31-01-2012, 17:39 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Muhacir Tarhanası
Muhacir tarhanası nasıl yapılır.? Malzemeler: 1 kg kurusoğan, 1 kg domates, 1 kg kırmızı salçalık biber, 2 kg yoğurt(suyu süzülmüş) 3 kg un. yapılışı biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak soğanın kabukları soyulacak.Domates,biber,soğan küçük parçalar halinde doğranıp bir tencereye koyulup kısık ateşte hamur haline gelene kadar domatesin suyunu çekene kadar pişirilecek. ılınınca kevgirden geçirilecek.kesinlikle suyunu çekmesi gerekiyor.sonra un büyük bir kabın(bu kap tencere olabilir)içine elenerek konacak ortası havuz gibi açılıp ortaya yoğurt ve salça haline getirilmiş diğer malzemeler konup az miktarda tuz ilave edilip yoğurulacak hamur normal ekmek hamuru kıvamında olacak.asla su ilave edilmiyecek. .bu hamur üzerine temiz ince bir bezle örtülüp ekşimeye bırakılacak.kabarmaya başlayınca yumruklaıp yoğurmaya devam edilecek.sürekli yoğurma işlemine devam edilecek.bu süre 15-18 gün sürer.kabarmamaya başlayınca gölge yerde (güneş görmeyecek) küçük parçalara ayrılıp havaladırılacak .çok kurumadan ufalanmaya başlanacak.bu işlemin daha çabuk olması için robottan geçirilmesi daha iyi olur.çok inceltilmiş isteyenler el yardımıyla ufalama işlemine devam edebilir.Daha sonra temiz çarşaflar üzerine yayılıp kuruması için yine gölge bir yerde bir kaç gün bekletilir. iyice kuruduktan sonra bez torbalara konup kış için saklanır.pişirirken isteğe bağlı içine çok az miktarda zencefil ilave edilirse soğuk algınlığına iyi gelir.pul biber ve kuru nane ilave edilirse süper olur.Bilmem tarifimi verebildim mi.ben bu tarhanayı her yıl yaparım.kim benim bu tarhanamı içmişse çok beğenmiştir.Afiyet olsun. |
31-01-2012, 19:22 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
Şehir: ISTANBUL Beylikdüzü Büyükçekmece
Mesajlar: 482
|
Sayın Yener Bey, bu yönünüzü bilmiyordum. Beni şaşırtıyorsunuz. Meger siz tam bir ahçıymışsınız. Verdiğiniz tarifleri uygulamak istiyorum lezzetini malzemelerden tahmin eder gibiyim. Bu kadar bilgi birikimi ile ''Yener ev yemekleri'' restaurantı açmak lazım bence ) Çok teşekkürler paylaşımlarınız için Saygılarımla Asu |
25-09-2012, 23:24 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 963
|
Biz de muhaciriz ve evimizde her sonbahar yapılır annem anneannemden öğrendi ben de bir gün yapacağım inşallah... :P Paylaşımınız için teşekkürler sn. yener t. |
26-09-2012, 22:20 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 503
|
muhacir tarhanasında acı ve cibrise de katılır saygılar |
26-09-2012, 23:53 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
tarhanayı yaptım son aşaması salonda birkaç gün sonra tobaya koyup kışa saklayacağım teşekkürler.. |
27-09-2012, 09:10 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
Mucuroğlu, cibrise nedir merak ettim. |
27-09-2012, 10:29 | #7 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki Sn. Asiye. Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, köfte harcında da kullanılır, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir... |
27-09-2012, 10:37 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Skopje
Mesajlar: 106
|
Evet, bilimsel adı Satureja hortensis. Benim ninem Tarhana poyu adında bir baharatı kavurur , el değirmeninde çeker ve tarhanaya eklerdi. Bu baharat halen ekliyor. Taneleri kurutulup kavrulup eklenirse muhacir tarhanası olur. Yoksa o koku ve lezzetti hiç bir şekilde bulmak mümkün değildir. |
27-09-2012, 10:57 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
Sayın; bahcedenn, BurunoL Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, hemen araştırayım bakalım Ankarada varmı |
27-09-2012, 12:17 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Skopje
Mesajlar: 106
|
Tarhana poyu (boyu) aslında böyle bir şey. Bilimsel adı Trigonella foenum-graecum. |
27-09-2012, 12:24 | #11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2,060
|
Alıntı:
Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) |
|
27-09-2012, 13:33 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-08-2012
Şehir: Skopje
Mesajlar: 106
|
Bulgaristan göçmenlerinin yaşlılarına sorum, muhacir onlar olmuyor mu Bilmememiz gerçek olmadığını gösterir mi... |
27-09-2012, 16:57 | #14 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Trakya bölgesinde günlük konuşma dilinde "Macır" olarak telaffuz edilen bu kelime, Balkan Savaşları'ndan itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile göçenler için kullanılmaktadır. Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir. Hem siz Üsküp'lü değil misiniz? Siz herhalde beni yanlış anladınız. Ben sadece Trakya'da yapılan tarhanalarda sizin bahsetmiş olduğunuz Tarhana Poyu (Boyu)'nun kullanıldığını duymadım demiştim. Trakya ya da Muhacir tarhanasında kullanıldığı söylenen ot Çıkrıka. |
27-09-2012, 18:02 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 353
|
[QUOTE=bahcedenn;1024301]Trakya bölgesinde günlük konuşma dilinde "Macır" olarak telaffuz edilen bu kelime, Balkan Savaşları'ndan itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile göçenler için kullanılmaktadır. Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir. Hem siz Üsküp'lü değil misiniz? Siz herhalde beni yanlış anladınız. Ben sadece Trakya'da yapılan tarhanalarda sizin bahsetmiş olduğunuz Tarhana Poyu (Boyu)'nun kullanıldığını duymadım demiştim. Trakya ya da Muhacir tarhanasında kullanıldığı söylenen ot Çıkrıka.[/QUO Çikrıka nedir diye sormadan, araştırsam iyi olacak galiba |
27-09-2012, 20:08 | #16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-09-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 36
|
Tarif lisans almadan orijinal olan "Macır Tarhanası" hangisi belli olmuyacak. İstermisiniz buna da yunanlılar sahip çıksın... |
|
|