View Full Version : Ağaç Şakayık (Paeonia sp.)
Hasan Lalezar
26-11-2006, 21:47
Merhabalar Şakayık bitkisi Kışın Ankara ikliminde dışarda sağlıklı kalabilirmi acaba yoksa sökmekmi lazım
Mine Pakkaner
27-11-2006, 12:10
Hasan Bey selamlar, hoşgeldiniz. Toprak üstü aksamı keserek uzaklaştırın. Sökmeyin, daha iyi muhafaza olur.
Ateş Öztan
27-11-2006, 21:35
Hasan Bey selamlar, hoşgeldiniz. Toprak üstü aksamı keserek uzaklaştırın. Sökmeyin, daha iyi muhafaza olur.
Toprak üstü derken, toprağa yakın dipten mi kesmek gerekir. Ben 30-40 cm kalacak şekilde kesiyorum. Çiçek açma sorunu yaşamadım.
Hasan Lalezar
27-11-2006, 21:58
zaten ben Ankara'nın soğuk iklimindenmi bilmiyorum şakayık ın ilk senesi bende ama yazın sonlarına doğru gövdenin üst kısmı veya toprağın üstündeki kısım diyelim kurudu ve döküldü. Bu aylarda toprağın üst kısmında kesilecek bir kısım kalmamıştı.
Mine Pakkaner
28-11-2006, 00:51
Hasan Bey zaten bitkinin toprak üstü kısmı kurumuş, sökmeden baharı bekleyin.
Ateş Bey, bir sorununuz yoksa aynı şekilde devam ediniz :)
Merak edip acıbademde bahçeme dikmiştim ikisene sonra çiçekleri açtı.Yabani görünüşü ve kokusu vardı.Şimdi çiçekciden şakayık dediler aldım.Soğanlıdır diye düşünüyordum.Böyle bir şakayık çeşidi yetiştirenleri tebrik ediyordum .Soğanlı olmadığını fark edincede üzüldüm.Bunlar şakayık değilde nedir
Benim 2 sene önce Koçtaş tan aldığım Şakayık bunlar gibiydi işte.
Ateş Öztan
10-01-2007, 22:42
Şakayık dış mekan bitkisi olması gerekir. Bendeki şakayıklar açtığında çiçek çapı 20cm kadar oluyor.
Resmini bulabilirsem koyarım.
Halit Togay
10-01-2007, 22:56
Bocur denen şakayık çeşidi Çatalca dağlarında , meşe ormanları altında , bahar aylarında nefis görüntüler sunuyor.
Sırf bunun hazzını almak için Danamandıra Köyü'ne gitmişliğim vardır.
Bocur denen şakayık çeşidi Çatalca dağlarında , meşe ormanları altında , bahar aylarında nefis görüntüler sunuyor.
Sırf bunun hazzını almak için Danamandıra Köyü'ne gitmişliğim vardır.
Tekrar gittiğinizde soğanlarını çıkarmıya çalışın.Tabi yetiştirmek ve korumak amacı ile.Ben bir tane isterim.
ÇOK GÜZEL RENKLER
Arkadaşlar nerden buldunuz. Şakayık bulmak çok zor.
Halit Togay
11-01-2007, 20:59
Tekrar gittiğinizde soğanlarını çıkarmıya çalışın.Tabi yetiştirmek ve korumak amacı ile.Ben bir tane isterim.
Soğanlı değil sanırım, ayrıca tabiatta öyle güzeller ki çıkartmaya elim varmamıştı.
Bende size katılıyorum Halit Bey. Doğadan sökmeyin, neslinin tükenmesine katkıda bulunmayın derim... Saygılar...
ÇOK GÜZEL RENKLER
Arkadaşlar nerden buldunuz. Şakayık bulmak çok zor. herhalde bunlar şakayık değil.Doku kültürü ile yetiştirilmiş olabilirler.Çünkü soğanları yok.
Girit Lalesi Olabilir Mi ?
Plumbago
13-01-2007, 15:58
Paeonia arborea (Ağaç Şakayık) olarak geçer bu bitki. Çok çeşitli kültür varyeteleri var. Genellikle bodur çalı formunda gelişme gösterir. Kışın yaprağını döker, ancak bitkinin dalları kurumaz. Tipik bir çalı gibi.
Türkiye'de üretimi yok bildiğim kadarıyla. İtalya ve Hollanda'dan ithal edilerek satılıyor. Yalova civarındaki fidanlıkların bazılarında görmüştüm geçen senelerde. ;)
sukranayalp
24-01-2007, 13:49
Sn Hasan Laleza Şakayık bitkiisi daha ılıman olan İstanbul şartlarında bile topraküstü kısmını tamamen atmaktadır.
Ancak her bahar- Nisan ayından itibaren- yeniden sürgün vererek 2x2 m. lik gelişimi göstermektedir. Şakayık zaten yumrulu bitkidir. Kış boyunca bu yumru besin maddesi depolar. Toprağını kışın sakın bozmayın, eşelemeyin, hatta kış boyunca malçlama yaparsanız çok iyi olur.
Hasan Lalezar
24-01-2007, 20:17
Sn Hasan Laleza Şakayık bitkiisi daha ılıman olan İstanbul şartlarında bile topraküstü kısmını tamamen atmaktadır.
Ancak her bahar- Nisan ayından itibaren- yeniden sürgün vererek 2x2 m. lik gelişimi göstermektedir. Şakayık zaten yumrulu bitkidir. Kış boyunca bu yumru besin maddesi depolar. Toprağını kışın sakın bozmayın, eşelemeyin, hatta kış boyunca malçlama yaparsanız çok iyi olur.
teşekkürler Ankara zaten bu sene soğuk değil:) Sonumuz hayır olsun bugün yaz geldi zannettim . Malçlamayı yapmaya çalıştım biraz.
Merhabalar Şakayık bitkisi Kışın Ankara ikliminde dışarda sağlıklı kalabilirmi acaba yoksa sökmekmi lazım
Kuzey Amerika'da Minnesota'da (kışın toprak donuyor) bahçelerde yetiştiğini ve kışı da rahatlıkla geçirdiğini biliyorum.
Ankara iklimi ona sayfiye gibi gelir .:p
Merak edip acıbademde bahçeme dikmiştim ikisene sonra çiçekleri açtı.Yabani görünüşü ve kokusu vardı.Şimdi çiçekciden şakayık dediler aldım.Soğanlıdır diye düşünüyordum.Böyle bir şakayık çeşidi yetiştirenleri tebrik ediyordum .Soğanlı olmadığını fark edincede üzüldüm.Bunlar şakayık değilde nedir
Ranunculus
merhebalar arkadaşla, şakayık -35 dereceye kadar inen soğuklara dayanıklı ve hatta soğuklama ihtiyacını karşılayabilmesi için minimum -6 dereceye kadar düşebilen lokasyonlar en uygun sanırım balıkçının gönderdiği resimdeki hani şu 30 yaşında olan ağaç şakayık, diğer resimdekide düğün çiçeği- ranunkulus, o bitkiyide bazı üreticilerimiz şakayık diye satıyorlar. Ayrıca şakayık almak isteyenlere yardımcı olabilirim. Daha önce link vermiştim malesef geçmemiş acaba link verdiğim içinmi bilmiyorum.
Mine Pakkaner
11-02-2007, 00:26
Sn. Ekaya, o mesajınızı şakayık üretimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3184&page=2)başlığında yazmıştınız. Biz bitkilerin tanıtımı ve bakımını ayrı, üretimini ayrı işliyoruz.
Bu arada yukarıda verdiğim linkte size bir mesaj ve davet yazmıştım, dikkate alırsanız sevinirim.
İstanbul Feneryolu'nda bir apartmanın bahçesinde gördüğüm şakayık'a ilişkin 2 fotograf ekledim.
İstanbul'da başka yerlerde de hep bu renk görmüştüm. Örneğin Üst göztepe'de
Fahrettin Kerim'in Vakif merkezi olarak kullanilan evi var. Onun bahçesinde de oldukça büyük aynı renk şakayık var.
Kendim Belçika'dan değişik renklerde getirmiştim. Şu ana kadar sadece bordo
renk olarak açtı, diğerlerinin de bu sene açmasını bekliyorum.
Belçika'da hemen her rengi vardi.
Çok güzel..:)
Nerde bu bahçe gidip bir ziyaret etsem.Belki Bir kök verirler.:)
İstanbul Feneryolu'nda bir apartmanın bahçesinde gördüğüm şakayık'a ilişkin 2 fotograf ekledim.
Fahrettin Kerim'in Vakif merkezi olarak kullanilan evi var. Onun bahçesinde de oldukça büyük aynı renk şakayık var.
İstanbul'da genellikle bu renk şakayık vardır.
Saray bahçeleri, eski köşk ve bazı yalı bahçeleri, bir de rahmetli babam gibi meraklı sade vatandaşların bahçeleri, şakayıkların hala barınıp yaşayabildiği yerler.
Mustafa Mazharbey caddesinden bagdat caddesine giden yol uzerinde,
tren yolunun ustunden gecen viyadugu gectikten sonra sagdaki yuksek apartmanin bahcesinde.
Ayrica Ust goztepe'de Fahrettin Kerim'in evinin bahcesinde de ayni renk var.
Çok güzel..:)
Nerde bu bahçe gidip bir ziyaret etsem.Belki Bir kök verirler.:)
sadiyeyavuz
09-04-2007, 16:48
arkadaşlar en yukarıda saksının içinde renk renk açmış şakayık dediğiniz çiçekler erengül aynıları bendede var.bende şakayık zannederek aldım ama değilmiş....banada dün seradaki adam dedi.onun yalancısıyım bende :)
çiçeksever
10-04-2007, 12:43
6 numaralı mesajdaki çiçekten ben de aldım.Burada da şakayık diye sattılar.Fakat çiçekleri çok güzel.Güle benziyor
Çiçeksever
Bana da kardeşim pempesinden almış.Çok şeker ama solmaya başladı yaprakları neden olabilir.Çiçekçiler de şakayık diye satılıyor.SAnırım gerçek adı GİRİT LALESİ (Ranunculus)
Erguvan Muhibbi
14-04-2007, 00:25
Topkapı sarayının bahçesinde, Fenerbahçe de ve başka yerdeki Turing tesislerinde Erenköy, çiftehavuzlar kalamış bölgesinde pek çok apartman
bahçesinde gördüm. Sanırım siteye de bir tane koymuştum.
Fahrettin KerimGökay vakfının bahçesindeki Şakayık ın da güzel birkaç karesini geçen gün çektim. Bu arada orada bir de kocaman bir karabiber ağacı olduğunu söylemiş olayım. Erguvanlar da var tabii. Sedirler ve ıhlamurlarda.
Fahrettin Kerim beyin kardeşi vakıf başkanıymış. kendisini orada bir görebilirsem arka bahçesinde bir çiçek fidan satış yeri kuralım diye teklifte bulunacağım. Hani teklif edenin bir yüzü karaymış.
Topkapı sarayının bahçesinde, Fenerbahçe de ve başka yerdeki Turing tesislerinde Erenköy, çiftehavuzlar kalamış bölgesinde pek çok apartman
bahçesinde gördüm. Sanırım siteye de bir tane koymuştum.
Benim bahçemdekini atlamışsın.:p
http://img509.imageshack.us/img509/7255/350akay305kfethipa351a0sm5.jpg (http://imageshack.us)
sadiyeyavuz
18-04-2007, 00:58
Arkadaşlar bende de birkaç resim vardı göndereyim dedim.kafam karıştı bu şakayıklar yüzünden seradaki adam erengül dedi.geçen gün bununla ilgili yazı bile yazdım bu sayfaya şakayık değil erengülmüş demiştim.ama artık karar verdim şakayık.yazı içinde özür dilerim
çiçeksever
18-04-2007, 12:39
fakat sizin resimde görülen çiçeklerle Balıkçının gönderdiği aynı değil.Sanki Balıkçının ki gül gibi,çalı cinsten.
aysemelike
19-04-2007, 12:17
Arkadaşlar bende de birkaç resim vardı göndereyim dedim.kafam karıştı bu şakayıklar yüzünden seradaki adam erengül dedi.geçen gün bununla ilgili yazı bile yazdım bu sayfaya şakayık değil erengülmüş demiştim.ama artık karar verdim şakayık.yazı içinde özür dilerim
Şakayıkların bir çalı formu olan var, birde yer şakayığı adı altında bazı yörelerde "erengül" denilen cinsi var. Her ikisinin özellikleri birbirinden farklı ama çiçek formları benzer. Yer şakayıkları korniform köklü, yaz sonuna doğru yaprakları tamemen sararıp kayboluyor, bahara yeniden açıyorlar, bahardan yaz ortasına kadar sürekli çiçekleniyorlar. Çalı şakayık nemli ortamı, güneşi seviyor. Ben hala bir tane edinemedim, bir bulsam!!!:(
Selamalrımla....
aysemelike
19-04-2007, 12:21
Şakayıkların bir çalı formu olan var, birde yer şakayığı adı altında bazı yörelerde "erengül" denilen cinsi var. Her ikisinin özellikleri birbirinden farklı ama çiçek formları benzer. Yer şakayıkları korniform köklü, yaz sonuna doğru yaprakları tamemen sararıp kayboluyor, bahara yeniden açıyorlar, bahardan yaz ortasına kadar sürekli çiçekleniyorlar. Çalı şakayık nemli ortamı, güneşi seviyor. Ben hala bir tane edinemedim, bir bulsam!!!:(
Selamalrımla....
Eklemek gerekirse latince adları "Paeonia" Hepsi güneş istiyor, çalı olanı iki metreye kadar boylanabiliyor. İyi drenajlı, kumlu toprakda iyi gelişiyor ve kışa dayanıklı. Yer şakayığını ise tohumdan yada bölerek üretmek çok kolay.....
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/plant_pages/4486.shtml
çiçeksever
19-04-2007, 12:42
hangisi yumrulu köklü
Galiba yanlış karar.:p
Bunlar erengül, Ranunculus, benimki şakayık, Paeonia.
Melike hanımın yer şakayığı dediği de bu olsa gerek.Kışın bunun toprak üstü tamamen kuruyup kayboluyor, baharda yeniden, işte böyle fışkırıyor, diğeri ise çalı formunu kışın da koruyor, sadece yapraklarını döküp kuru bir görüntü veriyor.
O da baharda dibinden yeniden sürüyor, hem de kuru çalının sürgünleri oluyor.
Ayrıca benim gördüğüm şakayıklar, hep gölgeli bahçelerdeydi, ağaç altlarında ama tamamen güneşsiz de değil tabii.
http://img134.imageshack.us/img134/1061/350akay305kfethipa351a0zo4.jpg (http://imageshack.us)
lordofstorm
19-04-2007, 16:17
Evet Balıkçı'nınkiler gerçek şakayık.
BENBEN1967
21-04-2007, 15:31
9645
Bunlarda benim cici şakayıklarım nasıllar;)
Bonların pempesinden bendede var.Ama yapraklar sararıp soldu.Acaba soğanlı bir bitki mi ..
Bunlar şakayık değilmiş.Bize öyle satıyorlar.Girit Lalesi sanırım.
Elfogi ben de şakayık diye almıştım.
Çiçek tamamen kuruyunca çiçeği toprağa
öylesine bırakıvermiştim bir sonraki sene yine çiçek almıştım. Ben çiçekteki tohumları serpiştirdim herhalde diye düşünmüştüm.
Aslında bende öğrenmek istiyorum. Tohumla mı soğanla mı çoğalıyor bu bitki diye.
BENBEN1967
21-04-2007, 15:56
Satıcı kuruyunca bırak köklere elleme baharda başla sulamaya açar gene dedi.Deneyeceğim;)
Demekki soğanlı. Bende tohumları döküldüde tuttu sanmıştım.
herbaryum
21-04-2007, 22:23
Türkiye'de doğal olarak yetişen "Paeonia" (Şakayık - Ayı gülü - Tombak) türlerinin tamamı otsu türler olup yine hepsi katmersizdir. Odunsu ve çalı formunda, çiçekleri katmerli olan türler ise egzotik türlerdir. Türkiye'de yetişen Şakayık türlerinin petal renkleri Kırmızı, Pembe ve Beyaz olup hepsinin çiçeklenme ayı Mayıs ayıdır. Doğal ortamında tohum olgunlaştıktan sonra toprak üstü organlar kurur, kuruduktan sonra kesilebilir. Kışın dışarda bırakılmasında bir mahsur yoktur. Rizom köklerinden ertesi yıl tekrar sürüp çiçeklenirler. Çiçekçilerde Şakayık ismiyle satılan çeşitli renkteki katmerli çiçekler ise "Ranunculus asiaticus" türüne ait olup Düğün Çiçeğidir.
lordofstorm
24-04-2007, 23:48
Paeonia da mevsimlik bir bitki mi?Yani yapraklarını dökünce ortanca yada gül gibi gövdesi kalmıyor mu?
herbaryum
26-04-2007, 14:02
Yaprakları ile birlikte topraküstü kısımlarda kuruyup ortadan kalkar. Mevsimlik ama çok yıllık bitkilerdir, toprakaltı organlarından her yıl tekrar büyür ve çiçeklenir.
Buyurun size mis gibi kokulu şakayık... Büyük boyunun fiyatı 60 YTL den satılıyor.
9863
Maşukiye de , geçen ay bunun biraz daha boylucasına, 75 YTL demişlerdi..
Çok güzelmiş maşallah. Ortasına burnumu sokamasam da :))
Bu fotoğrafı bu ayın başında çekmiştim habibe şimdikileri görsen çiçekleri burdakinin iki katı büyüklüğünde. Fazla yakından koklamasam da senin için gidip bir kez daha koklarım. (Çiçeklerin içinde ufak böcekler olduğu için fazla yakından koklamamanızı tavsiye ederim:D ) Bu arada Maşukuye'yi hiç görmedim, çok merak ediyorum havalar biraz ısınsa da hemen günübirlik gezi yapsak.
Ben de bunlardan koşuyolu tansaştan yukarı çıkarken validebağ hastanesinin karşısındaki italyan restoranının yanındaki bahçede yaşlı bir bayanın bahçesinde görmüştüm çok çok büyüklerdi ve elinde soğanlar wardı yeniden ekiyordu dayanamayıp adını sorduğumda şakayık olduğunu söyledi. maalesef bir bahçeye sahip değiliz yoksa ilk yetiştirmek isteyeceğim bitki olurdu.
Bu fotoğrafı bu ayın başında çekmiştim habibe şimdikileri görsen çiçekleri burdakinin iki katı büyüklüğünde. Fazla yakından koklamasam da senin için gidip bir kez daha koklarım. (Çiçeklerin içinde ufak böcekler olduğu için fazla yakından koklamamanızı tavsiye ederim:D ) Bu arada Maşukuye'yi hiç görmedim, çok merak ediyorum havalar biraz ısınsa da hemen günübirlik gezi yapsak.
Yaparız tabi :)
Yol boyunca bir kaç tane çiçekçi vardı.. salına salına dolanmıştım kendimi kaybedercesine.. hele şimdi geri kalan çiçeklerde açmıştır güller şakayıklar papatyalar ..
O ufacık böceklere gel de kız şimdi :) bende olsam girer otururdum bir yaprağına yada gülüne..:p
lordofstorm
02-05-2007, 14:06
Arkadaşlar Beykoz fidanlığında Şakayıklar 30 ytl.İlk aldığımda fazla para verdim diye üzülüyordum ama diğer yerlerde fiyatların çok daha astronomik olduğunu öğrendim.Haberiniz olsun..
çiçeksever
02-05-2007, 17:03
koçtaşın aylık kataloğunda 1.70 ytl olarak gösteriliyor.merak eden http://www.koctas.com.tr/index.aspx?ido=reyon&id=0
sitesinden bakabilir.
koçtaşın aylık kataloğunda 3 ytl olarak gösteriliyor.merak eden http://www.koctas.com.tr/index.aspx?ido=reyon&id=0
sitesinden bakabilir.
3YTL'ye şakayık olacağını sanmıyorum. Olsa da 30 YTL'ikten veya 60 YTL'likten muhakkak farklıdır.
lordofstorm
03-05-2007, 11:12
Koçtaş'ta Şakayık adı altında satılan çiçek şakayık değil düğün çiçeğidir.
çiçeksever
03-05-2007, 12:27
Koçtaş kataloğundaki, 6 ve 28 nolu mesajdaki resimle aynı.Bana göre Balıkçının ki gerçek şakayık
9645
Bunlarda benim cici şakayıklarım nasıllar;)
Resimde görülen çiçekleri, İzmir'de çiçekçiler Tire Lalesi adıyla satıyorlar...
Ben de her renginden birer tane almıştım... Çiçekçiye özellikle sordum, soğanlı olduğunu söyledi...
Çiçekleri, 10 gün kadar önce bitti...
(Bir renk eksikmiş, beyaz üzerine kırçıllı pembe) :p
Merhaba
Şakayıkların yer değiştirmesi durumunda çiçek vermediği yada çiçek vermek için 2 yıl beklediği doğru mu?Bir de güneşi sevmiyor mu?
Merakla açmasını bekliyorum . Tomurcuk var çiçek yok.Nisan ayı başında tomurcuklanmaya başlarken yerini değiştirdim hata mı yaptım?
Bu sene açmayacaksa plastik çiçek takayım bari üstüne:p
Bende Koçtaştan bir sefer şakayık diye aldım bir hafta sonra bitki kurudu, soğanlı sanıyordum ama değildi.
Sonra carrifourdan aldım aynı çıçeği onlarda şakayık diye satıyorlardı.Üç gün içinde onlarda soldu.
Paket tohum olarak aldığım klarkiya ( düğün çiçeği ) aynı çiçekti.Tohumlar bahçemde çimlendiler yaprak şekli ise aynı idi.
kuru.umit
27-05-2007, 22:12
sevgili arkadaşlar,hadımköyde tesadufen gordugum ve adının şakayık oduğunu öğrendiğim çiçekli bir bitki hakkında bilgi için tarama yaparken sitenizi farkettim. www.kaya.5u.com sitesine gidince hemen bir error programı devreye giriyor. çıkmak zorunda kalıyorum. bu çiçek hakkında tüm bilgileri almak isterdim. yalova da yerinizi tam olarak nerededir. selamlar. dr ümit kuru
Merhaba
Şakayıkların yer değiştirmesi durumunda çiçek vermediği yada çiçek vermek için 2 yıl beklediği doğru mu?Bir de güneşi sevmiyor mu?
Merakla açmasını bekliyorum . Tomurcuk var çiçek yok.Nisan ayı başında tomurcuklanmaya başlarken yerini değiştirdim hata mı yaptım?
Bu sene açmayacaksa plastik çiçek takayım bari üstüne:p
Kendi cevabımı artık ben verebilirim.Kökleri zedelemeden yer değiştirirseniz çiçek açıyor ama çiçeği 3 gün zor durdu. Güneşi sevmediğine kanaat getirdim
Resimde görülen çiçekleri, İzmir'de çiçekçiler Tire Lalesi adıyla satıyorlar...
Ben de her renginden birer tane almıştım... Çiçekçiye özellikle sordum, soğanlı olduğunu söyledi...
Çiçekleri, 10 gün kadar önce bitti...
(Bir renk eksikmiş, beyaz üzerine kırçıllı pembe) :p
Çiçekler bitince, baktım ki ne soğan var ne bir şey... Soğanlı bitki değilmiş meğersem...
beyazkartal
07-06-2007, 22:48
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=9645&d=1177158642
:confused: Şimdi bunlar Şakayık mı değilmi bende bunlardan 2 tane var bir geçen seneden diğeri ise bu sene aldım.Burada okuduklarım baya kafamı karıştırdı.
Ferda Ülkümen
07-06-2007, 23:03
Bunlar ranunculus.Büyük marketler şakayık diye satıyor.
Bazıları da tire lalesi diye satıyor... Sözde soğanlı, ne soğan var ne bir şey...
Öğreneceğiz....
aysemelike
08-06-2007, 07:39
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=9645&d=1177158642
:confused: Şimdi bunlar Şakayık mı değilmi bende bunlardan 2 tane var bir geçen seneden diğeri ise bu sene aldım.Burada okuduklarım baya kafamı karıştırdı.
Bunlar , yer şakayığı yada erengül diye bilinen rizomlu (bir tür soğanlı) çiçeklerdir. Rizomları başlangıçta ince uzun çok dolgun olmayan özellikte olduğu için ayırd edememiş olabilirsiniz. Çiçekleri geçtikten bir süre sonra yapraklarda sararıp kaybolur, ama gelecek bahar aynı yerden çıkarlar, saksıdalar ise çok sulamayın kolayca çürür....Aslında hem bunlar hem bizim şakayıklarımız peonea grubundandır. Ancak, "şakayık" dediklerimiz çalı formundadır,çiçekleri çok daha büyük, yaprak formları da farklıdır....Eski mesajlarda fotoğrafları olacaktı, biraz gerilere bakarsanız daha çok bilgi çıkabilir...
selamlar..
Resmen kandırılmışım ya... :D Şakayık diye aldık, Tire Lalesi çıktı, Tire Lalesi de oldu Ranunculus...
Olsun, bir paket sigara 5 YTL...
Hiç olmazsa böyle kandırılayım... En azından o güzelliklere 1 ay bakarak haz alıyorum...
fatmadundar
20-03-2008, 14:54
Sn ReaL,
Sizinkiler hiç olmazsa Yalancı Şakayık çıkmış. Ben de pazarda el arabasında Şakayık diye daha büyükçe rizomlar satılıyordu, hah Ağaç Şakayık buldum diye sevinerek aldım ve diktim. Çok mutluyum, gökte ararken yerde buldum diye inanamıyorum.Mağazalarda veya seralarda satılmıyor. Her yerde bakıyorum çünkü.
Neyse ilk yapraklarını göstermeye başladı, hiç benzetemedim. Biraz daha büyüdüler, hani nergis demetlerinin çevresine yeşillk olarak koydukları yaprakların aynısı. Daha yapraklar gelişimini tamamlamadan tepesinde küçük küçük sarı çiçek de açınca aldatıldığımı anladım:( (Ben de 5YTL vermiştim)Sorun o değil tabii. Hayallerim boşa gitti. Bu yıl da şakayık edinemeyeceğim herhalde:(
Şakayık budur arkadaşlar. bu da öyle 5 YTL'ye satılmıyor. Geçen sene biraz pahalıcaydı ama fiyatını unuttum. Haftasonu fidanlıkları gezmeyi planlıyorum, bol fotoğraf çekeceğim inşallah.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=7535&catid=member&imageuser=11575
Fotoğrafta hiç oynama yapmadım çiçeğin rengi aynı fotoğraftaki gibi göz alıyordu.
Çiçek büyük yemek tabağı büyüklüğündeydi.
fatmadundar
21-03-2008, 12:13
Evet, bilmezmiyim gerçek şakayıkın ne güzel bir çiçek olduğunu. Eskiden Anneannemin bahçesinde vardı; sizin gösterdiğiniz gibi tabak kadar olmasa da büyük, katmerli, şarabi renkli yani çok gösterişli bir çiçekti. Umarım birgün tekrar karşılaşırım kendisiyle:(
Nurbahar
21-03-2008, 18:34
Merhabalar,
Bilgisayarımdan dolayı bir türlü uygun bölüme girip kendimi tanıtma fırsatı bulamadım.Fazla mesaj olan bölümleri açamıyorum, umarım yakında hallederiz.
İstanbul'da yaşıyorum.Altı senedir iş hayatından uzak yaşadığım için resim ve mozaikle ilgilendim. Bir buçuk senedir bahçeli bir evde yaşıyoruz ve çocukluğumdan beri ilgi duyduğum doğaya, çok daha yakın oldum.
Kendi çabamla bir şeyler yetiştirmek ve bu konularda bilgi edinmek beni çok mutlu ediyor.
Şakayık hakkında yazıyı görünce dayanamayıp buradan tanışmak istedim.
Ben de sokağımızın adından dolayı şakayık çiçeğini çok aradım. Geçen 2006 Kasım ayında Beykoz fidanlığında buldum. Bu fidanlıkta fiyatlar oldukça uygun ve en ucuz sezonda 30 ytl'ye aldım.İlk sene çiçek açmayınca üzüldüm ama bu sene tomurcuklu,umarım açar. Edindiğim bilgiye göre:
Çok zor üretiliyor,çeliklerin tutması çok zor. Yerine iyice yayılınca yani bir kaç sene geçince çiçek açıyor ve köklerini kurcalamamak gerekiyor. Kökünden parça alınca veya yeri değişince 2-3 sene çiçek açmayabilir.Yarı gölgeyi sever.
Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın.
Geçen sene resimlerini gonderdigim (1. sayfada gorulebilir) şakayık'ın
bugunlerde tomurcukları açmak üzere. İlk fırsatta yeni resimlerini göndereceğim.
Arkadaşlar ben bu bitkiyi koklamayı çok istiyorum! Nerden edinebilirim? Mis kokulu çiçekli gerçek şakayık çalı türü yada değil arıyorum yardım bekliyorum.
Nurbahar
01-04-2008, 18:58
33776
Ağaç şakayığımın ilk tomurcuğunu görüntüledim. Yaprakları ve dalları oldukça sağlıklı.
Bulunduğu yer çok rüzgar alıyor, rüzgara dayanabilirse açmış halini de göndereceğim. Rengini ben de bilmiyorum.
Önceki gün bahause dan kırmızı, pembe ve beyaz Paeonia rizomlarını aldım toprakla buluşturdum bekliyorum arkadaşlar!
Fiyatı 6.99 ytl idi acaba gerçek şakayık değil mi?
Ben de Bauhaus'dan beyazini aldim. Bunlar gercekten şakayık.
Bende pembe ve bordo vardi. O yuzden beyazini aldim.
Endise etmenize gerek yok. Bunlar gerçekten şakayık.
Nurbahar
11-04-2008, 13:09
Şakayığımın ilk yavrusunu dört gözle bekliyorum.Bir sabah bana sürpriz yapacak!
Artık rengi belli, pembe olacak.
34364
34365
Galeriye yüklemeye çalıştım ama yükleyemedim. Sanırım sorunlar devam ediyor.
KOmşumun bahçesindeki rengarenk şakayıklar açtılar. Güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.
35127
35128
35129
Nurbahar
21-04-2008, 01:32
Benim şakayığımın tek tomurcuğunu her sabah fotoğraflamaya çalıştım, işte onlardan biri:35213
Ama artık yavaş yavaş solmaya başladı.
Kökler geliştikçe daha çok ve güzel çiçek açarmış.
sinaninci1
18-05-2008, 16:03
Yalova'da Doğa Peysaj da var, mis gibi kokuyor.
Doğa Peysaj Yalova-Bursa yolu 2.km.de sağ tarafta.
Benim şakayık hiç büyümedi.Kısacık bir dal verdi gerisi gelmedi kurumadı da hala yeşil.Nedenini anlamış değilim ama çok üzüldüm bu çingene pembesi rengi göremediğim için.
Nurbahar
15-06-2008, 23:46
Sayın Dal,
Bitkiniz yeniyse böyle olması normal. Mevcut dal sağlıklıysa dert etmeyin bence. Yer değiştirmezseniz, köklerini kurcalamazsanız seneye daha iyi olur. İlk iki-üç sene açmayabilir. Tüm bunları benimki de yaşadı,geçen sene bir iki dal varken bu sene topraktan bir sürü yeni sürgünler çıktı.
vBulletin® v3.7.4, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.