View Single Post
Eski 27-03-2012, 22:15   #15
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Çok teşekkürler Sakaki. Gerçekten çok çok değerli bir çeviri olmuş. Bu bilgiler türkçe olarak yoktu şimdi sayenizde oldu.
İlerde bonsailerimiz çoğaldıkça nasıl bir saksı seçileceği hangi boyutta olacağı nı anlayacaklar.
Yukarıdaki çeviriden anladığım kadarı ile 10 tane kabul gören saksı boyutlarından yola çıkarak benim anlattıklarım da sanırım kabul görür
Ya da 11 olur.
Ağcınız çok yüksek se biraz daha büyük boy saksı seçebilirsiniz sözünden anladığım da sanırım ağcınımızın dar alan da ki saksıda ayakta durma güçlüğünden olsa gerek. Ağaç ne kadar yüksek olursa devrilme riski de okadar çok olur.
Çeviriden de çıkarabildiğim ve çevirideki Boy orantısından giderek seçilen saksı boyutları. İz düşümü yarı çapından küçük olamayacağı sanrım kabul görecek makül bir ölçü olacaktır.

Katkım olduğunu hissetmek zaten beni mutlu eden birşey, bu bakımdan asıl ben teşekkür ederim.
Çeviriyi yaparken kafama esas yer eden ve bir kez daha vurgulamak istediğim bir konu var ve bence herkes dikkat etmeli:

Yukarıda da söz edildiği gibi "en - boy" konusunu çok fazla tartışmaya gerek yok gibi zira sizinle birlikte 11 esnek yorum var Ama esas önemli olan saksı seçimini yaparken renkten, biçimden, süslerden, sırdan, hatlardan vs. ziyade öncelikle ağacın ihtiyaçlarını karşılayacak olan bir saksı olması.

Yani ağacımız soğuğa karşı duyarlı ise köklerini koruyacak bir saksı seçmek, meyve ve çiçek görseli olan bir ağaç ise nispeten daha derin bir saksı tercih etmek, nemi hızlı tüketen bir ağaç ise nemi koruyan bir saksı seçmek gibi kriterler öncelik arz ediyor. Kaldı ki ağacımızı yaşatamazsak saksının güzelliğinin bir önemi kalmayacak.

Diğer önemli bir husus da saksı estetiğinin, renginin, parlaklığının, süslerinin vs. ağacın görsel güzelliğini bastırmamasına dikkat etmek. Tersi de doğru olduğundan yapılacak şey bütünsel bir güzellik yakalamayı sağlayacak bir saksı seçmek.

Ve saksının görsel öğelerini yani örneğin rengi, sırı, parlaklığı, süsleri, ayak şekli vs., seçim yapmada en son kriter olarak değerlendirmeliyiz.

Benim çıkardığım sonuç bu oldu. Yanlış veya atladığım bir husus varsa düzeltin lütfen.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön