidir ve saylangozları sümüklü böcekleri kaçırır yazıyor. Bu durumda bence solucanları da kaçırır.
Benim de başım amaryllislerdeki kırmızı mantar ve ortalıkta uçuşan siyah minik sineklerle dertte. Şeytan diyor git al raid filan ne varsa markette sık bütün balkona. Çiçek mi yetiştiriyorum börtü böcek mi besliyorum anlamadım :)
Merhaba,
Benim çok acil olarak yardımınıza ihtiyacım var. Kumkuatımı içeri almıştım. Yapraklarında az da olsa yapışkanlık fark ettim. Gövdeyi inceledim bişey bulamadım. etrafta böcek türü birşey de yok ama belli belirsiz ağa benzer ipler buldum. Onlar da çok az. Kış ayında içeride nerden böcek oluştu anlayamadım. Yukarıdaki arapsabunu ya da toz biber uygulamasını yapmadım. Çünkü sorunun ne olduğunu bilemiyorum. Bal gibi yapışkanlık genelde üst yapraklarda. İşin kötüsü kumkuatım yerine yeni alışmıştı. Alalı 2 ay oldu ve herhangi bir büyüme olmamıştı. Ama bugün böcek ararken bi baktım, minicik topaklar oluşmuş tepelerinde yeşil yeşil. Yaprak açacak ama eğer böceklendiyse kuruyacak ve ben yeni yapraklarını göremeyeceğim. Şu an fotoğraf çekemiyorum ama zaten çekecek birşey de yok. Sadece yapışkanlık ve birkaç parça ağ var. Sizce ne yapmalıyım?Başındayken teşhis edilirse kurtarabilirim sanırım. O yüzden acilen yardım ederseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
30-12-2008, 19:56
Takdir edersiniz ki teşhis için görmek gerek. Yaprak arkalarını çevirin ve büyüteçle bakın, ne göreceksiniz, anlatın.
Teşekkür ederim. Bu kadar hızlı cevap alacağımı ummuyordum doğrusu. En kısa zamanda yaprak arkalarını inceleyip neler olduğunu aktaracağım.
Sayın Pakkaner yaprakların arkasını gün ışığında iyice inceledim. Pek birşeye rastlamadım. Yalnız az sayıda da olsa,yaprağa sıfır derece yapışık çok zor görülebilen, saydamla hafif sarı arası yassı mekik şeklinde bişeyler gördüm. Tırnakla kazıdım, zar gibi. Bunların ne olabileceği hakkında fikriniz var mı? Bir de yapışkanlık bugün daha da artmıştı. Umarım müdahale etmekte geç kalmıyorumdur. Çünkü kumkuatımı taaaa Antalya'lardan getirttim.Gözünün içine bakıyorum. Makro çekim yapamadığım için fotoğraf çekme şansım yok o yüzden detaylı anlatmayı tercih etmek zorunda kaldım. Bu arada yapraklarda da sanki dökülmeler hızlandı gibi geliyor bana. Ben yapraklarını atmıyorum dibinde humus olsun diye bekletiyorum. Yerdeki yaprakların hepsi uzunlamasına kıvrılmış durumda(belki teşhise yardımcı olur, bilemiyorum) Eğer bir ilaç uygularsam yanındakilere de uygulamam gerekir mi? Yanında fesleğen, cüce nar ve iki suculent cinsi var. Aynı saksıda değil ayrı ayrı saksılarda hepsi. Cevabınızı dört gözle bekliyorum. Tekrar teşekkürler.
Sayın Pakkaner üzgünüm ama yine ben. Forumda birşeylere rastlar mıyım benimkine benzeyen diye şöyle bir baktım da şurada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=3
lerdemir in benimkine benzeyen birşey gelmiş sanırım başına. Gerçi benim gördüğüm yaratıklar çok açık sarı ile saydam arsı ama tip olarak benziyor. Ayrıca sayıları da tek tük. Ağdan ya da benim en çok şikayet ettiğim yapışkan bal benzeri sıvıdan bahsetmemiş. Yapraklar gittikçe daha da yapış yapış oluyor. Yazlık yağ önerisinde bulunanlar olmuş. Ben de yazlık yağ uygulaması yapayım mı? Ama nasıl hazırlayacağımı bilmiyorum. Aslında tam olarak ne yapacağımı da bilemiyorum. Bu arada kumkuat yapraklara su püskürtülmesini sevmiyor diye biliyorum. Uygulama yaparsam nasıl yapacağım? Neyse ben daha fazla bezdirmeden kaçayım en iyisi.
Mutlu yıllar,
Sıklamennimde yaprak sararması oluşuyor, neden olabirir?
Ne yapmam gerekir.Bilgi verirseniz sevinirim.
Buraya kimse uğramadı uzun süre, ben de zavallı kumkuatıma arapsabunlu su sıktım spreyle. Ama sanırım bundan pek hoşlanmadı. Çünkü 7-8 tane meyvesini ve bir sürü yaprağını döktü. Çok üzgünüm ama elimden birşey gelmiyor. Bir daha sıkmayı düşünmüyorum. Yine de artık çok geç :( Umarım kalan 3 meyveyi de dökmez,bari onlar kalsın. Epey bir süre dokunmayı düşünmüyorum. Sakınan göze çöp battı işte. Çok üzgünüm hüüüüü:(
ninina84
13-01-2009, 15:27
toprak içindeki böcekler için ne yapmalıyız benim bi yelken çiçeğim var ve toprağında minik beyaz kurt gibi böcekler var çiçeğimin yaprakları alttan sararmaya başladı daha çiçek açtığını bile göremedim çok üzülüyorum :( evde yapabilcemiz bir ilaç varmı ?
Ben de bir sürü nergis ve lale soğanımı minik beyaz kurtlar yüzünden kaybettim. Nergis başlığında yapılabilecekleri sormuştum ama cevap alamadım. Ev yapımı ilaçlara da baktım az çok ama gözüme kurtlarla ilgili birşey çarpmadı. Sonunda hepsi çöpe gitti.
Her beyaz kurt aynı değildir mutlaka. Bendekiler minicik, parlak beyaz, çok yakından bakılınca ayakları belli olan ve toprakta çok hızlı hareket eden kurtlardı. Bütün nergis ve lale soğanlarını içine kadar yemişlerdi. Onlar varken ortalıkta uçuşan siyah minik sinekler vardı. Larvaları olabilir diye düşünmüştüm.
Bir daha olursa Sayın Başbahçıvan'ın tavsiyesine uyup bitkileri topraktan çıkarıp toprağı "folidol" diye bir ilaçla ilaçlayacağım. Bir litre suya 2cc demişti kendisi sanırım. İlaçladıktan sonra toprağı 1-2 saat havalandırmak gerekiyormuş. Ondan sonra dikebilirmişim bitkileri. Tabii bunları soğanlarım için söyledi. İlaç sizin yelken çiçeğinize zarar verir mi bilemiyorum. İlk iş bir toprağını değiştirin isterseniz. Olmadı ilaçlamayı denersiniz.
ninina84
14-01-2009, 13:24
Zaten biberli karışımlar öldürmekten çok topraktakileri kaçırmak için diye biliyorum ben. Yukarı çıktıklarına toprağın üst katını alıp atsaydınız keşke. Gerçi bu yaratıklar inanılmaz bir hızla çoğalıyor ama bir süreliğine birkaçından kurtulmuş olurdunuz :)
ninina84
14-01-2009, 14:22
Sinekler minik siyahsa ve kendilerine göre uzun belirgin kanatları varsa aynı zararlılardan bahsediyor olmamız muhtemel. Ben böyle acil durumlarda baharı beklemeden değiştiriyorum topraklarını. Çiçeğiniz evin içindeyse sizin de sıcak havaları beklemenize gerek yok bence. Bahara kadar çok geç kalmış olabilirsiniz. Ben toprağında problem olanları çıkarıp eski topraklarını elimden geldiğince bazen yumuşak bir fırçayla bazen de ılık suyla temizleyip gerekirse biraz ilaçlayıp bitkiyi fazla üşütmeden hemen yeni toprağına aktarıyorum. Şimdiye kadar kışın toprağını değiştirdiğim için ölen bir bitkim olmadı. Yine de siz bilirsiniz.
ninina84
14-01-2009, 14:46
Böyle kalırsa o kurtlara yem olacağı kesin. Diğer türlü en azından kurtarmayı denemiş olursunuz. Yeni saksının kenarlarına da acı biberli suyu spreyleyin yaklaşmasın sinekler ;)
Mine hanım oralardamısınız? Özel mesaja da cevap gelmediğiğne göre ya Allah korusun kötü birşey oldu, ya çok yoğunsunuz, ya da benimle ilgili negatif birşeyler var(bilemiyorum ne olabilir) ???
fikreteren
08-02-2009, 16:24
sayın Mine hanım,tarifindeki gibi ilaç hazırladım.yalnız yağ pompaya sıvıştığı için pompayı bozuyor. normal zeytinyağı kullandım.
Mine Pakkaner
08-02-2009, 18:32
Mine hanım oralardamısınız? Özel mesaja da cevap gelmediğiğne göre ya Allah korusun kötü birşey oldu, ya çok yoğunsunuz, ya da benimle ilgili negatif birşeyler var(bilemiyorum ne olabilir) ???
Özel mesajlarla sorulmuş sorulara zaten genelde cevap vermiyorum Sayın Osmann. Bütün başlıkları da bazen yoğunluğum sebebiyle takip edemiyorum. Sizinle ilgili negatif birşey olması elbette söz konusu değildir.
Kamkatınız için üzgünüm ancak evde bu tür sorunlar yaşanabiliyor. Suyunu yavaşça azaltın, sonra budar ve baharda yapraklanmasını beklersiniz.
Mine Pakkaner
08-02-2009, 18:37
Sayın Mine hanım,tarifindeki gibi ilaç hazırladım.yalnız yağ pompaya sıvıştığı için pompayı bozuyor. normal zeytinyağı kullandım.
Pompayı kullanım sonrası bulaşık deterjanı ile temizleyiniz. Yalnız yağ dozunu doğru ayarlamanız gerekli, zeytinyağı güzel seçim.
amaryllis
09-02-2009, 23:37
merhaba ben yeni üyeyim,
medinilla isimli bitkim bir seneden fazla bir zamandır bende ve saglıklı günlerindeki resmini ekledim. son bir haftada bütün saglıklı olan güzelim yapraklarını döktü ve suan hiç yaprağı yok. onu kurtarmak istiyorum
yerini değiştirmedim geçen kışı geçirdiği yerinde duruyor sorunu ne olabilir bilmiyorum. bana yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.
Bu arada, ben umudu kestiğim sırada bilmeden de olsa iyi birşey yapıp kumkuatımı budadım. Kalan üç meyveyi de feda edip sadece sağlıklı görünen iki yaprağı dışında ve kuruma gösteren tüm dallarını kestim gitti. Kumkuatları da anneme gönderdim(şeker hastası olduğu için) Toprağın üstünden bir miktar aldım. Dallar çıplak kalınca aldım bir mercek ve inceledim. Daha önceden de bahsettiğim saydam çok zor görülen yapışık böcekleri tırnağımla kazıyarak tek tek ayıkladım. Bir süre belli aralıklarla böyle devam ettim. Haftada da sadece iki kere az miktarda su verdim. Geçen hafta bir de baktım kiiii, bir sürü yaprak filizlenmiş, geliyorlar gümbür gümbür. O kadar mutlu oldum ki anlatamam. Kaybedeceğim diye ödüm kopmuştu. Ama sayısı çok azalsa da şu saydam kabuklu bit benzeri zar gibi saydam yapışık böceklere kesin bir çözüm bulamadım. Her temizlikte gözüme çarpıyor. Bazinon kullansam zarar verir mi? Çünkü daha önce bitler için çiçeklerimde kullanmış ve iyi sonuç almıştım. **** buna uygun bir ev ilacı var mı? Çünkü üzerinde meyve yok. İlaç sorun olmaz diye düşünüyorum. Yardım eden olursa sevinirim.
Bir soru daha...
Bahçede ekili çuha çiçekleri var. Ve her sabah uyandığımızda onların çiçeklerinin ve yapraklarının yenilmiş olduğunu görüyorum. Suçlu olarak ya sümüklü böcek ya salyangoz olabilir çünkü havalar yağmurlu gittiğinden beridir bahçeyi istila ettiler. 1. sayfadaki karışımlardan birini uyguladım ama havadaki yağmurdan mıdır nedir belki etkisi olmadı. Çünkü "yenmiş yaprak" olayı devam etmekte.. Bunu önlemenin bir yolu var mıdır?
Bir de ev yapımı ilaçlardaki bazı bitkileri (örn pelit, tespih otu vs gibi) nereden temin edebiliriz? Aktarlardan mı tarım ilaçları satan yerlerden mi?
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24138&catid=member&imageuser=36587
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24137&c=member&imageuser=36587
Sayın Mine Pakkaner, bunlar benim hastalanan afrika menekşelerim. Fotoğraftaki beyazlıklar parlamadır. Yani kesinlikle unlu bit yok. Bu sertleşmenin sebebini bir türlü bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Arap sabunlu karışımı Domates , Reyhan ve Biberlerime uygulamıştım hepsi öldüler . Bu sene tespih ağacı karışımını deneyeceğim
berenn24
10-05-2009, 12:46
siteye üye olalı kısa bi zaman oldu.verilen bilgiler çok güzel.emeğinize sağlık. bahçemdeki altı tane gül ağacıma yaprak bitleri musallat oldu. arap sabunlu karışmla ilaçlıyım dedim.ancak püskürtme pompam kırılınca önce bitleri elimle sıyırdım.sabunlu karışımıda elimle yapraklara dökerek uygulamak zorunda kaldım.yaprak altlarında elimle suyu sürmek zorunda kaldım.haliyle toprağada fazlaca karışımdan döküldü.bu yaptığım yanlışmıydı.güllerime zararı ne olur.bundan sonra ne yapabbilirim.bahçe işlerinden çok anlamıyorum.bilgilendiriseniz sevinirim.
çiçekseli
10-05-2009, 15:16
Ağaç Dostları Merhaba. Yardım rica ediyorum. Yediveren sarmaşık gülüm var, maalesef hastalık geldi sefasını sü remiyorum.Örümcek ağının içinde kalmış gibi ve beyaz yapışkanlar var. Bu durumdan kurtarmak için hastalıklı bölümlerini buduyorum. Aldığımda 2-3 metre dolanabiliyordu şimdi tamamen yok olmak üzere. Bu çok sevdiğim çiçeğimi kurtarmak için bana ne önerirsiniz . Önerilerinizi merak içinde bekliyorum şimdiden teşekkürler...
çiçekseli
13-05-2009, 11:34
Arkadaşlar, sizlerden gelecek değerli önerilerinizi 3 gündür bekliyorum ama bir cevap alamadım. Acaba yanlış bölümemi danıştım onuda bilemiyorum.Daha çok yeni üyeyim yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.:(
ninina84
13-05-2009, 12:00
Anlattıklarınıza göre gülünüze pamuklu bit bulaşmış. Kendilerini o yapışkan yapıyla kapladıktan sonra mücadelesi daha da zorlaşıyor. Ev yapımı ilaçtan çok kimyasal bir ilaç daha çok işinize yarar diye düşünüyorum. Forumda pamuklu bit diye aratırsanız birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca gülünüzün resimlerini ekleyip Sn. Mine Pakkaner'e de danışabilirsiniz. Geçmiş olsun.
çiçekseli
13-05-2009, 14:02
Sn. ninina84 Bana yanıt verip , beni aydınlattığınız için çok teşekür ederim. Gösterdiğiniz yolu izleyeceğim. Sağlıcakla kalın.:(
Tarif 2 yi ((Bir ölçü çok çok acı biber, Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı, 6 ölçü su )) şartlarımı değerlendirmeleriniz doğrultusunda uygulamayı düşünüyorum.
Şu küçük sinekler zaman geçtikçe çoğalıyor gibi geliyor. Toprağı havalandırma ve nemini azalmak gibi bir şansım yok maalesef.
Mevzubahis sineklerle, paludaryumumda bolca karşılaşmaya başladım. İçeride balıklar ve ortamda kuş olduğu için kimyasal kullanamıyorum. Bu doğal kaçırıcı tarifin diğer canlılarıma olumsuz etkisinin olabilmesi durumunu ise merak ediyorum.
Bir yandan bu minik sineklerin doğal predatörünü bulmak ve sisteme katabilmek konusunda da araştırma yapıyorum.
Not: Her iki arka köşelerde saksı toprağı bulunmakta.
İlginiz için teşekkür ediyorum. :)
78197
Bu tür ilaçlar bitkisel dahi olsa bitki zararlılarını etkilediği gibi, (balıkları bilmem ama) kuşa da zarar verebilir. Sonuçta bu ilaçların içindeki bitkilerin kokularıyla da zararlıları kaçırma amacı güdüldüğünü düşünüyorum. Hatta benimki hastalanmadan bir süre önce evdeki domateslere organik ilaç yapmıştım. Şimdi düşünüp duruyorum acaba solunum yoluyla kuşuma ben mi zarar verdim diye. Organik de olsa lütfen dışarda yapmaya çalış ilaçlamayı. Bir süre havalandıktan sonra içeri alırsın. O zaman sorun olacağını sanmam.
Yine de bilen birilerine danışmakta yarar var. Kıymetlimize birşey olmasın:)
Tabi ki riske girmek istemem. Maalesef dışarı alamıyorum paluyu. Kendisi 350 kg kadar :)
Düşünüyorum, bitkisel olsa bile ilaç, etkin bir madde var içerisinde. Ki pelin otu absinth içkisi yapımında da kullanılıyor ve bu ot oldukça keskin bir acılıkta.
Sinekçiklerden her nekadar kurtulmak istesemde ilaçlama yapamayacağım sanırım.
Bir predatör bulup temin edebilsen harika olacak.
Bir bukelemun canlısının günlük en az 30 sinek yeme ihtiyacı olduğu düşünülüp bukelemun mu alsam :o , ama maalesef gerektiği zaman emanet edecek insan bulmak çok zor olur.
Sinekler için şimdi aklıma geldi (de artık çeşit konusunda ne dersin bilmem) etobur bitkileri düşündün mü hiç? İşe yarayıp yaramayacağını bilemiyorum da hani bukalemun emanet konusunu düşününce bir akıl vereyim dedim:)
Aslında iyi fikir. Var bir tane, ama bakımı oldukça meşakatli. Düzenli ve yoğun sisleme istiyor, gerçi palu bölgesi yüksek nemli bu hususta. Toprak konusunu çözümleyemedim etoburlarla ilgili. Nephentes alata var, normal toprakta tüplerin gelişimi çok zayıf oldu. Bitkiyi dere kumuna aldım, başarılı olamadım. (Yağmur suyu veriyorum) Birde etobur saksılarını gizleyebilmem lazım. Aklımdan geçmiyorda değil yani ama kolayda değil maalesef.
farukguney
15-05-2009, 10:03
selam, apartmanın girisinde aksam saatleri onlarca sümüklü böcek gezinip duruyor, binanın iki yanında da kücük bahceciklerimiz mevcut, acaba onları nasıl yok edebilirim? şimdiden tesekkürler
Zeytin yağı ve arapsabunlu karışımı, yaprak bitlerini öldürsün diye papatya ve menekşelerime uyguladım.
Sonuç: Böceklerim artık daha sağlıklı, bitkiler ise çiçeklerini döküp sararmaya başladı.
Bir yerde yanlış yaptım ama, nerede?:(
Arkadaşlar bu tarif 2'de karışımı yaptıktan sonra macun gibimi oluyor ? Yoksa sıvımı oluyor? Ben salyangoz ve sümüklü böcekler için kullanacağım. Toprakla harmanlamakmı gerekiyor yoksa bitkinin köklerine bırakmak yeterlimi?
Salyangoz savaşlarım sırasında Bu sitede (http://www.forumpaylas.net/muhendislik-mimarlik/29128-ev-yapimi-tarim-ilaclari.html#post192450)de faydalı olacak bilgiler buldum .
lindacim
23-05-2009, 19:58
sevgili arkadaşlar solucanlardan bir dönem ben de çok müzdarip olmuştum.Evet çok yararlı canlılar olduklarına inanıyorum ama sebze bahçemde öyle çoklardı ki midem bulandığı için artık sebzelerimi toplayamaz ve yiyemez olmuştum.çözümünü buldum,paylaşmak isterim.Fiyatı gayet ucuz olan (kilosu3-4tl) demir oksit toz alın toprağa serpiştirin ve sulayın,hem aynı zamanda gübre olarak kullanıldığı için toprağa ve bitkiye faydalı.Fakat kullanırken pas lekesi olmasını istemediğiniz hiçbir yere bulaştırmayın,sadece toprağa:)hem solucanlar ve salyangozları yok ediyor hem de 1 sene sonra zaten doğal olarak gene çoğalıyorlar,korkmadan kullanabilirsiniz.
Tesekkurler lindacim , bunu hemen denemek lazim .
Patates , kepek , bira tuzaklari ...hepsini denedim.
Ilk yagmurda sil bastan ...;)
Bostancik
25-05-2009, 10:43
Mine Hanim merhaba,
Bu sayfalarda buldugum yaprak biti ilaclari ile bir cok bitki ve agacimi kurtardim. Cok sagolun.
Su aralar, bahcemde cok mutlu gelisen sardunyamin kokunu (bitkinin tam topraga girdigi yerde karinca yuvasi var) karincalar basmis durumda. Sabah saatlerinde kokten dallara yuruyup ciceklere de sanirim zarar veriyorlar. Yaprak biti goremedim. Sardunyam bir kac gun icinde cok cilizlasti. Dallari kurumaya cicekleri dokulmeye basladi. Bitkiye zarar vermeden karincalardan kurtulmanin bir yolu var mi? #13 nolu mesajinizdaki onerilerinizi kullanabilir miyim?
Cok tesekkurler simdiden.
ağaclara tırmanan karıncalar (yaprak bitleriyle iş birliği yaptıkları için) onlara evde bulunan malzemelerle nasıl bir çözüm bulabiliriz? kimyasal ilaçla öldürmek istemiyorum. sadece ağacın çevresine dökünce geçemelerini engelleyen bir şey olsa yeter. olmazsa okunmuş şeker koyacam artık :)
Arkadaşlar merhaba.
Bir-kaç senedir terasta yetiştirdiğim tüm bitkilere (süs bitkileri, çilek, şebboy, gül vs) önce yeşil yaprak bitleri, ardından kırmızı örümcekler hücum ediyor.
Çileklere ve güllere arap sabunu+sarımsak+acı biber+zeytinyağı solüsyonunu hazırlayıp, bir hafta arayla spreyleyerek uyguladım.
uygulama sonrasında bitkilerin yaprakları kurudu ve döküldü. Şimdi gülün yeni çıkan filizlerinde onlarca yaprak biti görüyorum.
Evde çok sayıda kedi-köpek olduğu için kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum.
Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.
Tesbih ağacı tohumlarını denemek istiyorum ancak etrafımda bu ağaçtan yok, nereden satın alabileceğimi de bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek biri varsa çok sevineceğim.
son çare, tüm bitkileri söküp atacağım.
Ben inek sutu ile basladim bu ev yapimi ilacla ilaclamaya .
Daha masumane ve kolay bulunur bir ilac( ? ) oldugu icin .
Bitler yok oldu sadece bazi bitki yapraklarinda lekeler olustu .
Yapraklarin daha fazla altlarina sikmistim .Tarif mantari hastaliklar
icin 1/9 sut / su olarak yarim yagli denmisti .
Ben 1/1 tamyagli sut / su kullandim , sutteki yagin bitlrrin stigmalarini(solungaclarini ) tikar ve solunum yetmezliginden olurler
umuduyla .
Mekanizmasini (nasil etki ettigini ) bilmem ama simdilik sonuc iyi .
Tutun bulmustum , ancak Mine hanimin yazdiklari beni korkuttu ,
denemekten vazgectim .
sındırgılı
31-05-2009, 21:47
Bugün Adadaki Erik ağacına çıktım.Bizim uğur böcekleri neler yapmış diye! Üst dallar da bitler yapışkan salgılarını bolca dökmüşler,karıncalarla muhabbetleri iyi idi..Fakat bir tek uğur böceği göremedim.Bizi bu savaşta yalnız bıraktıkları anlaşılıyor.Onlarda gittiğine göre NeemAzal uygulamak şart olacak..Ağacın kökünden 30-40 cm yukarıya koli bandına karınca tozu döktüğümü daha önce yazmıştım.Gerçekten ağaça karınca çıkmıyor,ama ağaçtakilerde aşağıya inemiyorlar.Sonuç kocaman bir sıfır..Ağaçtakiler Obez olacaklar..aşağıdaki garipler İskeletor..Hüseyin OVAK Beyden Yeni ilacından isteyip denemek lazım..
Bostancik
03-06-2009, 14:25
ağaclara tırmanan karıncalar (yaprak bitleriyle iş birliği yaptıkları için) onlara evde bulunan malzemelerle nasıl bir çözüm bulabiliriz? kimyasal ilaçla öldürmek istemiyorum. sadece ağacın çevresine dökünce geçemelerini engelleyen bir şey olsa yeter. olmazsa okunmuş şeker koyacam artık :)
Metin Bey, ben 2 kasik arap sabunu, 2 kasik sivi yag, 1 lt su tarifini yesil yaprak bitleri icin kullandim. Sonuc iyiydi. Bir kac gun suruyor yalniz bitlerin olmesi. Arada da "adacayi"li tarifi (1ölçü taze adaçayi veya kekik yapragini 2 ölçü sicak suya katin ve blendirdan geçirip karisimi bir gece bekletin süzün.Için 1/ 4 ölçü sivi sabun katin, çalkayin , püskürtün.) uyguladim. O da ise yaradi. Sanki etkisi daha uzun sure devam etti gibi. Kurutulmus adacayi ile de olur mu bilmiyorum.
Bahcedeki sardunyamin dibindeki karincalar icin ne yazikki cozum bulamadim. Sardunyam kurumak uzere. Kalan bir kac yesil dali kesip saksida koklendirmeye calisiyorum.
Kolay gelsin.
feneradasi
07-06-2009, 18:35
bostancık, talk pudrası karıncaları uzak tutar diyolar internette
Ben deneyip sonuçlarını paylaşmayı düşünüyorum. Ama toprağa dökmenin sakıncası olur mu bilmiyorum belki bu işlerden anlayan üyeler bize yardımcı olabilirler.
Bostancik
08-06-2009, 12:45
Cok tesekkurler feneradasi. Benim internette buldugum bir kac tarif borax, bazilari da misir unu kullaniyordu. Ben de bu tariflerin bitkiye ve topraga zarari konusunda tam emin olamadim. Sardunyamin ardindan, simdi de saksidaki Hibiscus'a dadanmis durumdalar. Hibiscus'da yaprak bitleri vardi. Onlar icin arap sabunlu tarifi kullandim. Bugun yaprak bitleri olmuslerdi. Umuyorum karincalar baska bir yere gidecekler!
Sizin deney sonucunuzu merakla bekliyorum.
feneradasi
08-06-2009, 15:51
Aslında belki boraks ve mısır unu toprak üzerinde kullanmak için daha iyi olabilir. Forumun başka bir yerinde zehirli maddeler kullanmadan ev temizliği başlığı vardı, ordaki tariflerde de boraks ve mısır nişastası kullanılıyordu.
rrumeysaa
08-06-2009, 18:43
Komşumun hediye ettiği barış çiçeğimin saksını büyütmüştüm eski toprağını değiştirmeden üzerine torf eklemiştim. Bir süre sonra siyah sinekler peydah olmaya başladı.Dışarı çıkardım toprak kurusun diye.
Sonra eve aldım bikaç gün sonra torağına baktığımda küçük beyaz böcekler hızlı hızlı yürüyorlardı anladımki toprağı kaplamışlar. Böceklerin ne olduğu hakkında henüz fikrim yok ama 2 tanede küçük örümcek vardı toprağı karıştırırken gördüm.
Bende arapsabunlu karışımı 3 gün uyguladım bu süre zarfonda balkonda beklettim çiçeğimi, böcekler tekleme kalmıştı, gölüm razı olmadı biberliyi denedim bugün bitsinler diye.
Gelgör ki onlada yetinemedim toprağı en iyisi pişireyim dedim.
İyiki de yapmışsım neler çıktı neler toraktan resmen çiçeğin köküne girmişler bi sürü solucan.Önce tek tek onları ayıkladım topraktan sonra da bi güzel toprağı pişirdim.
Şimdi ektim yeni torağına çiçeğimi içim rahatladı kocaman ohh be dedim, çok üzülüyordum böcekli haline.Çiçeği ektim suyunu verdim, doğrumu yaptım bilmiyorum ama vitaminini de verdim çünkü toprakta vitamin kalmadı biliyorum.
İnşaallah yaşatırım çiçeğimi yoksa çok üzülürüm ...
Merhaba Arkadaşlar!
Süs kabaklarımın yapraklarında beyaz lekeler oluşmuştu.Şimdi de alt yapraklar sararıp kurumaya başladı.Bir arkadaş mantar olduğunu söyledi.Bakırlı bir ilaç kullanmamı söyledi ama ismini o da hatırlayamadı. Yardımcı olursanız sevinirim.
feneradasi
10-06-2009, 01:59
Cok tesekkurler feneradasi. Benim internette buldugum bir kac tarif borax, bazilari da misir unu kullaniyordu. Ben de bu tariflerin bitkiye ve topraga zarari konusunda tam emin olamadim. Sardunyamin ardindan, simdi de saksidaki Hibiscus'a dadanmis durumdalar. Hibiscus'da yaprak bitleri vardi. Onlar icin arap sabunlu tarifi kullandim. Bugun yaprak bitleri olmuslerdi. Umuyorum karincalar baska bir yere gidecekler!
Sizin deney sonucunuzu merakla bekliyorum.
İki gün önce talk pudrasını balkona ve evde dolaştıkları yerlere serptim. Her ikisi de etkili oldu diyebilirim ama sanırım balkonda rüzgarla dağıldıkları için daha da etkili oldular, balkonda hiç karınca görmedim, evde tek tük birkaç tane gördüm. Bence denemeye değer. Toprağın asiditesini düşürebilir mi diye düşündüm ama bir arkadaşıma danıştım bebek cildinde bile güvenle kullanıldığına göre (insan cildi ph'ı 5.5 diye biliyorum, nötr ph ise 7.0) çok büyük bir etkisi olmaz sanırım toprağa da.
Belki sardunyanın toprağını değiştirip pudrayı saksı çevresinde kullanmayı deneyebilirsiniz. Karıncalar da kendilerine başka yuva bulurlar :)
Bostancik
11-06-2009, 14:46
Cok guzel, feneradasi! Ben de dun, Hibiscus'un saksisinin topragindaki yuva cikislarinin hemen yanina tarcin koydum. Sonucu paylasirim. Eger faydasi olmazsa, talk pudrasini denerim.
Sardunyam toprakta, saksida degil. Saglam bir kac tane dalini saksiya diktim. Bakalim.
BalıkcıSerdar
11-06-2009, 15:19
Sn. Volare'nin 302. mesajda verdiği linkteki tarifleri neden buraya almıyoruz?
İşte de ben kopyaladım:) Bir sakıncası varsa silebiliriz.
EV YAPIMI TARIM İLAÇLARI
Bitki zararlılarını engellemek yani bulaşmadan önce uzakta tutmak (bunun için birlikte yetişmeyi seven bitkileri beraberce yetiştirmek, temizlik, sağlıklı ve hastalıklara dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi gibi işlemler uygulanabilir) tarımda böcek kontrolünün başlangıcı veya ilk adımı olmasına rağmen, böcek öldürücü organik ilaçların bazı zamanlarda uygulanması daha kolay bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Ev yapımı hastalık ve zararlı uzaklaştırıcı karışımların çoğu bahçelerde ortaya çıkan hastalık ve zararlılara karşı çok etkili olabilmektedirler. Güçlü acı lezzet ve keskin kokular, ev yapımı hastalık etmeni ve zararlıları uzakta tutan ilaçların ana özelliklerini oluştururlar.
Ev yapımı ilaçların çoğu sadece böcek uzaklaştırıcı bitki (büyürken etrafına bazı böcekleri yaklaştırmayan bitkiler) gibi davranırlar. Parçalara ayrılıp suda bekletilirler ve peynir sızdırma bezlerinden veya naylon bezlerden süzülerek elde edilen böcek itici (uzaklaştırıcı) çayları elde edilir. Daha sonra elde edilen bu çaylar (bitki suları) su ile belirli oranda seyreltilerek uygulama suları elde edilmiş olurlar. Uygulama suları genel olarak ısıtılmazlar. Çünkü ısıtma sırasında uygulama suyunda bulunan pek çok bitkisel madde zarar görür ve etkisini kaybeder. Isıtma yerine, kullanılacak olan bitki kısımları kurutulup, parçalanır ve birkaç günlük süre ile mineral yağ içerinde bekletilerek daha sonra suya katılır. Katıldığı su içerisine çok az miktarda deterjan veya sabun katılarak daha önce katılmış olan yağın suyun yüzeyinde asılması veya su yüzeyine çıkması sağlanır. Ayrıca bu suya bir çay kaşığı (her 4 litre su için) alkol katılarak sabunun tamamen çözünmesi sağlanır.
Aşağıda bazı böcek uzaklaştırıcı karışımların tarifi verilmiştir. Bu karışımlardan değişik kaynaklarda binlercesini bulmak mümkündür.
1.Dört diş sarımsak bir blendırda (kıyıcı) kıyılır veya dövülerek ezilir, üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür. Bu şekilde kapalı bir kapta bir gün bekletilir. Kullanılacağı zaman dört litre suya bu karışım dökülerek kullanılır. Yani toplam olarak ilaç uygulama kabına (püskürtme kabına) beş litre sıvı konmuş olur. Uygulanacak alan büyükse aynı oranlarda ilaç hazırlanır. Bu ilaç; birçok böceği örneğin beyazsinekleri, yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri ve lahana kurtlarını bahçeden uzaklaştıracaktır. Her şeyden önce unutulmaması gereken bir konu vardır. Arazide günlük geziler yapılarak zararlılar görülür görülmez mücadeleye başlanması gerekir. Yani böceklerin artış göstermesinden önce mücadeleye başlanmalıdır. Bu ilaç kullanılmadan önce püskürtücünün tıkanmasını önlemek için tülbentten süzüldükten sonra kullanılır.
2. 1/6 fincan ( 1 fincan 24 mililitredir) sönmüş kireç 4 litre suyla karıştırılır. Bu karışıma bir kaç damla sıvı sabun ilave edilir. Bu haliyle bu karışım kırmızı örümceklere karşı iyi bir ilaç olur. Şunu da unutmamak gerekir. Kireç fazla kullanılırsa bitkilere önemli zararlar verebilir. Bunun için önce bir iki bitkiye uygulama yapılır. Bir iki gün beklenir. Her hangi bir problem görülmezse tüm bitkilere uygula işlemine geçilir.
3. 30 gram domates yaprağı ezilerek dört litre suyla karıştırılır. Kapalı kapta bir gün bekletilir. Tülbentten süzülür ve kullanılır. Bu karışım birçok böceğe ilave olarak özellikle beyaz lahana kelebeklerini de itici etkiye sahiptir.
4. Hangi böceği yok etmek istiyorsanız ondan toplayabildiğiniz kadar toplayıp iyice ezdikten sonra beş litre suyla karıştırıp yine o böceğe karşı itici olarak kullanınız. Böcekler bundan nefret edip uzaklaşacaklardır. Elbette açık gözle bu böcekleri ezmek mümkün olmayabilir ama etkili bir yol olduğunu unutmayınız.
5. Nikotin sülfat (tütün ve suyun kükürtle karışımı): Bu karışım birçok patates, domates, biber ve patlıcan bitkileri dışındaki bitkiler için çok iyi bir ilaç olarak bitkilere zarar veren böceklere karşı kullanılabilir. Kendi tütün suyunuzu yapabilmek için 15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.
6. Süt: Virus hastalıkları ve mantari hastalıklara (külleme, mildiyö) karşı kullanılabilecek çok önemli bir maddedir. Normal olarak 500 gram süt 4 litre su ile karıştırılarak elde dilen karışım ilaç olarak bitkilere püskürtülebilir. Bu uygulamada taze süt yerine süt tozu da kullanılabilir. Uygulama serin zamanlarda özellikle öğle öncesi zamanlarda yapılmalıdır. Akşam saatlerinde ve gece asla uygulama yapılmamalıdır. Uygulama gerekiyorsa dört-beş günde bir tekrarlanabilir. Uygulama direkt olarak yapraklara yapılır. Seralarda uygulamadan sonra veya hemen önce sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
7. Soğan: Bir büyük soyulmamış soğan parçalara ayrılır ve bir blendırda (kıyıcı) tamamen ince parçalara ayrılır. Parçalar kıyıcı içerisinde iken bir litre su ilavesi yapılarak düşük hızla karışım sütümsü bir hal alıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra tülbentten süzerek bitkilere uygulanır. Bu karışıma bir çay kaşığı toz acı biber ilave edilirse daha iyi sonuç alınabilir. Bu karışım daha çok yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı çok etkili olur. Uygulama açık arazide yapılacaksa yağmurlu zamanlardan önce veya sonra uygulama yapılamalıdır. Aksi halde karışımın etkisi azalır. Seralarda uygulama öğle önce ve çok sıcak olmayan anlarda yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
8. Saf sabun (Arap sabunu): 225 gram saf sabun (Arap sabunu) 9 litre su içerisinde çözdürülür ve ilaç olarak kullanılabilir. Bu ilaç bitkilerde görülen birçok zararlıyı etkiler. Bu ilaç uygulandıktan sonra bitki üzerinde kuruması sağlanır. Bir gün sonra saf temiz suyla yıkanarak uzaklaştırılır. Seralarda bu işlem yapılırken bitkilerin geceye ıslak girmemelerine çok dikkat edilmelidir. Aksi halde hastalıklar ortaya çıkar.
9. Odun külü: Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş olur.
10. Mildiyöye (domates ve hıyarlarda yaprak, gövde ve meyvelerde esmerleşme) karşı diğer bir tarif: Bir yemek kaşığı soda, bir yemek kaşığı saf zeytinyağı, bir yemek kaşığı saf sabun (sıvı veya toz), dört litre suya karıştırılarak uygulanır.
11. Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak): Yaprak lekesi, mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bir karışımdır. Uygulamada üç yemek kaşığı elma sirkesi 4 litre suyla karıştırılarak kullanılabilir. Seralarda uygulama öğle öncesi saatlerde yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
Prof.Dr.Sezgin UZUN
Ondokuz Mayıs Üniversitesi,
Ziraat Fakültesi,
Bahçe Bitkileri Bölümü,
55139 Kurupelit/Samsun
Tlf: (0362) 3121919/1381(İş)
Tlf: 0505 6177438 (Cep)
acemifüsun
12-06-2009, 22:15
değerli ağaç dostları;balkonumuzda yetiştirmeye çalıştığım biberlerimde bitler oluştu.Geçen hafta sarımsak,zeytinyağ ve arapsabunlu karışımı uyguladım,bugün de hem onlara hem de salatalıklarda oluşan sinekler için soğan,acı toz biber karışımını yaptım,iyi sonuçlar alacağımı umuyorum.Paylaşımlarınız için teşekkürler.
atyilmaz
13-06-2009, 06:30
Terasımda yetiştirdiğim sarmaşık gülümde beyaz yapışkan şeyler var.Yanında duran asmanın da yapraklarında da ortadan kenarlara doğru renk açılması var.Gardenyam da hasta, biberlerimin üst yapraklarında buruşuk yapraklar ,Leylandilerim de içten dışa doğru kuruyor eşim gübre koymuştu acaba onlar mı çok geldi diye düşünüyorum.Yanyana olalar hastalandığı için bulaşıcı olduğunu düşünüyorum .2 tanesi öldü bile.Çok üzülüyorum.Lütfen akıl verin.
feneradasi
19-06-2009, 07:01
Terasımda yetiştirdiğim sarmaşık gülümde beyaz yapışkan şeyler var.Yanında duran asmanın da yapraklarında da ortadan kenarlara doğru renk açılması var.Gardenyam da hasta, biberlerimin üst yapraklarında buruşuk yapraklar ,Leylandilerim de içten dışa doğru kuruyor eşim gübre koymuştu acaba onlar mı çok geldi diye düşünüyorum.Yanyana olalar hastalandığı için bulaşıcı olduğunu düşünüyorum .2 tanesi öldü bile.Çok üzülüyorum.Lütfen akıl verin.
gülünüzdeki unlu bit olabilir, forumdaki başka bir mesajda görmüştüm çevresini yapışkan zırhla kapladığı zaman yokedilmesinin daha zor olduğu söylenmişti onu hatırlıyorum ama mesajları bulamadım. unlu bit, yapışkan, gül kelimelerini girerek aratırsanız işinize yarayabilecek çözümler bulabilirsiniz.
Ama diğer bitkilerinizdeki sorun besin eksikliği olabilir, besin eksikliklerinin belirtilerini forumda araştırıp sizdek bitkilerin hangi besinlere ihtiyacı olduğunu çıkarsayabilirsiniz. Sizi yanıltmak istemem besin fazlası ya da bitki zararlısı da olabilir elbette ama ben eğer bitkinin üzerinde zararlıyı görmediysem yapraklardaki sararma ve buruşma gibi belirtilerin besin eksikliği olduğunu düşünme eğiliminde oluyorum.
Harika reçeteler, hemen deneyeceğim, çileklerimi benden önce yemeğe başlayan sümüklü böceklerden kurtulurum umarım. Kimyasal ilaç kullanmayı pek sevmiyorum. Teşekkürler
poliskia
21-06-2009, 14:00
genelde bitkisel karışımlarla ilaçlar tarif edilmiş, kimyasal sıvılarla yapılacaklar zararlı mı oluyor?
bir bitki saksısının içine naftalin koysak bit,kene,unlu bit tarzı şeyler gelemez diyorum ben, sizce doğruluğu nedir ?
5 NOLU tarif ufak sarı yaprak biti sorunumu çözdü hemde 2nci günde, çok teşekkür ederim. Herkese tavsiyem 5 nolu karışımı bitleri tespit eder etmeniz uygulamanız.
Ben de ev yapımı ilaçlara bu yıl başvuranlardanım. Gerek domateslerim gerekse fasulyelerim zararlılarından kurtuldu. Tüm ağaçlar.net yönetici ve üyelerine teşekkürlerimi sunarım.
Malesef benim de denemediğim şey kalmadı ama hiçbir ilaç fayda etmiyor bubarek, kurtulamadım gitti!! Böcekmidir onu da anlamadım ki, sanki cansız gibi :( Sanırım aynı zararlıdan bahsediyoruz, bende çok aradım ama bulamadım bu konuda hiç bilgi ve çözük yok, ayrıca tek tek toplamayla da kafayı yiyorum, baş edilecek gibi değil, tertemiz yapıyorum, bir hafta sürmüyor ki tekrar tüm bitkiyi sarması. :( Ayrıca da diğer çiçeklere de geçmiş, aman dikkatli olun... Tek çiçekle başladı, şu an 4 çiçeğime musallat!!!!
Bu arada, ben umudu kestiğim sırada bilmeden de olsa iyi birşey yapıp kumkuatımı budadım. Kalan üç meyveyi de feda edip sadece sağlıklı görünen iki yaprağı dışında ve kuruma gösteren tüm dallarını kestim gitti. Kumkuatları da anneme gönderdim(şeker hastası olduğu için) Toprağın üstünden bir miktar aldım. Dallar çıplak kalınca aldım bir mercek ve inceledim. Daha önceden de bahsettiğim saydam çok zor görülen yapışık böcekleri tırnağımla kazıyarak tek tek ayıkladım. Bir süre belli aralıklarla böyle devam ettim. Haftada da sadece iki kere az miktarda su verdim. Geçen hafta bir de baktım kiiii, bir sürü yaprak filizlenmiş, geliyorlar gümbür gümbür. O kadar mutlu oldum ki anlatamam. Kaybedeceğim diye ödüm kopmuştu. Ama sayısı çok azalsa da şu saydam kabuklu bit benzeri zar gibi saydam yapışık böceklere kesin bir çözüm bulamadım. Her temizlikte gözüme çarpıyor. Bazinon kullansam zarar verir mi? Çünkü daha önce bitler için çiçeklerimde kullanmış ve iyi sonuç almıştım. **** buna uygun bir ev ilacı var mı? Çünkü üzerinde meyve yok. İlaç sorun olmaz diye düşünüyorum. Yardım eden olursa sevinirim.
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için
1648
1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.
Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.
Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Haftada bir kez uygulayın.
Her sene salatalıklar külleme nedeniyle erkenden bize veda ediyorlar. Bu sene önlem amacıyla birşeyler yapılabilir mi diye araştırma yapıyorum. Bulduğum çözüm, küllemeye karşı kükürtün kullanılması. Bahçemde organik olarak birşeyler yetiştirirken önceleri kükürte sıcak bakmadım ama bu forumda kükürtün organik yetiştiricilikte kullanılabildiğini okudum. Bu konuda bir kaç ek açıklama arıyorum;
1. Külleme başlamamadan önce, önlem amacıyla herhangi bir çözüm kullanmalımıyım ?
2. Kükürt ile soda, su, sıvı yağ karışımı arasında hangisi bana daha uygun (sonuçta 6 kök salatalıktan bahsediyorum)?
3. Bunların dışında önerisi olan var mı ?
Saygılarımla,
Keyifli Hobiler
25-06-2009, 18:00
Küpelim Böceklendi
--------------------------------------------------------------------------------
Arkadaşlar önce bitlenen küpe çiçegim, sineklenmeye, sonrada böceklenmeye başladı.
http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM8DfssoiI/AAAAAAAACUk/KUA5hTvOeQs/s1600-h/K%C3%BCpeli+1.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM2Gb_eGOI/AAAAAAAACUc/MLxDcYw1Q9o/s1600-h/K%C3%BCpeli+2.jpg"]
http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM06OjRyNI/AAAAAAAACUM/-DvWMAHREGw/s1600-h/K%C3%BCpeli+3.jpg
Şu ilacı aldım
http://4.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R0/SkM2FHUec7I/AAAAAAAACUU/sKJeAq2cBZI/s1600-h/SANY4445.JPG
Yapraklarını nazikçe fırcalayıp böceklerden arındırdım, topragını yeniden degiştirdim sonra yukarıda ilaçla ilaçlayıp bekledim ama böcekler banamısın demiyor.
3 gün arka arkaya ilaçladım ölüp yeniden çogalıyorlar..
Resimler çok büyüktü link bıraktım bakarsanız sevinirim..
Birde sarımsaklı ilacı yapacagım inşallah etkili olur fakat böcekler 3 türlü biri siyah biri koyu yeşil birde saydam gibi 3 cinsede etkili olur mu bilmiyorum bir fikriniz var mı
callypso
07-07-2009, 08:09
merhaba, arkadaşlar!
Benim "fuchsia" bitkimin yapraklarında sarı renkli çok ince noktalar oldu, sanki yaprak yeşil değil de sarımsı, noktalı, hem bazı yerlerde düşünebileceğiniz en küçük böceğin izlerine benzer beyaz noktalar oluyor,
evde kükürt var, ben yaprakları pudraladım. Kükürt nasıl suda eritilir? anlamıyorum, suya karışmıyor ki.....
lütfen bana yardım edin, ben bu bitkileri yetiştirmeyi çok hayal etmiştim, nihayet güzel küpe çiçeklerim oldu,onun da yapraklarında boyle bir sorun var, sadece bir kökün yapraklarında , aynı saksıda olan diğer bitkide hiçbirşey yok
saygılarımla
merhaba
her kükürt suda erimez suda eriyebilen kükürtler tarım ilaç bayilerinde 1 kg ambalajlarda satılmaktadır. ambalajının üzerinde wp işareti olması ıslanabilir olmasını gösterir. temin edemezseniz konyadan gönderebilirim.
callypso
08-07-2009, 09:08
sn.eser42,ilginiz için çok teşekkür ederim, bu hafta sonu bulmaya çalışırım
Merhabalar,
Bütün bitkilerimin topraklarına musallat olmuş neredeyse görünmeyecek kadar küçük bir böcekle başım dertte. Bu böcek kökleri yiyor, acilen bir tarife veya ilaç adına ihtiyacım var. Toprağı sulayarak kullanabileceğim fakat bitkilere zarar vermeyecek bir ilaç veya bu tatiflerden birini tavsiye edebilir misiniz? Bütün bitkilerin topraklarını değiştiremeyeceğim ayrıca değiştirdiklerime yine musallat oluyor.
callypso
09-07-2009, 07:46
sn.cicada, belki bu konuyu en baştan incelerseniz faydalı bilgiler bulabilirsiniz ? sarımsak suyu deneyebilirsiniz,mesela , bocekleri kovuyor ama bitkilere zarar vermiyo bildiğim kadarıyla, birde kükürt- o da kesinlikle bitkilere zarar vermiyor, hatta faydalıdır
rapido34
13-07-2009, 17:07
herkeze selam. 40 metre kare kadar bir terasım burada aklıma gelen her türlü bitkiyi yetiştirmeye çalışıyorum ancak sürekli başımın belası olab bir böcek var resmini çekmedim ama anlattığımda sanırım uzmanlar anlayacaktır. yaprakların üstünde örümcek ağı gibi bir yapı oluşuyor o ağın üstünde de bir sürü minik ufak yeşil böcek devamlı çalışıyor sanırım yaprak biti ilaclama yaptığımda ise yapraklşar komple dökülüyor yapmasam zaten dökülüyor. bodur şeftalimde sadece 2 meyva kaldı elmada da vardı ilaç yaptım yapraklar gitti . sizce bu böcekler nedir? ve akuduğujm kadarıyla acı biber selüsyonu yapmam lazım sanırım doğrumudur?
ayazkentli
14-07-2009, 12:46
Sayın rapido34, acı biber-pelinotu yaprağı-arap sabunu karışımı benim çok işime yaradı. Bende bilmiyordum, bu forum sayesinde öğrendim ve aşağıda'ki biberlerimi böylelikle kurtardım. Yaprak bitleri yüzünden nerdeyse kurumak üzereydiler ama şimdi'ki hallerini görüyorsunuz, çok güzel oldular ve devamlı biber veriyorlar. Ayrıca bu bilgileri paylaşan arkadaşlarımıza'da teşekürler.
merhaba
arkadaşlar forumda kükürt her derde deva zararsız gibi algılanmasın, sıcak havalarda fazla atılan kükürt bitki yapraklarını gevredebilir.
Carlos_Cortes
14-07-2009, 17:13
Herkese selamlar;
Yaklaşık 1 ay önce elime geçen mum çiçeği çeliğimi normal boylardaki bir saksıya %50 torf, %50 orkide toprağı karışımına koydum. Toprağın en üst katmanını da orkide toprağıyla kapladım. Şimdi mum çiçeğim gelişiyor. Toprağa yayılan köklerini ve gelişmekte olan filizini görmekteyim. Fakat en üst katmandaki orkide toprağında çok çok küçük, beyaz renkli böcekler var. Bit gibi değil. Çok hızlı hareket ediyorlar. Diğer Bitkilerimde böyle canlılar yok. Diğer bitkilerimde de üst katmanda orkide toprağı yok. Bu nedenle de üst katmana torf koydum. Sayıları biraz azaldı ama hala varlar. Fotoğraf çekip koymak isterim fakat fotografta çıkmayacak kadar küçükler. Bu arada çiçeğimi ev içinde bakıyorum. Hiç dışarı çıkmadı.
Sizce nasıl bir yöntemle onlardan kurtulabilirim? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
rapido34
16-07-2009, 09:03
sayın ayazkentli yardımlarınız için teşekkur ederim biberlerinizide Allah nazardan saklasın(bu biber hayırlı evlat gibi bendekilerde sürekli meyve veriyor):))
rapido34
16-07-2009, 09:05
sayın eser kükürt konusundaki fikrinizde henfikirim çünkü bir aktara gittiğimde bana kükürt satmadığını insanların bunu yiyeceklerdede kullandığını ve zehirli bir madde olduğunu soyledi...
Selahattin Yılmaz
22-07-2009, 00:25
Yabancı ot ilacı tarifi Bu linkteki tarifleri (http://www.wer-weiss-was.de/theme93/article3438215.html)Almanca bilen arkadaşlar çevirebilirler mi acaba?
Sergüzen
25-07-2009, 15:58
Selahattin Hoca, O linkteki tarif bitkiler için değil, Sirkeli (asetik asit) bir tarifi ben yazayım: Yabancı otları öldürmek için. Bitkilerinize de zarar verebileceği için sadece boş bahçedeki otları yok etmede kullanmanız önerilir.
Bir litre suya 100 gr sirke (piyasada satılan sirkelerin konsantrasyonu %5-10 arasındadır)
ilave edilerek bahçeye tatbik edilir. Bu oran taze otlar için geçerlidir. Kart otlar için sirke miktarı arttırılmalıdır. (200-250 gr gibi) Hazırlanan karışım bir çimlik yardımı ile otlar üzerine tatbik edilir. Bu karışım su kaynaklarından en az 3 m uzaklıktaki alanlara tatbik edilmelidir. Karışım arılara ve balıklara zarar vermez.
Bir de tuzlu tarif var, sakıncaları olduğu için o tarifi yazmıyorum.
Sergüzen
25-07-2009, 16:11
Hasta bitkiler için:Bir avuç dolusu papatyayı (beyaz) 1 litre soğuk suya atın ve bir gün boyunca (24 saat) su içinde bekletin sonra papatyaları süzün. Süzdüğünüz suya 5 litre su ilave edin. Bu suyu bitkilerinize ve toprağa püskürtün. Papatyalı su antibakteriyel özelliğinden dolayı kök hastalıklarına ve çürüklüklere karşı iyi gelir. Yumuşak su kullanılması önerilir. (Yağmur suyu olabilir)
Geçen yıl da biberlerimdeki yaprak bitlerinden muzdarip olduğumu yazmıştım. Değişik yöntemler denememe rağmen, zaferi bitler kazanmıştı.
Forumda konuyla ilgili değişik yerlerde yazılan önerilerden yola çıkıp, bir solüsyon hazırladım ve biberlerimde denedim. Sonuç çok iyi oldu.
Bir plastik su tasına yaklaşık 1-2 lt kadar su doldurup, iki çorba kaşığı kadar arap sabunu döktüm. Bu suyla ıslattığım elimle, yapraklardaki bitleri sıyırıp, tasın içine attım. Geçen yılın da hırsı olduğu için çoğunu elimle topladım sanırsam. :)
Daha sonra bu bitli, arap sabunlu suyun içine, 3-4 diş dövülmüş sarmısak, sarmısaklarla birlikte dövdüğüm domates yaprakları, kekik, acı toz biber, bir kaşık zeytinyağ karıştırıp, bir gece beklettim.
Ertesi gün bu karışımı süzdüm. Sprey şeklinde fışkırtarak yaprakların altını ve üstünü ıslattım.
Ertesi gün bitlerin renklerinin solduğunu gördüm, ölmüşlerdi. Bir kaç gün boyunca babayiğit bitler hala canlıydılar, ama ben iki günde bir spreylemeyi sürdürdüm. Şu anda hiç bit yok, zafer benimmm.
Selam Müjgan Hanım,
sizin tarifi yazdığım kağıdı kaybettim. Ama buraya eklemeniz iyi olmuş. Şimdi bu saatte kalkıp tarifi hazırlayacağım. Artık ertesi gün ben de bitlere elveda diyebileceğim inşallah.
Selam Müjgan Hanım,
sizin tarifi yazdığım kağıdı kaybettim. Ama buraya eklemeniz iyi olmuş. Şimdi bu saatte kalkıp tarifi hazırlayacağım. Artık ertesi gün ben de bitlere elveda diyebileceğim inşallah.
Etkili olacağına eminim:))
biyolojik preparat.
tarım ilacı kullanılmadan kendiliğinden ölen böcekler toplanır. temiz bir kap içersinde ezilerek sulandırılır, 24 saat bekletilir, sonra yeterli su ile çoğaltılarak böcekler üzerine sıkılır. böylece kendiliğinden ölen böceklerde ki öldüren bakterilerin çoğaltılarak sağlam böcekleri hastalandırması beklenir.
yıllar önce entomoloji hocam özellikle ağ kurtlarına karşı önermişti. sayın müjgan hanımın reçetesini okuyunca hatırladım.
MeyveliTepe
11-08-2009, 17:13
Benim thai biberleri ne yapacağımı düşünüp duruyordum. Ev yapımı ilaç imalatında kullanayım bari. başka türlü tüketmek mümkün olmayacak anlaşılan.
Merhabalar, yaklaşık üç ay önce aldığım benjaminimle sorunlarım birtürlü bitmiyor!!! Önce çamurlaşmış bir toprak içinde 25 cm uzunluğunda (belki daha büyük) solucanlar vardı, bu sorundan toprak değişimi yaparak kurtuldum, sonrasında yapraklarda kabuklu bit oluştu bundan da arap sabunlu karışım ile kurtultum, şimdi ise toprağı hafif karıştırdığımda hızlı hareket eden en uzunu 1 cm civarında çok ayaklı zararlılar görüyorum. Bu zararlılarla ilgili ne yapmam gerektiği konusunda net birşey bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
[ı][/ı]*** arkadaşlar hepinize teşekkürler güzel bilgileriniz için evimdeki kabuklu bit ve pamuklu bitten tarifleriniz sayesinde kurtuldum sıra iş yerimdeki benjamine gelmişki yaprakları şerbet serpmiş gibi yapış yapış ve yaprak döküyor onu nasıl iyileştirebilitim bu böcek hastalığı değil sanırım sizi okuyorum ağaçlar net ve bitkileri çok seviyorum
Arkadaşlar sizden cevap gelmeyince ben Mine hanımın tarifine göre hafif sabunlu su püskürttüm ve benjaminim şimdilik iyi. Diğer çiçeklerede iyi geldi yaprakları pas parlak oldular :)
imiathiel
07-09-2009, 03:55
Merhaba,
Forumun bu kısmını okuyunca beni de bir korkudur aldı, acaba evde ve balkonlarda yetiştirdiğim sayılı çiçeğimi/salatalıklarımı herhangi bir zararlı ya da hastalık mahveder mi diye.
Olası sıkıntıları yaşamamak için koruyucu bir uygulama söz konusu olabilir mi? Düzenli şekilde bitkilere uygulayabilir miyim mesela, börtü böcek gelmesin diye?
Çünkü hem bitkilerimi kaybetmekten korkuyorum, hem de böcek görünce komalık oluyorum :)
Şimdiden teşekkürler
finduk52
18-09-2009, 01:12
Mesajları okudukça gözüm korktu desem yeri var , sanırım artık çiçek bitki yetiştirmekten korktum bu kadar çok sorunları okuyunca ..:(
Merhaba,arkadaşımın verdiği bir çiçek ismini bilmiyorum,beyaz kokulu çiçek açıyor.Yapraklarında fotoğrafta görüldüğü gibi sıkıntı var.Ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim,esen kalın.
sayın imiathiel
bitkilerinize düzenli olarak koruyucu ilaçlama yapmak için ısırgan otunu tavsiye ederim. ısırgan otu yapraklarını soguk suda 24 saat demleyin sonra süzün, bitkilerinizin yapraklarına haftada 1 pompayla sıkın.
biraz kötü kokar ama güzel bir kaçırıcı,
onur_yener
23-09-2009, 13:23
Merhaba
Bayramın 3 günü,D-Smartın dıscovery-chanel'de,Tayvan veya Çinde,pirinç tarımı yapan bir köylüyü gösteriyorlardı.Köylülünün organik tarım yaptığını ve herhangi bir kimyasal ilaç kullanmadığını anlatıyordu.Sadece zararlılara karşı kullandığı tek ilacın bal ve süt olduğunu söyledi.
Bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Merhaba,arkadaşımın verdiği bir çiçek ismini bilmiyorum,beyaz kokulu çiçek açıyor.Yapraklarında fotoğrafta görüldüğü gibi sıkıntı var.Ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim,esen kalın.
Sorumu yanlış yerde mi sordum acaba,cevap verebilecek bir arkadaş olursa sevinirim.
muyurdakul
27-09-2009, 13:33
Arkadaşlar yazılanlardan anladığım kadarıyla beyaz sinekler ile ilgili en uygun karışım tesbih ağacı tohumu, ancak Eskişehir'de hiç bir aktarda ve tarım ilacı satan yerde böyle birşey bulamadım, sizler nereden buldunuz? Bana da gönderebilir misini (ücreti mukabil) bütün balkonumu hatta evin içini beyaz sinekler istila etmiş durumda SAFA marka kimyasalı da denemiş olmama rağmen sonuç alamadım. Yardımlarınızı bekliyorum..
imiathiel
29-09-2009, 10:27
Merhaba
Forumda mesaj atamıyor arama yapamıyorum, yeni gelen kedi tırnağım karıncalarıyla geldi, takdir edersiniz ki bir gecede bütün balkonu sardılar.
Dediğim gibi, arama yapamıyorum, tek tek gezdim sayfaları sirke, borik asit tarifleriyle karşılaştım.
Sirke çiçeklere de püskürtebileceğim etkili bir yöntem midir karıncalardan kurtulmada? Soruların tekrarı oluyor belki kusura bakmayın ama çiçeklerimi çok seviyorum ve karıncalar evi de sarsın istemiyorum.
Saygılar
Not: Google Chrome'da sorun varmış demek ki, Internet Explorer ile girdim, mesajı atabildim! :D
Sevgili İmiathiel, saksının dibine tavuk kemiği koy.Karıncalar kemiğin üzerine toplanacaklardır.Sonra kemikle beraber karıncaları atarsın.
imiathiel
30-09-2009, 01:58
Çok güzel bir fikir. Ben gerçi başka bir yöntem denedim.
Kedi tırnağını komple söktüm saksıdan, bütün toprağı ayırdım. Saksının içi tabiri caizse karınca kaynıyordu.
Sirkeli uygulamayı çiçeklerin bulunduğu masaya döktüm, ince ince spreyledim hatta çiçekleri. Yine masaya karınca yemleri koydum.
Kedi tırnağından sadece 1-2 kök aldım, inşallah yaşarlar ama durumları iyi görünüyor. Geri kalanlarından vazgeçmek durumunda kaldım, durumları kötüydü.
Şimdilik kontrol altında gibi her şey. Bir daha Allah korusun dadanırlarsa, tavuk kemiği ilk aklıma gelecek şey olur herhalde :D
Çok teşekkürler
Pişmiş tavuk kemiğini karıncalar çok seviyor. Nerde var nerde yok hemen üzerine toplanıyorlar.Etkili bir yöntemdir...
cobaindyg
04-10-2009, 20:21
konuyu araştırdım...bulabildiklerim
... 230 ml çeşme suyuna 30 gr ısırgan otunun kıyılarak pet şişenin içine havasız ve güneşli ortamda 1 hafta süre içerisinde fermantasyona uğratarak ayrışması sağlandı... yapımı çok kolay olan Doğal Bitkisel Hormon bitkilere verilerek bitkilerin demir, demirtrioksit, potasyum, kalsiyum ihtiyaçları giderilerek bitkilerde çabuk büyümesi, verim artışı ve kalite artışı sağlanacak ve ayrıca toprak veriminin arttığı da gözlemlendi.
Proje Amacı:
Isırgan otunun(irtica-dioica) sıvı yaprak gübresi olarak bitkilerin daha çabuk büyümesini, bitkilerin ve toprağın verim kalitesini artmasını doğal yollardan çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeden sağlamak...
http://www.inepo.com/onaylanan_ogrenci_form.asp?id=283
ISIRGAN OTU SUYUNDAN BÖCEK İLACI
Organik tarımın hiç bir aşamasında kimyasal madde kullanılmıyor. Zararlı böcek ve hastalıklarla mücadele etmek için doğal yöntemlerden yararlanılıyor.
Organik tarım üreticisi Mavi Deniz şirketinden Hakan Pamuk, küçük böcekler ve yaprak bitleri için ısırgan otu suyu kullandıklarını belirtirken, zaten kimyasal ilaçların ana maddelerinin de doğadan elde edildiğini hatırlatarak aynı işlevi gördüklerini anlatıyor.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/zehir/organik.asp
aktardan aldığım kuru ısırgan var evde bu da olur mu acaba deneyen varmı arkadaşlar
Katmerli japon gülümü bitler istila etti. Daha önce yaprak bitleri için kullandığım preparatlar bütün çiçeğimi yok edince Mine Hanım2ın tariflerinden birini uygulamaya karar verdim. Hazırlama aşamalarını da sizlerle paylaşmak istedim.
Tesbih Ağacı tohumları ile hazırladığım ilaç:
Tek tek kopardığım tohumları bir el havanında iyice dövdüm.
Yaklaşık 750-1000 g. dövülmüş tesbih ağacı tohumuna 2-2,5 lt. su ekleyerek ağzını kapattım ve 48 saatlik beklemeye aldım.
48 saat sonunda süzdüm ve ilk denemeyi japon gülünde uyguladım. İki uygulama sonunda japon gülüm yaprak bitlerinden kurtuldu ve hala yaşıyor.:D
Mine Pakkaner
20-10-2009, 21:40
Sizi kutlarım, üşenmeyip bu terkibi yaptınız evde azadiraktin etkili maddeli bir insektisit elde ettiniz. Bu etkili madde neemazal veya neemoil ticari preparatı olarak satılmakta.
Elinize sağlık.
Teşekkür ederim Mine Hanım. Sizler öncülerimizsiniz. Bize sadece önerilerinizi uygulamak düşüyor. Hazırladığım bu ilacı ne kadar süreyle muhafaza edebilirim?
Mine Pakkaner
20-10-2009, 22:05
Buz dolabında 15 gün kadar saklayabilirsiniz.
_kardelen_
30-10-2009, 09:05
menekşe çeliklerimi diktiğim toprakta gezen birşeyler var. Kırkayağın çok incecik ve küçücük halini düşünün, ve bembeyaz. Toprağın üzeri vıngır vıngır. Nedir bunlar, kurtulmak için ne yapmalıyım?
Mine Pakkaner
30-10-2009, 10:24
Muhtemelen tel kurtlarıdır, yukarıda Almira' nın yaptığı tarifi uygulayabilirsiniz. Çok fazlalarsa çeliklerinizi temiz bir saksı harcına alın. Elinizdekini de fırınlama yöntemiyle temizleyin. Bunu nasıl yapacağınızı derginin mart sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html) bitkileriniz için hijyen yazımda okuyabilirsiniz.
Selam,
Geçen gün televizyonda, tane karanfilin ağıza atıldığında boğaz çevresindeki bakterileri bertaraf ettiği söylendi. Merak ediyorum, karafil ile bir karışım hazırlansa bitkilerdeki hastalıklara iyi gelir mi?
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. açelyamın toprağında minicik beyaz çok hızlı hareket eden böcekler var. annem eskiden aspirini suda eritip çiçeğe verirdi ama sonucunu hatırlamıyorum. işe yarar mı yoksa çözüm olarak ne önerirsiniz.
Sn mine hanım sitedeki resimlerde bulunmayan bir zararlıyla mücadele ediyorum birtürlü başa çıkamadım burada adına kadı lokması deniliyor köklere musallat oluyor iki gülümü ve likstürümlerimin hepsini öldürdü buradaki ziraatçı sarımsak gibi kokan toz bir ilaç verdi yaptım ve bolca suladım ama hala canlı bulduklarım var acaba ev ilacıyla bir çare bulabilirmiyiz şimdiden teşekkürler selamlar
Mine Pakkaner
02-11-2009, 21:45
Sn mine hanım sitedeki resimlerde bulunmayan bir zararlıyla mücadele ediyorum birtürlü başa çıkamadım burada adına kadı lokması deniliyor köklere musallat oluyor iki gülümü ve likstürümlerimin hepsini öldürdü buradaki ziraatçı sarımsak gibi kokan toz bir ilaç verdi yaptım ve bolca suladım ama hala canlı bulduklarım var acaba ev ilacıyla bir çare bulabilirmiyiz şimdiden teşekkürler selamlar
Mücadelesi kimyasal ilaçlarla bile güç bir zararlı. Size bu başlığın başında verdiğim tariflerden tesbih ağacı tohumu ile yapılanı kullanın.Koca bir demet iri yapraklı kekiği mutfak robatunda parçalayıp gülünüzün kök bölgesine karıştırın.
Mine Pakkaner
02-11-2009, 22:25
... karafil ile bir karışım hazırlansa bitkilerdeki hastalıklara iyi gelir mi?
Evet gelir. 1 çorba kaşığı karanfili parçalayıp 2 gün 1/2 lt suda bekletin, süzün ve mantari hastalıklara karşı yapraklara püskürtün. Ayrıca bu tarif yaprak bitleri için de kaçırıcıdır, karanfil kokusunu sevmezler.
Teşekkürler Mine Hanım. Mutlaka hazırlayıp saklayacağım...
Çok güzel bilgiler bitki koruma öğrencisi olarak tesekkur ediyorum paylaşımlar için..
Karanfilin bu faydasını da ele almış olmanız cok faydalı olmuş..Tekrar teşekkürler..
Salyangozlar için acaba ne yapabiliriz tüm yeşillik ve marullarımı yemekteler.Teşekkür ederim.
Salyangozlar için acaba ne yapabiliriz tüm yeşillik ve marullarımı yemekteler.Teşekkür ederim.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22249&postcount=1)mesajı okudunuz mu?
Merhaba Mine Hanım,
Tesadüfen, birinin bahçesinde budanmış dallar, aldırılmak üzere evimin önüne konmuş. Tohumların melia azadarach olduğunu fark edince hemen dalların üzerinden az bir miktar topladım. Aşağıdaki tarifinizi evdeki bitkilerime uygulamak istiyorum, karışım hazırlanınca kaç gün içinde tüketmek gerekir?
Şimdiden teşekkürler.
"2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın. "
Mine Pakkaner
12-01-2010, 21:10
... karışım hazırlanınca kaç gün içinde tüketmek gerekir?
...
Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve serinde saklayın.
Ben Mersin'in Kuyuluk Kasabası'nda bazı üreticilerin bitki besleme için pekmez kullandıklarını duydum. Üreticiler arasında "tecrübe saklama" gibi bir kötü adet olduğu için sağlıklı bilgiler alamadım. Pekmezin nasıl bir yararı olabilir acaba?
ihsankaya45
14-02-2010, 20:32
pekmez ile gövde kurdu ve yaprak büken kelebekleri yakalanabiliyor.
Gövde Kurdu ve Yaprak Büken İçin Besi Tuzağı Hazırlama
Haziran ayından itibaren 5 ağaca bir adet olmak üzere pekmezli besi tuzağı en az iki yıl üst üste asılmalıdır. Hazırlanan karışım ergin uçuş periyodu süresince (Haziran-Temmuz) dallara asılan kaplara konulup eksildikçe tamamlanır.
Besi tuzağı
1 Lt. karışım için; 1 kısım pekmez + 5 kısım su + 2-3 gr. Ekmek mayası karıştırılır
http://www.civriltarim.gov.tr/viewpage.php?page_id=140
Değerli İhsankaya45, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Özellikle gövde kurdu için iyi bir çözüm oldu.
Pekmezin bitki besleme amaçlı olarak verildiğini duymuştum. Etki şeklinin ne olduğunu bilen var mı?
Tespih ağacı tohumlarını toplamanın zamanı var mı? İzmir'deyim, sanki her zaman bu ağaçların üzerinde tohumlar duruyor gibi??
Mine Pakkaner
19-02-2010, 18:18
Tespih ağacının meyveleri üzerinde uzun süre asılı durur ama herzaman değil, meyveler olgunlaştığında yani meyve eti kurumadan toplanmalıdır.
Teşekkürler Mine hanım. Kemeraltında zirai ilaç vs. satan bir dükkana organik ilaç sorduğumda oradaki bey bu konuda internetten sizi bulmamı önermişti. (ismini öğrenip size yazayım). Ününüz buralarda yani.. :)
svg.
Pekmezin bitki besleyici olarak kullanılmasını yanlış yerde sordum. Sonradan farkettim. Ne de olsa yeni üyeyim, hoşgörün.
Mine hanım, merhaba.
Sanırım benim bulduğum ağaç tespih ağacı değil. meyveleri hiç benzemiyormuş yakından bakınca. Acaba İzmir'de bu ağacı nerede bulabilirim. Güzelbahçe tarafındayım. Hala ilaç yapabileceğim gibi meyveleri duran ağaç var mıdır buralarda?
Ekim ayında komşuların bahçelerini güve kelebeğinin larvaları bastı. 4 gün içinde tüm çimler kahverengi oldu. Ben çimleri evdeki guinea piglere yedirdiğim için zirai ilaç yapamayıp, resmen ayıkladım hayvanları ellerimle. Allahtan sonrasında havalar soğudu ve sanırım larvalar uykuya yattı. Havalar ısındıkça ben panik olmaya başladım. Neem yağının bu güvelere etkili olduğunu okumuştum ama hazır ilaç bulmaya çalışıyordum. Derken birisinin bu ilacı evde yaptığını okudum, resimlerle de göstermiş. Şimdi yandım yandıma tespih ağacı tohumu aramaktayım. Bulduğumda sevinç çığlıkları atacağım.
sevgiler..
Buradaki yazıların bir kısmını Fermantasyonla sıvı gübre yapmak (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717) başlığına taşıdım. Konunun farklı yerle yazışılması takibini zorlaştırıyor.
Epsody, konuyla ilgili yeterince açılmış başlık varken, lütfen başka konular altında fermantasyon konularını yazmayın.
Mine Pakkaner
27-02-2010, 22:53
.. Bulduğumda sevinç çığlıkları atacağım...
Daha bugün Konak Meydanı' ndakilerin ne güzel olduklarını düşündüm, kuru dalların üzerinde boncuk meyveler doluydu. Bu mevsimde biraz kuru olsalar da yine de etkili madde vardır.
Doğum Hastanesi' nin karşısına denk geliyorlar, otobüs başduraklarının orada. Yeriniz müsaitse Güzelbahçe' de harika olur, kaldırımdaki partelde bile yetişir. Tohumları çok güzel çimleniyor.
Mine hanım, ilginize çok teşekkür ederim. Tohumları buldum, hem ilaç yapayım hem de çimlendirmeye çalışayım bari.. :)
mayısgülü
21-03-2010, 21:39
ben bunu yeni öğrendim babaannem 50 yıl önce bahcesi çiçeklerle doluymuş herkes sitil çiçek çeliği alırmışta babaanneminki gibi olmazmış geçenlerde amcamdan duydum babaannem hani yeşil sabun zeytin yağlı olanını eritip sarduyalarına ve bütün çiçeklerine dökermiş dermişki o zeytinyağıyla yapıldığından vitamin ve böcek ilacı yerine geçer dermiş. bende denedim :rolleyes: küvveti zeytinyalı sabunlu suyla saksıların üzeri dolacak kadar yani toprağı geçecek kadar su ile doldurdum bir saat bekletim sonra çıkarıp yapraklarını fıskıyeyle yıkadım ve üç hafta oldu ve çiçekler gürleşti önce biraz şaşırdılar bir kaçgün ama şimdi yaprakları daha parlak bunu gardenyama korkarak denedim ama hağla yaşıyo ve gür isterseniz küçük bir çiçeğinizle deneyin inanın pişman olmayacaksınız
filiztugra
21-03-2010, 23:11
mayısgülü çok teşekkür ederim benim çiçeklerimde böceklenme vardı bir sürü ilaç denememe rağmen ektili olmadı yarın ilk işim dediğini yapmak olacak bol çiçekli günler dilerim sana :)
erzurumlu2008
22-03-2010, 11:17
mayısgülü
bana da bu ilacın yapılışını gönderebilirmisin
erzurumlu2008
22-03-2010, 11:18
tamam gördüm sağol
kar-topu
22-03-2010, 18:47
Sevgili mayıs gülü tarifinizi biraz daha ayrıntılı anlatırmısınız ? Yeşil sabun dediğiniz hani şu doğal sabun olarak satılanlardan mı? Onu saksıları koyacağımız kabın içinde mi eriticez? Ben de çiçeklerime denemek istiyorum.
mayısgülü
22-03-2010, 21:06
Sevgili mayıs gülü tarifinizi biraz daha ayrıntılı anlatırmısınız ? Yeşil sabun dediğiniz hani şu doğal sabun olarak satılanlardan mı? Onu saksıları koyacağımız kabın içinde mi eriticez? Ben de çiçeklerime denemek istiyorum.
zeytinyağlı sabunu bir kabın içinde(sıcaksu)daha çabuk eritiyor eritiğin sabunlu suyu istediğin kaba döküp üzerine su koyuyorsun saksının üzerini örtecek kadar sabunlu suyu bitkinin toprakla kökübirleştiği yere kadar
kar-topu
23-03-2010, 17:40
Teşekkürler.
ostothek
30-03-2010, 16:46
Tespih ağacının meyveleri üzerinde uzun süre asılı durur ama herzaman değil, meyveler olgunlaştığında yani meyve eti kurumadan toplanmalıdır.
Merhaba Mine hanım, bitki işleriyle yeni ilgilenmeye başladım ve vaktim el verdiğince ev yapımı ilaç konusunu okumaya çalıştım fakat konu tesbih tohumuna gelince takıldım. Bugün mısır çarşısına girip sordum ama maalesef bulamadım. Bu satılan bir şey değil midir, nerede bulabilirim?
Teşekkürler.
Merhaba Mine hanım, bitki işleriyle yeni ilgilenmeye başladım ve vaktim el verdiğince ev yapımı ilaç konusunu okumaya çalıştım fakat konu tesbih tohumuna gelince takıldım. Bugün mısır çarşısına girip sordum ama maalesef bulamadım. Bu satılan bir şey değil midir, nerede bulabilirim?
Teşekkürler.
Merhaba, öncelikle hoşgeldiniz Sayın Ostothek
Bende sizin gibi ev yapımı ilaç bölümünü okumuştum, kalançom hastalanınca. Tesbih tohumu ile ilgili sorunuzu görünce, bugün öğlen gördüğüm, yeni yapraklarını filizlemiş ve mor tomurcuklu dallar uzatmış tesbih ağacı geldi aklıma. Dallarında geçen seneden kalma tohumlarıda yer yer duruyordu ağacın. Şu an çiçeklenip yeşerdiğine göre yaz sonuna doğru Mine Hanım'ın bahsettiği yeşil tohumlar oluşur sanırım. Bu halide Mısır Çarşısı'nda olur mu bilmem.
Benim ağabeyim tarımla uğraşıyor, kendisine bu sayfalardan öğrendiğim, tesbih ağacının tohumlarının ekolojik tarımda, zararlılara karşı ilaç olarak kullanıldığını söylediğimde "Çiftçiler zehirli diye tarla, bahçe kenarlarında çıkan tesbihleri sökerler" cevabını aldım. Zehirli olduğunu bildikleri ağacın, kendi bitkilerine yardımcı olabileceğini bilmemeleri ne kötü.
Bitkilerinizdeki hastalık nedir? Mesela ben unlu bit ve benjaminimin yapraklarını yapış yapış yapan hastalığa, bu sitedeki değerli arkadaşların yazdıklarından öğrendiğim, sabunlu su yaptım, içine çok azda kolonya ekledim (kolonya kısmı kendi eklediğim bölüm) ve pamuklu bitini kürdanla temizleyip yıkadığım kalacohe ye püskürttüm, çiçeğim iyileşti, şimdi çiçek açtı; ama hala ayrı tutuyorum onu diğer bitkilerden; çünkü arada sırada yine tek tük oluyor ve hemen kürdanla imha edip çiçeğine gelmeyecek şekilde sabunlu kolonyalı su püskürtüyorum. Yapışıklı hastalığada iyi geliyor bu solüsyon. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Fotoğraf ekleyemiyorum; çünkü bunun için gerekli elektronik lojistiğim yok.
gülendam
13-04-2010, 23:45
ben küçük beyaz sinekler için özellikle hangi ev yapımı ilacın etkili olacağını merak ettim. yaprak altlarında yumurta bırakıyorlar. yaprakları temisledim, bitki için böçek ilaçlarından kullandım hep geçici oldu her sene yine çıkıyorlar ve uygun olan çiçeklerimin hepsini bulaşıyorlar.
güllerde de begonvilde de yeşil bitler var. özellikle bunlarda hangi ilaç etkili
Mine Pakkaner
15-04-2010, 08:42
Sn. Gülendam, tüm bu zararlılar için tarifler tek tek var, konunun özellikle ilk mesajından başlayarak okursanız tarifler başta yer alıyor.
Merhaba Mine hanım, bitki işleriyle yeni ilgilenmeye başladım ve vaktim el verdiğince ev yapımı ilaç konusunu okumaya çalıştım fakat konu tesbih tohumuna gelince takıldım. Bugün mısır çarşısına girip sordum ama maalesef bulamadım. Bu satılan bir şey değil midir, nerede bulabilirim?
Teşekkürler.
Sayın Ostothek,
Sorunuzun cevabı sanırım 'Neemazal'. Tespih ağacı meyvelerinden yapılan organik bir böcek öldürücü.
..G.i.z.e.M..
16-04-2010, 17:41
Sayın Mine Hanım , saksı gülümde kırmızı örümcek zararlısı için verdiğiniz arap sabunlu sarımsaklı tarifi uyguluyorum.Yaklaşık ayda bir ; yaprağının üzerinde azıcık bile olsa ince ağ görürsem hemen gülümün tüm yapraklarının altına ve üstüne gelecek şekilde püskürtüp yaprakları siliyorum.Özellikle yaprakların altını sildiğimde peçeteye sarı-yeşil bir renk çıkıyor.Bunlar sanırım peçeteye aldığım yumurtalarından kaynaklanıyor.Tarifinizin çok faydasını gördüm çok teşekkür ederim ; bitkiyi bir sefer böyle temizleyince uzun süre tekrar örümcek sarmıyor üzerini.Ancak bu zararlıdan tamamen kurtulmam mümkün olmadı.İlk farkettiğimde bitkinin üzerini tamamen örümcek sarmıştı ve temizlediğim halde çiçeğim oldukça zayıf kaldı.Bu sene anca toparlayabildi kendini ve iyice büyüdü :rolleyes: yaprakları gitgide sıklaştığı için artık aralarını silmek çok kolay olmuyor ve aralarına ulaşmak için yaprakları hafifçe çekerken bile yapraklarını kırmaktan korkuyorum.Bu nedenle yaklaşık ayda bir çiçeğe sıvıyı püskürtüp silmek yerine daha sık püskürtüp silmeden bırakabilir miyim? İçerisinde sabun olduğu için silmeden bırakmakta tereddütte kaldım acaba yaprakları yakar mı?Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Mine Pakkaner
16-04-2010, 21:47
Her seferinde yaprakları silmeniz gereksiz Sayın Gizem, 2-3 kezde bir su püskürterek çalkalayınız.
..G.i.z.e.M..
17-04-2010, 16:56
Çok teşekkür ederim ;) bu durumda kaç günde bir püskürtmeliyim ve karışımın dayanma süresi nedir nekadar zamanda bir tekrar hazırlamam gerekir
h.erarslan
26-04-2010, 18:22
Çok faydalı bilgiler emiği olan herkese teşekkürler. Sayenizde birçok şey öğreniyorum.
Mine hanım,
Acı biber ve Pelin karışımı ilacı 1 kg biber/1kg Pelin /6 Kg su ölçeğinde hazırladım. Bu ilacın kokusu ve tadı çok keskln.
Seyreltmem gerekir mi ?
sevgiyle kalın
Mine Pakkaner
27-04-2010, 00:37
Bitkinin bütününe uygulamadan önce bir parçasına uygulayın, bir gün sonra sorun yoksa uygulayınız. Bu bütün terkipler için geçerli.
Hangi bitkiye hangi zararlı için kullanacaksınız?
Mine Hanım,
Bahçedeki meyveler ( ceviz,badem,erik,kiraz,vişne,şeftali,kayısı ) güller aronialar ve frenk üzümleri için şu sıralar, karpuz kavun ve sebzeler içinde ilerki günlerde kırmızı örümcek ve yaprak bitleri için kullanmayı ıdüşünüyorum.
Şeftalideki yaprak büken için özellikle tavsiye edeceğiniz bir preparat var mı ?
Sevgiyle kalın
Mine hanım,
Acı biber ve Pelin karışımı ilacı 1 kg biber/1kg Pelin /6 Kg su ölçeğinde hazırladım. Bu ilacın kokusu ve tadı çok keskln.
Seyreltmem gerekir mi ?
sevgiyle kalın
Sevgili Mine hanım,
Aynı karışımı ben de gül bitleri için hazırlamıştım. Lakin rüzgar vardı uygulayamadım. 2 gündür pet şişede duruyor. İlacın etkisi azalır mı?.
Teşekkürler.
Mine Pakkaner
27-04-2010, 10:11
Serin ve karanlık bir yerde sakladıysanız sorun çıkmamıştır Sevgili Habibe :) Yine de bugün bir bitki de bir noktada deneyin, yarın hepsine verirsiniz.
Mine Pakkaner
27-04-2010, 10:21
Mine Hanım,
Bahçedeki meyveler ( ceviz,badem,erik,kiraz,vişne,şeftali,kayısı ) güller aronialar ve frenk üzümleri için şu sıralar, karpuz kavun ve sebzeler içinde ilerki günlerde kırmızı örümcek ve yaprak bitleri için kullanmayı ıdüşünüyorum.
Şeftalideki yaprak büken için özellikle tavsiye edeceğiniz bir preparat var mı ?
Sevgiyle kalın
Kırmızı örümceğe ev terkipleri çok başarılı olmamakta, arapsabunlu suyu deneyin, içine sarımsak ve acı biber de aktın. Meyve sebzeye hasat zamanına yakın tadını bozacak terkipler püskürtmeyin. Arapsabunlu su ve alkollu su katışımlarını denersiniz.
Yaprak bükene has bir terkip bilmiyorum, sizin için araştırayım, bulursam buraya yazarım.
Kafkas57
29-04-2010, 19:21
maydanozlarım bitlendi.Ev yapımı ne ilaç önerirsiniz?
Serin ve karanlık bir yerde sakladıysanız sorun çıkmamıştır Sevgili Habibe :) Yine de bugün bir bitki de bir noktada deneyin, yarın hepsine verirsiniz.
Denedim. Sonuç olumsuz. Ertesi günü bitler hala oradaydı. Teşekkürler.
Merhaba Mine Hanım.
Yeni hazırlamakda olduğum küçük sebze bahçesinde karınca yuvaları var. Merak ettiğim bitkilere bir zararları olur mu? Sanırım o kadar karıncayı kaçırmak için etkili bir yöntem yoktur değil mi?
Mine Pakkaner
07-05-2010, 21:32
Karıncalar maalesef bitkilere yaprak bitlerini taşıyorlar. Onun dışında doğrudan bir zararları yok. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23102&postcount=13 burada karıncalarda kullanılması için verdiğim tarifleri bulacaksınız.
1/10 oranında arap sabunu , su karışımını minyatür gülüme ve kasımpatılarıma püskürttüm. Sonuç: bitler de siyah böcekler de öylece donup kaldılar. Arkalarından rahmet bile dilemedim;)
Çok teşekkürler Mine Hanım...
Cevap için çok teşekkür ederim. Yuva ağızlarına borik asit karışımını uygulamayı düşünüyorum. Umarım başka bir yere taşınmaya ikna olurlar :)
acropora
13-05-2010, 09:27
Bende güllerimde, erik ağacımda ve çileklerde bitlerin arttığını görünce arap sabunu- sıvı yağ ve sarımsaklı bir solusyon hazırladım. Etkisi hakkında ciddi şüphelerim vardı. Önce bir gül ve çilekte denedim. Sabunun toprağa geçip toprağa olumsuz etkisi olur diye çok miktarda da püskürtmedim.
Ertesi gün kontrol ettiğimde bitlerde hayat belirtisi yoktu ve bitkilerde bir olumsuzluk görmeyince çok sevindim. Tüm bitlenmiş bitkilerimde kullandım. Sonuç gerçekten harika, hiç bir olumsuzluğunu görmediğim gibi bitleri gerçekten öldürüyor, ben kaçırır rahatsız eder sanıyordum, oysa bitler hemen hemen anında ölüyorlar.
Ayrıca sabun ve yağ bir arada olunca uygulama sonrası bitkilerin görüntüsü de çok hoş oldu, yapraklar canlı, parlak bir görünüm aldı. Sanki mumlanmış gibi parlak görünüyorlar.
Bilgi paylaşımı yapan herkese teşekkürler.
arapsabunlu karışımı 2 oldu bende deniyorum ilkinde kasımpatımda siyah bitleri öldürdü şuan yenileri türemedi
gülümde yeşil bitlerden vardı o an olları öldürdü ama 2 gün sonra yeşil bitler yine türedi sabah evden çıkmadan tekrar gülüme sıktım gidince bakacağım sanırım kesin çözüm değil üzerindekiler ölüyor ama tekrar çoğalıyorlar
bunun için napmalıyız tekrar gülümde türememesi için
Değerli "acropora", hazırladığınız ilacın içindekileri, miktarlarını tam olarak yazabilir misiniz? Teşekkürler.
acropora
14-05-2010, 10:24
Ben 2 litre su içerisine 3 yemek kaşığı arap sabunu yarım çay bardağı sıvı yağ ve 6-7 iri diş sarımsağı iyice ezip bir bez içerisine koyarak suyunun ve kokusunun karışıma geçmesini sağladım. Pompa ile kullandığım için partiküller pompayı tıkar diye ezilmiş kısmı direk karışıma eklemedim.
Daha sonra bir pompa ile en ince şekliyle buhar gibi bitkilere uyguladım. Mevcut bitler kısa sürede hareketsiz kalıp ölüyor. Yeniden çıkmadılarda belkide sarımsağın kokusu yeniden gelmelerini bir süre önlüyordur. Ben çok memnun kaldım.
Teşekkür ederim, Değerli Acropora.
galadriel_elf
15-05-2010, 19:05
Bir kaç hafta önce sarmaşık yediveren gül yetiştirmeye başladım.Fakat gülümün hastalığından sefasını sürmeye vakit kalmadı.Bu sitede gül hastalıklarından araştırdığım kadarıyla benim gülümde küllenme,yeşil yaprak biti,pas hastalığı,hatta kara leke var.Yaprak biti için arap sabunlu suyu yapsam (pas hastalığı için gül nemli olmasın diye tavsiye ediliyordu) pas hastalığını artırmaz mı? Bütün bu hastalıkları iyileştirmem için ne uygulamam lazım?Ne tavsiye edersiniz?
Arkadaşlar benim sorunum domatesde çıkan iki sorun.Birincisi en üstte olan sürgünün solgunlaşarak domatesin büyümesinin durma nıktasına gelmesi ikincisi ise bu dahada önemli 12-13 çiçek açan salkımlarda 2-3 tanesinin kalması geriye kalanlar sanki bıçakla kesilmiş gibi çiçek boğumundan kuruyup dökülüyor ve 4 aylık emeğimde gidiyor malesef.Bu soruna nasıl bir çare bulabilirim.
Benimde bir sorum olacak ...
teras bahçeciliği yapıyorum 120 metrekare civarı bir terasım var ve üzerinde bitki yetiştirmeye çalışıyorum amatörce genelde sebze bitkileri PDA dan edindiğim pembe domates ağaçlar. net forumdaki arkadaşlardan sv:Nariçi ve sv:gilaboru nickname li arkadaşların gönderdikleri çileklerden, biber, patlıcan, taze, fasulye, salatalık, kıvırcık, marul, devbalkabağı,maydanoz, soru : bitkilerde sineklenme ve böceklenme tesbit ettim bitkilere arapsabunu sıvıyağ sarmısak karışımı uyguladım bazı domates yaprakları sanki burkuldu ilaçlamadan sonra oldu sanırım acaba eskiden elbise dolaplarına konulan naftalin bitkilerde bezden bir kesecik içine koyup koku salgılamasını sağlarsak sinek bit ve benzeri zararlıları engellemiş olurmuyuz bunu yaparak naftalinden uçuşan zerrecikler bitkilere herhangi bir zarar verirmi eğer bu soruyu ziraat mühendisi arkadaşlar veya bu işi profesyonel yetiştiriciler cevaplarsa sevinirim daha önce denemiş olanlarda yazarsa memnun olurum.. bu konuda bilgisi olan herkeze açıktır en azından fikir sahibi olmama yardımcı olacak ...soruma ilave yapmak istiyorum.. bitkilerimin yanında fesleğen bitkisi var saksılar içerisinde acaba kaldırmalımıyım yoksa yaydığı kokudan dolayı sinekleri kaçırma ihtimal dahilindemi
verdoque
16-05-2010, 23:15
Fesleğenin sinekleri kaçırdığı söyleniyor, hatta çoğu sebze yanında bulundurulması öneriliyor. Naftalinin zararlı olup olmayacağını bilmiyorum, hiç aklıma gelmemişti :)
Bu gün bahçemde bol miktarda yeşil tırtıl gördüm, farkettiklerimi telef ettim. Ya görmediklerim ne olacak? Siyah yaprak bitleriyle uğraşırken tırtıl türedi. Tüm bahçenin sınırına kireç döktüm umarım faydası vardır. Bana yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
Mine Hanım Merhabalar,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Ben, bu sene bahçecilikle uğraşmaya başladım ve bu konuda son derece yeniyim. İzmir'in Dikili ilçesinde oturuyorum ve 60 m2'lik bahçem var. Mayıs ayı içerisinde büyük bir heves ile ekime başladım ve Adana'dan getirtiğim domates, patlıcan ve biberin yanı sıra, bu yöreden satın aldığım salatalık, kabak, dolmalık biber, acı biber ektim. Ayrıca tohum olarak ektiğim bamya, börülce taze fasulyelerimde 8-10 cm civarındalar. Yine Ağaçalar net'ten getirtiğim Osmanlı kirazı, pembe ve gül domatas ve yer kirazı ektim. Şimdilik her şey normal gidiyor derken 3 gün önce domates fidelerimden birinin toprağa düştüğünü gördüm. Buradaki tarım ile ilgili malzemeler satan ziraat mühendisi fidenin ''kökboğaz'' hastalığına yakalanmış olduğunu ve ''Safacaptaın wp'' isimli Fungusıt ile ilaçlama yaparak hastalık çok fazla ilerlememiş ise diğer fideleri kutarabileceğimi söyledi . Bende aynen dediği gibi yaptım ve tüm sebzelerimi ve toprağı belirttiği ölçüde kullanarak ilaçladım.
Fakat kimysal ilaç kullanmak hiç içime sinmediği için dünden beri forumu baştan aşağı okudum hem çok bilgilendim hemde kafam karıştı. Şimdi; şunu sormak istiyorum. Baçemdeki tüm sebzeler için hastalıklardan ve zararlılardan koruyucu hangi karışımı önerirsiniz ve ne kadar sıklıkla kullanmalıyım.?
Saygılar sunarım.
bende doğadan topladığım uğur böceği **** halk arasındauç uç böceği dediğimiz böcekleri toplayıp domateslerimin üzerine konuçlandırdım bütün bitleri afiyetle yediler bitirdiler şu an çok mutluyum... :)
arapsabunlu karışım 2. denememde gülümü resmen kuruttu yaprakları sarardı yeni sürgünlerde bozuldu...Çiçekçiye gittim bana kendi pombasını verdi içi ilaçlıymış sıktım onu bütün çiçeklerime bitlerden eser yok bakalım ne zaman toparlanacak gülüm
merhaba
balkonumda çeşitli sebzeler yetiştirmeye çalışıyorum. ama son bir haftadır sürekli uçuşan küçük sineklerle başım dertte. bunların üstesinden gelmek için ev yapımı ilaç varmıdır, yoksa hangi ilacı satın almalıyım. lütfen yardım edin
merhaba
balkonumda çeşitli sebzeler yetiştirmeye çalışıyorum. ama son bir haftadır sürekli uçuşan küçük sineklerle başım dertte. bunların üstesinden gelmek için ev yapımı ilaç varmıdır, yoksa hangi ilacı satın almalıyım. lütfen yardım edin
bu konu başlığını ilk sayfadan itibaren okursanız sanırım ihtiyacınız olan bilgiyi ilk sayfalarda bulabilirsiniz..
Michiganensis
26-05-2010, 16:08
merhaba
balkonumda çeşitli sebzeler yetiştirmeye çalışıyorum. ama son bir haftadır sürekli uçuşan küçük sineklerle başım dertte. bunların üstesinden gelmek için ev yapımı ilaç varmıdır, yoksa hangi ilacı satın almalıyım. lütfen yardım edin
5 lt'lik herhangi bir pet şişeyi sprey boya ile sarıya boyayın yanlarından ufak delikler açın şişenin içine boynuz pekmezini suyla karıştırarak şerbeti hazırlayın. Şişenin kapağını kapatarak uygun yere asın.
lerdemir
27-05-2010, 21:37
Mine Hn'ın ilk sayfada verdiği arap sabunlu, sıvı yağlı ve sarımsaklı karışımını son 4 haftadır birer kere uyguladım tüm saksı bitkilerime.
Yıllardır havaların ısınmasıyla birlikte hemen ortaya çıkan kırmızı örümcekler, gül bitleri henüz görünmediler. Özellikle selluka, gül, limona dadanan zararlılarla şimdilik sezon açılımızı yapmadık :)
Sarımsağın kaçırıcı etkisinden midir bilemiyorum, şimdilik iyi gidiyor gibi...
Bilgilerinize...
kar-topu
28-05-2010, 10:47
Yaşasın bitlerimin hepsi öldü:D. Mine hanımın verdiği arap sabunlu tarifi uyguladım hepsi öldü. Teşekkürler Mine hanım.
galadriel_elf
29-05-2010, 18:22
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.
1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.
Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.
Mine Hanım, bu uygulama küllenme ve pas hastalığı bulunan bir gül için kullanılabilinir mi? Mantari hastalıklar derken bu hastalıkları kapsıyor değil mi?
lerdemir
30-05-2010, 17:05
Pas'ı bilmiyorum da, "külleme" tam olarak mantari hastalıktır Sn.galadriel_elf.
gülendam
31-05-2010, 16:00
minyatür güllerimde kırmızı örümcek var. kükürt tozunu sulandırıp sıktım.öldüler ama ertesi gün artarak geri geldiler. bunun sıklığı nedir?
bir de açelyalarımda turuncu bitler var. bunlara arap sabunlu kaışımı uyugulamayı düşünüyorum. uyguladıktan sonra silmem gerekiyor mu?
zeynep dila
01-06-2010, 13:45
Mine Hanım'ın önerdiği arapsabunlu karışımı uyguladıktan sonra bitkileri daha sonra bu karışımdan arındırmamız gerekiyor mu? Bitkileri sonraki günlerde su ile temizliyor muyuz acaba? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Mine Hanım'ın önerdiği arapsabunlu karışımı uyguladıktan sonra bitkileri daha sonra bu karışımdan arındırmamız gerekiyor mu? Bitkileri sonraki günlerde su ile temizliyor muyuz acaba? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Sevgili Zeynep uygulamayı yaptıktan sonra 5 dk kadar bekleyip güzelce yıkıyoruz .sabunlu kalmıyor .
zeynep dila
01-06-2010, 23:11
Teşekkürler Hhatice,
Acil servis gibisin, her yerde yardımıma koşuyorsun.
lerdemir
03-06-2010, 00:51
Sevgili Zeynep uygulamayı yaptıktan sonra 5 dk kadar bekleyip güzelce yıkıyoruz .sabunlu kalmıyor .
Yıkıyor muyuz? Bunu bilmiyordum ve defalarca uyguladığım bu karışımı bugüne kadar hiç yıkamadım, durulamadım. Bitkilerimde de bu uygulamalarımın sonrasında belirgin bir zarar görmedim bugüne kadar.
Şaşırdım.
Şimdiye dek 3 kez yaptım ama ben de hiç yıkamadım.
Mine Pakkaner
03-06-2010, 12:54
Yıkamanıza gerek yok.
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.
1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.
Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.
mine hn merhaba
bu karışımı özellikle çileklerime uygulamak istiyorum. küllenme hastalığına karşı. haftada 2 kez demişsiniz. ilk püskürtmeden sonra karışımı 2-3 gün bekletip aynı karışımı uygulasam olur mu? yoksa her uygulama için tekrar yapmam gerekir mi?
teşekkür ederim.
zeynep dila
03-06-2010, 15:02
Yıkamanıza gerek yok.
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler sayın Pakkaner.
Mine Pakkaner
03-06-2010, 15:04
Her uygulamada yeni terkip hazırlamanız doğru olacacak. Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
03-06-2010, 15:17
Mine Hanım, bu uygulama küllenme ve pas hastalığı bulunan bir gül için kullanılabilinir mi? Mantari hastalıklar derken bu hastalıkları kapsıyor değil mi?
Külleme de pas da mantari hastalıklar, yağsız sütü uygulayabilirsiniz. Pas için ayrıca evde oksijenli suyu da uygulayın, ancak dikkatetmeniz gereken nokta çok ince püskürtme yapmanız ve özellikle pasta yaprak altlarını iyice ilaçlamanız.
merhaba
2 hafta önce nanelerime musallat olan bitler için 1 lt suda 2 çorba kaşığı arap sabununu iyice erittim. Sonra içine bebekler için kullandığımız can rendede rendelediğim 3 diş sarımsağı ekleyip iyice çalkaladım. Daha sonra bu karışımı evde kullandığımız temizlenmiş sprey deterjan kutusuna doldurup nanelerimin her yerine gelecek şekilde güzelce spreyledim. Bu işlemi akşam yaptım. Sabah kalktığımda bütün bitler yok olmuştu. Hala bitlerden eser yok. Birde karışıma 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklemiştim. onu unutmuşum.
Sn Malina, Sn Mine Pakkaner'e atıfla bulunduğunuz güzel paylaşım için çok teşekkür ederim.
galadriel_elf
03-06-2010, 18:25
Külleme de pas da mantari hastalıklar, yağsız sütü uygulayabilirsiniz. Pas için ayrıca evde oksijenli suyu da uygulayın, ancak dikkatetmeniz gereken nokta çok ince püskürtme yapmanız ve özellikle pasta yaprak altlarını iyice ilaçlamanız.
Çok teşekkürler, Mine Hanım.Daha önceki mesajlarda oksijenli su hakkında 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli suyu 0,5 lt suya koyup uygulamamızı söylemişsiniz.Bu şekilde uygulayacağım değil mi?
Mine Pakkaner
03-06-2010, 22:11
Siz o dozu yemek kaşığına çıkarın Galadriel elf, ince bir pulverizasyon yapın.
emrebakan
09-06-2010, 10:03
Merhaba Mine hanım,
Bu fotoğraftakiler tesbih ağacının meyvesi midir? Biraz yumuşaklar emin olamadım. Oldukça sert olduklarını okumuştum. Ancak şu an hazirandayız. Acaba olgunlaşmadılar mı? Eğer öyleyse bu haliyle de kullanabilir miyim? Sevgiler.
Mine Pakkaner
09-06-2010, 18:46
Sert olan tohumu, bunlar meyve. Meyve etini kaldırırsanız tohuma ulaşırsınız. Tesbipler şimdi çiçekte daha meyve vermedi. Topladıklarınız geçen seneden üzerinde asılı kalanlardan olmalı. Eğer meyve eti kurumamışsa kullanabilirsiniz.
gülendam
09-06-2010, 21:39
sayın mine hanım;
arap sabunlu karışımı açelyalarıma uyguladım bitler öldü. etkili oldu. ama şimdi de başka bir çiçekte (çiçekler aynı ortamda değil) tekrar ortaya çıktı. toprağa yerlertireceğimiz (karanfil, salatalık vb.) herhangi bir şey yokmu bunların gelişini engelleyen. ya da bitler olsun ya da olmasın bu karışımı belli aralıklarla çiçeklere uygulamak mı gerekiyor.
emrebakan
10-06-2010, 08:52
Çok teşekkür ederim Mine hanım. Meyveler kurumamış. Kullanacağım. Yeşilken toplanıp kullanılıyorlar mı?
fatma sunay
12-06-2010, 21:31
mine hanım benimde bahçemdeki gülleri siyah böcekler yiyip bitirdiler daha goncalar açmadan içinden delip koparıyorlar şimdide yıldız çiçeklerime musallat oldular bunları yok etmek için ne önerirsiniz iki defa ilaçlama yaptım ama fayda etmedi hergün sanki dahada çoğalıyorlar
finduk52
25-06-2010, 11:57
Arka bahçemde açmış olan liliumlarımın yapraklarını birşeyler yiyip duruyor. Bir de dışkı gibi birşeyler de mevcut üzerlerinde , elim değince sürülüyor elime. Önce kuş pisliği sandım. Yapraktan koparıp altına bakınca anladım ki değil. Resimlerini çekmeye çalıştım . Umarım açıklayıcı olmuştur. Acaba bunlar nedir ve ne yapmam gerekir ?
http://img23.imageshack.us/img23/3576/foto887.jpg
http://img541.imageshack.us/img541/7910/foto888.jpg
http://img339.imageshack.us/img339/5808/foto889.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/3332/foto890d.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/2750/foto892.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/8075/foto893t.jpg
http://img249.imageshack.us/img249/1706/foto894.jpg
Finduk52,
Aynı şey benim liliumlarımda var. Ele yapışan berbat bir salgı.
Siz fotoğraf koyduğunuz için ben yüklemedim.
İnşallah bir çözüm bulunur.
finduk52
25-06-2010, 23:11
Sevgili hozat , çok iğrenç birşey ben ilkin kuşların dışkıları sandım. Yapraklarınıda kuşlar yiyor sandım. Ama bugün eldivenleri giyip bir yaprak koparıp arkasına baktığımda bu görüntü ile karşılaştım. Sanki kabuksuz sümüklü böceğin küçüğü. Ama sanki o dışkı gibi şey dediğimle kendini kamufle etmiş gibi , üzeri hep o salgıyla dolu bu yaratığın.
Yaprak diye birşey kalmadı turuncusunda , yanındaki sarı liliumada bulaşmaya başlamış.Umarım bir an önce bir gören olurda derdimize çare olur.Bu şey her ne ise liliumları çok seviyor demekki.
verdoque
26-06-2010, 08:44
Ben de ne olduğunu çok merak ettim, Mine Hanım'a bir sorun isterseniz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646
finduk52
26-06-2010, 09:39
Hatırlatma için teşekkür ederim sevgili verdoque hemen mesajla link gönderdim oradan .Sevgiler..
Arka bahçemde açmış olan liliumlarımın yapraklarını birşeyler yiyip duruyor. Bir de dışkı gibi birşeyler de mevcut üzerlerinde , elim değince sürülüyor elime. Önce kuş pisliği sandım. Yapraktan koparıp altına bakınca anladım ki değil. Resimlerini çekmeye çalıştım . Umarım açıklayıcı olmuştur. Acaba bunlar nedir ve ne yapmam gerekir ?
Oldukça obur bir bir tırtıl olma ihtimali çok yüksek, ısırık izleri de tırtılın işine benziyor. Muhtemelen gövdede bir yere saklanmıştır, belki bulabilirsiniz.
finduk52
26-06-2010, 10:44
Sevgili Kiraz , yaramazları buldum yaprakların altında idiler resimlerini çekmeye çalıştım ama cep telefonundan ancak bu kadar netlik sağlayabildim. Yaprakları bitirmişiler ya şimdi sıra o güzelim çiçeklerine gelmiş. Tırtıl değiller. Turuncu minicik siyah başları ya da o gördüklerim gözdü.Seri hareketlerle hala yemekle meşguller.Elimle toplayamayacak kadar iğrendim inanın.
Şu an güneş var tam net bir resim alamıyorum.Güneş biraz gidince yeniden deneyeceğim.
Sebahattin Sargın
26-06-2010, 10:47
Bence bu bir tırtıl değil, daha önce tırtıl yetiştirmiştim. Tırtılların dışkıları sert ve kareye benzeyen bir şekilde oluyor genellikle. Bir sümüklü böcek türü sanırım, sümüklü böcek için uygulanan ilaçları denediniz mi Sevgili Finduk 52?
Sevgiler ;)
aylaylom
26-06-2010, 15:25
ORGANİK TARIMDA KULLANILAN EV YAPIMI BAZI DOĞAL İNSEKTİSİTLER (BÖCEK ÖLDÜRÜCÜLER)
Biyolog Ayla ARAÇLI
Öncelikle yazıda geçen bazı terimleri açıklamak isterim :
Afit (Aphid) : Yaprak biti. Aromatik : Kokulu. Repellent : İtici , uzaklaştırıcı.
Toksik : Zehirli Armut Pisillası : Armutun zararlılarından biri.
1. ALKOL SPREYİ :
1-2 fincan %70’lik isoprophyl alkol ¼ su ile karıştırılarak kullanılır. Oluşturulan karışım bitkide önce test edilmelidir. 2-3 gün içinde olumsuz bir etki görülmezse tüm bitkilerde uygulama yapılmalıdır. Afitler,beyaz sinek,tripslere karşı uygulanmaktadır.
2. SARIMSAK YAĞ SPREYİ :
Zararlılar üzerinde repellent (tiksindirici ,itici , savar etki )etki yapar. Mineral yağ veya saf sabunla karıştırıldığında etkili bir insektisit meydana gelir. Afitler, (yaprak biti ) beyaz sinek, kulağa kaçan ve bazı tırtılların kontrolünde etkili olmuştur.
Spreyin hazırlanması için 3 tane 28 gramlık çok ince doğranmış sarımsak dişinin 2 çay kaşığı mineral yağ içersinde en az 24 saat bekletmek gerekir. Yavaşça içerisine yarım litre su ilave edilir. Karışımı sağlandıktan sonra süzülerek kavanoz içerisine bekletilmek üzere aktarılır. Karışımdan 1-2 çorba kaşığı alınarak yarım litre su ile karıştırılır. Bu oran etkili oluyorsa daha fazla su ilave edilerek uygulama yapılabilir. Uygulama tüm bitki yüzeyi ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Yağa duyarlı olabilecek süs bitkilerinde uygulama kontrollü yapılmalıdır.
3. OTLARLA HAZIRLANAN SPREYLER :
Aromatik otlardan elde edilen solüsyonlar bir çok organik yetiştirici tarafından kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar repellent etki yapmaktadır. Bu amaçla Sage, Tansy, Thyme gibi bitkiler kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar yaprak yiyen bazı zararlılara karşıda kullanılmaktadır.
1-2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karıştırılır. Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında temizleyici sıvı sabun karıştırılır. Sıvı sabun ilacın yapraklara yapışmasında ve yayılışında etkili olmaktadır. İlaçlamada bitkinin tüm aksamının ilaçlanması başarıyı etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde haftalık periyotlarla uygulama tekrarlanabilir.
4. KIRMIZI TOZLAR:
Karabiber, kırmızı biber, dere otu, zencefil’in hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadır.Sentetik capsaicin arazide kullanılmak üzere üretilebilir. Yapılan bir çalışmada capsaicin’in 28 gramının 1/25’i soğan bitkisi etrafına serpildiğinde Soğan sineği’nin yumurta sayısını azaltmıştır. Lahana sineğinin lahana ve havuçtaki zararını da engellemektedir.Uygulama sırasında hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilmektedir.Uygulamada havuç,lahana veya soğan sıralarına serpilerek uygulanabilir.Yağmur veya sulama sonrası uygulama tekrar edilmelidir.
5. NİKOTİN SPREYİ :
Tütün bitkisinden elde edilir. Ev yapımı nikotin çayının en büyük avantajı etkinliğinin birkaç saat sürmesidir. Arılara toksik değildir. Nikotin toprak zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Özellikle kök afitleri, tripsler, yaprak delicileri, armut pisillası‘na karşı kullanılmaktadır.
1 fincan kurutulmuş ,öğütülmüş tütün yaprağını ¼ çay kaşığı saf sabun ilave edilmiş 4.5 lt ‘lik su içinde yarım saat bekleterek süzmek suretiyle solüsyon hazırlanır.Bu solüsyon birkaç hafta kapalı bir kapta saklanabilir. Toprak zararlıları için bitkinin kök bölgesine toprak üstüne karışım uygulanır. Yaprak zararlıları için yaprak altlarının da iyice ilaçlanması gerekir. Güvenlik açısından yalnızca genç bitkilere ve hasattan bir ay öncesine kadar kullanımı daha uygundur. Patlıcan, biber,domates ve diğer Solanaceae’lerda kullanımı uygun değildir. Tütün mozaik virüsünü taşıyan tütünlerden hazırlanan solüsyon bu virüsün bitkilere bulaşmasına neden olabilir.
6. DOMATES YAPRAĞI:
Domates, patates ve tütün yaprakları zehirli alkoloid içerir. Bu toksinler suda çözünür ve iyice kıyılmış yapraklar suda bekletilerek ev yapımı ilaçlar elde edilebilir. Domates yaprak ilacı afitler içinde kullanılabilir.
Bu solüsyonun hazırlanması için domates yaprağı iyice kıyılarak 1-2 fincan hazırlanır. 2 fincan su içerisinde bütün gece bekletilir. Süzülerek yaklaşık 2 fincan su ile karıştırılır. Uygulama bitkinin bütün aksamını kapayacak şekilde yapılır.
7. TUZ SPREYİ :
Lahana kelebeği ve kırmızı örümceklere karşı kullanılabilir. 2 çorba kaşığı tuz ile 4.5 lt su karıştırılır. Karışım bitkiye uygulanır.
8. KADİFE ÇİÇEĞİNDEN HAZIRLANAN SPREY :
Kadife çiçeği su ve sabunla karıştırılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon afit, larvalar ve sinekler için repellent etki yapar.
9. ISIRGAN SUYU :
Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır.
10. İNSEKTİSİT ETKİLİ SABUN SPREYİ :
2.5 çorba kaşığı sıvı el sabunu yaklaşık 1 lt su ilave edilerek karıştırılır.
11. BİTKİSEL YAĞ :
2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.
finduk52
28-06-2010, 22:12
Sevgili Sebahattin Sargın ,
Sümüklü böceğede benzemiyordu.Turuncu renkli değişik bir böcek daha önce hiç görmediğim . Dün akşam bahçeyi sularken tazikli suyla yıkayayım dedim liliumları. Tazikli suyu böceklere tuttum. Hepsi döküldüler ,bugün baktığımda öldüklerini gördüm .Liliumda yapraklarının çoğu yenmiş olmasına rağmen temizlenmiş oldu böcekten.
İlgin için çok teşekkür ediyorum . Sevgiler ..
Çıkış noktalarına, geçtikleri alanlara düzenli olarak sirke püskürtün.
Sirke, bizim kapı önü nöbetçilerinde işe yaramadı. Sırada borik asitli şeker uygulaması var.
serpil özdemir
01-07-2010, 20:01
merhaba mine hanım ,karıncalarla benim de başım dertte .Yanlız karıncalar leylağımn saksısında en çokta yeni sürgününün dibindeler sirke tarifini saksıdaki toprağa uygulayabilirmiyim .lütfen acil cevap leylağımın yaprakları kalmayacak yakında
sevgiler
Arap sabunu,zeytinyağı,sarımsak harika bir karışım.Ben bitlerden bunlar sayesinde kurtuldum.Tavsiye ederim.
Mine hanım;Wp kükürtü iaç olarak kullanma tarifinizde bir kaşık yağı kükürt ile karıştırılmasını tavsiye ediyorsunuz.Gezdiğim Kükürt sitesinde http://www.tarimkutuphanesi.com/tarimilaclari/ayrinti.asp?idno=1732 Yağ karıştırılmıyacağını yazıyor.Yanlışlık nerde?Saygı ve selamlar
Mine Pakkaner
08-07-2010, 11:01
Feyyaz Bey kükürt yağda erimez ve yağa karışmaz. Dolayısıyla kükürdü yağa karıştırıp atın demem. Ya toz uygulanır ya da ıslanabilir kükürtse suyla karıştırılır.
1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.
Buradaki söylemimde iki farklı terkip görüyorsunuz. Biri kükürtlü diğeri soda ve sıvıyağlı.
handanhanım
08-07-2010, 12:16
İyi günler,
bütün siteyi ve interneti aradım ama halk arasında "ballık" denen; bitki dallarını ve yaprak arkalarını yapış yapış yapan, zamanla da yaprakların solup düşmesine sebep olan hastalığa bir çare bulamadım. İçerde bakılan bitkilerde oluşuyor nedense.
Yaprakların arkalarını tek tek ıslak bezle siliyorum ama çok yapraklı bitkilerle baş edemiyorum. Bu hastalığa uygun organik bir çözümünüz varsa minnettar kalırım.
Sevgilerimle
Handan Hanım
Mine hanım;
Yanlış anlaşılma olmuştur.Teşekkür ederim.
Fatih bey;
Arab sabunlu terkibi nasıl yaptığınızı anlaşılacak şekilde izah edebilirmisiniz?Selamlar.
Halil Önen
08-07-2010, 21:32
İyi günler,
bütün siteyi ve interneti aradım ama halk arasında "ballık" denen; bitki dallarını ve yaprak arkalarını yapış yapış yapan, zamanla da yaprakların solup düşmesine sebep olan hastalığa bir çare bulamadım. İçerde bakılan bitkilerde oluşuyor nedense.
Yaprakların arkalarını tek tek ıslak bezle siliyorum ama çok yapraklı bitkilerle baş edemiyorum. Bu hastalığa uygun organik bir çözümünüz varsa minnettar kalırım.
Sevgilerimle
Handan Hanım
Sn, Handan Hanım, halk arasında ''canlı ballık'' denen yaprak bitleri için nimiks çok iyi geliyor. Bulaşık fazla ise 2 ya da 3 defa kulanının. 3 er gün ara ile.
Bu tamamen organik ilaç.
Organik olmayan ilaç ise Mostar 20 sp. kullanın. Akşamdan atın sabaha hepsi yerdedir.
Çok bulaşıksa ev yapımı ilaçlar çare değil.
ek:
Tamam; ev yapımı ilaçlara yanlışlıkla yazmışım.
O zaman,
2 kaşık arap sabunu,
4 diş sarımsak (ezilir ve 1 kaşık zeytin yağına karıştırlır.sonra fısfısı tıkamasın diye tülbent içine konur)
2 parça domates yaprağı ezilir,
1 dal kekik ezilir,
1 çay kaşığı açı birber (toz) konur.
Hepsi karıştırlır. Bir gün bekletilir deniyor ve 15 gün kullanılır deniyor.
Bekledikce etkisi fazla oluyor.
(ben denemek için denedim, zararlı fazla ise kullanmaktan bıkıyorsun.
Mine Pakkaner
11-07-2010, 18:00
merhaba mine hanım ,karıncalarla benim de başım dertte .Yanlız karıncalar leylağımn saksısında en çokta yeni sürgününün dibindeler sirke tarifini saksıdaki toprağa uygulayabilirmiyim .lütfen acil cevap leylağımın yaprakları kalmayacak yakında
sevgiler
Serpil Hanım saksı toprağına sirke püskürtütseniz işe yaramaz, çünkü belli ki içinde yuvalanmışlar. Siz tariflerde var borik asitli terkipler var onları uygulayın. Bir de şu gerçek var ki bir bitkiye karınca dadanırsa yakında yaprak bitleri de görürüz. Karınca bitkiyi yemez ama yaprak bitleri zarar verir. Yaprak biti olursa yine ev yapımı terkiplerden birini deneyiniz.
şebboy62
11-07-2010, 18:50
Arkadaşlar herkese merhaba ben de birşey sormak istiyorum.Çiçeklerimin yapraklarında çok ince kadın çorabı giydirilmiş gibi ağ ile sarıp yaprağın ölmesine sebep olan birşeyler var o kadar küçükler ki yakın gözlüğüm artı büyüteçle bile onların hareketlerini net seçemiyorum sadece noktalar olarak görünüyorlar .Acilyardıma ihtiyacım var (çiçekler netten tohumlarını getirttiğim passifloralar , dört çeşit , ikide selluka )
verdoque
11-07-2010, 20:44
Kırmızı-kahverengi renkteyse kırmızı örümcek olabilir, konunun başında kükürtlü veya arap sabunlu tarife bir göz atın isterseniz.
Beyaz ve örümcek ağında birçok tane ise bunlar ne yapmalıyız?
Mine abla sanada bir danışayım dedim, benim kumquatın yapraklarında galeri güvesi var ziraatçi'den bir ilaç aldım 10 gün ara ile 1 litre suya 3 çay kaşığı ilaç koyup bitkiye veriyorum.
Acaba işe yararmı ya da ne yapabilirim? :(
Arkadaşlar;Sulandırılabilen WP kükürtü aşağıdaki limon ağacında bulunan beyaz bitlere sıktım beklediğim sonucu alamadım sebebi nedir? 1Lt.Suya 10g.sulanabilen kükürt sıkılmıştır.
verdoque
14-07-2010, 17:23
Bildiğim kadarıyla kükürt kırmızı örümcek ve bazı mantari hastalıklarda etkili. Bitlerde kullanıldığını duymamıştım.
Teyzem nedense kükürtü üzümlere verir. :D
Arkadaşlar;Sulandırılabilen WP kükürtü aşağıdaki limon ağacında bulunan beyaz bitlere sıktım beklediğim sonucu alamadım sebebi nedir? 1Lt.Suya 10g.sulanabilen kükürt sıkılmıştır.
Unlu bitte arap sabunlu, yağlı karışım etkili oluyor. Önce pamukla temizlerseniz işiniz kolaylaşır. 10 gün sonra tekrar etmek gerekiyor.
Unlu bitte arap sabunlu, yağlı karışım etkili oluyor. Önce pamukla temizlerseniz işiniz kolaylaşır. 10 gün sonra tekrar etmek gerekiyor.
Sn.Kiraz;Tarifinize aynen uydum (yalnız ek olarak sarımsak ezdim)netice aldım fakat püskürtme esnasında çok zorluk çektim.Her sıktığımda pıs pısı çalkalamak zorunda kaldım.Üzerindeki karıncaları bile öldürdü.Teşekkür ederim.
Adalet Yağcı
01-08-2010, 09:55
Bana gelen bir e postada hıyarın bitkilerdeki asalaklara iyi geldiği iddia ediliyor.
Ben en kısa zamanda deneyeceğim, küpelerimi unlu bitten kurtaranmıyorum çünkü.
Bilgiyi sizlerle de paylaşmak istedim.
HIYAR
Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) hıyar dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Hıyardaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.
Mine hanım; Saksı içinde yuvalanmış karıncaları yok etmek için vermiş olduğunuz borik asit'li- şekerli terkibi uyguladım.Bu terkibin üzerine karıncaların üşüşmesini beklerken pek oralı olmadılar. Saksıdan kovmak için önereceğiniz başka formül varmıdır? saygılarımla.
djbrujita
10-08-2010, 11:17
merhaba... foruma yeni üye oldum. bir süredir içerikleri inceliyorum. hakikaten çok yararlı bilgilere ulaştım. ilgilileri ve tüm katılımcıları yürekten kutlarım.
bu sene evimizin arka bahçesinde kör-topal sebze yetiştirmeye çalışıyorum. forumu biraz geç keşfetmiş olduğumdan çok verimli olamadı bahçem... :)))
biber ve salatalıklarımın gelişimleri fena değil. ama domateslerde büyük sorunlarım var. domateslerin az meyve vermesini bahçemin yeterli ışık alamamasına ve istanbul'da bu yaz yağan yoğun yağmura bağlamaktaydım. sevinerek izlediğim 3-5 domatesimi de kızarmaya yakın kaybettim. yarı kızaran domateslerin üzerinde beyaz lekeler, sertlikler oluşuyor, domatesler tam kızardığında da alttan meyve çürüme şeklinde boşalıyordu. geçen gün domatesin yaprak ve meyveleri üzerinde (sonradan siteden öğrendiğim) 2 adet pis kokulu yeşil böceğe (Nezara viridula) rastladım. sanirim çürüme sorununu yaratan bu böcek. Sarimsakli veya arap sabunlu ev yapimi ilaçların Nezara viridula'yi kaçırıcı/öldürücü etkisi var mıdır? Veya bu böceklerden kurtulmam için ne önerirsiniz? :confused:
Simdiden tesekkurler...
Adalet Yağcı
11-08-2010, 20:11
Tarım Haber (http://www.tarim.gen.tr/haber/koseyazilari-detay.asp?yazar=14&yazi=92) sitesinde konu ile ilgili güzel öneriler var, bunlardan biri;
Yaprak bitleri, kırkayaklar, beyaz sinekler: Sarımsak yağı bu haşerelere karşı etkilidir, diyor.
Dangerously34
20-08-2010, 14:03
Lütfen yardım
Sevgili,saygıdeğer uzman arkadaşlar..
Hıyar fidelerimin yapraklarının uç kısımları yere doğru eğiliyor ve yapraklarında tüy gibi ama sert sert, beyaz bişeycikler var, kum dökülmüş gibi, su verince yapraklarınıda yıkıyorum gidiyormuş gibi görünüyor ama yine aynı..
Öneriniz var mı?
Arkadaşlar bunun ne olduğunu anlayamadım ve eğer erken müdahale gerektiren bir şeyse geç kalmak istemiyorum fotoğraflarını ekliyorum ne olduğu ve nasıl yok edeceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Toprakta pamuksu küf gibi bir şey oluştu bu ağacımın gövdesinin toprağa temas eden yerlerinde de var
http://img258.imageshack.us/img258/4673/16102010039.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/5849/16102010034.jpg
http://img257.imageshack.us/i/16102010033.jpg/
Emre Kuzu
22-10-2010, 13:08
Bence hiç durmayın toprağını değiştirin bu pamuksuları iyice temizleyin yeni geçirgen bir toprağa hatta bulunduğu kaptan daha geniş bir saksıya dolanmış köklerinide keserek dikin sulamasına dikkat edin.
Arkadaşlar bunun ne olduğunu anlayamadım ve eğer erken müdahale gerektiren bir şeyse geç kalmak istemiyorum fotoğraflarını ekliyorum ne olduğu ve nasıl yok edeceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Toprakta pamuksu küf gibi bir şey oluştu bu ağacımın gövdesinin toprağa temas eden yerlerinde de var
mantar hastalıgına yakalanmış. Cobweb mold or Dactylium Mildew (Hypomyces sp.)
çok sulu bırakmışsın saksıyı diranajı iyi toprakla degiştir. ama bu hastalıktan zor kurtulur. havadar bir yere koy ve güneş gören bi mekana. evin dışı en güzeli olur çünkü o mantar senide hastalandırabilir. ilk konukçudan sonra diğer zaralı konukçular peş peşe gelir dikkat etmezsen senide hastalandırır. ilk önce odanı havalandır ve o bitkini evin dışına koy hemen.
Mine Pakkaner
23-10-2010, 19:21
Ev yapımı ilaçlar başlığında kimyasal başlığında kimyasal preparat önermemenizi rica edebilir miyim. Üyemiz bu hastalığa ticari preperat arasaydı soruyu o başlıkta sorardı.
Ayşe Yıldız
23-10-2010, 20:02
Sayın Pakkaner, vermiş olduğunuz arap sabunlu ya da acı biberli karışımı Chamaecereus Silvestriye de uygulayabilir miyim? Birelimde cımbız, bir elimde peçete :))) bıktım artık 1haftadır yayılmaya başladılar.
Hastalık başlayınca tedbir için:
(Hem sardunya hem de diğer bitkiler )
1 ) 0,5 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli su ile ilaçlama yap.
3 gün sonra,
2 ) 1 lt suya 1 tatlı kaşığı dolsu yemek sodası katıp iyice erit, sonra içine 1 tatlı kaşığı da sıvı yağ koyup iyice çalkala homojen bir sıvı haline gelince püskürt.
Bitkiler sıkışık duruyorsa aralayıp havalanmasını sağla.
Suyu iyice azalt.
Hastalıklı dökülen yaprakları topla imha et, saksıda hasta yaprak olmasın.Bitkideki bozuk yaprakları mümkün olduğunca al.
Hasta bitkiyi elleyince diğerlerine dokunma, makas kullandıysan diğerlerine aynı makası kullanmadan önce dezenkfekte et.
İlaçlama sırasında ilacın mutlaka yaprağın alt yüzüne de gelmesine dikkat et.
Hastalıklı bitkiyi mümkün olduğunca diğerlerinden ayır.
Akşam sulama yapma, hatta bitkiler balkondalarsa, balkonu akşam yıkama ki nemi arttırma.2. işlemden 1 hafta sonra tekrar oksijenli su uygula.
Küçük yaprakların daha yakın çekim resimlerini yollayacaktın, bekliyorum.Yakın gözlüklerimi taktım , monitöre yaklaştım ama seçemedim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Kolay gelsin.
Mine Hanım bu uygulamaları, bütün çiçeklere ve hastalıklarına uygulayabilir miyiz?Yoksa sadece belli cins çiçekler için yapılması gereken uygulamalardır mı?
Mine Pakkaner
01-11-2010, 14:14
Bütün hepsine uygulayabilirsiniz, tüylü yapraklılarda önce bir yaprakta uygulayıp bakın. Çüçekli bitkilerde goncalara leke yapabileceğini unutmayın.
Bütün hepsine uygulayabilirsiniz, tüylü yapraklılarda önce bir yaprakta uygulayıp bakın. Çüçekli bitkilerde goncalara leke yapabileceğini unutmayın.
Teşekkür ederim. Benim merak ettiğim bir konu var, henüz sitede bu tarz bir bilgiyle karşılaşmadım o yüzden sorma ihtiyacı hissettim.Çiçekçilerde kullanılan, halk arasında coşturucu,dediğimiz türden besinlerden (kimyasal olmayan) bildiğiniz doğal bir yöndem var mı?
doga-dostu
03-11-2010, 14:32
çiçekçiler bunu daha iyi bilir.
zeytin agacımda galeri sineği var. hangi ilacı kullanmalıyım
Mine Pakkaner
11-11-2010, 21:34
Bu sorunu ev ilaçlarıyla çözemezsiniz. Ticari preparat kullanmanız gerekir. Bu arada yazım kurallarına uymanızı rica edebilir miyiz?
denizakvaryumu
12-11-2010, 11:19
...Bu yıl fasulyelerimde yaprak biti musallat oldu biz buna KÜSTÜM diyoruz zararı da bayağı büyük oluyor konvansiyonel tarımda bu zararlıya karşı son derece zehirli kimyasallar kullanılmakta bir çoğunuzda bu kimyasallarla mücadele yapmışsınızdır ben sizlere belki biliyorsunuzdur ama bilmeyenler için insan sağlığı ve çevre için son derece zararsız ama yaprak bitleri için bir okadarıda etkili bir mücadele yöntemi söyliyeyim;
ARAP SABUNU VE İSPİRTO
HAZIRLANMASI; BİR KG ARAP SABUNU 1 LT İSPİRTO İLK ÖNCE BU İKİSİ BİR KABDA İYİCE KARIŞTIRILIR DAHA SONRA 100 LT SUYA KARIŞTIRIP BİTKİYE UYGULANIR
sonuç ilk uyulamada genellikle başarılı oluyor ama bir hafta sonra gerekirse ikinci uygulama yapılır aslında bitki bu karışımla iyice yıkanırsa ikinciye bile gerek kalmıyor eğer bu karışım fazla gelir diyorsanız bu oranları 2ye 4de bölerekde uygulayabilirsiniz
http://organikciyiz.blogspot.com/
Verdiğiniz bilgiler ve ialç tarifleri için çok teşekkür ederim.Mayer limon'larım arap sabunlu sarımsaklı tarifle yaprak bitlerinden kurtuldular.Sağolun
Ben trabzonlu yeni üyeyim,bilgilerini bizimle paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürü borç biliyorum. Ben denizden 750 rakımlı köyde yaşıyorum 50mk seram var salatalık ve domates yetiştirmek için harap oluyorum,bu ikinci senem bu bölgenin trajik sorunu (PAS) hiçbir ilaç fayda etmedi yani zirayi ilaçlar işe yaramıyor. Sizlerden ricam banada yardımcı olmanız benim içinde tarif yazarsanıs çok sevinirim SAĞOLUN.
KAPTANzst
22-11-2010, 16:41
Benim olduğu gibi çevremdekilerinde bu seneki sorunlarımız narenciyede kararma.
Sıcak yağ denen bir ilaç uyguladım ama sonuç alamadım. Geç kalmışda olabilirim. Yardım edebilecek , öneride bulunabilecek arkadaş varmı ?
furkan yıldız
25-11-2010, 15:47
merhaba sevgili mine hanım
benimde size bir sorum olacak ama böcekler için değil şu ayrık otundan kurtulmak için bir öneriniz var mı kimyasal kullanmadan kurtulabileceğim. Teşekkür ederim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.