09-03-2007, 17:20 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
|
sakız otu
Size. side yöresinde çokça bulunan,bizim sakız otu dediğimiz,çiğ olarak yendiğinde ağızda damla sakızı tadı bırakan,bitkiden sözetmek istiyorum.Haşlanarak limon ve zettinyağı ile salatası,****,yemeği yapılabiliyor.Fotoğrafını sonra göndereceğim. |
10-03-2007, 09:47 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Çok ilginç .Merak ettim. |
10-03-2007, 13:09 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Sanırım Sn Ammopphila Gundelia tournefortii (sakız) bitkisinden söz ediyor. Kenger olarak adlandırılmış. Sakızı kökten elde ediliyor. Dikenli bir bitki. 1m ye kadar boy yapıyor. Side'de olması ilginç. Çünkü kitapta Doğu Anadolu bölgesi gösterilmiş. Eğer farklı bir bitki ise biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz? not: Kenger bitkisinden yapılan yemeğe Borani deniyormuş. |
10-03-2007, 15:00 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Bir sakız bitkisi daha. Şükran Hanım Sakızın birde dikenlisi mi var.Teşekkür ederiz.Değişik bitkilerle tanıştırdığınız için sağolun.Memnun Oldum .) |
10-03-2007, 15:23 | #5 |
agaclar.net
|
Yok hayır, bu ot dikenli değil. Ege ve Akdeniz kıyılarının bitkisi. Ben de çok severim, arazide çalışırken filizini koparıp çiğnerim Taze filizi sakız tadındadır. Ot toplarken filizlerini toplar ve haşlarız. Burada yöresel ad olarak sakızcalı deniyor. Botanik adını bilmiyorum. Fotoğraflar yollarım. |
10-03-2007, 17:43 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Bizde çiğnesek olmaz mı.? Mine Hanım vallahi merak ettim.Resmini yollarmısınız? |
11-03-2007, 18:27 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
gundelia-sakız
gundelia tournefortii : dikenli sakız bitkisi : Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetişen ve kökü sakız olarak çiğnenen : |
11-03-2007, 18:40 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
(Ne soruyorsun be adam, internet diye bir şey duymadın mı , arasana. ) |
|
11-03-2007, 19:52 | #10 |
agaclar.net
|
Hayır Gundelia tournefortii değil. Bugün çalışırken sizler için sakızcalı buldum ve resimledim. Resimi çektikten sonra filizin kabuğunu sıyırdım ve yedim, sakız kokusu yine kuvvetliydi.Aslında bu bizim bitki koruma derslerimizde gördüğümüz bir yabancı ot ama adı hiç aklımda kalmamış. Kitaplarıma bakmam gerek. Birazdan fotoğrafları da yükleyeceğim. |
11-03-2007, 20:16 | #11 |
agaclar.net
|
otu söküp asfalta koyup fotoğrafladım Yaprak sapı ve yapraklar tüylü, sap rengi bordomsu . Bu daha küçük bir fide. Bu da daha gelişmişi, ama aslında bu da küçük, genelde filizi 30 cm kadar uzar öyle koparırız.Ya haşlar salata yaparız ya da üzerindeki tüylü kabuğu sıyırır yeriz Lezzetli ve suludur.Henüz küçükler, daha mevsimi yeni geldi. |
12-03-2007, 11:21 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Teşekkür ederiz.Mine Hanım yemesekte resmini gördük. |
12-03-2007, 11:54 | #13 |
ada
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 81
|
Mine hanım, Çok ilginç bir bitki. Bana kalırsa bir Umbelliferae. Ama çiçeksiz ve meyvesiz tanımak çok zor (yaprak şekli ile yabani havuca -Daucus carota veya diğer daucus türlerinden biri- benziyor. Ancak kökü ve yaprak saplarının rengi farklı). Çiçekli ve meyveli fotoğraflarını da gönderebilirseniz. belki netleşebilir. |
19-03-2007, 12:02 | #15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
|
sakız otu
Merhaba;Size sakız otundan sözetmiştim yöresel ismi sakızaça olarakta geçiyor.Ancak latince ismini bilmiyorum.Bugün fotoğrafını cektim.Birde Girit çe de kafkalides denilen köke yakın taze dalları yenebilen bir bitkiyi de tanıtmak istiyorum.Umarım resimler yeteri kadar tanıtıcıdır. |
19-03-2007, 12:03 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
|
sakız otu -kafkalides
En sondaki kafkalides. |
19-03-2007, 12:11 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
|
sn sukranayalp; biz burada da sizin resimlediğiniz bitkiye kenger diyoruz.Ege yöresinde toplanırken bitkinin kökleri toplanıyor.biz sadece taze kökten çıkan dalları kullanıyoruz.Bu yöntemin bitkinin geleceği açısından daha doğru olacağını düşünüyorum.Yoksa tüm bitkilerimizin geleceği salep bitkisine benzeyecek |
19-03-2007, 12:16 | #18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
|
Mine hanım sizin gönderdiğiniz bitki bizim burada iğnelik denen bitki sanırım (Erodium) yanılıyor da olabilirim |
27-04-2007, 21:54 | #19 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Kenger, Anadolu yaylasında, çok yaygın olarak bulunmakta iken; bazı yörelerde ender bulunur hale gelmiştir. Kengerin yemeklik olarak kullanıldığı yöreler bu durumdadır. (Örnek:Kırşehir) Tarım alanlarının doğal bitki örtüsü aleyhine olarak anormal genişlemesi de etkenlerden biridir. Antalya taraflarında bulunduğunu biliyorum. Bilhassa Korkuteli'nde, ekili sanılası bir bollukta gördüğümü hatırlıyorum. Kenger bitkisi, Baharda önce bir kaç geniş yaprakla kendini gösterir. Kenarları dikenli olan bu yapraklar toprak hizasında ve yere paralel olarak yayılır. Daha sonra bu yaprakların ortasından gövde belirir. Başlangıçta bitkinin bir taslağını içinde barındıran bir yumak halindedir. İlerde oluşacak dal ve yaprakların küçük modellerinin sıkıştırılmış hali diyebiliriz. Bir küçük piramit ya da yumak halinde iken bu gövde kökle birlikre kesilerek yemeklik olarak kullanılır. Dikenlerinden de mümkün olduğunca arındırılmaya çalışıldığını söylememe gerek yoktur sanırım. Tabii bu durumda, bitkinin tohum vermesi ihtimali de ortadan kalkar. Dolayısı ile nesli giderek tükenir. Bir kısım insaf sahibi ise kengerin yumağı açılmaya başlayınca adeta budayarak yemeklik toplar. Şöyle ki; bitki büyümesni sürdürürken yumak, küçük sapları olan birçok küçük yumağa bölünür. Bunlar bitkinin dallarıdır. İşte bu safhada bitki kökünden kesilmez. Küçük yumaklardan bazıları üzerinde bırakılarak diğerleri alınırsa bitkinin neslini devam ettirmesine imkan verilmiş olur. Kengerden sakız yapılan yerlerde ise kenger yemeği yapılmaz. Kenger sakızı, sentetik sakızlar öncesi, bu işle uğraşan insanların geçim kaynağı idi. Darende, Gürün, Elbistan taraflarında bazı köylerin önemli geçim kaynağı idi. Halen bu işi ticari amaçla yapan bazı köyler ve aileler var sanıyorum. İstanbulda mısır çarşısında getiren var mı bilmem. Ama Gürün'de halen bulunduğunu biliyorum. Sakız, kenger bitkisi gövde gelişimini tamamladıktan sonra; gövdenin yerden bir tutam yukardan kesilmesi, buradan akan sütün toplanması suretiyle elde edilir. Yoğunlaşmış kenger sütüdür. Zahmetli bir iştir. Bir çiğnemlik sakız için birkaç kenger kesmek, sütünü toplamak gerekir. Sakız yapan insanlar bitkinin üreyebilmesine de dikkat ederlerdi. Not: Borani hakkında Türkçe bölümüne yazdım Düzenleyen Yücel Özlem : 28-04-2007 saat 00:25 Neden: Bilgi eklemek |
||
27-04-2007, 23:50 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Sn Yücel Özlem bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Size bir sorum olacak : Akan sütleri toplayan kişiler bunu ağızlarında çiğneyerek mi sakız haline getiriyorlar, yoksa direkt olarak çıkan sütün kuruması ile mi sakız oluşuyor? Bu soruyu sormamın nedeni, bir arkadaşımın bu sakızı gördüğü anda tiksinerek bakmasıdır.Cevaplarsanız çok memnun olurum. |
28-04-2007, 00:23 | #21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Akan süt bitkinin gövdesinde veya altına konulan taşın üstünde yoğunlaşmış bir tabaka halindeyken alınır ve birbirlerine yapıştırılarak bir nohut tanesi büyüklüğünde toplar veya buna eşdeğer çubuklar şekline getirilir. Hemen su dolu kaplara atılır. Rengi ve yapısı bozulmasın diye. Bu sakız satılıncaya kadar, hatta tüketilinceye kadar su içinde saklanır. Suyu da belli aralıklarla değiştirilir. |
|
30-04-2007, 14:05 | #22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
26-02-2008, 21:33 | #23 |
-
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 3
|
Şifalı olduğu doğrudur yani mit değildir |
|
|