agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

çiçeksever 19-06-2006 15:33

Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)
 
1 Eklenti(ler)
afrika menekşesini çoğaltırken yaprağı sapından mı yoksa kendisini mi dikmeliyiz.ayrıca köklendirip mi ekmeliyiz,yoksa direk ekebilirmiyiz.

Cahide Kartal 20-06-2006 15:38

ben de bir çiçekseverim
 
afrika menekşelerini çoğaltırken kuvvetli yapraklardan birini derinde olmamak şartıyla sapından dikebilirsin ayrıca aynı özellikteki yaprağı koyu renkli herhangi bir şişede ılık bir ortamda bekleterek kök salmasını sağlayıp o şekilde de dikebilirsin kireçsiz çiçek toprağı olmasına da dikkat et

Kagan 20-06-2006 21:15

Afrika Menekşesi'nin Üretimi
 
Afraika Menekşeleri'nin üretimi tohum, çelik ve ayırma ile yapılır.

Tohumla üretimde tohumlar hacim olarak eşit miktarlarda kireçsiz tınlı toprak, turba ve kum karışımına ekilerek 18-21 oC’de çimlendirilir. Tohumla üretme uzun bir kültür süresi gerektirdiğinden, ancak kültür çeşitlerinin ıslahında söz konusudur.

Esas üretimi yaprak çelikleri ile Haziran-Eylül ayları arasında yapılır. Sağlıklı ve olgun yapraklar 5 cm uzunluğundaki sapları ile birlikte kesilerek hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Ortamın sıcaklığı 18-21 oC dolayında tutulursa çelikler 2-3 haftada köklenirler.

(Kaynak: Necdet Oral – İç Mekân Süs Bitkileri)

.................................................. ..............................................

Ben de yaprak çeliği yöntemi ile Afrika Menekşesi köklendirmeye çalışıyorum. Çeliği komşudan aldım ve 25 Nisan'da torf-kum karışımına diktim. Sanırım köklendi (çünkü ölmedi :p ) ama bir faaliyet de yok. Yaklaşık 2 aydır, o tek yaprak öylece duruyor; yeni yaprak falan vermedi. Acaba ne zaman verecek merak ediyorum...

Cahide Kartal 21-06-2006 19:13

kolay gelsin benim de bir defasında böyle olmuştu merk edip yerinden oynattım baktım ki yaprağı çok derin gömmüşüm köklenmiş fakat derinde olduğundan yaprakları çıkmakta zorlanmış biraz daha sabredin

hasan42 15-07-2006 23:46

Afrika Menekşesi, anavatanı Doğu Afrika olan bir bitkidir. ilk kez 1890 yılında, Doğu Afrika'da Baron Walter von Saint Paul tarafından keşfedilmiştir. Bu yüzden bilimsel adı Saintpaulia Lonantha'dır. Anavatanlarında yıllık yağış ortalaması yüksektir (Yıllık 1700 ml).
Uygun ortam bulduğu zaman yıl boyunca çiçek açabilen bu bitki, çiçeklenmeler arasında bir kaç haftalık bir dinlenme dönemi geçirir. mavi ve morun çeşitli tonlarında olan çiçekleri, katmerli veya yalın kat, ya da kenarları düz veya tırtıklı olabilir. Direkt güneş almayan aydınlık yerleri sever ve yıl boyunca oda sıcaklığında tutmak en iyisidir. Sıcaklık 22-25 derece olduğunda hızla gelişerek çiçeklenir. Sıcaklıktaki değişmeler, özellikle düşmeler bitkiyi duraklatıp, bazan 6 ay süreyle çiçeklenmemesine sebep olabilir. Musluk suyunu sevmez. Yumşak suyla sulanmalı ve yapraklarına su değdirilmemelidir. Toprak nemli tutulmalı ama çok fazla sulanmamalıdır. İlkbahar ve yaz mevsimleri boyunca haftada bir kez düşük dozda besin verilmesi iyi sonuç verecektir.

turunç 19-10-2006 10:37

Bu arada benim menekşelerin resminide avantar olarak kullanıyorum. Menekşe ayrı bir hastalıktır bende. Belki bu konu ayrı bir başlıkla incelenir. Ben de deneyimlerimle katkıda bulunabilirim. Saygılar..

Ateş Öztan 19-10-2006 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunc
Bu arada benim menekşelerin resminide avantar olarak kullanıyorum. Menekşe ayrı bir hastalıktır bende. Belki bu konu ayrı bir başlıkla incelenir. Ben de deneyimlerimle katkıda bulunabilirim. Saygılar..

Katmerli menekşen var mı?
1994 yılında Hollanda'da yapılan bir çiçek fuarından pembe renkli katmerli bir menekşe almıştım. Daha sonra bundan yüzlerce ürettim. İnanılmaz bir menekşe tipi idi. Çevreme de vermiştim. Fakat 5-6 yıl sonra bir taşınma sırasında bir çoğunu kaybettim bir gün baktım ki hiç kalmamış. Verdiklerimde de bulamadım.ç Ondan sonra da hiç bir yerde görmedim. Sanırım, fuar sırasında satılan özel bir tip idi. Hala ararım. Bilginiz olsun.
Bu günlerde katmerli cam güzeli yapıyorum. 3-4 yıldır. Hergün bana mutluluk veriyor. Yazın bahçe de kışın ev içinde. Bu konuda da paylaşım olabilir.

tiya 20-10-2006 12:29

"ŞAŞIRTMA"
Epey geç bir yanıt olacak ama işe yarayacağını sanıyorum.

Afrika menekşesi yaprağı ekildikten yaklaşık on beş gün sonra çıkarılıp, yeniden dikilirse daha çabuk büyüyecektir.

Denenmiş ve başarılı olunmuş bir yöntemdir. Bir de çok yapraklanmasına izin vermeyin ki çiçek açabilsin. Orta boya gelen yaprakları saplarıyla keser ve köklendirirseniz yeni yavrular da elde edersiniz. Tiya

Ateş Öztan 20-10-2006 23:09

Menekşelerimi çoğaltığım zaman izlediğim yöntem;
Genellikle en alttaki iri yaprakları ucundan tutup sağa veya sola doğru çekerseniz yaprak tam dibinden kopar. Yapraklar sık ise yaprak sapını dibine yakın bir yerden tutarak aşağı doğru hafif kıvırırsanız yine en dipten kopar.
Toprağa sadece kopan ucu girecek şekilde sokun, yaprak toprağa değmeyecek şekilde saksının kenarına doğru yatırın. Nemli tutun. Yaprağın oynamasını engellemek için bir ataşla sapı toprağa sabitleyin. (tabii ki sapı delmeden U şeklinde yaparak toprağa sokun) Bir süre sonra kök ucundan yeni yapraklar çıkmaya başlayacıktır. Yapraklar biraz büyüdükten sonra ana sapı kesip atabilirsiniz.
Bu tarif sadece bizim gibi amatörler içindir!

memet 20-10-2006 23:27

Bir kaç kere tohumdan üretmek için denemeler yapmıştım..
tohum vermişti ama olgunlaşmamıştı tohumlar..yeşil kaldılar ...ben mi aceleciydim acaba..

turunç 21-10-2006 08:35

Benim zilliler bazen tek kat olmasına rağmen bazende katmerli açıyor. Herdaim katmerli açan resimdeki pembe ve beayz var. Diğerleri hibrit olduğundan zaman zaman açılım yapıyor. Kafasına göre katmerleniyor. Bukalemun mu ne?:)

gürcan 07-11-2006 12:14

ben de çelikten menekşe yetiştiriyorum su konusuna kafam takıldı musluk suyu olmaz diyorsunuz yumşak su yani kaynatılıp soğutulmuş suyumu kasdediyorsunuz.Birde benim kapalı balkonum var batı cepheli sıcaklık yaklaşık 15-17 derece arası oluyor menekşe için yeterlimi cevaplarsanız sevinirim.

memet 07-11-2006 12:50

en kolayı şişelenmiş kaynak sularını kullanmak.Kaynatılan suyun kirecinin bir miktar düştüğünü söylemişti arkadaşlar..ama ne kadar kireçsiz olduğunu kontrol edemiyorsanız en iyisi kaynak sularından kullanması..

papatyam 07-11-2006 13:49

ben menekşelerimin bazılarını suya koyuyorum bazılarınıza hemen dikiyorum bu güne kadar hiç sorun yaşamadım

Cahide Kartal 08-11-2006 14:09

iyi günler menekşe sever dostlar benimkilere bir haller oldu çiçeklerinde ve yapraklarında halsizlik var üstelik çiçekleri küçülüyor ve renklerinde bozulma başladı ne önerirsiniz bir de toprak seviyesi düşenler var ilava toprağı üsten mi yoksa çanağin altına mı koyayım

turunç 09-11-2006 12:27

Merhaba;
Soğuktan üşümüş olabilirler. Birde gübre ihtihacı olabilir. Sulama rejimine dikkat. Kışın fazla su istemezler. Toprak nemli olmalıdır.
Toprak seviyesi düşmüşse ve toprak çok çabuk kuruyorsa saksı değiştirmek gerekebilir. Toprak çok sıkı olduğundada benzer belirtiler gösteriyorlar. Bir kürdan yardımıyla toprağını minik minik eşelemek suretiyle havalandırmalısın.

papatyam 10-11-2006 13:20

iki ayrı renk menekşeden birer yaprak alsak ve bunları uçlarını çamurla birleştirsek ebruli olumu acaba ? **** böyle sardunyaya falan yapılabilirmi , güle yapıldığını biliyorum

muhammed altan 14-11-2006 14:45

Sevgili menekşe severler,merhaba: ben de af.menekşeleri var, çok sulamaktan geçen yaz ölüyorlardı zor kurtardım.yalnız ilk aldığım günkü çiçekler gibi sık ve iri değiller .Gübre ve iz elementlerini vermeme rağmen...sordum ki hormon uygulaması
yapılıyormuş.araştırdım;önce baharda gibbrelik acit-yaz sonuda sadh veriliyormuş.nekadar?nasıl? .bu konuda bilgisi olan varmı ?

kalanchoe 21-11-2006 01:44

***.benimde afrika menekşelerim var:Ddalları çok büyüdü ve alttan bir sürü de minik minik yaprakları geliyor:Dben yaprakları koparıp yeni minik menekşelerim olsun istiyrum acaba bi seferde kaç yaprak koparabilirim veya hangilerine öncelik vermem gerekiyor..şimdiden teşekkürler:D

turunç 21-11-2006 10:22

Menekşede bildiğim kadarıyla dal yok. Sadece gövde ve yapraklar var. Bir de yapralklar alttan büyümez. Ortadan sarmal şekilde sırayla çıkar.

Acaba o alttan çıkanlar yavru olmasın. Eğer alttan yavru verdiyse bunları anaçtan ayırarak yeni menekşelere sahip olursunuz.

Diğer taraftan yapraktan yeniyavrular yetiştirmek isterseniz öncelikle en alttaki yaşlı yapraklar istenmez. Fazla yaşlıdır ve gücü yeterli değildir. En güzeli en alt sıradanları bırakıp iyi yetişmiş sağlıklı olan yaprakları üretim için kullanmaktır. Seçtiğiniz yapraklar yaralı veya küçük kalmış olmasın. Devamı için konudaki diğer mesajları okuyunuz. Daha önce anlatılmıştı.

Rengarenk menekşelerinizin sağlıkla, çiçek topları açmalarını dilerim..

kalanchoe 21-11-2006 13:35

teşekkür ederim.peki yavruları ne kadar büyüdükten sonra ayırabilirim?

turunç 21-11-2006 13:48

resimlerini yollarsanız buraya, daha iyi yardım edebiliriz. Görmeden birşey diyemem. Bunun ölçüsünü tarif edemedim de:)

erguvani 24-11-2006 20:23

acaba ne yapmalıyım
 
merhaba benim çok nazenin dört tane afrika menekşem var.onları bir tek kökten çoğalttım.ancak yazın ikisi iyi abkılmadığı için boynunu büktüler:( :( hala da düzelmediler ama geriya kalan iki saksıdakiler gayet istikrarlı bir şekilde büyümeye çalışıyorlar.acaba o iki tane için ne yapabilirim acaba çok mu geç.yaprakları hala yeşil:confused:

memet 24-11-2006 21:27

ne yapıldığını ya da ne yapılmadığını ayrıntılı açıklasanız, suyu mu fazla verildi, kuru mu kaldı..

turunç 24-11-2006 21:48

Bence suyunu fazla vermiştir. Hele de boyundan büyük saksıdaysa su az da verseniz fazla geliyor. En güzeli kökler saksıyı tamamen sarmadan büyük saksıya almamak. Yine de toprak kontrol edilmeli. Bazen kökler çürüdüğü halde çiçek aylar sonra ölüyor. Bu durumda bir ameliyat şart oluyor. Onu da sonra anlatırım.:)

çiçeksever 28-11-2006 11:13

merhaba benim evim sobalı olduğu için menekşe yaprakları çok toz oluyor.2 gün önce tozları bir fırçayla sildim.dün yaprakları büzüşmüş vaziyette gördüm.çiçeklerim çok güzeldi.bu sene hep çiçekte kaldı.çiçeği öldürcem diye korkuyorum.yapraklar tekrar canlanır mı?ne yapmam lazım

turunç 28-11-2006 12:32

Sevgili çiçeksever; menekşenin yaprakları tüylüdür. Ellersen zarar görür ve tepki verir. Çünkü o tüyler onun için çok önemlidir: Ben yaprakların yaşlandığını tüylerinin kahverengileşmesinden ve sayılarının azalmasından anlıyorum. Çok toz olduğu durumlarda nazikçe yıkarım. Yaprakları tek tek çeşmenin altında, incecik akan suda ve saksısına veya menekşenin tam ortasına su gelmeyecek şekilde yıkarım. Çiçekler de ıslanınca bozulabiliyor. Onun için çiçeklere su gelmemesine dikkat etmeliyiz.
Menekşelerin yapraklarına su değdirmeyin diye çok duymuşsunuzdur. Kafanızda oluşan soru işaretlerini burdan bile görebiliyorum:) yapraklar tek tek, nazikçe yıkandıktan sonra bir peçete **** yumuşak fakat çok emici bir bezle yaprakların üstünde kalan suyu emdirebilirsiniz. Genelde zarar gören yapraklar eski haline dönemez ve zamanla ölür. Bir süre bekleyin ve gözlem yapın. Eğer yapraklar çürümeye başlarsa hemen koparın. Ortadan taze yapraklar vererek tekrar güzelleşeceklerdir.

Dip not: Menekşelerin yapraklarıüzerindeki minik tüyler yapragın sap kısmından yaprak ucuna doğru eğimli bir şekilde dizilmişlerdir. Eğer o tüylere ters tarafa doğru elinizi sürerseniz çok zarar verirsiniz. Tüylerin kopmamasına veya ezilmemesine çok dikkat edin...

Oğuzhan 28-11-2006 18:55

Sizin gibi bende dün bir tane buldum. Özelliği ne aynen sizinki gibi minik pemebe katmerli.10 ytl verdim aldım.Fakat bazı çiçekler düz.Bu neden ?
Bundan sonra düz mü ?... Şüpheliyim..:(

çiçeksever 30-11-2006 11:36

büzüşen yapraklar kurudu.eşim annesinin menekşeleri çeşme altına tutarak yapraklarını yıkadığını ve menekşelere birşey olmadığını söylüyor.fakat ben çoğu yerde tüylü yapraklı çiçeklerin yapraklarına su değdirilmemesi gerektiğini okudum.bu durumda hangisi doğru

turunç 30-11-2006 12:09

Çok toz oluyorsa ben yıkıyorum ve sorun yaşamadım. Elimile ovalamıyorum ama. İyice süzdürüyorum. Gerekirse peçeteyle fazla suyu emdiriyorum. Sorun yaşamadığım gibi menekşelerin çok daha sağlıklı oluyorlar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024