PDA

View Full Version : Ev yapımı ilaçlar




Sayfalar : 1 2 [3] 4

ibrahim423
09-01-2011, 20:54
Merhabalar,

Ben de evde katlama yaparak (Kasım ayında) ceviz çimlendirdim ve filiz verdikten sonra bunları aralık ayında kum+doğal gübre karışımı içerisinde fidan poşetlerine aktardım. Önceleri çok iyi gidiyordu, ancak son zamanlarda bazı problemler yaşamaya başladım.

Fidanların bir kısmının yaprakları önce yaprak ucu ve çevresinden başlamak üzere kararıyor, ve sonra bu kararma giderek büyüyor ve yaprağın yarısına (hatta tamamına) ulaşıyor ve yaprak kopuyor/düşüyor. Neden olduğunu anlayamadım. Sulama suyunu şehir şebekesinden alıyorum.

Ayrıca bazı filizler daha yapraklanmaya başlamadan ucu yanmış gibi kararıyor ve ya büyümesi çok yavaşlıyor veya duruyor.

Sormak istediğim bir kaç şey var:
1. Bu mantari bir hastalık mıdır?
2. Fazla sulamadan kaynaklanmış olabilir mi?
3. Önceleri sulamadan sonra poşetlerden akan suyu tekrar kullandım. Bu sorun yaratmış **** eğer hastalık varsa onu yaymış olabilir mi? **** genel olarak sulamada kullanılmış suyun tekrar kullanılmasının sakıncaları var mıdır?
4. Herhangi bir zararlıyı ben göremedim. Ancak,yaprak biti veya sinek gibi birşeyler olabilir mi?

Yardımcı olursanız çok sevinirim. ***.




bozon
04-03-2011, 23:39
Sayın Kaptanzst;

Ağaçlarınız uyuz olmuş. Bu yıl Mersin'de de çok yaygın. Benim ağaçların bir kısmında da var. Kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldım, maalesef. Birçok kişi, kimyasallarla bile önleyemedi.

Çaresi kükürttür. Ben, geç kaldığım için kimyasala başvurdum. Mayıs ayı sonunda kükürt atarsanız iyi olur. Duruma göre tekrar kükürt atabilirsiniz.

KAPTANzst
05-03-2011, 17:27
Önerileriniz için teşekkür ederim bozon.
Komşu domates pas ilacı vurdum dedi. Onunkilerde olmamış. Birde kükürt denerim olmazsa. Acaba yerede vurmam gerekirmi ?

bozon
05-03-2011, 23:18
Evet. Yere kükürt vermek, toprağı da olumlu yönde etkiler.

Ben, uyuzun çaresi kükürt derken, kimyasal yollar dışındakileri kastetmiştim.

KAPTANzst
06-03-2011, 17:46
Evet. Yere kükürt vermek, toprağı da olumlu yönde etkiler.

Ben, uyuzun çaresi kükürt derken, kimyasal yollar dışındakileri kastetmiştim.


Denemekde fayda var. Teşekkürler. Ama ağaçların yarısına uygulayabilirim.:D

DilSe
08-03-2011, 23:42
Benim de sarmaşık gülümde beyaz sinek,yeşil yaprak biti ve az miktarda da küçük siyah böcek vardı.Daha önce de beyaz sinekler için Isırgan otunu denemiştim ama tekrar karşılaştım aynı sorunla.
Bugün Sayın Mine Pakkaner'in önerdiği Arap sabunlu,sıvı yağlı,sarımsaklı karışımı denedim ve yaprak bitlerini yerlerinden ettim.:D Geriye sarımsağın kokusu kaldı balkonda ama uzun süre ziyarate gelmeyeceklerse davetsiz misafirler,değer.:)
Teşekkürler sayın Mine Pakkaner...İyi ki varsınız...Saygılarla...:)

kar-topu
20-03-2011, 13:08
Benim yılbaşı çiçeğimin yapraklarında sarı noktalı küf gibi lekeler oluştu ve yaprakları dökülüyor , çiçek büyüyemiyor bir türlü mantar mı küf mü anlayamadım. Ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun.

Berok
26-03-2011, 18:37
Hediye gelen, "Anthorium" İsimli bitkimi çok sevmiştim. Hayatımda ilk kez görmüş, ilk olarak adını duymuş ve ilk kez sahip olmuştum. Ancak, bu bitki hakkında herhangi bir bilgiye sahip değildim. İnternetten araştırdım. Kireçli suyu sevmezmiş. Eskişehirde sular oldukça kireçli. Ve işte bu hale geldi çiçeğim. (Aradaki çiçekler sizi aldatmasın, onlar yapay, ben diktim oraya.:rolleyes: ) 1 yıl oldu, hiç çiçek açmadı. Üstelik çürümeye de başladı. :(

http://img268.imageshack.us/img268/4730/p3220137a.jpg (http://img268.imageshack.us/i/p3220137a.jpg/)

Yardımcı olabilir misiniz lütfen ?

nurguldk
04-04-2011, 15:33
Mine Hanım;
Geçen sene domateslerimde ilk sebzelerde kalsiyum eksikliğinden kaynaklı dip kararmaları olmuştu. Öneriler hep kalsiyum ağırlıklı gübre oldu. Ancak toprağımda yapay bir gübre kullanmamak için denemedim. Toprağın kalsiyum oranını arttırmak için uygulayabileceğim bir yöntem var mı?

Teşekkürler..

Mine Pakkaner
05-04-2011, 01:33
Toprakta normalde var olan ve pH yı yükselten kireç bitkiler tarafından alınabilir formda değil. Yani yüksek phlı topraklarda yetişen bitkilerde bile kalsiyum eksikliği görülebilir. Ev yapımı yöntemlerle halledeceğim derseniz yumurta kabuğu iyi bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Çiğ yumurta kabuklarını biriktirin, kurutun. 200 derece fırında 10 dakika tutun ve sonra bir parçalayıcıda toz haline getirin. Bir kısmını toprağa domateslerin çevresine karıştırın. Bir kısmını da 1 çorba kaşığı toz kabuğa yarım limon koyup ertesi güne kadar bekletin. Sonra süzün 2 lt su ile karıştırıp domates meyvelerine püskürtün. Yumurta kabuğundaki kalsiyum limondaki sitrik asitle birlikte kalsiyum sitrat oluşturuyor ve bunun bitki tarafından alınımı hızlı.

Bütün ev yapımı terkiplerde olduğu gibi önce bitkinin bir yerinde uygulayıp bekleyin. Bir sıkıntı görmüyorsanız karışımı uygulayın.

nurguldk
05-04-2011, 11:20
Mine Hanım,
Harika bilgiler yine :) Teşekkürler..

paftos
16-04-2011, 11:28
Arap sabunlu tariften kupe cicegime uyguladim.Once Ince sis tabakasi gibi olmadi ama her yerine tekrar ilaci uyguladim daha ince sprey halinde.Acaba ilac uygulandiktan sonra bitkiyi durulamali miyim?Endiseliyim:(

Murat Uysal
17-04-2011, 00:48
Bitki Korumada Sarımsak PDF Yazdır e-Posta

Mikroplara/bakterilere karşı koruyucu etkileri olan sarımsak zararlı böceklere karşı mücadelede tarihten bu yana kullanılan bir bitkidir. Sarımsağın zararlı mantarlara karşı

etkili olduğu da biliniyor. Özellikle nemi yüksek bölgelerde topraktan bitkiye yürüyebilecek mantar hastalıklarını kontrol etmede çok etkili bir doğal ilaçtır.





Sarımsağın, zambak, gül, pancar, lale, meyve ağaçları, havuç, çilek, salatalık ve domateste oldukça etkili olduğu biliniyor.

Sarımsak dişlerinin değişik aralıklarla bahçenin değişik yerlere ekilmesiyle o bahçede yetişen bitkilerin lezzeti ve kalitesi artar. Ayrıca sarımsaklar üzüm asmasına takılırsa kuşlar asmadan uzak durur.

Sarımsak şerbeti:

Yarım kilo taze sarımsak dişi ezilir ve bir kovada 10 litre suyla karıştrılır. Hazırladığınız bu şerbeti biraz beklettikten sonra elde edilen karışımın 1 litresi 10 litre suda eritilerek seyreltilir. Elde edilen şerbet bitkiler arasından toprağa serpilir. Bu sayede hem bitkinin direnci artar hem de toprakta bulunan mantarların bitkiye zarar vermesi önlenmiş olur.

Su ile seyreltilmemiş sarımsak şerbetini havuç sinekleri genç havuçlara geldikleri zaman püskürtebilirsiniz. Böcekler koku nedeniyle yumurtalarını bırakmaktan vazgeçeceklerdir.

Sarımsak çayı:

70 gr. ince kıyılmış sarımsak dişi 1 litre sıcak suda demlenir. 5 saat üzeri bir örtüyle sarılı şekilde bekletilir. Soğuduktan sonra süzülerek seyreltilmeden bahsedilen bitkilerin üzerine serpilir. Böylece bitkiler mantarlara karşı korunmuş olur. 1/7 oranında seyreltilmiş sarımsak çayı akarlara (bitlere) karşı da etkilidir.

ALINTIDIR (Levent Gürsel Alev)

Murat Uysal
17-04-2011, 00:50
Isırgan otu ülkemizin hemen hemen her yöresinde doğal olarak yetişen ve her zaman bulunabilen doğal bir ottur. Bünyesinde bulunan salisilik asit akarsitleri öldürmektedir.

Hepimizin bildiği asrın mucizesi olarak adlandırılan çok kullandığımız bir ilacın etken maddesi de salisilik asittir.





Isırgan otu ekstresini böcek kovucu olarak tarlalarımızda kullanabiliriz. Özellikle sebzelerde küçük böcekler ve yaprak bitlerine karşı oldukça etkilidir. Böylece öncelikle yetiştirdiğimiz ürünlerin sağlığı olmak üzere, temel görevimiz olan insanlar için sağlıklı gıda yetiştirme misyonunu yerine getirmiş oluruz. Ayrıca biliyoruz ki doğada hiçbir şey yok olmaz ve bir başka canlı ya da elementle ilişkiye girer. Dolayısıyla doğada varolan bir canlıyı kullanarak doğaya zararlı olmayan bir madde bırakmış oluruz.

Son olarak çok pahalı olan sentetik kimyasal ilaçları satın almayarak hem girdi maliyetlerini düşürmüş oluruz hem de kimya şirketlerine para akıtmamış oluruz.

Nasıl hazırlamalıyız?

Gerekli malzemeler; (100 kg doğal ekstre için)

1) 10 kg. taze ısırgan.

2) 150 kg. soğuk su.

3) 200 litrelik varil (veya ilaçlama havuzu)

10 kg. taze ısırgan biçilir ve mümkünse parçalanarak varile konur. 150 kg. soğuk su doldurulur ve varile eklenir. Açık olarak 3 tam gün beklenir. Uygulama yapacağımız zaman otlar süzülür ve pulvazitore konulur. 250 gr. şeker ilave edilir. Sebzelere mümkün olduğu kadar yaprak altlarına uygulanır.

Eğer daha küçük çaplı ise oranlara dikkat ederek sırt pompası ile de uygulayabiliriz. Sebze fide dikimleri yapıldıktan sonra ve fideler kendini topladığında (yaklaşık 2 hafta sonra) birer hafta ara ile 2 kez uygulamakta yarar vardır.

Ayrıca sebzelerimizi gözlemleyerek ilk oluşumlarda ve muhakkak 1'er hafta ara ile uygulamalıyız. Tek seferlik uygulama hiçbir zaman yeterince etkili olmayacaktır.

Isırgan otu ekstresinin diğer etkili çeşitleri

1) 100 litre baz alınarak elde ettiğimiz ısırgan suyu ekstresine eritilmiş 1 kg. göz taşı, 1 kg. bordo bulamacı (kireç kaymağı) eklenir ise mildiyo ve yavru çürüklüğü hastalıklarında böcek öldürücü olarak etkili olur.

2) Isırgan otu ekstresine %50 oranında ceviz yaprağı parçalanarak konursa (tabi ısırganla birlikte aynı işlem sürecinde, sonradan değil) insektisit yani böcek oldürücü niteliği çok daha güçlenmiş olacaktır.

3) Yine 100 litrelik ısırgan otu ekstresine 500 gr. arap sabunu eklenirse (eriterek) elma iç kurduna karşı da etkili olacaktır.





ISIRGAN OTU EKSTRESİ NEREDE ETKİLİDİR?

TÜM SEBZELERDE

1)KIRMIZI ORÜMCEK.

2)ŞIRALI KOŞNİLİN.

3)AKARSİTLER.

4)YAPRAK BİTLERİ

5)BAZI KÜÇÜK BOCEKLER

6)BAZI VİRÜSLER

ALINTIDIR (Levent Gürsel Alev)

oktanyum
17-04-2011, 11:41
Isırgan otunda salisilik asit değil formik asit bulunur. Aspirinin hammaddesi sayılabilecek salisilik asitin doğal olarak bulunduğu bitki söğüt ağacıdır.

copur 09
17-04-2011, 19:56
Isırgan otunda formik asit bulunuyorsa, arıcılıkta nasıl kullanılabilir? Kurusunu körükte yaksak etkili olur mu?

oktanyum
17-04-2011, 21:19
Arı akarı(Varroa)'na karşı formik asitin kullanıldığı doğrudur. Formik asit organik kimyada karboksilli asit adı verilen bir sınıfa dahildir. Bu asitlerin fiziksel özelliklerinden biri de kaynama noktalarının düşük olmasıdır. Yani kolaylıkla buharlaşırlar. Zaten bu formik asit buharı arı akarını öldürür. Kısacası formik asitin buharlaşabilmesi için oldukça saf olması gerekir. Yakma eylemi ise zaten var olabilecek çok az formik asit kalıntısını tamamen parçalayıp yok ettiğiniz için etkili olmayacaktır.

Baki Berk Kayalar
18-04-2011, 13:57
Doğal kükürt, alkol ve oksijenli su ile hazırlayabileceğim, yaprak bitine, pamuklu bite karşı kullanabileceğim bir tarif önerebilirmisiniz? Doğadan topladığım kükürdün suda çözülüp çözülmeyeceğini bilmiyorum. Bunları biberde kullanmak istiyorum.

feyzon
19-04-2011, 10:30
Acaba ısırgan otu ile hazırlanan ekstrenin küçük ölçüler için hazırlanmasını da gösterebilir misiniz.
Isırgan otlarında da yaprak bitleri bulunduğu halde onlara etkili olması çok ilginç.

oktanyum
19-04-2011, 19:58
Doğal kükürtle ne kast ediyorsunuz ve doğada toplanacak kadar saf kükürt nerede var acaba?

Baki Berk Kayalar
20-04-2011, 09:51
Doğal kükürtle ne kast ediyorsunuz ve doğada toplanacak kadar saf kükürt nerede var acaba?

Yanardağlardaki fümerollerde (buhar/gaz çıkışlarında).

feyzon
20-04-2011, 13:56
Bizim bahçede dut koşnilleri ile kiraz kurdu ve meyve (elma, armut, erik, çevizde) kurtlar mevcut. Bunlar için ne gibi ilaçlar uygulanabilir acaba.

oktanyum
20-04-2011, 23:36
Kükürt saf halde kesinlikle suda erimeyecek bir kimyasal maddedir. Ancak zirai ilaç formülasyonunda kullanılan yardımcı maddeler aracılığıyla suda erir bir forma dönüştürülebilir. Bu formülasyonu da zaten zirai ilaç sektörü yıllardır kullanmakta ve WP ya da WG adı verilen bir formülasyonla genelde %80 kükürt içeren zirai ilaçlar şeklinde piyasaya sunmaktadır. İster volkanik kaynaklı ve isterse petrokimya kaynaklı olsun kükürtün kimyasal özelliği ve bitki hastalıklarına göstereceği etki aynıdır.

cenkbarer
21-04-2011, 07:22
çok güzel ilgiler var , emeği geçenlere teşekkürler

sinasi6
21-04-2011, 10:43
Çok yararlı bilgiler için emeği geçen herkese çokteşekkür ederim.

Isırgan otu ile ilgili deneyimi olan arkadaşlar bizlerle paylaşabilirler mi acaba?

Uygulanışı, etkisi, dikkat edilecek konular vb..

Şimdiden teşekkür ederim.

artemisia10
28-04-2011, 01:08
Toz kükürt yaprak bitinde ne kadar etkili acaba? Bütün ev yapımı ilaçları deniyorum ama hala çoğalıyorlar :( ısırgan otunu deneyeceğim. Neemazal burada bulamadım onun yerine kükürt tavsiye ettiler ama sanki kırmızı örümcekte falan daha etkili.

Domatesci
28-04-2011, 16:35
Merhabalar:
Domateslerimin toprağında küçük 1mm boylarında siyah renkli sinekler var. Bunlar zararlımıdır? Bunlara kullanacağım ilaç hangisidir?
Saygılarımla.

oktanyum
28-04-2011, 21:18
Kükürt yaprak bitine etkili değildir. Kırmızı örümceklere kısmen etkilidir. Yaprak bitine karşı doğal ilaç olarak tütünü suda bekleterek elde edeceğiniz nikotin sülfat içeren solüsyonu kullanabilirsiniz.

artemisia10
29-04-2011, 22:55
Bunu denemedim en sonunda ya bitler ya da çiçekler ölecek :(

oktanyum
29-04-2011, 23:00
Yazdığım gibi yaprak bitlerine karşı kullanılacak en etkili,ucuz ve pratik doğal ilaç tütün suyudur.

artemisia10
29-04-2011, 23:12
Teşekkür ederim gerçekten bunu gözden kaçırmışım bir patates domates biber patlıcan dışında kullanılıyormuş sanırım. Neyse yaprak bitleri ayrıca bazı bitkilere hiç bulaşmadılar. Özellikle goji, hosta karanfillerle meşguller. Biraz dinlenmelerini bekleyip bu arada tütünüde bekletip ilaçlarım :)

oktanyum
29-04-2011, 23:21
Kullanacağınız sigaranın nikotin oranına(light sigara ya da diğer ağır içimli sigara) göre 1 adet sigarayı 0,5 ya da 1 lt suda bilhassa güneş ışığı gören yerde 4-5 gün bekleterek, elde edeceğiniz solüsyonu kullanabilirsiniz. Fide ve genç sürgünlerde solüsyon yanıklık oluşturabileceği için bu tür uygulamalarda solüsyonu sulandırmayı ihmal etmeyiniz.

artemisia10
29-04-2011, 23:26
Tam ilk yardım oldu :) Sn. oktanyum bu arada foruma da hoş geldiniz ...

oktanyum
29-04-2011, 23:29
Yardımım olduysa ne mutlu bana!. Hoş bulduk!....

artemisia10
29-04-2011, 23:36
Olmaz mı yoksa ben bitkileri kesin yakardım :)

Doğayla Barış
01-05-2011, 07:45
Kırmızı örümcek için kükürt kullanımı nasıl olacak ? , aldığımız toz kükürdü sulandırarak mı kullanacağız.

oktanyum
01-05-2011, 11:10
Limon sarısı rengindeki saf kükürt suda erimeyeceği için ne yazık ki suda eriterek kullanamazsınız. Bu tür kükürtü ancak toz formunda bitkinin üzerine homojen şekilde serperek kullanabilirsiniz. Bunu sağlamanın en kolay yolu ise kükürtü bir kadın çorabının içine koyup bitkinin üzerine tozlama yapmaktır.

%80 kükürt içeren nescafe görünümlü WG(wattable granul-suda eriyebilir granül) formındaki kükürtlerde satılmaktadır ki bu kükürtler suda çok kolay erirler. Bitki koruma talimatnamesine göre, kırmızı örümceklere karşı bu WG formundaki kükürtlerden 1 lt suya 4-6 gr. dozunda kullanmanız tavsiye edilir.

Tunatuna
02-05-2011, 07:54
Merhaba arkadaşlar. Arap sabunu ve sıvı yağ ile hazırladığımız solüsyon ne kadar süre etkinliğini korur? İş yerimdeki afrika menekşeleri için evde hazırlayıp getirmiştim acaba solüsyon bitene kadar kullanabilirmiyim? Bir kaç hafta gibi bir süre etkinliğini devam etirir mi tekrar mı hazırlamam gerekir?

Kiraz
02-05-2011, 17:50
Merhaba arkadaşlar. Arap sabunu ve sıvı yağ ile hazırladığımız solüsyon ne kadar süre etkinliğini korur? İş yerimdeki afrika menekşeleri için evde hazırlayıp getirmiştim acaba solüsyon bitene kadar kullanabilirmiyim? Bir kaç hafta gibi bir süre etkinliğini devam etirir mi tekrar mı hazırlamam gerekir?

Mesajlarda, etkinliğinin üç gün olduğunu okumuştum.

Tunatuna
03-05-2011, 07:23
Teşekkür ederim sayın Kiraz. Bende her ihtimale karşı bugün evden tekrar hazırlayıp iş yerine getirmiştim. Anlaşılan bitlerden kurtulana kadar her üç günde bir hazırlayıp getirmem gerekecek.

sinasi6
06-05-2011, 08:41
Sayın Arkadaşlar,

Geçen hafta uyguladığım ısırgan otu ile ilaçlamayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

15 LT'lik bir kovaya yaklaşık 2 kg kadar ısırgan otu koydum ve yaklaşık 5 gün kapalı bekledi. Sonra 3 gün kadar güneşte beklettim. Bu süre içinde kapta beyazımsı köpüklenme oldu. Yağmur suyu kullandım bu karışımda.

Daha sonra ortaya çıkan yeşilimsi ve dayanılmaz kötü kokan suyu süzerek şişelere doldurdum.

Bir litre kadar bu karışımdan elde ettiğim sıvıyı 10 LT su, yaklaşık 1,5 su bardağı sıvı yağ (zeytin yağı) ve bir miktar (5 ml kadar) yapıştırıcı ile bir kapta karıştırdım. Karışımı ilaçlama bidonuna önceden koyduğum suya yavaş yavaş karışıtırarak ekledim. Kokunun dayanılmaz derecede kötü olduğunu belirtmeliyim tekrar. Maske kullandım.

Elde ettiğim karışımı bitlenmeye başlayan güllerde, erik, şeftali, armut ve elma ağaçlarında özellikle yaprakların altlarına gelecek şekilde kullandım.

Yaklaşık bir saat sonra baktığımda güllerde bitlerin öldüğünü gözlemledim. Ağaçlarda da yapraklarda bite benzer kimisi biraz daha iri canlıların bir kısmının yapraklara yapışık bir şekilde öldüklerini gördüm.

Sonuç olarak uyguladığım karışım her ne nedenle oldu ise (yapıştırma, zehirleme veya başka bir neden olabilir) en azında uygulama yapılan gün içinde etkili göründü.

Aynı uygulamayı yağmurlar bitince yeniden deneyeceğim. Okuduğum yazılarda bu uygulamanın 3 ve 15 gün ara ile yeniden uygulanmasının daha iyi sonuç vereceği yazıyordu.


Uygulama şeftalide oraya çıkan soruna çok fazla bir çözüm olmadığını gördüm. Belki bir kaç uygulama sonuç verebilir. Sanırım şeftali ağaçlarında (2 adet) klok (yapraklarda sararma, kızarma, buruşma) ya da benzer bir hastalık var. Onlara çözüm olmayacak gibi. Bu konuda başka bir çözüm bulmam gerekiyor sanırım.

İlk defa uyguladığım ısırgan otu ilaçlaması sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.

Mine Pakkaner
06-05-2011, 13:26
Isırgan otu ile hazırladığınız solüsyon zararlılara etkili, kloksa bir hastalık. Ona etkisi olmayacaktır. Klok gibi güçlü hastalıklarla şimdilik ev yapımı ilaçlarla savaşamıyoruz maalesef.

MeyveliTepe
06-05-2011, 13:42
Isırganın pek çok kullanımı var. Bu deney de çok güzel olmuş. İlk fırsatta bolca ısırgan toplayıp bilinen her kullanımını denemek şart oldu :)

marnalı61
06-05-2011, 15:24
merhaba mine hanım
bizim buralarda(trabzon), domateste pas vurması denilen hastalık (galiba mildiyö) sık oluyor. organik bir çözüm önerebilirmisiniz. ve kullanım şekli hakkında bilgi verebilirmisiniz.teşekkürler

Mine Pakkaner
06-05-2011, 15:48
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23423&postcount=18 adresindeki terkipleri uygulayabilirsiniz.

Kolay gelsin.

sinasi6
06-05-2011, 18:14
Klok hastalığını gidermek için bulduğum yöntemler

1. Gençleştirme budaması
2. Bordo bulamacı

Geçen yıl da aynı durum var idi. Evi ve bahçeyi yeni aldığım için bakımsızlıktan diye düşünmüştüm geçen yıl. Bu yıl Şubat ayı sonunda ve mart başında iki hafta ara ile iki defa bordo bulamacı uygulaması yaptım. Ancak yine aynı sorun. budama da yapmıştım.

Sanırım bu sonbaharda tamamen gençleştirmek için budama yapmak gerekiyor.

Bunun dışında başka bir çözüm var mıdır bilmiyorum.

Sayın Mine Hanım, ilginiz için teşekkür ederim.

sinasi6
06-05-2011, 18:19
Sayın MeyveliTepe,

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Ancak sizin gibi araştırmacı birinin ısırganotu ile ilgili daha önce deneme yapmamış olduğunu düşünmek beni şaşırtmadı dersem yalan olur.

:)

KAPTANzst
06-05-2011, 18:20
merhaba mine hanım
bizim buralarda(trabzon), domateste pas vurması denilen hastalık (galiba mildiyö) sık oluyor. organik bir çözüm önerebilirmisiniz. ve kullanım şekli hakkında bilgi verebilirmisiniz.teşekkürler

Sayın marnalı61 selam.
Eskisi gibi haberleşemiyoruz daha. Hayırdır:confused:
Bende bu sıkıntınızı okuyunca, daha önceleri fide aldığım üreticiden bi tarif almıştım. Mine hanımın bir tarifine benziyor

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
Bunlara ilaveten 1 yemek kaşığı kadar kireç

Üretici bu tarifi vermişti. Uyguladığım senelerde satın alınandan daha iyi sonuç aldım diyebilirim.
Not: Bu karışıma şekerde ilave edebilirsiniz. Ama ben uygulamada kullanmadım.

Kolay gele

MeyveliTepe
06-05-2011, 18:33
Sayın MeyveliTepe,

Çalışmalarınızı ilgi ile izliyoruz. Ancak sizin gibi araştırmacı birinin ısırganotu ile ilgili daha önce deneme yapmamış olmadığını düşünmek beni şaşırtmadı dersem yalan olur.

:)
Doğrusu ya, ısırganla ilgili her türlü bilgiyi biriktiriyorum ama henüz pratik deneme yapmamıştım. :)

MeyveliTepe
06-05-2011, 18:37
Şeftali yaprak kıvırcıklığında organik bakırlı ilaçlar yapraklı dönemde de doğrudan bitkilere uygulanabilir. Hastalanmış yapraklar zaman içinde kaybedilebilir ama yeni gelenler problemsiz olur.

sinasi6
06-05-2011, 18:58
Sayın MeyveliTepe,

sizin konu ile ilgili çalışmalarınızı ve sonuçları merakla bekliyorum.

:)

sinasi6
06-05-2011, 19:00
Diğer mesajinizi yeni gördüm sayın MeyveliTepe,

Yağmur havası geçer geçmez şeftali ağaçlarına bordo bulamacı uygulaması yapacağım. bu dönemde % 2 fazla mı olur? Dallarda bol meyve var ancak meyveden çok ağaçları (2 adet) kurtarmayı çok istiyorum.

İlginiz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim

MeyveliTepe
06-05-2011, 19:44
Bence bordo bulamacı yapmayın, mevsim itibarıyla taze dokuyu yakabilirsiniz. Organik düşük bakırlı ilaçlar var, isimlerini özel mesajla göndereyim, onlardan birini kullansanız daha iyi.

marnalı61
06-05-2011, 19:51
Sayın marnalı61 selam.
Eskisi gibi haberleşemiyoruz daha. Hayırdır:confused:
Bende bu sıkıntınızı okuyunca, daha önceleri fide aldığım üreticiden bi tarif almıştım. Mine hanımın bir tarifine benziyor

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu
Bunlara ilaveten 1 yemek kaşığı kadar kireç

Üretici bu tarifi vermişti. Uyguladığım senelerde satın alınandan daha iyi sonuç aldım diyebilirim.
Not: Bu karışıma şekerde ilave edebilirsiniz. Ama ben uygulamada kullanmadım.

Kolay gele

sn kaptanzst merhaba. biraz iş yoğunluğu diyelim. ama köyde bahçe çalışmalarım tam gaz devam ediyor. netten biraz uzak kaldım.serama sebze fidelerimi diktim. 20-25 cm boyunda oldular. bu karışımı hangi aralıklarla sebzelere püskürtmeliyim.sizin sera çalışmaları nasıl devam ediyor.

marnalı61
06-05-2011, 19:55
teşekkürler mine hanım. bu karışımı uygulamak için hastalık başlamasını mı beklemeliyim. şu anda uygulanır mı?

ligustrum
06-05-2011, 20:19
Sayın sinasi6; Yaprak kıvırcıklığına yakalanmış yaprak düzelmiyor, Bunlar ilerde kuruyarak dökülecekler veya elle kopartılabilir. Benim gözlemim: hava sıcaklığı 30 dereceyi bulduktan sonra yeni yapraklar sağlam olarak çıkıyor.. Bu sebeple: ağaç etkilenecek ama ölmeyecek.

sinasi6
06-05-2011, 23:31
Sayın MeyveliTepe,

Önerilerinizi en kısa sürede uygulayacağım. İlgi ve zamanını için teşekkür ederim.

sinasi6
06-05-2011, 23:34
Sayın Ligustrum,

İlginiz için çok teşekkür ederim. Yapraklar elle toplanmayacak kadar çok. Nerede ise çıkan yaprakların yüzde 70'i hastalıklı. Ağaçlar 5-6 yaşında. Sanırım Sayın MeyveliTepe'nin önerilerini uygulayacağım.

Halil Önen
06-05-2011, 23:43
Klok hastalığını gidermek için bulduğum yöntemler

1. Gençleştirme budaması
2. Bordo bulamacı

....
Sanırım bu sonbaharda tamamen gençleştirmek için budama yapmak gerekiyor.

.....

Sn. sinasi6,

şeftalide klok hastalığını önlemek için değil, hiç bir zaman gençleştirme budaması yapamazsınız, böyle bir budama tekniğini şeftaliye uygulanmaz.

Verim de alamazsınız. Çünkü gençleştirme sonrası obur dallar çıkar _ ki bunlar verimsizdir_ ürün alamazsınız. Zaten budamada bunlar çıkarılır.

Şeftali gençleştirme değil, şekilendirmede kullanılan budama tekniği ister.

Muğla bölgesi için üç budama tekniğinden en uygunu 'goble' (çanak) budamadır.

Eğer şeftalide klok hastalığı istemiyorsanız _ ki yakalandığında kullandığınız bakırlı ilaçlar hastalanmış yaprakları döker_ budama sonrası ve gözler uyanmadan önce iki defa bordo bulamacı ya da Sn. meyvelitepe' nin dediği bakır içerikli ilaçları kullanmalısınız.

Ayrıca çiçekte hastalığa yakalanmışsa bordo bulamacı kullanamazsınız, çiçekleri döker.

Saygılar

sinasi6
07-05-2011, 00:12
Sayın Halil Önen

Hazır sizi bulmuşken sorayım. Şeftali ağaçlarından bir tanesi evi aldığım arkadaş tarafından budanmış ancak 3 ana dal kalmış. bunlarda ciddi sürgün yok. Bir kaç küçük dalda bir kaç yaprak var ve bir kaç tane de yeni sürgün patlamış durumda. Bu ağaçta da hastalık var. Bu ağaca ne yapmamı önerirsiniz? ana gövdeden budayıp (zamanı gelince) yeniden dallanmasını mı bekleyeyim gelecek yıl? Yoksa ana govdeye aşı yaparak mı deva edeyim?

İkinci ağaç oldukça dallı budaklı. Bir ay kadar önce çok güzel çiçek açtı. ancak yaprakların bir kısmı döküldü ve yaprakların nerrede ise hepsine yakını hastalıklı (ancak yapraklar seyrek) bu ağaca da geçen şubatta şekil budaması yapılmıştı. Bu ağaç için eğer yanlış anlamadım ise, sadece şekil budaması yapılması ve Sayın MeyveliTepe'nin önerdiği uygulamalarla düzelmesini beklemek öneriniz.
Bir ara fırsat olursa her iki ağacın da resmini çekebilirsem görmenizi isterim.


İlgi ve zamanınız için teşekkür ederim.

sinasi6
07-05-2011, 00:13
Söylemeyi unuttum. Şeftalide şu anda nohut büyüklüğünde meyveler var çiçeklenme bitti.

Halil Önen
09-05-2011, 00:02
Sayın Halil Önen

Hazır sizi bulmuşken sorayım. Şeftali ağaçlarından bir tanesi evi aldığım arkadaş tarafından budanmış ancak 3 ana dal kalmış. bunlarda ciddi sürgün yok. Bir kaç küçük dalda bir kaç yaprak var ve bir kaç tane de yeni sürgün patlamış durumda. Bu ağaçta da hastalık var. Bu ağaca ne yapmamı önerirsiniz? ana gövdeden budayıp (zamanı gelince) yeniden dallanmasını mı bekleyeyim gelecek yıl? Yoksa ana govdeye aşı yaparak mı deva edeyim?

Sayın hocam,

üç ana dal 'çanak budama' tekniğinden _ ki bu yöre için doğru budamadır_ bırakılmıştır.

Onlara dukunmayın.

Klok hastalığı ilerlemiş olduğu anlaşılıyor_ resmi olsaydı daha iyi karar verirdik_ hiç bir şey yapmazsanız ağacınızı kaybedersiniz.

Bordo bulamacı mutlaka kullanmalısınız. Sismik bakırlı ilaçların pek etkili olacağını sanmıyorum.

Kendi yaptığınız değil hazır bordo bulamacı kullanacağınıza göre _ ki AB' ye uyum için etkisi düşürülmüştür_ birer hafta ara ile üç defa kullanmalısınız.

10 lt. suya bir çay bardağı hazır bordo bulamacı her seferde atmalısınız.

Unutmayın siz meyvesini değil ağacı kurtarmaya çalışıyorsunuz.

Eğer meyveler nohut iriliğine gelmişse hepsini dökmez size iri meyve de verir.

Kıvırcıklaşmış tüm yapraklarını döker. Tekrar yaprağa ve sürgüne yatar. Şeftali suyu sever. Bol gübre _ sıvı gübre daha iyidir_ vererek teşvik ediniz. Hastalıktan dolayı güçsüz görünüyor.

Her iki ağaç için, sadece bordo bulamacı ve besleme yapmalısınız. Kendisini toparlayacaktır, daha erken...

Gelecek yıl için budamadan sonra mutlaka bordo bulamacını
tekrarlamalısınız. Bu hastalığı daha o zaman kurutmalısınız.

Yine gelecek yıl için iki defa gözler uyanmadan sismik _ doğal_ bakırlı ilaçlar kullanırsınız.

5-6 yaş daha genç sayılır, gelecek yıl kendisini toparlar.

Ancak hastalık oralarda uzun süre hep var olacak, sizin açığınızı bekleyecektir. Her yıl bakırlı ilaç elinizin altında olmalı kış dönemi_ gözler uyanmadan _atılmak üzere...

Yazdıklarım her iki ağaç için geçerli, ikinci ağacınızın şu an ki durumu onu kurtaramaz.

Saygılar

sinasi6
09-05-2011, 07:27
Sayın Halil Önen,

İlginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

En kısa sürede uygulama yapacağım. Yeni yapraklar da gelmeye başladı. Onlar biraz daha sağlıklı gibi.

İyi günler dileği ile.

artemisia10
16-05-2011, 11:54
Isırgan otu karışımını hazırladım koku dediğiniz kadar varmış ne kadar kötü olabilir demiştim ama gerçekten çok beter bir koku :eek:

kns
20-05-2011, 18:45
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için


1648

1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Haftada bir kez uygulayın.


Birşey sormak istiyorum bu ilaçlamayla ilgili olarak benim afrşika menekşemde de buna benzer bir şey var yeni fark ettim sanki üzerine un serpilmiş gibi duran tomurcuklar ve çiçekler var acaba uygulayabilirmiyim ona da?

kns
20-05-2011, 21:03
arkadaşlar çok güzel çiçek açan bir afrika menekşemde küflenme olduğunu düşündüğüm problemi yaşıyorum ve çiçeği kaybetmek istemiyorum lütfen bana bu durumdan nasıl en az zarar ve kısa zamanda kurtulabileceğimi yazarmısınız? (şu an çiçekli ve bazı tomurcuklar var)

yağ-mur
21-05-2011, 01:52
Hobi Bahçemiz adlı sitede kök hormonu hazırlanışı diye bir başlık vardı tarifi alıntı yaparak veriyorum,sizce faydalı olur mu?uzmanların fikirlerini alabilir miyiz?


Gerekli malzeme: 100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı
Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.
Kullanılısı:
-celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez)
-meyve agacları yeni ekildiginde tutması icin cıcek yaprak costurmadaki sıstem uygulanır
-meyve ve sebzelerde kullanılmaması
saygılarımla

kns
23-05-2011, 12:04
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için


1648

1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Haftada bir kez uygulayın.


Mine hanım burda iki farklı tarif var ikisini bribrine mi karıştırıcaz yoksa kükürtlü tarif ve sodalı tarif iki ayrı tarifmi

Mine Pakkaner
23-05-2011, 21:14
İki ayrı tarif bunlar. Karıştırmadan uygulayın. Yalnız havalar ısındı artık kükürt uygulamayınız.

kns
24-05-2011, 08:13
teşekkür ederim mine hanım birde bir şey daha sormak istiyorum ben bu problemi seraya sorduğumda bana Hezudin 20 Em diye bir tarım ilacı verdi ne kadar doğrudur küllenme için kullanmak yardımcı olursanız sevinirim.

Mine Pakkaner
24-05-2011, 20:10
Hezudin külleme ilacı değil. Külleme bir hastalık. Hezudin ise zararlılara karşı insektisit. Belki ne istediğinizi tam olarak anlamamıştır.

kns
24-05-2011, 20:42
gayet net anlamıştı aslında zaten çiçekte yanımdaydı.. bende tahmin ettim ve vermedim zaten çiçeğe nasıl seracı bunlar anlamıyorum ben bişeyin doğru olmadığı bile bile verilirmi ya. Çiçekçi olacaklar bide. Teşekkür ederim mine hanım oksijenli sudan bahsetti siteden ir arkadaş ama miktarı hatırlamıyormuş o tarifi öğrenebilirmiyim. Küllenmeye iyi geliyormuş... Bir de bu sodalı tarif afrika menekşesinde uygulanabilir mi?

gugu03
28-05-2011, 13:47
Mine Hanım merhaba,

Resimlerden de görüleceği üzere begonyamın yapraklarında asiyah benekler mevcut bunlar nedir? ve nasıl bir tedavi uygulamam gerekir. Ayrıca begonyam hiç çiçek açmadı şuana kadar. Ne yapmam gerekir yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Lütfen konuya bakınız http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24557

Lockhead
01-06-2011, 13:37
Merhaba Mine Hanım;

Daha önceki tavsiyelerinizle balkon ve salonda yaklaşık 15 adet sağlıklı bitkim oldu. Tek sorunum en çok sevdiğim 'begonyam'daki' bitler.

Aslında her şey 10 gün öncesine kadar gayet yolundaydı ancak 10 gün önce yapraklarında bit gördüm, hemen akşam Çiçek Coşturan yaprak temizleyici aldım ve uyguladım ertesi gün bir kaç ufak kalıntıya rastlayınca tekrar uyguladım ve bitler temizlendi. Ancak yaklaşık 5 gün önce tekrar bitlenme (ve daha yoğun şekilde) meydana geldi. Bu arada bazı yaprakları ve az miktarda çiçeği kaybettim.

Asıl olan ana bitkiyi kurtarmak diyerek; Kırmızı toz biberli tarifinizden 1/6 oranını uygulayarak bitkiyi temizledim. Bu işlemi Pazartesi günü yaptım, şu anda bit yok ancak bitki genel olarak sağlıklı görünmüyor, 2 veya 3 adet yaprağı kaldı. ayakta duramadığı için orkide çubukları ile destek verdim. Her akşam eve girer girmez kontrol ediyorum ama pek bir değişiklik yok. Öneriniz nedir, özellikle üzerindeki biber kalıntılarını temizlemeli miyim? Ekstra besin v.b vermeli miyim?

Saygılarımla,

sevgice
04-06-2011, 00:35
Merhaba.Saksılarımın içindekı ve etrafındakileri kaçırmak icin bi formul varmı. Hergun 4 gozlu bi şekilde karıncaları bekleyıp süpürmekden gına geldi. Biraz azaldı sanki.,
Ve bugun acı bişey farkettım sedumlarım yaprak biti ve yeşil bocekler le dolu. Karıncalar dan kurtulmadan bu sineklerden de kurtulamıcakmışız.

Ne yapmalıyım.
Teşekkurler

Oğuzhan
05-06-2011, 20:46
15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.

sevgice
05-06-2011, 22:27
Sn. Oguzhan 15 gr fabrıka artıgı tutun derken ölçüyü nasıl ayarlıcam.Bana 4 lt degilde daha az lazım. Mesela 750 ml.lık sprey kabına nasıl ayarlamalıyım.
Atıyorum 1 dal sigarayı açıp tütünü 750 mg.su da bekletsem olur mu sizce.Ve dıyelım ılacı hazırladıknasıl uygulamalı.İlaclı su çiçegin topragına gelirse birşey olurmu.İlaclama çiçekde beklicek mi yoksa arkasına durulama yapılacak mı.Detaylı anlatırmısınız.

Teşekkurler...

handeninbalkonu
17-06-2011, 15:19
Merhaba,
Forumunuzda yeniyim ve gerçekten bu sorunun cevabını bulabilmek oldukça fazla konuyu okudum ama bulamadım. Sorum biberlerimdeki yeşil yaprak bitleriyle ilgili. İlk başta un gibi olanlardan vardı, onlardan kurtuldum şimdi de yeşiller var. Ama benim sorunum şu, ben bu forumu keşfetmeden önce gidip çiçekçiden ilaç almıştım ve 2 kere onu uygulamıştım. Ancak ben bu biberleri 2 yaşındaki kızım dalından koparıp yesin diye yetiştiriyorum. Şimdi o ilaç yüzünden biberlerim zehirli yani ilaçlı çıkar mı onu merak ediyorum. Ben ilacı uyguladığımda çiçek açmak üzere tomurcuklar vardı ve onların üzerine sıkmak durumunda kaldım çünkü bütün bitler ordaydı. Bitkileri sökmeli miyim? Hadi onları söktüm diyelim yeni biber ekerken toprağı da değiştirmeli miyim? Sonuçta toprağa da nüfuz etmiştir o ilaç. İlacın adını ne yazık ki veremiyorum çünkü üzerinde markası yazmıyor sadece sadece süs bitkileri için haşere sprayi yazıyor. (Çiçekçiye biber dedim ama bunu verdi yine de) Bildiğimiz sinek ilacı gibi kokuyor. Bi daha arap sabunundan şaşarsam 2 olsun! Eve giderken hemen arap sabunu alıcam 1 koli!

feryat
18-06-2011, 22:11
Bilgiler için teşekkürler,hemen uygulamaya başlayacağım.

KAPTANzst
19-06-2011, 17:45
Selam
Ben pes ettim
Artık kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldım:(
Çevremde ki komşu bahçelerinde domatesler hep kara pas denen hastalığa yakalandı banada az da olsa bulaştı. Kimyasala geçtim bir kısmı bulaşmamış. Bakalım ne kadar kurtarabileceğim:(
Yağmurun fazla olması bizi perişan etti. Serada olanlar sağlam kaldı. Çünkü ıslanmadılar. Serayı biraz daha büyütüp ihtiyaca cevap verecek duruma getirmenin zamanı geldi demek....
Fırsattan istifade eden fideciler fiyatları 2 ye 3 e katladılar

Bir tecrube daha edindim:D Kendime yedek ayırmalıydım.......

sebnem&mircan
19-06-2011, 20:56
Merhaba Mine hanim. 507 nolu mesajinizda yazdiginiz domateste kalsiyum eksikligi icin yumurta kabugu tozunu hazirladim fakat hangi donemde uygulayacagimi bilmedigim icin henuz kullanmadim. Su anda bazilari cicekte bazilarinda ise meyve, cicek hic yok simdi uygulayabilirmiyim? Ve bu tozu baska hangi sebzelerde kullanabilirim? Tesekkurler

feryat
20-06-2011, 16:54
Merhaba Mine hanım, balkonumda bir sandavillam var yavaşta olsa boyu uzuyor ama çok cılız, yapraklarına baktım kırmızımsı dalgalar var (renk olarak),böceklenme yok,sonra bu renk yayılıp yaprağı kurutuyor, acaba bunun için ne yapmam lazım. Teşekkürler, iyi günler...

erguvan_71
20-06-2011, 19:27
Merhaba balkonumda ve odamda mum çiçeği, yalancı melisa, ful yasemin, maydanoz ve nane var. Çiçeklerim oldukça iyi fakat dünden beri birer tane odamda yürüyen 1-2 cm boyunda açık yeşil dolgun 2 kurt gördüm ve imha ettim. Çiçeklerimden hangisinde keşfedemedim ancak mum çiçeğimin 1- 2 yaprağının bir kısmının yenmiş olduğunu gördüm. Sizce ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

sinasi6
21-06-2011, 13:12
Sayın arkadaşlar.

Daha önce şeftali ağacında clok hastalığı ile ilgili bir şeyler yazmıştım. Ona devamen yazmak istedim.

Bulunduğum bölgede biraz araştırınca tüm ağaçların aynı durumda olduğunu gözlemledim. Çiftçilere de sordum. Sorunun havalarda olduğunu bunun için yapılacak fazla bişey olmadığını söylediler. Şu anda ağaçlar eski kıvrılmış yapraklarını döktü tamamen. Sağlıklı yapraklar geldi yerine. Tabii yapraklar biraz seyrek ama olsun. En azından ağaçlar kurtuldu.


Ayrıca bir şey daha öğrendim. Çoğunuz biliyorsunuzdur. Çok soğuk olan günlerde özellikle şeftali gibi ağaçların etrafına tenekelerde ateş yakıp ağacın soğuması-üşümesi engelleniyormuş. Gerçi bu yıl çok uzun süre hava ısınmadığı için hergün bunu yapmanın zor olduğunu söylediler. Ancak bir iki gün çok soğuk olduğu günlerde uyguladıklarını yoksa uzun süreli bir kaç haftalık soğuk günlerde bunu yapmanın zor olduğunu söylediler.

Sizlerle paylaşmak istedim.

shaitan
25-06-2011, 08:53
Mine Pakkaner e size teşekkür ederim malina gercekten güzel bilgiler

brahmbal
16-08-2011, 22:45
iyi geceler, birkaç haftadır bizimle birlikte yaşayan bonsaimizin toprağını kürdanla küçük küçük karıştırırken karşıma davetsiz misafirlerimiz çıktı. konunun ilk beş altı sayfayı okuyup pes ettiğim için sormam gerektiğini düşündüm. bu nedenle daha önce bir açıklama yapıldı ve gözden kaçırdıysam, peşinen özür dilerim. toprağın içinde kanatlı ve oldukça küçük (bazıları yavru olduğu için beyaz zemin üzerinde bile zor görünen) kanatlı, uzun ince vücut formunda... dokunulduğunda zıplayan (bit olduklarına inanmak için yeterli bir kanıt mıdır bilmiyorum?) canlılar var. fotoğraflamak imkansız, ancak mikroskopla anlaşılır büyüklüğe ulaşırlar. ışık gördüklerinde toprağın altına kaçıyorlar, o kadar çoklar ki telaşlanmamak elde değil... konu hakkında yardıma ihtiyacım var, ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
18-08-2011, 01:03
Sevgili brahmbal, tariflerinize göre beyaz sinek mücadelesi yapmanız gerekiyor bu başlıkta arayınız varsa beyaz sinek mücadelesini uygulayınız.

Mekanik bir mücadele şeklide ben söyleyeceğim:

Genellikle bitki etrafında olan bu sinekler iç mekandaysa saksısını balkona veya bahceye taşıyınız ve saksının dip kısmındaki delikleri tıkayınız ve saksıyı suyla doldurunuz ve bir saat kadar bu şekilde bekletiniz saksı toprağındaki canlılar havasız kalıp kaçacaklardır, bitmesine yakın da bir kaç defa yaprakları pülverize yıkayınız ve sineklerin kaçışmasını sağlayınız uzaklaştıklarından emin olunca bitkinizi içeri alınız. Eğer bitkiniz zaten dışardaysa ilaçlama tavsiyelerine uyunuz.

m.şimşek
19-08-2011, 14:43
benim balkonumdaki kayısı fidanında kahverengi koşnil var bol miktarda ve yaprakları parlak yapışık bir hal aldı ne yapabilirim,teşekkür ederim.

xenkebikec
19-08-2011, 21:44
Kahverengi koşnil bizim ağaçlarda da görülmekte (limon incir), nasıl bir uygulama yapmalıyız? Tabi ki ev yapımı ilaçlar kapsamında.

luludi
09-09-2011, 19:00
Merhaba arkadaşlar,
Ben yeni lithops tohumları aldım. Ancak ekmeden önce toprağı mantar ilacı ile sulayınız diyor. Acaba mantara karşı çiçekler için kullanılan ev yapımı ilaçları toprağa uygulayabilir miyim? Sadece oksijenli su karışımı yeterli olur mu? Yardımcı olursanız sevinirim..

pbilgic
21-09-2011, 10:28
balkonumda domates yetiştiriyorum. şu an fide halindeler. bir sorun olursa bu ilaçları kesinlikle uygulayacam. ve sonuçları da yazarım.
umarım sorun olmaz :)

aukesen
27-09-2011, 13:53
Merhaba Mine hanım
tesbih ağacı tohumlarını ezdim ilk sayfadaki oranlarda hazırladım ama yoğurt gibi bir karışım oldu sulandırayım mı biraz yoksa pompa ile sıkmam zor olacak deliklerini tıkar

sekerziyafe
29-09-2011, 01:41
Kış aylarında yediğiniz portakalların kabuklarını atmayın arkadaşlar.Önce doğrayın iyice ezip suyunu yapraklı bitkilerinize sıkabilirsiniz.Hem beslemiş hem de parlatmış olursunuz.
Ayrıca kaynattığımız yumurtaların suyunuda topraklarına dökebilirsiniz.Yıkadığımız ıspanak suyunu da atmayın ,biriken ıspanak tortu ve bu yeşil suyu gübre olarak kullanabilirsiniz.Görün bakın kışın bile ne kadar canlanacaklar...

Charlaux
27-12-2011, 16:00
Bu yukarıda verdiğim tarifi, hasta olmayan bitkilerinize de ayda bir kez uygulayabilirsiniz.

1lt su için verdiğiniz tarif 1 ay dayanır mı acaba ? Bir de 4 aylık filizlerimde kullansam bir sorun olur mu ? :rolleyes:
Teşekkürler

hafızogulları
10-03-2012, 06:36
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim Mine Hanım. peki saydığınız seçenekler içindeki en yakın ihtimal azot eksikliği gibi onu nasıl çözebiliriz acaba.

azot eksıklıgını nasıl gıderebılırız ve bu sararmalar uc yapraklarda varsa ne yapmalıyız damarları yesıl dıger yerler sarı ve cıcegımız tomurcuklanıyor ama acmıyor,tomurcuk bır ıkı ay oyle duruyor. tomurcuklandıktan sonra ne yapmalıyım suyunu azaltmalımıyım veya ne yapmalıyım,bu soyledıklerım gardenya ıcın

Güzin Çakar
10-03-2012, 07:24
Sayın hafızoğulları,
Gardenia jasminoides (Gardenya) sayfası sizin için daha yararlı olacaktır, ama bitkinin ana sorunu toprağının asidik olmaması (pH:3,5 gibi olmalı) ve Fe gereksinimidir. İsterseniz önce bunlardan başlayın.

hafızogulları
10-03-2012, 08:25
fe derken demırden mı bahsedıyoruz

hafızogulları
10-03-2012, 08:26
bırde ben bunun toprıgında kum falan yok calı topragı,cam topragı ve koyun gubresı kullandım.bunların ne gıbı etkısı olur

hafızogulları
10-03-2012, 08:35
asıdık olmaması derken de asıtlı mı olması gerekıyor topragın demır eksılıgı varsa nasıl gecırırız
tabıkı dogal yollarla nasıl verımlı oluruz

Mine Pakkaner
10-03-2012, 08:48
Hafızogulları sorunuz http://www.agaclar.net/forum/923211-post877.htm başlığında cevaplandı.

hafızogulları
10-03-2012, 09:05
calı topragı demekle bız buralarda pıynar derız daglarda bulunur onların dıplerınden aldıgımız toprak

ErdincK
21-04-2012, 09:42
Merhaba,

agronet.bg doğal ilaçlar sayfasına denk geldim ve enteresan ilaçlar okudum, paylaşmak istiyorum, örneğin yaprak (http://www.zadoma.com/editor/img/f_78226293.jpg) ve kabuklu bitlere (http://homepage.ntlworld.com/keith.balmer/BNHS/focuson/scales/images/Parthenolecanium%20corni%20a1.jpg)karşı basit ilaçlar.

aşağıdaki tariflerden elde edilen karışımlar, serin ve karanlık yerde muhafaza edilir, konsantre karışım meydna geldiğinden 1:1 su karıştırılarak kullanılır, ayrıca ihtiac hasıl olduğunda 0,05% arab sabunu da eklenebilir, 7-8 gün aralıklarda 2-3 kez uygulanır.

------------

portakal,limon ve mandalina kabukların üzerine çok sıcak su dökülür, kapalı kapta 72saat bekletildikten sonra kullanılır

-------------bitler + örümcek akarlarına karşı -------

Karahindiba (http://www.vizyon500k.com/wp-content/uploads/vizyon500k-ve-karahindiba-1.jpg) köklerinden ve yapraklarından 50gr alınıp 1litre çok sıck su ile ıslatılarak 2saat beklettikten sonra kullanıma hazır olur

-------------- yukardakiler + beyaz kanatlı minik sera kelebeği (http://agronet.bg/images/stories/zelenchuci/belokrilki.jpg)

Kuru soğanın kuru yapraklarından 15g 1Lt soğuk suda 8saat bekletilir

------------yukardakiler

sarımsağın diş ve ypraklarından 20g 1lt soğuk suda 96saat bekletilir

---------Colorado böceği (http://www.desant.net/files/tn/124593214410009.jpg)(bunun türkçesini bilmiyorum) + yukardakiler

50g kestane meyvesinin üzerine 1lt çok sıcak su dökülerek 3saat beklenir

Cemil B.
23-04-2012, 14:07
bence süper anlatımlar.
Emeginize saglık bizleri bilgilendirdiginiz icin tekrar tesekkürler.

ErdincK
01-05-2012, 17:11
Karahindiba (http://www.vizyon500k.com/wp-content/uploads/vizyon500k-ve-karahindiba-1.jpg) köklerinden ve yapraklarından 50gr alınıp 1litre çok sıck su ile ıslatılarak 2saat beklettikten sonra kullanıma hazır olur

Merhaba, aşağıdakinin ne olduğunu bilmiyorum, fakat bir sabah dikkatimi çekti, varolan domates fidelerimden birinin yapraklarında inanılmaz yoğunluktaydılar, panikledim ve en kısa yoldan yukardaki karışımı hazırladım, sonuç sadece fotografta görünen kaldı ... beyaz sinek larvası olabilirmi veya yaprak bitleri

http://img135.imageshack.us/img135/3128/img7797f.jpg (http://www.agaclar.net/forum/957380-post54.htm)

kayakartalı
02-05-2012, 12:23
kır tırtılı için ne yapabilirim kimyasal kullanmak istemiyorum doğal bir yöntem konusunda yardımlarınızı bekliyorum

sarin
04-05-2012, 20:02
9. ISIRGAN SUYU :
Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır.


Bu su nasıl hazırlanır? Her yerde aynı cümleyi okuyorum. ısırgan kaynatılır mı? yoksa ince ince kıyılıp bir gece suda mı bekletilir? Ya da başka bir yöntemi mi vardır? Bilgisi olan arkadaşımız var mı?

limon_sever
05-05-2012, 14:32
9. ISIRGAN SUYU :
Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır.


Bu su nasıl hazırlanır? Her yerde aynı cümleyi okuyorum. ısırgan kaynatılır mı? yoksa ince ince kıyılıp bir gece suda mı bekletilir? Ya da başka bir yöntemi mi vardır? Bilgisi olan arkadaşımız var mı?

Isırgan otunu iki yemek kaşığı dolusu olacak şekilde ince ince kıyın. Daha sonra bu ince kıyılmış ısırgan otunu 500 ml suyla kaynatın. Soğuduktan sonra spreyle afit denilen böceklere sıkabilirsiniz. En çok turunçgillerde bulunuyor. Bir de uğur böceği popilasyonunu artırabilirseniz alternatif bir çözüm de olabilir.

(Bilgiyi detaylı araştırıp özet olarak yazdım. Umarım faydalı olur.)

üzüm
05-05-2012, 19:07
Böcekleri kaçırmak için ısırgan suyu yapacaksanız kıyarak veya ezerek 24 saat suda bekletip kullanabilirsiniz. Serin havalarda bekleme süresi biraz daha uzun olabilir.

(Kaynatılarak yapılmış ilaca dair bir bilgim yok; kaynaklarda da rastlamadım :) )

sarin
05-05-2012, 20:33
Sayın limon sever, sayın üzüm çok teşekkür ederim bilgiler için, saygılar

bcandar
06-05-2012, 07:54
Merhaba
Ben baklalarımdaki yeşil kanatlı, karıncalarla işbirliği içindeki hain yaratıklara karşı arap sabunlu zeytinyağlı tarifi hazırladım ama sis gibi püskürtecek makul boyutlarda bir püskürtücü bulamıyorum, tüm denediklerim damla damla akıtıyor maalesef. Acil yardım lütfen :)

feyzon
06-05-2012, 23:45
Merhaba, aşağıdakinin ne olduğunu bilmiyorum, fakat bir sabah dikkatimi çekti, varolan domates fidelerimden birinin yapraklarında inanılmaz yoğunluktaydılar, panikledim ve en kısa yoldan yukardaki karışımı hazırladım, sonuç sadece fotografta görünen kaldı ... beyaz sinek larvası olabilirmi veya yaprak bitleri

http://img135.imageshack.us/img135/3128/img7797f.jpg (http://www.agaclar.net/forum/957380-post54.htm)

Sayın ErdincK
Resimdeki canlı parazitlenmiş bir yaprak bitine benziyor. Üzerine muhtemelen bir küçük arının yumurtlaması sonrası bu hale gelerek yeni bir arı dünyaya getirecek. Eğer bu şekile gelmiş bitler çok fazlaysa çok fazla ilaçlamaya hiç gerek yok. Hele kimyasal ilaç hiç kullanmamak gerek.

ErdincK
08-05-2012, 19:00
Sayın ErdincK
Resimdeki canlı parazitlenmiş bir yaprak bitine benziyor. Üzerine muhtemelen bir küçük arının yumurtlaması sonrası bu hale gelerek yeni bir arı dünyaya getirecek. Eğer bu şekile gelmiş bitler çok fazlaysa çok fazla ilaçlamaya hiç gerek yok. Hele kimyasal ilaç hiç kullanmamak gerek.

Teşekkür ederim Sayın Feyzon,

karahindibağ (http://www.agaclar.net/forum/950999-post598.htm) uygulaması ile şimdilik uzaklaştırdım sanırım, şu an görünürde "kimseler" kalmadı sanki.

ancak şu mesjdaki hadise (http://www.agaclar.net/forum/957955-post55.htm)pazardan aldığım biber fidelerinde de meydana geldi, 2.gün onlara da karahindibağ uyguluyorum, azalma var ancak henüz tamamını kovamadım, onlara ikinci bir portakallı soğanlı ve sarımsaklı doğal ilaç sürprizi hazırlıyorum, bakalım nasıl tepki verecekler, ancak ne oldukları konusunda hiçbir fikrim yok maalesef.

İlginize tekrar teşekkürler.

alperfect
10-05-2012, 10:39
Arap sabunu sıvıyağ karışımını yaklaşık 1 hafta önce uygulamıştım. İki gündür saksılasrın toprağında yoğun bir küflenme var sabun ya da yağdan kaynaklanıyor olabilir mi.
Bu ilacı küçük siyah sinekler için denemiştim kısmen etkili oldu hala iki saksıda var ancak eski yoğunluğunda değil. Ve zaten saksıları değiştirmem gerekiyor sanırım

civanmukti
23-05-2012, 08:18
merhabalar,

çiçekçiden aldığım domates fideleri beraberinde yeşil sinek ve bitleri de getirdi. sonra adama gittim dedim ki sizin fideler böcekli. olmaz filan dedi sonra elindekilere de bakınca ağaç altında durdukları için bulaşmış dedi. çözüm olarak da bana Insect-X 16S isimli ne olduğu belirsiz bir ilaç verdi. ben de reçetesini okuyunca zehirli olduğunu öğrendim ve kullanmadım. burda Mine hanımın arap sabunu, sarımsak, yağ kombinasyonlu ilacını hazırladım. hatta hazır soyulmuş sarımsak vardı evde marketlerde satılan su içinde duranlardan. onun da suyunu karıtırdım. 2 gün önce akşam bir güzel domatesleri spreyledim. bu sabah baktım böceklerin hepsi kurumuş.
çok sevindim tabi ki nerdeyse zehirli ilacı püskürtecektim ama neyse ki sorun çözüldü. bence karışımın kokusu da o kadar kötü değil. ezilen sarımsağın tanecikleri spreyi tıkayabilir ona dikkat etmek lazım zira benimkini bozdu.
sevgiler...

ErdincK
29-05-2012, 14:13
50g kestane (meyvesi) alınır, parçalanır ve üzerine 1lt sıcak su dökülerek 3 saat bekletilir.
akabinde 1:1 su ve az arap sabunu ile karıştırılarak kullanılır.

söz konusu karışım, yaprak bitleri, beyaz kelebek ve patates böceğine karşı etkilidir

arman92
01-06-2012, 11:34
Sitemizin bahçesindeki 3-4 metre süs ağaçlarında yoğun bir şekilde yaprak biti ve karınca popülasyonu var. Her sallanan dalda milyarlarcasının hareket ettiğini görebiliyorum. Ağaçların altında otururken bile üzerinize binlercesi dökülüyor. Ağaçların üzerine diplerinden sıralar halinde karıncalar çıkıp iniyor. Bu durumda olan 10 adetten fazla ağaç var.

Bu konuda çok geniş çaplı ve sürekli bir mücadele gerekecek sanırım.

En azından kendi evimin çevresindekileri kurtarmak adına ne yapmalıyım. Sizin önerdiğiniz ev yapımı ilaçlar için sanırım yüzlerce litre hazırlamamız gerekir.

Bu durumda öneriniz ne olabilir?

Saygılarımla,

SZT
01-06-2012, 13:22
Sayın Meyvelitepe mantar hastalıkları için Potasyum bikarbonat kullandığını belirtmişti. Aşağıdaki linkte sodyum bikarbonatın da (kabartma tozu) hemen hemen aynı etkiyi yaptığı görülüyor. Doz oranları ise farklı. Sayın Meyvelitepe doz konusunda ne der acaba?

www.mikrobiyoloji.org/pdf/702060501.pdf

adonis-
19-06-2012, 15:01
Bahçe ve saksıdaki bütün bitki ve ağaçlarimiz böceklendi. yaprak bitleri örümcek ağları tomurcuklarda değişik böcekler bide tırtıl var sanırım yaprakları yiyor :( heryere yayıldılar şeytan diyo ateşe ver bitkilerle birlikte :)

son zirai ilaç denemesi hüsranla sonuçlandığından tekrar bi girişimde bulunmak yerine ev yapımı ilaçlari denemeye çalışıcam ama bunların temini çokzor

Fatih Çelik
05-07-2012, 13:50
merhaba arkadaslar bışey yaprak guzelımın yapraklarını yıyor nasıl kurtulabılırım ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevınırımm

Ozlem A
10-08-2012, 11:15
Merhaba,

Umarim kisa zamanda cevap alabilirim. Balkonumdaki tum sebzelere (biber, patlican, domates) ve surup gulune tirtil istilasi oldu. En buyugu 1.5 cm boyunda, yesil olan da var siyahimsi renkli olan da.. Elimle alip uzaklastirdim gorduklerimi. Tomurcuk ve yapraklari yiyorlar. Arap sabunu, sarmisak, zeytinyagi ve isot biber ile karisimi ise yarar mi yoksa baska bir sey mi yapmaliyim.

Bereketli mahsuller dilerim..

mhayta
06-11-2012, 16:48
Bu tırtılımsı böcekler balkondaki çiçeklerimi mahfetti. Bodur yıldızlarım karanfillerim bu yaratık yüzünden can çekişiyor. Arapsabunu uyguluyorum kayboluyorlar, 1-2 gün sonra tekrar çıkıyor ben ne yapmalıyım? (fotoğraflar cam üzerinde dijital büyüteçle çekildi bu irice bir tanesi yaklaşık 2-3mm boyunda)

feyzon
07-11-2012, 07:51
Pamuklu yaprak bitine benziyor. Bitki üzerinde pamuksu birikmeler oluyorsa o demektir. Öncelikle temizlemek sonrasında ilaçlamak gerekiyor. Forumda bu konuda bilgi bulabilirsiniz.

mhayta
07-11-2012, 22:42
ilgine teşekkür ederim

kostebeksantos
16-11-2012, 00:26
Merhaba benim balkondaki ve iç mekandaki güllerimde ve kasımpatımda çook küçük krem rengi, ağ ören canlılar oluştu. bunlara karşı birçok yolu denedim. geçenlerde de pelin yaprağı ve acı biber tarifini uyguladım. bu tarif sadece görünen böceklerin ölmesini sağladı. ama yaprakların altına koydukları garip çok çok küçük(mercekle bakılmazsa toz zannediliyor.) şeylerden tekrar ürediler ve yaklaşık yarım saatte tüm bitkiyi ve çiçeklerini kapladılar(balkondaki güllerden birini iç mekana alınca). sonra çok sinirlendim ve kolonya döktüm güllerin üstüne çok iyi geldi tek tük var şimdi ama kolonya da gülün bazı yapraklarına ve taç yapraklarına zarar verdi kesmek zorunda kaldım bilgisi olanlar lütfen yardım etsin iç mekanda olduklarından kimyasal kullanıp ailemi tehlikeye atmak istemiyorum ama çaresiz kalınca banyoya alıp denemek zorunda kalıcam önerebileceğiniz birkaç tarif veya çözüm varmı.birkaç fotoğraf ekliyorum ama büyütünce gözüküyolar çok küçükler.birde mikroskopta 50 kat büyütüp baktığımda bu canlıların sırtlarında birsürü dikenler var.LÜTFENN YARDIM.http://s15.postimage.org/d3t115y1j/20121113_210006.jpg (http://postimage.org/image/d3t115y1j/)

Baum
18-11-2012, 12:08
Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz.

Her bir sorun için farklı uygulama şekilleri ve dozajları var. Mutlaka ve mutlaka uzman tavsiyesiyle veya prospektuste yazan dozaj ve şekilde uygulanmalıdır.

Limon fidanımda "kırmızı örümcek" sorunu var kükürtü nasıl kullanabilirim ?
Teşekkürler..

pomodoro
08-12-2012, 17:29
Bonsai'ye ilgi duymaya başladığımı öğrenen sevgili arkadaşlarım üşenmeyip gidip bana bir bonsai almışlar :) Çok mutlu oldum; masamın cam tarafındaki köşesini boşaltıp kendisini oraya yerleştirdim ve gözüm gibi bakıyorum. Fakat 2-3 hafta kadar önce üzerinde çok çok minik kahve/kırmızı böcekler olduğunu farkettim. Böcek nüfusu artmaya başlatınca hemen organik ilaç arayışına girdim. Şu formül sorunu halletmiş gibi gözüküyor:
2 yemek kaşığı arap sabunu
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı kadar çok çok acı kırmızı biber
Arap sabunu haricindekileri bir miktar su ile blenderdan geçirdim. Arap sabunu ve bir miktar daha su ilave edip bir kavanozda gece boyunca dinlenmeye bıraktım. Ertesi günü karışımı bir püskürtücüye süzüp üstüne püskürtücünün aldığı kadar su ilave edip bonsai'me uyguladım. Sonuç mucize gibi! Akşama kalmadan böcekler hareketsizleşti; ertesi günü bir fırçayla ölüleri temizlemek istediğimde izleri bile kalmamıştı. Parazitlerden muzdarip arkadaşlar, bir deneyin derim...
Orjinal formül ve yazı:
How to Make an Organic Insecticidal Soap Recipe | EdibleContainerGardening.com (http://www.ediblecontainergardening.com/organic-insecticidal-soap-recipe/)

Can
22-02-2013, 09:20
Merhabalar :)

Birkaç gündür şu fikir üzerinde kafa patlatıyorum: Malum beyaz sinek ve diğer zararlılar sebze ve meyvelerimizi hasat edilemez hale getirebiliyorlar. Bunlarla mücadele için çeşitli kimyasal çözümler var. Fakat daha organik bir çözüm yolu arıyorum. Bildiğimiz fidelerin arasına gibi kadife çiçeği ve fesleğen dikimi, bu zararlılarla mücadelede yardımcı oluyor. Son duyduğuma göre pelin otu da bu işte oldukça etkiliymiş. İçindeki 'absentin' maddesi zararlıların pek sevmediği bir madde olduğundan pek yaklaşmıyorlarmış.

Buralardan hareket ederek aklıma şöyle bir fikir geldi; acaba pelin otu, kadife çiçeği ve fesleğen yapraklarını toplayıp kaynattıktan sonra ve elde ettiğimiz sıvıyı süzüp soğuttuktan sonra, yapraktan uyguluma yöntemiyle bitkilerin üzerine püskürtsek?

Bunun faydası olur mu? Tahmin edemediğimiz bir zararı olur mu? Bu iki soru arasında dolaşıp duruyorum. Fikirleriniz ve yorumlarınız oldukça değerli ;)

miralay
23-02-2013, 14:42
kaynatıp suyunu aldığınızda fermente olup alkol oluşmaz mı ?

hanımeli
08-03-2013, 21:58
İlginç gelebilir ama mum çiçeğimde geçen yaz yaprak biti saldırısı oldu ama inanılmaz düzeydeydi,görünce acayip panikledim hemen saksıyı banyoya taşıdım ve çekmecede elime ilk geçen eşimin traş köpüğü olu,onu bütün yapraklaının altına,üsüne sıktım elimlede yydırdım. çiçek banyoda 1 hafta kaldı ama köpük hiç erimedi sanki kar yağmış gibi duruyordu.1 haftanın sonunda tüm yaprakalrı lavaboda yıkadım ve sihir gibi tüm yapraklar pırıl pırıl oldu üstelik bit unsu görünüme girmişken,bi tane bile bit kalmadı üzerinde hepsi suyla aktı gitti,bir dahada oluşmadı,üstelik çiçeğimde oldukça sağlıklı,acaba gül ve benzeri çiçeklerde de işe yararmı bu yaz deneyeceğim.

MeyveliTepe
09-03-2013, 18:37
Ben organik asitlerden yapılmış Biyoaktifi gönül rahatlığı sebzelerimde, meyvelerimde hatta çim, gül bütün bitkilerimde kullanıyor.

Bahsettiğiniz biyoaktif hangi zararlılara karşı etkilidir? Varsa ruhsatları, etki mekanizması, hakkındaki ve aktif maddesi ile ilgili bilimsel yayınlar vs. biliyor musunuz? Yapıştırdığınız resim çok küçük olduğu için okunmuyor. Firmasının web adresi varsa oradan bakalım, belki bahsettiğim bilgileri bulabiliriz.

Selahattin Yılmaz
09-03-2013, 19:41
Bir zamanlar Hindistan'da çiftçiler cocacola kullanarak zirai mücadele ettikleriyle ilgili forumda bir haber yayınlanmıştı bu haberi betimleyen bir bilgi olarak;

Meyan kökünde bulunan pestisit etkisi gösteren kimyasallar:

ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
ALPHA-TERPINEOL
ALUMINUM
ANETHOLE
APIGENIN
ASCORBIC-ACID
BENZALDEHYDE
BENZOIC-ACID
BENZYL-ALCOHOL
BERGAPTEN
BETA-SITOSTEROL
BETAINE
CAMPHOR
CARVACROL
CRESOL
DECANOIC-ACID
EUGENOL
FERULIC-ACID
FORMONONETIN
FURFURAL
GENISTEIN
GERANIOL
GLABRANIN
GLABRENE
GLABRIDIN
GLABROL
GLYCYCOUMARIN
GLYCYRRHETIC-ACID
GLYCYRRHETINIC-ACID
GLYCYRRHISOFLAVONE
GLYCYRRHIZIC-ACID
GLYCYRRHIZIN
GUAIACOL
HEDERASAPONIN-C
HERNIARIN
HEXANOL
HISPAGLABRIDIN-A
HISPAGLABRIDIN-B
INDOLE
ISOLIQUIRITIN
ISOMUCRONULATOL
ISOQUERCITRIN
KAEMPFEROL
LICOCHALCONE-A
LICOISOFLAVONE-A
LICOISOFLAVONE-B
LICOPYRANOCOUMARIN
LIGNIN
LINALOOL
LIQUIRITIGENIN
LUPEOL
MALIC-ACID
MALTOL
MANNITOL
METHYL-SALICYLATE
MYRTENAL
NARINGENIN
O-CRESOL
OCTANOIC-ACID
OXALIC-ACID
P-CYMENE
P-HYDROXY-BENZOIC-ACID
PAEONOL
PALMITIC-ACID
PECTIN
PHENETHYL-ALCOHOL
PHENOL
PINOCEMBRIN
PROPIONIC-ACID
PRUNETIN
QUERCETIN
SALICYLIC-ACID
SELENIUM
SINAPIC-ACID
SOYASAPONIN
TERPINEN-4-OL
TETRAMETHYL-PYRAZINE
THIAMIN
THUJONE
THYMOL
TIN
UMBELLIFERONE
XANTHOTOXIN
ZINC

Bu kadar kimyasaldan hangisi nedir:

Acarisit 4 adet:
EUGENOL
LINALOOL
OXALIC-ACID
THYMOL

Antibakteriyel 48 adet:
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
ALPHA-TERPINEOL
ANETHOLE
APIGENIN
ASCORBIC-ACID
BENZALDEHYDE
BENZOIC-ACID
BETA-SITOSTEROL
BETULINIC-ACID
CARVACROL
EUGENOL
FERULIC-ACID
GERANIOL
GLABRIDIN
GLABROL
GLYCYRRHETIC-ACID
GLYCYRRHETINIC-ACID
GLYCYRRHIZIC-ACID
GLYCYRRHIZIN
GUAIACOL
HERNIARIN
HISPAGLABRIDIN-A
HISPAGLABRIDIN-B
INDOLE
ISOQUERCITRIN
KAEMPFEROL
LIGNIN
LINALOOL
MALIC-ACID
NARINGENIN
P-CYMENE
P-HYDROXY-BENZOIC-ACID
PAEONOL
PECTIN
PHENETHYL-ALCOHOL
PHENOL
PINOCEMBRIN
QUERCETIN
SALICYLIC-ACID
SINAPIC-ACID
TERPINEN-4-OL
TETRAMETHYL-PYRAZINE
THUJONE
THYMOL
TIN
UMBELLIFERONE
XANTHOTOXIN

Antimikrobiyal 1 adet:
GENISTEIN

Bacterisit 1 adet:
LICOCHALCONE-A

Fungisit 40 adet:
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
ANETHOLE
BENZOIC-ACID
BENZYL-ALCOHOL
CAMPHOR
CARVACROL
EUGENOL
FERULIC-ACID
FORMONONETIN
FURFURAL
GENISTEIN
GERANIOL
HEDERASAPONIN-C
HERNIARIN
ISOLIQUIRITIN
ISOMUCRONULATOL
KAEMPFEROL
LICOISOFLAVONE-A
LINALOOL
LIQUIRITIGENIN
LIQUIRITIN
METHYL-SALICYLATE
NARINGENIN
OCTANOIC-ACID
P-CYMENE
PAEONOL
PECTIN
PHENOL
PINOCEMBRIN
PROPIONIC-ACID
PRUNETIN
QUERCETIN
SALICYLIC-ACID
SELENIUM
SINAPIC-ACID
TERPINEN-4-OL
THYMOL
UMBELLIFERONE
XANTHOTOXIN

Herbisit 9 adet:
CAMPHOR
EUGENOL
FERULIC-ACID
GERANIOL
MYRTENAL
P-CYMENE
TERPINEN-4-OL
THUJONE
XANTHOTOXIN

İnsektisit 11 adet:
ALPHA-TERPINEOL
ANETHOLE
BENZALDEHYDE
BERGAPTEN
ESTRAGOLE
EUGENOL
FURFURAL
LINALOOL
SOYASAPONIN
THYMOL
XANTHOTOXIN

Larvisit 4 adet:
BETA-AMYRIN
EUGENOL
LINALOOL
THYMOL


Mollusit 3 adet:
BERGAPTEN
THYMOL
XANTHOTOXIN

Rodentisit 2 adet:
O-CRESOL
PHENOL

Termisit (karınca) 3 adet:
ALPHA-TERPINEOL
BENZALDEHYDE
EUGENOL

Varovasit 3 adet:
EUGENOL
OXALIC-ACID
THYMOL


Öncelikle şunu söyleyeyimki kimse meyan köküne karşı bir tavır takınmasın. Buradaki kimyasal maddeler doğada doğal halde bitkilerde bulunan ve bir aktivite yerine getiren kimyasallardır ve ticari kimyasallarla çoğu uzaktan yakından alakalı değildir ve insan vucudunda çoğu şifaa dair daha farklı etkiler ortaya koyduğundan "aaa biz bunu yiyorduk/içiyorduk" muhabbeti yapmamalıdır. Kimseye yukarıdaki kimyasallarla ilgili doz tavsiye edemem ancak etkiler için doz ayarlayanlarda organik ilaçların yapımına destek olması için buradan açıklamalıdır.

Örneğin QUERCETIN kimyasalı yukarıda pestisit etkisi gösterdiği yani pestlerde zehir etkisi gösterdiği halde insanda şu belirtileri meydana getiriyormuş: http://en.wikipedia.org/wiki/Quercetin. Hakeza Selenyum da bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor.

Selahattin Yılmaz
09-03-2013, 19:45
Isırganda bulunan pestisit etkisi gösteren kimyasallar

Pestisit:

5-HYDROXYTRYPTAMINE
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
AESCULETIN
ALUMINUM
ARSENIC
ASCORBIC-ACID
BETA-SITOSTEROL
BETAINE
BUTYRIC-ACID
CAFFEIC-ACID
CHLORINE
CHLOROGENIC-ACID
CINNAMIC-ACID
CITRAL
COUMARIN
FERULIC-ACID
FORMIC-ACID
GALLIC-ACID
ISOQUERCITRIN
ISORHAMNETIN
KAEMPFEROL
KAEMPFEROL-3-O-GLUCOSIDE
MALIC-ACID
OXALIC-ACID
P-COUMARIC-ACID
PALMITIC-ACID
PECTIN
QUERCETIN
RUTIN
SCOPOLETIN
SELENIUM
SINAPIC-ACID
SUCCINIC-ACID
SULFUR
TANNIC-ACID
TANNIN
THIAMIN
TIN
URSOLIC-ACID
VANILLIC-ACID
VANILLIN
ZINC

Bu kadar kimyasaldan hangisi nedir:

Acarisit 2 adet:
FORMIC-ACID
OXALIC-ACID


Fungisit 19 adet:
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
AESCULETIN
CAFFEIC-ACID
CHLORINE
CHLOROGENIC-ACID
CINNAMIC-ACID
CITRAL
COUMARIN
FERULIC-ACID
KAEMPFEROL
P-COUMARIC-ACID
PECTIN
QUERCETIN
SCOPOLETIN
SELENIUM
SINAPIC-ACID
VANILLIC-ACID
VANILLIN

Herbisit 4 adet:
CINNAMIC-ACID
CITRAL
FERULIC-ACID
SCOPOLETIN

İnsektisit 2 adet:
5-HYDROXYTRYPTAMINE
RUTIN


Rodentisit 1 adet:
COUMARIN


Varovasit 1 adet:
OXALIC-ACID

Selahattin Yılmaz
09-03-2013, 22:35
Buradaki bilgilerden yola çıkarak edindiğim izlenimlerle özellikle karınca problemlerine nane ve dolayısıyla mentol oldukça etkilidir diyebilirim.

Nanedeki şu maddeler karıncalara içerdiği kimyasalla oldukça etkili gibi duruyor:

(-)-MENTHOL
ALPHA-TERPINEOL
CEDROL
EUGENOL
MENTHOL
NERAL

gtatas
10-03-2013, 10:01
Nane kokusunun fareleri bile kaçırdığını okumuştum belki yardımı olur.

hira
16-04-2013, 19:23
tam olarak hatırlamıyorum ama biryerde gül bitleri için 3-4 tane sigara izmaritini kapalı bir kapta bir kaç gün bekletip güllere spreyleyin diyor bir arkadaş, doğru birşey mi acaba? deneyen oldumu?

kömür-
23-04-2013, 17:03
ben saksılarıma oksijenli su püskürttüm ama bu insana ve hayvana zarar verirmi yenebilirmi tavşanım bitkilerime dadanıyor bende dereotlarını ve maydonozları yemesine izin veriyorum korktum bir şey olursa diye

Selahattin Yılmaz
24-04-2013, 08:15
Oksijenli suyu 1 litre suya 15 cc dozuyla kullanın mikrobiyolojik canlılar dışında canlı olan hiç bir şeye zarar vermez, verdiğini görürseniz bizede söylşeyin neye zarar veriyormuş bilelim :)

FatihBahce
25-04-2013, 14:39
Ev yapımı ilaçları da içeren 5 Mayıs Pazar günkü İzmir Eğitim çalışmasına bekleriz.

sguven
29-04-2013, 21:15
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu

İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.

1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.

Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.


Merhabalar
Yaklaşık bir ay önce nefis iki ortanca aldım çok iri çiçekleri dolu dolu tomurcukları ve parlak yeşil yaprakları vardı. Ortancalar suya bayılır deyince seradaki bey ben de hergün bol bol su verdim son bir haftadır tüm çiçekler döküldü yeni çıkan taze yapraklar büyümeden kurumaya başladı alt kısmındaki yaprakların üzeri gümişi bir renkle kapandı ve üst yapraklar yeşil yerine kahverengiye döndü.hep söylediğim birşey var ticari üretici değilim o zaman zehiri evime sokmayım diyorum direnebildiğim kadar bahçenin her alanında. Sanırım bir mantar Hastalığı'na yakalandı ortancalar benim çok sulamam yüzünden:((((
Acaba bu Sütlü formülü bu durumda deneyebilir miyim oksijeni su da püskürtsem mi
O kadar üzüldüm anlatamam acemi olunca daha da üzülüyor insan sanki iki çocuğumdan biri hastalanmış gibiyim.
Şimdiden teşekkürler

jhk.turkey
04-05-2013, 22:28
Selamlar,

Supragil 40 EC nin kullanim seklini bilen bir arkadas varmi acaba?

Ilaci alirken 10LT suya 1 kapak dedi.

fakat agacami spreylicem yoksa direk saksiyimi sulamam gerek?

Aslinda yaz yagi istemistim fakat elime bu geldi.

Evde 8 aylik bebegimizde var emin olamiyorum...

rukiyeözgür
12-05-2013, 11:10
Merhaba afrika menekşelerimin topraklarında sanırım nematod denilen toplu iğne ucu kadar küçük beyazımsı böcekler var..Sıçrıyor gibiler..Nasıl kurtulabilirim?Topraktan uygulanan menekşe köklerine zarar vermeyen bir karışım önerebilir misiniz?

yalnız adam
13-05-2013, 22:52
Merhaba, beyaz böceklerden şikayeti olanlar mavi kap içine sirke koyarak bitkinin dibine mutlaka koysun derim. Ben tedbir amaçlı koymuştum, göremediğim bir sürü beyaz sinek yakaladım.

xTHRee
14-05-2013, 11:34
Sanırım limonumda sarı kabuklu bit var. Araştırdım ama bir türlü tam tarif bulamadım banada yardımcı olabilirmisiniz :(

HakanG
16-05-2013, 01:01
Burada, 'Ev yapımı pestisitler' başlıklı, güvenilir olduğunu düşündüğüm bilgileri paylaşmak istiyorum fakat Adobe Reader'dan açabildiğim dosya buraya nasıl taşınacak bi haberim... Bilen varsa yardım lütfen, ben de paylaşmak istiyorum. :)

muratcelen
28-05-2013, 03:52
Öncelikle Merhaba. Site ve Forum Süper, Bir kaç haftadır takip ediyordum siteyi müthiş bilgiler öğrendim..

Büyük Bir terasım var, geçen sene zevk için domates fidesi alıp büyüttüm ve eşimle birlikte ara sıra kahvaltılarda bizlere eşlik etti domatesler...
Bu sene bir çok tohum aldım. Domates, Salatalık, Biber, Maydanoz, Roka, Kuzukulağı, Marul ve Tabi Terasın Güzel Görünmesi içinde Tagates (kadife çiçeği, Organik tarıma destek olduğu için) ve Bodrum papatyası ektim. Filizlendiler, Şaşırtlamarını yaptım, Kalıcı yerlerine aldım. Maydanoz, roka ve Kuzukulağının ilk hasatlarını yaptım ve ağız tadıyla yedik. Bir kaç gün sonra biktileri sularken Maydanozda siyah böcekleri farkettim, Önce bir kaç tane idi, şimdi her 10 daldan bir tanesinde bir sürü bu siyah böceklerden var. (Bir uzman bunlar bit diyene kadar böcek olarak adlandıracağım) Mine Hanımın Tarifini hazırladım. Umarım etkili olurlar...

Tarifte belirttiği gibi 2 Kaşık :) Arapsabunu (ilk başta sabun gibi bir kimyasalı kullanmak istememiştim, sonra arapsabunu hakkında bilgi alınca bitkisel bir sabun olduğunu öğrendim ve hiç düşünmeden tarifi hazırladım) 1 Lt su koyduğum tasta erittim (biraz zor eridi suyu biraz ılık yaparsanız daha kolay eriyecektir.) 2 Kaşık Sıvıyağ ilave ettim ve 3 diş sarmısağı dilimleyip, bir bez parçası yardımıyla kese yaparak karışımın içine attım ( sarmısak pozasını direk karışıma atınp süzmek yerine bu şekilde yaptım) Karışımı akşam hazırladığım için tasın ağzını sera ile kapladım. Sabah tüm bitkilerimin bir yaprapında bu solüsyonu deneyeceğim. Ne kadar sıklıkta yapacağımı bilemediğim için, seyreltme yapmayı planlıyorum, 200 ml karışımı 1 lt su ile karıştırıp sisleme şeklinde yaprakların yüzeylerine uygulayacağım. Maydanozlarımda bariz şeklide görüldükleri için saksının bir kısmında böceklerin üstlerine direk uygulayıp sonucu bekleyeceğim. Bu sabah Rokalarda da delikler oluşmaya başladı. Oda kurttan olabilirmiş, acaba rokayada bu uygulamayı yapsam mı ?

Birde bence bu kısım çok önemli. biber ve domateslerimde bir sorun yok. Acaba önleyici olarak onlarada uygulasam mı ? Sorun olan bitkilere haftada bir sorun olmayanlara ise 15 günde bir bu uygulamayı yapmayı planlıyorum, Bir hatam varsa lütfen düzeltin. Şimdiden teşekkür ederim. Sonraki mesajlarımda umarım, meyve ve sebzelerin hasat öncesi ve sonrası fotoğraflarını eklerim... Görüşmek üzere...

idris63
29-05-2013, 11:57
Domateslereini belki Danaburnu da kesmiş olabilir

idris63
29-05-2013, 12:22
Danaburnu dadanmış olmasın ?Domatesleri kesmeyi çok sever

Cymbelina
29-05-2013, 19:27
Sayın muratcelen, ev yapımı ilacın aşamalarını fotoğraflamışsınız ne güzel:) Hazırladığınız karışımı sulandıracağınızı yazmışsınız ama Mine hanımın verdiği tariflerde ayrıca bir sulandırmaya gerek yoktu diye hatırlıyorum. İlk sayfalarda verilen tarifleri ölçüleri ile görmüşsünüzdür zaten. İsterseniz diğer mesajlara da bir bakın veya bu tarifi uygulamış arkadaşlara bir danışın.

muratcelen
30-05-2013, 12:19
Sulandırmamak en iyisi olacaktır sanırım. Maydonozlarımdan sonra rotalarda bulaştılar. Maydonozlardaki siyah rokalardaki sarı renkli bitler. Önümüzdeki hafta acı biberi ilacı deneyeceğim. Bakalım ne sonuç alacağım. Teşekkürler Cymbelina.

Sonul
30-05-2013, 14:31
Selahattin Yılmaz Hocam,
Eskiden bahçemizdeki ağaçlara kireç sürerdik. Bir faydası olup olmadığını bilmiyordum. Acaba bahçemdeki ağaçlarıma yine kireç sürsem bir yararı var mı? yok mu? Bunu en iyi bilen Selahattin Hocamdır diye düşündüm. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

coskun_Celik_
31-05-2013, 09:46
Arkadaşlar dometes ve biberlerimini üzerinde sürekli örümcek ağı buluyorum ne yapmalıyım ama ortada örümcek te yok!

Cymbelina
31-05-2013, 09:51
Kırmızı örümcek denen zararlı varsa görmeniz çok zor, çok minik olduklarından zor görülebiliyor. Yaprak altlarına da bakın. Kırmızı örümcek yazarak arama yaptırınca çıkan konu başlıklarına ve bu başlıktaki ilaç tariflerine bakabilirsiniz.

Selahattin Yılmaz
31-05-2013, 10:03
Selahattin Yılmaz Hocam,
Eskiden bahçemizdeki ağaçlara kireç sürerdik. Bir faydası olup olmadığını bilmiyordum. Acaba bahçemdeki ağaçlarıma yine kireç sürsem bir yararı var mı? yok mu? Bunu en iyi bilen Selahattin Hocamdır diye düşündüm. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Sevgili Sonul, Kireçle boyama gövdede yuvalanan zararlılar için etkili, yoğun kireç içerdiğinden hastalık muhtemelende mantar barındırmaz herşeyden önde en önemli özelliği görsellik sağlaması. Ancak kalın bir tabaka halinde kireç sürmemeniz gerekir zira nefes alan gözenekler tıkanacağından bitkiyi sıkıntıya sokarsınız. Genelde yüzde yüz bir koruyucu etkisi yoktur zira bitkinin taamını kireçleyemeyeceğinizden kireçsiz kısımlar zararlı etkisine maruz kalabileceğinden sadece gövdede yuvalanan zararlılar için etkilidir yüzde yüz bir etkiden bahsedilemez. Bunun dışında güzel görsellerde hoşunuza gidiyorsa gönül rahatlığıyla uygulama yapabilirsiniz.

Gecky
02-06-2013, 09:29
afitler ve genelde tüm
sokucu emiciler ile ısırıcı çiğneyiciler için kaçırıcı,
engelleyici ve yok edici tarifler

Tarif 1
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir,
tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.

Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve
serinde saklayın.

138767
Tespih ağacı

Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler
organik tarımda kullanılmaktadır.

Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.


Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak
solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta
denemeyi unutmayın

Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı
örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir
üründür.

Tarif 4
500 gr çalı mine
(lantana camara) (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3000)yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür,
afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.

Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ
koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size
kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi
var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar,
püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış
olursunuz.

Tarif 6
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve
blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı
sabun katın, çalkayın , püskürtün.

Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını
doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp
pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün
kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Tarif 8

Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını
doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün
kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama
yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara
sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız
bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için
harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz

Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu
riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan
gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik
virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve
tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.

Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de
buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara
zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun
uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan
riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye
toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.



138768
Beyaz sinek

138771
Yaprak biti

138770
Sümüklü böcek

138769
Salyangoz

***

coskun_Celik_
04-06-2013, 08:47
Bitkilerim deki problemler aşağıdaki resimde göründüğü gibidir! Salatalık , biber ve maydanoz. Lakin biberler'imin yaprakların da sürekli delikler görüyorum kenarlarında ortalarından bir şey kemiriyor ama çözemedim. Şimdiden teşekkür ederim.

zakharion
17-06-2013, 21:57
sadece arap sabunu ve acı biberli su ile yeşil yaprak biti imha oldu, biberlerimi kurtardım, tek sefer uyguladım, ikinci hafta uygulama için hem vaktim yoktu ve aklıma gelmemişti, 10 gündür biberler tertemiz, teşekkürler,

eceyıldız
17-06-2013, 22:28
benim sorunuma da bir çözümü olan varmı acaba. bitkilerde hastalık ve zararlılar bölümüne yazdım cevap veren olmadı inşallah burada yardım eden olur...
1: benim bodur karanfillerimin yaprakları beyazlaşıyor **** üzeri beyaz kül gibi birşeyle kaplanıyor bu hem karanfili zayıflatıyor canlılığı kayboluyor ve çiçeklerini öldürüyor. aynı karanfillerin kardeşleri çok sağlıklı yemyeşil ve capcanlı. şimdi bu 3 karanfilimi nasıl iyileştirebilirim
2: şeker begonyamın yaprakları yine beyaz un gibi kaplanmış durumda gelişmesini engelliyor. diyerlerinde bir sorun yok. bu begonyamı nasıl kurtaracağım bu undan. hem karanfillerime hemde şeker begonyama dadanan bu esrarengiz zararlı nedir bilen arkadaşlar cevap bekliyorum... teşekkürler...

eceyıldız
18-06-2013, 09:23
sayın Mine Pakkaner; yazdıklarıma ek fotoğrafla da durumu görmeniz için cevap bekliyorum lütfen...
unlu begonya ve sağlıklı begonya

eceyıldız
18-06-2013, 09:27
işte durumları böyle görüldüğü gibi tomurcuklar kurumuş ayrıca bu gün minin minik siyah noktalar oluşmuş. çok üzülüyorum tutturana kadar canım çıktı bu karanfilleri şimdide hastalandılar ne talihsizlik değilmi

verdoque
18-06-2013, 14:29
Ece Hanım merhaba,

Bitkilerinize külleme var. Mantari bir hastalık, ilacı kükürttür. Konunun ilk sayfalarında nasıl uygulayacağınızı bulabilirsiniz. Tedavisi zor bir hastalık umarım başarılı olursunuz.

benim sorunuma da bir çözümü olan varmı acaba. bitkilerde hastalık ve zararlılar bölümüne yazdım cevap veren olmadı inşallah burada yardım eden olur...
1: benim bodur karanfillerimin yaprakları beyazlaşıyor **** üzeri beyaz kül gibi birşeyle kaplanıyor bu hem karanfili zayıflatıyor canlılığı kayboluyor ve çiçeklerini öldürüyor. aynı karanfillerin kardeşleri çok sağlıklı yemyeşil ve capcanlı. şimdi bu 3 karanfilimi nasıl iyileştirebilirim
2: şeker begonyamın yaprakları yine beyaz un gibi kaplanmış durumda gelişmesini engelliyor. diyerlerinde bir sorun yok. bu begonyamı nasıl kurtaracağım bu undan. hem karanfillerime hemde şeker begonyama dadanan bu esrarengiz zararlı nedir bilen arkadaşlar cevap bekliyorum... teşekkürler...

eceyıldız
18-06-2013, 16:24
Ece Hanım merhaba,

Bitkilerinize külleme var. Mantari bir hastalık, ilacı kükürttür. Konunun ilk sayfalarında nasıl uygulayacağınızı bulabilirsiniz. Tedavisi zor bir hastalık umarım başarılı olursunuz.

teşekkür ederim bu kükürtü nereden bulabilirim acaba

eceyıldız
18-06-2013, 18:46
kükürtü nasıl uygulayacağım araştırdım hiçbir yerde yazmıyor sadece kükürt uygulayın deniyor...suda eritip püstürtecekmiyim toprağamı koyacağım bilen varsa cevap versin lütfen...

goddik_2010
20-06-2013, 15:16
yaprak bitlerine en iyi çözüm sarımsak ve sirke sarımsağı ezin (2tane) suyunu çıkarın 2,5 litrelik suyun içine atın ve biberlere ya akşam serinliğinde **** sabah serinliğinde sıkın kurtulacaksınız.sadece sirkeyi sulandırarak ta yapabilirisniz ama sarımsak daha etkili kolay gelsin.

eceyıldız
21-06-2013, 09:40
kükürtü nasıl uygulayacağım araştırdım hiçbir yerde yazmıyor sadece kükürt uygulayın deniyor...suda eritip püstürtecekmiyim toprağamı koyacağım bilen varsa cevap versin lütfen...

soruma cevap verecek kimse yok galiba...:confused:

mandalinleerik
21-06-2013, 10:15
soruma cevap verecek kimse yok galiba...:confused:

Konunun ilk sayfasında kükürtün nasıl uygulanacağı belirtiliyor. Sn eceyıldız da belirtmiş bunu. Sanırım atladınız.

eceyıldız
21-06-2013, 11:17
hayır yok konuyu baştan sona kadar okudum bir yerde sadece suda eritileceği yazıyor uygulaması ile bir bilgi bulamadım netten araştırdım bir yerde çiçeyi ıslatıp kükürtü naylon çorap **** tülbentin içine koyup puf puf yapın denmiş yani serpin demek istemiş sanırım. çiçeklerim gittikçe kötü oluyor onları söküp yenilerini ekeceğim, yoksa diyer çiçeklerime sıçrarsa daha çok üzüleceğim

eceyıldız
21-06-2013, 11:23
külleme için bir yöntem daha yazılmış nette gördüğüm yazıda o da; 4 litre suya 2 avuç arap sabunu 30gr karbonat 2 yemek kaşığı sirke iyice karıştırıp çiçeyi yıkayın demiş ne derece faydalı olur bilmiyorum. yeşil yaprak bitleri (süs biberlerim ve aslanağzı çiçeyim onların istilasına uğramış)için arap sabunu almak istedim toz yok sıvı ve krem var aynı işi görürmü onuda bilmiyorum. öyle çaresiz bekliyorum

mandalinleerik
21-06-2013, 11:26
Toz arapsabunu ben duymadım jel olanından kullanabilirsiniz. Siz karşımı yapın bir çiçekte deneyin bence.

eceyıldız
21-06-2013, 13:47
Toz arapsabunu ben duymadım jel olanından kullanabilirsiniz. Siz karşımı yapın bir çiçekte deneyin bence.

yani bu çiçekler her şekilde ölecek denemekte fayda var deneyeceğim. kaybedeceğim birşey değil mi. gelişmeleri yazarım artık...

mandalinleerik
21-06-2013, 13:52
Kaç saksı çiçek var 4lt su çok değil mi?

OSMAN45
21-06-2013, 14:03
külleme için bir yöntem bilmiyorum. öyle çaresiz bekliyorum

Ben dahil çoğumuz bilmiyorduk ece hanım. Buradan öğrendik. Bu nedenle Mine Pakkaner hanıma bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Küçük bebeğiniz olduğu için fazla zaman ayıramıyorsunuz sanıyorum. Bu başlığın 6,9 ve18 inci topiklerinde Mine hanım sizin sorununuza çok güzel çare yazmış. Ben tekrar etmiyeyim. Çiçekçi veya zirai ilaç satıcılarına "Suda eriyen kükürt" diye sorun..

Benim nacizane tavsiyelerime gelince. Hasta olan bu çiçeklerinizi karantinaya alın. Yani diğer çiçeklerinizden hemen uzaklaştırın. Onlarda kullandığınız alet edevatlarınızı diğer çiçeklerde kullanmayın. Elinize eldiven takarak taşıyın ve işlenin. O eldiveni diğer çiçeklerinizde kullanmayın. Kadifeyi belki Mine hanımın yazdığı şekilde tedavi edebilirsiniz ama diğeri sanıyorum kaybedilmiş. Daha önce yazdıkları gibi bu hastalığın iyileşmesi zor.

Her şey gönlünüzce olsun.

OSMAN45
21-06-2013, 14:20
Ece hanım unuttuğum bir şey daha var. Bu hasta çiçekleri bebeğinizden çok uzaklara koyun.

eceyıldız
21-06-2013, 16:04
Ece hanım unuttuğum bir şey daha var. Bu hasta çiçekleri bebeğinizden çok uzaklara koyun.

çiçekler balkonda şimdilik eceyıldız onlara ulaşmaz teşekkürler. bu gün şu arap sabunlu karışımı denedim bakalım olmazsa tek çare imha edip yenilerini ekmek. kükürt bulamıyorum çünkü. önemli olan diğerlerini korumak şimdilik bunun için uğraşıyorum. ilginiz için teşekkürler...

eceyıldız
21-06-2013, 16:07
Kaç saksı çiçek var 4lt su çok değil mi?

verilen ölçüyü 1 litre suya göre ayarladım. ve karanfillerle begonyaları yıkadım bakalım ne olacak.
yani 1 lt den az su 2 kaşık sirke 5gr karbonat 2 kaşık arap sabununu karıştırdım ve hasta çiçekleri yıkadım. ölmezlerse haftaya tekrar yıkarım.sonucuda buraya yazarım.
3 karanfil 2 şeker begonya var bu arada az değil ki karanfilleri zor tutturdum onun için üzülüyorum...

mandalinleerik
21-06-2013, 16:11
verilen ölçüyü 1 litre suya göre ayarladım. ve karanfillerle begonyaları yıkadım bakalım ne olacak.
yani 1 lt den az su 2 kaşık sirke 5gr karbonat 2 kaşık arap sabununu karıştırdım ve hasta çiçekleri yıkadım. ölmezlerse haftaya tekrar yıkarım.sonucuda buraya yazarım.
3 karanfil 2 şeker begonya var bu arada az değil ki karanfilleri zor tutturdum onun için üzülüyorum...

Bildiğim kadarıyla başka karışımlar da var konu başlığında. Elinizde olan malzemelerle bir karışım da yapabilirsiniz.

eceyıldız
21-06-2013, 16:48
1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu

İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.

1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.

Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.

1 ölçü kaç gr veya litreye mukabil acaba. ya da ölçüyü biz mi ayarlayacağız 1 bardak yağsız süt ve 9 bardar su gibi. süt püskürtmek çok kolay bunu her hafta uygularım yeter ki çiçeklerim ve biberlerim sağlıklı olsun.

mik
28-06-2013, 19:35
Merhaba, dün bir başlık açıp yardım istemiştim, beni buraya yönlendirdiler ama burada da çok çeşitli şeyler var ve ben bonsai'mdeki hastalığı teşhis edemiyorum. O yüzden derdimi buraya da yazayım dedim. Durumu daha başlangıç aşamasında görünüyor ama kötüleşmeden bir şeyler yapmak istiyorum. Yaprakların çoğunda siyah benekler belirmeye başladı, ayrıca bazıları da bir gecede sararmış. Küllenme değil sanıyorum kara leke hastalığı olmalı.
Ayrıca sanıyorum bağımsız olarak toprakta iğne ucu kadar minicik beyaz böcekler var, yapraklarda değiller(en azından şimdilik) suladığımda ortaya çıktılar. Un biti mi bilmiyorum ama henüz bitkinin hiçbir yerinde un gibi görünen o kalıntılardan yok(iki gün oldu alalı zaten)
Şimdi ben kükürt karanfil zeytinyağı arapsabunu sarımsak vesaireden hangi birini kullanmalıyım? :( Sizleri tekrara düşürüyorsam kusura bakmayın gerçekten kafam karıştı:(

tds
30-06-2013, 10:50
verilen ölçüyü 1 litre suya göre ayarladım. ve karanfillerle begonyaları yıkadım bakalım ne olacak.
yani 1 lt den az su 2 kaşık sirke 5gr karbonat 2 kaşık arap sabununu karıştırdım ve hasta çiçekleri yıkadım. ölmezlerse haftaya tekrar yıkarım.sonucuda buraya yazarım.
3 karanfil 2 şeker begonya var bu arada az değil ki karanfilleri zor tutturdum onun için üzülüyorum...

bu tarif begonyanın hangi hastalığı için acaba?

şeker begonyam var ve bir haftadır üstünde uçan beyaz sinekler görüyorum
yaprağa dokununca o kadar hızlı uçuyorlar ki sinek mi bit mi bilemedim
çiçeğim büyümeyi kesti, çiçek de açmıyor yaprakları da büyümüyor
bunun için nasıl bir ilaç yapabilirim evde
yardımcı olur musunuz

eceyıldız
30-06-2013, 13:19
bu tarif begonyanın hangi hastalığı için acaba?

şeker begonyam var ve bir haftadır üstünde uçan beyaz sinekler görüyorum
yaprağa dokununca o kadar hızlı uçuyorlar ki sinek mi bit mi bilemedim
çiçeğim büyümeyi kesti, çiçek de açmıyor yaprakları da büyümüyor
bunun için nasıl bir ilaç yapabilirim evde
yardımcı olur musunuz

bu tarif külleme hastalığı için konuyu baştan okursanız derdinize çare var. evde yapabileceğiniz bir ilaçta var ben okumuştum ama tam olarak nerde şimdi hatırlamıyorum ama ev yapımı ilaçlar başlığı altında olduğundan eminim...

tds
01-07-2013, 14:16
bu tarif külleme hastalığı için konuyu baştan okursanız derdinize çare var. evde yapabileceğiniz bir ilaçta var ben okumuştum ama tam olarak nerde şimdi hatırlamıyorum ama ev yapımı ilaçlar başlığı altında olduğundan eminim...

tesekkür ederim

iocaktan
02-07-2013, 21:47
cotoneaster' imdeki yeşil yaprak biti sebebiyle arapsabunu ve çiçekyağından oluşan tarifi kullandım. ilk başta sorun yok gibiydi. bitler iki gün içinde önemli ölçüde yok olmuşlardı. Ama bir süre sonra yapraklar teker teker dökülmeye başladılar. yeşildiler ama döküldüler. arkadan yeni yapraklar çıkıyor diye sevinirken bir anda resimde görünen hale geldi. yaşıyor mu yaşamıyor mu emin değilim ama hala sulamaya devam ediyorum canlanır diye.

acaba şu durumda yapılacak birşey varmı sizce?

KangalSever
05-07-2013, 12:37
Merhaba arkadaşlar foruma yeni katıldım.

Memlekette 20 tane meyve ağacımız var ancak dedem vefat edince pek ilgilenemedik. Bu sene de özellikle erik ağaçlarında aşırı derecede yaprak biti denilen küçük böceklerden var.

Geçen günlerde organik tarımla ilgili bir program izlerken çiftlik sahibi ilaçlamada elma sirkesi kullandığını söyledi. Organik tarım meraklısı olduğum için aklıma fazlasıyla yattı. Acaba deneyenler var mı?

Bizim köydekiler de ısırgan otunu 15 gün suda bekletip o suyu ilaç olarak kullanıyorlarmış. Ağaçlarda değil de sebzelerde kullanmışlar.

Ayrıca uğurböceği de bu bitleri yiyormuş. Daha önce uğurböceği üretmiştim ama bitle beslendiklerini bilmiyordum.

Ladybird / Ladybug devouring aphids - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=zaDTlVwKgck)

antihistaminik
10-07-2013, 21:35
saksıdaki domateslerde yaprak delinmeleri gözlemliyor fakat çıplak gözle herhangi bir zararlı goremiyordum...
bugün dikkatle ve büyütecle baktigimda çok küçük tırtıllar oldugunu tespit ettim ve fotografladım. 3-4 mm boyundalar.

2 yaprağı koparıp iki tanesinin üzerine sıvı sabun-aycicek yağı-su karışımı döktüm (çay kaşığıyla) ve 3-4 saniye icinde hareketsiz kaldıklarını öldüklerini gözlemledim.. (resim 4).

424895
424896



bu zararlı nedir?
sıvı sabun-yağ-su karışımı bu arkadaşlara püskürtme yöntemiyle de etkili olur mu?
çünkü yaprakları tek tek bu kadar yoğun ıslatabilecek miyim emin değilim..

eylülbelde
10-07-2013, 23:04
Aynı arkadaşlar benim domateslere de misafir olmuştu. Bahsettiğin karışımdan püskürttüm. 3-4 gündür bir problem yok gibi. Sanırım işe yarıyor.

antihistaminik
10-07-2013, 23:30
o zaman sahur menüsü belli oldu arkadaşların..

hira
15-07-2013, 18:59
SN. Mine pakkaner, gül pası hastalığı için evde yapabileceğim birşey varmı? pas olduğundan da emin değilim,yeşil yaprakların alt kısımlarında turunculaşma var, pas hastalığı bu mudur? teşekkürler.

aksamsefasi
26-07-2013, 10:09
merhaba;
1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

bu formülü üç defa kullandım,üçüncü seferinde bütün sarmaşıklarımın yaprakları kurudu döküldü. bunun kullanım sıklıgı ne kadar olmalıdır ve kullanım sonrası yapmamız gerekn başka bişey varmıdır acaba?

jojoba
30-08-2013, 16:11
küpe çiçeğimin yapraklarının altında beyaz böcekler oluşmuş o kadar küçükler ki böcek mi ondan bile emln değilim. hangi tarifi uygulamalıyım?

tranquila
04-12-2013, 22:28
Orkidelerimin bazılarında kök çürüklüğü var. Hem onlarda kullanmak için, hem de elimdeki kaktüs ve lithops tohumlarını (kendi imalatım değil, satın aldım) ekerken kullanmak için captan fungisit arıyordum. Kocaman paketlerde satıldığı için almak istemedim. Bir paketi ömür boyu da kullansam bitiremem ne de olsa...

Derken bu başlığı buldum. Ama emin olamadım. Orkideler biraz nazlı bitkiler malum. Bu "1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası, 1 çay kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ" karışımını kullanmam uygun olabilir mi? Ve tohumdan kaktüs ve lithops üretirken de koruma amaçlı bunlardan faydalanabilir miyim?

Cevabı heyecanla bekliyorum :)

Narinkhn
06-12-2013, 10:25
Sizce bu yaprak bitimi?küçük beyaz lekeler üzerine siyah minik noktalar var.Elle kazınınca yapraktan alınabiliyor.

Narinkhn
08-12-2013, 21:42
Bir bilen varmı?Arapsabunlu karışımı uygulayacağım yarın.Bilemedim nedir bu....

orman kedisi
26-12-2013, 10:38
benim derdim, saksı topraklarında oluşan ve tüm evi saran, sirke sineğine benzeyen böcekler. üstüne titrediğim papaya fidanım da öldü; nedeni bu mudur bilemiyorum. atadan kalma usul, çiçeklerimin diplerine, çay tortusu ve dökülen yapraklarını koyuyordum; yanlış mı yapıyordum bilmiyorum. anneannem hep böyle yapardı. neşeli kaktüsüm ve kamkatım da keyifsiz görünüyorlar gözüme. kamkatımın dallanma girişimleri kuruyarak sonuçsuz kalmaya başladı. oysa önceden bu olmazdı. Kış şartlarında evi bütün gün havalandıramadığımdan mı, yoksa o böceklerden mi, yahut marketlerden aldığım çiçek topraklarından mı bilemiyorum. bana da yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

ents
14-01-2014, 12:54
5 numaralı tarif pamuklu bite karşı birebir (Arap sabunu,sarımsak,zeytin yağı,). Hem de doğal olduğundan bitkiye zarar vermiyor. Ama bir kere yetmiyor. Aralıklarla en az iki üç kere yapmak gerekiyor.

sardunyadervis
23-01-2014, 22:28
benim derdim, saksı topraklarında oluşan ve tüm evi saran, sirke sineğine benzeyen böcekler. üstüne titrediğim papaya fidanım da öldü; nedeni bu mudur bilemiyorum. atadan kalma usul, çiçeklerimin diplerine, çay tortusu ve dökülen yapraklarını koyuyordum; yanlış mı yapıyordum bilmiyorum. anneannem hep böyle yapardı. neşeli kaktüsüm ve kamkatım da keyifsiz görünüyorlar gözüme. kamkatımın dallanma girişimleri kuruyarak sonuçsuz kalmaya başladı. oysa önceden bu olmazdı. Kış şartlarında evi bütün gün havalandıramadığımdan mı, yoksa o böceklerden mi, yahut marketlerden aldığım çiçek topraklarından mı bilemiyorum. bana da yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

O çay postaları ve eski yapraklar çürüme yapıp başka hastalıklarda yapar onları temizleyin ve ölen yaprakları uzaklaştırın ve o odada bildigimiz sinek ilaçları ile uzaktan bitkilere direkt değil havaya doğru ilaçlaraanız azalırlar

sardunyadervis
23-01-2014, 22:58
kükürtü nasıl uygulayacağım araştırdım hiçbir yerde yazmıyor sadece kükürt uygulayın deniyor...suda eritip püstürtecekmiyim toprağamı koyacağım bilen varsa cevap versin lütfen...

http://www.agaclar.net/forum/669349-post50.htm burada var bir sulandırılan var birde toz seklinde toz olanı putta Eker gibi serpin

sardunyadervis
31-01-2014, 21:37
Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak): Yaprak lekesi, mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bir karışımdır. Uygulamada üç yemek kaşığı elma sirkesi 4 litre suyla karıştırılarak kullanılabilir. Seralarda uygulama öğle öncesi saatlerde yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

Sinaan
04-05-2014, 18:04
Arap sabunlu olan tarifi limonuma uyguladım fakat http://www.agaclar.net/forum/1278956-post162.htm linkteki sorun ortaya çıktı neyi yanlış yaptım acaba?

feyzon
06-05-2014, 11:38
Sizce bu yaprak bitimi?küçük beyaz lekeler üzerine siyah minik noktalar var.Elle kazınınca yapraktan alınabiliyor.

Büyük bir ihtimalle kabuklu yaprak bitleri. Mücadele çok zor oluyor. Bitkiye yapıştıkları için çok iyi ilaçlamak gerekiyor.

Crocus-Crocus
10-05-2014, 21:25
Bütün çiçeklerimin (sardunya. kauçuk, benjamin, difenbahya)saksılarında toprağın içinde beyaz böcekler var. Zavallı çiçeklerim neden büyümüyor diye üzülüyordum. Bunlar unlu böcek mi, yoksa unlu böcek bitkinin toprak üstü kısmında mı olur? Hangi ilacı kullanmalıyım?

mst
20-05-2014, 23:14
Sadece %10 luk arap sabunu bile oldukça etkin. Yarım litrelik bir fısfıs kabına 50 gram arap sabunu koyup erittim, ertesi gün güllerimin yapraklarına (altlarına) sıktım. Bunu iki gün üst üste yaptım. Üçüncü gün yaprak bitlerinin hepsi simsiyah olmuştu, yani dünyalarını değiştirdiler. Arap sabunu tek başına bile kesin etkili.
Isırgan otunu, toplanması zor olduğu için bugüne kadar deneyemedim, ama planımda var. Bizzat deneyenlerden dinledim. Isırgan yapraklarını, tohuma kaçtıkları zaman toplayıp, suda bekletip kullanıyorlarmış, "ne bit kalıyor ne ballık" diyorlar. Alkol katılınca daha da etkin olduğunu söylüyorlar, bilmiyorum. Ama suda uzun süre (aylarca) bekletiyorlarmış. Maalesef, nedenleriyle birlikte tam bir tarif almak mümkün olmadı, anlatamıyorlar ya da sorularıma cevap veremiyorlar. Özetle:
** Isırganın sadece yaprakları mı toplanmalı?
** Ne zaman toplanmalı?
** Hangi miktarda, ne kadar suda bekletilmeli?
** Bekletme süresi ne kadar olmalı?
** Elde edilen "ısırgan özütü" nün kullanma sıklığı ve kullanım oranı nedir?
** Bu özütün dayanma süresi nedir?
** Büyük (7 metre) bir badem ağacına bu ekstreden ne kadar kullanılmalı? Beş litre? On litre?
** Artan posa ne yapılmalı, örneğin gübre olarak kullanılabilir mi?
** Posa çıplak elle tutulduğunda dikenler ele batmaya devam eder mi? Yoksa ölmüş mü olurlar?
** Isırgan toplanmasında kullanılan eldivenler üzerinde ısırgan dikenleri kalır mı? Bu eldivenler, kalan dikenler ele batacağı için kullanılmaz hale mi geliyor?

Bilen arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.
Ayrıca, gerek arap sabunu ve gerekse diğer ilaçların kullanımı konusunda bir tereddüdümü de arzedeyim. Yaprak biti nam canlılar genellikle yaprak altlarına sığınıyorlar. İlacın etkili olması için sizin de tek tek yaprak altlarına erişmeniz gerekiyor. Dolayısıyla, gül ve benzeri ve de sayıca az olan bitkilerde kullanılması görece kolay olsa da, büyük bahçelerde ve meyve ağaçları gibi büyük bitkilerde her yaprağın altına erişmek nasıl mümkün olabilir?
Ayrıca, bu ilaçlar bit yumurtalarına etkili değil. Ölen bitlerin yerine kısa süre sonra yenileri geliyor, devamlı takip edip ilaç fısfısını elinizden düşürmeyeceksiniz.Bütün bu nedenlerle, sistemik ilaç kullanma gereği ortaya çıkmıyor mu? Bu sorunla nasıl başa çıkılabilir? Domates-biber-badem-şeftali gibi ağaçlara arap sabunu atılabilir mi? Meyveler üzerinde kalacak sabun artıkları yıkanınca çıkar mı? Meyve tadında değişiklik olur mu?

TCM
21-05-2014, 08:27
Tüylü yapraklara atılmaz denmiş en başta ancak tüylü yapraklara zarar veren arap sabunu mu yoksa sıvı yağ mı bilmiyorum. Domates, salatalık tüylü yapraklardan olmalı.

sancezzz
25-05-2014, 16:33
benim sorum biber fidesin de oluşan kırmızı bit gibi olan böcekler kükürt yazıyor bildiğimiz kükürt sabunu mu acaba? yoksa tozu mu?

Sergüzen
25-05-2014, 21:20
Arap sabunu bazı bitkilerinizi de öldürebilir. Sonra üzülürsünüz. Önce bitkinin bir yaprağında ön deneme yapmakta yarar var. 100gr/litre arap sabunu çok fazla bir konsantrasyon. Normali
20gr/l, yani bir yemek kaşığı bir litre su için.

TCM
26-05-2014, 00:07
Geçen hafta domateslerdeki siyah böceklere oksijenli su, elma sirkesi karışımını sulandırarak atmıştım. Bu hafta gittiğimde sineklerden eser yoktu. Üzerinde gördüklerim ise ölmüş ve yapışmışlar.

balkonbahce
02-06-2014, 13:10
Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.


Bu tarifi ne sıklıkta uygulamak gerekiyor?

pria
03-06-2014, 20:22
Derli toplu bilgi için güzel bir kaynak:

http://www.organikoop.com/bitki-koruma-bitki-ozutleri-tablosu

ihsnmr
10-11-2014, 01:48
Merhaba limonumda küçük küçük kahverengi böcekler oluştu. Ayrıca yapraklarda sire tarzı islakliklar var. Nasıl bir formul uygulamaliyim. Yardımlarınızı için teşekkür ederim.

saisha
14-02-2015, 18:07
şu yeşil yaprak bitleri benim şakayık'ıma dadanmışlar. bu sabah farkettim forumda araştırdım, Mine hanımın arap sabunlu tarifini gördüm ama arap sabununu bugün alamadığım için, böcekleri kaçırıyor diye 1 diş sarımsak soyup elimle küçük parçalara ayırıp toprağın üstüne yerleştirdim. ondan evvel de peçete ile çiçeğin sapından başlayıp yarprağa doğru böcekleri toplayıp katlettim. ilacı yapana kadar inşallah biraz olsun rahat bırakırlar çiçeğimi.

belma07
18-04-2015, 12:23
Şarmaşık gülüm,gardenyam ve küpe çiçeğim var. Üçü de bol tomurcuklu ve çok sağlıklı görünüyorlar fakat böceklenmeye karşı hassas olduklarını duydum.Onlara bir şey olmasını istemiyorum.Aspirin ve ısırganı öneriyorlar bunları önerirmisiniz, önerilerinizi bekliyorum teşekkürler

mraccent
01-05-2015, 10:15
Arkadaşlar sabahleyin bodur gülüm de bit gibi birşey farkettim.ve tariflerde olan sıvı arapsabunlu sadece sulu yöntemi sprey ettim. Ancak yapraklar ve goncalar köpüklü kaldı.sıkıntı olur mu,normal bir uygulamamıydı? Teşk.

Vicia Ervilia
17-05-2015, 00:50
Merhaba... Forumdan araştırdığım kadarıyla benim camımın önünde yaşatmaya çabaladığım gülümde kırmızı örümcek var. Sayıca çoklar, sadece yapraklarında değil özellikle çiçeğin üstünde de oluyorlar. Çiçekleri hep ağ kaplıyor. O kadar da güzel açıyorlar ki... Doğru yapmadığımı sonradan anladım, ancak çiçeklerini kestim. Yapraklarını da temizledim sarardıkları için. Suan açmak üzere bir tomurcuk var. Fotoğrafını gündüz gözüyle ekleyeceğim. Emin olamadım, o kadar araştırdım ki, ağ mı var yürüyorlar mı, bit mi örümcek mi... Günlerdir üzüntüden perişan oldum. Yanında birkaç tür çiçeğim daha var. Onlara bulaşır mı? Uyuduğum oda olduğu için acaba beni etkiler mi? Hiçbir fikrim yok. Aslında asıl sormak istediğim kükürtü arap sabununu taze lavantayı ya da kimyasal olan olmayan bu tarz ilaçları ben nereden alabilirim Ankara'da? İnternette arattığımda sadece ilaç isimleri çıkıyor. Satın alabilecek bir yer bulamadım. Yardımcı olur musunuz? Gülümün yanındaki diğer çiçeklerim; Aloe vera, kaktüs, yabani begonya, yıldız çiçeği, sardunya. İnşallah onlara bişy olmaz :(

mraccent
19-05-2015, 21:51
Merhaba arkadaşlar
Biber. Fidelerimi bitler sarmış.daha önce gulumde olan bitleri arapsbunlu suyla kaçırdım. Nu biberlerede sıktın. Ancak arapsabunlu su bibere zamanla nüfus ederse ,bize ne kadar zararlıdır. Bitle mücadelede başka formul mu uygulasam .yardımız gerekmektedir.
Teşk.

Baykoca
20-05-2015, 10:12
Merhaba... Forumdan araştırdığım kadarıyla benim camımın önünde yaşatmaya çabaladığım gülümde kırmızı örümcek var. Sayıca çoklar, sadece yapraklarında değil özellikle çiçeğin üstünde de oluyorlar. Çiçekleri hep ağ kaplıyor. O kadar da güzel açıyorlar ki... Doğru yapmadığımı sonradan anladım, ancak çiçeklerini kestim. Yapraklarını da temizledim sarardıkları için. Suan açmak üzere bir tomurcuk var. Fotoğrafını gündüz gözüyle ekleyeceğim. Emin olamadım, o kadar araştırdım ki, ağ mı var yürüyorlar mı, bit mi örümcek mi... Günlerdir üzüntüden perişan oldum. Yanında birkaç tür çiçeğim daha var. Onlara bulaşır mı? Uyuduğum oda olduğu için acaba beni etkiler mi? Hiçbir fikrim yok. Aslında asıl sormak istediğim kükürtü arap sabununu taze lavantayı ya da kimyasal olan olmayan bu tarz ilaçları ben nereden alabilirim Ankara'da? İnternette arattığımda sadece ilaç isimleri çıkıyor. Satın alabilecek bir yer bulamadım. Yardımcı olur musunuz? Gülümün yanındaki diğer çiçeklerim; Aloe vera, kaktüs, yabani begonya, yıldız çiçeği, sardunya. İnşallah onlara bişy olmaz :(

Merhaba öncelikle sıvı kükürt(ticari ismi thiovit benzeri) veya toz kükürt işinizi görür.Bu tür ürünleri tarım ilaçları satan yerlerde kolaylıkla bulabilirsiniz,kolay gelsin.

Vicia Ervilia
20-05-2015, 22:42
Kırmızı örümcek ve diğerleri için seradan eter'le başlayan adını hatırlayamadığım bişy aldım. Bir küçük şişeye bir kapak bundan bir kapak başka birşey koydu.5 litre suyla karıştırdım. Önce duş aldırdım ardından 3 gün gölgede bundan sıktım. şuanda 1 haftadır sorunum yok. İsteyenlere ayrıntılı olarak ilacın adını öğrenirim.

GothiCat
21-05-2015, 00:13
Başka bir sitede ev yapımı ilaç tarifleri bulmuştum.Malzemelerin bazıları;sabun,limon,acı biber,sarmısak,tuz,zencefil,tütün,sıvı yağ,karabiber idi (aklımda kalanları bu kadar!)...Hint Karanfili üzerinde denedim.Siyah siyah olmuştu heryeri bitkinin,böceklenme vardı (tam olarak hangisidir bilemiyorum),böcekler gerçekten öldü.BİTKİM İLE BİRLİKTE! :( Son durumu şudur:

GothiCat
21-05-2015, 04:32
Ben malina'ya "b1 yerine supradyn olmaz mı? "diye sorduğunda ,bir draje multivitamininden bir parça kırıp uygulamasını, zarar vermeyeceğini umarak ve yine de denemesini söyleyerek önerdim. Aspirini de hastalık için önerdim.

Bitkiler için gübre dediğimiz ana besin elementleri azot, fosfor ve potasyumdur. Diğer besin elementlerinde de ihtiyaç duyar ama azot eksikliğinde ölür.

B1 vitaminin kullanılması sebebi dayanımı arttırması, beslemesi amacıyla değil. Aspirinde de zaten asla bir gübre değildir,durduk yere bitkiler beslensin diye bunu vermeyi kesinlikle önermiyorum ve bu karışımı gübre olarak da saymıyorum :)

Bitki besleme çok ciddi ve hassas bir konu. Supradyn in terkibi incelenip denenmeden ve sonuçları görülmeden bitkiyi besleyip beslemeyeceği konusu faraziyedir,içindeki minerallerin bitki tarafından alınabilir formda olup olmaması da önemli. Örneğin biz hep topraklarımız kireçli ve potasyumca zengin diye bilirdik ki, bunların bitki tarafından alınamayan formda olduğu ortaya çıktı.

Bir de bitki besin maddeleri gerçekten de pahalı değil ve ulaşmak da kolay, hipermarketlerin hepsinde var, bir kutuyu çok uzun zaman kullanırsınız.

Ama bu konuda yapılmış bir deneme varsa ve olumlu sonuçlar alınmışsa bilmek güzel olur :)

Ben bunu epey önce bir bitkimde denemiştim.Fakat geçmiş zaman ne yetiştiriyordum o ara hatırlayamadım şimdi...Her neyse,olumlu sonuç aldım.Gerçekten bitkimi gören "sen ne yaptın yahu?! Canavar bu!" gibi tepkiler veriyordu.Renginin de çok yeşil ve sağlıklı olduğu kalmış aklımda.Fakat ben bazı kişilerin önerdiği gibi toprağa gömmedim.Doğrudan Supradynli su da kullanmadım.Şöyle ki;önce sıcak suda güvercin pisliklerini & Supradyn'i tamamen erittim.Sonra soğumaya bıraktım.Ara ara bu karışım ile bitkimi besledim.Öyle düzenli kullanılırsa yarardan çok zararı olacağını düşünüyorum.Fakat anlattığım şekilde gerçekten farkedilir başarı sağlamıştı.Saygılar...

feyzon
01-06-2015, 17:59
.: Ev Yapımı Organik Bitki Hasere İlaçları(Homemade Organic Plant pesticides) (http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2013/01/ev-yapm-organik-bitki-hasere.html)
çok güzel açıklamalar var.

yenal5353
13-06-2015, 15:31
arkadaşlar topragın içinde tesbih böceği var bunları nasıl ortadan kaldırabilirim topragın altına saklanıyorlar gece falan cıkıyorlar

brs_murat
07-07-2015, 00:00
sarımsak ve kırmızı acı biberli tarifi uyguladım sebze ve meyve fidanlarım zaralılardan kurtuldu
haftada bir bazen iki defa bitkilere kullandım ayrıca bitki çevresinede topraga bir miktar döküyorum şimdilik iyi geldi.
(10lt bir karışım yaptım az az kullanıp,1 ayda bitirdim.ilacı kulandıkdan sonra geri kalanı doğrudan güneş görmeyecek gölge bir alanda beklettim)

hosseda
23-07-2015, 15:00
Fasulyemin ikisinde ballık ve bunlara gelen çok sayıda karınca vardı. Danıştığım ziraatçi 5 tl. ye bir kutu ilaç verdi ve 2 litreye bir çay kaşığı koyun püskürtün fidana dedi. İlacı aldım ama kullanmadım.
Bir önceki hafta gene bahçenin bir yerinde olağanüstü bir karınca trafiği görmüş ve ilaç niyetine yolları üzerine seyreltilmiş klorak ( çamaşır suyu) püskürtmüş ve anında karınca trafiği kesilmişti. Bunu hatırladım ve fidanın ikisine de gene seyreltilmiş klorak püskürttüm, bu hafta her iki fidanda da zararlılar yok olmuştu.

Klorakla ilişkimi başlatan olay ise kaza ile gazyağ dökülen yerden bahçemin gediklisi komşumun köpeğinin kaçması oldu. Bu hayvan kokudan bu kadar rahatsız olduysa haşerata da önlem olacak koku bulayım dedim ve seyrelttiğim klorağı ev çevresine, pencere içlerine püskürtmeye başladım. Sanki önceki yıllara göre bir azalma oldu haşeratta mesela çok örümcek gelirdi pencerelere gelmez oldular, sinek hiç görünmedi.

Ben denemelere devam edeceğim. Klorak şehir sularının dezenfektesinde dahi kullanıldığına göre, aşırıya kaçmamak şartıyla (neticede kimyasal) kullanmakta sakınca olmaz diyorum.

Mücevher Çalısı
23-07-2015, 15:41
...
Ben denemelere devam edeceğim. Klorak şehir sularının dezenfektesinde dahi kullanıldığına göre, aşırıya kaçmamak şartıyla (neticede kimyasal) kullanmakta sakınca olmaz diyorum.

Klorak özellikle akciğer kanserine sebebiyet verir. Fısfısla püskürttükçe seyreltilmiş de olsa solumanızla akciğerlerinize almış olursunuz. Bu gibi kimyasalları mümkün oldukça hayatımızdan çıkartmamız gerekir. Bence kullanmayın, haşerelerle doğal yollarla mücadele edin...

orman kedisi
19-08-2015, 09:13
şehir sularının dezenfeksiyonunda ozon (O3) kullanılıyor. koku benziyor, ama değil.

Tylerdurden
09-09-2015, 23:45
afitler ve genelde tüm sokucu emiciler ile ısırıcı çiğneyiciler için kaçırıcı, engelleyici ve yok edici tarifler

Tarif 1
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.

Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve serinde saklayın.

138767
Tespih ağacı

Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler organik tarımda kullanılmaktadır.

Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.


Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın

Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.

Tarif 4
500 gr çalı mine (lantana camara) (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3000)yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.

Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

Tarif 6
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün.

Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Tarif 8

Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz

Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.

Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.



138768
Beyaz sinek

138771
Yaprak biti

138770
Sümüklü böcek

138769
Salyangoz

Merhaba, tesbih ağacı ile ilgili yapılan tarifi ağacın hangi hastalık/sağlık halinde veriyoruz

Saksıda büyüttüğümüz ağaçlar/fidanlar için genel koruma sağlayan bir ilaç var mıdır ?

bladimir
22-09-2015, 13:02
Görsel 1 (http://i.hizliresim.com/kgVD1D.jpg)

Görsel 2 (http://i.hizliresim.com/lynDrg.jpg)

Görsel 3 (http://i.hizliresim.com/WZJPzm.jpg)
Geçtiğimiz sonbahar el kadarken diktiğim Erguvan ağacım, bu sene bacak boyuna ulaştı ve yer yer yarım avuç büyüklüğünde geniş ve gür yapraklar verdi.

Fakat civardaki büyük erguvan ağaçlarından farklı olarak, yaprakları parlak değil, çoğunlukla kurumuş gibi noktalanmalar var. Bazıları ucundan, bazıları ise ortalarından kesilmiş/yenmiş gibi. (Yani düzgün bir yaprak formunda değiller)

Sadece 2 yaprakta ise resimdeki ağlanma/tüylenme benzeri yapılarla karşılaştım. Yaprakları kontrol ettim ama böcek göremedim. Belki de ben görememişimdir.


Erguvan'ın yaprakları için ev içerisinde ne yapabilirim?

sumeyra47
28-10-2015, 23:17
Bu sene başım dertten kurtulamadı. Hiç bilmediğim hastalık ve zararlılarla karşılaştım maalesef. Bir minyatür gül aldım yaprak biti ve paslanma gibi sorunlarla karşılaştım ilk defa. Bütün balkonda ki bitkilerime musallat oldular. Pas hastalığına yakalanan gülüm sayesinde yıldızlarım, sarmaşığım hatta kadife çiçeğim bile zarar gördü. Ve hala devam ediyor nasıl bir şeyse hala araştırıyorum. Neyse ki minyatür gülüm toparlandı çok şükür.:D;) Diğer bitkilerin hali içler acısı. :(

Kırmızı örümcek, kabuklu bit ve yapışkan bir sıvı ne olduğunu bilmediğim bir şey asterleri mi cozmos çiçeğimi ve zinniaları mı mahvetti. Üstelik tohumdan büyüttüğüm için hepsinin yeri ayrıydı benim için çok üzüldüm.

Unlu bit zaten eskiden tanışmışlığımız vardı. Kimyasal ilaçlar denedim tabii ki önce ev yapımı denedikten sonra. Bende unutkanlık olduğu için düzenli ilaçlama yapamadım maalesef ama bu bana çok acıya mal oldu. :mad:

Bu sene balkonumda pek çok cins bit, mantar, kırmızı örümcek ve hala ne olduğunu anlamadığım canlılar hep beraber hucum ettiler. :(

Buda anlamadıklarımdan.. :confused:
583057

Bitkiyi tazikli çeşme suyu ile yıkadım temizlemek ne mümkün? Yapraklar bu halde lekeler içinde bende yolup yolup çöpe attım.:(

583058

Biraz temizledim.. Bugün eczaneden oksijenli su aldım. Bir miktar çeşme suyuna karıştırıp fıs fıs yapacağım 1 hafta arayla, inşallah biter bu hastalık.

s.serdar
02-11-2015, 21:43
Oksijenli su bir dezenfektan olup sadece virüs, bakteri ve mantarlara karşı bir derece etki sağlar. Böceklere ve çok hücreli canlılara karşı etkin olduğunu sanmıyorum.

Muda
16-06-2016, 19:15
https://tr.pinterest.com/pin/501869952196099823/

Sitede çok farklı böcek ve zararlılar için öneriler var.

quelle
17-06-2016, 10:42
Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

Bu tarifi uygulayacağım. Önce biberlerde oluştu yeşil yaprak bitleri. Sonra da sardunyama sıçradı. İki üç günde bir suyun altına tutuyorum akıp gidiyorlar, gitmeyenleri de tek tek alıyorum, temizliyorum. Tam bu sefer bitti derken yine çıkıp çoğalıveriyorlar. Sanırım göremediğim çok minik yumurtaları oluyor bunların. Çünkü yeni çıkanlar hep minicik oluyor. Eğer hemen müdahale etmezsen hemen şişip büyüyorlar :mad: Sonra onlardan da minicikler ürüyor. Çıldıracam :mad:

quelle
17-06-2016, 14:05
Bugün karışımı hazırlayıp bir gün bekletip yarın sabaha bitlenen bitkilerime fıslatmaya karar verdim. Yaklaşık yarım saat önce bir türlü bitleri bitmeyen sardunyamın üzerine bir uğur böceği kondu. Acaba bu sevimli böcek de mi benim sardunyamı yemek istiyor derken, yine de bir internette araştırayım dedim. Ve Voila :D

Uğur böcekleri bitkilerdeki yaprak bitleri ile beslenirler yazıyor. Hatta insanlar sağdan soldan uğur böceklerini toplayıp bitlenen saksılarına koyuyorlarmış. Ziyafete kondu kerata :D

çamkokusu
09-09-2016, 19:24
Bir dahaki sefere mutlaka bu önerileri sırasıyla uygulayacağım.Bizde genellikle hastalık oluyor zararlı değil....

taitai
12-11-2016, 14:31
Tozlanan bitkiler için yaprak temizleyici tarifi bilen var mı ?

KAPTANzst
12-11-2016, 15:07
Tazyikli su ile yıkamak başka önlemi olmaz. Ben pompa ile sırayla basınçlı su tutup yıkıyorum

taitai
12-11-2016, 16:08
Bunlar kapalı balkonda ve saksıdalar. Silmeye kalktım,yapraklar zedeleniyor. Ayrıca tüylü yapraklar silinmiyor da. Dışardakilere basınçlı suyla müdahale edilir fakat, saksı ve balkonda olunca takdir edersiniz ki olmuyor.

tarku
19-11-2016, 12:31
Bu başlığn altında duyurmak istedim.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/40313.htm#post1486621

Bu başlığın altında duyurmak istediysen, diğer başlıklarda link vermenin sebebi nedir? İnsanları aptal yerine koymaktan vazgeç artık. Pazarlama falan mı yapmaya çalışıyorsun?

çamkokusu
28-11-2016, 13:59
İlaçlama yapmamız için illaki bitkinin hasta mı olması lazım?Önlem amaçlı hastalık ortaya çıkmadan ilaçlasak olur mu?

Virütik hastalıklar için bir reçeteye rastalayamadım.Oksijenli su bunu sağlar mı?

looktr
26-04-2017, 08:38
Bahçemde kulübe yaparken özellikle de mavi brandanın üzerinde bol bol uğur böceği gördüm. Bunların daha iyi barınması ve çoğalması için yapabileceğim bir şeyler var mı?

YeniGine
26-04-2017, 15:11
http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/12814.htm

Sayın looktr belki sorunuzun cevabını bulabilirsiniz...

looktr
28-04-2017, 10:38
http://www.agaclar.net/forum/bortu-bocek/12814.htm

Sayın looktr belki sorunuzun cevabını bulabilirsiniz...

Teşekkür ederim sayın YeniGine, bu çok iyi oldu.

node
30-04-2017, 09:11
Bu guzel konu icin tum katilimcilara tesekkur ederim.

Sorum biraz garip kacabilir ama hizlica uygulayabilecegim bir cozum oldugunu dusundugunden sormak istedim. Kukurt yerine elimde mevcut olan K2SO4`u (Potasyum Sulfat) kullansam gene sonuc alma sansim olur mu? Sarmasigimda siyah yaprak bitleri mevcut. Sanirim bu pazar gunu uygulayabilecegim en hizli cozum bu (eger ise yararsa:)).

Mahmut Ozkur
08-05-2017, 18:52
Limonumda her sene bu zamanlarda pamuklu bit, zenk, yeşil bit dolmaya başlıyordu. Geçen hafta da yavaş yavaş istila başlayınca sadece acı toz biber ve sirkeyi karıştırıp ağaçcığı fısfısladım. Sorun çözüldü. :D

Şimdi günlük takip ediyorum,yapraklarda tek tük bit görünce elimle alıyorum. Sayılarında artma olunca ilaçlamayı tekrarlayacağım. Bu formül sayesinde zenk olmayacağı için biberlerden de uzun süre hasat bekliyorum. Bilgiyi iletenlerin ellerine sağlık. Teşekkürler.

Nejat@
17-05-2017, 11:05
Tüm doğa dostlarına merhaba, aranıza yeni katılmış olsamda ağaçlar net forumlarını uzun süredir kütüphane gibi kullanmaktayım :). Uzun zamandır paylaşımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyordum, nasip bu günmüş.

Geçen yıl kasım ayında beş altı yıllık bir yıldız yasemini aldım. Sorunlu bir bitkiydi, her türlü yaprak bozukluğu ve 8.5 ph a sahip saksı toprağı ile evime getirip balkonuma yeni saksısına yerleştirdim. Yaklaşık iki ay önce çiçeklendi (balkon cam balkon olduğu için sera etkisi) Fakat toprak ph vs herşeyi düzetmeme rahmen yapraklarda sorun devam etti. Ben şu mu eksik? bu mu yetersiz? derken geçen haftaya kadar genç filizlerde kuruma, yaprak şekil bozukluğu, yaprak dökülmeleri devam etti. Geçen hafta su sprey i yaparken su zerreciklerinin bazı noktalarda havada asılı kaldığını görünce içime şüphe düştü. Her nekadar umarım küçük bir örümceğin işidir desemde elime merceği alıp bozulmalar görünen yaprakları inceleyince kırmızı örümcek sorunu ile yüzleştim. Gerçekten çıplak gözle görmek imkansız, kaliteli bir mercekle bile zar zor gözüküyorlar. Başarısız bir iki mücadele denemesinde sonra kendi ev yapımı ilacımı ürettim, oldukça başarılı. Burda ilacın tarifini vererek bir parça katkım olsun istedim. Kırmızı örümcek haricinde yaprak bitlerinde de etkili olacağını düşünüyorum. Bu ilacı yaprak bitleri için kullanan olursa sonuçları paylaşmasında fayda var.

BENİM TARİFİM;
Birinci aşama; 40 gr tütün iki lt 75-80 derece sıcak suya bırakılıp bir gün suda bekletilecek. 30 gr ıslanabillir toz kükürt çay bardağı içinde sıcak suda karıştırılıp geceden beklemeye bırakılacak. 40gr soğan, iki baş sarımsak, 2 adet kurutulmuş acı biber ve bir adet limon blenderde çekilip bir litre suda bir gece bekletilecek.
İkinci aşama; Tütünlü su ve diğer karışım tülbentten geçirildikten sonra aynı kabda geceden bekletilen kükürt (kükürt tülbentten geçirilmeyecek) ile karıştırılıp elde edilen karışım 4 lt ye ulaşacak şekilde su ilavesi yapılacak.

Uygulama şekli; Basınçlı sprey ile bitkinin her tarafına özellikle yaprak altlarına. Kükürtün dibe çökmemesi için sürekli çalkalamayı ihmal etmeyin. Elle temastan kaçının! Kapalı alanda ev içinde uygulamayın. Nikotin solunum yolu ile de zehirlidir. Uygulama sonrası durulama yapmayın.

Teknik özellikleri; 1) Elde edilen ilacın PH değeri 5.5 civarı (karışımın içindeki limonun etkisi), genelde tütün ile yapılan nikotin ilaçalarına arap sabunu veya sıvı sabun katılıyor. Fakat sabun ve türevler bazik olduğu için PH ı yükselterek ilacı Alkalin (bazik) duruma geçiriyor. Yaptığım araştırmalarda nikotinin asitik ve nötür ph durumda daha uzun süre aktif olduğunu öğrendim. Bu sebepten sabun kullanmadım. 2) Sıvı yağ ve kükürt bir arada kullanılması sakıncalı olduğu bir çok kaynakta belirtilmiş. Bu sebepten bu karışıma sıvı yağ ilave etmeyin. 3)İçeriği arılara zarar vermez bu ilaç çevre dostudur.

Bitki üstünde etkileri; Yapraklarda yanma kararma olmadı, bu günlerde havaların serin olması faydalı oldu. Üç gündür yapraklarda hareket eden kırmızı örümcek görmedim. Her gün takip ediyorum. Ayrıca şunu belirtmeden geçemiycem, bu tesbitler Yıldız yasemini üstünde yaptığım tesbitler. Farklı bitkilerde, bitki üstündeki sonuçlarını bilmiyorum. Eğer farklı bir çiçekte kullanacaksanız, lütfen küçük bir deneme yapıp birkaç saat sonra olumsuz etki yoksa bitkinizde kullanın.
Sağlıklı güzel kokan çiçekler dileğiyle :)

Nejat@
18-05-2017, 14:44
Tekrar merhabalar; Kırmızı örümcekler için uyguladığım ilaçlamanın dördüncü gününde yaptığım incelemede az da olsa kırmızı örümcek buldum :mad:. Sanırım yaptığım ilaç yumurtalar üzerinde etkili değil. Son ilaçlamadan kalan buz dolabında muhafaza ettiğim ilaçla tekrar ilaçlama yaptım.
Bu esnada ilacın hazırlanması ile bir noktayı aydınlatmak istiyorum. Kullananlar bilir hatta daha önce ev bu sayfada bu konuda sorun yaşayan bir üye vardı. Toz kükürt su ile zor karışıyor, ben tarifimde sıcak su kullandığımı yazdım fakat o sıcak su tütüne katılmış olan su idi ve toz kükürtle gayet kolay karıştı. Bu gün küçük bir bardakta sadece sıcak su ile karıştırmayı dendim fakat kükürt suda ıslanmamak için mücadele ediyordu. Aynı denemeyi tütün katılmış sıcak su ile yaptım gayet kolay karıştı. Sanırım kimyasal bir reaksiyon söz konusu (nikotin-sülfür).
Kimya ile ilgilenen arkadaşlar bu konuyu aydınlatırsa sevinirim.
Sağlıklı bitkiler dileğiyle

günebakan
05-12-2017, 21:17
Merhabalar oksijenli suyu orkide ve menekşeleler de de mantara karşı kullanabilirmiyiz bilgi verirseniz sevinirim.

Brom88
19-05-2018, 06:56
Saksılarim küçük siyah sineklerin saldırısı altında tohumdan yeni filizlenen bitkilerimi rahat bırakmıyorlar internetten bakınca sigara külünün sinekleri kaçırdığını okudum birkaç saksıya serpistirdim umarım işe yarar

ahmetaky
27-05-2018, 12:30
merhaba arkadaşlar, çilek fidesi alıp dikmiştim. Çok şükür sağlıklılar ve büyüyorlar fakat küçük ölümcek ayaklı bitler ve beyaz bitler meydana geldi, çok fazla olmadıklarından peçete ile toplayıp attım balkondan :) 2 gün sonra baktım yine küçükler yaprakların arkasında oluşmaya başlamış. Bunlar için ne tavsiye edersiniz? ayrıca çilek fidelerimin yapraklarına zarar gelsin de istemiyorum ne yapmalıyım? ******.

Brom88
03-06-2018, 23:28
Saksılarim küçük siyah sineklerin saldırısı altında tohumdan yeni filizlenen bitkilerimi rahat bırakmıyorlar internetten bakınca sigara külünün sinekleri kaçırdığını okudum birkaç saksıya serpistirdim umarım işe yarar

Kendi kendime takılıyorum forumda :) evet saksilarıma sigara külü dökmüş bir kaç saksınında kenarına izmarit koymuştum sigaradan ve örümcekten eser kalmadı sizde bu ufaklıklarla sorun yaşıyorsanız deneyebilirsiniz

sudeme
03-06-2018, 23:29
Ev yapımı Tarım İlaçları

Bitki zararlılarını engellemek yani bulaşmadan önce uzakta tutmak (bunun için birlikte yetişmeyi seven bitkileri beraberce yetiştirmek, temizlik, sağlıklı ve hastalıklara dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi gibi işlemler uygulanabilir) tarımda böcek kontrolünün başlangıcı veya ilk adımı olmasına rağmen, böcek öldürücü organik ilaçların bazı zamanlarda uygulanması daha kolay bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Ev yapımı hastalık ve zararlı uzaklaştırıcı karışımların çoğu bahçelerde ortaya çıkan hastalık ve zararlılara karşı çok etkili olabilmektedirler. Güçlü acı lezzet ve keskin kokular, ev yapımı hastalık etmeni ve zararlıları uzakta tutan ilaçların ana özelliklerini oluştururlar.
Ev yapımı ilaçların çoğu sadece böcek uzaklaştırıcı bitki (büyürken etrafına bazı böcekleri yaklaştırmayan bitkiler) gibi davranırlar. Parçalara ayrılıp suda bekletilirler ve peynir sızdırma bezlerinden veya naylon bezlerden süzülerek elde edilen böcek itici (uzaklaştırıcı) çayları elde edilir. Daha sonra elde edilen bu çaylar (bitki suları) su ile belirli oranda seyreltilerek uygulama suları elde edilmiş olurlar. Uygulama suları genel olarak ısıtılmazlar. Çünkü ısıtma sırasında uygulama suyunda bulunan pek çok bitkisel madde zarar görür ve etkisini kaybeder. Isıtma yerine, kullanılacak olan bitki kısımları kurutulup, parçalanır ve birkaç günlük süre ile mineral yağ içerinde bekletilerek daha sonra suya katılır. Katıldığı su içerisine çok az miktarda deterjan veya sabun katılarak daha önce katılmış olan yağın suyun yüzeyinde asılması veya su yüzeyine çıkması sağlanır. Ayrıca bu suya bir çay kaşığı (her 4 litre su için) alkol katılarak sabunun tamamen çözünmesi sağlanır.

Aşağıda bazı böcek uzaklaştırıcı karışımların tarifi verilmiştir. Bu karışımlardan değişik kaynaklarda binlercesini bulmak mümkündür.

Beyaz sinek , Yaprak biti , Kırmızı örümce , lahana kurdu için el yapımı ilaç , ev yapımı ilaç
Dört diş sarımsak bir blendırda (kıyıcı) kıyılır veya dövülerek ezilir, üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür. Bu şekilde kapalı bir kapta bir gün bekletilir. Kullanılacağı zaman dört litre suya bu karışım dökülerek kullanılır. Yani toplam olarak ilaç uygulama kabına (püskürtme kabına) beş litre sıvı konmuş olur. Uygulanacak alan büyükse aynı oranlarda ilaç hazırlanır. Bu ilaç; birçok böceği örneğin beyazsinekleri, yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri ve lahana kurtlarını bahçeden uzaklaştıracaktır. Her şeyden önce unutulmaması gereken bir konu vardır. Arazide günlük geziler yapılarak zararlılar görülür görülmez mücadeleye başlanması gerekir. Yani böceklerin artış göstermesinden önce mücadeleye başlanmalıdır. Bu ilaç kullanılmadan önce püskürtücünün tıkanmasını önlemek için tülbentten süzüldükten sonra kullanılır.


Kırmızı örümcekler için ev yapımı ilaç , el yapımı ilaç

1/6 fincan ( 1 fincan 24 mililitredir) sönmüş kireç 4 litre suyla karıştırılır. Bu karışıma bir kaç damla sıvı sabun ilave edilir. Bu haliyle bu karışım kırmızı örümceklere karşı iyi bir ilaç olur. Şunu da unutmamak gerekir. Kireç fazla kullanılırsa bitkilere önemli zararlar verebilir. Bunun için önce bir iki bitkiye uygulama yapılır. Bir iki gün beklenir. Her hangi bir problem görülmezse tüm bitkilere uygula işlemine geçilir.


Beyaz lahana kelebeklerine karşı el yapımı ilaç , ev yapımı ilaç

30 gram domates yaprağı ezilerek dört litre suyla karıştırılır. Kapalı kapta bir gün bekletilir. Tülbentten süzülür ve kullanılır. Bu karışım birçok böceğe ilave olarak özellikle beyaz lahana kelebeklerini de itici etkiye sahiptir.


Böceklere karşı itici görev yapan ev yapımı ilaç

Hangi böceği yok etmek istiyorsanız ondan toplayabildiğiniz kadar toplayıp iyice ezdikten sonra beş litre suyla karıştırıp yine o böceğe karşı itici olarak kullanınız. Böcekler bundan nefret edip uzaklaşacaklardır. Elbette açık gözle bu böcekleri ezmek mümkün olmayabilir ama etkili bir yol olduğunu unutmayınız.






Yaprak bitlerine karşı ev yapımı ilaç

Nikotin sülfat (tütün ve suyun kükürtle karışımı): Bu karışım birçok patates, domates, biber ve patlıcan bitkileri dışındaki bitkiler için çok iyi bir ilaç olarak bitkilere zarar veren böceklere karşı kullanılabilir. Kendi tütün suyunuzu yapabilmek için 15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.


Virüs hastalıkları , Mantar hastalıkları , Külleme , Mildiyö için ev yapımı ilaç

Süt: Virus hastalıkları ve mantari hastalıklara (külleme, mildiyö) karşı kullanılabilecek çok önemli bir maddedir. Normal olarak 500 gram süt 4 litre su ile karıştırılarak elde dilen karışım ilaç olarak bitkilere püskürtülebilir. Bu uygulamada taze süt yerine süt tozu da kullanılabilir. Uygulama serin zamanlarda özellikle öğle öncesi zamanlarda yapılmalıdır. Akşam saatlerinde ve gece asla uygulama yapılmamalıdır. Uygulama gerekiyorsa dört-beş günde bir tekrarlanabilir. Uygulama direkt olarak yapraklara yapılır. Seralarda uygulamadan sonra veya hemen önce sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

Yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı el yapımı ilaç

Soğan: Bir büyük soyulmamış soğan parçalara ayrılır ve bir blendırda (kıyıcı) tamamen ince parçalara ayrılır. Parçalar kıyıcı içerisinde iken bir litre su ilavesi yapılarak düşük hızla karışım sütümsü bir hal alıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra tülbentten süzerek bitkilere uygulanır. Bu karışıma bir çay kaşığı toz acı biber ilave edilirse daha iyi sonuç alınabilir. Bu karışım daha çok yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı çok etkili olur. Uygulama açık arazide yapılacaksa yağmurlu zamanlardan önce veya sonra uygulama yapılamalıdır. Aksi halde karışımın etkisi azalır. Seralarda uygulama öğle önce ve çok sıcak olmayan anlarda yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

Bitkilerde zararlılara karşı el yapımı ( ev yapımı ) ilaç

Saf sabun (Arap sabunu): 225 gram saf sabun (Arap sabunu) 9 litre su içerisinde çözdürülür ve ilaç olarak kullanılabilir. Bu ilaç bitkilerde görülen birçok zararlıyı etkiler. Bu ilaç uygulandıktan sonra bitki üzerinde kuruması sağlanır. Bir gün sonra saf temiz suyla yıkanarak uzaklaştırılır. Seralarda bu işlem yapılırken bitkilerin geceye ıslak girmemelerine çok dikkat edilmelidir. Aksi halde hastalıklar ortaya çıkar.







Sümüklü böcek ve Yılanlara karşı ev yapımı ilaç

Odun külü: Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş olur.

Mildiyöye karşı ev yapımı ilaç

Mildiyöye (domates ve hıyarlarda yaprak, gövde ve meyvelerde esmerleşme) karşı diğer bir tarif: Bir yemek kaşığı soda, bir yemek kaşığı saf zeytinyağı, bir yemek kaşığı saf sabun (sıvı veya toz), dört litre suya karıştırılarak uygulanır.

Yaprak lekesi , mantari hastalıklar ve mildiyö ye karşı ev yapımı ilaç

Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak): Yaprak lekesi, mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bir karışımdır. Uygulamada üç yemek kaşığı elma sirkesi 4 litre suyla karıştırılarak kullanılabilir. Seralarda uygulama öğle öncesi saatlerde yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

BayEğrelti
19-06-2018, 14:54
Merhaba sevgili dostlar. Bazı saksılarımdaki bitkiler ve ektiğim tohumların toprak altı ve toprak üstü yapılarında çürükler oluştu ,daha sonra toprak üstü yapıların kök boğazı haşlanmış gibi bir görüntü aldı ve bitkiler çürüyen kısımdan devrildi. Deneme amaçlı yeni bir toprağa ve bitkilerin çürüdüğü toprağa tohumlar ve fideler ektim, eşit şartlarda bakımını yaptım fakat yeni toprakta yetiştirdiğim bitkiler gelişmeye devam ederken daha önce bitkilerin çürümüş olduğu toprakta yetiştirdiklerim tekrar aynı seyirde ilerledi ve kök boğazından çürüdü, yeni filizlenen tohumlar ise 2-3 gün geliştikten sonra yan yattı. Sanıyorum ki bu toprakta mantari veya bakteriyel bir hastalık türedi, elbette sıcak hava ve nemli çimlendirme koşulları da hastalığın siddetlenmesine sebep oldu. Gel gelelim elimde bu topraktan 100 litre kadar var ve atmak istemiyorum. Toprak sterilantı olarak kekik yağının kullanılabileceğini öğrendim. Ancak ne oranda seyreltilmeli ve nasıl uygulanmalı orasını bilmiyorum. Aranızda bilen veya bir tahmini olan var mıdır ?
Teşekkür ederim.

Bahar çiçeği
03-12-2018, 15:40
Arkadaşlar bitkimde unlu bit hastalığı vardı. Arap sabunlu karışım uyguladım bitler için. Fakat üzerlerindeki mantarlar için ne yapabilirim bilemedim. Şimdilik mekanik temizleme yaptım kağıt havluyu ıslatarak fakat ev yapımı bir ilacı varmı mantar hastalığının arkadaşlar. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

hll rna
22-05-2019, 09:32
merhaba şu aralar uğraştığım üç tür var; sümüklü böcek Yaprakların içine girip yiyen kökünü kesen kurt gibi bir şey ve şimdi yaprak biti çıktı başıma. 4-5 gun once belediye ilaclama yapmış kapı onlerine zararlilar icin hepsi bahceye kaçtı sanırsiniz ..aksamları ..
uzum vardı bir kısmı dışaridaydı onlarda solmuş .uzgün ve morali bozuk hissediyorum.

kurt önce taze soğanlara sonra turp yapraklarına ve köklerine dadandı. turpları söküp kontrol edip iyileri tekrar ekiyorum doğru mu yapıyorum bilmiyorum. ne yapmaliyim.

sumuklu bocekler icin yumurta kabuğu kavrulup bahçeye atıliyormuş doğruluk payı var mı?