agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

hüzün 12-11-2013 11:48

sahip olduğum en büyük menekşe
 
1 Eklenti(ler)
sizce yapraklarında azaltma yapmam gerekir mi?

katmer 12-11-2013 11:54

Sevgili hüzün, menekşeniz oldukça sağlıklı. Trail cinsi olduğu için bol ve uzun yapraklı. Belki yaşlanan iri yaprakları alabilirsiniz.

sami ulus 12-11-2013 13:05

2 Eklenti(ler)
Fetitoo hanım sizdeki pembenin annesi ve renği, diğeride alttaki resim kırmızı beyaz olan ilk getirdiğimdeki hali sizdeki diğerinin annesi

ahmeter 12-11-2013 17:41

1 Eklenti(ler)
Menekşem

ahmeter 12-11-2013 17:45

1 Eklenti(ler)
Bir güzel menekşe

fatitoo 12-11-2013 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sami ulus (Mesaj 1217560)
Fetitoo hanım sizdeki pembenin annesi ve renği, diğeride alttaki resim kırmızı beyaz olan ilk getirdiğimdeki hali sizdeki diğerinin annesi

Sayın Sami Ulus,
Sizden 3 saksı menekşe almıştım, biri pembe, açmış olan. Diğeri de sıklamen rengi, o da açtı. Diğer saksıdakinin rengini bile göremeden bir arkadaşım el koydu vermek zorunda kaldım. Rengi neydi hala meraktayım. Tekrar teşekkür ederim. İlk sizinkilerin çiçeklerini gördüm:)

Derya Hanim 13-11-2013 00:06

Bende ilk menekse melezlemesi deneyimini dun yaptim. 3 tane meneksem kaldi, 1 tanesi pembe oburleri o kadar uzun zamandir ciceksizki renklerini bende unuttum. Neyse pembenin saksisini degistirdim budamasini yaptim. 2 yapraginin ucunu boylamasina kestim, ciceksiz olan menekselerdende 2 yaprak koparttim ve her bir yapragin icine bir digerinden koydum. tabi 2 yapraginda saplarini boylamasina kestim birbirine sulari karisacak sekilde bagladim ve topraga gomdum. Bakalim sonuc ne olacak. curumezlerse belki degisik renkli bir menekse olur. Burdan anladigim kadariyla ustlerine sera yapmak gerek ve isikli bir yere koymak gerek, onlarida bugun yapayim sonra beklemeye basliyim. Hadi hayirlisi :)

Emine 13-11-2013 00:20

1 Eklenti(ler)
Derya Hanım; ben de denedim aynı şeyi fakat 1 hafta sonra farkettim ki kökleri çürümüş. Halbuki çok sıkı bağlamamıştım uçlarını. İnşallah sizinki tutar.

SUDEM 13-11-2013 07:59

Arkadaşlar günaydın,
Maşallah sayın Ahmeterin menekşeleri tüm tabuları yıkmış gibisine ne kadar da neşeliler.Çook güzeller.
Hani yapraklara su değdirmemek gerekiyordu?Hani sararıyorlardı?

katmer 13-11-2013 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1217874)
Arkadaşlar günaydın,
Maşallah sayın Ahmeterin menekşeleri tüm tabuları yıkmış gibisine ne kadar da neşeliler.Çook güzeller.
Hani yapraklara su değdirmemek gerekiyordu?Hani sararıyorlardı?

Sayın SUDEM, önceki sayfaları okursanız, bu konudan sıklıkla bahsedildiğini görürsünüz. Menekşe yapraklarına su değdirilmez diye birşey yoktur. Yüzlerce menekşem var, 25 yıldır menekşe yetiştiririm ve hep yıkarım. Eğer menekşenin yaprağı ıslakken direkt güneş ışığına maruz kalırsa, o zaman sararır ve lekelenir. Yoksa hiçbir sorun olmaz.

fatitoo 13-11-2013 10:21

Evet ben de menekşelerimi arada ılık suyla yıkarım. Bu yaprakların daha rahat nefes almasını sağlıyor bence. Ama sayın Sudem de haklı, nereye baksak sularken yapraklarına su değirmeyin yazıyor. Cümle olarak bu. Güneşte kalmasın veya herhangi başka bir uyarı ibaresi yok. Bu yüzden yanlış anlaşılıyor sanırım...

ahmeter 13-11-2013 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1217874)
Arkadaşlar günaydın,
Maşallah sayın Ahmeterin menekşeleri tüm tabuları yıkmış gibisine ne kadar da neşeliler.Çook güzeller.
Hani yapraklara su değdirmemek gerekiyordu?Hani sararıyorlardı?

Sayın Sudem
Aman kimseye söylemeyin bir fotoğraf kurnazlığı ıslak yapraklar canlı ve parlak çıktığı için yapıyorum her zaman yaptığım bir durum değil
İyi günler

katmer 13-11-2013 12:24

Sayın asln, sanırım iç mekan - dış mekan olduğu gibi direkt güneş altı - gün ışığı kavramları karışmış gibi duruyor.

Forumda farklı yöntemler okumuş olmanız gayet normal çünkü hepimiz deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Tabii ki yaşadığımız bölgeye göre sulama sıklıklarımız değişebiliyor. Bahçeyi güneş çekildikten sonra suluyoruz ki ışınlar bitkiye zarar vermesin.

Afrika menekşesi nasıl sulanır? sorusuna cevabım şu olur:
1.Menekşelerimizi toprak tamamen kurumadan ve tabağında fazla su kalmayacak şekilde sulamalıyız.
2.Yaprakları ıslakken direkt güneş ışınlarına maruz kalmasını engellenmeliyiz. Işık(aydınlık) ıslak yapraklara zarar vermez.

katmer 13-11-2013 12:47

Ben kendim için en uygun zamanda yapıyorum. Dediğim gibi yüzlerce menekşem var. Hepsini aynı anda sulamam mümkün değil. Size saat vererek de yanlış yönlendirmek istemem :)

olcim 13-11-2013 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asln (Mesaj 1217980)
Sayın Katmer,
Hep ''nasıl sulanır'' sorusuna cevap okuyorum, sizinde açıklamanız aynı yönde, teşekkür ederim.Lakin zamanı, saati günün hangi diliminde olacağı cevabını net bulamıyorum.
Şöyle ki ;'' kökler öğlen vakti şu işi yapar, güneşte şu olur, gece bu olur, yapraklar öğlen vakti şunu yapar ,akşam bunu yapar, bu bağlamda sulama için zaman dilimi şu olmalıdır, bu olmalıdır '' , gibi bir açıklama getirebilirmiyiz?
Tüm açıklamalar hep ''nasıl'' ile ilgili.Peki ''ne zaman '' diyorum merakla.;)

Sayın Asln

Bahçe bitkileri ile iç mekan bitkilerinin su ihtiyaçları farklı . Bahçedeki güllerinizin süratli gelişimi için, gün ışıdıktan hemen sonra ve akşam gün batımına yakın zamanda yapmalısınız, şayet güllerin çabuk çiçeklenmesini istiyorsanız ( sabah erkenden bol sulama yapmalısınız - akşam ise sulamamalısınız)

İçmekanda büyüttüğünüz menekşeleri her gün aynı saatlerde sulamanızı tavsiye ederim , ben her zaman sabah 09.00 - 10.30 arası sularım. Hava akımının fazla olduğu bir ortamda bulunmamaları gerekir , gece sulamanızında bir faydası olmaz , kök gelişimleri için toprağın gevşek olmasında fayda var.

Umarım birazcıkta olsa yardımım dokunmuştur. Bol şans .

maki01 13-11-2013 14:47

Benim sulama zamanım da mevsime göre değişiyor :)

Yaz aylarında sulamayı gece yapıyorum. Nedeni ise öncelikle Adana'da yaşıyor olmam. Gündüz aşırı sıcak oluyor ve su hemen kökler tarafından absorbe edilemeyeceği için saksı içindeki ısı susuz ortama göre daha yüksek oluyor ve köklerin bakteriye bağlı olarak çürüme ihtimali artıyor.

Kış aylarında ise tam tersi :) Gece ısı düşüyor. Sabah erken saatlerde daha sıcak bir ortamda , mümkünse azcık sıcak su ilave ederek ılık su ile sulamak menekşeler için sağlıklı bir ortamı sağlıyor. Kaloriferli evlerde ısı sabite yakın olduğu için kış aylarındaki sulamada zamanın çok önemi kalmıyor.

maki01 13-11-2013 14:51

1 Eklenti(ler)
Menekşelerin yapraklarına su gelmesi, direkt güneş ışığı almadığı sürece sorun yaratmaz ancak göbekteki suya dikkat etmek lazım.

Tozlardan arındırmak , daha fazla hava almasını sağlamak için ılık suyla yıkarken genellikle göbekte su birikimi oluyor. Bu fazlalığı kağıt peçete ile almamız gerekiyor.

Sulama yaparken LE-Zelenaja Roza'nın saksısı devirildi, neyse ki yaprak ve gövdesi kırılmadı ama yaprakları toprak içerisinde kaldı.

Eklenti 453751
Evim kaloriferli değil, hava da ısıtıcı çalıştıracak kadar soğuk değil. Bu durumda ılık su ile yıkayacağım. Üşümemesi için için tüm yapraklardaki suyu kağıt peçete ile alacağım. Bu kaza yaz aylarında olsaydı yıkadıktan sonra sadece göbekteki fazla suyu peçete ile alır, direkt güneş almayan bir yere koyar ve kurumasını beklerdim.

asln 13-11-2013 16:24

1 Eklenti(ler)
Buda onun kardeşi aynı zamanda geldi.Aynı saksı ve toprak aynı durumda.

maki01 13-11-2013 16:32

Sevgili asln,

Yapı market ya da çiçekcilerden satın aldığımız menekşelerde genellikle sadece torf kullanıyorlar ve sulama düzenine dikkat etmiyorlar. Torf bir kez kurumuşsa daha sonra su tutması neredeyse imkansız hale geliyor. Üstten dökülen su hızlı bir şekilde altındaki tabağa boşalıyor. Bu durumdaki menekşeler için acil toprak değişimi öneriyorum ancak bu çiçeklere ben de kıyamam :)

Önerim sulamayı biraz derince bir kaba su doldurarak alttan yapmanız ve en az yarım belki de 1 saat torfun su alması sağlamanız. Toprak yüzeyine parmağınızla dokunduğunuzda nem hissediyorsanız torf suyu absorbe etmiş demektir. Daha sonra gazete veya kağıt havlu üzerine koyarak fazla suyun süzülmesini beklemek gerekiyor.

Çiçeklenme dönemi bitince yine aynı şekilde alttan üstten torfun bolca ıslanmasını sağlayıp, eski toprağı mümkün olduğunca köklerden uzaklaştırarak yeni toprakla aynı saksıya dikebilirsiniz.

ahmeter 13-11-2013 17:27

Iyi akşamlar
 
2 Eklenti(ler)
Menekşeleri 20 derecede tutmak için o sıcaklığa otomatik olarak ayarlı orkide serasında tutuyorum
Sera nemi devamlı 60-70 arası bu ortamda menekşe uzun aralıklarla su istiyor
Evde haftada 1 ise serada 20 günü buluyor
Serada gelişme eve göre daha iyi
Orkidelerle beraber yaşıyorlar pek tabii bilindiği gibi menekşe için yalnız onların yaşayacağı özel sera şart
İyi akşamlar

asln 13-11-2013 17:35

Sevgili maki,
Aynı dediğiniz gibi, suyu döküyorum, sanki makarna süzgeci gibi aşağı akıp gidiyor.Kurumu ıslakmı bakayım diyorum, öyle sertki bastır bastır anlamak zor,yaprakları kırdım hatta ellerim titredi bu sabah,nerden nasıl tutayım, üzerindede bir yumak çiçek aman kırılmasın diye.
Tüm yeni aldıklarımda aynı sorun oluyordu,çiçekli diye saksı değişimine kıyamıyordum.
Bu gün elimde ordan oraya gezdirdim,ıslat bekle,ıslat bekle,dur azcık daha dökeyim suyu çeksin.:eek:
Size minnetrarım,çok yaşayın, hiç aklıma gelmedi bir kaba yerleştirmek bir süre ıslatmak.Nasıl bir hal alıyorki bu toprak,kış günü 2 günde bir kupkuru.:(
Çiçekler bitsin acilen değiştireceğim.Selamlar.

menekşecibaba 13-11-2013 18:49

Sanayi tipi menekşe üreten büyük firmalar genellikle menekşelerden kısa sürede verim alabilmek için direk torf kullanırlar. Sera ortamında ideal şartlarda 20-25 derece ısıda , 60 civarı nemde aşırı verilen çiçeklendirme vitaminleriyle çok hızlı bir gelişme gösterir ve hemen satışa sürerler. Sera dan çıkış değişik ortamlarda satışa çıkması vs. Ama bu arada bitkinin adeta posası çıkar ,torf özelliğini kaybeder hiçbir işe yaramaz . O yüzden büyük marketlerden aldığınız o bol çiçekli menekşeler eve geldiğinde çok kısa bir süre içinde pörsümüş bir vaziyette dinlenme moduna geçer . Eğer gerekli bakımı ve ilgiyi göremezse de ölürler.

menekşecibaba 13-11-2013 19:04

Menekşelerde uzun süre verim alabilmeniz için (ki 15 sene yaşayabilirler) toprak harcı karışımı , sulama ve yaşam şartlarını ayarlamanız gerekir. O yüzden bir daha bir daha karışımın hafif gözenekli olması , sadece torf içermemesi uzun süreli dayanabilmesi için ideal karışım torf+perlit+vermikulit içermesini tavsiye ediyoruz , bu karışımdaki menekşelerden uzun süreli verim alabilirsiniz , ama sadece torf kısa sürede özelliğini yitirdikten sonra köklere yapışır kurur ve köklerinde ölümüne veya çürümesine yol açar.
Sulamaya gelince menekşeler de uygulanacak en ideal sulama zamanı sabah 8-10 arasıdır , dinlendirilmiş çeşme suyunu ılıtarak sabah saaatlerinde verdiğiniz azar miktarda su bitkilerin gün ışığını daha iyi absorbe etmesini ve hızlı gelişimini sağlar.
Akşam saatlerinde sulamayı tavsiye etmiyorum ,gün ışığı almadığı için bitkilerde mantari hastalıkların gelişmesi ve faaliyeti için bir ortam hazırlar.

ahmeter 13-11-2013 19:56

Menekşem sen bende değil eldesin
 
1 Eklenti(ler)
Çağırsam gelirmisin

sami ulus 14-11-2013 07:46

Efendim sera hakkında bilgi almak zaruri oldu. Tecrübeli üyelerimiz tavsiyelerinde sera mutlaka geçiyor. Benim gibi ev ortamında çiçek besleyenlere;
1- Hem yetişkin menekşeler için hem çelikten üretim yaparken kullanabileceğimiz küçük ebatlı örnek sera resmi yayınlamanızı,
2- Bazen hazır legen şeklinde piyasadan alınma kablardan sera yapmış üyelerimiz var bu legen plastik olmasından dolayı zararlı olurmu.
3- Tavsiye edilecek küçük seraların havalandırma işlemi nasıl yapılmalı.
Şimdiden teşekkür ederim. Ayrıca tecrübeli üyelerimiz o mükemmel menekşelerinin fotoğraflarını yayınlayıp bizleri mest ettikleri için çok teşekkür ediyorum.

menekşecibaba 14-11-2013 08:14

Bodrum çok güzel bir yer , hele birde menekşeyle buluşunca bir başka güzel..:) Ben teşekkür ederim güle güle büyütün..

SUDEM 14-11-2013 09:17

sayın asln,
ben de sera fotonuzu merakla bekliyorum.sami-ulusa katılıyorum.evde kullanılmayan nelerden sera yapabilirim diye bakınır oldum..daha neler öğreneceğim acaba :D

Deryya 14-11-2013 11:54

Evet, ben de sera hakkında bilgi istiyorum. Menekşe çeliklerimin çoğu çürüdü. Buradan öğrendiğim yöntemlerin hepsinden bir örnek dikmiştim. Peynir kabından sera yaptığım ve sadece torfa diktiklerim çürüdü. Sadece perlite ve perlit+torf+hazır toprak karışımına diktiklerim beklemede. Ama üzerleri açık. Belki de böyle küçük bir sera işlerini kolaylaştırabilir.

m_akif 14-11-2013 12:05

çok önemli bir konu sera konusu. ben şarkuterilerde marketlerde kullanılan, ve fiyatı çok uygun olan saklma akabı kullanıyorum. 10 lt hacimli kapaklı. belirli zaman aralıklarıyla kapağını açıp havandırıyorum ve fıs fısla nemlendiriyorum. su damlacıkları kuruyunca geri kapatıyorum. 20 cm mesafeden de lamba yakıyorum. böylelikle 30-40 gün içinde yavru alıyorum.

sami ulus 14-11-2013 15:28

3 Eklenti(ler)
Sonbaharın gelişini sevinçle karşılamıştım bol çiçekli günler geliyor diye hayal kırıklığı yaşadım aşırı sıcaklık degişimleri oldu çiçekler uykuya geçtiler. Sanırım yeni yeni uyanmalar başladı bir ikisi çiçek gösterdi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024