View Full Version : Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
BenBen1967
25-11-2010, 16:04
Ben bırakıp gelirken üstü tomurcuk, ç,çek,tohum doluydu.
Yılmaz Yalçın
01-12-2010, 09:17
Arkadaşlar,
Malum Avrupadan soğuklar 10 gün sonra ülkemize giriyor..Bu nedenle oldukça gelişen melisamı budayıp oturma odasında bol ışık alan ancak güneş almayan bir yere koyacağım.Ancak oldukça geniş olduğundan odada çok yer kaplayacak Bunun için budama yapmam gerekiyor;budama yapmak için uygun bir zaman mıdır,budanan dalları nasıl köklendirebilirim?
Sn. Yılmaz Yalçın, kolay kökeniyor. Komşumun verdiği tek dalı doğrudan saksıya daldırdım, tuttu.
Yılmaz Yalçın
01-12-2010, 17:15
Sn. Yılmaz Yalçın, kolay kökeniyor. Komşumun verdiği tek dalı doğrudan saksıya daldırdım, tuttu.
pekı saksıya daldırdıgınız çelik kaç cm uzunlugunda ve saksıyı güneş görmeyen bir yere mi koymalı?
Yarı odunlarda başarı çok yüksek ,Çelik boyu 10- 15 cm olursa daha iyi olur.Gölgede kalsın toprak nemli olsun ama çok ıslak olmasın .Ben bu şekilde köklendirdim .Kolay kökleniyor .Mevsim olak mart nisan daha iyi ama bu mevsimde de köklenir diye düşünüyorum .
pekı saksıya daldırdıgınız çelik kaç cm uzunlugunda ve saksıyı güneş görmeyen bir yere mi koymalı?
Sevgili Hhatice'nin yazdığı şartlarda köklendirdim ama çelik boyum 25-30 cm kadardı (bilgim olmadığı için bu boyda yapmıştım). İçeride bir saksı içinde köklendirirseniz, baharda ayırıp yerlerine dikersiniz.
Yılmaz Yalçın
03-12-2010, 21:41
Arkadaşlar,
Melisamı içeriye güneş görmeyen ancak aydınlık pencere önüne koydum..Umarım kış boyu başına birşey gelmez..
Yılmaz Yalçın
22-12-2010, 20:43
Melisamı içeri aldığımdan beri yapraklarını döktü..Umarım bu durum sonbahardan dolayıdır.Tohumlarda gttikçe beyazlaşıyor.
Dışarıda da kalsa zamanla yapraklarını döküyor kuru dal gibi kalıyor. Eğer iyi korursanız ilkbaharda yeşerir. Benim bahçede olduğu için her sene donuyor ama ben de her sene yerine yenisini dikiyorum.
hevesli meraklı
01-01-2011, 18:01
bizim mellissamız da çiçek açmış annem söledi akşam gidip resimlerini çekicem buraya koycam :))
menekşe eylem
10-01-2011, 21:27
benim melisamda bütün yapraklarını döktü kuru dalları kaldı içeri aldım ışık alan bir yere ama bakalım ilkbaharda yeşerir mi?
Geçen yıl örtü altına koydum. Avakoda zarar görmedi ama melisa kurudu. Bu yıl yeni hobi seram ısıtıldığı için tehlike yok. Bir tane ana saksı var iki tane de poşette küçük var.
Melisaları budayınca çiçeğe başlıyor.
Dışarıda da kalsa zamanla yapraklarını döküyor kuru dal gibi kalıyor. Eğer iyi korursanız ilkbaharda yeşerir. Benim bahçede olduğu için her sene donuyor ama ben de her sene yerine yenisini dikiyorum.
Benimde köye bahçeye ektiğim kocamandı malesef donmuş :(
Evde kapalı balkondakinin üzeri beyaz tohum dolu .İnci çalısı gibi çok güzel .
Donmasın diye, budayıp içeriye aldığım melissa yeni sürgünler verdi. Bir kök bahcede bıraktım donacak mı deneyeceğim. Dibine gübre ve saman koydum. Donmazsa içeridekini de bahceye almak niyetindeyim.
Melisamı içeri, aydınlık bir yere aldım. Yaprak diplerinden minik sürgünler verecek gibi, yaprak mı, çiçek mi merak ediyorum.
Benim Melisacığım merdivende ve habire uzuyor yaprakları yemyeşil..
Teşekkür ederim Zafer bey:)
arnavut biberi
11-01-2011, 18:14
Benim genç melisalarımda kapalı balkonda ama balkon buaralar malum baya bir soğuk bu yüzden iyice kurudu yaprakları ama donmaz diye tahmin ediyorum...
Adana'da yıllar önce bir bahçede görmüştüm, küçük bir ağaç formundaydı, kıvrk, şeftali yaprağı gibi yaprakları vardı. Kokulu, salkım şeklinde çiçekleri vardı(yanlış hatırlamıyorsam).
Bu bitki ile ilgili bilgi arıyorum, bulamıyorum. Bitkinin kendisni bulursam daha çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
not: türkülerde de adı geçen bir bitkidir.:(
Selahattin Yılmaz
12-01-2011, 10:10
Melisa çiçeği, parfüm çalısı, kolonya çalısı şeklinde aratırsanız bulabileceğinizden eminim.
Ben bahsedilmekte konuyla ilgili olarak; aradığım bu çiçeği sizin fotoğraflardaki pembe olana benzettim. Türkülere konu olmuş "ibrişah"acaba bu pembe melisa olabilir mi, bilginiz var mı acaba, arkadaşlar?
Yılmaz Yalçın
12-01-2011, 11:17
Benim melisa ise içeri aldıktan sonra yapraklarını dökmüştü ancak şimdi epey sürgün verdi hızla büyüyor.
yedikaranfil
20-01-2011, 09:13
Arkadaşlar aranızda bana melisa gönderebilen varsa çok sevinirim.
bettyycim
22-01-2011, 21:57
Sevgili Zafer Bey'in hediyesi melissam aldı başını gidiyor, hep böyle uzayacak mı?
Yılmaz Yalçın
22-01-2011, 22:40
Sevgili Zafer Bey'in hediyesi melissam aldı başını gidiyor, hep böyle uzayacak mı?
Melisanızı yazın tanıyamayacaksınız eğer soğuklardan koruyabilirseniz:)
bettyycim
22-01-2011, 22:48
Hadi bakalım inşallah, salonun başköşesine sahip kendisi :)
Yılmaz Yalçın
22-01-2011, 22:58
Hadi bakalım inşallah, salonun başköşesine sahip kendisi :)
Benim melisayı da sevgili Acemifüsun geçen Mayısta çelik olarak yollamıştı sağolsun:)Şimdi ağaç gibi oldu içeriye zor sığdı gövdesi maşallah ağaç gövdesi gibi:)Hala sürgünde şuan...
bettyycim
22-01-2011, 23:04
Benim de yaklaşık 2.5 ay önce 15 cm civarındaydı, yaza keyfini süreceğiz desenize :D
Zafer İnandıklı
25-01-2011, 19:50
Arkadaşlar aranızda bana melisa gönderebilen varsa çok sevinirim.
Adres bilgilerinizi yazın, müsait bir zamanda göndereyim.
Melisanızı yazın tanıyamayacaksınız eğer soğuklardan koruyabilirseniz:)
Bu gün Tekirdağ'da müthiş bir kar var.Köye gittik dize kadar kar yağmıştı.
Melissam malesef donmuş.Yerkirazı da donmuş :( Evde balkonda olanlar çok güzel hatta bir tanesinde çiçek var :)
Yılmaz Yalçın
25-01-2011, 22:15
Melissam malesef donmuş.Yerkirazı da donmuş :( Evde balkonda olanlar çok güzel hatta bir tanesinde çiçek var :)
Geçmiş olsun Ablacığım.Kalan sağlar bizimdir.Melisanın çiçek açması mucize bu ayda:)O kadar kar yağmış mı keşke buraya da yağsa tadını çıkarsak:)
kopshtar
26-01-2011, 16:19
Melissanız için geçmiş olsun :( Ancak Yer kirazının köklerine malçlama yaparsanız baharda köklerinden tekrar sürecektir.
Cestrum fasciculatum
bu kokmayan mercan rengi açan yaseminim de kış boyu hep açtı, hala çiçekleri üzerinde.
194384
:)
merhaba..mesaiden boşta kalan zamanlarımızı bitkileri çok sevmemizden dolayı kış bahçesi yaptırdığımız evimizin balkonunda geçiriyoruz..kokusunu sevdiğimiz için bir limon ağacımız var..
Ancak kokulu melisada edinmek istiyoruz..bize tohum **** fidan gönderme imkanı olanlardan mesaj bekliyoruz..teşekkürler
merhaba..mesaiden boşta kalan zamanlarımızı bitkileri çok sevmemizden dolayı kış bahçesi yaptırdığımız evimizin balkonunda geçiriyoruz..kokusunu sevdiğimiz için bir limon ağacımız var..
Ancak kokulu melisada edinmek istiyoruz..bize tohum veya fidan gönderme imkanı olanlardan mesaj bekliyoruz..teşekkürler
Sn.taha-b, 1-2 ay sonra uygun fiyatlara fide satışları başlar sanıyorum. Alışveriş (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=349) başlığına bakabilirsiniz.
acemi ciftci
01-04-2011, 09:54
Melissam zaten küçüktü, kış boyu da diplerdeki yapraklarını hep döktü. Şimdi fotoğrafta gördüğünüz durumda. Düzeltmek için ne yapabilirim? Saksı büyüklüğü, toprak karışımı gibi şeyler de dahil elbette.
Henüz elimde yok ama 1-2 hafta içerisinde elimde klinoptilolit, leonardit ve keçi gübresi olacak diye umuyorum. Bir miktar solucan gübresi ise şimdiden elimde var, sayın epsody sağolsun. Daha uygun bir saksıya(saksıyı değiştirmeye gerek varsa elbette) elimde bulunanlarla nasıl bir karışım yapmalıyım?
Ayrıca bitkinin alt kısımları yapraksız, üst kısımları yapraklı olunca üst taraf ağır oluyor ve eğiliyor. Bir dal parçasına mı tutturmam gerekir?
Mine Pakkaner
01-04-2011, 22:09
Saksısı çok küçük. Geniş kök yapan bir çalıdır. Saksıyı büyütün. Toprak ve gübreleri harmanlayıp güzel bir karışım yapun, yeni saksıya dikin. Şu haliyle çok çelimsiz gelişiyor. Saksı değiştirme akabinde budayın. Bol güneşli bir yerde tutun.
Orhan Özbilgiç
02-04-2011, 05:31
Bahçemde iki melisa var. Her ikiside aynı zamanda dikildi.
Her ikiside güneye bakan birer duvar dibindeler. Farkları, büyük olanın toprağı kumlu değil. Küçüğü kumlu. Küçüğü biraz daha rüzgarlara açık. Büyüğü ise daha korunaklıca.
Gelişim farklarından, neyi sevmedikleri anlaşılsın diye fotoğrafladım.;)
Fotoğraflarda, her ikisininde budanmış halleri yer alıyor.
200045
200046
acemi ciftci
02-04-2011, 16:49
Tavsiyeler için teşekkürler Mine Hanım. Hepsini uygulayacağım. Toprak karışımı için bir öneriniz var mı yukarıda yazdığım malzemelerle? Fazla asidik yaparım ya da bitkinin sevmediği bir şey koyarım da zarar veririm endişesinden dolayı soruyorum.
Budamadan kastınız yaprakların ve uç kısmın koparılması mı? Pek anlamıyorum maalesef bu işten, gereksiz/anlamsız bir soru sorduysam özür dilerim.
arslan22
07-04-2011, 11:16
Herkese Merhaba
Bu bitkiyi bende çok merak ettim.Tohumunu ekmek istiyorum.İstanbulda nerde bulabilirim acaba.**** elinde fazla tohumu bulunan arkadaş varsa bana gönderebilir misiniz?
Hayırlılı Günler...
Bende var tohumu. Caddebostana gelebilirseniz vereyim.
Arkadaşlar çok merak ettiğim birşey var, sizlerle paylaşayım: Benim iki saksı kokulu melisam var, ikisi de kışın yapraklarını dökmedi. Güneye bakan bir balkonda idiler, tamam ama sıcak güney illerine özgü bu bitkinin yapraklarını dökmeyişi beni şaşırttı? Kurumadılar da... Yemyeşil kaldılar.
Aynı şey başına gelen var mı?
Benimki de dokmedi. Begonvillerimde de tek tuk yaprak var. Yaseminler daha da yaprakli. Guneye acilan balkonda kisi korumasiz gecirdiler. Demek ki kis sert gecmedi.
Geçen sene aldığım yasemin fidanımın dibinden filizlenen 2 bitkiyi, yabani ot sanıp doğal güzellliğine bırakıp, ayıklamamıştım.Bu sene yaseminden daha çok gelişip ana dal odunsulaştı.İkinci filizde büyümekte..
Biraz araştırmadan sonra bu bitkilerin melisa olduğunu öğrendim ki, bu da toprağın bana bir lütfu, hediyesi oldu, tıbbi melisam zaten vardı, artık parfüm melisamda oldu..;)
205726
Yalnız bir sorunum var, yasemin ve 2 melisa aynı saksıdalar.
Melisaları ayırıp bu günlerde taşısam zarar verirmiyim, ya da köklerini ayırmadan, yasemin ve melisayı daha büyük saksıya mı taşımalıyım?
Yılmaz Yalçın
26-04-2011, 22:27
Benim melisa bir minik dalı hariç çıplak..Gerçi gövdesi yeşil gibi ama neden hala yaprak sürgünü vermedi acaba?
acemifüsun
26-04-2011, 22:38
Benim melisa bir minik dalı hariç çıplak..Gerçi gövdesi yeşil gibi ama neden hala yaprak sürgünü vermedi acaba?
Sıcaklıklar yükselince yaprak sürgünleri de başlar:)
Sevgi Durul
26-04-2011, 22:41
Tohumdan yetiştirmeyi başaramayınca, hazır yetişmiş melisa aldım. Açmasını bekliyorum.
206379
Merhabalar,
paylaşımdan gelen melisa çeliklerini köklendirmeyi başaramadım. çelikten melisa üretemediğim için 2 tane satınaldım. Ankaranın kışına dayanamaz diye şimdiden çelik alıp seneye yetiştirmek istiyorum.Çelikleri direkt toprağamı daldırmalıyım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Gülbeşeker
29-04-2011, 23:04
bende kışın birkaç defadenedim başaramadım sonunda bir ay önce suya koyduklarım köklendi vepet şişeye diktim kökleri hafif hafif göyünmeye başadı sizde denemeye devam edin zaten herşeyi deneye deneye öğreniyoruz
Birol Ketenci
09-05-2011, 16:44
Sizler övdükçe evdeki bitki sayısı eşime rağmen her hafta artmaya başladı :D Bu hafta aileye katılan yeni üyemiz 5 tl lik fiyatıyla melisa. Geldiği gibi saksısı daha büyüğüyle değişti. Merak ettiğim bu dönemde sürgün uçlarını alıp alttan yeni sürgünlerin uzamasını teşvik etmem yararlı olurmu? 210521
iki hafta önce aldığım kolonya çiçeği.Çok küçük ama hızlı büyüyor sanki...balkonun ve fotoğrafların acemiliğinden dolayı özürdiliyorum:)
günebakan
21-05-2011, 09:47
Melisamın yaprakları neden böyle acaba düzelmesi için ne yapabilirim?
214619
Sevgili Günebakan, o yapraklar artık ömrünü doldurmuş, ölmüşler. Yerlerini yeni gelenlere bırakma zamanları gelmiş. Ben yeni gelen yaprakları buradan görebiliyorum, herhalde sen de görmüşsündür. Artık fotosentez yapamayan o yaprakları elinle topla, bitkini temizle bence. Sevgiler, Nil
günebakan
21-05-2011, 12:58
Teşekkür ederim Sevgili Nil bir sorun olmamasına sevindim hemen o yaprakları toplarım:) Sevgiler
cengoakca
21-05-2011, 13:23
Melissamın yaprakları ucundan kurumaya başladı.Bilgisi olan varmı?
Saygılar.
214669
214670
214671
ardabora
30-05-2011, 22:01
Bir önceki yıldan kalma dallar baharda bu hale geliyor maalesef,benim bitkimde de aynısı olmuştu.
Geçen yıl üç defa çiçeklendi melisam.kokusu öyle yoğun ki bahçenin en kuytu köşesine koymuştum. ilk resim geçen seneye ait,babaannem çelikten yetiştirip bana vermişti.Benim bahçemde bu bitki donuyor,o yüzden içeri alıyorum.bu yıl biraz daha büyümesini bekleyip bahçeninkuytu bir köşesine dikeceğim kısmetse..
bu hafta sonu bir kardeşi oldu,küçüğü de kayınvalidemden...o da çelikten yetiştirdi.
cengoakca
21-07-2011, 19:13
Herkese selam.
Benim balkonumdaki güzelim melissamın yaprakları her gün sararıyor ve kopartıyorum.Saat 3 gibi güneşle tanışıyor ve akşam ezanına kadar güneş görüyor.Çok sıcak oluyor diye aşırı sulamış olabilirmiyim acaba.Azmı sulamışımdır.Yoksa güneşten yanıyor mu?Bir bilen var mı acaba?
Çelik almak için en uygun zaman ne zaman ve nasıl bir teknik öneriyorsunuz? (hormona batırarak torfa gömme , direk bahçe toprağına dikmne vs...)
Bir de bu dönemler tohum oluşuma başlama zamanı . Şu sıralar bitkiler kısmen çiçekli kısmen de tohumları yeşil . Galiba daha erken tohumları toplamak için.
Bu tohumlar ne zamana kadar saklanabiliniyor?
Ve bu yeşil tohumlardan toplasak beklerken olgunlaşıyor mu yoksa mutlaka dalında beyaza dönmesini mi beklememiz lazım?
Hakkı Şen
22-07-2011, 06:53
Sayın nrş geçen sene bu zamanlarda melisadan bir kaç dal kırıp suya koydum, bir hafta gibi bir zamanda suya değen her yerinden kökler resmen fışkırdı. O yüzden köklendirme hormonu v.s. gerek olduğunu düşünmüyorum. Saygılar..
kopshtar
22-07-2011, 14:29
Katılıyorum. Kesinlikle hormona gerek yok. Çok kolay kökleniyor.
Hatta şunu söyleyebilirim, içeride bakılırsa kışın bile firesiz çoğaltmak mümkün.
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Sağolun .
Bakalım ben de deneyeceğim inşallah köklenirler.
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Sağolun .
Bakalım ben de deneyeceğim inşallah köklenirler.
Sn.nrş, merhaba, çevrenizde yetişmiş melissa varsa, çiçeklerden sonra oluşan beyaz toplar, kuruyup kahverengiye döndüğünde tohum oluyor. Bu tohumları ister saksı, ister bahçeye ektiğinizde yeni fideler oluşur. Bahçemde böyle oluşmuş onlarca fidan var. Tohum temin edemezseniz ben size hem tohum(sonbahar-kış) hem de fide-fidan gönderirim merak etmeyin istemediğiniz kadar. Selam ve sevgiler.
fide-fidan gönderirim merak etmeyin istemediğiniz kadar. Selam ve sevgiler.
Sayın gultar, bunlar tıbbi olandan değil değil mi. Eğer tıbbi değilse Fide talebinde bulunabilir miyim.
emrecan38
23-07-2011, 08:03
Ben bu melisanın tıbbi olmadığını okumuştum. Üstelikte zehirli imiş.
Sayın 'gultar' nazik teklifiniz için çok teşekkürler. Zannedersem bu çevrede en azından tohum alabileceğim bir iki ağaç var. Ben en çok tohumların çimlenme açısından verimli olması adına olgunlaşma anını merak ediyordum . Sağolun.
ardabora
24-07-2011, 23:27
Kokusunun bizi bayacağını bile bile yine de bahçedeki masanın yanına koymuştum saksıyı. Dün daha uzağa yerleştirdim. Rüzgar estikçe uzaktan kokusu daha güzel geliyor,yoksa bayılabilirsiniz :))
Bu yazı böyle geçirsin bakalım,kışa yine saksıyı içeri alacağım,seneye bahara kadar daha da kuvvetlensin,sonra direkt bahçeye geçecek,o da ben de "bir içeri bir dışarı" eziyetinden kurtulabiliriz artık..
Sevgili Ardabora, bence hiç geçirme bahçeye, donda ilk ölen bitkim Melissa olmuştu. (Japon gülüne bile bir şey olmamıştı) Bendeki Zafer Bey'in fidelerindendi, hızlı gelişsin diye geçen gün toprağa diktim ama kışa doğru saksıya geçirip içeriye alacağım.
Yazdığın gibi fazla yakına dikince özellikle durgun havalarda kokusu çok ağır geliyor, daha uzakça bir köşeden rüzgar estikçe gelen kokusuna ise doyum olmuyor. Gerçi bu durum bence tüm kokulu bitkiler için geçerli. Azı karar, fazlası zarar. :)
Bakalım ben ne zaman koklayabileceğim. Geçen sene komşumun verdiği dal, bir senedir saksıda. Şimdi üzerinde tomurcuklar var ve uçlarını araladılar. Dün, eğilince hafif bir koku aldım, belki bu akşam biraz daha cömert olur. Şimdilik masamın yakınında, belki sonra uzaklaştırırım.
Kolonya çiçeğini İstanbul'da Bauhaus, Koçtaş gibi yapı marketlerde bulabilir miyiz arkadaşlar?
Yılmaz Yalçın
03-08-2011, 11:33
Kolonya çiçeğini İstanbul'da Bauhaus, Koçtaş gibi yapı marketlerde bulabilir miyiz arkadaşlar?
Yapı marketlerde satılmıyor.O nedenle herhangi bir çiçekçide bulabilirsiniz.
mandalinleerik
03-08-2011, 12:08
Yolunuz İzmir'e düşerse size hediye edebilirim.
Yolunuz İzmir'e düşerse size hediye edebilirim.
Tam kalbimden vurdunuz. 40 yaşıma geldim ama daha İzmir'i görmek kısmet olmadı. Çok utanç verici bir durum. :(
mandalinleerik
03-08-2011, 12:44
:) Umarım en kısa zamanda görürsünüz. Her zaman bekleriz.
Sn. lektem,
Bir-kaç fide gönderebilirim. başka isteyen olursa onlara da....
Sn. lektem,
Sayın Gültar,
bana da fide gönderebilirseniz çok sevinirim. Daha önce çelikten denedim. Başta filizlendi ama, sonra öldü.
Adresimi de mesaj olarak ayrıca göndericem.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sn. lektem,
Sayın Gultar,
Çok memnun olurum doğrusu. :rolleyes:
Sn. lektem,
Sayın gultar; 1063 nolu mesajda talepte bulunmuştum. Sanırım gözünüzden kaçtı. Gönderebilir misniz.
Sayın gultar, kargomu aldım.Teşekkür ederim.
Sn gultar rica etsem banada bu melısanın tohumundan gonderebilirmısıniz mektupla.
**** elinde tohumu olan baska üyelerden de olabiliır.Rica etsem
Teşekkurler..
Yılmaz Yalçın
12-08-2011, 23:28
Melisa ile ilgili bu gece edindiğim bir tecrübeyi aktarmak istiyorum:''Melisam şuan çiçekli ve evin içine salona aldım.Ancak 22.00 a kadar çiçekleri açılmasına rağmen hiç kokmadı.Ne zaman salonun ışıklar kapandı oda karanlık oldu işte ozaman bol bol koku yaymaya başladı''
Benimkinde de haftalar önce açan çiçekeler, daha koku salmadan döküldüler (saksısı küçük olduğundan toprağı çabuk kuruyor, sanırım nedeni bu). Tekrar tekrar çiçek açıyor mu? Ne zamana kadar çiçeklenme devam ediyor, bu sene kokusunu duyabilecek miyim? Meraktayım :)
Sevgi Durul
13-08-2011, 09:27
Sevgili Kiraz, benimki aldığımda çiçek açmıştı. Epey ara verdikten sonra, şimdi yine açıyor.
Ben bir türlü büyütememiştim melisayi. Fide aldım olmadı, çelik diktim olmadı. Melisada şansım tutmamıştı. Gülsen öğretmenim köklü fide yolladı öpüyorum kendisini. İnşallah bu kez başaracağım:)
Sevgili Kiraz, benimki aldığımda çiçek açmıştı. Epey ara verdikten sonra, şimdi yine açıyor.
Teşekkürler, bekleyeceğim.
acemifüsun
13-08-2011, 15:32
Benimkinde de haftalar önce açan çiçekeler, daha koku salmadan döküldüler (saksısı küçük olduğundan toprağı çabuk kuruyor, sanırım nedeni bu). Tekrar tekrar çiçek açıyor mu? Ne zamana kadar çiçeklenme devam ediyor, bu sene kokusunu duyabilecek miyim? Meraktayım :)
Sevgili kiraz Ağustos sonu , Eylül gibi yine çiçeklenir:) Güneşi ve suyu çok seviyor, bol bol sulayın.
Çok güneşe uygun değiller diye yarı gölgeye almıştım, ilk mesajlarda öyle yazılmış. Suyu çok sevdikleri belli, bir gün sulamayınca hemen yaprakları sarkıyor, kışın donar diye toprağa da geçiremiyorum.
Bir hafta kadar olmayacağım, şimdilik güneşe almayayım, susuzluktan ölür, gelir gelmez biraz daha güneşe alayım, belki daha çabuk açar.
Yılmaz Yalçın
13-08-2011, 17:25
Çok güneşe uygun değiller diye yarı gölgeye almıştım, aklımda öyle kalmış. Suyu çok sevdikleri belli, bir gün sulamayınca hemen yaprakları sarkıyor, kışın donar diye toprağa da geçiremiyorum.
Bir hafta kadar olmayacağım, şimdilik güneşe almayayım, susuzluktan ölür, gelir gelmez güneşe alayım, belki daha çabuk açar.
Sevgili Kiraz,
Melisa İstanbul'da Kasıma kadar 15-20 günde bir çiçekleniyor.Benimki en son 14 Kasımda oldukça yoğun çiçeklenmişti.Toplamda ise geçen yıl 7 dönem çiçeklendi.Özellikle 20-20-20 Yapraktan sıvı gübre verirseniz daha yoğun çiçekleniyor.Ayrıca yarı gölgede daha iyi çiçekleniyor.Saksısı ise en az 15 litrelik olmalı,daha büyük olursa daha iyi olur.2 günde bir sulamak gerekiyor.
Sevgili Yılmaz, teşekkür ederim.
Geçen sene küçük bir çelikten ürettiğim için, pek büyük olmayan bir saksıya dikmiştim, şimdi saksı yetersiz geliyor. Genelde iki günde bir suluyorum ama bir hafta olmayacağım, iyice sulayıp gölgeye alacağım. Az önce baktım, yeni çiçekler geliyor gibi, yokluğumda dökülebilir. Geçen sene yaz aldığım için buram buram kokusunu hiç duyamadım, umarım bu yaz duyarım.
burak_sezer
21-08-2011, 16:32
Arkadaşlar eliimde bi dal ve üzerinde beyaz tohumlar var bunu nasıl ekmeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinir ve minnettar kalırım.
Gülbeşeker
21-08-2011, 20:43
benim gece yaseminim çılgınlar gibi çiçek veriyor ama hiç tohum vermedi neden tohum vermiyor acaba
Bu mevsim tohum ekimine uygun mudur? Teşekkürler...
günebakan
25-08-2011, 00:49
Benimkide muhteşem çiçeklerini ve mis gibi kokusunu yayıyor evimize:)
ilhami bayar
25-08-2011, 10:04
Sn.nrş, merhaba, çevrenizde yetişmiş melissa varsa, çiçeklerden sonra oluşan beyaz toplar, kuruyup kahverengiye döndüğünde tohum oluyor. Bu tohumları ister saksı, ister bahçeye ektiğinizde yeni fideler oluşur. Bahçemde böyle oluşmuş onlarca fidan var. Tohum temin edemezseniz ben size hem tohum(sonbahar-kış) hem de fide-fidan gönderirim merak etmeyin istemediğiniz kadar. Selam ve sevgiler.
isteğim buydu..:cool:
izleyiciii
26-08-2011, 02:49
bu konu ile ilgili sanirim yaniliyorsunuz sevgili arkadasim,
agaclarin govdesine surulen kirecin islevi hakkinda duydugum surulen kirec beyaz oldugu icin gelen gunes isini yansitarak agacin erken uyanarak gövdesine gelen suyun zamansiz donlar sonucu donarak gövdesinin patlamasini önlemek ve korunmak oldugunu biliyorum. sevgiler
selamlar...bende kirecin yerden ağaca asalak böcek falan gelmesin diye sürülür biliyorum...
Tekrar soruyorum akadaşlar. Çünkü çiçek kokusunun evime doluşmasını çok istiyorum.
Sonbahar tohum ekimi için uygun olur mu?
Lütfen bilginizi paylaşır mısınız.
acemifüsun
26-08-2011, 16:11
Tekrar soruyorum akadaşlar. Çünkü çiçek kokusunun evime doluşmasını çok istiyorum.
Sonbahar tohum ekimi için uygun olur mu?
Lütfen bilginizi paylaşı mısınız.
Sevgili aygün ben tohumdan yetiştirmedim, isterseniz sizin için çelik alıp, köklendirebilirim:)
Sevgili acemifüsun, ilginize çok teşekkür ederim. Öyle isterdim ki... Kargoda çelikler ciddi zararlar görebiliyor. Ben yine tohumları deneyeceğim, bakalım.
Tekrar teşekkür ederim. Sevgiler...
Zafer İnandıklı
31-08-2011, 21:48
İki yıl önce tohumdan yetişip, ağaç oldular.
Zafer bey çok güzel gelişmişler. Dşarıda duruyor sanırım. Kışın donmadı mı?.
Zafer İnandıklı
31-08-2011, 22:25
Zafer bey çok güzel gelişmişler. Dşarıda duruyor sanırım. Kışın donmadı mı?.
Bahçemiz sert hava akımlarına kapalı olduğu için, kış'ı sorunsuz atlatıyorlar.
Ramazan ilbay
01-09-2011, 13:24
Balkonda yetiştirdiğimiz melisalar
Sn. Ramazan Bey,
Melisanız ne güzel gelişmiş, çok güzel kokuyordur. Yanındaki geniş yapraklı bitkinin adını merak ettim.
günebakan
01-09-2011, 19:55
Biz de melisamızın çiçeklerini gördük ve muhteşem kokusunu evimizin içine doldu. Teşekkürler Zafer bey:)
243510
243511
ardabora
04-09-2011, 20:16
Temmuz ayında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=840294&postcount=1066) ilk çiçeklerini gösteren melisalarım şu an coşmuş durumda...
bu sene melısaların senesı galıba :) benımkıde çıldırmış durumda :)
Merhaba arkadaşlar benim köyde kolonya ve geçenlerde diktiğim melisa çalısı var kolonyaya bayadır ilişmiyordum diğer ağaçlarla uğraşmaktan
sonradan bakınca hem yolu kapatığını hemde gelişmiş olduğunu görünce biraz budama yaptım ve dağılmasınlar diye iple biraz toparladım, budama yaparken beyaz tohum keseleri gördüm sanırım tohum kesesiydi tohumdan üretilebilinir mi acaba melisa yeni yerinde kendine gelmeye çalışıyor ama çok çok güzel bir kokusu var anlatamam bu arada budadığım kolonyadan da 7-8 tane çelik hazırladım
Merak ettiğim bir konu var çalılar farklı kokuları çiçekleri farklı sanki hepsi melisaymış **** kolonyaymış gibi yazılıyor melisanın yaprağı muhteşem kokuyor kolonyayı zaten anlatmaya gerek yok sanki bir karışıklık varmış gibi görünüyor **** ben öyle anladım
Aynı kapta hem biber hemde çiçeğim.
Bir kez forumdaki çelik dağıtımı ile kokusunu çok merak ettiğim bu bitkinin çeliklerine kavuşmuş lakin acemiliğim nedeni ile başarılı olamamıştım. Geçenlerde internette tohumunun satıldığını görünce büyük bir heyecana kapılarak tohumları aldım ve dün akşam tohumlardan birkaçını şişen tablete ektim. Ancak tohumlar çok minikti. Tereddütteyim acaba doğru melisa tohumu mu aldım diye...
253950
Tohumlar ne yazık ki çimlenmedi, şişen tabletin üzerinde örümcek ağı benzeri pamuksu oluşumlar meydana geldi. Bahar aylarında tekrar deneyeceğim :(
Manolya_
23-01-2012, 13:23
sevgili gülperi hanım,
önce sitemize hoşgeldiniz diyeyim.
Ben antalyadan tropiksera'dan aldım. Arzu ederseniz tropikseraya başburabilirsiniz.
Benim melisam kış uykusunda. Çelik verebilecek durumda değilim ne yazık ki üzgünüm.
Başka paylaşabilecek arkadaşımız varsa ilgilenir mutlaka mesaj yazarlar size
Selamlar
münevver
06-02-2012, 08:48
Tohumları çimlendirmek için en uygun zaman ne zaman acaba?
Bir de çeliklten çoğaltmak için suda mı daha kolay kökleniyor yoksa direk toprağa mı dikmek gerek?Ayrıca çelik için de uygun zaman nedir?Bilen arkadaşlar yazabilir mi?
pembegül
06-02-2012, 09:51
Benim melisamda kışı evde geçiriyor donar diye dışarı bırakmadım, sayın zafer inandıklı beyefendiden istemiştim çok teşekkür ediyorum kendisine zahmet edip göndermişti ..:)
münevver
14-02-2012, 13:03
Yaklaşık bir ay kadar önce şirketin bahçesinden iki dal alıp suda köklendirmeye bırakmıştım.
Bir aydır hiç kıpırdanma yoktu.
Dün yumurta haşladığımız suyu bardağına doldurduk
Bugün hemen dallarda pıtırcıklanma olmuş.
pembegül
14-02-2012, 14:06
Yumurta suyu köklenmeye etki ediyor demekki ne güzel ...:)
İlk fırsatta bende deneyim bakalım ne olacak ..
Tohumları çimlendirmek için en uygun zaman ne zaman acaba?
Bir de çeliklten çoğaltmak için suda mı daha kolay kökleniyor yoksa direk toprağa mı dikmek gerek?Ayrıca çelik için de uygun zaman nedir?Bilen arkadaşlar yazabilir mi?
Çelik zamanı yazın diye biliyorum.
Tohum da ilkbaharda havalar ısınınca daha kolay olur bence.
münevver
16-02-2012, 13:49
Sn agozce
Çok teşekkürler
Ben sabredemediğimden kışın ortasında çelik alıp suya koymuştum. Sonra da çelik aldığım zavallı bitki son karlarda öldü.Şimdi elimdekiler köklenmezse diye bir de tohum almayı düşünüyordum. Alırsam onu artık havalar ısınınca ekerim.
köklendirme suyuna yumurta suyu koyduğumdan beri bugün beyaz pıtırcıklar daha da artmış durumda...
Merhabalar tohumları çimlendire bilen varmı aramızda.Kaç günde çıkar. Ben ekeli15 gün oldu henüz bi kıprtı bile yok. Ev sıcaklıgı 20-25 derece arası gün ışıgıda alıyor su fısfıslanıyor.
Sorun varmı dır.
Teşekkürler
münevver
20-03-2012, 13:33
Paylasiminiz icin tesekkur ederim.Iyi bakmak ne kelime.Gerekli besin takviyelerini arastirdim dun gece. Odanin icini dolduran o guzelim kokusu esliginde..
Fosfor un oneminden bahsediliyor google taramalarinda. Fish emulsion en iyi kaynakmis.
Bu cesitin bir de gunduz yasemini adi verdikleri bir turune rastladim.
Cestrum diurnum.
151153
Tohumlari satiliyor. Tohumdan yetistirmede basarili olabilir miyim... Supheli.
Ama sizler basarirsiniz buyuk ihtimalle.
Ilgilenirseniz bakabilirsiniz..
Cestrum diurnum, White Chocolate Jasmine, Inkberry, Day Jessamine, Day Blooming Jasmine, China Berry - TopTropicals.com (http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=Cestrum_diurnum)
Bundan edinen var mı içimizde?
Bildiğim kadarıyla ,'Top Tropical' Türkiyeye gönderi yapmaz.
Bunlarda çimlenme sıcaklığı konusu biraz hassas. Ben birkaç kez başarısız kaldım. Kısmen de olsa benim de kabahatim var. Ama tohumdan yetiştirmek kolay değil.
Çelik denemelerini takip edeceğim. Mümkünse 'ben de isterim'..
Bundan edinen var mı içimizde?
münevver
20-03-2012, 15:39
Sn Tabus
Ben forumda da genel arama yaptım ama bişey çıkmadı.
Galiba henüz forum üyeleri arasında edinen yok.
Kredi kartı kullanmadığım için yurtdışından tohum alamıyorum ama araştıracağım.İnşallah buluruz.
Yaz ortası sonbahara doğru yine ayranım kabarır..O zamanlarda siparişlere başlarım. Eğer o aralar ya özelime ya da doğrudan adresime yazarsanız..Yani bir çiçek dostuna hizmetten onur duyarım..:)
Sn Tabus
Ben forumda da genel arama yaptım ama bişey çıkmadı.
Galiba henüz forum üyeleri arasında edinen yok.
Kredi kartı kullanmadığım için yurtdışından tohum alamıyorum ama araştıracağım.İnşallah buluruz.
arnavut biberi
22-03-2012, 17:11
Geçen sene semt pazarına gelen çiçekçimden melisa almıştım. Kapalı balkonumda kışı yeşil yapraklarınıda muhafaza ederek atlattı çok şükür. Kışın üzerinde tohum unutmuşum, topladım ve akrabalarımla paylaştım kendimede bir tohum kesesi ayırdım bu gün dayanamadım ve içinden çıkan üç tohumu pet bardaklara ekip oda sıcaklığında beklemeye aldım.Bakalım ne zaman filizlenicek.
bettyycim
22-03-2012, 20:17
4-5 günde çimlenirler merak etmeyin ben de yeni denedim :D
arnavut biberi
22-03-2012, 22:55
inşallah bettyycim umarım çimlenirler. Bu arada tohum çekmecemi karıştırırken peceteye sarılmış birkaçtane daha tohum buldum heralde halam getirip vermiş, onlarıda ekmeyi düşünüyorum.
Kasım ayında şişen tabletlerde denediğim çimlendirmenin hüsranla bitmiş olmasının ardından birkaç hafta öce yine iç mekanda torf+perlit karışımında ve mini sera uygulaması ile melissa tohumlarımı çimlendirdim :p Fazla zorlamadan yaklaşık 10 günde çimlendiler. Şu anda 9 adet pet bardaklara şaşırtılmış minik melissam var, inşallah yetiştirmeyi başarabilirim.
arnavut biberi
23-03-2012, 13:02
sn andora merak etmeyin çok kolay yetişiyor şimdilik ılık bir ortamda muhafaza edin henüz dış ortama almayın.
Bende bugün anaç melisamın saksısına 13-13-13 npk gübresi karıştırdım. çiçeklenmesini beklerken baya bi sabırsızlanıyorum :)
Sn. arnavut biberi, içeride muhafaza etmek güçleştiği için kapalı balkona aldım minnoşları. Çünkü yeterince hava almadığı için toprakta bozulmalar, fidelerde mutsuzluk gözlemeye başlamıştım. Balkonu pek sevdiler ve bir kaç gün içinde daha hızlı gelişip serpildiler. Fırsat bulunca fotoğraflarını eklerim.Pazar günü diplerine organik toz kompost gübre + leonardit serpiştirdim, bakalım etkileri nasıl olacak :confused:
İşte minnoş melissalar :p
bettyycim
28-03-2012, 13:18
Melisa olduğuna eminmisiniz ?
Vildan Sönmez
28-03-2012, 13:32
Katılıyorum, melissa değil, melissa yaprakları bu renk değil ve kenarları düz.
Melisa olduğuna eminmisiniz ?
Melissa olmadığını söylemeyin, tohum paketi bu idi, en hevesli olduğum bitkilerden biri, valla değil ise çok üzülürüm...
253950
Sayın Andora, tohum bitki paketinizdeki doğru bitki melisa, ancak sizin tohumlarınızdan çıkan fideler daha çok otsu bir bitkiye benziyor. (kötü haber vemek istemezdim ama)
Çıkan bitkilerinizin ne olduğunu ben de çok merak ettim.
bettyycim
29-03-2012, 12:24
Sayın Andora adresinizi özelime gönderin size melissa tohumu göndereyim ;)
:DO halde hepberaber gelişimlerini izleyerek sonunda neye dönüşeceklerini görelim, benim için beklemesi zor ama eğlenceli bir süreç olacak, hem belki benim minnoşlar çirkin ördek yavrusundan kuğuya dönüşür ya da insanın aklını başından alacak muhteşem bir bitkiye :D
Sayın bettyycim adresimi hemen gönderiyorum, hızır gibi yetiştiniz, melissayı gerçekten çok istiyorum ama bir türlü kısmet olmadı...
Ayy, ben birde bu tohumları sevgili gülperi arkadaşımız melissa tohumu ararken onunla paylaştım, umarım sayfayı takip ediyordur :D
bettyycim
29-03-2012, 14:20
İşte minnoş melissalar :p
Bitkiniz sanırım Coleus ( Kolyoz, yaprak güzeli) :D
Bu çiçeğin adı nedir bölümünde sordum sn. jineop ısırgan ya da ballıbaba dedi :D Coleus olsa razıyım ama coleus çimlendirmiştim, onların gelişimi pek böyle değildi :o
Sayın Andora, melisa çalısı değil de çayı yapılabilen melisa (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1149.htm) bitkisine de benziyor, bir de ona bakın isterseniz. Eğer yapraklarını ezince eliniz limon gibi kokuyorsa melisa(oğulotu olma ihtimali çok yüksek).
Haklısınız Sn. kiraz oğul otu olan melisaya da benziyor, sn. jineop 'un dediği gibi ballıbabaya da :o Dün akşam sahtekarları iyice inceledim, yaprak ve yaprak sapları üzerinde dikkatli bakıldığında görülen beyaz dikenimsi oluşumlar mevcut, bu bilgi tam olarak tür tesbit etmemize yarar mı acaba :confused:
serkan_istanbul
30-03-2012, 08:21
ballıbabaya benziyolar.
En kestirmesi yapraklarını ezip ellerinizi koklayın. Melisa ise kesin anlarsınız, limon gibi kokar.
Sevgili Andoro bende tohumarımı ektim sadece bir tannesi çıkmıştı.
Anladıgım kadarıyla boşuna sevinmişim .
Sorma sevgili gülperi, benim için de büyük hayal kırıklığı oldu, bir de senin konudan haberdar olmadığını düşünerek kendimi kötü hissediyordum, bugün sana özelden yazıp haber vermeyi planlamıştım. Tohumlar Hollanda 'dan ithal tohum idi, bu markayı bir daha almam.
Eğer sizinki oğultu-melisa ise çok geç çimleniyor. Siz vazgemişken bir de bakıyorsunuz çimlenenler var
Melisa officinalis, oğulotu çimlenmesi ile sizin bitkiniz . Karar sizin;)
Sn. kiraz, çimlenmeleri ortalama 2 hafta içinde gerçekleşti diye hatırlıyorum, biraz ballıbabayı araştırdım bugün,
Ballıbaba, Taubnessel, Lamium album | Ballı Baba Bitkisi Görseli, Ballı Baba Bitkisi Latince, Ballı Baba Familyası, Ballı Baba Familyası Bitkileri, Ballı Baba Hasat Zamanı, Ballı Baba Latince, Ballı Baba Otu, Ballıbaba Ağacı, Ballıbaba Ailesi, Ballıb (http://www.alternatif-tip.net/ballibaba-taubnessel-lamium-album.htm/)
adresinde yer alan şu açıklama benim bitkimin ballıbaba olma olasılığını daha yüksek kılıyor sanki...
Yapraklarının kenarları kertikli, üzeri pürtüklü, koyu yeşil renkli kısa saplı üzeri narin tüylü, karşılıklı ve bir sonraki ile çaprazdır.
Daha önce bahsettiğim gibi benim bitkimin yapraklarında ve yaprak saplarında beyaz dikenimsi şeyler var... Oğul otu olan melisada böyle beyaz minik tüyler var mı bilmiyorum.
Evet değerli arkadaşlarım, dün akşam ne olduğu belirsiz bitkimden bir yaprak kopararak önerildiği üzere elimde ovaladım, avcumun içinde kalan yoğun limon kokusu sanırım teşhisi şüpheye yer bırakmayacak şekilde koydu, bunlar kesin olarak oğul otu olan melisa...
Artık saksıya dikmelimiyim sizce neredeyse 20 gündür suda köklenmeyi bekleyen çeliklerim?
Artık saksıya dikmelimiyim sizce neredeyse 20 gündür suda köklenmeyi bekleyen çeliklerim?
Biraz daha bekleyin;)
münevver
13-04-2012, 08:39
sayıntk646
Çelikleri beklettiğiniz suya hemen yumurta haşadığınız suyu soğutup ekleyin.
Hemen pıtırcıklanma başlatıyor ve köklenmeyi çok hızlandırıyor.Ben tamamen yumurta suyunda iki çeliği 2 haftada köklendirdim.
Kışın soğukltan etkilenen melisalarımda hiç bir uyanma belirtisi yok, daha bekliyeyeim mi sizce?
Lütfen bana birileri bu melisa konusunda yardım etsin....
Evimize yakın yerdeki bir apartmanda melisa var.ve biz o apartmana her gittiğimizde dalını budağını kırıp eve getiriyor ve suya koyuyorum. Ve her getirdiğim parça deli gibi kökleniyor. Torf ve bahçe toprağını karıştırıp kökleri yaklaşık 10 cm olan o parçaları ekiyorum ama ne hikmetse hep kuruyorlar.. Neler neler diktim tutturdum ama bu melisayı ben neden tutturamıyorum... O apartmandaki melisaya artık resmen acıyorum çünkü her gittiğimde dalsız budaksız kalıyor... O saksıyı oraya kim koydu bulabilsem ondan yardım isteyeceğim ama 54 hanelik apartman sorduk- soruşturduk ama bilen yok..muhtemelen ev taşınmasında birileri fazla geldi diye oraya bırakmış..Nerden baksanız 40 litrelik saksısı var çünkü...Ne olur birileri bana yardım etsin..
nılgun_dogan
15-04-2012, 01:28
Sayın tahab bende küpeli konusunda öyle idim toprağa diktikten sonra sera ortamı yaptım öyle tutturuyorum belki fikir olabilir size.
Sayın tahab bende küpeli konusunda öyle idim toprağa diktikten sonra sera ortamı yaptım öyle tutturuyorum belki fikir olabilir size.
Suda köklenmiş bitki için sera ortamı bilemiyorum... Şuan yine 3 kök var mesela suda köklenmiş vaziyette duruyorlar.. Suları eksildikçe bulundukları kaba toprak ilave ede ede kabı toprak ile doldurdum. Kap tamamen doluncada (yani bugün) altından delikler açtım ki fazla su kökleri çürütmesin.. Birde böyle deneyeceğim.... Resmen cin fikirler üretmeye başladım kendimce...
Kıbrıs_Doga
15-04-2012, 01:42
Merhaba arkadaşlar yazılanları okudum da biraz olsun bilgi sahibi oldum bitkiyle ilgili. Kıbrısta bu bitkiye 'pakistan gecesi' diyorlar. Bahçemde bayağı büyük iki tane var. Fotoğraflarını yükleyemiyorum. Yaz geceleri kokuları tüm mahalleyi sarar.. Eğer isteyenler varsa çelik yollayabilirim. Sevgiler.
nılgun_dogan
15-04-2012, 18:50
Ben toprağa geçirdikten sonra yapıyorum sera ortamını pet şişeyi ortadan kesip üstüne koyuyorum.
münevver
16-04-2012, 08:24
Evimize yakın yerdeki bir apartmanda melisa var.ve biz o apartmana her gittiğimizde dalını budağını kırıp eve getiriyor ve suya koyuyorum. Ve her getirdiğim parça deli gibi kökleniyor. Torf ve bahçe toprağını karıştırıp kökleri yaklaşık 10 cm olan o parçaları ekiyorum ama ne hikmetse hep kuruyorlar.. Neler neler diktim tutturdum ama bu melisayı ben neden tutturamıyorum... O apartmandaki melisaya artık resmen acıyorum çünkü her gittiğimde dalsız budaksız kalıyor... O saksıyı oraya kim koydu bulabilsem ondan yardım isteyeceğim ama 54 hanelik apartman sorduk- soruşturduk ama bilen yok..muhtemelen ev taşınmasında birileri fazla geldi diye oraya bırakmış..Nerden baksanız 40 litrelik saksısı var çünkü...Ne olur birileri bana yardım etsin..
Aldığınız dalları bir de direkt olarak pet şişe içine atıp üstüne de torf+ hayvan gübresi karışımından ekip sulayın.Şişenin ağzını da açık bırakın. İlk sudan sonra hiç su vermeyin. Melissa su seviyor gözlemlerime göre.Bir de öyle deneyin bakalım..Sonucu da hep birlikte görelim ki tecrübe olsun hepimize.
Ben de suda iki filizcik köklendirdim. Ama kök çıkıntıları görünür görünmez pet bardaktaki topraklara geçirdim. Hatta birinde doğru dürüst kök bile yoktu ama hala yaşıyorlar.Hatta yeni yapraklar çıkardılar.
münevver
16-04-2012, 08:26
Kışın soğukltan etkilenen melisalarımda hiç bir uyanma belirtisi yok, daha bekliyeyeim mi sizce?
Sn ayhat,
Bizim şirketteki kapıcı tam bilmediği için saksıdaki melissayı kurudu diye sökmüş. Altından çıkmakta olan bir sürü filizcik vardı. Yeni uyanıyorlar..
Sevgili taha-b
Melisa bitkisi çok su isteyen bir bitki. Saksının altına derin bir kap koyup, sürekli suda muhafaza edin. Datça da kocam 3 tane melisa ağacım var. Su sızdıran bir borunun dibine dikmiştik. Ağacı şuan 3 metre felan var. İstanbulda evim'in balkonunda da besliyorum aynı şekilde. Erenköy'e yakın oturuyorsanız fidesinden verebilirim.
Sayın Andora adresinizi özelime gönderin size melissa tohumu göndereyim ;)
Ben de istesem;)
Sn ayhat,
Bizim şirketteki kapıcı tam bilmediği için saksıdaki melissayı kurudu diye sökmüş. Altından çıkmakta olan bir sürü filizcik vardı. Yeni uyanıyorlar..
Çok teşekkür ederim bende sabredeyim o halde :)
yarenimex
16-04-2012, 13:44
Toprağınızda Melisaya iyi gelmeyen bir şey olabilir, başka bir toprakla deneyin, bir de suda köklendirmeyi iç ortamda yapıyorsanız, aniden dış ortama çıkarmanız da ölmelerine neden olabilir. Dış ortama yavaş yavaş alıştırın, sonra kalıcı yerlerine dikin derim..
fatihcelik
17-04-2012, 22:45
Öncelikle hepinize merhabalar;
Arkadaslar forumunuzda çok çok yeniyim ve resmen bayıldım. Bahce ve çiçeklere yeni geni merak sarıyorum ve çok hoşuma gitmeye başladı.
Babamlarin evinde melİsa var onsan bir dal istedim bana celikleyip verdi sagilsun. Nasip olursa yarın dikeceğim. Şimdi bunu tamamen gölge bir yere mı dikmem lazım
Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın Fatihçelik
Güneş gören bir yere ekerseniz daha çok çiçeklenir. Gölge yerde yapraklanıyor ancak çiçek açmıyor.
Kolay gelsin.
fatihcelik
18-04-2012, 18:39
Cevap için çok teşekkür ederim. Ben biraz gölge bur yere diktim ama söküp değişersem mı acaba
Herkese tek tek cevaplamak yerine buradan yazıyorum.. Köklenmeleri için kesip içine koyduğum tüm filizler yaklaşık 8-10 cm kök yaptıktan sonra su dolu olan kaba suları azaldıkça toprak ile doldurmam sonuç verdi. Daha önceden hangi toprağı kullanıyorsam yine aynı toprağı kullandım.. Yani problem toprakta değilmiş. Köklendirmeyi ev içinde yaptığım gibi saksıya aldıktan sonrada yine ev içinde yaşamlarına devam ediyorlar yani dışrıya alıştırma faslına gerek yok.. Açtıklarında görüşmek üzere.. Fotoğraflarınıda o zaman eklerim artık..
sahindogan
19-07-2012, 15:23
çelikleme hakkında bilgi edinilmek istiyorum arkadaşlar... acaba temmuz ayında celikleme yapsak tutr mı... daha şimdiden cok teşekkur ederim...
arsekanat
05-08-2012, 12:50
çok özur dılıyorum yenı katıldım araştırdım melısa yetıştırmek tohum almak ve çelıkleme yapmakla ılgılı bolum bulamadım bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkur ederım saygılar çelıkleme vetohum nasıl yapılıyor??
çok özur dılıyorum yenı katıldım araştırdım melısa yetıştırmek tohum almak ve çelıkleme yapmakla ılgılı bolum bulamadım bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkur ederım saygılar çelıkleme vetohum nasıl yapılıyor??
İlgilendiğiniz tüm sorular için cevaplar önceki sayfalarda mevcut.. Biraz gayret göstermeniz ve sayfaları okumanız gerekecek. Bu sayfalar; balık vermek yerine balık tutmayı öğretir... Saygılarımla
merhaba, ben geçen sene açan melisa aldım süper ama bu sene henüz açmadı çok suluyorum ve suyu seviyor dediler Çiçek açmamasının sebebi nedir acaba?
Şu sıralar çiçeklenme zamanları, sağlıklı bitkiyse çok yakında açacaktır. Benimkinde de tomurcuklar belirdi ama henüz çiçeklenmedi. Suyu seviyor, şu sıcak günlerde bir gün önce sulamış olsam dahi akşam üstü yaprakları aşağıya sarkıyor, suyu verince diriliyor.
matilda81
07-08-2012, 00:12
merhaba ; limon
bugün melisa alacaktım ama bir tane bile tomurcuğu yoktu.kararsız kaldım.yinede alsa mıydım?
kokusunu çok merak ediyorum ve hemen çiçeklenmesini istiyorum :)
kopshtar
07-08-2012, 13:56
O halde bir bitki edinmenizde yarar var.
Yıl içinde birkaç defa çiçeklenebiliyor.
Muhakkak alın, benzersiz yoğun ve bir daha vazgeçemeyeceğiniz bir kokusu vardır. (sadece geceleri)
Selam arkadaslar kucuk bir bahcem var. 2-3 tane melisa fidesi dikmek istiyorum. İstanbul'da bulabilecegim yer varml? Tohumda olabilir! Yardlmcl oacak arkadaslara simdiden tesekkur ederim!
Hemen her fidanlkta bulabilirsiniz. Gösterişli bir bitki olmadığından görünür yerlere yerleştirmiyorlar ancak sorunca getiriyorlar.
Benim Melisamda tomurcuklanma başladı, 2-3 güne kokusunu yaymaya başlar sanıyorum. Her yıl en özlediğim koku diyebilirim...
Yılmaz Yalçın
27-08-2012, 16:51
Evet Sevgili Limon'a katılıyorum melisa özel bir çiçek.Benimki geçen kış donmuştu ama bu yıl geç baharda kuru köklerden tekrar yeşerdi.Şimdi tomurcuk oluşturmaya başladı.Epey geç kaldı çiçeklenmek için:)
Adalet Yağcı
29-08-2012, 21:05
Benim Cestsrum Elegans (http://www.agaclar.net/forum/1013104-post3301.htm) güzel çiçeklerini gösterdi.
Bu bitkiye tijli form verilebilir mi acaba?
Ayrıca, çelikten üretmek için hangi mevsim uygundur?
Zeytinci
30-08-2012, 21:24
Epey geç kaldı çiçeklenmek için:)
Benimkiler de geç kaldı. Sulama az geldi. Bir kez çiçeklendi. Oysa yazın yeterli sulama ile her ayın yarısı çiçekli diger yarısı dinleniyor.
Gece açtığı için gece yasemini demek daha doğru galiba. Yaz gecelerinin vazgeçilmezi.
Gündüz ise Beyaz yasemin, sürekli çiçekli, ile güzel ikili olup burunlarımızı şenlendiriyor.
Benim melisa sadece boya gidiyor birde acsa cicek sapıda yok
Zeytinci
30-08-2012, 21:40
Benim melisa sadece boya gidiyor birde acsa cicek sapıda yok
Güneş görmüyor mu?
Tepesini koparıver.
Sayın Zeytinci balkonda bolca güneş görüyor .
Tepe budaması yapmaya elim varmıyor kıyamıyorum
hevesli meraklı
31-08-2012, 00:38
Son mesajları okuyunca şaşırdım annem yılın ne zamanı olursa olsun, bir şekilde kopan yaprağı dahi saksıya soktuğunda tutuyor.
Emin olmamakla beraber sanırım rahat bi 10 kök melissamız vardır 3 tanesi insan boyunda neredeyse çiçekleri çok değil ama en azından tutuyor.
Annem köklendirme yapmadan direk yaprak olsun gövde olsun sokuyor toprağa %70 tutuyor.
hevesli meraklı
31-08-2012, 09:08
İşte bizim melissalarımız.
Bu melissalar aslında sadece dördüncü fotoğraftaki melissa idi aldığımızda sadece 20-30 cm boyundaydı.
her budayalım dediğimizde, budama zamanını kaçırmış oluyorduk ama (ki şubat -mart diye biliyorum ben) üst kısımdan 30'ar cm'lik parçalar budayıp annem gene onları saksılara soktu.
Sanırım buna çelik yöntemi deniyor. Bölelikle işte çoğaldılar. İlk fotoğraftaki melissa aslında çok uzun ama çiçeklenmeden önce bu sene budayamadık ve çiçeklendikçede aşağıya sarktı. Çiçekleri bitince budamaya geçeceğiz. Sarkık tip melissa oldu bu.
pembegül
03-09-2012, 22:53
Merhaba arkadaşlar benim melisamda bu sene açtı sarı renkli misler gibi kokuyor ..:)
merhaba ; limon
bugün melisa alacaktım ama bir tane bile tomurcuğu yoktu.kararsız kaldım.yinede alsa mıydım?
kokusunu çok merak ediyorum ve hemen çiçeklenmesini istiyorum :)
Hiç durmayın alın. Zaten çiçeklenmişini alıpta çiçeği dökülünce üzülmektense evinizde açsın daha iyi...
Saygılarımla
Sayın Zeytinci balkonda bolca güneş görüyor .
Tepe budaması yapmaya elim varmıyor kıyamıyorum
Merhaba,
Elinizi korkak alıştırmayın. Budama yapmak bitkinizi istediğiniz forma sokmak ve onun gençleşmesi için yapılması gereken bir işlem. Her budamayı onun su ihtiyacı gibi düşünün. Susuz nasıl yaşayamaz ise budanmadanda yaşayamaz..
Saygılarımla ...
Zeytinci
06-09-2012, 12:09
Her budamayı onun su ihtiyacı gibi düşünün.
Her hafta su verir gibi budama yapılmaz, taha-b bunu kasdetmiyor sanıyorum. Bahçede ise çiçekli ince dallar koparılıp vazoya kunulabilir. Ilıman bölge için gözler uyanmadan şubat da yapılmalı. Soğuk bölgelerde birkaç hafta gecikmeli olabilir.
Melisa sert budamayı seviyor. Hafif budamalarda baharda gözlerin uyanması gecikiyor ve dipten yeni kuvvetli sürgünler gelip, gelişerek budanan dalları geçiyor. Yoğun çiçeklenmeyi dipten gelen genç sürgünler yapıyor.
Sonuç zamanında budamadan korkulmamalı.
Her hafta su verir gibi budama yapılmaz, taha-b bunu kasdetmiyor sanıyorum.
Sonuç zamanında budamadan korkulmamalı.
Merhaba,
TV'deki program montajları gibi olmuş :) Beni tebessüm ettirdiniz. Çok sağolun :)
Aynen sizin dediğiniz gibi sayın Zeytinci Domates değilki bu her an koltuk alalım... :)
Zamanında budamadan korkulmamalı...
Saygılarımla...
hevesli meraklı
08-09-2012, 17:00
Merhaba,
Melisa ölye hoş bir bitki ki, sohbetleri de oldukça esprili oluyor. Biz bu sabah, ana saksı haricinde onun yavruları olan 3 saksı melisayı kızımla beraber budadık. Yaz boyunca bizi güzel kokusundan mahrum etmedi. Neredeyse her gece aynı saatlerde mis gibi koktu.
Sevdiğimiz bir insanın hatırası olan bu bitkiye özen göstermeye çalışıyoruz. Nur içinde yatsın, Sefer amca yıllar önce bir tane çelik verdi ve verirken de ''eğer sever bakarsan O' da seni mutlu eder, yok ihmal edersen sadece yeşil bir bitkin olur'' demişti. Daha önce ki mesajlarda kızım yazmıştı, çelik diye toprağa verdiğim her dal köklendi (Bazılarını yerleri sıkışık oldu diye sonra çıkarmak zorunda kalmıştım).
Eğer yanlış saymadıksa 60 kadar çelik yapmışız, 10 kadarda tutarsa diye koyduklarımız var. Hem çeliklerin üst ucunu, hem de çelikleri aldığımız ana gövdedeki kesi yerlerini çamurla kapadık. Bu işlemi yaparken bahçe eldiveni değil, cerrahi eldiven kullandık. Çünkü, okuduğumuz her yerde zehirli deniyordu. Daha önce başka bir bitki için hazırladığımız toprak-gübre karışımından vardı, birazda hiç kullanılmamış toprağımızdan kattık. Çelikleri koymadan önce saksıyı hortumun spray ucuyla da güzelce suladık, çelikleri koyarken dip kısımları zedelenmesin dedik. Sonra melisanın başına geçip onu budadığımız için üzüldüğümüzü ama bunun kendisi için iyi olacağını söyleyip:D budamaya başladık. Düşünüyorum da biri kolumu kesip sonrada bu senin için iyi olacak derse ne yaparım.Daha önceleri, yani bitkilerle haşı rneşir olmadan önce kesilmiş çiçek almayı çok severdim. Nergis. gül, karanfil v.b. Artık alamıyorum ille saksı çiçeği olacak:p
Çeliklerin hepsini aynı boy yapamadık; kimi çelikler hafif odunsu, kimleri de yeni dallardan oldu. Bu sefer ki budamamızı biraz daha okuyarak yaptık:cool: Önceleri içgüdüsel olarak yapıyordum;) Çeliklerin boyları (2/3 si toprağa daldırıldı) 18-25 cm. arasında oldu.
Artık sıra geldi önce onların nazlı nazlı köklenip, sonrada bizleri ve çelik isteyecek olan dostlarımızı mutlu etmelerine:D (Daha önce hiç çiçek kargoya vermedik, bu konuda bizi bilgilendirecek olursanız seviniriz. Çünkü bu kadar melisayı evde bakamam, atamamda. Dağıtmak için çelik yaptık, tabii isteyen olursa. Ankara'da olanlara götürebiliriz:D)
Anladım canım ;) daha cok kücük o yüzden kıyamıyacagımı söyledim şöyle büyüsün serpilsin budarım .
Sanırım cicege döndü istanbulda ne zaman iceri alsak
Zeytinci
08-09-2012, 23:16
Çünkü, okuduğumuz her yerde zehirli deniyordu. :D)
Zararlısına ben rastlamadım. Rastlayanımız var mıdır?
Ne küf, pas, nede çekirge, akar vs. Böceklerin bir bildiği var.
Yoksa yapraklarının taze görüntüsü reyhanı aratmıyor. Bir hata yapılmasından korkuyorum.
Zehirli olmasını bilen biri anlatsa da öğrensek.
hevesli meraklı
11-09-2012, 14:22
allah allah yahu hiç çelik isteyen yok mu? sanki birileri arıyordu gibi hatırlıyorum.
İki sene önce aldığım çeliğin başına çok şey gelmişti, hiç koklayamadım derken dün gece koktu da koktu. Yakından koku bana ağır geldi .
Geçen sene aynı kokuyu bir gece almıştım, nereden geldiğini bulamamıştım. Şimdi anlıyorum ki, gündüz kapalı olan bir kaç çiçeğine bakıp, hiç açmadığını düşünmüş, ümidi kesmişim çünkü salyangozlar talan ediyordu. Meğer salyangozlara rağmen geçen sene de çiçek açmış.
Bu sene ise daha güneşli bir yere koydum ve bol çiçekli oldu.
Zararlısına ben rastlamadım. Rastlayanımız var mıdır?
Ne küf, pas, nede çekirge, akar vs. Böceklerin bir bildiği var.
Yoksa yapraklarının taze görüntüsü reyhanı aratmıyor. Bir hata yapılmasından korkuyorum.
Zehirli olmasını bilen biri anlatsa da öğrensek.
Salyangoz :))
Mine hanım'ın:
"Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor." notu var. İkinci mesaj. (http://www.agaclar.net/forum/21452-post2.htm)
Zeytinci
11-09-2012, 21:03
Salyangoz :)) [/URL]
Bizim salyangozlar dokunmuyor bile. Pitoslarda idare ediyorlar.
Zehirlenme vakası oldu mu acaba? Sizin salyangozlar zehirlenmedi mi?;)
afrasyap
12-09-2012, 10:57
Merhaba arkadaşlar,
3 yıl önce bahçeli evde otururken ,benimde saksıda yetiştirdiğim yaz akşamları mis mis kokan melisam vardı.Kışa girerken içeri almaya geç kalınca soğuklardan bozuldu ve birdaha canlanamadı .Çok üzülmüştüm.
afrasyap
12-09-2012, 11:00
allah allah yahu hiç çelik isteyen yok mu? sanki birileri arıyordu gibi hatırlıyorum.
Merhaba Sn hevesli , elinizde varsa ben isterim.Fazlası varsa meraklı komşularımada vermek üzere talibim.Saygılar.
Adalet Yağcı
12-09-2012, 11:20
Sevgili hevesli meraklı;
Ben de çeliklerinize talip olabilirim.
Ekim gibi bir Ankara toplantısı düşünülüyor, gelebilirseniz elden de alırım ve ya kargo ile karşı ödemeli gönderebilirsiniz.
Sizin için hangisi daha kolaysa.
hevesli meraklı
12-09-2012, 14:15
merhaba,
annem daha iyibilir ****** ama bir süre tutmalarını beklemek gerekebilir diye düşünüyorum. çelik çok vallahi zibil gibi :)
toplantıya bende gelmek istiyorum annem okumamış olabilir ama oda gelmek isteyecektir kesinlikle. toplantıyada getirebiliriz.
özel mesaj atarsa bundan sonraki talipliler burayıda çok fazla tutmamış oluruz diye düşündüm. yanlız işi bilen biri bize çelikleri nasıl kargoya vereceğimizi anlatırsa çok iyi olur. annemin de demek istediği bu idi. özel bir paketleme yapmak gerekir mi? veya paketlerken nelere dikkat etmeliyiz? gibi.
Adalet Yağcı
12-09-2012, 17:55
yanlız işi bilen biri bize çelikleri nasıl kargoya vereceğimizi anlatırsa çok iyi olur. annemin de demek istediği bu idi. özel bir paketleme yapmak gerekir mi? veya paketlerken nelere dikkat etmeliyiz? gibi.
Çelikler küçükse kargolamak kolay.
Ben köklenmiş çelikleri toprağı ile birlikte almaya özen gösteriyorum.
Bunun için de kaşık kullanıyorum.
Önceden hazırladığım kağıt peçeteye toprağı ile birlikte koyup(bitkinin sadece toprak altında kalan kısmını
), peçeteyi etrafına sardıktan sonra, çok hafifçe elimle sıkıştırıyorum.
Daha sonra peçeteyi ıslatarak, yine toprakaltı kısmını küçük bir buzdolabı poşetine koyup ağzını hafifçe sıkıştırıyorum.
Sıkıştırmaktan maksat, kargoda bitki açılıp toprağı dökülmesin.
Bitkinin boyutuna uygun sağlam bir karton kutu(ki, bazan bu ilaç kutusu bile olabiliyor)ya koyup koli bandı ve ya seloteyple(kutu çok küçükse)yolda açılmasını önleyecek şekilde paketliyorum.
Haydi kolay gelsin :)
Dün akşam hava almak için balkona çıktım. Öyle güzel bir koku sarmış ki etrafı,alt komşunun balkonundan geliyordu. 15 dakika falan kokuyu bırakıpta içeri giremedim doğrusu.
Bugün sohbet ederken hemen melisadan bahsettim, saksıyı görebileceğim bir yere çekip gösterdi; üstü pıtır pıtır çiçek doluydu. Çiçekleri geçince benim için bir çelik hazırlayacak. Böyle güzel kokulu bir bitki her balkona lazım bence. ;)
Benimki de en coşkulu günlerini yaşıyor. Üzerinde 5-10 değil yüzlerce çiçeğiyle kokusunu açık penceremizden odalarımıza kadar kadar taşıyor. Şu anda bahçede tam ters köşedeyim mesela, rüzgar buraya bile getiriyor kokusunu...
Yalnız Kiraz'ın yazdığı gibi, hava durgun olsa ve çok yakınımızda olsa yoğun koku rahatsız eder. Bu yüzden dikecekleri uyaralım, ne çok yakın, ne çok uzağınıza dikin...:)
Antalya kemerde kaldıgım yıllarda bahcede bir koku inanılmaz hala hatırlıyorum muhteşemdi görevliyi cagırdım bu koku nereden geliyor dedigimde melisa diye bir bitkiden demişti sadece geceleri kokarmış dönerken bir celik almıştım köklü sagolsun benim icin topragıyla hazırlamış istanbula geldi ama kışı dışarda bıraktıgımdan o yıl kaybettim .
Yeni edindigim melisayı tekrar kaybetmek istemiyorum hangi ay da iceri almalı diye tetrar sorsam sadece bitkiye yardım icin cevap gelirmiki ? yoksa yine deneme yanılma metodu devreye girecek .
dışarda bıraktım don yedi bahara kalan saglar bizimdirmi demeliyim :)
Orhan Özbilgiç
13-09-2012, 07:01
'Her güzelin bir kusuru vardır.' Derler ya!
Melisa'nın kusuruda biraz geç çiçeklenmesi. Daha sıcak sahil bölgelerimizde, biraz daha erken çiçekleniyordur muhakkak. Ama Karadeniz sahil kesiminde, geceleri bizler artık evlerimize kapanıyor, kapı pencereyi örtüyoruz.
İşte tam bu günlerde çiçeklenip güzel kokusunu salgılamaya başlıyor.
Geçen kış, donarak ölen melisalarımın yerine haziranda küçük bir yeni fidan getirip diktim İstanbul'dan. Şimdi epeyce büyüdü. Ama ne yazık ki daha dün gece kokmaya başladı. Ancak bir bahaneyle evden bahçeye çıkınca o güzel kokusunu hissettim.
Yinede bahçemde bulunması mutluluk verici.:)
Not: Fotoğrafta yüklemek istedim ama yükleyemedim.:confused:
Orhan Bey, bizimki de öyle oldu. Ama mesajların birinde, vazoya konulursa ev için de de koku vereceği yazılıydı, dün unuttum, bu gece deneyeceğim.
Yılda bir defa mı çiçekleniyor acaba? Komşum, baharda da çiçeklendiğini ama az sayıda çiçek oluşturduğunu söylemişti.
İstanbul'da baharda toparlanmaya çalışıyor, çiçeklenemiyor ama sıcak yerlerde olabilir. İlk çelik aldığım kış içeri aldığımda çiçeklenmişti.
pembegül
13-09-2012, 14:14
Benim melisam şuan içerde 10 gün önce içeri aldım geçtimiz kışta içerdeydi mayıs ayından ağutos ayına kadar dışarda durdu eskişehirde gece serin olmaya başladı bende şimdiden eve alışsın diye içeri aldım 10 gün önce çiçek açtı sadece bir dalında çiçeklenme oldu daha sonraları diğer bütün dallar çiçeklendi aerosol gibi durup durup koku püskürtüyor evde koku bir yere gitmediğinden çok keskin koku hakim ve sabaha kadar devam ediyor . Tek dalı çiçekliyken zor tahammül ediyorduk şimdi yarısından fazlası açmak üzere nasıl dayanacağız kokusuna bilmiyorum bazı geceler üstne ince bir namaz örtüsü örtüyordum sabah örtüyü alıyorum örtüdeki koku bile parfüm gibi günlerce kalıyor .Çok muhteşem bir çiçek maşaALLAH.
Yılmaz Yalçın
13-09-2012, 16:07
'Her güzelin bir kusuru vardır.' Derler ya!
Melisa'nın kusuruda biraz geç çiçeklenmesi. Daha sıcak sahil bölgelerimizde, biraz daha erken çiçekleniyordur muhakkak. Ama Karadeniz sahil kesiminde, geceleri bizler artık evlerimize kapanıyor, kapı pencereyi örtüyoruz.
İşte tam bu günlerde çiçeklenip güzel kokusunu salgılamaya başlıyor.
Geçen kış, donarak ölen melisalarımın yerine haziranda küçük bir yeni fidan getirip diktim İstanbul'dan. Şimdi epeyce büyüdü. Ama ne yazık ki daha dün gece kokmaya başladı. Ancak bir bahaneyle evden bahçeye çıkınca o güzel kokusunu hissettim.
Yinede bahçemde bulunması mutluluk verici.:)
Not: Fotoğrafta yüklemek istedim ama yükleyemedim.:confused:
Orhan Bey,
Benim de melissa geçen kış donmuştu.Haziranda kurumuş gövdeden sürgün verdi.Şimdi ilk defa çiçeklenecek tomurcuk dolu üzeri..Tabi dediğiniz gibi oldukça geç çiçeklendi.İstanbul'da bile artık geceleri balkonun kapılarını kapatıyoruz serinledi havalar.OLsun diyelim kokusu yetiyor zaten:)
Arkadaşlar yumurta kabuğu karınca için konulur. Isterseniz deneyin karınca gelmeYECEKTİR. AYRICA Yumurta kabuğunu ezerek toprağa karıştırırsanız çiçek kalsiyum ihtiyacını buradaN karşılar.
Orhan Özbilgiç
13-09-2012, 22:12
Orhan Bey,
Benim de melissa geçen kış donmuştu.Haziranda kurumuş gövdeden sürgün verdi.Şimdi ilk defa çiçeklenecek tomurcuk dolu üzeri..Tabi dediğiniz gibi oldukça geç çiçeklendi.İstanbul'da bile artık geceleri balkonun kapılarını kapatıyoruz serinledi havalar.OLsun diyelim kokusu yetiyor zaten:)
Yılmaz Bey;
Haklısınız.
Eğer benimkiler gibi, kışın diplerinde su durup kök boğazının alt kısmıda donmamışsa, yeni sürgünler veriyor. Hatta bu sürgünler, bir yıl önceki gövdesi kadar iri ve sağlıklı oluyorlar.
Bende, akşamları o kokuyu doyasıya hissetmek için, birkaç kez bahçeye çıkıyorum.;)
Ben dün gece arada bahçeye çıktım ama meslisa sürekli koku vermiyor ya da benimki küçük diye öyle oluyor. Dışarı çıktığım anda koku olmuyor ama üç beş dakika ara ile yoğun koku pompalanıyor sanki. Bir dal kırıp vazoya koydum, gece evde güzel koktu, bu akşam aynı dal kokacak mı bilmiyorum.
Sevgili Kiraz, melisa çiçeği dediğiniz gibi belli aralıklarda kokusunu pompalıyor, büyüklükle ilgisi yok, yan komşu bahçede ağaç olmuş bir melisa var, oda belli aralıkla kokusunu veriyor, on iki yıllık bir bitki:)
Melisayı işi garantiye almak icin bu gün iceri aldım ne olur ne olmaz :p
Cevap veren dostlarıma teşekkür ederim ne cok arkadaşım varmış :D
Ben dün gece arada bahçeye çıktım ama meslisa sürekli koku vermiyor ya da benimki küçük diye öyle oluyor. Dışarı çıktığım anda koku olmuyor ama üç beş dakika ara ile yoğun koku pompalanıyor sanki. Bir dal kırıp vazoya koydum, gece evde güzel koktu, bu akşam aynı dal kokacak mı bilmiyorum.
Dün vazoya koyduğum dal gündüz kokusuzdu ama şimdi kokmaya başladı. Bahçesi soğuk olanlara duyurulur:)
Uzun zamandir sahip olmak istediğim bu bitkiyi çelikten tutturmaya ve tohumdan üretmeye çalışıp basaramayinca Mutlu Beyden gelişmiş bir tane alarak kendisine kavuştum. Yaklaşık on gündür unlu bit mücadelesi veriyoruz kendisiyle. Bir kere neemazal iki kere de arap sabunlu ilaçlama yaptım, kontroller hala sürüyor. Aksi gibi üzeri tomurcuk dolu, dokmesinden korktuğum için tekrar neemazal kullanarak risk almak istemiyorum. Kokusunu henüz hiç bilmiyorum, geldikten bir kaç gün sonra tomurcuklanmasi sürpriz oldu. Ne zaman açacak diye sabırsızlıkla bekliyorum.
Az önce yapılan kontrolden çıkan sonuç, ne yapmalıyım?
pembegül
15-09-2012, 17:37
Arkadaşlar bol güneş alan bir yere alın suyunuda hergün verin suyu çok seviyor bir haftaya varmaz çiçeklenir ...:)
hevesli meraklı
17-09-2012, 00:51
melissalarımız bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1016590-post1190.htm) bahsettiğimiz şekilde budandı çelikleri alındı gecikmelide olsa o gün yaptığımız çeliklerin ve budama sonrası ana gövdenin hali.
en alttaki 2 şişe çok önceden yaptığımız çelikler nedense büyümedi annem komşu için hazırlamıştı onları öle beklemedeler
hevesli meraklı
17-09-2012, 00:54
ilk ikisi budama sosnrasında kalan kel kısımlar bayağı sert budamışız doğrusu:)))
şimdi annem üst katta şuanki fotoğraflarını çekiyor. 1 haftada ki değişimi görmeniz için. son 2 si gene çeliklere ait.
hevesli meraklı
17-09-2012, 01:14
resimleri annem çekti bazıları bulanık ama saat geç olduğundan seçemedik hepsini koyuyoruz.
hevesli meraklı
17-09-2012, 01:16
2. kısım fotoğraflar
hevesli meraklı
17-09-2012, 01:18
3. kısım fotoğraflar
hevesli meraklı
17-09-2012, 01:19
4. kısım fotoğraflar
hevesli meraklı
17-09-2012, 01:20
5. ve son kısım fotoğraflar
Zeytinci
17-09-2012, 13:21
Ankara havası istisna olabilir, belki. Ama çelik için acele etmissiniz, sayın Hevesli. Çelikleme de çelik boyunun fazlası gömülse daha iyi olur gibi geliyor bana. Su kaybı açısından.
İzmir havasında kasım sonuna kadar iklim uygun olursa çiçek açıyor. Bu yıl yaz geç geldi (çiçeklenme gecikti) ama pir (aşırı sıcaktan çiçeklenme gecikti) geldi.
Çalı kök yapısı derin olmuyor. Bu sebeple kışın kök bölgesini malçlama ile don'lardan korumak faydalı olur.
Budama hafif yapılırsa dallarda yapraklanma ve dolayısı ile çiçeklenme gecikiyor. Dipten gelen canlı sürgünler, budanan dalları geçiyor.
Yaz erken gelirse 15 mayıs ve kasım sonu her ayın yarısını çiçekli geçiriyor buralarda.
Sevgi Durul
17-09-2012, 19:03
Tomurcuklanmış.:)
332143
hevesli meraklı
17-09-2012, 22:45
Ankara havası istisna olabilir, belki. Ama çelik için acele etmissiniz, sayın Hevesli. Çelikleme de çelik boyunun fazlası gömülse daha iyi olur gibi geliyor bana. Su kaybı açısından.
İzmir havasında kasım sonuna kadar iklim uygun olursa çiçek açıyor. Bu yıl yaz geç geldi (çiçeklenme gecikti) ama pir (aşırı sıcaktan çiçeklenme gecikti) geldi.
Çalı kök yapısı derin olmuyor. Bu sebeple kışın kök bölgesini malçlama ile don'lardan korumak faydalı olur.
Budama hafif yapılırsa dallarda yapraklanma ve dolayısı ile çiçeklenme gecikiyor. Dipten gelen canlı sürgünler, budanan dalları geçiyor.
Yaz erken gelirse 15 mayıs ve kasım sonu her ayın yarısını çiçekli geçiriyor buralarda.
sevgili zeytinci,
biz bu melissadan önce anneannemin bitkilerine yazdan yaza bakan birileri idik :D
sonra anneminde daha önce bahsettiği gibi kız kardeşimin üst komşusu olan ve bitkileri çok seven sefer amcaya bayram ziyaretine gittiğimizde(ki boluda yaşıyor kardeşim sefer amca da dolayısı ile) bu yeşil bitkiyi gördük bayağı heybetli 180 boylarında gövdesi kuvvetli bir şeydi. ne olduğunu sorduk allah rahmet eylesin o dedi bu melissa diye. ve aslında kokusunu bildiğimiz yaz akşamları o muhteşem kokusunu yayan ama adını bilmediğimiz bitki olduğunu öğrendik ondan. bizi kırmadı ufacık minicik bir çelik verdi:D ankarada olur mu bilmem dedi az çok bakımından bahsetti.
aldık geldik ankaraya. suladık büyüttük ama hep boyuna gidiyor. hiç çiçek açmıyor :D araştırdık zamanla bakım yanlışlarımızı anladık ki hala oldudğuna eminim bilmediğimiz şeyler. onun o upuzun boyunu kısaltmaya karar verdik. sanırım bir kaç sene önceydi. budadıklarınızı saplayıp tutar die bişi okumuştuk cidden öyle oldu hatta annem düşen yaprakları dahi sapladı tuttular :D
bizde gittikçe profesyonelleşiyoruz bu sefer amcanın hatıra melissası ile. mekani cennet olsun çok tatlı bir dede idi. onlarca orkidesi vardı çocukları gibi bakardı bitkilerine
bizimki bakım yanlışlarımızdan dolayı die dşünüyorum senede 1 belki 2 defa açıyor. bu saatten sonra bu sene açmayacağını düşündüğümüzden birde cahelet cesaretinden eylüldede budayabilirsiniz die de bişi okumuştuk önceki sayfalarda amaaaaaaaaaan budalayım gitsin dedik. ormana dönmüşlerdi çünkü :D
birde bizimkisi hiç dışarda kalmıyor. hep evin için. teras çok rüzgarlı zarar görsün istemiyoruz. şimdi bu budama sonunda ana gövdelerden kaybımız olmaz ise seneye daha profesyonel bakım yapacağız
en en en ana gövde hala budanmadı. boyu yaklaşık 2.5 metre falan onuda sanırım bu hafta buducaz çünkü çiçeklenme durmuş durumda
genede gözlemliyoruz.hayırlısı kısmet
Zeytinci
18-09-2012, 13:09
budadıklarınızı saplayıp tutar die bişi okumuştuk cidden öyle oldu hatta annem düşen yaprakları dahi sapladı tuttular :D
Sizden öğreneceğimiz çok şey var. Bu yaprak konusu ilginç. Her gün birşey öğreniyoruz. Yeşil parmak diye buna denir. :D
Gelişmeleri lütfen fotoğraflayın.
hevesli meraklı
18-09-2012, 13:30
yani bazen hatta hiç alakasız bişi saplıo toprağa annem :) diyoruz ki hahaha yok artık anne buda mı yahu tutmaz bu falan. bir kaç gün sonra o sapladığı şey eziliyor büzülüyor. kuruyor hah diyoruz işte öldü bak tutmadı. aaaaa birde ne görelim ertesi günlerde o kuruyan kupkuru olan dalın dibinden yeşil bişiler çıkmış.
hatta ve hatta bu sene altınçileğin bi yaprağı kopmuş yanlışlıkla annemde kıyamamış atmaya bi çokomal kabına su koymuş yaprağıda içine. bakıcam fotosu varsa koyucam akşam. yaz başında yaptığı bu işlemle o tek yaprak altınçilek o çokomel kabında sadece su ile köklendi üstüne üstlük birde 30 cm boya ulaştı. kökler kabtan taşacak kıvamda hemde utanmasa meyve vercek. o derece.
geçenlerde yeni bitkilerle onuda saksıya geçirdik ama kurudu:(. şimdi beklemedeyiz dipten yeşillenirmi die:D
Mutlu Kutlu
18-09-2012, 18:41
Gördüğüm her nedense, bütün melisalar anlaşmış gibi aynı zamanda tomurcuklanıyorlar. Aynı gün 450-600 km yol gittiğim zamanlar oldu, yollarda rast geldiğim bütün melisaları tomurcuklu veya çiçekte gördüğüm zamanlar çok oldu.
Şu sıralar yine açıyor tomurcuklar, 7-10 gün gibi ortalık kokacak yine.
Tomurcuklanmış.:)
332143
Mutlu bey bu gercekten ilginc antalya ve istanbul aynı zamanda actılar .
Mis gibi kokusunu aldımya gözüm acık gitmez ;)
pembegül
20-09-2012, 22:38
Ben eskişehirdeyim benim melisam 15 gün önce açtı bitti sonra bir baktım bütün dallar yeniden tomurcuklanmış 2 gündür yine açtı . İçeri almıştım yoğun kokusu evde devamlı kaldığı için dayanamadık dışarı aldım tabi her odaya küçük bir dal alıp suya koydum hem kokusundan mahrum kalmadık hem kuvvetli kokusundan kurtulduk....:):D
Mutlu Kutlu
21-09-2012, 06:58
Neden çiçeklendiklerini anlamak zor, hava durumundan olsa Antalya, Eskişehir, İstanbul hattına baktığımızda ısı ve güneş, havadaki nem her ilde farklı.
Ama illaki aynı zamanda tomurcuklanacaklar, aralarında telepatik bir bağmı var acaba:)Mutlu bey bu gercekten ilginc antalya ve istanbul aynı zamanda actılar .
Mis gibi kokusunu aldımya gözüm acık gitmez ;)
Bir hafta önce hic bir tomurcuk belirtisi yokken şimdi tamamen üzeri cicekle kaplı .
Sihir gibi bunca tomurcuk ;)
bana da bir velim verdi köklendirmiş,hemen gidince dik dedi ilk günden kokusuna bayıldık mis gibi.
Bütün tepe noktaları cicekli , neden derin budandıgını şimdi daha iyi anlıyorum ;)
Kokuyu akşam salıyor ve müthiş bir koku yıllar sonra bu kokuyu almak cok güzel
Acaba mu melisa odunsu mu yarı-odunsu mu,
medem soruyorum derseniz köklendirici hormon kullanıcam da
2000 mi 4000 mi kullanıcam o yüzden soruyorum
Melisalar son tomurcuklarında artık. ;)
338602338603
Geldikten kısa bir süre sonra çiçeklenen melisam bol miktarda tohum bağladı:D Başına bir iş gelmezde (şu ara yeşil yaprak biti ve unlu bit saldırısına maruz kaldı, mücadelemiz sürüyor) baharda bol bol melisa tohumumuz olacak...
Dün gecehava öyle güzeldi ki, bahçede oturup bol bol kokusunu hissettim.
Merhabalar, melisa çiçeğimizde birçok tohum çıkmaya başladı. Bu tohumları ekmek için çiçek üzerinde ne kadar bekletmek gerekiyor? Ve tohum ekimi nasıl ve ne zaman yapılır bu konuda bilgi alabilir miyim acaba...
Zafer İnandıklı
21-10-2012, 18:44
Tohum keseleri fındık iriliğine ulaşıp beyaz renk alana kadar bekleyin.
Acaba mu melisa odunsu mu yarı-odunsu mu,
medem soruyorum derseniz köklendirici hormon kullanıcam da
2000 mi 4000 mi kullanıcam o yüzden soruyorum
Hormona gerek yok, suya koyun kısa sürede kökleniyor..
Arkadaşlar evimde bir melisa var evim gayet sıcak fakat melisa sürekli olarak yapraklarını döktü ve resimdeki halini aldı. Bu bitkiyi canlandırmak için ne yapmamı tavsiye edersiniz. Yardımcı olursanız sevinirim. Bahcede marul maydonuz yetiştirdiğim sera da var aceba orayamı götürsem. En azından bahara canlandırmak istiyorum.
yardımlarınızı bekliyorum.
çok seven sefer amcaya bayram ziyaretine gittiğimizde(ki boluda yaşıyor kardeşim sefer amca da dolayısı ile) bu yeşil bitkiyi gördük bayağı heybetli 180 boylarında gövdesi kuvvetli bir şeydi. ne olduğunu sorduk allah rahmet eylesin o dedi bu melissa diye.
bizde gittikçe profesyonelleşiyoruz bu sefer amcanın hatıra melissası ile. mekani cennet olsun çok tatlı bir dede idi. onlarca orkidesi vardı çocukları gibi bakardı bitkilerine
Sayın ''heveslimeraklı'' ; ben de şu an Bolu'da oturuyorum. Buraya Antakya'dan geldik .Malesef getirdiğim bütün yaseminler , fuller(biri hariç) , ve tabi melisalar geçen sene ki kışta kurudular.
Ben de canlılara yazık olmasın diye bir daha Antakya'dan getirtemedim.Bolu adını görünce içim kıpırdandı. Allah rahmet eylesin Sefer Amca bu işi burada yapmışsa çözmüş demektir. Eğer bahsettiğiniz Sefer Amcanın akrabaları buradaysa iletişime geçmek isterim ; ve belki de kendisine rahmet okumamıza bahane olacak bir çelik de ben de isterim .
Arkadaslar benim ektigim tohumlar daha cikmadi 3 hafta gecti ama hala cimlenmediler tohum hakkinda bana bilgi verebilirmisiniz?
ayazkentli
02-01-2013, 13:51
Ben geçtiğimiz kurban bayramında, bacanağımın babasından aldığım çeliği diktim.
Hiç köklendirme yapmadan yapraklı vaziyette dikmiştim.
358883
Zaman geçtikçe ilk dikildiğinde ki yapraklar, birer birer sararıp dökülmeye başladılar ama onların yerine yeni yapraklar çıkmaya başladılar (sanırım tuttu).
Bu yeni yaprakları ve gövdenin gelişimi, havalar soğumaya başlayınca bu şekilde durdu.
Şimdi iyice soğuktan kollamak gerek.
358884
5 lt.lik su şişesinin üst bölümünü kesip, üzerine kapatıp mini bir sera ortamı sağladım ama bu şişe, don olduğu gecelerde ki soğuklarda pek işe yaramaz.
Havalar şimdilik ılık gittiğinden idare ediyor. En kısa zamanda, toprağını dağıtmadan söküp, başka saksıda oda içine almam gerekecek.
358885
Sayın ayazkentli, pet şişe korumasını bahçemde ki bazı bitkilerim için ben de uyguluyorum ancak minik bir pencere açıyorum mutlaka hava alabilmeleri için. :)
359035
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.