Konu: ciroz
View Single Post
Eski 04-06-2012, 12:03   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
ciroz

agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Tam olarak hatırlamıyorum ama, uzun süredir takip ettigim bir forum/site, zaman zaman girip ilgimi çeken konular ile ilgili yazıları okurdum, uzun süredir bildigim, takip ettigim bir forum olmasına karşın üye olmam bu yıla kısmetmiş. Forumdaki bir çokları gibi bizim de şehrin parlak ışıklarından, ateş böceklerinin pervasız ışıklarına doğru bir geçiş hayal (HEDEF) imiz var. Geçen yıl İstanbul / Acıbadem' de bahçeli bir eve taşınmamızla birlikte parlayan ateşin sonucu oldu herşey sanırım. Bu bahçe de gelecekteki yaşam alanımızda yapmak istediklerimizin denemelerini / yanılmalarını uygulayarak görmek istiyoruz.

Burada neler öğrendiniz?

O kadar çok öğrendim ki burada tek tek saymak çok zor ama kısaca en çok ilgimi çeken alanlar, Organik Sebze/Meyve yetiştiriciliği, Doğal sürdürülebilinir yaşam, Kompost/Enzim/Bukashi, Evde yapılan her türlü yiyecek,icecek ( peynir, reçel, pestil, şerbet, vs vs ), Sevdiğim çiçekler hakkında binlerce öğretici sayfa diyebilirim. İnanılmaz büyüklükteki forum arşivinde epeyce kaybolduğum geceler vardır.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Maalesef şimdilik aktif olarak foruma katilamadim. Bu yıl kendi bahçemizde amatörce başlayan macera ile birlikte öğrendiklerimizi, yaptıklarımızı, yaparken düştüğümüz hataları paylaşarak, öğretmekten çok, değerli üyelerin bu yolculukta başımızdan geçenlere şahitlik etmeleri bizi yeterince memnun edecektir. Zira forum üyelerinin çoğu bizden kat kat fazla bilgi ve tecrübeye sahipler. Bu şahitlikte, inanılmaz bir arşiv olan agaclar.net ve üyelerine/takip edenlere bizim de bir nebze katkımız olursa ne mutlu bize. Ben kendi adıma diğer üyelerin yaptıklarını okudukça, şahitlik ettikçe, inanılmaz şeyler öğreniyorum.

Sizi tanıyalım

1970 İstanbul doğumluyum, İ.T.Ü Matematik Mühendisliği ve Uzay Bilimleri Teknolojisi maceralarının ardından, Bilgisayar Yazılımı ile başlayan iş hayatım, Çocukluktan gelen dürtülerle Tasarım/Yazılıma ve en sonunda Butik Ajans Hizmetlerine kadar geldi. Halen Kişiye/Kuruma özel çözümler üretmeye çalışan bir tasarım/yazılım evi olarak çalışmaya devam ediyorum.

Bir arazi edinerek, sürdürülebilinir doğal bir yaşam alanı kurmak uzun yıllardır hayallerimizi süsler. Artık bu hayalin hedefe döndüğü zamanları yaşıyoruz, Arazi araştırmaları, gidip görmeler, bütçelerin oluşturulması, planların hazırlanması, dikilecek ekilecek şeylerin listeleri gibi gibi, forum üyelerinin bir çoğunun başından geçen o sancılı sürecin daha başındayız. Ama insanın içinde o ateş bir kere parladı mı, bir daha söndürmek mümkün olmuyor, Bunu bizim gibi ateşleri parlayan her üyenin cümlelerindeki içtenlikten de anlayabiliyoruz. Boyle bir paylaşım platformunun olması bizim gibiler için gerçekten bulunmaz bir fırsat.

Bu hedefimiz doğrultusunda, hayatta bize yüzünü güldü ve geçen sene istanbul/Acıbadem' de bahçeli bir eve taşınma fırsatını yakaladık, geçen seneyi bahçenin bize verdiği nimetlerden faydalanarak geçirdik, ama bu sene biz de bizden sonra geleceklere bir şeyler bırakmak hem de gelecekteki arazi hedeflerimiz doğrultusunda burayı bir ETUD alanı olarak kullanmak amacıyla çalışmalara başladık. Yavaş yavaş acemi günlüklerimizi de forumda paylaşmayı düşünüyoruz.

Bunların dışında pozitif bilimlerden gelen biri olmama rağmen, DOĞAANA' nın insan kibri ( BİLİM/BİLGİ/HÜKMETME İSTEĞİ ) ne gülüp geçtiğini, Binlerce yıldır sürdürdüğü / katlandığı bu insan zulmüne yenik düşmeyeceği inancımı her zaman korumaktayım.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Bu sene, işlerden vakit bulduğum her anı bitkilere ayırıyorum. Çok geç kaldığımı düşünmeme rağmen, Şehir insanı hızından daha yavaş hareket ederek, gözlemleyerek doğanın hızına ayak uydurarak, ona rağmen değil, onunla beraber zaman geçirmeye gayret gösteriyorum

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Olmasaydı diyeceğim bir şey yok gerçekten, Türkiye' deki türkçe kaynak eksikliğini inanılmaz derecede kapatan her araştırma, her deneyim, her hata ve ders cikarma çok ama çok değerli ve bunlar agaclar.net' te fazlasıyla var.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Oldukları gibi kalsınlar, Araştırmaya, sevmeye, paylaşmaya devam etsinler, yeni üyelerle birlikte yeniden içleri aydınlansın, Klasik olarak gecenin en karanlık olduğu an sabahın ilk ışıklarına en yakın andır özdeyişi ile paylaşmaya, sevinmeye, umutlu olmaya devam etsinler. Bilgi, deneyim, tecrübe, sevinç, huzur, paylaştıkça çoğalıyor, Bunları burdaki üyeler de çok çok iyi biliyor zaten.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

müthiş etkiliyor, çok iyi geliyor, minicik bir tohumun, minik iki yaprağı ile başlayan hayatın, nerelere dogru gittigini gozlemlemek, insanın kendi varlığını da tekrar tekrar sorgulamaya, müthiş bir huzura, sevgiye, ve aynı zamanda da korumaya kucaklamaya itiyor.

En çok ilgilendiğim türler, şekerli meyve ağaçları, zeytin ve çeşitli çiçek türleri, aslında öğrendikçe gördükçe hepsi birbirinden değerli ayrım yapmak neredeyse imkansız.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Daha çok yeni olmama rağmen, ilk ektiğim "Aubrieta" tohumlarının çimlendiği andaki mutluğu, ışıksızlıktan ve fazla sulamadan sonra boyunlarını büktüklerindeki üzüntüyü, bahçeye alarak çocuklar gibi ilgilendiğimde tekrar boyunlarını kaldırdığı andaki şaşkınlıkla sevinci sanırım hiç unutamayacağım.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Hayır, Foruma katılma amacım ileriye dönük planlarımdaki değişiklikti demek daha doğru olur sanırım. Tabii ki forumdaki konuları okudukça genel planlarda değil ama pratik fikirler anlamında bir sürü seyi etkilemedi demek haksızlık olur.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Henüz katılma fırsatım olmadı, ama katılmayı istiyorum.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Şu an MASANOBU FUKUOKA' nin Doğal Tarımın Yolu adlı kitabını okuyorum. Kesinlikle tavsiye ederim, kitaplar dışında internet ve online forumlar çok ilgimi çekiyor ve mümkün olduğunca faydalanmaya çalışıyorum. İlginç bulduğum konu ve kaynakları forumda da paylaşmayı isterim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

İlginçtir bu soruyu 1-2 yıl önce sorsanız belki de yok diyebilirdim, ama insanin kendi ilgi alanı ve bakış açısı değişince, hayatta gördüğü şeyler, aldığı tadlar da değişiyor. Algıda seçicilik diyebiliriz belki buna ama şu an o kadar çok insan var ki, pazarda gördüğüm bir çiçekçiden tutun da forumdaki yüzlerce üyeye kadar. Özellikle Sayın meyvelitepe sakinleri, yaptıkları ile paylaştıkları ile öncü olduğu bir çok konu ile özellikle korkusuzca ve sürekli araştırmacılığı ile beni kendilerine hayran birakiyorlar.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Başka bir foruma üye değilim.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Hayır almadım ama isterdim. Belli de olmaz tekrar öğrenci olmak hep çekici gelmiştir bana. Gerçi youtube açık ünüversitesi ve internetteki sayısız kaynak öğrenciliğimi her konuda hep doyurdu ama yine de dediğim gibi hiç belli olmaz, Arazimizi aldığımız yere yakın bir üniversite' de ziraat bilimleri öğrencisi olduğum günlerde gelebilir

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Aklima gelen her konuda mutlaka agaclar.net e bir bakarim. 1 yildir bilgisayar acik oldugu surece sık sık agaclar.net' te buluveriyorum kendimi

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Ahşap işleri, Grafik Tasarım, Scuba, Bolca sinema, yeni yeni permakültür-ekolojik yaşam..

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Hanüz katılamadım.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Yukarda da bahsettiğim gibi her üye kendi içinde konularına göre cok fazla etkiliyor. Ama yine dediğim gibi Meyvelitepe sakinlerinin benim icin yeri bir şekilde ayrı. Nedenlerini yukarıdaki bir soruda anlattim sanıyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Aktif olarak STH ( Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi ) derneği var. Burada Türkiye' nin bir çok noktasında dalış yaparak sualtı kirliliğine dikkat cekmeye calisiyoruz. Ana ilgi alanimiz, insansal katı atıklar, düzenli/periyodik olarak istanbul' un belirli bölgelerinde dalışlar yaparak, oradaki kirliliği gözlemliyoruz. Dalış etkinliğinin olduğu gün çıkarabildiğiiz kadar atığı karaya çıkarıp, ufak bir heykelcik calismasi ile dikkatleri 6 tarafı denizlerle cevrili ( 2 yarım ada ) eşi benzeri olmayan bu topraklarda birazda olsun denize yönlendirmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımız ve daha detayli bilgi için Sualtı Temizlik ve Bilinçlendirme Hareketi Derneği adresini ziyeret edebilirsiniz.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Eylemci bir yanım olmasına karşın, protestoların maalesef gerekli etkiyi yaptığına inanmiyorum, onun yerine aktif eylemlerle, örneğin, gönüllülerle sahil temizliği, orman temizliği, tohum bankası, bilinçlendirme etkinlikleri daha fayda getirecek eylemler gibi geliyor.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Maalesef yeterli bulmuyorum, Genelde program formatları, olumsuzluklar üzerine, bunun yerine nasil yapmalı, neler yapılabilinir, birey olarak nasıl bir şeyler yapabiliriz gibi pratik bilgilerin olduğu, uygulamalı programlar daha ilgi ceker diye düsünüyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Çok güzel bence, insanları, özellikle çocukların, artık toprak bile kalmayan, düzenlenmiş parklar ve bahcelerde zaman geçirmesi yerine gerçek toprakla, bitkiyle, börtü böcekle tanışması, ilgilenmesi harika bir şey.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

Her biri için bir tane bir sey yazmaya kıyamadım.





İçimizden biri ve "beğen" butonu

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön