PDA

View Full Version : Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

dryes
13-05-2008, 12:38
1 hafta önce mısır çarşısının çiçek pazarından tanesi 10 liradan 2 fidan aldım. Bir de oaraya sorun derim.. Mum çiçeği (hoya carnosa) da var orada...

fbçekirge
14-05-2008, 22:47
arkadaşlar benim melisayı kışın içeri aldım. fakat içerde çoştu.bayağıda boy attı fakat tekrar balkona koyduğumda yapraklarını döktü. bende budadım(don olayınada maruz bırakmadım).Şu an kupkuru ğörünüyor acaba tekrardan canlanırmı?

caretta
14-05-2008, 22:57
Açıkçası kötü gözüküyor ama kökü bozulmadıysa küçük bir filiz verecektir..Biraz daha bekleyin derim.

fbçekirge
16-05-2008, 00:03
Teşekkürler Carette umut verdiğin için.

cyucel
16-05-2008, 13:06
Mutlaka canlanacaktır. Bahçedeki kışın bütün yapraklarını döktü. Aynı sizin gibi kestik bizde. Şuan filizlenmeye başladı. Ama kapalı balkonumdakinde sorun yok. Neredeyse çiçek verecek.

dican
20-05-2008, 23:17
Teşekkür ederim yardımınız için, eminönüne sık gidiyorum ama hiç bulamamıştım belki havalar ısınınca çıktılar ortaya. Açıkçası 1,5 aydır pek bakmadım oraya. Önce oraya bir bakayım ne de olsa oraya daha yakınım :) Sonra Tarabya'ya gideceğim. Sağolun emeğiniz için
Sevgiler

dican
25-05-2008, 23:15
Haftasonu eminönünde çiçek pasajından Melisa'mı aldım. :D Artık benim de bir Melisam var. Sağolun çok sevinçliyim.

some_at
30-05-2008, 18:33
Sevgili caretta kolonya çiçeğinin son durumu sanırım tuttu sevincimi anlatamam çok teşekkür ederim diğer sukullentler ve kaktüsler henüz alışma aşamasındalar sanırım bu aralar gelişmeler başlar merakla bekliyorum.
http://img.fotoambar.com/img/0/36ed2d38114c2f4066bc2076a1a4917f.jpg

some_at
30-05-2008, 18:34
Gelişmeleri buradan bol bol aktaracağım.

caretta
31-05-2008, 11:39
Sevgili caretta kolonya çiçeğinin son durumu sanırım tuttu sevincimi anlatamam çok teşekkür ederim diğer sukullentler ve kaktüsler henüz alışma aşamasındalar sanırım bu aralar gelişmeler başlar merakla bekliyorum.
http://img.fotoambar.com/img/0/36ed2d38114c2f4066bc2076a1a4917f.jpg

Yakın bir arkadaşım kendi verdiği çiçekler tuttuğunda "benim torunlar " diyor :)) Benim torunda iyi gözüküyor .. Çok sevindim Some_at :))

some_at
31-05-2008, 12:04
;) her sabah bakıp bakıp dalıyorum heryeri yaprak ve çiçek dolu mis gibi kokan melissa çiçeğime doğru yürüyorum.

M.Sema
04-06-2008, 16:28
Melisamın resmini ekliyorum. Şu beyaz sineklerden bu yıl çektiğimi anlatmam sayfalar alır o yüzden anlatmayacağım.:mad: Ama bir süs narı bir de küpe çiçeğimden ettiler beni. Hatta şimdi de melisama ve domateslerime dadanmış durumdalar. Sn Mine hanımın arap sabunlu formulünü uyguladım olmadı, çiçekçiden ilaç aldım olmadı. Şimdi hergün yaprakların altını çevirip tek tek öldürüyorum hatta suyla yıkıyorum (ama bu yöntemi domateslere uygulayamıyorum). Bakın çiçeğim ilaçtan ne hale geldi.

Oğuzhan
07-06-2008, 16:18
Birde kükürtü deneyin.İşe yarıyor.bu arada mis bir koku geliyor sanki.Akşam güzel kokar.:))

Günüm
08-06-2008, 22:18
Birde kükürtü deneyin.İşe yarıyor.bu arada mis bir koku geliyor sanki.Akşam güzel kokar.:))

Sayın Oğuzhan..
Kükürtü nasıl kullanmalıyız?İllallah dedim beyaz sineklerden.

M.Sema
09-06-2008, 11:08
Sevgili Oğuzhan; kükürtü nasıl kullanacağımızı ben de merakla bekliyorum.???? Bir araştırayım senden cevap gelene kadar.

Oğuzhan
09-06-2008, 11:14
Suda eritip çok zeytinyağı koyarak çalkalayın.(0,5 lt 1silme şeker kaşığı kükürt bir çaykaşığı yağ)Alt üst heryerine püskürtün.Saksıdaki toprağada püskürtün.İnşallah kurtulursunuz.

ayhat
09-06-2008, 18:20
Melisa çiçeğinden edinmek istiyorum, 1 adet çelik verecek olan yokmu acaba?

M.Sema
10-06-2008, 10:46
Sağol sevgili Oğuzhan. Beyaz sinek ve yaprak biti denizine düştüm şimdi de kükürte sarılacağım galiba.

Günüm
10-06-2008, 15:23
Çok sağolun Oğuzhan.
Bu sene çok fazla bitki zararlısı görür oldum.
Bir de öldürmeyi başarabilsem.

Oğuzhan
10-06-2008, 19:00
Aslında öldürmek taraftarı değilim.Ne var sanki misafir olarak zarar vermeden yaşasalar .:)İnşallah son çare zehirli ilaçlar kullanmak zorunda kalmayız.

caretta
11-06-2008, 17:53
Melisa çiçeğinden edinmek istiyorum, 1 adet çelik verecek olan yokmu acaba?

Sn.Ayhat,adresinizi özel mesajla yollayın lütfen..Çeliğinizi göndereyim :)

omereser
20-06-2008, 00:24
Benim Cestrum
Biz de pazardan melisa adıyla aldık. Birkaç gün önce çiçek açtı. Akşamları hoş bir koku yayıyor.

adnnakn
25-07-2008, 17:41
arkadaşlar merhaba;
benim sizlere bir sorum olacak. bu yazın başında melisa ile tenıştım ve iyiki tanışmışım diyorum. fidan satan bir arkadaşın tavsiyesiyle aldım ve hemen bahçeme diktim. şu abda ikinciye çiçek açmış durumda ve 2. katta olmama ramen akşamları camımı kapatamıyorum kokusu beni ve eşimi büyülüyor. fakat bir sorunum var bahçeli evimi satıyorum ve apartmana taşınacağım fakat melisamdan ayrılmak istemiyorum. bahçeden çıkartıp saksıya almak istiyorum nasıl yapmamı önerirsiniz. yorumlarınızı bekliyorum. herkeze şimdiden teşekkür ediyorum

frezyab
25-07-2008, 17:56
geçen yıl bu çiçekğin fidesinden dikmiştim ve salonda yetiştirdim,çokda güzel büyümüştü
balkonaçıkardığımda rüzgardan dalları kırıldı ve kurudu.Tecrübemden dolayı evde bakabileceğini düşünüyorum. En azından benim çiçeğim salonda çok sağlıklı büyümüştü.

monser
29-07-2008, 19:30
Herkese selam,
Bizim melisa da aşağıdaki oluyor fakat bahardan beri daha çiçekler ufacık yeni yeni çıkacak neredeyse fazla su mu sevmez?yoksa sabahları fazla güneş görüyor ondanmıdır? yaz bitecek hala ne çiçeğini gördük ne kokusunu duyduk yoksa biz mi aceleciyiz.Sağlıcakla kalın.

frezyab
30-07-2008, 07:34
Herkese selam,
Bizim melisa da aşağıdaki oluyor fakat bahardan beri daha çiçekler ufacık yeni yeni çıkacak neredeyse fazla su mu sevmez?yoksa sabahları fazla güneş görüyor ondanmıdır? yaz bitecek hala ne çiçeğini gördük ne kokusunu duyduk yoksa biz mi aceleciyiz.Sağlıcakla kalın.

merhebe,
bence endişelenmeyin benim çiçeğimde ağustos sonu eylül başı gibi açıyordu.
Çiçeğinizde bir problem olduğunu sanmıyorum.

Günüm
30-07-2008, 11:15
Melisa suyu çok fazla sever.Neredeyse sünger gibi çekiyor..Ancak fazla güneşten hoşlanmıyor.Haziran ayından beri açıyor benimkiler güney batıya bakan balkonda..Yine de perde çekiyorum önlerine akşam 6'dan sonraki güneşi görene kadar..

monser
30-07-2008, 15:15
Teşekkürler,
O zaman bekliyelim görelim,inşallah çiçek açtığı zamanki fotolarıda koyabilirim,ayrıca biraz gölgeye aldım.kolay gelsin.

öğretmen
31-07-2008, 23:13
Hastalıktan yeni kurtulmuş melisam;)

apekak
01-08-2008, 14:02
Bir de itirafım var aslında :) Yapraklarının limon gibi koktuğunu yazmışım fakat o kokunun yukarıdaki fotoğraftaki mumdan geldiğini bugün itibariyle anlamış bulunmaktayım. Yapraklarında koku moku yok ;)

Sn Limon;

Yazınızı okuyunca çok gülmüştüm. Bugün bir benzeri benim başıma geldi. Çiçek açmak üzere olan melisa'mın her aşamasını takip ediyor ve güzel kokusunu hasretle bekliyorum. Yapraklarını elimle tutup kokladığımda güzel bir koku duydum, sizin yazdıklarınızı hatırlayınca elimi kokladım, meğer koku biraz önce elimi sürdüğüm fesleğenin kokusuymuş. ;)

limon
01-08-2008, 16:24
:)

Çiçekleri açınca geceleri yakınına gitmenize gerek kalmayacak koku siz neredeyseniz sizin yanınıza gelecek. Hatta durgun gecelerde biraz bayacak :)

apekak
02-08-2008, 09:17
:)

Çiçekleri açınca geceleri yakınına gitmenize gerek kalmayacak koku siz neredeyseniz sizin yanınıza gelecek. Hatta durgun gecelerde biraz bayacak :)

Çiçekler ha açtı, ha açacak. Çok az kaldı, sabırsızlanıyorum. :)

Difference
04-08-2008, 19:43
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=265151

Efendim beni hatırlayan, hatırlar. Sonunda evime geçiyorum. Her şey hazır. Ama çiçeksiz eve ev denir mi hiç?!

Bana yardımcı olun da evim eve benzesin. Bu çiçeğe talibim

Güler
04-08-2008, 20:52
Bana adresinizi verin, size ev hediyesi olarak her iki türden, yani hem çiçekleri kokan cinsinden hem de yaprakları limon gibi kokan cinsinden birer adet göndereyim.

mymuberra
10-09-2008, 22:23
Arkadaşlar bahçemdeki melisa dan üretmek istiyorum nasıl ve ne zaman yapılır ?

Teşekkürler

nazlı06
11-09-2008, 08:26
Benim pazardan 3. kez alıp diktiğim melisam da kurudu. Sebebini bilmiyorum.

dilekagaci
06-10-2008, 11:42
melissa ile oğulotu aynı bitki midir?
birçok yerde aynısıdır yazıyor, fekat farklıdir diye de okudum ekşisözlükte...ne dersiniz?

Kudret
06-10-2008, 18:35
Melisanın bir kaç çeşiti var. Oğul otu denilen tür resimde görünen bitkidir.:)

Melissa officinalis = oğulotu

Kudret
06-10-2008, 18:41
Parfüm çalısı dediğimiz "Cestrum nocturnum", Yalancı melisa veya limon otu (Aloysia triphylla) tür melisalar, oğul otundan farklı türler.

cybel
11-10-2008, 10:30
Arkadaşlar dün akşam gittiğimiz bir misafirlikte köşede bir bitki vardı gözüme çarptı ama pek bakmadım. Neyse odanın içinde bir parfüm kokusu inanılmaz soramadımda aradan bir saat geçti parfüm hala kokuyordu neyse sordum melisa dediler. Namını duymuştum ama bu kadarını beklemiyordum. Üzerinde bir iki tane çiçekle bu kadar koku inanılmaz. Arkadaşım üç dal çelik verdi ama ne yapacağımı bilmiyorum eve gelene kadar boyunlarını bükmüşlerdi bende suya koydum. Nasıl dikeceğimle ilgili bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

pembegül
11-10-2008, 12:06
Sayın kudret ben melisa officinalis oğul otu arıyorum tohum **** celik olabilir sizde veya kolay bulacağınız bir yer varmı bana alıcı ödemeli gönderirseniz çok sevinirim *****.

Sayın kudret satın alabileceğim biryer biliyorsanız adresini verirmisiniz lütfen....:(

Kudret
11-10-2008, 14:27
Şöyle söyleyeyim, ticari olarak yapan yok etrafımda. Ancak tarlamızda doğal olarak yetişen bir iki kök vardı. Çarşamba günü gidicem tarlaya. Eğer kurumadılarsa tohum varsa tohum, yoksa çelik alırım. Size haber veririm.:)

dilekagaci
17-10-2008, 11:28
aktardan melissa aldım, uykuya iyi gelir diye...ama fazla bir etkisini göremedim..miktar olarak 2 tutam kaynar suya koyup 2 dk. bekleyip içiyorum ancak fazla etkisi oluyor diyemem...

uyku için melissa kullanan var mı?

haydarserkan
27-10-2008, 17:35
arkadaşlar adresimi versem.bana bir veya birkaç kök Cestrum nocturnum gönderebilecek varmı.kargo bana ait..zahmete katlanan kardeşlerimi hep minnetle anacağım.saygılar..beni ekleyebilirsiniz.

haydarserkan@hotmail.com

haydarserkan
27-10-2008, 17:37
bu çiçeği çok merak ediyorum.bana yardımcı olabilecek arkadaşlara çok teşekkür ederim..konyada oturuyorum ve saksıda odada yetiştirmek istiyorum.

limon
28-10-2008, 17:59
Sn. haydarserkan, benim Melisam geçen kışı atlatamadı. Şu anda bahçemde bu bitkiden yok. Zaten bu mevsim bitkinin tamamen sarardığı mevsim, yaza doğru tekrar hatırlatırsanız hem ben hem arkadaşlar yardımcı olacaklardır.

ozgur0ozdemir
29-10-2008, 02:28
Ben Muğla Dalaman da oturuyorum. Bu yöre Melissa için oldukça uygun o kadar ki bazen sokaklardaki ağır kokudan insan bunalıyor. Yazın (yanlış dönemde) evimin önünde ki melissalardan aldığım iki çelikten birini saksıya dikerek birini de suya koyarak köklendirmeye çalıştım ama başarılı olamadım. Ben çelik alma zamanımın yanlış olduğunu düşünürken komşum çeliklerin çok genç olduğunu söyledi. Sizce bu doğru olabilir mi?

Bu zamanlarda da tohum için uygun zamanı bekliyorum. Çimlendirme için herşeyi hazırladım. Yakında tohum alırım diye düşünüyorum. Eğer başarılı olursam evin etrafında güneş görmeyen her yere dikmeyi düşünüyorum. Bir tane de salon için ayırmayı düşündüm.

Yorumlarda güneşi pek sevmediğini söyleyen arkadaşlara katılıyorum. Buralarda gördüğüm kadarıyla hep sokak aralarında, bahçelerin kuzey cephesinde ya da kuytu köşelerindeydi.

Tohumlardan sonuç alırsam isteyen herkese yardımcı olmak isterim. Özellikle de bu bitkiyle hiç karşılaşmamış olanlara.

aliş
10-01-2009, 13:58
Arkadaşlar melissamın üzerinde bir sürü tohum var ama geçen 1 senedir o tohumlar hiç çiçek açmadı çiçek çoşturanıda denedim keyfi yerinde çünkü yaprak çıkarmaya ve uzamaya devam ediyor ama tohumlar hiç çiçek olmadı :(

nariçi
10-01-2009, 14:34
Bizdeki melisa çiçek açmıyor, hangi mevsimde çiçekleniyor?

Zeytinci
19-01-2009, 12:18
Bizdeki melisa çiçek açmıyor, hangi mevsimde çiçekleniyor?

Sayın Nariçi,

Benim bahçemdeki İzmir ikliminde eylül, ekim ve kasım ortasına kadar çiçekleniyor.

Zeytinci
19-01-2009, 12:21
Arkadaşlar melissamın üzerinde bir sürü tohum var ama geçen 1 senedir o tohumlar hiç çiçek açmadı çiçek çoşturanıda denedim keyfi yerinde çünkü yaprak çıkarmaya ve uzamaya devam ediyor ama tohumlar hiç çiçek olmadı :(

Sayın Aliş,

Benim bildiğim tohum çiçek açması için değil üretimi için. Tohumlama çiçek mevsiminden sonra oluyor. kasım, aralık,ocak gibi. Şu anda benimki de tohumda.

Hoşca kalın.

nariçi
19-01-2009, 13:08
Aliş, belki tomurcuk demek istemiştir. Tohum çiçek sonunda oluşur.
Benim Melisa'yı soğuk vurmuş.

Zeytinci
21-01-2009, 17:08
Sn. Nariçi,

Bahçedeki melisamın yüksek gövdesi üzerindeki yapraklarını rüzgar hırpaladı. Yaprakları yırtıldı/azaldı. Kışın soğuktan ve rüzgardan korumak gerekli.

Mevcut yüksek gövde üzerinde yeni şıvgınlar başladı. Dipteki sürgünlerde problem yok.

Üzerinde tohum var. Sanırım toplamanın zamanı geldi. Tohumdan üretmeyi deneyeceğim.

nariçi
21-01-2009, 17:14
Naylon örtü altında duruyor ama yinede soğuk vurmuş, kök-gövde kurumaz ise birşey olmaz herhalde.

Kudret
21-01-2009, 19:03
Gövdeleri soğuktan çok çabuk etkileniyor. Kökü soğuğa dayanıklı, kolay kolay sorun çıkmıyor. Tabi Ankara soğuğu başka. Umarım sorun çıkmaz nariçi.

aliş
22-01-2009, 06:54
Evet evet tomurcuk Nariçi :)
ben bu konuda acemiyim idare edin artık :)

Zeytinci
26-01-2009, 14:19
Gövdeleri soğuktan çok çabuk etkileniyor. Kökü soğuğa dayanıklı, kolay kolay sorun çıkmıyor. Tabi Ankara soğuğu başka. Umarım sorun çıkmaz nariçi.

Merhabalar efendim,

Yeni aldığım yazlığın bahçesinde 1,5 mt. boyunda, gövdesi 15mm gelen Melissa var. Tepe çeliği ile çoğaltılır diye forumda Mine hanım ifadesi var. Sizin çelikten ürettiğinizi okudum.

Gövde üzerinde yeni sürgünler çıkarmaya başladı. Üzerinde halen tohumları var. Çelik alma zamanı geldi mi?

Sadece tepeden mi çelik alınacak yoksa dibe yakın gövdeden çelik alınabilir mi?

IBA kullalıcak mıdır? Çeliği torfa mı koyacağım? Daha önce hiç denemedim. Siz nasıl çelikle köklendiriyorsunuz?

Lütfen çok acemi birine anlatır gibi açıklamanızı rica etsem.

Selamlar.

monser
09-02-2009, 15:11
Bende bizim yavrucağı koyayim bari.Bu sürgün dediğiniz benimkinde varmı? birde o yuvarlaklar tohummu oluyor? cahilliğime verin.

Zeytinci
09-02-2009, 15:48
Dipte gövdesi üzerindeki taze yapraklar yeni sürgün. Dallardakiler de tohum.

berduray
09-02-2009, 16:26
Tohumlar fazlaysa; iyice kuruyunca, bize gönderebilirsin belki?

monser
09-02-2009, 18:06
Tohumlar fazlaysa; iyice kuruyunca, bize gönderebilirsin belki?

gönderirim tabi ne demek ama ne zaman olur bilmem?

monser
09-02-2009, 18:07
Dipte gövdesi üzerindeki taze yapraklar yeni sürgün. Dallardakiler de tohum.

sürgünler bir şeye yarıyormu? tohumlar yetmezmi?

Zeytinci
09-02-2009, 19:47
Monser,

Yeni sürgünler ağustos ve eylülde çiçek verecek. Çiçekler gece parfüm yayacak.
Eski dalları budayıp çelikle çoğaltırsın. Tohumları olgunlaşınca toplayıp ekersin.
Başlıklarda bunları nasıl yapacağını bulursun.

Kolay gelsin.

berduray
09-02-2009, 20:43
gönderirim tabi ne demek ama ne zaman olur bilmem?

Sanırım kuruyup, kahverengiye dönecek o zaman ya da kendiliğinden döker belki, tecrübeli arkadaşlar bilgilerini aktarırısa öğrenmiş oluruz.

Hayatımda daha önce görmediğimi sanıyorum, tecrübem yok.

Kudret
09-02-2009, 20:56
Benim melisalarım tohumu olgunlaşmadan soğuktan döküldükleri için hiç görmedim olgun tohumunu. Ancak olgun tohumları patlamış mısır gibi beyaz oluyormuş öğrendiğime göre.

monser
09-02-2009, 21:28
Monser,

Yeni sürgünler ağustos ve eylülde çiçek verecek. Çiçekler gece parfüm yayacak.
Eski dalları budayıp çelikle çoğaltırsın. Tohumları olgunlaşınca toplayıp ekersin.
Başlıklarda bunları nasıl yapacağını bulursun.

Kolay gelsin.

Evet Zeytinci zaten geçen eylül mis gibi,buram buram her tarafı kokuttu.ya ben cahilim bu konuda ,yeni göçtük istanbul'dan Erdek'e, ne zaman budayacaz? çelik ne demek?tohumlar ne zaman olur bilmiyorum.Ancak bir saksı daha yapabilirim çünkü 1 saksı bile aşırı derecede koku veriyor.Bu yüzden Berduray bana söylesin birisi koparıp yolluyayım isteyenlere.

monser
12-02-2009, 13:13
Benim bir şey daha sormam lazım acilen; önümüzdeki günlerde kar geleceği söylendi havalar epey soğuyacak bu melisanın ilk kışı, acaba içerimi alsak o günlerde, sıcak dokunurmu?

Bilal
21-02-2009, 15:07
Ben parfüm çalısı (melisa) fidanı almak istiyorum. İstanbul Şirinevler'deyim. İstanbul'da nereden bulabilirim?

berduray
21-02-2009, 16:24
Sayın Monser forum bölümümüzde üretim teknikleri, çelik, tohum her türlü bilgi var.

Oradan bilgilenebilirsiniz, aşırı soğuklarda iç mekana alın bence ama çok ani ısı farkı da olmasın, bitki strese girer.

çuha
23-02-2009, 08:22
arkadaşlar tam olarak nasıl ne zaman budanır çelikleme ne zaman yapılır yazarmısınız bendeki melisada tohum yapmıyor

AyhanMoran
23-02-2009, 11:08
Arkadaşlar 3 seferdir fidancıdan melisa aldım. Ne mümkünki üçünüde yaşatamadım.Fidanı getiriyorum çok güzel çiçek açmış gayet sağlıklı saksıya dikiyorum ama 15 gün sonra yaprakları sararıp dökülüyo ve kuruyo nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Bana yardımcı olun lütfen.

Zeytinci
23-02-2009, 12:16
arkadaşlar tam olarak nasıl ne zaman budanır çelikleme ne zaman yapılır yazarmısınız

Sn. Cuha,

Özelden mesajını buradan yanıtlamak istedim. Belki başkaları da düşüncelerini açıklar.
Kahramanmaraş için izmire göre biraz daha soğuktur şubat ayı uygundur. Senin melissa saksıda mıdır? Soğuk ve rüzgar yapraklarını parçalıyor bu sebeple seninkisi sanırım saksıda ve içerde olmalı. Resimini çekip cevaplarsan budanması konusunda daha iyi görüş alırsın.

İzmir'de budama zamanı olarak şubat ayı uygun. Benim melissa yazlığımın bahçesinde olup 2 mt boyunda. Ana kök 3 cm çapında.
Bu gövde üzerinde yeni yeni filizlenmeler başladığını geçen hafta sonu gördüm. Demek oluyor ki gövdeye su yürümeğe başladı ve ben budamada geç kalmış sayılırım.
Ayrıca üzerinde halen tohumları mevcut. Önceden ektiğim tohumlar henüz canlanmadı. Tohum topladım yeniden ekeceğim.

Ana gövdenin tepe bölümünden yanlara doğru kalem kalınlığında dallanmalar mevcut. Dipte ise keyifli, anakökten ayrı ince dallar var. Yani önceki yıllarda hep dipten kesilmiş ve kökü, saçaklanması kuvvetli.

Sn.Mine Pakkaner tepe çeliklenmesi ile üretilir diye yazmıştı. Önümüzdeki cumartesi ana gövdeyi dipten 10 cm yukarıdan kesip alacağım (budama).

Gövdenin tepesindeki kalem kalınlığındaki çelikleri de köklendirici toza (IBA+NAA) bandırıp (Selahattin beyden aldığım) kağıt bardaktaki torf içine daldıracağım (çelikle üretim).

Umarım yukarıdakiler faydalı olmuştur.

çuha
23-02-2009, 12:46
öncelikle cevabınız için teşekkürederim buranın havası oldukça nemli melisa balkonda rüzgar almayan bir köşede saksıda kışları toprağını sera ile örtüyorum dört senedir bu şekilde yaşıyor tek gövde üzerinde dalları var gövde kalınlığı iki cm kadar boyu bir buçuk metre henüz yeni filizlenme yok ...anladığım kadarıyla ben budama yapabilirim bana bu çiçeği veren arkadaşım sanırım alt dallardan almıştı direk saksıdaki topraga gömmüştü ben tam olarak bilmediğim için çiçeği bozmaktan korkuyorum

çuha
23-02-2009, 12:47
bende budama yaparken dipden 10 cm yukardan yapmalıyım sanırım sizin gibi...peki yan küçük dallar kesilmelimi daha önce bir defa budamıştım kestiğim yerden bazı dallar kuruma yapmıştı bendeki melisa neden tohum yapmıyor olabilir

monser
23-02-2009, 12:49
Sn. Cuha,
Ayrıca üzerinde halen tohumları mevcut. Önceden ektiğim tohumlar henüz canlanmadı. Tohum topladım yeniden ekeceğim.

Ana gövdenin tepe bölümünden yanlara doğru kalem kalınlığında dallanmalar mevcut. Dipte ise keyifli, anakökten ayrı ince dallar var. Yani önceki yıllarda hep dipten kesilmiş ve kökü, saçaklanması kuvvetli.

Sn.Mine Pakkaner tepe çeliklenmesi ile üretilir diye yazmıştı. Önümüzdeki cumartesi ana gövdeyi dipten 10 cm yukarıdan kesip alacağım (budama).

Gövdenin tepesindeki kalem kalınlığındaki çelikleri de köklendirici toza (IBA+NAA) bandırıp (Selahattin beyden aldığım) kağıt bardaktaki torf içine daldıracağım (çelikle üretim).

Umarım yukarıdakiler faydalı olmuştur.

Sayın Zeytinci (şimdi aklıma zeytinlerim geldi olmuştur artık gidip çıkarayım :) )
benim yukarıda melisamın resimleri var benimkinin dibindede ufak dallanmalar mevcut acaba budama zamanı şimdimidir? keseceksek nerden kesmeli? saygılar.
Sayın Monser forum bölümümüzde üretim teknikleri, çelik, tohum her türlü bilgi var.

Oradan bilgilenebilirsiniz, aşırı soğuklarda iç mekana alın bence ama çok ani ısı farkı da olmasın, bitki strese girer.
Sayın berduray, teşekkürler o soğuk kırıldı zaten cevap gelmeyince bende ellemedim hiç herhalde durumu iyi yanlızca rüzgar almasın diye biraz kuytuya aldım o kadar.saygılar.

Zeytinci
23-02-2009, 14:17
bende budama yaparken dipden 10 cm yukardan yapmalıyım sanırım sizin gibi...peki yan küçük dallar kesilmelimi daha önce bir defa budamıştım kestiğim yerden bazı dallar kuruma yapmıştı bendeki melisa neden tohum yapmıyor olabilir

Sn Cuha,

Zeytin ağacı konusunda uzman sayılırım ama Melissa konusunda uzman değilim. Benim 10 cm'den budayacağım gibi siz yapmayabilirsiniz. Melisanıza bir zarar gelirse üzülürüm. Amacımız parfüm çiçeğini yaygınlaştırmak.

Beni dipten 10 cm yukarıdan kesme cesareti veren şunlardır:
1- Daha önce dipten kesilmiş eski kökler duruyor. Demek ki çiçek kısa budanınca bozulmuyor.
2- Kesim yapacağım yerin altında kesimden keyifli ince dallı sürgünler var.
3- Keseceğim gövde üzerinden yeni filizler başgöstermiş.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı bitkide kuruma sözkonusu olamaz.

Sizin melissa'da bayağı büyük. Dipten çok kısa (10 cm) budamak zorunda değilsiniz. daha yukarıdan budayabilirsiniz.
Ben kestiğim yerlere koruma amaçlı ardıç katranı süreceğim. Sen de sürebilirsin veya aşı macunu da olabilir.

Zeytinci
23-02-2009, 14:27
keseceksek nerden kesmeli? saygılar.

Sn. Monser,

Gövde dibinden filiz vermeye başlamış. Melisanız bu yeni sürgünleri eski tohumlu dallara göre daha iyi besleyecek. Yerinizde olsam eski yan dalları keserim. Ana gövdeyi 40-50 cm yüksekten keserim.
Tohum diye gördüklerimiz aslında tohum kapsülü. İyice beyazlaşınca (olgunlaşınca) bu kapsüllerin içinde siyah renkli tohumlar çıkıyor.
Ben bu tohumları torfa ekiyorum.

Zeytinci
23-02-2009, 14:33
Arkadaşlar 3 seferdir fidancıdan melisa aldım. Ne mümkünki üçünüde yaşatamadım.Fidanı getiriyorum çok güzel çiçek açmış gayet sağlıklı saksıya dikiyorum ama 15 gün sonra yaprakları sararıp dökülüyo ve kuruyo nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Bana yardımcı olun lütfen.

Sn. Ayhan Moran,

Çok **** tam tersi az sudan olabilir. Kumlu geçirgen (hafif) toprakları seviyor.
Rüzgarı sevmiyor. Dış mekanda rüzgara kapalı (rüzgar yaprakları parçalıyor) korunaklı yerde iyi yetişiyor.

çuha
23-02-2009, 14:47
sn zeytinci az önce melisanı üst ve alt dallarından bir kaç parça kestim ve toprağa gömdüm bir parçada fincanın içinde suda bekletmeye karar verdim umarım tutar tutarsa sayfaya yazarım teşekkürederim

Zeytinci
23-02-2009, 15:18
Sn. Cuha,
Hayırlısı olsun.

Tohum kapsülü: Beyazlaşmış olanlar olgunlaşmayı ifade ediyor. Daha fazla beklenildiğinde tohumlar dalından düşüyor **** kapsül (kabuk) esmerleşiyor. Yeşil olanlar olgunlaşacak kapsüller.

Zeytinci
23-02-2009, 15:22
Kapsüllerin içindeki siyah tohumlar üstten ikisi tohum. Alttaki iki ise bir tohumun ikiye bölünmüş hali (ameliyat edilmiş bilgi için) ve içleri beyaz.:D

monser
23-02-2009, 23:45
Sn. Monser,

Gövde dibinden filiz vermeye başlamış. Melisanız bu yeni sürgünleri eski tohumlu dallara göre daha iyi besleyecek. Yerinizde olsam eski yan dalları keserim. Ana gövdeyi 40-50 cm yüksekten keserim.
Tohum diye gördüklerimiz aslında tohum kapsülü. İyice beyazlaşınca (olgunlaşınca) bu kapsüllerin içinde siyah renkli tohumlar çıkıyor.
Ben bu tohumları torfa ekiyorum.

Sayın zeytinci teşekkürler,
yani biraz yukarıdan ana gövdeyi kesin diyorsunuz yani başka dal kalmayacak...
1-zamanı şimdimidir? yoksa havalar biraz ısınsınmı?
2-şimdi kesersek tohumlara yazık olmazmı? hiç olmassa isteyen birine gönderirdim.

Zeytinci
24-02-2009, 10:36
Sayın zeytinci teşekkürler,
yani biraz yukarıdan ana gövdeyi kesin diyorsunuz yani başka dal kalmayacak...
1-zamanı şimdimidir? yoksa havalar biraz ısınsınmı?
2-şimdi kesersek tohumlara yazık olmazmı? hiç olmassa isteyen birine gönderirdim.

Sn. Monser,

Şubat ayı budama için uygundur. İstanbul biraz daha serin olduğundan tohumları için biraz daha (mart başı) bekleyebilirsiniz.
40-50 cm'den budamanızı önermem gövdenin saksıda dik durması içindir. Bu gövde üzerinden yeni filizler yeni sürüp dallanmalar olacaktır. Çalımsı form istiyorsanız böyle yapın derim.
Dibe yakın budama yaparsanız dipten kuvvetli yeni sürgünler yapacaktır. Bu durumda melisanız çalımsı formda değil genç form'da olacaktır. Tercih sizin. kesilen yerleri aşı macunu **** ardıç katranı sürerseniz daha sağlıklı olur.

monser
24-02-2009, 13:43
Sn. Monser,
Şubat ayı budama için uygundur. İstanbul biraz daha serin olduğundan tohumları için biraz daha (mart başı) bekleyebilirsiniz.
40-50 cm'den budamanızı önermem gövdenin saksıda dik durması içindir. Bu gövde üzerinden yeni filizler yeni sürüp dallanmalar olacaktır. Çalımsı form istiyorsanız böyle yapın derim.
Dibe yakın budama yaparsanız dipten kuvvetli yeni sürgünler yapacaktır. Bu durumda melisanız çalımsı formda değil genç form'da olacaktır. Tercih sizin. kesilen yerleri aşı macunu **** ardıç katranı sürerseniz daha sağlıklı olur.

Teşekkürler zeytinci değerli bilgileriniz için;
ben genç olsun derim o zaman dibe yakın keseyim,ama dediğim gibi tohumlar ne olacak orayı anlamadım.Ayrıca burası istanbul değil balıkesir/Erdek dahada ılıman.şimdi bulunduğu il kısmınıda değiştiriyorum yanlış kalmış.sağlıcakla

Zeytinci
24-02-2009, 15:02
Sn Monser,

Tohumlar maalesef ayni zamanda olgunlaşmıyor. Budamayı şimdi yaparsan çelikle üretirsin. Tohumları bekleyeceksen 2 hafta kadar bekle. Erdek biraz daha serin İzmir'e göre.

monser
24-02-2009, 16:25
Sn Monser,

Tohumlar maalesef ayni zamanda olgunlaşmıyor. Budamayı şimdi yaparsan çelikle üretirsin. Tohumları bekleyeceksen 2 hafta kadar bekle. Erdek biraz daha serin İzmir'e göre.

Sayın zeytin,
Kusura bakmayın çok soru soruyorum bu konudaki cahilliğime verin,benim derdim üretmek değil çünkü o kadar yoğun bir koku veriyorki bir tanesi yeter,benim derdim ziyan olmasın isteyenler vardı burada onlara gönderirdim, bütün derdim bu teşekkürler.

Zeytinci
24-02-2009, 16:51
Sayın zeytin,
Kusura bakmayın çok soru soruyorum bu konudaki cahilliğime verin,benim derdim üretmek değil çünkü o kadar yoğun bir koku veriyorki bir tanesi yeter,benim derdim ziyan olmasın isteyenler vardı burada onlara gönderirdim, bütün derdim bu teşekkürler.

Sn Monser,

Benim çalıda binlerce tohum kapsülü var. Olgunlaşma zamanı belirli bir periyoda yayıldığı için hepsini aynı anda toplayamıyorsun. Bazıları beyazlaşıyor bazıları yeşil bazıları ise dalında kapsül kısımları yırtılıyor.

Kapsülün içinde tohum olduğunu öğreninceye kadar yüzlerce kapsülü ben ve çevremdeki arkadaşlar ektik bu güne kadar birşey çıkmadı. Bu günden itibaren kapsüllerin içindeki tohumları ekeceğiz.

Paylaşımı çeliklede yapabiliriz. Bu çiçeğin kokusu nergis'den de yoğun ve birçok ünlü marka parfümlerde (mesala Opium) bu kullanılıyor. Kimbilir belki bu site sayesinde Türkiye'de bu çiçek çoğalır ve parfümü üretilir.

Bu çiçeğe kolonya çiçeği denilmesi beni güldürüyor.:D Kolonya (limon kolonyası)Köln şehrinin simgesi. Rum bir müşterimiz var Yunanistan'a babasına limon kolonyası hediye götürüyor, orada yokmuş.

Bilgi ne kadar önemli ve öğrenmek emek istiyor.

Bilal
25-02-2009, 14:38
Tekrar Merhaba,

Bu bitki (parfüm çalısı) istanbul'da fidancılarda bulunur mu?
Teşekkürler

Müşerref
26-02-2009, 21:51
Ben saksıda Melissa çiçeği arıyorum ama malesef hiç bir yerde bulamadım. Tohumunu alayım diyorum ama tohumu nasıl eklenir neler yapmak lazım. Bilgisi olan varsa çok sevinirim. Teşekkürler

kaktüs
27-02-2009, 12:59
İstanbul'un iklimine (dış ortam olarak) pek uygun olmadığı için midir nedir İstanbul'daki fidanlıklarda hiç rastlamadım. Geçtiğimiz senelerde Alanya'dan bir tane getirmiştim şu anda kapalı balkonumda gayet sorunsuz yaşamını sürdürmekte. Yaz akşamları inanılmaz güzel kokusu ile balkonu şenlendiriyor.

malina
28-02-2009, 09:50
Şu anda üzerinde rengi beyaza kaçmış tohumları var. Belki birkaç çelik de alıp üretmek isteyenlere tohum veya çelik olarak yollayabilirim

Tohum, çelik dağıtımları için forumun uygun bölümünü kullanmanız gerekiyor. Lütfen orada bir başlık açın, buradaki yazınızı silebilirsiniz...

Ücretsiz Tohum, Çelik ve Fidan Paylaşımı (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128)

çuha
28-02-2009, 14:35
melisanı toprağı nasıl özelliklerde olmalı bilgisi olan arkadaşlar yazarmısınız

monser
28-02-2009, 15:56
melisanı toprağı nasıl özelliklerde olmalı bilgisi olan arkadaşlar yazarmısınız

Bizimkisi şu satılan bildiğimiz çiçek toprağından.

çuha
28-02-2009, 16:09
suya köklenmesi için bıraktığım melisanın saplalarında hafif yomurcuklanma oldu sanrım köklenicek ne zaman toprağa almalıyım

Müşerref
28-02-2009, 21:41
Merhaba Çuha, bende melisa kökü veya tohumu arıyorum. Nerden bulabilirim? YArdımcı olabilir misin lütfen. Teşekkürler

çuha
28-02-2009, 21:47
bana hatayda oturan bir arkadaşım saksıya kestiği bir dalını direk toprağa daldırıp vermişti ve tuttu bendeki melisa tohum yapmıyor ama çiçek yaptı akşamları çok güzel kokuyor sitede istanbulda olan arkadaşlardan çelik alabilirsin ben göndermek isterim tutarlarsa ama yol çok uzun yıpranır sanırım

dican
01-03-2009, 20:29
Merhaba arkadaşlar,

Ben de geçen sene melisa diye tutturmuş bütün İstanbula sormuştum bu mevsimde. Meğer yazı beklemek gerekiyormuş. Haziran ayında Eminönünde bulunan çiçek ve hayvan pazarında bulduk. Boyu 1 m den uzun 3 dalı vardı ve 20 TL fiyatlı idi. Uzun zaman beklemek istemeyen acemi biri olarak hemen almıştım. Bu sene de satılır sanıyorum. Yeşil günler dilerim hepinize...

Bilal
01-03-2009, 20:33
Bugün Eminönü çiçek pazarından melisa (parfüm çalısı) bulabildim. Yaklaşık 70 cm boyunda, epey yapraklı. Acaba İstanbul şartlarında balkon soğuk mu gelir, şoka girer mi?
Teşekkürler

Bilal
01-03-2009, 20:36
Sn Dican,

Acaba geçen sene aldığınız melisayı dışarıda saksıda mı tutuyorsunuz? Şu anda yapraklı mı? Sağlıklı mı? İstanbulda iklim şartlarıyla ilgili bir sorun yaşadınız mı?

dican
01-03-2009, 20:44
Bilal bey
İstanbulda deniz kenarına yakın bir yerde oturuyorum. Çok rüzgar almayan bir köşede duruyor melisam. Görünüşe göre bir sıkıntısı yok. Hatta bakabildiğim en iyi çiçek kendisi. Ben ki gül bile yetiştiremiyorum melisam dertsiz büyüyor. Şu an yapraklarının bazıları sararıp düşüyor. Ama genelde yeşil yapraklı. Yeni yaprak da çıktığını gözlemliyorum. Şu an herhangi bir uygulama da yapmıyorum. Doğaya bıraktım herşeyi. Tohumlarını da geçen hafta topladım. Çok değil 4-5 adet ama olsun. Acemi olunca 1 tanesine bile hayretle bakıyorum. Zannederimki onu rüzgardan ve dondan korursanız bir sıkıntınız olmaz. Kolay gelsin

limon
02-03-2009, 04:06
Sn.BilalBudan, bence Melisanızı soğuklar geçtikten sonra dışarıya alın. İstanbul'da semtlerin iklimleri farklı oluyor, deniz seviyesinde güneye bakan bir cepheyle, daha yüksek kuzeye bakan bir yerin arasında ciddi iklim farkları oluyor. Ayrıca saksıdaki bir bitkinin soğuğa dayanıklılığı, yere dikili olan ile aynı olmuyor, saksıdaki bitkiler soğuğa ve dona karşı (yazın güneşe) daha hassas oluyorlar. Ben olsam Nisan sonuna kadar dışarıya çıkarmazdım.

Bilal
02-03-2009, 13:59
Çok teşekkürler Sn.Limon.

monser
02-03-2009, 14:19
Merhaba Çuha, bende melisa kökü veya tohumu arıyorum. Nerden bulabilirim? YArdımcı olabilir misin lütfen. Teşekkürler

Sayın müşerref,
Ben melisamı bir kaç gün içinde budayacağım üzerinde tohumlar var isterseniz gönderebilirim.

berduray
02-03-2009, 16:43
Ben tohum denemek isterim...

monser
04-03-2009, 13:39
Sayın Zeytinci,
Resimde görüldüğü gibi kestim melisa yı kestiğim yerlerede toprak yoğurup yapıştırdım.Tohumlarda görüldüğü üzere bunlar kuruyacak herhalde.Değerli bilgilerinizden eklemek istediğiniz bir şey varmıdır?teşekkürler,saygılar.

Zeytinci
04-03-2009, 14:54
Çalı formunu tercih etmişsiniz bence de iyi olmuş. Dipten gelen iştahlı filizler büyüyecek ve çiçek yapacak. Suyunu gübresini ihmal etmeyin. Yüksek kestiğiniz ana gövde de filiz verebilir. Vermez ise onu dipten kesersiniz **** aşağıdan gelen filizleri bağlamada kullanırsınız. Korkulacak bir şey yok gayet sağlıklı görülüyor.

Beyazlaşan tohum zarflarının (kapsüller) içerisinde siyahlaşmış tohumcuklar var. Ben o zarfları keserek çıkardığım tohumları torfa ektim, şimdi çimlenmelerini bekliyorum (ilk tecrübem). Daha önce kapsülleri ekmiştim olmamışdı.

Budadığınız dalları çelikleme yaptınız herhalde.

Gelişmeleri fotoğraflarsınız.Kolay gelsin.

monser
04-03-2009, 15:54
Çalı formunu tercih etmişsiniz bence de iyi olmuş. Dipten gelen iştahlı filizler büyüyecek ve çiçek yapacak. Suyunu gübresini ihmal etmeyin. Yüksek kestiğiniz ana gövde de filiz verebilir. Vermez ise onu dipten kesersiniz **** aşağıdan gelen filizleri bağlamada kullanırsınız. Korkulacak bir şey yok gayet sağlıklı görülüyor.

Beyazlaşan tohum zarflarının (kapsüller) içerisinde siyahlaşmış tohumcuklar var. Ben o zarfları keserek çıkardığım tohumları torfa ektim, şimdi çimlenmelerini bekliyorum (ilk tecrübem). Daha önce kapsülleri ekmiştim olmamışdı.

Budadığınız dalları çelikleme yaptınız herhalde.

Gelişmeleri fotoğraflarsınız.Kolay gelsin.

Sayın Zeytinci,
Zaman ayırıp bilgilendirdiğiniz için öncelikle teşekkürler,
siz "Budadığınız dalları çelikleme yaptınız herhalde. " dediğiniz an fırlayıp bahçeye baktım dalları atmışlarmı diye çünkü bende az kalsın atacaktım,neyse atmamışlar ama çelik nedir? nasıl yapılır bilmiyorum,ama şimdi arayıp bulup öğrenmeye çalışacağım.Ayrıca "torf" unda ne olduğunu bilmiyorum (dediğim gibi kör cahilim bu konularda" şimdi onada bakacağım.
Bir şeyler başarırsam hiç olmassa birileri faydalanır kolay yetişmiyor siz daha iyi biliyorsunuz.saygılar sevgiler.

Zeytinci
05-03-2009, 19:06
Sn. Monser,

Birine kırk kez deli dersen kırkbirincide kendini deli zannedermiş. Ben de kendimi Melisa uzmanı zannedeceğim yakında. Bu başlıkta uzmanların mesajları artık görülmediğinden biz acemiler kendi aramızda birşeyler paslaşıyoruz. Yanlışlar olabilir. Senin Melisa artık garantide. Allah korusun başına birşey gelirse İzmirden birşeyler göndermek boynumuzun borcu olacak.

Benim Melisayı bu hafta sonu ziyaret edeceğim. Geçen hafta sonu gidemedim. Tohumlarını dökmediyse epeyce tohum çıkar ilgili başlıkta ücretsiz dağıtırız. Budamayı da yapacağım ve IBA tozu ile çelikleme yapacağım.

Torf vs. için ilgili başlıklara bakınız.

monser
05-03-2009, 22:32
Sayın Zeytinci,

Zannedin o zaman çünkü bu topikte anladığım kadarı ile en uzman sizsiniz.Aksi taktirde topiği takib eder aralara girerdi.Ben anlamam siz sonuçta ordan burdan bir çok şeyde bilgi sahibisiniz ben size soracağım :).(hatta yakında tuzladığım zeytinlerin 3 ay geçmesine rağmen niye buruşupta tatlanmadığı gibi ama nerden soracam bilemiyorum :) )
Ayrıca bir şey göndermeniz gerekmez esas benim size göndermem lazım.
Ben kestiğim dalları direk çiçek toprağına soktum çünkü diğer iba tozu falan beni şimdilik aşar tohumlarıda kurusun içini çıkartıp yine aynı toprağa gömeceğim.Gelişmeleride an ve an bildireceğim,saygılar.

berduray
05-03-2009, 22:45
Bakın aynı dertler bende de var, hem zeytinlerim tatlanmadı hala zehir, hem de melisam yok:(

Toprak yoğurup neden yapıştırdınız anlamadım? Hava alıp çürümesin diye mi?

Burada torf (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27&order=desc&page=3) başlığı var.

Sayfanın sonuna doğru.

monser
06-03-2009, 12:07
Bakın aynı dertler bende de var, hem zeytinlerim tatlanmadı hala zehir, hem de melisam yok:(

Toprak yoğurup neden yapıştırdınız anlamadım? Hava alıp çürümesin diye mi?

Burada torf (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27&order=desc&page=3) başlığı var.

Sayfanın sonuna doğru.

Sayın Berduray,

Toprak yapıştırmamı bir yakınım söyledi,herhalde hastalık kapmasın diye...
Zeytin işine burada hiç girmiyorum topiğin selameti açısından..
Ben kestiğim dalları ektimki belki kazara köklenir isteyen birilerine veririm diye,**** tohumlar yeşerir.İnşallah olurda isterseniz bende size gönderirim (gerçi fidan kargoyla nasıl gider onuda bilmiyorum) Bu arada torf anladığım kadarıyla dışarıdan alınacak bir toprak gübre karışımı bir şey.Gerçi bende kışın yediğimiz sebze,meyve hatta kuruyemiş kabuklarını,odun talaş parçacıklarını taprağa karıştırıyorum,herhalde iyi ediyorumdur.saygılar.

Orhan Özbilgiç
09-03-2009, 15:32
Bugün Eminönü'nden iki tane bende aldım.
Birinin gövdesi kurşun kalem kalınlığında ve 1 metre boylarında. Ancak; sanırım yolculuğu sırasında soğuk etkilemiş. Zira yaprakları yeşilken kurumuş. Yani, bir bakıma şoklanmış. Gövde ve dip sürgünleri son derece sağlıklı. O nu 10 liraya aldım.
Arka da, bahçe tarafında daha ince gövdeli, 60 cm kadar boyunda ama yaprakları da canlı olanlarından da bir tane aldım. O da 5 lira.
Her ikisi de tüplü.
Bunlar benim hayatımda ilk kez gördüğüm çiçekler. Sizlerin paylaşımlarınızı buradan okuyarak büyüteceğiz inşallah.
İyi ki varsınız.

Zeytinci
10-03-2009, 22:19
Sayın Zeytinci,
Resimde görüldüğü gibi kestim melisa yı kestiğim yerlerede toprak yoğurup yapıştırdım..

Sn. Monser,
Budamanı yorumlamada acele ettim. Şimdi bakıyorum da biraz cömert davrandığını düşündüm. Senin Melisadan 5 adet daha çelik çıkar. Şöyleki;
1- Tepedeki çamurladığın göz hariç iki göz aşağıdan budarsan 1 çelik alırsın.
2- Dipteki sağ ve sol dalları çamur ucu hariç 2 göz altından kesebilirsin. İki çelik de ordan alırsın.
3- Ortadaki yan dalları ana dala yakın kesersen iki adet çelik de onlar yapar.

Yukarıdakileri yapmayayım dersen en alttaki iki adet sağlı sollu yan dalları kesip çıkarmanı öneririm. Çünkü o dalların dibinden kuvvetli filizler geliyor. Uçlardaki gözler önemini kaybedecek.

Selam ve saygılar.

Zeytinci
10-03-2009, 22:31
Arkadaşlar 10 gün önce ektiğim tohumların iki adedinin kendini gösterdiğini tespit ettim. İnşallah başarılı olur.

Bu arada geçen hafta sonu epey tohum topladım ve Melisamı budadım.

Yarın akşam ilgili başlıkta kargosu alıcıya ait ücretsiz tohum dağıtımı başlığı açacağım. Bu başlığı okuyanlar 24 saat torpilli olsun istedim.

Bazı tohumların zarfları bekletildikleri süre içinde yeşilden beyaza dönüşüyor ve içindeki tohumları olgunlaşarak esmerleşiyor.

monser
11-03-2009, 15:48
Sn. Monser,
Budamanı yorumlamada acele ettim. Şimdi bakıyorum da biraz cömert davrandığını düşündüm. Senin Melisadan 5 adet daha çelik çıkar. Şöyleki;
1- Tepedeki çamurladığın göz hariç iki göz aşağıdan budarsan 1 çelik alırsın.
2- Dipteki sağ ve sol dalları çamur ucu hariç 2 göz altından kesebilirsin. İki çelik de ordan alırsın.
3- Ortadaki yan dalları ana dala yakın kesersen iki adet çelik de onlar yapar.

Yukarıdakileri yapmayayım dersen en alttaki iki adet sağlı sollu yan dalları kesip çıkarmanı öneririm. Çünkü o dalların dibinden kuvvetli filizler geliyor. Uçlardaki gözler önemini kaybedecek.

Selam ve saygılar.

Selamlar,

O zaman daha teknik gidelim anlama açısından,resimde numaralandırdım dalları
birde üstten kesme çizgisi ekledim.Şu numaralı dalı kes... diye söylerseniz daha iyi anlarım yanlış bir şey yapmayayım,iki cılız dal vardı onlarıda kestim.
Gerçi benim derdim artık çelik değil,sağlıklı büyümesi.....çelik zaten 10 tane falan ektim saksıya tabi olurmu öyle bilmem.Tohumlarda kurudu bende isteyenlere gönderebilirim,siz o şekilde kapsül içindemi göndereceksiniz ayrıca bir kişeye 1 kapsül yeterlimi?.teşekkürler sağlıkla kalın.

Zeytinci
11-03-2009, 16:27
1 ve 2 nolu dalları gövdeye yakın olan yeni sürmüş filizlerin 10mm. uzağından (çamurladığın tarafından) 45 derece kes. Ana gövde tarafında taze sürgünler kalacağı için mahsuru yok. Kısa kesimlerde sürgün teşvik edilir.
Mevcut haliyle bırakırsan dal uçlarına bitki boşuna çalışır. **** uçtaki gözü iyi besler. Senin zaten dibe yakın yeni sürgünlerin var. Kesim işini gül budamada tarif edildiği gibi yapın. Budama makası, 45 derece ve eğim sürgüne doğru değil ve sürgünden uzaklaşacak şekilde

3,4 ve 5 nolu yan dalların gövde taraflarında 1 göz bırak ve çamurladığın tarafında ve 10 mm mesafeden kes.

6 nolu tepeyi siyah çizgiden kes.

Çelikler 5 yeni Melisa demektir. Torfa **** torf/ perlit karışımına dikin.

Elimde 400 kadar tohum var. Herbir arkadaşa 20 şer kapsül (zarf) göndermek istiyorum. Herbir kapsülde en az 1 adet ençok 4 adet tohum oluyor.

Zeytinci
11-03-2009, 16:36
Bugün Eminönü'nden iki tane bende aldım.
Birinin gövdesi kurşun kalem kalınlığında ve 1 metre boylarında. Ancak; sanırım yolculuğu sırasında soğuk etkilemiş. Zira yaprakları yeşilken kurumuş. Yani, bir bakıma şoklanmış. Gövde ve dip sürgünleri son derece sağlıklı. O nu 10 liraya aldım.
Arka da, bahçe tarafında daha ince gövdeli, 60 cm kadar boyunda ama yaprakları da canlı olanlarından da bir tane aldım. O da 5 lira.
Her ikisi de tüplü.

Sn Orijin,

Budama yaparak hırpalanmış dalcıklarından çelikle çoğaltabilirsin. Budadığın Melissan gençleşmiş olur. Şimdi budama ve saksı değiştirme zamanı.
Fotoğraflarını koyarsan arkadaşlar yardımcı olur.

Orhan Özbilgiç
11-03-2009, 18:41
Sn Orijin,

Budama yaparak hırpalanmış dalcıklarından çelikle çoğaltabilirsin. Budadığın Melissan gençleşmiş olur. Şimdi budama ve saksı değiştirme zamanı.
Fotoğraflarını koyarsan arkadaşlar yardımcı olur.

Sağolasın Zeytinci dostum;
Ben bunları Çarşamba' daki bahçeme dikmek için aldım. Hafta sonu götüreceğim. Hatta onlarla birlikte, inci çalısı, kelebek çalısı, ağaç minesi, alacalı zakkum da götürüyorum.
Önerinizi dikkate alıp, orada dikerken budayıp çelikleyeceğim.
Fotoğrafa gelince; makinam yok. Telefonumun çektiği resimler de pek kaliteli olmuyor. Şimdi Sayın Monşer'e yönelttiğiniz öneriler de benim içinde daha bir önem arzediyor.
Bu yaz inşallah bir fotoğraf makinası alıp, bir yıl önce oluşturmaya başladığım bahçemi resmedeceğim. Şimdiye kadar ağaç ve çiçeklere para harcamaktan makinaya para ayıramadım.;)
Tekrar teşekkürler.

nariçi
11-03-2009, 19:03
Melisa da hiç yaprak kalmadı, bakalım yeniden filizlenecek mi? Avakado daha dayanıklıymış, aynı yerde olmalarına rağmen, o sapasağlam duruyor.

Zeytinci
12-03-2009, 08:10
Baharı bekliyordur sn.Nariçi, hepimizin beklediği gibi. Hiç ölmüşünü görmedim, Allah göstermesin:)

monser
12-03-2009, 16:36
1 ve 2 nolu dalları gövdeye yakın olan yeni sürmüş filizlerin 10mm. uzağından (çamurladığın tarafından) 45 derece kes. Ana gövde tarafında taze sürgünler kalacağı için mahsuru yok. Kısa kesimlerde sürgün teşvik edilir.
Mevcut haliyle bırakırsan dal uçlarına bitki boşuna çalışır. **** uçtaki gözü iyi besler. Senin zaten dibe yakın yeni sürgünlerin var. Kesim işini gül budamada tarif edildiği gibi yapın. Budama makası, 45 derece ve eğim sürgüne doğru değil ve sürgünden uzaklaşacak şekilde

3,4 ve 5 nolu yan dalların gövde taraflarında 1 göz bırak ve çamurladığın tarafında ve 10 mm mesafeden kes.

6 nolu tepeyi siyah çizgiden kes.

Çelikler 5 yeni Melisa demektir. Torfa **** torf/ perlit karışımına dikin.

Elimde 400 kadar tohum var. Herbir arkadaşa 20 şer kapsül (zarf) göndermek istiyorum. Herbir kapsülde en az 1 adet ençok 4 adet tohum oluyor.

Sayın Zeytinci,
Tekrar tekrar teşekkürler değerli bilgi ve önerileriniz için.Yanlız salaklığıma verin tek bir şey daha soracağım " Budama makası, 45 derece ve eğim sürgüne doğru değil ve sürgünden uzaklaşacak şekilde" şeklindeki söyleminizi
ben aşağıdaki şekilde belirttiğim gibi anladım doğrumudur? çünkü tersi kesimde eğim aşağıdanda olsa yine sürgüne doğru olacağı için :) birde trt3 te rastgelmiştim bu kesim artık oradan bir şey çıkmaması için yanlışmıyım? oda nasıl oluyorsa kafam el vermiyor :) yani bir kesim şeklinin bu kadar önemi olması.sağlıkla kalın.

Zeytinci
12-03-2009, 17:03
Sn. Monser,
Ekteki çizim gibi kesin. Ucunu kapatın.

monser
13-03-2009, 14:56
Son şekli verdim Sayın Zeytinci,
çeliklerde arkadaki saksılara öylecene soktum toprağa artık bahtımıza,yardımlarınız ve önerileriniz için tekrardan teşekkürler,sağlıkla kalın.

Zeytinci
16-03-2009, 10:27
Monser,

Budama uygundur.

Çeliklerin boylarını kısaltman iyi olur. Çelik miktarın artar. Çeliklerin üzerinde gövdesi haricinde ince dal bırakma. Toprağının üzerinde 1 göz olsun yeterli. Toprak nemli olsun, kurumasın.
Benim çelikler fotoğraftaki gibi.

monser
16-03-2009, 11:48
Sayın zeytinci,
Dediklerinizi herzamanki gibi uygulayacağım.Bu arada resimler çok ufak anlaşılmıyor ama bu kadar saksıyı melisa için mi ayırdının? bu arada benim tohumlar gümbürtüye gitti artık sadece çelikler kaldı, yağmurlu havada unutmuşuz yağmur oraya buraya saçmış.sağlıkla kalın.

Zeytinci
16-03-2009, 12:20
Monser,

Çözünürlüğü küçük tutmuşum farkettim ve fotoğrafları koymakta tereddüt ettim. Tekrar çekerim. Bu arada onlar su bardağı büyüklüğünde hurda kağıtdan imal edilmiş özel fide/tohum kapları.

Tohumları dağıtıyorum. Yeni Melissa sever arkadaşlar bu başlığı şenlendirecekler. Hocalığa hazırlanın derim.:)

monser
16-03-2009, 14:15
Zeytinci,
Siz varken bana ne düşer söylemek istemem :) ama elimden gelen yardımıda yaparım, çünkü bir şey yapıyorsam çok incik incik ederim gözlemlerimde iyidir her şeyide fotoğraflar arşivlerim bu yüzden benimde katkılarım olur herhalde hadi hayırlısı tohumunuza kuvvet.

Zeytinci
19-03-2009, 21:23
Sn Oyaman arkadaşım,

Tohum kapsülleri önce yeşil oluyor. Yeşil iken biraz beklemek gerekiyor içindeki tohumların kararması için. Daha sonra beyaza dönüyor. Beyazlaştığı zaman içindeki tohumcukların rengi siyahlaşıyor. Kapsüller tamamen siyahlaştığında içindeki tohum iyice kararmış oluyor.

Ben önceki mesajdaki resimde çimlenen tohumları, kapsüllerin rengi beyazlaştığında nazikçe kesip çıkararak ekmiştim.

Tohum bahsinde sorduğun sorunuzu cevapladığımı umuyorum.
Selamlar.

mandalina
23-03-2009, 14:26
Sn Oyaman arkadaşım,

Tohum kapsülleri önce yeşil oluyor. Yeşil iken biraz beklemek gerekiyor içindeki tohumların kararması için. Daha sonra beyaza dönüyor. Beyazlaştığı zaman içindeki tohumcukların rengi siyahlaşıyor. Kapsüller tamamen siyahlaştığında içindeki tohum iyice kararmış oluyor.

Ben önceki mesajdaki resimde çimlenen tohumları, kapsüllerin rengi beyazlaştığında nazikçe kesip çıkararak ekmiştim.

Tohum bahsinde sorduğun sorunuzu cevapladığımı umuyorum.
Selamlar.

Sn zeytinci tohumlarım bügün geldi, çok teşekkürler.Şİmdi ben bunları nasıl,ne zaman ve ne tür bir toprağa dikmeliyim...

Nurcan Özgür
23-03-2009, 15:06
sevgili zeytinci bugün tohumlarım geldi. Artık buradan okuyup takip ederek yetiştirmeye çalışıcam.

Tüm emeklerinize teşekür ederim hakınızı helal edin lütfen.

Zeytinci
23-03-2009, 16:14
Sn zeytinci tohumlarım bügün geldi, çok teşekkürler.Şİmdi ben bunları nasıl,ne zaman ve ne tür bir toprağa dikmeliyim...

Sn Mandalina,
Sn. zfkg,

Melissa, en sevdiğim kokululardan biridir. Çiçeği çok gösterişli olmasa da akıllı çiçeklerin başında gelir. Gündüz kendini tutar akşam olunca saldığı parfümü ile aklınızı başınızdan alır.

Karınca kararınca bu güzelin yaygınlaşması için yardımlarım oldu ve olacak. Bu da bizim paylaşım mutluluğumuz.

Saksı toprağını (torf) saksıya koyun. Sulayın. Üzerine kapsüllerinin içinden nazikçe çıkardığınız (çakı, tırnak yardımı ile) tohumları saksı üzerine ekin.

Tohumları kapatacak kadar daha torf koyun ve üzerini naylon/stretch film kapatın. Toprağını fıs fıs ile nemli tutun. Arada havalandırın. 2 ila 3 hafta içinde çimleneceklerdir.

mandalina
23-03-2009, 17:02
Çok teşekkür ederim Sn zeytinci yardımlarınız ve tohumlarınız için.Burada o kadar çok bahseldiliyor ki kokularından sabırsızlanıyorum kokularını hissetmek için.Umarım başarabilirim...

Zeytinci
23-03-2009, 18:55
Umarım başarabilirim...

Sn. Mandalina,

Toprağını nemli tutun. Odada sıcak ve ışıklı bir yerde olsun. Mutlaka size gülümseyecektir. 2,3 hafta sabır gerekiyor.

Zeytinci
24-03-2009, 10:02
Plastik bardaklarda büyüyorlar.

monser
24-03-2009, 12:18
Yanlız ne yazıkki bu bitki eylül ile birlikte koku vermeye başlıyor ve zannedersen ekim sonuna kadar sürüyordu.Niye bu kadar az sürer bir nedeni vardır elbet belki hep koksa bir kıymeti kalmayacaktı..

Zeytinci
24-03-2009, 17:13
Yanlız ne yazıkki bu bitki eylül ile birlikte koku vermeye başlıyor ve zannedersen ekim sonuna kadar sürüyordu.Niye bu kadar az sürer bir nedeni vardır elbet belki hep koksa bir kıymeti kalmayacaktı..

Sevgili Monser.
Akıllı çiçek. Bütün gün koksa burnumuz alışacak. Parfümünün yerli adı ''Karakedi'' diye bir yerde okumuştum.

Kökü kuvvetlendikçe çiçeklenme süreci uzuyor sanırım. İzmirde ağustos ve kasım arası. Diğer bölgelerde ne zaman göreceğiz.

some_at
25-03-2009, 10:03

Bu doğrumu ya. Baya acele ediyorum o zaman ben Haziran gibi kokmaya başlar diye düşünüyordum.

monser
25-03-2009, 12:01
Bu doğrumu ya. Baya acele ediyorum o zaman ben Haziran gibi kokmaya başlar diye düşünüyordum.

Bizimkisi öyle hiç yoktan,ama diğerleride öyle büyük olasılıkla.Dediğim gibi bizde eylülü biraz geçe başladı,tabi birde garip bir yaratık yanlızca geceleri kokuyor :)
öyle bir yanıda var yani.

kaktüs
25-03-2009, 12:37
Koku nem yoğunluğu ve sıcaklıkla ilgili sanıyorum... Daha sıcak yerlerde daha yoğun koku hissedilebiliyor.

S-L-İ-H-A
26-03-2009, 17:29
Merhaba Arkadaşlar;
Bende aranıza sayın Zeytinci sayesinde katıldım.Melissa tohumlarını toprakla bu gün buluşturdum.Çıkmalarını sabırsızlıkla bekliyorum.Bütün önerilerinizi dikkatle dinleyeceğim..Balkonda yetiştirmeye çalışacağım.Benim gördüğüm melissalar sarı renkte ,minik minik çiçekleri olan vede misler gibi kokan bir türdü.Ağustos gecelerinde hoş kokular yaydığını Biliyorum.****** Altınoluk tarafında.Buralarda bu güzel kokuyu duyabilirmiyiz bilmiyorum.Denemeye değer diye düşünüyorum.Hele birde tohumdan yetiştirmek ayrı bir güzellik olsa gerek.Yasemin çiçeklerini bu formda konuşabiliyor muyuz?
Saygılar...

Zeytinci
26-03-2009, 22:21
Sn.S-L-İ-H-A,

Sayenizde biz de Kayseride yetiştiğini göreceğiz. Tohumlar hiç fire vermeden filizleniyor, merak etmeyiniz.

Yasemin kendi başlığı altında var.

Selamlar, saygılar.

dilhana
29-03-2009, 16:50
Sn.Zeytinci..Ben hala sabırla bekliyorum....Söylemiştiniz şehir içi zor oluyor diye...sabır gerekli diye...Ben de sabır çok. Sabreden derviş...önümüzdeki hafta muradına ereRmiş....inşallah..:) Ben de buraya yazacağım..tohumlarım geldi....Çimlendi.....Çiçek açtı...işte fotoğrafları...Misler gibi kokuyor....diye.

Zeytinci
29-03-2009, 21:10
Merhaba Dilhana,

Elinizden uçanla kaçan kurtulur gibi görünüyor.:)
Parmağınız da yeşildir mutlaka...
Tohumlara kavuşacaksınız... Biz de gelişmeleri izleriz, merakla.;)

çuha
29-03-2009, 21:58
Arkadaşlar budadığım kolonya çiçeği daha yeşermedi burda bu mevsimde dışarısı bahar gibi olurdu bu yıl ne olduysa kuru bir soğuk oldu çiçek nerdeyse gün yüzü görmedi ne yapmalıyım.

dilhana
30-03-2009, 14:50
Merhaba Zeytinci,
Beklemede olduğum bilinsin istedim :)
'Parmağın yeşil olması' ne demek ? Benim bilmediğim bir deyim herhalde...(?)

Söz! Tüm gelişmelerden haberdar edileceksiniz..
( Günlük mü tutsam acaba :confused: )

Zeytinci
30-03-2009, 17:29
Merhaba Zeytinci,
Beklemede olduğum bilinsin istedim :)
'Parmağın yeşil olması' ne demek ? Benim bilmediğim bir deyim herhalde...(?)

Söz! Tüm gelişmelerden haberdar edileceksiniz..
( Günlük mü tutsam acaba :confused: )

Bazen tohum ekersiniz çıkmaz, dikersiniz kurur ya. Parmağı yeşil her ektiğini ve diktiğini tutturan demektir. Ben de bunu bu sitede kullanan bir hocadan öğrendim. Hep birşeyler öğreniyoruz.:)

some_at
01-04-2009, 11:13
Kütahya'da herzamanki gibi deli deli fidecileri gezerken melissa ile karşılaştım. Görürgörmez acaba melissa olabilirmi dedim. Hemen adını sordum. Adam ben izmir'den geliyorum Kütahya'da çok taliplisi var bu çiçeğin diye duyunca çok şaşırdım. Artık yürürken evlerin penceresine bakma alışkanlığı yapmam gerektiğini düşünüyorum:D
http://img25.imageshack.us/img25/5051/img2593b.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=img2593b.jpg)

Zeytinci
01-04-2009, 12:35
Sn.Some at,

Kıskanılacak güzellikte. Belli ki içeride büyümüş. Sera, oda **** rüzgara kapalı alan. Yaprakları çok güzel nazar değmesin.;) Acaba fazla azotlu gübre ile beslenmiş olabilir mi? Azot vejetatif (sürgün) büyümeyi tetikleyip çiçek oluşumunu olumsuz etkiler mi?;)

Saksı dibi görünmüyor. Saksıda 3-4 tohumdan yetiştirilmiş olabilir mi? Yoksa dipten budanmış ve bir kökten birkaç sürgün mü yapmış? Bir fotoğraf daha eklerseniz meraklılarına iyi örnek göstermiş olursunuz.

some_at
01-04-2009, 12:58
İlginiz için çok teşekkürler.
Saksı dibinide en yakın zamanda fotoğraflıyacağım. (dipten budanmış ve bir kökten birkaç sürgün mü yapmış) bende öyle tahmin ediyorum. Çünkü ana gövde üzerinden filizlenmiş şekilde aldım.

Zeytinci
01-04-2009, 14:53
Sn. Some at,

Büyük ihtimalle dibe yakın budanmış ve budayan da çelik yapmıştır. Dip fotoğrafını bekliyoruz.

Tohumdan üretecek arkadaşlar da bir saksıya 3 **** 4 tohum ekerlerse sanırım saksıda dolgun görünüm olur. Tek gövdeli pek gösterişli olmuyor.

Sn. Monser,

Some at'in fotoğrafına bakınız. Sizin budadığınız da muhtemelen böyle güzel olacak. Zira Yasemininize (galiba ful yasemininiz) gösterdiğiniz cömert bakımı ona da göstereceğinize eminim.

mandalina
02-04-2009, 09:07
Bazen tohum ekersiniz çıkmaz, dikersiniz kurur ya. Parmağı yeşil her ektiğini ve diktiğini tutturan demektir. Ben de bunu bu sitede kullanan bir hocadan öğrendim. Hep birşeyler öğreniyoruz.:)

O zaman benim parmağımda yeşil.:D Annem çocukken hep bana diktirirdi çiçek olsun tohum olsun.Şimdiye kadar sadece 1 kez tohumdan ektiğim hüsnü yusuflar çıkmamıştı.O da sanırım mevsimi olmadığı için di.

monser
02-04-2009, 12:03
Sn. Some at,

Büyük ihtimalle dibe yakın budanmış ve budayan da çelik yapmıştır. Dip fotoğrafını bekliyoruz.

Tohumdan üretecek arkadaşlar da bir saksıya 3 **** 4 tohum ekerlerse sanırım saksıda dolgun görünüm olur. Tek gövdeli pek gösterişli olmuyor.

Sn. Monser,

Some at'in fotoğrafına bakınız. Sizin budadığınız da muhtemelen böyle güzel olacak. Zira Yasemininize (galiba ful yasemininiz) gösterdiğiniz cömert bakımı ona da göstereceğinize eminim.

Sn Zeytinci tam bu satılarınızı okumaya başlamıştım aklımdan "bizimkide böyle güzelmi büyüyecek" derken beynimden söküp yazıya dökmüş oldunuz, bu kadar tesadüf olur.Hakikaten çok güzel gözüküyor nazar değmesin.sağlıkla kalın

sındırgılı
02-04-2009, 19:36
Sn Zeyytinci Göndermiş olduğun melissa tohumları gökyüzünü görmeye başladılar.Biraz daha gelişsinler burada görücüye çıkarlar...Sevgiler

Zeytinci
02-04-2009, 21:40
O zaman benim parmağımda yeşil.:D Annem çocukken hep bana diktirirdi çiçek olsun tohum olsun.

Görelim bakalım yeşil parmaklı olduğunuzu. Tohumları hep size göndeririz o zaman. Biz de keyifle izleriz sizi.:D

Tohumları iyi günlerde büyütün.
Selamlar.

Zeytinci
02-04-2009, 21:44
Sn Zeyytinci Göndermiş olduğun melissa tohumları gökyüzünü görmeye başladılar.Biraz daha gelişsinler burada görücüye çıkarlar...Sevgiler

Sayenizde başlık şenlenecek o zaman, sevgili meslekdaşım.
Parfümünü de yapmayı öğreniriz inşallah.;)

Güle güle iyi günlerde büyütünüz.

Selamlar.

Zeytinci
02-04-2009, 21:50
Sn Zeytinci tam bu satılarınızı okumaya başlamıştım aklımdan "bizimkide böyle güzelmi büyüyecek" derken beynimden söküp yazıya dökmüş oldunuz, bu kadar tesadüf olur.Hakikaten çok güzel gözüküyor nazar değmesin.sağlıkla kalın

Sevgili Monser,

Sizden cevap gecikince dayanamadım.:D
Huyum kurusun hep böyleyimdir.:cool:
Göreceksin senin cestrum da mutlaka böyle güzel olacak.

dilhana
02-04-2009, 22:08
Sn.Zeytinci, tohumlarım bir gelsin. o zaman anlayacağım parmağımın rengini....
(umarım yeşildir:))

Zeytinci
02-04-2009, 22:40
Sn.Zeytinci, tohumlarım bir gelsin. o zaman anlayacağım parmağımın rengini....
(umarım yeşildir:))

Yeşildir, Dilhana hocam yeşildir. Hiç şüphem yok. Pot mu kırdım diye bir an tereddüt ettim.
Umarım yarın elinize geçer. Güle güle büyütün:)

Zeytinci
09-04-2009, 13:53
Tohum alan arkadaşlara tecrübeye dayalı önerilerimizi tekrarlamak isterim:

Tohumlar firesiz çimleniyor. Bu sebeple doğrudan saksıya tohum ekecek arkadaşlara fidan olduğunda saksıda dolgun görünüm için, en az 2 en çok 4 tohum ekmelerini öneririm. Biraz sabır istiyor. 2 hafta **** 3 hafta sıcaklığa ve nemin uygunluğuna göre çimleniyor.

1- Ekilecek tohumlar esmer olacak. Tohum zarflarını (kabuk/kapsül) nazikçe açınız içindeki esmerleşmiş tohumlara zarar vermeden. Zarf rengi beyaz ve kahverengi olduğunda içindeki tohumlar esmerleşiyor. Zarf yeşil iken de tohumlar esmerleşmiş olabiliyor.

2-Torfu (suyun süzek olması için kumlu veya perlitli olabilir) saksıya veya viyollere **** altı delik bardaklara koyup sulayınız.

3- Islak torfun üzerine 2 veya 4 adet tohumu ekiniz. Üzerine tohumlar kapanıncaya kadar torf ilave ediniz. Üzerini fıs fısla su püskürtünüz.

4- Sıcak ve aydınlık yere koyunuz. Üzerini cam veya şeffaf naylon ile sera etkisi yaratmak için kapatınız. Geceleri üzerini açınız havalansın.

5- Torf nemini korumak için gün aşırı sabahları fıs fıs ile nemlendirin.

6-Torfun içi dibe doğru kuruduğunda 2-3 günde bir sabahları sulayınız. Çok sulayıp tohumları çürütmeyiniz.

Önceden tecrübeniz var ise kendi bildiğiniz gibi yapınız.:)

Sağlık ve sevgiyle kalınız.

BalıkcıSerdar
09-04-2009, 14:01
Teşekkürler Sn. Zeytinci, tam aradığım konuya parmak basmışsınız.

Ama en güzeli de burası:p

[QUOTE=Zeytinci;396567]
Önceden tecrübeniz var ise kendi bildiğiniz gibi yapınız.:)
QUOTE]

Yani bu demektir ki, önceden tecrübemiz yok ise "sizin bildiğiniz" gibi yapacağız;)

Zeytinci
09-04-2009, 14:15
QUOTE]
Yani bu demektir ki, önceden tecrübemiz yok ise "sizin bildiğiniz" gibi yapacağız;)[/QUOTE]

Bravo Balıkçı dostum.
Bizde sizden birşeyler öğrenelim. Paylaşım bu değil midir?;)

oobd
10-04-2009, 08:14
zeytinci çok teşekkürler nihayet elime ulaştı fakat tohumlar ezilmiş:(
napalım sağlık olsun..

kaktüs
10-04-2009, 08:22
Beyaz kısımlar mı ezilmiş?

monser
12-04-2009, 12:21
zeytinci çok teşekkürler nihayet elime ulaştı fakat tohumlar ezilmiş:(
napalım sağlık olsun..

içindeki siyahlar önemli dışındaki beyaz değil herhalde bir sakıncası olmaz.

Zeytinci
13-04-2009, 08:40
Sn. oobd,

Tohumzarfları koruyucudur. Sn. Monser'in dediği gibi tohumlar zarar görmemiş olabilir. Tohumlar ezildi ise adresinizi özelden tekrar gönderiniz.
Hafta içi gönderirim.

çuha
13-04-2009, 13:56
Bir haftadır hava normalin üzerinde bir sıcak melisa coştu hertarafı yeşillendi ne kadar su verirsem hepsini içiyor sanki yani diyeceğim şu ki dış ortama uyum sağlayan bir bitki bu yıl kış kar yağmadı ama kuru soğuk gitti kurur diye korkuyordum kurumadı:p

çuha
13-04-2009, 13:58
Bu arada budadığım dallarıda saksıya tutturmuştum onlarda yeşerdi.

dileközgür
13-04-2009, 14:41
Merhaba arkadaşlar,
Eğer fazla tohumunuz varsa bende melisa edinmek istiyorum.
Şimdiden çok teşekkürler...

Zeytinci
14-04-2009, 20:10
Sn. Çuha,

Sizin Melissa tohum yapmamıştı. Yapraklarını dökmüştü. Gözünüz aydın, bakınız şimdi çelikleriniz var ve Melissanız uyanıyor. Bize de sabırlı olmayı hatırlatıyor.;)

BalıkcıSerdar
14-04-2009, 20:15
Merhaba arkadaşlar,
Eğer fazla tohumunuz varsa bende melisa edinmek istiyorum.
Şimdiden çok teşekkürler...

Sn. Dileközgür;

Adres bilgilerinizi özel mesaj olarak gönderirseniz bana gelen tohumların bir kısmını sizinle paylaşabilirim.

Oyaman
14-04-2009, 21:38
Sevgili Zeytinci , gönderdiğiniz Melissa tohumlarından 5 adedi ilk yapraklarını çıkardı . Buraya kadar iyi ancak 2 m2 lik küçük seramın içi limon kokusuna yakın çok güzel bir kokuyla dolmuş .Bu kokuda nereden geliyor derken , on adet küçücük yaprakların verdiği koku olduğunu farkedince gönderdiğiniz tohumların çok kaliteli bir bitkiden geldiğini anladım . Size binlerce teşekkür . Sevgilerimle .

dileközgür
15-04-2009, 07:56
Sn. Dileközgür;

Adres bilgilerinizi özel mesaj olarak gönderirseniz bana gelen tohumların bir kısmını sizinle paylaşabilirim.

Çok teşekkür ederim BalıkcıSerdar,
Ancak şöyle bir durum var Sn Zeytinciyle irtibata geçtim bana tohum göndericeğini söyledi yine de çok teşekkürler...

BalıkcıSerdar
15-04-2009, 09:35
Rica ederim, mühim olan istediğiniz bitkiyi edinebilmeniz, güle güle büyütün.

nevsune
15-04-2009, 10:28
Ankara'da melissa yetiştirmek isteyenler, bu bitkinin soğuğa dayanıklı olmadığını biliyorlardır değil mi:rolleyes:

Ben yıllar önce bu bilgiden bihaber olduğum için Fethiye'den getirdiğim melissayı önce balkona aldım. Balkonda sırık gibi uzayıp gitti. Balkonda olmayacak deyip bahçeye aldım ve zavallı daha kışın başında ölüverdi. Kapalı balkonda olursa olur, o da açık havadaki kadar verimli olmayabilir.

Bilgilerinize.

BalıkcıSerdar
15-04-2009, 10:38
"Ankara'da melissa yetiştirmek isteyenler, bu bitkinin soğuğa dayanıklı olmadığını biliyorlardır değil mi"

Bilmiyoruz, öğreneceğiz:p

Zeytinci
15-04-2009, 12:48
Forumun güzelliği burada arkadaşlar.

Sn.Balıkçı arkadaşım Sn Mormenekşe gibi yeni edindiği tohumları paylaşmayı teklif edebiliyor.:)

Ankarada yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini öğrenebilmek için denemek gerek. Sonucunda olumlu **** olumsuz bilgiye ulaşacağız.;)
Doğaya meydan okuyacak yürek bizde mevcut.

Sn Nevsune soğuğa dikkat çekiyor.

Sn Oyaman yaprakları da kokuyor diyor. (Limon çiçeğinden geliyor olmasın?:confused:
Bu arada benim fidelerin yaprakları kokmuyor.

BalıkcıSerdar
15-04-2009, 12:57
Sn. Zeytinci;

Bırakmadınızki paylaşmanın hazzını bende tadayım;)

Bu forumdan paylaşımdan çok şey aldım, çokta mutlu oldum. Bende birilerini mutlu edebilirsem, mutluluğum ikiye, hatta beşe-ona katlanacak;) yeterki elimden gelen bir şey olsun.

Selamlar, saygılar.

Zeytinci
15-04-2009, 13:19
Sn Balıkçı,

İyi ki varsınız.
Yusuf 1414 arkadaşımız Bolu soğuktur yetişmez tohumları ziyan etmeyeyim diye istememişti.
Bekledim denemeye niyetlensin, sizin gibi.
Siz onu ikna edersiniz, bir deneyin. Böylece iki kat haz alırsınız.:D

monser
15-04-2009, 15:52
Sevgili Zeytinci , gönderdiğiniz Melissa tohumlarından 5 adedi ilk yapraklarını çıkardı . Buraya kadar iyi ancak 2 m2 lik küçük seramın içi limon kokusuna yakın çok güzel bir kokuyla dolmuş .Bu kokuda nereden geliyor derken , on adet küçücük yaprakların verdiği koku olduğunu farkedince gönderdiğiniz tohumların çok kaliteli bir bitkiden geldiğini anladım . Size binlerce teşekkür . Sevgilerimle .

Sn. zeyinci ve oyaman,
Walla bizimkilerde kokmuyor bir yanlışlık olmasın :) gerçi şu an kokacak durumuda yok son budanmış hali ve çeliklerin halini gönderiyorum, çeliklerin dibinde yaprakçıklar var herhalde onlar tutarsa tutacak değilmi .sağlıkla kalın.

kaktüs
15-04-2009, 16:00
Vallahi koca bir çalı bende var hiç yapraklarının koktuğunu duymadım. Gösterişsiz küçük sarı çiçekleri özellikle sıcak akşamlarda buram buram koku salıyor..

Minicik filizler ise... Psikolojik olmasın :)

Zeytinci
15-04-2009, 16:34
Sevgili Monser, Sevgili Kaktüs,

Varmayın fazla, sevgili Oyaman dostumun üzerine. Bildiği var elbet. Ya portakal çiçeğinden ya da yaprağından Melissanın.

Sevgili Kaktüs,:D Allahta seni güldürsün e mi. Teşhis bıçak sırtı... Evime müthiş moralli gidiyorum.

İyi ki varsınız dostlar...

kaktüs
15-04-2009, 16:57
İyi ki siz de varsınız. Kimsenin yüzünden gülücükler eksik olmasın :)

kaktüs
16-04-2009, 22:44
Sn yagiz59 ve burcind

Bugünlerde postalarınızı kontrol eder misiniz?

dilhana
17-04-2009, 11:57
23 Mart 2009 Sn. Zeytinci'den tohum talep edildi.

01 Nisan 2009 Sn. Zeytinci tohumları postaya verdi. (1. Dalga)

23 Mart/ 07 Nisan Sn. Zeytincinin başının eti yendi.
(Tohumlarım gelmedi diye sürekli mızırdanıldı):o

07 Nisan 2009 Sn. Zeytincinin canına tak etti. Canından bezdi. :mad:
2.Dalga tohum yolladı aps ile.
(Bu arada şehir dışına çıktığını itiraf etse de yurt dışına kaçış planları yapmakta olduğu sanılıyor.Henüz delillere ulaşılamadı, araştırmaya devam ediliyor.)

08 Nisan 2009 aps adrese ulaştı.(2.dalga) Mızırdanma anında kesildi. yerine neşe ve mutluluk aldı. :D
SEVGİLİ Zeytinciye teşekkür mesajları çekildi.

Aynı gün tohumların fotoğrafları foruma eklendi.
(Daha önce yüklediğim için buraya tekrar yükleyemiyorum sanırım) :(

11 Nisan 2009 Birinci Dalga tohumlar da geldi.
( Postacının hastalığı nedeni ile hizmette aksama olmuş)

dilhana
17-04-2009, 12:34
09 Nisan 2009 parmak yeşil (lendirildi, yeşil göz kalemi ile boyanarak),ekim çalışması yapıldı.

Ama sürekli forum takip edilerek kim ne yapmış? Nasıl ekmiş? okundu, okundu. Çok dersler çalışıldı.

Sevgili Zeytinci'ye mahcup olmamak için. (parmağın rengi söz konusu.)

16 Nisan 2009 Sera ortamı oluşturulmuş ekim alanında(plastik, kapaklı kurabiye kutusu) yeşil bir kıl görüldü.

Gözler de iyi seçmiyor. Gözlük takılıp tekrar bakıldı.:confused: Anlaşılamadı.

Kesin teşhis için konu sabaha ertelendi.

17 Nisan 2009 73153
(çok net olmadı.makinem Makro çekim yapamıyor...Ama anlaşılıyor değil mi?)

Gözlük ve gün ışığı akşamdan sabaha bir tane daha minik misafir olduğunu gösterdi bana..73154 :D:D

dilhana
17-04-2009, 12:42
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=395464&postcount=112

illa size tohumlarımın geldiği ilk günü ( 8 Nisan 2009 ) göstermek istiyorum. Umarım başarırım.
Bir de parmağımın rengini :)

dilhana
17-04-2009, 12:43
:D :D 'Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz' mış...

monser
17-04-2009, 12:49
:D :D 'Azmin elinden hiç bir şey kurtulmaz' mış...

Hadi bakalım doğum günü kutlu olsun, sağlıklı büyür bol kokular ile etrafı şenlendirir inşallah.Sn zeytinci'nin torunlarından biri daha dünyaya geldi hayırlı olsun:rolleyes:

BalıkcıSerdar
17-04-2009, 12:58
Sanırım aynı gün ekmişiz tohumları. O zaman benim Melisalarımda bugün yarın çimlenmek üzeredir;)

kaktüs
17-04-2009, 13:26
Sanırım aynı gün ekmişiz tohumları. O zaman benim Melisalarımda bugün yarın çimlenmek üzeredir;)

Parmak rengi de önemli bir faktör :D

İzmir'e yaz gelmiştir artık. Tohumlar bile yerlerinde duramıyordur :D

BalıkcıSerdar
17-04-2009, 13:30
Valla ben hem parmağımı boyamamıştım, hemde İzmir'e götürmedim tohumları:p

Tüh, çimlenmeyecek mi yani benim Melisalar:p

kaktüs
17-04-2009, 13:39
Çimlenir çimlenir :D

İzmirdekiler gibi fırlamayabilir sadece... Şöyle bir kafasını çıkarır, kolaçan eder falan :)

berduray
17-04-2009, 13:44
Ben tohum denemek isterim...

ühü

kaktüs
17-04-2009, 13:47
ühü

Özelden adresinizi gönderin o zaman :o

Zeytinci
17-04-2009, 14:57
Oh oh maşallah halay başlamış...:D
Ehil eller çalışıyor, bravo...
Görelim, diğer yeşil parmaklıları.
Sevgili Oyaman koku olayını açıklığa kavuşturmalı.

Dün Beyruta kardeşleri gitti.
P.tesi diğer kardeşler Niş'e götürülecek.
Haydi hayırlısı.
İyi hafta sonları.:)

berduray
17-04-2009, 15:21
Adresimi kime yollamalıyım? Sevinçten algılama güçlüğü çekiyorum:)

gilan
17-04-2009, 15:24
Bir zamandır Ankara'da Melisa arıyordum, sizi buldum :)
Burada dışarda yetişemediği için satışı da pek yok. Acaba şimdi tohumdan eksem, Ağustos'a koku yayacak kadar gelişmiş bir bitki elde edebilir miyim? Ve de cevabı evetse, kim bana tohum vermek ister :D

BalıkcıSerdar
17-04-2009, 15:27
Ben size, bana fazla gelen tohumlardan veririm:p

Sn. Berduray, size göndermeye bile yetebilir sanırım, akşam bakayım.

berduray
17-04-2009, 15:30
Çok teşekkür ederim, sağolun varolun.

BalıkcıSerdar
17-04-2009, 15:46
Ben teşekkürederim, lafı bile olmaz.

Asıl Sn. Mormenekşe'ye teşekkür etmemiz gerekir, bana bolca tohum yollayan o;)

gilan
17-04-2009, 15:56
Ooo hem de şehir içi :) Çok sevindim :)
Mormenekşe'ye de teşekkürler :)

kaktüs
17-04-2009, 16:04
Tohum paylaşımında da yazmıştım
4-5 kişiye yetecek kadar tohum yollayabilirim ben de

Güngör Salman
17-04-2009, 16:18
Merhaba bende Sayın Zeytinci'nin gönderdiği tohumları ektim bekliyorum.

dilhana
17-04-2009, 17:18
Benim sevincimi paylaşan tüm Melissa severlere teşekkürler.

Sn. Balıkçı Serdar üzülmeyin sakın, sizin tohumlar da çimlenir yakında.
18 sene Ankara'da yaşamış biri olarak bu mevsimde Ankara gecelerinin soğuğunu hatırladıkça, biraz daha sabır diyorum.
İnanın benimkiler mutfak tezgahının üzerinde, pencere önünde.Tezgah mermer olduğundan burda bile serin oluyor, üşürler mi endişesi ile, ekim alanının (!) altına havlu koydum ve arada, bulaşık makinası durduğunda kapağı ilk açtığınızda çıkan yoğun buhara bile tuttum.
(Bir faydası oldu mu, teknik açıdan doğru mu ? Bilmiyorum ama annelik içgüdüsü diyelim benimkini ve bilenlerin bilgisine başvuralım.)

Zeytinci
17-04-2009, 22:45
Sevgili Kaktüs,

Siz elinizdeki tohumları dağıtabilirsiniz.

Elimde 16 tohum zarfı var. Hafta sonu bir miktar daha bulabilirim, sanıyorum. Pazar akşamı belli olur. Hafta içi (perşembe) yeni bir dağıtım yapabilirim.;)

Sn. Dilhana sürpriz yaptı.:cool: Yeşil parmak farkını ortaya koydu.

nariçi
17-04-2009, 22:58
Kış soğuğundan yaprakları kuruyan melisada bir uyanış yok. Bende yenisini aynı saksıya diktim.

dilhana
18-04-2009, 00:52
:cool: Herkese güzel bir hafta sonu dilerim. :cool:
imza: Yeşil parmak :D

S-L-İ-H-A
19-04-2009, 18:10
Sn Dilhana,
Sayın Zeytinci'den gelen melissa tohumlarını 26 Mart ta ekmiştim.Siz yeşil parmaklığınızı göstererek tohumları çıkarttınız.Benim tohumlarda hiç bir şey yok gibi.Bana çıkan tohumları tarif eder misiniz?(size zahmet olmazsa tabii) Şöyleki;tek yaprak ve çimen gibi bir şeyler var.Buğdayı bilirmisiniz bilmem ,ona benziyor.Ben bitkilere yabancı değilim ama melissanın nasıl çıkacağını bilemiyorum.Ümidim kırılmak üzere.
Selamlar.

S-L-İ-H-A
19-04-2009, 20:10
Bunlar melisa olabilir mi?İnşallah fotoğraf yüklemeyi beceririm.73515

dilhana
19-04-2009, 21:24
Sevgili S-L-İ-H-A ,
Zahmet ne demek..Zevk duyarım da,
inanın benim de ilkokuldaki hepimizin yaptığı fasulya çimlemeden bu yana ilk deneyimim.

Benimkileri 'yeşil kıl' olarak adlandırdım.( fotoğraf da eklemiştim önceki mesajlarda )
Sizinkiler daha bir melissa gibi ama ben bu konuya yorum getirebilecek bilgiye , tecrübeye ne yazık ki şimdilik sahip değilim.

Sn.Zeytinciye bırakmalı bu konuyu. Üstad o..
Önümüzdeki günlerde yeni fotoğraf ekleyeceğim.

Zeytinci
19-04-2009, 21:50
Sn. SLİHA,

383 nolu mesaja bir bakınız. Makro çekim görüntü net. Sizinkilerle kıyaslayınız.
408 nolu mesajda tecrübeyle sabit tohum ekim özeti yaptım. Sanırım siz de öyle ektiniz. Öyle ise garantilidir. Tohumların sizde karışmadığını varsayıyorum.

Bazı akadaşlar tohum ekimi hususunda zaten tecrübeli. Sn. Balıkçı Serdar gibi.:)

Bazılarının tohum eken parmakları YEŞİL. :cool:
Bazı arkadaşlar ise ekim öncesi yeşile boyuyor.:D
Faydası görülüyor. Erken filizlenme oluyor.
Galiba siz bunları es geçtiniz.;)
Bir ay epey uzun süre. Biraz fıs fıs lütfen. Nemsiz kalmış gibiler.

Saygı ve sevgiyle kalın.

S-L-İ-H-A
20-04-2009, 15:22
Sayın Dilhana,
Sayın Zeytinci,
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ediyorum.
Sayın Zeytinci,
Küçük melissaları kaç kere inceledim bir bilseniz.Onları görünce hayal kırıklığına uğruyorum zaten.Çünkü onlara hiç benzemiyorlar.Hani biraz gelişince benzeyecek mi diye düşünmek istiyorum.Sizinkiler reyhanın çıkması gibi.Çift yapraklı.Bendekiler yabani ot gibi.Hatta sizin o resimlere güvenerek bir kaç tanesini ot diye yolmuştum.Biraz daha sabır...
Olmazsa Sayın Mutlu Kutlu'ya başvuracağım.Fidesi için. Tabii elinde varsa.
Melissa tohumlarını ziyan ettiğim için üzülüyorum.
Selamlar.

Zeytinci
22-04-2009, 22:47
[QUOTE=S-L-İ-H-A;[/QUOTE]

Tohumlar sizde karışmadıysa o zaman bunlar Melissa'dır. İkinci resim tek yapraklı da olsa benziyor. Pencere yanı bol ışık alan sıcak yerde tutmaya devam edin. Ve nemli tutun. Biraz bekleyelim.

Üzülmeyin. Adresinizi gönderin tekrar tohum göndereyim.
Selamlar.

acemi ciftci
23-04-2009, 15:03
tohum konusunda ben de isteklilerdenim. umarım bana da yeter. forumda mesaj yazıp cevap alamamaktan sıkıldım, umarım vazgeçip gitmem. çünkü bitkilerle uğraşmayı seviyorum

Zeytinci
23-04-2009, 21:49
Acemi çiftçi,

Tohum isteklerini dağıtım başlığı altında yapıyoruz. Adresini özel mesaj ile gönder. Sana da yeter.
Cevap alırsın sabırlı olman gerek. Vazgeçip gitme. Senin de öğreteceğin birşeyler olur. Bitkileri seven insanlara ihtiyacımız var.

Sevgiyle kal.

dilhana
25-04-2009, 07:43
Melissa tohumları (aynen Sn. Zeytincinin dediği gibi) firesiz filizlendi..

Birer manken edası ile serpilip boy ,verdiler. (2 - 2,5cm) Fıstık gibiler maşallah..

Şimdi sıra bu fıstıkları ekim alanından dikkatlice alıp ( köklerine zarar vermeden)
3-4 tanesi bir arada olmak koşulu ile (yoğun bir görüntü elde etmek için) saksılara almak... ( şaşırtmak )

Di mi??

çuha
25-04-2009, 22:42
Kış soğuğundan yaprakları kuruyan melisada bir uyanış yok. Bende yenisini aynı saksıya diktim.

Sayın Nariçi nazlı bir bitki değil benim melisa yaz kış balkonda her kış kuru çalı oluyor bu beşinci kışı bu yıl budayınca bıraz korktum ama hava ısınır ısınmsz yeşillendi.Sizde endişelenmeyin yeşillenir inşallah.

S-L-İ-H-A
26-04-2009, 15:31
Sayın Zeytinci,
Ben melissa tohumlarından ümidi kestim.Sayın Mutlu Kutlu ya sipariş verdim.Artık fidenin büyümesi konusunda sizden ve diğer arkadaşlardan yardım alırım.
selamlar.

Zeytinci
26-04-2009, 21:10
Cumartesi günü yol üstü bir peyzaj'cıya uğradım. 10 saksı kadar fidan vardı. Adedi 4 YTL'den satıyordu. Boyları 50-60 cm. kadardı.

Bizim yaptığımız başka bir şey. Parayla olacak bir şey değil.

S-L-İ-H-A
27-04-2009, 21:44
Sayın Zeytinci,
****** her şey parayla olacak şey değil. Bendeki mahcubiyet,sizin emeğinizin karşılığını verememek.Taaa İzmir'den tohum göndereceksiniz yapılan bir hatadan veya iklimden tohumlar çıkmayacak.Tekrar isteme cesaretini gösteremedim doğrusu.Yoksa çimlenmesi,kendini göstermesi,yavaş yavaş büyümesi...Onun hazzı bambaşkadır.Hele sizler gibi paylaşmayı bilen arkadaşlarla fikir alış verişi yaparak yapmak ayrı bir tat.Bencillik yapmak istemedim.Benden daha iyi yetiştirecek birine gitsin diye düşündüm.
Selamlar.

Zeytinci
27-04-2009, 22:02
Sn. S-L-İ-H-A,

Son cümlem size yönelik değildi. Yanlış mı anlaşıldı acaba? Öyle ise özür benden.:o Gayede birleşiyoruz. Önemi olan bu.

Demek istemem odur ki;
4 YTL'ye saksıda 1 yıllık bitki satın alabiliyorsun,
tohumla uğraşıp 1 yıl sonra ayni yere geliyorsun.
Mantık satın al diyor.
Ama biz zor olanı yapıyoruz. Zor elde edilen çok kıymetli oluyor. Yani 4 YTL'den daha değerli. İşte bu başka olan. Sizin de katıldığınızı düşündüğüm gibi.:)

Selamlar.

dileközgür
28-04-2009, 08:20
Sn zeytinci,
dün bana yoladığın tohumlar elime ulaştı. Inan çok mutlu oldum, sana binlerce kez teşekkür ediyorum. Evime çok geç vardığım için dün tohumları ekemedim ama bugün içim içime sığmıyor, bir an önce eve gidip onları toprakla tanıştırmak istiyorum. Umarım benim tohumlarımda firesiz filizlenir bunu heyecanla bekliycem. Melisa tohumlarımı fesleğen filizlerimin yanına koyucam, onların büyüdüklerini gözlemlemek çok güzel.

Hakan KINACI
28-04-2009, 09:17
Ankara'da kokulu melisa satan yer varmıdır? Saksısıyla satın almak istiyorum.Tohumla uğraşmak istemiyorum.

denizakvaryumu
28-04-2009, 09:26
Haziran,Temmuz gibi karşıyakadaki fidancılara saksıda ve poşette İzmir'den getiriyorlar.

Ben geçen sene Bahar peyzajda görmüştüm.

Zeytinci
30-04-2009, 20:16
Sn. Dilek Özgür,

Güle güle büyütün:)

Sn. S-L-İ-H-A,

Tohum **** fide deneyimlerinizi paylaşırsınız. İyi günlerde büyütün.:)

gokic
01-05-2009, 16:41
Merhaba bende tam bir Cestrum nocturnum aşığıyım bodrumdaki yazlıgımda var ama Muğlada oturuyorum çelikle üretmek istiyorum.. Sizce en uygun zaman ne zaman mesela bu günler uygunmu celik alımı icin (yesil tepe celigimi alınacak ) yardimci olursanız sevinirim.. Hatta mümkünse banada birileri tohum gönderebilirmi daha cok memnun olurum..

Zeytinci
04-05-2009, 14:17
Sn. Gokic,

Mart başı çelikleme yaptım. Köklendirici hormona batırmıştım. %40 başarılı oldu. Gözler biraz uyanmıştı. Balkonda viyollerde idi. Kalem kalınlığından ince taze tepe çelikleri kurudu. Halen (2 ayı geçkin) patlamayıp yeşil olan çelikler var.
Çelikleme yapmayıp direk bahçe toprağına sapladığım biraz kalınca (çapı 2 cm.) çelikler %100 başarılı oldu.

Çelikleme zevki bambaşka. Gözler uyanınca köklü fide sahibi oluyorsun.

aydemir80
04-05-2009, 15:42
Sayın Zeytinci
melisa tohumlarını aldım çok ama çok teşekkür ederim.. emeğiniz için ilginiz için sonsuz teşekkürler..Allah razı olsun.. saygılar..

armasis
04-05-2009, 16:49
Dostlar kolonya çalısı ile melisa aynımı ben bu konuda biraz fazla cahilim galiba bilgilendirirseniz sevinirim.

armasis
04-05-2009, 16:50
Eğer aynı ise kesinlikle yetiştirmek isterim bana tohum konusunda yardımcı olabilirmisiniz?

Zeytinci
04-05-2009, 17:06
Sn. Armasis,

Tohum dağıtımı benim tarafımdan maalesef sona ermiştir. Bodrumda olduğuna göre sanırım pazardan bulabilirsin. Tohumdan yetiştirmek başka tabi ki. Ama ne yapalım. Geç oldu artık. Olsa dükkan senindi.:)
Selamlar.

armasis
04-05-2009, 17:11
Sn. Armasis,

Tohum dağıtımı benim tarafımdan maalesef sona ermiştir. Bodrumda olduğuna göre sanırım pazardan bulabilirsin. Tohumdan yetiştirmek başka tabi ki. Ama ne yapalım. Geç oldu artık. Olsa dükkan senindi.:)
Selamlar.

Çok teşekkür ederim Sn Zeytinci Melisa ve Kolonya çiçeği aynımı bilgilendirirseniz sevinirim.Pazarda ona göre sorarak alırım.

Zeytinci
04-05-2009, 17:30
Sn.Armasis,

Melissa parfüm çalısı diye adı geçer. Boyu 2 metreye kadar büyüyebilir. Kolonya tabiri hafif kalır. Keskin parfüm kokusu verir akşamları ve geceleri. Literatür adı cestrum nocturnum'dur. Ağustos,eylül ve ekim aylarında İzmir'de geceleri kokusu sokaklara yayılır. Yapraklarının ve çiçeklerinin zehirli olduğu söylenir. Kokusuna halk arasında ''karakedi'' denir.
Yabancı marka parfümlerin (Opium'da kokusu baskın olarak yer alır.) bir çoğunun formülüne girmiştir.

Birde halk arasında ''melisa'' = oğul otu denilen çayı yapılan bodur tıbbi bitki vardır. Bununla karıştırmamak gerekir.

Bilmem anlatabildim mi?

armasis
05-05-2009, 10:58
SN:Zeytinci bilgileriniz için teşekkür ederim.Ben litaratür adıyla arayım çok daha sağıklı olacak ben kokulu çiçekleri çok seviyorum balkonumda yasemin,hanımeli var daha yeni aldım.

acemi ciftci
05-05-2009, 19:22
Sayın Zeytinci,

Yolladığınız tohumlar elime geçti. Gerçekten çok ince ve cömertsiniz. İlginiz ve sabrınız için çok teşekkür ederim.

Gününüzün hep aydınlık olması dileğiyle

Zeytinci
05-05-2009, 19:37
Birer manken edası ile serpilip boy ,verdiler. (2 - 2,5cm) Fıstık gibiler maşallah..

Sevgili hocam,

Şu mankenleri vitrine bir çıkartsanız. Boy poslarını bir görsek.:cool:
Yeşil parmak farkı ile bir sürpriz bekliyorum.:)

S-L-İ-H-A
05-05-2009, 20:39
Sayın Zeytinci,
Antalya'dan gelen fidanımı kıskanan melisa tohumları ,nihayet kendilerini gösterdiler.Şu anda beş taneler. İnşallah şaşırtmasını yapabilirim(bizim buralarda ona sitil denir).Ne kadar sonra yapabilirim?
Selamlar.
Tohumdan yetiştirmeye çalışanlara ;acele edilmemesi gerektiği söylenir.Taaaa 26 Mart ta ekmiştim.Henüz yeni çıktılar.İklimin ve ekilen zamanın önemli olduğunu düşünüyorum.Bu aralar ekmiş olsam biraz daha erken çıkabilirdi diye düşünüyorum.

Zeytinci
05-05-2009, 20:58
Sn. S-L-İ-H-A,

Şaşırtma için çok beklemeyin. Birkaç yaprak olunca bir saksıya dikin. Güneşini ve nemini temin edin. Zira mayıs geldi. Saksılı fidenin bu yıl çiçeğini görürsünüz. Tohumdan yetişenler bu yıl için çiçek verir mi bekleyelim, görelim. O da bizi sınava sokacak.:D

dilhana
05-05-2009, 23:38
hımmm... :cool: Peki sevgili Zeytinci.. yakında ... :D

monser
06-05-2009, 14:26
Herkese Selamlar,
Melisa ve çeliklerimin son durumunu resimledim 06/05/2009 itibari ile ....
bu arada sn. Zeytinci bu çelikleri ne yapmalıyım, bir tanesini çıkartıp küçük toprak parçasına koyup istanbul 'a dönen yakınıma verdim inşallah tutar.Daha bunun gibi 3 tane daha var ,2tanesi rezervasyonlu 1 tanesini bana özelden mesaj atıp isteyen birine ayırdım biraz daha gelişmesini bekliyorum.sağlıkla kalın.

gokic
06-05-2009, 16:05
sayın Zeytinci yani zamanlama önemli deil onemli olan çeligin capımı demek istiyorsunuz .. Ben celiklerimi diktim bakalım ne olacaklar.. Merakla bekliyorum.. İba m olmadıgı için aspirinli suya batırıdım.. İnsallah tutarlar..

dilhana
06-05-2009, 18:16
İşte beklenen an !!! :cool: Mankenler podyuma çıkıyor...

76747

76748

76749

76750

armasis
06-05-2009, 18:23
Maşallah dilhana çok güzel görünüyorlar.

armasis
06-05-2009, 18:25
Bunların hepsi birer birer büyüyünce bulunduğunuz yerin kokusunu düşünemiyorum bende çok kararlı bir şekilde bodrum pazarlarında fide arayışlarıma devam ediyorum.Bakalım sonuş şimdiye kadar olumsuz ama ben kararlıyım.Güle güle büyütün.

dilhana
06-05-2009, 18:38
76752 Manken gibiler demekde haksız mıyım??

76753 Burası Foça Ilıpınar da bir taş ev.
Melissa fotoğrafları arsına karışmış..silemedim.Çok şirindi ,bunu da paylaşayım sizlerle dedim :)

dilhana
06-05-2009, 18:40
:D :D Teşekkürler :D :D:D
Henüz kokmuyorlar ama..Ne zaman kokmaya başlayacaklar acaba???

monser
06-05-2009, 19:00
:D :D Teşekkürler :D :D:D
Henüz kokmuyorlar ama..Ne zaman kokmaya başlayacaklar acaba???

Senede 1 gün şarkısı var ya bununkide senede 1 ay :))
eylül den önce malesef çiçekte açmıyor kokuda vermiyor,birde nazlı kızımız gece olmasını bekliyor....bizim iklim şartlarımızda hiç olmazsa böyle diğer yerleri bilemem.Sağlıkla kalın sağlıkla büyütün.

dilhana
06-05-2009, 19:49
Teşekkürler monser..:)
Bekleyeceğiz artık..na'palım? Gülü seven dikenine katlanır misali...
Melissa seven Eylülü bekler..

Zeytinci
07-05-2009, 12:13
Sn. Gokic,

Zamanlama (genelde şubat ) önemlidir. Fakat uygun dalların bulunması ile kalem kalınlığında (**** daha büyük) çelikleme geniş zamanlı (yazın tercih edilmeyebilir) yapılabilir. Çelikle üretim başlığına göz atınız.

Ben hem IBA'lı hemde doğrudan bahçe toprağına diktim. Toprağa diktiklerim daha kalındı ve tuttu. IBA'lılar fire verdi.

Zeytinci
07-05-2009, 12:24
Sn. Monser,

Çeliklerin çok güzel. Bırak üçü birarada olsun. Çeliği ayırdığında dikkat etmek gerek. Toprağı ile birlikte şaşırtmak gerek. Çelikle üretim başlığına bakın.

Anaç Melissan'ın gelişmesi yavaş olmuş. Havaların serin gitmesi etkilemiş olabilir. **** sanırım uzun bıraktığın dalı beslemeye enerji harcadı. Bu dalı yeni sürgünleri desteklemek için düşünmüştük. Dipteki sürgünlerin gelişmesini engelliyorsa kesebilirsin.