View Full Version : Ev yapımı ilaçlar
Mine Pakkaner
03-05-2006, 19:23
afitler ve genelde tüm sokucu emiciler ile ısırıcı çiğneyiciler için kaçırıcı, engelleyici ve yok edici tarifler
Tarif 1
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.
Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve serinde saklayın.
138767
Tespih ağacı
Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler organik tarımda kullanılmaktadır.
Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.
Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın
Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.
Tarif 4
500 gr çalı mine (lantana camara) (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3000)yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.
Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.
Tarif 6
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün.
Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.
Tarif 8
Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.
Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz
Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.
Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.
138768
Beyaz sinek
138771
Yaprak biti
138770
Sümüklü böcek
138769
Salyangoz
zararlı kimyasallar yerine kullanılabilecek alternatifler için çok teşekkürler
Kükürt nasıl kullanılıyor ve hangi sorunlar için uygun?
Güllerin yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar tam olarak ne oluyor? Halk arasında kül düşmesi diye tarif ediliyor. Benim gül ağacında böyle bir oluşum ortaya çıktı. Çeliğini aldığım ağaçta da aynı sorun vardı. Bu ikinci senesi, bu haftaya kadar gayet sağlıklı görünüyordu. Akşam üzeri yapraklarına su püskürtmüştüm. Sabah bir baktım kül düşmüş. Hangi tarifi uygulamam gerekiyor.
Mine Pakkaner
08-05-2006, 20:45
Kükürt nasıl kullanılıyor ve hangi sorunlar için uygun?
Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz.
Her bir sorun için farklı uygulama şekilleri ve dozajları var. Mutlaka ve mutlaka uzman tavsiyesiyle veya prospektuste yazan dozaj ve şekilde uygulanmalıdır.
Mine Pakkaner
08-05-2006, 21:04
Güllerin yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar tam olarak ne oluyor? Halk arasında kül düşmesi diye tarif ediliyor. Benim gül ağacında böyle bir oluşum ortaya çıktı. Çeliğini aldığım ağaçta da aynı sorun vardı. Bu ikinci senesi, bu haftaya kadar gayet sağlıklı görünüyordu. Akşam üzeri yapraklarına su püskürtmüştüm. Sabah bir baktım kül düşmüş. Hangi tarifi uygulamam gerekiyor.
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için
1648
1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.
Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.
Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Haftada bir kez uygulayın.
Teşekkür ediyorum. Sanırım hastalığı durdurmayı tercih edeceğim. Bir tek gül ile yılı tamamlayacağız herhalde. Diğer gülümün goncalarını da gübre yaktı. Neyse ağaçlar kurtulsun!
denizakvaryumu
09-05-2006, 07:46
1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
wp nin tam açılımı nedir acaba?
Bir de fungusit için --captan ---denilen bir marka var tavsiye edermisiniz?
Mine Pakkaner
09-05-2006, 09:58
wp suda ıslanabilir, eriyebilir toz anlamına.
captan ı ne için kullanacaksınız?
Bu arada şunu belirtmek isterim bitki hastalıkları aynı bizim kendi hastalıklarımız gibi, onları yapan bakteri, virüs, fungus gibi mikroorganizmalar var.
Her birine etki eden ilaç farklı da olabilir. Bir ilaç birkaç hastalığa birden etki edebilir. Ancak hiç etki etmediği bir hastalığa karşı verilmesi bizim hastayız diye kendi kendimize raftan bir ilaç alıp içmemizle eşit olur.Üstelik bu işlem patojenin direnç kazanmasına daha zor yok edilmesine sebep olur. Durup dururken çevre kirliliğine sebep te olmuş oluruz vs.
İlacı alacağınız zirai ilaç bayisinde bir ziraat mühendisi vardır ona danışınız, hangi sorun için kullanacağınızı söyleyiniz.
İlaç halihazırda evinizdeyse kullanım talimatlarında etkili olduğu hastalıklar yazar onu okuyunuz. Sizin ihtiyacınıza cevap veriyorsa kullanınız.
Toz ilaçları önce çok az miktar suda eritiniz sonra bunu suya katınız. Doğrudan kullanacağınız suya dökerseniz suya karışmaz ve böylece etki de etmez . Sulama ve ilaçlamada kullanılacak suların pH sı çok önemli.
Captanın çok bariz bir özelliği var. yüksek pH lı yani kireçli sularda etki süresi hemen yarı ömrüne ulaşıyor.Yani sizin çeşme suyuna hazırladığınız (bazen damacana suları 8-9 pH da olabiliyor) ilaç, su eğer 8 pH ise 10 dakikada, pH 9 ise 2 dakikada yarı ömürleniyor. (Kaynak Doç. Dr. Necip Tosun E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü Bitki Korumada iyi tarım uygulamaları eğitimi )
Yani az bir ilaç hazırladınız hemen kullandınız kullandınız, yoksa ilacı çöpe atınız. Biz bir de ilaç hazırlayıp kullanıyoruz artanı da saklıyoruz bir daha veriyoruz. sadece çevreyi kirletiyoruz, pataojenlere ve bit, afit vs. zararlılara, ilaçlara karşı bağışıklık kazandırıyoruz. Bu yüzden her seferinde daha güçlü ilaç , daha yüksek doz, korkunç miktarda kalıntı vs. gibi sorunlar çıkıyor karşımıza.
Bazen aman ilaçlıyorum ama iyi gelmiyor demelerimiz de sadece bu yüzden olabiliyor. Ne sordunuz ilaveten neler anlattım :eek:
denizakvaryumu
09-05-2006, 14:33
Teşekkürler.Mine Hanım.
captan ı soğanlar için kullanacağım (venüs fly trap, soğanı) kışı küflenmeden geçirmesi için.
Ayrıca yine torfa dikmeden emniyet için.
Benim sorum bitki zararlısı için değil de bir ev zararlısı için olacak:) Küçük kırmızı karıncalar için evde yapılacak bir ilaç tarifiniz var mı? Havalar ısınmaya başladı mı evi küçük kırmızı karıncalar sarıyor. Bahçe içinde olmayan bir apartmanın 5. katındayım nereden geliyorlar bilmiyorum.
Mine Pakkaner
16-05-2006, 12:07
Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi
Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.
1392
Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.
Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.
Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez
Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)
Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.
2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)
3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)
Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.
4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.
5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.
6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.
Mine Pakkaner
16-05-2006, 13:28
Karıncalar binalarda sıva çatlakları, derz araları, tuğlalar, priz yuvaları vs. yerlerde yaşayabiliyor. Nasıl olsa evlerimizde onlar için sonsuz besin kaynağı var :)
Bir kaç yöntem önereceğim size uygun olanını seçersiniz ;
Çıkış noktalarına, geçtikleri alanlara düzenli olarak sirke püskürtün.
Yine çıkış noktalarına, geçtikleri alanlara çok acı toz kırmızı biber serpin.
1 yemek kaşığı borik asiti (eczaneden alabilirsiniz), 6 yemek kaşığı toz şeker ve bir çay fincanı su ile karıştırın. Bu sıvıya batırdığınız pamuk parçalarını çıkış yerlerine koyun. Pamuklar kurumasın, hep ıslak olsun. Önce şekerden ötürü çoğalacaklar sonra borik asitten ötürü azalacaklar.
Mine hanım çok güzel bir konu açmışsınız. Tebrik ederim.
Fidanlarımın başına gelenleri biliyorsunuz. Eğer etken konusunda
biraz bilgim olup ilk başladığında normal yaprak kuruması (normali varsa)
sanmasaydım belki daha hafif atlatabilirdim. Sadece içmekan bitkilerinin
hastalıkları olmayacak sanırım, bu daha da iyi. :)
Bazı bitkilerin yapraklarındaki sorunun fotoğrafını çektim. Teşhis ve tedavi lütfen :)
Mine Pakkaner
17-05-2006, 16:03
Bu siteye bir bitki korumacı şart artık :)
Malina sağdaki ve soldaki aynı problemler değil .Küçük yaprakların arkasına önüne yakın çekim yapar mısın? Sardunyada hastalık, diğerinde ( nane mi onlar) zararlı var gibi sanki.
Mine Pakkaner
18-05-2006, 16:33
Hastalık başlayınca tedbir için:
(Hem sardunya hem de diğer bitkiler )
1 ) 0,5 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli su ile ilaçlama yap.
3 gün sonra,
2 ) 1 lt suya 1 tatlı kaşığı dolsu yemek sodası katıp iyice erit, sonra içine 1 tatlı kaşığı da sıvı yağ koyup iyice çalkala homojen bir sıvı haline gelince püskürt.
Bitkiler sıkışık duruyorsa aralayıp havalanmasını sağla.
Suyu iyice azalt.
Hastalıklı dökülen yaprakları topla imha et, saksıda hasta yaprak olmasın.Bitkideki bozuk yaprakları mümkün olduğunca al.
Hasta bitkiyi elleyince diğerlerine dokunma, makas kullandıysan diğerlerine aynı makası kullanmadan önce dezenkfekte et.
İlaçlama sırasında ilacın mutlaka yaprağın alt yüzüne de gelmesine dikkat et.
Hastalıklı bitkiyi mümkün olduğunca diğerlerinden ayır.
Akşam sulama yapma, hatta bitkiler balkondalarsa, balkonu akşam yıkama ki nemi arttırma.2. işlemden 1 hafta sonra tekrar oksijenli su uygula.
Küçük yaprakların daha yakın çekim resimlerini yollayacaktın, bekliyorum.Yakın gözlüklerimi taktım , monitöre yaklaştım ama seçemedim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
18-05-2006, 16:45
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.
1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.
Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.
Fesleğen ve nane yaprağındaki görüntüleri örnek olarak ekliyorum
Ön yüz:
saksılarınızın toprağında kireçlenmiş gibi beyazlaşma varsa
Toprakta fazla alkalileşme var. Eğer yeşillenme olsaydı asitleşme var demekti. Eski toprak saksılar hemen dışlarına beyaz veya yeşil içindeki problemi çıkarırlardı.
Üstte biriken beyaz tabakayı dağıtmadan alın atın.
Kaynamış soğutulmuş su ile saksı topraklarınızı yıkayın. Saksıyı bir takozla deliği açıkta kalacak şekilde kaldırın kireçsiz suyu üstten yavaşça vermeye başlayın. Alttan akıp gitsin. Bir müddet yıkamaya devam edin. İlk su çıkınca bırakmayın. Topraktaki besinler gitti diye üzülmeyin çünkü zaten yüksek pH da besin alını sınırlı. Benim bu başlıkta bu konuda bir yazım var. pH ile besin maddeleri alımı ilişkisi üzerine.Süzülüp kurumaya başlayınca yani bir sonraki sulama kıvamına gelince sulama suyuna şu üçünden size uygun gelen bir tanesini uygulayın
0.5 lt suya 1 küçük nohut kadar limontuzu atın,
0.5 lt suya 0.5 çay kaşığı ıslanabilir kükürt katın,
Zirai gübre satıcısından eğer verirse 0.5 kilo MAP (monoamonyum fosfat) alın. 1lt suya 1 silme çay kaşığı koyun saksınızı bununla sulayın.Bu formülasyonlar saksıdaki pH yı düşürecektir. Arada mutlaka uygulayın.
Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında 1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve 0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın. (B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )
Mine Pakkaner
01-06-2006, 13:40
Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında
1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve
0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın.
(B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )
Bu yukarıda verdiğim tarifi, hasta olmayan bitkilerinize de ayda bir kez uygulayabilirsiniz.
Bu iş kullanabileceğim Supradyn var, multivitamin... Olur mu?
Mine Pakkaner
01-06-2006, 17:15
Bu iş kullanabileceğim Supradyn var, multivitamin... Olur mu?
malina multivitamin denemesi hiç bilmiyorum ama zarar vermeyeceğini de düşünüyorum. Bir parça kırıp, tek bir saksıda dene ,sonra güzel sonuç alırsan diğerlerine de uygularsın.
Mine Pakkaner
02-06-2006, 22:06
Yaprak bitleri genelde afit diye bilinen, küçük armudi vücutları olan,1-3 mm boyunda (en irisi 5 mm) sokucu emici böceklerdir.
Çok çeşitli renklerdedirler, sarı, yeşil, siyah,kırmızımsı, beyazımsı ve esmer boz renkli olabilirler.Sert kıl gibi antenleri vardır.Ağızları sokucu emici yapıya uygun olarak hortum gibidir.Pek çok farklı formu olan yaprak bitleri kanatlı veya kanatsız olabilir.
Koloniler halinde yaşarlar,kışı genelde yumurta halinde geçirirler. Bu yumurtalardan ilkbaharda çıkan fertler döllenmeden ilkbahar ve yaz boyu çoğalır. Bunlar canlı doğururlar.Çok sayıda döl verirler .Yaz sonuna doğru konukçusu oldukları bitkide erkek ve dişi bireyler meydana gelir, bunlar da çiftleşir ve konukçuya yumurta bırakır.
Seralarda veya sıcak iklimlerde döllenerek üreme görülmez, bunlar bunlar parthenogenetik, yani döllenmeden ürer.
Karıcalarla aralarında menfaat ilişkisi vardır.Yaprak bitinin salgıladığı tatlımsı sıvıyı karınca tüketir, buna karşılık o da biti düşmanlara karşı korur,beslenmesi için besin olan yerlere taşır vs. Bu tatlımsı sıvı üzerinde fumajin dediğimiz siyah is gibi yapı oluşur, bu da bitkinin solunum, özümleme gibi yaşamsal faaliyetlerini daha da zorlar.
1805
Karınca ve yaprak biti ilişkisi
Bitkinin özsuyunu emerler,bu emme sırasında toksik bir madde salgılarlar,bu madde dokularda anormalliklere de yol açar. Bitler yoğun olduklarında bitki kurur.
Yaprak bitleriyle savaşta doğal düşmanlardan da yararlanılmaktadır. Uç uç böceği, gelin böceği,uğur böceği diye bildiğimiz böcek ,bir yararlı böcektir.Yaprak bitlerini yiyerek onları yok eder.
138772
uğur böceği (Coccinella septempuctata )
Yaprak bitleri ile kimyasal mücadelede ruhsatlı pek çok ilaç vardır.Bunun dışında ev yapımı ilaçlarla da mücadele edilmektedir.
Aşağıda da Malina 'nın balkonunu istila etmiş olan yaprak bitlerinden örnekler var http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Güldeki anne ve yavruları :)
1612
Dere otundaki bitler
1649
Bu ilaçlamaların periyodunu, birbiri arkasına kullanılması gerekenleri de yazabilir misin? :)
Mine Pakkaner
03-06-2006, 20:56
Bu ilaçlamaların periyodunu, birbiri arkasına kullanılması gerekenleri de yazabilir misin? :)
Zararlılar için ev ilaçlamaları ile muamelede;
Öncelikle kaçırıcı etkiside olan preparatlardan başlayın, yani soğan, sarmısak,kekik ve acı biberli olanlardan.
Haftada 1 kez uygulayın. 2-3 kez üst üste aynısını da uygulayabilirsiniz.3 kezden sonra solüsyonu değiştirin.Örneğin bu sefer sarımsaklı solüsyon kullandınızsa bir dahaki sefer kekikli gibi.
Zaralı görülür görülmez arap sabunlu karışım uygulayın haftada 2 kez verebilirsiniz. Bunu da acı biberle değiştirebilirsiniz. Sonrakine domates yapraklarından yapılanı uygulayın.;)
Önemli olan;
iyi gözlem yapmanız,
1 kez uygulama yapıp vazgeçmemeniz,
uygulamayı rutine bindirmeniz,
kontrolü elden bırakmamanız.
İyi bir kaplama yaparak ince püskürten bir başlıkla ilaç atmanız.Üşenirseniz, bir kere yapar da sonra ihmal ederseniz hiç başlamayın, emeğiniz ziyan olur, kontrolü böt böcek ele geçirir. :rolleyes:
Not: Bütün bitkilerin ilaçlamasında önce az bir bölgeye püskürtüp bitkiye zarar veriyor mu kontrol edin ( çamaşır yıkama talimatı gibi oldu)
birden bire saran beyaz pamukçuk biçimindeki böceklere uyguladım Mine hanımın tarfilerini....
önce kırmızı biberli karışımı yaptım..etkili oldu.. ama bitirmedi.
sonrada arapsabunlu yağlı olanını şimdilik temizlenmiş görünüyor
saksıda da başka ç,çek daha var.yabani ..beyaz büyük çiçekleri var .akşamüstleri gözle görülebilecek bir hızla açılıyor.çok ta güzel bir çiçek
Acı biberli olanı nasıl hazırladın?
suda erittim acı toz biberi.spreyle püskürttüm yapraklara..
yeşil olan ,yukarda resmi olanlara kullandım önce onlarda etkili oldu.
beyaz olanları tamamen bitirmeyince arap sabunlu olanı da kullandım.
ölçü nekadar diye sorarsanız."el hesabı göz kararı "şeklinde..
birde unuttum ertesi günü yapraklar biberli karışımı attığımı
az daha Mine hanıma benim bitkilerin yapraklarında kırmızı kırmızı bişeyler oldu diye mektup yazacaktım..
Yakında Mine'yi gülmekten öldüreceğiz ama ne zaman bilmem :)
Buzlukta sakladığım epey acı biber var. Bunları kaynatıp acısının suya geçmesini sağlasam ve kullansam olur mu?
bence olur. neden olmasın.maksat acının suya geçmesi değilmi
Mine Pakkaner
04-06-2006, 19:39
Bence de olur malina, neden olmasın ? :)
Merhaba Sy Mine hanım
Bu başlıkta gerçekten zehir gibi bilgiler var. =) elleriniz dert görmesin
Ben bu yaprak bitlerinden çok çektim, çok uğraştım.
Daha evvel doğal olmayan bir kaç çeşit ilaç kullandım afitleri yok ediyorlar
fakat ben ilaçlıyorum onlar geliyor devamlı bir savaş
bir zaman sonra zehirli ilaç kullanmaktansa afitlerin yaşaması daha iyi
geliyor insana. Artı bunlar rezalet kimyalsal balkonda kullanıyorsun
evde küçük çocuklar var,pis kokusu,çiçek döneminde kullansan çiçekleri döküyor
bu yüzden kaç kere yaseminin çiçekleri kurudu,yenen yeşiliklerde kullanamıyorsun...
Bende bu kış araştırmalarım sonucunda bu adresde (http://www.vit-verim.com/tr/natvy_tr.htm) Neemazal diye organik ilaç buldum.
Balkonda afitleri ilk gördüğüm anda hemen kullandım o zamandan bu zamana hala yoklar.
Bahçede(başka semtte ve etrafda çok afit var) 3 defadır kullandım gerçekten
bu afitleri öldürüyor.Öyle pis kokusu, gül çiçeklerini kurutma gibi
bir zararıda yok ve çevre dostu. Biraz reklam gibi oldu ama paylaşmak istedim.
Sanırım bu neemazal sizin bahsettiğiniz tesbih ağacı ile aynı.
İsopropyl alkol teknisyenlik yaptığım dönemde senelerce kullandım. İstanbulda
oturanlar mısır çarşısına yakın olan kimyalsal malzeme satıcılarından temin edebilir.
Çabuk buharlaşmayan çok iyi bir yağ çözücüdür bu yüzden pek çok temizlik maddesinde
kullanılır.Saf olarak deriyle temasında derinin doğal yağınıda alır hassas olanlar dikkat.
İki hafta önce (1lt suda 1ml isopropyl alkol) gülde deneme yaptım gül çiçeğinde
hafif kuruma gözlemledim.Yoğunluğu artmış ikinci bir deneme daha yapacağım.
Birde bu adresdehttp://www.boyutft.com/serenade/boyutserenadetr.htm bana ilginç gelen biyolojik
bir ilaç buldum bunu alıp koruyucu olarak kullanmak isterim fakat hiç bir ön bilgim yok
gerçekten gereklimidir, insana zarar verirmi...
Oksijenli su çok güzel bir bilgi
Çiçekleri yıkarken 1lt suda 10ml oksijenli su kullanıyorum.
Teşekkür ederim
Mine Pakkaner
05-06-2006, 23:15
Bir lira, dediğiniz doğru,
tespih ağacı ile neem ağacında elde edilen preparatların etkili maddeleri aynı.Tespih ağacı Melia azedarach, neem ağacı ise Azadirachta indica .Etkili madde azadiraktin .organik tarımda ruhsatlı bir preparat.Gönül rahatlığıyla kullanın.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
SERENADE SC de bir biyolojik preparattır. Özellikle alternarya hastalığına karşı çok iyi sonuçlar verdiğini biliyoruz. Bunu da güvenle kullanabilirisiniz. ;)
Supradyn adlı vitamin hakkında bu bölümde yazılanları okuyunca kafamda şu sorular oluştu. Öncelikle supradyn'in içinde şu maddeler bulunuyor:
Vitaminler:
A Vitamini: 3333 IU
B1 Vitamini: 20 mg
B2 Vitamini: 5 mg
Kalsiyum D-Pantotenat: 11,6 mg
B6 Vitamini: 10 mg
B12 Vitamini: 5 mcg
C Vitamini: 150 mg
D3 Vitamini: 5 mg
E Vitamini: 10 IU
D-Biotin (H Vitamini): 250 mcg
Nikotinamid: 50 mg
Folik Asit: 1 mg
Mineraller:
Demir: 10 mg
Fosfor: 23,8 mg
Kalsiyum: 51,3 mg
Magnezyum: 21,2 mg
Mangan: 0,5 mg
Oligo-Elementler:
Bakır: 1 mg
Çinko: 0,5 mg
Molibden: 0,1 mg
Yardımcı Maddeler: Şeker, Laktoz, Demir Oksit Siyah, Demir Oksit Kırmızı, Demir Oksit Sarı, Titan Dioksit.
1) Supradyn'i atletlerin günde bir kez güç vermesi için kullandıklarını duymuştum. Ama insan ve bitki fizyolojisi farklı olduğuna göre, bu multivitamin bitkilerde de aynı ölçüde yararlı mıdır ya da bitkilere zarar vermez mi?
2) Supradyn'in terkibinde yer alan mineral ve oligo-elementler bitkilerin de ihtiyaç duyduğu maddeler. Fakat oranları da bitkilere uygun mu? Mesela bitki besin maddelerinden bazılarının fazla olması, diğerlerinin bitki tarafından kullanılmasını engellemekte ya da azaltmakta.
3) Supradyn'in terkibinde yer alan vitaminleri zaten bitkiler kendileri üretmekteler. Bitkilerin kendi kendilerine üretecekleri maddeleri onlara vermekte bir zarar yok mudur?
4) Supradyn'de minerallerden en yoğun olarak kalsiyum bulunmakta (51,3 mg). Bu yoğunluk bitkilere zararlı olmaz mı?
5) Benzer biçimde C vitaminin yoğunluğu da bitkilerde tuzluluk açısından bir sorun yaratmaz mı? (C vitamininin insanlarda uzun süre yüksek dozda kullanımının böbreklerde rahatsızlığa ve taş oluşmasına yol açtığını okumuştum.)
Eğer bütün bu saydıklarımın bir geçerliliği yoksa Supradyn ile Aspirin'i suya karıştırıp neden bitkilerimize kullanmayalım? Elimizin altında hazırlanması ve temini kolay bir gübre var...
Mine Pakkaner
08-06-2006, 21:53
Eğer bütün bu saydıklarımın bir geçerliliği yoksa Supradyn ile Aspirin'i suya karıştırıp neden bitkilerimize kullanmayalım? Elimizin altında hazırlanması ve temini kolay bir gübre var...
Ben malina'ya "b1 yerine supradyn olmaz mı? "diye sorduğunda ,bir draje multivitamininden bir parça kırıp uygulamasını, zarar vermeyeceğini umarak ve yine de denemesini söyleyerek önerdim. Aspirini de hastalık için önerdim.
Bitkiler için gübre dediğimiz ana besin elementleri azot, fosfor ve potasyumdur. Diğer besin elementlerinde de ihtiyaç duyar ama azot eksikliğinde ölür.
B1 vitaminin kullanılması sebebi dayanımı arttırması, beslemesi amacıyla değil. Aspirinde de zaten asla bir gübre değildir,durduk yere bitkiler beslensin diye bunu vermeyi kesinlikle önermiyorum ve bu karışımı gübre olarak da saymıyorum :)
Bitki besleme çok ciddi ve hassas bir konu. Supradyn in terkibi incelenip denenmeden ve sonuçları görülmeden bitkiyi besleyip beslemeyeceği konusu faraziyedir,içindeki minerallerin bitki tarafından alınabilir formda olup olmaması da önemli. Örneğin biz hep topraklarımız kireçli ve potasyumca zengin diye bilirdik ki, bunların bitki tarafından alınamayan formda olduğu ortaya çıktı.
Bir de bitki besin maddeleri gerçekten de pahalı değil ve ulaşmak da kolay, hipermarketlerin hepsinde var, bir kutuyu çok uzun zaman kullanırsınız.
Ama bu konuda yapılmış bir deneme varsa ve olumlu sonuçlar alınmışsa bilmek güzel olur :)
Bende birbirine benzer bitkiler var. Bunlardan birine supradyn verip deneme yapayım :)
dün karanfillerimin bitlendiğini fark ettim.
hemen acı biber suyu hazırladım,ama pul biberle yaptığım için salça gibi oldu.
yinede ilaçlamalımıyım acaba?
bu arada bitleri bir peçete ile kazıdım çok bitli dalları kırdım.nispeten temizlendi.
bitleri bir peçete ile kazıdım
Ben saksıyı yere yatırıyorum, ve hortumla tazyikli su sıkıyorum. Böylece bitkiye zarar vermeden büyük kısmı su ile akıyor. Sonra ilaçlıyorum.
Yere yatırmak, çevirip farklı yönlerden su sıkmayı kolaylaştırıyor. Toprağı koruyor...
arap sabunlu yağlı ilacı kırmızı tüylü yaprakları olan bir çiçeğime uyguladım.
beyaz tüylü parazitler için.
parazitlere iyi geldide bitkide epey yaprak döktü.
annesinden fırça yeme riski olanlar,bu ilacı kullanırken önceden hazırlıklı olun
Mine Pakkaner
09-06-2006, 20:52
İşte onun için sürekli olarak bu denemeleri önce az bir yerde yapın, tüylü yapraklılarda dikkatli olun diyorum. ;) Neyse geçmiş olsun.:rolleyes: Müteakip ilaçlamayı da yapmanız gerek. :)
çiçeksever
12-06-2006, 13:51
Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz.
Her bir sorun için farklı uygulama şekilleri ve dozajları var. Mutlaka ve mutlaka uzman tavsiyesiyle veya prospektuste yazan dozaj ve şekilde uygulanmalıdır.
kükürtü asmada kullanırken köküne mi yoksa yapraklarına mı kullanacağız.iyi günler
Mine Pakkaner
12-06-2006, 21:17
Külleme ve kırmızı örümcek için yapraktan uygulamalısınız.
çiçeksever
14-06-2006, 13:20
kükürtü asmada toz halinde mi yoksa sulandırarak mı kullanacağız
Mine Pakkaner
14-06-2006, 21:15
Islanabilir kükürt de kullanabilirsiniz toz kükürt de. İlacı satın alacağınız zirai ilaç bayisindeki ziraat mühendisi arkadaşa sorununuzu tam anlatırsanız size yardımcı olur.
Ful Sokağı
18-06-2006, 13:31
saksı toprağı üstüne sigara külü dökmenin yararlı olduğunu duymuştum doğru mudur ?
Mine Pakkaner
18-06-2006, 16:00
Bu konuda hiç bilgim yok. Yararlı olacağına asla inanmıyorum. Yaralı olsa da asla kullanmam. Sigaranın içinde saptanan onlarca kimyasal toksik madde var. Bunlar mutlaka küle oradan da toprağa geçecek. :(
Ah, konu açılmışken, elindeki sigarayı güya yeri kirletmemek için saksılarda söndürenlere acaip sinirleniyorum, mis gibi bitkilere pis kokuyu bulaştırıyorlar, Mine Hanım'ın bahsettiği toksik maddeler cabası :(
Baki Berk Kayalar
23-06-2006, 21:59
Asmaya uygulanan kükürt miktarının suyla uygun olacak bir oranını öğrenebilirmiyim? Mesela kaç bardak suya kaç bardak kükürt gibi. Kükürt oda sıcaklığındaki suda zor eriyen bir madde. Bu yüzden sıcak suda mı eritilmesi gerekiyor???
Mine'cim, Merhaba,
Ben internete giremezken forum son sürat gelişmiş maşallah:))
Yeni şeftali ağacım inanılmaz afit saldırısına uğramıştı, içinde sarmısak bekletilmiş zeytin yağı ve mayi sabunlu karışım kesin çözüm oldu. Bir daha semtine uğramadılar.
Ne kadar tarım ilacım varsa hepsini attım. Yeni bahçeme en küçük bir kimyasal değdirmemeye kararlıyım. Bu arada, saksı toprağında bulunan solucan türü canlıları yok edebileceğimiz organik bir reçete var mı?
Mine Pakkaner
26-06-2006, 21:26
Ev reçeteleri ile bunun mücadelesi kolay değil, acı biberli solüsyonları denemeni öneririm :)
Şeftalin için sevindim.
Yeni bahçeme en küçük bir kimyasal değdirmemeye kararlıyım. Bu arada, saksı toprağında bulunan solucan türü canlıları yok edebileceğimiz organik bir reçete var mı?
Solucanlar başlığı altında sizin bu sorununuzun çözümü yazılı ama organik bir yöntem aradığınız için sanırım işinize yaramaz.
( :confused: Çamaşırsuyu uzak durulması gereken kimyasallar sınıfına giriyor mu?:confused: )
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=834
Burada Erkogencer arkadaşımız sorununu çamaşırsuyu ile çözdüğünü yazıyor.
Mine'cim, teşekkür ederim.
Solucanlar başlığını okudum. İlginç öneriler var.
Çamaşır suyu o sınıfa girer mi bilmiyorum ama bitki ortamında kullanılması zaten söz konusu değil. Açıkçası bitkilerimi öldürmeyeceğini bilsem bir kaç damla kullanmaktan çekinmezdim. Önce acı biberli solüsyonu bir deneyeyim, bakalım netice verecek mi?
Mine Pakkaner
28-06-2006, 02:21
( :confused: Çamaşırsuyu uzak durulması gereken kimyasallar sınıfına giriyor mu?:confused: )
Evet giriyor,klorun fitotoksitesi çok yüksek, ayrıca insanlar ve hayvanlar içinde zararlı. solucanları da bu şekilde öldürmüştür. Kanserojen ve mutajen olduğu da tespit edilmiş. Dünyada yerine onun kadar ucuz, hızlı dezenfektanlar aranıyor. İçme suları , kullanma suları, işlenmiş meyve ve sebzelerde yıkama suyu (kalıntı bırakıyor) olarak kullanımı giderek azalıyor.
Klor ile ilgili bir katkıda bulunmak istiyorum.
Hemodiyaliz işlemini gerçekleştirebilmek için
şehir suyunu alıp filtre ediyoruz. Bunun için
özel sistem kuruluyor. Oldukça pahallı bir sistem.
Sistemden geçen suda Cl oranının
sıfır olması gerekiyor.
Eser miktarda bile Cl bulunması halinde
diyalizi sonlandırıyoruz.
Kısacası Cl gerçekten son derece toksik bir madde.
Bir an önce aynı etkiye sahip fakat zehirsiz maddeler bulunsa ne iyi olur. Çamaşır suyunu günlük hayatta ister istemez kullanıyoruz. Nefes yollarını tahriş etmesi ve elle yakın temasta ekzamaya benzer cilt rahatsızlıklarına sebep oluşu hiç yabancısı olduğumuz şeyler değil.
Arsakay, klorun bu tarz etkilerini biliyorum. Aile fertlerimizden biri uzun zamandır ciddi böbrek problemi yaşıyor ve diyalize ramak kalmış durumda. Hastamız her gün 4-5 litre su içiyor. Hadi suyu kaliteli bir marka alırsınız. Ya yemek, çay vs. ile alınan sularla vücudumuza kimbilir ne kadar zararlı madde yüklüyoruz. Bu bakımdan bir uzman tavsiyesi ile arıtma sistemi kurduk. Sebzeleri bile arıtma suyla yıkıyoruz. 3 ayda bir aletin filtresi değişiyor. Yani neleri arıttığını bir görseniz. Gerçi şehir suyu gerçekten mikropsuz. Yakın bir tarihte musluk suyunu tahlil ettirdik bir şey çıkmadı fakat mikrobun dışında bin türlü zararlı madde maalesef suyla vücudumuzda depolanıyor. Galiba en çok zarar gören de o suyu süzmeye çalışan böbreklerimiz.
evde vardı vitamin daha önce konusu geçince bazı çiçeklere eritip kullandım.(kokusuna dayanması zor kimseye tavsiye etmem)
en büyük bilimsel yanlışlar gördüğünü yanlış yorumlamaktan kaynaklanır.
iki succulentten birine vermiştim vitamini. biri hızla gelişmeye başladı.
vitamin verdiğim değilde toprağını değiştirdiğim hızla gelişmeye başlamış.
bir iki gündür vitamin verdiğimde canlandı,ama başka bitkilere de vitamin vermiştim.onlarda bir değişim göremiyorum.
sonuç,supradynin belirgin bir etkisini gördüğümü söyleyemem..(bundanda bilimsel bir sonuç çıkarılmayabiilir dört saksıda elde edilen sonuçta aslında bilimsel değil)
Ben bir defa verip sonra unuttum... (mine duymasın :)
denizakvaryumu
21-07-2006, 09:36
bitler ve sinekler için ev yapımı ilaç çare olabiliyor peki örneğin soğanlı bitkiler lale-sümbül gibi çiçeklerde görülen mantar ve virüs için ev yapımı ilaç varmı?
muratturan
25-07-2006, 14:34
merhabalar,
ben balkonda büyük bir saksıda sırık domates yetiştiriyorum.fideler bir metre kadar büyüdü ve bu arada özellikle yaprak altlarında minik kahverengi hareket eden canlılar tesbit ettim.'domates yapraklarından yapılan' ilaç tarifini uyguluyorum.acaba tavsiye edilebilecek daha uygun ve etkili bir yöntem varmı? teşekür ederim.
Mine Pakkaner
26-07-2006, 10:59
merhabalar,
ben balkonda büyük bir saksıda sırık domates yetiştiriyorum.fideler bir metre kadar büyüdü ve bu arada özellikle yaprak altlarında minik kahverengi hareket eden canlılar tesbit ettim.'domates yapraklarından yapılan' ilaç tarifini uyguluyorum.acaba tavsiye edilebilecek daha uygun ve etkili bir yöntem varmı? teşekür ederim.
Murat Bey hoşgeldiniz,
Arap sabunu ile yapılan tariflerden birini uygulayabilirsiniz. Bu arada yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=213) kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.
Selamlar
Gül bitlerine karşı ısırgan otunun kaynatılıp suyunun kullanıldığını duydum..
Etkili olup olmayacağını biliyor musunuz?
Mine Pakkaner
19-09-2006, 23:58
Yaprak bitlerine karşı,
1lt suda 1 demet ince kıyılmış ısırgan otunu bir akşam soğuk suda bekleterek süzün.Elde ettiğiniz suyu yapraklara püskürtün.
Bu tarifi ben denemedim,ancak etkili olduğu söyleniyor.Denerseniz bilgi verir misiniz?
"kireç" diye aratınca 30 sonuçla karşılaştım ama hiçbir başlık benimle alakalı görünmedi. Bende tek tek okuyamadım (zaman kısıtı)
Böyleyken ağaçların gövdelerine sürülen kireçin salyangoz dışında başka canlılarıda (böcek, insekt) uzak tutma imkanı varmı? Ağaçlarımın yapraklarını kemiren salyangozlardan kireç sayesinde kurtuldum (ya da öyle sanıyorum) Aslında bir Gastropod (karından bacaklı) olan salyangoz kireçle temasda zarar görebilir mantığı bu olmalı.
Dünde bonsaimin gövdesinde 3 mm çapında gövde rengiyle aynı renkte bir salyangoz yakaladım ve ithaf ettim. Onada kireç uygulayamamki, ne önerirsiniz?
Şimdiden teşekkürler,
bir deneysel çalışma vardı kirecin rengiyle ilgili.
iki renk boyanmış zeminde böcekler kireçli bölümden siyah olan bölüme toplanmışlardı..
Mine Pakkaner
23-09-2006, 09:36
Dünde bonsaimin gövdesinde 3 mm çapında gövde rengiyle aynı renkte bir salyangoz yakaladım ve ithaf ettim. Onada kireç uygulayamamki, ne önerirsiniz?
Cello bosainizin toprağı üzerine toz tarçın serpmeyi deneyebilirsiniz ya da acı biberli su hazırlayıp gövdeye sürebilirsiniz.
Yaprak bitleri genelde afit diye bilinen, küçük armudi vücutları olan,1-3 mm boyunda (en irisi 5 mm) sokucu emici böceklerdir.
Çok çeşitli renklerdedirler, sarı, yeşil, siyah,kırmızımsı, beyazımsı ve esmer boz renkli olabilirler.Sert kıl gibi antenleri vardır.Ağızları sokucu emici yapıya uygun olarak hortum gibidir.Pek çok farklı formu olan yaprak bitleri kanatlı veya kanatsız olabilir.
Çok güzel bilgiler alıyoruz.
Allah razı olsun.
Bu da sanırım bir yaprak biti(Buradaki bilgilerden öğrendiğime göre).
Haklı mıyım?
http://img147.imageshack.us/img147/6799/cimg0690fk2.jpg (http://imageshack.us)
Küçük Kanatlı sinekler nasıl yok edebiliriz.Bunların bitkilere zararı varmı?
caploonba
18-02-2007, 12:57
Ben bu forumda okuduğum bir bilgiyee göre fesleğenin küçük sineklerde kaçırıcı etkisi varmış.Birde benim bir sorum olacak.Mine hanımın verdiği tarfilerin 5.sini
süs narı,domates ve biberlerin üstünde kullanabilirmiyim?Sebzelerin tadını veya bitkinin şeklini ve yapraklarını bozucu birşey yapmaz değil mi?
Sebahattin Sargın
18-02-2007, 16:00
Benim yılbaşı çiçeğimde pamuklu bit vardı. Mine hanımın arap sabunlu zeytinyağlı solüsyon tarifini uyguladım şimdilik bitlerden kurtulmuş gibi gözüküyor bitki. Umarım kurtulmuşumdur.
arkadaşlar tam mevsimi olduğu için,imkanı olanlara bir tavsiyem var.ısırgan otunu toplayıp ağzı kapalı bir kapta 1 hafta çürütün ve açığa çıkan yeşil suyu yetiştirdiğiniz fidelere veya evdeki saksı bitkilerine uygulayın çok faydasını göreceksiniz.bunu ayda bir yapmanız en ideali.üniversiteden hatırlıyorum bu yeşil sıvının analizinde ortaya çıkan çalışmada yüksek potasyum kaynağı ve bitkilerin bağışıklık sistemini geliştiren bir doğal antibiyotik olduğunu belirlemiştir.bu yöntemle bitkinizi gübrelemiş,sulamış ve hastalıklara karşı direncini artırmış olacaksınız.
denizakvaryumu
22-03-2007, 19:46
arkadaşlar tam mevsimi olduğu için,imkanı olanlara bir tavsiyem var.ısırgan otunu toplayıp ağzı kapalı bir kapta 1 hafta çürütün ve açığa çıkan yeşil suyu yetiştirdiğiniz fidelere veya evdeki saksı bitkilerine uygulayın çok faydasını göreceksiniz.bunu ayda bir yapmanız en ideali.üniversiteden hatırlıyorum bu yeşil sıvının analizinde ortaya çıkan çalışmada yüksek potasyum kaynağı ve bitkilerin bağışıklık sistemini geliştiren bir doğal antibiyotik olduğunu belirlemiştir.bu yöntemle bitkinizi gübrelemiş,sulamış ve hastalıklara karşı direncini artırmış olacaksınız.
Bu bilgiyi ilk defa okudum...ilginç bir çalışma...hiç deneyen var mı? Ya da bir kaynak?
denizakvaryumu
22-03-2007, 20:18
konuyu araştırdım...bulabildiklerim
... 230 ml çeşme suyuna 30 gr ısırgan otunun kıyılarak pet şişenin içine havasız ve güneşli ortamda 1 hafta süre içerisinde fermantasyona uğratarak ayrışması sağlandı... yapımı çok kolay olan Doğal Bitkisel Hormon bitkilere verilerek bitkilerin demir, demirtrioksit, potasyum, kalsiyum ihtiyaçları giderilerek bitkilerde çabuk büyümesi, verim artışı ve kalite artışı sağlanacak ve ayrıca toprak veriminin arttığı da gözlemlendi.
Proje Amacı:
Isırgan otunun(irtica-dioica) sıvı yaprak gübresi olarak bitkilerin daha çabuk büyümesini, bitkilerin ve toprağın verim kalitesini artmasını doğal yollardan çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeden sağlamak...
http://www.inepo.com/onaylanan_ogrenci_form.asp?id=283
ISIRGAN OTU SUYUNDAN BÖCEK İLACI
Organik tarımın hiç bir aşamasında kimyasal madde kullanılmıyor. Zararlı böcek ve hastalıklarla mücadele etmek için doğal yöntemlerden yararlanılıyor.
Organik tarım üreticisi Mavi Deniz şirketinden Hakan Pamuk, küçük böcekler ve yaprak bitleri için ısırgan otu suyu kullandıklarını belirtirken, zaten kimyasal ilaçların ana maddelerinin de doğadan elde edildiğini hatırlatarak aynı işlevi gördüklerini anlatıyor.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/zehir/organik.asp
Teşekkürler.Hemen ısırgan avına çıkıyorum.:)
Cahide Kartal
23-03-2007, 11:36
Ben de bir defasaında daha önceden o bölgede ısırgan otu yetiştiğini sonradan örendiğim bir yerden toprak getirmiştim çiçeklerime çılgın gibi büyümüşlerdi demek ki bu yüzdenmiş bu bahar taze ısırgan otu avına ben de çıkacağım ancak elimde geçen yazdan kalma kurutulmuş olanlardan var almıştım şimdilik onu demleyip ya da bir gün suda bekleterek çiçeklerime versem aynı etkiyi gösterir mi?
arkadaşlar konuyu bir bilene soralım bence. www.oncuilaclama.com
Bu yıl da, güllerime bit dadanırsa diye ödüm patlıyor. Isırgan otu ile hazırlanan su, bitki zararlılarına iyi geliyormuş. Bitsavar olarak deneyeceğim.
serengeti
09-04-2007, 00:50
Sevgili Mine hanım ve Malina Hanım.
Bu gecede bilgilerinizle donandım teşekkür ediyorum. Benim bir sorum olacak, cevap verirseniz sevinirim. Elimizde bulunan doğal olmayan bu zehirli ilaçları nasıl imha edebiliriz. Çoğul kullandım çünkü arkadaşlarımında elinde mevcut.
Hiç eksik olmayın emi.
saygılarımla.
http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/pdaadim6foto3.jpg
Ah yeşil bitler ah, yine geldiler :( Geçen sefer gelin duvaklarına gelmişlerdi, onları ilaçlamıştım ama bu sefer pembe domateslere geldiler, onlara ilaç atamam.Ev yapımı ilaçlar imdadıma yetişecek umarım ama,
1.Pelin yaprağı nerden bulabilirim bilmiyorum, zor görünüyor.Acı biberli tarif pelinsiz işe yarar mı?
2.Arap sabununu domateslere püskürtmek ne kadar doğru ona da emin değilim.
Ne yapsam, en sağlıklı çözüm hangisi olacak?
Teşekkürler.
Herkese selamlar....
Mine Hanım size çok teşekkür ederim. Mazı fidanımdaki bitler için önerdiğiniz arap sabunlu karışım işe yaramaya başladı. Bitler kayboldu. Tabi henüz yapışkan artıkları temizlenmedi ama şimdilik durum oldukça iyi görünüyor.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM:p
Cahide Kartal
08-05-2007, 10:54
arkadaşlar tam mevsimi olduğu için,imkanı olanlara bir tavsiyem var.ısırgan otunu toplayıp ağzı kapalı bir kapta 1 hafta çürütün ve açığa çıkan yeşil suyu yetiştirdiğiniz fidelere veya evdeki saksı bitkilerine uygulayın çok faydasını göreceksiniz.bunu ayda bir yapmanız en ideali.üniversiteden hatırlıyorum bu yeşil sıvının analizinde ortaya çıkan çalışmada yüksek potasyum kaynağı ve bitkilerin bağışıklık sistemini geliştiren bir doğal antibiyotik olduğunu belirlemiştir.bu yöntemle bitkinizi gübrelemiş,sulamış ve hastalıklara karşı direncini artırmış olacaksınız.
Yeniden merhaba arkadaşlar şu ısrgan otundan gübre meselesine fena taktım ve bahsedilen karışımı hazırladım pet şişede iki kısım oluştu üst kısımda yeşil çürümüş bir tabaka alt tarafta açık yeşil renge benzer sıvı kısım. Kullanmak için şişenin kapağını açtığımda garip bir koku hasıl oldu başta menekşelerim olmak üzere evdeki tüm bitkilere uygulamak istiyorum ancak beni bu koku endişelendiriyor. Ha bir de çakalayıp da mı kullanmalıyım yoksa süzerek mi üzerine biraz daha su ilave etmem gerekir mi?
tasdelenmurat
13-05-2007, 01:14
'cahide kartal' adlı arkadaşın sorusuna benimde kafama takılmıştı. gelecek cevaptan bende faydalanacağım.
sorum şu : bizler acemiler / ev yetiştiricileri olarak bu ısırgan sulu karışımı büyüttügümüz bitkilere verdigimizde acaba dozaj / uygulama biçimimiz nasıl olmalı. topraga aşırı katma ve bunun bitkiye zararı gibi bir durum olurmu?
mine hanım sizin yazılarınız çok ilgimi çektigi için ve sizi alanınızda otorite( otoriter değil :) alanında bilgili kişi anlamında ) olarak gördügüm için fikriniz benim için büyük önem tasıyor. Sögüt Suyu denen bir uygulama var. birkaç sitede olumlu yazılar okudum buna takip olarak olumsuz yazılarda ( ziraat fakültesi birkaç ögrenci tarafından yapılmış ) yazı okudum. Sizce söğüt suyu uygulaması faydası olabilecek bir uygulamadır? Bilimsel bir yanı varmıdır?
forumdaki yazılardan sadece aklıma takıldığı için soruyorum.
ilkokuldayken bize solucanların toprak için yararlı olduğu anlatılırdı. Yoksa bu bir hurafemi? **** Zararlı solucan tipi denen bir tip varda bunlarmı zarar veriyor? ( şu an böyle bir sorundan muzdarip değilim. sadece aklıma takıldı :) )
Cahide Kartal
13-05-2007, 23:14
Bahsetmiş olduğum sıvıyı bir tülbentten geçirdim (kokuya tahammül etme pahasına) ve endişelerime ben de tam bir cevap alamadığımdan (kullanma şekli meselesinde) şöyle kullandım bir pet şişe suya yine bir pet bardak dolusu hazırladığım sıvıdan koydum çalkayıp şimdilik çiçeklerime verdim bakalım ne olacak gelişmelerden haberdar etmeye çalışırım.Ayrıca bu konuda yalnız olmadığıma da sevindim iyi çalışmalar.
Güllerime musallat olan bitlerden kurtulmak üzereyim. Arap sabunlu ev yapımı ilaç ile bir kez ilaçladım. Neredeyse tamamı gitti gibi. Ama bir kez daha ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Bitler, sanırım sarmısaktan hiç hoşlanmadılar :) Teşekkürler Malina hanım.
Merhabalar
Yıllarca güllerimin bitlerinden ve örümcek gibi saran mantarlarından bezdiğim için artık gül yetiştirmeme kararı almıştım. Ne var ki bu yıl yine dayanamadım ve bir sarmaşık gül fidanı aldım. Çok sağlıklı görünüyordu, goncaları açmaya hazırlanırken, minicik goncalar görünmeye başladılar ve çok sevindim. Amaaa o küçücük goncaları bir sabah yoklarken baktım ölüyorlar ve üzerlerinde kahverengi küçük noktalar (dışkıları mı yoksa larvaları mı bilemedim) var. Arap sabunu püskürtüp temizledikten birkaç gün sonra bugün iki adet yeşil bit buldum ve attım. O telaşla arapsabunu sıktıktan sonra sitemize girip arama yapmak gelebildi aklıma. Şimdi kekikli su hazırladım, yarına dek bekleteceğim ve püskürtmeyi düşünüyorum.
Ama iyi bir sonuç almak için size danışmak istedim.siz benden önce denemişsiniz. İlk önce hangi tarifle başlasam. Bunca yıl sonra artık gülümün keyfini çıkarmak istiyorum.
tasdelenmurat
18-05-2007, 20:31
Güllerime musallat olan bitlerden kurtulmak üzereyim. Arap sabunlu ev yapımı ilaç ile bir kez ilaçladım. Neredeyse tamamı gitti gibi. Ama bir kez daha ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Bitler, sanırım sarmısaktan hiç hoşlanmadılar :) Teşekkürler Malina hanım.
2-3 gün arayla uygulamayı tavsiye ediyor birkaç arkadaş. yinede bence mine hanımdan haber bekle derim.
bonsai ile ugraşan bir arkadasımın deneyimi " hergün yapmaya baslayınca yapraklara zarar vermeye baslıyor" bu uygulamalar diye beni uyardı.
Mine Pakkaner
19-05-2007, 09:39
5 -7 gün kadar bir ara ile uygulayın. Ancak her seferinde yaprakların zarar görürp görmediğini kontrol edin.
iyi günler,
benim sardunyamdada bir sorun var ama anlayabilmiş değilim.nedense büyüme göstermiyor hiç...güneş ışığı alan bir yerde ama sürekli yaprakları ya da yeni açan tomrcuklar kuruyup dökülüyor,hastalık mı var acaba?her hangi bir böcek gözlemlemedim...toprağını değiştirsem acaba fayda eder mi?
Merhabalar,
Balkonumda sebze ve aromatik ot çeşitleri yetiştiriyorum. Hepsi büyümeye başladı. Benim merak ettiğim herhangi bir hastalık ya da zararlı hayvan gelmeden -tabii ki kimyasalsız- bir koruma yöntemi olarak ne yapabiliriz? Ve hangi sıklıkla yapmalıyız?
Teşekkürler
sarıaltıngül
01-06-2007, 18:27
Merhaba
Deneyip ve kesin % 100 dediğim bir hormon var; hemde bedava.Formül şu ; ana sağlıkta tarihi geçmiş çöpe atılacak olan doğum kontrol haplarını hemşirelerden istemek. Ölçüsüde şöyle; mart serinliğinde , kışın ve yazın bitimi ağustos gibi yılda 3 kez versenizde yetiyor.10 tane hapı, 1 lt suda eritip daha sonra bu suyu 19 lt ye karıştırmak, çiçeklerin köklerine azar azar dökerek, toprağını iyice sulamak. Çok fazla çiçek veriyorlar, kaktüslerimde çok güzel gelişiyor, sarmaşıklarım iri yapraklı ve parlak oluyor. Belkide çoğunuz biliyordur.
konuyu araştırdım...bulabildiklerim
... 230 ml çeşme suyuna 30 gr ısırgan otunun kıyılarak pet şişenin içine havasız ve güneşli ortamda 1 hafta süre içerisinde fermantasyona uğratarak ayrışması sağlandı... yapımı çok kolay olan Doğal Bitkisel Hormon bitkilere verilerek bitkilerin demir, demirtrioksit, potasyum, kalsiyum ihtiyaçları giderilerek bitkilerde çabuk büyümesi, verim artışı ve kalite artışı sağlanacak ve ayrıca toprak veriminin arttığı da gözlemlendi.
Proje Amacı:
Isırgan otunun(irtica-dioica) sıvı yaprak gübresi olarak bitkilerin daha çabuk büyümesini, bitkilerin ve toprağın verim kalitesini artmasını doğal yollardan çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeden sağlamak...
Ben bugün ısırgan otu topladım.Haftaya kadar güneşte çürüteceğim.Bütün bitkilere uygulanabilir mi?Siz denediniz mi?Deneyen var mı?
http://www.inepo.com/onaylanan_ogrenci_form.asp?id=283
ISIRGAN OTU SUYUNDAN BÖCEK İLACI
Organik tarımın hiç bir aşamasında kimyasal madde kullanılmıyor. Zararlı böcek ve hastalıklarla mücadele etmek için doğal yöntemlerden yararlanılıyor.
Organik tarım üreticisi Mavi Deniz şirketinden Hakan Pamuk, küçük böcekler ve yaprak bitleri için ısırgan otu suyu kullandıklarını belirtirken, zaten kimyasal ilaçların ana maddelerinin de doğadan elde edildiğini hatırlatarak aynı işlevi gördüklerini anlatıyor.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/zehir/organik.asp
Bütün bitkilere uygulanabilir mi?Deneyen var mı?
Önce güllerde ,sonra kasımpatı ve keçi sakalında ve en son hanımelinde böceklenme oldu
Kimi siyah, kimi kanatlı......
Arap sabunlu karışımı ,bol sarmısaklı olmak üzere bir kez denedim.Tekrar deneyeceğim.
Hala kımıl kımıl hareket ettikleri yetmiyor gibi gül goncaları da sanki büyümeyi bıraktı .
Bir de sanatına hayran olduğum kadar kızdığım ne olduğunu bilmediğim gül ve hazan dalı yapraklarını yuvarlak yuvarlak kesen canlım var . Aynı karışım onu da yok eder mi? Bu canlı tırtıl mı yoksa güle yapışık kanatlı böcekler mi?
Bütün bitkilere uygulanabilir mi?Deneyen var mı?
Ben denedim.Çok kötü kokuyor.Toprakta sinek yapıyor.:))
Ben denedim.Çok kötü kokuyor.Toprakta sinek yapıyor.:))
Bugün bir sürü ısırgan toplamıştım.İç mekan çiçeklerimde uygulamamalıyım o zaman.Dışarda uygularım,zaten dışarıda sinek var.
gül fidem de örümcek ağına benzer ipimsi şeyler oluştu yaprakları da kurudu ve bende ilerlemeyi önlemek için yapraklarını kestim.Acaba bu hastalık ne olabilir?çiçeğimi kurtarabilirmiyim? ve nasıl kurtarırım?
lütfen bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.:( :confused:
Herkese merhaba,
Balkonumda yetiştirdiğim sebze fidanlarımın bazılarının yapraklarında puantiye gibi başlayan sonra da sedef gibi parlak lekeler oluşturan bir şeyle karşılaşınca amatör olduğum içinde ne olduğunu pek anlayamamıştım. Sorduğum bir kaç kişi olur böyle şeyler sonra geçer deyince hemen müdahele etmedim ancak içime sinmediğinden kontrole devam ettim nitekim başka yapraklara da yayıldı. Yapraklar sararıp kuruyup dökülüyordu. Altına üstüne bakıp duruyordum yaprağın ama bir şey göremiyordum ancak bir kaç gün önce incelerken bir şey kıpırdadı salatalık yaprağımın altında. Mini minnacık, neredeyse gözle görülmesi imkansız bir şey. Bir de yeşil olunca hiç göremedim demek. Yaprakların fotoğrafını çekip koymayı istesem de şu anda makinem olmadığı için yapamadım. Hangi tarif olacağını tahmin ederek böcekler için olan karışımı yapıp sıktım. Yani arap sabunu-sarımsak-yağ karışımını. Bazı yapraklarda sanki yanma yapıp hafif uçlarda bir kuruma yapsa da sanki şimdilik her şey yolunda gibi :) Bilgi için teşekkürler... :)
Forumu inceleren mantar türü hastalıklar için süt-su karışımını buldum. Sormak istediğim şey şu: Böcekler için hazırlanan karışımdan ne kadar sonra kullanmalıyım mantar için olan karışımı? Ya da bana önerebileceğiniz mantar karışımı nedir?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum.
denizakvaryumu
25-06-2007, 15:39
Forumu inceleren mantar türü hastalıklar için süt-su karışımını buldum. Sormak istediğim şey şu: Böcekler için hazırlanan karışımdan ne kadar sonra kullanmalıyım mantar için olan karışımı? Ya da bana önerebileceğiniz mantar karışımı nedir?
Cevaplar için şimdiden teşekkür ediyorum.
Benim bildiğim ,mantara karşı yapılan bir ev ilacı yok...
.
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.
Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.
Bilginin kaynağı :) Şimdi mantar için başka bir karışım var mı diye forumu tekrar okuyacağım baştan.
Mine Hanım, bugün külleme mi oldu acep diyerek daha fazla ilerlemeden minikten kekiklerimi söktüm. Bir baktım toprağın üstünde minik beyaz şeyler yürüyor. Diğer büyümeyen ve ölen bir kaç bitkinin toprağını inceleyince aynı şeyi orada da gördüm. Bitkinin üstünde değiller, topraktalar. Hızlı hareket ediyorlar ve minik olmalarına rağmen bacaklarını - antenlerini farkedebiliyorum. Yine toprakta 2 tane minnacık kırmızı örümcek gördüm. Benden fotoğraf isteyeceksiniz şimdi haklı olarak, ben de çok istiyorum ama maalesef makinam bozuk şimdi :(
Geçenlerde yapraktan püskürterek 2 kere bir kaç gün ara ile sabun-yağ-sarımsak karışımını püskürtmüştüm. Bunlar yaprakta olmadığından etkilenmediler demek. Toprağa böceklerden kurtulmak için nasıl bir şey dökmeliyim? Aynı karışım işe yarar mı?
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Hatta biri zıpladı saksının kenarına.
Mine Pakkaner
26-06-2007, 21:52
Acıbiberli karışımı deneyiniz.
Yarın ilk işim bu olacak, çok teşekkürler.
Bu acı biberli sıvıyı toprağa uygularken sulama şeklindemi vermek gerekir yoksa spreyleme tarzındamı eğer spreyle verirsek bu böcükler toprak altına kaçıp kurtulurmu sulama ile verirsekte çiçeğe bir zararımız olurmu?Teşkkürler.
Mine Pakkaner
27-06-2007, 23:37
Sulama ile veriniz. Tarifi tam uygulayınız.
Eski konuları mümkün olduğunca okudum fakat duruma özel bir sorum var:)
Domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum saksıda.
1) Mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yağsız süt ve su solusyonunu uygulamam uygun mudur?
2) Yaprak bitine karşı koruyucu olarak ne uygulamalıyım? Arap sabunlu solusyon koruyucu değil midir?
3) Arap sabunlu solusyon çok köpürüyor ve yapraklardan toprağına akıyor bitkinin. Bu uygulamada sebzelerin üzerinde kalan **** toprağa karışan arap sabunu zararlı değil midir?
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler.
Mine Pakkaner
12-07-2007, 11:16
...
1) Mantar hastalıklarına karşı koruyucu olarak yağsız süt ve su solusyonunu uygulamam uygun mudur? Oksijenli su spreyi korucu uygulamada daha başarılıdır.
2) Yaprak bitine karşı koruyucu olarak ne uygulamalıyım? Arap sabunlu solusyon koruyucu değil midir? Koruyucudur. Ancak, herhangi bir zararlı yokken uygulama yapmanız gerekli değil. Arada sarımsaklı su püskürtün kaçırtıcıdır.
3) Arap sabunlu solusyon çok köpürüyor ve yapraklardan toprağına akıyor bitkinin. Bu uygulamada sebzelerin üzerinde kalan **** toprağa karışan arap sabunu zararlı değil midir? Arap sabunu zararlı değildir. Elbette dozu güzel ayarlamak gerek. Püskürtücünüzün başlığının iyi olmadığını düşünüyorum. Çok ince, bulut gibi bir spreyleme yapmalısınız.Yaprakların etrafını sis gibi sarmalı. O zaman yapraklardan dökülen sabunlu sular olmayacak.
....
Cevaplarınız yukarıda.
Çok teşekkürler Mine Hanım:D
denizakvaryumu
12-07-2007, 12:51
Son günlerde Koçtaşlarda 8 YTL ye satılan Çin malı conta hediyeli pompalı spreyler gerçekten sis gibi bir püskürtme yapıyor tavsiye ediyorum.
Diğer spreylerde (basit olanlar) yağmurlama sistemi var.
Ben de o contalı olan spreylerden aldım, onunla yaptım ama miktar olarak fazla mı yaptım ne şıpır şıpır damladı toprağa ilaç. Fazla abartmamak gerekiyor, aynı yerin üstünden bir daha geçmemek gerekiyor sanırım:)
denizakvaryumu
12-07-2007, 13:08
Bu durum gübrede de geçerli...aman bitki iyi beslensin, çabuk büyüsün diye gübre miktarını abartırız sonuç bitki yanar...
[QUOTE=malina;22249]Zararlılar için size evde yapacağınız basit birkaç tarif...
Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.
Yaprak bitinden sarımsaklı solüsyonla kurtardığım bitkilerime şimdi de beyaz sinekler musallat oldu. Burada pelin yaprağı bulamadım onun yerine başka (sarımsaklı hariç, yaprakları fena halde kavurdu)hangi reçeteyi kullanabilirim?
Son günlerde Koçtaşlarda 8 YTL ye satılan Çin malı conta hediyeli pompalı spreyler gerçekten sis gibi bir püskürtme yapıyor tavsiye ediyorum.
Diğer spreylerde (basit olanlar) yağmurlama sistemi var.
Tavsiye için teşekkürler. Çok işime yaradı.
MErhaba.. bitki zararlılarının resimlerinden sanırım menekşemdeki oluşumların unlu bit olduklarını sanıyorum. topik şeklinde mikroskobik beyaz noktacıklar vardı yapraklarında ve gövdelerde de aynılarının toplu iğne başı büyüklüğünde olanlarından vardı. El ile temizleme sonucu şimdi yoklar.. Ancak bir daha gelmelerini önlemek için sis şeklinde yaprakları kaplayacak bir ilaçlama yapmak istedim fakat hala bir ilaç bulamıyorum
Forumda menekşeler için önerilen bir ilaç göremedim ? :(
Yardımcı olursanız sevinirim..
Yaprak bitlerine karşı,
1lt suda 1 demet ince kıyılmış ısırgan otunu bir akşam soğuk suda bekleterek süzün.Elde ettiğiniz suyu yapraklara püskürtün.
Bu tarifi ben denemedim,ancak etkili olduğu söyleniyor.Denerseniz bilgi verir misiniz?
Mine Hanım herhalde benim en kolay bulabileceğim şey ısırgan otu burada. Tesbih otu ve diğer otu aktarda bulamadım. Acaba beyaz sineklere de uygulanabilir mi? Ne dersiniz? Bir de bu beyaz sinekler küçük ağ gibi şeyler oluşturuyor mu? Ortancamda beyaz sinek var birde ağımsı yapılar ama örümceğe rastlamadığım için sineklerin sebebiyet verebileceğini düşündümde:(
cüce nar
24-07-2007, 16:32
Nisan ayında kök ve dal budaması yapıp tellediğim şimşirimin dallarında 15-20 gündür ara ara pamukcuklar oluşmaya başladı.:( Bu hastalığın ne olduğu ve tedavi konusunda bilgili arkadaşların yardımına ihtiyacım var.İlgi gösteren arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Pamuklu bit mi?
Bunun için ev yapımı ilaçlar başlığında tarifler var, onları kullanabilirsin
cüce nar
25-07-2007, 11:43
Evet pamuklu bit.O başlığı inceledim.Bir kaç çeşit ilaç tarifi var.Bu sebeple hangisini uygulayacağım?Hangisi daha etkilidir?Kafam karıştı doğrusu.Uygulayıp netice alanların yardımını bekliyorum.
cüce nar
29-07-2007, 21:58
Herhalde ilk defa benim başıma geldi.
Pamuklu bit çokça sorun oluyor arkadaşların başına, çoğu çiçekler başlığında olduğundan, bonsai başlığında dikkatlerini çekmemiştir.
Üzerini pamuk örtenleri kullanacağın ilaçtan etkilenmeyeceği için, onları fiziki olarak temizle önce, daha sonra arap sabunu yağ karışımı olan ilacı kullan. Toprağın üstünden bir parmak kadar temizle ve at.
ilacı daha sonra tekrarlamanda fayda olacak.
cüce nar
30-07-2007, 17:33
Memet kardeşim teşekkür ediyorum.Hemen uygulamaya geçiyorum.
Yeşilparmak
25-08-2007, 11:19
Merhaba.
Benimde gardenyalarıma musallat olan pamuklu bit için mine hanımın tavsiye ettiği arap sabunu ve yağ' dan oluşan karışımı denedim. sonuç mükemmel; fakat yaprakların üzerinde yağ tabakası oldu ve alt yapraklar ya sararıp dökülüyor veya tamamen kuruyor. acaba bu yaprak dökülmesi yağ tabakası ile bağlantılı olabilir mi? :(
Mine Pakkaner
28-08-2007, 22:39
1 lt suya 2 çorba kaşığından daha fazla yağ koymuş olabilir misiniz?
Yağ sorun yaratsaydı bu alt yapraklarda olmazdı. Alt yapraklarda sararma genelde azot eksikliği, ışık eksikliği, yaprağın yaşlanması gibi sorunlardan kaynaklanır.
bahtiyar02
30-08-2007, 14:28
ben herşeyin doğalına taraftar birisiyim.bu tariflerin hepside çok güzel.ellerinize sağlık saygılar
Yeşilparmak
01-09-2007, 21:15
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim Mine Hanım. peki saydığınız seçenekler içindeki en yakın ihtimal azot eksikliği gibi onu nasıl çözebiliriz acaba.
tegabion
10-09-2007, 08:47
Arkaşlar bu reçeteleri nerden buluyorsunuz bunların bilimsel ve pratik dayanakları neler merak ettim doğrusu.Bahhsetiğiniz hastalık ve zararlıların mücadelesi günümüzde emniyeli kimyasallar ile çok etkili olarak sorun olmaktan çıkmıştır.Saygılar
Selcukhan
10-09-2007, 15:15
Merhabalar. Mine hanım sanırım bu size ilk sorum ve çok heyecanlıyım:) :D
Ben organik tarımla ilgileniyorum. Bu verdiğiniz ilaç tariflerini turunçgil bahçesinde kullanmamda bi sorun olurmu? Bahsettiğim 700-800 ağaçlık organik tarım yapılan limon, mandarin, portakal vs turunçgil ağaçları.
Mine Pakkaner
13-09-2007, 14:27
Arkaşlar bu reçeteleri nerden buluyorsunuz bunların bilimsel ve pratik dayanakları neler merak ettim doğrusu.Bahhsetiğiniz hastalık ve zararlıların mücadelesi günümüzde emniyeli kimyasallar ile çok etkili olarak sorun olmaktan çıkmıştır.Saygılar
Bu reçetelerin pek çoğuna arama makinaları ile ulaşabilirsiniz. İçlerinden bazıları da üniversitede organik veya iyi tarım uygulamaları eğitimlerinde tariflerdir. Bunun dışında yine içlerinde araştırma entitülerinin çalışmalarından elde edilen bulgular, yüksek lisans ve doktora tezlerinden alınan tarifler de vardır. Birkaçını FAO 'nun bildirilerinde de bulabilirsiniz.
Biz bu başlıkta kimyasal ilaç kullanmak istemeyen veya iki saksı bitki için bir şişe ilaç almak istemeyen, ev kullanıcılarına yönelik tarifler veriyoruz. Diğer başlıklarda ise bahsettiğiniz emniyetli ve etkili ilaçları zaten önermekteyiz.
Mine Pakkaner
13-09-2007, 14:33
...
Ben organik tarımla ilgileniyorum. Bu verdiğiniz ilaç tariflerini turunçgil bahçesinde kullanmamda bi sorun olurmu? Bahsettiğim 700-800 ağaçlık organik tarım yapılan limon, mandarin, portakal vs turunçgil ağaçları.
Organik tarımda kullanmanız gereken ilaçlar için mutlaka bağlı olduğunuz sertifikasyon kuruluşunun kontrol mühendisinize danışınız.
sinaninci1
30-09-2007, 12:39
herkese selam
mine hanim sizden birsey ogrenmek istiyorum bu pelin otunun taze olmasimi gerekiyor yoksa kurutulmus olanida is gorurmu
saygilar
Mine Pakkaner
30-09-2007, 13:11
Sinan Bey, kullanacağınız pelin otunun taze olması gerekmektedir.
sinaninci1
30-09-2007, 13:42
Cok Tesekkurler
Site kurallarini daha acik birsekilde okudum tesekkur ederim.
Bundan sonra daha dikkatli olurum, aslinda cok guzel birsey
Saygilar
murat_saga
09-10-2007, 14:25
Selamlar.Bende babaannemin bahçe zararlıları için kullandığı ev yapımı ilacın tarifini vereyim.Aslında çok basit köylülerin yaptıkları yeşil zeytinyağlı sabunu suyla karıştırıp bitkilere püskürtüyordu.Yaprak üzerindeki her türlü küçük böcek kısa zamanda yok oluyordu.Saygılar.
selamün aleyküm... benim begomyamın toprağında da nematod var ne yapabilirim arkadaşlarım?
saygılar...
yaprak bitleri(aphids) için 5 lt suda 15-20 adet sigara izmaritini 3-5 gün bekleterek ilaç hazırlayabilirsiniz. kimyasal ilaç kullanmadan izmaritlerden olusmus olan suyu yaprak bitlerine püskürterek kullanabilirsiniz. bu arada karıncalarla aynı ortamda yasarlar bunlar. çünkü karıncaların besinlerinden biridir yaprak bitleri. aynı zamanda uğur böceği dediğimiz canlıda yaprak bitleriyle beslenmektedir. yani avcı konumdadır uğur böceği(gelin böceği)
ide bence en iyi fikir nematodlu topragı tamamen degiştirmen gerekir. eger cidden nematod varsa begonya ölücektir zaten. bu yuzden begonyanı oradan alıp başka bir saksıya ve yeni bir toprağa dikmen gerekir. sulama suyu da nematodlu olmamalı. yani su ve toprak nematoddan arınmış olmalı.
Teşekkür ederim sevgili chakuza, boynunu öyle büktü ki zavalllıcık ölmesinden korkuyorum.Dediklerinizi hemen hemen uygulayacağım...
yaprak bitleri(aphids) için 5 lt suda 15-20 adet sigara izmaritini 3-5 gün bekleterek ilaç hazırlayabilirsiniz. kimyasal ilaç kullanmadan izmaritlerden olusmus olan suyu yaprak bitlerine püskürterek kullanabilirsiniz.
Tütünden yapılan ev yapımı böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız, ancak bu riskli bir böcek ilacı. Neden derseniz tütün zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü; biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Ayrıca virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.
Evet tütüne ulaşmak kolay, ama elimizle bitkilerimize -ki süs bitkileri de buna dahil- patojen aşılama riski de cabası. Bence siz tütünlü preparatlara fazla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni, maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan; insana, hayvana, bitkiye toksik etkili. Onu öldüren virüsü bile, baş derdi.
Mine Pakkaner
karanfilsi
09-12-2007, 00:58
Herkese merhaba,Öncelikle bu konuda yapılan çalışmalara katkısı olanlara teşekkür ediyorum.Mine hanım geçen sene başından beri yazılarınızı takip ettim.Seracılık yapıyorum geçen sene arap sabunu ve zeytinyağından çok memnun kaldım.Bu çalışmalarınızı okuduğumda kesin dozları bazılarının belli değildi bu konuda yeterince araştırma yapılması gerekli diye düşündüm ve araştıran fakülte varmı diye düşünmeye devam ettim.
Organik sertifikalı NeemAzalda(tespih ağacı özünden elde edilen) kullandım fakat bir makalede okudum ve araştırdım azadirachtin çocuklarda beyinde zarar yapmakta,insanda genel olarak ve spermlerde dna bozukluklarına yol açmakta olduğuna ilişkin bilgiler var.Ruhsatlı olan bu ürünün ruhsat iptalinin gündemde olduğunuda duydum.
Bu ilaç oldukça etkiliydi çok umut vericiydi organik tarım için önemliydi fakat böyle etkilerinin olduğunu öğrenince çok üzüldüm.
Yani tespih ağacının kullanılmaması daha yararlı olacaktır.
Aynı zamanda bahsi geçtimi bilmiyorum bi bilgiye daha yer vermek istiyorum.Tariflerden ikisi hakkında..Patates ve domates yapraklarının olduğu tarifler.
''Solanin Domates, patates, patlıcan ve biber gibi (kara biber hariç) solanacea familyasındaki sebzelerde bulunan bir maddedir. Solanin maddesi zehirli bir maddedir. Ancak hem bitkilerin fazla miktarda solanin içeren kısımlarını yemeyiz hem de insan sindirim sistemi bu maddenin bir kısmını etkisiz hale getirir. Solanin maddesi özellikle çimlenmiş patateste bulunmaktadır. Ayrıca yeşil domateste de kızarmış domatese göre çok miktarda vardır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ve hayvan deneyleri sonucunda solanin maddesinin hem OSTEOARTRİTe neden olabileceğini hem de hastalığın şiddetini arttırabileceğini göstermiştir.''
Bak.Solanin.
http://66.102.9.104/search?q=cache:5JmSCSO5UegJ:www.kozeczanesi.com.tr/+kapsisin&hl=tr&gl=tr&strip=1
Yukardaki bilgiye göre solaninin kullanılması gereken dozunun saptanması ve bekleme süresinin kesinleştirilmesi gerekir.Yine sıcak kanlılara zehirli olan nikotin gibi..
Bunu araştıran bir kuruluş yok bildiğim kadarıyla ama birilerinin bu araştırmaları yapması en azından ön ayak olması gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuda biz önayak olsak gerekli uygulamaları ve analizleri el birliğiyle bir çalışma ile birleştirsek öneri düşüncelerinizi belkiyorum.
Saygılarımla
Sibel Karanfil
Ziraat mühendisi
Sergüzen
09-12-2007, 21:36
Patates 5-7mg/100gr solanin, yeşil domates 9-32mg/100gr solanin, kırmızı domates 0-0,7mg/100gr da solanin ihtiva eder. Solanin her iki bitkinin de kabuklarının hemen altında bulunur. Pişirme ile büyük bir kısmı suya veya yağa karışır. 400mg dan itibarende tehlikeli olabilir.
karanfilsi
10-12-2007, 00:19
Evet bu maddenin kullanım dozunun ve bekleme süresinin tesbiti yapılmalı.Bunu bilmeden öneriler yanlış olur kanaatindeyim.Bu konuda uygulama ve analiz yapsak acaba sonuç elde edilirmi konu hakkında uzman arkadaşlarımızın düşüncelerini bekliyorum..
captainmemo
14-12-2007, 19:46
Tüm arkadaşlara iyi günler,
Öncelikle sitede yeni üyeler için yapılan uyarı gereğince kendimi tanıtacağım.
52 yaşındayım. Turizim ve oto kiralama sektöründe geçirdiğim uzun yıllar sonra emekli oldum. Doğa, bitki ve ağaçları çok sevdiğimden birikimlerimle bir arsa satın aldım.
SORUNUM OLAN KONU :
Yaptığım planlama ile bodur meyve fidanları dikmeye karar verdim ama bahçe içinde çok sayıda yabancı otlar var. (kedi otu,yabani hardal, dere otu, ve yonca vs)
a)Dikimden önce bu otlardan kurtulmak istiyorum.
b) kullanılacak ilaçların dikeceğim ağaçlara zarar verip vermeyeceğini merak ediyorum.
c) Sn. Mine hanım, Site içinde yabancı ot konusunda yazdığınız bir yazı başka bir sitede kelimesi kelimesine başka bir kişinin adıyla yayınlanmış ve alıntı notuda eklenmemiş bilgilerinize.
aranıza yeni katılan site üyesi arkadaşınıza yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler
Mine Pakkaner
14-12-2007, 22:08
Captainmemo hoşgeldiniz,
Dikimden önce bir ilaçlama yaparsanız sorun olmaz. Total bir herbisit kullanınız. (Zirai ilaç bayinize bu şekilde söyleyiniz. Total herbisitler bütün ot çeşitlerini öldürür (hem dar yapraklı, hem geniş yapraklı)
Uygulamayı güneşli, kuru havada yapın, bu arada bekleyin yağmurlarla ot tohumları çimlenip çıksın, sonra ilaçlarsınız. İlaçlamadan sonra bir hafta 10 gün kadar bekleyip sonra dikim yapın. İlacı alacağınız bayideki ziraat mühendisine danışın, vereceği ilaca göre ne kadar bekleyeceğinizi söyleyecektir.
Yazı için de sitenin adresini özel mesajla bana yollarsanız, kaynak belirtmelerini rica ederiz.
Teşekkürler.
Mine Pakkaner
14-12-2007, 23:20
Herkese merhaba,Öncelikle bu konuda yapılan çalışmalara katkısı olanlara teşekkür ediyorum.Mine hanım geçen sene başından beri yazılarınızı takip ettim.Seracılık yapıyorum geçen sene arap sabunu ve zeytinyağından çok memnun kaldım.Bu çalışmalarınızı okuduğumda kesin dozları bazılarının belli değildi bu konuda yeterince araştırma yapılması gerekli diye düşündüm ve araştıran fakülte varmı diye düşünmeye devam ettim.
Organik sertifikalı NeemAzalda(tespih ağacı özünden elde edilen) kullandım fakat bir makalede okudum ve araştırdım azadirachtin çocuklarda beyinde zarar yapmakta,insanda genel olarak ve spermlerde dna bozukluklarına yol açmakta olduğuna ilişkin bilgiler var.Ruhsatlı olan bu ürünün ruhsat iptalinin gündemde olduğunuda duydum.
Bu ilaç oldukça etkiliydi çok umut vericiydi organik tarım için önemliydi fakat böyle etkilerinin olduğunu öğrenince çok üzüldüm.
Yani tespih ağacının kullanılmaması daha yararlı olacaktır.
Aynı zamanda bahsi geçtimi bilmiyorum bi bilgiye daha yer vermek istiyorum.Tariflerden ikisi hakkında..Patates ve domates yapraklarının olduğu tarifler.
''Solanin Domates, patates, patlıcan ve biber gibi (kara biber hariç) solanacea familyasındaki sebzelerde bulunan bir maddedir. Solanin maddesi zehirli bir maddedir. Ancak hem bitkilerin fazla miktarda solanin içeren kısımlarını yemeyiz hem de insan sindirim sistemi bu maddenin bir kısmını etkisiz hale getirir. Solanin maddesi özellikle çimlenmiş patateste bulunmaktadır. Ayrıca yeşil domateste de kızarmış domatese göre çok miktarda vardır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ve hayvan deneyleri sonucunda solanin maddesinin hem OSTEOARTRİTe neden olabileceğini hem de hastalığın şiddetini arttırabileceğini göstermiştir.''
Bak.Solanin.
http://66.102.9.104/search?q=cache:5JmSCSO5UegJ:www.kozeczanesi.com.tr/+kapsisin&hl=tr&gl=tr&strip=1
Yukardaki bilgiye göre solaninin kullanılması gereken dozunun saptanması ve bekleme süresinin kesinleştirilmesi gerekir.Yine sıcak kanlılara zehirli olan nikotin gibi..
Bunu araştıran bir kuruluş yok bildiğim kadarıyla ama birilerinin bu araştırmaları yapması en azından ön ayak olması gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuda biz önayak olsak gerekli uygulamaları ve analizleri el birliğiyle bir çalışma ile birleştirsek öneri düşüncelerinizi belkiyorum.
Saygılarımla
Sibel Karanfil
Ziraat mühendisi
Sibel Hanım bu maddelerin hepsinin ilaç olarak kullanılan kimyasallardan çok daha risksiz ve naturel olduğu bir gerçek.
Neemazal, bütün dünyada şu anda organik tarımda ruhsatlı bir insektisit. Hindistan'da yaprakları ve taze sürgünleri yenmektedir. Halk tarafından şifa ağacı, kutsal ağaç kabul edlmektedir. Bir dizi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Böcek ilacı eldesi, bu ağaca hiç yaprak biti vs gelmeyişinin uzmanların dikkatini çekmesiyle başlayan araştırmalar sonucudur. Sorun olduğu ortaya konduğu anda ruhsatı iptal edilir. Bu tür araştırmaların yapılmasını ve sakıncalar varsa tespit edilmesini canı gönülden dilememek mümkün değil.
Elbette şunu da unutmamak gerekir bir maddeyi tehlikeli yapan onun miktarıdır, örneğin kafein, örneğin tein. Bu arada NeemAzal tesbih ağacından değil Neem ağacından elde edilmektedir. Tesbih ağacının meyvelerinde naturel ilaç elde etme ve sonuçlarını izleme çalışmaları ise İzmir'de, tarım il müdürlüğü mühendislerince yapılmıştır.
Tarifi verilen ev ilaçlarının yapımında kimyasal yöntemler hiç kullanılmamaktadır. Organik tarımda kullanılmaları ise asla söz konusu değildir. Malum bunun için pek çok şart var. Ev bahçeciliğinde ve iyi tarım uygulamalarında ise kimyasal pestisitlerin yerine kullanılmalarında sakınca yoktur.
Evet bu maddenin kullanım dozunun ve bekleme süresinin tesbiti yapılmalı.Bunu bilmeden öneriler yanlış olur kanaatindeyim.Bu konuda uygulama ve analiz yapsak acaba sonuç elde edilirmi konu hakkında uzman arkadaşlarımızın düşüncelerini bekliyorum..
Solanin konusuna gelince. Bu konuda araştırma ve analiz yapmanız elbette mümkün, ancak önce, insana letal dozu öğreneceksiniz, sonra patates ve domatesin meyvesinde değil, bitkisinde solaninin ne kadar olduğunu tesbit etmek gerekir. Sonra da yapraklar kesilip suya konunca ne kadar solanin suya geçiyor belirlenecek, sonraki aşama afitlere etkili dozun tespiti. Sonra da solüsyon eğer bir sebze veya meyveye uygulandıysa, uygulama sonrası üzerinde kalan miktarın sağlığa zararlı etkisi var mı, ya da solanin güneş ışığı vs. gibi etkenlerle bozunup etkisini yitirmiş mi, malum pişirme, turşu kurma vs. yöntemlerle gibi bozunuyor (yeşil domates yemeği ve turşusunun yüksek solanine rağmen toksik olmaması gibi, patlıcanın solanin içermesi gibi.)
Bu arada siz de çalışmalarınızı, araştırmalarınızı ve bulgularınızı bizimle paylaşmaya devam ederseniz seviniriz.
karanfilsi
25-12-2007, 00:39
Tarifi verilen ev ilaçlarının yapımında kimyasal yöntemler hiç kullanılmamaktadır.
Sayın Mine hanım amacım çalışmalarınızı engellemek **** salt olumsuz eleştiri yapmak değil.Öncelikle bunu belirtmek isterim.Kimyasal yöntem kullanılsın **** kullanılmasın bazı bitkilerde bulunan bu bileşikler kimyasal bileşiklerdir.Hayatımızın her yerinde olan kimyasallar bitkilerdede mevcuttur.Bitkilerden elde edilmesi tehlikeli olmadığı görüntüsü veriyor.Bu hususta doğal adı altında insanları yanıltıcı olabilir.Aşağıda tespih ağacının zehiri konusunda bilgiler verilmiş..
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/poison/Meliaaz.htm
''Tespih ağacının bütün parçaları, zehirlidir.6 küçük olgun meyve yemek, ölümle sonuçlanabilir.''
http://www.floridata.com/ref/M/meli_aze.cfm
İkincisi benim eleştirdiğim nokta evde yapılan tarif olsa bile bunu kullanacak insanlar için tehlikeli sonuçlar içerip içermediğini(hangi dozda) bilmiyoruz.Kesin bir miktar söz konusu değil.Yani bunu sebzelere uygulayıp bunu tüketirlerse ne olur sorusu önemli.Deri yoluylada tehlikeli olabilir zaten zehirlenmelerde en fazla deri yoluyla olmaktadır.(örneğin nikotinde)Bu da üzerinizde bir sorumluluğun olması demek.Bunu gereken uyarı yapılarak insanlara bu şekilde anlatmak gerek.Her tarife birde uyarı eklemek gerekli..
Solanin konusuna gelince. Bu konuda araştırma ve analiz yapmanız elbette mümkün, ancak önce, insana letal dozu öğreneceksiniz, sonra patates ve domatesin meyvesinde değil, bitkisinde solaninin ne kadar olduğunu tesbit etmek gerekir. Sonra da yapraklar kesilip suya konunca ne kadar solanin suya geçiyor belirlenecek, sonraki aşama afitlere etkili dozun tespiti. Sonra da solüsyon eğer bir sebze veya meyveye uygulandıysa, uygulama sonrası üzerinde kalan miktarın sağlığa zararlı etkisi var mı, ya da solanin güneş ışığı vs. gibi etkenlerle bozunup etkisini yitirmiş mi, malum pişirme, turşu kurma vs. yöntemlerle gibi bozunuyor (yeşil domates yemeği ve turşusunun yüksek solanine rağmen toksik olmaması gibi, patlıcanın solanin içermesi gibi.)
Çok iyi ve ayrıntılı açıklamışsınız sağolun fakat bu araştırmaları birilerinin yapması gerek.Yani yaprakları suya koyun püskürtün demekle dememek arasında hiçbir fark yok.Bende bu konuda çalışmak isteyen arkadaşlarımızın olup olmadığını öğrenmek istemiştim.
Sentetik değil doğal kimyasallar kullanabiliriz.Bu konuda karşıt bir görüşüm yok.
karanfilsi
25-12-2007, 00:53
Herbisitler konusunda yeni çalışmalar yapılmakta.Amerikada yabancı bitki tohumlarının çürümesini sağlayan bakterilerle,mevcut herbisit kalıntılarını parçalayan bakteri üretmekle meşguller.Biz niye önce kültürel önlemleri almıyoruz da neden hemen herbisit kullanıyoruz?
Çiçeklenmeden çapalayıp ortamdan uzaklaştırmayı denesek daha iyi olmazmı?
Mine Pakkaner
25-12-2007, 07:49
Herbisitler konusunda yeni çalışmalar yapılmakta.Amerikada yabancı bitki tohumlarının çürümesini sağlayan bakterilerle,mevcut herbisit kalıntılarını parçalayan bakteri üretmekle meşguller.Biz niye önce kültürel önlemleri almıyoruz da neden hemen herbisit kullanıyoruz?
Çiçeklenmeden çapalayıp ortamdan uzaklaştırmayı denesek daha iyi olmazmı?
Herbisit konusundaki çalışmaları ve kültürel önlemleri bu başlıkta değil de kimyasallar başlığında konuşmamız daha uygun olacaktır.
Bu konuda otla illaki mücadele edilecekse ( ki artık özellikle meyveliklerde ve zeytinliklerde minimum toprak işleme için ot mücadelesi mümkün olduğunca yapılmamaktadır.) iyi tarım uygulamalarında kullanılan yöntem yabancı otları çıkış anında basit bir prümüsle yakmaktır. Bir küçük tüpe bağlı prümüs omuza asılacak düzenekle taşınır. Serada veya bahçede gezerken sadece çıkmakta olan otun üzerine, göbeğine tutulur ve ot yakılır. Toprak işlemeden sonra düzenli bir uygulama ile bu yöntem otları ilaçsız olarak kontrol altında tutmayı sağlar.
denizakvaryumu
08-01-2008, 22:24
Indoor Pharm—cottonseed and rosemary oil; vanillin oil for fragrance.
Veggie Pharm—garlic and peppermint oils
Flower Pharm—cinnamon and rosemary oils
Garlic Pharm—garlic oil
Fungus Pharm—soybean and rosemary oils
Safe for use around children and pets
Indoor Pharm: Cottonseed and rosemary oil control aphids, spider mites, whiteflies and other common indoor pests. Pleasant vanilla scent. Note: Not for use on plants with hairy or waxy leaves
pamukyağı ve biberiye yağı:örümcek,beyaz sinek ve diğer böcekler
http://www.dripdepot.com/drip-irrigation-organic-natural-pesticides.html?id=25D7E7Nr
================================================== =====
Veggie Pharm: Garlic and peppermint oil suppress fungal diseases and repel common pests such as aphids, thrips and whiteflies
sarımsak ve biber yağı:mantar, beyaz sinek, böcek vs.
================================================== ===
Flower Pharm: Cinnamon and rosemary oil stop spider mites, aphids and other pests; also helps control black spot, rust and powdery mildew
tarçın ve biberiye yağı:örümcek-böcek-mantar
================================================== =====
Garlic Pharm: Pure garlic oil suppresses fungal diseases. Also repels aphids, mites, and small mammals
sarımsak yağı:mantar-böcek
================================================== ====
Fungus Pharm: Soybean and rosemary oil **** prevent powdery mildew, black spot, rust and other fungal problems
soyayağı ve biberiye yağı:mantar
================================================== ====
Yurt dışından getirme olanakları olanlar için
http://www.gardeners.com/Organic-Pharm-Pesticides/default/StandardCatalog.IndoorPestControls_Cat2.36-380RS.cpd
http://www.dripdepot.com/drip-irrigation-organic-natural-pesticides.html?id=25D7E7Nr
Ne güzel bir bilgi bu... Teşekkürler.
Mine Hanım serada sedir yetiştiriciliği yapıyorum kabuksuz sümüklü böceği bir türlü öldüremedim bana önerebileceğiniz bir zirai ilaç var mı yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Mollusisit adlı ilacın yumuşakça öldürücü olduğu bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=67800&postcount=20)mesajda yazılmış. Belki işinize yarar.
Mine Pakkaner
16-03-2008, 00:24
Mollusit yumuşakçaları öldüren ilaçların genel adıdır. Fungusit, insektisit gibi.
Ev ilaçlarında acı biberli karışımlar sümüklü böceklere etkili. Helimacide kullandınız mı?
Helimacide, kabuklu veya kabuksuz hepsini toplayıp öldürüyor.
Indoor Pharm—cottonseed and rosemary oil; vanillin oil for fragrance.
Veggie Pharm—garlic and peppermint oils
Flower Pharm—cinnamon and rosemary oils
Garlic Pharm—garlic oil
Fungus Pharm—soybean and rosemary oils
Safe for use around children and pets
Indoor Pharm: Cottonseed and rosemary oil control aphids, spider mites, whiteflies and other common indoor pests. Pleasant vanilla scent. Note: Not for use on plants with hairy or waxy leaves
pamukyağı ve biberiye yağı:örümcek,beyaz sinek ve diğer böcekler
http://www.dripdepot.com/drip-irrigation-organic-natural-pesticides.html?id=25D7E7Nr
================================================== =====
Veggie Pharm: Garlic and peppermint oil suppress fungal diseases and repel common pests such as aphids, thrips and whiteflies
sarımsak ve biber yağı:mantar, beyaz sinek, böcek vs.
================================================== ===
Flower Pharm: Cinnamon and rosemary oil stop spider mites, aphids and other pests; also helps control black spot, rust and powdery mildew
tarçın ve biberiye yağı:örümcek-böcek-mantar
================================================== =====
Garlic Pharm: Pure garlic oil suppresses fungal diseases. Also repels aphids, mites, and small mammals
sarımsak yağı:mantar-böcek
================================================== ====
Fungus Pharm: Soybean and rosemary oil **** prevent powdery mildew, black spot, rust and other fungal problems
soyayağı ve biberiye yağı:mantar
================================================== ====
Yurt dışından getirme olanakları olanlar için
http://www.gardeners.com/Organic-Pharm-Pesticides/default/StandardCatalog.IndoorPestControls_Cat2.36-380RS.cpd
http://www.dripdepot.com/drip-irrigation-organic-natural-pesticides.html?id=25D7E7Nr
Bu yağlardan aktarlardan alıp suyla karıştırsak olur mu?
denizakvaryumu
17-03-2008, 08:23
Oranlarını bilmek gerek derim ama deneme-yanılma yolu ile bitkinin kısmi yerlerinde denenebilir.
Mine Hanim ,
Gercekten harika bilgiler verip bizi aydinlattiniz size minnetarim sahsim adina.
Sonunda bu sevimsiz yaratiklardan kurtulmanin yolunu ögrendim.
Tesekkürler Mine Hanim
denizakvaryumu
01-04-2008, 16:16
Diğer bir organik ilaç ise sütleğen (yılan) otu ile yapılıyor. Otu dövüp cam şişede bir gün bekletiyorsunuz. Ertesi gün onu sulandırıp bahçe suyuna karıştırıyorsunuz ve bu uygulama önemli zararlılardan olan ve sebzeleri alttan keserek kurutan ‘dana dişini’ kaçırıyor.
http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=22424
Crocus Şen
21-04-2008, 16:52
Merhabalar,
Yaklaşık 1 yıldır evimde Kolyos çiçeğim var.Sürekli uzuyor ve bende sürekli buduyorum bundan 2 ay önce toprağını değiştirip yeni filizleri dikeyim dedim ama neredeyse topraktan çok kırkayak vardı,olduğu gibi attım.Yeni filizleride yeni bir toprağa diktim,bugün saksını değiştirmek istediğimde yine aynı manzarayla karşılaştım.Neden sürekli kırkayak oluşuyor?ve bunları önlemek için ne yapabilirim?Yoksa kolyosuma vedamı etmeliyim:((
nilüfer28
23-04-2008, 20:52
merhabalar,
güllerin odunsu gövde kısımlarında oluşan(özellikle kök kısımlarına yakın) yapışkan oluşumlar; emin değilim ama sanırım mantar bunlar elle soyuluyorlar çünki, hangi uygulamayı önerirsiniz ?
Bu tarifler evlerdeki bitkiler için sınırlı mı? 50 metrekarelik bahçeme diktiğim biber, domates, patlıcan ve çeşitli mevsimlik çiçekler için de etkili olur mu? Kükürtün her iki türünü de kullanmaktayım. Çatıdaki asmam için 15 er günlük dönüşümlü olarak kükürt ve cupravit kullanmaktayım. Açık alandaki sebze ve çiçeklerime birinci sayfada önerilen formülleri uygulayabilir miyim?
Bana yardım edin n'olur, nedir çiçeğimdeki bu kahverengi noktalar:confused: Bit mi, hastalık mı? Ne yapmam lazım??
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=38
760. mesajda resimler var.
Mine Pakkaner
12-05-2008, 21:06
...
Sn Mine hanımın önerdikleri mücadele formüllerini ayrı bir yere not ettim. Sormak istediğim şu: Bu tarifler evlerdeki bitkiler için sınırlı mı? 50 metrekarelik bahçeme diktiğim biber, domates, patlıcan ve çeşitli mevsimlik çiçekler için de etkili olur mu? Kükürtün her iki türünü de kullanmaktayım. Çatıdaki asmam için 15 er günlük dönüşümlü olarak kükürt ve cupravit kullanmaktayım. Açık alandaki sebze ve çiçeklerime birinci sayfada önerilen formülleri uygulayabilir miyim?
...
Sayın Birbay, tarifleri sadece ev bitkilerinde değil, sebzeleriniz de de asmanızda da kullanabilirsiniz. Biz sık sık belirttiğim gibi öncelikle bitkinin küçük bir kısmında deneme yapmanızı ve fitotoksite oluşup oluşmayacağını kontrol etmenizi öneriyoruz.
Mevsimlik çiçeklerde ise gonca ve çiçeklere yapacağınız uygulama petallerde lekelenmeye yol açabilir. Bunu göz önüne almalısınız.
Mine Pakkaner
12-05-2008, 21:16
Bana yardım edin n'olur, nedir çiçeğimdeki bu kahverengi noktalar:confused: Bit mi, hastalık mı? Ne yapmam lazım??
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=38
760. mesajda resimler var.
Belmas fotoğraf çok net olmamakla beraber sanki kabuklu bit var gibi. Ev ilacı kullanmak istiyorsanız zeytinyağlı arap sabunu tarifini deneyin ama bu aşamada geç kalmış gibisiniz. En yakın zirai ilaç bayisinden bir kabuklu bit ilacı alın. Mücedelesi için;
http://www.agaclar.org/index.asp?sayfa=bahce&id=151&pid=87
Teşekkür ederim Mine Hanım. Hemen alacağım ilacı. Bir pamuğa limon suyu döküp tek tek silsem bütün dallarını acaba işe yarar mı? Limonun asiti var ya? Sirke de mesela dezenfekte etmek için kullanılabiliyor (Saçmaladım galiba :rolleyes:).
Mine Pakkaner
13-05-2008, 19:48
Bir pamuğu zeytinyalı arapsabunu ile ıslatıp silin o zaman. Limonda sitrik asit var. Dezenfektanlar böcek öldürücü olarak değil, mantar hastalıkları için kullanılmakta.
Zirai ilaç satan iki yer buldum. Yazlık yağ istedim, 20-30 kg.luk tenekelerde satılıyormuş. "Açamayız" dediler. Ben de zeytinyağlı solüsyonu yaptım. Bütün dallara iyice sıktım. Sonra da bir pamuğu bu solüsyona batırıp dal ve yaprakları sildim. Büyük oranda temizlendi. İşe yetişeceğim için yarım kaldı. Eve gidince devam edeceğim.
konuyu araştırdım...bulabildiklerim
... 230 ml çeşme suyuna 30 gr ısırgan otunun kıyılarak pet şişenin içine havasız ve güneşli ortamda 1 hafta süre içerisinde fermantasyona uğratarak ayrışması sağlandı... yapımı çok kolay olan Doğal Bitkisel Hormon bitkilere verilerek bitkilerin demir, demirtrioksit, potasyum, kalsiyum ihtiyaçları giderilerek bitkilerde çabuk büyümesi, verim artışı ve kalite artışı sağlanacak ve ayrıca toprak veriminin arttığı da gözlemlendi.
Proje Amacı:
Isırgan otunun(irtica-dioica) sıvı yaprak gübresi olarak bitkilerin daha çabuk büyümesini, bitkilerin ve toprağın verim kalitesini artmasını doğal yollardan çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeden sağlamak...
http://www.inepo.com/onaylanan_ogrenci_form.asp?id=283
ISIRGAN OTU SUYUNDAN BÖCEK İLACI
Organik tarımın hiç bir aşamasında kimyasal madde kullanılmıyor. Zararlı böcek ve hastalıklarla mücadele etmek için doğal yöntemlerden yararlanılıyor.
Organik tarım üreticisi Mavi Deniz şirketinden Hakan Pamuk, küçük böcekler ve yaprak bitleri için ısırgan otu suyu kullandıklarını belirtirken, zaten kimyasal ilaçların ana maddelerinin de doğadan elde edildiğini hatırlatarak aynı işlevi gördüklerini anlatıyor.
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/zehir/organik.asp
Sevgili Denizakvaryumu arkadaşım,size 80 nolu mesajınızla ilgili olarak sualim,bu karışımı bitki ve sebzelere yapraklardanmı verilmesi gerekiyor yoksa sulama esnasında toprğa verilmesi şeklindemi,mesajınızı okur okumaz hemen bahçemde olan ve işe yaramıyor diye kesmek zorununda kaldığım ısırganları toplamak ve 5 lt lik su kaplarına ıslamak oldu,bizde yöresl olarak çok ve iki cinstende mevcut ben tohumlu olanları tercih ettim,şayet araştırldığı gibi verim alabilirsem Allah'tan ne isterimki bol miktarda organik gübre vermiş buralarda,teşekkür ederim...!
denizakvaryumu
16-05-2008, 20:01
Uygulamasını hiç yapmadım, Mine Hn.bu konuda size yardımcı olabilir.
iyi günler mine hanım ben sait kurul benım nar zararlılarıyla büyük sorunum var yaklaşık iki dönümlük çeşitli meyve ağaçlarım var bu sene nar ağaçlarımı istila eden küçük böcekler sanırım bunlar bit olabilir bunlar yeşil renkli yapışkan böcekler benim bu konuda hiç bir bilgim olmadığı için acil yardımınıza ihtiyacım var bu böcekler yeni çıktığında zirai mühendisten ilac alıp üç defa on gün arayla kullanmama rağmen sonuç alamadım aksine dahada çoğalıp diğer ağaçlarıda kapladılar bu konuda ne önerirsiniz eğer cevabınızı bu foruma acil olarak yazarsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim saygılar
Merhaba,
Çileklerimin bazısında beyaz minik bitler var. Birsürü hemde. Sapları tamamen kaplamışlar bazı yaprakların da altlarına yerleşmişler. Sapında çok bit olan yaprakların üstü parlak parlak ve saksının içinde karınca vardı 1-2 tane. Akşam akşam aklıma birşey gelmediğinden sirekeli pamukla silip temizlemeye çalıştım.
Öncelikle sirkenin çileklere bir zararı varmıdır?
Bitleri etkiler mi?
Sn.Denizakvaryumu 157.msjda pamukyağı ve biberiye yağının olduğu bir herbisit için link vermiş ben bu yağları karıştırıp kullanabilirmiyim?? :D
Annem saksılara diş diş sarımsaklar sokuşturdu yeşersin diye. Zararı veya yararı olur mu?
Teşekkürler..
denizakvaryumu
22-05-2008, 15:21
Ev yapımı ilaçlar öldürmüyor, kaçırıyor.Bir müddet sonra tekrarlama olasılığı yüksek.
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm
Linkteki ilacı öneriyorum, Ankara'da bulabilirsem ben de alacağım.
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm
Linkteki ilacı öneriyorum, Ankara'da bulabilirsem ben de alacağım.
Ankara'da satışı yok. İstanbul merkezle görüştüm fiyatı 1 lt: 75ytl+KDV
600 ml varmış fakat onu koli bazında satıyorlarmış.
Daha sonra da Ankara'dan ziraat mühendisi bir bayanla görüştüm. Bitler, böcekler ve kırmızı örümcekler için çok etkili olduğunu söyledi. Genelde 7 gün içinde bitkiden beslenemeyen zararlıların öldüğü konusunda bilgi aldım. Gerekirse bir ikinci ilaç kesin sonuca götürüyormuş.
Kullanımı ise 1 lt. suya 5 mg. kadar ilaç şeklinde. Yani bu hesapla birkaç kişi rahatlıkla paylaşabiliriz.
Oldukça etkili ve güzel bir ilaçmış.Ortak almayı düşünürseniz bende katılırım.
Katılmak isteyenler, buradan devam edelim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=238898#post238898
Ev yapımı ilaçlar öldürmüyor, kaçırıyor.Bir müddet sonra tekrarlama olasılığı yüksek.
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm
Linkteki ilacı öneriyorum, Ankara'da bulabilirsem ben de alacağım.
Neemazal kullanılacaksa çevredeki bütün ağaç ve bitkilere yapılmalı. İlaçlanan bitkiden kaçan ilaçsıza gidiyor. (Tırtıllar için gözlemim var.)
1 lt 75 ytl mi.. Çokmuş ya :( 1 lt suya 5ml olacaksa aslında 1 lt 5 kişi arasında da paylaşılabilir. Kişi başı 200 ml ilaç olur ki 40 kez ilaçlama yapılacak su elde edilebilir. Bu da oldukça fazla. Kişi başı maliyet de 15 lira olur. Bu da makul oluyor. Böyle yapsak olmaz mı?
Mine Pakkaner
23-05-2008, 14:50
Bu başlıkta sadece ev yapımı ilaçları konuşuyoruz. Ticari ilaçları tavsiye etmek için lütfen ilgili başlıklarda yazışınız. Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535) başlığını kullanabilirsiniz. Sipariş için kullanacağınız linki de Nevsune belirtmiş. Kaç kişi ne kadar alacak nasıl paylaşacak lütfen orada devam ediniz.
Bu arada Neemazal ın içindeki etkili madde ile benim bu başlıkta verdiğim tespih ağacı meyvelerinden yapacağınız ilacın içindeki etkili madde aynıdır.Ve bu tarif bir bilimsel araştırma sonucudur. Tespih ağaçlarının üzeri şu anda geçen seneden kalma meyvelerle dolu, denemek isteyenlerin aklında olsun.
Pardon özür dilerim kaptırmış gidiyordum...
Ev yapımı ilaçların ham maddelerinin kolay edinilebilmesi önemlidir. Çevremde kolay bulabileceğim bir kalynak olarak okaliptus var. Sivrisinekleri uzaklaştırmada ben de yapıp kullandım. Ticari ilaçlar kadar olmasa da, bir etkisi olduğunu saptadım. Peki bu okaliptus yaprakları bahçe bitkilerimiz için de kullanılabilir mi? Bilenler varsa tarifini de verirlerse sevinirim. Net başına aralıklarla döneceğim için teşekkürde gecikebilirim.
Saygılarımla
velveteen
24-05-2008, 13:02
Merhaba,
Yakın zamanda buyuk bir marketten aldigim kupe cicegimde yaprak biti ve beyaz sinek oldugunu farkettim. Beyaz sinekler domates fidelerimede sıcradi. Balkonumda domates, biber, kekik, feslegen fidelerim var ve fazla ilerlemeden acilen ilaclama yapmak icin yardımınıza ihtiyacim var.
Aktar dan pelin otu almak icin gittigimde (Acı biberli ilacı yapmak icin) Ci-Toks diye bir cicek emilsiyonu aldim. İceriginde ne oldugu maalesef kutusunda yazmıyor. Bununla domates ve biberlerimi ilaclasam zararli olurmu bilemedim.
Kupe cicegini yikadim budadim ve balkondan aldim. Ancak domates fidelerimi kurtarmak icin tavsiyeleriniz varsa cok sevinirim.
çınaraltı
24-05-2008, 14:19
Mine Hanım'ın tarif ettiği gibi tespih ağacı tohumlarıyla yaptığım ilacın sonucu mükemmel diyebilirim. Börülce, taze fasulye ve domateslerde bu zamanlarda bolca bulunan siyah sineklerde çok iyi sonuç aldım. Ama yaprak altlarına mutlaka ulaşması gerekiyor. Kaçırıcı değil öldürücü.
çınaraltı
24-05-2008, 15:44
Bir de sorum var.
Geçenlerde gazetelerde asma yaprağının yüksek miktarda kalsiyum içerdiği yazıyordu. Kolaylıkla temin edilebilecek olan asma yapraklarından kalsiyum içerikli gübre elde etme imkanı olabilir mi?
Ayrıca trabzon hurması ağacında da yaprak biti, sinek, külleme, ballık gibi hastalıklar olmuyor. Acaba tespih ağacındaki etken maddeye benzer bir madde içerebilirmi diye biraz araştırdım. Yapraklarından Çin'de patentli tıbbi amaçlı ilaçlar yapılıyormuş. Apoplexy -beyin kanaması, felç- önlemek amacıyla. Umduğum gibi bilgi bulamadım.
Değerli fikirlerinizi bekliyorum.
velveteen
25-05-2008, 10:02
Tespih agaci tohumunu aktarda bulmaya calisip ilaci deneyecegim. Organik tarimda kullanildigina gore sebzeler icin en uygunu bu olmali. Cok tesekkurler.
Sevgili Deniz Akvaryumu daha önce verdiğiniz tarife göre 15 gün önce ısırgan otunu suya ıslamıştım.Bugün kullanmak üzere bahçeye götürdüm ve bahçe suyuna karıştırarak verdim.Gelişmeleri daha sonra birlikte göreceğiz.Ancak bu karışımı ben balkon bahçeciliği yapan arkadaşların hiç birirsine tafsiye etmem,çünkü çok acayip kokuyor.İnanın foseptik kousu onun kokusu yanında deodorant vallahi.Evlerinden bu kokuyu gidermek için çok uğraşacaklarından eminim.İyi günler..!
oceanheart
27-05-2008, 16:43
Benim çok sevdiğim medinilla magnifica çiçeğimin yaprakları maalesef ekli resimdeki gibi bu konuda bana çözüm önerebileceklere şimdiden çok teşekkür ederim
Sayın Mine Pakkaner;
fesleğenimin üzerinde minik pembe bitler vardı.Arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu
tarifinizi denedim çok başarılı oldu bitten eser kalmadı.Çok teşekkürler...
denizakvaryumu
03-06-2008, 13:02
Mine Hanım'ın tarif ettiği gibi tespih ağacı tohumlarıyla yaptığım ilacın sonucu mükemmel diyebilirim. Börülce, taze fasulye ve domateslerde bu zamanlarda bolca bulunan siyah sineklerde çok iyi sonuç aldım. Ama yaprak altlarına mutlaka ulaşması gerekiyor. Kaçırıcı değil öldürücü.
Tespih ağacı tohumlarını nereden buldunuz?
Süha Şendoğan
03-06-2008, 14:13
Son günlerde çoğalan ufak siyah sinekler için Mine hanımın önerdiği ev yapımı ilaçlardan Tesbih ağacı tohumu likiti ile arap sabunu ve çok acı biber suyunu birlikte karıştırıp attım sabah balkon ufak sinek ve birkaç ufak örümcek ölüsü doluydu tavsiye ederim.
Not.Denizakvaryumu: Tesbih ağacı benim bulunduğum yerde dolu ihtiyaç varmı ?
Mine hanım;
arap sabunlu zeytinyağlı sülüsyonu acaba bekletmemizde bir zarar varmı ?
Şuan çiçeklerimde bit yok.Sülüsyonun bekleme süresi hakkında bir bilgi verirmisiniz?
Çok teşekkürler...
Mine Pakkaner
04-06-2008, 14:55
Mine hanım;
arap sabunlu zeytinyağlı sülüsyonu acaba bekletmemizde bir zarar varmı ?
Şuan çiçeklerimde bit yok.Sülüsyonun bekleme süresi hakkında bir bilgi verirmisiniz?
Çok teşekkürler...
Solüsyonu 2 hafta içerisinde kullanmalısınız. Bu yüzden çok hazırlamamanızı öneririm.
Oceanheart, medinillandaki o küçük kahverengi delikler, bitkiyi çok sulamaktan oluyor.
Bitki çok su alınca yapraklarda böyle küçücük çürük delikleri oluşuyor sonra kuruyup kahverengi lekelere dönüşüp yaprakların formunu bozuyor.
Bitkiyi sularken eğer çiçeksiz ise toprağının kuruya yakın olmasına dikkat et. ve vereceğin suyun miktarı toprağı çok ıslak değilde nemli tutacak kadar olsun ve asla tabağında su birikmesin.. Birde medinilla hasas bir bitki kapı ve cam ceryanında durmasın...
Eğer sorun su kaynaklı değilse ne olduğunu bende bilemeyeceğim...Kolay gelsin...
Son günlerde çoğalan ufak siyah sinekler için Mine hanımın önerdiği ev yapımı ilaçlardan Tesbih ağacı tohumu likiti ile arap sabunu ve çok acı biber suyunu birlikte karıştırıp attım sabah balkon ufak sinek ve birkaç ufak örümcek ölüsü doluydu tavsiye ederim.
Not.Denizakvaryumu: Tesbih ağacı benim bulunduğum yerde dolu ihtiyaç varmı ?
Sevgili Turco, İstanbul'da tesbih ağacı tohumu alabileceğim bir yer biliyor musunuz?
Süha Şendoğan
06-06-2008, 14:03
Sn.Gardenya,
Bu tür tohum vs.bulabileceğin tek yer Mısır Çarşısıdır ama bulamazsan bana bildir ben sana buradan yollamağa çalışayım.
Şu anda tesbih ağaçları eski tohumları dökmüş durumda yeni tohumlar çıkacak ama azda olsa üzerlerinde kalmış tohumlar var.
Selamlar.
Önce mısır çarşısına bakayım o zaman.Bulamazsam sizden yardım isteyeceğim sevgili Turco.
Sn.Gardenya,
Bu tür tohum vs.bulabileceğin tek yer Mısır Çarşısıdır ama bulamazsan bana bildir ben sana buradan yollamağa çalışayım.
Şu anda tesbih ağaçları eski tohumları dökmüş durumda yeni tohumlar çıkacak ama azda olsa üzerlerinde kalmış tohumlar var.
Selamlar.
İmdat sayın Turco..
Mısır Çarşısı derdime derman olmadı..
Tohum gönderebilir misiniz bana?
oceanheart
09-06-2008, 12:15
Medinillamdaki sorunla ilgili tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim sevgili Petulya
Süha Şendoğan
13-06-2008, 15:42
İmdat sayın Turco..
Mısır Çarşısı derdime derman olmadı..
Tohum gönderebilir misiniz bana?
Sevgili Gardenya,
Şu anda tesbih ağaçları yeni yeşermiş durumdalar geçen seneden çok az tohum kalmış üzerlerinde ama israrla istersen onları sana postalarım yarım kg.civarında gelirler.
Not.Sn.Denizakvaryumu bahsetmiş bu tür ilaçlar çözüm olmuyor sadece kaçırtıyor yani 2-3 gün sonra tekrar aynı dert başlıyor.Ama bu bahane olmasın istersen tohumları yinede gönderebilirim.
Anamım kapı önünde kocaman bir tesbih ağacı var.Nerden bileydim şimdi lazım olacak,süpürüp atıyorduk canımm tohumcukları..Vay aklım vayyy:))Neyse elülde gideceğim köyüme:)Doldurmazsam bagajı tohumla ben:))Sana da yollarım gardenya seneye lazım olur:))
sevgiler hepinize
mehmetserif
18-06-2008, 23:01
Herkese merhaba,
Bende balkonumda roka ektim ve baya bir büyüdüler ancak şu sıralar bir zararlı ile sorunum var. Tam olarak nedir bende bilmiyorum, yaprak tırtılı sanırım,yeşil bir böcek ve yaprakları yiyip duruyorlar birden fazlalar ayrıca nerdeyse bütün yaprakların üstünde siyah ufak noktalar var. Sanırım bunlar da yumurtaları olsa gerek, nasıl kurtulabilirim bu sorundan? Kimyasal bir ilaç kullanmak istemiyorum, herhangi bildiğiniz bir karışım var ise benim için daha iyi olur.
Saygılar..
Sevgili Gardenya,
Şu anda tesbih ağaçları yeni yeşermiş durumdalar geçen seneden çok az tohum kalmış üzerlerinde ama israrla istersen onları sana postalarım yarım kg.civarında gelirler.
Not.Sn.Denizakvaryumu bahsetmiş bu tür ilaçlar çözüm olmuyor sadece kaçırtıyor yani 2-3 gün sonra tekrar aynı dert başlıyor.Ama bu bahane olmasın istersen tohumları yinede gönderebilirim.
Çok teşekkür ederim sevgili Turco..
Yeni tohumlarımız büyüsün.Onlara talip olurum..:p
Sevgiler,
Anamım kapı önünde kocaman bir tesbih ağacı var.Nerden bileydim şimdi lazım olacak,süpürüp atıyorduk canımm tohumcukları..Vay aklım vayyy:))Neyse elülde gideceğim köyüme:)Doldurmazsam bagajı tohumla ben:))Sana da yollarım gardenya seneye lazım olur:))
sevgiler hepinize
Vallahi doldur arkadaşım..Ben de nasibimi alayım onlardan..:p
Bu sene yaşadığım böcek problemi bir kaç yıla bedel.
Dün akşamüstü dolaşırken sokaklardaki ağaçların birçoğunun beyaz sinekle kaplı olduğunu gördüm..Onlardan kalkıp benim ekmek elden su gölden balkonuma yerleştiler..
Süha Şendoğan
19-06-2008, 15:54
Sevgili Gardenya,
Tohumları topladım şu anda bekletiyorum senden haber gelirse sana göndereceğim yoksa taliplileri var.
Sevgili Turco..
O zaman elbette ben..Siz kullanırsınız diye ben sesimi çıkarmadım.;)
Özelden adresimi gönderiyorum.
Sevgilerimle
mehmetserif
19-06-2008, 22:48
Herkese merhaba,
Bende balkonumda roka ektim ve baya bir büyüdüler ancak şu sıralar bir zararlı ile sorunum var. Tam olarak nedir bende bilmiyorum, yaprak tırtılı sanırım,yeşil bir böcek ve yaprakları yiyip duruyorlar birden fazlalar ayrıca nerdeyse bütün yaprakların üstünde siyah ufak noktalar var. Sanırım bunlar da yumurtaları olsa gerek, nasıl kurtulabilirim bu sorundan? Kimyasal bir ilaç kullanmak istemiyorum, herhangi bildiğiniz bir karışım var ise benim için daha iyi olur.
Saygılar..
Bütün rokalarımı yediler ve baya bir büyüdüler. Ben ise sadece seyrettim bu durumu, yeniden ekmek istiyorum ancak bu seferde aynı şey olursa ve bende müdahele edemezsem diye şimdilik bekliyorum. Eğer sizin bir öneriniz var ise denemek istiyorum bende..
Teşekkürler.
Süha Şendoğan
20-06-2008, 15:53
Sevgili Turco..
O zaman elbette ben..Siz kullanırsınız diye ben sesimi çıkarmadım.;)
Özelden adresimi gönderiyorum.
Sevgilerimle
Sevgili Gardenya,
Tohumlar geçen seneden kalanlar ama seni idare eder yanlız çok kötü bir kokusu var kaynatıp beklet içine domates yaprağı suyu veya arap sabunu ilave et müthiş kokulu bir böcek kaçıran oluyor.Tavsiye ederim.
Sevgili Turco..
Tam ölçüsü nedir bu karışımın?
Yaptığım ilaç bir seferlik mi?Hani yapsam da şişede dursa,ara ara kullansam..Tohumları birkaç kere kaynatmam mümkün olabilir mi acaba?(Sinekten yağ çıkarma misali:p)
Ne çok sordum..Detaycı başak burcu..Umarım boğmamışımdır sizi..:p
denizakvaryumu
21-06-2008, 16:07
Sn. gardenya az kaldı karınca70 sayesinde neem ilacı ile sorunlar kökten bitecek inşallah :)
İnşallah sevgili denizakvaryumu..
Zorumdan çiçeklerden birinin bol beyaz sinekli yaprağına yeşil baygon sıktım.:(
Evet böcek öldü ancak ilgili yaprakla birlikte.Az kalsın seviniyordum çünkü yaprak hemen değil üç gün içinde öldü.Çiçek hala böcekli..
Süha Şendoğan
23-06-2008, 15:19
Sevgili Gardenya,
Gönderdiğim tüm tohumları kaynat (kaynatmadan önce tohumları ezmen gerekiyor) Sonradan ilave edebileceğin bir çorba kaşığı arap sabunu sana birkaç kere kullanma imkanı verir.Kati çözüm değil ama o anda tesiri kaçırtma şeklinde oluyor.
Lütfen, acil yardım!
(çiçek olan odalarımda) çiçeklerin üzerinde, toprakta ve odaların her yerinde cirit atan siyah minik sinekçikler, şimdide evin tüm odalarında uçmaya başladılar ve insandan da kaçmıyorlar yüzümüze gözümüze konan bu arsızlardan bizi kurtaracak önlemleri lütfen acil bir şekilde açıklar mısınız... Forumda sadece kekik ve fesleğen dikimi ile son bulunabileceği yazılmış ama hangi saksıma dikeyim ki :(en az 150 saksım var;)
saygılarımla...
Mine Pakkaner
26-06-2008, 21:09
...
Tam ölçüsü nedir bu karışımın?
Yaptığım ilaç bir seferlik mi?Hani yapsam da şişede dursa,ara ara kullansam..Tohumları birkaç kere kaynatmam mümkün olabilir mi acaba?...
Ölçüyü bu başlığın ilk mesajında bulabilirsiniz. Solüsyonu bekletip kullanamazsnız, çümkü stabilitesi olmadığından etkisini kaybeder. Tohumları da birden çok kaynatamazsınız, etkili madde suya bir kez geçti ilk kaynatmayla.
"sabırsız davranıyor " görünmek istemem ancak gerçekten acilen yanıta ihtiyacım var, bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın beni aydınlatmasını diliyorum.
saygılarımla
Selahattin Yılmaz
28-06-2008, 23:45
Sevgili ide, çiçeklerinizi güneş görmeyen açık bir alana alınız ve çok daha az sulayarak çürümenin etkisine gelen bu sinekleri uzaklaştıktan sonra içeri alınız ve çamur seviyede sulamayınız.
çok teşekkür ederim Sevgili Selahattin, dönüşümlü olarak bu işlemi yapmaya çalışacağım ama saksı sayımdan dolayı bu gerçekten güç olacak daha pratik bir çözüm yok sanırım, değil mi?:rolleyes:
Merhaba. benim arap saçı **** buz çiçeği her ikiside aynı anladığım kadarıyla,neyse, arapsaçının arasında kendiliğinden çıkan bu bitki neyse bilemiyorum.yapraklarını bitler yemiş. yanındada küpe çlçeği var onunda yapraklarını büyüteçle inceledim,bitler var beyaz, beyaz dokundum aralarında uçanlarıda var beyaz sinekle bit aynı şeymi acaba?. Bende arap sabunu yoktu bende bulaşık detaerjanlı ılık suyla saksıyı yan yatırıp yıkadım. Tabi bu arada bir kaç dalınıda kırdım malesef. Sonrada duruladım.İyimi yani doğrumu yapmışım.Arap saçının arasında çıkan bitkiyede aynı işlemi yaptım.Arapsaçının ortasında çıkan bitkinin resminide gönderiyorum.İlginize şimdiden teşekkürler.
Valla uzun yapraklardaki rahatsızlık resimdede görünüyor.
yakamozsimsek
20-07-2008, 22:26
çok teşekkür ederim Sevgili Selahattin, dönüşümlü olarak bu işlemi yapmaya çalışacağım ama saksı sayımdan dolayı bu gerçekten güç olacak daha pratik bir çözüm yok sanırım, değil mi?:rolleyes:
******* selehattin abinin dedigini yapiniz birde kisa cins olan karanfil çesidini ekebilirsiniz.Dahada olmadi 30gr tutune 10 litre su iile karistirip suzdukten sonra evin belli bolgelerine bir kaba koyunuz dikkat ediniz bitkilerinize vermeyiniz sonuc bitkiler cenneti boylar ))).
yakamozsimsek
20-07-2008, 22:38
Merhaba. benim arap saçı **** buz çiçeği her ikiside aynı anladığım kadarıyla,neyse, arapsaçının arasında kendiliğinden çıkan bu bitki neyse bilemiyorum.yapraklarını bitler yemiş. yanındada küpe çlçeği var onunda yapraklarını büyüteçle inceledim,bitler var beyaz, beyaz dokundum aralarında uçanlarıda var beyaz sinekle bit aynı şeymi acaba?. Bende arap sabunu yoktu bende bulaşık detaerjanlı ılık suyla saksıyı yan yatırıp yıkadım. Tabi bu arada bir kaç dalınıda kırdım malesef. Sonrada duruladım.İyimi yani doğrumu yapmışım.Arap saçının arasında çıkan bitkiyede aynı işlemi yaptım.Arapsaçının ortasında çıkan bitkinin resminide gönderiyorum.İlginize şimdiden teşekkürler.
Sevgili ispanyol arkadas sabunlu su ile saksiyi neden yikadin anlamis degilim sabunlu su bitkilerin uzerine puskurtme yontemi ile bitkilerin uzerinde kalmasi araciligiylan yapilan bir islemdir bu islem zararlilari oldurmez kaçmalarini saglar.Ya bir pratik bilgiler kosesimi acsam acaba.Bu arada hastalik kapmis seninkiler . Zararlilarin anjekte ettigi bir tur virus olsa gerek neyse kolay gelsin
Sevgili ispanyol arkadas sabunlu su ile saksiyi neden yikadin anlamis degilim sabunlu su bitkilerin uzerine puskurtme yontemi ile bitkilerin uzerinde kalmasi araciligiylan yapilan bir islemdir bu islem zararlilari oldurmez kaçmalarini saglar.Ya bir pratik bilgiler kosesimi acsam acaba.Bu arada hastalik kapmis seninkiler . Zararlilarin anjekte ettigi bir tur virus olsa gerek neyse kolay gelsin
Valla pratik bilgiler köşesi iyi olurdu bence.Başım döndü bilgi aramaktan.Bu sabunlu ılık suyla yıkıyıp durulamayı bir sitede öğrendim. kendi kendime tahmin etmedim yani:mad: Ayrıca saksıyı yıkamadım içindeki bitli çiçeği yıkadım:rolleyes:
Neyse kolay gelsin demeklede olmuyor işte!.Doğrusu nasıl olacak açıklamalı anlatsaydınızda! anlasaydı bu acemi arkadaşınız dimi!
Sayın Sev illa, bitlenmiş bitkilerinize tavsiye edilen karışım, zeytinyağı ve arapsabunu ilave edilmiş sudur, bitkinin üzerine püskürtülür. Arapsabunu kaçırtıcı etki yapar, zeytinyağı ise böceklerin üzerini kaplayıp onların solunum yapmasını önler ve bu şekilde öldürür.
Ama şu da var ki eğer bitlenen bitkimiz aşırı hassas değilse, sabunlu suyla yıkayıp durulayabiliriz ve kalan koku yeni bitlerin gelmesini engeller, ayrıca bu bitlerin salgıladığı sıvı nedeniyle yapış yapış olmuş yapraklar temizlenmiş olur, başka böceklerin ( misal:karınca) gelmesi engellenir. Denenmiştir, şu anda da benim tarafımdan tereddüt edilmeden kullanılmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
1. Bitkinin hassas olmaması gerekir, yoksa sabun değer değmez canlılığını kaybeder.
2. Bu işlemi yaptıktan sonra, suları kuruyana kadar bitkiyi asla güneş ışığında bırakmamak gerekir çünkü bitki işlemden sonra hassaslaşıyor, yapraklar yanıveriyor.
Ben bu işlemi arap sabunu ve sıvı el sabunu ile yaptım, sonuçtan memnunum. Bir daha bit olmadı uygulama yaptığım çiçeklerde.
yakamozsimsek
21-07-2008, 00:27
Sevgili sevilla sabun olarak her turlu sabunu kullanabilirsin bu konuda asla sorun yok evinde normal camlari cam sil ile siliyorsundur onun sisesi puskurtmeli bitmis olani atma icini yika ve icine artik bitme durumuna gelen sabunu koy suyuda koy ve çalkala bitkilerin uzerine puskurt kanatlilar kaçaçaktir bitler ise sabunun yapisma ozelmliginden dolayi sabun altinda kalarak sabun ilen kuruyarak olecektir .
Bak şimdi oldu işte.Teşekkürler
Aman! başka çiçeklerimin üzerine kaçmasınlarda! Bahçemide terk ederlermi acaba?
Sayın Sev illa, bitlenmiş bitkilerinize tavsiye edilen karışım, zeytinyağı ve arapsabunu ilave edilmiş sudur, bitkinin üzerine püskürtülür. Arapsabunu kaçırtıcı etki yapar, zeytinyağı ise böceklerin üzerini kaplayıp onların solunum yapmasını önler ve bu şekilde öldürür.
Ama şu da var ki eğer bitlenen bitkimiz aşırı hassas değilse, sabunlu suyla yıkayıp durulayabiliriz ve kalan koku yeni bitlerin gelmesini engeller, ayrıca bu bitlerin salgıladığı sıvı nedeniyle yapış yapış olmuş yapraklar temizlenmiş olur, başka böceklerin ( misal:karınca) gelmesi engellenir. Denenmiştir, şu anda da benim tarafımdan tereddüt edilmeden kullanılmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
1. Bitkinin hassas olmaması gerekir, yoksa sabun değer değmez canlılığını kaybeder.
2. Bu işlemi yaptıktan sonra, suları kuruyana kadar bitkiyi asla güneş ışığında bırakmamak gerekir çünkü bitki işlemden sonra hassaslaşıyor, yapraklar yanıveriyor.
Ben bu işlemi arap sabunu ve sıvı el sabunu ile yaptım, sonuçtan memnunum. Bir daha bit olmadı uygulama yaptığım çiçeklerde.
Umarım bu yazınızı Fransız arkadaşımızda okumuştur! BEN doğruyu yaptım biliyorum nette okumuştum çünkü. İlginize teşekkürler.
Herkeze merhaba
benim yukkamda ( yanlışssam düzeltin ) unlu bit oluştu bunun için evde yapabileceğim ilaç varmı ?
yakamozsimsek
21-07-2008, 14:13
Resmini koyabilirsdeniz sevinirim gerçi soylemek istediginizi tahmin edebiliyorum ancak yinede resim daha iyi olur.
Malesef resim çekecek ve yükleyecek ekipmanım yok ama Yukka isimli başlığın son sayfasında erberk arkadaşımızın gönderdiği resimlerdeki gibi fakat benimki daha başlangıç sanırım çünkü o kadar yoğun değil
yakamozsimsek
21-07-2008, 15:36
Basit olarak el yordami ile temizleye bilirsiniz bir sunger yardimi ile temizleyiniz biraz su ve bir sunger yeterlidir.Bit dediginiz resimdeki olsa gerek .
Mine Pakkaner
21-07-2008, 15:37
Yukka dayanıklı yapraklara sahip. Bu yüzden siz de Sev_illa gibi arap sabunlu su ile yaprakları yıkayabilirsiniz ya da zeytinyağı arap sabunu ve su karışımını başlığın başında verdiğim terkibe göre hazırlayıp uygulayabilirsiniz.
Evet resimdeki dün ıslak bezle temizlemiştim eve gider gitmez arapsabununu denicem teşekkürler :)
Hasan Lalezar
21-07-2008, 22:48
Sayın Sev illa 225 nolu mesajdaki küçük pembe çiçekli bitkinin adı nedir acaba. Arap saçı dediğiniz o değil sanırım.
Süha Şendoğan
22-07-2008, 14:21
Arkadaşlar,
Tekrar tekrar Mine hanımın ev yapımı ilaçlarını okuyun bence en tesirli olanları onun tavsiye ettikleri.Bu sene balkonda bir tane beyaz sinek barınamadı oda tesbih agacı tohumu arapsabunu karışımına bağlıyorum üç defa tatbik ettim şu anda sinek namına bir canlı yok.
Karıncalar içinse limon fayda etmedi Neem Azal tatbik ettim azalma oldu ama bitmedi şu anda 2.posta deneme yapacağım.
Emine Aktaş
22-07-2008, 14:42
Arkadaşlar,
Tekrar tekrar Mine hanımın ev yapımı ilaçlarını okuyun bence en tesirli olanları onun tavsiye ettikleri.Bu sene balkonda bir tane beyaz sinek barınamadı oda tesbih agacı tohumu arapsabunu karışımına bağlıyorum üç defa tatbik ettim şu anda sinek namına bir canlı yok.
Karıncalar içinse limon fayda etmedi Neem Azal tatbik ettim azalma oldu ama bitmedi şu anda 2.posta deneme yapacağım.
sayın turco; Ev yapımı ilaçlara öncelik vermeniz çok güzel. İlaç kalıntı riski olmadığı için, bitkilerinizin toksit etkisi ile zehirlenme riski de olmaz. Neem Azal organik menşeili bir böcek ilacıdır. Etki şekli, kısaca böceklerin üremesini engeller ve böceklerin bitkiye tekrar yaklaşmasına engel olurlar. Üzerinde bulunan böcekler sizi yanıltmasın. Güzel sonuçlar alacağınızı umuyorum.
Süha Şendoğan
22-07-2008, 14:53
Çok teşekkürler Emine hanım,
Bende öncelikle ev yapımı ilaçları deniyorum busene domateslere domates yapraklarının suyu ve arapsabunu+sirke karışımı kullandım.Sonuç positif.
Selamlar.
Hangi böceği yok etmek istiyorsanız ondan toplayabildiğiniz kadar toplayıp iyice ezdikten sonra beş litre suyla karıştırıp yine o böceğe karşı itici olarak kullanınız. Böcekler bundan nefret edip uzaklaşacaklardır. Elbette açık gözle bu böcekleri ezmek mümkün olmayabilir ama etkili bir yol olduğunu unutmayınız. (arsinziraat.com) (http://www.arsinziraat.com/ziraat/index.php/evcil/88-tarim/189-ev-yapm-tarm-laclar.html?tmpl=component&print=1&page=)
Bu bilgide dikkat çekici. Bu yöntemle beraber diğer birkaç tanesini eş zamanlı olarak uygulayıp herhalde çok daha iyi sonuç alınıyordur.
...
Bu yazılarda ve internette okuduklarımdan sonra doğal yolla mücadelede şu ürünlerin adlarını toplayabildim, ancak bunlardan daha fazlasının olduğu biliniyor, bunlarıda merak edenler olacaktır eminim. Bilenler varsa hepsini yazarsa iyi eder, Türkiye'de var ya da yok getirten getiriyor nasılsa..
sarımsak
acı toz biber
az miktarda Kireç
domates yaprağı
Açık havada süt ya da süt tozu
soğan
Saf sabun (Arap sabunu)
Odun külü
saf zeytinyağı
Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak)
nikotin
adaçayı
kekik yaprağı
ayrıca,
Azadirachtin
Pyrethrum(Chrysanthemum cinerariaefo-lium'un çiçeklerinden elde ediliyor)
Pyrethrin
Rotenone (Amerika'da yetiştirilen Lonchocarpus sp. (Fabaceae) ve Asya'da yetişen tropik bir bakla türü olan Derris sp. (Fabaceae) ve Terphrosia sp. bitkilerinin köklerinden ekstrakte edilerek kullanılmaktadır.)
Ryania
Quassine(Acı ağaç)
Sabadilla
Yağlar
Bütün bu bitkilerle hazırlanan işlemler çoğunlukla püskürtülerek yapılıyor anladığım kadarıyla.
Doğal ilaç olarak kullanılabilecek yüzlerce bitki varmış, ancak kullanımının yaygınlaşmamış daha. Halk kullanmak istiyor ancak bununda bir mağzasının olması lazım, ya da bahçeyle, bitkiyle ilgili marketlerde geniş kapsamlı reyonların olması gerekiyor deyil mi..
Bu konuyla ilgili bazı kaynaklar,
http://www.arsinziraat.com/ziraat/index.php/evcil/88-tarim/189-ev-yapm-tarm-laclar.html?tmpl=component&print=1&page=
http://www.ziraatci.com/editor/yazigoster.asp?katid=1&editid=429&yaziid=1234&manual=off&sitedeara=ev%20yap%FDm%FD&kategori=Tarla%20Bitkileri&sayac=say
http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/arastirma02.htm
http://www.orguder.org.tr/
http://www.ulupinarkoop.org/faaliyet_ekolojik_tarim.htm
http://www.dogal.com.tr/index.php?cid=22
Sayın Sev illa 225 nolu mesajdaki küçük pembe çiçekli bitkinin adı nedir acaba. Arap saçı dediğiniz o değil sanırım.
Merhaba. Pardon o bir buz çiçeği, yalnış yazmışımda! Ben buz çiçeğinin arasında çıkan 4 uzun yaprağın hangi bitki olduğunu sormuştum,Bilen biri varmı acaba?
Buz çiçeğinizin arkasında yanlış görmüyorsam bir hurma ağacı bulunuyor (palmiye). Bu uzun yapraklar da hurmanın dibinden çıkabilecek sürgünlere benziyor. Yerden mi çıkıyor, saksıdan mı, resimde anlaşılmıyor.
[QUOTE=Nariel;261423]Buz çiçeğinizin arkasında yanlış görmüyorsam bir hurma ağacı bulunuyor (palmiye). Bu uzun yapraklar da hurmanın dibinden çıkabilecek sürgünlere benziyor. Yerden mi çıkıyor, saksıdan mı, resimde anlaşılmıyor.[/QUO
Merhaba. Buz çiçeğinin arasında saksıda yani.
ay-ay-das
31-07-2008, 17:37
Iyi günler, benim sorunum iki ay önce ektigim maydonozlarimi tirtil yiyor ,sizce ne yapabilirim?
Herkese merhaba okulda proje yapmak için bu konuyu sürekli araştırıyorum. Öncelikle solüsyonumdaki malzemeleri ayarlayacağım fakat; bazı maddelerin birbirinin etkisini kısıtlamasından korkuyorum.
12 tip yardımcı bitkiden yararlanacağım ve bunların hepsinden yararlanarak yapsam sizce sorun teskil eder mi.
Tesekkürler...:confused:
ciceksever70
12-08-2008, 09:19
Herkese günaydin arap sabununu Avusturyada bulmak mümkün degil onun yerine ne kullanabilirim?
150 gr. saf beyaz sabun 1 lt suda kaynayacak.1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilecek. Bu, 10 lt su ile karışacak. Yaprak bitleri için çok faydalı ilaç diye not almışım.
ay-ay-das
12-08-2008, 15:42
Sayin ciceksever70 Mpreis ta bulabilirsiniz (schmierseife)saygilar.
Mine Pakkaner
12-08-2008, 15:42
Herkese günaydin arap sabununu Avusturyada bulmak mümkün degil onun yerine ne kullanabilirim?
Sıvı el sabunu kullanabilirsiniz.
denizakvaryumu
08-09-2008, 09:08
Gazetede, Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül'le oturduk.
Havadan sudan, dereden tepeden, siyasetten, insan haklarından, Anayasa'dan, Tuzla'dan, Hrant Dink'ten uzun uzun konuştuk.
Hatta "organik tarımdan" bile.
Diyeceksiniz ki "Anayasa hukuku profesörü ne anlar tarımdan?"
Anlıyor anlıyor, bal gibi anlıyor.
Hoca bir zamanlar "köyde ev almış."
Tekirdağ-Saray'ın Güngörmez köyünde.
Yaz sıcağında "oraya sığınıyor."
Okuyor, yazıyor ve canı sıkıldıkça da "tarımla uğraşıyor."
Diyelim ki Zafer Hoca, evin bahçesine "domates, biber patlıcan" dikti.
Hoca "kesinlikle kimyasal gübre kullanmıyor."
Sebzelere "sinek, böcek falan" gelebilir.
Bahçenin "ilaçlanması" lazım.
Hoca yine "kesinlikle kimyasal ilaç kullanmıyor."
İlacı "kendisi üretiyor."
Örneğin, "ısırgan otunu su içinde bekletiyor."
Su mayalanıyor.
Hoca da "mayalı suyu" sebzelerin üstüne serpiyor.
"Sebzeye zarar verecek hiçbir canlı" bahçeye yaklaşmıyor.
Kül var ya, bildiğimiz "mangal külü."
Biz onu atıyoruz, Zafer Üskül atmıyor. Su ile karıştırıyor.
Sonra bahçeye "püskürtüyor."
Sinek, böcek, kene, domates biber patlıcana zarar verecek "her türlü haşere" Zafer Hoca'nın bahçesinden uzak duruyor.
http://www.sabah.com.tr/donat.html
Süha Şendoğan
08-09-2008, 12:43
Bende busene tesbih ağacı tohumundan çok memnun kaldım arapsabunu ile karıştırıp püskürttüğüm balkona bu yaz beyaz sinek uğramadı.
Yaprak galeri sineği için ev yapımı bir ilaç önerebilecek olan varmı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.