agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Beğeni Düzeni30Beğeniler
  • 10 Gönderen yener.T
  • 2 Gönderen Manolya_
  • 1 Gönderen gokcegokce
  • 1 Gönderen Asiye
  • 4 Gönderen bahcedenn
  • 4 Gönderen BrunoL
  • 3 Gönderen BrunoL
  • 3 Gönderen bettyycim
  • 1 Gönderen Asiye
  • 1 Gönderen Capricorn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2012, 17:39   #1
Ağaç Dostu
 
yener.T's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,013
Galeri: 16
Muhacir Tarhanası

Muhacir tarhanası nasıl yapılır.?

Malzemeler:
1 kg kurusoğan,
1 kg domates,
1 kg kırmızı salçalık biber,
2 kg yoğurt(suyu süzülmüş)
3 kg un.



yapılışı
biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak soğanın kabukları soyulacak.Domates,biber,soğan küçük parçalar halinde doğranıp bir tencereye koyulup kısık ateşte hamur haline gelene kadar domatesin suyunu çekene kadar pişirilecek.

ılınınca kevgirden geçirilecek.kesinlikle suyunu çekmesi gerekiyor.sonra un büyük bir kabın(bu kap tencere olabilir)içine elenerek konacak ortası havuz gibi açılıp ortaya yoğurt ve salça haline getirilmiş diğer malzemeler konup az miktarda tuz ilave edilip yoğurulacak hamur normal ekmek hamuru kıvamında olacak.asla su ilave edilmiyecek.

.bu hamur üzerine temiz ince bir bezle örtülüp ekşimeye bırakılacak.kabarmaya başlayınca yumruklaıp yoğurmaya devam edilecek.sürekli yoğurma işlemine devam edilecek.bu süre 15-18 gün sürer.kabarmamaya başlayınca gölge yerde (güneş görmeyecek) küçük parçalara ayrılıp havaladırılacak

.çok kurumadan ufalanmaya başlanacak.bu işlemin daha çabuk olması için robottan geçirilmesi daha iyi olur.çok inceltilmiş isteyenler el yardımıyla ufalama işlemine devam edebilir.Daha sonra temiz çarşaflar üzerine yayılıp kuruması için yine gölge bir yerde bir kaç gün bekletilir.

iyice kuruduktan sonra bez torbalara konup kış için saklanır.pişirirken isteğe bağlı içine çok az miktarda zencefil ilave edilirse soğuk algınlığına iyi gelir.pul biber ve kuru nane ilave edilirse süper olur.Bilmem tarifimi verebildim mi.ben bu tarhanayı her yıl yaparım.kim benim bu tarhanamı içmişse çok beğenmiştir.Afiyet olsun.

Eklenen Resimler
 
yener.T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 19:22   #2
Ağaç Dostu
 
Manolya_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-11-2011
Şehir: ISTANBUL Beylikdüzü Büyükçekmece
Mesajlar: 482
Sayın Yener Bey,
bu yönünüzü bilmiyordum.
Beni şaşırtıyorsunuz. Meger siz tam bir ahçıymışsınız.
Verdiğiniz tarifleri uygulamak istiyorum lezzetini malzemelerden tahmin eder gibiyim.
Bu kadar bilgi birikimi ile ''Yener ev yemekleri'' restaurantı açmak lazım bence )
Çok teşekkürler paylaşımlarınız için
Saygılarımla
Asu

Asiye ve mrduran beğendi.
Manolya_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2012, 23:24   #3
Ağaç Dostu
 
gokcegokce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 963
Biz de muhaciriz ve evimizde her sonbahar yapılır annem anneannemden öğrendi ben de bir gün yapacağım inşallah... :P Paylaşımınız için teşekkürler sn. yener t.

mrduran beğendi.
gokcegokce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 22:20   #4
Ağaç Dostu
 
macuroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 503
muhacir tarhanasında acı ve cibrise de katılır saygılar

macuroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 23:53   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
tarhanayı yaptım son aşaması salonda birkaç gün sonra tobaya koyup kışa saklayacağım
teşekkürler..

elve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 09:10   #6
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu Mesajı Göster
muhacir tarhanasında acı ve cibrise de katılır saygılar
Mucuroğlu, cibrise nedir merak ettim.

mrduran beğendi.
Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 10:29   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asiye Mesajı Göster
Mucuroğlu, cibrise nedir merak ettim.
Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki Sn. Asiye.

Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, köfte harcında da kullanılır, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir...

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 10:37   #8
Ağaç Dostu
 
BrunoL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Skopje
Mesajlar: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Asiye Mesajı Göster
Mucuroğlu, cibrise nedir merak ettim.
Evet, bilimsel adı Satureja hortensis.
Benim ninem Tarhana poyu adında bir baharatı kavurur , el değirmeninde çeker ve tarhanaya eklerdi.
Bu baharat halen ekliyor. Taneleri kurutulup kavrulup eklenirse muhacir tarhanası olur.
Yoksa o koku ve lezzetti hiç bir şekilde bulmak mümkün değildir.

Asiye, nby, mrduran ve 1 kişi beğendi.
BrunoL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 10:57   #9
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
Sayın; bahcedenn, BurunoL

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, hemen araştırayım bakalım Ankarada varmı

Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 12:17   #10
Ağaç Dostu
 
BrunoL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Skopje
Mesajlar: 106
Tarhana poyu (boyu) aslında böyle bir şey.


Name:  testo8.jpg
Views: 33330
Size:  21.1 KB

Bilimsel adı Trigonella foenum-graecum.

BrunoL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 12:24   #11
Ağaç Dostu
 
bettyycim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BrunoL Mesajı Göster
Tarhana poyu (boyu) aslında böyle bir şey.


Eklenti 334692

Bilimsel adı Trigonella foenum-graecum.
Bende merak edip araştırdım Tarhana Poyu nedir diye bildiğimiz hali muhlis Çemenmiş ayol

Çemen (Trigonella foenum-graecum L.)

Asiye, mrduran ve çiğdem42 beğendi.
bettyycim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 12:56   #12
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Yalnız Trakya'da yapılan tarhanalarda bu otun kullanıldığını hiç duymadım. Siz herhade Tarhana başlığına yazmak isterken yanlışlıkla buraya yazdınız.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 13:33   #13
Ağaç Dostu
 
BrunoL's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Skopje
Mesajlar: 106
Bulgaristan göçmenlerinin yaşlılarına sorum, muhacir onlar olmuyor mu
Bilmememiz gerçek olmadığını gösterir mi...

BrunoL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 16:57   #14
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Trakya bölgesinde günlük konuşma dilinde "Macır" olarak telaffuz edilen bu kelime, Balkan Savaşları'ndan itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile göçenler için kullanılmaktadır. Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir.

Hem siz Üsküp'lü değil misiniz?

Siz herhalde beni yanlış anladınız. Ben sadece Trakya'da yapılan tarhanalarda sizin bahsetmiş olduğunuz Tarhana Poyu (Boyu)'nun kullanıldığını duymadım demiştim. Trakya ya da Muhacir tarhanasında kullanıldığı söylenen ot Çıkrıka.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 18:02   #15
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
[QUOTE=bahcedenn;1024301]Trakya bölgesinde günlük konuşma dilinde "Macır" olarak telaffuz edilen bu kelime, Balkan Savaşları'ndan itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile göçenler için kullanılmaktadır. Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir.

Hem siz Üsküp'lü değil misiniz?

Siz herhalde beni yanlış anladınız. Ben sadece Trakya'da yapılan tarhanalarda sizin bahsetmiş olduğunuz Tarhana Poyu (Boyu)'nun kullanıldığını duymadım demiştim. Trakya ya da Muhacir tarhanasında kullanıldığı söylenen ot Çıkrıka.[/QUO


Çikrıka nedir diye sormadan, araştırsam iyi olacak galiba

bahcedenn beğendi.
Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 20:08   #16
Ağaçsever
 
Capricorn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 36
Tarif lisans almadan orijinal olan "Macır Tarhanası" hangisi belli olmuyacak.
İstermisiniz buna da yunanlılar sahip çıksın...

bettyycim beğendi.
Capricorn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024