View Full Version : Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
Sn. Monser,
Çeliklerin çok güzel. Bırak üçü birarada olsun. Çeliği ayırdığında dikkat etmek gerek. Toprağı ile birlikte şaşırtmak gerek. Çelikle üretim başlığına bakın.
Anaç Melissan'ın gelişmesi yavaş olmuş. Havaların serin gitmesi etkilemiş olabilir. **** sanırım uzun bıraktığın dalı beslemeye enerji harcadı. Bu dalı yeni sürgünleri desteklemek için düşünmüştük. Dipteki sürgünlerin gelişmesini engelliyorsa kesebilirsin.
Tekrar Selamlar,
dalı şimdi kesmek sakıncalı olmazmı? birde esas sormak istediğim birisine vermek istediğimde **** yollamak için en uygun yol ne olabilir? saygılar.
Zeytinci
07-05-2009, 14:47
Tekrar Selamlar,
dalı şimdi kesmek sakıncalı olmazmı? birde esas sormak istediğim birisine vermek istediğimde **** yollamak için en uygun yol ne olabilir? saygılar.
Sn. Monser,
Sizin Melissayı merak ediyordum ki aklımı okuyup resmini koydunuz.
Ben yazın sıcaklarda kesmekten çekinirim. Havalar serin gidiyor. Melissaların sürgünleri de sıcakların gecikmesi sebebiyle gecikmiş durumda.
Kesmek istemezseniz iyi bakım yapınız derim. Sürgün teşviği için Azot ister gibi duruyor. Gübre vermiyor musunuz?
Zeytinci
07-05-2009, 14:58
76752 Manken gibiler demekde haksız mıyım??
76753 Burası Foça Ilıpınar da bir taş ev.
Melissa fotoğrafları arsına karışmış..silemedim.Çok şirindi ,bunu da paylaşayım sizlerle dedim :)
Yerden göğe haklısınız. 41 kere maşallah.:D
Taşev de ev hani... Odunu dikseniz çiçek açar bu güzelliğin içinde. Mankenleriniz coşmasın da ne yapsın...
Sevgiyle kalın.:)
O taş ev benim değil ki :(((( Keşke olsaydı....
Benim mankenlerim, Bayraklı da İzmir körfezine bakarak 10. katta yetiştiler...:) :cool:
Parmak faktörünü de unutmayalım....:D
( Demek ki...Parmak rengim ne renkmiş???? ?)
Sn. Monser,
Sizin Melissayı merak ediyordum ki aklımı okuyup resmini koydunuz.
Ben yazın sıcaklarda kesmekten çekinirim. Havalar serin gidiyor. Melissaların sürgünleri de sıcakların gecikmesi sebebiyle gecikmiş durumda.
Kesmek istemezseniz iyi bakım yapınız derim. Sürgün teşviği için Azot ister gibi duruyor. Gübre vermiyor musunuz?
Sn zeyinci daha öncede siz benim aklımı okumuştunuz hatırlayın :)
daha öncede belirtiğim gibi fazla bilgim yok yanlızca b5a denen organik sıvı gübre katkısı,4 tane inşaat civisi batırma :) ,birde katı kümes hayvanı gübresi vermiş idim azot içinde ayrı bir şeymi alacağız? sağlıkla...
acemi ciftci
08-05-2009, 22:17
Ben bi saksıya tohumların sadece 3-4ünü ektim. Acaba yeterli olur mu?
Müjgan Yılmaz
08-05-2009, 23:17
Sayin Zeytinci
Cok uzun suredir melisa tohumlarini cimlendirecegim diye mucadele veriyorum..Denedigim yollari sayarsam burdan fizana yol olur,ama ben kazandim.Tum arkadaslara da tavsiye ediyorum;kagit peceteden bir parca alip arasina tohumlari koydum islattim kilitli posetin icine yerlestirdim ve agzini kapattim,buraya kadar olani cogu kisi uygulamistir.Sonra elektrikli sobanin bakalit kismina yerlestirdim,geceleri her kullanisimda Melisa hazretleride payina duseni aldi ve sonuc mukemmel beyaz beyaz uclar vermisler hemen toprakla bulusturdum ustelik peceteyle oyle butunlesmisler ki filizleri kiracagim diye odum patladi.
Gelismeleri burdan aktaririm
Zeytinci
09-05-2009, 20:35
( Demek ki...Parmak rengim ne renkmiş???? ?)
Heredot ne demiş;
Gökyüzünün en güzel mavi görüldüğü yer İzmir. Güneşten iyi faydalanmışlar sizinkiler maaşallah, nazar değmesin:)
Forumda yeşil parmak tescili yapılmıyor mu ki? Sizinki test edildi, onaylandı.:D
Zeytinci
09-05-2009, 20:52
yanlızca b5a denen organik sıvı gübre katkısı,4 tane inşaat civisi batırma :) ,birde katı kümes hayvanı gübresi vermiş idim azot içinde ayrı bir şeymi alacağız? sağlıkla...
Sn. Monser,
Sayenizde B5a başlığının yarısını okudum. B5a anladığım kadarı ile topraktaki organizmaları harekete geçirip bitkinin toprakta varolan besinleri almasını temin ediyor.
Toprakta azot yoksa garibim neyi alsın.:(
Ayrıca bu çivi (demirsülfat, sacı kıbrıs) konusu demir eksikliği için yapraklar sarardığında tavsiye ediliyor.
Kümes gübresi kullanımı tecrübe ister. Yanlış uygulama zarar verebilir. Yanmış gübrede (2,3 yıllık) problem yoktur, zira topraklaşmıştır.
Tavsiyem hep basit uygulamalar. N'si (azotu) yüksek sıvı besin, yeşili coşturur.:D
Zeytinci
09-05-2009, 20:57
Acaba yeterli olur mu?
Sn Acemi çiftci,
3 adedi bir saksıda bence ideal. Bu çalı tek ana gövdeden yan sürgünler vererek büyüyor. 3 gövdeli yapı dolgun görüntü verir diye bence uygun. 2 de olabilir. Ama tek kökü ben beğenmiyorum.
Gönül kimi severse güzel odur. Siz bildiğiniz gibi yapınız.:)
Zeytinci
09-05-2009, 21:09
Sayin Zeytinci
Gelismeleri burdan aktaririm
Sn. Müjgan Yılmaz,
Müthiş bir bilgi. Ben cesaret edemezdim. Risk aldınız, uyguladınız ve kazandınız. Bize bravo demek düşer. Tebrik ediyorum.
Son teknik kaç gününüzü aldı? Bizim gibi 2-3 hafta beklemediniz sanırım.
Tohum ekiminde sizi izleyenler olacaktır.:)
Sevgili arkadaşlar,
Cumartesi Urla'ya yeni evine ( bahçeli , yüzme havuzlu nefis bir villa) taşınan lise arkadaşıma gittik. Ev hediyesinin yanında kendi çimlendirdiğim, viyole şaşırttığım 4 minik Melissayı bahçesine eksin, İzmir'in harika Eylül akşamlarında nefis kokusunu duydukça beni hatırlasın diye armağan götürdüm.
Ziyaret sonunda evin etrafını, bahçeyi gezerken bir de ne göreyim?
Bahçenin harika peyzajında bol miktarda Melissa kullanılmış...
( Kesin sizinkilerdendir Sevgili Zeytinci ;) )
Benim 35 yıllık zarif arkadaşım hediyesinden ötürü çok mutlu oldu. Ve benim Melissaları evin giriş kapısının yanına ekeceğini söyledi...
Eylül akşamlarında ilk koku onlardan gelecek :)))
77626
Bu güzel evin havuzunda yaz sezonunun açılışını yapmamak olur muydu???
Olmazdı :cool:
Merhaba,
Ben Zeytinci'nin gönderdiği tohumları bugün aldım. Bilgi almak için de bu başlığı okurken melisanın (bu tip sarıcı melisa) zehirli olduğunu okudum. Benim evde küçük bir kızım var ve ne yapacağı hiç belli olmuyor. Eğer zehirli ise ve zarar veriyorsa maalesef bu bitkiyi ekemeyeceğim demektir. Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz? Bu bitki 1,5 yaşındaki bir çocukla aynı ortamda bulunabilir mi?
Not: Melisayı balkonda tutacağım.
Zeytinci
11-05-2009, 14:28
Dilhana hocam,
Arkadaşınızınkiler zeytinci öncesi döneme aittir.:)
Urla bu yıl parfüme doyacak desenize.:D
Zeytinci güzel yurdumun diğer köşelerine Melissayı taşımak için üzerine düşeni yaptı.:cool:
Her Melissanın altından biz çıkacağız diye iddiamız yok. Barut çiçekleri, İğde ve Limon çiçekleri zaten sarhoş gibiyiz. O kendini özlettiriyor.
Şimdi dostlar onu daha çok sevenine ulaştıracak.
Zeytinci
11-05-2009, 14:34
[QUOTE=aychim;418880]Merhaba,
Eğer zehirli ise ve zarar veriyorsa maalesef bu bitkiyi ekemeyeceğim demektir.
QUOTE]
Sn. Aychim,
Bir bilen sn. Mine hanım yazmıştı. Ona sorun derim. Baskı olarak kullanıldığı parfümünün de adı zehir (Poison). Aman çocuklara zararı olmasın.
Merhaba Sn. Zeytinci,
1 saattir forumda arıyorum ama bulamadım. Ne olur tohumları nasıl çimlendireceğimi de yazın bana. Biliyorum size çok zahmet olacak ama lütfen rica ediyorum beni daha fazla aranmaktan kurtarın.
BalıkcıSerdar
11-05-2009, 15:29
Buyrun Sn. Aychim, Sn. Zeytincinin bir açıklamasını buldum, umarım işinize yarar;
"Melissa, en sevdiğim kokululardan biridir. Çiçeği çok gösterişli olmasa da akıllı çiçeklerin başında gelir. Gündüz kendini tutar akşam olunca saldığı parfümü ile aklınızı başınızdan alır.
Karınca kararınca bu güzelin yaygınlaşması için yardımlarım oldu ve olacak. Bu da bizim paylaşım mutluluğumuz.
Saksı toprağını (torf) saksıya koyun. Sulayın. Üzerine kapsüllerinin içinden nazikçe çıkardığınız (çakı, tırnak yardımı ile) tohumları saksı üzerine ekin.
Tohumları kapatacak kadar daha torf koyun ve üzerini naylon/stretch film kapatın. Toprağını fıs fıs ile nemli tutun. Arada havalandırın. 2 ila 3 hafta içinde çimleneceklerdir."
Zeytinci
11-05-2009, 21:33
Merhaba Sn. Zeytinci,
1 saattir forumda arıyorum ama bulamadım.
Sn. Aychim,
408 nolu mesaja bakınız.:)
Çok teşekkür ederim Sn. Zeytinci. Bu tam da aradığım bilgi idi.
İyi günler sevgili melissa severler.
Geçen cumartesi mumçiçeğimin enfes kokusuna bir rakip çıktı acaba ne olabilir?
Arkadaşlar parfümmü sıktın çiçeğe dediler. Gerçek kokusu olduğuna inandırmak ertesi güne kaldı :D
Zeytinci
13-05-2009, 21:47
Sn. Some at,
Normalde çiçeklenmesi ağustos ve kasım arasıdır.
İklim değişikliğinden mi etkilendi?
İçeride mi bulunuyor yoksa dışarıda bahçede mi?
Koku mum çiçeğinden geliyor olmasın?
Bir yanlış tespit olmasın?
Bir fotoğrafını ekler misiniz mümkünse, lütfen.:)
Resmini yakında yüklüyeceğim :)
S-L-İ-H-A
14-05-2009, 15:16
Selam Arkadaşlar,
Bir şaşırtıcı bilgide benden.Antalya'dan gelen melissa fidesinin üzerinde okadar çok çiçek tohumu var ki anlatamam.Acaba yaprak da ben mi yanılıyorum diye düşündüm.Alt taraftaki fideler büyüyorlar(yandan çıkan dallar).Onlar normal bilinen yapraklar.
Minik melissalar da çok yavaş büyümeye devam ediyorlar.Darısı onların başına.
S-L-İ-H-A
14-05-2009, 16:05
Arkadaşlar,çiçek tomurcuğu demek istemiştim.
Bende tohumu sandım. Sanırım sizin ve benim melissamdaki çiçek tomurcukları ağustosu beklemeye gerek olmuyacağını gösteriyor.
S-L-İ-H-A
14-05-2009, 20:06
Melissaların tomurcukları.
bluejean1
16-05-2009, 20:55
Merhaba arkadaşlar;
Halamdan melissa çiçeği aldım saksısı ile.1.30 2 ay kadar oluyor.Saksısı gayet büyük ve çiçekte büyük :) Yaprakları sararıyor koparıyorum.Dalından sürekli yeni filizler veriyor.Yeni yeni yaprak kısımları çıkarıyor ama o kadar sık ki her dalında.En merak ettiğim şey ne zaman tohum ve çiçek vericek.Çiçeği beyaz kokulu açıyormuş.Çok merak ediyorum ve 4 gözle bekliyorum.Bakımı hakkında biraz bilgi verirsenizde çok iyi olur..
Teşekkür ederim arkadaşlar
Zeytinci
18-05-2009, 20:23
Sn. Bluejean1,
Çiçeklenme Ağustos'da başlar Ekim sonuna kadar sürer.
Tohum verme çiçeklenme sonrası başlar Nisan ayına kadar sürer.
Haftada 1 sulamak yeterli. Suyu süzen kumlu toprak sever. Yanmış en az 3 yıllık koyun keçi gübresini sever.
Çiçeği küçük yıldız şeklinde olup krem rengidir. Gündüz çiçekler kapanır akşam açılıp koku yayar.
Kolay gelsin.
Zeytinci
18-05-2009, 20:28
Sn. S-L-I-H-A,
Fotoğraflardaki tomurcuk tanımın bu yılın yeni sürgünleri.
Alt fotoğrağ ise fulu olduğundan belli olmuyor ama çiçeğe benzettim. Bu mevsim çiçeklenme için erken. Antalya'da iyi güneş alıp erken çiçeklenmeye başlamış olabilir mi?
S-L-İ-H-A
18-05-2009, 22:09
Sayın Zeytinci;
Beşgün öncesine kadar kaloriferler yanıyordu.Okula giderken balkona çıkarıp ,gelince tekrar içeri alıyordum.Üç gündür hep balkondalar.Şu an okadar çok tomurcuklandıki anlatamam.Kışı serada geçirmiş olabilir.Çünkü yaprakları sanki hiç dökülmemiş gibiydi.Yeni sürgünler belli.Buradada şaşırdı sanki.İyide oldu.Çok yakında açacaklar,bundan artık eminim.
Selamlar.
bluejean1
19-05-2009, 11:52
S-L-İ-H-A
Cevabın için çok teşekkür ederim.İnşallah benimkinin de çiçeklendiği zamanları görücem :):)
Saygılar sizede kolay gelsin...
Zeytinci
19-05-2009, 14:49
Sayın Zeytinci;
Çünkü yaprakları sanki hiç dökülmemiş gibiydi.Yeni sürgünler belli.Buradada şaşırdı sanki.İyide oldu.Çok yakında açacaklar,bundan artık eminim.
Selamlar.
Sn. S-L-İ-H-A,
Çiftliklerde tavukları günde iki kez yumurtlatmak için geceleyin ışıkları yakıp, müzik eşliğinde yemlendiklerini duymuştum. Zavallılar biz insanoğlunun elinde neler çekiyordu kimbilir.
Bir an bunu hatırladım. Umarım böyle bir işkence edilmemiştir Melisanıza.:)
Galiba mevsimin ilk çiçeğini siz göreceksiniz.:cool:
Bizler de şaşıracağız. Fotoğraflarını bekleyelim.
Zeytinci
19-05-2009, 14:58
Merhaba,
Bu bitki 1,5 yaşındaki bir çocukla aynı ortamda bulunabilir mi?
Not: Melisayı balkonda tutacağım.
Sn. aychim,
Sn. Mine hanımın size yanıtını bir bilen başlığında okudum. Oğul otu ile karıştırıldığı için ve sarılıcı tanımı yapıldığından tereddüt oluşabiliyor.
Melissa çalı formunda insan boyunda bir bitki. Sarmaşık gibi sarılmıyor.
Çocuklar merak edip yaprak yer mi bilemem. Parfümün adının ''Poison'' olması zehirli olduğu için midir onuda bilemem.Karar sizin.
Sn. S-L-İ-H-A,
Çiftliklerde tavukları günde iki kez yumurtlatmak için geceleyin ışıkları yakıp, müzik eşliğinde yemlendiklerini duymuştum. Zavallılar biz insanoğlunun elinde neler çekiyordu kimbilir.
Bir an bunu hatırladım. Umarım böyle bir işkence edilmemiştir Melisanıza.:)
Galiba mevsimin ilk çiçeğini siz göreceksiniz.:cool:
Bizler de şaşıracağız. Fotoğraflarını bekleyelim.
Peki sn Zeytinci,
Bende merak ettim şimdi bu ayda çiçeklenirse, bizimkiler çiçek açarken tohumlanma döneminemi girecek? yani biraz feleği şaşmış olmayacakmı? :D
Son mesajınızda "melisanız az gelişmiş biraz" dediniz kendisi biraz alındı galiba bir anda atağa kalktı :rolleyes: saygılar,sevgiler....
Zeytinci
19-05-2009, 18:13
Sn. Monser,
Sn. S-L-I-H-A'nın çiçeği açarsa bize bir bilgi öğretecek. Aylar değil, bulunduğu iklim mi önemli?
Ayrıca bizimle dalga geçeçek, sizinkiler açmadı mı diye.
Bizimkiler çiçeklenirken o tohuma durabilir, dediğiniz gibi... :confused:
Sabır sabır ya sabır.
Sizinki biraz utanmış ve alınmış eleştirilerimizden. Saksı toprağı mikroorganizmaları sıcaklarla beraber sürgünlenmesini teşvik etti sanırım. (Yanlış ise hocalar düzeltsin lütfen :) ) Odunsu gövdeyi herek gibi kullanabilirsiniz artık.
Snowman den aldığım Melisa da bol tomurcukta, havalar sıcak giderse haftaya açar gibi. Belki sera ortamında yetiştiği için erken çiçeklenecekler. Önceki yıl sopa halinde fidesini alıp, dışarıdaki saksıya diktiğim fide, sizin yazdığınız gibi Ağustos ayı ortalarında açmıştı. Ama itiraf etmeliyim ki erken açacak olması sevindirdi beni :)
Zeytinci
19-05-2009, 20:37
Sn. Limon,
Beklentiniz gerçekleşirse çiçeklenmenin iklim ve yerleşim yerine göre değiştiği sonucuna varacağız sanırım.
Saygılar.
4 gündür şehir dışındaydım... Akşama eve geldiğimde çiçeklerim susamıştıır diyerek balkona bir daldım... Ve şok geçirdim. Bu koku, bu koku hayır canım olamaz bu mevsimde diyordum bir yandan...
Bir baktım benim melissa da çiçek açmış.. Gece tüm balkonu kokusu sarmış.
Ben de bir yakınımın bahçesinde 2 tane kocaman (ağaç gibi olmuş) Melissa olduğunu ve üzerinde hala tohumlar olduğunun farkına vardım..:confused::o
Bakmak ve görmek arasındaki farkı bir kez daha anlamış oldum..
Ve utandım Sevgili Zeytinciye yaptığım manevi baskıdan ötürü..:o
Burnumun dibinde varmış ve ben ona bakıyor ama görmüyormuşum....
Evet sevgili Zeytinci...üstad olarak sizden talimat bekliyorum...
Kendimi affettirmek için neler yapabilirim (tohumları toplama, bekletme(?)
ve sonrasında paylaşım için.)
Hayatında ilk kez(40 yıl önce ilkokuldaki fasulye tohumu hariç) tohum ekip, çimlendiren biri olarak bu kadar kısa sürede aynı bitkinin tohumunu paylaşmak her kula nasip olmaz sanırım :D
S-L-İ-H-A
20-05-2009, 18:30
Sevgili Melissa Severler;
Çiçekler açmaya başladı.Hemde birdenbire.Birkaç gün daha sürer diye bekliyordum.Rüzgardan içeri aldım ki kızım içeriden seslendi ,''Anne burada kokan ne?''Melissaları incelemeye aldık.Açmışlar.Ne güzel bir koku...Hele buralarda bu güzel kokuyu duymak ....Tarifi mümkün değil arkadaşlar.
Zeytinci
20-05-2009, 20:08
Evet sevgili Zeytinci...üstad olarak sizden talimat bekliyorum...
Üstadlık yerlerde sürünüyor sevgili Dilhana...:o
Baksanıza bizimkiler ağustos böceği...:mad:
İstabuldan, Kayseriden kokular geliyor.
Kokulu iletişimi kim icat edecek? Şoktayım...:p
S-L-İ-H-A
20-05-2009, 22:24
Sayın Zeytinci,
Bizimki acemi şansı.Bizler ,bu kokuları mevsimine denk gelirse sayılı günlerde koklayabiliyorduk .İnsanın kendi evinde ve de burda duyması ayrı bir zevk.Kendimi tatile çıkmış gibi hissediyorum.İşte resimleri.
Zeytinci
20-05-2009, 22:56
Nazar değmesin, maaşallah. Şanslısınız. O da en az sizin kadar şanşlı.
Mevsimin ilk göz ağrısı.
Bütün komikler (:):cool::eek:) feda olsun.
Çiçeklenme periyodu uzun olacak. Tahminim sizin elinizde ekim ortasına kadar çiçeklenecek.
maviperi
23-05-2009, 11:04
merhaba...
aranıza yeni katıldım.verdiğiniz bilgiler ve faydalı paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.benimde bir parfüm çalısı melisam var.hediye olarak geldi. ben pek çiçek bakmaktan anlamam ,sayenizde bu işi yürütebileceğimi sanıyorum.melisamın bir resmini paylaşmak isterim sizinle.daha dün açmaya başladı ve ev bütün gece mis gibi koktu.çok mutluyum:)saygılarımla
Zeytinci
25-05-2009, 09:30
Şaşırmaya devam.... Doğa da şaşırıyor galiba. Hayra alamet olsun.:)
Melissa, tohumların annesi, çiçeklenmeye başlamış. Sürpriz oldu, hafta sonu.:D
Gülbahçe davut durağında bir sokak sanki parfümlenmiş. Melissa ve hanımeli kokuları birbirine karışmış.;)
Sn.Zeytinci ;
Ben topladığım tohumları ne yapayım, nasıl dağıtayım diye sizden cevap beklerken,
Melissaların mevsim dışı çiçeklenmesi ortalığı birbirine kattı.:))
Bir heyecan..bir mutluluk oluşturdu hepimizde...
Bunu bizzat yaşayanlara ne mutlu..ama bizler de sizin kadar heyecanlandık, mutlu olduk..:)
Geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen İzmir toplantısına ilk kez katılıp, Avustralya'dan gelen ve Bonsai konusunda bilgilerini bizimle paylaşan Sn.Ali Bey , Sn. Mine Pakkaner ve diğer değerli forum üyeleri ile tanışma mutluluğuna eriştim....
Forumlarda okuduklarımdan öğrendiğim toplantı adeti olarak ...ben de toplantıya giderken paylaşmak için Melissa tohumlarını yanıma aldım.
Orada isteyenlerle paylaştım..
Hem toplantı, hem de paylaşılan bilgiler çok güzeldi..Çok çok şey öğrendim..
Bonsai de çok muhteşem bir şey..
Yakında o da denenecek.... :))
Zeytinci
25-05-2009, 16:02
Sn. Dilhana,
Melissanın bonsai'si mi? Kalın çelikten? Olabilir sanıyorum. Air layering metodu ilginç, denenebilir. Sizin elinizde mutlaka coşar...:)
Maalesef bu toplantılara katılamıyorum. Çünkü C.tesi ve Pazarı iple çekiyorum.
Otomatik sulamaya acilen geçmem gerek. Gül bahçesi, mevsimlikler ve baharat bahçesi, uçuyoruz kısacası.:D
O da ne demek?? :( :confused: :confused:
Air layering???:confused:
Çok çalışmam gerek...çook !!
öğrenecek çook şey var...
Ama olsun çok da olsa...bir yerden başlamak gerek ....:)
TuruncuHis
25-05-2009, 23:01
Ben de o dağıttığınız tohumları az önce ektim sevgili dilhana :D Gece gece nereden estiyse ekim yapmak :D Bir kısmını da komşulara ayırdım.
Haziran ayındaki toplantıya dek çimlenirlerse, kendime yine bir fide ayırıp, gerisini dağıtacağım.
Tekrar teşekkürler...
günebakan
25-05-2009, 23:08
Bende dün ektim sizden aldığım melisa tohumlarını bakalım çimlenecekmi gerçi benim kapalı balkonum sera gibi:)
Güzel günlerde sağlıkla mutlulukla büyütün...:))
Burda mevsimi şaşırıp açan çiçeklerin kokularını okudukça çoşkuya kapılıyor insan değil mi...??
Sabredeceğiz sanırım..
Ama bir gün gelecek...biz de yazacağız kokularını satırlarımıza ..(inşallah)
maviperi
26-05-2009, 17:20
merhaba,
ben dediğim gibi hiç anlamıyorum çiçek bakımından.melisanın mevsimi açma zamanı ne zaman aslına bakarsanız bunu bile bilmiyorum:(utanarak itiraf ediyorum ama şuan melisam çiçeklendi ve gece onun o mithiş kokusuyla huzur buluyorum.aranızda olmak çok güzel.paylaşımlarınız ve verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.Saygılarımla.
Zeytinci
27-05-2009, 11:26
Air layering???:confused:
Air layering, Sn. Ali H.Ali'nin bonsai başlığında uyguladığı bir yöntem. Bonsai yapılacak dalı bitkinin üzerinde kölkendirip ana bitkiden ayırıp bonsai çalışılması.
Komşunuz izin verirse kalınca bir dal üzerinde yapılabileceğini düşünüyorum. Siz yine ilgili başlığa bir göz atınız.:)
Tohumdan yetiştirdik de bonsai'si kaldı... :dilli:
Sayın Zeytinci göndermiş olduğunuz melisa tohumları nihayet çimleniyor fakat 2 tanecik. Toprağı biraz karıştırdım (yapmadan duramam) başka yok. Acaba tam olarak ne kadar sürede çimleniyorlar... Benimkiler 25 gün oluyo sanırım...
Zeytinci
27-05-2009, 15:30
Sn. giz3m,
Gün ışığından mahrum etmeyin. Ve ılık yerde bulunsun. Mutfak ve güneş alan bir yer filizlenme hızı için idealdir. Tohumlar derinde olmasın. Çok sulama sonucu çürütmeyin.
Merak etmeyin diğerleri de çimlenir:)
Zeytinci
27-05-2009, 15:37
[QUOTE=maviperi;430888]merhaba,
aranızda olmak çok güzel.paylaşımlarınız ve verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.QUOTE]
Sn Maviperi,
Peri gibi, başlığa ve aramıza hoşgeldin:)
Büyük harflere ve noktalamalara dikkat ediyoruz. Forum kuralı...
Paylaşımlarını bekliyoruz.
Sevgiyle kalın.
maviperi
28-05-2009, 12:01
Sn.Zeytinci,
Çok teşekkür ederim,hoşbuldum.Uyarınız için ayrıca teşekkür ederim,elimden geldiğince dikkatli olmaya çalışacağım.Saygılarımla...
S.n Maviperi hoşgeldiniz,
Yanlız burasını İzmir'liler ele geçirmeye başladı biz azınlıkta kaldık. :) Bu arada s.n Zeytinci,
tüm İzmir'lilerin kokuları yayılırken sizin yavrucaklar neden hala uyanmadı? kafam karışmaya başladı.Sağlıkla kalın.
maviperi
29-05-2009, 12:15
Sn.Monser,
Teşekkür ederim hoşbuldum.Melisamın güzel kokusu artık pek kalmadı,açan tüm çiçekleri yavaş yavaş dökülüyor:(yeni gelende yok arkalarında:(üzgünüm.Saygılarımla...
Zeytinci
29-05-2009, 13:56
Sn. Maviperi,
Bakımına dikkat et. Güneş görmeli. Fosforlu (NPK'nın P'si fosfordur) gübre çiçek açtırır. Sıvı gübrenin N'si (N=azot; yeşil gelişimi arttırır) yüksek olmasın.
Yanmış siyahlaşmış birkac yıllık eskimiş koyun/ keçi gübresi ver. Bulamazsan fosforlu sıvı gübre verebilirsin. Sıvı gübreyi tavsiye edilenin yarısı kadar ver. Fazla gübre yakabilir.:(
İyi baktığında ekim ayı dahil çiçek verebilir.:)
Kraliçe ve yavrucakların son durumu...
Melisa bol tomurcuktaydı, açtı açmasına ama hiç kokmadı ve hemen tomurcuklarını döktü. Zamansız açtığı için sanıyorum. İkinci vereceği tomurcuk ve çiçeklerin kalıcı olacağını düşünüyorum.
Benim melisam açtı kokusu mükemmel.
maviperi
30-05-2009, 12:29
Sn.Zeytinci,
Çok teşekkür ederim,bir ay önce gübre verildi küçük hanıma :)o hevesle bir iki dal çiçek açtı şu an yeni oluşum yok,gerçi küçük küçük farklı yerlerinden filizler çıkmaya başladı ama çiçeklenirlermi hiç bir bilgim yok.Bütün gün güneş görüyor,acaba sulamadamı hata yapıyorum.(Bilgisizlik çok kötü,ilk defa çiçek bakıyorum ve gidip en zorlarından başlamışım.Melisa,gardenya)Saygılarımla...
merhaba
arkadaşlar tesadüfen melisa (Cestrum nocturnum) muhabbetine rastladım. bu bitki çok ilginç geldi. bulunduğum bölge de sanırım kışı geçiremez ama saksıda uygun ortamlar oluşturabilirim. elinde tohum olan varsa göndermenizi istirham ediyorum.
adresim
mustafa eser
hükümet cad. no 20 çumra konya
0505 628 18 37
herkese merhaba iki tane melisa çiçegi fidanı aldım bir tanesi gece kokuyor serinde bir tanesininde yaprakları çok güzel kokuyor üzerinde ince minik beyaz çiçekleri var ağaç gibi oluyor deyince çiçekçi çok büyük saksılara ektim terasta duruyorlar manisa çok sıcak tüm gün terasımız güneş görüyor acaba güneşten bozulurlarmı birde sulamasını nasıl yapayım kışın içeri sokamam saksılar çok büyük soğuklarda üzerine naylon örtersem işe yararmı cevaplarınız şimdiden teşekkürler
Zeytinci
01-06-2009, 08:49
Başlığa yazılanları okuyunca dayanamadım. Muhabbete katılayım istedim. Yanlış anlaşılmasın, lütfen...
Herkese selamlar.
Monser,
Mesaj anlaşıldı. Yarın çelikleme fotoğraflarını yüklerim.
Tohum olan fideleri telef ettim. Evdekiler güneş sandalye kumaşlarını soldurmasın diye perdeleri çekince fideler gelişmedi:mad:
Seninkiler kışkırtıcı:p
Sn.Limon,
Çok sulanmış olabilir mi? Saksı tabağında su birikmesin. Ben haftada bir suluyorum. Bahçedeki bu hafta sonu duyu ziyafeti çekti:)
Sn. Maviperi,
Yaprak dipleriniden yeni filizler verip çiçeklenecektir. Gardenya bakımı zor. Melissa zor değil.
Sn Eser42,
Sevgili Dilhana sizi duymuştur. Başlığa hoşgeldiniz;)
Sn. Orhid65,
Fazla güneş zarar verebilir. Yarım gün güneş yeterli. Kışın sert rüzgardan koruyun. Kışın delikli naylon ile kapatabilirsiniz. Haftada bir sulayınız.:)
Sn. Eylems,
Siz de çiçeği açan şanslılara katıldınız:D
Devamını bekleriz efendim...
Verdiginiz bilgiler için teşekkürler Zeytinci ,bir şey daha sormak istiyorum;melisanın bir tanesi zehirli birtanesinin de yapraklarını kaynatıp içebiliyormuşsunuz hangisi hagisi zehirli bu konu hakında bilginiz varmı ?
Zeytinci
02-06-2009, 10:36
Sn. Orhid65,
Tıbbi aromatik başlığında yer alan Oğulotu (melisa officianilis) çayı yapılıp içilen bitkidir.
Bizim başlıktaki parfüm çalısı Melissa'dır. Zehirli olduğu bu başlığın ilk sayfalarında bilgi olarak verilmiştir.
maviperi
02-06-2009, 11:55
Sn.Zeytinci,
Öncelikle teşekkür ederim,melisam sanırım yerini beğendi,geldiğinden bu yana,daha bir ay olmasına karşı epey uzadı.Acaba boya gittiği için mi çiçek vermiyor diye düşünüyorum.Aydınlatırsanız çok sevinirim.Saygılarımla...
Arkadaşlar parfüm çalısı melisa yı sayenizde tanıdım.Bursa da seraları tek tek gezdim bulamadım beni bu güzel kokudan mahrum bırakmayın bana elinde tohum olan **** fazladan hazır dikilmiş olarak gönderebilecek bir arkadaş varmı acaba? Herkeze sevgiler..
Sevgili Nilfr
Bana ad soyad ve adresinizi yazarsanız...
Tohum var elimde, gönderebilirim. :)
mandalina
02-06-2009, 13:51
Ben tohumdan denedim fakat çimlendiremedim.Nerde hata yaptım acaba.Normalde şimdiye kadar bütün tohumlarım çimlenmiştir.Fakat melisada başarılı olamadım.Tekrar denemek istiyorum.Ama çelikten üretim oluyormu acaba.Banada tohum gönderirmisiniz.
Zeytinci
02-06-2009, 16:57
Sn.Zeytinci,
Acaba boya gittiği için mi çiçek vermiyor diye düşünüyorum.Aydınlatırsanız çok sevinirim.Saygılarımla...
Sn. Maviperi,
560 nolu mesajıma lütfen bakınız. Onu sizin için yazmıştım.
Ayrıca fazla su vermeyin. Haftada bir kez. Tabak altında su birikmesin.
****** size de tohum gönderirim Mandarina...
Ad, soyad ve adresinizi bana iletmeniz yeterli olacaktır...
maviperi
03-06-2009, 11:05
Sn.Zeytinci,
Melisam bulunduğu yerde rüzgar almıyor ve güneş görüyor.Bir ay önce kadar dediğiniz gibi yanmış gübre verdim o yüzden sıvı gübre vermedim.Sulamasınada özen gösteriyorum.
(dediğiniz şekilde)sanırım ben üzerime düşeni yaptım sayenizde ,gerisi melisama kaldı.Çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
Sayın nilfr ve mandalina,
Bende çelikler mevcut isterseniz gönderebilirim (1 önceki sayfada resimleri mevcut)fakat nasıl olacağı konusunda bir fikrim yok yani kargoya hangi şekilde verebilirimki heba olmasın?
bunu çözümleyebilirsek ödemeli gönderebilirim.
Sayın nilfr ve mandalina,
Bende çelikler mevcut isterseniz gönderebilirim (1 önceki sayfada resimleri mevcut)fakat nasıl olacağı konusunda bir fikrim yok yani kargoya hangi şekilde verebilirimki heba olmasın?
bunu çözümleyebilirsek ödemeli gönderebilirim.
Sevgili monser, inanın içim gitti.Hepside çok sağlıklı görünüyorlar.Sevgili dilhana bana tohum göndericek,sabırsızlıkla onları bekliyorum. Çok teşekkür ederim.
Sevgili monser, inanın içim gitti.Hepside çok sağlıklı görünüyorlar.Sevgili dilhana bana tohum göndericek,sabırsızlıkla onları bekliyorum. Çok teşekkür ederim.
Özelden bana ulaşan bir arkadaşa yarın göndereceğim,onun tavsiyesi köküne ıslak pamuk sarmaktı ama ben üstüne bir plastik bardak daha kapıyacağım koli bandıylada saracağım ve özel kargo ile göndereceğim çünkü ptt de ıslaklık bile kalmayabilir.
Ne demek herkes elindekini paylaşacakki çark dönsün,inşallah tohumlar yeşerir sizde kokulara boğulursunuz :p sağlıkla kalın.
Özelden bana ulaşan bir arkadaşa yarın göndereceğim,onun tavsiyesi köküne ıslak pamuk sarmaktı ama ben üstüne bir plastik bardak daha kapıyacağım koli bandıylada saracağım ve özel kargo ile göndereceğim çünkü ptt de ıslaklık bile kalmayabilir.
Ne demek herkes elindekini paylaşacakki çark dönsün,inşallah tohumlar yeşerir sizde kokulara boğulursunuz :p sağlıkla kalın.
Sevgili monser, dayanamıyacağım banada gönderin lütfen çok teşekkürler paylaşımınız için.
Sevgili monser ben daha önceki paylaşımlarımda kargoya verirken sert dondurma kabının içine yerleştirip sıkıca bantlamıştım.Hiç zarar görmeden ulaşmıştı yerine birde köküne bolca nemli pamuk sarmıştım.
Sevgili monser ben daha önceki paylaşımlarımda kargoya verirken sert dondurma kabının içine yerleştirip sıkıca bantlamıştım.Hiç zarar görmeden ulaşmıştı yerine birde köküne bolca nemli pamuk sarmıştım.
Oldu o zaman özelden adres bilginizi aldım bu gün göndermeye çalışacağım her ikisini yanlız dondurma kabı bulmaya kaldı işim :)
Tohumdan başaramadık ama şimdi bir fidem var... Teşekkür ederim monser.
Hayırlı uğurlu olsun güle güle büyütün S.n giz3m,
İnşallah tutunur ve kokusuylada herkesi büyüler,sağlıkla kalın.
merhabalar bu da benim melisam. akşam olunca bütün evi mis gibi kokutuyor bu kadar kokacağını tahmin etmiyordum.:p
Oldu o zaman özelden adres bilginizi aldım bu gün göndermeye çalışacağım her ikisini yanlız dondurma kabı bulmaya kaldı işim :)
Sevgili monser, az önce kavuştum minik yavruya.Ellerinize sağlık son derece itina ile kargolamışsınız, çok sağlıklı bir yolculuk gecirmiş sayenizde.Tekrar teşekkür ederim.Bir sorum olucak size yerini severse nekadar büyüyünce çiçek açar acaba?
Sevgili Nilfr
Bana ad soyad ve adresinizi yazarsanız...
Tohum var elimde, gönderebilirim. :)
Sevgili dilhana tohumları göndermediyseniz bir başka taliplisine gönderebilirsiniz. monser bana küçük bir yavru gönderdi.Başka taliplere gönderebilirsiniz.Paylaşmak isteğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgili monser, az önce kavuştum minik yavruya.Ellerinize sağlık son derece itina ile kargolamışsınız, çok sağlıklı bir yolculuk gecirmiş sayenizde.Tekrar teşekkür ederim.Bir sorum olucak size yerini severse nekadar büyüyünce çiçek açar acaba?
benim çiçeğimi şubat gibi komşumun budadığı dalları suda köklendirip ektim.öğleden sonra 3 saat güneş alan bir pencere önüne koydum.ve sonuç ortada :eek:
S.n nilfr,
Sizde güle güle büyütün yavrunuz o artık sizin nede olsa :)
Bizim burada ağustos sonu gibi açıyor eylül-ekimde mis gibi kokuyor.Bursa'da bize yakın 2 saatlik mesafede buranın iklimi her ne kadar deniz iklimide olsa herhalde aynı zamanlarda açar.
S.n lalecan,
Sizinde yavruda çok güzel ,erkendende çiçekta açmış nazar değmesin inşallah.
Sağlıkla kalın.
benim çiçeğimi şubat gibi komşumun budadığı dalları suda köklendirip ektim.öğleden sonra 3 saat güneş alan bir pencere önüne koydum.ve sonuç ortada :eek:
Çok güzel yetişmiş.Kısa zamanda çiçek açıcak demekki benimkide.İnşallah ;)
berduray
06-06-2009, 20:44
Tohumları çimlendiremedim, artık ümidi kestim:(
günebakan
06-06-2009, 21:25
Ben Sevgili Dilhana'nın verdiği melisa tohumlarını ekmiştim. Bugün baktımda başlarını topraktan çıkarmaya başlamışlar:)
:)))) benden başka '' yeşil parmaklar'' var anlaşılan.Ne güzel..
Güzel günlerde ,sağlık ve mutlulukla yetiştirin Sevgili Günebakan..
Benim tohumlarım da saksıya geçtiler ama büyüme hızları çok yavaş..Ağırdan gidiyorlar..
Olsun acelemiz yok...da balkonumda kokusunu duymak için sabırsızlanıyorum bir tek..:)
Hem artık yetiştirmeyi de bilimsel olarak öğreneceğiz değilmi?
Sertifikalı yetiştirici olacağız :))
S-L-İ-H-A
07-06-2009, 15:26
Mart ayında diktiğim,Sayın Zeytinci'nin gönderdiği melisa tohumlarından,beş tanesi çıkmıştı;şu ana kadar iki tanesi büyümeye devam ediyor.Minikler saksıyı ne zaman doldururlar acaba?
Zeytinci
07-06-2009, 21:41
Viyollerde ya da bardakda çimlenmiş ise fazla beklemeden saksıya ya da bahçeye alınması gelişimi için iyi olur diye düşünüyorum.
Tohumdan çimlenmede gelişme yavaş oluyor. Parmağı yeşil olanlar hariç:)
Çelikle üretimde hızlı gelişme oluyor.
Güngör Salman
07-06-2009, 22:13
Benimkiler bir saksı çimlendi dort yapraklı oldular ama saksı da çok sıkışık duruyorlar ne yapmalıyım?
maviperi
08-06-2009, 11:45
Merhaba,
Benim Melisam aldı başını gidiyor:)Sanırım benden uzun olmayı kafasına koydu.Benim bir sorum olacaktı.Yanına destek olması için herhangibir aparat dikmeme gerek varmı acaba?Gerçi rüzgarlı bir ortamda değil ama,içim gidiyor başına bişey gelecek diye.Şuan yeni yeni filizler çıkıyor her bi yaprağının yanından ama çiçeklenme yok.Saygılarımla...
Merhaba,
Benim Melisam aldı başını gidiyor:)Sanırım benden uzun olmayı kafasına koydu.Benim bir sorum olacaktı.Yanına destek olması için herhangibir aparat dikmeme gerek varmı acaba?Gerçi rüzgarlı bir ortamda değil ama,içim gidiyor başına bişey gelecek diye.Şuan yeni yeni filizler çıkıyor her bi yaprağının yanından ama çiçeklenme yok.Saygılarımla...
Bence bir sopa,direk v.ss şart gibi geliyor çünkü olmaz ise yanlara düşüyor,olursada selvi gibi yukarı...saygılar.
Tohumları çimlendiremedim, artık ümidi kestim:(
sn Berduray,
Hala elimde size gönderebileceğim 1 çelik fazlam var isterseniz ödemeli gönderebilirm.saygılar.
Zeytinci
16-06-2009, 09:31
İşte benim çeliklerim.
Başarı oranı köklendirme hormonuna rağmen balkonda %35 oldu. Doğrudan bahçede dikim hormonsuz %100 başarılı.
Bu demektir ki doğrudan bahçe toprağına dikim daha iyi.
Sn zeytinci,
Güle güle büyütün yanlız sizinkilerin cinsimi değişik benimkilerin yaprakları ufak ve sık,sizinkiler aksine seyrek ve büyük hatta hemen şimdi foto çekeyim bu mesajın altına ekliyeyim....:)
Zeytinci
17-06-2009, 21:32
Sn. Monser,
Benim çelikler balkonda büyüdü. Doğrudan güneş görmedi. Perde arkasından bol ışık aldı. Gelişimi uzun süre aldı.
Toprağı da torf. Yoksa farklı değil:)
Sn. Monser,
Benim çelikler balkonda büyüdü. Doğrudan güneş görmedi. Perde arkasından bol ışık aldı. Gelişimi uzun süre aldı.
Toprağı da torf. Yoksa farklı değil:)
Benim çeliklere bakacak olursak ve sizinkinin dal kalınlığına herhalde epey uzun bir süre geçmiş olmalı :) bu gün 1 çeliği daha gurbete (istanbul)gönderdim kaldı üç.
Sizinde sayenizde yanlızca budadıklarımı toprağa batırarak ne gübre ne başka bir şey yeni melisalar dağıttık Türkiye'ye ,hakikaten internet doğru kullanıldığında tüm nimetleri ile sizin yanınızda bu aradada ****** ağaclar.net'e ve emeği geçenlere saygılar sevgiler ,sağlıkla kalın.
Zeytinci
17-06-2009, 22:22
Balkondakiler saksıya alınca son 3 haftada sıcaklarla beraber hareketlendiler.
Bahçedeki iki çelik de gelişiyor.
Onları rüzgarın estiği yönlere dikmiştim. Keşişleme ve poyraz yönüne. Esince hava parfüm bahçeyi dolduracak.
Bu arada sienin budama şeklinin doğru olduğu kendini kanıtladı. Dipten gelen sürgünler güçlü bir şekilde saksıyı doldurmuş.
Bu yaz tadını çıkarırsınız:D
Ayrıca paylaşımcı yönünü takdir ediyorum.
Sevgiyle kalınız...
sındırgılı
18-06-2009, 13:06
Sevgili Monşer, Gurbete giden yavrunuz sağ salım yerine ulaştı, Sn Zeytincinin verdiği tohumlardan çıkanlara abilik yapacak,Her şey gönlünüzce olsun.Teşekkürler.
Sevgili Monşer, Gurbete giden yavrunuz sağ salım yerine ulaştı, Sn Zeytincinin verdiği tohumlardan çıkanlara abilik yapacak,Her şey gönlünüzce olsun.Teşekkürler.
Sn sındırgılı,
İnşallah ezilme büzülme olmadan ulaşmıştır güle güle büyütün,kokusuyla tüm bağdat caddesini büyüleyin,sağlıkla kalın..
Benim 2 yıldır yetiştirmeye çalıştığım melisama birşeyler oldu.
Geçenlerde sıvı gübre verdim.Bu hale geldi.Sorun gübrede mi? yoksa başka birşeymi var.yardımcı olursanız sevinirim.
Zeytinci
18-06-2009, 17:55
Sn. Suzan7,
Gübre fazla gelmiş olabilir. Az gübreden zarar gelmez ama fazladan zarar gelebilir. Bu yüzden herzaman tavsiye edilenden az gübre verilmeli ve denenmelidir.
Demir noksanlığı da yaprakları sarartıyor. Yaprak damarlarını görünür hale getirir.Ama sizinki bu olmamalı.
Saksı dibinde su biriktirmeyin. Fazla sulama da zarar verebilir.
Üzülmeyin yapraklarını döküp sonra yediden yapraklanabilir.
Lonicera
18-06-2009, 18:06
Şubat ayında çelikleme yaparak köklendirdiğim 15 adet melissa 2 karış boylarına bakmadan çiçeğe durdular. Anacın alt yan dallarından alınınca çiçeklenme olacağını okumuştum forumda. Tohumdan ekmiş olduğum ise çılgınca boy atıyor. Tüm fideleri küçük tüplere aldım, sanırım çiçeklenme bir süre daha devam edecek. Mis gibi melissa kokulu akşamlar diliyorum herkese.
Herkeze merhaba,
melissayla ilgili bir sorum var belki diğer sayfalarda sorumun yanıtını bulabilirim fakat iş yerinden yazdığım için detaylı okuyamıyorum.
Geçen sene Mutlu bey'den aldığım melissam çok güzelleşti ve inanılmaz çiçeklendi 1 aydır kokusundan öyle memnundukki ...
ama 2 gündür çiçekleri döküldü ve kokmuyor acaba mevsimimi geçiyor yoksa çiçekler dökülüp yeniden çiçeklenecekmi.
Birde her akşam suluyoruz suyu çok sevdiğini düşünerek acaba çokmu geldi.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Herkeze merhaba,
melissayla ilgili bir sorum var belki diğer sayfalarda sorumun yanıtını bulabilirim fakat iş yerinden yazdığım için detaylı okuyamıyorum.
Geçen sene Mutlu bey'den aldığım melissam çok güzelleşti ve inanılmaz çiçeklendi 1 aydır kokusundan öyle memnundukki ...
ama 2 gündür çiçekleri döküldü ve kokmuyor acaba mevsimimi geçiyor yoksa çiçekler dökülüp yeniden çiçeklenecekmi.
Birde her akşam suluyoruz suyu çok sevdiğini düşünerek acaba çokmu geldi.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Merhaba,
Zaten çiçek açma zamanı 1 ay kokusunu verip dökülüyor,bir dahaki seneye kadar bekleyeceksiniz malesef.
Aksine suyu fazla sevmiyor,2-3 günde su verseniz yeter birde rüzgarla arası iyi değildir.saygılar.
Bilginizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Çok üzüldüm keşke tüm yaz kalsaydı kokusuna doyamadım :(
Zeytinci
24-06-2009, 21:53
Çok üzüldüm keşke tüm yaz kalsaydı kokusuna doyamadım :(
Siz ona iyi bakmaya devam edin. Ağustos, eylül ve ekim ayı dahil sürpriz yapar.:)
Lithi-um
24-06-2009, 22:10
Bizim burada bi ağaç var kolonya ağacı diyorlar. fotoğraflarını çekebilirsem sizlere aktarırım ve çok güzel kokuyorlar. ponpon gibi çiçekleri var.
Acaba Bunlarda ağaç olabilecek kadar büyüyorlarmı ?
berduray
24-06-2009, 23:58
sn Berduray,
Hala elimde size gönderebileceğim 1 çelik fazlam var isterseniz ödemeli gönderebilirm.saygılar.
Birkaç gün düzenli olarak konuları takip edemedim, nazik teklifinizi şimdi gördüm, çok teşekkür ederim. Yakınımdaki bir evde tesadüfen buldum, oradan temin etmeye çalışacağım. Tekrar teşekkürler.
Merhaba,
Zaten çiçek açma zamanı 1 ay kokusunu verip dökülüyor,bir dahaki seneye kadar bekleyeceksiniz malesef.
Aksine suyu fazla sevmiyor,2-3 günde su verseniz yeter birde rüzgarla arası iyi değildir.saygılar.
Peki bu durum acaba bazi dalalri kurumus bu yuzden budanmis bir melisa icinde aynimidir yani ayni miktardami su ister yeri dolayli yoldan isik alan ve ruzgarli olmayan korunakli bir yer gunde 2 saat net gunes aliyor baska bir sey yok biz su anda filiz vermek istedigini dusunerek gun asiri su veriyoruz suya ihtiyaci cok olucak diye yanlismi yapiyoruz ?
Zeytinci
25-06-2009, 16:55
Peki bu durum acaba bazi dalalri kurumus bu yuzden budanmis bir melisa icinde aynimidir yani ayni miktardami su ister yeri dolayli yoldan isik alan ve ruzgarli olmayan korunakli bir yer gunde 2 saat net gunes aliyor baska bir sey yok biz su anda filiz vermek istedigini dusunerek gun asiri su veriyoruz suya ihtiyaci cok olucak diye yanlismi yapiyoruz ?
Sn Akoman,
Su ihtiyacı yazın bol yapraklı ve çiçekli iken fazladır. Yaprağı olmayınca su ihtiyacı azdır. Haftada bir kez sulayın. Fazla su kökleri çürütebilir.
lastmohikan
27-06-2009, 09:21
merhaba arkadaşlar melisayı 2 ay önce 20 25 cm boylu halde aldım 1,5 metreyi buldu bu gelişim anormalmi ?
birde keçi gübresini sulandırıp 1 hafta bekleterek arada veriyorum iyimiyapıyorum bilmem?
boyu uzun olsun istiyorum bunun için kenar sürgünleri budamak olumlumudur saygılar.
Syn zeytinci merhabalar.. Melisamın yapaklarında toplu igne ucu buyuklugunde kirec renginde beyaz lekeler olustu ve yapraklarıda şekilsiz yamuk yumuk olmaya basladı sizce nedendir .. oksijenli su ve azotlu sıvı gubre verdim ama ölçülere uydum .. sizce neden olabilir..
Zeytinci
28-06-2009, 22:44
Sn. Gokic,
Melissanın hasta olduğunu hiç görmedim. Yaprak ve dalları zehirli (bu başlıkta öyle ifade edilmişti) olduğundan mıdır nedir bilmiyorum?
Tanımınız mantari bir hastalığa işaret ediyor. Yaprak lekelerine karşı ben güllerde Topas kullandım ve iyi sonuç aldım. Ama kesin bu iyi gelir diyemem (uzman değilim).
Aldığı yeterli ya da yetersiz ışıkla da ilgili olabilir. Zira Melissa yaz dönemi boyunca yaprak şekilleri ve durumu değişebiliyor.
Ya da verdiğiniz gübre etkisi midir acaba? Azotlu gübre hızlı büyüme (vejetatif ) yapar. Ama çiçek için Fosfor (P) ve Potasyum (K) da vermek gerekir.
Bir fotoğrafını koyabilirseniz, uzman arkadaşlar mutlaka yanıt verirler.
Endişe etmeyin.
maviperi
01-07-2009, 13:12
Merhaba,
Melisama bir haller oluyor ya da ben aşırı evham yapıyorum.Yaprakları sararıyor ve dökülüyor:( görünüş olarak harika,boyu,yeni gelen yaprakları,rengi ama bu sararma beni tedirgin ediyor.Çünki yeni oluşan minicik yapraklarından bazılarıda sararıp döküldü:(Acaba neyi yanlış yapıyorum. Saygılarımla...
maviperi
01-07-2009, 13:30
umarım sorunu halledebilirim:(
Zeytinci
01-07-2009, 16:47
Sn. Maviperi,
Yaprak sararması ve yaprak damarlarının görünmesi normal olarak demir noksanlığından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca çok fazla sulamayın. Toprağı kurudukça su verin.
Yaprak sararmasına karşı sıvı besin (çiçek costuran veya başka marka) alıp tavsiye edilenin yarısı kadar bitkiye veriniz. Bu işlemi normal sulamanın ardından yapın.
maviperi
02-07-2009, 12:58
Sn.Zeytinci,
Çok teşekkür ederim.Hemen dediklerinizi yapacağım inşallah geç kalmamışımdır:(Saygılarımla...
S-L-İ-H-A
02-07-2009, 19:26
Selam Arkadaşlar;
Melisanın çiçek açması için, yan dallardaki sürgünleri budayacakmıyız?Burayı ben anlamadım.Biri detaylı bilgi verebilir mi?
Selamlar...
Zeytinci
02-07-2009, 21:42
Sn. S-L-İ-H-A,
Budamayı şubat ayında yapıyoruz. Büyümesi durduğunda ve bitkinin uyuduğu zaman.
Yazın budama tercih edilmez. Havalar sıcak ve bitkiyi yaralamamak gerek.
Çiçek açtırmak için fosfor (P) ve potasyum (K) besini vermek gerek. Azot (N) lu beslemeyi kesmemiz gerek, zira yeşil büyümeyi (vejetatif) teşvik eder. Gübre veriyorsunuzdur bu sebeple bu bilgiyi veriyorum.
Bitki yeşil büyüme olarak çok canlı ise belki sürgün ucunun alınması (koparılması) çiçeklenmeyi teşvik edebilir.
Siz yinede bitkiye nasıl çiçek açtırılır başlığını okuyunuz. Uzman arkadaşların önerileri benim önerimlerinden farklı olabilir. Tecrübeye göre söylüyorum. Bu işin bilimini okumuş insanlara saygım vardır.
Kolay gelsin.
S-L-İ-H-A
04-07-2009, 12:52
Sayın Zeytinci;
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.Melisada tomurcuklar tekrar belirmeye başladı.Sizin gönderdiğiniz, tohumdan büyüyen İzmir Güzeli (adını öyle koydum)büyümeye devam ediyor.
Saygılar...
maviperi
04-07-2009, 15:28
Merhaba,
Dün melisamı balkona çıkarıp bir güzel yıkadım, toprağını havalandırdım.Bu işlemden sonra sakının dibinde bir solucan buldum.Acaba yapraklarının sararmasının dökülmesinin sebebi solucan olabilir mi? Bir yerde solucanların faydalı olduğunu okumuştum ama yinede emin olamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...
Zeytinci
06-07-2009, 11:08
Solucanlar toprağı işledikleri (havalandırdıkları) için faydalı yönleri de vardır. eskiden fazla solucan olursa sacıkıbrıs kullanırdım...
Bu soruyu bir bilene soralım başlığında sorunuz. Bitki zararlıları bölümüne bakınız. Uzman birinden fayda ve zararlarını öğrenelim. Ben de merak ediyorum. Bu bilgi forumda mevcut olması gerek.
Zeytinci
06-07-2009, 11:11
Sayın Zeytinci;
Sizin gönderdiğiniz, tohumdan büyüyen İzmir Güzeli (adını öyle koydum)büyümeye devam ediyor.
Saygılar...
Hımm... Şu İzmir güzelini merak ettim.
Podyuma çıkarsanız da boyunu bosunu görsek:D
S-L-İ-H-A
08-07-2009, 23:56
Bakın bu İzmir Güzeli,malesef bir tanesi kaldı.İnşallah bunu büyütebilirim.Bakın, bu da Antalya Güzeli.Alabildiğine serpildi.Teşekkürler,sayın Zeytinci vede sayın Mutlu Kutlu...
Zeytinci
09-07-2009, 12:17
Sn. S-L-İ-H-A,
Tohumdan geliştiğine inanamıyorum. Çok güzeller. Belli ki çok iyi ellerde ve ikisi de şaslı. Bu yaz tadını çıkarınız:)
Seneye bütün tohumları size gönderiyorum. Yeşil parmaklı olduğunuz bende tescillendi. Ellerinize sağlık:D
S-L-İ-H-A
09-07-2009, 13:40
Teşekkür ediyorum.Siz söylemesenizde tohumlara taliptim(kendi kendime).Kayseri'de yetiştirme gayretindeyim.Tanıdık birinin bahçesine vermek istiyorum.Olup olmayacağını bilemediğim için,şimdilik kıyamam bunlara.Seneye gelecek tohumlardan inşallah.Şimdiden melisa tohumlarına sıraya girdim mi?
Selamlar...
vietcong
10-07-2009, 11:29
arkadaşlar bende de 3500 adet köklenmiş melissa var...yalnız hiç birini satmayı düşünmüyorum...10,000 adet yapıp daha büyük araziye geçmeyi ve daha sonrada ufak bir damıtma tesisi kurup çıkan yağı ihrac etmeyi düşünüoyurm...yapraklarından kilo başı yaklaşık 30 tl kazanıyorum...ancak benden alan toptancı bunu 50 -60 arası baharatçılara satıyor..baharatçılarda 90 liraya satıyor...yalnız şu var baharatçılara gelen melissalar yabancı ülkelerden geliyor ve yaprağındaki etken madde damıtma sonrası % 95 düşüyor...elinize bir tutam melissa alın ve kokusu keskin limonvari bir kokuysa o ürün içilebilir...köklendirmeside çok olay...isteyene ayrıntılı öğretebilirim...sadece bir dal parçası ve orta derece bir toprak **** perlit yeterli...ben antalyada yaşıyorum ve çok iyi verim alıyorum...daha önce yalovada serada yaptım ancak bu kadar fazla verim alamadım...bunu yapacak arkadaşlara akdeniz iklim kuşağında yapmasını tavsiye ederim...1 bitki yaklaşık 1 mt2 alan kaplıyor ve sık sık dikebiliyorsunuz ve 1 bitki antalya şartlarında 4-5 kere hasat edilebiliyor.hasat başı 250-300 gr yaprak alabilirsiniz.sene sonunda 1 mt2 alandan 1 kilo verim alıyorsunuz demektir bu...yalnız aradan 2-3 yıl geçmesi lazım bu verime ulaşmak için ( kurumamış yaprak ağırlığı )..kısacası ne kadar çok kişi yaparsa o kadar çok yağ çıkartılır...bugün bayere mail attığınız zaman sizden yaprak değil yağ talep ediyorlar...kozmetik ve ilaç sanayisi bu bitkinin en büyük alıcısı...yalnız şunu da belirteyim normal melissa ekmeyin folia meliissae yani tıbbi olanını dikin...
vietcong
10-07-2009, 11:50
bir de tohumdan üretimden bahsedilmiş..ben şuanada kadar tıbbi melisada bu kadar iri tohumlara rastlamadım...zaten netten yabancı kaynaklı sitelerdende böyle birşey olmadığını görebilirsiniz...çelikten üretim yaparsanız çok kısa zamanda ve çok az fire vererek köklendirebilirsiniz....dalları 10 cm civarında uç kısımlarından kesin ve perlite saplayın...günaşırı sulayın ve 15 20 gün içinde köklerine bir göz atın...yalnız bahar aylarında veya yaz mevsiminde yapın...köklenmiş bitkiyi saksıya veya direkt toprağa dikin..bu kadar basit..topraktada denedim ancak perlitteki kadar hızlı olmuyor ama yinede oluyor...birde gölge ortam tercih edin köklenme aşamasında..kök hormonu da kullanmanıza gerek yok..
arkadaşlar bende de 3500 adet köklenmiş melissa var...yalnız hiç birini satmayı düşünmüyorum...10,000 adet yapıp daha büyük araziye geçmeyi ve daha sonrada ufak bir damıtma tesisi kurup çıkan yağı ihrac etmey
Ben bizim melisaların zehirli olduğunu biliyordum aman bu konuda bir açıklama yapınız lüften millet kaynatıp içmeye falan kalkar..
vietcong
10-07-2009, 16:37
hayır kesinlikle zehirli diye birşey yok...yalnız ticari olarak avurpa piyasasında bizim melisalarımız tercih edilmiyor...florie melisea denen bi tür var bunu tercih ediyorlar...yalnız yerli melisanın kokusu az olur ve yağ oranı daha azdır...bu zehirli anlanına gelmiyor...floire melisa ise üklemize cezayirden gelmiştir...florie melisanın yaprağını elinize parmaklarınızla ovuşturduğunuzda elinize limon kokusuna benzer bi koku gelir...zaten melissaya ingilizler lemon balm da diyorlar...b
hayır kesinlikle zehirli diye birşey yok...yalnız ticari olarak avurpa piyasasında bizim melisalarımız tercih edilmiyor...florie melisea denen bi tür var bunu tercih ediyorlar...yalnız yerli melisanın kokusu az olur ve yağ oranı daha azdır...bu zehirli anlanına gelmiyor...floire melisa ise üklemize cezayirden gelmiştir...florie melisanın yaprağını elinize parmaklarınızla ovuşturduğunuzda elinize limon kokusuna benzer bi koku gelir...zaten melissaya ingilizler lemon balm da diyorlar...b
Bugün denedim 2 tane yaprağı ovaladım evet limonumsu bir kokusu var yani bu bizim poşet olarak aldığı melisa çayımıdır? gerçi yine kaynatıp içmeye korkarım diğer arkadaşlar bakalım ne yorum yapacak,saygılar.
vietcong
10-07-2009, 22:06
Bugün denedim 2 tane yaprağı ovaladım evet limonumsu bir kokusu var yani bu bizim poşet olarak aldığı melisa çayımıdır? gerçi yine kaynatıp içmeye korkarım diğer arkadaşlar bakalım ne yorum yapacak,saygılar.
bunda gerçekten zehirli denen hiçbir olay yok...kokusu olmasa dahi endişe etmenize gerek...kokusu olmaması demek dediğim gibi sadece yaprağındaki yağın çıkarılmış olmasından kaynaklanıyor...benim dikkat çekmek istediğim nokta baharatçılardan alırken kokusuna bakmanız sadece...etken maddeleri çıkarılmamış bir yaprak ****** en iyisidir...ben uzman değilim yaklaşık 9 senedir çok faydasını gördüm...özellikle sıkıntılı depresyonlu dönemli çok etkili..mide bulantısı gibi mide şikayetlerindede faydalı...kısacası şu diyorum yağı çıkarılmamışsa çok faydasını görürsünüz ha eğer yağı çıkarılmışsa da zehirlenmezsiniz sadece sıradan bir ''şifası alınmış bir ot'' içmiş olursunuz...
bunda gerçekten zehirli denen hiçbir olay yok...kokusu olmasa dahi endişe etmenize gerek...kokusu olmaması demek dediğim gibi sadece yaprağındaki yağın çıkarılmış olmasından kaynaklanıyor...benim dikkat çekmek istediğim nokta baharatçılardan alırken kokusuna bakmanız sadece...etken maddeleri çıkarılmamış bir yaprak ****** en iyisidir...ben uzman değilim yaklaşık 9 senedir çok faydasını gördüm...özellikle sıkıntılı depresyonlu dönemli çok etkili..mide bulantısı gibi mide şikayetlerindede faydalı...kısacası şu diyorum yağı çıkarılmamışsa çok faydasını görürsünüz ha eğer yağı çıkarılmışsa da zehirlenmezsiniz sadece sıradan bir ''şifası alınmış bir ot'' içmiş olursunuz...
Sn vietcong,
Ben zaten melisa çayı içerdim ve bende sakinleştiri özelliğinden dolayıda özellikle uyku için iyi geldiğini biliyorum demekki bunun yapraklarını içsek daha etkili olacak siz nasıl yapıyorsunuz? kaç yaprak? kurutuyormusunuz?haşlamamı? demlememi içiyorsunuz? ayrıca bitki bizim elimizde olduğundan yağını kimse üzerinden alamaz herhalde üzerinde duruyorur :) saygılar.
acemifüsun
12-07-2009, 15:07
Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.
Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor.
Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor.
1157
Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın.
Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor.
Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur.
Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz.
Mor çiçekli cestrum (cestrum fasciculatum )
1158
kırmızı çiçekli cestrum (Cestrum elegans)
1159
Dostlar Sayın Mine Hanımın verdiği bilgiler var,bunları dikkatli okuyalım,kesinlikle zehirli deniyor,sevgiler.
Dostlar Sayın Mine Hanımın verdiği bilgiler var,bunları dikkatli okuyalım,kesinlikle zehirli deniyor,sevgiler.
işte bende bu yüzden söylüyordum zaten....
Zeytinci
13-07-2009, 09:20
arkadaşlar bende de 3500 adet köklenmiş melissa var...yalnız hiç birini satmayı düşünmüyorum...10,000 adet yapıp daha büyük araziye geçmeyi ve daha sonrada ufak bir damıtma tesisi kurup çıkan yağı ihrac etmeyi düşünüoyurm...yapraklarından kilo başı yaklaşık 30 tl kazanıyorum...ancak benden alan toptancı bunu 50 -60 arası baharatçılara satıyor..baharatçılarda 90 liraya satıyor.
Sn. Vietcong,
Siz bu başlıklarda yalancı melissa diye geçen ve yaprakları limonsu kokan bitkiye bir göz atınız. Galiba sizin ki o. Yanlış isem düzeltiniz.
Biz burada parfüm bitkisi melissa (cestrum nocturnum) 'ni yazıyoruz. Yazınızdan bir girişimci çıkıp bizim melissanın üretimine geçer. Bakarsınız parfüm üretimi için tarımı yapılır...
İşte bilginin önemi. Insan hayatı hata kaldırmaz. Aman haa... Bir tatsızlık çıkmasın da...
Selamlar.
Sayın zeytinci merhaba, gönderdiğiniz tohumlar bakın ne oldu? Çok çok teşekürler.Sağ olun, var olun.
94068
94069
Merhaba arkadaşlar elinde melisa tohum veya fazla fidesi olan arkadaşlar benimle paylaşırlarmı rica etsem?
Mine Pakkaner
22-07-2009, 17:26
Çelik ve tohum paylaşımları için Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan Paylaşımı ve Takas (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128) başlığınız kullanmanızı rica ederiz.
Zeytinci
26-07-2009, 22:16
[QUOTE=agozce;465796]Sayın zeytinci merhaba, gönderdiğiniz tohumlar bakın ne oldu?
Sn. agözce,
Ankara'da, inanılması zor.. Olağanüstü güzel bakmışsınız, ellerinize sağlık.
Anneleri 20 mayıs'dan beridir çiçekleniyor:)
Sizler de sağolun.
..... yalancı melissa diye geçen ve yaprakları limonsu kokan bitkiye bir göz atınız. Galiba sizin ki o. Yanlış isem düzeltiniz.
Biz burada parfüm bitkisi melissa (cestrum nocturnum) 'ni yazıyoruz........
Selamlar.
Biz neyi büyütüyoruz, lütfen cevaplarmısınız:)
Yalancımı, yoksa?
95097
95098
95099
Sizinki parfüm çalısı değil k090. "Oğulotu", "Melissa officinalis", şifalı bitkilerden, hani çayı sakinleştirici özelliğe sahip :)
Buradaki "Cestrum nocturnum" "Parfüm Çalısı". Çiçekleri gece parfümden de yoğun kokan çalı. Bunun kokusu sakinleştirici özelliğe sahip ;)
Teşekkürler, 644 nolu mesajdaki bitkide Melissa officinalis mı?
Aşağıdaki fotoğraftakinide melisa olarak büyütüyoruz :)
Bu "Parfüm Çalısı" , Ağustos ortalarında çiçeklenir diye düşünüyorum. Çiçeklendiğinde gece kokusunu duymamanız zaten imkansız. Kokuyu takip ederek, göreceksiniz ne demek istediğimi :)
644 tekini bilmiyorum.
Zeytinci
27-07-2009, 16:59
Teşekkürler, 644 nolu mesajdaki bitkide Melissa officinalis mı?
Aşağıdaki fotoğraftakinide melisa olarak büyütüyoruz :)
Sn. K0900,
644 nolu olanı fotoğraf net değil ama yalancı melissa'ya benziyor. Sürgün uçlarında mor çiçek açan. Tıbbı aromatik başlığına bakınız.
652 nolu olan kesin parfüm çalısı (cestrum nocturnum).
pembegül
09-08-2009, 17:29
Sevgili arkadaşlar buda benim kolonya melisam.:D
Benim Melisam çok geliştiği halde henüz çiçeklenmedi. Yaz bitmeden yetişir mi dersiniz? Çiçeklenmeyi teşvik için yapabileceğimiz bir şey var mıdır? Potasyum içerikli gübre işe yarar mı?
Orhan Özbilgiç
09-08-2009, 23:27
Benim Melisam çok geliştiği halde henüz çiçeklenmedi. Yaz bitmeden yetişir mi dersiniz? Çiçeklenmeyi teşvik için yapabileceğimiz bir şey var mıdır? Potasyum içerikli gübre işe yarar mı?
Sayın limon;
Aynı sorun bende de var. Çarşamba' da bahçemin bol güneş alan birbirinden yaklaşık 50 metre uzakta iki ayrı köşesine diktiğim ve sürekli balkonda(yani saksıda) duran, aynı fidan satıcısından aldığım melisalarımdan, saksıda olanı üç gündür çiçeklendi. Ama bahçede olanlar, saksıdakinden daha güçlü bir gelişme göstermelerine karşın, henüz çiçeklenmediler.
Burası, İstanbul' dan daha serin, daha nemli ve daha az güneşli bir yer. Ayrıca her üçünün toprağıda aynı. Dikim sırasında yanmış(çürümüş) koyun gübresi ile, yaklaşık aynı oranlarda bir karışım hazırladım ve kullandım. Buna rağmen sadece saksıdaki açtı.
Ben bu durumu saksıdaki toprak kütlesinin hacminin sınırlılığı nedeniyle, bahçedeki toprağa göre daha fazla ısınmasına bağlıyorum. Ümidediyorum, sizinki ile birlikte,birkaç, en fazla 5-10 gün sonra onlarda açacaklardır.
Demek istediğim, açmamalarının gübreden çok toprağın ısısı ile ilgili olabileceği.
Saygılarımla.
Zeytinci
10-08-2009, 07:52
Sn. Pembegül,
Daha önce çiçek açmış mıydı? Yaprakları sanki limon yapraklı yalancı Melissayı andırıyor.
Zeytinci
10-08-2009, 07:59
Yaz bitmeden yetişir mi dersiniz? Çiçeklenmeyi teşvik için yapabileceğimiz bir şey var mıdır? Potasyum içerikli gübre işe yarar mı?
Yetişir, yetişir... Aşırı sıcaklarda çiçeklenmede durgunluk oluyor. Bu sebeple daha az güneş gören alt dal sürgünleri ve kuzeye bakan sürgünler çiçek yapıyor. Daha durun, ekim dahil çiçek göreceğiz.
Olmaz mı. Fosfor (P) ve Potasyum (K) bildiğimiz şeyler. (Ukalalık etmedim umarım...) Ben sadece yanmış keçi gübresi veriyorum.
Unuttum bu arada. Sürgünleri çok ise ve yeşili çok canlı ise bir ikisinden uç almayı dener misiniz? Belki işe yarar.
pembegül
10-08-2009, 08:56
Sn. Pembegül,
Daha önce çiçek açmış mıydı? Yaprakları sanki limon yapraklı yalancı Melissayı andırıyor.
Hayır bendeki ilk senesi ve şimdi tomurcukta bu türünde yalancısımı varmış bilmiyordum ama keskin limoni güzel bir kokusu var. Üzüldüm şimdi gerçeğini nereden bulacağım bunuda buradan nazik bir beyefendi göndermişti sağolsun . :(
maviperi
10-08-2009, 13:25
Merhaba,
Benim melisam da heryerinden yeni sürgünler verdi fakat çiçek oluşumu yok maalesef:( Bu sene mayısta bi kez çiçek verdi sonra yapraklarını döktü şimdide yeni sürgünler veriyor ama çiçek yok.
Zeytinci
10-08-2009, 16:59
Üzüldüm şimdi gerçeğini nereden bulacağım bunuda buradan nazik bir beyefendi göndermişti sağolsun . :(
Sn. Pembegül,
Üzülmeyin sizinki de gerçek. Birçok kişinin peşinde olduğu aromatik yapraklı ve mavi çiçekli bir çalı.
Parfüm çalısı Melissa için bildiğim kadarıyla Sn.Mutlu Kutlu, iyi ambalajlayıp satıyordu.
pembegül
10-08-2009, 18:36
Sn. Pembegül,
Üzülmeyin sizinki de gerçek. Birçok kişinin peşinde olduğu aromatik yapraklı ve mavi çiçekli bir çalı.
Parfüm çalısı Melissa için bildiğim kadarıyla Sn.Mutlu Kutlu, iyi ambalajlayıp satıyordu.
Sayın zeytinci gerçek melisa ne renk çiçek açıyor birde bu çiçeği satan üyeye nasıl ulaşabilirim .
Zeytinci
10-08-2009, 18:44
Sn. Pembegül,
İlk sayfada 2 no'lu mesaja bakınız. Orada gündüz fotoğraflandığı için çiçekleri kapalı halde. Akşamları yıldız şeklide uçları açılıp parfüm salmaya başlıyor.
Sn. Mutlu Kutlu'yu alışveriş başlığında bulursunuz.
Kolay gelsin.
Sürgünleri çok ise ve yeşili çok canlı ise bir ikisinden uç almayı dener misiniz? Belki işe yarar.
Sürgünleri çok fazla ve çok keyifli, canlı yeşil. Tepelerinde bitlenme başlayınca, hem boya gitmesin, hem de çiçeklenmesini teşvik etsin diye, 2 gün önce tepelerini almıştım. Bugün görüm ki daha da keyiflenmiş. "Ekime kadar çiçeklenir " ise acele etmeyeyim o zaman.
Kokusuna duyduğum özlem için acele ediyorum sanırım. :)
acemifüsun
10-08-2009, 22:59
Melisamı aldığımda çiçekliydi, bir aydır hiç çiçeği yok,vbu yaz tekrar açar mı, ne dersiniz?
yesim ozgun
12-08-2009, 15:52
Benim melissamın dalı kırılmış. Tesadüf bu ki bir tanesi bahcedeki kedi ve köpeklerin su içmeleri için koyduğum su kapina düşmüş, o dal yaşiyor, diğeri saksının içinde kalmış ve güneşten kurumuş.
O 2 dali da aldim. Hemen suya koydum.
Ne yapmaliyim? Melissa konusunda cok tecrübesizim. Su da mı, köklendireyim yoksa hemen toprağa mı ekeyim, bilemedim?
Zeytinci
12-08-2009, 17:11
Tepelerinde bitlenme başlayınca,
Bendeki anaçın (bahçede) üzerinde bu güne kadar hiçbir zararlı görmedim, çekirge dahil, zira bahçede yeterince bol. Kuvvetli rüzgardan başka.
Sizininki mutlaka açar diye düşünüyorum:)
Zeytinci
12-08-2009, 17:13
Su da mı, köklendireyim yoksa hemen toprağa mı ekeyim, bilemedim?
Bence toprağa dikin. Gölgede tutun kuvvetli sıcakları atlatıncaya kadar. Çelikten kolay yetişiyor.
Zeytinci
12-08-2009, 17:14
yaz tekrar açar mı, ne dersiniz?
Ona iyi bakın. Ekim sonuna kadar ümidinizi kaybetmeyin:)
yesim ozgun
12-08-2009, 17:51
ZEYTİNCİ cok teşekkür ederim. Biraz daha güneş gitsin daldırıcam toprağa.
acemifüsun
12-08-2009, 23:50
Sevgili Zeytinci teşekkür ederim, beni sevindirdiniz:)
Zeytinci
13-08-2009, 19:17
Biraz daha güneş gitsin daldırıcam toprağa.
Daldırınız toprağa. Sürgün verecek iki gözü toprak üzerinde kalacak şekilde gövdeyi toprağa gömün. Nemli tutun, kurutmayın toprağını. Gölgede tutun bir süre. Işık alması yeterli. İnşallah tutar.
pembegül
14-08-2009, 14:08
Arkadaşlar bu benim melisam bir bakarmısınız yalancı melisamı acaba.:(:confused:
Mutlu Kutlu
14-08-2009, 19:50
Sn. pembegül,
Yaprakları benziyor ama çiçek dizilişi benzemiyor, her ne kadar çiçeği benzesede. Kokmuyosa kesinlikle yalancı melisadır.
pembegül
14-08-2009, 23:09
Sn. pembegül,
Yaprakları benziyor ama çiçek dizilişi benzemiyor, her ne kadar çiçeği benzesede. Kokmuyosa kesinlikle yalancı melisadır.
Sn Mutlu Kutlu yapraklarıda çiçeğide çok keskin ve güzel limoni bir kokusu var çiçek rengi gördüğünüz gibi beyaz .Bazı melisaların kırmızı çiçeği var ben bu yüzden yalancı sandım ancak kokusundan anladığım kadarı ile gerçek melisa tabi bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim . ;)
Zeytinci
17-08-2009, 18:43
Sn. Pembegül,
Lütfen, Tıbbi ve aromatik bölüme bakınız. Orada Yalancı Melissa başığında konu işleniyor.
Sn Zeytinci selamlar,
Benim melisada 1 haftadır çiçeklendi ve müthiş kokusunu buram buram yaymağa başladı,arkadaşlar çiçeklerin nasıl olduğunu görsün diye foto çekip koyuyorum.Bu sene erken açtı eylülde açardı böylesi daha iyi oldu tabi,saygılar.
Melisa çiçeği tohumu olan var mı? Tohumdan mı oluyor yani. O güzel kokuları bende duymak istiyorum.
Zeytinci
19-08-2009, 10:55
Sn. İsolet,
Tohum ekimi ile yetişiyor. Ciddi sabır işi.
Çelik dikimi/daldırma ile de oluyor. Daha kolay.
Benim anaç melissa tohum yapmaya başladı. Şubat ayına kadar tohum yapmaya devam edecek. Yeşil parmaklı olanlara hepsini göndereceğim:cool:
Zeytinci
19-08-2009, 11:00
Bu sene erken açtı eylülde açardı böylesi daha iyi oldu tabi,saygılar.
Sn. Monser,
Gece çekimi güzel olmuş. Daha önce çiçek açmamasına şaşırdım. 20 mayıs'dan beri çiçeklenme devam ediyor. Çiçek sayısı zaman zaman azalsa da çiçeksiz kalmadım. Çiçekten dallarının görünmediği zaman da gelecek. Bekliyorum...
Yanmış keçi gübresi ve rüzgara korunaklı yarım gün güneşli dış ortam ideal. Saksıdan kurtarmanı öneririm. Çiçeklenme süresi artar sanırım.
yesim ozgun
19-08-2009, 14:08
Benim melisam bu. Ancak hiç çiceklenme olmadı. Öyle uzayıp gidiyor. Bütün gün güneş altında. Her akşam fıs fıs yapıyorum. Kurudukça suluyorum. 98738
Kopan dallatı da dalirdim başka bir saksiye tuttular sanirim. Dimdik ayaktalar:)
Sn. Monser,
Gece çekimi güzel olmuş. Daha önce çiçek açmamasına şaşırdım. 20 mayıs'dan beri çiçeklenme devam ediyor. Çiçek sayısı zaman zaman azalsa da çiçeksiz kalmadım. Çiçekten dallarının görünmediği zaman da gelecek. Bekliyorum...
Yanmış keçi gübresi ve rüzgara korunaklı yarım gün güneşli dış ortam ideal. Saksıdan kurtarmanı öneririm. Çiçeklenme süresi artar sanırım.
Sn. Zeytinci,
Bizim buranın yahut bahçenin iklimi böyle o zaman, geçen senede eylülde çiçeklenmişti.Saksıda olma sebebi oraya buraya taşıma özgürlüğü,rüzgar oluyor kuytuya çekiyorum güneş köşeye gidiyor orada güneşlettiriyorum soğuk oluyor içeri alıyorum ayrıca bizim toprakta pek iyi sayılmaz anca domates biber salatalık.
sağlıkla kalın.
Benim melisam bu. Ancak hiç çiceklenme olmadı. Öyle uzayıp gidiyor. Bütün gün güneş altında. Her akşam fıs fıs yapıyorum. Kurudukça suluyorum. 98738
Kopan dallatı da dalirdim başka bir saksiye tuttular sanirim. Dimdik ayaktalar:)
Sn Yesim Ozgun,
Zeytinci daha iyi bilir fakat bütün gün güneşte kaldığı için yapraklar koyvermiş gibi geliyor bana çiçeklenmeyi bilemem ama eylül'üde bekle bana kalırsa zaten beklemektan başkada yapacak bir şeyiniz yok gibi :)
Zeytinci
19-08-2009, 17:48
[QUOTE=yesim ozgun;483339]Benim melisam bu. Ancak hiç çiceklenme olmadı. Öyle uzayıp gidiyor. QUOTE]
Uçlarını taze yerinden koparın. Yanlara doğru filiz verip sürgün yapmasını teşvik edin. Fosforlu (P) ve potasyumlu (K) gübre verin. Azotlu gübre (N)vermeyin. Gübreyi tavsiye edilenin yarısı ölçekte verin.
Aşırı sulamayın. Toprağı kurudukça verin. Fıs Fıs yapmayın mantar riski olur. Yarım gün güneş yeterli. Sadece aşırı ve soğuk rüzgarlardan koruyun.
Bizim melisa'nın ilk yaprakları sararıp dökülüyor. Saksıda açık alanda. Çiçeklenme de henüz olmadı.
Çelikten üretim bu tarihte yapılabilirmi?
Nilgün Eran
19-08-2009, 23:24
Arkadaşlar merhaba,
Melisa konusundaki yazışmalarınızı okudum tabi atladıklarım olabilir. Ben yeni üye sayılırım pek bilgi sohbetlerine giremedim de. Ben de 10 aydır bahçe sahibiyim ve bahçemde iki tane Melisa var fakat, her ikisinin üzerinde de beyaz pamukçuk gibi böcekler vardı, ben kimyasal ilaç kullanmak istemediğim için dalları kestim yıkayıp temizledim, yinede bir süre sonra tekrarladı, bunun üzerine önce mayıs ayında bir tanesini köke 20-30 cm kalana kadar budadım ve iyice yıkadım. İkincisinde böcek oluşumu devam etti, bu arada beyaz toplar halinde tohum keseleri oluştu fakat, çiçek açmadı. Ben de siteyi henüz incelememiştim bu konuda bilinçsizce, budama mevsimi mi değilmi bilmeden onu da köke 30-35 cm yakın budadım ve Amerika'lıların tavsiye ettiği "bulaşık deterjanı-sirke" karışımı ile ilaçladım. Evet arkadaşlar sizce doğru mu yaptım? Yalnız bu arada ilk budadığım Melisam yaprak verdi ve çok güzel gelişiyor. Ayrıca ben gün aşırı sulama yapıyorum galiba onun için fazla fakat ben Fethiye'de oturuyorum onun için çok sıcak oluyor, bunu da göz önüne alın lütfen. Teşekkürler.
Zeytinci
20-08-2009, 12:21
Bizim melisa'nın ilk yaprakları sararıp dökülüyor. Saksıda açık alanda. Çiçeklenme de henüz olmadı.
Sn. nariçi,
Gübre istiyor olmalı. Gübre istemiyorsa bence uç alın.
Zeytinci
20-08-2009, 12:28
Çelikten üretim bu tarihte yapılabilirmi?
Sn. K0900,
Çelikten üretim her zaman mümkün ise de vejetatif gelişmenin durduğu kışın bahara yaklaştığı zamanı tercih ederim.
Bu zamanda çelikler henüz taze sayılır. Havalar çok sıcak. Çelikleme sonrası iyi korumak gerekir. Ben olsam bu mevsim çelikleme yapmam.
Zeytinci
20-08-2009, 12:34
Evet arkadaşlar sizce doğru mu yaptım? Yalnız bu arada ilk budadığım Melisam yaprak verdi ve çok güzel gelişiyor.
Sn. Nilgün Eran,
Ona sadece iyi bakın; gübreleyin ve toprağı kurudukça sulayın.
Belli ki zayıf düşmüş ve pamuklu bit olmuş. Normalde zararlısı pek yok.
yesim ozgun
21-08-2009, 13:23
Melissamın dibine kedi tırnagi diktim. 3 kök. Cok guzel durdu. Bahçenin heryeri güneş aldığından gölge bir yere koyamıyorum. Kedi tırnaklari toprağına gölge yapıyor.Toprak yüzeyinde çatlama olmuyor. İnce ve uzun bir saksıya diktim. Daha dogrusu bir çöp kovasına diktim. Kökü çok uzundu çünkü. Bu durumda derin kapta kökü ıslak olsa da üstten bir karış toprak çatlama yapıyordu güneşte.Resmini koyacağım. Ancak sonradan aklıma geldi. Melissa ya kötü bir etkisi olur mu diye? Ne dersiniz?
maviperi
21-08-2009, 13:32
Merhaba,
Melisama çiçek coşturan ve npk gübre verdim ama hala çiçeklenme yok:( boyu uzadı iyice yeni sürgünler verdi,bana göre çokta sağlıklı görünüyor sürgünleri ve kendisi ama ;çiçek vermiyecek sanırım bana bu yıl:( mayısta iki dal çiçek verdi o kadar.
maviperi
21-08-2009, 13:50
Son halinin fotoğrafları,
Zeytinci
24-08-2009, 13:42
Sn.Maviperi,
Bol güneş almasını sağla. Ekime ayı dahil çiçeklenme şansı var.
acemifüsun
24-08-2009, 15:35
Sn. Zeytinci melisamda tomurcuklar başladı, ikinci çiçeklenme yapıyor, dediğiniz çıktı, sevgiler:)
maviperi
24-08-2009, 22:23
Sn.Zeytinci,öncelikle çok teşekkür ederim.Melisam bütün gün bol güneş alıyor,rüzgarsız kuytu bir köşede balkonda duruyor.Beklemekten başka çarem yok sanırım.Bir de çiçekcoşturanı ve npk gübreyi ne sıklıkta vermem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla...
Zeytinci
25-08-2009, 15:47
Sn. Maviperi,
Sıvı gübreyi üzrinde tavsiye edilenin yarısı kadar verin. Yaprak diplerinden yeni gelişen sürgünler var. Çiçeklenmesi normal. Biraz sabır:)
lastmohikan
29-08-2009, 11:06
gübre güneş gölge bakım coşturan hepsini denedim çiçek yok sevdim gene yok anladımki iyilik kar etmiyo çiviledim 2 günde tomurcuğa döndü alın size formül işte.
yesim ozgun
29-08-2009, 18:02
'' Çiviledim'' ne demek?
maviperi
31-08-2009, 11:40
Merhaba,
Sn.Zeytinci,çok teşekkür ederim yardımlarınız için.Yer yer bazı yapraklarında oluşan sararmalar için saçıkıbrıs vermem gerekirmi?Bu sararmalar demir eksikliğinden olabilirmi?Bir de vermem gerekiyorsa ne ölçülerde ve ne sıklıkla vermeliyim?Çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
Bu sene diktiğim melissalar baya gelişti, üzerindeki çiçek tohumumu yaprak oluşumumu anlıyamadığım.
Merhaba,
Bu da benim melisam akşamları odanın değil evin içi harika kokuyor sabahta kızım uyanınca baba sabaha kadar bunun parfümü bitiyor herhalde sabahları kokmuyor diyor:p
Merhaba, oğulotunu saksıda marketten satın aldım. Bu bitki Ankara'da bahçe'de yetişir mi?Literatürde bitkinin Akdeniz bölgesine ait olduğu yazılı. Bitki Ankara'nın kışına dayanabilir mi? Bilgi verilmesi ricasıyla, iyi günler dilerim
lastmohikan
05-09-2009, 10:54
akşam komşularla kapı önünde çay içtik kokuyu duyan çıldırdı.[ATTACH]101232
101233
bitkim 3 aylık aldığımda 20 cm idi
Zeytinci
06-09-2009, 20:07
Sn. Maviperi,
Yaprak sararmasını demir noksanlığına bağlar, uzmanlar. Yaprak sararmalarına karşı sıvı besinler var (çicek coşturan, vilmorin vs.). Üzerinde yazılanın yarısı kadar verebilirsin.
Sacıkıbrıs oranını ayarlayamaszan çiçek açma mevsimi devam ettiğinden keyfini kaçırabilirsin.
Bence sacıkıbrıs verme sadece normal sıvı besin ver.
Açmak üzere tomurcuklar, o kadar çok tomurcuk var ki üzerinde. :) Ben bu bitkiyi hep çok sıcağı sever sanırdım (güneyde yetiştiği için) meğer açmak için havanın serinlemesini bekliyormuş. Yağmurlarla beraber daha da bir coştu.
101697
Sürgünlerin ucunu kestim. Çiçeklenme başladı, ama çok hassas bir bitki beğenmediği bir durumda yapraklarda hemen sararma ve dökülme oluyor.
acemi ciftci
09-09-2009, 20:22
Yakında fotoğraf da ekleyeceğim ama şimdiden sorayım:
-Toplam iki saksıya ektiğim melissalardan ilk saksıdan sadece 1 tane melisa çıktı ve diğerinden 4 tane çıktı. Bu sayısal dağılım problem yaratır mı?
-Bu saksılardan tek çıkan diğer 4 taneden daha çok gelişti ve saksının tam ortasında. Ancak diğer 4 melisa saksının kenarında duruyorlar. Acaba sorun teşkil eder mi?
-Saksıdan çıkarma, diğer saksıya ekleme gibi bir işlem yapılabilir mi? Yapılabilirse bunu için erken ya da geç olabilir mi? Yani bunun için belli bir son tarih var mı?
-Saksının kenarına yerleşim gösteren melisalar için, saksının melisa bulunmayan kısmını boşaltıp melisalı kısmı o bölgeye kaydırma gibi bir yöntem bu çiçekleri saksıya ortalamak için etkili ve zararsız bir yöntem olabilir mi?
acemi ciftci
10-09-2009, 12:15
Fotoğrafları yükledim.
http://www.mypicx.com/09102009/melissa/
Bir sorumda yapraklarda oluşan delikler üzerine. Bazı yerleri delik delik olmuş. Bir zararlı mı dadandı diye sürekli yaprak altlarını kontrol ediyorum, elimle o bölgeyi temizlemeye çalışıyorum bir şey değişmiyor. Daha da artar da bitkim heba olur diye korkuyorum. Benzer bir durum mum çiçeğinde de var. İlgili başlıkta onu da yazdım
Arkadaşlar yetiştirmek için en kısa yöntem çelikle, uzun sürgünlerin tepesini ya da yan sürgünlerden kesip dikin hemen tutuyor.
Zeytinci
13-09-2009, 15:12
Sn. Acemi ciftci,
Dediklerinin hepsini yapabilirsin ama şubat ayında. Bu mevsim bu işler için tehlikeli. Sen ise acemisin. Ne olur ne olmaz.
Şimdi tadını çıkarma zamanı. İyi besle ve çiçeğini gör. Başka bir şey yapma. Kışın subat ayında bol zamanın olacak. O zaman kaydırırsın, çelik yaparsın vs.
Sen tohum ekiminde sona kalanlardansın. Bu duruma gelmeleri çok güzel. İyi bak ekimde çiçeğini gör o tek olanın.
acemi ciftci
14-09-2009, 16:36
Sayın Zeytinci
Melisalarıma bir şeylerin dadandığına artık eminim. Sanırım pamuklu bit denilen şey bunlar. Tüm bitkilerime bulaştılar. Şimdi gittim arapsabunu ve sarımsak aldım. Sitedeki yağlı-arapsabunlu formülü yapıp deneyeceğim. Ancak uygun bir fışkırtma ünitesi bulamadım. Uygun bir şey bulamasam da yine de uygulayacağım bu formülü. Yoksa zavallılar Şubat ayını göremeyecekler
Melisa çeliklerini, torf, toprak ya da perlit, nasıl bir karşımda köklendirebiliriz?
Acil yardım rica ediyorum. Kırılmış büyük bir dal var. Şu an suya ısladım , yanıtınızı bekliyorum.
acemifüsun
17-09-2009, 19:33
Benim de kırılan bir melisa filizim vardı, saksının dibine dikiverdim, bir aydır hiç bozulmadan diktiğim gibi duruyor, sanıyorum köklendi:)Saksı harcı;bahçe toprağı torf karışımıydı.
Melisa devamlı güneye bakan balkonda gölgede duruyor.
lastmohikan
18-09-2009, 07:44
kopanı bi saksıya dikip arkadaşa verdim 1 ay önce nasıl diye sorduğumda 30 cm i geçti dedi.
benim bahçede taş toprak kum mıcır bir arada melisa gayet mutlu.
kokusu çok güzel ve bahçenin etrafından geçen bakmadan duramıyor.
Bugün kolonya çiçeğim müthiş bir kokuyla balkondan evin içine saldırmış.Bende o kadar mutlu oldum ki bu çiçekle tanışmak için internete girdim ve sizi buldum.Meğer ne kadarda hayranı varmış bu güzel kokulu çiçeğin.Ama bakıyorum herkes ne emeklerle bu kokuya erişebilmiş.Ben ise çok kıymetli bir arkadaşın hediye etmesiyle beleşten sahip oldum.Yalnız bana geldiğinde cansız ve küçüktü şimdi coştuda coştu.Dikkatimi çeken saksı değiştirirken gördüm bana gönderen teyze kökünü killi ve kumlu tprakla beslemiş bende daha büyük kaba hazır torfun üstüne o şekilde koydum.
Lafı uzattığımı farkediyorum.Şimdilik bu kadar.
S-L-İ-H-A
27-09-2009, 16:10
Selam Arkadaşlar;
Sayın Mutlu Kutlu Beyden aldığım ve tohumdan yetiştirdiğim,sayın Zaytinci'den gelen melissa coştukça coştular.Ağaç formuna büründüler.Saksıda tabii.Enfes kokusu ilede komşuların dikkatini çekmeyi başardılar.Buraya kadar güzelde,bundan sonrası nasıl bir yerde muhafaza edeceğimi düşünüyorum.Bizim buralar artık soğudu.İçeride yetiştiren arkadaşlardan,öneriler alabilir miyim?
Selamlar...
Mutlu Kutlu
27-09-2009, 16:33
Ağaçlar yaprak dökerken içeri güneş görebileceği bir yere alacaksınız, zaten bir müddet sonra yapraklarını dökerek melisada kış uykusuna yatacak. Uykudayken fazla güneş görmesede olur ama eksiye düşmeyen bir yerde kışı çıkarmalı. Saygılar.
Kadir Başkök
28-09-2009, 00:10
Melisam çiçek açtı. Bu çiçeğin özelliği sadece akşamları kokması.Havalar serinleyince akşam saatlerinde bahçede zaman geçirememeye başladık. Bende evimin önündeki balkona taşıdım. Çevreye yaydığı kokuya hayran kaldım. İyiki bu çiçeği edinmişim.
maviperi
28-09-2009, 11:20
Merhaba,benim melisam da coştu maaşallaş:)Çiçeklerden dalları bükülüyor.Akşamları televizyon karşısındayken burnuma gelen kokusu mutluluktan uçmama sebeb oluyor.İnsan bu konuda acemi olupta, karşılığını bu şekilde alınca çok mutlu oluyor.Yardımcı olan tüm arkadaşlara ,özellikle Sayın Zeytinci ve Mutlu Kutlu'ya çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
Sayın Maki01,
direk toprağa dikip ,toprağını devamlı nemli tutarsanız köklenecektir. Ben kasım ay'ı içinde direk toprağa dikiyorum, kökleniyor.önmli olan toprağı nemli olsun.
Selam ve sevgiler
Melissa 2 tür oluyor çicek melissa limon melıssa limon melissanin yaş ve kuru yaprağı limon kokuyor
Limon melissanın yaş ve kurutulmuş yaprağından nefis bitki çayı oluyor
İYİ GÜNLER
Mutlu Kutlu
29-09-2009, 20:42
Hiç bir zayiat olmadan hepsi tutar merak etmeyin:) Söğüt gibi kolayca köklenen inatçı bir bitkidir melisa. Dalları köklenmeye programlanmış sanki.
Melisalar bir defa mı çiçek verir? Rüzgar gibi geçti derler ya gerçekten öyle oldu. Mutlu Beyden geldi. Balkon ve salonu kokusuyla doldurdu ve o güzel koku bitti :) Yapraklar bir yandan sararıp dökülürken, diğer yandan yeni filizler veriyor. Koklaşmamız kısa sürdü sanki :)
BenBen1967
29-09-2009, 21:48
Maki01 umarım tutar bende bu kokuyu doya doya koklarım. Şimdiden teşekkür ederim düşündüğünüz için.
Mutlu Kutlu
29-09-2009, 22:33
Sonbahar aylarındayız, sanırım birkaç kere daha açabilirler. 3-4 saat güneş görebilmesi bu aylarda çok iyi gelir.
kalambaklı
03-10-2009, 21:29
Sevgili dostlar, sizlerin yazdıklarınız bile insana keyif veriyor,hepinize iyi akşamlar.
çiğdem11
05-10-2009, 14:30
Merhaba arkadaşlar, elinde fazla çelik olan varsa bana gönderebilir mi?
Zeytinci
08-10-2009, 12:21
Melisalar bir defa mı çiçek verir? Koklaşmamız kısa sürdü sanki :)
Melissa'nın çiçeklenmesi mayıs'da başlar kasım ayında biter. Güneşi görmesi ve yapraklarının sert rüzgardan bozulmaması gerekir. Bu da epeyce koklaşma demektir.
maviperi
08-10-2009, 12:26
Selam,melisamı ne zaman ve nasıl budamam gerekir acaba?Şuan hala çiçekli .
Zeytinci
08-10-2009, 12:31
Şubat ayında. Aksi yönde fikrin yoksa toprağa yakın bir yerden (Topraktan 10-15cm yüksekten) tavsiye. Şimdi tadını çıkar.;)
maviperi
08-10-2009, 12:39
Sn.Zeytinci çok teşekkür ederim.Aksi yönü bırakın hiçbir fikrim yok :)yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Birşey daha sorsam sakıncası olur mu? Budama yaptıktan sonra çıkan kısımları ekilebilir mi,ekilebilirse nasıl ve ne şekilde ekmeliyim? Tekrar teşekkür ederim.Saygılarımla...
Zeytinci
08-10-2009, 12:57
Budama yaptıktan sonra çıkan kısımları ekilebilir mi,ekilebilirse nasıl ve ne şekilde ekmeliyim? Tekrar teşekkür ederim.Saygılarımla...
Dikim (çelik):
Şubat başında budama sonrası çıkan dal çubuklarını 12 cm boyunda kesin. 2/3'ü toprak içinde kalacak şekilde saksıya/toprağa daldırın/dikin. Etrafını sıkıştırın ve bir daha asla çubuğa dokunmayın. Havada kalan ucunu aşı macunu veya cam macunu ile kapatın. 1 hafta 10 gün kadar güneşe çıkarmayın.Toprağını nemli tutun.
Her çelik yeni bir Melissa olup yine o yıl çiçek açacaktır.
Ekim (tohum):
Bu yıl tohum yapacaktır. Onları da ekersiniz.
maviperi
08-10-2009, 16:48
Teşekkür ederim.Çelik ekimini anladım ama tohum işi nasıl oluyor daha doğrusu tohumları nerde oluyor anlayamadım.Çiçekler kuruyup dökülüyor!?Tohumları nerede oluyor?(Biraz saçma bir soru oldu sanırım ama affınıza sığınıyorum.)
serdarulusoy
08-10-2009, 21:25
bende de melısa var tohumlarıyla ılgılı bılgılendırme veren olursa çok sevınırım çok guzel kokuyorlar akşamları
bende bu sene dikeceğim umarım güzel yetişir..
lastmohikan
16-10-2009, 07:47
çiçek çok ça verdi ama tohum hala yok.
Zeytinci
16-10-2009, 16:07
Arkadaşlar tohum ile ilgili epeyce yazışmalar yapıldı. Lütfen önceki yazılara bakınız.
Güçlü çalı ağustos'da tohum yapmaya başlıyor ve şubat sonuna kadar tohum yapabiliyor. Bu yılın çalılarıda tohum yapabilir. Sabır gerek.;)
lastmohikan
16-10-2009, 17:59
Sabra devam hocam tespihi 1000 ledim.:D
Çok ilginç bir bitki bugün yine bana süpriz yaptı bazı dallarında minik tohumları gördüm.
Arkadaşlar, Bizdeki melisa bol miktarda çiçeklendi şimdi çeçekleri savuluyor. yılda bir defa mı çeçeklenir yoksa devamlı arasıra çiçek açar mı ?
Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.
Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor.
Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor.
1157
Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın.
Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor.
Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur.
Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz.
Mor çiçekli cestrum (cestrum fasciculatum )
1158
kırmızı çiçekli cestrum (Cestrum elegans)
1159
sevgili mine hanım
yararlı bilgilerinizden dolayı çok teşekkürler.Ama sizi biraz daha yoracağım ve biraz daha ayrıntılı bilgi rica edeceğim.Örneğin çelik alma ve daldırmanın zamanı ile ne şekilde alınması gerektiğini,direkt olarak toprağamı yoksa poşetleremi dikilp sonradan toprağamı indirmemiz gerektiği gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
sevgilerimle
Mutlu Kutlu
24-10-2009, 20:40
Üzerine fazla düşerseniz, bugün çiçek açacakmı diye hergün kontrol ederseniz yılda 1 kere ya açar ya da şımarıp hiç açmaz:)
Bitki güç topladıkça dönem dönem çiçeklenir, yılda 10-15 defa çiçekli döneme girebilir. İyi beslemek lazım, günlük 2-3 saat güneş gören yerleri sever. Tam güneş veya tam gölge sağlık açısından iyi değil bitki için. Arkadaşlar, Bizdeki melisa bol miktarda çiçeklendi şimdi çiçekleri savuluyor. yılda bir defa mı çeçeklenir yoksa devamlı arasıra çiçek açar mı ?
maviperi
29-10-2009, 10:45
Melisam bana süprizler yapmaya devam ediyor:)Bütün çiçeklerini döktü,eski yapraklarını sarardı soldu ben tam yavaş yavaş şurdan burdan budarım derken ;melisam yeni yeni sürgünler vermeye başladı.Tam da budamayı düşündüğüm noktalardan :)
S-L-İ-H-A
29-10-2009, 13:17
Benim melisalarım üzerinde de tohumlar gözükmeye başladı.Yerlerini değiştirip,merdiven aralığına aldım.Güneşi görüyorlar.Balkondaki rüzgarlardan korumaya çalıştım.Benim onları düşündüğümü anlarlar da kötü bir süpriz yapmazlar umarım.Kışı orada geçirmeye çalışacaklar.
Sevgiyle kalın..
Orkun Kırcı
31-10-2009, 14:06
8 ekimde torfa diktiğim melisa çeliklerim sonunda köklendi. Hatta birisi çiçeklenmeye başladı:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.