View Single Post
Eski 05-06-2012, 21:53   #1
Temirhan
Yeni Üye
 
Temirhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
Bitkilerimde yaprak sararması problemi

Merhabalar,
Öncelikle konuyu yanlış bir bölümde açtıysam özür dilerim. Ancak problemi terasımda yetiştirdiğim hem süs bitkileri, hem sebze fideleri hem de turunçgillerde yaşadığım için tam olarak nerede açmam gerektiğine emin olamadım.

Yaklaşık 1-2 ay önce terasımda yetiştirdiğim bitkilerin yapraklarında sararmalar başladı. Yeni çıkan yapraklar açık yeşilimsi sarı renkte çıkıyorlardı. Özellikle gülibrişim fidemin yeni çıkan yaprakları sarıya dönüp kurumaya başladı. Aynı problemi asmamda yaşamaya başladım. Yapraklar açık sarı renge döndüler. Yaklaşık 1,5 ay önce diktiğim tere, maydanoz, semizotu tohumları filizlendiler ancak belirli bir süre 2-3 cm boyda kaldıktan sonra onlarda sarardılar.
1-2 yaşlarındaki çekirdekten yetiştirdiğim turunçgillerde benzer problemle karşılaştım. Mart sonuna doğru hızlı bir şekilde yaprak veren turunçgillerde gelişim aniden durdu. Onlarda yaprak sararmaları kenarlarda başladı ve ek olarak kırmızı örümcek tespit ettim ve suda eriyen kükürtü sprey şeklinde uyguladım. Bu uygulamayı takiben yaklaşık 45 cm uzunluğunda olan bir tanesinde yapraklar kenardan kurumaya başladı.

Toparlayacak olursam hemen hemen çoğu bitkimde bu problemi yaşadım diyebilirim.

Hemen hemen çoğunun topraklarını geçtiğimiz 1-2 ay süresince kademeli olarak değiştirdim, bir kısmı zaten yeni dikildi. Toprak harcı olarak, çoğunluğunda değişen oranlarda hazır çiçek toprağı, bahçe toprağı, cocopeat ve iri pomza bazılarında da pomza yerine hidroton kullandım. Tüm saksılara az miktarda granül leonardit ekledim.

Cocopeat'in yıkanmış olduğu söylendiği için sulandırdıktan sonra yıkamadım. Tuzluluk için bir yakınım toprağa HCl damlatıp kabarma olup olmadığını kontrol etmem gerektiğini söylemişti, denedim hiçbir reaksiyon izlemedim.

Sulama için ilk önce direk musluk suyu kullanıyordum ancak özellikle bazı toprakların üzerinde beyaz bir tabaka oluşması sonucunda suyu dinlendirerk vermeye başladım. Problemin devam etmesi üzerine bugün akvaryumlarda GH ölçümü için kullanılan kitlerden aldım ve sonuç şaşırtıcı bir şekilde dinlendirdiğim suda 6 dGH, direk çeşmeden aldığım örnekte ise 7 dGH çıktı.

Problemim ve gelişimi bu şekilde, şu anda fotoğraf çekme şansım malesef yok ilk fırsatta fotoğrafta ekleyeceğim.

Konuyla ilgili değerli fikirleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Temirhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön