View Full Version : Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
denizakvaryumu
13-04-2006, 14:37
Halk arasında parfüm çiçeği-melisa diye bilinen ,yaz aylarında enfes kokusu metrelerce uzaktan hissedilen bu çiçek için detaylı bilgi arıyorum.
Mine Pakkaner
23-04-2006, 21:18
Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.
Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor.
Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor.
1157
Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın.
Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor.
Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur.
Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz.
Mor çiçekli cestrum (cestrum fasciculatum )
1158
kırmızı çiçekli cestrum (Cestrum elegans)
1159
denizakvaryumu
24-04-2006, 07:50
Mine Hanım cevabınız ve ilginiz için çok teşekkürler,
bahar dallarımı (japon ayvasını) çok seven yaprak bitlerinin şimdi neden parfüm çiçeğime gelmediklerini öğrenmiş oldum,bu durumda, aynı tütün suyu gibi bu bitkinin yapraklarından da bu bitlere karşı bir su hazırlanabilir mi?
Diğer sorum ise;Mor ve kırmızı çiçekli cestrumun da ,cestrum nocturnum gibi güzel kokup kokmadığı.
Bu arada uyarınız için çok teşekkürler,bu çiçeği melisa diye yapraklarını toplayan kişileri görünce artık uyaracağım.
İyi çalışmalar
Mine Pakkaner
25-04-2006, 21:28
Mor ve kırmızı çiçekli cestrumlar kokulu değil, piyasada ada mercanı diye satılıyorlar.
Bir bitkinin insanlar için zehirli olması aslında yaprak bitleri için de zehirli olmasını gerektirmiyor. Örneğin zakkum, zehirli bir bitki ama yaprak bitleri onu pek seviyor. Tütün dezehirli ama onu da seven böcekler var.
Ancak cestrumdan böcek ilacı eldesi konusunda araştırmalar da sürüyor, cestrum parqui den elde edilen ekstratın insektisit etkisi olduğu belirlenmiş. Siz de cestrumunuzun bu etkisini deneyebilirsiniz. Bize de sonuçları bildirin.;)
***. cestrum nocturnum ile ilgi 2 resim de ben göndereyim dedim.
ben kocaelide bir piknik sırasında o zaman adını bilmediğim ve kokusuna hayran kaldığım bu bitkiden köküyle söktüğüm bir dalını balkondaki bir saksıya dikmiştim. kokusu inanılmaz. ancak daha sonra maalesef kurudu. şimdi bitki hakkında edindiğim bilgilerle de tekrar edinip, daha sağlıklı bir şekilde yetiştireceğim inşallah.
2848
2849
Ful Sokağı
27-07-2006, 13:10
Ben bu fotoğraftaki mantarları çözemedim...:(
Mine Pakkaner
27-07-2006, 13:26
Ben bu fotoğraftaki mantarları çözemedim...:(
Ful sokağı hangi mantarlar? Ben de mantar göremedim...:(
Mine Pakkaner
27-07-2006, 13:29
***. cestrum nocturnum ile ilgi 2 resim de ben göndereyim dedim.
ben kocaelide bir piknik sırasında o zaman adını bilmediğim ve kokusuna hayran kaldığım bu bitkiden köküyle söktüğüm bir dalını balkondaki bir saksıya dikmiştim. kokusu inanılmaz. ancak daha sonra maalesef kurudu. şimdi bitki hakkında edindiğim bilgilerle de tekrar edinip, daha sağlıklı bir şekilde yetiştireceğim inşallah.
2848
Didegok hoşgeldiniz, yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=216)başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz. ;)
Ful Sokağı
27-07-2006, 14:02
12.mesajda birinci resimdeki beyaz şekilleri ben mantara benzettim de...
denizakvaryumu
27-07-2006, 14:03
Ful sokağı hangi mantarlar? Ben de mantar göremedim...:(
Beyaz görünenler, parfüm çiçeğinin tohumları :D
Ful Sokağı
27-07-2006, 14:05
yoksa yumurta kabuğu mu, bizim yaşlılar da yapardı birden aklıma geldi
Ful Sokağı
27-07-2006, 14:12
:o Allah allah, tohum mu şimdi bunlar....
2893evet arkadaşlar onlar aynen öyle bitkinin tohumları.
hatta yabancı kaynaklarda meyveleri olaraka geçiyor. ancak yumurta kabuğu olarak bile yorumlamanız beni çok şaşırttı doğrusu. bu konuda yorum yapmayacağım ama tek söyleyeceğim: bilgilendirilme konusunda dalgacı olmanız ve aranıza yeni katrılmış birini bu şekilde karşılamanız da ayrıca beni kırdı.. neyse... önemli değil.
ben başka renklerinin de bulunduğu başka resimler de gönderiyorum.
bilgi edinmek isteyenler için..
herkese kolay gelsin
Ful Sokağı
28-07-2006, 09:22
Sanırım söylediğim yanlış anlaşılmış, yumurta kabuğu derken benim dalga geçmek gibi bir niyetim kesinlikle yoktu. Belki konuyu takip edenler arasında bilgisi olanlar da yazacaklardır, İzmir'in kırsal kesiminde bahçede bulunan saksıların içine ince bir çubuk dikip bunu üzerine yarım yumurta kabuğu koyarlar. Tam anlamını bilmiyorum ama sanırım nazarlık işlevi görüyor, ninem annem ve onların yaşıtları (70 civarı) bunu çok yaparlardı. Tekrar etmem gerekirse kesinlikle art niyetli değil ama o anda ne olabilir diye düşünürken birden bu konu aklıma gelince açıklamadan hemen öylece yazıverdim. Yanlış anlamaya neden olduğum için özür dilerim. Ancak bu yumurta kabuğu kounusunu bilenler varsa onlar da lütfen yazsınlar. Dalgacı veya saldırgan biri olarak tanınmak istemiyorum, bilenlerden yazmalarını rica ediyorum. Daha önce melisa tohumu görmedim ne yapayım...
peki ful sokağı. bazen böyle yanlış anlaşılmalar olur. problem değil. ;)
kendine iyi bak:p
ayrıca unutmadan belirteyim bu bitki orman bakanlığı literatüründe kibrit çalısı olarak geçiyor.
bir diğer adı da zarif sestrum.
Didem, forumda yeni olduğunu biliyorum. Yazılanları okudukça buradaki üyelerin arada esprili yazdıklarını farkedeceksin. Ama bu senin anladığın tarzda karşı tarafla dalga geçme anlamını taşımıyor. Öyle davrananlar olursa site yönetimi onlarla ilgileniyor.
Göreceğin gibi biz böyle başlıklar açmakta bile sakınca görmüyoruz.
Acemilik, sakarlık, şaşkınlık konusunda en yetenekli üye yarışması :) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1399)
Lütfen yazılanları kişiselleştirip üzerine alınma, gereksiz gerginlikler olmasın...
Ful Sokağı
29-07-2006, 21:32
Tekrar aynı konuya dönmek istemiyorum ama, espri yapma niyetim bile yoktu. İnşallah birileri de yazar, hiç gören yok mu...
nilgunarpat
29-07-2006, 21:55
Var,Ful Sokağı var.Yumurta kabuğunu soruyorsunuz ya,rahmetli annem de öyle çiçeklerine koyardı ve hatta yumurta yerken kabuğunu kırmamamızı isterdi bazen kabuk gerekincesanırım. Nazar boncuğu kıtlığımı vardı bilmem ki?Nazarlık olduğunu söylerdi o da ama bana kalırsa eski kuşakların her inanışının altında bir gerçek var.Örneğin o yumurta kabuklarının parçalanıp bitkiye besin olması gibi diyorum ben. Başka bilenlerde yazarsa bende memnun olurum.Lütfen..
burada anlatılan melissa bildiğimiz oğul otu melissa ile aynı değil mi şimdi?
ben bunun araştırmasını yapmıştım bir zamanlar nette, aynı şey olduğunu düşünüyordum . yağı için yetiştiriyorlar. hatta ağır kokusu bu yağdan kaynaklanıyormuş. halk arasında arıları çok çeken bir çiçek oalrak tanımlanıyormuş. bununla ilgili bir kelime vardı ama hatırlayamadım. tarlalarda yetiştiriliyor. şu mevsimlerde şuraya kadar biçilir gibi bilgilere rastlanıyor. salında süs bitkilriyle ilgil yazılarda da pek adına rastlayamıyorsunuz. daha çok şifalı bitkilerle ilgil **** melissa tarımı ile ilgili yazılara rastlıyoruz.
sorumu tekrar edeyim acaba ben mi yanlış anladım. bu iki bitki aynı değil mi? eğer aynı bitkiyse neden yapraklarının kaynatılıp içilmesi zrarlıdır diye bir sonuç çıktı pek anlamadım
teşekkürler
arkadaşlar tamam problem yok. ben de böylece yumurta kabuğunun da bir dala asılabileceği bir gelenek olduğunu öğrenmiş oldum. espri konusuna gelince; elbette espri yapacağız ama daha kimse bana hoşgeldin bile dememişti ki o zaman. :(
:p dolayısıyla bırakın da biraz alınganlık yapayım değil mi ama...:eek:
evt gallus. bu ve diğer bitkinin farklılığı konusunda şüphen olmasın. bu çalı şeklinde büyüyen, diğeri ise gövde ve uzamasıyla daha çok ağaç şeklinde bir bitki. istersen latince isimleriyle internetten daha da detaylı bilgi edinebilirsin.
melisa, oğulotu = melisa officinalis
parfüm çalısı = cestrum nocturnum
sağol Didem doğru latince isimleri farklı zaten ben de bundan kıllanmıştım;)
yanlız yıllardan beri annemin evinde bu melissa dan vardır. dediğin gib ağaç formunda daha çok. yanlız boyu bir iki metreyi geçmiyor. benim dikkatimi çeken Mine hanımın gönderdiği ilk resim ve senin gönderdiğin son resiimli mesajdaki ilk resimdeki bitkiyle neredeyse aynı. eğer gözlerim beni yanıltmıyorsa aynı bitki türü diyebilirim. ama latince isimleri farklı olan iki bitki (burada ön adlarından bahsediyorum) birbirleriyle akraba sayılmazlar. bu benzerlik(görüntü olarak) tam olarak bir tesadüf müdür? .yoksa bir şekilde uzaktan da olsa alakaları var mı?bu arada şunu belirteyim bizdeki oğul otu olan melisadır yani melisa officinalis.
Vildan Sönmez
01-08-2006, 08:08
Var,Ful Sokağı var.Yumurta kabuğunu soruyorsunuz ya,rahmetli annem de öyle çiçeklerine koyardı ve hatta yumurta yerken kabuğunu kırmamamızı isterdi bazen kabuk gerekincesanırım. Nazar boncuğu kıtlığımı vardı bilmem ki?Nazarlık olduğunu söylerdi o da ama bana kalırsa eski kuşakların her inanışının altında bir gerçek var.Örneğin o yumurta kabuklarının parçalanıp bitkiye besin olması gibi diyorum ben. Başka bilenlerde yazarsa bende memnun olurum.Lütfen..
Eskiden çiçek saksılarına yumurta kabuğu koyduklarını bende çok gordüm.Nazarlık yanında karınca,sinek,böcek gelmesin diye derlerdi büyüklerimiz.Duymuşsunuzdur,**** hala görebilirsiniz bazı yerlerde ağaçların gövdesine kireç sürerler bunun için.
Mine Pakkaner
01-08-2006, 09:31
sağol Didem doğru latince isimleri farklı zaten ben de bundan kıllanmıştım;)
yanlız yıllardan beri annemin evinde bu melissa dan vardır. dediğin gib ağaç formunda daha çok. yanlız boyu bir iki metreyi geçmiyor. benim dikkatimi çeken Mine hanımın gönderdiği ilk resim ve senin gönderdiğin son resiimli mesajdaki ilk resimdeki bitkiyle neredeyse aynı. eğer gözlerim beni yanıltmıyorsa aynı bitki türü diyebilirim. ama latince isimleri farklı olan iki bitki (burada ön adlarından bahsediyorum) birbirleriyle akraba sayılmazlar. bu benzerlik(görüntü olarak) tam olarak bir tesadüf müdür? .yoksa bir şekilde uzaktan da olsa alakaları var mı?bu arada şunu belirteyim bizdeki oğul otu olan melisadır yani melisa officinalis.
Gallus melisa officinalisin resmi ekte. Otsu bir minik bitki. Dolaysıyla 1-2 m boyunda çalı formuna ulaşamaz. Kolonya çalısına da hiç benzemez.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Melissa_officinalis1.jpg/200px-Melissa_officinalis1.jpg
Bir de yalancı melisa var; aloysia triphylla. Buna limon otu da denir.Yapraklarını ezeseniz mis gibi kokar. çalımsı formdadır. Acaba bunu mu benzettiniz?
http://www.plantsafari.com/Images350/Aloysia-triphylla1.jpg
ne yazık ki galiba ben hal karıştırıyorum galiba bahsettiğim çiçek Cestrum nocturnum.işte bizdekinin çiçekleri de aynen böyle( alttaki resim) . akşama doğru kokusu çok daha fazla yoğunlaşan bir bitki. o zamanlar böyle iki melissanın olduğunu bilmediğim için haliyle ikisi hakkında da bilmeden bilgi toplayıp tek bir bitki üzerinde birleştirmişim:D kafamın karışıkllığı da oradan kaynaklanıyor:confused:( hatta bonsaisi olurmu acaba diye araştırmıştım, odunsu gövdesi olmasına rağmen edindiğim bilgiler iki farklı bitki hakkında olduğu için bir kara da verememiştim.şimdi herşey anlaşıldı)
çok sağolun böyle bir başlık açılmasaydı ben de böyle bilmeye devam edecektim. teşekkür ederim
2956
işte bizdeki melisanın aynısı. bu resmi netten buldum.yani namı değer cestrum nocturnum
alifiliz
02-08-2006, 13:20
cümlenize merhaba!
izmir den yeni katıldım,ismim Ali.sitenizi 2,3 gündür izliyorum muhabbet ve konular baya hoşuma gitti,izin verirseniz ben de katılmak isterim...
agaçlar.net'e tesadüfen girdim ve mum çiçeği hakkındaki yazılarınız beni çocukluğuma götürdü.anneanne min evinin girişin de vardı ve eve girince mis gibi kokusuyla bizleri ilk o ağırlardı.hala gözümün önündedir o çiçek ve belkide sonraki zamanlardaki çiçeğe olan hayranlığımın sebebidir.sonraları dayımın geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı kullandığı ilaçların yarattığı koku alerjisi nedeniyle anneannem onu bir komşusuna vermek zorunda kaldı.
Gelelim yumurta kabuğuna;
ful çiçeği de eski evlerin nadide bir süsü idi ve onunla da ilk tanışmam gene rahmetli anneannemin sayesindedir.ful çiçeği malumunuz çok güzel kokar,boyu pek uzamaz çiçeği dik tutmak için eskiler destek olsun diye yanına kargı sokarlardı ve o kargının üzerine de yumurta kabuğu geçirirlerdi ki,çiçeği koklamak için eğilenler yumurta kabuğundan dolayı kargı yı farkedip gözlerine batmasın diye(tabi yaşlı kişiler için)işte yumurta kabuğun kerameti odur.
Neyse ilk yazım cok uzun oldu,sıktıysam özür dilerim.Tekrardan herkeze merhaba.
hoşgeldin alifiliz. aramıza katıldığına sevindim
Mine Pakkaner
03-08-2006, 11:42
Alifiliz değil sıkmak, ne güzel anlatmışsınız çiçeklerin çocukluğunuzdaki izlerini :)
alifiliz
03-08-2006, 13:24
:) merhaba;
Sayın mine pakkaner
Sayın gallus ve tüm doğa dostu arkadaşlar.ben de sizlerin yazdıklarınızdan ve paylaştıklarınızdan büyük keyif aldım sağolun.
Mine Pakkaner
03-08-2006, 13:29
Alifiliz forumda İzmir'liler için bir başlık var biliyorsunuz. İzmir'den katılanlar, İzmir ekibi' (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=596) nde buluşuyor :)
nilgunarpat
03-08-2006, 13:55
Merhaba alifiliz, hoşgeldiniz..
Yumurta kabuğunun faziletlerinden bir tanesini Sayın Vildan Sönmez açıklamıştı.Diğerini de sizden öğrenmiş olduk,teşekkürler Vildan Hanıma da ,size de..
alifiliz
03-08-2006, 14:00
sayın pakkaner
Uyarınız için teşekkür ederim,izmirli dostlar ile sohpet şüphesiz çok zevkli olacaktır ama bence konuları tüm dostlar ile paylaşmak dağa zevkli olmaz mı?
İzmir için özel konular da(toplantı,vs.)gibi,tabi ki o zaman izmirliler sitesini kullanabiliriz,ondan da sonsuz zevk alırım.
alifiliz
03-08-2006, 14:11
merhaba nilgün arpat,hoşbulduk.
eski insanların cok farklı ve pratik bilgileri vardı(o zamanlar koçtaş lar yoktu)hem de her derde deva.
Mine Pakkaner
03-08-2006, 14:12
Güzel, toplantı duyurularımızı oradan takip edebilirsiniz :)
*** alifiliz. hoşgeldin. anlatımın ve bilgilerinle siteye kazanç olacağından eminim. iyi çalışmalar diliyorum.
izmirli dostlar ile sohpet şüphesiz çok zevkli olacaktır ama bence konuları tüm dostlar ile paylaşmak dağa zevkli olmaz mı? İzmir için özel konular da (toplantı,vs.) gibi, tabi ki o zaman izmirliler sitesini kullanabiliriz
Konuyu tam anlamamış olacağınızı düşünerek (izmirliler sitesi diye yazdığınız için) biraz daha açık anlatmaya çalışayım. agaclar.net forumda sadece İzmir Ekibi bölümü yok. Bir şehirde aktif üye sayısı 3-5'i geçerse, kendi aralarında da toplanabilmelerini sağlamak üzere, haberleşmeleri amacıyla bir başlık açıyoruz.
İşleri nedeniyle Türkiyeyi dolaşanlar, gideceği bölgedeki şehrin bölümüne bakıp, orada bir toplantı varsa katılıyor. Hatta ben geliyorum, hadi toplanalım talebinde de bulunabiliyor :)
Hatta bir tane İzmirli "kamber'imiz bile var. Rastlantı, farklı şehirlerde de olsa toplantılarda bulunuyor. Kambersiz düğün olmaz hesabı...:)
Hoşgeldiniz :)
Tabii bu hoşgeldiniz faslının yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) bölümünde olması gerekiyordu, Parfüm Çalısında ne işimiz var anlayamadım :)
alifiliz
04-08-2006, 10:39
merhaba didegok arkadaş;
güzel karşılama yazın için teşekkürler,böyle güzel bir guruba uye olduğum için ben de sizler ile yazışmaktan ve paylaşmaktan büyük zevk alacağım.
alifiliz
04-08-2006, 10:56
merhaba sayın malina;
ben de aynı şeyi kastetmiştim,yani toplantılar ve izmir için özel konular hakkında ****** İzmir ekibi bölümünü kullanırım onun haricinde genel konuları tüm üye arkadaşlar ile paylaşmayı tercih ederim.her halde sürçü lisan eyledim affola.
tanışma protokol ü güzel kokulu bir ortam da olsun diye herhalde!(**** benim acemiliğimden).saygılar.
Ali H. ALI
01-09-2006, 16:30
Herkese iyi gunler.
Cestrum nocturnum un Australiyadaki mahali ismi "gece yasemini" KIbristaki ismi "Pakistan geceleri".
Cocukluk yillarinda mahallemizde cok guzel karanfilleri olan bir teyze vardi ve her karanfil saksisinda bir cubugun uzerine konmus yarim yumurta kabuklari vardi. Karanfillere Nazar deymesin diye koyuyormus Yumurta kabuklarini.
Hosca kalin.
Mine Pakkaner
06-09-2006, 01:30
Bu sene Gümüldür' de cestrumların çiçekleri hiç kokmadılar. (Hani daha önce koku ile ilgili arada konuşuyorduk...)
Her sene kokudan baygınlık geçirilirdi bu sene özler olduk.Çiçek bol ama koku yok...
Sizlerin cestrumlarınız bu sene kokulu çiçekler açtı mı diye merak ettim.
merhabalar hepinize..aranızayenikatıldım..ben halk arasında kolnya ağacı olarak bilinen bitkiden, kokulu olanından almak istiyorum ama nette yaptığım aramalarda bu bitkiyi satan bir çiçekçiye ulaşamadım.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim sevgili doğa dostları..
Ben şu aralar kolonya çiçeğinin tohumlarından almak üzereyim siz adresinizi bana özel mesaj atarak gönderin elime geçer geçmez yollarım.
agronomistmrt
09-09-2006, 21:33
evet arkadaşlar gerçekten yumurta kabuğunu ağaçlara veya yere yakın çalılara asarlardı ki yılan gelmesin diye. hatta halen yılan olan bir odada yumurta kabuğu yakıldığı zaman yılanın kaçtığına inanılıyor.
saygılar
Ful Sokağı
09-09-2006, 23:03
İlk defa Melisa büyütüyorum, benimkinde henüz tohum oluşmadı, tohumdan büyütmesi çok zaman alır mı,özellikle yapılması gereken birşey var mı, öğrenmek istiyorum. Selamlar
Ful Sokağı
15-09-2006, 14:09
benim melisa mis gibi kokmaya başladı, ilk defa büyüttüğümden dikkatle izliyorum o minicik tüp gibi çiçeklerini gündüzleri kapıyor geceleri açıyor, gece kokmasının nedeni bu mu acaba? Boyu da maşallah benim kadar oldu böyle giderse beni de geçecek gibi duruyor...
Mine Pakkaner
17-09-2006, 11:11
Evet, nihayet cestrumlar kokularıyla geceleri boyamaya başladı. :)
Ful Sokağı
26-09-2006, 22:39
Melisamın kokusu giderek süperleşiyor ve bu arada suda çok kolay köklendiğini keşfettim.
Mine Pakkaner
26-09-2006, 22:44
Ful sokağı, seni de yeşil parmaklılar listeme alıyorum. :)
Ful Sokağı
26-09-2006, 22:44
teşekkür ederim, sağolun
Sakız Hanım
13-11-2006, 01:12
arkadaşlar melisamın üzerinde hala tohumları var çiçeklenmez zaten artık.peki bu tohumlardan ekim yapabiliyormuyuz ve nasıl?hangi yöntemle?
İklimsiz
06-04-2007, 00:33
Bu bitkiyi nasıl edinebilirim? Evinde **** bahçesinde olup da paylaşmak isteyen olur mu acaba?
denizden
18-04-2007, 21:57
Şimdiye kadar edinmediyseniz, size Giresun arabalarıyla veya kargoyla gönderebilirim.Budama esnasında çıkan dalları arkadaşlarım için köklendirmiştim.Garanti olsun diye çok az miktarda tohum da ekleyebilirim.Benim de çocukluğum Çukurova'da geçti.Bu bitkiyi oradan ama "Karakedi" adıyla biliyordum.Melisa olduğunu birkaç gün önce çiçekçide bir köşede bakımsız bir halde dururken öğrendim.
Fidanlıktan kökünü 5 ytl ye almıştım 3 hafta kadar önceydi sanırım. Şimdilik yaprakları yeni yeni çıkıyor biraz büyüyünce fotoğrafını çekerim.
'Kokulu Süs bitkileri, Sarılıcılar ve Çalılar' başlığına yazmıştım ama garanti olsun diye buraya da yazayım: Sevgili limon, hangi fidanlıktan aldın sestrumları, ben de gidip alayım hemen.
denizden
24-04-2007, 14:07
Bodrum Gümüşlük'te bir balıkçı lokantası, etrafını ve masa aralarını büyük saksılarda melisa ile kaplamıştı.Kokusunu bilenler tahmin edebilirler herhalde ortamı.
Bir arkadaşıma verdiğim melisa birkaç adet çiçek açmasına rağmen, uzun süre birisi parfüm şişesini yere döktü sanmış .
Evimde iki saksıda 8 kök var.Geçen sene henüz bir yıllık olmasına rağmen kokusundan durulmuyordu.Eve gelenlerden çiçeklerle alakalı olmayanı dahi bir kök istemişti. Çiçeklere bir sıra verseydim herhalde birincim olurdu. Evimin en değerlisi.
denizakvaryumu
24-04-2007, 14:37
Davulun sesi uzaktan hoş geldiği gibi parfüm çiçeğinin kokusu da uzaktan daha iyi...Çok yakında olduğunda kokusu baygınlık verici bir hal alıyor :)
Nil biraz geç cevap verebildim kusura bakma.
Zekeriyaköy Kilyos yolunun üzerinde Yeşilvadi fidanlığı var. Ancak henüz yapraklı değildi ben alırken. İstersen 10-15 gün sonra al. Benimkilerde ufacık yapraklar var şimdilik.
9866
9867
S.İnceçayır
06-05-2007, 12:47
Şimdiye kadar edinmediyseniz, size Giresun arabalarıyla veya kargoyla gönderebilirim.Budama esnasında çıkan dalları arkadaşlarım için köklendirmiştim.Garanti olsun diye çok az miktarda tohum da ekleyebilirim.Benim de çocukluğum Çukurova'da geçti.Bu bitkiyi oradan ama "Karakedi" adıyla biliyordum.Melisa olduğunu birkaç gün önce çiçekçide bir köşede bakımsız bir halde dururken öğrendim.
Merhaba "denizden" benim yaşadıgım yerde bula bilmem mümkün degil bana kargoyla gönderirsen sevinirim adresimi özele yazıyorum şimdiden teşekkürler
lerdemir
06-05-2007, 22:21
Tohumlar elinize geçti mi acaba?
Ben şu aralar kolonya çiçeğinin tohumlarından almak üzereyim siz adresinizi bana özel mesaj atarak gönderin elime geçer geçmez yollarım.
Arkadaşlar, bende tohumdan ürettim melisa mı. 5-6 tane fidan oldu. Bir tanesini Datça'daki evimizin bahçesine ektik. İnşallah bu sene kokusundan faydalanacağız. Biri istanbul'daki evimin balkonun da ve bahçemizde var. Çok Güzel kokuyor. Gene üretebilirsem isteyen arkadaşlara seve seve verebilirim. Çiçeğinin görüntüsü pek çarpıcı değil ama kokusu muhteşem.
lerdemir
08-05-2007, 22:53
Hmmmmm, direnilemez bir sabırsızlık kapladı içimi.... brrrr....
Melisamın son durumu....
10656
lerdemir
14-05-2007, 21:47
Maaşallah; keyfi yerinde görünüyor...
Maaşallah; keyfi yerinde görünüyor...
Elimden geleni yapıyorum keyifli olmaları için :)
Benim minişlerim de bunlar.. Tohumdan ürettim.. Şu an 8 tane sağlıklı Melissa bebeğim var.:p
papatyam
15-05-2007, 13:33
Maşallah Maşallah:))
melisayı tohumdan ürettim. Acayip büyüdü. Begonvilim yanında yaseminim de var. Hepsi birbirine girdi.
Havaların ısınmasıyla melisam oldukça keyifli büyümeye devam ediyor. Dün yapraklarının limon yaprağı gibi koktuğunu farkettim....
11373
kartal12
30-05-2007, 21:58
cestrum nocturnum(Karakedi veya melisa) çiçeğini çok aradım ama bulamadım; tohum veya çelik olarak gönderebilecek arkadaş varmı? o güzel kokusu hala hafızamda. bir de bakımı konusunda bilgisi olan arkadaş varsa paylaşırsa sevinirim...
Melisamın bir çeliği oldukça gelişiyor fakat diğerlerinin yaprakları soluk soluk. Belki zamanla onlar da toparlar...
Son durum böyle:
12679
Bir de itirafım var aslında :) Yapraklarının limon gibi koktuğunu yazmışım fakat o kokunun yukarıdaki fotoğraftaki mumdan geldiğini bugün itibariyle anlamış bulunmaktayım. Yapraklarında koku moku yok ;)
Eskiden çiçek saksılarına yumurta kabuğu koyduklarını bende çok gordüm.Nazarlık yanında karınca,sinek,böcek gelmesin diye derlerdi büyüklerimiz.Duymuşsunuzdur,**** hala görebilirsiniz bazı yerlerde ağaçların gövdesine kireç sürerler bunun için.
bu konu ile ilgili sanirim yaniliyorsunuz sevgili arkadasim,
agaclarin govdesine surulen kirecin islevi hakkinda duydugum surulen kirec beyaz oldugu icin gelen gunes isini yansitarak agacin erken uyanarak gövdesine gelen suyun zamansiz donlar sonucu donarak gövdesinin patlamasini önlemek ve korunmak oldugunu biliyorum. sevgiler
Selamlar kimse Melisa bakımı topragı hakkında bişi yazmamış, bende bahcemdeki kumla Migrosdan aldıgım saksı çiçekleri için yazlı toprakla karıştırdm ve lavantayıda Melisa'yıda aynı yere diktim hiç bir bilgim yoktu şu anda 2 hafta oldu herhangi bir solma gözükmüyor ama yinede acaba solarmı düşüncesinden kendimi alamıyorum bakımı ve topragı nasıldır Melisa'nın?
Bu bitkiyi hiç görmedim ama bende ciddi bir merak uyandırdı doğrusu tez vakit aramam lazım bu bitkiyi zaten bu forumlar yüzünden birçok bitki tanıdım ve evim yakında sayenizde seraya dönüşecek..Peki çiçek açıyormu bu melisacık..
MİNİK SERÇE
25-06-2007, 13:59
merhabalar
çiçek keyifleriniz nasıl
aslına bakarsanız çiçeklerden pek anlamam ama ofisimde bir sürü çiçek yetiştirdim. Bir köşe çiçek bahçesine döndü.Fakat daha önce hiç melisa yetiştirmedim melisa güneş mi sever , gölge mi sever,kışın ölür mü yoksa mevsiminde tekrar canlanır mı.Suyla ilişkisi nasıldır?
kartal12
26-06-2007, 12:01
Bu bitkiyi nasıl edinebilirim? tohumu olup ta paylaşmak isteyen varmı acaba? bakımı topragı konusunda bilgisi olan paylaşırsa sevinirim..
denizakvaryumu
26-06-2007, 15:43
Bu bitkiyi nasıl edinebilirim?
Karşıyaka mezarlığındaki çiçekçilere Temmuz sonu gibi gelir...
Ben de fidanlıktan aldım 3 çubuk şeklinde. Şimdi 1 metreye yaklaştı. Ama bugün fazla güneşin bazı yapraklarını yaktığını gördüm. Hemen gölgeye taşıdım.
Bende merak ettim ..Arkadaşlar heveslendiriyorsunuz.Şimdi Melisa aramak lazım:)
kartal12
01-07-2007, 17:32
Karşıyaka mezarlığındaki çiçekçilere Temmuz sonu gibi gelir...
Teşekkür ederim denizakvaryumu
Elimde 20 adet küçük fide olarak mevcut mevcut.İsteyen arkadaşlara gönderebilirim.
14849
Kudret Bey,
Sizde hazır Yalova' dayken ben sizden 1 dal almak isterim. Ben de Bursa' dayım. Mümkün müdür?
Penelophe
31-07-2007, 13:01
Kudret bey, bende bir tane istiyorum.
Ücreti nedir?
Kargoya verebilir misiniz?
Tabi mümkün sayın bravis.Ne zaman isterseniz alabilirsiniz.
Sayın Penelophe ücret önemli değil. Aps ile göndersem olurmu.
Penelophe
31-07-2007, 23:14
Elimde 20 adet küçük fide olarak mevcut mevcut.İsteyen arkadaşlara gönderebilirim.
Tohum gönderecekseniz eğer, aps bana uygun.:)
Teşekkür ederim.
Melisa'sı açan var mı? Benimki durmadan yaprak ve sürgün veriyor ama bu sene açmayacak sanırım. Çok boya gitmişti budadım şimdi yanlardan dallar sürmeye başladı. Açması için olgunlaşması mı lazım acaba?
sukranayalp
06-08-2007, 13:25
Sn Limon bu mevsimde çiçeklerinin olması gerekir.
Temmuz ayı içinde budama yaptıysanız çiçek tomurcuklarını da bitki üzerinden atmışsınız demektir. Bu sene çiçek beklemeyin.
Bir daha budama yaparsanız kış başında yapın. Yazın çiçek açacak bitki yazın budanır mı?
Yok Şükran Hanım geçen hafta budadım ben ümidi kesince. Bu bahar almıştım çeliklerini. Yaz sonu geldi baktım açmayacak, boyu da çok uzamış. Yanlara yayılsın diye boydan kısalttım. Kızmayın Hocam bir daha olmaz :)
Bu sene açmayacak herhalde diye düşünürken, benim melisam sürpriz yapıp geçen hafta açtı.:p Akşamları nefis bir koku yayılıyor. İnanın yakınlarından ayrılamıyorum.
Çok sevindim Adınıza Bahar Hanım. Belki benimki de sürpriz yapar ama zor. Çiçekli halinin fotoğrafını çekip eklerseniz ne güzel olurdu ;)
Sevgili Limon,
Umarım sizinki de size sürpriz yapar en kısa zamanda.
Resmini bu akşam veya yarın seve seve yükleyeceğim.
Kudret Bey,
Özelden size bir mesaj attım, bakabilir misiniz?
Merhabalar,
Sürpriz yapıp açan melisamın resmi. Akşam olunca çiçeklerini biraz daha açıyor ve tabii ki nefis kokular yayıyor.:p
Bir fotoğrafı daha var, ama beceremedim yüklemeyi. Tekrar deneyeceğim.
Evet, sonunda becerdim. Kötü bir çekim biliyorum, ama bu sayede makineyi kullanmayı da öğreneceğim inşallah :)
Çok güzel Bahar Hanım.
Bu arada benimki de sürpriz yaptı gerçekten :) Yaz ayında da olsun boyunu kısaltmak çok iyi geldi Şükran Hanım. Bugün baktığımda tüm yan dallardan tomurcuklar fışkırmıştı. İki üç güne kadar sizinki gibi olur çiçekleri sanıyorum Bahar Hanım :) Henüz tomurcukken bile eşimle kokusuna bayıldık. Demek İstanbul için Melisa açma zamanı bu zamanlar. (Darısı selluka yetiştiren arkadaşların başına, umarım bol çiçeklenir sellukaları)
:p Çok sevindim...Sizden de çok yakında bir resim gelecek demektir bu...
Bu güzel kokuyu herkesin duymasını isterdim. Şu minicik çiçekler geceleri tüm bahçeyi nasıl kokutuyor anlatamam. Bu aradığım çiçeğin adını sayenizde öğrendim Mine Hanım, tekrar çok teşekkür ederim.
18661
Tam da bugün aklıma gelmişti, melisa sizi mutlu etti mi diye soracaktım. Hayırlı olsun. Bu arada sizinki bahçede mi, saksıda mı. Ben kıştan korktuğumdan saksıda tutup kışın korumalı bir yere alıyorum da...
Çok güzeller.Güle güle büyütün.Saksıda da çok güzel olmuş.Bende hemen bu çiçekten bulmam lazım.
Sonbaharda tohumlarını toplamayı başarabilirsem size yollarım sn.Elfogi. Hatta isteyen herkese yollayabilirim.
Aslında 3-4 gün evvel yanlışlıkla bir dalını kırdım, ve onu ikiye bölüp birini suya, birini de toprağa gömdüm. Çok umutlu değilim, çünkü köklendirme hormonu filan kullanmadım. Ama eğer tutarsa verebilirim.
Mine Hanım'ın önerisiyle ben de oldukça büyük boy bir saksıya diktim Bahar Hanım. Elfogi çelikten çok kolay tutuyormuş ama ben baharda almıştım çelikleri (gelişimi forumda var) bu mevsim uygun mudur bilmiyorum.
İnşallah köklenir ve tutar.
Elfogi biraz önce sizin için aldım çelik diktim saksıya tutarsa gönderirim size, tutmazsa baharda tekrar alırım çelik.
Limon teşekkür ederim.Çok sağol.İnşallah tutar.
Arkadaşlar Merhaba,
Bursa'da melisa çiçeği arıyorum, yardımcı olabilecek var mı?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082
Melisa çiçeği, kolonya çiçeği, parfüm çalısı, Cestrum nocturnum olarak da geçiyor ismi. yukardaki linki incelerseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...
Selahattin Yılmaz
15-08-2007, 13:49
Melisa çiçeği veya diğer adıyla parfüm çalısı Bursa'da peyzajcılarda ve çiçek seralarında zor bulunan bir tür hatta ben bir kaç tanesine sordum yok dediler.
Dün Misi köyünde köy kahvesinde bu bitkiye benzettiğim ancak çevreye sorduğumda kimsenin ismini bilemediği bir bitki vardı, aklım gitti ama bunuda fazla tanıdığım söylenemez. Kahvedeki bitkiye dokunamadımda. Ama bir kaç arkadaş daha sordu bakınıyorum özel bir meraklısı varsa çoğaltalım diye...
Selahattin Bey Merhaba tekrar, nasılsınız?
Melisa çiçeğim şu anda yolda. Sağolsun yine bu forumdan bir arkadaşımız gönderiyor.
Acaba bakımı, ihtiyaçları hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Yani x günde bir sulayın, yapraklarına su deymesin, xxxx katkılı ilaç kullanın, şuna buna dikkat edin, kökü xx santim derine ekin, gölgede dursun ya da güneş görsün, rüzgarı sever ya da sevmez gibi...
Şimdiden teşekkür ederim.
Selahattin Yılmaz
15-08-2007, 14:32
Üzgünüm bu bitki tanıdığım bir bitki olmadığı için bilgilerim bu başlıkla (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082) sınırlı. Hatta o arkadaş bizede çelik gönderse de bizde tanıma ve bu bitkiyi çoğlatma fırsatı bulabilsek.
Sayın bravis,
Benim bahçemde iki türlü melisa var.
Birtanesinin yaprakları söğüt ağacının yapraklarına benzer, biraz hıtır hıtır gelir ele, bunun yaprakları çay gibi demlenir ve içilir. Yani yaprakları miss gibi kokar ufak ufak da beyaz beyaz çiçekleri var.
Diğer melisa çeşidi ise yine ufak ama sarımsı bir çiçek açar. Bu çeşidin yaprakları kokmaz, çiçeğin kendisi akşamları nefis bir koku salar, ıhlamurumsu bir koku.
Her iki türü de güneş sever. Rüzgarı sevmezler. Toprağı kurudukça su ver. Bildiğim kadarı ile özel bir bakımları yok. Benim yaptıklarım bu.
Teşekkür ederim Güler Hanım, tavsiyelerinizi aklıma yazdım bile...
Cultivation and uses
Cestrum nocturnum is grown in subtropical regions as an ornamental plant for its strongly-scented flowers. It grows best in average to moist soil that is light and sandy, with a neutral pH of 6.6 to 7.5, and is hardy to hardiness zone 10a.Feed bi-weekly with a weak dilution of seaweed and fish emulsion fertilizer.
Bu şekilde bir bilgi buldum. Nemli, kumlu ve hafif toprakta olması önemlidir diyor. Az miktarda deniz gübreli solüsyon ile haftada 1 kere besleyin diyor.
Selahattin Bey,
Ph ı 6.6-7.5 arası olan toprak iyidir demiş. Bu toprak nasıl bir topraktır? ben melisamı düz, katkısız (kum **** normal toprak) torf a dikmeyi planlıyorum. sizce doğru olur mu?
Selahattin Yılmaz
15-08-2007, 15:23
pH 6,5-7,5 demek normal bahçe toprağı demektir. Şöyle fazla ot çıkarmayacak bahçe toprağını torf ile karıştırıp kullanın.
Penelophe
21-08-2007, 09:30
Kudret bey Melisa gecikmelide olsa elime ulaştı fakat durumu vahim.:( Yapmam gereken bir şey var mı? Tamamen benden kaynaklanan bir gecikme oldu sanırım, aksiliklerde üst üste geldi.:(
Özenli koliniz korumuş yinede melisayı.:)
Size çok çok teşekkür ederim.:)
Kudret bey sağolsun bana da ulaştırdı melisa. ama benim ki de kurumak üzere...
Benim melissam da açtı.Akşam bahçeyi sularken farkettim.Çok güzel kokuyor.Benimki de saksıda.Saksı biraz küçük geliyor.Bahçeye ekmeyi düşündüm ama Tekirdağ'da kışı dışarıda geçirebilir mi acaba?
Geçmiş olsun sayın bravis ve penelophe .Umarım düzelir ler..
bahçeye ekmeyi düşündüm ama Tekirdağ'da kışı dışarıda geçirebilir mi acaba?
Ben Fethiye'den getirip Ankara'da saksıda büyütmüştüm. Hem çok uzadı, kel kel tuhaf bir şey oldu, hem de hastalık nedeniyle ilgilenemediğimden bahçeye ektirmiştim. Ne yazık ki Ankara'nın kışına dayanamayıp dondu. Tekirdağ'da iklim sanırım kışın pek yumuşak geçmiyor değil mi?
Tekirdağ'da iklim sanırım kışın pek yumuşak geçmiyor değil mi?
Tekirdağ merkezde kışlar çok sert değil aslında.Geçen yıl hiç kar yağmadı.Ama geceleri don yapıyor bazen.Öğrenciliğim Ankara'da geçti.Ankara'nın soğuğu ile karşılaştırmak mümkün değil.:))
Melisamın üzeri çiçekten görünmüyor :) Felaket coştu demek ki zamanıymış. Dün akşam üstü akşamları oturduğumuz tarafa aldık saksıyı. İlk başta kokusuna bayıldık tabi ama fazlası çekilmiyormuş arkadaşlar. Oda parfümünü fazla sıktığınız düşünün, aynı etkiyi yaratıyor. Bu gece hemen biraz daha uzaklaştırdık. Şu anda kokusu odama bile geliyor. Kokulu çiçek seven herkese tavsiye ederim. Fotoğrafını birazdan çekip, yüklerim. (Makinanın şarjının dolmasını bekliyorum)
Nevsune Hanım benimki de fazla dallanmadan sopa gibi çok uzuyordu. Baktım açmıyor, ümidi de kesmişken 1 metre kalacak şekilde budadım dallarını. Bir haftaya kalmadan dallanıp budaklanıp bol çiçeklendi.
Yazılarınızı okuduğumda çok üzülmüştüm, keşke kışın evin içine alsaymışım diye ama o yıl annemin hastalığı ile boğuşuyorduk. O durumlarda zevkler pek göze görünmüyor.
Hayallerimdeki köyü bulup yerleşebilirsem, melissamı orada yetiştiririm artık.
Melisam :)
1914919150
1915119152
Oğlum'un kokusu hakkındaki yorumu: "Anne bu çiçek çok tatlı kokuyor, ben bu kadar tatlı kokuları pek sevmiyorum" :)
Çok güzel sevgili limon.Maaşallah.Acaba balkonda yetişirmi mevsimi gelince belki büyük marketler getiride alırız..
Ya benim melisam neden kuruyor?
Balkonda, saksısını da değiştirdim büyüttüm, bol bol suluyorum ama hala neden kuruyor?
bütün yapraklarını döktü :-(
Limon Hanım Selam,
Pek güzel görünüyor. Bakım ortamını ve uyguladığınız bakımı buraya yazar mısınız zahmet olmazsa?
Arkadaşlar,
Benim bahçemdeki melisalarım da açtı. Çok güzeller. Bahçede lavantinlerden 3m
boyunda birS harfi yaptım. S nin bir göbeğine normal melisa, diğer göbeğine de yalancı melisalardan ektim. Her ikisi de bol bol çiçek verdi. Yalancı melisanın çiçekleri beyaz tül tül, yaprakları kokuyor. Normal melisanın da minik çiçekleri kokuyor. Gel keyfim gel. Çek şezlongu uzan yanına...
Güler Hanım fotoğraf yüklerseniz; siz şezlongta keyif yaparken, biz de gözlerimize yaptırırız o keyfi.
Sevgili Limon, aslında çocuk pek de haksız değil.
Çok güzel ve dikkatleri çeken bir koku ama rüzgar olmayınca bazen de pek ağırlaşıyor. Hani parfümün fazla kaçırıldığı gibi:dilli:
Sevgili nevsune,
Çin karanfili olan sepetin resmini çekmıştim ama S ın resmini çekemedim. İnşallah 10 gün sonra gideceğim o zaman çekerim, ve yüklerim.
Bilgisayarımda problemler var. Cevaplarım gecikebiliyor. Kusura bakmayın. Sayın Penelophe kokmanıza gerek yok. bence ongün içinde kendine gelecektir. hava değişiminden dolayı eski yapraklarını dökebilir. şimdilik yarı gölge bir ortamda tutmanız yeterli.
Sayın bravis bence bol bol su vermeyin. toprak nemini kaybetmeye başladığında verirseniz iyi olur.
Eğer bir sorun olursa bir daha gönderirim.
Güler Hanım sizin karanfil sepetinizi herkese gösteriyorum. Ünlü oldunuz bile. Sabırsızlıkla melissaları göstermeyi bekliyorum.
Bakımı hakkında bilgi vermek isterdim ama pek bir bakım uyguladığım söylenemez. Her çiçeğimde olduğu gibi yapıyorum. Toprağını yokluyorum, nemli ise su vermiyorum, kurumuşsa suluyorum. Anladığım kadarıyla melisa fazla suyu sevmiyor. Toprağının kurumasını beklemek gerek. Bir de bahçenin her köşesinde gezdirip, en sevdiği yeri arıyoruz eşimle :) Rüzgarı da fazla sevmiyor kendisi. Büyümüş yapraklarının uçları kurumaya başlıyor fazla rüzgarda kalırsa. Bahçenin en kuytu ama bol ışık alan yeri uygun. Tüm gün güneş te sevmiyor :)
Siz sorunca cevaplayayım derken oldukça da nazlı olduğunu farketmiş bulunmaktayım ;) Bahçeyle uğraşırken, sanki melisaya fazla bir şey yapmadım gibi gelmişti ama düşününce sevdiği ortamı bulana kadar uğraştığımı hatırladım. Ortamı sevdiyse, arada su vermek dışında bir şikayeti yok. :)
Penelophe
22-08-2007, 14:08
Kudret bey çok teşekkür ederim.;)
Melisam açtı diye çok sevinmiştim ama çok kısa sürdü çiçeklerinin ömrü. Hemen hepsi döküldü bitti. 10 gün kadar kaldı çiçekler, sizinkiler nasıl?
Benim çiçekleri kokulu olan türdeki melisalarım henüz açmadı. Herhalde bu sene açmıyacak.
Benim melisamında çiçeklenmesiyle,çiçeklerin dökülmesi bir hafta-belki on gün- arayla oldu.Bu normal mi?
Herhalde normal Sayın abk.
Bende de aynısı oldu. Üstelik tam benim tatilde olduğum haftaya denk geldi malesef. Sadece 2-3 gün kokuyu alabildim.:(
Ancak benim melisam bu yaz 2 kez çiçeklendi.
Aylarca aradığım s. nocturnum'a yaklaşık 6 hafta önce kavuştum. 3 hafta geçmeden çiçek açtı bu aralar son çiçeklerini de dökmek üzere. Sanırım 5-15 gün arası çiçek ömrü var. Ama büyüdüğü zaman farklı odaklardan çiçek açacağı için belki daha uzun ömürlü olabilir. Bu arada limon sana teşekkürler; tarif etmeseydin bulmam mümkün olmayacaktı. Tarabya yokuşundaki Yeşilvadi Fidanlığında buldum hem de son 1 tane kalmıştı ellerinde...:p :p :p :D :D :eek:
Sevgili Kudret sana da teşekkür etmeyi unutmamalıyım. Yapraklar olağanüstü kokuyor...
Sevgili dryes o çiçeklerden resim almadınızmı?
Ben teşekkür ederim dryes.
Sizin istediğiniz s. nocturnum cinsiymiş. Bilseydim ondan gönderirdim. Neyseki bulmuşsunuz.
Bu arada ben limon otu ile tıbbi melisanın aynı tür olduğunu zannediyordum. Mine hanımın limon otundan çay içmenin tehlikeli olduğunu yazdığı yazıyı okuduktan sonra biraz araştırma yaptım. Benim yaprakları kokan melisalarım tıbbi melisa, limon otu ise yaprakları daha keskin kokan başka bir tür olduğunu öğrendim.
kudret bey,
Benim Melisam maalesef :-(
Sizden geldiği ilk gün saksısını değiştirmiştim, ondan mı oldu acaba? Köküne zarar mı verdim acaba değiştirirken bilemiyorum...
:-(
Sevgili dryes o çiçeklerden resim almadınızmı?
Almaz olur muyum? En büyük hayranıyım ,eşim "yeter artık al melissanı !" deyip kapının önüne koyacak kıvama geldi. En kısa sürede resimlerini ekleyeceğim.
Hakan KINACI
04-09-2007, 14:10
Benim Melisam Kudret Beyin Mütthiş paketlemesiyle elime ulaştı ve akşamına da eve gider gitmez saksıya aldım aşırı kurumuş olan toprağını yeni saksıya aldığım için ilk sulamayı yapmıştım sonra tatile gittim iki hafta bir arkadaşım arasıra gelip çiçeklerimi suladı tabii akvaryumdaki balıklarımı da besledi :)
Şimdi melisam yerinide sevmiş olacak ki bir sürü sürgün vermiş
20092
Merhaba bravis.
Bir karışıklık olmadı ise size iki çeşit göndermiştim. Acaba ikiside mi kurudu? Saksılı olan çiçekleri kokan biraz nazlı bir tür:( Zaten saksı değişimi temmuz başında yapılmıştı. Neyse hayırlısı olsun. Yapraklarını dökünce aynı arkadaştan bir tane daha gönderirim. Kökü bende nasıl olsa:D
Sorun çıkmamasına sevindim Hakan abicim. Güle güle büyütün:)
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Çok güzel maaşallah...Boyu ne kadar şuanda bu fidanın(**** ağacın)?:rolleyes:
Kudret Bey,
Yaprak dökmek ne kelime, tıbbı olan komple kurudu, kokulu olan da tüm yapraklarını döktü, gövdesinin üst tarafı kurudu, çok kısa (10-12 cm) kurumaya niyetli bir gövde kaldı sadece!
maalesef...
Dryes, nasıl kokuyor ama? ;)
(Kaç paraya aldınız? Yeşilvadi biraz pahalıcadır ama kaliteli bitkiler satar.)
Hakan KINACI
06-09-2007, 13:18
Teşekkür ederim Sn.Kudret :)) İnşallah çiçeklerinide görürüm :))
136 VE 139 nolu mesajlardaki melisalar farklımı?Yoksa aynı türmü?
Hakan KINACI
06-09-2007, 13:51
Sn.GLCN, sanırım farklı, benim melisamın yaprakları ince ve çok narin duruyor diğerinin ise yaprakları dolgun ve kalın görünüyor.
Sevgili GLCN boyu ilk aldığımda 60 cm civarıydı şu an 80 cm yi geçmiş vaziyette. Dizginleyemiyorum almış başını gidiyor. Dip sürgünleri de cabası...
Dryes, nasıl kokuyor ama? ;)
(Kaç paraya aldınız? Yeşilvadi biraz pahalıcadır ama kaliteli bitkiler satar.)
Olağanüstü koktuğunu Kemer-Tekirova 'da tatildeyken farketmiştim ; ama yanıbaşımda olunda apayrı bi güzelliği var. Yeşilvadide ilginç bi olay geldi başıma: görevli bayana melissa diye sordum "yok" dedi . Ben de "Zekeriyaköy'deki şubenize gidicem " deyince sağa sola biraz bakındı ve buldu. Fiyatı 5 ytl ama sanırım sonuncuyu aldım. İlgilenen arkadaşlar Zekeriyaköy şubesine sorabilirler.
tel: 212 202 95 55-56-57
Tarabya tel: 212 299 16 82 ----299 38 06
Tohum almayı düşünen olursa: http://www.jungleseeds.co.uk adresinden bulabilirler.
Açıklama yapan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.Kokularınız daim olsun:)))çokta palahı değilmiş ayrıca gayet uygun bir fiyat bence..bilmem limon ne der..:D
Limon ben yine kazıklanmışım der ;)
Ben taaaa yazın başında 1 tanecik sopa halindeki çeliği 5 YTL ye almıştım. 3 tane 15 YTL tutmuştu.
Penelophe
06-09-2007, 22:40
Kudret, benim melisa hala aynı durumda, tek bir yaprak bile çıkarmadı.:(
Ama kurumadı da, yeniden filizlenir mi acaba?
Kurumadı ise filizlenir Sn Penelophe. Dayanıklı bir bitkidir. Alttaki yaprakları aşağı doğru çekerek sıyırın. Sıyrılan yerlerden yeni sürgünler vericektir. Çay yapmak için sıyırdığım yaprakların yerinden, sürgünler ve daha güzel ve güçlü yapraklar veriyor.
Penelophe
07-09-2007, 00:56
Zaten şu anda hiç yaprağı yok.:(
Bütün yaprakları kurudu bende sıyırdım.
Ama dediğim gibi hala canlı gövdesi.
Bekleyelim bakalım.
Teşekkür ederim.
Sayın Penelohe,
aynen benim melisamın da yaprakları kurumuş ve bende sıyırmıştım ama tekrar canlanmadı maalesef. Dikkatli olun lütfen!...
lerdemir
17-09-2007, 14:17
Merhabalar,
denizden'in yollamış olduğu tohumlardan bir miktarını işyerindeki bitki sever bir arkadaşıma verdim.
Çimlendirmeyi denemek istiyor.
Bu arada, melisa'nın toprak isteğinin tam olarak ne olduğunu sordu (killi toprak, kumlu toprak, vb)
Ne cevap verelim? :D
Merhabalar,
denizden'in yollamış olduğu tohumlardan bir miktarını işyerindeki bitki sever bir arkadaşıma verdim.
Çimlendirmeyi denemek istiyor.
Bu arada, melisa'nın toprak isteğinin tam olarak ne olduğunu sordu (killi toprak, kumlu toprak, vb)
Ne cevap verelim? :D
Cevap;
Cultivation and uses
Cestrum nocturnum is grown in subtropical regions as an ornamental plant for its strongly-scented flowers. It grows best in average to moist soil that is light and sandy, with a neutral pH of 6.6 to 7.5, and is hardy to hardiness zone 10a.Feed bi-weekly with a weak dilution of seaweed and fish emulsion fertilizer.
Bu şekilde bir bilgi buldum. Nemli, kumlu ve hafif toprakta olması önemlidir diyor. Az miktarda deniz gübreli solüsyon ile haftada 1 kere besleyin diyor.
Selahattin Bey,
Ph ı 6.6-7.5 arası olan toprak iyidir demiş. Bu toprak nasıl bir topraktır? ben melisamı düz, katkısız (kum **** normal toprak) torf a dikmeyi planlıyorum. sizce doğru olur mu?
pH 6,5-7,5 demek normal bahçe toprağı demektir. Şöyle fazla ot çıkarmayacak bahçe toprağını torf ile karıştırıp kullanın.
Saygılar...
lerdemir
18-09-2007, 12:34
Bravis çok teşekkür ederim.
Nitelikli bir arama yapmamışım.
Zahmet verdim...
Sevgili Arkadaşlar,
Cahilliğimi affedin de, bu melisadan nasıl tohum alıyorsunuz? Rica etsem, tohum alabilmiş birisi bana da açıklayabilir mi? Yoksa zamanı gelmedi mi acaba. Ancak benimki hafiften yapraklarını sarartmaya ve dökmeye başladı bile.
Bahar Hanım, ilk kez melisa sahibi olan biri olarak gördüklerimi paylaşabilirim. Melisamın çiçekleri döküldükten sonra, dalların tepelerinde şu sıralar minik top top tohum oluşturmaya başladılar. Ama henüz toplanacak durumda değiller, kurumadılar.
Son dönemde (yazlıktan ayrılınca) çiçeklerimi kontrol edememiştim.Komşum bahçeyi suluyordu.Sanırım o da pek fırsat bulamamış bu iş için.Dün yazlığa gittiğimde melisamın kuruduğunu gördüm.Diğer çiçeklerim sağlıklı.Bu kadarcık zamanda melisam kuruduğuna göre,diğer çiçeklerim kışı nasıl çıkaracak bilmiyorum.Moralim bozuldu.
Hakan KINACI
21-09-2007, 09:32
Ben de Melisamı havalar biraz serinledi diye balkondan içeri aldım. Ancak şimdi her gün bir yaprağının sarardığını görüyorum. Son gönderdiğim resimde ki filizleri çok fazla gelişmedi ama yapraklar çok canlı ve yeşiller.
Saramalar alt kısım yapraklarda aceba sebebi ne olabilir?
Teşekkür ederim, Limon.
Benimkinde de aynen küçük tohum benzeri şeyler oluşuyor gibi ama bir şekilde ben onları toplamayı başaramıyorum. Kuruyamadan kararıp yok oluyorlar sanki.
Neyse biraz daha bekleyelim bakalım. Paylaşımınız için teşekkür ederim. :)
oyaağacı
23-09-2007, 22:04
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21316&d=1190577266
İşte benim mis kokulu melisam.Akşamları yanında çayınızı yudumlamak isteyeceğiniz hoş kokulu bir arkadaş ;) .
celalsungur
27-09-2007, 16:53
Melisalar dış mekan bitkisimi iç mekan bitkisimi?
Çok koksun diye karanlık hol'e koydum.Çiçekleri çok dökülüyor.Işık yetersizliğinden olabilirmi?
Celal abi merhaba.
Aslında dış mekan bitkisi, ancak kışın soğuğa dayanıklı olmadığı için havalar soğumaya başladığında korunaklı bir yere alırsanız iyi olur (Tabi Akdeniz ve Ege harici bölgeler için). Ayrıca güneş gören bir yere koymanız iyi olacaktır.
Arkadaşlar, herkese merhaba,
Mum çiçeği forumunun dışında pek yazmadığımdan tanımayan arkadaşlara kısaca kendimi tanıtayım, Thy yollarında elektronik teknisyenliği yapıyorum, aslen Denizli'liyim, İstanbul'da ikamet ediyorum. Yarışmacı arkadaşlara başarılar...
Afedersiniz kendimi kaptırdım galiba, mum çiçeğine ve bitkilere olan düşkünlüğüm sebebiyle işyerinde istihza ile karşılanmaya başlanmıştım ki teknisyen bir arkadaşım imdadıma yetişti. Kendisi yeni bir ev aldı ve bahçesi için benden melisa rica etti. Tüm acemiliğime rağmen konu bitkiler olduğunda herkes bana koşar oldu burada.
Ben de herzaman olduğu gibi agaclar.net'teki siz değerli arkadaşlarıma müracaat ediyorum. Elinde melisa tohumu, olmadı çelik, veyahut fide bulunan arkadaşlarımdan rica da bulunabilir miyim acaba.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim,
En güzel günler dileklerimle, selamlar, sevgiler...
Selahattin Yılmaz
27-09-2007, 23:25
Melisa çiçeğinin Bursa'daki meraklıları izine Hürriyette Tarım İl Müdürlüğünün karşısında Üçler Tohum da rastladım haberiniz ola, ayrıca sanırım misi köyde köy köprüyü geçince soldaki kahvenin bahçesinde de saksıdaki melisa çiçeği...
Sevgili hoyadag, melisanın hangi türünü istetiğinizi belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırız.
Kudret bey, aradığım tür, açık yeşil çiçekleri olan, kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan, Cestrum nocturnum.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sevgili hoyadag,
O zaman şöyle söyleyeyim. Bu türden çelikleme yapıcam kış sonu isterseniz gönderebilirim **** Yalova'ya gelirseniz bir tane hediye ederim.
Kargoyla göndermek isterdim ama büyük saksıdalar:(
Teşekkürler Kudret bey, o zaman sizden ricam kış sonunda benim için 2 adet çelik ayırmanız olacak, tabi mümkünse. İlginiz için çok teşekkür ederim, doğrusu şimdiden kokusunu merak ediyorum.
Aslında kokulu tüm bitkilere hayranım, sırf bu nedenle her zaman bahçeli bir evim olmasını hayal etmişimdir. Ancak sanırım yanlış meslek seçmişim, zira yanlızca büyük şehirlerde çalışmama imkan tanıyor. İstanbul'da bahçeli bir ev bulmanın zorluğunu takdir edersiniz. Ama umudumu kesmedim, umut fakirin ekmeğidir derler.
Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum, selamlar, sevgiler...
Sevgili hoyadag, kış sonu köklenen çeliklerden göndericem.
Umutlarınızın gerçekleşmesi dileği ile sevgiler...
Bu cestrum nocturnum 'umun dallarında farkettiğim ilginç bi yaratık. Hareket ediyor. Nedir bu ve bundan nasıl kurtulabilirim??? Acil yardım lütfen!!!
sinaninci1
01-10-2007, 20:32
Herkese sela
4-5 Senedir melisam var melisasiz duramam resmen asigim kokusuna, konuya donelim lutfen tohumlar nohut buyuklugune gelmeden ve renkleri kar gibi beyazlamadan toplamayin ve tohumdan cikanlan celikten ureyen arasinda yaprak farkliliklari oluyor nasilmi tohumdan ureyenin yapraklari daha buyuk ve genis oluyor koku olarak tohumdan ureyen daha keskin bayitici bir kokuya sahip oluyor bende her ikiside var su anda celikten yetistirdigim 4 yasinda fakat hersene budarim toprak boyundan 30 cm yukardan ve herse ayni guzellikte 2 sefer acar su anda ikinci acimini bitirip tohuma yatti fakat tohumdan urettigim daha ikinci acimini yeni yapti sakin susuz birakmayin kisinda topragi nemli tutun kisin eger balkoda birakmak istiyorsaniz kuytu bir yere alin ve topragina kar dusmasin benimki hep disarida ki yalova kuzeye bakar ve cok soguk olur budamayida nisan basinda yapin soguktan kestiginiz yerden donma yapmasin bunlarda benim tecrubelerim
saygilar
Sayın sinaninci1 Elinizde tohum var mı?
sinaninci1
01-10-2007, 21:00
Su anda yok fakat olgunlasmasi zaman alacak oldugu zaman hatirlatin gonderirim fakat 1-1,5 ay gibi bir zaman gerekir
Sayın sinaninci bende isterim ama....
sinaninci1
01-10-2007, 22:07
GLCH
Memnuyetle zaten siksik bursaya geliyorum bir geldigimde bulusuruz yalova toplantisina gelecekmisiniz belki bir supriz yapabilirim size eger gelirseniz
Melisalarınıza maşallah diyelim sinaninci1. Benim melisalar senede bir kere çiçek açıyor. Ayrıca kışın toprak hizasından kuruyup ilk baharda yeniden sürgün veriyor:( Birde bu sene çok geç çiçeklenmeye başladılar. Daha yeni yeni tomurcuklandılar. Herhalde seradaki gölgelikten dolayı güneş yetersiz geliyor.
Seneye dışarı çıkarıp deneyceğim.
Tohumdan hiç denemedim. Birde o yolu deneyelim bari:)
GLCH
Memnuyetle zaten siksik bursaya geliyorum bir geldigimde bulusuruz yalova toplantisina gelecekmisiniz belki bir supriz yapabilirim size eger gelirseniz
Üzgünğm ne yazıkkı vakitsizlik benim en büyük derdim oyüzden toplantılara hiç katılamıyorum....
sinaninci1
02-10-2007, 11:48
Tohumlar olussun gonderirim merak etmeyin
celalsungur
02-10-2007, 14:10
Teşekkürler Kudret bey, o zaman sizden ricam kış sonunda benim için 2 adet çelik ayırmanız olacak, tabi mümkünse. İlginiz için çok teşekkür ederim, doğrusu şimdiden kokusunu merak ediyorum.
Aslında kokulu tüm bitkilere hayranım, sırf bu nedenle her zaman bahçeli bir evim olmasını hayal etmişimdir. Ancak sanırım yanlış meslek seçmişim, zira yanlızca büyük şehirlerde çalışmama imkan tanıyor. İstanbul'da bahçeli bir ev bulmanın zorluğunu takdir edersiniz. Ama umudumu kesmedim, umut fakirin ekmeğidir derler.
Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum, selamlar, sevgiler...
Bir yakınımın Yalova'nın yakınında bir köy evi var.Satmayı düşünüyorlar düşünürsen telefonunu veririm konuşursun.
sinaninci1
03-10-2007, 00:55
Sevgili Kudret
Disariya nisanda cikar veya serada gunes alan biryere koy erken filizlendir iki sefer cicege yatar tohumlari topla cok gosterisli oluyorlar hic suni gubre vermem sadece yanmis gubre veriyorum
saygilar
lerdemir
03-10-2007, 09:32
Sayın dryes,
Derdiniz UNLU BİT veya PAMUKLU BİT.
Bu zararlıyı görüntüsünden tanıdığım için ve de örnek olması açısından "ARAMA" fonksiyonundaki "Gelişmiş Arama"yı seçerek, içinde "Mine Pakkaner" tarafından gönderilmiş ve içinde "Unlu pamuklu" ifadeleri geçen mesajları tarattım, daha sonrasında da forumda bu konudaki uzmanlığını bildiğimden dolayı "fmt79" tarafından gönderilmiş aynı içerikte mesajları tarattım ve aşağıya eklediğim bağlantılardaki mesajlara ulaştım:
Bu arada, sorununuzun çok ileri boyutta olduğu görülüyor; zira sizin bitkinizdeki bitler oldukça irileşmiş ve sayıca da çok çoğalmışlar anlaşılan.
Bu soruna ilişkin olarak şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=157298&postcount=407)özet bilgi ve referanslar belirtilmişti, oradan detaylıca inceleyebilirsiniz.
Ben sizin yerinizde olsam hemen bir suluboya fırçası veya eski bir diş fırçası ile ya da bitkiyi zedelemeyecek basınçtaki bir su ile duş başlığı altında önce bitkinin üzerinde mevcut zararlıları mekanik olarak uzaklaştırır ondan sonra da ilaçlama yapardım.
Verdiğim yönlendirmede ev yapımı ilaçlar var, ama sizin sorununuz ileri boyutta; bu nedenle kimyasal mücadele gerekebilir; bunun da uzmanı olan fmt79 adlı uzman üyemizden alıntılarsak:
- fmt79 şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=62359&postcount=100) şöyle demiş:
"Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.
Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)"
- fmt79'un yazdığı şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41360&postcount=23) ise özetle
""Yazlık yağ" **** "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.
100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın." der...
- fmt79 şu mesajında ise (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47230&postcount=80) şöyle demiş:
"Malathion etkili maddeli insektisitler Unlubitin başlangıç dönemlerinde kullanılabilir. Bu dönemlerde etkinlikleri iyidir. Ancak, ileriki dönemlerde, yani unlubitler çoğalıp, salgıları kendi büyüklüklerine ulaşınca, bitkide sadece beyaz bir tabaka görmeye başladığınız zaman, Malathion etkisiz kalır. Yoğunluk o kadar yüksek ise sistemik etkili insektisitler kullanmanız gerekecek.
Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın."
Eminim yeterli bilgi temin edecektir bu mesajlardaki bilgiler.
Eğer olmazsa, Mine Hn zaten detaylı bilgilendirmeyi müsait olunca yapacaktır.
Forumun ARAMA fonksiyonunu kullanmak bu gibi durumlarda çok işe yarıyor; tavsiye ederim...
Forumun arama fonksiyonunu daha etkin kullanmak suretiyle, daha önce bahsi geçmiş konular ile uzmanlarımızı yormamak adına bu şekilde detaylı açıklamaya çalıştım arama yöntemini. Mesajım bu yüzden uzun oldu epeyce, okuyanların vaktini almış oldum, affola...
Tekrar geçmiş olsun dileklerimle...
Gelişmeleri duymak isteriz...
Saygılar
Melisam ikinci tur açmaya başladı. Havaların serinlemesine ve bol rüzgar almasına rağmen oldukça bol çiçeklendi. Fakat yaprakları eski canlılığını yitirdi. Mevsimsel olduğunu düşünüyorum.
sinaninci1
03-10-2007, 14:33
Sevgili limon
Evet su anda benimkide oyle yanliz bahceye diktigim hala gayet canli ve cicekten dallari egilyor
saygilar
Sevgili lerdemir! Çok teşekkür ediyorum ilginizden dolayı... Hemen savaşa başlıyorum.
murat_saga
07-10-2007, 18:57
Merhaba .Eski göz ağrım melisalara tekrar kavuştum.Bursadakiarkadaşlar bulamadıklarını söylüyorlar.İnegöl yolu üzerindeki seraların çoğunda var.Aldıklarım oldukça irive tanesi 3 ytl.Üzerleri silme çiçek.
Melisa güzel çiçek, bu arada, Türkçe de güzel, biz de forumda Türkçeyi düzgün yazmaya çok dikkat etmeye çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili bir başlığımız da var.
Unlu bit sorununu çözdüm! Trafiğin sıkışık olduğu bir anda Çobançeşme fidanlığına uğradım . Oradaki arkadaş elindeki Supracide marka ilaçtan verdi. 1lt suya 15 ml ekledim ve uyguladım . Çok hızlı bir şekilde bitler öldü. Artık rahatım . Yardımlarından dolayı herkese teşekkürler!:p:p:p
Hakan KINACI
23-10-2007, 12:03
Dostlar,arkadaşlar ve canlar;
Benim melisam tüm dallarından uç kısımları çiçeklendi ancak çok minik beyaz çiçekler bir kısmı soldu bir kısmı canlı duruyor.
Bu arada sanırım perdeyi çekerken dikkatsizce çekilmiş ki dalın bir tanesi kırılmış ama yaprakları halen canlı hiç bir kuruma belirtisi yok aceba bu dalı gövdeden ayırsam suya koysam köklenirmi? yoksa direkt olarak toprağa diksem olur mu? yapraklarını tamamen temizlesem çay için yinede köklenme olur mu?
sinaninci1
23-10-2007, 12:39
Hakan bey suya koyun koklenir.Sizinki hangi melisa tibbi melisami yoksa digerimi?
Saygilar.
Hakan KINACI
23-10-2007, 12:49
Sn.Sinaninci1 Bey,
Benim melisam, tıbbi melisa.
Saygılar,
sinaninci1
23-10-2007, 18:21
Onunda cok arsiz oldugunu soyluyorlar,bende her ikiside var, tibbi melisa 1 ay once geldi,pek fazla bilgim yok.
Hakan abi suda hiç denemedim ama toprakta çabuk köklenir. Ayrıca yapraklarını temizlemenizde sakınca yok ama ucunda iki yaprak bırakmanız daha iyi olur.
SAYGILAR...
14849
Kudret bey.
Zamanı epey gecirdim galiba.Şayet elinizde mevcut Melisa fidanı varsa iki adet istiyordum.Sapancada oturmaktayım.Saygılar.nevzataydemir@gmail.com.
Günaydın herkese.Benim melisa çiçeğim yaşadığımız yer olan Ankara'da camlarla kapalı bir balkonda duruyor.Ekte fotoğrafladığım şekilde biraz hasta gibi görünüyor.Acaba budamalı mıyım?
Benimki dışarıda pergola altında saksıda dikili. O da böyle görünüyor. Kışın yaprak döküyor sanıyorum. Okuduklarımı yanlış anlamadıysam kışı böyle geçirecek, baharda derince bir budama yapılacak. Kestiğimiz dalları da çelik olarak dikebiliriz.
Sayın Limon verdiğiniz bilgi için teşekkürler.O zaman dikkatli bir gözlemci şeklinde beklemeliyim.Çünkü dallarını dik tutamıyor gibi,duvara yaslamam gerekiyor.
Mine Pakkaner
16-11-2007, 10:35
Norma hali de bu şekilde, Cestrum yerden dik dallanan bir çalı değildir. Önce dik çıkan dallar daha sonra yere doğru yatar. Ya bir çubukla destekleyin, ya da kışın sert budayın. Şu hali normal endişe etmeyin. Kışın dinlenecek.
Sayın Mine Hn.cevabınız için teşekkürler o zaman budama ile ilgili olarak site içinde araştırmalara başlayayım.
sinaninci1
16-11-2007, 23:53
M.Sema
Mine hanım size cevap vermiş.Ben melisalarımı kışın evin içinde fakat soguk bir yerde muhafaza ediyorum. Şubat sonu mart başı budama yapıyorum, topraktan 25-30 cm yukarıdan buduyorum.
Saygılar
Merhabalar.
Büğün gönderdiğiniz iki adet çeliği aldım.Çok teşekkürler.İki ayrı saksıya diktim.Oturgüduğumuz odanın cam kenarı müsait olduğu için oraya koydum.Saygılar.
sevgili Kudret Bey ben öncelikle tıbbi ve eğer olursa melisa (Cestrum nocturnum) için de ricacı olacaktım.Özelden mesaj attım
Şimdiden teşekkürler...
arkadaşlar kafam karıştı , forumun melisa ile ilgili olan kısmını bir daha okudum ama anlayamadım...
limon'un 122 nolu mesajda gönderdiği resim ve dryes'in 147 nolu resmi aynı duruyor ve anladığım kadarıyla parfüm otu(Cestrum nocturnum) ...
Ama HakanKınacı'nı 144 nolu resmi ile M.Sema'nın 205 nolu cevaptaki bitkilerinin resimleri kendi aralarında aynı gözükmekle beraber sanki limon ve dryes'in melisalarından farklı gibi...
Bir de Hakan Bey perdeyi çekerken kırdığı tıbbi melisadan bahsediyor.Tıbbi melisa küçük otsu bir bitki değil midir?Acaba Hakan Bey'in bahsettiği ve son iki resimde olanlar(yani 144 ve 205 nolu resim diye bahsettiklerim) limon çiçeği (yalancı melisa ,Aloysia triphylla) olmasın???...
benim bildiğim tıbbi melisa (oğulotu) daha otsudur.(Resmini göndermeye çalışıyorum İnşallah başarabilirim.)
İklimsiz
30-11-2007, 21:56
Sevgili Kudret unutma bana da melisa tohumu sözün var:)
Sözüm sözdür ****** göndericem.
Not:Ben unutsamda listem unutmaz:D
sinaninci1
01-12-2007, 21:38
Herkese yetecek kadar melisa tohumu oluşacak bende iki kök var bacanagımdada 3 kök var üstleri dolu olgunlaşsın bütün forma dagıtacağım.
Herhalde bir kökün üzerinde yaklaşık 100 tohum var hesabını siz yapın.
Bir'de kudrete bilmiyorum kaç kök var. Herkese yeter.
İklimsiz
01-12-2007, 21:43
Sevgili Sinan ilk sıraya beni yazın:)
Gerçi Kudret söz verdi ama fazla melisa göz çıkarmaz:)
sinaninci1
01-12-2007, 22:37
Sondanmı baştanmı birinci sıra.:(
sayın sinan bey
Melisayı okuduğum forumlarda tanıdım.Fidanlıklarda aradım ama bulamadım. Ben de rica etsem tohumlarınızdan ben de yararlanabilirmiyim?
Merhaba,
Parfüm çiçeğimi 1 ay kadar önce çok severek almıştım. Üstünde tomurcukları bile vardı. Eve geldiğimde hemen saksısını değiştirdim çünkü kökleri saksının dışına çıkmıştı. Çiçek açmasını beklerken günden güne sararıp kurumaya başladı. Bununla ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim.
Saygılarımla
Mevsimsel bir durum. Kışın yapraklarını dökmesi normal. Arada sulamayı ihmal etmeyin. baharda yeşillenmeye başlayacaktır. Üzülmeyin, kolay gelsin :)
Üzerinde tomurcukları vardı demişsiniz ama sanırım onlar açmış çiçeklerin tohumlarıydı. Küçük top top yeşil miydi? Bir ay önce çiçek açma zamanı değildi.
Yazın en sıcak günlerinde Ağustos gibi bol çiçeklenmişti bizimkiler. Şİmdi aynı sizinki gibi yaprak döktü.
sinaninci1
05-01-2008, 23:57
leeve
Limonun dedikleri dogru merek etme düzelir, yeniden yapraklanır üzülme, üzerindekileri resim net olmasa bile görebiliyorum onlar tomurcuk degil tohum.
Eger dökmesse beyaz inci tanesi görünümüne gelene kadar bekle toplama.
Birde istersen 30 cm uzunlugunda bir dalı kes ve suya koy köklenmesi için.
İkinci bir çiçegin olur.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ne yazık ki cevaplarınızı okumakta geç kaldım, sizin cevaplarınızı görmeden önce çiçeğimi bir arkadaşım gördü ve çiçeğin öldüğünü, eğer dibinden kesersek tekrar filiz vereceğini söyledi. Bende telaşlandım ve kurtarmak adına dibinden kestim. :(
Umarım daha kötü hale gelmez, bundan sonra daha dikkatli olacağım.
Sorun değil sevgili leeve. İlkbaharda yeni sürgünler verecektir.
Sondanmı baştanmı birinci sıra.:(
Herhalde beni 2'nci sıraya yazmış olmalısınız.
Difference
18-02-2008, 06:05
Selamlar,
Eskişehir'de ev ortamında bu bitkiyi yetiştirmek istiyorum. Ancak nereden temin edebilirim bilmiyorum. Eskişehirde çiçekçi hiç göremedim o yüzden il içinden temin etmem çok zor gibi. Ev ortamında gardenyanın çiçeksiz olduğ zamanlara alternatif olarak yetiştirmek istiyorum. O yüzden merak ediyorum acaba gardenyanın çiçeksiz olduğu zamanlar çiçekli olabilir mi bu bitki?
Bir de bitkinin yetiştiriliş şekli hakkında pek fazla bilgiye ulaşamadım. Temin edersem büyük olasılıkla saksısında, kendisine uygun toprağında gelecek ama ne tür toprak uygundur, ne sıklıkla, nasıl sulanmalı? Bu tür sorularıma cevap bulamadım.
Forumda değişik başlıklar altında yağmur suyuyla sulama yapıldığını görüyorum. Yağmur suyu nasıl biriktirilir acaba bilemiyorum?
Son olarak, çiçek direk güneş alan bi yeri mi ister, yoksa aydınlık ama direk güneş gelmeyecek şekilde bi yeri mi? Ayrıca bu bitkinin zararlıları(bitkiye zarar veren böcek, bit vs.) var mı? Varsa çözümü nedir ve çözümü olan maddeleri nereden temin edebilirim?
Sorularım çok ayrıntılı gibi görünebilir ya da her şeyi sizin yapmanızı bekliyormuşum gibi de görünebilir ama durum öyle değil. Biraz araştırmak gerek ancak ben bunu zaten yaptım ve çok fazla bilginin arasından istediklerimi ayıklamak çok zaman alıyor. Bense daha kısa zamanda bilgi alış-verişini bitirip direk eyleme geçmeyi ve bunu eksiksiz yapmayı istiyorum. Bu yüzden sizi ayrıntılı sorularımla sıkmadım umarım.
Saygılar...
Sevgili Diffrence, Melisa'nın bakımı hiç de zor değildir. Bu konu ile ilgil ilk sayfalara döner okursanız, hem hocalarımızın hem de bir çok arkadaşımızın yazdıkları size yön verecektir.
Fideleri de 1 senelikleri 750krş. veya 1 ytl.ye alabilirsiniz. 505 numaralı bir saksıya 2 adet ekseniz, yoğun kokusu çok fazla olacaktır. Eğer fide bulamıyorsanız, baharı bekleyin ben size temin ederim.
İsteyen arkadaşlara melisa tohumu verebilirim.
BenBen1967
25-02-2008, 10:50
Ben isterim tabi aman geri kalmayayım ;)
Ben istesem ayıp olmaz dimi .?:)
Merhabalar Melisalarin Budamasi Hakkinda Bilgisi Olan Arkadaşlar Varmi, Bende 2 Yaşinda Yaklaşik 1,5 M Boyunda Oldukça Dalli Budakli Bir Melisa Var, Tohumlarindanda Bir Sürü üretmeyi Başardim, Fakat Geçen Yil Budama Yapmadiğimdan Dolayi Bitki Az çiçeklendi, Bu Yil Budama Yapmak Istiyorum , Fakat Derin Bir Budama Yapmakla, Kismi Bir Budama Yapmak Konusunda Kararsiz Kaldim, Bilgisi Olan Arkadaşlar Yardimci Olursa Sevinirim.
İklimsiz
25-02-2008, 16:44
Kambersiz düğün olmaz arkadaşlar :p :D
Adreslerini veren arkadaşlara yollayabilirim. Datça'daki ağacımızda şuan binlerce tohum var. Gittiğimde gene toplayacağım.
lerdemir
28-02-2008, 16:36
Canan Hn,
Benim bitki öldü mü? Ben uğrayamadım; sonra sizin yıllık izin derken seneidevriyesi gelmiş bile...
Siz epeydir kayınvalidenize uğramıyorsunuz galiba sayın lerdemir.
leeve melisanız ne alemde? Sizinki iç mekanda olduğu için merak ettim. Benimki kuru dal halince dışarıda duruyor. Bugün dipten budayacağım.
Sayın Guler
Bugün bir fidanlıkta melisa fidesi sordum henüz satmadıklarını söylediler, çünkü serada idi ve bahçeye koyarsanız ölür bizde sorumluluk alamayız, 1 ay sonra gelin alın dediler ve 1 m civarı fideye 30ytl fiyat biçtiler. Bu makulmudur? Siz çok çok ucuza bulabileceğimizi söylemişsiniz. Ben İstanbul'da oturuyorum ve söylediğiniz fiyata nerede bulabilirim acaba?
Saygılarımla
melisam kışın dışarda kalınca dondu yaprakları döküldü ben de öldü sandım ama okuduklarımdan baharda yeniden yeşermesini beklemek hayal olmayacak galiba :)
Yaklaşık 8 senedir Akdenize geldiğimden beri Melissa yetiştiriyorum.Bence bir bahçe de ya da balkonda olmazsa olmazlardan.
Forumda yazılanların hepsini okudum.Benim de hastalığım burada başladı.Şekli şemali güzel değildir ama kokusu enfestir.
Burada yaz başından sonuna kadar havadan dolayı açar ama en güzel zamanları herkesin yazdığı gibi ağustos-eylül bizde hatta ekim zamanlarıdır..Akşamları hava serinlediğinden çok geç saatlerde balkon kapısını ve camları üzülerek kapatırım Melissa kokusundan..Bahçeye ilk diktiğim çiçeklerdendir.
Biz buralarda bol buduyoruz, çünkü budadıkça kalınlaşıp yanlardan yeni sürgünler veriyor..Ne kadar çok dalı varsa o kadar çok çiçek açıyor doğal olarak bu yüzden uzun değilde yelpaze gibi geniş olsun formu diyelim.
Balkonda saksılarda olacağını düşünüyorum soğuk bölgelerde,böylece kışın içeri alabilirsiniz..Tohumdan değil ama bol bol çelikten ürettim.Hatta geçen sene kendi evime geldiğimde eski melissaların çeliklerinden dikmiştim.Budadıkça çelikleri hemen yanına toprağa sokuyorum, tutuyorda..Bahçede yaşam için melissasız bir düzenleme düşünemiyorum.
melisam kışın dışarda kalınca dondu yaprakları döküldü ben de öldü sandım ama okuduklarımdan baharda yeniden yeşermesini beklemek hayal olmayacak galiba :)
Benim melisamda yeşerme-dipten sürme vs.. yok. Sert kışı atlamadı sanıyorum. Yeniden alıp dikeceğim ama melisasız yaz akşamı geçirmek istemiyorum :)
Benim ufaklık ta 2. unlu bit saldırısına yenik düştü. Kudret beyden rica etsek nasıl olur acaba:D
Benim melisamda yeşerme-dipten sürme vs.. yok. Sert kışı atlamadı sanıyorum. Yeniden alıp dikeceğim ama melisasız yaz akşamı geçirmek istemiyorum :)
Sayın Limon bende ilk bahçeye çelikten diktiğimde bir türlü yeşermedi,çıkarmadım da yanına yenisini alıp diktim..Sonra ikisi birden yeşillendi..
Burada melissa bulamayan arkadaşlar var sanırım, bahçede benim 2 kök melisam var ama komşumun bir sürü, ilk budadığımızda herkesi haberdar ederim, nasıl yollayacağımı siz söylersiniz ama..
Ben ilk defa geçen haftasonu gördüm melisa bitkisini.Çok estetik değil ama kokusu inanılmaz gerçekten.Tek bir dal çelik alıp diktim, çok büyük bir bitki değildi, fazla almaya utandım.Çok arsız olduğunu, kolayca tutacağını, yayılacağını söylediler, umarım öyle olur.
Benim ufaklık ta 2. unlu bit saldırısına yenik düştü. Kudret beyden rica etsek nasıl olur acaba:D
Parfüm çalısı olandan bahsediyosanız, malesef bende de 2 kök kaldı. Diğerleri soğuğa yenik düştü. Üzerleri tohum doluydu ama soğuk onlarıda döktü.:(
Şayet tıbbi melisadan isterseniz ****** göndrebilirim.:)
Kudret Bey çiçeklenmek için erken değil mi? Sera içinde mi?
İstanbul'da hava serin gidiyor. Geçen sene o kadar sıcak olmasına rağmen Temmuz sonu- ağustos aylarında çiçeklenmişti benim Melisa.
Caretta, ben de kökünü sökmedim belki dipten sürer diye ama hiç hareket yok. Ama dediğim gibi havalar oldukça serin gidiyor, belki ısınınca sürpriz yapar.
Sevgili limon;
Tohumlar kasım sonu gibi döküldü. Yani şu an çiçek yok.:( Ama 20-25CM sürgün yaptılar. Serada haziran ortası çiçekleniyor.:)
Arkadaşlar
Ben de melisa sahibi olmak istiyorum. Kokusunu öyle güzel tarif ediyorsunuz ki kesin ben de büyütmeliyim. Birkaç fidanlıkta aradım ama bulamadım :(. Özellikle belediyenin yerlerinde çok fazla çeşit de bulamıyorum. Ben melisa nasıl edinebilirim yardım edebilirmisiniz?
Sevgili Dican,
Tarabya yokuşunun hemen başında, Tarabya karakolunun karşısındaki fidanlıkta (sanırım ismi 'oasis') geçen hafta vardı. Yakındaysanız bir sorun derim. Bu taraflara gelemezseniz, yardımcı olmaya çalışırım.
Kolay gelsin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.