agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-03-2007, 17:20   #1
Yeni Üye
 
ammophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
sakız otu

Size. side yöresinde çokça bulunan,bizim sakız otu dediğimiz,çiğ olarak yendiğinde ağızda damla sakızı tadı bırakan,bitkiden sözetmek istiyorum.Haşlanarak limon ve zettinyağı ile salatası,****,yemeği yapılabiliyor.Fotoğrafını sonra göndereceğim.

ammophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 09:47   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,598
Çok ilginç .Merak ettim.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 13:09   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,242
Sanırım Sn Ammopphila Gundelia tournefortii (sakız) bitkisinden söz ediyor. Kenger olarak adlandırılmış. Sakızı kökten elde ediliyor. Dikenli bir bitki. 1m ye kadar boy yapıyor.
Side'de olması ilginç. Çünkü kitapta Doğu Anadolu bölgesi gösterilmiş. Eğer farklı bir bitki ise biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
not: Kenger bitkisinden yapılan yemeğe Borani deniyormuş.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 15:00   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,598
Bir sakız bitkisi daha.
Şükran Hanım Sakızın birde dikenlisi mi var.Teşekkür ederiz.Değişik bitkilerle tanıştırdığınız için sağolun.Memnun Oldum .)

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 15:23   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,536
Galeri: 99
Yok hayır, bu ot dikenli değil. Ege ve Akdeniz kıyılarının bitkisi. Ben de çok severim, arazide çalışırken filizini koparıp çiğnerim Taze filizi sakız tadındadır. Ot toplarken filizlerini toplar ve haşlarız. Burada yöresel ad olarak sakızcalı deniyor. Botanik adını bilmiyorum. Fotoğraflar yollarım.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 15:27   #6
Ağaç Dostu
 
anilozer112's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2005
Şehir: Düzce
Mesajlar: 377
Galeri: 47
Ben bu sakız otunu merak ettim.Acaba elinde resmi olan var mı?

anilozer112 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2007, 17:43   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,598
Bizde çiğnesek olmaz mı.?
Mine Hanım vallahi merak ettim.Resmini yollarmısınız?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2007, 18:27   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,242
gundelia-sakız

gundelia tournefortii : dikenli sakız bitkisi : Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetişen ve kökü sakız olarak çiğnenen :

Eklenen Resimler
 
sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2007, 18:40   #9
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,216
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
gundelia tournefortii : dikenli sakız bitkisi : Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetişen ve kökü sakız olarak çiğnenen :
Sadece çiçeğinin resmi var mı?

(Ne soruyorsun be adam, internet diye bir şey duymadın mı , arasana. )

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2007, 19:52   #10
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,536
Galeri: 99
Hayır Gundelia tournefortii değil.

Bugün çalışırken sizler için sakızcalı buldum ve resimledim. Resimi çektikten sonra filizin kabuğunu sıyırdım ve yedim, sakız kokusu yine kuvvetliydi.Aslında bu bizim bitki koruma derslerimizde gördüğümüz bir yabancı ot ama adı hiç aklımda kalmamış. Kitaplarıma bakmam gerek. Birazdan fotoğrafları da yükleyeceğim.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2007, 20:16   #11
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,536
Galeri: 99
otu söküp asfalta koyup fotoğrafladım

Yaprak sapı ve yapraklar tüylü, sap rengi bordomsu .

Bu daha küçük bir fide.

Bu da daha gelişmişi, ama aslında bu da küçük, genelde filizi 30 cm kadar uzar öyle koparırız.Ya haşlar salata yaparız ya da üzerindeki tüylü kabuğu sıyırır yeriz Lezzetli ve suludur.Henüz küçükler, daha mevsimi yeni geldi.


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 11:21   #12
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,598
Teşekkür ederiz.Mine Hanım yemesekte resmini gördük.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 11:54   #13
ada
ada
 
ada's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 81
Mine hanım,
Çok ilginç bir bitki. Bana kalırsa bir Umbelliferae. Ama çiçeksiz ve meyvesiz tanımak çok zor (yaprak şekli ile yabani havuca -Daucus carota veya diğer daucus türlerinden biri- benziyor. Ancak kökü ve yaprak saplarının rengi farklı). Çiçekli ve meyveli fotoğraflarını da gönderebilirseniz. belki netleşebilir.

ada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2007, 21:17   #14
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,536
Galeri: 99
Sayın Ada, bu gelişmeleri de unutmayıp takip edeceğim, fotoğraflayıp yollarım

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 12:02   #15
Yeni Üye
 
ammophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
sakız otu

Merhaba;Size sakız otundan sözetmiştim yöresel ismi sakızaça olarakta geçiyor.Ancak latince ismini bilmiyorum.Bugün fotoğrafını cektim.Birde Girit çe de kafkalides denilen köke yakın taze dalları yenebilen bir bitkiyi de tanıtmak istiyorum.Umarım resimler yeteri kadar tanıtıcıdır.

Eklenen Resimler
   
ammophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 12:03   #16
Yeni Üye
 
ammophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
sakız otu -kafkalides

En sondaki kafkalides.

ammophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 12:11   #17
Yeni Üye
 
ammophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
sn sukranayalp; biz burada da sizin resimlediğiniz bitkiye kenger diyoruz.Ege yöresinde toplanırken bitkinin kökleri toplanıyor.biz sadece taze kökten çıkan dalları kullanıyoruz.Bu yöntemin bitkinin geleceği açısından daha doğru olacağını düşünüyorum.Yoksa tüm bitkilerimizin geleceği salep bitkisine benzeyecek

ammophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2007, 12:16   #18
Yeni Üye
 
ammophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Antalya/Side
Mesajlar: 10
Mine hanım sizin gönderdiğiniz bitki bizim burada iğnelik denen bitki sanırım (Erodium) yanılıyor da olabilirim

ammophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2007, 21:54   #19
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,100
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sanırım Sn Ammopphila Gundelia tournefortii (sakız) bitkisinden söz ediyor. Kenger olarak adlandırılmış. Sakızı kökten elde ediliyor. Dikenli bir bitki. 1m ye kadar boy yapıyor.
Side'de olması ilginç. Çünkü kitapta Doğu Anadolu bölgesi gösterilmiş. Eğer farklı bir bitki ise biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
not: Kenger bitkisinden yapılan yemeğe Borani deniyormuş.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay Mesajı Göster
Şükran Hanım, Merhabalar. Efendim Sakız otu başlığı bu gün dikkatimi çekti. Daha doğrusu başlıkla kenger arasında bağlatı olabileceğini ancak düşünebildim. Bu konuda ben de bildiklerimi paylaşmaya çalışacağım.

Kenger, Anadolu yaylasında, çok yaygın olarak bulunmakta iken; bazı yörelerde ender bulunur hale gelmiştir. Kengerin yemeklik olarak kullanıldığı yöreler bu durumdadır. (Örnek:Kırşehir)

Tarım alanlarının doğal bitki örtüsü aleyhine olarak anormal genişlemesi de etkenlerden biridir.

Antalya taraflarında bulunduğunu biliyorum. Bilhassa Korkuteli'nde, ekili sanılası bir bollukta gördüğümü hatırlıyorum.

Kenger bitkisi, Baharda önce bir kaç geniş yaprakla kendini gösterir. Kenarları dikenli olan bu yapraklar toprak hizasında ve yere paralel olarak yayılır. Daha sonra bu yaprakların ortasından gövde belirir. Başlangıçta bitkinin bir taslağını içinde barındıran bir yumak halindedir. İlerde oluşacak dal ve yaprakların küçük modellerinin sıkıştırılmış hali diyebiliriz. Bir küçük piramit ya da yumak halinde iken bu gövde kökle birlikre kesilerek yemeklik olarak kullanılır. Dikenlerinden de mümkün olduğunca arındırılmaya çalışıldığını söylememe gerek yoktur sanırım.

Tabii bu durumda, bitkinin tohum vermesi ihtimali de ortadan kalkar. Dolayısı ile nesli giderek tükenir. Bir kısım insaf sahibi ise kengerin yumağı açılmaya başlayınca adeta budayarak yemeklik toplar. Şöyle ki; bitki büyümesni sürdürürken yumak, küçük sapları olan birçok küçük yumağa bölünür. Bunlar bitkinin dallarıdır. İşte bu safhada bitki kökünden kesilmez. Küçük yumaklardan bazıları üzerinde bırakılarak diğerleri alınırsa bitkinin neslini devam ettirmesine imkan verilmiş olur.

Kengerden sakız yapılan yerlerde ise kenger yemeği yapılmaz. Kenger sakızı, sentetik sakızlar öncesi, bu işle uğraşan insanların geçim kaynağı idi. Darende, Gürün, Elbistan taraflarında bazı köylerin önemli geçim kaynağı idi. Halen bu işi ticari amaçla yapan bazı köyler ve aileler var sanıyorum. İstanbulda mısır çarşısında getiren var mı bilmem. Ama Gürün'de halen bulunduğunu biliyorum.

Sakız, kenger bitkisi gövde gelişimini tamamladıktan sonra; gövdenin yerden bir tutam yukardan kesilmesi, buradan akan sütün toplanması suretiyle elde edilir. Yoğunlaşmış kenger sütüdür.

Zahmetli bir iştir. Bir çiğnemlik sakız için birkaç kenger kesmek, sütünü toplamak gerekir.

Sakız yapan insanlar bitkinin üreyebilmesine de dikkat ederlerdi.

Not: Borani hakkında Türkçe bölümüne yazdım


Düzenleyen Yücel Özlem : 28-04-2007 saat 00:25 Neden: Bilgi eklemek
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2007, 23:50   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,242
Sn Yücel Özlem bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Size bir sorum olacak : Akan sütleri toplayan kişiler bunu ağızlarında çiğneyerek mi sakız haline getiriyorlar, yoksa direkt olarak çıkan sütün kuruması ile mi sakız oluşuyor? Bu soruyu sormamın nedeni, bir arkadaşımın bu sakızı gördüğü anda tiksinerek bakmasıdır.Cevaplarsanız çok memnun olurum.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2007, 00:23   #21
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,100
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn Yücel Özlem bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Size bir sorum olacak : Akan sütleri toplayan kişiler bunu ağızlarında çiğneyerek mi sakız haline getiriyorlar, yoksa direkt olarak çıkan sütün kuruması ile mi sakız oluşuyor? Bu soruyu sormamın nedeni, bir arkadaşımın bu sakızı gördüğü anda tiksinerek bakmasıdır.Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Efendim hiç olur mu? Günde yüzlerce sakız yapan birisi bunu nasıl çiğner. Kenger sakızı başlangıçta oldukça serttir. Bir günde iki ya da üç tanesini bile çiğneyemezsiniz. Öte yandan bu insanların kendi bilgi ve görgüleri nispetinde temizliğe dikkat ettiklerini de düşünüyorum. Kullanacak plastik eldivenleri yoktur. Yemek, ekmek, turşu, peynir gibi yiyeceklerini nasıl yapıyorlarsa öyle yaparlar.

Akan süt bitkinin gövdesinde veya altına konulan taşın üstünde yoğunlaşmış bir tabaka halindeyken alınır ve birbirlerine yapıştırılarak bir nohut tanesi büyüklüğünde toplar veya buna eşdeğer çubuklar şekline getirilir. Hemen su dolu kaplara atılır. Rengi ve yapısı bozulmasın diye. Bu sakız satılıncaya kadar, hatta tüketilinceye kadar su içinde saklanır. Suyu da belli aralıklarla değiştirilir.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2007, 14:05   #22
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,205
Galeri: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ammophila Mesajı Göster
sn sukranayalp; biz burada da sizin resimlediğiniz bitkiye kenger diyoruz.Ege yöresinde toplanırken bitkinin kökleri toplanıyor.biz sadece taze kökten çıkan dalları kullanıyoruz.Bu yöntemin bitkinin geleceği açısından daha doğru olacağını düşünüyorum.Yoksa tüm bitkilerimizin geleceği salep bitkisine benzeyecek
ben de dün tanıştım bu bitkiyle misafir olduğum evde tavuklu yemeğini yaptım tabi onların tarifiyle.çok şifalı olduğunu söylediler pek benim damak tadıma uymasa da şifalıymış diye yemeye çalıştım.nelere iyi geldiğini bilen var mı?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 21:33   #23
-
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 3
Şifalı olduğu doğrudur yani mit değildir

Cellat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014